Granskningsrapport avseende Överförmyndarnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskningsrapport avseende Överförmyndarnämnden"

Transkript

1 Granskningsrapport avseende Överförmyndarnämnden Projektledare: Karin Hansson Beslutad av revisorskollegiet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING PROJEKTBESKRIVNING M.M Bakgrund Syfte Metod Resurser ÖVERSIKT Utdrag ur Föräldrabalken ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I MALMÖ Överförmyndarnämndens verksamhet Överförmyndarnämndens organisation Förmyndare God man och förvaltare Utbildning Arvoden Ekonomi Styrande dokument Akter Årsräkning/Sluträkning Statistiska uppgifter JÄMFÖRELSE MED ANDRA ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDER KÄLLOR OCH REFERENSLITTERATUR (16)

3 1 Sammanfattning har i enlighet med antagen revisionsplan för 2005 granskat Överförmyndarnämnden i Malmö. Syftet med granskningen har varit att granska nämndens verksamhet genom att granska deras styrning, uppföljning, kontroll och ekonomiska resultat. Granskningens resultat grundar sig på uppgifter framkomna vid intervju med nämndens presidium och kanslichef samt dokumentation rörande nämnden. En stickprovsgranskning av akter har också genomförts. Varje kommun är ålagd att tillsätta en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd och i Malmö har man valt det sistnämnda. Med utgångspunkt från föräldrabalken ansvarar överförmyndarnämnden för tillsyn och handläggning av ärenden avseende förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap. Efter genomförd granskning kan sammanfattningsvis konstatera följande: Vår sammanfattande bedömning är att Överförmyndarnämnden i Malmö fungerar väl och sköts på ett ändamålsenligt sätt. Överförmyndarnämnden har under de senaste åren redovisat underskott. Nämndens prognoser av resultatet har inte varit helt tillförlitliga och det är därför av vikt att en utveckling av nämndens prognosarbete sker. Ej tillförlitliga prognoser kan leda till att felaktiga beslut fattas. Nämnden har inte upprättat några interna mål eller någon verksamhetsplan. Även om Överförmyndarnämndens verksamhet är styrd av lagar bör interna mål och planer upprättas för att kunna styra och göra uppföljningar av verksamheten. Det är också viktigt att uppföljningar sker av hur brukarna uppfattar verksamheten i avseende på tillgänglighet, service etc. Överförmyndarnämnden saknar rutinbeskrivningar och policys för sin verksamhet vilket kan försvaga den interna kontrollen. Rutinbeskrivningar och policys kan också underlätta vid nyanställningar och vikariat. Vi rekommenderar att skriftliga rutiner och policys upprättas för verksamheten. Huvuddelen av årsräkningarna och sluträkningarna granskas under det år räkningarna lämnas in. Undantag gäller dock för de årsräkningar och sluträkningar som inte lämnats in med fullständiga underlag samt de som lämnats in försenat. Det är av vikt att arbetet med att granska färdigt års-/sluträkningarna innan årets slut fortsätter så att inte eventuella fel och brister upptäcks för sent. En god kvalitet på granskningsarbetet måste samtidigt upprätthållas. Enligt Malmö stads miljöpolicy ska det i samtliga verksamheter avsättas resurser för att utveckla och upprätthålla ett miljöledningssystem. Överförmyndarnämnden saknar miljöledningssystem och vi rekommenderar därför att det upprättas och genomförs. s stickprovsgranskning av slumpvis utvalda akter har visat att det råder god ordning i Överförmyndarnämndens akter. 3 (16)

4 2 Projektbeskrivning m.m. 2.1 Bakgrund Enligt kommunallagen 9 kap. 9 ska revisorerna årligen och i den omfattning som följer av god revisionssed granska all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. I enlighet med antagen revisionsplan för 2005 har Stadsrevisionen genomfört en fördjupad granskning av Överförmyndarnämnden i Malmö. 2.2 Syfte Syftet med granskningen har varit att granska Överförmyndarnämndens verksamhet genom att granska nämndens styrning, uppföljning, kontroll och ekonomiska resultat. 2.3 Metod Granskningen baseras på uppgifter framkomna vid intervju med Överförmyndarnämndens kanslichef och presidium samt dokumentation rörande nämnden. En genomgång av ett 10-tal slumpvis valda akter har också gjorts. 2.4 Resurser Styrgruppen ur Revisorskollegiet: Sten Dahlvid, Per Lilja, Berit Söderholm och Anneli Bojesson Projektledare från : Karin Hansson Kvalitetsgranskare: Lennart Håkansson 4 (16)

5 3 Översikt 3.1 Utdrag ur Föräldrabalken Förmyndare ska förvalta omyndigas tillgångar och företräda dem i angelägenheter som rör tillgångarna. ( ) Förmyndaren företräder i övrigt den omyndige när detta inte enligt lag skall föras av någon annan. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 1 ) Godemän och förvaltare ska i den mån det följer av deras förordnande, bevaka rätten för de personer som de företräder, förvalta deras tillgångar och sörja för deras person. Även om det inte framgår av förordnandet, omfattar den godemannens eller förvaltarens uppdrag inte sådana tillgångar som har ställts under särskild förvaltning. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 2 ) Förmyndare, godemän och förvaltare ska omsorgsfullt fullgöra sina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar den enskilde. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 3 ) Den enskildes medel ska i skälig omfattning användas för hans eller hennes uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. De medel som inte används för sådana ändamål ska placeras så att tillräcklig trygghet finns för deras bestånd och så att de ger skälig avkastning. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 4 ) Förmyndare, godemän och förvaltare ska fortlöpande föra räkenskaper över sin förvaltning och göra anteckningar om sina åtgärder i övrigt. Föräldrar är dock skyldiga att föra räkenskaper och göra anteckningar endast i den utsträckning som kan anses behövligt med hänsyn till egendomens omfattning och omständigheterna i övrigt. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 5 ) Förmyndare, godemän och förvaltare ska se till att pengar och värdepapper som tillhör den enskilde förvaras så att de inte sammanblandas med tillgångar som ställföreträdaren annars förvaltar. Om den enskilde äger värdehandlingar eller annars har rättigheter på grund av sådana handlingar, svarar förmyndaren, den godemannen eller förvaltaren för att behövliga registreringar och anmälningar görs. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 6 ) I viktiga frågor ska förmyndaren, om det lämpligen kan ske, höra den omyndige, om den omyndige har fyllt sexton år, samt den omyndiges make eller sambo. Godemän och förvaltare har motsvarande skyldigheter i förhållande till den enskilde samt den enskildes make eller sambo. (Föräldrabalken (1949:381, 1995:974) 12 kap. 7 ) 5 (16)

6 4 Överförmyndarnämnden i Malmö 4.1 Överförmyndarnämndens verksamhet Överförmyndarnämnden bedriver myndighetsutövning och står under tillsyn av Länsstyrelsen. Överförmyndarnämndens verksamheter består av att vara överförmyndare över föräldrar till barn med en förmögenhet överstigande åtta basbelopp och/eller innehar fast egendom eller bostadsrätt eller del därav. När en underårig har tillgångar vilka understiger åtta basbelopp och dessa har överförmyndarspärrats på grund av särskilda skäl, på grund av utbetalning av arv eller försäkringsmedel överstigande två basbelopp eller om särskild överförmyndarkontroll föreligger står ärendet under kontrollerad tillsyn. Samtliga förmyndarskap i kommunen står under Överförmyndarnämndens tillsyn men ovan uppräknade står under kontrollerad tillsyn. Vidare består Överförmyndarnämndens verksamhet av att rekrytera godemän och förvaltare till personer som enligt beslut i tingsrätten ska ha god man eller förvaltare. Det är också nämndens uppgift att vid behov entlediga godemän och förvaltare. Överförmyndarnämnden ska också administrera och se till att överförmyndarverksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt sätt. Granskningen och kontrollen av godemännens och förvaltarnas ekonomiska redovisningar är en stor del i det administrativa arbetet. 4.2 Överförmyndarnämndens organisation Överförmyndarnämnden består av sju ledamöter och lika många suppleanter vilka sammanträder en gång per månad med undantag för juli månad. För att minimera risken vid hanteringen av sekretessbelagt material skickas inga sekretessbelagda handlingar hem till ledamöterna utan delas ut först vid sittande sammanträde. Ledamöterna ges dock möjlighet att innan sammanträdena komma till Överförmyndarnämndens kansli och gå igenom de handlingar som kommer att behandlas. Nämndens presidium anser att denna tid är tillräcklig för att kunna fatta beslut. Det förekommer också att nämnden skjuter upp beslut till nästkommande sammanträde när nämnden anser att ärendet behöver vidare beredning. På Överförmyndarnämndens kansli arbetar from 1 april 2005, 7 tjänstemän på heltid. Överförmyndarnämndens tjänstemannafunktion är inte organiserad som en förvaltning utan istället som ett kansli. Kanslichefen och nämndens presidium menar att Överförmyndarnämnden inte alltid får den kommungemensamma information som övriga förvaltningar och nämnder får. De anser att det bl.a. beror på att kanslichefen inte inbjuds att delta vid förvaltningschefsmötena, hon deltar dock vid personalchefsmötena. Nämnden har gett delegation till kanslichefen att fatta beslut enligt fastställd delegationsordning. De beslut som fattas på delegation återrapporteras normalt inte till nämnden utan återrapportering sker endast i specialfall. Ordförande i nämnden har samma delegation för beslutsfattande som kanslichefen för att kunna ersätta henne vid 6 (16)

7 frånvaro. Det fattas inga parallella beslut. I tveksamma fall och när ett ärende ska avslås går ärendet upp till nämnden för beslut. För att säkerställa en bra klagomålshantering begärs alla klagomål fås in skriftligt. Klagomålen besvaras också skriftligt. I takt med att befolkningsstrukturen förändras i samhället tror Överförmyndarnämndens kanslichef och presidium också att antalet ärenden för Överförmyndarnämnden kommer att öka. Malmö Överförmyndarnämnd har samarbete med Godemansföreningen i Malmö. De har också utbyte med Överförmyndarnämnderna i Halland, Helsingborg, Lund, Umeå och Uppsala m.fl. Ordförande och vice ordförande i Överförmyndarnämnden i Malmö samt personalen vid kansliet är medlemmar i Föreningen Sveriges Överförmyndare. Personalen vid Överförmyndarnämndens kansli deltar också vanligtvis vid s.k. Länsträffar. s kommentar: Beslut som fattas på delegation enligt Kommunallagen (1991:900) 7 kap. 35, ska återrapporteras till nämnden medan beslut som fattas på delegation enligt Föräldrabalken (1949:381) 19 kap. 14, inte behöver återapporteras. Nämnden och kansliet bör vara medvetna om att det kan uppstå en risk för att rollerna blandas ihop då en nämndsledamot även utför kansliets uppgifter. 4.3 Förmyndare Den som är under 18 år är omyndig och får inte själv råda över sin egendom eller åta sig förbindelser utöver vad som ska gälla på grund av lag eller villkor vid förvärv genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande. För omyndiga ska det därför finnas en förmyndare. Normalt är den omyndiges föräldrar/vårdnadshavare förmyndare och förvaltar tillgångarna. Då en omyndig har tillgångar överstigande åtta basbelopp, äger fast egendom eller om överförmyndarnämnden finner särskilda skäl att kontrollera förvaltningen kan den omyndige stå under kontrollerad förvaltning hos överförmyndarnämnden. Den omyndige kan också ha fått tillgångar under villkor att de står under överförmyndarkontroll. Förmyndaren ska årligen lämna in årsräkning över den omyndiges tillgångar till överförmyndarnämnden. Vägverket och Kronofogdemyndigheten är enligt lag (from den 1 oktober 2004) skyldig att lämna uppgifter till kommunernas överförmyndarnämnd/överförmyndare när omyndiga registreras i deras register. Lagändringens syfte är att minska antalet skuldsatta barn och ungdomar. 7 (16)

8 4.4 God man och förvaltare God man eller förvaltare behövs för personer (huvudmän) som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det kan vara frågan om personer som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande behöver hjälp med ekonomisk förvaltning, rättshandlingar, personlig omvårdnad etc. En god man är endast ett biträde till huvudmannen vilken har kvar sin rättshandlingsförmåga. Detta betyder att den godemannen måste inhämta huvudmannens samtycke till alla större rättshandlingar utom de som berör den dagliga hushållningen. Saknar huvudmannen förmåga att kunna ge sitt samtycke är godemannen behörig att själv företa rättshandlingar inom ramen för sitt förordnande och för huvudmannens bästa. En förvaltare har inom ramen för sitt förordnande ensam behörighet att företa rättshandlingar för huvudmannens räkning utan att inhämta hans/hennes samtycke. I Malmö rekryteras godemän och förvaltare vanligen genom kontakter och rekommendation. Det är också vanligt förekommande att en släkting eller närstående till huvudmannen förordnas som god man eller förvaltare. Överförmyndarnämnden annonserar inte efter nya godemän och förvaltare. Enligt Överförmyndarnämndens kanslichef och presidium har det blivit svårare att rekrytera godemän och förvaltare vilket kan bero på att antalet krävande fall med psykiskt sjuka, missbrukare och kriminella huvudmän ökat i kombination med att arvodena är låga. Innan en god man eller förvaltare förordnas informerar en handläggare från kansliet om uppdragets innebörd samt kontrollerar att personen i fråga inte finns registrerad i kronofogdens register eller i belastningsregistret. I Malmö har godemännen och förvaltarna vanligtvis 2-3 uppdrag men det förekommer stora variationer på antalet uppdrag. En del godemän och förvaltare har uppdrag. Om en god man eller förvaltare skulle vara frånvarande under en kortare tid sätts inte någon ersättare in. Skulle dock en god man eller förvaltare av en eller annan anledning behöva vara frånvarande under längre tid entledigas personen från sitt uppdrag och en ny förordnas. Då godemännen och förvaltarna inte är anställda inom Överförmyndarnämnden är de inte heller försäkrade genom Överförmyndarnämnden. Godemännen och förvaltarna kan dock på egen bekostnad teckna en försäkring genom godemansföreningen. 8 (16)

9 4.5 Utbildning I Malmö inbjuds samtliga nya godemän och förvaltare till två utbildnings- /informationskvällar per år. De godemän och förvaltare som varit förordnade en tid inbjuds en gång per år till en repetitionskväll. Emellanåt anordnas utbildningar där gästföreläsare bjuds in. Det finns informationsmaterial som tilldelas godemännen och förvaltarna. Överförmyndarnämndens kansli har även ett antal exemplar av adekvat litteratur som godemännen och förvaltarna kan låna. Etiska regler för godemännen och förvaltarna finns inte nedskrivna dock har frågorna diskuterats vid utbildnings-/informationskvällarna. 4.6 Arvoden Överförmyndarnämnden i Malmö följer Sveriges kommuner och landstings (f d Svenska Kommunförbundet) rekommendationer på arvodesnivåer till godemännen och förvaltarna. Nivåerna för arvodena är 2-8 %, 6-20 %, % och % av ett basbelopp ( kr, 2005) och kan dels omfatta ekonomisk förvaltning och dels personlig omvårdnad. Godemännen och förvaltarna kan också få ersättning upp till 2 % av ett basbelopp för utgifter för telefon, porto etc. Dessutom utbetalas milersättning. Vid Överförmyndarnämnden i Malmö bedömer respektive handläggare hur stort arvode godemännen och förvaltarna ska få beroende på omfattningen av deras uppdrag. Om en godeman eller förvaltare är missnöjd med sitt arvode kan beslutet överklagas till tingsrätten. Arvode och ersättning till godemannen/förvaltaren ska, om inte särskilda skäl föranleder, betalas med huvudmannens medel i de fall huvudmannens inkomst det år uppdraget utförts eller tillgångarna under samma år överstiger två basbelopp. I de fall huvudmannens inkomster eller tillgångar understiger angivet värde betalas godemannens/förvaltarens arvode av kommunen. Delade arvoden kan också förekomma. Det görs en individuell prövning i varje enskilt fall innebärande att avsteg från huvudregeln kan göras. I de fall då huvudmännen själva betalar arvode till sina godemän/förvaltare sker utbetalningen utan Malmö stads inblandning. 9 (16)

10 4.7 Ekonomi Överförmyndarnämnden har under de senaste åren redovisat underskott. Vid 2004 års bokslut redovisades ett underskott på 493 tkr. I mars 2004 prognostiserades Överförmyndarnämndens resultat per den 31 december 2004 till tkr. I november 2004 prognostiserades resultatet per den 31 december 2004 till tkr. Det verkliga utfallet visar en förbättring av resultatet jämfört med det prognostiserade med tkr vilket motsvarar ca 20 % av nämndens kommunbidrag. Överförmyndarnämndens budget för 2005 uppgår till tkr efter ökat kommunbidrag med tkr utöver pris- och lönekompensation jämfört med Inför fastställandet av 2005 års budget äskande Överförmyndarnämnden om ökat kommunbidrag för 2005 med tkr varav tkr avsåg medel för ökade godemansarvoden. Övriga äskade medel avsåg inrättande av ytterligare en tjänst samt ökade kostnader för IT/data. I den av Kommunfullmäktige fastställda budgeten motiverades det ökade kommunbidraget på tkr, med att det främst skulle täcka ökade kostnader för godemansarvoden. Vid bokslutet 2004 kunde dock konstateras att kostnaderna för godemansarvoden minskat under 2004 jämfört med Posten för godemansarvoden avvek således inte nämnvärt från budgeten under Under 2005 har Överförmyndarnämnden anställt ytterligare en handläggare vid Överförmyndarnämndens kansli budgeterades kostnaderna för arvode till nämndens ledamöter till 159 tkr och utfallet vid bokslutet 2004 blev 128 tkr. Nämndens arvodeskostnader har budgeterats till 159 tkr också för Personalkostnaderna budgeterades under 2004 till tkr och utfallet vid bokslutet 2004 blev tkr har Överförmyndarnämnden budgeterat tkr för personalkostnader. Under 2005 har Överförmyndarnämndens kansli förstärkts med ytterligare en handläggare. Kostnaderna för godemännens och förvaltarnas arvoden budgeterades under 2004 till tkr och vid bokslutet 2004 uppgick posten till tkr. Under 2004 höjdes pensionsnivån i Sverige vilket medförde att många huvudmän som tidigare inte själva behövt betala arvode till sina godemän eller förvaltare numera behöver göra det. Konsekvensen av detta har blivit minskade kostnader för Överförmyndarnämnden. Godemännens och förvaltarnas arvode för 2005 har budgeterats till tkr. s kommentar: Det är av vikt att en utveckling av nämndens prognosarbete sker då nämndens prognoser inte varit helt tillförlitliga. Ej tillförlitliga prognoser kan leda till att felaktiga beslut fattas. Kommunbidraget för 2005 har ökat med tkr utöver pris och lönekompensation jämfört med 2004 vilket förefaller sig vara en hög ökning i förhållande till kostnaderna för (16)

11 4.8 Styrande dokument Kommunfullmäktige i Malmö har fastställt ett reglemente för Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämndens interna kontrollplan innehöll under 2004 kontrollmomenten: har nämndens beslut verkställts och har löner och arvoden betalts ut korrekt års plan har kompletterats med kontrollmomenten: sker attestering och utanordning enligt antaget reglemente och är leverantörer momsregistrerade och innehar F-Skattsedel då lagen kräver det. Under 2001 upprättades befattningsbeskrivningar för assistent- och kanslisttjänsterna på Överförmyndarnämndens kansli. Befattningen kanslist har dock ersatts av assistent och den tidigare befattningen assistent nämns numera handläggare. Arbetsuppgifterna är dock samma som tidigare. Överförmyndarnämnden saknar verksamhetsplan, interna mål samt rutinbeskrivningar och policys för sin verksamhet. Nämnden har inte heller infört något miljöledningssystem. s kommentar: Även om Överförmyndarnämndens verksamhet är styrd av lagar bör interna mål och verksamhetsplan upprättas årligen, vilka också bör följas upp. Det är också viktigt att uppföljningar sker av hur brukarna uppfattar verksamheten i avseende på tillgänglighet, service etc. Befattningsbeskrivningarna är i behov av en uppdatering då befattningsbenämningarna har förändrats. Avsaknaden av rutinbeskrivningar och policys för verksamheten kan försvaga den interna kontrollen. Rutinbeskrivningar och policys kan också underlätta vid nyanställningar och vikariat. Vi rekommenderar därför att skriftliga rutiner och policys upprättas för Överförmyndarnämndens verksamhet. Enligt Malmö stads miljöpolicy ska det i samtliga verksamheter avsättas resurser för att utveckla och upprätthålla ett miljöledningssystem. Då Överförmyndarnämnden saknar miljöledningssystem rekommenderar vi att det upprättas och genomförs. 11 (16)

12 4.9 Akter För varje huvudman upprättas en akt där alla dokument som rör huvudmannen förvaras. Det kan dock förekomma barnakter där syskon förvaras i samma akt. Dokumenten i akterna ligger i kronologisk ordning med det senaste dokumentet överst. I dataprogrammet Wärna diarieförs samtliga inkommande och utgående dokument som berör huvudmännen. I systemet kan man ta ut en förteckning över vilka dokument som finns i de enskilda akterna. Man kan således se vilka dokument som finns i akterna utan att ta del av själva akten. Akterna förvaras i 3-5 år efter avslutat uppdrag i Överförmyndarnämndens arkiv. Därefter skickas de till Stadsarkivet för vidare förvaring. s kommentar: s stickprovsgranskning av slumpvis utvalda akter har visat att det råder god ordning i Överförmyndarnämndens akter Årsräkning/Sluträkning Samtliga godemän och förvaltare ska senast den första mars, året efter uppdraget utförts, lämna in en årsräkning per uppdrag till Överförmyndarnämnden. I årsräkningen ska alla intäkter och utgifter som rör huvudmannen redovisas samt kvitto bifogas. Om godmanskapet eller förmyndarskapet av en eller annan anledning skulle upphöra ska en sluträkning lämnas till Överförmyndarnämnden senast en månad efter upphörandet. I årsräkningarna och sluträkningarna kan godemännen och förvaltarna yrka om arvode. I januari varje år skickar Överförmyndarnämnden hem ett kuvert till samtliga godemän och förvaltare vilket innehåller blankett till årsräkning/sluträkning samt information. De flesta av godemännen och förvaltarna använder sig av den denna blankett, det förekommer dock att andra blanketter används. I sändelsen bifogas också information och blankett avseende de sociala avgifter som de huvudmän som själva betalar arvode till sina godemän/förvaltare också ska betala. I april gör Överförmyndarnämnden den första uppföljningen över vilka som inte lämnat in årsräkningarna i tid. I datasystemet Wärna tas listor fram över vilka årsräkningar som saknas och påminnelser skickas ut. Det görs sedan ytterligare en uppföljning senare under året. Samtliga årsräkningar och sluträkningar granskas mot underlag såsom kvitton och besked från banken. Det förekommer att handläggarna kontrollerar att påstådda inköp till huvudmannen har kommit huvudmannen till del. 12 (16)

13 Överförmyndarnämndens målsättning är att granskningen av årsräkningarna och sluträkningarna ska vara färdig innan utgången av året då räkningarna lämnades in. Undantag gäller dock för de årsräkningar och sluträkningar som inte lämnats in med fullständiga underlag samt de som lämnats in försenat. Granskningen av årsräkningarna och sluträkningarna har länge legat efter men nu är man åter i fas. Efter utfört granskningsarbete märks årsräkningarna och sluträkningarna med datum för avslutad granskning, handläggarens signatur samt med bedömningen; utan anmärkning, med anmärkning eller med korrigering. Någon övrig dokumentering av granskningsarbetet sker inte. Vid granskningsarbetet utgår handläggarna från Granskningsinstruktion för överförmyndare (Eric Sehlin, Kommentusförlag, 1998). Enligt kanslichefen vet dock handläggarna som arbetat en tid vad som ska granskas och använder sig då inte av instruktionen. s kommentar: Det är av vikt att arbetet med att granska års-/sluträkningarna innan årets slut fortsätter så att inte eventuella fel och brister upptäcks för sent. Samtidigt måste en god kvalitet på granskningen upprätthållas Statistiska uppgifter Kommentar till figur 1: Överförmyndarnämnden har under de granskade åren redovisat underskott. Överförmyndarnämnden har i 2005 års budget fått ett ökat kommunbidrag så den negativa trenden bör nu vända. Tkr Budget Utfall Resultat Figur 1: Sammanställning över budget och utfall för Överförmyndarnämnden i Malmö. Kommentar till figur 2: Totalt antal ärenden har under de granskade åren ökat med undantag för 2005, då antalet minskade. Antalet godemansärenden har följt samma trend som det totala antalet ärenden. Förvaltarärendena och förmyndarärendena har under den granskade perioden ökat i antal med undantag för 2004 då antalet ärenden minskade Godemansärenden Förvaltarärenden Förmyndarärenden Totalt antal ärenden Figur 2: Sammanställning över antalet ärenden hos Överförmyndarnämnden i Malmö. 13 (16)

14 Kommentar till figur 3: Antalet godemän har ökat hos Överförmyndarnämnden i Malmö med undantag för 2005 då antalet godemän minskade. Antalet förvaltare har varit någorlunda konstant dock har en viss ökning skett. Notera att i de fall en person är både god man och förvaltare har personen räknats två gånger i statistiken Antal godemän Antal förvaltare Figur 3: Sammanställning över antal godemän och antal förvaltare hos Överförmyndarnämnden i Malmö. Kommentar till figur 4: Antalet ärende per invånare i Malmö har under de granskade åren ökat med undantag för 2005 då antalet minskade Antal ärenden Antal invånare* *** Antal ärende/invånare 0,011 0,012 0,013 0,012 *SCB statistik ***Malmö stads befolkningsprognos för 2005 Figur 4: Sammanställning över antal ärende/invånare för Överförmyndarnämnden i Malmö. Kommentar till figur 5: Överförmyndarnämndens kostnader per invånare i Malmö har under de granskade åren ökat med undantag för 2004 då kostnaderna per invånare i Malmö minskade Nettokostnad (Tkr) ** Antal invånare* *** Kostnad/invånare (kr) 34,57 39,15 33,80 41,30 *SCB statistik **Budget 2005 ***Malmö stads befolkningsprognos för 2005 Figur 5: Sammanställning över kostnaden/invånare för Överförmyndarnämnden i Malmö. Kommentar till figur 6: Överförmyndarnämndens kostnader per ärende har under de granskade åren ökat med undantag för 2004 då kostnaderna per ärende minskade Nettokostnad (Tkr) ** Antal ärenden Kostnad/ärende (kr) **Budget 2005 Figur 6: Sammanställning över kostnad/ärende hos Överförmyndarnämnden i Malmö. s kommentar: Statistiken för åren baseras på uppgifter per den 31 december medan statistiken för 2005 är per april års siffror kan, enligt kanslichefen, vara något osäkra. 14 (16)

15 5 Jämförelse med andra överförmyndarnämnder Kommentar till figur 7: Överförmyndarnämnden i Stockholm har flest antal ärende/invånare och Helsingborg har minst antal ärende/invånare av jämförda städer. Malmö har fler antal ärenden per invånare än Helsingborg men färre antal ärenden per invånare än Stockholm och Göteborg Stockholm Göteborg Malmö Helsingborg Antal ärenden Antal invånare* Antal ärende/invånare 0,015 0,014 0,013 0,010 *SCB statistik Figur 7: Sammanställning över antal ärende/invånare vid Överförmyndarnämnderna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Kommentar till figur 8: Överförmyndarnämnden i Stockholm har lägst kostnader/invånare och Helsingborg har högst kostnader/invånare av jämförda städer. Malmö har högre kostnader per invånare än Stockholm men lägre kostnader per invånare än Göteborg och Helsingborg Stockholm Göteborg Malmö Helsingborg Nettokostnad (Tkr) Antal invånare* Kostnad/invånare (kr) 26,93 38,86 33,80 39,61 *SCB statistik Figur 8: Sammanställning över kostnad/invånare vid Överförmyndarnämnderna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Kommentar till figur 9: Överförmyndarnämnden i Stockholm har lägst kostnader/ärende och Helsingborg har högst kostnader/ärende av jämförda städer. Malmö har högre kostnader per ärende än Stockholm men lägre kostnader per ärende än Göteborg och Helsingborg Stockholm Göteborg Malmö Helsingborg Nettokostnad (Tkr) Antal ärenden Kostnad/ärende (kr) Figur 9: Sammanställning över kostnad/ärende vid Överförmyndarnämnderna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. s kommentar: Ovanstående tabeller har inte faktagranskats av Överförmyndarnämnderna i Stockholm, Göteborg eller Helsingborg. Jämförelsen hade varit mer rättvisande om jämförelsen skett mellan städer med mer likartade folkmängder. Dock finns inga Svenska städer med liknande folkmängd som Malmö. 15 (16)

16 6 Källor och referenslitteratur Skriftliga källor Beslutsorgan Kommunfullmäktige Avser Reglemente för Malmö Överförmyndarnämnd Internetkällor Internetkälla Avser Sveriges kommuner och landstings hemsida Riksdagens hemsida Statistiska centralbyråns hemsida Muntliga källor Organisation/enhet Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Namn Anette Strömblad (kanslichef) Magne Larsson (ordförande) Marianne Norman (vice ordförande) Referenslitteratur Författare Titel Förlag Eric Sehlin Förmyndare, god man och Kommentus förvaltare Eric Sehlin Granskningsinstruktion för Kommentus överförmyndare 16 (16)

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen?

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Information till dig som vill veta vad det innebär att ha ett uppdrag som god man eller förvaltare Vem kan bli god man eller förvaltare? För att vara god man eller förvaltare

Läs mer

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret GOD MAN/ FÖRVALTARE Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m Överförmyndarkontoret Innehållsförteckning Vem kan få god man?...3 God man för omyndiga (FB 11 kap 1 och 2 )...4 God man

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Lagrum Innehåll Delegat Ersättare Föräldrabalken 10 kapitlet Om förmyndare 10:14 Förslag till

Läs mer

LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden

LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden Beslutad av överförmyndarnämnden den 4 september 2000, 16. Att besluta på överförmyndarnämndens vägnar i följande ärenden eller grupper av ärenden

Läs mer

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare Introduktion Överförmyndaren Varje kommun är ålagd att tillsätta en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Lidingö stad finns en överförmyndare vilken är vald av kommunfullmäktige. Med stöd av föräldrabalkens

Läs mer

Bli någon som gör skillnad

Bli någon som gör skillnad Bli någon som gör skillnad Den tillfredsställelse du känner när du märker att du kan hjälpa en människa som är väldigt utsatt i vårt samhälle, när du märker skillnaden och att du ser att de får det bättre.

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Författningssamling ÖFN Antaget av överförmyndarnämnden: 2007-08-27 75 Senaste ändring: 2008-12-01 131, 2009-04-02 170, 2011-03-24 28, 2012-11-08 48, 2013-03-26 11 Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING för Dokumentets syfte Delegationsordning anger vilka frågor en nämnd delegerat och vem som får rätten att besluta på delegation av nämnden i en viss fråga. Nämnd är beslutsfattare. Dokumentet

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Delegationsordning för Svedala kommuns överförmyndarnämnd Antagen av överförmyndarnämnden 8 oktober 2013 2 Med de förbehåll, som sägs i kommunallagen 6 kap 34, uppdrar överförmyndarnämnden

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Delegationsordning för Svedala kommuns överförmyndarnämnd antagen av kommunfullmäktige 1995-09-13, 54 Gäller från 1995-09-01 1) 10:14 Förslag till tingsrätten på person lämplig

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Beslutanderätten delegeras inte i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren Överförmyndaren FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR 160520 FLIK SID Öf 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Enligt 19 kap 14 Föräldrabalken får Överförmyndare uppdra åt en kommunal tjänsteman med

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Datum 2016-03-08 Överförmyndarnämnden ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Om inte annat anges eller följer av lag eller annan författning är beslutanderätten delegerad till ledamot och ersättare i

Läs mer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut GOD MAN

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

Eda kommuns styrdokument

Eda kommuns styrdokument Dokument: Delegeringsordning Beslut Diarienummer Gäller fr.o.m. Antagen: ÖFN 2005-11-15, 15 2005-12-14 Reviderad: ÖFN 2010-02-17, 2 2010-03-19 Överförmyndarnämndens delegeringsordning Med handläggare i

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut (Förslag

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Överförmyndarnämnden. Bollnäs kommun. Januari Ove Axelsson

Revisionsrapport. Granskning av. Överförmyndarnämnden. Bollnäs kommun. Januari Ove Axelsson Revisionsrapport Granskning av Överförmyndarnämnden Bollnäs kommun Januari 2006 Ove Axelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning...3 1.1 Sammanfattande bedömning...3 2. Bakgrund...4 2.1 Uppdrag och

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse Information om godmanskap och förvaltarskap Kortfattad redogörelse 1 Godmanskap och förvaltarskap Här lämnas en kortfattad redogörelse om godmanskap och förvaltarskap. Du är alltid välkommen att kontakta

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Föreliggande dokument är antaget av överförmyndarnämnden 2013-05-02 34 Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934. Datum:

Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934. Datum: Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934 Handläggare: Sektion/Enhet: Eric Sehlin Datum: 1995-03-27 Mottagare: Kommunalrättssektionen Kommunstyrelsen Överförmyndare Överförmyndarnämnder Rubrik: Underlag

Läs mer

Godmanskap hur fungerar det? Disposition. Överförmyndare. - Överförmyndare/överförmyndarnämnd. - Barn under 18 år. - God man/förvaltare

Godmanskap hur fungerar det? Disposition. Överförmyndare. - Överförmyndare/överförmyndarnämnd. - Barn under 18 år. - God man/förvaltare Godmanskap hur fungerar det? Stockholm den 13 april 2016 Eva von Schéele Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Disposition - Överförmyndare/överförmyndarnämnd - Barn under 18 år - God man/förvaltare

Läs mer

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE Lagar och bestämmelser godmanskap och förvaltarskap i lagar och bestämmelser som i stort sätt samlade i föräldrabalken och förmyndarskapsförodningen God man

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 24 oktober 2016, 77 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun 1 Delegationsordning för i Kiruna kommun 2 Beslutanderätten får inte delegeras i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. Ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun

Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun uppdrar åt angivna tjänstemän att fatta beslut i angivna ärenden som åvilar överförmyndaren

Läs mer

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun Delegationsordning 2019 1 (17) Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun Beslutad 2019-01-09 ÖFN 1 att gälla från 2019-01-10 Inledning Delegationsordning gällande Överförmyndarnämndens

Läs mer

Godmanskap. hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele

Godmanskap. hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele Godmanskap hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele Disposition Överförmyndare/överförmyndarnämnd Barn God man/förvaltare Anhörigbehörighet Framtidsfullmakter Överförmyndare (ÖF) En

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Antagen av Överförmyndarnämnden den 18 oktober 2016, 86 Delegering av ärenden inom nämnd Enligt Kommunallagen 6 kap 33 får en nämnd ge uppdrag

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Ändrad av överförmyndarnämnden den 19 februari 2019, 28 Delegering av ärenden inom nämnd Enligt 6 kap. 37 Kommunallagen, en nämnd får uppdra

Läs mer

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap 1 september 2016 Hanna Fransson Överförmyndarnämnden Växjö kommun Överförmyndarens verksamhet Se till att underåriga och personer som inte själva kan bevaka

Läs mer

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2.

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. ÄLMHULTS KOMMUN DELEGERINGSORDNING 1 (6) Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. Kommunfullmäktige har 2010-12-20, 184 fastställt reglemente för överförmyndarnämnden.

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare

Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom,

Läs mer

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare * Obligatoriska fält 0 Introduktion 0.1 Genom att jag klickar Slutför i sista steget av denna e-tjänst, eller skriver ut och skickar in underskriven pappersblankett,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN ÖN-bilaga 8/2013 Ersätter KFS 2012:21 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2013:25 DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÄRENDETYP BESLUTANDE I ANGIVEN ORDNING Föräldrabalken 10 kap 14 Förslag

Läs mer

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats)

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats) Köping7000, v4.2, 2018-05-30 ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Blanketten är avsedd för socialtjänsten och sjukvården 1 (6) Västra Mälardalens överförmyndarnämnd Personuppgifterna i denna blankett

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär 1 Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll 3 Att göra till att börja

Läs mer

Överförmyndarnämndens delegeringsordning

Överförmyndarnämndens delegeringsordning Överförmyndarnämndens delegeringsordning Delegeringsordning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut: Datum för beslut: Giltighetstid: : ÖN2016/0098 Nämndsekreterare/Kommunkansliet

Läs mer

Delegeringsförteckning för Överförmyndarnämnden Lilla Edets kommun

Delegeringsförteckning för Överförmyndarnämnden Lilla Edets kommun LILLA EDETS KOMMUN Datum Diarienummer Delegeringsförteckning för Överförmyndaren Lilla Edets kommun Överförmyndaren i Lilla Edets kommun delegerar till överförmyndarhandläggarna, enligt samverkansavtal

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Beslutad av Gäller från: Protokollsparagraf: Diarienummer: Nyköping- Oxelösunds överförmyndarnämnd: 2013-09-02 2013-10-01 60 NOÖN 13/17 2/10

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Överförmyndarnämnden Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330/44 113 overformyndarnamnden@tingsryd.se Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vilka skyldigheter du har som förmyndare, oavsett om du är förälder eller

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren Om förordnade förmyndare/särskilt förordnade vårdnadshavare 2018-07-18 INFORMATION TILL FÖRORDNAD FÖRMYNDARE Uppdraget Bestämmelserna i Föräldrabalkens (FB)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Öfn 2016-01-21 2 2016-01-22 DELEGATION AV ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS BESLUTANDERÄTT Delegation ges till handläggare

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Allmänt om förmyndare för barn Föräldrar är normalt vårdnadshavare för sina barn. Som vårdnadshavare ansvarar de för sitt barns personliga förhållanden

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden Föral DELEGATIONSORDNING Dokumentets syfte Delegationsordning anger vilka frågor en nämnd delegerat och vem som får rätten att besluta på delegation av nämnden i en viss fråga. Nämnd är beslutsfattare.

Läs mer

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl 2 (6) Innehållsförteckning Allmänt... 2 Förordnande av god man.......2 Förordnande av förvaltare... 2 Anmälningsskyldighet...

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Här följer instruktioner för hur en ansökan om anordnande av godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken, dvs. ett vanligt godmanskap, eller förvaltarskap enligt 11 kap

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

Göteborgs Överförmyndarnämnd har vid sammanträde beslutat anta en ny delegationsordning.

Göteborgs Överförmyndarnämnd har vid sammanträde beslutat anta en ny delegationsordning. Bilaga 1 Dnr /16 Göteborgs Överförmyndarnämnd har vid sammanträde 2002-09-27 beslutat anta en ny delegationsordning. Viss revidering har därefter skett vid sammanträde 2002-10-16, 2003-01-22, 2003-05-21,

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Delegationsordning för överförmyndarnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsordning för överförmyndarnämnden Riktlinjer 2013-08-14 Överförmyndarnämnden Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Författningssamling 191.3

Författningssamling 191.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 191.3 ERSÄTTNINGSREGLER OCH DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN Fastställda av kommunfullmäktige 2001-04-09, 38 Gäller fr.o.m. 2001-05-15 A. ERSÄTTNINGSREGLER

Läs mer

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN Varför god man? Ensamkommande barn saknar vid sin ankomst till Sverige föräldrar eller andra för dem kända vuxna företrädare som kan

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar kommun

Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar kommun STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Överförmyndarnämnden Chef överförmyndaret Ann Wribe 2016-06-22 Gäller tills vidare 1 (6) Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar

Läs mer

Nynäshamns ärenden och årsräkningarna för 2010

Nynäshamns ärenden och årsräkningarna för 2010 Samverkan Den 1 januari gick överförmyndarverksamheterna från Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö ihop till en gemensam organisation och nämnd. Trots tidiga förberedelser haltade verksamheten

Läs mer

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare (2016) Ljungby kommuns Arvodesreglemente för god man/förvaltare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-04-25 76 1 Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Ljungby kommun

Läs mer

Granskning av överförmyndarnämnden

Granskning av överförmyndarnämnden Revisionsrapport Granskning av överförmyndarnämnden Eskilstuna kommun Augusti 2006 Eva Gustafsson Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Syfte...3 3 Metod...3 4 Kommunala mål och föräldrabalken...4

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Överförmyndarens delegationsordning Antagen av Överförmyndare 2019-01-02 Dnr: KS 2018/0378 Kommentar: - Innehållsförteckning 1. Förkortningar 3 1.1 Lagar 3 1.2 Övriga förkortningar

Läs mer

Uppdraget som god man för ensamkommande barn

Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn 2 Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn skiljer sig från ett vanligt godmanskap på så vis att den gode mannen

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

Delegeringsordning för Överförmyndaren i Trosa kommun

Delegeringsordning för Överförmyndaren i Trosa kommun Delegeringsordning för i Trosa kommun Antagen av överförmyndaren 2017-11-01, dnr KS 2017/161 Innehållsförteckning Delegeringsordning för överförmyndaren... 3 Återrapportering... 3 Återkallande... 3 Ärenden

Läs mer

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Socialtnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Här följer instruktioner för hur en ansökan om godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken, dvs. ett vanligt godmanskap, eller förvaltarskap enligt 11 kap 7 samma lag

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man/förvaltare (ställföreträdare) enligt 11:4, 11:7 FB (föräldrabalken) kan göras av den som ansökan gäller, dennes make/maka/sambo och närmaste släktingar,

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

Delegationsordning. Överförmyndarnämnden. Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52

Delegationsordning. Överförmyndarnämnden. Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52 Överförmyndarnämnden Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning Förkortningar... 1 Föräldrabalken (1949:381)... 2 Tryckfrihetsförordningen (1949:105)... 5

Läs mer

Delegationsordning. för överförmyndarnämnden Kramfors kommun

Delegationsordning. för överförmyndarnämnden Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida (6) Delegationsordning för överförmyndarnämnden Kramfors kommun Område Styning och ledning Fastställd ÖFN 05-0- 4 Program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje Delegationsordning Reviderad/Uppdaterad

Läs mer

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig.

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig. Delegationsordning för överförmyndarnämnden Utgivare: Överförmyndarnämnden Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen av ÖFN 1, 2006-02-09 Reviderad av ÖFN: ÖFN 42, 2006-09-14, ÖFN 52, 2010-04-08, ÖFN

Läs mer

Anmälan om behov av god man

Anmälan om behov av god man Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om den finner

Läs mer

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare Överförmyndarnämnden God man Förvaltare Överförmyndare Måste finnas i kommunen Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige för 4 år Förvaltningsmyndighet Kontrolleras av Länsstyrelsen och JO Välkommen

Läs mer

Att anmäla behov av god man eller förvaltare

Att anmäla behov av god man eller förvaltare Att anmäla behov av god man eller förvaltare När den egna förmågan inte räcker till IBLAND BEHÖVER MAN HJÄLP Du som jobbar i socialtjänsten eller sjukvården kommer ibland i kontakt med personer som inte

Läs mer

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren

Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren Revisionsrapport Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren Trelleborgs kommun Alf Wahlgren, certifierad kommunal revisor Carl-Gustaf Folkeson, revisionskonsult 21 juni 2011 Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Vid frågor kontakta Överförmyndarnämndens kansli 090-16 10 00 overformyndarnamnden@umea.se Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov

Läs mer

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN MED RÄTT God man AT T HJÄLPA Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN Kontakt: overformyndarnamnden@sundsvall.se Innehåll Arvodesprinciper...4 Uppdraget som ställföreträdare...4 Förordnad

Läs mer

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1(6) Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Överförmyndarverksamheten Den enskilde, det vill säga den som har behov av hjälp, och dennes närmaste anhöriga är behöriga att ansöka

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan Datum 2014-08-11 Verksamhetsplan 2015-2017 Överförmyndarnämnden Antagen i Överförmyndarnämnden 2014-09-03 Inledning Överförmyndarnämndens uppdrag är att utöva tillsyn över ställföreträdare

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Sida 1(5) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Ansökan om god man (se mer information sista sidan) Anmälan om behov av god man (se mer information sista sidan) 1. Person

Läs mer

Kommunrevisionen i Åstorp ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÖVERFÖRMYNDAREN

Kommunrevisionen i Åstorp ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÖVERFÖRMYNDAREN ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÖVERFÖRMYNDAREN Bengt Sebring JANUARI 2000 Sida: 1 Ordförande INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll...2 Sammanfattning och slutsatser...2? 4? 4 2.1 Beskrivning...4 2.2 Arvode...5 2.3

Läs mer

Information till gode man och förvaltare

Information till gode man och förvaltare Information till gode man och förvaltare I denna del berättar jag om skillnad på god man och förvaltare, förordnandets omfattning, jäv, ute på djupt vatten, sekretess, myndig - omyndig samt ställföreträdarens

Läs mer

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken (hjälp) Förvaltarskap enligt 11 kap 7 föräldrabalken (skydd) Godmanskap Vid sjukdom,

Läs mer

Överförmyndarnämndens. delegeringsordning. helsingborg.se. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel

Överförmyndarnämndens. delegeringsordning. helsingborg.se. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel SID 1(9) ens delegeringsordning Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(9) Innehållsförteckning 1 Principer för beslut med stöd

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (12) DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÄRENDETYP BESLUTANDE I ANGIVEN ORDNING Föräldrabalken 10 kap 14 Förslag till tingsrätten på person lämplig som förmyndare 10 kap 18 Beslut om att ansöka

Läs mer