Investeringsäskande inför budgetåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Investeringsäskande inför budgetåret"

Transkript

1 Skånevård Sund Mats Lundberg Kerstin Asterhag Verksamhetschef Controller Datum Version 1,0 Dnr 1 (13) Investeringsäskande inför budgetåret Övergripande I Skånevård Sund är det fortsatt stort fokus på de pågående om- och nybyggnationen på sjukhusområdena i Helsingborg och Ängelholm. Helsingborgsprojektet hanteras i princip utanför denna process, men det finns delar som berörs varför diagnostiks kommande investeringar som är kopplade delvis till NSH är med i sammanställningen. Diagnostikinvesteringarna och främst MR3T och PET-CT är beroende av framdriften och planeringen av NSH projektet. Vi kan notera utifrån lokal utrustningspott så har vi en påverkan av att utrustning till endoskopiverksamheten i Helsingborg för totalt 11 Mkr belastar lokal pott under åren 2016, 2017 och Överföringen av Kardiologimottagningen till Sund under 2016 har också generat investeringsbehov för den nya lokalen. I Ängelholm färdigställs Sunds delar i projektet NSÄ under våren En viktig del i projektet NSÄ är att lämna södra sjukhusområdet i Ängelholm. Nuvarande beslutade byggnationer inrymmer inte alla delar. Det pågår projektering för att hantera de resterande verksamheterna i en ny byggnad. Denna byggnad kallad BY70 och tas upp här avseende Sunds del. Byggnaden ska också inrymma Habilitering och hjälpmedel och Hälsostadens vårdcentral Laxen. Motsvarande äskande torde finnas i deras redovisningar. Ett samlat investeringsäskande kommer att läggas fram av Regionfastigheter under våren, men vi ser det som viktigt att även visa den som en del av samlade bilden för Sund. För Psykiatrin i Malmö är det väsentligt att lokalfrågan löses och vi har i vårt äskande tagit upp lokalbehovet för Vuxenpsykiatri och Barn- o ungdomspsykiatri. Postadress: Helsingborg Besöksadress: Helsingborgs lasarett, S Vallgatan 5 Telefon (växel): Fax: Internet: skane.se Organisationsnummer:

2 2 (13) Investeringsyrkandena tar i övrigt inte upp några bygginvesteringar för ombyggnadsprojektet NSH (Helsingborg) Björn Zackrisson Förvaltningschef Skånevård Sund 1. Utrustningsinvesteringar 1.1. Lokal pott för utrustningsinvesteringar under 5 Mkr Lokal pott för utrustningsinvesteringar har sedan förvaltning Sund bildades uppgått till 46 Mkr. Potten har varit hårt belastad under 2016, och det står klart redan nu att behoven för 2017 sannolikt kommer att överstiga pottnivån. Vår bedömning är att potten framöver behöver räknas upp för att klara verksamheternas ökade krav på larm och övervakning samt för följdinvesteringar med anledning av NSH-projektet. Vi har också ett fortsatt utbytesbehov inom endoskopin samt ett antal projekt inom Diagnostiks ramar strax under 5 Mkr-beloppen. Vi äskar 50 Mkr till lokal pott årligen inom perioden 1.2. Utrustningsinvesteringar över 5 Mkr Sammantaget äskar vi för utrustning för 164,5 Mkr med tyngdpunkt på 2020 då inflyttning av akutdiagnostik sker i Helsingborg. Utöver diagnostik äskar vi för patientövervakning kardiologi 9,5 Mkr. Nedan preciseras respektive yrkande för Övervakning kardiologi Sammanfattande motivering och bakgrund Äskades ursprungligen för utbyte under 2017, men efter gemensamt beslut vid investeringssammanträde april 2016 beslöts att avvakta till Helsingborg ska vara först ut vid kommande upphandling. Upphandlingsarbetet pågår i nära samarbete med Medicinsk Teknik. Det befintliga EKG övervakningssystemet på Hjärtavdelningen och Kranskärlsröntgen i Helsingborg installerades Systemet rymmer i dag 36 patientövervakningsplatser för kontinuerlig arytmi- och ischemiövervakning samt monitorering av vitala parametrar. Det nuvarande systemet lever ej längre upp till dagens kvalitetsmått vad gäller användarvänlighet och patientanpassade funktioner. Det nuvarande systemet har även pga av sin ålder en begränsad support från fabrikanten och vid driftsstörningar riskerar att vital övervakning av svårt sjuka patienter ej kan ske med tillräcklig funktionsnivå. En installation av nytt

3 3 (13) system bedöms behövas första kvartalet Ett nytt system som uppfyller hjärtavdelnings krav ska omfatta 42 vårdplatser samt övervakning på Kranskärlsröntgen/PCI lab. Systemet måste också vara designat för att kunna ge en flexibel övervakning vid kommande ombyggnation av hjärtavdelningen i samband med byggnation av Nya sjukhusområdet Helsingborg Datortomograf Ängelholm Skånevård sund äskar för 2018 ett planenligt utbyte av CT utrustning anskaffad 2010 i Ängelholm. Förutom att utbytet motiveras av åldersskäl så börjar datortomografens teknologi att bli föråldrad Konventionellt lab Trelleborg Utbyte av konventionellt lab Trelleborg. Befintlig utrustning från Utrustningen används både i ordinarie verksamhet och för forskningsändamål av SUS. Nya utrustningen föreslås vara beskaffad med stereofunktion för ortopedisk forskning på SUS. Kostnaden för standardutrustning är mellan 3,5 till 5 mkr. För den utökade kostnaden för stereofunktion behövs överenskommelse om finansiering på regional nivå MR 3T Helsingborg Sammanfattande motivering och bakgrund I hela region Skåne och i Sund finns långa väntetider till MRundersökningar. Rent medicinskt finns anledning att i fler fall än idag byta från undersökningar med joniserande strålning till MR, dels av strålskyddsskäl men även pga ett ökat diagnostiskt utbyte vid MR. Detta kan idag inte göras då väntetiden med ett ökat antal undersökningar skulle öka ytterligare. 3T MR ger möjlighet till undersökningar med högre upplösning och är rekommenderad metod att undersöka prostata. Metoden ger förbättrad diagnostik även av andra organ i bäckenet. För många leder, vissa neuroundersökningar och bröstcancerdiagnostik finns likaledes fördelar. En 3T MR ger förbättrade diagnostiska möjligheter och samtidigt en total kapacitetsökning på MR. Upphandling 3T planeras finnas för avrop i det avtal som tecknas efter upphandling våren Äskandet avser att avrop sker inom tidsramen för optioner. Lokaler Arbete med inplacering pågår.

