Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare"

Transkript

1 Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande behöver hjälp att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och/eller sörja för sin person. Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken 11 kap 4 föräldrabalken lyder: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, skall rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne. Ett sådant beslut får inte meddelas utan samtycke av den för vilken godmanskap skall anordnas, om inte den enskildes tillstånd hindrar att hans eller hennes mening inhämtas. De tre delar som ett godmanskap kan omfatta är alltså bevaka rätt, förvalta egendom samt sörja för person. På blanketten efterfrågas en mer detaljerad beskrivning av vilka åtgärder personen i fråga behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter. De uppgifter som då efterfrågas ska anknyta till nedanstående delar av ett godmanskap. Nedan följer en kort beskrivning av uppdragets tre delar: Bevaka rätt rättsliga åtgärder Uppgiften att bevaka rätt innebär att företräda huvudmannen och tillvarata huvudmannens intressen i olika situationer. Det kan exempelvis röra sig om att ansökningar till myndigheter såsom ansökan om stöd och service enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, ansökan om KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Överförmyndarnämnden 1 (6) Postadress Box 1222, VÄXJÖ Besöksadress Västra Esplanaden 18, Växjö Fax Org.nr Bg Hemsida E-post overformyndarnamnden@vaxjo.se

2 bostadsbidrag m.m. Det kan även innebära att företräda huvudmannen vid avveckling av bostad, vid kontakter med fordringsägare, vid upprättande av avbetalningsavtal, vid ansökan om skuldsanering, vid ärende i hyresnämnd samt vid överklagande av beslut m.m. Det är vanligt förekommande att behovet av god man gäller endast att bevaka en persons rätt i samband med avveckling av bostad/försäljning m.m. I sådant fall kan god man förordnas enligt ovanstående lagrum 11 kap 4 föräldrabalken. Det är då viktigt att det anges i ansökan att godmanskapet gäller endast denna åtgärd och att behoven i övrigt kan tillgodoses på annat sätt. Förvalta egendom Uppgiften att förvalta egendom innebär att ta hand om huvudmannens ekonomi, både vardagsekonomin och tillgångar i form av värdepapper. Det handlar dels om vardagsekonomin dels om förvaltningen av eventuella tillgångar i form av exempelvis bankmedel, aktier, fonder, fastighet och bostadsrätt. Sörja för person Uppgiften varierar från fall till fall men syftet är att se till att huvudmannen har ett bra boende, får en god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor. Nuvarande situation Det är viktigt att det framgår av ansökan/anmälan hur den enskildes ekonomi tas hand om i dagsläget. Om det är den enskilde själv som sköter betalning av räkningar m.m. eller om någon anhörig eller annan utomstående tar hand om ekonomin, ska det anges varför detta inte kan fortsätta. Om en anhörig sköter ekonomin men p.g.a. hög ålder eller sviktande hälsa inte längre orkar fortsätta med det ska det undersökas om den dagliga skötseln av ekonomin kan tillgodoses genom bankens försorg, t.ex. genom att sätta räkningar och andra utgifter på autogiro. Godmanskap endast om det behövs Tingsrätten anordnar godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken. Som framgår av lagrummet ska tingsrätten anordna godmanskap endast om det 2 (6)

3 behövs. Denna formulering är ett uttryck för principen om minsta ingripande åtgärd. Principen medför att godmanskap kan anordnas endast om den enskildes behov inte kan lösas på något annat sätt. Detta betyder att även om den enskilde p.g.a. sitt hälsotillstånd är i behov av hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person får inte godmanskap anordnas om hjälpen i det enskilda fallet kan ges på ett mindre ingripande sätt. Av förarbetena (prop. 1974:142 s. 121) uttrycks att godmanskap ska anordnas endast när så erfordras och inte då den enskildes hjälpbehov kan bli tillfredställande uppfyllt på annat sätt. På blanketten för ansökan/anmälan om god man ska ett flertal frågor besvaras gällande vad som gjorts för att försöka tillgodose den enskildes behov på ett mindre ingripande sätt än genom godmanskap. Det som menas med annat mindre ingripande sätt är förutom hjälp från anhörig, fullmakter av olika slag t.ex. för ekonomi, rättighetsbevakning m.m., anlitande av banks förvaltningsavdelning, juridiskt ombud, Arbete och välfärs förmedlingsmedel, bistånd enligt socialtjänsten m.m. För att ett godmanskap ska anordnas fordras följande utredning och kompletterande handlingar till ansökan/anmälan: Läkarintyg på Socialstyrelsens blankett SoSB pee beställs hos läkaren som personen ansökan gäller har kontakt med. Social utredning skriven av biståndshandläggare, kurator, sjuksköterska eller annan myndighetsperson med god kännedom om den enskildes ekonomi. Av utredningen ska framgå den enskildes ekonomiska och sociala situation samt de övriga uppgifter som kan vara till vägledning för tingsrättens bedömning av om den enskilde behöver god man. Den enskildes skriftliga samtycke (behövs ej om ansökan undertecknats av den enskilde). Åtagande från föreslagen god man. (Om god man inte har kontaktats kan överförmyndarkontoret rekrytera lämplig god man för uppdraget.) Yttranden från anhöriga (d.v.s. deras inställning till att god man förordnas). Med anhöriga avses make/maka, sambo, barn, barnbarn eller andra nära släktingar. Om den enskilde själv har ansökt om godmanskap eller samtyckt till detta och enligt läkarintyg förstår vad saken gäller behöver inte yttranden från anhöriga bifogas. 3 (6)

4 Samtycke till godmanskap arvode till god man En god man/förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag och rätt till ersättning för de kostnader som varit påkallade för uppdragets utförande. Huvudregeln är att den som har god man också ska betala arvode för detta. Detta samtycker den enskilde till i samband med ansökan om god man. Endast under vissa förutsättningar kan kommunen stå för arvodet. Det rör sig om situationer där den enskilde har låga inkomster (mindre än 2,65 prisbasbelopp, d.v.s kr brutto för år 2008) eller tillgångar till ett värde av mindre än två gånger basbeloppet ( kr för år 2008.). Överförmyndarkansliet fattar beslut om arvode efter att årsräkningen som gode mannen ska lämna in varje år för den 1 mars har granskats. Förvaltarskap en ingripande åtgärd Enligt 11 kap 7 föräldrabalken kan förvaltarskap anordnas för en person som p.g.a. sjukdom, psykiskt störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande är ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom. Förvaltarskapet ersatte 1988 den tidigare omyndigförklaringen. Den huvudsakliga skillnaden mellan förvaltarskap och omyndigförklaring är att ett förvaltarskap är betydligt mer flexibelt i dess utformning och kan anpassas till den enskildes behov i varje enskilt fall. Förvaltarskap kan bara anordnas om den enskildes hjälpbehov inte kan tillgodoses på något mindre ingripande sätt, som t.ex. genom godmanskap eller fullmakt. Om ansökan/anmälan gäller förvaltarskap behöver utförliga uppgifter lämnas om varför personens behov inte kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt. Om inte utrymmet räcker till bör du använda bilagor. Ett förvaltarskap medför att förvaltaren får full bestämmanderätt över den enskildes egendom. Förvaltaren företräder också personen i fråga i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget. Den som har förvaltare förlorar sin rättshandlingsförmåga, d.v.s. förmågan/behörigheten att sluta avtal m.m. Även om en person har förvaltare omfattas normalt inte förvaltarens uppdrag av den inkomst som personen får från eget arbete eller avkastningen från den egendomen. Likaså omfattas inte vad personen efter 4 (6)

5 att förvaltare förordnats får genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande vid försäkring eller pensionssparande. Tingsrätten kan dock besluta att förvaltarskapet ska omfatta även dessa inkomster och tillgångar. Liksom godmanskap kan ett förvaltarskap avse att bevaka den enskildes rätt, förvalta hans/hennes egendom och/eller sörja för hans/hennes person. För att ett förvaltarskap ska anordnas fordras följande utredning och kompletterande handlingar till ansökan/anmälan: Läkarintyg på Socialstyrelsens blankett SoSB pee - beställs hos läkaren som personen ansökan gäller har kontakt med. Social utredning skriven av biståndshandläggare, kurator, sjuksköterska eller annan myndighetsperson med god kännedom om den enskildes ekonomi. Av utredningen ska framgå på vilka grunder den enskilde kan anses ur stånd att vårda sig själv och/eller sin egendom. Det ska särskilt betonas varför utredaren anser att det finns en påtaglig risk för att den enskildes ekonomi raseras om den enskilde inte förordnas en förvaltare. Yttranden från anhöriga (d.v.s. deras inställning till att förvaltare förordnas). Med anhöriga avses make/maka, sambo, barn, barnbarn eller andra nära släktingar. Vem kan ansöka om god man/förvaltare? Vem kan anmäla? Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare får göras av den som ansökningen avser, om han eller hon har fyllt sexton år, samt av hans eller hennes make eller sambo och närmaste släktingar. Ansökan om anordnande av godmanskap enligt eller förvaltarskap får också göras av överförmyndarnämnden. Om en god man förordnats har denne även i egenskap av god man behörighet att ansöka om förvaltarskap. Om handlingar om anordnande av godmanskap kommer in från annan än ovanstående personer betraktas dessa som en anmälan om behov av god man eller förvaltare. Vem som helst kan alltså anmäla ett behov till överförmyndarnämnden, men då avgör nämnden om en ansökan om god man eller förvaltare ska lämnas till tingsrätten för beslut. Överförmyndarkansliets handläggning När ansökan eller anmälan inkommit till överförmyndarkansliet granskas de inkomna handlingarna och kansliet avgör om eventuella kompletteringar 5 (6)

6 behöver göras. Generellt kan sägas att ju fler handlingar av de ovanstående som bifogas ansökan/anmälan desto kortare handläggningstid behövs på överförmyndarkansliet. Överförmyndarkansliet avgör om det finns ett behov av god man eller förvaltare och vidarebefordrar sedan ansökan till tingsrätten vilken fattar beslut i frågan. Om överförmyndarkansliet anser att god man inte behövs då behoven kan tillgodoses på annat mindre ingripande sätt skickas ansökan med ett avstyrkande till tingsrätten. Om ingen ansökan inkommit utan endast anmälan avskrivs ärendet om behov av god man/förvaltare inte ansetts finnas. Tingsrätten fattar beslut Godmanskap eller förvaltarskap som beskrivits ovan beslutas av tingsrätten. Samtidigt förordnar tingsrätten en god man eller förvaltare med alla eller något/några av de uppgifter som beskrivits ovan (bevaka rätt, förvalta egendom och/eller sörja för person). Beslutet kan överklagas. Har du några frågor om ansökningen är du välkommen att kontakta oss! Ansökningshandlingarna skickas till: Överförmyndarnämnden, Växjö kommun, Box 1222, VÄXJÖ För frågor är du välkommen att kontakta på telefon eller skicka ett mejl till overformyndarnamnden@vaxjo.se så svarar vi så snart vi kan. 6 (6)

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

AV GOD MAN/FÖRVALTARE Avdelningen för överförmyndarärenden

AV GOD MAN/FÖRVALTARE Avdelningen för överförmyndarärenden ANSÖKAN/ANMÄLAN OM BEHOV Malmö stad AV GOD MAN/FÖRVALTARE Avdelningen för överförmyndarärenden ANSÖKAN/ANMÄLAN Ansökan/Anmälan gäller God man Ansökan/Anmälan gjord av Förvaltare Egen ansökan Nära anhörig

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av förvaltare p.g.a. hälsoskäl (11kap 7 förvaltare) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Vem kan få god man eller förvaltare?

Vem kan få god man eller förvaltare? Vem kan få god man eller förvaltare? Information till dig som vill ansöka om god man eller anmäla ett behov av god man eller förvaltare Vem kan få god man? Om du på grund av sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Ansökan om god man/förvaltare Ansökan kan göras av personen det gäller, maka/make/sambo eller närmaste släkting. För övriga (socialtjänsten, vården m fl.) gäller blanketten anmälan om behov av god man/förvaltare.

Läs mer

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats)

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats) Köping7000, v4.2, 2018-05-30 ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Blanketten är avsedd för socialtjänsten och sjukvården 1 (6) Västra Mälardalens överförmyndarnämnd Personuppgifterna i denna blankett

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av god man p.g.a. hälsoskäl (11kap 4 föräldrabanken) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl 2 (6) Innehållsförteckning Allmänt... 2 Förordnande av god man.......2 Förordnande av förvaltare... 2 Anmälningsskyldighet...

Läs mer

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare Introduktion Överförmyndaren Varje kommun är ålagd att tillsätta en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Lidingö stad finns en överförmyndare vilken är vald av kommunfullmäktige. Med stöd av föräldrabalkens

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande, den som har behov av förvaltare Jag behöver

Läs mer

Överförmyndarkontoret

Överförmyndarkontoret Överförmyndarkontoret ANSOKAN OM GOD MAN/FÖRVALTARE (Ansökan från anhöriga) Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Ansökan om förordnande av god man eller

Läs mer

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1(6) Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Överförmyndarverksamheten Den enskilde, det vill säga den som har behov av hjälp, och dennes närmaste anhöriga är behöriga att ansöka

Läs mer

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken Ansökan Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 resp 7 får göras av den som ansökan avser, hans eller hennes make eller sambo och närmaste släktingar. Syftet med

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Ansökan avser, den som har behov av förvaltare ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken

Läs mer

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken Ansökan Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 resp 7 får göras av den som ansökan avser, hans eller hennes make eller sambo och närmaste släktingar. Syftet med

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av förvaltare)

Läs mer

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Här följer instruktioner för hur en ansökan om anordnande av godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken, dvs. ett vanligt godmanskap, eller förvaltarskap enligt 11 kap

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av förvaltare)

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare * Obligatoriska fält 0 Introduktion 0.1 Genom att jag klickar Slutför i sista steget av denna e-tjänst, eller skriver ut och skickar in underskriven pappersblankett,

Läs mer

1.Person ansökan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer

1.Person ansökan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer Se information på sista sidan om vart ansökan ska skickas ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN - Från anhörig Avseende behov av god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken)

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Vid frågor kontakta Överförmyndarnämndens kansli 090-16 10 00 overformyndarnamnden@umea.se Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse Information om godmanskap och förvaltarskap Kortfattad redogörelse 1 Godmanskap och förvaltarskap Här lämnas en kortfattad redogörelse om godmanskap och förvaltarskap. Du är alltid välkommen att kontakta

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man ska endast göras om den enskilde inte kan ansöka själv. Egen ansökan från den enskilde, eller från nära anhörig, ska skickas direkt

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden

Anmälan till överförmyndarnämnden Anmälan till överförmyndarnämnden Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Socialnämnden är enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen och 15 6 p LSS skyldig

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Sida 1(5) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Ansökan om god man (se mer information sista sidan) Anmälan om behov av god man (se mer information sista sidan) 1. Person

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Adress

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Adress Postnummer

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

1. Anmälan gäller. 2. Anmälare. 3. I vilken omfattning och med vad behöver ovan nämnd person hjälp. Kryssa för det anmälan avser God man Förvaltare

1. Anmälan gäller. 2. Anmälare. 3. I vilken omfattning och med vad behöver ovan nämnd person hjälp. Kryssa för det anmälan avser God man Förvaltare Anmälan Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om den finner att god man eller förvaltare bör förordnas för någon. Sådan anmälan skall göras

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Föräldrabalken kapitel 11 om god man 4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den som ansökningen avser (en egen ansökan ska då lämnas in) samt av hans eller hennes make eller sambo och

Läs mer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare får lämnas in av den som har kunskap om den enskildes behov. Vanligtvis anmäls behovet av socialtjänsten eller av läkare. Överförmyndarnämnden

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Här följer instruktioner för hur en ansökan om godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken, dvs. ett vanligt godmanskap, eller förvaltarskap enligt 11 kap 7 samma lag

Läs mer

Ansökan om god man / förvaltare

Ansökan om god man / förvaltare Ansökan om god man / förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är

Läs mer

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap 1 september 2016 Hanna Fransson Överförmyndarnämnden Växjö kommun Överförmyndarens verksamhet Se till att underåriga och personer som inte själva kan bevaka

Läs mer

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare,

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Anmälan avser Namn Adress Postnummer Personnummer Telefonnummer Postadress Vistelseadress, om annan än ovan Den

Läs mer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den ansökan avser. Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå Sökande, den som har behov av god man EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Jag behöver hjälp

Läs mer

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Socialtnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man/förvaltare (ställföreträdare) enligt 11:4, 11:7 FB (föräldrabalken) kan göras av den som ansökan gäller, dennes make/maka/sambo och närmaste släktingar,

Läs mer

- Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda.

- Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda. ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (egen ansökan) - Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda.

Läs mer

Information. att ansöka om god man. Hur gör man?

Information. att ansöka om god man. Hur gör man? Överförmyndarnämnden Information att ansöka om god man Hur gör man? Allmänt om ställföreträdare En god man är en kvinna eller man som företräder en person som på grund av medicinska skäl inte klarar av

Läs mer

1.Person anmälan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer

1.Person anmälan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer Se information på sista sidan om vart anmälan ska skickas ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN Avseende behov av god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken) Förvaltare

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Ansökan om förordnande av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 får göras av den ansökan avser, dennes maka/make/sambo

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN

ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN Vid frågor kontakta Överförmyndarnämndens kansli 090-16 10 00 overformyndarnamnden@umea.se Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN Avseende behov av

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Kontaktuppgifter till huvudmannen (den ansökan eller anmälan gäller) Personnummer Postnummer Postadress Vistelseadress, om

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Den enskilde som ansökan avser, den som har behov av god man ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN. avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7. 1. Kryssa för vad anmälan avser

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN. avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7. 1. Kryssa för vad anmälan avser ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 I föräldrabalken 11 kap 4 framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av förvaltare enligt 11 kap. 7 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av förvaltare enligt 11 kap. 7 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av förvaltare enligt 11 kap. 7 föräldrabalken Ansökan eller anmälan skickas till. Om det är en ansökan skickar nämnden den vidare till Västmanlands tingsrätt. Om det är

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken Ansökan eller anmälan skickas till. Om det är en ansökan skickar nämnden den vidare till Västmanlands tingsrätt. Om det är en

Läs mer

Ansökan om god man / förvaltare

Ansökan om god man / förvaltare Ansökan om god man / förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (egen ansökan) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare,

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Anmälan avser Namn Adress Postnummer Personnummer Telefonnummer Postadress Vistelseadress, om annan än ovan Den

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Enköping Heby Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby Östhammar Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (egen ansökan)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (egen ansökan) ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS KANSLI Arvika och Eda kommuner ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (egen ansökan) Ansökan tillsammans med bilagor skickas till: Värmlands

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Vid uppdagat behov av ställföreträdarskap ska Socialnämnd och Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

God man. Förvaltare. 1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare. 2. Anmälaren. Anmälan kan göras av myndighet.

God man. Förvaltare. 1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare. 2. Anmälaren. Anmälan kan göras av myndighet. Anmälan om behov av god man eller förvaltare till Överförmyndarnämnden angående behov av god man enligt föräldrabalken 11 kap. 4 eller förvaltare enligt 11 kap. 7 Anmälan kan göras av myndighet. Kryssa

Läs mer

Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN

Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt 11 kap 4 respektive 7 får göras av bl a, den hjälpbehövandes make eller sambo och närmaste släktingar.

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden kontrollerar att förmyndare, gode män och förvaltare utför sitt uppdrag korrekt. 3 ÖVERFÖRMYNDARFÖRVALTNINGEN I varje kommun ska det finnas

Läs mer

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret GOD MAN/ FÖRVALTARE Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m Överförmyndarkontoret Innehållsförteckning Vem kan få god man?...3 God man för omyndiga (FB 11 kap 1 och 2 )...4 God man

Läs mer

Att anmäla behov av god man eller förvaltare

Att anmäla behov av god man eller förvaltare Att anmäla behov av god man eller förvaltare När den egna förmågan inte räcker till IBLAND BEHÖVER MAN HJÄLP Du som jobbar i socialtjänsten eller sjukvården kommer ibland i kontakt med personer som inte

Läs mer

Ansökan (anhörig-ansökan) avseende god man eller förvaltare

Ansökan (anhörig-ansökan) avseende god man eller förvaltare Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap. 4 respektive 7 får göras av den enskilde, dennes make eller sambo eller närmaste släktingar. Syftet med blanketten är att

Läs mer

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare God man och förvaltare Den som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp att bevaka sin

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

EGEN ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE EGEN ANSÖKAN 1(6) EGEN ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE/HUVUDMAN BEHÖRIG DOMSTOL Ansökan

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Nacka tingsrätt Box 69 131 07 NACKA Ansökan om god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser (se sid 4 om skillnaden mellan god man och förvaltare) God man Förvaltare Person

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. 3 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd.

Läs mer

Att få hjälp av en god man

Att få hjälp av en god man Information Att få hjälp av en god man INFORMATION OM GODMANSKAP OCH FÖRVALTARSKAP Vem kan få god man En myndig person som är i behov av hjälp i rättsliga eller ekonomiska angelägenheter, eller någon som

Läs mer

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 alternativt 7 föräldrabalken (ansökan från anhörig).

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 alternativt 7 föräldrabalken (ansökan från anhörig). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt 11 kap 4 respektive 7 föräldrabalken får göras av bl.a. av den hjälpbehövandes make eller sambo och närmaste släktingar. Syftet med blanketten

Läs mer

Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7

Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt 11 kap 4 respektive 7 får göras av bl a den hjälpbehövandes make eller

Läs mer

Övriga upplysningar:..

Övriga upplysningar:.. ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN - Egen Se information på sista sidan om vart ansökan ska skickas Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken) Förvaltare (enligt 11 kap 7 föräldrabalken)

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN-FÖRVALTARE - ANHÖRIG 1 (5) Kryssa för det ansökan avser. Ansökan skickas till Norrköpings Tingsrätt, Box 418, 601 05 Norrköping

ANSÖKAN OM GOD MAN-FÖRVALTARE - ANHÖRIG 1 (5) Kryssa för det ansökan avser. Ansökan skickas till Norrköpings Tingsrätt, Box 418, 601 05 Norrköping ANSÖKAN OM GOD MAN-FÖRVALTARE - ANHÖRIG 1 (5) ANSÖKAN OM GOD MAN/FÖRVALTARE (Ansökan från anhörig) Avseende behov av god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser God man Förvaltare Ansökan skickas

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Anmälan om behov av god man eller förvaltare Kryssa för det anmälan avser (se sid 4 om skillnaden mellan god man och förvaltare) God man Förvaltare Person som anmälan gäller Namn Personnummer

Läs mer

Anmälan om behov av god man

Anmälan om behov av god man Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om den finner

Läs mer

eller: bevaka rätt/förvalta egendom angående en särskild, ofta tillfällig angelägenhet

eller: bevaka rätt/förvalta egendom angående en särskild, ofta tillfällig angelägenhet 1 ANSÖKAN OMGOD MAN ELLER FÖRVALTARE 1. ANSÖKAN se information under A (anmälan av den som inte är behörig att göra ansökanse särskild blankett) Ansökan gäller God man Förvaltare Ansökan gjord av Egen

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Anmälan om behov av god man

Anmälan om behov av god man Anmälan om behov av god man Här följer instruktioner för hur du anmäler behov av god man till överförmyndarnämnden. För att överförmyndarnämnden skall kunna göra en ansökan om godmanskap till tingsrätten

Läs mer