Bilaga 1 och 2, tertialrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 och 2, tertialrapport 1 2015"

Transkript

1 PM Bilaga 1 och 2, tertialrapport INFORMATIONSMATERIAL TILL FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 17 JUNI 2015 Box 722, Gävle Utmarksvägen 16 gastrikeatervinnare.se , madeleine.viklander@gastrikeatervinnare.se 1 (10)

2 Bilaga 1 Uppföljning T1 Mål 2015 Polen 1 Waste management program Vi har nu genomfört totalt 23 kursomgångar i vårt uppdrag i Polen. Under det första tertialet har förutsättningarna dock förändrats något och vi har varit tvungna att skära bort delar av kursupplägget, för att istället genomföra tvådagarskurser. Anledningen är att Parp, trots den försenade starten, inte ville förlänga tiden för uppdraget och har satt ett slutdatum till den 30 juni Men, får vi ytterligare sju kurser i maj-juni, kommer vi ändå att lyckas genomföra hela utbildningsuppdraget omfattande 600 företag. Vi är stolta över genomförandet och har fått väldigt bra feedback från våra kursdeltagare. Därmed når vi sannolikt målet ur ett utbildnings- och uppdragsmässigt perspektiv. Samarbetet med våra polska parters har dock fungerat mindre bra och vi har stora problem med att få betalt av vår partner EUCP i Polen. Förklaringen är att de i sin tur inte får pengar från Parp, som hävdar att all dokumentation inte är på plats. Vi fick indikationer på detta först i januari då det kom nya direktiv att följa kring dokumentation. Det har inneburit en stor administrativ börda och det kommer ständigt nya krav. Följden är att EUCP har innestående betalningar. Vi driver nu ett intensivt arbete med att lösa situationen. Ett eventuellt nästa steg är att begära hjälp från svenska ambassaden i Polen. Det råder därmed osäkerhet kring om vi når vårt mål ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi ska klara vår del av avtalet att utbilda 600 företagare i Polen. Projektet ska uppnå et nollresultat över projekttiden. För 2015 innebär det ett resultat på 750 tkr. Polen 2 Uppdrag från tillväxtverket Vi har ett uppdrag från Tillväxtverket att främja miljödriven tillväxt. Uppdraget går parallellt med utbildningsuppdraget. Det handlar om att knyta ytterligare affärskontakter som en följd av utbildningsuppdraget. Vår roll är skapa möjligheter för svenska miljöteknikföretag att komma ut på den internationella marknaden med fokus på Polen. Konceptet är att skapa en Utföra det vi kommit överens om med tillväxtverket för att vi ska kunna få utbetalt de medel vi avtalat om. 2 (10)

3 digital kontaktyta där företagen kan mötas och knyta kontakter. Halva uppdraget finansieras via TVV, ca 1,3 mkr. GÅ står för 675 tkr, GEAB 300 tkr och resten är resurser i tid som omvärderas till pengar och då är det många små som är med. Tex. FPX, Movexum, Gävle Högskola, Agima med flera. Per sista april har vi cirka 25 svenska kontaktföretag. Våra partners i Polen har tagit fram runt 50 polska företag. Vi ligger efter med webbsidan och nätverksarbetet. Men, vi har stött på byrån och vi kommer att gå ut med förfrågan till alla deltagande företag i utbildningsuppdraget om att vara med i nätverket. I stort ligger vi enligt plan och så snart hemsidan börjar ta form kommer Pelle att jobba mer intensivt med detta uppdrag. Uppdraget sträcker sig till och prognosen är god för att vi kommer att klara vår överenskommelse med Tillväxtverket. Polen 3 E-learning Tillsammans med partners från Tyskland, Portugal och Polen medverkar vi i ett treårigt projekt finansierat av Erasmus+. Uppdraget är att ta fram e-learning för Waste Management. Projektet påbörjades under mars 2015, något försenat i relation till ursprungsplanen då alla delar inte blev klara i tid. Den försenade starten medför att vi framöver måste driva fram projektet lite fortare för att hinna alla delar. Men, den relativt långa projekttiden gör att vi sannolikt kommer att nå vårt mål och leverera vårt åtagande inom ramen för full finansiering av Erasmus +. Vi ska leverera vår del av uppdraget inom ramen för den finansiering som vi har fått genom Erasmus+. Nybyggnation åvc Skutskär Under slutet av 2014 överklagades vårt miljötillstånd gällande nybyggnation av en återvinningscentral i Skutskär. Det har medfört att upphandlingen inför byggstart har försenats cirka fyra månader. Mark- och miljödomstolen avslog dock överklagan i slutet av april och vi har nu upprättat en ny tidplan baserad på att Projektet ska under 2015, till fastslagen budget, öppna en ny väl fungerande åvc inklusive återbruk, i Älvkarleby kommun. 3 (10)