4 4 (13) PET-CT Helsingborg Sammanfattande motivering och bakgrund Regionalt har arbetet med att placering för den utökade PET-CT kapaciteten inom pågått under en tid och beslut väntas under januari I beslutsförslaget förordas att installation av PET-CT sker i Helsingborg 2020 i samband med att lokaler finns att tillgå Övriga utrustningsäskande Övriga investeringar för är inte specificerade i denna sammanfattning 2. Bygginvesteringar 2.1. Lokal pott för bygginvesteringar under 5 Mkr Den årliga lokala byggpotten som Skånevård Sund disponerar ligger sedan 2015 på 18 Mkr/år. Nivån föreslås oförändrad under perioden 2.2. Bygginvesteringar över 100 Mkr Bakgrund OP Trelleborg Nuvarande operationskapacitet inom Skånevård Sund, med alla operationssalar bemannade, bedöms vara nödvändig för att motsvara det totala behovet och upprätthålla en tillgänglighet inom stipulerad tid. En anledning till detta är det SUS inte är dimensionerat för att klara det egna behovet och därför sedan beslutet om Skånsk Livskraft utnyttjar operationsresurser i Trelleborg och Landskrona, enheter som idag drivs av Sund. NSH projektet kommer troligen dessutom att påverka opererande verksamheter vid Helsingborgs lasarett under ett antal år. Under denna tid finns stor risk att tillgång till operationskapacitet påverkas negativt i Nordvästra Skåne. Liknande byggprojekt vid sjukhusen i Lund och Malmö begränsar möjligheten att fördela kirurgi mellan sjukhusen. I dagsläget finns även en tillgänglighetsproblematik när det gäller kirurgi och ortopedi. För att hantera NSH och andra byggprojekt i Skåne krävs en flexibilitet kommande år när det gäller att utnyttja tillgängliga operationsresurser. Ett sätt att hantera opererande verksamheters behov av operationskapacitet är att använda och anpassa de resurser som finns vid lasaretten i Trelleborg och Landskrona samt Hälsostaden Ängelholm. Befintliga resurser och förslag till handlingsplan beskrivs per område.

5 5 (13) Beskrivning Det finns 5 operationssalar på lasarettet varav 2 används för ledplastikkirurgi. Resterande operationer utförs vid 2 större och en mindre sal, op-sal 1 som är 32,5kvm. Vid enheten utförs cirka operationer och behandlingar per år. Op-sal 1 uppfyller inte riktlinjer vad gäller lokalyta för op-verksamhet med 35 kvm för mindre kirurgiska ingrepp och 50 kvm för större ingrepp. Det kan eventuellt bedrivas viss utvald operationsverksamhet som inte kräver utrymmeskrävande kringutrustning på denna sal om vissa mindre renoveringsåtgärder motsvarande 1,3 miljon kr vidtas. Detta är dock ingen långsiktig lösning. Vårdförbundet har meddelat att man kommer lägga arbetsstopp/skyddsstopp enligt 6 kap. 7 AML om åtgärder inte vidtas före Om förstudie gällande nybyggnad kommer arbetsstopp temporärt släppas. Operationsenheten beskrivs i övrigt att vara gammal, sliten och trång och i stort behov av åtgärder, även avseende ventilation, vilket påverkar så väl patientsäkerhet som arbetsmiljön negativt. På Operationsenheten i Trelleborg genomfördes en förstudie våren 2015 där projektledarna konstaterade att ombyggnation av befintliga lokaler inte är möjligt. Takhöjden uppfyller inte s programtekniska standard som anger våningshöjd 3900 mm samt programarea 60 kvm. Befintliga operationslokaler i Trelleborg har takhöjden 3400 mm. Man har genomfört små förbättringsarbeten i lokalerna för att se över materiallager, förbättrat arbetsmiljön i form av ändrade rutiner och förvaring av utrustning. Under de senaste åren har problem med ventilationen med bl.a. för hög luftfuktighet under sommarmånaderna på sal 5. Hösten 2015 noteras 11 postoperativa infektioner och vid mätning registreras CFU-värden på > 20. Det har lett till att stora delar av den ortopediska verksamheten har fått ställas in, och endast ingrepp som inte innebär insättning av implantat utförs där, förutom ÖNH-kirurgi. Största delen av verksamheten i Trelleborg är ortopedi som ställer krav på ventilationen för infektionskänslig kirurgi < 10 CFU. Det lyckas man uppnå på de salar där plastikingrepp utförs. Enligt Regionservice finns det inget mer som kan göras för att förbättra ventilationen. Förvaltning Sunds mål är en operationsavdelning med hög kvalitet, produktion och patientsäkerhet. Då det konstaterats att ombyggnad inte är möjligt krävs nybyggnad och modernisering av lokaler samt ventilationssystem. En lösning kan vara införskaffande av operationsmoduler. Följande förstudier/äskande är gjorda

6 6 (13) B Förstudie Operationsenheten Tg (Brita Winsa/Åsa Rudin) B Förstudie Nybyggnation (Brita Winsa) B Skjutdörrar till sterilförråd (Brita Winsa/Åsa Rudin) B Ombyggnation op-sal (Steen Ekdahl/Lena Larsson) Förslag Inom befintliga byggnader finns det inte möjlighet att tillskapa en ny OPanläggning. Verksamheten har tagit fram ett förslag på byggnation av en fristående modulbaserad OP-anläggning. Regionfastigheter har från leverantör gjort en kostnadsuppskattning för moduler är ca. 150 mkr. Kostnad för tillhörande utrustning mycket grovt uppskattat till mkr Byggnad 70 Ängelholm I Ängelholm finns idag inte lokaler som möjliggör att Södra sjukhusområdet avvecklas, vilket varit en av förutsättningarna kring Hälsostaden. Verksamheter som är placerade på Södra sjukhusområdet och saknar lokaler är Habilitering och hjälpmedel, vuxenpsykiatri, Hudmottagning. Till detta ska läggas Barn och ungdomsmedicinsk mottagning som hyr lokaler på Norra sjukhusområdet som inte uppfyller arbetsmiljökraven (By15). I planen kring Hälsostaden ingår också att vårdcentralen Laxen lokaliseras till sjukhuset. Styrgruppen för NSÄ har därför under juni 2016 startat ett arbete med att ta fram underlag för ytterligare extern förhyrning. Under februari kommer arbetet med underlag att vara klart och kan lämnas till Hälsostaden AB för kostnadsberäkning. Totalt kvm, varav Sund kvm med fördelning enligt nedan: Vårdcentral Laxen, Hälsostaden HAB Psyk vuxenmottagning (Sund) 500 BUP (Sund) 500 Barn o ungdomsmedicinskmottagning (Sund) 700 Hud (Sund) Kalkylerad hyreskostnad/ kvm är kr/kvm Vuxenpsykiatri Malmö Utdrag ur rapport Framtidens sjukvård Vuxen psykiatri Malm-Trelleborg

7 7 (13) I Malmö/Trelleborg finns idag 148 slutenvårdsplatser för psykiatriska patienter. Vårdplatsläget är hela tiden mycket ansträngt och svåra prioriteringar sker ofta. Vuxenpsykiatrin hade 4447 vårdtillfällen av 2402 unika patienter under Inom öppenvården Malmö/ Trelleborg utförde vi besök av unika patienter. Öppenvården är förlagd till lokaler utanför sjukhusområdet. Allmänpsykiatri på Fosievägen och Drottninggatan och Agneslundsvägen. Psykos bla på Drottninggatan samt Beroendecentrum bla på Triangeln. Om 5 år beräknas den åldersgrupp där vuxenpsykiatrins största patientgrupp finns, ålder år, ha ökat med cirka personer. Den största ökningen av psykisk ohälsa noteras bland kvinnor i åldern år. I gruppen unga vuxna totalt finns data på att de i allt större utsträckning vårdas i den psykiatriska slutenvården, ffa för depressions- och ångestproblematik samt självmordsförsök. En uppskattad ökning av vårdplatsbehovet från dagsläget, 14 vpl, till 158 vpl Det finns ett önskemål på BCM att Triangelmottagningen blir regionsövergripande kompetenscentrum. För detta krävs utökade resurser både avseende personal och lokaler. Skåneövergripande verksamhet som är koncentrerad i Malmö är Avdelning för opioidberoende. Avdelningen har idag mycket trånga lokaler och stort tryck på verksamheten. Dessutom bedöms det finnas ett behov som är 1,5 gång dagens, d.v.s. att avdelningen borde utökas med dessa platser (+ personal och lokaler som motsvarar detta). Behov av interimistiska lösningar för nuvarande verksamhet: Verksamhetsledning, stab och sekreterarfunktion i psykiatrihuset Gemensam akutmottagning psykiatri och beroendevård ECT-verksamhet i god vårdmiljö ovan jord Patientsäkra lokaler och entréer enligt säkerhetsprogram Fortsatt möjlighet att utveckla subspecialiserade team Möjlighet att bygga ut öppenvård/ dagvård En procentuellt uppskattad ökning av vårdplatsbehovet beräknas till 173 vpl (då har alltså inte förändrad åldersstruktur med ökad åldrande befolkning, fler yngre psykiskt sjuka och psykiska problem såväl hos svenskfödda som hos nyanlända med svåra livserfarenheter tagits med i beräkningen). Med hänsyn till förväntad befolkningsökning förväntas även behovet av psykiatrisk öppenvård att öka. Antalet öppenvårdsbesök beräknas öka från besök (2015) till besök år 2030.

