[g] Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll. sågbäcksgymnasiet Hans Almgren VO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "[g] Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll. sågbäcksgymnasiet Hans Almgren VO 2014-04-30"

Transkript

1 [g] HUDDINGE KOMMUN BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVAL TNINGEN Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programrad Hans Almgren VO Kommentar: Gymnasiearbetet Eftersom det är första gången gymnasiearbetet genomförs i år är det viktigt att arbetet stäms av med branschen, som protokollet anger. Det är också ett tecken på att programråd, ett forum där skola och bransch möts, är viktigt. Det är också glädjande att se att handledare önskar få tillbaka er för gymnasiearbetet som de handlett under AK1 för att se ens utveckling. Skolans kontakter med näringslivet Protokollet belyser en ofta förekommande svårighet i skolans uppdrag, att erbjuda APL till samtliga er, och att samtidigt vara beroende av APL-platserna möjligheter att ta emot er. Det pekar även på ernas önskemål om APL-placering inte alltid överensstämmer med branschens behov av personal, som i exemplen med er som vill ha APL i akutvården och personalbristen inom funktionshinder. Detta är en viktig kunskap som kommer ur programrådens möten.

2 Programrådsanteckningar Vård och omsorgsprogrammet Sammanträdesdag: Tid och plats: Sågbäcksgymnasiet. Klockan Närvarande: Erica Stensson (ordförande), Pernilla Jensen (praktiksamordnare SAF), Lena Simonsson (handledare Tallgården j, Berith Nygre~ärare), Marianne Löf (lärare), Mal in Lundkvist (lärare),- ( i åk 1 ), - ( i åk 2), Maria Elv (sekreterare och biträdande rektor) 1. Öppnande av mötet Ordförande öppnar mötet och ger utrymme för en presentation av närvarande 2. Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns 3. Föregående anteckningar Gås igenom och vi konstaterar att många av frågorna återkommer även i dagens dagordning. 4. Gymnasiearbetet De handledare som har haft våra åk 3 er på sina arbetsplatser nu under våren har blivit erbjudna en kompetensutbildning av gymnasiearbetet som VO-programmet anordnat utifrån de direktiv som Skolverket angett. Huvuddelen av direktiven består i att erna ska klara av att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter på sin praktikplats. För VO ernas del har det inneburit att de har planerat, utfört och utvärderat ett dagspass på sin praktikplats. De har agerat som nyanställda och har bedömts efter det. Många av våra åk 3 er har redan fått anställning. De er som inte kommer att lyckas få ett E på sitt gymnasiearbete har fått F i flera av sina kurser under åk 1 och 2. Kunskapsluckorna för dessa er blir för stora och de lyckas inte knyta ihop säcken på slutet i åk 3. Det är första gången gymnasiearbetet görs och just nu pågår en utvärdering med erna. Handledarna som varit medbedömare har uttryckt sig positivt men ingen officiell utvärdering har gjorts med dem. Det är viktigt att skolan kommunicerar att gymnasiearbetet inte är något hemsnickrat utan något som ingår för alla er som går i gymnasiet. Detta för att poängtera vikten av arbetet och vikten av att branschen är med. Nästa läsår kommer utförandet av gymnasiearbetet läggas lite senare under vårterminen än i år (det låg vecka 8 i år). Det blir dubbelt så många er som ska genomföra arbetet VT 2015 vilket ställer krav på anskaffande! av praktikplatser. Lena som är handledare och jobbar på Tallgården uttrycker en önskan att få tillbaka den som hon hade i åk 1 när det är dags för gymnasiearbetet. Det är roligt och viktigt att få se hur en har utvecklats under sina tre år. Eleverna har genomfört sina gymnasiearbeten inom äldrevården eller funktionshinderområdet men frågan ställs om det skulle gå att göra gymnasiearbetet inom akutsjukvården eftersom det är det många er vill jobba inom när de går ut. Det är komplicerat att få till sådana platser inför genomförandet av gymnasiearbetet, men akutsjukvårdskursen inom programmet är på 200 poäng och innehåller APL vilket innebär att erna får pröva sina kunskaper inom området ändå. Det finns akuta inslag även inom äldre- och funktionshinder områdena.

3 . ' 5. Skolans kontakter med näringslivet Enhetscheferna är vägen in till praktikplatserna inom äldre- och funktionshinder områdena. Branschen är hårt pressad och har inte alltid tid att ta emot oss eller våra er, men VO-programmet kommer gärna till ett av enhetschefernas möten och presenterar oss och pratar om skolans samt branschens behov. Pernilla som är samordnare inom SÄF i kommunen meddelar att det behövs fler er (och mer personal) till framförallt funktionshinderområdet Det är även ide att lägga praktiken i åk 3 så sent som möjligt då erna har störst chans att få anställning, sommarvikariat och så vidare då. Eleverna som är med på programrådet tycker att praktiken har fungerat mycket bra och att de blir behandlade som kollegor av personalen, vilket är bra så länge som inte för stort ansvar läggs på dem. Det upplever inte erna att det har. Ansvaret som lägga på en ska vara olika för olika årskurser. Viktigt att klargöra de olika nivåerna för handledarna. Skolan måste acceptera att enheterna inte alltid kan ta emot praktikanter, men eftersom antalet nu ökar på VO ökar även behovet av praktikplatser. De privata aktörerna är viktiga att få med. 6. Utbildningens kvalitet och inriktning Kvaliteten på utbildningen går även in under punkterna om gymnasiearbetet och APL. Kvaliteten genomsyrar all diskussion under programrådet. Berith och Marianne som är yrkeslärare på VO-programmet gör ett mycket gediget och bra jobb med utbildningen. De håller ihop programmet både utåt med branschen och inåt med alla yrkeskurser och er. stor eloge till dem. 7. Frågor och undringar från branschen Det är viktigt att praktiksamordnare Pernilla får alla APL-perioder i god tid för att ha möjlighet att skaffa så rnånga platser som möjligt. 8. Frågor och undringar från erna på programmet En fråga om sommarjobb kom upp från en av erna. 9. övriga frågor VO har haft en tre dagars introduktion om vad programmet handlar om under hösten för åk 1. Programmålen var fokus och dagarna varvades med föreläsare från branschen och studiebesök ute i branschen. En lyckad satsning som kommer att fortsätta nästa läsår. 1 O. Nästa möte När schemat är lagt tittar vi på ny tid. önskan från närvarande är att nästa möte hålls på eftermiddags tid och att kallelsen skickas ut långt i förväg. 11. Mötet avslutas Ordförande avslutar mötet och tackar för visat intresse.

4 ~ HUDDINGE KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Rektors kommentarer till programrgdsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programräd Hans Almgren BA måleri Kommentar: Lärlingsutbildning. Protokollet antyder omställningen som sker när skolan håller på att anpassa yrkesutbildningar i allmänhet mot utvecklingen inom lärlingsutbildningen. statliga satsningar har medfört ett bidrag till företag som tar emot lärlingar, men också ett krav på att företagen erbjuder handledare som har genomfört en utbildning. Det är en utveckling som vi bedömer som positiv. Samarbete mellan kurser. Protokollet belyser ett exempel på hur man samarbetar mellan gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen. På inriktningen måleri finns ett gott exempel mellan måleriämnet och svenska. Ambitionen är att den typen av samarbeten kommer att öka.

5 Protokoll. Ärende: Program & lärlingsråd för Bygg och anläggningsprogrammet-måleri Tid: Tisdag 11 mars 2014, Plats: Teorisalen på måleri, l. Ordförande öppnar mötet, Sven-Erik Söderblom är ordförande 2. Presentatlon av mötets deltagare 3. Föregående protokoll, läggs till handlingarna 4. Rektor l ansvarig: a) SYV: Intagning, preliminärt, i första omgången (Det färdiga resultatet kommer den 17 april): 11 på måleri, 14 på lärling och 12 på bygg. Den 15 april-15 maj är det omvalsperiod. b) Aktuellt: Ove Jacobsen berättar om arbetet med Gymnaslearbetet, som ska spegla vad erna lärt sig på måleri under tre år. Eleverna ska dokumentera en del av ett arbete. Det ska bestå av timmar, inklusive riskbedömning. Följande moment ska ingå: Projektbeskrivning Materialbeställning Riskbedömning Dokumentation, inklusive att erna tar bilder Förslag från branschen, som också bör finnas med: Egenkontroll 5. Kärnämnesrapport: Thomas Norehall, svensklärare, berättar att erna får tid att jobba med kärnämnena även under karakveckorna. Det viktigaste är att kunna ta en examen. Branschen informerar om hur viktigt det är att klara av alla ämnen. Br berättar hur skolan lägger om timplanerna för att ge erna bättre möjligheter att klara en yrkesexa men. SYV: Ca hälften av erna har valt högskolepaketet som indviduellt val HUDDINGE TELEFON

6 6. Arbetsmiljö l skolan: Conny Lundberg har slutat. Målarettan/Region 2 kommer framöver sitta i Solna, det har skett en omorganisation. Den fysiska arbetsmiljön i skolan är bra. Den psykosociala arbetsmiljön i skolan kan vara lite hårdare ibland, med hårdare attityd och ord. 7. Branschen informerar: Läget är mycket upp och ner. Det är svårare att ta emot APL-er. Få objekt startar när det ska och målningstiden har blivit allt kortare. Vi ser med tillförsikt på sommaren. 8. APL-rapportering: Branschen besöker skolans ettor under våren och informerar om vilka krav branschen ställer. Eleverna ska inte bara kunna det praktiska arbetet utan också det teoretiska. Social kompetens och anpassning behövs. Alla skoltreor samt lärlingstreor har AP L-plats, inklusive lärlingstvåor. Hos skoltvåorna går det bra för tio er, tre er skulle behöva sköta sig bättre Första året är det mer "lekstuga" och mer "krångel" kring erna, i tvåan och trean blir de mer mogna och jobbar bättre. De flesta som tag gått ut, arbetar inom branschen. 9. Övriga frågor: På förra mötet diskuterade vi om erna skulle kunna få rikskuponger av AP L-företagen och skriva kontrakt med det. Branschen meddelar att det inte är möjligt. På en del APL-företag, bjuder företaget på lunch. På en del företag finns det inte tillgång till bod och då kan man behöva äta ute. Jan Hedley berättar om hur man gör i södertälje. Det blir konkurrens, inte mellan lärarna som arbetar gemensamt med detta, men mellan lärling kontra skol-målarer. Företagen får ersättning för lärlingser men inte för skolförlagda er. Skolan skulle gärna vilja ha ett "faddersystem" där företagen tar emot er från alla årskurser som får "känna på". 10. Datum för nästa möte: Tisdag 14 oktober kl.14 Vid pennan, Birgitta Linderoth, biträdande rektor på Sågböcksgymnasiet HUDDINGE TElEFON

7 Deltagarlista: Sven-Erik Söderblam Ylva Runfors-Öberg, studievägledare lolla Coyoca Jan Hedley, målarlärare Thomas Norehall, kärnämneslärare Ove Jacobsen, målarlärare Peter Erlandsson, målarlärare Antti Jäminki, målarlärare Birgitta linderoth, br Alviks Måleri AB Tu rma AB HUDDINGE TELEFON

8 ' (AJ BARN- OCH UTBilONINGSFÖRVALTNINGEN HUOCIN'GE KOMMUN Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programrad Hans Almgren sa hus/anläggning Kommentar: Lärlingsutbildning. Protokollet antyder omställningen som sker när skolan håller på att anpassa yrkesutbildningar i allmänhet mot utvecklingen inom lärlingsutbildningen. statliga satsningar har medfört ett bidrag till företag som tar emot larlingar, men också ett krav på att företagen erbjuder handledare som har genomfört en utbildning. Det är en utveckling som vi bedömer som positiv. Samarbete mellan kurser. Protokollet påtalar att skolans timplaner har ändrats så att tid överförs från de programgemensamma kurserna till de gymnasiegemensamma. Syftet är att öka andelen er som når yrkesexamen. Eftersom krav för yrkesexamen ställs på godkända resultat i svenska, engelska, och matematik är det bekymmersamt att en hög andel er inte når godkända resultat i dessa kurser. Vi har också sett att tid - både fler timmar och utlagt över en längre period -- är gynnsamt för er som har svårt att nå målen. Mot den bakgrunden har skolledningen beslutat att omfördela tid. Tidsutlägget för gymnasiegemensamma kurser är dock lägre än det var för kärnämneskurserna före GY11. Därmed har vi fortsatt att verka i GY11 s anda med ett ökat fokus på programmets karaktär. Bygghallen Vi kan nu glädjas över att arbetet har inletts med den nya bygghall som kommer att ersätta de tillfälliga lösningar som finns idag. Ett första projektmöte har hållits med arkitekt, projektledare och skolan.

9 Protokoll. Ärende: Program & lärlingsråd för Bygg och anläggningsprogrammet- Anläggning och husbyggnad Tid: Måndag17mars 2014, Plats: Teorisalen på bygg, 1. Ordförande öppnar mötet 2. Presentation av mötets deltagare 3. Föregående protokoll, läggs till handlingarna 4. Rektor/ansvarig: a) Intagning: 17 april kommer de preliminära siffrorna. Nuvarande söksiffror är: Ba-h u s 12, Ba-måleri 13m Ba-lärling 14, Ba-mark och anläggning 2. Det är omvalsperiod 23 april-15 maj. b) Aktuellt: Vi har haft kvalitetsråd på Ba, med representanter från varje klass tillsammans med Br. Eleverna trivs väldigt bra. c) Christer presenterar vår framtagna broschyr, hur Ba arbetar med Gymnasiearbetet för erna, en kurs som erna endast kan få betygen "E" eller "F" på. Vi går igenom vad de olika betyder och innebär, projektbeskrivning, materialbeskrivning, riskbedömning/personlig skyddsutrustning, dokumentation och redovisning. Eleverna lämnar in via Goggle Drive. Eleverna förstår vad de ska göra och Gymnaslearbetet kan på detta sätt utföras både l skolan och på APL platser. Byggettan har gått ut med formulär om detta till bygg företagen, på bygg.org. Vi ska tänka på att ge tydliga kontaktuppgifter till företagen. d) Thomas leder en ar belsgrupp som håller på att utarbeta en gemensam handledarutbildning för Sågbäcksgymnasiet. Han visar det pågående materialet. Vi kommer ha en heldag för handledarutbildning och före de företag som Inte har möjlighet att delta, åker vi ut till företagen och delar upp utbildningen i olika tillfällen HUDDINGE TELEFON

10 ' BYN Stockholm kommer också bjuda in företag för en heldags handledarutbildning, i april. På BYN:s hemsida finns en interaktiv handledarutbildning. e) Vi har haft "Prova-på-dag" för tjejer, 30 januari- två er var här och har också sökt till bygg. EttAPI-företag är intresserade av att ta emot kvinnliga bygger. BYN arbetar centrale! för att få in fler kvinnliga bygg er och Bl kommer ut med en enkät.. Våra bygger har byggt bås inför uttagning till SM i måleri. Vi byggde dem i Heron city, där också uttagningen var. Ordföranden ställer frågan om vi är intresserade av att bygga valstugor. Det är vi absolut, dock till nästa valomgång. Nu är det lite för ont om tid. 5. Kärnämnesrapport: Vi kommer kunna arbeta mer med infärgning när alla lärare är på Sågbäcksgymnasiet-SGY nästa läsår, och inte utstationerade som nu, på SGY, i baracker och på HGY. En del er har lite svårt med kärnämnen. Vi stöttar. Vi kommer ta 110 timmar från karaktärsämnena till kärnämnena, för att öka antalet er som ska klara en yrkesexa men. En del ertycker att det är bra då en del företag endast anställer er som klarar sina ämnen. En del er tycker inte det är bra.l religionen är det många som inte klara målen. För politikerna är rnålet att erna ska klara sin yrkesexamen. 6. Arbetsmiljö i skolan: Vi arbetar med att ha ordentliga ställningar och undersöker bl. a. om Chrana vill vara med och sponsra. Nu använder vi ställningar, som vi byggt själva, som uppfyller branschens krav men vi ska se till att ha ännu bättre ställningar. 7. Branschen Informerar: Åk 3-information kör de till treorna. BYN förhandlar med lärlingar som gått ut. Vi måste jobba mer med tidshållning, vad som förväntas etc. Skolan ska spegla arbetslivet. Det är Bygglärarkonferens oktober. Det är viktigt att yrkeslärare och skolledare deltar då det är viktiga punkter som kommer tas upp. 8. APL-rapportering från skolan: Det är svårt att få AP L-platser samtidigt som det är en byggsektor som aldrig byggt så mycket som nu. Det har inte funnits så lite bygger som nu heller. Det finns 33 byggskolor i stockholmsregiene n, förut fanns det 15 skolor. Många utländska företag jobbar åt t.ex. Skanska idag och då behöver vi handledare som kan svenska. En del er vill inte gå ut på praktik, en del er bränner sina praktikplatser. Thomas, som är lärlingssamordnare, säger att man måste besöka företagen innan en kommer ut, sälja in sig hos företagen. Ordföranden tar upp att det finns 5000:- per att använda för praktiksituationen. Birgitta tar reda på hur det ser ut hos oss. Vi är av BYN "Branschrekkommenderad skola". Vi önskar mer propå från Byn och facket, att branschen är mer tydlig gentemot företagen vad "Branschrekommederad skola" innebär och att i första hand tar er från de skolor som är det. Jörgen kommer besöka alla skolor HUDDINGE TELEFON

11 ... l 9. Kommun/politiker: Nämnden har ansvar också för vuxenutbildning och SFI. Det skolkas för mycket i svenska skolor. Vi i nämnden följer programråden noga och med stort intresse. Vad gäller bygget av vår nya bygghall, har sakägare överklagat och fördröjt det hela. Nu har dock prövningstillstånd medgivits. Christina jobbar för att våra bygger ska få vara med när dessa byggnationer görs. Christina avser att delta i varje programråd fortsättningsvis. 10. Övriga frågor: Nytt datum, förslag: Måndag 6 oktober, eller tisdag 7 oktober kl.l4. Vid pennan, Birgitta Linderoth, biträdande rektor på HUDDINGE TELEFON

12 ,, v Deltagarlista: Christina Eklund, ordförande i gymnasienämnden Bo Berg, yrkeslärare Christer Sjödin, yrkeslärare Göran Bohman, yrkeslärare Mats Söderström Birgitta Wallin Jörgen landeborn Pierre Westerlund, yrkeslärare Thomas Björk, lärlingssamordnare Birgitta Linderoth, biträdande rektor Ylva Runfors-Öberg, studievägledare Gamla Enskede Renovering&Bygg Bl Öst/BYN Byggnads/BYN HUDDINGE TELEFON

Kallelse till Gymnasienämnden

Kallelse till Gymnasienämnden GYMNASIENÄMNDEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Gymnasienämnden Tid Onsdag den 11 juni 2014, klockan 18:00 Plats A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge Ärenden Diarienummer Upprop och val

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

[g] ~~ ~~~~ sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri. Rektors kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar:

[g] ~~ ~~~~ sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri. Rektors kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar: [g] BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HUDDINGE KOMMUN Rektors kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri Kommentar:

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Branschrekommenderad skola BYNs yrken

Branschrekommenderad skola BYNs yrken Branschrekommenderad skola BYNs yrken Enkät med kriterier Fastställd av BYNs styrelse 2014-11-26 Kompletterad av AU 2014-12-10 enligt uppdrag från styrelsen Grönmarkerat = ska vara uppfyllt! Gulmarkerat

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd Elektriska Installatörsorganisationen Elteknikbranschen i gymnasieskolan Arbeta i programråd Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 5

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Gymnasiearbetet 27 mars 2015 Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Mål för gymnasiearbetet För gymnasiearbetet finns mål men varken ämnesplan eller kunskapskrav Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd

Läs mer

Gymnasiearbetet

Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet 2013-10-29 Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet Projektarbetet Likheter med projektarbetet Omfattning 100 poäng Kopplat till programmet Ett större arbete eller uppgift Planera genomföra - utvärdera

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013

sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013 ~ HUDDINGE KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Rektors kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013 Kommentar: Punkt 4:

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program:

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: Vilka som jobbar på Hahrska Information om Hahrska, de olika inriktningarna. Programmens upplägg enl GY11. Ledighet, Frånvaro, olovlig frånvaro. Utvecklingssamtal/

Läs mer

WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter

WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter Nyhetsbrev 2013 Barn och utbildning Nationellt prov Engelska 5 Då är det snart tid för SA13 och TE13 att skriva nationellt prov i engelska

Läs mer

Avtal gymnasielärling

Avtal gymnasielärling Skolförvaltningen Härnösands gymnasium 2015-xx-xx Sid. 1 av 5 Avtal gymnasielärling Avtal för utbildningskontrakt mellan Härnösands gymnasium, Härnösands kommun (org nr 212000-2403) och företag samt org

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Handledning för dig som deltar i gymnasieskolans lokala programråd

Handledning för dig som deltar i gymnasieskolans lokala programråd MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND Handledning för dig som deltar i gymnasieskolans lokala programråd Vad är syftet med programrådet och vad är min roll? Det lokala programrådet är ett forum där gymnasieskolan

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Utbildningen Utbildningen är en del av den kommunala vuxenutbildningen och följer en statlig förordning. Minst 70 % av utbildningstiden ska

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Projektgruppsmöte 16 mars 2012 GY 2011 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, Prop. 2008/09:199 BEHÖRIGHETSKRAV Yrkesprogram

Läs mer

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en viktig del i det livslånga lärandet och ett stöd i en individs ständigt

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Serviceassistent Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Bygga broar Sammanfattning Lärlingsutbildning inom Vuxenutbildningen Samverkan med gymnasiesärskolan

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi Programråd 24/3 Handelsprogrammet Vallentuna gymnasium Protokoll Närvarande VG: Birgitta Törnbladh, Denniz Hedin Salo, Susanne Önnestam, Lena Hirsch Elever: Alex, Christian, William, Nicole Övriga: Jenny

Läs mer

Riktlinjer för APL. Distragymnasiet 4/5/2013. En sammanfattning över Distragymnasiets arbetssätt och arbetsgång kring arbetsplatsförlagt lärande.

Riktlinjer för APL. Distragymnasiet 4/5/2013. En sammanfattning över Distragymnasiets arbetssätt och arbetsgång kring arbetsplatsförlagt lärande. Riktlinjer för APL Distragymnasiet 4/5/2013 En sammanfattning över Distragymnasiets arbetssätt och arbetsgång kring arbetsplatsförlagt lärande. Innehållsförteckning Syfte... 2 Godkända platser... 2 Ansvarsområden...

Läs mer

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND STEG 1 Plats: Tid: PROGRAM Kl 08.00 08.30 Syfte, möjligheter och allmän information om Teknikcollege regionalt och lokalt Catarina Carlsson, processledare

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: UTBILDNINGSVAL - ARBETE OCH SAMHÄLLSLIV/NORMER OCH VÄRDEN KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad

Läs mer

'Sc. 2012 ""12- o 6. ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j. Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar:

'Sc. 2012 12- o 6. ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j. Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar: ~, BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HUDDINGE KOMMUN 2012 ""12- o 6 Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd,r'"" f (' ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j

Läs mer

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Gymnasiearbete - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Bakgrund Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska

Läs mer

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103 Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103 Utbildningarna är granskade av Kungsbacka kommun, Inger Karlsson Dahlström

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv?

Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv? Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv? Ingrid Berglund Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet Presentationen Gymnasial lärlingsutbildning under försöksverksamheten.

Läs mer

Nya regler för diplom

Nya regler för diplom Nya regler för diplom Bakgrund Vid starten av VO-College år 2008 beskrev arbetsgivana svårigheten med att, utifrån betyg, bedöma om en person hade de kunskaper som behövs för att jobba inom vård och omsorg.

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering, på Björknäsgymnasiet i Bodens kommun 1 (11) Innehåll Bakgrund

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Gymnasiearbetet. Anita Attestål

Gymnasiearbetet. Anita Attestål Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter

Läs mer

Traineegymnasiet i Hylte visade på hur deras regionala samarbete givit en framgångsrik väg inom försöket.

Traineegymnasiet i Hylte visade på hur deras regionala samarbete givit en framgångsrik väg inom försöket. NLK Den 28:e april genomfördes en konferens med tydlig regional prägel vid gamla Slagthuset i Malmö. Utbildningschef Matz Nilsson berättade om sin vision om hur Malmö stads unga befolkning ska beredas

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet Goda exempel från Luleå Artur Nilsson, lärlingselev i årskurs 3 berättar Lärlingar i hela Sverige 9 398 lärlingar (hösten 2016) varav 877 studerar inom VO-programmet

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet. Nuläge och förslag på förändring

Barn och fritidsprogrammet. Nuläge och förslag på förändring Barn och fritidsprogrammet Nuläge och förslag på förändring Barn och fritidsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs

Läs mer

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills Onsdag den 30/5 2017 Närvarande: Satu Molander, Anders Bergström, Mariana Helmefors, Sara Friman, Anna Palm, Caroline Persson, Elisabeth Adriansson Sandberg, Camilla Svanqvist, Karina Bodin Föregående

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet, inriktning florist, på Praktiska Södertälje 1 (10) Innehåll Bakgrund och frågeställningar Resultat Fakta

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Aktuellt från Skolverket

Aktuellt från Skolverket Aktuellt från Skolverket Kristina Dahlberg - grundsärskolan Sylvia Lindqvist - särskild utbildning för vuxna Anna Löfström - grundsärskolan Bengt Weidow - gymnasiesärskolan Grundsärskolan Stadieindelad

Läs mer

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 PROGRAMRÅDSGUIDEN ett hjälpmedel till dig i programrådet när du, och vi gemensamt, ska bevaka våra intressen i elteknikbranschen Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 Som ledamot i våra programråd

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Programmet för fastighet, anläggning och byggnation

Programmet för fastighet, anläggning och byggnation Programmet för fastighet, anläggning och byggnation Programmet för fastighet, anläggning och byggnation är till för dig som är intresserad av att arbeta med reparationer och underhåll av fastigheter och

Läs mer

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola Programråd Inledning I detta dokument ges information om programrådens betydelse för kvalitén i yrkesprogrammen och en aktivitetsplan samt checklista för att utveckla kvalité i det lokala programrådet.

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning. Lärling hos en lärling för att få reda på hur det är att vara lärling

Gymnasial lärlingsutbildning. Lärling hos en lärling för att få reda på hur det är att vara lärling Lärling hos en lärling för att få reda på hur det är att vara lärling Varför valde du lärling? Exempel på typiska svar på frågan Jag ville lära mig på en riktig arbetsplats En kompis/syskon sa att det

Läs mer

Naturbrukskonferensen 2016

Naturbrukskonferensen 2016 Naturbrukskonferensen 2016 Tällberg den 14 april 2016 Aktuellt från Skolverket Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Nya inriktningar inom NB? 3. Förslag på ändringar i ämnesplaner

Läs mer

LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING?

LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING? LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING? LÄRLING I GYMNASIET ELLER PÅ VUXENUTBILDNING När du tar emot en elev från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen på arbetsplatsen stödjer du elevens yrkesutveckling

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Anvisningar för lokala programråd

Anvisningar för lokala programråd Anvisningar för lokala programråd Antagna av Direktionen 2017-12-07 56 2 (5) Inledning 2 Lokala programråd för yrkesprogram 2 Högskoleråd 3 Lokalt programråd för introduktionsprogrammet 4 Lokalt programråd

Läs mer

Resultat av utvärdering av råd för regionalt LPA

Resultat av utvärdering av råd för regionalt LPA Resultat av utvärdering av råd för regionalt LPA Det regionala lärlingsrådet följdes upp av en enkät för att utvärdera deltagarnas åsikter och för att få feedback för att kunna få lärdom av dessa för att

Läs mer

ATT STARTA ETT NYTT LÄRLINGSPROGRAM

ATT STARTA ETT NYTT LÄRLINGSPROGRAM Varför vill man starta? Önskemål från bransch eller företag? Vilka jobbmöjligheter finns? Elever Föräldrar Politiken eller förvaltning Annan orsak Göra en omvärldsanalys Vilka andra aktörer finns det?

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Om du går in på vår hemsida hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud.

Om du går in på vår hemsida   hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud. Kontakt Vill du veta mer? Om du går in på vår hemsida www.nbgkalmar.se hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud. Har du eller dina föräldrar frågor? Skicka e-post till info@nbgkalmar.se

Läs mer

Mall för programrådsmöten

Mall för programrådsmöten Sidan 1 av 8 Mall för programrådsmöten Inledning Detta dokument är ett förslag och en rekommendation från studenterna över vi anser att programrådsmöten kan hållas under året. Den mallen och nedanstående

Läs mer

Vård och omsorg 2014-2015

Vård och omsorg 2014-2015 Vård och omsorg 2014-2015 Kursöversikt Vård- och omsorg karaktärsämneskurser 3 terminer heltid Termin 1 start HT 2014 Programgemensamma karaktärsämneskurser Kurskod Poäng Period/tid Termin Termin 1 Hälsopedagogik

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

Anläggningsfordon. Bygg- och anläggning. Läs mer på

Anläggningsfordon. Bygg- och anläggning. Läs mer på Anläggningsfordon Bygg- och anläggning Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Grunderna inom bygg och anläggning Ditt första år på Anläggningsfordon Det första året läser du förutom de ämnen som

Läs mer

Djurvård/Djursjukvård

Djurvård/Djursjukvård Djurvård/Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.nbgkalmar.se Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser GY 2011 Förändringar Så är det... Nationella program Specialutformade program Nationella programinriktningar Lokala programinriktningar Nationella kurser (900) Lokala kurser (9000) Valbara kurser Så blir

Läs mer

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd Elektriska Installatörsorganisationen Elteknikbranschen i gymnasieskolan Arbeta i programråd Tips och idéer från Elektriska Installatörsorganisationen EIO 2015-02-23 Elektriska Installatörsorganisationen

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl En gymnasiesärskola med hög kvalitet 27 september 2012 Peter Gröndahl Syfte med reformen Hög kvalitet Flexibilitet Samverkan Harmonisering Tydlig struktur Bättre förberedelse Gymnasiesärskolans syfte Anpassad

Läs mer

GLU. Gymnasial lärlingsutbildning. Hur man skapar en fungerande gymnasial lärlingsutbildning

GLU. Gymnasial lärlingsutbildning. Hur man skapar en fungerande gymnasial lärlingsutbildning GLU Gymnasial lärlingsutbildning Hur man skapar en fungerande gymnasial lärlingsutbildning Björn Wärnberg Nationell lärlingsamordnare och rektor i Uddevalla kommun Jag får göra riktiga jobb redan nu i

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Leder till jobb inom ett socialt arbete Vi älskar att arbeta med människor BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du jobba med människor? Kanske som väktare, personlig assistent, stöd i boende, daglig verksamhet

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB Årlig plan 2012/13 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Skollagen sid. 3 Vision

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Beslut Vännäs kommun vannas.konnmunavannas.se Rektor vid Liljaskolan Jan-erik.eriksson@vannas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet inriktning

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska

Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska prog~ammen den13mars 2013 Ci-l O; ~D Närvarande : Henrik Boltenstål(ordf.), Ylva Lokander (bitr.rektor HGY) Lärare Östra: Carina

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer