Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "leadership@lionsclubs.org"

Transkript

1 Leadership Division

2 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 1 Programöversikt Utbildningsprogrammet för klubbtjänstemän är utformat som ett flexibelt program så att utbildningen kan anpassas beroende på behoven inom olika områden. Programmet består både av en standardiserad onlinekomponent och en instruktörsledd komponent anordnad av GLT distriktskoordinator. Tillsammans ger de här två komponenterna en omfattande utbildningsstruktur för alla tillträdande klubbtjänstemän så att de på ett framgångsrikt sätt kan uppfylla sina klubbars behov. Utbildningsprogrammet för klubbtjänstemän kommer att: Använda en fokuserad och flexibel metod för utveckling av klubbtjänstemän. Utöka samarbetet och kommunikationen mellan tillträdande klubbtjänstemän, avgående klubbtjänstemän, zonordförande och GLT-D-koordinatorer. Ge möjlighet till en samarbetsfrämjande miljö som främjar en kontinuerlig dialog för klubbtjänstemän att dela/utbyta idéer. Marknadsföra LCI:s resurser för utbildning, ledarskapsutveckling och klubbadministration. Programmets utformning Termen blandad inlärning syftar på en utbildning som kombinerar två eller fler undervisningsmetoder. Utbildningsprogrammet för klubbtjänstemän blandar effektivt en online utbildningsmodul (Fas 1) och en instruktörsledd utbildning (Fas 2) för att maximera inlärningen och uppfylla klubbtjänstemännens behov. Fas ett: Online självstudiemodul Fas två: Utbildning för klubbtjänstemän Onlinemodulen av utbildningsprogrammet genomförs av klubbtjänstemännen mellan valet till posten och datum för Fas 2-utbildningen. Det finns en kurs vardera för presidenten, sekreterare och kassör. Den instruktörsledda delen av programmet är utformad så att den ger en interaktiv inlärningsupplevelse. Specifika datum, tider och platser för utbildningen bestäms av GLTdistriktskoordinator. GLT- distriktskoordinator bör kommunicera utbildningens omfattning till klubbtjänstemännen, inklusive ett fastställt slutdatum för Fas 1 (online) och gällande information (datum, plats osv.) för Fas 2 minst 30 dagar före utbildningen.

3 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 2 Hemuppgifter Som en del av utbildningsprogrammet för klubbtjänstemän, behöver dessa genomföra en online utbildningsmodul för självstudier innan de kommer till den instruktörsledda utbildningen. Detta säkerställer att alla deltagare har en grundläggande förståelse att bygga vidare på. Du kanske också vill gå igenom dessa moduler. Beroende på den tid du avsatt till den instruktörsledda utbildningen kanske klubbtjänstemännen kan genomföra ytterligare hemuppgifter. Det kan ge tid för en mer djupgående diskussion under den instruktörsledda utbildningen, istället för att ta upp tid med att gå igenom grundläggande information. Var strategisk när du anger hemuppgifterna så att de är relevanta för den instruktörsledda utbildningen. Obligatoriska hemuppgifter: Klubbtjänstemännens online utbildningsutbildning Klubbpresident Klubbsekreterare Klubbkassör *Dessa onlineutbildningar finns på LCI:s webbplats i avsnittet Utbildning för klubbtjänstemän. Valfria hemuppgifter: Onlinekurser Introduktion till Lions ledarskap Sätta upp mål Konfliktlösning Tidsplanering Effektiva team Leda möten Tala offentligt Publikationer Handbok för klubbtjänstemän Normalstadgar och arbetsordning för lionklubb *Dessa kurser finns på LCI:s webbplats i Lions utbildningscenter. MyLCI:s videoinstruktioner (endast engelska) o Introduktion till MyLCI o Använda webbplatsen MyLCI (instruktioner finns på högra sidan under Resurser )

4 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 3 Resurser Den här vägledningen skapades för att vägleda dig genom processen att utveckla en instruktörsledd Utbildning för klubbtjänstemän från början till slut. När du läser igenom planeringsstegen på de följande sidorna hittar du ett antagande att du skapar en helt ny utbildning. Men för många GLT-distriktskoordinatorer finns kanske redan en väl genomtänkt agenda och ämnen på plats från tidigare Utbildningar för klubbtjänstemän som är en bra resurs för dig. Det betyder inte att planeringsstegen i den här vägledningen inte kan vara till nytta. Om du följer stegen i den här vägledningen får du hjälp att bestämma om tidigare valda ämnen fortfarande är relevanta och om befintliga utbildningssessioner innehåller syften och utbildningsstrategier som stödjer vuxenutbildning. Du kan använda vägledningen för att utöka vad du redan har. Den kan också ge dig många idéer om att anordna, främja och genomföra utbildningen. Dessa idéer kan kommuniceras till instruktörer som valts ut för utbildningen. Om du finner att tidigare material inte längre är relevant eller det finns önskemål om ämnen för vilka du inte har något material, är det bästa du kan göra innan du försöker skapa något nytt att besöka Ledarskapsresurscentret på s webbplats ( Här kan du hitta många resurser som kan användas eller ändras för att passa utbildningsbehoven. Komma till vårt ledarskapsresurscenter Följande steg vägleder dig till vårt Ledarskapsresurscenter: 1. Besök 2. Klicka på fliken Medlemscenter (blå) 3. Klicka på "Ledarutveckling" 3 2

5 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 4 Material som finns i Ledarskapsresurscentret När du kommit in på Ledarskapsresurscentret kan du sedan gå till olika avsnitt och samla idéer och material som stöd för din utbildning. Nedan finner du en kort lista med vad du kan hitta i respektive avsnitt Globala ledarskapsteamet Här kan du hitta information om GLT:s struktur, olika GLT-aktiviteter och GLT-koordinatorcentret, som innehåller resurshandbok för GLT i distrikt. Resurshandboken är en omfattande vägledning till stöd för dina insatser som distriktets GLT-koordinator. Här finns ett antal praktiska verktyg och resurser. 2. Lions utbildningscenter Det här är vårt utbildningscenter på webbplatsen dit lionmedlemmar kan gå för att genomföra onlinekurser. När de har skapat ett konto får de tillgång till mer än 20 onlinekurser. Du kan använda några av dessa kurser som hemuppgifter och lägga in gruppdiskussioner av ämnena i utbildningen för klubbtjänstemän. 3. Utbildningsmaterial/resurser I det här avsnittet kan du hitta presentationer, utbildningsscheman, instruktioner, utbildningsaktiviteter och uppvärmningsövningar som kan läggas in i utbildningen. 4. Utvecklingsprogram Det här avsnittet ger information om olika institut, seminarier och webbseminarier som erbjuder. 5. Ledarkommunikation Här hittar du aktuella och tidigare utgåvor av nyhetsbrevet Nätverk för ledare, ledares framgångshistorier och poddsändningar, ljudfiler med meddelanden från olika Lionsledare. Efter lite efterforskningar och insamling av användbart material kan du använda planeringsstegen på följande sidor för att ändra eller skapa nytt material till utbildningen.

6 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 5 Planeringssteg Som frivilliga har Lions ledare ofta begränsad tid för att delta i instruktörsledda utbildningar, så du måste bestämma hur du på det mest effektiva sättet kan ge den utbildning som klubbtjänstemännen i ditt distrikt behöver. Planeringsstegen för utveckling av den instruktörsledda delen av utbildning för klubbtjänstemän listas nedan: Identifiera utbildningsbehov sid. 8 Genomför en bedömning av utbildningsbehoven. Detta innefattar att skicka ut en enkät till nya klubbtjänstemän där du ber om önskemål om utbildningsämnen och får råd av distriktets ledare. Fråga klubbtjänstemännen vilken dag som passar bäst för utbildningen och hur de vill att den ska vara utformad. Bestäm utbildningsämnen och agenda sid. 10 Genom att bedöma svaren angående utbildningsbehov kan du identifiera och prioritera vilka huvudämnen du tar upp under utbildningen. Organisera utbildningen så att du tar upp de viktigaste ämnena först. Bedöm också om det finns ämnen som kan studeras före utbildningen (hemuppgifter), eller vid distrikts- eller zonprogram senare under året. Fastställ utbildningens syften sid. 13 Fastställ utbildningens syften för alla valda ämnen utifrån din behovsbedömning. En utbildnings syfte innehåller ett handlingsverb som beskriver vad lionmedlemmen ska kunna göra efter att ha genomfört respektive utbildningssession. Välj innehåll sid. 16 Använd syftena och identifiera ett specifikt innehåll som ska ges för respektive ämne. Bestäm utbildningsstrategier och tidsschema sid. 18 När du har identifierat det specifika innehållet för alla ämnen, bestäm vilka utbildningsstrategier du ska använda för att uppnå syftena. Bestäm sedan hur mycket tid som krävs för att nå alla syften baserat på innehåll, strategier och totala tiden avsatt för hela sessionen. Välj material sid. 22 Efter att utbildningsstrategierna har bestämts, bestäm vilket material som behövs för att stödja strategin.

7 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 6 Utveckla material sid. 24 Utveckla utbildningsmaterial utifrån innehållet och utbildningsstrategierna som du valt för utbildningssessionerna. Det kan handla om att skriva föredrag, rollspel, fallstudier och frågor för diskussioner i mindre grupper. Organisera och främja sid. 25 Välj lokal och rummets möblering. Bestäm hur du bäst kommunicerar information om datum, tid och innehåll för utbildningssessionerna till klubbtjänstemännen. Skicka ut inbjudningar med information om evenemanget. Be deltagarna att de registrerar sig före ett visst datum så att du har tillräckligt med tid för förberedelser. Genomför utbildningen sid. 29 Var entusiastisk när du genomför utbildningen och var särskilt noga med öppningssessionen, inlärningsmiljön och slutsessionen. Utvärdera och rapportera resultat sid. 32 Använd ett utvärderingsformulär för utbildningsdeltagarna för att få återkoppling som kan användas för att förbättra framtida utbildningar i distriktet. Efter varje utbildning, sammanfatta återkopplingen och bifoga den till utbildningsrapporten. E-posta utbildningsrapporten till din distriktsguvernör och Leadership Division (leadership@lionsclubs.org).

8 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 7 Kursplanens utformning En instruktörs bästa vän är designdokumentet, det visar vad som ska hända under utbildningssessionen och hur den ska genomföras. Ett designdokument skapas för varje ämne/session som valts ut för utbildningen. Den här processen är en klok investering av din tid för den säkerställer välplanerade och organiserade utbildningssessioner. Ett designdokument tas fram i fem steg. Dessa steg är: Steg 1: Klargör tydligt dina specifika syften för utbildningen baserat på behovsbedömningen. Steg 2: Välj och organisera innehållet för utbildningens syften. Steg 3: Välj strategier som på bästa sätt säkerställer att utbildningens syften uppfylls. Steg 4: Bestäm hur mycket tid som krävs för att uppnå respektive syfte baserat på innehåll, strategier och den tid som avsatts för hela sessionen. Steg 5: Välj material och utrustning som bäst stödjer strategierna. Designdokument: Utbildningssession: Publik: Tid avsatt: Tid Syfte Innehåll Strategier Material Kom ihåg att de olika syftena för utbildningen, som angivits i designdokumentet, är att hjälpa lionmedlemmarna att uppnå det övergripande utbildningsmålet. Målet kan vara mycket generellt, såsom en utbildning för att hjälpa till att motivera nya medlemmar, eller specificerat, såsom att utbilda distriktssekreterare att sammanställa rapporter. När du går igenom stegen för planering av Utbildning för klubbtjänstemän får du ett exempel på utformingsdokument för att illustrerar hur varje steg genomförs.

9 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 8 Identifiera utbildningsbehov Klubbtjänstemän kommer till utbildningen med olika behov och intressen, även om de innehar samma post eller tillhör samma klubb. Men mycket ofta vet de inte eller kan inte uttrycka vad de egentligen behöver lära sig. En klubbtjänstemans intresse är inte alltid ett behov. Till exempel kan en klubbpresident vara intresserad av att öka antalet medlemmar i klubben men är inte medveten om att det bara kan ske om presidentens ledarförmåga först förbättras. Det finns praktiska skäl till varför det är bra att, i förväg, veta vad klubbtjänstemännen behöver och vill lära sig. En bedömning av utbildningsbehov gör att du kan: Identifiera vad klubbtjänstemännen vet eller inte vet så att man kan formulera lämpliga utbildningssyften. Förstå klubbtjänstemännen bättre och hur de vill lära sig, så att du kan fatta bättre beslut om hur utbildningen ska organiseras och främjas. Öka klubbtjänstemännens motivation att lära sig genom att låta dem delta i processen. Få ytterligare stöd från andra lionledare genom att visa att utbildningen är nödvändig. Klubbtjänstemännen som kommer till utbildningen har en kombination av fyra grundläggande inlärrningsbehov: Behovet att förvärva kunskap eller fakta. Behovet att förvärva förståelse (att relatera fakta till deras enskilda situationer inom Lions). Behovet att förvärva färdigheter att tillämpa förståelse på handling. Behovet att reflektera över nya personliga åsikter eller värderingar. Du kan bedöma behoven före Utbildningen för klubbtjänstemän genom att e-posta en enkät till de nyvalda klubbtjänstemännen. Då kan du snabbt få en respons, så att du kan börja planera utbildningen kort därefter. Du kanske också vill ta dig tid att rådfråga distriktsledare för att få reda på deras åsikter innan du skickar ut enkäten. Ett exempel på en enkät för att bedöma utbildningsbehoven finns på nästa sida. Listan på ämnen som kan ingå i enkäten kan anpassas till ditt distrikts behov. Du kan också använda den här enkäten för att identifiera preferenser för tid och plats för utbildningen. Ju mer du kan visa klubbtjänstemännen vilket gap det finns mellan vad de kan i dag och vad de bör kunna, desto mer motiverade är de att lära sig. Men du kan inte alltid förlita dig på klubbtjänstemännens självinsikt att kunna berätta för dig vad de behöver lära sig. Ibland avslöjar processen att besvara en bedömningsenkät om utbildningsbehoven detta gap ; men andra gånger får du insikt i inlärningsbehoven genom att studera klubbtjänstemännen i gruppdiskussioner, fallstudier eller rollspel.

10 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 9 Exempel på en enkät för att bedöma utbildningsbehov Bedömning av utbildningsbehov För varje listat ämne bockar du i ( ) för att välja en av kolumnerna för att indikera om du behöver mer utbildning (Ja), om du inte behöver utbildning (Nej), eller om du vill ha utbildning senare. Ämnen i utbildning för klubbtjänstemän Tjänstemäns ansvar och uppgifter Klubbstruktur Klubbplanering Klubbkommittéer Intagningsceremoni för nya medlemmar Utmärkelser och program Insamlingsidéer Medlemsrekrytering Medlemsretention MyLCI/Rapportering Zon-/regionmöten PR LCIF Distriktsstruktur/-tjänstemän Distriktsprogram Distriktsutmärkelser Konfliktlösning Tidsplanering Målsättning Samarbete Utveckla ledare Ja Nej Senare Ytterligare ämnen du skulle vara intresserad av: Vilket utbildningsformat föredrar du? (Numrera dina preferenser: 1 - första preferens till 3 - tredje eller sista preferens.) Hela dagen (7 timmar) lördag Två kvällar (3,5 timmar vardera) Lista dagar du föredrar: Två lördagsmorgnar (3,5 timmar vardera, 1 veckas mellanrum) Klubb Post:

11 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 10 Bestäm utbildningsämnen och agenda Efter att ha fått svar på bedömning av utbildningsbehoven kan du börja bestämma huvudämnena för Utbildningen för klubbtjänstemän. Det kräver en analys av enkätsvaren, tillsammans med eventuell återkoppling från distriktsledarna, och prioritera ämnen enligt nedan: Ämnen som klubbtjänstemän MÅSTE känna till (viktiga) Ämnen som klubbtjänstemän BÖR känna till (viktiga men inte kritiska) Ämnen som klubbtjänstemän KAN känna till (inte särskilt viktiga men bra att känna till om det finns tid) Det finns många ämnen som skulle kunna ingå i utbildningen för klubbtjänstemän, men den avsatta tiden kanske inte tillåter att alla ämnen tas med. Genom att prioritera ämnena kan du räkna ut vilka som är viktigast att ta med i utbildningen för att uppfylla de omedelbara behoven hos distriktets klubbtjänstemän. Det kan också hjälpa dig bestämma om vissa ämnen kan ges som hemuppgifter eller tas upp senare på distriktseller zonmöten. Kom ihåg: Det är bättre att presentera ett fåtal ämnen bra än många ämnen ofullständigt. Överös inte klubbtjänstemännen med för mycket fakta! Tänkbara instruktörsledda utbildningsämnen En enkät skickades nyligen ut till GLT-distriktskoordinatorer med önskemål om återkoppling om arbetssätt avseende utbildningen för klubbtjänstemän. Deras svar angav att följande ämnen var de ämnen som oftast avhandlades på utbildningen för klubbtjänstemän: Komma igång Välkommen/presentationer Uppvärmning Distriktsfokus Distriktsvision/-mål Distriktsguvernörens och internationella presidentens tema (om tillgängligt) GLT-/GMT-struktur och -program Klubbfokus Genomgång av klubbtjänstemäns roller och ansvarsområden Året som president/sekreterare/kassör: En nuvarande tjänsteman delar med sig av tankar och erfarenheter (föredrag och frågesession eller gruppdiskussioner) Förväntningar på klubbtjänstemän (på dem själva och på varandra) Planera ditt år: Vanliga scenarier

12 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 11 Allmänna ämnen Tala inför grupp Effektiv kommunikation Mötesledning Konfliktlösning Tidsplanering Ledarskap Skapa ett team Målsättning Motivation/Erkänsla PR Stadgar och arbetsordning Protokoll Framtida personlig utveckling Tillgängliga resurser Organisera ämnen och skapa en agenda Efter att du valt ämnen behöver du placera dem i en logisk inlärningssekvens. Se det från klubbtjänstemännens perspektiv och fråga dig: Vilken ämnessekvens verkar vettigast? Kan man relatera ett ämne till ett annat? Ett populärt sätt att organisera ämnen bland utbildare är att gå från det enkla till det komplexa ; eller från det kända till det okända. Efter att ämnena organiserats i en logisk sekvens kan du uppskatta hur mycket tid varje ämne kan behöva, och tänka på den totala tid som är avsatt för hela utbildningen, samt skapa en preliminär agenda. Processen att skapa agenda kan också hjälpa dig att minska ned antalet ämnen till enbart de viktigaste, eftersom du kanske upptäcker att alla valda ämnen inte får plats inom den tid som avsatts för utbildningen. När agendan är klar utgör varje ämne nu en utbildningssession i din Utbildning för klubbtjänstemän. Varje utbildningssession behöver vidareutvecklas så att den innehåller utbildningens syften och detaljerat innehåll. Ett exempel på en agenda för Utbildning för klubbtjänstemän visas på nästa sida. Det här är bara ett sätt att organisera utbildningen. Beroende på valda ämnen kan din agenda vara organiserad på ett annat sätt. Det här agendaexemplet visar en heldagsutbildning på sju timmar. En del distrikt genomför utbildningen under en och en halv dag, medan andra har två utbildningspass på 3,5 timme vardera under två kvällar eller helger. Det som tillgodoser behoven för klubbtjänstemännen i ditt distrikt är acceptabelt så länge de får den utbildning de behöver för en framgångsrik ämbetsperiod. Välj instruktörer Det är GLT-distriktskoordinatorns ansvar, i samarbete med andra medlemmar i distriktets GLT, att bedöma utbildningsbehoven, ta fram en utbildningsplan och främja utbildningsevenemanget. Koordinatorn kan också välja att vara instruktör på utbildningen eller välja ut andra att vara instruktörer. Om du väljer andra till att genomföra er Utbildning för klubbtjänstemän har resursvägledningen för GLT i distrikt som finns i GLT-koordinatorcentret på LCI:s webbplats en del förslag och riktlinjer för val av utbildningsinstruktörer.

13 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 12 Exempel på agenda Ämne 1. Välkommen Instruktör 2. Presentationer 3. Uppvärmning 4. Distriktsvision 4a. Året som president: en nuvarande president delar med sig av tankar och erfarenheter. 4b. MyLCI interaktiv diskussion för sekreterare och kassörer om uppdatering och rapportering på webbplatsen 5a. President roll och ansvar 5b. Sekreterare roll och ansvar 5c. Kassör roll och ansvar Arbetslunch 6a. Presidenter förbered ett tal på två minuter om ett Lionsämne 6b. Sekreterare och kassörer vad kan de göra för att hjälpa presidenten och klubben att prestera mer? 7a. Presidenter - tala inför grupp 7b Sekreterare klubbmöten, viktiga framgångsfaktorer 7c. Kassörer budget och ekonomiska rapporter 8a. Förväntningar på sekreterare/kassör 8b. Förväntningar på presidenten 10. PR-strategi 11. Kommentar: Sekreterare/kassörer till presidenter och presidenter till sekreterare/kassörer. 12. Framtida personlig utveckling 13. Vision, sammanfattning 14. Avslutning

14 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 13 Utveckla utbildningens syften När du har bedömt behoven för klubbtjänstemän och bestämt huvudämnen för utbildning kan du sedan bestämma syften med deras utbildningssession. Betoningen läggs på deras för det visar hur din övergripande filosofi och inställning bör vara. Deras påminner oss om att syftena är vad klubbtjänstemännen inte instruktören behöver uträtta. Den mest effektiva utbildningen är elev-centrerad, inte instruktörscentrerad. Du skapar utbildningssyften för varje utbildningssession som valts för utbildningen. När du skriver ner syftena, tänk på hur mycket tid du redan har avsatt för utbildningssessionen på agendan. Exempel på konvertering av ett behov till ett syfte Utbildningssyften kommer alltid från en behovsbedömning. Vi konverterar ett behov (uttryckt på ett normalt språk) till ett syfte (uttryckt på utbildningsspråk). Behov: Klubbpresidenter har svårt att genomföra effektiva klubbmöten. Utbildningssyfte: I slutet av en 60-minuterssession ska klubbpresidenter kunna identifiera minst åtta av tio grunder för att genomföra ett klubbmöte. Beroende på längd kan utbildningssessioner ha allt från ett till fem eller fler syften. Alla syften ska uppfylla de behov som definierats av bedömningen. Tre praktiska fördelar med att klart och exakt ange syften är: Det ger dig en karta eller väg att följa när innehållet bestäms. Det kan etablera ett kontrakt mellan dig och klubbtjänstemännen. Det säger faktiskt att du kommer att ge dem något om de ger dig något i gengäld, såsom deras uppmärksamhet och flit. Det ger dig en standard eller kriterium så att du sedan kan mäta utbildningssessionens framgång (eller misslyckande). Så här skriver man ner syften Det är svårt att skriva ner syften om du inte kan klart definiera det övergripande syftet med utbildningssessionen. När klara och precisa syften skrivits ner kan du med självförtroende fortsätta och välja ett specifikt innehåll, strategier och material för utbildningssessionen. Det hjälper dig komma ihåg att en utbildningssessions syfte ska: Börja med en fras som anger att klubbtjänstemannen ska kunna utföra en handling efter utbildningssessionen. Vid slutet av den här aktiviteten/utbildningen/sessionen kommer klubbtjänstemännen att kunna

15 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 14 Ta med ett handlingsverb som kommunicerar klubbtjänstemannens prestation. Använd verb som beskriver en handling som kan observeras och mätas inom tidsramen för undervisningen. Exempel på utbildningssyften Nedan finns ett exempel på utbildningssyften för en utbildningssession om att Genomföra effektiva möten. Efter denna session kommer deltagarna att kunna... Känna till faserna för bra mötesledning. Identifiera komponenterna för effektivt genomförda möten. Leda deltagarnas beteende under möten. Implementera mötesuppföljning för att säkerställa att mötet var effektivt. Notera användningen av handlingsverb i syftena ovan: Känna till, Identifiera, Leda, och Implementera. Handlingsverb Din bästa vägledning i att skriva ner ett bra syfte är användningen av ett handlingsverb. När det ska väljas försöker du relatera det till dessa allmänna inlärningsområden: kunskap, förståelse, färdigheter och attityder eller värderingar. Med andra ord, fråga om ditt syfte är att hjälpa klubbtjänstemän få: kunskap (fakta), förståelse (relatera fakta till den egna situationen inom Lions), färdigheter (tillämpa den egna förståelsen på handling), eller överväga nya attityder eller värderingar om Lions. Vanliga handlingsverb: Verb för kunskap Definiera, påstå, lista, nämna, ta fram, känna till, etikettera, upprepa, beskriva, memorera. Verb för förståelse Klassificera, förklara, identifiera, placera, rapportera, granska, välja, översätta, formulera, relatera. Verb för färdigheter Hitta, bedöma, visa, utföra, konstruera, använda, praktisera, tillämpa, hantera, uppvisa, illustrera. Verb för attityd/värderingar Acceptera, utmana, bestämma, berömma, värdera, förkasta, motta, försöka, lyssna, föredra, ifrågasätta, ställa upp, gilla.

16 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 15 Exempel påett designdokument - Syften Utbildningssession: Konfliktlösning Publik: Klubbpresidenter Tid avsatt: 60 minuter Efter denna session kommer klubbpresidenter att kunna: 1. Identifiera vanliga orsaker till konflikter 2. Tillämpa en trestegsmetod för konfliktlösning 3. Använda LCI:s konfliktlösningsförfarande på klubbnivå för att lösa en formell konflikt Tid Syfte Innehåll Strategier Material Identifiera vanliga orsaker till konflikter Tillämpa en trestegsmetod för konfliktlösning Använda LCI:s Konfliktlösningsförfarande på klubbnivå för att lösa en formell konflikt

17 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 16 Välj innehåll Nästa steg i utvecklingen av Utbildning för klubbtjänstemän är att välja innehållet för alla utbildningssessioner. Att välja innehåll betyder att du listar alla detaljer du vill ha med i utbildningssessionen baserat på syftena. Innehåll kan anses som underämnen eller viktiga punkter som stödjer syftena. Så här väljer du innehåll Låt oss ta en titt på ett exempel på utbildningssyften som vi sett tidigare och gå igenom hur vi kan välja innehållet. Utbildningssession: Leda effektiva möten Syften: Efter denna session kommer deltagarna att kunna... Känna till faserna för bra mötesledning. Identifiera komponenterna för effektivt genomförda möten. Leda deltagarnas beteende under möten. Implementera mötesuppföljning för att säkerställa att mötet var effektivt. Den här utbildningssessionen har fyra syften. Vilka viktiga punkter behöver vi för att stödja dessa syften? Med de första två syftena vill vi att deltagarna känner till faserna för mötesledning och identifierar komponenter som underlättar möten. Så vi måste dela detta innehåll med dem. Faser för ett möte och komponenter för ett möte listas som innehåll. Men vi kanske också vill dela några punkter för dålig mötesledning eller ineffektiva mötesfaktorer och hur de påverkar klubben. Dessutom kanske vi vill påpeka fördelarna med att genomföra ett effektivt möte. Du bör gå igenom samma process för de andra två syftena för att bestämma innehållet. Målet här är inte att bestämma hur du ska förmedla innehållet, utan bara vilket innehåll som ska förmedlas. Nästa steg i utvecklingen av Utbildning för klubbtjänstemän kommer mer att fokusera på hur du ska utbilda era klubbtjänstemän.

18 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 17 Exempel på designdokument - Innehåll Utbildningssession: Konfliktlösning Publik: Klubbpresidenter Tid avsatt: 60 minuter Tid Syfte Innehåll Strategier Material Identifiera vanliga orsaker till konflikter Vanliga orsaker till konflikter Fördelar med konflikter Konsekvenser av konflikter Tillämpa en trestegsmetod för konfliktlösning Använda LCI:s konfliktlösningsförfarande på klubbnivå för att lösa en formell konflikt Trestegsmodell Begäran om konfliktlösning Platsen för informationen Ytterligare resurser

19 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 18 Bestäm utbildningsstrategier och tidsschema När du nu vet vad dina klubbtjänstemän ska lära sig är du beredd att planera hur de ska utbildas. En utbildningsstrategi är en utbildningsaktivitet som gör merparten av arbetet med att uppnå ditt syfte. Innan vi böjar studera strategier såsom gruppdiskussioner, fallstudier, rollspel osv., behöver du först förstå några grundförutsättningar för själva inlärningsprocessen. Hur vuxna bäst lär sig Vad är det egentligen som gör en inlärningsupplevelse tillfredsställande och framgångsrik för en person? Forskning har under årens lopp funnit att vuxna bäst lär sig: När de är medvetna om vad de behöver lära sig När de har en bra relation med läraren eller instruktören När de upptäcker sanningen och hittar lösningen själva Vuxna lär sig bäst genom att göra, genom att faktiskt praktiskt utöva en färdighet som de just lärt sig i utbildningen. Du måste låta dem öva och uppleva vad de lärt sig så att de engagerar sig mentalt, fysiskt och känslomässigt. Mer information om egenskaper hos vuxna elever kan du hitta i resursvägledningen för GLT som finns i GLT-koordinatorcentret på LCI:s webbplats. Matcha strategier med syften Strategier kan delas in i fyra grupper: Presentationsmetoder (föredrag, debatter osv.) Diskussionsmetoder (problemlösning i små grupper, stor grupp, handledd diskussion osv.) Simuleringsmetoder (rollspel, spel osv.) Färdighetsövningsmetoder (arbetsblad, praktiska övningar osv.) När du skriver ditt designdokument, fråga om det speciella syftet avser att hjälpa klubbtjänstemännen få en eller fler av följande: kunskap (fakta) förståelse (relatera fakta till den enskilda situationen inom Lions) färdigheter (omsätta förståelse till effektiv handling) eller nya personliga attityder eller värderingar Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för rätt strategiordning för att nå ett syfte. Här har du en enkel formel till hjälp: BERÄTTA VISA GÖRA

20 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 19 Låt oss titta på ett scenarium för att illustrera det: En instruktör genomför en utbildningssession för inkommande klubbpresidenter. Hon bestämmer sig först för att ge lionmedlemmarna grundläggande information om mötesledningsfärdigheter. Hon håller ett kort föredrag: Hon BERÄTTAR för dem vad de behöver veta. Sedan vill hon se till att klubbpresidenterna vet hur de ska tillämpa den grundläggande informationen på sin egen klubbsituation. Så hon ber dem arbeta på en fallstudie om ett besvärligt möte: Hon VISAR dem. Sedan bestämmer hon sig för att presidenterna behöver öva på färdigheterna att leda ett möte. Så hon engagerar dem i rollspel: Hon ser till att lionmedlemmarna får GÖRA. Kunskap (BERÄTTA) Förståelse (VISA) Färdigheter (GÖRA) föredrag instruktörsstödd diskussion rollspel debatt diskussioner i mindre grupper handledning paneldiskussion diskussioner i stor grupp färdighetstränande video utfrågning arbetsblad tyst läsning historieberättande praktisk övning interaktiv demonstration dator dramatisering affisch/skyltar rollspel problemlösningsdiskussion fallstudie spel Attityder/värderingar Även om rollspel och intensiva interaktiva diskussioner ibland kan hjälpa till att skapa förändrade attityder eller värderingar, sker en sådan förändring oftast genom hela utbildningsupplevelsen eller att lionmedlemmen framgångsrikt tillämpar kunskaperna i verkliga livet. När du blir mer erfaren kommer du att se tillfällen när det är mer effektivt att ändra ordningen på den här formeln. Du kanske vill börja med VISA eller först få dina lionmedlemmar att GÖRA och låta dem kämpa lite innan du BERÄTTAR för dem. BERÄTTA-VISA-GÖRA kan också tillämpas brett på en hel utbildning där den första fasen ägnas åt att delge information; den andra åt att visa exempel på denna information och den sista fasen åt att utöva. Men du skulle ändå fortsätta att även tillämpa formeln på vissa särskilda syften. Tänk på att en del syften kommer att vara så enkla att de inte kräver mer än en del av formeln.

21 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 20 Fler riktlinjer Här finns några andra riktlinjer som hjälper dig att välja strategier: När du inte alls kan bestämma dig för en strategi, välj en som ger det mest aktiva gruppdeltagandet. Om möjligt ska du se till att din strategi ger dina lionmedlemmar en möjlighet att anknyta till sina erfarenheter i verkliga livet. Se till att du på förhand vet om utrustning och andra resurser som krävs för strategin finns tillgängliga och inte är för dyra. Sex strategier du bör behärska Det finns sex strategier som du bör behärska så snart som möjligt. Du kan förlita dig på att dessa sex uppfyller nästan alla utbildningssyften. De flesta av de många andra strategierna som används av professionella instruktörer är varianter på dessa sex: Föredrag Handledda gruppdiskussioner Vanliga frågor-session Fallstudier Rollspel Praktisk övning Dessa och andra utbildningsstrategier förklaras vidare i Lexikon för utbildningsstrategier som finns i Bilagan i slutet av den här vägledningen. Trots alla metoder en instruktör kan lära sig, måste denne inse att den metoden har sina begränsningar. När inget verkar fungera bra, försök hitta det enklaste sättet att ge lionmedlemmarna vad de behöver och behålla en stimulerande och omtänksam miljö. Tidsschema Efter att du planerat det önskade innehållet och strategierna för utbildningssessions syften kan du bestämma hur du ska dela upp den avsatta tiden för den sessionen. Det kan hjälpa dig att ytterligare förfina utbildningssessionen ner till de viktigaste detaljerna för att uppnå syftena. Om du bara kan ägna en viss begränsad tid till sessionen vill du inte överösa klubbtjänstemännen med för många aktiviteter. Det skulle stressa dem att komma igenom sessionen och de kommer inte att uppnå syftena.

22 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 21 Exempel på designdokument strategier och tidsschema Utbildningssession: Konfliktlösning Publik: Klubbpresidenter Tid avsatt: 60 minuter Tid Syfte Innehåll Strategier Material 15 Identifiera vanliga orsaker till konflikter 25 Tillämpa en trestegsmetod för konfliktlösning 20 Använda LCI:s konfliktlösningsförfarande på klubbnivå för att lösa en formell konflikt Vanliga orsaker till konflikter Fördelar med konflikter Konsekvenser av konflikter Trestegsmodell Begäran om konfliktlösning Plats för informationen Ytterligare resurser Föredrag Diskussioner i mindre grupper Föredrag Rollspel Föredrag Demonstration

23 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 22 Välj material Material bör väljas lika målinriktat som syften och strategier. Ibland är det enkelt när ämnet eller strategin gör det uppenbart vilket material som ska användas. Om ämnet till exempel är att lösa konflikter och strategin är en fallstudie, då är det uppenbara materialet en beskrivning av fallstudien och pennor. I andra fall kräver valet mer eftertanke. Om ämnet är ledarstilar och strategin är ett föredrag, ska vi använda ett blädderblock eller PowerPoint-sidor? Eller några bilder och en arbetsbok? Glöm inte att material är det sista steget i utbildningens utformning och att du väljer material som stöd för ditt innehåll och din strategi. Material innefattar även ljud och visuella hjälpmedel. Föredrag, som används alltför ofta vid utbildning av ledare, bör inte presenteras utan visuella hjälpmedel. Syftet med visuella hjälpmedel När använder vi visuella hjälpmedel? När vi vill: betona fakta, objekt eller en kommentar. förenkla fakta, objekt eller en kommentar. klargöra fakta, objekt eller en kommentar. summera och gå igenom en utbildning. Riktlinjer för visuella hjälpmedel Här är några riktlinjer för hur man använder visuella hjälpmedel: Använd dem på ett enkelt sätt. Visa bara en viktig idé. För PowerPoint-presentationer och blädderblock, testa så att bokstäver och bilder är stora nog för att kunna ses av dem som sitter längst bort. Se till att medlemmarna interagerar med det visuella hjälpmedlet. Låt dem inte vara passiva. Stanna den visuella presentationen när en viktig punkt behöver diskuteras.

24 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 23 Exempel på designdokument - material Utbildningssession: Konfliktlösning Publik: Klubbpresidenter Tid avsatt: 60 minuter Tid Syfte Innehåll Strategier Material 15 Identifiera vanliga orsaker till konflikter Vanliga orsaker till konflikter Föredrag PowerPoint Fördelar med konflikter Konsekvenser av konflikter Diskussioner i mindre grupper Blädderblock: 25 Tillämpa en trestegsmetod för konfliktlösning Trestegsmodell Föredrag Rollspel PowerPoint Material att dela ut 20 Använda LCI:s konfliktlösningsförfarande på klubbnivå för att lösa en formell konflikt Begäran om konfliktlösning Plats för informationen Ytterligare resurser Föredrag Demonstration PowerPoint Dator med Internet Material att dela ut

25 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 24 Ta fram material Nu har du en färdig kursplan. Vad gör du i härnäst? Ta fram materialet! Du har valt ett bra innehåll och har tänkt igenom de strategier du tänker använda för att se till att klubbtjänstemännen uppnår sina syften. Sedan måste du titta på planen för alla utbildningssessioner och skapa föredrag, rollspel, fallstudier, frågor för smågruppsdiskussioner osv., eller efterforska resurser du behöver. Det finns lyckligtvis många resurser i Ledarskapsresurscentret på Lions Clubs Internationals webbplats ( till din hjälp. Se sidorna 3 och 4 i den här vägledningen för mer information. Om du letar efter material som inte har med ledarskap att göra, försök skriva in ämnet i sökrutan i övre högra hörnet på webbplatsen och se vad du får fram. Eftersom du rådfrågat distriktets ledare när du planerade Utbildningen för klubbtjänstemän borde de också vara en resurs när du ska ta fram materialet. Många lionledare kanske redan har tagit fram material för ämnen som du tagit med i din Utbildning för klubbtjänstemän. Om de ska hjälpa till att genomföra utbildningen kan de använda detta material eller så kan du anpassa materialet efter dina behov.

26 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 25 Organisera och främja Du måste kanske börja organisera och främja utbildningen innan du skriver en kursplan, men ju mer utbildningsinformation du har i förväg, desto bättre kan du organisera och främja utbildningen. Med en färdig kursplan kan du nu: bestämma den mest lämpliga utbildningslokalen. göra en korrekt budget. välja hjälpinstruktörer (vid behov). komma igång med att ta fram material. skriva en mer lockande inbjudan eller artikel för att främja utbildningen. Tidig och noggrann planering är bästa sättet att undvika personlig stress och bekymmer som kan uppstå på grund av otrevliga överraskningar. Vår resursvägledning som finns på GLT-koordinatorcentret på LCI:s webbplats är en bra resurs för att organisera och främja en utbildning. Nedan finner du lite mer information om att välja lokal och arrangera utbildningslokalen. Välja en lokal Ett märkligt men ofta sant fenomen är att utbildningsdeltagarna inte märker hur mycket möda du lagt ner på att göra lokalen funktionell och trevlig, ordna god mat eller allmänt skapa en trevlig utbildningsatmosfär. Men de skulle bli smärtsamt medvetna om frånvaron av dessa inslag. Här är några rutinfrågor att ställa när du väljer lokal: Lokalen Har du först försökt hitta gratis lokaler såsom skolsalar eller andra institutioner med tomma lokaler? Ligger platsen centralt geografiskt så att de allra flesta deltagarna har korta resor dit? Har lokalen ett gott rykte vad gäller samarbetsvillig personal och rabatterade priser för serviceorganisationer? Om boende och måltider planeras, bör du ha offerter från minst två andra lokaler? Är det lätt för dig att kontrollera lokalens faktureringsrutiner? Utbildningssalen Har du inspekterat den innan du skriver kontrakt? Har den rätt storlek för din utbildningsgrupp? Är takhöjden minst 3 meter så att en projektorbild kommer tillräckligt högt så att alla kan se den? Är eluttagen tillräckligt många och på rätt plats för all audiovisuell utrustning? Kan du sätta upp blädderblock på väggarna? Är ventilationen tillräckligt bra för antalet deltagare? Utgör lokalens allmänna dekor en avslappnad och trevlig inlärningsmiljö?

27 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 26 Övrigt Kommer ni att höra ljud utifrån, särskilt genom skjutväggar? Kan ni använda andra rum för smågruppsdiskussioner utbildningen? Har lokaluthyraren all extrautrustning som behövs, såsom bord i lämpliga storlekar, bekväma stolar, funktionella bord för utrustning och förfriskningar? Kan ni få ett namn på en person som ni kan vända er till under utbildningen om ni snabbt behöver hjälp med något? Behöver ni vägvisare som leder deltagarna till rummet? Har någon deltagare behov av specialkost? Kan måltiderna vid behov serveras inom ett visst tidsspann? Kan en lätt lunch serveras om det blir aktuellt? Har du frågat om man kan garantera en viss bordsplacering för måltider? Finns det kopiator för arbetsblad eller praktiska övningar? Håller ljudanläggningen om ni vill ha underhållning? Utbildningslokalens utformning För att bestämma den mest effektiva klassrumslayouten som uppfyller deltagarnas undervisningsbehov bör man fundera över: Gruppens storlek och kulturella tillhörighet. Består gruppen av färre än 10 eller fler än 20 personer? Vilka kulturella normer kan påverka hur och var de sitter? Förväntar sig deltagarna en viss rumslayout? Klassrummets storlek. När du väl vet ungefärlig storlek och layout på lokalen är det ofta bra att rita en skiss på hur du vill att den ska vara utformad. Den här tekniken kan hjälpa dig att fatta beslut om aktiviteter, material och utrustning. Övningar som ingår i utbildningsprogrammet. Kommer programmet fokusera på en föreläsning eller övningar i små grupper? Kräver några övningar ett visst utrymme, och i så fall, hur kan lokalens layout behöva anpassas?

28 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 27 Uppställning av bord och stolar Nedan finner du tre vanliga uppställningar av bord och stolar i utbildningsmiljöer: Uppställning av bord och stolar: U form Fördelar Alla kan se och prata med varandra Läraren kan gå in bland åhörarna Bekvämt för gruppdiskussion med alla Lätt att se blädderblock och projicerade bilder Nackdelar Passar bara grupper på cirka 20 eller färre Svårt att arbeta i små grupper Kräver en ganska stor lokal Lokalen fokuserar på läraren Uppställning av bord och stolar: Grupper Fördelar Idealisk för elever som arbetar i små grupper Lätt för läraren att interagera med små grupper Ger möjlighet för deltagarna att engagera sig Ger rörelsefrihet Nackdelar Skapar problem med uppmärksamhet/ögonkontakt vid presentation och bildvisning Främjar privata konversationer Skapar oavsiktligt undergrupper

29 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 28 Uppställning av bord och stolar: Traditionellt klassrum Fördelar Varje deltagare kan ha sin egen plats Idealisk för presentations- /föreläsningssessioner och att få feedback från åhörarna Nackdelar Inbjuder till att man försvinner i lokalen Kan skapa problem med fri sikt för blädderblock och bilder Inlärningen fokuserar på läraren

30 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 29 Genomföra utbildning Du har genomfört en noggrann behovsbedömning, skrivit klara syften, designat ett interaktivt utbildningsprogram och tagit fram material. När du nu nått ända hit, hur säkerställer du att genomförandet blir framgångsrikt? Du måste starta sessionen med entusiasm och skapa en inlärningsfrämjande miljö. Du behöver också lära känna deltagarna och fokusera på deras behov under hela utbildningen. Till sist måste du runda av sessionen på ett bra sätt. Öppningssessionen Hur klubbtjänstemännen uppfattar dig under det första ögonblicket av utbildningen påverkar deras fortsatta inställning till dig och utbildningsupplevelsen. Den allmänna bilden av dig ska vara att du är en självsäker person som är varm och öppen samt entusiastisk för utbildningen. Tre saker ska uppnås under öppningssession för att etablera en positiv inlärningsmiljö, och den kan ta från 30 till 90 minuter. Skapa kontakt En strukturerad kontaktskapande session bör vara din första utbildningsaktivitet för det är viktigt att deltagarna har förtroende för varandra, känner att de kan uttrycka sig fritt och utveckla en genuin önskan att ge och få hjälp av varandra. De klassiska fyra frågorna som deltagarna ska besvara under en utbildningssession innefattar: Vem är du? Varifrån kommer du? Vad hoppas du lära dig? Vad är särskilt intressant med dig? Dessa frågor kan besvaras först före uppvärmningen eller knytas till en uppvärmningsaktivitet. Det finns många bra resurser på LCI:s webbplats om uppvärmning, teambyggnadsaktiviteter och energiskapare. Du hittar dem här: Förklara agendan Sedan ska du förklara agendan. Men först ska du förklara det generella målet med utbildningen och nämna några praktiska och tilltalande orsaker till varför de är där. (Anta inte att alla vet det!) Sedan, i den här ordningen: Förklara agendan. Vid behov, kom med några förslag om det mest effektiva sättet att göra anteckningar. Berätta om materialet och förklara hur det ska användas.

31 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 30 Förklara vad utbildningen innebär. Betona att det är en säker miljö där alla frågor är välkomna och att man ska våga experimentera med alla utbildningsaktiviteter. Betona att du inte är lärare eller expert utan en utbildningsinstruktör som tror på att lionmedlemmar lär sig bäst genom att göra, dela med sig och genom att ta ansvar för mycket av det de vill lära sig. Till sist, berätta om nödvändiga kringaktiviteter som kaffepauser, måltider, rökningsregler, var toaletterna finns osv. Fastställa grundregler Spara tid genom att fastställa givna grundregler direkt, såsom start- och sluttider. Be deltagarna lägga till fler. Återigen vill du kanske skriva ner och anslå grundreglerna där alla kan ta del av dem. Här är de vanligaste grundreglerna: Inga sidosamtal Välkomna interaktion Ha ett öppet sinne En person i taget har ordet Respektera andras åsikter Delta med god vilja Mobiler i tyst läge Sluta och börja på rätt tid Håll paustiderna Okej att röra på sig vid behov Åtgärda behov Det kräver flexibilitet att tillgodose klubbtjänstemännens behov under hela utbildningen. Flexibilitet leder till effektivitet och kreativitet. Din kursplan är bara en vägledning. Det kommer tillfällen när gruppen kommer att bestämma i vilken ordning ämnen diskuteras. Med andra ord ska instruktören alltid vara redo att hitta bästa tillfället för att: betona något gammalt, introducera något nytt. Ganska ofta kommer du att märka att det du planerade att göra om en eller två timmar bör göras just nu. Denna situation inträffar ofta när en person eller en grupp oväntat tar upp ett viktigt ämne som alla just då är mycket mottagliga för. Du behöver utnyttja detta tillfälle. Avslutningssessionen Oavsett om utbildningen varar i två timmar eller två dagar bör den avslutas med: En möjlighet att göra enskilda handlingsplaner för genomförande efter utbildningen. Information om var deltagarna kan få mer inlärningsresurser. En kort genomgång av utbildningens syften. Personliga, avslutande kommentarer av instruktören. Se till att klubbtjänstemännen gör sina handlingsplaner medan fakta fortfarande är färska så att du stärker deras engagemang Ta sedan några minuter och diskutera deras handlingsplaner med andra medlemmar vilket kan ge värdefulla synpunkter. En

32 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 31 handlingsplan ska vara enkel: De listar fem till tio uppgifter att utföra med slutdatum för var och en, följda av den person som har ansvar för att utföra uppgiften. Eftersom många lionmedlemmar vill ytterligare vill följa upp vad du har lärt dem, kanske de skulle uppskatta att få material i samband med avslutningen såsom: titlar på viktiga LCI-publikationer och var man får tag på dem, bibliografier för böcker med mer information om utbildningsämnen samt listor på skolor, högskolor eller offentliga seminarier som erbjuder avancerad utbildning. Även om din utbildning bara varat i två timmar, behövs en kort genomgång av agenda och syften för att knyta ihop inlärningen. Fråga om allting har gåtts igenom. Se till att alla frågor har diskuterats och att det inte finns något olöst. Var lika noggrann med avslutningssessionen som med öppningssessionen. Hjälp deltagarna komma ihåg upplevelsen, ge uppmuntran och skicka hem dem med något att tänka på. Skicka hem dem med en uppmaning till handling, ett citat, en referens till introduktionen, en retorisk fråga, en utmaning eller något som ger ett bestående intryck.

33 Utbildning för klubbtjänstemän instruktörens vägledning Sidan 32 Utvärdera och rapportera resultat Alla utbildningssessioner baserade på en instruktionsdesignmodell bör inkludera en utvärdering. Det är viktigt eftersom det ger dig möjlighet till återkoppling och förslag för framtida sessioner så du kan förbättra din utbildning. Du kan utvärdera deltagarnas reaktioner, vilka kunskaper de fått, och/eller tillämpning av färdigheter och kunskap. Utbildningsinsatser utvärderas oftast utifrån deltagarnas reaktioner. Det mäter hur nöjda deltagarna är med utbildningen. Det ger vägledning om vad som kan behöva ändras i framtiden. Den här utvärderingen består vanligtvis av ett frågeformulär där deltagarna anger hur nöjda de är med utbildningens innehåll och med instruktören med mera. Om du genomför en utbildning över flera dagar kan det vara bra att göra en utvärdering efter varje dag. Om det är en endagssession kan det vara bra att utvärdera den efter halva dagen eller i slutet av varje utbildningssession. Det är till din fördel då det ger återkoppling så att du kan ändra designen så att den bättre passar deltagarnas behov. Det gagnar också deltagarna då det ger dem tid att tänka igenom vad de just lärt sig och hur de ska tillämpa det. Bedömningar används vanligtvis för att mäta hur mycket de har lärt sig. Om möjligt gör deltagarna ett förtest före utbildningen och ett eftertest efter utbildningen för att få veta hur mycket de har lärt sig. Att informellt visa färdigheter som används under utbildningen kan också ge dig information om hur mycket de har lärt sig. Dessa är vanligtvis inbyggda aktiviteter designade för alla ämnen så att deltagarna kan öva på vad de lärt sig. Efter utbildningen När utbildningen väl är genomförd bör du ta dig tid att läsa utvärderingarna och reflektera över utbildningen. Gå igenom dina utbildningsanteckningar direkt och gör tillägg eller ändringar medan du har allt färskt i minnet. Följ upp med klubbtjänstemännen, och skicka dem eventuellt material som du lovat skicka. Det är ett utmärkt tillfälle att få reda på hur det går för dem och hur du kanske kan hjälpa dem överföra de färdigheter de lärt sig. Fortsätt hålla kontakt med klubbtjänstemännen under deras ämbetsperiod för att stärka inlärningen och identifiera ytterligare utvecklingsbehov. Du kanske också bör kontakta region-/zonordförande för att få mer återkoppling om klubbtjänstemännens behov. Kontakta också distriktsguvernören relativt snart efter utbildningssessionen. Sammanfatta utbildningsutvärderingarna och dina anteckningar. Ta med dem tillsammans med en närvarolista och agendan i en utbildningsrapport och skicka dem till distriktsguvernören och Leadership Division (leadership@lionsclubs.org). Luta dig sedan tillbaka och koppla av, och börja sedan planera nästa utbildningsevenemang!

KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR

KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR Innehållsförteckning FÖRBEREDA SEMINARIET...2 FÖRESLAGEN TID...3 INTRODUKTION OCH KURSÖVERSIKT...4 I. FÄRDIGHETER HOS EN FRAMGÅNGSRIK GUIDING

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Planritning för en starkare klubb Det är ingen hemlighet. De mest effektiva klubbarna söker regelbundet efter sätt att öka påverkan av sina hjälpinsatser, utveckla ledare

Läs mer

MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET

MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET De medlemmar som uppfyller kraven (sidan 3) för GLT-multipeldistriktskoordinator kan utnämnas till denna post. Kandidaterna ska ta del av ansvarsområdena och

Läs mer

HUR UTVÄRDERAR DU DIN KLUBB? Ett viktigt utvärderingsverktyg för klubbar

HUR UTVÄRDERAR DU DIN KLUBB? Ett viktigt utvärderingsverktyg för klubbar ADMINISTRATIV VÄGLEDNING HUR UTVÄRDERAR DU DIN KLUBB? Ett viktigt utvärderingsverktyg för klubbar HUR UTVÄRDERAR DU DIN KLUBB? Ett viktigt utvärderingsverktyg för klubbar - administrativ vägledning Du

Läs mer

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET De medlemmar som uppfyller kraven (sidan 2) för GLT-distriktskoordinator kan utnämnas till denna post. Kandidaterna ska ta del av ansvarsområdena och kvalifikationerna,

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Det är ingen hemlighet. De mest effektiva lionklubbarna identifierar regelbundet sätt för att utöka effekten av deras humanitära service,

Läs mer

seminarium om program för klubbkvalitet

seminarium om program för klubbkvalitet Din vägledning att genomföra ett framgångsrikt seminarium om program för klubbkvalitet INSTRUKTÖRENS VÄGLEDNING FÖRBEREDA SEMINARIET MÅL Det övergripande målet med detta seminarium är att genomföra en

Läs mer

Zonordförande Utbildning på egen hand

Zonordförande Utbildning på egen hand Zonordförande Utbildning på egen hand Avsnitt 2: Zonordföranden som administrativ tjänsteman i zonen ARBETSBOK I detta avsnitt kommer vi fokusera på zonordförandens roll som administrativ tjänsteman i

Läs mer

DISTRIKTSGUVERNÖRENS TEAM

DISTRIKTSGUVERNÖRENS TEAM Kapitel 1 DISTRIKTSGUVERNÖRENS TEAM I dagens snabbt föränderliga värld måste medlemmarna förena familj, arbete och frivilliginsatser. Med anledning av att distriktsguvernörens roll är komplex och krävande

Läs mer

Ansökan om certifiering genom utbildning

Ansökan om certifiering genom utbildning Programmet Lions certifierade instruktörer (LCIP) Ansökan om certifiering genom utbildning Plats: London, England Datum: 6-9 december 2019 Sista dag att ansöka: 22 september 2019 Sökande: Lions från konstitutionellt

Läs mer

Onlineutbildning för andra vice distriktsguvernör

Onlineutbildning för andra vice distriktsguvernör Onlineutbildning för andra vice distriktsguvernör Arbetsbok sdf Välkommen till onlineutbildningen för andra vice distriktsguvernör! Gratulerar till att du har valts till andra vice distriktsguvernör. Den

Läs mer

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET De medlemmar som uppfyller kraven för distriktets jubileumskoordinator kan utnämnas till denna post. Be kandidaterna att ta del av ansvarsområdena och kvalifikationerna,

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN!

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! 18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! En viktig hörnsten i ett företag är att ha en bra möteskultur. Det har skrivits spaltmil om hur man ska tänka när man har ett möte. Nu har vi sammanfattat en

Läs mer

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Överväg följande diskussionsfrågor innan du deltar i distriktssamrådet. Studiepass om att hålla föredrag Hur förbereder du dig inför en presentation? Vilka tips kan

Läs mer

Gör slag i saken! Handledning för utveckling av klubbprojekt

Gör slag i saken! Handledning för utveckling av klubbprojekt Gör slag i saken! Handledning för utveckling av klubbprojekt Lionklubbar som genomför meningsfulla hjälpprojekt i samhället har en betydande påverkan på de människor som får hjälp. Lions medlemmar känner

Läs mer

Klubbens excellensprocess Lite Deltagarhandbok

Klubbens excellensprocess Lite Deltagarhandbok CLUB EXCELLENCE Lite Klubbens excellensprocess Lite Deltagarhandbok PROCESS Bästa deltagare, Lions Clubs International gläds över att er klubb kommer att delta i klubbens excellensprocess (CEP) Lite. CEP

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

ANSLAGSPROGRAM FÖR LEDARUTVECKLING I MULTIPELDISTRIKT OCH DISTRIKT ANSLAGSANSÖKAN

ANSLAGSPROGRAM FÖR LEDARUTVECKLING I MULTIPELDISTRIKT OCH DISTRIKT ANSLAGSANSÖKAN I MULTIPELDISTRIKT OCH DISTRIKT 2019-2020 Vad innebär programmet för ledarutveckling i multipeldistrikt och distrikt? Detta anslagsprogram erbjuder finansiella medel för att stödja multipeldistriktets

Läs mer

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET

DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET DISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET De medlemmar som uppfyller kraven för GMT distriktskoordinator kan utnämnas till denna post. Be kandidaterna ta del av ansvarsområdena och kvalifikationerna, fylla

Läs mer

GLOBALA MEDLEMSTEAMET

GLOBALA MEDLEMSTEAMET Lions Clubs International GLOBALA MEDLEMSTEAMET RESURS-HANDBOK GMTRG2015.SW Välkommen till Lions Clubs Internationals globala medlemsteam (GMT). Din post i GMT är mycket viktig för lionklubbarnas framgångar

Läs mer

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV Aktuell statistik visar att ett svindlande stort antal barn över hela världen lever under olyckliga omständigheter och miljoner lever i fattigdom, med

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET

MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET MULTIPELDISTRIKTSKOORDINATOR ANSÖKNINGSPAKET De medlemmar som uppfyller kraven för GMT multipeldistriktskoordinator kan utnämnas till denna post. Be kandidaterna ta del av ansvarsområdena och kvalifikationerna,

Läs mer

Klubbens excellensprocess Lite Handbok för klubbkoordinator

Klubbens excellensprocess Lite Handbok för klubbkoordinator Klubbens excellensprocess Lite Handbok för klubbkoordinator Till klubbens CEP-koordinator: Lions Clubs International gläds över att er klubb kommer att delta i klubbens excellensprocess (CEP) Lite. CEP

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur du kan lägga upp

Läs mer

Led dig själv med visioner

Led dig själv med visioner Var är du i livet Söker du färdigheter r och verktyg för att kunna Led dig själv med visioner en kurs i personligt ledarskap och effektivitet hantera förändringar? Är du intresserad av personlig utveckling

Läs mer

Projektplan för utvärderingsmöten

Projektplan för utvärderingsmöten Projektplan för utvärderingsmöten Mål: Att informera Lions ledare om vad ett utvärderingsmöte innebär Att informera Lions ledare om hur man genomför ett utvärderingsmöte Uppläggning: Det här dokumentet

Läs mer

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2 Interaktionsdesign som profession Föreläsning Del 2 Vikten av att göra research Varför behöver vi göra research? En produkt blir aldrig bättre än den data som denna baseras på Men Vi har redan gjort en

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

Mötesformat för möten i distriktsguvernörens rådgivande kommitté. också kända som zonmöten

Mötesformat för möten i distriktsguvernörens rådgivande kommitté. också kända som zonmöten Mötesformat för möten i distriktsguvernörens rådgivande kommitté också kända som zonmöten Möten i distriktsguvernörens rådgivande kommitté, eller zonmöten, anses ofta vara de viktigaste mötena för klubbtjänstemän

Läs mer

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Syfte Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan organisationens/enhetens mål och medarbetarens

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET För oss refererar ordet kvalitet ofta till operativ kvalitet. Det innebär att vi alltid levererar utlovade produkter eller tjänster i utlovad tid. När vi

Läs mer

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning Steg för steg-guide för Medarbetarundersökning En av de viktigaste resurserna i en organisation är medarbetarna. Hur dina medarbetare samarbetar kommer att i hög utsträckning påverka resultatet för din

Läs mer

Tolkhandledning 2015-06-15

Tolkhandledning 2015-06-15 Att använda tolk Syftet med denna text är att ge konkreta råd och tips om hur tolk kan användas i både enskilda möten och i grupp. För att hitta aktuell information om vad som gäller mellan kommun och

Läs mer

CHAPTER XIV LEDARUTVECKLING. I enlighet med den internationella styrelsens uppdrag är det vår uppgift att förbättra lionmedlemmarnas ledarfärdigheter.

CHAPTER XIV LEDARUTVECKLING. I enlighet med den internationella styrelsens uppdrag är det vår uppgift att förbättra lionmedlemmarnas ledarfärdigheter. CHAPTER XIV LEDARUTVECKLING A. LEDARUTVECKLINGSPROGRAM 1. Uppgift 2. Mål I enlighet med den internationella styrelsens uppdrag är det vår uppgift att förbättra lionmedlemmarnas ledarfärdigheter. a. Att

Läs mer

Klubbens excellensprocess Pro. Vägledning för instruktören

Klubbens excellensprocess Pro. Vägledning för instruktören CLUB EXCELLENCE PRO Klubbens excellensprocess Pro Vägledning för instruktören PROCESS CEP Pro vägledning för instruktören Innehållsförteckning Programöversikt och instruktioner till instruktören Steg

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION ÖVERSIKT 1. Verbal kommunikation 2. Effektiv kommunikation Definition Muntlig kommunikationinnebärkommunikationvia

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Er klubb,ert sätt! Anpassa klubbens möte

Er klubb,ert sätt! Anpassa klubbens möte Er klubb,ert sätt! Anpassa klubbens möte Er klubb, ert sätt! Anpassa klubbens möte Är era klubbmöten så bra som möjligt? Det är lätt att rekrytera nya medlemmar när du bjuder in dem till möten som är välkomnande

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2013. Deltagarnas

Läs mer

Working with parents. Models for activities in science centres and museums

Working with parents. Models for activities in science centres and museums Working with parents. Models for activities in science centres and museums 1 Index PRATA OM VETENSKAP FLYTA OCH SJUNKA... 3 1. Kort översikt över workshopens aktiviteter... 3 2. Mål och syfte... 3 3. Viktiga

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna kan det vara värdefullt att fundera över områden i ditt liv som du skulle vilja utveckla med hjälp av MBTI-modellen.

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR)

ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR) ILLNESS MANAGEMENT & RECOVERY (IMR) Rickard Färdig, psykolog, PhD Institutionen för Neurovetenskap, Uppsala Universitet PsykosR - Nationellt kvalitetsregister för psykossjukdomar rickard.fardig@neuro.uu.se

Läs mer

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion - NCS - Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningsplan, aktivitetsplan 10.45 Föreläsning,

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Feedbackrapport. Antal respondenter: 13 st. Datum:

Feedbackrapport. Antal respondenter: 13 st. Datum: Feedbackrapport Ledare: Anders Andersson Antal respondenter: st Antal svar: st Administratör: Ledarskapscentrum Datum: 0--0 Om LEAD FORWARD Denna rapport sammanfattar resultaten från en feedbackkartläggning

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

CEREMONI FÖR INSTALLATION AV LIONKLUBBENS TJÄNSTEMÄN

CEREMONI FÖR INSTALLATION AV LIONKLUBBENS TJÄNSTEMÄN CEREMONI FÖR INSTALLATION AV LIONKLUBBENS TJÄNSTEMÄN NOTERA: Innan mötet inleds bör installerande tjänsteman (vanligen närmast föregående klubbpresident) utse en assistent. Denna assistent bör bekanta

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 09/16/2013 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 09/16/2013 PÅLITLIGHET - 99.2% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION

Läs mer

DET INTERNATIONELLA HUVUDKONTORET

DET INTERNATIONELLA HUVUDKONTORET Kapitel 2 DET INTERNATIONELLA HUVUDKONTORET Det internationella huvudkontoret är en viktig resurs för alla lionmedlemmar. All personal vid det internationella huvudkontoret är redo att ge distriktsguvernörerna

Läs mer

GÖR SLAG I SAKEN. Handledning för utveckling av klubbprojekt

GÖR SLAG I SAKEN. Handledning för utveckling av klubbprojekt GÖR SLAG I SAKEN Handledning för utveckling av klubbprojekt GÖR SLAG I SAKEN Lionklubbar som genomför meningsfulla hjälpinsatser i samhället har stor betydelse för de människor som får hjälp. Lionmedlemmarna

Läs mer

Leda genom hjälpinsatser Bjuda in för att göra skillnad Kontakt med det lokala samhället

Leda genom hjälpinsatser Bjuda in för att göra skillnad Kontakt med det lokala samhället Klubbens planeringsguide om hundraårsjubileet Leda genom hjälpinsatser Bjuda in för att göra skillnad Kontakt med det lokala samhället Var med i hundraårsfirandet! Hundraårsjubileet samlar Lions medlemmar

Läs mer

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN 1. UTBILDNINGSSYTEMET 1.1. Målsättning 1.2. Begrepp som används i utbildningssystemet 1.3. Utbildningens arbetsfördelning 1.4. Utbildningshelheterna 1.5. Modulkartan

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Glosboken.se Lär dig grunderna om Glosboken.se så att du och dina eleverna kommer igång med ert nya

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

UTVECKLINGSINSTITUT FÖR INSTRUKTÖRER

UTVECKLINGSINSTITUT FÖR INSTRUKTÖRER UTVECKLINGSINSTITUT FÖR INSTRUKTÖRER Lions utvecklingsinstitut för instruktörer är inriktat på att utöka antalet kunniga instruktörer inom Lions. Kurserna fokuserar inte bara på presentationskunskaper,

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Denna arbetsbok har utformats för att leda dig och klubbens medlemmar genom ett antal steg som hjälper er att upptäcka nya sätt att förbättra

Denna arbetsbok har utformats för att leda dig och klubbens medlemmar genom ett antal steg som hjälper er att upptäcka nya sätt att förbättra Denna arbetsbok har utformats för att leda dig och klubbens medlemmar genom ett antal steg som hjälper er att upptäcka nya sätt att förbättra klubbens verksamhet. Innehåll Om vi inte förändrar oss, växer

Läs mer

Studiematerial Handledare

Studiematerial Handledare Studiematerial Handledare Leanlink Ao Äldreomsorg larcenter@linkoping.se Liselotte Björk Kicki Holmberg Instruktioner till handledaren Den här informationen är ett stöd för dig som handledare för hur strukturen

Läs mer

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt Thomas360-rapport den 8 juli 2012 Thomas Ledare Thomas360 för ledare Privat och Konfidentiellt Innehåll Introduktion Förstå din Thomas360-rapport Genomsnitt för kompetenser Ett diagram med de 5 högsta

Läs mer

Varför är Badges användbara?

Varför är Badges användbara? Guide för lärare Vad är en Open Badge? En badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvalitéer. Det gör det möjligt att

Läs mer

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel Upplägg för studiecirkel YA-delegationens handledarutbildning består av tre fristående delar: Grundutbildning innehållande avsnitten Att vara handledare, Förbereda arbetsplatsen samt Avsluta handledningen

Läs mer

Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet

Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet Gå igenom de här frågorna innan du deltar i distriktssamrådet. Utbyt åsikter med avgående och tillträdande klubbledare. Vilka är de främsta uppgifterna

Läs mer

Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas.

Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas. Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas. 2. Diskutera kursuppläggningsförslaget. Bestäm veckor och tider för de olika

Läs mer

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå Information angående särskild prövning i på grundläggande nivå Prövningen omfattar lyssna och läsa reception samt tala, skriva och samtala produktion och interaktion. Skriftlig del Uppsatsprov. Läsförståelseprov.

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Projektrapport del 2, Teknikuppgiften används som förberedelse för bedömning av detta pris.

Projektrapport del 2, Teknikuppgiften används som förberedelse för bedömning av detta pris. TEKNOLOGI TEKNIK TEKNISK BEDØMMING MODELL 1. Lag nr: Lagets ålder: alder: Lag namn: navn: TEKNIKPRISET Forslag Fri värdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionellaverktyg Programmeringskunskap

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Jag hjälper dig, Du hjälper mig.

Jag hjälper dig, Du hjälper mig. Jag hjälper dig, Du hjälper mig. Kollegialt lärande och kollegial handledning Välkommen! John Steinberg www.steinberg.se www.teachtalk.se www.facebook.com/ johnsteinberg1 Om John USA, bosatt i Sverige

Läs mer

Förskrivning av hjälpmedel diskussionsmaterial

Förskrivning av hjälpmedel diskussionsmaterial Förskrivning av hjälpmedel diskussionsmaterial Stöd till hur webbutbildningen kan användas i gruppdiskussion med vård- och omsorgspersonal 1 Innehåll Inledning 03 Om webbutbildningen 03 Hur ska det här

Läs mer

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Projektanvisning Webbsideprojekt Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Inledning Du har nu under ett antal laborationer i webbteknik fått relativt styrda uppgifter där du ensam fått lösa

Läs mer