8 8 (13) De behov som hittills kunnat identifieras för framtida lokaler för vuxenpsykiatrin i Malmö är: Fysisk närhet till somatiken Gemensam akutmottagning psykiatri och beroendevård Öppenvård, mellanvård, slutenvård samt administration samlat i samma byggnad Patientsäkra lokaler och entréer enligt säkerhetsprogram Enkelrum till alla slutenvårdspatienter Fortsatt möjlighet att utveckla subspecialiserade team Tillräckligt med utrymme för att möta ökat behov av vårdplatser enligt prognos Tillräckligt med utrymme för att möta ökat behov av öppenvård, mellanvård, dagvård enligt prognos Tillgång till god och säker utemiljö Sammanfattning yta: Nuläge Slutenvården: befintlig byggnad 10,241 kvm (Vid nybyggnation måste hänsyn tas till förändring till enkelrum, vilket ökar ytan med upp emot det dubbla) som beräkning har använts kvm utökning är inte medräknad. Mottagningar: Samlokalisering kommer att kunna ske med en del av de mottagningar som i dag ligger utlokaliserade på stan. Uppskattad area är grovt satt till minst 5000 kvm Barn o Ungdomspsykiatri Malmö Verksamheten i BUP Malmö startade för 56 år sedan och har därmed en lång historia som barnpsykiatrisk klinik inom hälso- och sjukvården. BUP Malmö har under dessa år varit placerad i olika lokaler på södra sjukhusområdet samt i lokaler i andra delar av Malmö. beslutade 2008 att BUP Trelleborg skulle ingå i verksamhetsområdet. Barnpsykiatrisk verksamhet är beroende av hur samhällets villkor och möjligheter ser ut för barn och ungdomar och deras närstående. De senaste åren har barnpsykiatrin i hela Sverige varit föremål för omfattande förändringar. Det nationella beslutet med en vårdgaranti på 30 dagar för patienter inom barnpsykiatri innebär att verksamheten måste organisera sitt arbete på ett annat sätt. Under 2010 blev BUP en egen division inom Psykiatri Skåne och 2011 beslutades att bilda BUP Skåne. Idag är BUP Malmö Trelleborg ett av fem områden inom BUP Skåne. Hösten 2012 fattades beslut om att starta en gemensam rådgivningstelefon för BUP i Skåne, En Väg In samt att starta fyra Första linjen mottagningar i Skåne. Båda dessa beslut verkställdes

9 9 (13) under 2013 och har inneburit stora förändringar för den specialiserade barnpsykiatrin. Kriser och problem är en naturlig del av livet och hanteras oftast av individen själv eller tillsammans med omgivningen. Barnpsykiatrisk hjälp kan behövas när svårigheterna blir allt för stora. Några % av alla barn och ungdomar utvecklar någon form av psykisk ohälsa och orsakerna till problemen kan vara mycket skiftande. Det kan handla om överaktivitet, koncentrationssvårigheter, reaktion på svår stress eller trauma, förstämningssymptom, oro, ångest, fobi, självskadebeteende, depression eller relationsproblem. BUP Malmö Trelleborg ansvarar för ett upptagningsområde som omfattar totalt drygt barn och ungdomar under 18 år. Malmö stad har en ständigt ökande befolkning och BUP Malmö riktar sig till drygt av dessa barn och ungdomar. Många av dessa har utländsk bakgrund och BUP Malmö har totalt 57 % av samtliga tolkbesök inom BUP Skåne. Malmös stadigt ökande befolkning innebär en stor utmaning för BUP Malmö att förebygga psykisk ohälsa så tidigt som möjligt och att samtidigt erbjuda god och säker vård för de barn och ungdomar som behöver bedömas, utredas, behandlas och följas upp. Kontakterna är ibland långa med samsjuklighet och komplicerade familjerelationer. Vårt uppdrag är att erbjuda god och säker vård, att säkerställa flöden och att klara vårdgarantin om 30 dagar. I uppdraget ingår även mycket samverkan med vårdgrannar som skola, socialtjänst och övrig hälso- och sjukvård. Verksamheten står inför stora framtida utmaningar och den omstrukturering som krävts för att verkställa de fattade besluten om EVI och Första linjen gör att vi nu behöver anpassa den specialiserade barnpsykiatrin utifrån de nya krav som ställs på verksamheten. Behov finns att i så stor utsträckning som möjligt, samla den specialiserade barnpsykiatrin i samma lokaler både ur ett patientperspektiv och ur ett verksamhetsperspektiv. Det finns många positiva samordningsvinster med en samlad specialiserad barnpsykiatri både när det gäller tillgänglighet för våra patienter och kvalitet i den vård som erbjuds. Verksamheten är i stort behov av mer ändamålsenliga lokaler anpassade både för patienter, deras anhöriga samt för verksamhetens framtida behov. Ett tydligt gemensamt patientmottagande i en egen gemensam entré skulle betyda mycket för både patienter och samverkanspartners. Arbetsmiljön är idag ett problem för flera av de berörda verksamheterna. Befintliga lokaler är spridda i olika byggnader vilket bidrar till onödiga svårigheter i samarbete och samordning. Konsekvenser av utebliven förändring skulle vara fortsatta svårigheter med att erbjuda god och säker vård för patienter och anhöriga och att arbetsmiljöproblem kan uppstå. Beräkningsunderlag: Slutenvården ca 6600 kvm

10 10 (13) Öppenvårdsmottagningar ca 4200 kvm 2.3. Bygginvesteringar under 100 Mkr Psykiatrihus Eslöv Psykiatrins verksamhet i Eslöv är placerad i två fristående enheter. Lokalerna bedöms som otidsenliga och är föremål för återkommande arbetsmiljöproblem. Verksamheten bedrivs i en del som slutenvård och dessa platser kommer att avvecklas. Lokalsök har gjorts och nyproduktion har befunnits som enda möjlighet inom orten. Underlagen har Regionfastigheter tagit fram. Storgatan 1 Kontraktsarea 1380 kvadrat Kr/kvadrat Tot år Repslagargatan Kontraktsarea 960 kvadrat Kr/kvadrat Tot år Sammanslaget: Kontraktsarea kvadrat Kostnad: kr Ny mottagning Planerad lokal ca kvm med en uppskattad hyra på kr/kvm. Beslut behövs för att gå vidare med kontrakt. Äskande baserat på 10 års hyreskontrakt: 46 mkr + utrustning 10 mkr. Arbete med underlag pågår varför det inte finns någon ytterligare information i skrivande stund OP-Ängelholm Op-centrum Ängelholm Vid enheten utförs cirka operationer per år inom specialiteterna urologi, ortopedi, gynekologi, ÖNH samt kirurgi. I Ängelholm lokaler finns 8 operationssalar varav 3 är moderna, två av dessa används av Aleris. Det finns behov att bygga om 5 salar vilka är slitna och inte klarar gällande

11 11 (13) hygienkrav. Vissa salar har inte renoverats sedan 1970-talet. Det finns även behov att bygga om ventilationsanläggningen. Lokalerna på dagkirurgin i Ängelholm är gamla och slitna och uppfyller inte kraven på en god hygien och arbetsmiljö. Vid flertal gånger har det vid skyddsrond dokumenterats att lokalerna är undermåliga. De har tidigare använts för intensivvård och är olämpliga för dagkirurgi. Patienterna ligger ensamma, det är långa avstånd och svårt att säkerställa patientsäkerheten. De nuvarande lokalerna kräver högre bemanning och ger en dålig logistik och dåliga flöden eftersom verksamheten är utspridd i många lokaler. Fönstren är gamla och otäta under sommaren har skadedjur kommit in. Under vissa väderförhållanden medför temperatur och luftfuktighet reducerad verksamhet. Vid enheten finns även behov att kunna inkludera ventilationsbyte för ej renoverade operationssalar för att möta regionalt beslut för gränsvärden av ventilationsanläggningar anslutna till operationssalar. Projekteringsprocess behövs startas omgående eftersom det är en tidskrävande process samtidigt som verksamheten är i stort behov av renovering för att optimera och förbättra arbetsmiljö och säkra patientsäkerhet. I dagsläget är det inte möjligt att uppskatta ekonomiska konsekvenser vilket kommer att tas fram efter slutförd förstudie. Ny förstudie pågår och väntas klar under februari Följande förstudie finns sedan tidigare: B Förstudie Dagkirurgi Ängelholm (Brita Winsa/Åsa Rudin) B Utökad förstudie (Brita Winsa) OP Landskrona Vid Lasarettet i Landskrona bedrivs högkvalificerad operationsverksamhet inom specialiteterna kirurgi och urologi, och i viss mån käkkirurgi. Det utförs cirka operationer per år. Operationsenheten ligger i frontlinjen vad det gäller goda patientflöden. Verksamhet bedriver elektiv kirurgi måndag till fredag. Det finns ca 55 medarbetare som tjänstgör på operationsenheten. Operatörerna bemannar från SUS och Sund. Lokalerna har sedan tidigare haft brist på administrativa lokaler bl.a. för läkare. Därför placerades och anslöts tre stycken CRAMO byggbodar tillfälligt till operationsenheten. Byggbodarna är från 1996 respektive 2005.

12 12 (13) Redan i det korta perspektivet bör dessa lokaler förnyas, eventuellt i form av en modullösning. I samband med detta föreslås dessutom att själva operationsenheten utökas med 2 operationssalar, framförallt för att inrymma en koncentration av urologi speciellt i form av robotassisterade ingrepp. För detta krävs en utökning av personalresurserna med: sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och ev. administrativ personal. Enligt Regionfastigheter avser byggnationen 200 kvm till en uppskattad kostnad om 5 Mkr. Till det ska läggas utrustning/inventarier. 0,5-1 Mkr Vårdcentraler Vårdcentralen Husensjö Vårdcentralen bedriver sin verksamhet i externt förhyrda lokaler i fastighet Nyponrosen 1, Ludvikagatan 47, Helsingborg. För att möta behoven hos dagens 8200 listade patienter på Vc och 500 barn på BVC samt 35 medarbetare har ytor och rum byggts om vid upprepade tillfällen. Vårdcentralen har anpassats för att kunna arbeta med att möta vårdbehovet hos befolkningen på ett professionellt och effektivt sätt i dagens konkurrensutsatta situation. I dagsläget är arbetsmiljön inte optimal. Överutnyttjade rum skapar bullerproblem och ventilationssvårigheter. Lokalerna fyller inte heller de ökade kraven på säkerhet. En privat fastighetsägare kommer inom snar framtid att starta upp byggnationer av nya bostäder och förskolor i området. Man planerar även att bygga om centrum och ser gärna att vårdcentralen får en framträdande funktion med tillgänglig för alla Vårdcentralen Anderslöv Vårdcentralen bedriver sin verksamhet i externt förhyrda lokaler i fastighet Prästkragen 16, Sjukhemsvägen, Anderslöv.

13 13 (13) För att möta behoven hos dagens 8900 listade patienter och 435 barn på BVC samt ca 30 medarbetare har ytor och rum byggts om vid upprepade tillfällen. Vårdcentralen har anpassats för att kunna arbeta med att möta vårdbehovet hos befolkningen på ett professionellt och effektivt sätt i dagens konkurrensutsatta situation. I dagsläget är arbetsmiljön inte optimal. Överutnyttjade rum skapar bullerproblem och ventilationssvårigheter. Lokalerna fyller inte heller de ökade kraven på säkerhet. Planer finns hos en lokal fastighetsägare att bygga om och renovera ca 9000 kvm fastighet med bland annat boende för LSS, äldreboende, förskoleverksamhet men ytterst en ny vårdcentral, tillgänglig för alla.

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett Investeringsplan inför budgetåret 2020-2022 Helsingborgs lasarett Övergripande för kommande planperiod och resumé beslut 2018 1. Bygginvesteringar 2018 - Sammanfattning I Helsingborg är det som tidigare

Läs mer

Investeringsäskande inför budgetåret

Investeringsäskande inför budgetåret Skånevård Sund Mats Lundberg Christer Hansson Verksamhetschef Controller 042-406 10 22 0410-75 04 79 Datum 2018-01-30 Version 1 Dnr 1 (17) Investeringsäskande inför budgetåret 2019-2021 Skånevård Sund

Läs mer

Bilaga 4 Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv

Bilaga 4 Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv Bilaga 4 Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv 2015 SUS Malmö ålder 20-74 292028 2015 SUS Malmö ålder 75+ 31653 2020 Sus Malmö ålder 20-74 308946 2020 Sus Malmö ålder 75+ 35506 2030 Sus Malmö ålder

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Alice Lindström Handläggare 046-770892 alice.lindstrom@skane.se Datum 2016-08-02 Version Dnr 1 (10) Utvärdering av effekter av organisatoriska förändringar inom

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-09-08 1 (8) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-09-18

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Bilaga 6 Habilitering & Hjälpmedel Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv Habilitering och Hjälpmedel bedriver mottagningsverksamheter för barn och vuxna i hela Skåne. I Malmö berörs Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

2020 SUS Malmö/ BUP Malmö Trelleborg, öppenvård och BUPs Skånes Regionala Heldygnsvård Ålder 0 18 år ca 91000

2020 SUS Malmö/ BUP Malmö Trelleborg, öppenvård och BUPs Skånes Regionala Heldygnsvård Ålder 0 18 år ca 91000 Bilaga 5 Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv 2015 SUS Malmö/ BUP Malmö Trelleborg, öppenvård och BUPs Skånes Regionala Heldygnsvård Ålder 0 18 år drygt 83000 2020 SUS Malmö/ BUP Malmö Trelleborg,

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund DAGORDNING Datum 2017-02-15 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd Sund kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-15 09.00-15.00 Plats: Rum Axel Ebbe, Lasarettet i

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 14 Skånevård Sund Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Oförändrad prognos, hög kostnadsutveckling i november. Anställningsvolym

Läs mer

Investeringsbilaga. Rapport utrustningisnvesteringar (mkr) Tertial 2 år 2017 Pl= Planerat Region Skåne - Hälso- och sjukvård SUS

Investeringsbilaga. Rapport utrustningisnvesteringar (mkr) Tertial 2 år 2017 Pl= Planerat Region Skåne - Hälso- och sjukvård SUS Rapport utrustningisnvesteringar (mkr) Tertial 2 Pl= Planerat Förvaltning: SUS SUS därav år Totalt därav år Total därav år Tot budgtot bu) 2017 tom 2017 2017 inv-utg 2017 progn budg 17 Objekt budgeterade

Läs mer

Hälso- och sjukvården i Skåne

Hälso- och sjukvården i Skåne Bilaga: Inriktning ekonomisk modell och tidplan Hälso- och sjukvården i Skåne - en samlad resurs för ökad tillgänglighet Tillgänglighetspaket 2016 1. Riktade kö-satsningar 2. Arbetsuppgiftsomflyttningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Datum 2016-09-22 Dnr Svar på Kravspecifikation gällande övertag av Aleris ortopediska verksamhet, Ängelholms sjukhus. Svar nedan är ett gemensamt svar framtaget

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2014-10-15 1 (5) Behovsbedömning Öron-Näs och Halsmottagning (ÖNH) i Skåne Hälso- och sjukvårdsnämndens samlade uppdrag 2014 Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

Regionfastigheter Division Bygg Malmö

Regionfastigheter Division Bygg Malmö Regionfastigheter Division Bygg Carola Joelsson Bilaga: Politiska beslut Nya Sjukhusområdet Datum 170502 1 (9) Politiska beslut: Nya Sjukhusområdet bygginvestering Nov 2011 Regionstyrelsen Fastighetsutvecklingsplan

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 2014-05-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 1(5) LS 1405-0663 Ankom Stockholms läns landsting 2014-05- 2 1 Utredningsbeslut om Nybyggnation

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-22 1 (2) LS 1405-0663 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN H-05-2 7 0 00 1 5 ' Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-14 Dnr 1602536 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Nya lokaler VC Limhamn Ordförandens

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Skånevård Sund Kristina Olsson Närsjukvårdsstrateg Tel 0431-818 83 Kristina.g.olsson@skane.se Datum 2014-09-19 Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Tid: 2014-09-08,

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet 20190405 Bakgrund Uppdrag från ägarutskottet att ta fram ett förslag till framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet. Nära angränsande uppdrag

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvdsstyrning Joanna Linde Hälso- och sjukvdsstrateg 040-675 32 23 Joanna.linde@skane.se Datum 2016-02-18 Dnr 1202080 1 (5) Behovsanalys vid förlängning av

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2013-11-27 1 (7) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Rapport. H a l l a n d s s j u k h u s V a r b e r g Röntgen-, Kirurgi-, Urologi- och Operationsmottagning

Rapport. H a l l a n d s s j u k h u s V a r b e r g Röntgen-, Kirurgi-, Urologi- och Operationsmottagning Rapport H a l l a n d s s j u k h u s V a r b e r g Röntgen-, Kirurgi-, Urologi- och Operationsmottagning Feb 2015 Innehållsförteckning UPPDRAG... 3 SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 4 BEFINTLIG VERKSAMHET

Läs mer

Beredningen för framtidens sjukvård

Beredningen för framtidens sjukvård Beredningen för framtidens sjukvård PROTOKOLL 49 54 Datum 2016-11-23 1 (4) Protokoll från beredningen för framtidens sjukvårds sammanträde Tid: Plats: 2016-11-23 kl.08.30-12.30 Sal 6, Malmö konferenscenter,

Läs mer

Region Skåne Bilaga 3

Region Skåne Bilaga 3 Region Skåne Bilaga 3 FÖRSLAG TILL BYGGINVESTERINGAR 1999 (2000-2001) Ny-, om- och tillbyggnader exkl utrustning, Mkr STRATEGISKA INVESTERINGSPROJEKT - särskild prövning SJUKVÅRDEN I LANDSKRONA - LUND

Läs mer

Förslag att utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Förslag att utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge + TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-04-01 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1(6) LS 0804-0345 Landstingsstyrelsens Strategiska utskott Förslag utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Vård- och behandlingshem Genomgång --9 Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Avdelningen för hälso-

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1701338 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Utredning VC Kirseberg Ordförandens

Läs mer

Skånevård Kryh:s investeringsäskande

Skånevård Kryh:s investeringsäskande Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Alice Lindström Handläggare 046-770892 alice.lindstrom@skane.se Datum 2017-01-13 Version 1 Dnr 1 (6) Skånevård Kryh:s investeringsäskande 2018-2020 Övergripande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Region Skåne Bilaga 3

Region Skåne Bilaga 3 I: Ramanslag för nya bygginvesteringar över 10 mkr Universitetssjukhuset i Lund Samlad akutmottagning 9 9 18 Seminariet, ombyggnad för administrativ verksamhet 5 10 15 Tvätteribyggnad, ombyggnad provisorium

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160511 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Inflöde vårdbegäran Tillgänglighet 60d Förändring Förändring mot mar-16 apr-15 Väntande totalt mar-16 apr-15

Läs mer

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-25 Dnr 1601576 1 (5) Personalnämnden Regioninterna resursteam inventering och utveckling

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160711 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Förändring Förändring Tillgänglighet 60d maj-16 jun-15 Väntande totalt maj-16 jun-15 Besök 64,4% -1,2% 1,3%

Läs mer

Handlingsplan Barn - och Ungdomspsykiatri

Handlingsplan Barn - och Ungdomspsykiatri Skånevård Sund Division Psykiatri Katarina Viebke Divisionschef Tel, 046-174820 katarina.viebke@skane.se Handlingsplan med utfall Datum 2016-05-13 Version 1:2 Utfall 2016-12-01 1 (5) Handlingsplan Barn

Läs mer

Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja

Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja Till landstingsstyrelsen Angående återremitterat ärende investeringar de kommande 10 åren Bakgrund

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Monica Nivard HR-controller 046-770858 monica.nivard@skane.se Datum 2016-08-26 1 (5) Inhyrning av personal Åtgärder som vidtas och planeras att vidtas för att minska

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 43 58 Datum 2014-09-18 1 (9) Protokoll från fastighets- och servicenämndens sammanträde Tid: 2014-09-18 kl. 09.00-14.15 Plats: Kompassen plan 6, WTC World Trade

Läs mer

Beredningen för framtidens sjukvård

Beredningen för framtidens sjukvård Beredningen för framtidens sjukvård Rita Jedlert Bitr medicinsk direktör 040-675 31 38 Rita.Jedlert@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-20 Dnr 1501541 1 (8) Beredningen för framtidens sjukvård Fortsatt

Läs mer

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare.

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare. Bra Mottagning Skåne 4 Verksamhetsområde Ögonkliniken Sjukhuset i Ängelholm Deltagare i teamet Per Carlsson Helena Ingemarsson Björn Hasselqvist Petronella Pedro På ögonmottagningen arbetar fem läkare,

Läs mer

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för nyoch ombyggnation av behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för nyoch ombyggnation av behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 1 (7) HSN 1403-0418 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 10 Yttrande över förslag till genomförandebeslut för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken.

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken. 1 (7) Fastighet Anders Ridderstolpe, 070-780 50 70 Datum Dnr 2012-05-14 LS-LFN10-058 TJÄNSTEUTLÅTANDE LANDSTINGET SÖRMLAND LS-LFN10-058 Projekt 12099 Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 anders.forsell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-13 1 (5) Investeringsmedel för anpassning mottagningskök/ avdelningskök

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Investeringsbilaga. Rapport utrustningsinvesteringar (mkr) Bokslut år 2015 Pl= Planerat Region Skåne - Hälso- och sjukvård SUS

Investeringsbilaga. Rapport utrustningsinvesteringar (mkr) Bokslut år 2015 Pl= Planerat Region Skåne - Hälso- och sjukvård SUS Rapport utrustningsinvesteringar (mkr) Bokslut år 2015 Pl= Planerat SUS Objekt budgeterade före 2015, budget=0 år bu) 2015 R024, 3T MR för R, Strålbehandlingen, Lund 20,0 0,0 19,6 1,6 19,6 1,6 0,4 1,6

Läs mer

Uppföljning jan-maj Jämförelser

Uppföljning jan-maj Jämförelser Uppföljning jan-maj 2019 Jämförelser Tillgänglighet besök andel väntande inom 90 dgr antal väntande mer än 90 dagar Mål: andel väntande inom 90 dagar >95 % 2 Tillgänglighet operation/åtgärd andel väntande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 60 65 Datum 2014-06-17 1 (5) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-06-17, kl. 12.45-13.00 Plats: Rum 208, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Stefan Lamme (M), Ordförande

Läs mer

Vårdproduktionsberedningen

Vårdproduktionsberedningen PROTOKOLL 43 53 Datum 2014-04-30 1 (4) Protokoll från vårdproduktionsberedningens sammanträde Tid: 2014-04-30, kl. 09.00-12.35 Plats: Konferensrum 15, Psykiatriska kliniken, Baravägen, Lund Beslutande

Läs mer

Kartläggning - undersökning

Kartläggning - undersökning Kartläggning - undersökning Hur ser det ut i Sverige idag? Har ni genomfört någon ny- om- eller tillbyggnad av operation och/eller IVA? Planeras ny- om- eller tillbyggnad av operation och/eller IVA? OP-salar

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 47 53 Datum 2012-09-10 1 (6) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2012-09-10, kl. 09.00 09.15 Plats: Skånehuset, Kristianstad, rum 3 Beslutande Catharina Blixen-Finecke (M),

Läs mer

Åtgärder för verksamhet i balans 2015

Åtgärder för verksamhet i balans 2015 Ärende 2 Ärende 2 1 (3) Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-16 Diarienummer NU Västra Götalandsregionen / Handläggare: Sven Florström Telefon: 0702-089108 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till s styrelse

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160610 Version 1 (8) Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Förändring Förändring mot Tillgänglighet 60d apr-16 maj-15 Väntande totalt apr-16 maj-15 Besök 65,6% 1,3% 1,3%

Läs mer

Hälso- och sjukvården i Skåne

Hälso- och sjukvården i Skåne Ekonomisk modell och tidplan för genomförande av Tillgänglighetspaketet 2016 Hälso- och sjukvården i Skåne - en samlad resurs för ökad tillgänglighet Tillgänglighetspaket 2016 2016-01-08 1 Innehåll 1.

Läs mer

Kirurgisk behandling av åderbråck i Region Skåne

Kirurgisk behandling av åderbråck i Region Skåne Specialiserad planerad vård 1 (5) Kirurgisk behandling av åderbråck i Gemensamma riktlinjer för utredning och behandling av åderbråckssjukdom har saknats i. Ett vårdprogram för patienter med åderbråckssjukdom

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Hesselgard Förvaltningsstabschef 040-770802 karin.hesselgard@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-09 Dnr 1400098 1 (5) Granskning av förvaltningarnas förmåga att klara sina

Läs mer

~~-"., Vårdgaranti och kömiljard

~~-., Vårdgaranti och kömiljard "- bilaga LS 119C ~~-"., Vårdgaranti och kömiljard J Handlingsplan för att uppnå hög vårdgaranti- och kömiljarduppfyllelse inom Dalarnas specialiserade sjukvård Agenda Bakgrund Uppdrag II Generella verktyg

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus

Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige inkl bilagor Protokollsutdrag från landstingsstyrelsen

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset 1(5) 2013-08-29 LJ2013/425 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Bakgrund Behovet av investeringar för Höglandssjukhuset är stort. De delar

Läs mer

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Juni 2016 Karolinska Huddinge på väg mot framtidens vård Stockholm är en region i snabb utveckling. Antalet invånare ökar i stadig takt och andelen äldre blir

Läs mer

PROTOKOLL. Datum 2004-04-22 Dnr. Tid 2004-04-22, kl 09.00-15.00 1 (6) 23 -- 39 Sjukhuset i Ängelholm

PROTOKOLL. Datum 2004-04-22 Dnr. Tid 2004-04-22, kl 09.00-15.00 1 (6) 23 -- 39 Sjukhuset i Ängelholm PROTOKOLL Fastighetsnämnden Handläggare Datum 2004-04-22 Dnr Tid 2004-04-22, kl 09.00-15.00 1 (6) 23 -- 39 Plats Sjukhuset i Ängelholm Närvarande ledamöter Rolf Pålsson (s), ordförande Douglas Roth (m),

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Beslutsunderlag Datum: 2016-08-23 1 (5) Utfasning av inhyrda sjuksköterskor dagtid på SUS Bakgrund Den ökande svårigheten att rekrytera viss vårdpersonal

Läs mer

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 1 Agenda Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 2 Referensgrupp Kunder Staffan Banke, Centralsjukhuset i Kristianstad Eva

Läs mer

Innehåll. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal Ombyggnad MS/By 4422 för Operation 1 Förstudie september 2013 2

Innehåll. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal Ombyggnad MS/By 4422 för Operation 1 Förstudie september 2013 2 KONCEPT 13-10-14 Ombyggnad MS/ By 4422 för Operation 1 Förstudie oktober 2013 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Regionövergripande planering... 3 3. Förutsättningar... 3 4. Förslag... 3 5. Fastighet...

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

Bilaga budgetdirektiv. Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18

Bilaga budgetdirektiv. Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18 Bilaga budgetdirektiv Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18 I budgetdirektivet för perioden 2016 till 2018 fastställs investeringsramarna för Region Skånes verksamheter på en övergripande

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS)

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) Inbjudan att delta i dialog Förstudie avseende försörjning av medicinteknisk utrustning till strålbehandlingen på FAS 28 maj 2015 Landstinget i Uppsala län har initierat

Läs mer

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket Sjukvårdsnämnd SUS Fredrik Wiberg Enhetschef 040-33 10 42 Fredrik.Wiberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-23 Dnr 1602182 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Vårdproduktionsberedningen

Vårdproduktionsberedningen Vårdproduktionsberedningen DAGORDNING Datum 2013-03-26 1 (9) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till sammanträde.

Läs mer

Utveckling Dagkirurgi. Informationsärende Landstingsstyrelsen

Utveckling Dagkirurgi. Informationsärende Landstingsstyrelsen Utveckling Dagkirurgi Informationsärende Landstingsstyrelsen 2012-11-28 Vi måste anpassa oss till nya förutsättningar och ha verksamhet som kan utvecklas och vara hållbar över tid! Framtiden.? Vad står

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2017-02-16 1 (8) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-16 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer