C TR DATORER I KONTROLLANLÄGGNING. Bilagor 1 Disposition av I/O-rack till stationsdator

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "04-09-21 C TR2-03-3 DATORER I KONTROLLANLÄGGNING. Bilagor 1 Disposition av I/O-rack till stationsdator"

Transkript

1 1(8) C TR DATORER I KONTROLLANLÄGGNING Bilagor 1 Disposition av I/O-rack till stationsdator Innehåll 1 Allmänt 2 Funktionskrav 3 Tekniska krav 4 Utformning 1 ALLMÄNT Med dator i kontrollanläggningar avses samtliga enheter i kontrollanläggningen som är uppbyggda kring en processorenhet, CPU, och som på något sätt går att programmera eller parametrera. Datorerna kan bestå av programmerbara styrsystem, PLC, eller fasta programmerade enheter, som händelseskrivare, störningsskrivare eller reläskydd. Dokumentet omfattar inte enskilda komponenter, t. ex. tidreläer som innehåller processor. Med stationsdator avses en eller flera datorer som handhar fler än ett objekt och som samtidigt innehåller stationsgemensamma funktioner. Objektsdator är en dator som innehåller funktioner för enbart ett objekt eller ett ställverksfack. Reläskyddsdator är en dator som innehåller reläskydd och andra funktioner som betjänar ett objekt. Det finns nästan inga begränsningar beträffande vilka funktioner, som får realiseras i datorteknik. Däremot måste man vara noga med hur de realiseras. De begränsningar vi har är dessa. Lokalkraftsinmatning skall vara oberoende av stationsdators eller objektsdators funktion.

2 2 FUNKTIONSKRAV 2.1 Allmänt Datoriseringen av kontrollanläggningar ska ske på ett sådant sätt att man för hela kraftöverföringssystemet kan få en total teknisk och ekonomisk bra lösning. Detta innebär bland annat att datorutrustningar och deras strukturer ska vara sådana att: 2(8) De går att använda i både små och stora stationer. Det är enkelt att komplettera eller ta bort ställverksfack. Det krävs ett minimalt underhåll och att felsökning går att göra på ett rimligt sätt. De kan användas vid både om- och nybyggnad. Oberoendet mellan funktioner enligt TR bibehålls. Anslutning mot processen bör företrädesvis ske med ett parallellsnitt mot anläggningen. I vissa fall kan seriebuss användas för att t. ex. hämta händelseinformation från reläskydd eller lägesinformation från en primärapparat. Datorer ska bestå av enheter som är väl kända och beprövade samt har ett väl utbyggt servicenät för reservdelsförsörjning. Samtliga ingående datorsystem ska, efter spänningsbortfall kortare tid än 24 timmar, när matningen återvänder automatiskt återstartas utan manuella ingrepp. Vid tillståndsförändringar med onormalt hög frekvens p. g. a. exempelvis oscillerande givare får ej andra än direkt berörda funktioner påverkas. Vidare ska datorsystemet återhämta sig så snart det onormala tillståndet upphör. Vid ett onormalt tillstånd i anläggningen ska det alltid finnas tillräcklig datorkraft kvar för att generera larm. Parametrerbara system ska ha sina parametrar lagrade i ett EEPROM, flashminne eller liknande så att minnesförlust inte drabbar datorn vid avbrott, av hjälpspänningsmatning, kortare än 30 dagar. I anläggningar innehållande datorer för styrning och övervakning samt reläskydd och automatiker, skall alla hjälpprogram som behövs för drift,service, underhåll och programmering av dessa ingå i stationsutrustningen inkluderande en fristående dator för dessa program. Om det är möjligt att ansluta datorn för hjälpprogrammen mot respektive enhet via den lokala stationsbussen kan detta göras. Datorer där olika kategorier av personal använder sig av samma datorsystem ska ha ett väl utbyggt säkerhetssystem. Personal ska inte kunna påverka andra funktioner än de som den är behörig att arbeta med.

3 2.2 Programvara 3(8) Systemprogram Det skall klart framgå vilket versionsnummer som systemprogrammet har genom att avläsa det i programmet när det fungerar. Det ska också vara möjligt att avläsa versionsnummer när systemet är trasigt. Systemprogramvaran ska finnas tillgänglig hos leverantören under datorns livslängd. Applikationsprogram Programvaran ska vara uppbyggd med funktionsmoduler vilka på ett väldefinierat sätt sköter sina respektive styruppgifter. Programmen ska struktureras väl med avseende på dels de olika funktioner som ligger i samma datorenhet dels med avseende på applikations- och bakgrundsprogram. Applikationsprogram för PLC:er ska framställas på ett sätt som medger grafisk presentation i logikschemaformat. Dessa program ska göras på ett sätt så att de är lätta att förstå och överblicka av personal med baskunskaper i programmering av industriella styrsystem. Bakgrundsprogram (subrutiner, kommunikationsprogram m.m.) får framställas på valfritt sätt. Dock ska funktionen beskrivas på ett klart och entydigt sätt. Det ska framgå vilket programvaruversionsnummer som applikationsprogram, subrutiner och programvarublock har. Leverantören ska kunna tillhandahålla programvaror, hjälpmedel och annan nödvändig utrustning under utrustningens förväntade livslängd. 2.3 Programmering Programmering av en dator ska ske med hjälp av en standard PC med erforderlig programvara och tillbehör som ska tillhandahållas av leverantören. Programmering och programunderhåll av samtlig levererad utrustning ska kunna ske med samma programmeringsutrustning. Det en fördel om programmeringsutrustningen, ansluten till en gemensam punkt, kan nå samtliga ingående datorsystem. I applikationsprogram ska det vara möjligt att ta bort eller lägga till moduler utan att detta påverkar övriga programmoduler. Någon skrivare som tillhör systemet ska kunna användas för utskrift av programdokumentation.

4 2.4 In- och utgångsenheter (I/O) 4(8) In och utgångar för binära signaler ska vara galvaniskt skilda både sinsemellan och från datorsystemet. Utgångskanalerna ska ha slutande kontakter. Samtliga in- och utgångar ska ha indikering som kan avläsas.. Analoga ingångar ska vara av differentiell typ och även de ska ha galvanisk skiljning både sinsemellan och från systemet. Externa hjälpreläer bör endast användas när en funktion behöver mångfaldigas, när utgångens kontakter ej klarar aktuell last eller för att erhålla galvanisk skiljning. Normalt ska ingångskanalerna vara objektsorienterade medan utgångar ska vara funktionsorienterade. Om datorn innehåller felsignalhantering ska samtliga felsignaler samlas på ingångskort avsedda endast för dessa signaler, se bilaga 1. För att säkerställa funktioner såsom manöver av brytare och frånskiljare ska utförandet vara sådant att det krävs två aktiverade utgångar på olika utgångskort för att manöver ska verkställas. Eventuelle utval ska återläsas. Avkänningsspänningar till datorerna ska normalt hämtas från stationens LS-system, men kan i vissa fall tas från matningsdon tillhörande utrustningen. Varje dator ska ha en avsäkrad avkänningsspänning. En stationsdator som har många I/O ska ha avkänningsspänningen uppdelad på flera grupper för att minska belastningen på varje grupp. Uppdelningen ska vara objektsorienterad. Signaler ska gå in på enbart ett ställe i datorsystemet om inte speciella oberoende krav finns. 2.5 Kommunikation Kommunikation ska ske på och mellan olika nivåer. Dels som punkt till punkt kommunikation och dels i olika nätverk. Det krävs kommunikation mellan t. ex.: Driftcentral och station Mellan datorer inom stationen Störningsanalyscenter och utrustningar för störningsregistrering i stationer Ett nätverk ska vara uppbyggt kring etablerade nätverkslösningar för processdatorsystem. Använda protokoll ska vara standardiserade och väl beprövade så att utrustning av annat fabrikat om möjligt kan anslutas till datorsystemet utan specialanpassningar. Det skall framgå vilka möjligheter som erbjuds för en framtida anslutning av datorer av ett annat fabrikat. För kommunikation mellan enheter av samma fabrikat kan en specifik buss för dessa användas men möjligheten att ansluta andra bussar ska även finnas.

5 Stationsdatorn ska även kunna kommunicera med operatörssystem som använder PC och Microsoft Windows som plattform. Kommunikationsbussen ska vara elektrisk eller optisk. Ur störningssynpunkt är optisk buss att föredra. Om nätverket slås ut måste varje enskild dator självständigt kunna fortsätta att utföra sin uppgift. Detta medför att, så långt det är möjligt, ska programbearbetningen ske i den verkställande datorenheten. Störning i en datorenhet skall inte kunna blockera hela nätet. 5(8) Lokala nätets prestanda ska vara så dimensionerat att angivna svarsoch reaktionstider uppfylls med ett fullt utbyggt system vid det mest krävande lastfallet. Nätets prestanda ska väl och entydigt redovisas. Busskommunikationen skall ha tillräcklig snabbhet för att de program som används ska fungera korrekt. Det skall finnas en övervakning av att kommunikationen mellan samtliga enheter i systemet fungerar. 2.6 Funktioner som kan realiseras i datorsystem I dag finns inga begränsningar beträffande vad som får realiseras i datorteknik. Däremot måste man vara noga med hur det realiseras. Vissa funktioner ska ha egen hårdvara och andra funktioner får dela hårdvara med en funktion men inte med andra. Nedan ställs några grundläggande krav: Krav på oberoende mellan funktioner ska beaktas Datorer innehållande felbortkopplingsfunktioner ska inte innehålla andra typer av funktioner. U o -automatik, SÅI, SSK och fellokalisering är undantagna om det är dokumenterat att dessa funktioner inte påverkar felbortkopplingsfunktionen. Tillförlitligheten för funktionen ska vara oförändrad eller förbättrad jämfört med konventionell teknik. 2.7 Datalagring Datorernas applikationsprogramfiler, systemets konfigurering, databas m.m. ska kunna säkerhetskopieras. Dessutom ska det vara möjligt att lagra och återskapa data som är av intresse för långtidslagring. Säkerhetskopiering ska ske på CD, DVD eller likvärdigt media och med ett filformat som är kompatibelt med Windows. Säkerhetskopiering av systemen ska företrädesvis kunna ske från en punkt. Ett exemplar av säkerhetskopian ska finnas i stationen. Långtidslagring av data, bildkonfiguration och övriga data för att snabbt återstarta MMK-systemet efter ett stopp, ska lämpligen ske på ett medium som snabbt och säkert kan återuppbygga systemet.

6 2.8 Självövervakning 6(8) Datorsystemet ska själv detektera fel som uppstår i systemet. Fel ska, skrivas ut på felskrivaren och i fellista i MMK. I mjukvaran ska det vara möjligt att bestämma vilka åtgärder som systemet själv ska vidtaga vid uppkomna fel. Av naturliga skäl kan inte samtliga feltyper detekteras men det ska klart framgå vilka feltyper som självövervakningen klarar av att detektera. Vid fel på ett I/O-kort ska det klart framgå vilket kort det är fel på. Dator skall ha övervakning för följande: Bortfall av någon matningsspänning Bortfall av indikeringsspänning Fel på något I/O-kort Övervakning av analog ingång Fel på ansluten skrivare Kommunikationsfel Någon programmodul har slutat att fungera. Hela datorn har stannat Ovanstående fel ska ge larm lokalt och till Driftcentral. 3 TEKNISKA KRAV 3.1 Allmänt Datorer och dess kringutrustningar ska uppfylla de i KATS 3.2 angivna generella kraven och standarderna samt IEC i tillämpliga delar. Programmering och handhavande av PLC ska följa SS-EN , och (IEC ). Varje enskild datorenhet som har programmerbara kanaler ska vid leveransen bestyckas med minst 10% reservkanaler för binära och analoga signaler. Programmerbara styrsystem ska vid normaldrift inte ha en processorlast överstigande 50%. Stationsgemensamma datorsystem ska dimensioneras så att begärda prestanda uppfylls även vid utökning av anläggning med två fack 3.2 Data Hårdvara programmerbara styrsystem Matningsspänning 24-60/110/220 V ls Binära ingångskort 24-60/110/220 V ls Binära utgångskort reläkontakt 110 V, A ls Analogt ingångskort ström 4-20 ma temp Pt100/250 upplösn 11 bitar

7 För krav på hårdvara för övriga datorer hänvisas till respektive funktionsbeskrivning. En dator ska ha en livslängd på minst 15 år. 7(8) 4 UTFORMNING 4.1 Allmänt PLC-utrustning monteras i 19 -ramverk eller på DIN-skena i apparatskåp. Digitala In- resp. Utgångar för felsignaler och indikeringar ska vara försedda med indikeringsdiod för varje I/O och ska monteras på dörrens eller skåpets bakplan. Alla ingångar skall i datorskåpet anslutas till plintar som är individuellt frånskiljbara och har mätuttag. Plintar monteras på skåpets bakplan. Datorskåp ska förses med vägguttag för 230 V vs för anslutning av programmeringshjälpmedel. Anslutning av hjälpmedel till datorsystemet ska ske på skåpets front. Normalt ska minnen av typ hårddiskar undvikas för reläskydds- och automatikfunktioner. En PC som används i kontrollanläggningen skall vara av typen IndustriPC och monteras i ett apparatskåp. Denna IPC skall utrustas med följande: Reidade hårddiskar. CD/DVD-brännare för backuper. Om kontrollsystemet är subuppdelat på två datorer där den ena är aktiv och den andra är standby behöver dessa inte ha reidade hårddiskar. Alla datorer skall vara avsedda för och monterade i kontrollskåp. Endast PC avsedd för hjälpprogram kan vara i kontorsutförande om den inte är fast installerad och kontinuerligt i drift.

8 Exempel på disponering av I/O-rack. DI DI DI DI DO DO AI TR2 3.3-C Bilaga 1 Felsignaler Objekts- Funktions- Analoga orienterade orienterade ingångar ingångar utgångar

DATORER I KONTROLLANLÄGGNING

DATORER I KONTROLLANLÄGGNING SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-03-3 DATUM 2004-09-21 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D DATORER I KONTROLLANLÄGGNING 1/11 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

FELSIGNALSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE 2006-04-13 TR02-08-2 utg E 1/11. NK, Kontrollanläggning DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E

FELSIGNALSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE 2006-04-13 TR02-08-2 utg E 1/11. NK, Kontrollanläggning DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-08-2 DATUM 2006-04-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA E FELSIGNALSYSTEM 1/11 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum

Läs mer

.$76. 352'8.7,216)5c1.233/,1*6$8720$7,.3). Bilagor 1 Exempel på PFK plan 2 Exempel på innebörd av PFK plan 3 PFK översikt 4 PFK i PLC utförande

.$76. 352'8.7,216)5c1.233/,1*6$8720$7,.3). Bilagor 1 Exempel på PFK plan 2 Exempel på innebörd av PFK plan 3 PFK översikt 4 PFK i PLC utförande 1(8) %.$76 352'8.7,216)5c1.233/,1*6$8720$7,.3). Bilagor 1 Exempel på PFK plan 2 Exempel på innebörd av PFK plan 3 PFK översikt 4 PFK i PLC utförande Innehåll 1 Allmänt 2 Funktionskrav 3 Tekniska krav 4

Läs mer

Svenska Kraftnät 06-04-13 TR2-08-2 rev D Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 06-04-13 TR2-08-2 rev D Tekniska riktlinjer 1(7) 06-04-13 D TR2-08-2 FELSIGNALSYSTEM Bilagor 1 Felsignallista Innehåll 1 Allmänt 2 Funktionskrav 3 Tekniska krav 4 Utformning 1 ALLMÄNT Felsignalsystem installeras i stamnätets stationer för att driftledaren

Läs mer

Felsignalsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg NK, Kontrollanläggning DATUM UTGÄVA

Felsignalsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg NK, Kontrollanläggning DATUM UTGÄVA SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning m VÄR BETECKNING TR02-08-02 DATUM samrad TEKNISK RIKTLINJE UTGÄVA 7 FASTSTÄLLD Felsignalsystem Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 06-04-13

Läs mer

.$76. Bilagor 1 Exempel på villkor för manövrering av frånskiljare

.$76. Bilagor 1 Exempel på villkor för manövrering av frånskiljare 1(6) &.$76 0$1g9(5%/2&.(5,1*)g5)5c16.,/-$5( Bilagor 1 Exempel på villkor för manövrering av frånskiljare Innehåll 1. Allmänt 2. Funktionskrav. 3. Tekniska krav. 4. Utformning. $//0b17 För att underlätta

Läs mer

DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR

DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Teknik VÅR BETECKNING TR02-10-1 DATUM 2009-02-05 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR 1/11 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul

COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul Allmänt 12 digitala ingångar, 8 digitala utgångar, 8 analoga ingångar, 8 analoga utgångar Optimal beträffande storlek och funktion Jackbara anslutningsplintar RS-485

Läs mer

Uppdateringar. TEKNISK RIKTLINJE TR02-08-3 utg 5 2013-05-21 2/6. Utgåva Ändringsnot Datum. 05-08-15 D Ny dokumentmall 2008-07-14 2013-05-21

Uppdateringar. TEKNISK RIKTLINJE TR02-08-3 utg 5 2013-05-21 2/6. Utgåva Ändringsnot Datum. 05-08-15 D Ny dokumentmall 2008-07-14 2013-05-21 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 05-08-15 D Ny dokumentmall 2008-07-14 5 Omarbetad. Titel ändrad från Händelseskrivare till Händelseregistrering 2/6 Innehåll 1 Allmänt... 4 2 Funktionskrav... 4 2.1

Läs mer

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN 1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN Bilagor 1 Gränssnitt för kommunikationsutrustning 2 Exempel på teletillsats för reläskyddskommunikation 3 Exempel på fjärrutlösningssändare 4 Exempel på fjärrutlösningsmottagare

Läs mer

Extremspänningsautomatik för shuntreaktorer och shuntkondensatorer

Extremspänningsautomatik för shuntreaktorer och shuntkondensatorer - SVENSKA ^ KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VAR BETECKNING NK, Kontrollanläggningar TR02-05-11-3 y DATUM SAMRAD AS,AFS,AN,DP TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 4 FASTSTÄLLD u Extremspänningsautomatik för shuntreaktorer

Läs mer

MÄTVÄRDESOMVANDLARE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg D 1/7. NK, Kontrollanläggning NK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D

MÄTVÄRDESOMVANDLARE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg D 1/7. NK, Kontrollanläggning NK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-07-1 DATUM SAMRÅD 2010-01-20 NK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D MÄTVÄRDESOMVANDLARE 1/7 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

4-stegs jordströmsskydd

4-stegs jordströmsskydd SVENSKA z. KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VAR BETECKNING TR02-05-2-3 DATUM 2013-12-10 SAMRAD AS.AN..DK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 4 FASTSTÄLLD TI 4-stegs jordströmsskydd 1/7 Uppdateringar

Läs mer

µc 3011/3012 Programmerbar signalomvandlare Programmering via µ Consol Programvara MC Vision Digital datalänk

µc 3011/3012 Programmerbar signalomvandlare Programmering via µ Consol Programvara MC Vision Digital datalänk µc 3011/3012 Utgåva Januari 2017 Programmerbar signalomvandlare Universalmatning: 20-270 VAC och 20-300 VDC Processingång: (μc3012/3212) ±100 mv, ±1 V, ±10 V, ±300 V, ±20 ma Universalingång: (μc3011/3211)

Läs mer

LARMSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE TR utg C 1/8. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C

LARMSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE TR utg C 1/8. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-08-4 DATUM 1996-11-15 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C LARMSYSTEM 1/8 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 96-11-15

Läs mer

TELEPROTECTION EQUIPMENT (TPE)

TELEPROTECTION EQUIPMENT (TPE) SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-05-3-2 DATUM 2008-09-01 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A TELEPROTECTION EQUIPMENT (TPE) 1/7 Uppdateringar Utgåva

Läs mer

PMU (Phasor Measurement Unit)

PMU (Phasor Measurement Unit) SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AS, Skyddssystem och nätdata VAR BETECKNING TR02-08-7 DATUM SAMRÅD 2016-10-11 NK, S)AJFS TEKNISK RIKTLINJE UTGÄVA 5 7 P FASTSTÄLLD PMU (Phasor Measurement Unit)

Läs mer

Teleprotection equipment

Teleprotection equipment = SVENSKA..Tgv KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NTP, Skydd och kontroll 'T DATUM 2019-01-03 SAMRAd BETECKNING/DNR TR02-05-03-02 TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 2 FASTSTÄLLD Teleprotection equipment (TPE) 'K4005.

Läs mer

5-29 Distribuerade I/O

5-29 Distribuerade I/O 5-29 Distribuerade I/O XFL 521, 522, 523 AND 524 MODULER AMA 8, UFB.5 BESKRIVNING SPECIFIKATION DATA 2-tråds LON bus mellan regulatorer och I/O Inga ytterligare plintar behövs Addresseras med hexadecimal

Läs mer

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Sida 1 (8) Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Svensktillverkad tyristorstyrning av hög kvalitet! Tyratronic Automation AB tillverkar och säljer tyristorstyrning av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser!

Läs mer

Telesamverkan SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 2. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NTP, Skydd och kontroll

Telesamverkan SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 2. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NTP, Skydd och kontroll SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NTP, Skydd och kontroll BETECKNING/DNR TR.02-05-03-01 DATUM 2019-01-03 SAM RAD NTA, NAS IK TEKNISK RIKTLINJE utgava 2 FASTSTÄLLD TD Telesamverkan 2 (10) Uppdateringar

Läs mer

Fördröjd återinkoppling

Fördröjd återinkoppling SVENSKÅ ä. KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggningar var beteckning TR02-06-07 DATUM 2018-03-29 samrad AS, AU, DP TEKNISK RIKTLINJE utgava 5 FASTSTÄLLD Fördröjd återinkoppling SvK4005,

Läs mer

Normer: EMC: EN 61000-6-2, EN 61000-6-3 LVD: EN 60950 Matning:

Normer: EMC: EN 61000-6-2, EN 61000-6-3 LVD: EN 60950 Matning: Datoriserad Styr- och Övervakningsenhet (DUC) för Fastighetsautomation Teknisk Beskrivning Operatörspanel UCF48 / UCF32 UCF32 Max 96/48 signaler med lokal indikering, 3-färgade lysdioder (röd-gul-grön)

Läs mer

1(11) 05-02-24 C TR2-08-1 STÖRNINGSSKRIVARE. Bilagor 1 Exempel på utskrift 2 Störningsskrivarplan

1(11) 05-02-24 C TR2-08-1 STÖRNINGSSKRIVARE. Bilagor 1 Exempel på utskrift 2 Störningsskrivarplan 1(11) 05-02-24 C TR2-08-1 STÖRNINGSSKRIVARE Bilagor 1 Exempel på utskrift 2 Störningsskrivarplan Innehåll 1 Allmänt 2 Funktionskrav 3 Tekniska krav 4 Utformning 1 ALLMÄNT Störningsskrivare är en utrustning

Läs mer

Larmsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontroll^nläggpingar

Larmsystem SVENSKA KRAFTNÄT TEKNISK RIKTLINJE. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontroll^nläggpingar SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontroll^nläggpingar VÄR beteckning TR02-08-04 DATUM 2018-01-04 SAMRÄD AS, TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 4 FASTSTÄLLD TD Larmsystem SvK4005, v4.0, 2016-04-27 2

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE 2012-06-08 TR02-05-7

TEKNISK RIKTLINJE 2012-06-08 TR02-05-7 Utgåva Ändringsnot Datum 1 Första utgåva. Ersätter TR2-05-7-1 TR2-05-7-7 2012-06-08 2/16 Innehåll 1 Allmänt... 5 1.1 Reläskydd... 5 1.1.1 Reläskydd för transformatorer i ställverk med enkelskena eller

Läs mer

Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt

Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt Bussmodulregulator BMR Universellt användbar enkelt att använda Bussmodulregulator BMR är en kompakt enhet för styrning, övervakning och optimering av värme-,

Läs mer

Mätvärdesomvandlare. Tl/EN!: >KÄ KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 6. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggningar yi\

Mätvärdesomvandlare. Tl/EN!: >KÄ KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 6. ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggningar yi\ Tl/EN!: >KÄ KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggningar yi\ BETECKNING/DNR TR02-07-01 DATUM SAMRÅD Mätvärdesomvandlare SvK4005. v5.0. 2013-08-01 2 (6) Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum

Läs mer

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning SvK4005, v3.3, 2012-08-09 VÅR BETECKNING TR09-06 DATUM 2007-04-04 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning Inledning Under senare år har elbranschen

Läs mer

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se 1 2 ISAC är en väl beprövad produkt som har utvecklats av Styrlogic AB. ISAC grundar sig på många års erfarenhet under ett flertal installationer. Den första ISAC-applikationen levererades 1990. ISAC betyder

Läs mer

BRYTARSYNKRONI- SERINGSDON

BRYTARSYNKRONI- SERINGSDON SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-06-6 DATUM 1996-11-15 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C BRYTARSYNKRONI- SERINGSDON 1/7 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Nu är den här! ELS Vision. All kommunikation i en enhet! Med 5 års garanti!

Nu är den här! ELS Vision. All kommunikation i en enhet! Med 5 års garanti! Nu är den här! ELS Vision All kommunikation i en enhet! Med 5 års garanti! (Electrolux) Bokningstavla ELS Vision ELS Vision är en kommunikationscentral för alla berörda i en fastighet. Inomhusanvändning.

Läs mer

Ledningsskyddssystem för stamnätet

Ledningsskyddssystem för stamnätet SVENSKA ^ KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Koirörollanläggningar VAR BETECKNING TR02-05-2-1 DATUM SAMRAD AN,AS,AT TEKNISK RIKTLINJE zctm /rfrhf & UTGÅVA 5 TD FASTSTÄLLD Ledningsskyddssystem för stamnätet

Läs mer

1. INSTRUKTIONENS TILLÄMPNING.

1. INSTRUKTIONENS TILLÄMPNING. Anläggningar Gert Kimsten Underhållsinstruktion 1(5) 1996-09-02 B UNDERHÅLL AV DRIFTUPPBYGGNADSAUTOMATIK (DUBA) INNEHÅLL : 1 INSTRUKTIONENS TILLÄMPNING. 1 2 ALLMÄNT. 2 2.1 Anläggningsutförande. 2 2.2 Förekommande

Läs mer

MyConnect Link. Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect. Snabbguide

MyConnect Link. Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect. Snabbguide MyConnect Link Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect Snabbguide 1 Innehåll 1 Krav och installation... 3 1.1 Kännetecken och funktion... 3 1.2 Ladda ner, redigera, spara och visa konfigurationsfiler...

Läs mer

Brand-/Brandgasspjällstyrning för två spjäll m. rökdetektor 8SC2:004, 8SC2-1:004 (endast ett spjäll)

Brand-/Brandgasspjällstyrning för två spjäll m. rökdetektor 8SC2:004, 8SC2-1:004 (endast ett spjäll) Produktbeskrivning: Brand-/Brandgasspjällstyrning Funktion: SIOX-modul: Processbild: Brand-/Brandgasspjällstyrning för två spjäll m. rökdetektor 8SC2:004, 8SC2-1:004 (endast ett spjäll) 8SC2_004.DFF Inkopplingsbeskrivning

Läs mer

Teknisk anvisning KONTROLLSKÅP I NÄTSTATIONER

Teknisk anvisning KONTROLLSKÅP I NÄTSTATIONER Sidantal 6 KONTROLLSKÅP I NÄTSTATIONER Ver. 3.1 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Ver 1.0 2012-10-30 Ver 2.0 2014-03-31 Ver 3.0 2014-10-01 Ver 3.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri LARMDONSSTYRNING BESKRIVNING donskort för montage i 19 kassett (SM911), i våra likriktare eller i kapsling för väggmontage. 19 kassetten SM911 kan förses med 4st kort. Det ger upp till 20 utgångar i en

Läs mer

SVENSKA _ KRAFTNÄT AS,AN,D^,, TEKNISK RIKTLINJE. ffzéi>,?%>> ÄA, istansskydd. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 5 1/8

SVENSKA _ KRAFTNÄT AS,AN,D^,, TEKNISK RIKTLINJE. ffzéi>,?%>> ÄA, istansskydd. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 5 1/8 SVENSKA _ KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VAR BETECKNING TR02-05-2-2 DATUM SAMRAD 2013-12-10 AS,AN,D^,, TEKNISK RIKTLINJE ffzéi>,?%>> UTGÅVA FASTSTÄLLD ÄA, istansskydd 1/8 Uppdateringar

Läs mer

Installationanvisning, apparatlåda för rökfunktion med spjällmotionering TBLZ-2-48-2 GOLD/COMPACT

Installationanvisning, apparatlåda för rökfunktion med spjällmotionering TBLZ-2-48-2 GOLD/COMPACT Installationanvisning, apparatlåda för rökfunktion med spjällmotionering TBLZ-2-48-2 GOLD/COMPACT 1. Allmänt Apparatlådan för rökfunktion med spjällmotionering består av en kontrollenhet för rök,en logikenhet

Läs mer

Övervakning & Programspråk

Övervakning & Programspråk Övervakning & Programspråk Denna PowerPoint är gjord för att du ska få en inblick i vad ett driftövervakningssystem är. Vad kan man se? Olika tekniska funktioner? Fördelar? Även en inblick i hur man programmerar

Läs mer

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12 Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke MaxiSmoke MidiSmoke File: D:\Projekt\SMOKE CONTROL\MIDI SMOKE\Man\Midisystem_inst_man_V01.odt 2008-02-18 Sida 1 av 12 1. Installation

Läs mer

DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A TELESAMVERKAN. SvK4005, v3.3, TEKNISK RIKTLINJE TR utg A 1/15

DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A TELESAMVERKAN. SvK4005, v3.3, TEKNISK RIKTLINJE TR utg A 1/15 SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-05-3-1 DATUM 2008-09-01 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A TELESAMVERKAN 1/15 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum

Läs mer

Längsdifferentialskydd

Längsdifferentialskydd SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AS rf VÅR BETECKNING TR02-05-02-04 DATUM 2017-11-29 SAMRÅD AF, AU, NK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 6 FASTSTÄLLD TD Längsdifferentialskydd SVK4005, v4.0, 2016-04-27

Läs mer

Drift och skötselanvisningar

Drift och skötselanvisningar Drift och skötselanvisningar VoltAir System, Styrutrustning för VSEi, VSEt Regulator: Siemens Climatix Objekt: 2013 01 25 Sida 1 av 8 Dok. Nr. D1034 03 Innehåll 1. Allmänt... 3 Användningsområde... 3 Översikt

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0 Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (10) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning 2015-06-17

Läs mer

LAN 63 Masterpanel. RUTAB Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö Tel: 0380-55 50 50 Fax: 0380-123 03 info@rutab.se www.rutab.se. LAN 63 Larmpanel Master

LAN 63 Masterpanel. RUTAB Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö Tel: 0380-55 50 50 Fax: 0380-123 03 info@rutab.se www.rutab.se. LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 Masterpanel LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 innehåller som standard möjligheten att programmeras för drift eller larm. Litet format; endast 129 x 70 x 27 mm (inbyggnadsdjup 20 mm). 12 larmingångar.

Läs mer

Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Godkännande av produkter för kontrollanläggning SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAM HETSOMRÅDE AS, Skyddssystem och nätdata VAR BETECK NING TR02-02-3 DATUM SAMRÅD NK, AFS ~ /KA TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1 Quick start manual Smart-House 2015-04-20 Rev 1.1 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 5

Läs mer

ClamatorVoiceSystem II

ClamatorVoiceSystem II 1 (10) MANUAL ClamatorVoiceSystem II 1 INTRODUKTION... 2 1.1 Systemkrav... 2 2 INSTALLATION... 2 3 FUNKTION... 3 3.1 ARKITEKTUR... 3 3.1.1 Larmövervakning... 5 3.1.2 Urval av larm... 5 3.1.3 Blockeringslogik...

Läs mer

Instrument Link, en snabbguide

Instrument Link, en snabbguide Instrument Link, en snabbguide MJK Automation AB Tel: 0533-177 50 E-post: kontoret@mjk.se Hemsida: www.mjk.se Instrument Link, en snabbguide 120131 1. Innehåll 1. Inledning till Instrument Link... 3 2.

Läs mer

Torfors LonWorks System X4

Torfors LonWorks System X4 Torfors LonWorks System X4 Reglersystemet för fastigheten byggs upp så att intelligensen distribueras d.v.s. man placerar en s.k. reglernod där något skall utföras (övervakning, inhämtning av data m.m.).

Läs mer

SAMLINGSSKENESKYDD. TEKNISK RIKTLINJE TR utg D 1/14. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D

SAMLINGSSKENESKYDD. TEKNISK RIKTLINJE TR utg D 1/14. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-05-8 DATUM 2009-11-13 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA D SAMLINGSSKENESKYDD 1/14 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum

Läs mer

Inbrottslarm med mervärde

Inbrottslarm med mervärde ATS Advanced med mervärde Vi presenterar löpande spännande nyheter till ATS Advanced inbrottslarm. ATS Advanced-serien har fantastisk och pålitlig prestanda, med ursprung från många års erfarenheter och

Läs mer

Styrsystem 9. Styrsystem

Styrsystem 9. Styrsystem 9 104 9 en används för start och stopp av pumpar och fläktar. De styr filterrensning och driftindikering. I apparatskåpen kan ytterligare funktioner byggas in genom tillval. Anläggningsautomatiken måste

Läs mer

SYSTEM AVALON UCM12-UCM6. I/O moduler för Fastighetsautomation. Teknisk Beskrivning

SYSTEM AVALON UCM12-UCM6. I/O moduler för Fastighetsautomation. Teknisk Beskrivning SYSTEM AVALON I/O moduler för Fastighetsautomation UCM12-UCM6 Teknisk Beskrivning UCM12-UCM6 Modulbärare UCM12 UCM6 MODULBÄRARE Inkoppling: G H Plint M, N, S, T : Återledare 24V Modulbäraren kan förses

Läs mer

LS-omriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4 1/7 VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2

LS-omriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4 1/7 VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2 SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontcollänläggning VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2 DATUM 2014-08-14 SAMRAD AFS. NS, DP /WA' tfsrf TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD? LS-omriktare 1/7 Uppdateringar

Läs mer

111570S-04 2014-06 CS60. Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik

111570S-04 2014-06 CS60. Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik 0S-0 0-0 CS0 Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik Anslutningar CU0. Kretskortslayout Art.nr. Art.nr. P Art.nr. P P P Art.nr. P P P P P P P P P P P Anslutningar till styrpaneler Kontakt

Läs mer

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster är ett unikt TCP/IP baserat system för övervakning, mätning och styrning. Det unika med IMSE WebMaster är att den har inbäddade hemsidor för

Läs mer

OKERO SID - standarddimmern för fast installation

OKERO SID - standarddimmern för fast installation OKERO SID - standarddimmern för fast installation OKERO AB Box 1057, 430 90 ÖCKERÖ Besöksadress: Långsand 4, Öckerö Tel 031-96 24 08 Fax 031-96 99 19 info@okero.se, www.okero.se Innehållsförteckning Om

Läs mer

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House Quickstart manual Rev. 2.3 2017-09-14 SHTOOL 6.5.33 1 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 PROGRAMVARA... 4 2.1 Hämta programvara... 4 2.2 PC krav... 4 3 DOKUMENTATION... 5 3.1 Manualer... 5 3.2 Projektdokumentation...

Läs mer

Industriell Datakommunikation. Allt du behöver veta om RS-232

Industriell Datakommunikation. Allt du behöver veta om RS-232 Industriell Datakommunikation Allt du behöver veta om RS-232 Email info@foxcomputer.se, Website http://www.foxcomputer.se Ulf Rääf Datakommunikation och Industriell IT enligt standard RS-232 Teori och

Läs mer

Utlösningskretsar och brytarvalsutrustning. och automatiker

Utlösningskretsar och brytarvalsutrustning. och automatiker * " SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning @b> VÄR BETECKNING TR02-05-9 DATUM 2015-03-06 SAMRAD AS, AFS /n? M/ TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD Utlösningskretsar och brytarvalsutrustning

Läs mer

Innovation för system integration

Innovation för system integration Innovation för system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR-bakplan En användarvänlig och tillförlitlig montagelösning mellan DCS/PLC/SIS systemet och isolatorer/i.s. gränssnitten TEMPERATUR EX GRÄNSSNITT

Läs mer

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning EL-Online Telemetri / Individuell mätning Vad är Telemetri? Telemetri (Tele + metri) betyder fjärrmätning. Telemetri är överföring av mätdata från ett eller flera mätobjekt (t.ex. givare) till en central

Läs mer

Conreg. Översikt T-Logg T-LOGG. System för insamling, bearbetning, visning och lagring av tjockleksdata 1 (14)

Conreg. Översikt T-Logg T-LOGG. System för insamling, bearbetning, visning och lagring av tjockleksdata 1 (14) T-LOGG System för insamling, bearbetning, visning och lagring av tjockleksdata 1 (14) Systemöversikt T-Logg är en utrustning för mätvärdesinsamling, bearbetning, visning och lagring av tjockleksdata i

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0 Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (5) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning 2015-08-12

Läs mer

modu533: I/O modul, universal/digitala ingångar, S0 ingång

modu533: I/O modul, universal/digitala ingångar, S0 ingång SAUTER EY-modulo 5 PDS 92.046 se Produktdatablad EY-IO533 modu533: I/O modul, universal/digitala ingångar, S0 ingång Din fördel för mer energieffektivitet SAUTER EY-modulo 5 teknologi: modulär, snabb och

Läs mer

Manual Elstyrning EL110

Manual Elstyrning EL110 Manual Elstyrning EL110-1 drift Läs noga igenom manualen innan arbetet påbörjas! Titel Reg. Nr Sist sparad Rev. Nr Sidor EL110_rev1 100-110 2008-06-10 1 16 1 Innehållsförteckning 1 Tillverkardeklaration

Läs mer

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10 Tekniska anvisningar Passersystem 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 4 ANLÄGGNINGENS UTFORMNING 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALUTRUSTNING 8 KORTLÄSARE 8 PASSERKORT/TAGGAR

Läs mer

ÅTERINKOPPLINGS- AUTOMATIK

ÅTERINKOPPLINGS- AUTOMATIK SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-06-3 DATUM 1996-11-15 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C ÅTERINKOPPLINGS- AUTOMATIK 1/8 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning.

Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning. Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning. I/O-kortet har: 8 digitala ingångar. Avsedda för slutande kontakter. Gemensam plus-matning 15Volt. Öppen ingång = 0. 8 digitala utgångar. Utgångskrets typ

Läs mer

Växelriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE 2014-08-14 TR02-09-6-1 utg 4 VAR BETECKNING TR02-09-6-1

Växelriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE 2014-08-14 TR02-09-6-1 utg 4 VAR BETECKNING TR02-09-6-1 SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAM HETSOMRÅDE NK, JCpntrollanläggning VAR BETECKNING TR02-09-6-1 DATUM SAMRAD 2014-08-14 APS,NS, DP TEKNISK RIKTLINJE tyira (pr* UTGÅVA 4 TD FASTSTÄLLD Växelriktare Uppdateringar

Läs mer

BAS STRÖMFÖRSÖRJNING Slingövervakningsmodul-EXT/Kretskort

BAS STRÖMFÖRSÖRJNING Slingövervakningsmodul-EXT/Kretskort BAS STRÖMFÖRSÖRJNING Slingövervakningsmodul-EXT/Kretskort FUNKTION / PRESTANDA Monteringsalternativ: Slingövervakningsmodulen kan anslutas till alla 24Vdc strömförsörjningsenheter. I vissa modeller av

Läs mer

TEKNISK DATA & PRISLISTA 2004-11

TEKNISK DATA & PRISLISTA 2004-11 TEKNISK DATA A & PRISLISTA A 2004-11 MyLoc 100 Komplett datorsystem i kompakt utförande med 6,2 tum monochome skärm. HMI Bildskärm och (alfa-) numeriskt tangentbord för operatörskommunikation. Skärmen

Läs mer

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual LN - och LN - manual LRMPNEL LN s s s NO / NC / NC+ / NC- s SUMMLRM (,,C,Driftindikering) C 0s 0s INSTÄLLNING V LRMPNELEN TEST 0s 0s. Tryck på PROGRMMER. Välj ingång med KVITT. 0s 0s. Välj ingångskaraktär

Läs mer

Kombi-instrument UPM 3010 PK1

Kombi-instrument UPM 3010 PK1 Kombi-instrument UPM 3010 PK1 Beskrivning Flexibiltet UPM 3010 PK1 är ett programmerbart kombi-instrument med extremt höga prestanda samt oöverträffad flexibilitet då hela 4 st tilläggs-moduler samtidigt

Läs mer

Användarhandledning för mcdmonitorii

Användarhandledning för mcdmonitorii Användarhandledning för mcdmonitorii INTRODUKTION mcdmonitorii är ett PC-program som körs under Microsoft Windows version 2000 eller senare. Det är utvecklat för övervakning och datainsamling i cisterner

Läs mer

Välkommen till. Styrteknik grundkurs

Välkommen till. Styrteknik grundkurs Välkommen till Styrteknik grundkurs Allmänt om styrsystem (PLC) Ladder och Logik Grundinstruktioner Tidskretsar Räknare Minne SET- och RST-instruktioner Strukturering av program Sekvensprogrammering överkurs

Läs mer

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus revision 02 2015 Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus Regulator för värme- och pannstyrning gör alla steg från installation till handhavande och underhåll enklare än någonsin.

Läs mer

Övervakning & Programspråk

Övervakning & Programspråk Övervakning & Programspråk Denna PowerPoint är gjord för att du ska få en inblick i vad ett driftövervakningssystem är. Vad kan man se? Olika tekniska funktioner? Fördelar? Även en inblick i hur man programmerar

Läs mer

Perimeterlarm. Mur- & skalskyddslarm

Perimeterlarm. Mur- & skalskyddslarm Perimeterlarm Mur- & Skalskyddslarm Mur- & skalskyddslarm VibraFon en VibraFon är ett nytt avancerat mur- och skalskyddslarm för tidig detektering av angrepp mot murar och robusta omslutningsytor. Systemet

Läs mer

TBLZ-3-1-1-41 och TBLZ-1-2-1-41

TBLZ-3-1-1-41 och TBLZ-1-2-1-41 Installation GOLDen GATE Lonworks FTT10, TBLZ31141 och TBLZ12141 1. Allmänt Kommunikationsenhet GOLDen GATE Lonworks finns i ett antal satser för koppling till olika generationer av GOLD och COMPACT. I

Läs mer

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus revision 03 2016 Exigo Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus Regulator för värme- och pannstyrning Exigo gör alla steg från installation till handhavande och underhåll enklare

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Produktbeskrivning: Brandgasspjällstyrning

Produktbeskrivning: Brandgasspjällstyrning Produktbeskrivning: Brandgasspjällstyrning Funktion: Brandgasspjällstyrning m. rökdetektor SIOX-modul: 8SC1:004 Processbild: 8SC1_004.DFF Inkopplingsbeskrivning Inkoppling spjällmotor med S1-S6 som lägesindikering.

Läs mer

MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401

MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 MagFlux ELEKTROMAGNETISK FLÖDESMÄTERE BROCHURE SE 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 PÅLITLIG FLÖDESMÄTNING MagFlux elektromagnetiska flödesmätare har hög stabilitet och noggrannhet för mätning av flöde i alla

Läs mer

Sekvensstyrning Grafcet och IEC

Sekvensstyrning Grafcet och IEC Sekvensstyrning Grafcet och IEC 61131-3 Indtroduktion GRAFCET Tekniken grundades i Frankrike på 1970-talet och ligger till grund för ett standardiserat programspråk i enlighet med standard IEC 61131-3.

Läs mer

B5X-LS4-U. Tryckknappsbrytare. Fördelar. Beskrivning

B5X-LS4-U. Tryckknappsbrytare. Fördelar. Beskrivning Tryckknappsbrytare Fördelar Integrerat system. Dupline är varumärkesnamnet på Carlo Gavazzis 2-trådsbussystem. Kostnadsminskning. Genom att använda ett bussystem kan installationskostnaderna bevisligen

Läs mer

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal LAN 63 Masterpanel LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 innehåller som standard möjligheten att programmeras för drift eller larm. Litet format; endast 129 x 70 x 27 mm (inbyggnadsdjup 20 mm). 12 larmingångar.

Läs mer

Trådlöst övervakningssystem EKO-TME/TSE

Trådlöst övervakningssystem EKO-TME/TSE Trådlöst övervakningssystem EKO-TME/TSE Trådlöst styr- och övervakningssystem Det trådlösa Styr- och övervakningssystemet EKO-TME/TSE används för automatisk övervakning och funktionskontroll av olika brandspjäll

Läs mer

OPTION. Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen

OPTION. Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen OPTION Sida 1/6 Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen Otroligt snabb 3-fas jordslutare (< 5 ms) Inga heta och giftiga ljusbågsgaser bildas varför skaderisken för både personer och materiell

Läs mer

FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING

FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING Samuel Reinwalds, Bengt Dahlgren AB samuel.reinwalds@bengtdahlgren.se Beställargruppen lokaler belok.se 1 Kravspecifikation Mätning Belok-Objektstandard Tekniktävling 2

Läs mer

Bevent Rasch RCMU8. - Brand Övervakningssystem - www.bevent-rasch.se

Bevent Rasch RCMU8. - Brand Övervakningssystem - www.bevent-rasch.se Bevent Rasch - Brand Övervakningssystem - RCMU8 Kontrollenhet RCMU8 / -MOD / -LW Upp till 8 st spjäll och 8st rökdetektorer uppdelat på fyra grupper Indikering av varje enskilt spjäll Möjlighet till externt

Läs mer

Inkopplingsanvisning

Inkopplingsanvisning Inkopplingsanvisning MGSM 5.0 MGSM 5.0-PS VARNING: Enheten får endast kopplas in av behörig person. Läs igenom instruktionerna innan inkoppling. All inkoppling måste ske med spänningen avstängd Spänningen

Läs mer

Dokument 5 till Kontrakt

Dokument 5 till Kontrakt Dokument 5 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1(11) Dokument 5 till Kontrakt LEVERANTÖRENS ÖVRIGA ÅTAGANDEN Dokument 5 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2(11) Innehåll: 1 DOKUMENTATION OCH UTBILDNING... 3 1.1 Målgrupper

Läs mer

Produkter som höjer tillgängligheten i ditt nät

Produkter som höjer tillgängligheten i ditt nät Produkter som höjer tillgängligheten i ditt nät P R O D U K T K A T A L O G 2015 Feldetektorer och reläskydd Protrols produkter är utvecklade för kostnadseffektiv och tillförlitlig driftövervakning och

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

MANÖVERBLOCKERING FÖR KOPPLINGS- APPARATER

MANÖVERBLOCKERING FÖR KOPPLINGS- APPARATER SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-04-1 DATUM 2010-01-19 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA F MANÖVERBLOCKERING FÖR KOPPLINGS- APPARATER 1/11 Uppdateringar

Läs mer

Temperaturregulatorer Drews Electronic. Komponenter för automation. Nordela V08.04

Temperaturregulatorer Drews Electronic. Komponenter för automation. Nordela V08.04 Temperaturregulatorer Drews Electronic Komponenter för automation Indikerings & kontrollinstrument Indikering och kontrollinstrument Basfunktion antal absolutvärdeslarm programmerbar givaringång analog

Läs mer