EL-Online. Telemetri / Individuell mätning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EL-Online. Telemetri / Individuell mätning"

Transkript

1 EL-Online Telemetri / Individuell mätning

2 Vad är Telemetri? Telemetri (Tele + metri) betyder fjärrmätning. Telemetri är överföring av mätdata från ett eller flera mätobjekt (t.ex. givare) till en central plats. Beroende på situation och prestandakrav kan man använda olika standardlösningar så som WiFi, 3G/GPRS/GSM eller alternativa existerande nätverk. Telemetri är ett oumbärligt och naturligt instrument vid planering av energibesparande åtgärder i t.ex. ett fastighetsbestånd. Faktiska realtidmätvärden ger klara besked var det lönar sig mest att satsa resurserna. Telemetri bidrar till att optimera service, drift och miljö. Vad innebär individuell mätning Individuell mätning innebär att man delar upp kostnaderna för elförbrukning, tappvarmvatten och tappkallvatten så att varje förbrukare endast betalar för sin egna förbrukning. Detta uppnås genom att mätutrustning monteras in i exempelvis lägenheter eller i bostadshus. Mätarna avläses automatiskt via fjärravläsning (telemetri) och utifrån avläsningarna debiteras hyresgästerna endast för sin verkliga förbrukning. LogiCO2s Telemetrilösning LogiCO2 erbjuder en enkel telemetrilösning som fokuserar på flexibilitet och kostnadseffektivitet i alla avseenden såväl vad gäller komponenter som driftteknik. Detta gör att systemet passar lika bra för rena telemetrilösningar som för individuell mätning. Vårt prisbelönta system bygger på industriella standarder och är därigenom kompatibelt med de flesta befintliga och framtida lösningar som användaren önskar att ansluta. Individuell mätning av kall- och varmvatten är en naturlig del att ansluta till systemet. Systemets unika patentskyddade uppbyggnad sänker kravet på teknisk kompetens i fält och detta i sin tur genererar låga installations-, drifts- och servicekostnader. Genom en tydlig överblick av anläggningar och fastigheter kan serviceåtgärder, miljö och energioptimering ske baserat på kunskaper underbyggt med faktiska data.

3 Enkelt Alla ändringar i systemets parametrar görs via en centraliserad server via t.ex. Internet. Genom detta nytänkande går det att undvika traditionella system med DUC:ar och PLC som måste omprogrammeras av specialister lokalt ute på plats. Flexibelt LogiCO2 enheterna är mycket flexibla och kan kommunicera med de flesta givarstandarder. Denna flexibilitet möjliggör att man kan fokusera på den bäst lämpade och kostnadseffektiva leverantören av givare för varje enskild applikation/installation. Detta innebär valfrihet för kunden att välja givare efter behov. LogiCO2 gör det enkelt att mäta t.ex. kall / varmvattenförbrukning och elförbrukning i en fastighet. Effektivt Den information som kommunikationsboxen (Communicator) samlat in skickas till den centraliserade servern via t.ex. Internet. Mätdata levereras på valfritt sätt i form av tabeller, diagram och analyser. Presentationen sker via en dator på användarens kontor. Avvikelser och eventuella larm kan skickas från servern per automatik till berörd personal. Även små justeringar i en installation kan ge bättre klimat, miljö och ekonomi, speciellt om det handlar om befintliga fastigheter. Systemet kan enkelt kommunicera med redan befintliga system.

4 Styrelsen När beslut om investeringar skall tas är det alltid flera faktorer som är avgörande: - Kostnad för komponenter - Kostnad för drift - Kostnad för installation - Återbetalningstid av investeringen (ROI) En viktig faktor att beakta är att företaget som ansvarar för komponenter och system finns kvar i framtiden. De här produkterna förväntas sitta kvar i fastigheterna i många år och då är kontinuitet en mycket viktigt beståndsdel i formeln. Med LogiCO2 är det enkelt att få överblick över ekonomin då systemet är enkelt uppbyggt. Systemet är mycket kostnadseffektivt och extremt lättinstallerat vilket borgar för god installationsekonomi. Vid driftsförändringar kan oftast justeringar och anpassningar ske centralt från kontoret. LogiCO2 har troligtvis den mest kostnadseffektiva telemetrilösningen på marknaden i alla avseenden.

5 Driftteknikern Enkelhet är huvudordet när anläggningen skall skötas. Allt bara fungerar är det drömscenario alla vill ha, oavsett om det är personal ute på installationsplatsen, entreprenören, driftteknikern eller beställaren. Genom att LogiCO2s system kan kommunicera med så många olika typer av givare och bussenheter, samt att all justering och konfigurering sker centralt, är inte det här längre en dröm utan en realitet! Oavsett om det är befintliga installationer eller nyinstallation kopplas systemet enkelt in. Givareboxen (Sniffern) kan hantera upp till 5 givare av valfri typ och 100 enheter kan kopplas till en kommunikationsbox (Communicator) via busskabeln som även kan leverera den spänning systemet behöver. Kommunikationsboxen kommunicerar med den centrala servern via 3G/GSM/GPRS/WiFi eller trådbundet nätverk (LAN). Den lär sig nya konfigurationer från den centrala servern och lokalt behöver aldrig något förändras. Detta innebär att inga nya inställningar någonsin behöver göras på installationsplatsen om t.ex. extra givare installerats, allt konfigureras via det centrala systemet. När den fysiska installationen är gjord sker resterande konfigurering, inställning av larmnivåer och liknande via den centrala servern. Här kan specifika larm t.ex. kopplas till en specifik servicekontakt, dvs. att vid ett larm informerar det centrala systemet automatiskt vald servicekontakt via E-post och/eller SMS. LogiCO2 gör det enkelt att ha allt under kontroll.

6 IT-avdelningen Flexibilitet och öppenhet är en önskan varje IT-avdelning har. Oftast finns det många befintliga system som under många år anpassats för den egna verksamheten. Det sista som behövs är ytterligare ett system att hantera. LogiCO2s telemetrisystem är en centralbearbetande lösning där all kommunikation sker via Web Services. Med all funktionalitet lätt åtkomlig via vårt XML-gränssnitt kan man integrera detta med kunders befintliga system för att få ett optimalt resultat. Vi har jobbat med IT-lösningar och drift i över 20 år och vi vet hur stelbent traditionella system ofta kan fungera. Via LogiCO2s patenterade serversystem är det lätt att göra de oundvikliga justeringar som krävs löpande i en installation via ett standardiserat gränssnitt. Detta är tillgängligt centralt istället för lokalt på installationsplatsen och all information som kan behövas finns vid specialistens fingerspetsar. När väl integrationen och finjusteringen är klar övergår LogiCO2s system till att agera helt automatiskt. Larm, varningar, rapporter och debiteringsunderlag levereras utan mellanhänder till de system och personer som behöver informationen. Systemet kommunicerar via standardportar utgående så normalt behövs inga ändringar i brandväggar för att systemet skall fungera. Precist, exakt och utan onödigt underhåll.

7 Hur fungerar systemet? -snabbversionen ZigBee Givare / Avläsning Sniffer / Communicator Internet Bearbetning LogiCO2s telemetrisystem kan med fördel monteras i befintliga anläggningar och nyproduktion. Givareboxen (Sniffer) läser av upp till 5 givare av valfri typ. Kommunikationsboxen (Communicator) samlar in mätvärden från en eller flera givareboxar eller andra anslutna mätare med busskommunikation. Informationen skickas med jämna intervall till en central server där den bearbetas och arkiveras. All justering av systemet och uthämtning av data sker enkelt från en vanlig nätansluten dator på kontoret. Systemet är självuppdaterande vilket innebär att inga lokala uppdateringar är nödvändiga utan allt sker via vår centrala server helt automatiskt. En normal installation är mycket enkel och oftast behövs ingen förändring i brandväggar för att kommunikationen med vår server skall fungera. Tack vare att de lokala enheterna inte svarar på anrop utifrån så utgör de inte någon säkerhetsrisk i kundens egna nät. Fördjupning Sniffer S-100 LogiCO2 Sniffer läser av upp till 5 givare som valfritt hanterar typerna 0-10V/2-10V, 0-20mA/4-20mA, högfrekvent pulsräkning, digital On/Off samt resistans. Varje enhet har även ett inbyggt relä som kan slås av och på via den centrala servern. Enheten har inga lokala givareinställningar utan all konfigurering sker via den centrala servern. Detta gör att den lokala installationen på plats är enkel och effektiv. Normalt drivs en Sniffer av spänning via busskabeln men om extra effekt krävs kan en lokal transformator kopplas in i den extra spänningsporten. Communicator C-100 LogiCO2 Communicator hanterar avläsning av enheterna i bussen och med jämna intervall rapporterar den till en central server. Enheten konfigureras via den centrala servern och nya enheter kan enkelt anslutas till systemet utan att någon lokal konfigurering krävs. En Communicator kan kommunicera via WiFi/3G/GPRS eller trådbundet nätverk (LAN). LogiCO2 Communicator kan antingen drivas direkt med transformator 24V DC eller matas via bussystemet. Server Telemetriplattformen är en centraliserad motor för informationsinsamling och bearbetning. Systemet är uppdelat i två moduler: Systemplattformen där all information hämtas in och bearbetas. Alla funktioner kan integreras direkt i kundens egna system via XML Web Services. Presentationsplattformen är en applikation där kunden kan logga in via t.ex. en vanlig webbläsare. Här kan administratören konfigurera och justera allt i systemet, t.ex. larm och varningar samt inställningar av givare.

8 Specifikationer Communicator C-100 Spänning: 24V DC ±20% Förbrukning: <3,5W (145mA) medel Omgivningstemperatur: 0 C till +50 C Förvaringstemperatur: -40 C till +85 C Luftfuktighet: 0-95% RH (ej kondenserande) Anslutningar: RJ-45 Kommunikationsprotokoll: Öppet Sniffer S-100 Spänning: 24V DC ±20% Förbrukning: Omgivningstemperatur: Förvaringstemperatur: Luftfuktighet: Ingång givare: <0,5W (<20mA) medel utan givare -20 C till +50 C -40 C till +85 C 0-95% RH (ej kondenserande) 5 ingångar som valfritt konfigureras via central server Spänning, Ström, Digital On/Off, Pulsräknare, Resistor (NTC/PTC) Ingång ström: 0..20mA, eller 4..20mA (Rload 200 Ω) Ingång spänning: 0..10V eller 2..10V (Rload 10kΩ) Ingång digital On/Off: 0..10V (Rload 10kΩ), styrd mjukvarunivå Ingång puls: Lika som digital ingång. ( 3kHz insignal) Ingång resistans: Matningsspänning 11V Reläutgång: Aktivt Relä AC/DC: 500mA vid 24V, mjukvarustyrt Anslutningar: RJ-45, Plugg för extra spänningsmatning Max ström via anslutningar: 3A Produkter från Postadress Växel E-post E.L. System AB Telefon: Box Telefax: GÖTEBORG

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem?

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem? Vi förstår dig, vi har efter mer än 100 år skapat

Läs mer

Du behöver bara egain forecasting

Du behöver bara egain forecasting Spara energi Bättre miljö Jämnt inomhusklimat Lägre värmekostnad Effektivare drift Molnbaserad teknik Svårt att välja? Du måste inte. Du behöver bara egain forecasting egain Med över 30 års erfarenhet

Läs mer

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister Ver: 2.94 Innehållsregister Innehållsregister... 2 Funktionsbeskrivning EL-Online... 3 Communicator C-100... 4 Konfigurationsprogram LAN / WiFi / för PC... 5 Konfiguration Communicator... 7 Förklaring

Läs mer

individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation

individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation om rekommendationen Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna har arbetat fram denna övergripande rekommendation inom Individuell Mätning och

Läs mer

individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation

individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation individuell mätning och debitering (imd) Rekommendation om rekommendationen Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna har arbetat fram denna övergripande rekommendation inom Individuell Mätning och

Läs mer

I många mindre kommuner har intresset för nya lösningar varit litet, vilket i stor utsträckning beror på de mindre resurser som de kommunerna har.

I många mindre kommuner har intresset för nya lösningar varit litet, vilket i stor utsträckning beror på de mindre resurser som de kommunerna har. Svenska kommuner kan spara 7 miljarder årligen genom att lära av varandra ÖKAD EFFEKTIVITET OCH MINSKADE KOSTNADER GENOM GRÖNA INITIATIV Här finns potentialerna och så här gör andra kommuner Studien är

Läs mer

Kraven på affärssystem har förändrats. Rätt infört blir affärssystem en strategisk fördel. 5 steg till en lyckad upphandling av affärsssystem

Kraven på affärssystem har förändrats. Rätt infört blir affärssystem en strategisk fördel. 5 steg till en lyckad upphandling av affärsssystem ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN IDG CUSTOM PUBLISHING 1 rapport från Exido AFFÄRSSYSTEM SÅ MAXIMERAR DU AFFÄRSNYTTAN Affärssystem en strategisk fördel Kraven på affärssystem har förändrats.

Läs mer

Affärsnytta med molnet

Affärsnytta med molnet Affärsnytta med molnet Grupp Affärsnytta Version 1.0 Författare Namn/Företag Mikael Carlsson / DevProfessionals - Ordförande för gruppen affärsnytta Hans Werner / Radar Group Predrag Mitrovic / MyNetHouse

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Vad är Dynamics NAV MyWay?... 3. Hur är Dynamics NAV MyWay uppbyggt?... 4. Vilka typer av företag passar Dynamics NAV MyWay för?... 5. Ekonomi...

Vad är Dynamics NAV MyWay?... 3. Hur är Dynamics NAV MyWay uppbyggt?... 4. Vilka typer av företag passar Dynamics NAV MyWay för?... 5. Ekonomi... Produktöversikt för Microsoft Dynamics NAV MyWay Innehåll Vad är Dynamics NAV MyWay?... 3 Hur är Dynamics NAV MyWay uppbyggt?... 4 Vilka typer av företag passar Dynamics NAV MyWay för?... 5 Ekonomi...

Läs mer

12 BÄSTA TIPSEN. för effektivare förvaltning

12 BÄSTA TIPSEN. för effektivare förvaltning TEMA Fastighetssystem och automation 12 BÄSTA TIPSEN för effektivare förvaltning De stora pengarna ligger i de små åtgärderna. Ofta krävs det inga enorma investeringskostnader för att förbättra driftnettot

Läs mer

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt 1 BESKRIVNING AV UTFÖRANDE Uppdraget planeras att genomföras med ett agilt arbetssätt samt best practice från Microsoft gällande SharePoint online. Uppdraget

Läs mer

ATIVA-Dokument Produktinformation

ATIVA-Dokument Produktinformation ATIVA-Dokument Produktinformation Sidan 1 av 11 Allmänt om ATIVA-Dokument ATIVA Development AB har utvecklat programvaran ATIVA-Dokument. En slagkraftig lösning inom området dokumentstyrning. Programmet

Läs mer

Hitta din största potential var finns de snabbaste vinsterna med IT som miljöteknik?

Hitta din största potential var finns de snabbaste vinsterna med IT som miljöteknik? ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN IDG CUSTOM PUBLISHING 1 En rapport från Exido IT SOM MILJÖTEKNIK Agera klimatsmart med Grön IT Snabba vinster med rätt prioriteringar Hitta din största potential

Läs mer

GlobalDeskTop. ASP för företaget. ASP för användare. Säkerhet. ASP vad är det? Fördel ASP vinster för dig. IT Services ASP-tjänster. www.dataductus.

GlobalDeskTop. ASP för företaget. ASP för användare. Säkerhet. ASP vad är det? Fördel ASP vinster för dig. IT Services ASP-tjänster. www.dataductus. ASP för företaget För många företag är det växande Internet/IT-beroendet och ITutvecklingen kostsamt. Ett dilemma är att upprätthålla den kompetens och den tekniska plattformen som krävs på ett kostnadseffektivt

Läs mer

Hi-O. Intelligent teknologi för dörrmiljöer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

Hi-O. Intelligent teknologi för dörrmiljöer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Hi-O Intelligent teknologi för dörrmiljöer ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Vad är Hi-O? Innehåll Hi-O, Highly intelligent opening, är en standardiserad teknologi som gör att

Läs mer

Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter.» När du tar dina affärer på allvar

Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter.» När du tar dina affärer på allvar Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter» När du tar dina affärer på allvar Det finns bara en multimediekontaktcenterlösning som konsekvent ger mycket goda resultat Aastra Solidus ecare. Varför Solidus

Läs mer

Aastra Solidus ecare multimediekontaktcenter kundservice när den är som bäst

Aastra Solidus ecare multimediekontaktcenter kundservice när den är som bäst Aastra Solidus ecare multimediekontaktcenter kundservice när den är som bäst Multimediekontaktcenter kundservice när den är som bäst Aastra Solidus ecare I dagens hårda konkurrens är det oerhört viktigt

Läs mer

IT-verktyg för kundservice, entreprenörsuppföljning och fakturering. RVF Utveckling 2005:03 ISSN 1103-4092

IT-verktyg för kundservice, entreprenörsuppföljning och fakturering. RVF Utveckling 2005:03 ISSN 1103-4092 IT-verktyg för kundservice, entreprenörsuppföljning och fakturering RVF Utveckling 2005:03 ISSN 1103-4092 RVF Utveckling2005:03 ISSN 1103-4092 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 2005 Upplaga: 1000 ex

Läs mer

www.national-netforms.com Autoflow webkit

www.national-netforms.com Autoflow webkit www.national-netforms.com Autoflow webkit Vår specialitet är internet-distribuerade system för projekthantering med aktiviteter kopplade till elektroniska blanketter och dokument. National Netforms AB

Läs mer

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VÄRDEKEDJAN Marknadsföring, information och kommunikation är förmedling av tankar, idéer, fakta eller känslor. Men för att kunna förmedla måste ett budskap formuleras

Läs mer

Klimatsmart val av IT-stöd kan öka lönsamheten. Kartläggning av uppföljningssystem och stöd för förare under färd

Klimatsmart val av IT-stöd kan öka lönsamheten. Kartläggning av uppföljningssystem och stöd för förare under färd Klimatsmart val av IT-stöd kan öka lönsamheten Kartläggning av uppföljningssystem och stöd för förare under färd Titel: Klimatsmart val av IT-stöd kan öka lönsamheten. Kartläggning av uppföljningssystem

Läs mer

Donator. Partnerprogram. Från produkt till molntjänst.

Donator. Partnerprogram. Från produkt till molntjänst. Donator Partnerprogram Från produkt till molntjänst. Donator Partnerprogram Erbjuda vår applikation som en molntjänst? Javisst, men hur tar vi oss dit? De flesta programutvecklingsföretag (ISVer) ser möjligheterna

Läs mer

BusinessPhone kommunikationssystem För enkel kommunikation

BusinessPhone kommunikationssystem För enkel kommunikation BusinessPhone BusinessPhone kommunikationssystem För enkel kommunikation För små till medelstora företag 2 Bygger på förenklad kommunikation för dynamiska företag. Små och medelstora företag är ofta lika

Läs mer

Är förändring nödvändigt?

Är förändring nödvändigt? Är förändring nödvändigt? Comhem levererar idag ett antal analoga tv kanaler till varje hushåll i föreningen. Alla som inte får en privat faktura av comhem idag har enbart det analoga utbudet. Det betalas

Läs mer

Bewator Entro. Projekteringshandbok

Bewator Entro. Projekteringshandbok Bewator Entro Projekteringshandbok SV Copyright 2006 Bewator AB, Solna. Kopiering ur Bewator Entro Projekteringshandbok får ske endast efter skriftlig överenskommelse med Bewator. Bewator förbehåller sig

Läs mer

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VÄRDEKEDJAN Marknadsföring, information och kommunikation förmedlar tankar, idéer, fakta eller känslor. Men för att kunna nå fram måste ett budskap formuleras

Läs mer

Aastra BusinessPhone» En guide till morgondagens telefoni

Aastra BusinessPhone» En guide till morgondagens telefoni Aastra BusinessPhone» En guide till morgondagens telefoni Om Aastra Aastra är en av världens ledande leverantörer av telefonsystem. Vi utvecklar lösningar som ger högre effektivitet och produktivitet i

Läs mer

IT-drift för skolan. Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06

IT-drift för skolan. Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06 IT-drift för skolan Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06 Projekt INFRABAS För att stödja genomförandet av den nationella satsningen på IT i skolan, ITiS

Läs mer