4 budgeten håller. Tidplan och budget ska beslutas av styrelsen i juni. Förhoppningen är att få tillstånd en byggstart i mitten av augusti 2015, med färdigställandetid i maj/juni Projekttiden påverkas bland annat av att det blir för dyrt att bygga under vintertid, samt att hårdgörande av ytor bör ske under våren. På grund av överklagan, så kommer vi inte att nå målet med färdigställande Implementera BFUS En viktig pusselbit i vår nya affärssystemlösning är vårt nya kundhanteringssystem BFUS. Det fungerar på många sätt som ryggrad och hjärna och den 24 januari nådde vi vårt mål att ta det i drift. Vi har väntat länge på systemet och drifttagandet gick relativt bra. Men, det uppstod komplikationer av olika former som vi har behövt hantera efter det. Mängden manuella ärenden ökade eftersom vi valde att ta systemet i drift utan all funktionalitet på plats. Det valet baserades på att vi ville driftsätta under lågsäsong. Eftersom systemet nu är på plats har vi nått vårt mål gällande implementering. Att BFUS ska vara på plats och implementerat i januari Farligt avfall i egen regi Nybyggnation biogasanläggning Ett mål för 2015 är att köra vårt eget och våra företagskunders farliga avfall i egen regi. Syftet är att få kontroll på avfallet, skapa kostnadseffektivitet, samt att kunna erbjuda en helhet till våra kunder och därmed bli mer konkurrenskraftiga. Vi har följt planen för uppstart och kör från och med i mars vårt farliga avfall. För att uppnå detta har det första kvartalet handlat mycket om att få avtal och förutsättningarna på plats. Vi har bland annat slutit ett nytt behandlingsavtal med Rangsells i Borlänge och utbildat transportpersonal och transportledning i hantering av farligt avfall. Vårt arbete med att bygga en ny biogasanläggning i Forsbacka rullar på. Före jul gick vi ut med upphandling för annonsering. Transporter av FA från åvc och företagskunder ska utföras i egen regi fr.o.m Säkerställa rutiner som behövs för den löpande driften av förändringen och avsluta projektet. Hålla tidplan för upphandling. Byggstart höst (10)

5 Förfrågningsunderlag gick ut i februari och sex företag lämnade anbud. Under våren har samtliga leverantörer besökt Gästrike återvinnare och gått igenom anbuden. På grund av att leverantörerna har svårt att få priser från underleverantörer har anbudstiden förlängts från den 15 maj till den 15 juni. Därmed minskar vi risken att någon leverantör drar sig ur på grund av tidsbrist. Förlängningen kommer inte påverka det slutgiltiga leveransdatumet. Planen är anbudsöppning i mitten på juni. Därefter sker en urvalsprocess där vi tar fram vilka aktörer vi väljer att gå vidare med och slutförhandla. Referensbesök och kontraktsskrivning beräknas ske i augusti. Parallellt med arbetet med upphandling sker en process med tillståndsansökan. Ansökan lämnades in i november, med en kompletteringsrunda i januari. Remissinstanser är Länsstyrelsen, Gävlekommun, Naturvårdsverket, Räddningstjänsten och GAAB. Om allt flyter på bör tillståndet finnas på plats under sommaren. Vi driver även diskussioner kring substrat till anläggningen. Vi har bland annat tittat på potentiella samarbetspartners och besökt JTI i Uppsala för att se om vi kan hitta en partner för processtöd i rötningsprocessen. Miljöstrategiska programmet Gävle kommun Byggstart är planerad till hösten I stort ligger projektet i sin helhet enligt plan. Projektet drivs sedan i december av Anders Winkvist, inhyrd projektledare från Unik resurs. Gävle kommun har tagit fram ett miljöstrategiskt program för att systematiskt driva kommunens miljöarbete. Vår verksamhet är på flera sätt en viktig del i det arbetet inte minst som kunskapsbärare i avfallsfrågan. Under våren har vi bland annat, tillsammans med Gävle kommun, arrangerat ett seminarium om att förändra beteenden för hållbar utveckling, med syfte att öka kunskap Uppfylla mål i Gävlekommuns miljöstrat. program. 5 (10)

6 och färdigheter i beteendeförändring. Seminariet hade ca 50 deltagare och var uppskattat. Årsmöte Avfall Sverige I maj 2016 håller Avfall Sverige sitt årsmöte i Gävle med Gästrike återvinnare som värd. Avfall Sverige styr agendan, men vi planerar tillsammans. Gästrike återvinnare ska även arrangera ankomstdag och en traditionsenlig golftävling med mingel på kvällen. Vi har påbörjat planeringsarbetet och säkrat platser. Under hösten kommer arbetet att intensifieras och involvera flera på Gästrike återvinnare. Att skapa det mest minnesvärda årsmötet någonsin. 6 (10)

7 Bilaga 2 Uppföljning T1 Mål 2015 Slutförande av PUFF Intrimning affärssystem PUFF-projektet startades 2010 med syfte att utveckla våra processer och införa nya verksamhetssystem. I år har vi som mål att avsluta projektet och gå till förvaltning. Arbetet med det har nu påbörjats. Det innebär bland annat att vi ser över hur vi tar hand om restpunkter från projektet, samt hur vi ska arbeta i verksamheten med fortsatt utveckling av processer och it-stöd. Att införa ett nytt affärssystem ställer nya krav på organisationen och innebär förändring på individnivå. Efter drifttagande har vi arbetat intensivt med dels fortsatt teknikutveckling och optimering av systemet, dels med intrimning av våra processer och kompetenshöjning. Det är en krävande process, men vi jobbar målmedvetet med att bli bättre i alla delar i organisationen. För att klara av den löpande verksamheten har vi flera extra personer inne som jobbar. Vi har även gjort resursallokeringar internt för att stötta upp. Under 2015 ska projektet avslutas och de sista systemen implementeras. Intensifiera intrimning för att lära oss systemen. Vår förhoppning är att arbetet med våra interna processer ska landa under det andra tertialet. Det innebär bland annat fortsatt förändringsarbete och kompetenshöjning internt. Vi arbetar även vidare med att dra nytta av hur BFUS samverkar med våra övriga affärssystem. Under våren har vi startat upp Limeonline på åvc och därmed redan nu reducerat en stor mängd pappersarbete. Behandling av slam Gästrike Återvinnare ska tillsammans med Sandviken Energi skapa en långsiktigt miljömässigt och ekonomisk långsiktigt hållbar lösning för behandling av slam från enskilda avlopp i Gästrikeregionen. Bakgrunden är att vårt nuvarande avtal, där vi haft behandlingen på entreprenad, löper ut Målet är att 7 (10)

8 behandlingen skall vara i drift under sommaren Att själva behandla slam från enskilda avlopp kommer innebära ökade kostnader. Men, det kommer ändå vara mer kostnadseffektivt än att välja behandling hos en extern entreprenör. De ökade kostnaderna för slambehandling samt att vi kommer ha ett nytt avtal för insamling slam kommer innebära att GÅ behöver beakta detta i budget/renhållningstaxa inför Den lösning vi nu landat i innebär att Gästrike återvinnare ska bygga om det gamla reningsverket i Järbo och anpassa det för behandling av slam från enskilda avlopp. Sandviken energi ska i sin tur bygga nytt i Järbo. Tidplanen är nu något försenad på grund av överklaganden i den upphandling som Sandviken Energi genomför inför sin nybyggnation. Först när det byggprojektet är klart kan vi slutföra ombyggnationen på det gamla reningsverket. Förseningen innebär troligtvis att vi kan nå färdigställande först i slutet av Den försenade tidplanen innebär även att vi sannolikt förskjuter investeringskostnaderna något så att merparten av investeringen hamnar sannolikt på Fram till att reningsverket i Järbo blir färdigställt, kommer vi ha en väl fungerande tillfällig lösning med slamavvattningscontainrar på Hedåsens reningsverk i Sandviken. Målet inför T2 är att den tillfälliga lösningen ska vara upphandlad och klar. Planen är att lösningen ska levereras under perioden fram till årsskiftet. Revidering av RHO Renhållningsordningen med avfallsplan är vårt styrande dokument. Det är i avfallsplanen vi sätter våra långsiktiga mål och aktiviteter. Enligt reglerna ska en avfallsplan revideras regelbundet och i år är det dags. Vi ser en 8 (10)

9 utveckling inom avfallsområdet där det inte längre bara handlar om att ta hand om avfall på ett bra sätt. Det handlar nu även om kretslopp och resurshushållning, att tänka före, om konsumtion och beteenden. Vi har nu tagit fram ett förslag på revideringar. Under april och maj driver vi en remissrunda ute i våra medlemskommuner. Vi håller möten och diskussioner för att tydliggöra innebörden och ansvarsfördelning, förankra och skapa engagemang. I dialogen kring avfallsplanen får vi mycket fin återkoppling kring att vi är en trovärdig aktör för hållbar utveckling. Ny lönemodell för chaufförer Det senaste året har vi arbetat internt med att ta fram en ny gemensam lönemodell för alla chaufförer. Under våren presenterade vi vårt förslag för Kommunal och vi har nu kommit överens. Därmed har vi nått vårt mål att hitta en lönemodell för framtiden. Den nya modellen har arbetats fram tillsammans med en intern referensgrupp av chaufförer från de olika distrikten. Processen har varit väldigt givande och nödvändig för att komma fram till en hållbar lösning. Den gemensamma lönemodellen går i korthet ut på att lönen sätts från fem olika fordonstyper. Därmed blir det personoberoende eftersom lönen styrs utifrån det fordon man kör. Arbetet med lönemodellen har ibland inneburit tuffa diskussioner och friktion i gruppen. Att vi nu har kommit så här långt är en milstolpe för att vi ska kunna fortsätta utveckla verksamheten framåt med fokus på en bra arbetsmiljö. Hitta ny hållbar lösning för framtiden. 9 (10)

10 Funktion_Titel 10 (10)

Verksamhetsuppföljning T1 Gästrike återvinnare 2015

Verksamhetsuppföljning T1 Gästrike återvinnare 2015 PM 2015-05-27 Verksamhetsuppföljning T1 Gästrike återvinnare 2015 INFORMATIONSMATERIAL TILL FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 17 JUNI 2015 Box 722, 801 28 Gävle Utmarksvägen 16 gastrikeatervinnare.se 026-17 29 21, 070-414

Läs mer

Ekonomisk plan 2016-2018

Ekonomisk plan 2016-2018 Ekonomisk plan 2016-2018 2015-11-12 Maria Norling Box 722, 801 28 Gävle Utmarksvägen 16 gastrikeatervinnare.se Telefonnummer Epost 1 (10) Sammanfattning Den löpande verksamheten i förbundet och koncernen

Läs mer

Farligt avfall i egen regi

Farligt avfall i egen regi Farligt avfall i egen regi Förutsättningar 2015 Drivs som Uppdrag Start 2014-10-10 Slut 2015-03-31 Investering Resultat Resurser 0,7 mnkr -0,1 mnkr 0,3 åa internt Projektledare GÅ AnnaCarin Söderhielm

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall 2014-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2013/163-044 Tekniska nämnden Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD Etablering och drift av återvinningscentral i Stockholms stad 1 (6) Förhandlad upphandling Etablering och drift av återvinningscentral

Läs mer

Bilaga 3 Organisation och ansvar

Bilaga 3 Organisation och ansvar Bilaga 3 Organisation och ansvar Innehåll 1 Organisation och ansvarsfördelning inom avfallshanteringen... 3 2 Den kommunala organisationen i vår region... 4 2.1 Kommunalförbundet... 4 2.2 Kommunerna Gävle,

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun 1(10) TJÄNSTEMANNAUTLÅTANDE 2016-04-15 Handläggare: Mattias Andersson Telefon: 0176-713 55 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till: Teknik- och klimatnämndens arbetsutskott Insamlingssystem

Läs mer

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Klippans Läderfabrik 2010-09-24 Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Foto: Lennart Hermansson, Klippan Lägesrapport Rivning 2010 sidan 2 (5) Inledning Rivning

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Beskrivning bakgrund. Motiv till samverkan

Beskrivning bakgrund. Motiv till samverkan 2. Samverkan med Hälsingland (samråd) Gästrike återvinnares förbundsfullmäktige beslutade den 16 mars 2017 att godkänna det av styrelsen framlagda förslaget till inriktningsbeslut om kommunal samverkan

Läs mer

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 Rivning av byggnader sidan 2 (5) Inledning Rivning och sanering av fd Klippans Läderfabrik finansieras

Läs mer

Årsredovisning 2014 GÄSTRIKE ÅTERVINNARE ÅRSREDOVISNING 2014 1

Årsredovisning 2014 GÄSTRIKE ÅTERVINNARE ÅRSREDOVISNING 2014 1 Årsredovisning 2014 1 FÖRETAG Under 2014 har vi ökat försäljningen av årskort för företag på återvinningscentralen med över en halv miljon kronor. 19 HIG COOP 20 HIG COOP En hållbar utbildning för drömjobb

Läs mer

Gästrike återvinnare ÅRSREDOVISNING 2015

Gästrike återvinnare ÅRSREDOVISNING 2015 Tillsammans för en värld som räcker längre. Gästrike återvinnare ÅRSREDOVISNING 2015 INNEHÅLL Thomas har ordet 06 Tillsammans för framtiden 04 Tillsammans jobbar vi - för en värld som räcker längre. Det

Läs mer

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Att upphandla företagshälsovård Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Varför en guide? Branschen vill arbeta proaktivt och vill med denna guide öka kunskap och kvalitet.

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Linda Eliasson. Avfallsstrateg

Linda Eliasson. Avfallsstrateg Linda Eliasson Avfallsstrateg Strategisk verksamhet Operativ verksamhet Stödjande verksamhet Fjärrvärme Fjärrkyla El El Fordonsgas Sortering Insamling prod.avf Miljösamordning Vågmottagningskontr. ÅVC

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Arne Hermansson, projektledare

Arne Hermansson, projektledare Arne Hermansson, projektledare Energi Klimatpåverkan Utbildning Miljöprofil Varför EPC?. Skärpta energikrav för byggnader!. Bostads- och lokalsektorn svarar i dag för cirka 30 procent av användningen av

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare

Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare 2005-10-05 Sida 1 av 6 Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare Kommersiella villkor De kommersiella villkoren reglerar mellanhavanden som inte reglerats i något annat dokument,

Läs mer

Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling. Upphandling

Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling. Upphandling Sida 1 (5) 2013-10-18 Handläggare Anders Jansson 08-508 46617 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-12-12 Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling.

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges:

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges: KS - Samhällsbyggnadsutskott Sammanträdesdatum 2018-12-18 90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun 2021-2024 Delges: Samtliga förvaltningar, bolag

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Handlingsplan. Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Handlingsplan. Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Handlingsplan Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018-2023 Postadress: Uppsala kommun, kommunledningskontoret, 753 75 Uppsala Telefon: 018-727 00 00 (växel) E-post:

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

Verksamhetsrapport för det lokala naturvårdsprojektet Bevara och utveckla natur- och friluftsliv på Gräsön

Verksamhetsrapport för det lokala naturvårdsprojektet Bevara och utveckla natur- och friluftsliv på Gräsön VERKSAMHETSRAPPORT 2012-02-17 Webbversion Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Verksamhetsrapport för det lokala naturvårdsprojektet Bevara och utveckla natur- och friluftsliv på Gräsön Ur förordningen

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna Lena Blad, Gästrike Vatten Chef Teknik & Utveckling Bildades 1 maj 2008 VA samverkan över kommungränserna Erfarenhet och kompetens för fyra kommuner

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare

Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare Sidan 1 av 5 Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare Lysekils kommun inbjuder er att lämna anbud på rubricerade upphandling i enlighet med detta dokument och bilagor. Förfrågningsunderlaget

Läs mer

Miljöbokslut 2014 kortversion

Miljöbokslut 2014 kortversion Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning

Läs mer

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning 1(4) Karin Svingby 08-686 3033 karin.svingby@sll.se Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 26 Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning beskrivning Detta ärende avser information om huvudtidplanen

Läs mer

Politiskt Styrgruppsmöte Projekt VÄG Vattenproduktion i Älvkarleby och Gävle. Välkomna! Samverkan Lokala lösningar 0-alternativet

Politiskt Styrgruppsmöte Projekt VÄG Vattenproduktion i Älvkarleby och Gävle. Välkomna! Samverkan Lokala lösningar 0-alternativet Politiskt Styrgruppsmöte 2016-08-22 Projekt VÄG Vattenproduktion i Älvkarleby och Gävle Välkomna! Samverkan Lokala lösningar 0-alternativet Agenda 1. Status 2. Associationsfrågor 3. Kommunikation 4. Alternativa

Läs mer

Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader

Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Backlund Thomas 2018-08-14 KSN-2018-1970 Kommunstyrelsen Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016 för koncernen Gästrike återvinnare

Verksamhetsplan och budget 2016 för koncernen Gästrike återvinnare Verksamhetsplan och budget 2016 för koncernen Gästrike återvinnare 2015-11-04 Box 722, 801 28 Gävle Utmarksvägen 16 gastrikeatervinnare.se 026-17 29 21, 070-414 27 57 madeleine.viklander@gastrikeatervinnare.se

Läs mer

24-timmarsmyndigheten

24-timmarsmyndigheten DATUM RAPPORTNUMMER 11 februari 2004 PTS-ER-2004:7 ISSN 1650-9862 24-timmarsmyndigheten Innehåll Sammanfattning... 5 1 Uppdrag... 7 2 Genomförande... 7 2.1 Organisation och genomförande... 7 2.2 Huvudmål

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Presentation IT i Staden

Presentation IT i Staden Presentation IT i Staden Aktuellt från projektet nytt ekonomikoncept i Göteborgs Stad 2012-11-21 Tillbakablick från introduktionsstudie till idag Övergripande vision Behov framtida ekonomikoncept Konkretiserad

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna Uppföljningsseminarium

Avfallsplanering Dalarna Uppföljningsseminarium Avfallsplanering Dalarna Uppföljningsseminarium 2019-05-17 Falun den 22 maj 2019 Inledning Presentation av; Regional avfallsplanegrupp Nationella utmaningar Källsortering och dess nyttoeffekter Mål och

Läs mer

Facilities Management

Facilities Management Facilities Management Fastighetsförvaltning Med fastigheten som utgångspunkt Mål att utveckla fastighetens lönsamhet Fastighetsförvaltning är en kärnverksamhet FM definition Att få fastigheter, byggnader,

Läs mer

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt

Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt Spara bränsle, pengar och miljö projektets målbild och strävan Fackmässig kompetens och förvaltare av projektets resultat

Läs mer

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 1.0 Utgåva (1)5 Godkänt av : Godk datum: Styrgrupp SVPL 2014-04-02 Upphandling av It stöd för samordnad vård-

Läs mer

Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP

Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP - Ett kunskapsprojekt för GR:s medlemskommuner hösten 2015 Jörgen Larzon Lisbeth Ringdahl Projektledare Erbjudna insatser Kunskapsdag innehållande:

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Ansökan om ytterligare medel för SATSA implementeringsprojekt för 2012

Ansökan om ytterligare medel för SATSA implementeringsprojekt för 2012 Ansökan om ytterligare medel för SATSA implementeringsprojekt för 2012 Bakgrund Det övergripande syftet för SATSA implementeringsprojekt har varit att de samverkande myndigheterna gemensamt under 2011

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Fastställd av styrelsen den 27 november 2018

Fastställd av styrelsen den 27 november 2018 1 Fastställd av styrelsen den 27 november 2018 1 2 BAKGRUND Genom en lag (SFS 2003:1210) har möjligheter till finansiell samordning införts från och med januari 2004. Motivet för denna lagstiftning är

Läs mer

Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407

Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407 Slutrapport för projekt som har stöd från Delegationen för Hållbara städer, SFS2008:1407 Projekt: Förstudie - Strategisk långtidsplan för utvecklingen av cykelparkering i Borås, 2010-10-01 till 2013-04-30

Läs mer

Från idé till drift. Erfarenheter från att bygga och driva en ny förbehandlingsanläggning för matavfall. Åsa B Rensvik SRV återvinning AB

Från idé till drift. Erfarenheter från att bygga och driva en ny förbehandlingsanläggning för matavfall. Åsa B Rensvik SRV återvinning AB Från idé till drift Erfarenheter från att bygga och driva en ny förbehandlingsanläggning för matavfall Åsa B Rensvik SRV återvinning AB Innehåll Vad är SRV? Studier Varför en förbehandlingsanläggning?

Läs mer

Styrning av Underhåll Väst Jvg

Styrning av Underhåll Väst Jvg Revisionsrapport Styrning av Underhåll Väst Jvg Internrevisionen 2012-02-14 TRV 2011/79397 Revisorer Distribution IR, Mats Olsson, Jan Pettersson *) IR, Erica Dahlin IR, Lars Vikström GD, Gunnar Malm ce,

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Beslutad av respektive Kommunfullmäktige i april o maj 2005.

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Beslutad av respektive Kommunfullmäktige i april o maj 2005. 2005-08-18 Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Beslutad av respektive Kommunfullmäktige i april o maj 2005. 1. Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet är Gävle, Hofors,

Läs mer

Centraliserad Planeringsfunktion. Bättre Kommunala Tjänsteresor. Olof Moen Martina Bohlin WSP Analys & Strategi

Centraliserad Planeringsfunktion. Bättre Kommunala Tjänsteresor. Olof Moen Martina Bohlin WSP Analys & Strategi Centraliserad Planeringsfunktion Bättre Kommunala Tjänsteresor Olof Moen Martina Bohlin WSP Analys & Strategi Om WSP koncernen WSP koncernen erbjuder konsulttjänster för samhälle och miljö Koncernen har

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-05-06 Dnr: 2013/483-UAN-610 Stefan Zangelin - as305 E-post: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall. Lägesrapport.

Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall. Lägesrapport. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Dnr 4.2-256/2016 Sida 1 (5) 2017-01-04 Handläggare Jan Lind 08-508 269 51 Till Fastighetsnämnden 2017-01-31 Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall.

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II 2017-12-22 1 (6) PM Marie Ekberg Projekt 9107 Danvikshem II Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II Innehåll Innehåll...

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Förslag från Gästrike Återvinnare Godkänt av kommunfullmäktige den 25 april 2005. Dnr KS2006/476 Kommunkansliet gak_05.doc Innehållsförteckning

Läs mer

inava Teknik utför i huvudsak alla

inava Teknik utför i huvudsak alla Teknik inava Teknik utför i huvudsak alla uppdrag hos uppdragsgivaren eller på annan överenskommen plats. Samarbete med andra företag kan arrangeras och samordnas för att utföra uppdrag med större omfattning.

Läs mer

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen.

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen. 2011-11-22 Hans Söderström Stadsmiljö 08-508 261 23 hans.soderstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-12-15 Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader. Samarbete mellan

Läs mer

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt 2016-06-01 Via telefon och projektplatsen Annons, prekvalificering Annonsen avseende upphandlingen publicerades i TED Upphandlingen genomfördes som

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Detta är Min Pension i Sverige AB

Detta är Min Pension i Sverige AB pensionssparare Detta är Min Pension i Sverige AB Korta fakta Prioriteringar 2017 Täckningsgrad Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2016 Mål dec 2020 Långsiktiga mål Strategier Korta fakta

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

På gång nationellt och inom EU

På gång nationellt och inom EU På gång nationellt och inom EU Större omvärldsfrågor: På gång nationellt inom avfallsomr Utredning om översyn av avfallsområdet (dir. 2011:66): Allmän översyn av avfallsområdet Tre huvuddelar: 1. Avser

Läs mer

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner Avfallsplan år 2017 2022 Säffle och Åmåls kommuner 1 Inledning Kommunens renhållningsordning omfattas av avfallsplan och renhållningsföreskrift. I avfallsplanen anges mål som kommunens renhållningsverksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Året som gått Sid 2 Prioriterade kontaktytor 2019 Tillväxtrådet Sid 3 Trafikrådet Sid 3 Kompetensplattform Sid 3 Landsbygdsprogrammet Sid 4 Studie- och yrkesmässa

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm SID 1 (5) Bilaga 5a Ersättning Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD

INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD Ni inbjuds härmed att lämna anbud vad gäller: Utvärderare i genomförandefasen För projektet Hållbar Industriell Utveckling som finansieras av Europeiska Regionala utvecklingsfonden,

Läs mer

Processen i ett EU-projekt

Processen i ett EU-projekt Processen i ett EU-projekt Joel Hedlund, European Minds Upphandlat konsultstöd för Region Västerbotten 1 Upplägg Från ax till limpa Förberedelser Projektbudgetering Medfinansiering Vid ett nybeviljat projekt

Läs mer

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk > Ett viktigt uppdrag - att spara resurser och skydda miljön Kunder Idéer Miljö Vårt uppdrag Lunds Renhållningsstyrelse ansvarar på uppdrag av kommunfullmäktige för avfallshanteringen i Lunds kommun. ska

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk

Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk PM 2012:49 RI (Dnr 031-390/2012) Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Förfrågningsunderlag

Läs mer

Stockholms Framtida Avloppsrening (SFA) Projektrapport Styrelse april 2015

Stockholms Framtida Avloppsrening (SFA) Projektrapport Styrelse april 2015 Stockholms Framtida Avloppsrening (SFA) Projektrapport Styrelse april 2015 2015-03 2015-04-20 1 (6) Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT I PROJEKTET... 3 Organisation... 3 Andra frågor... 3 Tunnel SFAL... 4

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer