Frågeformulär: Allmänna uppgifter. Vilken typ är din organisation? * Organisationens namn? Uppgiftslämnarens namn?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågeformulär: Allmänna uppgifter. Vilken typ är din organisation? * Organisationens namn? Uppgiftslämnarens namn?"

Transkript

1 Frågeformulär: Den här enkäten innehåller 29 frågor Nedan ber vi om några bakgrundsuppgifter. Dessa kommer att användas för en bakgrundsanalys men publiceras inte i något skede och vi lämnar heller inte ut enskilda svar. Allmänna uppgifter Vilken typ är din organisation? * Välj bara en av följande: Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer) Högskola Företag Organisationens namn? Skriv ditt svar här: Uppgiftslämnarens namn? Skriv ditt svar här: Uppgiftslämnarens position i organisationen? Skriv ditt svar här: Näringsgren? (välj den som bäst motsvarar er aktivitet) I Österbottens strategi för smart specialisering har vi identifierat fyra industrier med olika produktgrupper som under en längre tid har varit framgångsrika på en global marknad. De är således konkurrenskraftiga, och vår målsättning är att lära oss av och tillsammans med dessa. Den första produktgruppen är maritim teknologi och service, där Wärtsilä är det ledande företaget i Österbotten. I gruppen ingår också Wärtsiläs övriga produktgrupper och underleverantörer. Den andra produktgruppen är båtindustrin, där företag som Baltic Yacht är ledande. Även andra företag inom komposit- och plastteknologi, t.ex. KWH och kedjeföretag, hör till denna grupp. Den tredje produktgruppen är pälsdjursbranschen med Saga Furs Ab som samordnande organisation. Denna grupp inkluderar det nätverk och de olika producenter och produkter som krävs för produktion av pälsdjur. Den fjärde produktgruppen är energiteknologi, där ledande företag är ABB, Vacon, Switch m.fl. Till gruppen hör också underleverantörer eller kedjeföretag. Vi ställer frågorna till olika kategorier av triple helix (företag, offentlig sektor, forskning och undervisning). Om du inte svarar som företagare men direkt kan knyta an din verksamhet till någon av produktgrupperna ber vi dig svara som medlem i den gruppen. I övrigt fall välj annat och specificera Välj bara en av följande: Maritim industri

2 Båtindustrin Pälsdjursbranschen Energiteknologi Annat Vad gör er organisation? Skriv ditt svar här: Antal anställda? Skriv ditt svar här: Har ni inom er egen organisation en egen forskningsenhet? Välj bara en av följande: Ja/Nej 1. Nätverksbildning Era partners Med partners avser vi organisationer av alla slag eller deras företrädare som är viktiga för er organisations verksamhet. Partnerskapet skapar ett mervärde för er bägge och det kan basera sig på ett officiellt avtal, men det kan även grunda sig på ett långvarit samarbete och samförstånd. Kontakterna med era partner kan vara mer eller mindre regelbundna. I undersökningen delar vi in era olika partner i fyra olika grupper: Företag, som producerar tjänster,underleverantörer, kunder och övriga Den sektorn, såsom kommuner, ministerier och internationella institutioner Högskolor, såsom univeristeten, yrkeshögskolorna och övriga utbildningstjänster Utvecklingsorganisationer, såsom VASEK, Concordia, Dynamo, Merinova, Kristinestads utvecklingsbolag, KOSEK mfl. Hur många partners har ni och var befinner sig dessa? Företagen I den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbotten och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland?

3 Hur viktiga för er är de främjande partners befinner sig inom ett visst område som stöd för att utveckla er verksamhet på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse. Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Företag' eller 'Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer)' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland? Främjande partners utvecklar, eller understöder någon del av din organisation. Hur viktiga för er är de partners i forskning som befinner sig inom ett visst området som stöd för att utveckla er forskning på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse. Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland? Partners inom forskningen består av partners som er organisation bedriver forskning tillsammans med. Hur viktiga för er är de partners som befinner sig inom ett visst området som ett strategiskt stöd för er organisation på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse.

4 Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer)' eller 'Företag' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland? Strategiska partner uppgör långsiktiga planer och där partnerskapet ofta är lättare att identifiera. Hur viktiga för er är de partners som befinner sig inom ett visst området som ett stöd för undervisningen för er organisation på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse. Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland? Partners inom undervisning består av partners som er organisation bedriver undervisning tillsammans med. Hur viktiga är de partners för er organisations samhällsservice som befinner sig inom ett visst område på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse. Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område?

5 Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna I övriga Finland? Utanför Finland? Partners inom samhällsservicen består av partners som ni arbetar tillsammans med utöver samarbetet för att åstadkomma forskning och undervisning t.ex. inom ett utvecklingsarbete. Hur viktiga är era partners i innovation för er organisation som befinner sig inom ett visst område på en skala 1-10, där 10 uttrycker att de är mycket centrala och 1 att det har en liten betydelse. (Innovationer kan bestå av olika nya produkter, processer, nya teknologier eller eller nya sätt att organisera verksamheten med vilken man höjer resultatet, produktionen eller konkurrenskraften.) Företagen Den sektorn Högskolorna Utvecklings organisationerna (Vasek, Concordia, Dynamo, Merinova, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus oy, Kosek) Inom landskapen Österbottens och Mellersta Österbottens område? I övriga Finland? Utanför Finland? Innovationspartners utvecklar tillsammans med er organisation nya ideér och deras användningsområden. Vilken roll spelar dessa aktörer inom Österbotten och Mellersta Österbotten för er i olika faser för produktion av kunskap? Det är tillräckligt med att ni nämner era 3 viktigaste partners. Välj det korrekta svaret för varje punkt: Förmedlar kunskap till oss Vi producerar kunskap tillsammas Vi förmedlar kunskap till dem Kan inte säga Kommersiella aktörer (t.ex. företag) Aktörer inom den allmänna förvaltningen (t.ex. den förvaltningen) Icke-kommersiella aktörer (t.ex. högskolorna)

6 Förmedlar kunskap till oss Vi producerar kunskap tillsammas Vi förmedlar kunskap till dem Kan inte säga Hushållen Frivilligorganisationer (t.ex. Röda korset o.d.) Intresseorganisationer (fackföreningar, Österbottens handelskammare o.d.) 2. Styrkan i partnerskapet Frågor om samarbete i Österbotten och Mellersta Österbotten till person inom offentlig förvaltning. Svara mellan 1-10 där 10 yttrycker en idealisk situation och 1 yttrycket det lägsta värdet på variablerna förväntingar och erfarenheter SAMARBETE MED FÖRETAGEN Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer)' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete inom infrastruktur och logistik Samarbete inom regional utveckling Samarbete inom teknologiutveckling Samarbete inom näringslivsuteckling Samarbete inom planering av markanvändningen Samarbete inom miljöfrågor Samarbete inom sysselsättningsfrågor Med samarbete avser vi verksamhet som inbegriper en aktiv kontakt mellan bägge partner. Till exempel är ett passivt inköp av en produkt, eller en ansökan om ett lov/understöd inte ett samarbete såtillvida att det inte innehåller någon gemensam aktivitet (gemensam planering, ett gemensamt projekt, en äkta dialog o.d.) Samarbete inom den förvaltningen kan inbegripa allmän förvaltning (tillstånd, rådgivning o.d.) eller en samarbete som anknyter sig till ekonomisk verksamhet(stöd,sysselsättningsfrågor, stöd till att främja företagsamheten o.d.) Svara enbart på de frågor där er organisation har haft ett samarbete under det gångna året = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete

7 SAMARBETE MED HÖGSKOLOR Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer)' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete i anslutning till utbildningen Samarbete inom forskningen Samarbete inom sysselsättningsfrågor Samarbete inom miljöfrågor Samarbete i utvecklingen kring informationssystem Samarbete inom regional utveckling Samarbete inom organisationsutveckling Samarbete inom utveckling kring marknadsföring = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete SAMARBETE MED ANDRA OFFENTLIG FÖRVALTNINGEN (innehåller utvecklingsorganisationer) Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Offentlig förvaltning (innehåller utvecklingsorganisationer)' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete inom infrastruktur Samarbete inom regional utveckling Samarbete inom miljöfrågor Samarbete inom sysselsättningsfrågor

8 Med samarbete avser vi verksamhet som inbegriper en aktiv kontakt mellan bägge partner. Till exempel är ett passivt inköp av en produkt, eller en ansökan om ett lov /understöd inte ett samarbete såtillvida att det inte innehåller någon gemensam aktivitet (gemensam planering, ett gemensamt projekt, en äkta dialog o.d.) Svara enbart på de frågor där er organisation har haft samarbete under det gångna året = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete Frågor om samarbete i Österbotten och Mellersta Österbotten till person inom högskolor SAMARBETE MED FÖRETAGEN Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete i utbildningen Samarbete i forskningen Samarbete i utvecklingsarbetet Med samarbete avser vi verksamhet som inbegriper en aktiv kontakt mellan bägge partner. Till exempel är ett passivt inköp av en produkt, eller en ansökan om ett lov /understöd inte ett samarbete såtillvida att det inte innehåller någon gemensam aktivitet (gemensam planering, ett gemensamt projekt, en äkta dialog o.d.) Svara enbart på de frågor där er organisation har haft samarbete mellan ett år! = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete SAMARBETE MED OFFENTLIG FÖRVALTNINGEN (innehåller utvecklingsorganisationer) Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete inom utbildningen Samarbete inom forskningen Samarbete inom sysselsättningsfrågor Samarbete inom miljöfrågor Samarbete i utvecklingen kring informationssystem

9 Samarbete inom regional utvecklingen Samarbete inom organisationsutvecklingen Samarbete inom utvecklingen kring marknadsföring = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete SAMARBETE MED ANDRA HÖGSKOLOR Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Högskola' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete inom utbildningen Samarbete inom den tillämpade forskningen Samarbete inom grundforskningen Samarbete i forskningen kring informationssystem Samarbete inom regional forskningen Samarbete inom teknologiforskningen Samarbete inom forskningen kring produktionsverksamheten Samarbete inom forskningen kring processes Samarbete inom organisationsforskningen Samarbete inom forskningen kring ledarskap och förvaltning Samarbete inom forskningen kring marknadsföring = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete Frågor om samarbete i Österbotten och Mellersta Österbotten till person som arbetar i företaget SAMARBETE MED OFFENTLIG FÖRVALTNING (innehåller utvecklingsorganisationer)

10 Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Företag' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete kring infrastruktur/logistik Samarbete inom regional utveckling Samarbete kring teknologiutveckling Samarbete kring näringslivsutveckling Samarbete kring planering av markanvändningen Samarbete i miljöfrågor Samarbete kring sysselsättningsfrågor Med samarbete avser vi verksamhet som inbegriper en aktiv kontakt mellan bägge partner. Till exempel är ett passivt inköp av en produkt, eller en ansökan om ett lov /understöd inte ett samarbete såtillvida att det inte innehåller någon annan aktivitet (gemensam planering,ett gemensamt projekt, en äkta dialog o.d. Samarbete inom företag kan t.ex. innehålla produktplanering, konsultering inom miljönormer,inom forskning med underleverantörer o.d. Svara endast på de frågor där er organisation har haft ett samarbete under det gångna året = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete SAMARBETE MED HÖGSKOLOR Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Företag' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?) Samarbete inom utbildningen Samarbete inom forskningen Samarbete inom utvecklingsarbete Svara endast på de frågor där er organisation har haft ett samarbete under det gångna året = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete SAMARBETE MED ANDRA FÖRETAG Svara bara på denna fråga om följande villkor är uppfyllda: Svaret var 'Företag' vid fråga '1 [y1]' (Vilken typ är din organisation?

11 Samarbete med underleverantörer Samarbete med kunder Företagets/koncernens interna samarbete (samarbete mellan olika avdelningar) Samarbete inom teknologiutvecklingen Samarbete för att utveckla produktionen och verksamheten Samarbete för att utveckla processer Samarbete i organisationsutveckling Samarbete inom marknadsföringen Svara endast på de frågor där er organisation har haft ett samarbete under det gångna året = Nivån till samarbete i den "real life", den aktuallt samarbete

12 3. Teknologier i framtiden Denna är även konstruerad för att kommunicera med EU kommissionens kommunikation (KOM ) kring att utveckla en gemensam strategi för viktig möjliggörande teknik inom EU. Tanken är att dessa teknologier kommer att bidra till framtidens tillväxt och sålunda är de även grunden för de satsningar som görs till exempel inom Horizon 2020 programmet för att bidra till EU framtida tillväxt. Nanoteknik verkar lovande för utvecklingen av sofistikerad nano- och mikroutrustning och -system och för revolutionerande genombrott på avgörande områden som hälso- och sjukvård, energi, miljö och tillverkning. Mikro- och nanoelektronik, inklusive halvledare, är väsentliga för alla varor och tjänster som kräver intelligent kontroll inom så spridda områden som fordonsindustrin och transporter samt flyg- och rymdteknik. Intelligenta styrsystem för industrin möjliggör mer effektiv styrning av produktion, lagring, transport och förbrukning av elektricitet genom intelligenta elnät och elanordningar. Fotonik är en tvärvetenskaplig disciplin som handlar om ljuset och hur det genereras, detekteras och hanteras. Den utgör bl.a. det tekniska underlaget för omvandlingen av solljus till elektricitet, vilket har betydelse för framställningen av förnybar energi, och en rad olika elektroniska komponenter och elektronisk utrustning som fotodioder, lysdioder (LED) och laser. Avancerade material erbjuder betydande förbättringar på en rad olika områden, t.ex. inom flyg- och rymdtekniken, transporter, byggnadssektorn och hälso- och sjukvården. De underlättar återvinning, vilket minskar koldioxidutsläppen och energiförbrukningen samt begränsar behovet av råvaror. Bioteknik ger renare och hållbara alternativ till processer inom industrin och jordbrukets livsmedelsindustri. Den gör det exempelvis möjligt att successivt ersätta de icke förnybara material som för närvarande används i de olika industrierna med förnybara resurser, även om utvecklingen ännu bara är i sin linda. Avancerade produktionsmetoder är inte direkt en enskild teknologi utan uttrycker en produktion där man använder sig av teknologier som ligger i framkanten integrerat i produktionsprocessen även om i sig inte direkt producerar tekniskt avancerade produkter. Som exempel kan nämnas använding av trådlösa sensorer som förmedlar information of djurens välbefinnande i pälsbranshen. Som en del av avancerade produktionsmetoder kan även nämnas process innovationer till exempel lean production Intelligenta elektriska nätverk (smart grids) defineras som en kombination a teknologi för överföring av el-energi med teknologier för automatisk databehandling Som en residual kategori har vi inkluderat förnyelsebar energi teknologi som innehåller element av flere av ovanstående technolgier med vilket som förnybara energikällor omvandlas till energi För att underlätta svaren har vi även lämnat en öppen kategori. Svaren kommer sedan att processeras under fokusgrupp mötena.

13 Hur viktiga anser ni att dessa teknologier är inom Österbottens och Mellersta Österbottens område med tanke på den framtida ramen för innovationer? Nu Om 20 år Nanoteknologi Mikro- och nanoelektronik Fotonik Avancerade materialer Bioteknologi Avancerade produktion metoder Intelligent elektriska nätverk (smart grids) Förnyelsebar energi teknologi Om det enligt er egen åsikt fattas någon eller några väsentliga teknologier i listan ovan, lägg till den/dem i nedanstående tabell. Ange på skalan 1-10 även hur viktig(a) ni anser att denna eller dessa är med tanke på kommande innovationssatsningar inom Österbotten och Mellersta Österbotten. Teknologi Nu Om 20 år

14 Var befinner sig de mest era mest centrala partners för att utveckla teknologierna? Välj det korrekta svaret för varje punkt: Inom den egna organisationen I företagen I den förvaltningen I högskolorna och forskningsinrättningarna Inom utvecklingsorganisationerna Inom landskapen Österbotten och Mellersta Österbottens område Inom övriga Finland Utanför Finland Hur viktiga anser ni följande områden och aktörer vara med tanke på framtidens teknologier (t.ex. om 20 år). Inom den egna organisationen I företage n I den förvaltningen I högskolorna och forskningsinrättningarna Inom utvecklingsorganisationerna Inom landskapen Österbotten och Mellersta Österbottens område Inom övriga Finland Utanför Finland Tack! Skicka in din enkät. Tack för att du svarat på denna enkät.

Strategi för smart specialisering i Österbotten

Strategi för smart specialisering i Österbotten Strategi för smart specialisering i Österbotten Sammanfattning Utgångspunkter Ett centralt mål för Europa 2020 strategin är att skapa ekonomisk tillväxt i Europa genom innovationer. Som en del av denna

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling

Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling Kommunmarknaden, 10.9.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Min presentation Kort om Motiva och vår rådgivningstjänst Strategi

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Landskapsöverskridande projekt inom ERUF- och ESF-programmen i Västra Finland

Landskapsöverskridande projekt inom ERUF- och ESF-programmen i Västra Finland Landskapsöverskridande projekt inom ERUF- och ESF-programmen i Västra Finland Har du en utvecklingsidé som berör människor eller företag i Västra Finland, över landskapsgränserna? Vår målsättning är att

Läs mer

Innovation på vårdcentral

Innovation på vårdcentral Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi 2 Energihushållning är allas ansvar Energieffektiviseringar leder till minskad användning av energi och därmed indirekt till minskade utsläpp av växthusgaser

Läs mer

Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vi bjuder på en förhandstitt.

Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vi bjuder på en förhandstitt. Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vi bjuder på en förhandstitt. Varför flyginnovation i Sverige? Varför innovation? Leverera samhällstjänster med ökad kvalitet och effektivitet Skapa konkurrenskraft

Läs mer

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du?

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du? Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya affärsmöjligheter Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk

Läs mer

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB Marknadsundersökningen inom ramen för RELACS har gjorts i samarbete mellan Energikontor Sydost AB och kommunikationspecialisten Herr H Kommunikation. Herr H har utifrån projektbeskrivning, projektets enkätmall

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Regeringen har gett VINNOVA i uppdrag att ta fram underlag för nya program inom läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikbranschen.

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion VÄRLDSKLASS ÄR INTE NOG - SKA MAN NÅ RYMDEN MÅSTE ALLT FUNGERA I Västsverige utvecklas och levereras tjänster och produkter som

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN Översikt av de strategiska innovationsprogrammen Dagens mål Ge er en översikt av vilka strategiska innovationsprogram som nu är beviljade och skapa en tydligare bild av syftet och målet med satsningen

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå 2018-01-31 Smart specialisering i Sveriges regioner uppdateras löpande Norrbotten Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin Test- och övningsverksamhet

Läs mer

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, Magnus Svensson 10:15

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, Magnus Svensson 10:15 Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, Magnus Svensson 10:15 Bortom Moore nya drivkrafter, Christer Svensson, Professor

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Senaste nytt Programstart: tidigast 15 dec 2014 => beslut majjuni Kompletteringsarbete och förhandlingar med EUkommissionen pågår Bredband och hållbara transporter? Smart specialisering en knäckfråga

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

Underlag för konsultativ behovs dialog

Underlag för konsultativ behovs dialog ny mu / Underlag för konsultativ behovs dialog Våra möten med företag och organisationer, kommuner och myndigheter ska präglas av dialog. Denna dialog syftar till att klargöra dialogpartnerns behov av

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

Bixia Varför solel i vår mix

Bixia Varför solel i vår mix Bixia och omvärlden Mänskligheten står inför två av sina största utmaningar i historien! Hur vi ska få stopp på pågående klimatförändringar Hur vi ska få energibalans i världen Och detta utan att vi ska

Läs mer

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström)

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Strategiska innovationsområden Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Varför satsar Sverige på strategiska innovationsområden? Sverige måste kraftsamla för att

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM Statsrådet har i dag fattat följande principbeslut: 1. Behovet av och möjligheterna till en ny trafikpolitik Trafikpolitiken

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR METALLKLUSTRET I ÖSTERBOTTEN

PROJEKTPLAN FÖR METALLKLUSTRET I ÖSTERBOTTEN 1(12) PROJEKTPLAN FÖR METALLKLUSTRET I ÖSTERBOTTEN Österbottens förbund kommer att finansiera ett kluster (utvecklingsprojekt för metallbranschen) som har en utbredning ifrån Kristinestad till och med

Läs mer

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt LIGHTer inbjuder till Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt Uppstartsmöte om EULIGHTer En påverkansplattform

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Sektorsstrategier för energieffektivisering

Sektorsstrategier för energieffektivisering Sektorsstrategier för energieffektivisering Hearing 25 september, 2017 Sverige ska bli världsbäst på energieffektivisering Program #sektorsstrategier 10:00 Inledning vad innebär uppdraget? 10:10 Hur ska

Läs mer

Befintliga strategidokument och utredningar

Befintliga strategidokument och utredningar Bilaga 2 Befintliga strategidokument och utredningar 1.1 EU-nivå 1.1.1 Digital agenda för Europa Syftet är att skapa hållbara ekonomiska och sociala fördelar utifrån en digital inre marknad baserad på

Läs mer

DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017

DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017 DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017 PERSPEKTIV 1 DEN POTENTIELLA INVESTERAREN: VAD GÖR DE? Befintliga industrier med produktion utlagd

Läs mer

SAMARBETE MED HÖGSKOLORNA

SAMARBETE MED HÖGSKOLORNA SAMARBETE MED HÖGSKOLORNA FRÅGEFORMULÄR Det europeiska projektet EMCOSU (Emerging Modes of Cooperation between Private Sector Organisations and Universities) Nya former för samarbete mellan Den privata

Läs mer

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Vad betyder SILS-agendan för dig? Du som företagare får bättre tillgång till forskningsresurser

Läs mer

ÖSTERBOTTENS FÖRBUND. www.obotnia.fi facebook.com/obotnia

ÖSTERBOTTENS FÖRBUND. www.obotnia.fi facebook.com/obotnia ÖSTERBOTTENS FÖRBUND ENERGIKUSTEN En klimatstrategii för Österbotten www.obotnia.fi facebook.com/obotnia Internationellt FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från1994 (ny klimatkonvention träder i kraft 2020)

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion BAKGRUND Rymden är en internationell verksamhet och marknad Rymdens betydelse ökar, idag tagen för given Genom uthålliga

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Kommunikation som skapar affärer

Kommunikation som skapar affärer Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetschef Kommunikation som skapar affärer siemens.com/answers Upplägg Kort om Siemens Hur är vi organiserade? Kommunikation som skapar affärer Några exempel Page

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne!

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H 2 Skåne Vi vill öka den skånska tillväxten inom miljöteknikområdet och med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden arbetar vi i projektet Vätgassamverkan i Skåne. Genom nätverkande och gemensamma

Läs mer

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat Nyttan med flyg för Sverige Flygfakta i fickformat 2 Sverige har en stark och konkurrenskraftig flygindustri som är mer forsknings intensiv än de flesta andra industrier. Flygforskning kräver stora resurser

Läs mer

PRODUKTIONSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTIONSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTIONSKUNSKAP Ämnet produktionskunskap behandlar hur produktionsidéer utvecklas och vad som måste beaktas i ett utvecklingsarbete. Ämnet behandlar hur produktens design och kvalitet påverkar produktionsplanering

Läs mer

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Innovate.on Bioenergi störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Förnybar energi som minskar utsläppen Bioenergi är en förnybar energiresurs som använder som bränsle. Utvecklingen av förnybar energi

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM SUMMIT TEKNISKA MUSEET 2014-09-25 Övergripande mål Hållbar tillväxt i Sverige. Vi vill ÅTERINDUSTRIALISERA Sverige Effektlogik Förutsättningar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Q-System materialhantering

Q-System materialhantering Q-System materialhantering Vägen till framtiden går genom intern materialhantering och logistik En totalleverantör som har kunskap om din produktionsprocess och dina problemställningar och därför kan diskutera

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 KNEG har via Demoskop undersökt transportköpares kunskap om hur miljöpåverkan från transporter bäst kan minskas. Undersökningen vände sig mot fyra

Läs mer

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska företag Magnus Svensson 10:25 Varför Läkare utan gränser

Läs mer

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete.

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete. Innehållsförteckning 1. Visionär topputvecklare av Nyland 2. Landskapets utvecklingsmål 3. Mål inom strategiskt partnerskap 4. Mål inom kommunikation och kompetens 5. Viktigaste intressegruppers förväntningar

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Inledning I Uppsala pågår flera initiativ för att minska klimatpåverkan från plast. I Uppsala klimatprotokoll

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Strukturstöd ESF EU-stöd Regional konkurrenskraft och sysselsättning ERUF Sektorsprogram Konvergens A. Gränsöverskridande Central Baltic Norge-Sverige

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

En global koncern till din tjänst

En global koncern till din tjänst En global koncern till din tjänst Leroy-Somer har med hjälp av sina 10 000 medarbetare byggt upp ett globalt nätverk med 470 kunskaps- och servicecentra som kan erbjuda det tekniska och affärsmässiga stöd

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Manual för klassificering av projekt i samband med projektansökan till VINNOVA ( )

Manual för klassificering av projekt i samband med projektansökan till VINNOVA ( ) Manual för klassificering av projekt i samband med projektansökan till VINNOVA (2012-06-28) Innehåll 1 Syfte... 3 2 Behovsområde... 4 3 Forskningsområde... 5 4 Produktområde... 6 5 Exempel... 9 1 Syfte

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Industriell Automation Mälardalen

Industriell Automation Mälardalen Industriell Automation Mälardalen Kartläggning, databas, slutsats sid 1, 3-Mar-09, Automation Region Mälardalen är Sveriges centrum för Industriell Automation 500 företag 15 000 medarbetare 30 miljarder

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap Maria Månsson maria.mansson@prevas.se Ordf Svensk Elektronik Styrelseledamot Smartare Elektroniksystem Ordf Värdekedjarådet Nuläges- och behovsanalys

Läs mer

Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vår budskapsplattform

Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vår budskapsplattform Strategisk innovationsagenda för flygteknik: Vår budskapsplattform Varför flyginnovation i Sverige? Varför innovation? Leverera samhällstjänster med ökad kvalitet och effektivitet Skapa konkurrenskraft

Läs mer

Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn

Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn Sara Johansson Jordbruksverket, Utredningsenheten Center for Entrepreneurship and Spatial Economics (JIBS) Center of Excellence for Science and

Läs mer

Vem ska man välja som byggpartner?

Vem ska man välja som byggpartner? DET ÄR VI SOM BYGGER. Vem ska man välja som byggpartner? En medelstor aktör i Stockholm. Ett alternativ på din lista. I Sverige fanns det 2010 enligt svenskt Näringslivs Ekonomifakta 81 449 företag inom

Läs mer

Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS)

Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS) Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS) En innovation kan vara: En ny vara eller tjänst En ny process eller metod för att producera en vara

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030

Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030 Jord- och skogsbruksministeriets STRATEGI 2030 Finland i förnyelse en värld av möjligheter Många av de saker som vi nu tycker är självklara är unika. I framtiden kommer ren mat och rent vatten att höra

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

ett nytt steg i energiforskningen

ett nytt steg i energiforskningen ett nytt steg i energiforskningen MAGNUS OLOFSSON, VD Ett samlat forsknings och kunskapsföretag Vår nya verksamhet spänner över hela energisystemet. Att kunna möta efterfrågan på ny kunskap från forskningen

Läs mer

Den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen i regioner och städer: ett år senare Pappersversion av internetenkäten

Den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen i regioner och städer: ett år senare Pappersversion av internetenkäten Direktionen för kommitténs yttranden Enhet 3 Nätverk och subsidiaritet EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén FRÅGEFORMULÄR Sista inlämningsdag: 30 november Observera att denna översättning endast är avsedd

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning.

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning. Näringslivsråd 19/1 2015 Närv: Anders Ljung, Lennart Raswill, Rolf Ivansén, Göran Hansson, Per-Emil Åkergren, Carola Nilsson. Kent Andersson, Franz Bergstrand, Gun Fahlander, Terese Bengard, Anna-Märta

Läs mer

KOMPETENS INOM ELEKTRONIKSYSTEM, ETT STRATEGISKT BEHOV Maria Månsson Ordf SE

KOMPETENS INOM ELEKTRONIKSYSTEM, ETT STRATEGISKT BEHOV Maria Månsson Ordf SE KOMPETENS INOM ELEKTRONIKSYSTEM, ETT STRATEGISKT BEHOV 2014-08-26 Maria Månsson Ordf SE INNEHÅLL Några ord om Branschorganisationen Svensk Elektronik Innovationsagendan Smartare Elektroniksystem för Sverige

Läs mer

Smart industri. en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet. Foto: ABB

Smart industri. en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet. Foto: ABB Smart industri en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Foto: ABB Industrin är större än de producerande företagen Insatsproduktion Företagstjänster Transporter Finansiering Industriföretag 550 000

Läs mer

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem E.ON Elnät Framtiden är l kal En satsning på Lokala Energisystem Ett nytt sätt att tänka kring energi Det blir allt mer angeläget att hitta vägar för att skapa ett hållbart samhälle. Vi som arbetar med

Läs mer

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag VÅRT ERBJUDANDE till miljöteknikföretag Besöksprogram Finansieringsguide Internationella affärer Kompetensutveckling Affärsnätverk Synliggör ert företag Affärsrådgivning för miljöteknikföretag Introduktion

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

ÅTGÄRDSPAKET FÖR EN ENERGIUNION BILAGA FÄRDPLAN FÖR ENERGIUNIONEN. till

ÅTGÄRDSPAKET FÖR EN ENERGIUNION BILAGA FÄRDPLAN FÖR ENERGIUNIONEN. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 ÅTGÄRDSPAKET FÖR EN ENERGIUNION BILAGA FÄRDPLAN FÖR ENERGIUNIONEN till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET,

Läs mer

Innovationsrådgivning för jordbrukare. Seinäjoki 4.10.2014

Innovationsrådgivning för jordbrukare. Seinäjoki 4.10.2014 Innovationsrådgivning för jordbrukare Seinäjoki 4.10.2014 Innovation Innovation = Uppfinning + business En innovation är en ny eller väsentligt förbättrad produkt (vara eller tjänst) som lanseras av ett

Läs mer