Läkemedelsgenomgång i Sundsvalls kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läkemedelsgenomgång i Sundsvalls kommun"

Transkript

1 Läkemedelsgenomgång i Sundsvalls kommun Maria Gustafsson Rapport 2009

2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING BAKGRUND BEGREPPET ÄLDRE OCH ÄLDRES LÄKEMEDELSFÖRBRUKNING FYSIOLOGISKA FÖRÄNDRINGAR LÄKEMEDELSRELATERADEPROBLEM UPPFÖLJNING AV LÄKEMEDELSBEHANDLING LÄKEMEDELSGENOMGÅNG TIDIGARE LÄKEMEDELSGENOMGÅNGAR I VÄSTERNORRLAND LÄKEMEDELSKOMMITTÉN I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND PRIORITERADE LÄKEMEDELSUPPFÖLJNINGAR ÄLDREOMSORGEN I SUNDSVALLS KOMMUN SYFTE METOD ARBETSMETODER FÖR LÄKEMEDELSGENOMGÅNG INFORMATION OCH UTBILDNING IDENTIFIERING AV MÅLGRUPP OCH INVENTERING AV SÄRSKILDA LÄKEMEDEL LÄRANDE SYNSÄTT RESULTAT ARBETSMETOD FÖR LÄKEMEDELSGENOMGÅNG INFORMATION OCH UTBILDNING IDENTIFIERING AV MÅLGRUPP OCH INVENTERING AV SÄRSKILDA LÄKEMEDEL LÄRANDE SYNSÄTT REFLEKTION ARBETSMETOD FÖR LÄKEMEDELSGENOMGÅNG OCH SAMVERKAN MED LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND INFORMATION OCH UTBILDNING IDENTIFIERING AV MÅLGRUPP OCH INVENTERING AV SÄRSKILDA LÄKEMEDEL LÄRANDE SYNSÄTT DISKUSSION ARBETSMETOD FÖR LÄKEMEDELSGENOMGÅNG INFORMATION OCH UTBILDNING IDENTIFIERING AV MÅLGRUPP OCH INVENTERING AV SÄRSKILDA LÄKEMEDEL LÄRANDE SYNSÄTT SAMVERKAN MED LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND REFERENSLISTA BILAGOR (30)

3 1 Sammanfattning För att initiera till läkemedelsgenomgångar genomförde Socialtjänsten i Sundsvalls kommun ett projekt från hösten 2008 till hösten Syftet med projektet var att förbättra kvaliteten i äldres läkemedelsanvändning både på särskilda boenden och i hemsjukvård samt att finna en metod för läkemedelsgenomgång som var enkel att använda i verksamheten. Äldres läkemedelsanvändning är omfattande och har under de senaste åren ökat. Utvecklingen av läkemedel och former för behandling har gett större möjligheter att behandla de sjukdomar och besvär som äldre drabbas av, samtidigt som de äldre på grund av sjukdom och åldersförändringar är de som är mest känsliga för läkemedlens effekter. Projektet genomfördes med stimulansmedel och för att öka kvaliteten och säkerheten i läkemedelsbehandling hade äldreomsorgen tidigare påbörjat utbildning av sjuksköterskor och omvårdnadspersonal med dessa medel. Syftet med rapporten var att beskriva arbetet med läkemedelsgenomgångar i Sundsvalls kommun. I projektet användes tre olika metoder för läkemedelsgenomgång och personal utbildades. I rapporten beskrivs också kommunens samverkan med landstinget. Arbetet är en början till ett förändrat arbetssätt men ytterliggare insatser krävs. 3(30)

4 2 Bakgrund Läkemedel är en vanlig medicinsk behandling hos äldre och ger möjlighet att bota, lindra och förebygga sjukdom. Sverige är ett av de länder som har högst medellivslängd och med ett längre liv ökar samtidigt risken för sjukdomar i hjärta-kärl, diabetes och sjukdomar i rörelseorgan eller demens. Dessa sjukdomar kräver medicinsk behandling, oftast med läkemedel (SBU, 2009). 2.1 Begreppet äldre och äldres läkemedelsförbrukning Att definiera begreppet äldre är svårt men det innebär vanligen 65 år och äldre (Socialstyrelsen, 2003). De utgör idag 18 procent av Sveriges befolkning och drygt 40 procent av alla läkemedel förskrivs till denna grupp (SBU, 2009). Åldersgruppen äldre äldre, det vill säga från 80 år och uppåt, har en ökad känslighet för läkemedel och läkemedlens effekter blir mer påtagliga på grund av problem med förändrad läkemedelsomsättning och en samtidig ökad känslighet för läkemedel (Socialstyrelsen, 2003). I denna grupp har läkemedelsanvändningen under de senaste tjugo åren ökat med cirka 60 procent. De använder i dag i genomsnitt cirka sex läkemedel per person och cirka 15 procent av personerna i denna åldersgrupp har tio läkemedel eller fler (SBU, 2009). En annan stor grupp är de sköra äldre. Det är patienter från 65 år och äldre inom hälso- och sjukvård med flera samtidiga sjukdomar, de har en komplex sjukdomsbild och funktionsnedsättning i många vitala organ. Dessa äldre är de sjukaste och känsligaste med störst behov av läkemedelsbehandling, samtidigt som de på grund av sjukdom och åldersförändringar i organfunktion är de som är mest känsliga för läkemedlens effekter. I gruppen sjuka och sköra äldre som återfinns på särskilda boenden och i hemsjukvård används i genomsnitt tio olika läkemedel per person (SBU, 2009; Socialstyrelsen 2003). 2.2 Fysiologiska förändringar De förändringar i kroppen som sker med stigande ålder påverkar kroppens förmåga att ta upp, omsätta och utsöndra läkemedel. Normala åldersförändringar som minskad mängd kroppsvatten och ökning av kroppsfett, samt förändringar i lever och njurar gör att följden ofta blir att läkemedel dröjer sig kvar längre i kroppen. Åldersförändringarna ger även förändringar i läkemedels verkan. Hjärnans känslighet för många läkemedel ökar, blodtrycksregleringen påverkas och magsäckens skyddsmekanismer försämras. Effekterna av olika läkemedels verkan förstärks och förlängs och risken för biverkningar som trötthet, förvirring och fall ökar (Fastbom, 2006). 4(30)

5 2.3 Läkemedelsrelateradeproblem Studier har visat att procent av sjukhusinläggningar av äldre beror helt eller delvis på läkemedelsbiverkningar som blodtrycksfall, elektrolytoch vätskerubbningar, blödningar, förvirring och fall. Flera av dessa biverkningar är effekter av en för hög dos läkemedel i förhållande till den äldres förmåga att göra sig av med läkemedlet via njurar eller via nedbrytning i lever. Intervallet mellan nytta och biverkan av läkemedelsbehandling blir allt mindre vilket gör det svårt att balansera behandling. Dessa biverkningssymtom kan försvinna om dosen sänks eller då läkemedlet sätts ut (Johnell, Fastbom, Rosen & Leimanis, 2007; Odar-Cederlöf, Oskarsson, Öhlén, Tesfa, Bergendahl, Helldén & Bergman, 2008; Fastbom, 2005). På äldreboenden där många äldre är sköra, sjuka, dementa och har små marginaler, kan en samtidig behandling med flera olika läkemedel påverka varandra och förstärka biverkningar. Särskilt behandling med antidepressiva, neuroleptika, bensodiazepiner, anlagetika, laxermedel och diuretika ökar fallrisken. Enligt en svensk studie inträffar 40 procent av höftfrakturerna på äldreboenden. Äldres fallolyckor är höga kostnader för kommun och landsting och ofta är det akuta sjukdomstillstånd eller läkemedelsbiverkan som orsakar fallolyckorna (Kallin, Gustafsson, Sandman & Karlsson, 2004). Kvalitetsbrister i äldres läkemedelsanvändning kan bero på flera olika förskrivare där ingen har ett helhetsansvar. Att man inte använder sig av en gemensam läkemedelslista, kan ses som risk för överanvändning av läkemedel (Socialstyrelsen, 2004). I dag finns inget regelverk kring läkemedels ordination, hur och när den ska följas upp, utan det förutsätts ingå i den behöriga förskrivarens yrkesansvar precis som uppföljning av övriga insatta behandlingsåtgärder (SFS 1998:531; Socialstyrelsen, 2004). 2.4 Uppföljning av läkemedelsbehandling Socialstyrelsen utfärdade 1996 en rekommendation att regelbundna uppföljningar av läkemedelsanvändningen på särskilda boenden skulle organiseras och genomföras i syfte att förbättra kvaliteten i läkemedelsanvändningen. För att mäta och kunna följa kvaliteten i läkemedelsanvändningen utarbetade och definierade Socialstyrelsen år 2003 Indikatorer för utvärdering av kvaliteten i äldres läkemedelsterapi. Kriterierna delades in i två huvudkategorier; läkemedelsspecifika kriterier som avser, val av läkemedel, dosering och läkemedelskombinationer, samt diagnosspecifika kriterier, som avser läkemedelsbehandling vid elva av de vanligaste diagnoserna indelade i rationell, irrationell och olämplig/riskfylld behandling för äldre. Kriterierna är avsedda att användas som ett stöd och instrument för utvärdering och uppföljning av kvaliteten i äldres läkemedelsbehandling, vid till exempel läkemedelsgenomgång (Socialstyrelsen, 2003; Kragh, 2005). 5(30)

6 2.5 Läkemedelsgenomgång Läkemedelsgenomgång (LMG) kan göras med olika metoder vilket gör att det inte finns en klar bild av begreppets innebörd. En översyn av läkemedelsbehandling sker regelbundet av läkare i det dagliga arbetet. Enligt socialstyrelsen är LMG en metod för analys, uppföljning och omprövning av en individs läkemedelsanvändning som genomförs enligt ett förutbestämt strukturerat och systematiskt arbetssätt i enlighet med lokala riktlinjer och rutiner. I genomgångarna deltar flera yrkeskategorier och vid behov finns tillgång till stöd av farmakolog, apotekare eller datorhjälp av ett program som ger ett förskrivarstöd. Vid genomgångarna finns aktuella uppgifter som beskriver patientens diagnoser, blodtryck, njurfunktion och aktuellt hälsotillstånd. Symtomskattning sker utifrån en gemensam modell och olika läkemedelsrelaterade problem är beskrivna utifrån en gemensam mall (Socialstyrelsen, 2009a). 2.6 Tidigare läkemedelsgenomgångar i Västernorrland. Landstinget Västernorrland har haft som målsättningen att årligen från och med 2008 erbjuda LMG till alla boende på kommunernas särskilda boenden samt alla över 80 år i eget boende med fler än nio läkemedel (Hälso- och sjukvårdsdelegationens programarbete nr ). I Långsele gjorde man under LMG med apotekare på särskilda boenden. I dag arbetar fortfarande sjuksköterska och läkare med LMG. Utifrån en symtomskattningsskala, läkemedelslista och provsvar gör vårdpersonal, sjuksköterska och läkare regelbundet en översyn av läkemedelsbehandlingen (B-M. Persson, personlig kommunikation, oktober, 2008). Socialtjänsten Timrå kommun genomförde genom stimulansmedel LMG på särskilda boenden under år enligt modell med apotekare på distans. Undersökningsgruppen bestod av 43 personer och läkemedelsanvändningen minskade med 2,2 läkemedel per vårdtagare och dag (Nyberg & Blusi, 2008). Landstinget Västernorrland bedrev under ett projekt genom stimulansmedel vars syfte var att pröva och utvärdera fyra olika metoder för LMG, för att finna enkla metoder som var lätta att använda för långsiktig regelbunden uppföljning och utvärdering av läkemedelsbehandlingen. Projektet inkluderade länets sju kommuner och målgrupp var äldre från 75 år och uppåt med 9 eller fler läkemedel per dag, 140 patienter berördes och de olika metoderna för LMG bedömdes utifrån kostnad och tidsåtgång. De metoder som utvärderades var läkare och sjuksköterska, ansågs komplicerad och tidsödande. Läkare sjuksköterska och apotekare på plats, ansågs dyr och tidskrävande. Lämpliga metoder att arbeta vidare med var LMG med apote- 6(30)

7 kare på distans, som var prisvärd och inte så tidskrävande för personal samt LMG med förskrivarstöd MiniQ, som gav bra resultat och var prisvärd om varje licensinnehavare gjorde många LMG:ar. Förskrivarstödet kunde även användas till interaktionsprövning vid insättning av läkemedel för att förebygga läkemedelsproblem. Landstinget Västernorrland definierade LMG som en metod för: Uppföljning av läkemedelsanvändning i syfte att upptäcka, åtgärda och förebygga läkemedelsrelateradeproblem. LMG ska enligt landstinget Västernorrlands definition uppfylla följande kriterier (Jirenius, 2008): Genomföras enligt ett dokumenterat och systematiskt arbetssätt Involvera flera professioner Utvärderas (symtomskattning, effekter, kvalitetsgranskning) Utföras regelbundet. 2.7 Läkemedelskommittén i landstinget Västernorrland Läkemedelskommittén i landstinget Västernorrland arbetar för att förbättra äldres läkemedelsanvändning i samarbete med länets kommuner och apotek. Årligen arrangeras återkommande utbildningsdagar för länets läkare och sjuksköterskor och läkemedelskommittén publicerar regelbundet sedan 2006 informationsblad kring Äldre och läkemedel till hälso- och sjukvårdspersonal. Läkemedelskommittén har även utifrån socialstyrelsens kvalitetsindikatorer utarbetat behandlingsrekommendationer för att hälso- och sjukvårdspersonal ska verka för en tillförlitlig och rationell läkemedelsanvändning (Socialstyrelsen, 2003; Socialstyrelsen, 2009a). 2.8 Prioriterade läkemedelsuppföljningar Läkemedelskommittén följer årligen förbrukningen av vissa läkemedel i länet på kommunernas särskilda boenden. Användning av dessa läkemedel innebär en risk för biverkningar, läkemedelsinteraktioner eller annan olägenhet för den äldre och behandling bör fortlöpande omprövas. Förbrukningen av läkemedel ur grupperna NSAID (MO1A), neuroleptika (NO5A) och sömnläkemedel (NO5C) prioriteras i uppföljningsarbetet. NSAID, en läkemedelsgrupp som används vid smärttillstånd och kan vid behandling av äldre ge en ökad risk för yrsel, illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré, mag-tarmblödning, magsår, vätskeretention, hjärtinkompensation och nedsatt njurfunktion. Neuroleptika, ett läkemedel som ska användas vid psykotiska tillstånd och svår aggressivitet, men det förekommer att det används vid beteendestörningar eller som lugnande. Denna läkemedelsgrupp kan ge biverkningar som muntorrhet, illamående kräkningar och förstoppning. Neuroleptika kan även ge Parkinsonliknande biverkningar med stelhet, skakningar och kramper samt andra biverkningar som blodtrycksfall, rastlöshet, sedation, yrsel, trötthet och dimsyn. Sömnläkemedel rekommenderas som en tillfällig behandling vid sömnstörning. Bakomliggande somatisk orsak bör uteslutas och man bör i första hand pröva icke-farmakologisk be- 7(30)

8 handling. Om behandling med sömnläkemedel, bör den omprövas efter begränsad tid, för att undvika biverkningar som trötthet, illamående, yrsel, huvudvärk, sömnrubbningar, förvirring och minnesbortfall (Socialstyrelsen, 2003; Lundgren, 2007). Ytterligare en läkemedelsgrupp SSRI (NO6AB) som används vid depression kan hos äldre ge vanliga biverkningar som trötthet, yrsel, mag-tarmbesvär, urininkontinens, ångest, agitation och huvudvärk (Lundgren, 2007). 2.9 Äldreomsorgen i Sundsvalls kommun Läkemedelshantering regleras i socialstyrelsens föreskrift (SOSFS 2000:1) och engagerar flera olika kategorier av vårdpersonal från förskrivning till iordningsställande. Som ett led i en kompetensutveckling utbildade Sundsvalls kommun omvårdnadspersonal i läkemedelshantering utifrån ett omvårdnadsperspektiv. Utbildningen genomfördes av Komvux i två halvdagar under Syftet var att tydliggöra erfarenhet och kunskap samt utveckla möjligheter till reflektion kring läkemedelshantering och omvårdnadshandlingar där målsättningen var att öka säkerheten och synliggöra det gemensamma ansvaret. Sjuksköterskor utbildades i allmän läkemedelskunskap där syftet var att öka kunskaper om läkemedel inför LMG:ar, utbildningen gavs av apoteket à fyra halvdagar. Sjuksköterskor utbildades även i handledning med syftet att stärka rollen som handledare genom pedagogik, handledarroll och kommunikation, både ur ett deltagar- och handledar perspektiv. En utbildning som genomfördes av apoteket i två och en halv dag. I Sundsvalls kommun finns 28 särskilda boenden (SÄBO) med ca 1219 platser och 21 hemtjänstgrupper som utför arbete i ca 1990 hushåll. Kommunen har sjukvårdsansvar till sjuksköterskenivå både på SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats och det arbetar ca 120 sjuksköterskor och ca 1200 omvårdnadspersonal. I kommunen finns tolv vårdcentraler och i avtal om läkarmedverkan på lokal nivå tecknas överenskommelser mellan respektive boende, hemtjänstgrupp och vårdcentral om tid för samverkan. Bland annat för uppföljning av läkemedelsbehandling, som till exempel LMG. Med LMG ville socialtjänsten i Sundsvalls kommun förbättra kvaliteten och när det var möjligt minska omfattningen av äldres läkemedelsanvändning. Projektet finansierades med stimulansmedel och var tidsbegränsat till ett år med start I projektledning fanns en styrgrupp med representanter ur äldreomsorgsledning där uppdragsgivare till projekt läkemedelsgenomgångar var chef för hemtjänst i ordinärt boende i Sundsvalls kommun. Ansvarig för LMG:arna var delprojektmedarbetare Maria Gustafsson distriktssköterska i Sundsvalls kommun. 8(30)

9 3 Syfte Syftet med projektet har varit att uppnå optimal läkemedelsanvändning för de personer 65 år och äldre som deltar. För att uppnå syftet har fokus lagts på fyra huvudområden genomföra LMG:ar för personer 65 år och äldre med nio stående läkemedel eller fler, i kommunens SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats. hitta en modell för LMG:ar som kan användas i den kommunala verksamheten efter projekttidens slut i samverkan med sjuksköterskorna i verksamheten, äldreomsorgens ledning, patientansvarig läkare och övriga yrkesroller som krävs utifrån metod som väljs, genomföra LMG:ar. arbetet ska präglas av ett lärande förhållningssätt 9(30)

10 4 Metod Projektet berörde fyra områden för att öka kvaliteten och säkerheten i patienters läkemedelsbehandling. 4.1 Arbetsmetoder för läkemedelsgenomgång För att få kännedom om arbetssätt vid LMG och ta del av erfarenheter söktes information om tidigare använda metoder. Information söktes genom Internet på Socialstyrelsens och Sveriges kommuners och landstings webb sidor på nätet. På landstingens och kommunernas hemsidor fanns sammanfattande rapporter tillgängliga med beskrivningar av arbetssätt och metoder som användes i projekt vid LMG:ar. Information söktes också genom telefonkontakt med ansvariga sjuksköterskor för LMG i närliggande kommuner samt personliga besök hos sjuksköterskor som arbetat med LMG:ar. Telefonkontakt togs också med apotekare på Apoteket Farmaci, som deltagit i tidigare läkemedelsgenomgångar på särskilda boenden. Inklusionskriterier Arbetsmetoderna skulle uppfylla de kriterier för LMG som anges i landstinget Västernorrlands definition. Exklusionskriterier LMG med enbart läkare och sjuksköterska valdes bort då den metoden inte uppfyllde de fastställda kraven på kvalitet. Utifrån den information som samlats in var tre metoder aktuella att arbeta med. Metod med apotekare på plats (AP) Metod med apotekare på distans (AD) Metod med förskrivarstöd miniq (mq) Utifrån de tre metoderna för LMG utarbetades anpassat arbetsmaterial: Information till patient, arbetsbeskrivningar för metod samt symtomskattningsformulär (bilaga 1). Materialet till de tre arbetsmetoderna var tillgängligt för sjuksköterskorna på Sundsvalls kommuns hemsida. 4.2 Information och utbildning Sjuksköterskorna fick information om nationellt arbete kring äldre och läkemedel samt praktisk utbildning i hur LMG genomfördes, vilket kunde ge en grund till en förståelse för ett fördjupat arbetssätt i team. Nattarbetande omvårdnadspersonal och demensombud fick utbildning i läkemedel och äldre. Omvårdnadspersonalens deltagande i arbetet med symtomskattning 10(30)

11 och LMG betonades då de i teamet utgjorde en länk med värdefull information om patienten. Inklusionskriterier Sjuksköterskor med omvårdnadsansvar på särskilt boende och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats utbildades i äldre och läkemedel. Exklusionskriterier Sjusköterskor på avdelning för korttidsvård, kvälls och nattkonsult deltog inte i utbildning samtidigt som sjuksköterskor med omvårdnadsansvar, de utbildning senare. För att sjuksköterskor på SÄBO skulle kunna delta i information och utbildning fanns en sjuksköterska tillgänglig att fungera som konsult/ersättare för ordinarie sjuksköterska under utbildningstillfällena. Informationsmaterial och pärm med arbetsmaterial utarbetades av sjuksköterska i projektet. I slutet av oktober -08 inbjöds genom brev (e-post) 106 sjuksköterskor på SÄBO, i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats och socialpsykiatri till informations utbildning i två timmar, från v 47 nov- till och med v 49 dec -08. Information och utbildning gavs även till de arton sjuksköterskor på korttidsvård, kvälls- och nattkonsult som inte skulle utföra LMG:ar. Totalt 93 sjuksköterskor, i sammanlagt sexton mindre grupper, utbildades i och fick information om följande ämnesområden: Stimulansmedel - Information om varför och syfte. Äldre och läkemedel. Polyfarmaci. Icke-farmakologisk behandling. Socialstyrelsens Indikatorer för utvärdering av kvaliteten i äldres läkemedelsterapi. Landstinget Västernorrland läkemedelskommitténs kort Äldre och läkemedel behandlingsrekommendationer utifrån socialstyrelsens kvalitetsindikatorer. Identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel - Praktisk information. Arbetsmaterial pärm till Läkemedelsgenomgång: Hur man praktiskt gör en LMG och arbetsgång. Bok FAS UT 2 (Lundgren, 2007) att utvärdera, ifrågasätta och skonsamt avsluta läkemedelsbehandling, att använda vid utvärdering av läkemedelsbehandling. Varje sjuksköterska fick boken FAS UT 2 och en pärm att använd som arbetsmaterial. Pärm innehåll: Information till patient, arbetsbeskrivning för LMG symtomskattningsformulär, formulär för läkemedelsrelateradeproblem 11(30)

12 och Landstinget Västernorrlands definition av LMG. Samt checklista för LMG och länkar. De sjuksköterskor på SÄBO och i hemtjänst som inte startade med LMG fick information om utveckling av arbetet i projektet och planer inför hösten-09. Genom telefonsamtal kontaktades 79 sjuksköterskor och tid bokades för information. Under maj-juni -09 fick 48 sjuksköterskor i elva mindre grupper information om: Resultat av identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel. Samverkan mellan kommun och landsting. Pågående projekt - antal läkemedelsgenomgångar och vilka metoder. Landstinget Västernorrland - gemensam läkemedelslista. Planer för höst -09. Information om metoder som skulle komma att användas: apotekare på distans och förskrivarstöd miniq och förberedelser som krävdes. Start av läkemedelsgenomgångar planerades ske områdesvis successivt från slutet augusti -09. Läkemedelsutbildning gavs till 83 nattarbetande omvårdnadspersonal a 60 minuter och till 15 demensombud ur omvårdnadspersonal a 90 minuter. Det var omvårdnadspersonal på SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats som utbildades vid fem utbildningstillfällen i: Äldre och läkemedel. Normala åldersförändringar. Läkemedelsgenomgång. Icke farmakologiska behandlingsmetoder. Läkemedel vid demenssjukdom. Områdeschefer på kommunens SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats informerades om projekt LMG vid två tillfällen på områdeschefsträffar. Omvårdnadspersonalens deltagande i LMG utvärderades och både sjuksköterskor och omvårdnadspersonal utvärderade arbetet med LMG i en enkät Tyck till om läkemedelsgenomgången!. 4.3 Identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel För identifiering av målgrupp samt inventering av läkemedelsförbrukning i fyra särskilda läkemedelsgrupper, sömnmedel (NO5C), neuroleptika (NO5A), NSAID (MO1A) och SSRI (NO6AB) gjordes en läkemedelsinventering. 12(30)

13 Inklusionskriterier De personer som var 65 år och äldre med nio stående läkemedel eller mer, boende på kommunens SÄBO (ca 1300 personer) och de i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats (ca 1850 personer). Exklusionskriterier På avdelningar för korttidsvård utfördes ingen läkemedelsinventering. Samtliga 106 omvårdnadsansvariga sjuksköterskor på särskilda boenden, i hemtjänst och i social psykiatri informerades genom brev (e-post) i november (10/11) -08. Till brevet bifogades en lista över preparat som ingick i valda läkemedelsgrupper samt ett Excel dokument för registrering. Respektive omvårdnadsansvarig sjuksköterska på SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst utförde läkemedelsinventeringen och registrerade kön, födelseår och antal stående läkemedel per dag. För fyra läkemedelsgrupper inventerades antal stående läkemedel per dag särskilt; sömnmedel (NO5C), neuroleptika (NO5A), NSAID (MO1A) och SSRI (NO6AB). Datum för inventering var Svar på läkemedelsinventeringen skickades i Excel dokument (e-post) till projekt sjuksköterska. Bortfall Svar på läkemedelsinventering uteblev från omvårdnadsansvariga sjuksköterskor i två hemtjänstgrupper. 4.4 Lärande synsätt Arbetet med LMG präglades av ett lärande förhållningssätt och gav möjlighet till lärande situationer där omvårdnadspersonalen var en viktig informations källa för uppgifter om patient. Omvårdnadspersonalens deltagande i arbetet med symtomskattning och LMG skulle ge ett informationsutbyte där kännedom och kunskap om patienten var viktig för diskussionen i teamet, samtidigt gavs tillfälle till en förståelse för tankar kring äldre och läkemedel. Berörda områdeschefer informerades genom brev (e-post) att arbetet skulle präglas av ett lärande förhållningssätt där vikten av kontaktpersonernas och omvårdnadspersonalens deltagande betonades och att en särskild vikarie ersättning utgick för att möjliggöra deras deltagande. 13(30)

14 5 Resultat I det här avsnittet redovisas resultatet för vart och ett av de fyra olika delarna i projektet. 5.1 Arbetsmetod för läkemedelsgenomgång LMG genomfördes och sjuksköterskans ansvar för vissa arbetsmoment varierade beroende på metod. Tre metoder var aktuella att arbeta vidare med. Alla metoder gav möjlighet för samtliga yrkesgrupper som arbetade med LMG att medverka i ett kunskapsutbyte mellan deltagarna. LMG startade i januari -09, och därefter etappvis under första halvåret -09 och de sista avslutades i september -09. Projektledaren förmedlade kontakter mellan sjuksköterska, läkare och apotekare inför start. Projektledaren var närvarande i processen både genom personliga besök och telefonsamtal för att hjälpa sjuksköterskor att komma igång med arbetet, förmedlade arbetsmaterial, fungerade som kontakt/stödperson vid osäkerhet i förfarande, svarade på frågor om arbetsgång och deltog som åhörare vid vissa LMG. Respektive läkare med ansvar för särskilt boende, informerades om start och arbetsgång för LMG. Sjuksköterskor på respektive SÄBO informerades om metod som var aktuell. Nedan beskrivs arbetsuppgifter som respektive patientansvarig sjuksköterska var ansvarig för och utförde oavsett arbetsmetod. Aktualiserade de patienter inom arbetsområdet som identifierats som målgrupp vid läkemedelsinventering (dec-08). Gav ut informationsblad till patient/anhörig med uppgifter om metod för respektive LMG. Dokumenterade i Procapita journal att information givits och vem som samtyckt till LMG, samt dokumenterade förändring, ordinerad uppföljning och genomförd LMG. Dokumenterade bakgrundsmaterial med uppgifter om ålder, kön, diagnoser, fall eller fallolycka de tre senaste månaderna, misstanke om ortostatism, provtagningsvärden av blodtryck liggande och stående, vikt och serumkreatinin. Symtomskattning av patientens upplevda besvär, en skattning av ca 30 symtom i en fyrgradig skala både innan och 6-8 veckor efter medicinförändring noterades i ett symtomskattningsformulär (bilaga 1). Förmedlade uppgifter till och mellan läkare och apotekare. Avidentifierat bakgrundsmaterial (symtomskattning och aktuell läkemedelslista) skickades via fax. 14(30)

15 Följande arbetsmoment var gemensamma för samtliga metoder. Analys av bakgrundsuppgifter för kvalitetsutlåtande baserades i kvalitetsanalysen på socialstyrelsens kvalitetsindikatorer för äldres läkemedelsanvändning och data från apotekets varuregister (Apoteket AB) och FASS interaktions Kapitel (LIF AB). Team med läkare, sjuksköterska och omvårdnadspersonal diskuterade kvalitetsutlåtande utifrån diagnoser, läkemedel, provsvar, interaktion, dos, dosintervall och biverkningsrisk. Symtomskattning, diagnoser och patientens aktuella hälsotillstånd gav underlag för bedömning av läkemedelsrelateradeproblem. Läkare beslutade om åtgärder och ordination. Uppföljning av läkemedelsförändring efter 6-8 veckor med bedömning utifrån symtomskattning och aktuellt hälsotillstånd om patients tillstånd var bättre, sämre, oförändrat. Dokumentation av ordinationsförändring och åtgärd gjordes av läkare i journal. För en del arbetsmoment skiljde sig arbetsgången mellan de olika metoderna (Tabell 1). Tabell 1 I tabellen förklaras moment där tillvägagångssätt skiljer sig i de olika metoderna. Metod för LMG AP AD mq för- Uppgifts medling Apotekare faxade tillbaka utlåtande till läkare och sjuksköterska. Analys Apotekare analyserade med Apoteket farmacis dataprogram ApoMed och egna kunskaper. Apotekare gav förslag på frågeställningar och åtgärder Team Apotekare på plats vid diskussion av apotekares frågeställningar och vid uppföljning. Dokumentation Apotekare dokumenterade förändring i dataprogram Apotekare faxade tillbaka utlåtande till läkare och sjuksköterska som senare faxade åtgärder och ordinationsändringar till apotekare samt ev. ordinations förändring efter uppföljning. Apotekare analyserade med Apoteket farmacis dataprogram ApoMed och egna kunskaper. Apotekare gav förslag på frågeställningar och åtgärder. Apotekare möjligt kontakta via telefon vid diskussion av apotekares frågeställningar och vid uppföljning. Apotekare dokumenterade förändring i dataprogram Läkare analyserade med datorstöd miniq. Gav kvalitetsutlåtande om aktuell läkemedelsbehandling. 15(30)

16 De personer som fick sina läkemedel genomgångna hade i de flesta fall en patientansvarig läkare som tidigare deltagit i LMG projekt. Av de 124 personer som var aktuella för LMG var det 67 personer som fick sina läkemedel genomgångna genom slutförda LMG, alla dessa personer bodde på SÄBO. Under projekttiden gjordes det inga LMG på personer i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats Alla de för LMG aktuella patienterna fick inte sina läkemedel genomgångna. Orsaker till detta var att patienter tackade nej till LMG, patientansvarig läkare arbetade på annan vårdcentral än den berörda, patienter flyttade/avled och LMG kom i gång sent i projektet och kunde därför inte genomföras på alla personer som var aktuella för LMG. I projektet genomfördes LMG på nio av kommunens SÄBO och tre servicehus och läkare från fem vårdcentraler deltog (Tabell 2). Tabell 2 Visar hur de olika metoderna fördelade sig över vårdcentraler, boenden, sjuksköterskor och slutförda LMG. Metod för LMG AP AD mq Vårdcentraler Boenden 1 SÄBO 1 servichus 3 SÄBO 1 servichus 5 SÄBO 1 Servichus Sjuksköterskor Patient underlag Slutförda LMG Information och utbildning Sjuksköterskor och omvårdnadspersonal utvärderade sitt deltagande genom att svara på en enkät Tyck till om läkemedelsgenomgången! formuläret var utarbetat av apoteket och var använd vid tidigare LMG där apoteket medverkat. För att få svar på omvårdnadspersonalens deltagande vid symtomskattning och läkemedelsgenomgång kompletterades enkäten med två frågor som besvarades av sjuksköterskorna (bilaga 2 a-b). Enkäten delades personligen ut till de tjugoen sjuksköterskor som deltog. Sjuksköterskorna fick till uppgift att vidare befordra enkäten till den omvårdnadspersonal på deras arbetsställe som deltog i symtomskattning och/eller LMG. 16(30)

17 Svar inkom via fax och interpost från sjutton sjuksköterskor och åtta omvårdnadspersonal. Bortfall Enkätsvar uteblev från tre sjuksköterskor. En sammanfattning av svar på enkäten visade generellt att både sjuksköterskor och omvårdnadspersonal värderade värdet av medverkan och moment i LMG som stort till mycket stort. Tre sjuksköterskor avstod från att svara på enkätfråga 5 (Figur 1) Sjuksköterskor Omvårdnadspersonal Inget värde alls till litet värde Varken eller Stort till mycket stort värde Figur 1 Värderat totalintryck av LMG av sjuksköterska och omvårdnadspersonal. När det gällde svar på fråga 4 värdet av information kring patientens problem som gavs i diskussion i team fanns en avvikande uppfattning hos hälften av sjuksköterskorna som bedömde värdet som varken eller. Se bilaga 2 a. Följande synpunkter och förslag på förbättringar erhölls från sjuksköterskorna. Nedanstående rader är citat från enkäterna: Positivt. Mycket engagerad personal. Personalen känner sig delaktiga och får större förståelse angående läkemedel och äldre. Svårt att finna dokumentation om varför en del läkemedel satts in. Patienten har glömt. Anhörig vet oftast inte. Synpunktsformuläret bör vara tydligare och större. Viktigt att sätta ut/in ett läkemedel åt gången för att kunna utvärdera effekten. Läkarna bör utbildas i detta. Av sjutton sjuksköterskor svarade sexton att omvårdnadspersonal deltog vid symtomskattning. Det var en sjuksköterska som svarade att omvårdnadspersonal inte deltog. 17(30)

18 Har omvårdnadspersonal varit med vid symtomskattning? De sjuksköterskor som svarade ja på ovanstående fråga gav följande synpunkter. Nedanstående rader är citat från enkäterna: Endast vid ett tillfälle på grund av tidsbrist för dem som skulle delta. Omvårdnadspersonal har vid enstaka fall varit aktiv i symtomskattningen. Jag har tagit på mig arbetsuppgiften själv då tid och intresse funnits. Har omvårdnadspersonal varit med vid symtomskattning? De sjuksköterskor som svarade nej på ovanstående fråga gav följande synpunkt. Nedanstående rad är citat från enkäterna: Missat. Tidsbrist. Fem sjuksköterskor svarade att omvårdnadspersonal deltog vid LMG. Tolv sjuksköterskor svarade att omvårdnadspersonal inte deltog. Har omvårdnadspersonal varit med vid läkemedelsgenomgång? De sjuksköterskor som svarade ja på ovanstående fråga gav följande synpunkter. Nedanstående rad är citat från enkäterna: Ett tillfälle på grund av tidsbrist. Har omvårdnadspersonal varit med vid läkemedelsgenomgång? De sjuksköterskor som svarade nej på ovanstående fråga gav följande synpunkter. Nedanstående rader är citat från enkäterna: Schema tekniska problem. Nej, brist på tid. Inget intresse fanns. Kontaktmän ledig/sjukskriven. Det har gjorts vid rondbesök-stressigt, personalens schema har inte stämt med ronderna. Inte tänkt i dom banorna. Tidsbrist. Vi har gjort läkemedelsgenomgångar vid ronderna. Missat. Tidsbrist. Tid saknas från läkarens sida. Omvårdnadspersonal har inte deltagit vid någon läkemedelsgenomgång då upplägget inte har lämnat tidsrymd för det. Jag har däremot informerat personalgruppen kontinuerligt. Totalt genomfördes tio LMG i team. I metod med AP gjordes fem LMG i team. I metod med AD gjordes fyra LMG i team och i metod med mq gjordes en LMG i team. 18(30)

19 5.3 Identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel Läkemedelsinventeringen visade att det totalt var 440 personer i målgruppen. Det var personer som var 65 år och äldre med nio stående läkemedel eller fler per dag på SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälsooch sjukvårdsinsats Antal 65 år och äldre 50 0 SÄBO Hemtjänst Figur 2 Antal personer 65 år och äldre med nio stående läkemedel eller mer per dag i förhållande på SÄBO i och ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats. I målgruppen var det mer än dubbelt så många kvinnor som män på SÄBO. I ordinärt boende med hemtjänsten och hälso- och sjukvårdsinsats var kvinnor i majoritet och en tredjedel var män i förhållande till antal kvinnor Kvinnor Män 50 0 SÄBO Hemtjänst Figur 3 Fördelning i målgrupp av antal kvinnor och män på SÄBO och i ordinärt boende. Inventeringen visade att i målgrupp var det ingen skillnad i antal ordinerade stående läkemedel per dag på SÄBO eller i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats. I genomsnitt var de äldre ordinerade elva stående läkemedel per person och dag. 19(30)

