Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska"

Transkript

1 Minnesanteckningar från gymnasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska prog~ammen den13mars 2013 Ci-l O; ~D Närvarande : Henrik Boltenstål(ordf.), Ylva Lokander (bitr.rektor HGY) Lärare Östra: Carina Envall, Lars Sjunnevik, Anna Dalqvist. Lärare HGY: Tomas Devid, Sven-Olof Lindström, Elever: Alexander Gast(HGY) Ellen Kitok Wiklund (HGY), Sofia Granat(HGY), Jesper Jolma(Östra) 1-3. Mötet öppnades och dagordningen godkändes. Ordförande kommenterade förra protokollet, bl. a. kring karriärtjänster för lärare. 4. Information från nämnden. Nya instruktioner har tagits av nämnden när det gäller programråden, som nu kallas gymnasieråd. Fasta punkter finns, som ska tas upp av varje gång. Rektorerna på gymnasieskolorna ska kommentera minnesanteckningarna. Alla lärare har fått egen bärbar dator eller läsplatta. Fjärde nätet är utbyggt och rektorerna beslutar när skolan ska kopplas på. P~ ng ar finns tillgängliga för datorer till alla elever. Ca 400 praktikplatser inför sommaren erbjuds ungdomar i Huddinge kommun. Platserna kan vara bl.a. praktik i kommunens olika verksamheter, utlandspraktik, entreprenörskap och även i privata företag i kommunen. 5. Frågor till nämnden. Önskvärt att nämnden håller ögonen på hur fjärde nätet kommer att fungera när alla skolor kopplas på, räcker kapaciteten till? Hur vill nämnden marknadsföra Huddinge gymnasieskolor, d.v.s. finns det någon övergripande plan för hur Huddinge marknadsför sina gymnasier. En diskussion fördes om det skulle vara bättre att koncentrera programmen till en skola t.ex. teknikprogrammen, medan andra tycker att det berikar skolan att ha många program. Båda varianterna har sina inbyggda problem och en stor del av besluten kring programutbud ligger på skolorna själva. Ökat samarbete mellan skolorna efterlyses, i stort och smått.

2 Lärarna tycker inte att nedlagd tid på olika administrativa arbetsuppgifter t. ex. tid på enkäter och resultatbearbetning känns meningsfullt då det i allmänhet inte leder till förändringar. Uppfattningen är att väldigt mycket jobb leder till väldigt små, om ens några, konkreta resultat vad gäller användbar återkoppling Skolorna har många olika kontakter med olika universitet och högskolor, men det kan bli ännu bättre. Vikten av att eleverna får komma på besök på olika högskolor betonades för att på olika sätt få en inblick i hur det är att studera på högskolenivå och förhoppningsvis inspiration till kommande yrkesval etc. Svårigheten är att hitta tider för detta p.g.a. det höga undervisnings/studietempot i den nya gymnasieskolan. Dessutom behövs sannolikt programgemensamma lediga hel/halvdagar för denna typ av aktiviteter då de ofta bryter schemat för flera ämnen. När det gäller näringslivskontakter är det sämre. Eleverna skulle gärna vilja ha någon forma av praktik ute på företag för att få en uppfattning om vad som kommer att krävas av dem när det gått ut gymnasiet. En naturlig förklaring till detta är programmens karaktär där slutmålet i de flesta fall ska vara vidare studier, men praktikelementen lockar oavsett detta. 8. Enligt Gy11 skall det betonas vad eleven gör bra och kan förbättra samt fokusera mindre på att sätta "betyg" på enskilda inlämningsuppgifter etc. Detta skapar en oro hos eleverna som vill veta var de ligger betygsmässigt, att få ett "betyg" på det man producerar under kurserna skulle ge ökad trygghet. Vidare upplevs att det finns en diskrepans mellan hur eleverna tror att betygen sätts och hur lärarna menar att det går till. Det visar sig att den allmänna uppfattningen mellan elever är att om man får ett visst betyg i t. ex moment 1 så kan man inte få högre betyg än så på kursen. Från lärarhåll menas att kursbetyg är en helhetsbedömning, inte en punktskattning och betonar att nationella prov är en viktig trygghet för elever att kunna visa vad de kan. Det finns också en oro bland lärarna att bedömningen initialt inte blir likvärdig mellan olika skolor och kommuner i och med det nya betygssystemet 9. Årskullarna kommer under några år att vara något lägre än tidigare och det orsakar hårdare konkurrens mellan skolorna. Stor del av Huddinges elever går i Stockholm, men vi har också elever från andra kommuner i våra skolor. Många elever byter både program och skolor långt in på terminen. Viktigt är att satsa på studievägledning för elever på högstadiet. Störst betydelse för elevers skolval är vad eleverna, som går på skolan säger om sin skola.

3 1 O. Nästa möte torsdagen den 3 oktober kl.9.00 på HGY. ) j J ) )

4 flrlhuddinge KOMMUN ~Barn- och utbildningsförvaltningen Minnesanteckningar DATUM 17 apri12013 SIDA 1 (2) HANDLÄGGARE SAMMANKALLANDE TIDki14.QQ-16.QQ Careline Lilliestråle Mona Lifwergren Caroline.Lilliestrale@huddinge.se Mona.Lifwergren@huddinqe.se PROTOKOLLET skickas TILL BUF, Gymnasieavdelningen PLATs östra gymnasiet, konferensavdelningen Programrådet för Ekonomiprogrammet i Huddinge kommun Närvarande: Delen Eylem vice ordförande gymnasienämnden, Mona Lifwergren bitr rektor ÖST, Andrea Nava-Bolin programledare ÖST, Anders Toll lärare ÖST, Jorge Cardenas lärare ÖST, Ylva Eriksson bitr rektor HGY, Fredrik Magnusson lärare HGY, Maria Eliasson bitr rektor SJÖ, Ärenden 1. Introduktion och presentation Programrådets syfte Från Tjänsteutlåtande , Gymnasienämnden "Bland annat föreslås en uppdelningen mellan yrkes- och högskoleförberedande program." "Syftet med programråd är samverkan mellan skola och arbetsliv." "-Programråden för de högskoleförberedande programmen ersätts med två gymnasieråd, ett för de samhällsvetenskapliga- och ekonomiska utbildningarna och ett för de naturvetenskapliga- och tekniska utbildningarna. " " - De olika råden har alla olika syften men med ett gemensamt mål att förbättra för eleverna. - Då råden inte har något beslutande mandat ersätts protokoll med minnesanteckningar. - Bland deltagare i råden framhålls elever och lärare på det aktuella programmet, samt möjligheten att inkludera studie- och yrkesvägledare. - Minnesanteckningarna ska efter kommentarer från rektor skickas till gymnasieenheten på Barn- och utbildningsförvaltningen för vidarebefordran till nämnden. - Stående punkter på dagordningen som samtliga råd ska behandla vid varje mötestillfålle." 2. Dagordningen godkännandes. 3. Föregående protokoll gicks igenom. 4. Samarbete med högre utbildningsinstitutioner. Viktigt att eleverna får insyn i vidare utbildning menar Delen HGY:det utbildas många samhällsvetare på gymnasienivå vilket gör att högskoloma har många sökanade och det i sin tur gör det svårt att få högskoloma intresserade av att samarbeta med gymnasieskolorna. Marcel Movitz har ev skapat en kontakt med Södertöms högskola, föreläsningar för elever och lärare. Förslag att bjud in Marcel till nästa programråd. En diskussion fördes om att forskartjänster bidrar till en kontakt med högskolan. Lektorattjänster och förstelärare är på gång.

5 [g] HUDDINGE KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVAL TNINGEN HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Diarienummer ~ 2 8 l Diariep:an Rektors kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd sjödalsgymnasiet Bo Milton EEET Kommentar: ' 9) Matersättningsfrågan dyker återigen upp. Kanske kan det behövas någon form av justering alternativt modifierat upplägg? Bo Milton kontaktar Hans Almgren för att diskutera saken och se ifall vi kan lägga ett gemensamt förslag Datum och underskrift:

6 1. SjÖDALSCiYMNASIET Dagordning Sammanträdesdag: PROTOKOLL EEET-PROGRAMRÅD Tid och plats: Sal413 plan 4; kl Närvarande: Lena Lionskoog (ordf.), Monica Guri (bitr. rektor), Tony Skantz (SYV), Martin Trost (ellärare), Roger Stigedal (ellärare}, Håkan Svanström (fo~e~gar~, Claes Melkersson (SEF), Simon Grundbäck (Åk.3-elev), Joakim Collin (Åk.3-elev), Semir~ahmed (Åk.l-elev) Utses att justera: Tony Skantz Underskrifter l. Fastställande av dagordning Dagordning godkänns 2. Presentation av deltagarna ~ 1 ~ '~ ( l V t v Q;~d~----~ x;l~~~ Just&iare 1 / " De närvarande presenterar sig och vi konstaterar att det inte kommit någon representant från Östra gymnasiet trots inbjudan samt att det återigen är svårt att få med branschrepresentanter. 3. Val av ordförande och sekreterare Lena Lionskoog valdes till ordförande och Monica Guri till sekreterare. 4. Val av justerare Tony Skantz valdes till justerare. 5. Tillbakablick- föregående protokoll Ordförande går igenom föregående protokoll: Resonemang om läroböckerna och att de inte alltid finns eller är speciellt nyajämfört med tidigare böcker. Timplanen förklaras, hur den förändras efterhand när den utvärderas. Effekterna av praktikpoolens nedläggning tas upp. Riktlinjer mellan GYll och branschen saknas och detta kvarstår även detta år. Besöksadress Paradistorget Huddinge Telefon Telefax Hemsida

7 6. Gy-11 och branschen En tydlig inställning finns att man behöver vara tydlig om vilka krav som ska finnas när det gäller godkända betyg, kurser som ska läsas. Det efterfrågas att man kommer med tydliga riktlinjer från branschen kring detta. Nuläget i branschen är inte helt klarlagt (ingen rapport) men det verkar finnas bra med arbete. Resonemang förs om elevernas fortsatta lärlingstid efter gymnasiet och det finns siffror som visar att inte ens hälften går som el-lärlingar. Vad de andra gör har man ifrån fackligt håll ingen tydlig statistik över, de kan t. ex. bölja på larmfirmor eller annat. 7. Nulägesrapport: söktryck etc. SYV redovisar de senaste preliminära siffrorna och skolan har fortsatt 36 platser med 34 första handssökande och relativt bra söktryck trots det demografiska läget. Eftersom siffrorna är preliminära så är jämförelsen med förra året inte helt relevant. Skolan upplever att det finns ett stort intresse att söka Elprogrammet på Sjödalsgymnasiet. 8. APL och praktik: skolans lösning Skolan har från HT13 i en lärares tjänst lagt in tid för att "ta hand om" APL på olika sätt. Denna lösning uppskattas av de närvarande. 9. APL: matersättning Matersättningen upplevs som för låg, i dagsläget får eleverna 40 kr/dag. Resonemang förs kring hur denna låga ersättning kan räcka, eleverna hänvisas till att ha matlåda. Kan eleverna som av praktiska omständigheter tvingas äta ute ra den faktiska kostnaden mot uppvisat kvitto? Finns lösningar, t.ex. Rikskort (f.d. rikskuponger), uppvisande av kvitto eller annan lösning? Ordförande tar med sig frågan. Ordförande påpekar att man valt att satsa på eleverna genom att ge dem en Ipad från och med läsår Övriga frågor Ordförande berättar att det finns en plan i Huddinge kommun på att erbjuda en kortare handledarutbildning/handledarinformation. Frågan om nöjdheten med utbildningen, handledaren och praktiken ställs av ordföranden till de närvarande eleverna. De menar att de är mycket nöjda. Branschföreträdaren f'ar frågan från ordföranden om vad han vill tipsa eleverna. Svaret är attjobba på, göra det lilla extra, visa intresse och engagemang. Bra att ha körkort om man jobbar på servicefirma, att träna och inte röka är alltid ett plus samt inte använda mobilen på arbetstid. Fackliga representanten menar att lära sig att sökajobb är viktigt, att inte bara skickamejlutan att visa upp sig på ett adekvat sätt. Nästa möte: tisdagen den 2211 O k

De frågor som ställdes till nämnden vid föregående programråd besvarades kort:

De frågor som ställdes till nämnden vid föregående programråd besvarades kort: MINNESANTECKNINGAR Gyronasierådet för de naturvetenskapliga och tekniska programmen Datum och tid: den 3 oktober 2013 kl. 09.00-10.30 Plats: Huddingegymnasiet ~=,-~--=~=~-~-' -~"=~=o-~--~~o=~~--- "~ _

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

'Sc. 2012 ""12- o 6. ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j. Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar:

'Sc. 2012 12- o 6. ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j. Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar: ~, BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HUDDINGE KOMMUN 2012 ""12- o 6 Rektors.kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd,r'"" f (' ) l uj-~-1 c, ~o H~~T\ Zot ~o~'v&~ i \j\j

Läs mer

[g] ~~ ~~~~ sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri. Rektors kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar:

[g] ~~ ~~~~ sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri. Rektors kommentarer till programrådsprotokoll. Kommentar: [g] BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HUDDINGE KOMMUN Rektors kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd sågbäcksgymnasiet Hans Almgren 10/12/2012, BA-Måleri Kommentar:

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills Onsdag den 30/5 2017 Närvarande: Satu Molander, Anders Bergström, Mariana Helmefors, Sara Friman, Anna Palm, Caroline Persson, Elisabeth Adriansson Sandberg, Camilla Svanqvist, Karina Bodin Föregående

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2011-11-30 Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens Södra utbildningsområde Minnesanteckningar från Enhetsråd 2011-11-25 Närvarande: Personal: Fredrik Hedlund Helene Nyman

Läs mer

Anvisningar för lokala programråd

Anvisningar för lokala programråd Anvisningar för lokala programråd Antagna av Direktionen 2017-12-07 56 2 (5) Inledning 2 Lokala programråd för yrkesprogram 2 Högskoleråd 3 Lokalt programråd för introduktionsprogrammet 4 Lokalt programråd

Läs mer

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103 Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux/Elof Lindälv, Lastbil och Truck Möte med ledning 101220 och lärare 110103 Utbildningarna är granskade av Kungsbacka kommun, Inger Karlsson Dahlström

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns

Läs mer

sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013

sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013 ~ HUDDINGE KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Rektors kommentarer till programrådsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programråd sågbäcksgymnasiet Hans Almgren BA 7 mars 2013 Kommentar: Punkt 4:

Läs mer

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015. Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.0137 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Rådens uppgifter... 3 2.1 Representation och

Läs mer

Remissvar - Handelscollege, motion väckt av Emil Högberg (S)

Remissvar - Handelscollege, motion väckt av Emil Högberg (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-07-08 GN-2013/163.704 1 (4) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden Remissvar - Handelscollege, motion väckt

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-04-02 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-04-02 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-04-02 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2016-01-07

Utbildningsnämndens protokoll 2016-01-07 Datum: Torsdagen den 7 januari 2016 Tid: 17.00 17.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 7 januari, klockan 18.00 Paragrafer: 1-2 Utses att justera: Michael Grönlund

Läs mer

Branschrekommenderad skola - Fastighet

Branschrekommenderad skola - Fastighet Instruktion Branschrekommenderad skola - Fastighet Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning Fastighet INLEDNING Branschrekommenderad skola är ett sätt för Fastighetsbranschen att se till att

Läs mer

Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet

Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Minnesanteckningar förda vid nätverksmötet på: Mården 20121003 Skola Mötesdatum Representanter (ordinarie) Närvarande Bokelunda

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Klockan 17.30-19.45 Beslutande Ledamöter Ulrika Landergren (FP), ordförande Marianne Pleijel (M), förste vice ordförande Börje

Läs mer

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV.

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV. Information om PRAO i årskurs 9 läsåret 2018/2019 -Till elev och vårdnadshavare Alla elever i årskurs 9 kommer under höstterminen ha 5 dagars prao (praktisk arbetslivsorientering). Årskurs 9 på kyrkhedens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL utbildningsförbund Sammanträdesdatum 1 (12) Tjänstemän Ronny Norrman, tf förbundschef Ulrika Lindquist, direktionssekreterare

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL utbildningsförbund Sammanträdesdatum 1 (12) Tjänstemän Ronny Norrman, tf förbundschef Ulrika Lindquist, direktionssekreterare utbildningsförbund Sammanträdesdatum 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet hus C, Högbergsskolan, Ludvika, kl 14.00-16.00 ande ledamöter Ej beslutande ersättare Yvonne Persson (S), ordförande Anna-Lena

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, 18.30-20.10 ande närvarade Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Roswitha Melzer (L), ordförande, Zarah

Läs mer

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Gymnasieskolan oförändrad andel elever väljer fristående skolor Det totala antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 26 januari 2016, kl , Utbildningsförvaltningen

Tid och plats Tisdagen den 26 januari 2016, kl , Utbildningsförvaltningen 2016-01-26 1(5) Tid och plats Tisdagen den 26 januari 2016, kl. 16.00-16.25, Utbildningsförvaltningen Omfattning 1-15 Beslutande ledamöter Helene Sandberg (S) Andreas Cerny (L) Anita Spjuth (V) Anders

Läs mer

Kallelse till gymnasienämnden

Kallelse till gymnasienämnden GYMNASIENÄMNDEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till gymnasienämnden Tid Onsdag den 13 juni 2018, klockan 18:00 Plats A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge Ärenden Upprop och val av justerare

Läs mer

WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter

WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter WasaNytt vecka 46 Information från Wasaskolan & Tingsryds Lärcenter Nyhetsbrev 2013 Barn och utbildning Nationellt prov Engelska 5 Då är det snart tid för SA13 och TE13 att skriva nationellt prov i engelska

Läs mer

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153 Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola 13 2019VFN153 Page 42 of 216 Sektorn för utbildning och kultur Elin Rosén Välfärdsnämnden

Läs mer

YRKESUTBILDNING (YU) Motionerna YU 1 YU 9

YRKESUTBILDNING (YU) Motionerna YU 1 YU 9 YRKESUTBILDNING (YU) Motionerna YU 1 YU 9 MOTION YU 1 Byggnads Örebro-Värmland Våra arbetplatser blir mer och mer internationella. Det är oerhört viktigt våra medlemmar får den kompetenshöjning som krävs

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun. rn Skolinspektionen Beslut Huddinge Kommun huddinqe@huddinge.se 2018-01-19 Dnr 400-2016:6992 Rektor krister.thun@huddinge.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

Gymnasienämnden (11)

Gymnasienämnden (11) Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, 2001-11-20, kl 15.00-18.55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s),

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan

Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan 2018-05-07 Närvarande: Theresa Lindahl, Utb.nämndens ordf., Martin Johansson, Kungsskolans rektor samt Nätverksrepr. från alla skolor i kommunen. Theresa hälsar

Läs mer

Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth Madsen (M)

Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth Madsen (M) 1 (12) Plats och tid Futurum, onsdagen den 3 oktober 2018 kl 13:30-15.30 Beslutande Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

9 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall. 10 Information kommunfullmäktiges beslut om ny grundskoleorganisation i Tingsryds kommun

9 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall. 10 Information kommunfullmäktiges beslut om ny grundskoleorganisation i Tingsryds kommun BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-03-23 9 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall 10 Information kommunfullmäktiges beslut om ny grundskoleorganisation i Tingsryds kommun 11 Information

Läs mer

[g] Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll. sågbäcksgymnasiet Hans Almgren VO 2014-04-30

[g] Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll. sågbäcksgymnasiet Hans Almgren VO 2014-04-30 [g] HUDDINGE KOMMUN BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVAL TNINGEN Rektors kommentarer till programr~dsprotokoll Skola Rektors namn Datum & Programrad Hans Almgren VO 2014-04-30 Kommentar: Gymnasiearbetet Eftersom

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium!

Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium! Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium! Onsdagen den 21 augusti kl.10:00 är det upprop i skolans matsal. Under de första veckorna kommer all utbildning vara förlagd till den inriktning du valt. Därefter

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 2/2009 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2009-03-13 Sektionsstyrelsesammanträde 2009-03-10 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Robert Studie- och yrkesvägledare Presentation Planering HT 2015- VT 2016 Gymnasiet Meritpoäng Att hjälpa till i elevens-val Syv-

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Närvarande ledamöter Övriga närvarande Eva Berggren Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Henrik Barth Jennie Wagnemark sekreterare 1.Godkännande av dagordning. Dagordningen

Läs mer

Minnesanteckningar från Forum för Samråd 20013-10-02

Minnesanteckningar från Forum för Samråd 20013-10-02 Minnesanteckningar från Forum för Samråd 20013-10-02 Killebäckskolan sal B 105, kl 18.00-20.00 Närvarande: Pär Jonsson, rektor Föräldrarepresentanter: åk 5- Anuska Acosta, åk 6- Linda Eliasson, åk 7- Ursula

Läs mer

Val- och konstituerandemöte samt Brukarstyrelsemöte Roslättsskolan Svedala Kommun 2013-09-03 Plats: Roslättsskolan, Svedala

Val- och konstituerandemöte samt Brukarstyrelsemöte Roslättsskolan Svedala Kommun 2013-09-03 Plats: Roslättsskolan, Svedala Val- och konstituerandemöte samt Brukarstyrelsemöte Roslättsskolan Svedala Kommun 2013-09-03 Plats: Roslättsskolan, Svedala Närvarande: Närvarande (F) Anna-Lena Silow Närvarande (F) Katrine Borgelin (Klaus

Läs mer

K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Bällstarummet

K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Bällstarummet K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2016-03-10 Tid och plats 18.30 Bällstarummet Kallade tjänstemän Henrik Lennermark, tf förvaltningschef Elisabeth Johansson, kanslichef Esa Kouri, utbildningsstrateg Svante

Läs mer

Gymnasieförvaltningen

Gymnasieförvaltningen Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Beslutande Torsdagen den 13 juni 2013 i sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 08.35-15.45 Sammanträdet ajournerades klockan 09.55-10.20, 11.47-12.45,

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

PROTOKOLL Gymnasienämnden Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering

PROTOKOLL Gymnasienämnden Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:15 15.40, ajournering 14.40 15.00 Beslutande: Paul Hedlund Ordförande (L) Cecilia Holmberg Ledamot (M) Johnny Persson Vice ordförande (S) Fredrik Nilsson

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Nätverksgruppensammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet

Nätverksgruppensammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Nätverksgruppensammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Minnesanteckningar förda vid nätverksmötet på: Bokelundaskola Skånes Fagerhult 12/2 2018 Skola Mötesdatum Representanter Närvarande

Läs mer

Nils-Erik Nilsson, gymnasiechef Linda Hansson, ekonom tom 97 Ulla Jons, sekreterare

Nils-Erik Nilsson, gymnasiechef Linda Hansson, ekonom tom 97 Ulla Jons, sekreterare Sammanträdesdatum Sida 1-16 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummet, kl 09.00-11.00 Beslutande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S), Orsa, vice ordförande Anders Björklund

Läs mer

Annika Toft Marie Pålsson Lena Lönn Kommunal sektion 53 Helena Nordin Kommunal sektion 53 Sara Pettersson Kommunal sektion 56

Annika Toft Marie Pålsson Lena Lönn Kommunal sektion 53 Helena Nordin Kommunal sektion 53 Sara Pettersson Kommunal sektion 56 1(6) Plats och tid Hässleholmsgården, kl. 08:30-11:00 Beslutande Pär Palmgren Ordf. PU, Moderaterna Ledamöter Tjänstgörande Lars-Göran Wiberg Ledamot PU, Centern Lena Wallentheim Ledamot PU, Socialdemokraterna

Läs mer

Utbildningsnämnden 2005-11-23 1(8)

Utbildningsnämnden 2005-11-23 1(8) 1(8) Plats och sammanträdestid Beslutare Westerlundska gymnasiet sal 88, kl 18.00 19.35 Wendelin Müller-Wille (m), ordförande Roger Andersson (c) Margareta Larsson tjg för J Ekman (c) Gunilla Karlsson

Läs mer

Avtal gymnasielärling

Avtal gymnasielärling Skolförvaltningen Härnösands gymnasium 2015-xx-xx Sid. 1 av 5 Avtal gymnasielärling Avtal för utbildningskontrakt mellan Härnösands gymnasium, Härnösands kommun (org nr 212000-2403) och företag samt org

Läs mer

ATT STARTA ETT NYTT LÄRLINGSPROGRAM

ATT STARTA ETT NYTT LÄRLINGSPROGRAM Varför vill man starta? Önskemål från bransch eller företag? Vilka jobbmöjligheter finns? Elever Föräldrar Politiken eller förvaltning Annan orsak Göra en omvärldsanalys Vilka andra aktörer finns det?

Läs mer

Gymnasienämnden ( )

Gymnasienämnden ( ) Sammanträdesdatum 1 ( ) Plats och tid Birger Sjöberggymnasiet, Idrottsgatan 7, kl 15.00 19.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s), 1:e vice

Läs mer

Gymnasieorganisationen 2016/2017

Gymnasieorganisationen 2016/2017 1(8) Tjänsteskrivelse 2015-08-06 Diarienummer: UAN 2015/0201 Version: 1.1 Beslutsorgan: UAN Halmstad Utbildning Jörgen Krantz, Cecilia Hågemark E-post: jorgen.krantz@halmstad.se, cecilia.hagemark@halmstad.se

Läs mer

Gustav Amberg, rektor, Södertörns högskola Anders Gagnerud, personalstrateg

Gustav Amberg, rektor, Södertörns högskola Anders Gagnerud, personalstrateg SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 4 maj 2017 KS-2017/12 1 (8) Nämnd Offentligt sammanträde Högskolerådet Nej Sammanträdesdag 4 maj 2017 Tid och plats Klockan 11:3013:40, A-salen Beslutande Ledamöter Christina

Läs mer

Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43

Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43 Till våra handledare Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43 Först vill jag rikta ett stort tack för att ni ställt upp och tagit emot våra elever. De elever som nu kommer ut

Läs mer

UTBILDNINGSJOURNAL. . är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk..

UTBILDNINGSJOURNAL. . är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk.. UTBILDNINGSJOURNAL. är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk.. Elevens ansvariga lärare under denna termin är I skolan har vi olika steg i utbildningen

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Kvällens agenda Vad händer år 2? Information för föräldrar IV-valet Vad händer år 3? Samhälle Helen Bejmar, rektor Oskar Ungerstedt, bitr rektor Carina Lord, studievägledare

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll : Samhällsorientering 2014-03-20 Tid: torsdag den 20 mars 2014 kl. 13:30-16:30 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Ärenden: Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser GY 2011 Förändringar Så är det... Nationella program Specialutformade program Nationella programinriktningar Lokala programinriktningar Nationella kurser (900) Lokala kurser (9000) Valbara kurser Så blir

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (14)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Sida 1 (14) Plats och tid Mimers hus sammanträdesrum A403 klockan 11:00-16:15 ande Håkan Olsson (FP) Mona Haugland (S) Benny Strandberg (KD) 99-106 Kl. 13:00-16:15 Marcus Nordfeldt (M) Johan Holmberg (S)

Läs mer

Kjell Kaså (c), ordförande Sven Callenberg (c) Christer Törnell (kd) Michael Karlsson (s), v ordf Linda Strand (s), ers f Laila Andrén (s)

Kjell Kaså (c), ordförande Sven Callenberg (c) Christer Törnell (kd) Michael Karlsson (s), v ordf Linda Strand (s), ers f Laila Andrén (s) GYMNASIENÄMNDEN 2009-02-19 1 Plats och Tid Norrtull, kl. 08:00-11:00 Beslutande Kjell Kaså (c), ordförande Sven Callenberg (c) Christer Törnell (kd) Michael Karlsson (s), v ordf Linda Strand (s), ers f

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 19.00 21.00 Beslutande Björn Furugren Beselin, ordförande (C). Zarah Sjökvist (M), Birgitta Karlsson (KD), Johan Skog (M), Märta

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens ungdomsråd 2013-09-23 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens ungdomsråd 2013-09-23 1 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 30 Val av ordförande 31 Val av justerare samt sekreterare 32 Godkännande av dagordning 33 Föregående protokoll 34 Uppdaterad kontaktlista 35

Läs mer

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 Kurserna har genomförts på Edvinshus, Köpingebro, Östra/Bleke och Svarte under v. 5-6 och på Löderup, Backa, Änga och Sövestad under v 10-12, två kurskvällar per skola.

Läs mer

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum 1 (5) 2016-11-07 Lärande Alléskolan Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl.18.00-19:30 Alléskolans konferensrum Närvarande: A-laget: B-laget: C-laget: D-laget: E-laget: F-laget: G-laget:

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK

METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK 2016-2021 Metodhandbok för VOC Örnsköldsvik 2016 2021 Denna metodhandbok beskriver hur VOC Örnsköldsvik ska arbeta med de utvecklingsmål som det satt upp under cetifieringsperioden

Läs mer

GYMNASIENÄMNDEN

GYMNASIENÄMNDEN GYMNASIENÄMNDEN 2007-10-18 1 Plats och Tid Norrtull, kl 08.00 11.15 Beslutande Kjell Kaså (c), ordförande Thomas Fridlund (c), ers f Sven Callenberg (c) Christer Törnell (kd) Michael Karlsson (s), v ordf

Läs mer

Revidering av delegationsordning för gymnasiesärskolan

Revidering av delegationsordning för gymnasiesärskolan BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-08 GN-2013/294.111 1 (2) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden

Läs mer

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR.

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Skapades 2013-07-30 Rev 2017-03-30 RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Inledning Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom

Läs mer

Vägledning för framtida utbildningar och yrken

Vägledning för framtida utbildningar och yrken Vägledning för framtida utbildningar och yrken Saxnäs skola F-9 fritidsverksamhet 2018-2019 MÅL Eleverna har kunskap om framtida utbildningar och yrkesval F-3 studiebesök på någon/några föräldrars arbetsplatser

Läs mer

~?la,;zc c _ < Hässleholms kommun. Plats och tid. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl :00

~?la,;zc c _ < Hässleholms kommun. Plats och tid. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl :00 . 1(5) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl 13.00-16:00 Ordförande Tjänstemän Fackliga representanter Marie Söderqvist Maria Bengtsson Rebecca Nordström Kristina Rauer Angela Arnesen Marie Lundgren

Läs mer

Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Annika Westling (V), Lars Granth (FP), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP)

Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Annika Westling (V), Lars Granth (FP), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP) Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 11 december 2013, klockan 16.00 17.30 ande Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Annika Westling (V), Lars

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 17.20 18.30. Martin Fransson, sekreterare Göran Nydahl, förvaltningschef

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 17.20 18.30. Martin Fransson, sekreterare Göran Nydahl, förvaltningschef 1 (20) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 17.20 18.30 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Christer Grankvist (S) Lennart Månsson (S) Övriga närvarande Martin

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 1 (6) Paragrafer 49-49 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-22.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Madeleine Atlas (C), ordförande

Läs mer

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola Programråd Inledning I detta dokument ges information om programrådens betydelse för kvalitén i yrkesprogrammen och en aktivitetsplan samt checklista för att utveckla kvalité i det lokala programrådet.

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00-12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Torbjörn Norén (S), ers f Laila Andrén (S) Tina Carlson (V),

Läs mer

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 2015-01-07 1 (12) Plats och tid ande Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP), 2:e vice ordf

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson 1(12) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson

Läs mer

Äppelkriget i kommunhuset, den 13 mars 2015, kl. 13.00-15.00

Äppelkriget i kommunhuset, den 13 mars 2015, kl. 13.00-15.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset, den, kl. 13.00-15.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Branschrekommenderad skola - Fastighet

Branschrekommenderad skola - Fastighet Instruktion Branschrekommenderad skola - Fastighet Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning Fastighet INLEDNING Branschrekommenderad skola är ett sätt för Fastighetsbranschen att se till att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämndens gymnasieutskott. Benny Gustafsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämndens gymnasieutskott. Benny Gustafsson SÖDERHAMNS KOMMUN Nämnd Plats och tid Utses att justera Barn- och utbildningsnämndens förvaltningskontor, 08:00: - 09:00 Benny Gustafsson Justeringens plats och tid Förvaltningshuset, 2015-04-14, kl 10:00

Läs mer