20 De särskilt inventerade läkemedlen visade på den dagliga förbrukningen av antal tabletter hos de 440 personerna på SÄBO och i ordinärtboende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats Sömn-läkemedel Neuroleptika NSAID SSRI SÄBO He m tjäns t Figur 4 Daglig förbrukning av antalet läkemedel av de särskilt inventerade läkemedlen i förhållande på SÄBO och i ordinärt boende. På SÄBO förbrukade kvinnorna dagligen mer än hälften av de särskilt inventerade läkemedlen. Vilket stämmer med fördelningen av män och kvinnor i gruppen. Medan den dagliga förbrukningen av NSAID var större hos männen än hos kvinnorna Kvinnor Män 20 0 Sömn-läkemedel Neuroleptika NSAID SSRI Figur 5 Daglig förbrukning av antalet läkemedel av de särskilt inventerade läkemedlen i förhållande män och kvinnor på SÄBO 20(30)

21 I ordinärtboende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats förbrukade kvinnorna dagligen generellt mer än männen av de särskilt inventerade läkemedlen, vilket stämmer med fördelningen av män och kvinnor i gruppen Sömnläkemedel Neuroleptika NSAID SSRI Kvinnor Män Figur 6 Daglig förbrukning av antalet läkemedel av de särskilt inventerade läkemedlen i förhållande män och kvinnor i ordinärt boende. I tabellerna nedan visas förändring av de särskilt inventerade läkemedlen efter LMG. Resultaten var inte lika för de tre metoderna som användes i projektet. Både metod med AP och AD hade liknande resultat. I AP minskade antal läkemedel med 38 procent och i AD minskade antal läkemedel med 36 procent. LMG med mq hade flest antal deltagare där LMG slutfördes och efter LMG minskade antalet särskilt inventerade läkemedel med 16 procent med mq. Tabell 3 Visar förändring i antal särskilt inventerade läkemedel hos de 17 patienter där LMG slutfördes med AP Särskilt inventerade stående läkemedel Antal läkemedel före LMG Sömnläkemedel 8 6 Neuroleptika 4 3 NSAID 2 0 SSRI 10 6 Antal läkemedel efter LMG 21(30)

22 Tabell 4 Visar förändring i antal särskilt inventerade läkemedel hos de 20 patienter där LMG slutfördes med AD Särskilt inventerade stående läkemedel Antal läkemedel före LMG Antal läkemedel efter LMG Sömnläkemedel 12 8 Neuroleptika 6 4 NSAID 1 0 SSRI 9 6 Tabell 5 Visar förändring i antal särskilt inventerade läkemedel hos de 30 patienter där LMG slutfördes med mq Särskilt inventerade stående läkemedel Antal läkemedel före LMG Antal läkemedel efter LMG Sömnläkemedel Neuroleptika NSAID 3 1 SSRI 13 12,5 5.4 Lärande synsätt Någon uppföljning av hur och vad personalen lärde sig genom att delta vid symtomskattning och diskussionen i team kring patienten gjordes inte i projektet. En utvärdering av denna del av projektet går därför inte att presentera. 22(30)

23 6 Reflektion 6.1 Arbetsmetod för läkemedelsgenomgång och samverkan med landstinget Västernorrland. Vid projektets start (sept-08) pågick ett utvärderingsprojekt i landstinget och genom stimulansmedel prövades olika metoder för LMG i länets primärvård. Det var oklart vilka metoder landstinget skulle arbeta vidare med och i samråd med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterskor beslutades att invänta landstingets utvärdering, vilken slutfördes i december Utifrån landstingets val beslutades vilka metoder som skulle användas i kommunens projekt. Eftersom landstinget stod för kostnaderna var kommunens möjlighet till inflytande begränsat. Detta innebar att valet av metoder för LMG styrdes av landstinget. Vid planering av kommunens projekt fanns en central gemensam planering mellan landstinget och kommunerna i Västernorrland. Planeringen innebar inte en gemensam ansökan av projektmedel. Landstinget skulle finna lämpliga metoder att använda i arbetet med LMG och därefter kunde arbetet med implementering av metod starta i primärvården. En lokal samverkan utvecklades under projektets gång mellan projektsjuksköterska i Sundsvalls kommun och ansvarig projektsjuksköterska i landstinget Västernorrland. Från januari 2009 planerades start av läkemedelsgenomgångar gemensamt mellan kommunen och landstinget. Projektsjuksköterska i landstinget Västernorrland inventerade intresse för metod att använda vid LMG genom en förfrågan till verksamhetschefer i primärvården i Sundsvalls kommun. De två metoderna som skulle användas i praktiken var LMG med apotekare på distans eller förskrivarstöd miniq. Inventeringen resulterade i att fem vårdcentraler kontaktades under våren En verksamhetschef i primärvården valde att göra LMG med apotekare på plats vilken var en av de metoder som landstinget valde att inte arbeta vidare med efter sin utvärdering. De vårdcentraler som valde förskrivarstöd miniq, arbetade i en första version av förskrivarstödet som användes under landstingets utvärderingsprojekt. För en gemensam start av LMG behövdes information och utbildningsinsatser till läkare på vårdcentraler i Sundsvalls kommun och till sjuksköterskor i socialtjänsten. Vissa nödvändiga moment för LMG som utveckling och installation av dataprogrammet miniq i primärvården låg inte inom kommunens projekt utan styrdes av landstings beslut. Arbetet med förändringar och förbättringar av dataprogrammet tog lång tid vilket medförde förseningar av 23(30)

24 metoden som inte kunde tas i bruk under våren En gemensam planering mellan kommunen och landstinget för information och utbildning till berörd personal gick därför inte att upprätta och genomföra. För kommunens projekt medförde förseningen ett begränsat nyttjande av planerade insatser som information och utbildning samt ett begränsat användande av uppgifter ur inventerad målgrupp. Åtgärder och resurser som var tänkta att användas vid LMG kunde således inte utnyttjas fullt ut. Resultatet blev att antalet LMG som gjordes i projektet styrdes av omständigheter som kommunen som utförare inte förfogade över. Tillgång till metod var en av dessa som både begränsade antal deltagare och antal genomförda LMG. Under projektet genomgick socialtjänsten en organisationsförändring och flertalet sjuksköterskor fick en förändrad arbetssituation. Byte av arbetsställe eller utökat ansvarsområde gjorde det svårt att på vissa arbetsställen motivera sjuksköterskorna till en start av läkemedelsgenomgångar. 6.2 Information och utbildning Att undervisa och informera personalen om läkemedlens negativa effekter på äldre gjordes i syfte för att höja deras kompetens. Kunskap som kunde användas av sjuksköterskan som en delaktig person i processen kring patient och läkemedel. Sjuksköterskan utgör ofta en länk mellan läkaren och patienten och förmedlar patientens problem om patienten inte själv kan förmedla dem. Det var meningen att omvårdnadspersonalen skulle medverka vid LMG men deras deltagande var lågt. Att gå i från omvårdnadsarbete för att delta i rond med läkare och sjuksköterska kunde vara svårt för omvårdnadspersonal. Extrapersonal utnyttjades inte, vilket kunde bero på en begränsad möjlighet för dessa att arbeta kortare tillfällen. Utvärderingen av vad sjuksköterskor och omvårdnadspersonal tyckte om arbetet med LMG visade att de som deltog var positiva i sina värderingar om arbetet de deltog i och utförde i samband med LMG. Sundsvalls kommun utbildade både sjuksköterskor och omvårdnadspersonal om läkemedel och äldre som ett led i en satsning inför LMG. Utbildning kan ses som en färskvara. Om inte möjlighet ges att använda sina förvärvade kunskaper i praktiken, hur länge anses kunskap vara aktuell? 24(30)

25 6.3 Identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel På SÄBO bestod målgruppen till hälften av kvinnor och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats var det kvinnor som var i majoritet i målgruppen. Fördelningen mellan män och kvinnor av daglig förbrukning av de särskilt inventerade läkemedlen visade att det är kvinnor som har den högsta förbrukningen av antalet tabletter både på SÄBO och i hemtjänst. LMG med mq var den metod där minst ändring skett av ordinerat antal läkemedel av de särskilt inventerade läkemedlen efter slutförd LMG. Det var också med den metoden som det gjordes minst antal LMG i team. Underlaget i projektet är litet för att dra några slutsatser, men det vore olyckligt om LMG blev en produkt där sjuksköterska och omvårdnadspersonal stod utanför processen. Arbetet med LMG kom i gång sent i projektet och pågick till sept-09. Tid för uppföljning av utfall fanns inte inom projektet. 6.4 Lärande synsätt Omvårdnadspersonalens medverkan vid LMG var viktig men deras deltagande i teamet med läkare och sjuksköterska var lågt trots möjlighet till extrapersonal. Omvårdnadspersonalen träffade i de flesta fall patienten dagligen och var då den direkta länken till denne. Team diskussionen kunde för alla deltagare vara det tillfälle som gav ett utbyte av kunskap om patienten och möjlighet att ta del av värdefull information. Ett tillfälle att lära sig om äldre och läkemedel och hur man resonerade. 25(30)

26 7 Diskussion 7.1 Arbetsmetod för Läkemedelsgenomgång I dagligt arbete med patienter utvärderar och följer sjuksköterskan upp ordinerad åtgärd och behandling. Socialstyrelsens rekommendationer om regelbundna uppföljningar av läkemedelsanvändning med ett strukturerat arbetssätt på identifierad målgrupp ger en utveckling av arbetet. Genom utbildning samt tillgång till ett instrument för en regelbunden utvärdering av läkemedelsbehandling hjälper vi de äldre till en bättre hälsa (Socialstyrelsen, 2009a). Oavsett vilken metod som användes vid LMG gav inte alltid bakgrundsmaterial och utlåtande från förskrivarstöd eller apotekare en fullständig bild för ett beslutsunderlag. Kompletterande prover samt hälsoundersökningar ordinerades för ställningstagande till förändring i läkemedelsbehandling. LMG blev en pågående process, ett verktyg för ständigt återkommande ställningstagande till läkemedelsbehandlingen. Patientansvariga sjuksköterskor kommer fortsättningsvis att göra LMG med metod Apotekare på distans och förskrivarstödet miniq. Utveckling och installation av dataprogrammet i Primärvården är nu klart och det kommer att börja användas i Sundsvalls kommun under hösten Utvecklingen av miniq medför att sjuksköterskan kommer att registrera symtomskattningen i dataprogrammet. Ett moment som kommer att underlätta genomförandet. LMG är ett sätt att försäkra sig om att behandlingen är individuellt anpassad till den enskilde personen på ett optimalt sätt. Socialstyrelsen kommer att årligen mäta antalet personer 65 år eller äldre vars läkemedel blivit genomgångna med LMG (Socialstyrelsen, 2009a). 7.2 Information och utbildning Med information och utbildning till sjuksköterskorna nås inte bara en ökad kunskap om läkemedel och äldre, om läkemedelsrelateradeproblem och biverkningar. Det ger även en medvetenhet om roll och sjuksköterskans ansvar i vården med patienten. En djupare insikt genom information och utbildning och erfarenheter av LMG kan leda till en utveckling av samarbetet mellan olika yrkesgrupper. Det är viktigt hur LMG görs och det är viktigt att ta vara på omvårdnadspersonals kompetens och iakttagelser. Då det är de som har störst närhet till patienten och ser verkan eller biverkan av patientens ordinerade läkemedel (Socialstyrelsen, 2009b). Väl genomförda LMG med en aktiv uppföljning och utvärdering av effekten av vidtagna åtgärder, kan ge yrket ett rikare och intressantare innehåll för både sjuksköterskan och omvårdnadspersonal. 26(30)

27 7.3 Identifiering av målgrupp och inventering av särskilda läkemedel I projektet var målgruppen begränsad till personer 65 år och äldre med nio läkemedel eller fler. Enligt Nationella kvalitetsindikatorer Vården och omsorgen om äldre personer (Socialstyrelsen, 2009a) kommer de personer som är 65 år och äldre boende på SÄBO och i ordinärt boende med hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsats att erhålla genomgång av sina läkemedels behandlingar. En större grupp personer kommer att omfattas av LMG och arbetet får därmed en allt ökad betydelse. 7.4 Lärande synsätt Processer kring hantering av läkemedel involverar vårdpersonal på olika sätt. Ofta delegeras administrering av läkemedel till omvårdnadspersonal vilket utgör risker för osäker läkemedels användning. Om planering för LMG sker gemensamt mellan vårdgivare och tid avsätts för alla yrkeskategorier kan en samordning i team ge diskussionen det utbyte av information som leder arbetet med säkerhet i läkemedelshanteringen framåt. Genom ökat samarbete mellan yrkeskategorier skapas situationer för utbyte av tankar som stärker roller i möten med dem vi vårdar. 7.5 Samverkan med landstinget Västernorrland. Den samverkan som funnits mellan projekten har varit utvecklande och har drivit arbetet med LMG framåt. Om ett projekt ska drivas tillsammans av två olika huvudmän krävs att samverkan sker redan från början med en gemensam ansökan av projektmedel. Detta för att gemensamt kunna utforma och lyfta omständigheter som styr processen till en lyckad insats. Arbetet i projektet ska ske på lika villkor för huvudmännen med kända kommunikationskanaler och former där målet är tydligt för alla berörda parter i verksamheterna för att utforma ett bra gemensamt arbete. 27(30)

28 8 Referenslista Fastbom, J. (2005). Äldres läkemedel. Fokusrapport. Medicinskt programarbete (MPA) Stockholm: Stockholms läns landsting. Fastbom, J. (2006). Äldre och läkemedel. Stockholm: Liber. Jirenius, G. (2008). Rapport med utvärderingsresultat för projekt metodutvärdering av läkemedelsgenomgångar Primärvården Läkemedelskommittén Johnell, K., Fastbom, J., Rosén, M., & Leimanis, A. (2007). Läkemedelsanvänding hos äldre brister i kvalitet- analys utifrån nationellt läkemedelsregister visar regionala skillnader. Läkartidningen. Nr 30-31volym 104 s Kallin, K., Gustafsson, Y., Sandman, PO., & Karlsson, S. (2004). Drugs and falls in older people in geriatric care settings. Aging Clin Exp Res. 2004:16: Kragh, A. (2005). Äldres läkemedelsbehandling-orsaker och risker vid multimedicinering, Studentlitteratur: Lund. Landstinget Västernorrland, Kommunförbundet Västernorrland. (2006) Äldre med sammansatta behov, Hälso och sjukvårdsdelegationens programarbete nr Lundgren, C. FAS UT 2. (2007). Att utvärdera, ifrågasätta och skonsamt avsluta läkemedelsbehandling. Umeå: UTAB Affärstryck AB Läkemedelskommitten i Västerbotten. Nyberg, M., & Blusi, M.( 2008). Läkemedelsgenomgång enligt distansmodellen-i Timrå Kommun särskilda boenden FoU Västernorrland. Rapport: nr 2008:01. Odar-Cederlöf, I., Oskarsson, P., Öhlén, G., Tesfa, Y., Bergendahl, A., Helldén, A., & Bergman, U. (2008). Läkemedelsbiverkan som orsak till inläggning på sjukhus. Läkartidningen nr XX volym 105 s SBU (2009). Äldres läkemedelsanvändning - hur kan den förbättras? En systematisk litteratur översikt. Statens beredning för medicinsk utvärdering. Rapport: (30)

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar primärvården

Läkemedelsgenomgångar primärvården Sida 1(7) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Emelie Sörqvist Fagerberg (est020) 2016-07-12 2015-01-12 Emelie Sörqvist Fagerberg (est020) Fastställt av Anders Johansson (ljn043) Gäller

Läs mer

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Koll på läkemedel inte längre projekt utan permanent verksamhet Fakta om äldre och läkemedel

Läs mer

ORSAKER TILL ÖKAD LÄKEMEDELSANVÄNDNING

ORSAKER TILL ÖKAD LÄKEMEDELSANVÄNDNING LÄKEMEDEL OCH ÄLDRE LÄKEMEDEL TILL ÄLDRE De senaste 20 åren har mängden läkemedel till personer äldre än 75 år ökat med nära 70%. Personer på särskilt boende har i genomsnitt 8-10 preparat per person.

Läs mer

Äldre och läkemedel. vad bör man tänka på. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet

Äldre och läkemedel. vad bör man tänka på. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre och läkemedel vad bör man tänka på Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre och läkemedel Kroppsliga förändringar - Åldrande - Sjukdom Polyfarmaci Äldre och läkemedel

Läs mer

Äldre och läkemedel. Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder. Polyfarmaci Äldre och kliniska prövningar

Äldre och läkemedel. Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder. Polyfarmaci Äldre och kliniska prövningar Äldre och läkemedel Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder Kristina Johnell Aging Research Center Karolinska Institutet Hovstadius et al. BMC Clin Pharmacol 2009;9:11 2 Polyfarmaci Äldre och kliniska

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Läkemedelsgenomgångar nya riktlinjer i Stockholm Monica Bergqvist Leg. Sjuksköterska, med.dr Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting Läkemedelsgenomgången bör utformas och genomföras

Läs mer

Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL

Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL Grunderna för en god läkemedelsanvändning Att det finns indikation för behandlingen Att sjukdomen/symtomen

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

3. Läkemedelsgenomgång

3. Läkemedelsgenomgång 3. Varför behövs läkemedelsgenomgångar? Läkemedelsanvändningen hos äldre har ökat kontinuerligt under de senaste 20 åren. Detta är mest påtagligt för äldre i särskilda boendeformer, men också multisjuka

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013

Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013 Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013 Dessa riktlinjer har utarbetats av Läkemedelskommittén i Landstinget Sörmland på uppdrag av HoS-ledningen, godkänts av Hälsoval, Division

Läs mer

Seminarie

Seminarie Marie Elm Distriktssköterska, Borås Stad Seminarie 2010-06-08 LÄR UT projektet Bakgrund Genomförande 2006-2009 Utvärdering Erfarenheter ett LÄR UT projektet www.boras.se www.fousjuharadvalfard.se Rapporter

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Länsgemensam rutin för primärvården

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Länsgemensam rutin för primärvården Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 09-41956 Fastställandedatum: 2014-01-15 Giltigt t.o.m.: 2015-01-15 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Stefan Back Läkemedelsgenomgång, enkel och

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden i Norra Sörmland Projektrapport

Läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden i Norra Sörmland Projektrapport Läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden i Norra Sörmland Projektrapport Projektledare: Ruth Lööf, apotekare Projektansvarig: Anders Stjerna, ordförande LMK Projekttid: jan 2003- okt 2004 e-post: ruth.loof@apoteket.se

Läs mer

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på.

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2011-06-28 Dnr HSS110082 Yttrande över Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden(sosfs 2001:1) om läkemedelshantering i hälso- och

Läs mer

Geriatrisk farmakologi så påverkar mediciner äldre patienters kroppsliga funktioner. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet

Geriatrisk farmakologi så påverkar mediciner äldre patienters kroppsliga funktioner. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Geriatrisk farmakologi så påverkar mediciner äldre patienters kroppsliga funktioner Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre och läkemedel Kroppsliga förändringar - Åldrande

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Mars 2012 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Arbetsgrupp... 3 Läkemedelsdokumentation...

Läs mer

Äldre och läkemedel 10-30 procent av alla inläggningar av äldre på sjukhus beror på läkemedelsbiverkningar. Vad kan vi göra åt det? Jag heter Johan Fastbom och är professor i geriatrisk farmakologi på

Läs mer

Rapport Läkemedelsgenomgångar

Rapport Läkemedelsgenomgångar Rapport Läkemedelsgenomgångar Ale kommun 20-202 Författare: Apotekare Eva Wärmling eva.warmling@apoteket.se Sammanfattning Läkemedelsgenomgångarna genomfördes enligt Socialstyrelsens team-modell. Samarbetspartners

Läs mer

Bilder: Stock.xchng. LÄR UT-projektet. bättre läkemedelshantering för äldre KORTVERSION AV PROJEKTRAPPORT OM LÄR UT

Bilder: Stock.xchng. LÄR UT-projektet. bättre läkemedelshantering för äldre KORTVERSION AV PROJEKTRAPPORT OM LÄR UT Bilder: Stock.xchng KORTVERSION AV PROJEKTRAPPORT OM LÄR UT LÄR UT-projektet bättre läkemedelshantering för äldre LÄR UT-projektet bättre läkemedelshantering för äldre Denna broschyr sammanfattar projektet

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Modell Västerbotten. Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad. Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20)

Modell Västerbotten. Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad. Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20) Modell Västerbotten Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20) Samverkansgruppen för Läkemedelsgenomgångar i Västerbotten med representanter från landsting och kommuner

Läs mer

Läkemedelsgenomgång. Genomförande Dokumentation RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Social välfärd Örebro kommun orebro.se

Läkemedelsgenomgång. Genomförande Dokumentation RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Social välfärd Örebro kommun orebro.se RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Område: Trygg och säker hälso och sjukvård och rehabilitering Ansvarig: MAS Beslutad av: MAS Omfattar enhet/verksamhet: Vård och omsorg Version: 2 Giltig fr.o.m: 2017 06 01

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar i primärvård. LMG-ribba 2012 och kriterier för att nå ribban

Läkemedelsgenomgångar i primärvård. LMG-ribba 2012 och kriterier för att nå ribban D I A R I E N R Till Hälsoval för vidarebefodran till Verksamhetschefer vid samtliga vårdcentraler i Sörmland Utarbetat av Ruth Lööf och Marie Portström, Läkemedelskommittén Läkemedelsgenomgångar i primärvård

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Satsa 100 nå 10? Kvalitetssäkring av läkemedelsanvändning hos de mest sjuka äldre. Vansbro. Problembeskrivning. Hög andel äldre med psykofarmaka

Satsa 100 nå 10? Kvalitetssäkring av läkemedelsanvändning hos de mest sjuka äldre. Vansbro. Problembeskrivning. Hög andel äldre med psykofarmaka Satsa 100 nå 10? Kvalitetssäkring av läkemedelsanvändning hos de mest sjuka äldre Annika Braman Eriksson Distriktsläkare Vansbro, Ordförande Läkemedelskommittén Dalarna Malin Österberg Leg Apotekare Läkemedelsavdelningen

Läs mer

God läkemedelsanvändning för äldre hur/när når vi dit? Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet

God läkemedelsanvändning för äldre hur/när når vi dit? Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet God läkemedelsanvändning för äldre hur/när når vi dit? Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre läkemedel Äldre läkemedel Kroppsliga förändringar -Åldrande -Sjukdom Polyfarmaci

Läs mer

Uppföljning Neuroleptikabehandling

Uppföljning Neuroleptikabehandling RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Område: Trygg och säker hälso och sjukvård och rehabilitering Version: 2 Giltig fr.o.m: 2016 10 01 Ansvarig: Ansvarig för revidering: Beslutad av: Beslutad datum: Revideras

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV LÄKEMEDELSKEDJAN

KVALITETSSÄKRING AV LÄKEMEDELSKEDJAN KVALITETSSÄKRING AV LÄKEMEDELSKEDJAN ÄLDREBOENDEN I HUDDINGE KOMMUN 2011-2012 Projektgrupp: Johanna Sopo, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Huddinge kommun Enhetschefer på respektive boende, Huddinge

Läs mer

Olämpliga listan om okloka läkemedel för äldre. Magdalena Pettersson Apotekare, Läkemedelscentrum Västerbottens läns landsting

Olämpliga listan om okloka läkemedel för äldre. Magdalena Pettersson Apotekare, Läkemedelscentrum Västerbottens läns landsting Olämpliga listan om okloka läkemedel för äldre Magdalena Pettersson Apotekare, Läkemedelscentrum Västerbottens läns landsting Läkemedelscentrum - LMC Information och utbildning i läkemedelsfrågor för hälso-

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen - Beskrivning av modellen

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar - Region Uppsala

Läkemedelsgenomgångar - Region Uppsala Godkänt den: 2018-03-18 Ansvarig: Gäller för: Region Uppsala Christina Grzechnik Mörk Innehållsförteckning Bakgrund...2 Syfte och mål med läkemedelsgenomgångar för äldre...2 Läkemedelsgenomgångar...2 Enkel

Läs mer

Läkemedelsbehandling av sköra äldre. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet och Socialstyrelsen

Läkemedelsbehandling av sköra äldre. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet och Socialstyrelsen Läkemedelsbehandling av sköra äldre Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet och Socialstyrelsen Äldre och läkemedel Kroppsliga förändringar - Åldrande - Sjukdom Polyfarmaci Äldre

Läs mer

Rapport med utvärderingsresultat för projekt metodutvärdering av läkemedelsgenomgångar

Rapport med utvärderingsresultat för projekt metodutvärdering av läkemedelsgenomgångar Rapport med utvärderingsresultat för projekt metodutvärdering av läkemedelsgenomgångar Primärvården Läkemedelskommittén www.lvn.se/lk Gunnel Jirénius gunnel.jirenius@lvn.se Uppdragsgivare Primärvården

Läs mer

Äldre och läkemedel. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet

Äldre och läkemedel. Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre och läkemedel Johan Fastbom Aging Research Center (ARC) Karolinska Institutet Äldre och läkemedel Kroppsliga förändringar - Åldrande - Sjukdom Polyfarmaci Äldre och läkemedel Kroppsliga förändringar

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar 1 Ur Borås Stads Styr- och ledningssystem

Läs mer

Läkemedelsförskrivning till äldre

Läkemedelsförskrivning till äldre Läkemedelsförskrivning till äldre Hur ökar vi kvaliteten och säkerheten kring läkemedelsanvändningen hos äldre? Anna Alassaad, Leg. Apotekare, PhD Akademiska sjukhuset, Landstinget i Uppsala län Läkemedelsrelaterade

Läs mer

Tobias Carlsson. Marie Elm. Apotekare Apoteket Farmaci. Distriktssköterska Hemsjukvården / ÄldreVäst Sjuhärad

Tobias Carlsson. Marie Elm. Apotekare Apoteket Farmaci. Distriktssköterska Hemsjukvården / ÄldreVäst Sjuhärad Tobias Carlsson Apotekare Apoteket Farmaci Marie Elm Distriktssköterska Hemsjukvården / ÄldreVäst Sjuhärad Innehåll Bakgrund LÄR-UT idén Genomförande Hur långt har vi kommit? Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad

Läs mer

Rationell läkemedelsanvändning inom demensboenden i Linköpings kommun Uppföljning av läkemedelsgenomgångar genomförda hösten 2010

Rationell läkemedelsanvändning inom demensboenden i Linköpings kommun Uppföljning av läkemedelsgenomgångar genomförda hösten 2010 Delprojektrapport september 2011 Rationell läkemedelsanvändning inom demensboenden i Linköpings kommun Uppföljning av läkemedelsgenomgångar genomförda hösten 2010 Rapport skriven av: Klinisk farmakologi

Läs mer

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Emelie Fagerberg, apotekare Eva Oskarsson, geriatriker 141030 Smarta råd om läkemedel för äldre Samarbete LVN, SPF och PRO Information till äldre och anhöriga

Läs mer

SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER

SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER» Bättre framförhållning ger lugnare arbetsmiljö Läkemedel 1 Sammanfattning 3 Förutsättningar 4 Bakgrund 4 Problemformulering 5 Syfte 5 Avgränsningar 5 Kartläggning 6 Analys

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen

Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen - Beskrivning av modellen

Läs mer

Äldre och läkemedel LATHUND

Äldre och läkemedel LATHUND Äldre och läkemedel LATHUND Generella rekommendationer Läkemedel som bör ges med försiktighet till äldre Läkemedel som bör undvikas till äldre Alzheimers sjukdom Generella rekommendationer Hos äldre och

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning av äldre Kalmar kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Stefan Wik Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Regler och

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning till äldre Bollebygds kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Bakgrund... 2 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Handlingsplan Modell Västerbotten

Handlingsplan Modell Västerbotten Stina Saitton Flik 8.15. Leg apotekare, PhD Läkemedelscentrum Norrlands Universitetssjukhus 901 85 Umeå Tel: 090-785 31 95 Fax: 090-12 04 30 E-mail: stina.saitton@vll.se (kommunen bokar LMgenomgång) Handlingsplan

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Åsele kommun 2009 Stugan Åsele kommun Uppdragsrapport (LMG) har utförts på totalt st individer under tidsperioden. Medelåldern var 83 år (77-92). Av individerna hade 55 % (6 st) ApoDos (individuellt förpackade

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre

Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre 2016-09-16 Stockholms läns läkemedelskommitté Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre Christine Fransson och Kristina Persson Leg.apotekare 2016-09-16 Stockholms läns

Läs mer

Hur kan sjuksköterskan förbättra kvalitet och säkerhet i patientens läkemedelsbehandling?

Hur kan sjuksköterskan förbättra kvalitet och säkerhet i patientens läkemedelsbehandling? Läkemedel och äldre Hur kan sjuksköterskan förbättra kvalitet och säkerhet i patientens läkemedelsbehandling? leg apotekare Helén Merkell Läkemedelskommittén Örebro läns landsting + = SANT Äldre Socialstyrelsens

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Remissversion publicerad 23 november 2016 Övergripande tidsplan 23 nov HöstenHö 2016 10 feb 2017 vår/sommar 2017 Publicering av Remissversionen

Läs mer

Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar

Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Innehåll 1. Inledning 3 2. Läkemedelsgenomgång

Läs mer

Rationell läkemedelsbehandling till äldre

Rationell läkemedelsbehandling till äldre Rationell läkemedelsbehandling till äldre Sara Modig Distriktsläkare, Med.Dr. Terapigrupp Äldre och läkemedel Äldregeneral för Läkemedel är normalt bra och välstuderade produkter med effekt på dödlighet,

Läs mer

Läkemedelsanvändningen och Läkemedelsgenomgångar på Alströmerhemmet avd

Läkemedelsanvändningen och Läkemedelsgenomgångar på Alströmerhemmet avd Läkemedelsanvändningen och Läkemedelsgenomgångar på Alströmerhemmet avd 3-5 2006 Kungsholmens stadsdelsnämnd Beställaravdelning Stockholm Alströmerhemmet avd 3-5 07-07-27 1 Inledning Alströmerhemmet Alströmerhemmet

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner?

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? 1 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens

Läs mer

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-12-03 Handläggare: Ingrid Wikström Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-12-18 Avvikelser i hälso-

Läs mer

LÄR UT Bättre läkemedelshantering för äldre

LÄR UT Bättre läkemedelshantering för äldre Marie Elm LÄR UT Bättre läkemedelshantering för äldre RAPPORT FRÅN FOU SJUHÄRAD VÄLFÄRD Figur 17 62 LÄR UT Bättre läkemedelshantering för äldre Figur 17 62 Marie Elm Fördelning av symtomskattningar efter

Läs mer

Strukturerade läkemedelsgenomgångar - lärande och nytta

Strukturerade läkemedelsgenomgångar - lärande och nytta Strukturerade läkemedelsgenomgångar - lärande och nytta Bakgrund Läkemedelsanvändningen hos äldre ökar. Såväl andelen äldre med tio eller fler läkemedel såväl som andelen med tre eller fler psykofarmaka

Läs mer

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen Landstingsdirektörens stab 2015-01-09 Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad 2015-01-12 Kristine Thorell Anna Lengstedt Landstingstyrelsen För en bättre läkemedelsanvändning i Landstinget Blekinge Sammanfattning

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting

Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting "ZZJ Hälso- och sjukvårdsförvaltningen STOCKHOI MS I &K% I ANrjVniMG Bilaga 6:2 Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting En arbetsgrupp under satsningen "Mest sjuka äldre, läkemedel"

Läs mer

Äldres läkemedelsbehandling -

Äldres läkemedelsbehandling - Äldres läkemedelsbehandling - förbättringsinsatser och samarbetsformer Lydia Holmdahl Skånes universitetssjukhus lydia.holmdahl@skane.se Äldre och läkemedel Äldres användning av läkemedel har fördubblats

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2016-03-18 Giltigt t.o.m.: 2017-03-18 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

SBU-rapport 1 okt -09

SBU-rapport 1 okt -09 SBU-rapport 1 okt -09 Sten Landahl Geriatrik Sahlgrenska Universitetssjukhuset Vårdalinstitutet Ordförande Läkemedelskommitten i Västra Götaland Bakgrund Hög läkemedelsförbrukning Vanligt med olämpliga

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Åsele kommun 2009 Åseborg Åsele kommun Uppdragsrapport 2009-06-8 (LMG) har utförts på totalt 3 st individer under våren 2009. Medelåldern var 88 år (78-09). Av individerna hade 86 % (30 st) ApoDos (individuellt

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Åsele kommun 2009 Tallmon Åsele kommun Uppdragsrapport 2009-06-0 (LMG) har utförts på totalt 3 st individer under tidsperioden. Medelåldern var 84 år (7-96). Av individerna hade 62 % (8 st) ApoDos (individuellt

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget i Värmland. PM Komplettering ang läkemedel för äldre. Christel Eriksson. Februari 2012

Revisionsrapport. Landstinget i Värmland. PM Komplettering ang läkemedel för äldre. Christel Eriksson. Februari 2012 Revisionsrapport PM Komplettering ang läkemedel för äldre Landstinget i Värmland Christel Eriksson Innehåll 1 Bakgrund 1 2 Kompletterande granskning 1 2.1 Läkarmedverkan i särskilt boende 1 2.2 Läkemedelsgenomgångar

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar - hur får vi det att funka i vardagen? Läkemedel i Skåne 2019

Läkemedelsgenomgångar - hur får vi det att funka i vardagen? Läkemedel i Skåne 2019 Läkemedelsgenomgångar - hur får vi det att funka i vardagen? Läkemedel i Skåne 2019 Läkemedelsgenomgångar En metod för analys, uppföljning och omprövning av en individs läkemedelsanvändning, som genomförs

Läs mer

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården?

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Läkardagarna i Örebro 2010 Barbro Nordström Distriktsläkare i Uppsala Här jobbar jag 29 vårdcentraler, 8 kommuner Hemsjukvården i kommunal

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

God och säker läkemedelsbehandling för äldre Fokus på antipsykotika. Ruth Lööf Läkemedelskommittén Sörmland

God och säker läkemedelsbehandling för äldre Fokus på antipsykotika. Ruth Lööf Läkemedelskommittén Sörmland God och säker läkemedelsbehandling för äldre Fokus på antipsykotika Ruth Lööf Läkemedelskommittén Sörmland Mål på regeringsnivå 2011-2014 3. God och säker läkemedelsbehandling för äldre Läkemedelsbehandling

Läs mer

Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna

Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna 2012-03-23 Dnr 16958/2012 1(9) Avdelningen regler och tillstånd Emil Bergschöld emil.bergschold@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden

Läs mer

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning 1. Syfte Nedanstående rutin ska säkerställa att bedömning, planering, uppföljning och omprövning av egenvård, som utförs av annan än den enskilde själv, sker på ett säkert sätt. Målsättningen är att upprätthålla

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:71 Diarienr: 09/5292 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-11-18 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för juridik Kommundirektör Landstings-/regiondirektör Äldreomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Projektbeskrivning läkemedelsgenomgångar på särskilda boenden, för äldre med hemsjukvård m.fl.

Projektbeskrivning läkemedelsgenomgångar på särskilda boenden, för äldre med hemsjukvård m.fl. Malmö stad Centrum stadsdelsförvaltning 2007-04-25 Projektbeskrivning läkemedelsgenomgångar på särskilda boenden, för äldre med hemsjukvård m.fl. Ronny Gullberg Vård och omsorgschef, Centrum stadsdelsförvaltning

Läs mer

Rätt vård på rätt nivå. Multisviktande. Multisjuk

Rätt vård på rätt nivå. Multisviktande. Multisjuk Trygghet Att patienten känner sig trygg i sin situation,vet att vården samverkar och vet vem han/hon ska/kan vända sig till Vårdsamverkan Säkerhetsställa att flöden och kommunikation mellan olika vårdgivare

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

Läkemedelsanvändning hos äldre

Läkemedelsanvändning hos äldre Läkemedelsanvändning hos äldre Läkemedelsanvändningen har kontinuerligt ökat de senaste 20 åren. De mest sjuka äldre har i medeltal 8-10 läkemedel förskrivna. En påtaglig risk för biverkningar och negativa

Läs mer

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre 1(6) 2019-06-12 HSN/568/2019 Karin Lindgren Läkemedelsenheten, Hälso- och sjukvårdspolitiska avd Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre Övergripande kommentarer Hälso- och sjukvårdsnämnden delar

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

Säker läkemedelsanvändning. för äldre patienter bosatta i Tjörns kommun

Säker läkemedelsanvändning. för äldre patienter bosatta i Tjörns kommun Säker läkemedelsanvändning för äldre patienter bosatta i Tjörns kommun Dokumentation från dialogmöte den 15 april 2010 1 CARINA ANDERSSON, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Tjörns kommun tog i vintras

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer