RAPPORT OM MATDISTRIBUTION FÖR PERSONER MED HEMTJÄNST I HÖGSBY KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT OM MATDISTRIBUTION FÖR PERSONER MED HEMTJÄNST I HÖGSBY KOMMUN"

Transkript

1 RAPPORT OM MATDISTRIBUTION FÖR PERSONER MED HEMTJÄNST I HÖGSBY KOMMUN

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid. 2 SYFTE sid. 3 NULÄGE sid. 3 METOD sid. 4 REDOGÖRELSE FÖR SVARSFREKVENSEN sid. 4 SAMMANFATTNING fungerar bra sid. 4 SAMMANFATTNING fungerar mindre bra sid. 5 ÖVRIGA SYNPUNKTER sid. 5 REFLEKTION egna frågeställningar sid. 5 DIAGRAM och KOMMENTARER sid. 6 27

3 3 RAPPORT OM MATDISTRIBUTION FÖR PERSONER MED HEMTJÄNST I HÖGSBY KOMMUN SYFTE Att undersöka vad Högsby kommuns brukare och medborgare anser om kommunens rutiner och kvalitet på maten som levereras till ordinärt boende. NULÄGE Den som är i behov av hjälp med mat och måltider kan få olika insatser beviljade. För att rätt insats ska kunna beviljas gör biståndshandläggaren en individuell bedömning om mat/måltidssituationen och beslutar vilka insatser som den enskilde kan behöva. När det gäller maten är det varuhemsändning, distribution av matlådor och enklare matlagning. Den enskilde kan även själv köpa färdiga rätter eller halvfabrikat från affären eventuellt med hjälp av hemtjänstpersonal, varuhemsändning och därefter som insats få hjälp med enklare matlagning som att värma maten eller matlådan. I Högsby kommun levererar hemtjänstpersonalen varje dag varm mat i portionslådor innehållande tre fack och tättslutande plastfolie till de enskilda. Kalla tillbehör som sallad och eventuell dessert levereras i särskilda förpackningar vid sidan. Matrundorna är uppdelade på sex körrundor med olika bilar. Fem av rundorna utgår från Mogårdens centralkök som servar kommundelarna Högsby tätort, Fågelfors, Berga, Ruda och Allgunnen. Den sjätte utgår från Välengårdens centralkök och servar områdena Fagerhult och Grönskåra inom kommunen. Under helgerna är det mindre antal personal i tjänst samtidigt, som då även ska svara på eventuella trygghetslarm. Det innebär att personalen ibland måste prioritera akuta larm före matleveransen. Efter biståndsbeslutet har de enskilda möjlighet att själva avgöra vilka dagar de önskar matdistribution. Det innebär att de kan välja den mat som de själva vet att de tycker är god efter matsedeln och därmed beställa/avbeställa mat enligt eget önskemål. Personalen har två timmar på sig att leverera maten till de enskilda som ska ske mellan klockan Vissa maträtter som exempelvis raggmunk och fläsk eller kroppkakor är mer populära. Dessa dagar kan matdistributionen öka till dubbla antalet matportioner. Vid dessa tillfällen tar distributionsrundorna ibland dubbelt så lång tid som en annan dag där det bara är halva antalet som vill ha mat. I Högsby kommun betalar man 58 kronor/portion för maten i år, 12. Dryck inkluderas inte i matdistributionen. Sallad erbjuds varje dag. Bröd erbjuds de dagar soppa serveras. Efterrätt serveras soppdagar och på helgerna.

4 4 METOD Alla kommunens invånare som var beviljade insatsen matdistribution fick ett brev med erbjudande om hembesök för att samtala och följa upp vad den enskilde tycker om maten och rutinerna kring distributionen. Tiden för intervju bestämdes i samråd genom telefonkontakt inom en vecka efter att brevet skickats. Intervjuerna gjordes under månaderna maj till september 12. Datainsamling gjordes genom enkätfrågor. REDOGÖRELSE FÖR SVARSFREKVENSEN Totalt postades 1 brev till invånarna som var beviljade insatsen matdistribution. Sju personer valde att inte ta emot besök och önskade inte att delta i undersökningen. De hade inte nyttjat matdistributionen eller så angav de andra privata orsaker. Tio personer av dem som fått brev vistades vid tidpunkten för besöket på sjukhus, korttidsboende eller hade flyttat från kommunen eller till särskilt boende inom kommunen. De föll av den anledningen bort i undersökningen. Tre personer misslyckades vi att få kontakt med. Sex personer tackade ja till erbjudet besök men ville eller kunde inte svara på enkätfrågorna men lämnade egna synpunkter. Intervjuerna gjordes av kommunens anhörigsamordnare, Inger Gustavsson och projektledaren inom kommunens äldreomsorg. SAMMANFATTNING fungerar bra De allra flesta vill ha maten levererad på avtalad tid. De tycker det är okej med en spridning med +/- en halv timme. De har förståelse för att hemtjänstpersonalen kan ha olika mycket arbetsuppgifter och att de är olika antal matportioner som ska levereras. Bemötandet av personalen som kommer med maten och som kan hjälpa till att förbereda måltiden är alla nöjda med. De flesta som har matdistribution tycker inte de har behov av att lämna synpunkter på maten och de som har synpunkter kan lämna dem till hemtjänstpersonalen eller direkt till produktionsköket. Nästan alla tycker maten är tillräckligt varm och att den ser aptitlig ut i sin förpackning uppdelad i de olika facken vid leveransen. Mer än 9 % tycker att storleken på portionerna är tillräcklig eller för stor. Flera påpekar att de delar upp portionen till två måltider. Variationen på matsedeln har man olika åsikter om. De tillfrågade tycker olika mycket om olika maträtter. Några vill ha mera fisk, andra vill ha mindre med korv och köttfärsrätter till exempel. De som gör ändringar i sin beställning tycker det fungerar bra att beställa respektive avbeställa matleveranser från köket. Nästan ingen har något behov av att lämna klagomål eller vill lämna synpunkter på maten till kökspersonalen. Några har lämnat synpunkter som visar att man är nöjd med maten man får vid helger och högtider. Till exempel Vid midsommar kunde jag smörja kråset riktigt med sill, potatis och jordgubbstårta.

5 5 Övervägande antalet (63 %) av de tillfrågade är nöjda med att erbjudas en maträtt till lunch, utan valmöjlighet. Endast 14 % av de tillfrågade önskar att få dessert varje dag ifall det skulle fördyra matkostnaden. SAMMANFATTNING fungerar mindre bra Förpackningen är svår att öppna, plastfolien som tjänstgör som lock sitter för hårt, tycker de flesta och att man inte kan värma den i vanlig ugn med folien på. Det är stor spridning på omdömet om förpackningen. Ett litet antal pensionärer äter inne på något av kommunens äldreboenden och är inte berörda av förpackningarna. Många upplever att maten är dåligt kryddad och att de får för lite sås. Några påpekar att man vill ha maten väl tillagad. Den ska vara färdig men inte för hårt tillagad. Synpunkter som att man saknar dryck till maten och framför allt mjölk till efterrättskrämen har framförts. Matsedlarna till de enskilda är endast märkta med veckonummer. Önskemål har framförts att de kompletteras med aktuella datum. ÖVRIGA SYNPUNKTER Vid några enstaka besök har anhöriga/närstående deltagit eller kommit in under besöket och delgivit sina upplevelser, till exempel att det brister i kommunikationen mellan varandra i hemtjänsten. Flera påtalar att de i huvudsak är nöjda med hemtjänstpersonalen men att undantag finns. Hemtjänstpersonalen städar olika. Några påtalar att det ibland blir språkförbistringar med utländsk personal. Några har framfört önskemål att hemtjänstpersonalen meddelar när de ändrar sina besökstider eller blir mer än en halvtimme försenade, eftersom det skapar oro och otrygghet för den enskilde som annars kan få känslan av att vara bortglömd. REFLEKTION egna frågeställningar För de äldre är maten och måltidssituationen ett viktigt inslag i vardagen och har stor betydelse för de äldres hälsa. De som bor i ordinärt boende är en heterogen grupp; vissa personer klarar det mesta själva medan andra är beroende av mycket hjälp kring en måltid. Maten som serveras bör ha hög kvalitet som anpassas efter deras behov och önskemål, då det annars finns risk att de äldre drabbas av sjukdom och undernäring. Det räcker dock inte med en näringsriktig kost om inte den äldre äter och tillgodogör sig maten. Arbetet med kost och nutrition är därför en viktig del i kommunens kvalitetsarbete. Om den enskilde börjar tappa aptiten är det början på en nedåtgående spiral som bör hävas så fort som möjligt. Det är lättare att förebygga undernäring än att häva den. Många delar upp sin matportion på två tillfällen. Beror det på att matportionen är för stor? Kan det indikera att den enskilde inte får i sig rätt näring, vilket i så fall kan leda till undernäring?

6 6 Det är många faktorer i matsituationen som påverkar aptiten och välbefinnandet hos äldre. Den enskilde kan till exempel ha sväljningsproblem eller problem i munhålan. I dessa situationer är rätt konsistens mycket viktig för att få i sig tillräckligt med näring. Om man till exempel måste äta ensam utan att själv ha valt det kan det påverka aptiten negativt. Om den enskilde kan få möjlighet att äta tillsammans med andra eller ha personal som sällskap eller annat socialt sammanhang ger goda förutsättningar att förebygga undernäring. Att få komma till affären och se matvarorna, själv kunna välja och handla sin egen mat inspirerar och kvarhåller intresset för mat och måltider. Utbildning av omsorgspersonal om nutritionens betydelse är viktig. För att öka kunskapsnivån har matlagningskurser för hemtjänstpersonal provats runt om i landet med goda resultat. Några av de enskilda äter direkt ur portionsförpackningen. Är det av bekvämlighet, är det för att spara på disk eller annat? Hur tas engångsförpackningarna om hand ur miljösynpunkt? DIAGRAM och KOMMENTARER 1. Får du din mat levererad på rätt tid? Nej aldrig Inte så ofta För det mesta Oftast Alltid KOMMENTARER (38): Jag tar inte matdistribution längre, lagar själv eller får färdiglagad av syskonbarn Det kan skilja tio minuter till en kvart Beror på vem som kör maten, senaste gångerna klockan 12, tidigare 12.3 Mellan Alltid, de kommer strax innan Jag äter inte förrän 16., värmer i gryta Oftast, För det mesta, de brukar komma vid 12-tiden. Jag äter på boende kl (Kvillgården eller Välengården)

7 7 En dag inte Kan hända det drar över någon halvtimme ibland Om det dröjer ½ timme spelar ingen roll, när jag ändå sitter här. Det är värre för personalen om de blir hindrade för någonting. Oftast, men det gör ingenting Det kan variera pga. att personalen har fått larm Det kan skilja sig på en hel timme. Det beror på hur mycket de har att köra ut De kommer mellan 12 13, olika tider. Det gör inget Det kan variera på en halvtimme Ibland får de larm Det är inte idealiskt. Det är för tätt mellan frukost och lunch Det är lite olika. Jag ska ha den klockan tolv. Igår kom den klockan ett. Det kan vara andra förhinder, det får man stå ut med. För jag har medicin, så det får jag För det mesta Alltid Varierar lite på tiderna Kan variera har hänt att klockan blivit 13. Maten kommer vid 12. tiden Den kommer när den kommer Klockan kan bli Jag tycker det är för tidigt med mat klockan 12. Kommer ungefär vid 12. men det spelar ingen roll huvudsaken att jag får mat. Klockan kan bli över 13. Önskade att få maten senare på dagen 2. Är det viktigt för dig att maten kommer vid avtalad tid? Nej 68 Ja KOMMENTARER: (15) Ja, då vet man ju De kommer alltid glada. De är väldigt bra allihop Ja, jag är diabetiker Ja, det har blivit en vana. Vid den tiden säger magen ifrån att man är hungrig

8 8 Det är inte så viktigt Ja, det ginge inte att laga själv Ja och få en liten pratstund om de har gott om tid Ja, jag är diabetiker Ja, men det kan slå på en halvtimme ibland, men det har ingen betydelse Det gör ingenting Jag saknar den om det dröjer ut något. Hitintills inga större problem Vi äter lunchen senare Egentligen är det det, för då är man hungrig. Men jag vill inte klassa ner någon för det Jag önskar att den kom vid klockan Hur blir du bemött av den/dem som levererar maten? Dåligt Inte så bra För det mesta bra Bra Mycket bra KOMMENTARER (14): Mycket bra, de säger alltid några ord. De kan vara mer eller mindre jäktade Jag kan inte klaga på något Jag kan inte klaga på det. De hjälper mig skära sönder kött. De unga tänker inte på det. Det är de äldre De unga tänker inte på att ge en synskadad mat, men då säger jag till För det mesta är det bra. Många nya yngre kan vara ibland. De äldre är bättre Vi skojar alltid och pratar lite. Jag känner dem väl De har alltid brått så de kan inte stanna hos mig Mycket bra, olika åldrar, skojfriska Mycket bra, de skojar lite Alla är trevliga Mycket bra av all personal, har ingenting att klaga på Bra de pratar och är trevliga Jag hämtar maten vid dörren. Det är trevlig personal

9 9 4. Om du behöver hjälp med maten som levererats, får du det? Nej Ibland Ja Vet inte 1 KOMMENTARER (42): Ja, jag vill inte ha det, det behövs inte Jag säger till själv, det är plast över. De sliter bort den, men det behöver de inte. Det är bra De serverar, tar maten ur pytsarna Ja, men jag har inte bett om det Det finge jag säkert men har aldrig behövt Det får jag nog, jag värmer själv Behöver inte hjälp än så länge. De sätter det på bordet, dukar upp det som behövs Ja, det är de noga med Köttet får de skära upp och lägga på tallriken ibland. De rätta gör det. De unga säger jag till Ja, har aldrig behövt, men möjligheten finns Ja, om man ber dem Ja, om jag begär, och en del hjälper mig. En del har väldigt bråttom. Det är olika Ja, det är bra Om jag säger till och själv inte vill vänta med att äta. Jag har aldrig behövt be om hjälp Nej, jag har aldrig haft det De tar fram tallriken och lägger upp och sätter eventuellt in den i ugnen Vi har kommit överens om att de sätter in den i kylskåpet om jag inte är hemma Det har aldrig varit några problem Det får jag utan att jag ber om det Det behöver jag inte men de tar fram bestick och så. Jag äter direkt ur formen sparar disk och diskmedel De brukar fråga om jag klarar mig Jag har aldrig frågat, jag öppnar själv Jag klarar det själv men ber jag om hjälp så får jag det Jag har inte behövt hjälp Nej, jag tar fram tallrik och bestick själv Ibland

10 En del lägger upp på tallrik, en del sätter bara in maten, och då får jag säga till Dom bryr sig inte om, om jag äter. Jag behöver ingen hjälp Jag tar en kniv att öppna med Jag drar själv bort plasten och äter ur förpackningen. Jag äter inte på tallrik Jag öppnar själv Jag öppnar själv så gott det går Jag säger till om jag behöver hjälp Har behövt hjälp någon enstaka gång 5. Kan du lämna synpunkter på maten till den som lämnat den till dig? Nej Har inte behov av det Ja KOMMENTARER (12): Ja, men det har inte behövts, jag är allätare Det har aldrig varit aktuellt Nej, jag kanske inte tar så mycket. Soppa är jag inte så glad åt Ja, det går inte att klaga på. Det räcker till två mål Ja, men det har ingen betydelse för de säger ingenting. De skyddar varandra Ja, den är sällan bra Hemtjänsten rår ju inte för det Jag har inte behövt det, men det kan jag nog Dum fråga, inaktuell fråga Jag kan prata med dom om det är något Nej det kan jag inte Dom har inte tid att lyssna på mig

11 11 6. Är förpackningen lättöppnad? Ja Nej Inte aktuellt KOMMENTARER (44): De öppnar om vi vill. Jag behöver träna Nej, jag skulle försöka. De satt så hårt den där plasten så Nej, jag har problem med att det är svårt att öppna Ja, det är bara plast, det är bara att slita av Oftast öppnar den som lämnar maten Ja, det gick bra. De hade nytt någon gång, då fick jag be om hjälp Nu kan jag inte, mina fingrar och händer är förvärkta av reumatism. De lägger upp den åt mig Ja, det är ganska lätt, jag har provat själv. Jag får hjälp med plasten för jag ser inte så bra Nej, de får hjälpa till. Plasten sitter stenhårt Nej, men det går i alla fall Det kan variera. Det hjälper de mig med. Ibland är det svårt, då får jag ta fram en tång för det är svårt att få tag De öppnar alltid, så det behöver jag inte själv Personalen öppnar och lägger upp åt mig. Det är ändå någon som kommer och pratar med mig Det är plast på. Den kan jag inte ta bort själv. Den är omöjlig för mig Om det skulle vara problem tar jag en kniv och sprätter upp den Inte för den som har ont i händerna Nej, de måste hjälpa mig med plasten. Den sitter så hårt. Det var skillnad när det var locken. De (personalen) har att göra själva Det gör alla i personalen utom en. Hon tyckte att jag kan göra det själv. Jag klagar inte för det Plasten sitter rätt bra. Har man inte händerna i behåll, är det inte lätt Jag kan inte, personalen öppnar Det har inte varit några problem. Det går bra Det sitter så hårt, personalen hjälper till Det är inte lätt att öppna soppförpackningen, de är så varma. Jag får hjälp då I regel frågar de och de öppnar åt mig. Plasten sitter lite hårt. De brukar öppna för de säger att de är svåra Jag måste ha hjälp att ta bort plasten, den sitter så Svår att öppna ibland, då använder jag kniv

12 Jag får hjälp om jag behöver Det går, jag tar en sax och klipper Om jag hittar rätt hörn då är det lätt att öppna. Jag har inte ont i mina händer, än så länge går det bra. Den är svår att öppna Det kan vara svårt på en del av förpackningarna Det kan diskuteras Lättare tidigare när det var papperslock Nej jag drar allt jag kan. Jag har både sax och kniv. Det kan vara jäkligt ibland. Jag får hjälp p.g.a. att jag har värk i händerna och plasten sitter för hårt 12

13 13 7. Vad tycker du om den förpackning som den levereras i? Dålig Mindre bra Ganska bra Bra Mycket bra Inte aktuellt KOMMENTARER (16): Det är svårt att öppna, får använda kniv att öppna med Jag vet inte hur det skulle vara annars Jag ser vad det är för det är plast över Jag äter aldrig ur förpackningen. Jag tar min tallrik och äter från som förut Jag äter för det mesta ur formen. Det går bra De lägger upp den på tallriken Maten höll sig varmare i den gamla sorten, är lite halvljummet Dåligt, plasten runt omkring, de (personalen) har att göra de med Förpackningen går inte att värma i ugnen, den smälter. De tidigare förpackningarna gick att värma Man får hem maten men inte är det alltid så bra Det går att bevara den och värma den i mikron Den som de hade tidigare gick att spara. Det gick att lägga på locket, plasten går inte Den ligger sorterad Det finns väl inget annat sätt Det är bra att det ligger i olika fack Jädrans dålig 8. Ser maten aptitlig ut i sin förpackning? Nej Spelar ingen roll Ja Inte aktuellt

14 14 KOMMENTARER (15): Ja, det är inget fel på det Det är aldrig hopgyttrat, allt är fint åtskilt åt Ibland har jag fått sås som runnit över i de andra facken Det varierar lite Nej, inte alltid Jag ser den inte i förpackningen Man förväntar sig ingenting av den där fabriksmaten. Ät om du vill! Man äter för att man ska överleva. Det ser aptitlig ut, men det är ingen smak på den. De kan inte steka ett isterband ens en gång Det är halvstekt. De vänder inte på korven Det kan jag inte säga att den är, men vad skulle de göra annars? Det är ju såna där pyttsar Nej, det ligger tre stora potatisar, då blir jag förskräckt. De är inte goda Jag får grönsakerna i en skål bredvid Ja det är bra att det ligger separat Har inte tänkt på det Nej, jag tycker inte det, men det är väl det bästa dom kan göra Vet inte vad jag ska säga om det, jag vet vad som är till middag. Maten såg ut som den var lagad dagen innan 9. Är den tillräckligt varm när den levereras? Aldrig Mindre ofta 5/5 För det mesta Alltid KOMMENTARER (21): Alltid, men min sambo tyckte inte det. Vi köpte en mikro. Vi tyckte inte maten smakade gott efter värmning Soppan är så varm så man bränner sig, får lägga något under för att inte skada bordet Den är ljummen. Jag vill inte ha den varm Jag värmer själv sedan De kör ju runt. De kan inte hålla värmen. Jag tar inte kommunalt idag. När de värmer min mat, då kommer de ca en timme senare Soppan på torsdagarna kan vara jättevarm Det varierar Annars är det inte svårt att sätta den i en microugn Den är aldrig riktigt varm

15 15 De kör överallt. Det beror på om de kommer till mig först När de kört långa sträckor är det inte så bra, men det får man räkna med att det kan bli så I och med att jag bor så nära För det mesta är den varm Jag värmer den själv i mikron Jag får ofta värma den själv Jag kan värma upp själv. Jag äter meddetsamma För det mesta är den varm, annars värmer jag den själv Det kan vara si så där men jag har inte behövt värma maten Jag hade ingen matlust den tiden när maten kom. Smakar maten bra? Aldrig Mindre ofta Den är ok För det mesta Alltid KOMMENTARER (4): Det kan fattas salt någon gång, inget som jag klagar på. Potatisgratängen är så god, men det fattades salt Inte sopporna. Det är ingen mat i dem. Det vet de om så jag får annat. Fisken är inte god när de kokar den. Stekt fisk är bättre Jag tycker jag vill ha den lite saltare, får salta själv Jag är inte glad åt svamp En del saker har de lite svårt för - raggerna. Det är synd för det längtar jag efter. Det var kåldolmar i lördags av den gamla kocken. Det var mjukt och saftigt Vi har fått kyckling med benet i, genomstekt och gott Den är okej när jag saltar själv Över helgerna går de i topp, sedan i veckorna kan det vara jättedåligt, exempelvis Janssons frestelse Inte är det som Jag klagar inte på maten, det är lite skillnad. Den är dyr Det är att jag inte är förtjust i allting. Inga människor tycker om allting Den smakar ingenting. Det är aldrig gott. De lagar maten för att det ska bli så billigt som möjligt. Rotmos ska kokas till fläsklägg. Det får vi

16 aldrig. Kålsoppa får man aldrig som den ska vara. Den ska vara brynt, den är bara kokt. Jag köper själv ärtsoppa. Jag avstår rotmoset också Det är ingen mat som är utan att jag kan äta upp den. Jag är olika hungrig. Jag lägger på lite salt ibland. Den är okej och ibland är det jättegott Det beror på vad det är för mat. Jag tar inte så många gånger. Det är mycket ben i strömming och det klarar jag inte av. Den är lite smaklös. Jag saltar och pepprar lite själv på det Det är inga kryddor. Det blir inte samma sak att krydda själv. Jag är van vid kryddor Att laga mat till så många munnar är inte lätt Makaroner är inte min förtjusning. Jag tycker om fisk egentligen. Otroligt gott potatismos Det beror på hur pass hungrig man är. Ibland är den smaklös, för dåligt saltat, annars går det ju att äta det. Det är inte lätt att laga till så många. Det är skillnad att laga till en eller två. De är duktiga som hinner med åt alla håll. Lika smaklös som En kyss utan snus. Det är olika kockar, men för det mesta rätt smaklöst. Det finns gånger då den smakar bra Jag har till och med fått kroppkakor och rotmos. Fiskgratäng är mindre bra men då får jag byta till köttbullar och stekt potatis Först tyckte jag den inte var så mycket smaksatt, för lite salt. Det är bra, jag saltar inte själv längre. Jag kan inte klaga på något. Det är olika hur en själv är. Det var likadant när man lagade maten själv. Ibland tyckte man väl inte att de var så bra Det är inte att klaga på maten. Det är god mat Maten är inte så kryddad, då får jag krydda själv. Jag äter inte så kryddad mat, jag tycker det är bra Det är för lite kryddat men jag gör det själv Det är god mat Jag saknar lök när det är sill och potatis Jag är så trött på korv Jag skulle önska mera grönsaker Janssons frestelse för mosig Dåligt stekta potatis Jag äter inte kokt potatis Jag får potatismos men när jag får det så utesluter man såsen, men jag vill ha sås. Den redda soppan är inte så god. Bara dom tillagar den ordentligt och att den är mera kryddad. Tyckte inget smakade gott p.g.a. min dåliga matlust Den är ofta smaklös 16

17 Skulle du vilja ha möjligheten att välja mellan två maträtter till lunch? Nej 31 Ja KOMMENTARER (22): Nej, det behövs inte Nej, det får gälla med det som är Det blir för mycket, jag är tjock ändå Nej, men jag skulle vilja ha en dricka till, en lättöl Kanske ibland, lite olika vad man tycker om Ja, det vore inte så dumt Jag är allätare och har inte behov av det Nej, jag tar det de har Ja, kanske det vore bra ibland. Jag klagar inte Nej, det behöver jag inte Ja, men det kvittar. Det smakar ingenting ändå. Det är så kärlekslöst hur de tillagar maten ute på Mogården Om jag inte tycker om maten får de värma mikromat till mig Det är bra som det är Det skulle vara bra Ibland Det skulle inte vara så dumt Jag skulle vilja det Jag tar bara mat på helgerna Det behövs inte Det hade varit bra med den möjligheten. Jag har ingen åsikt om det.

18 18 12: Är portionsstorleken tillräcklig? Nej, för liten Kan vara större Den är tillräcklig Den är för stor KOMMENTARER (18): Det är för stora portioner Jag har extra tilldelning Den är tillräcklig, men jag äter upp den på ett mål. Den räcker till dagen efter Jag delar den på två Jag kan äta den, den andra dagen till exempel Den är bra För mig är den för stor, räcker till två gånger Jag tar mat varannan dag. Det räcker för vi får så mycket. Ibland orkar jag inte äta upp den, då får den stå till dagen efter Potatis storleken varierar. Jag får ett extra så jag är nöjd Jag önskar att vi får mer när det är rotmos. Det är jättegott. Om vi inte äter upp det går det att värma Det räcker att värma på kvällen också, den är för stor för mig Den är i största laget Jag skulle önska att det fanns mera fisk och kött så man kunde få lite extra. Det är för lite sås Det är för mycket mat för min del. Jag skulle önska att få halv portion men det går inte att få

19 Är matsedeln tillräckligt varierad? Nej Den kan bli bättre Den är ok Ja den är bra Mycket bra KOMMENTARER (16): Jag saknar fläskkotlett. Vi får fläskkarré, det var alltid så fett förr, är bra nu Det är olika vad man tycker om, Köttfärs är jag inte mycket för. Det blir mycket sånt. Jag klagar inte på maten. Det är olika tycken. Det är lite av varje Jag kan inte klaga på maten här inte. Jag kan inte laga så bra mat själv. Jag är så tacksam att jag får mat Det kan inte bli bättre, skulle man laga själv så blir det inte på det viset. När jag var barn fick vi välling och en sillebit på kvällen Det finns en del som inte är bra soppa För det mesta. Potatis varierat med korvrätter, raggmunk, kroppkakor mm. Sen är det som man är själv och om man gjort lite nytta, då är det gott att äta Den är så bra som den kan vara Det finns mycket att välja på. Soppor, kött och fisk. Jag är inte så förtjust i vissa stuvningar Sill med en dags mellanrum. De har inte den rätta fantasin, så det blir nära inpå. Det räcker med samma maträtt en gång/vecka, särskilt när vi får stekta sillen som inte var urvattnad. Den gick inte att äta, men det var ett bra tag sedan Den duger Den är bra, kött, fisk, soppor och idag pasta Det är mycket korv Vi får potatis sex dagar i veckan 14. Om du inte tycker att den är varierad, skriv ned vad du skulle vilja förändra och komplettera matsedeln med! KOMMENTARER (27): Jag tycker om fisk, i vilken form den än är. Jag avskyr vitlök men det får vi aldrig Välstekt mat, välkokt mat, efterrätter gör mig detsamma, det bryr jag mig inte om Inga soppor på torsdagarna på sommaren

20 Det är för mycket korvrätter Mera kroppkakor Lite mera fisk. Det kvittar om den är kokt eller stekt. Andra alternativ mitt i veckan Mindre med korvrätter Mer köttfärsrätter Det kvittar bara den ser aptitlig ut. Det måste vara mera grönsaker. Vid ett tillfälle fick jag fyra skivor sega morötter och bönor 4-5 stycken på sin höjd eller en stenhård sallad med riven vitkål som en annan inte kan äta. Mera sås. Redningen ligger i botten. De kokar väl inte såsen. Det ligger tjockt med mjöl där. Det smakar dåligt Jag kan inte äta allt, blir trött på det. Jag kan inte förklara hur jag skulle vilja få ha det. Det är för mycket kötträtter, matjessill kan jag inte äta. Soppa tar jag aldrig. Sommarsoppa - Vad säger det? Ingenting Svårt att bestämma. Det beror på vad de får att göra av. Jag äter det jag får för att jag inte kan göra det själv Rotmos någon gång. Kroppkakor skulle vara gott någon gång sen på hösten. En köttbit har de inte så ofta. Sen grönsaker älskar jag. Vill gärna ha mera grönsaker än jag får Det kommer i repris vecka på vecka. Jag vill bara ha husmanskost. Soppa är billigt att köpa. Det är dyrt att ge 58 kronor för Jag vill ha stekt potatis istället för potatismos. Jag vill inte se det längre. Det är inte säkert att alla frågar vad jag vill ha för mat Mera grönsaker Raggmunk Stekt strömming (men den ska vara genomstekt) Potatismos Mera lök i löksåsen till sillen Mera av kåldolmar, kålsoppa, kålpudding jag tycker mycket om kål. Lite mera vanlig husmanskost För mycket utländsk mat som man inte är van vid 15. Fungerar det bra att beställa/avbeställa från köket? Nej, inte bra Oftast Ja, det fungerar bra Inte varit aktuellt KOMMENTARER (37):

21 21 Ja, det fungerar bra, när som helst Har inte gjort det, så jag kan inte säga det Ja det fungerar bra, Jag säger till hemtjänsten på morgonen (12) Jag har aldrig avbeställt. Kommer det dåligt ett par tre gånger så slopar jag den maträtten. Jag tar aldrig ragger mer. Jag har aldrig avbeställt. Jag tar mat varje dag Hemtjänsten fixar Det kom en gång ett mål för mycket De gör så gott de kan Det gör hemtjänsten Det gör personalen när de kommer Det kan jag säga till hemtjänstpersonalen Det har aldrig varit några problem Jag skriver en lapp Det fungerar om jag inte glömmer att säga till. Alla frågar inte, bryr sig inte om att fråga. Det går på rutin Jag har aldrig gjort det Utnyttjade inte Jag ringer till köket det fungerar bra Har inte behövt ringa, säger till hemtjänsten Nej det fungerade inte jag fick maten hem ändå även att jag avbokat. Lägger en lapp till hemtjänsten Har inte behövt i så fall säger jag till personalen i hemtjänsten. Har inte behövt det 16. Om det inte fungerar att beställa/avbeställa, vad är det som blir fel? Skriv ned dina synpunkter nedan! Kommentarer () 17. Kan du lämna klagomål och synpunkter på maten till köket? Nej Har inte behov av det Ja Vet inte KOMMENTARER (14): Jag säger till hemtjänsten Jag äter det jag får så gott det går

22 22 Jag har inte behov av det. Det är olika vad man tycker om mat Jag brukar inte klaga till köket. Tycker inte om att gnälla. Ibland frågar hemtjänsten. Jag svarar Det vill jag inte ha mer. Så hör jag hemtjänsten Du är inte ensam om det. Det bryr jag mig inte om. Man får ta maten man får Ibland kan de överträffa sig själva i köket. Jag har ringt bort ibland när det varit bra. Då blir de glada. Jag talar om för dem både då det är bra och när det är dåligt Nej, det går inte Vet inte, jag säger till hemtjänsten Jag skryter med dem Jag vill inte klaga Jag har aldrig klagat på maten är rädd att jag inte får någon mat Både klagat och berömt Jag har ringt och klagat många gånger Jag har inte gjort det 18. Har du särskilda synpunkter på maten och matdistributionen som du vill framföra för att vi ska kunna förbättra kommunens service till dig? Skriv ned dessa nedan! KOMMENTARER (43): Jag tycker att det är bra. De kan vara hinder i vägen, ibland kommer de före tolv och ibland efter Inte vad jag vet i alla fall. Jag är inte missnöjd med nånting, så till vidare Jag vet inte vad de kan förbättra, det är bra Jag tar inte så mycket av kommunen. Det är för dyrt = 58 kr. Jag kan välja mera av de färdiga rätterna, pannkakor, ragger från affären. Servicen är det inget fel på. Tiderna kan kommunen inte hjälpa. När de kör med kokt falukorv en gång i veckan. Förr tog de fläskkorv någon gång. De kunde variera korven. Förr var falukorv god. När den är stekt är den god, men kokt. Jag ska inte klaga. Det finns de som ingen mat har Jag skulle vilja ha maten klockan tolv. De kommer halv tolv, kvart i tolv och ibland klockan tolv Jag skulle vilja ha mindre med potatis. Jag skulle vilja ha mera grönsaker, bättre och mer sås. Det är gott att ha grönsakerna särskilt. Mindre storlek på potatisen Midsommarafton var det kanon med sill och potatis och jordgubbstårta. Då kunde jag smörja kråset riktigt. Det ska vara så till midsommar och jul Snabbheten, ibland är de två i bilarna. Det är bättre, en är i bagaget och en tar in posten. Det är ett elände på vintern för personalen maten kan då vara ljummen Smaken den är individuell. Jag önskar mera kryddor, vissa saker är fadd smak, t ex köttfärsbiff Vid ett tillfälle tyckte jag det skulle bli så gott med köttfärsskivor. Jag blev så besviken. De var hårda och torra. De måste ha varit uppskurna dagen innan

23 23 När de kommer med kall sås. Det tycker jag inte om. Det har blivit bättre, men det händer Det är inget fel på servicen De kan inte laga mat ändå. Hade jag något att säga till om, skulle jag sparka dem allihop. Den där fabriksmaten är botten. Det finns ingen här som tycker om maten. De borde lära sig att steka ett isterband. De hinner inte vända på korven. Rotmos kan de inte laga alls. Det är morötter i. Det ska kokas på spadet från fläsklägg och så ska det vara potatis i också. De kokar på en fläskbit, korv eller vad som helst. De borde även lära sig att koka kålsoppa. Kålen ska vara brynt. Kåldolmarna kan vara råa, inte brynta ens en gång. Kålpuddingen kan vara god ibland. Det enda jag kan göra är att avstå från maten och handla själv. Hemtjänstpersonalen handlar och det är bra. De kommer med maten när de ska. Det kan variera på tiden. Till exempel kroppkakor ska alla ha, annars kanske hälften ska ha matdistribution Man får fin mat vid helger och högtider, en oerhörd tillgång när man blivit ensam och är äldre Jag önskar lite mer krydda, så det smakar något annat Ett exempel: Jag fick ugnstekt fisk med klibbig sås som inte var riktig. Det var ingen höjdare Varför får vi ingenting att dricka, ingen mjölk till efterrättskrämen? Jag dricker inte mjölk annars och köper ingen mjölk Det är god och bra mat De skulle steka allt kött längre, det är alltid så segt. De får ha för bråttom Nej, det går som det går Det är aldrig något jag tänkt på Det är svårt att säga Inte svarta raggmunk. De är för hårt stekta Det är för lite kryddor Sås som var som vatten. De är inte gott, tycker jag Jag skulle vilja ha maten senare på dagen Jag tycker det fungerar bra 19. Skulle du vilja att det fanns efterrätt som tillval dagligen trots att kostnaden för lunchmåltiden då skulle kunna öka mellan 5- kr/dag? Ja Nej

24 24 KOMMENTARER (14): Nej, vi köper konserverad frukt själva Ja ibland så, jag har köpt filmjölk och pepparkakor att blanda i Det brukar vara på torsdagar, (soppdag) och söndagar. Jag är inte så mycket för söta efterrätter, det är gott någon gång ibland Det räcker på söndagarna Jag köper kräm själv Jag är glutenallergiker. Det är inte kul att alltid få frusen frukt och en klick grädde. Man kan ta hänsyn till vad maken får och ge mig något liknande. Nej, jag har själv i frysen. Jag har diabetes Jag har lingon om jag vill ha. Jag köper själv från affären om jag vill ha något extra Det kan vara sega våfflor eller kräm som inte smakar någonting. Jag håller mig själv med det Det räcker med priset som det är Jag kan äta frukt hemma Jag tycker inte om efterrätt Det räcker med dom dagarna det är efterrätt. Har du något som du särskilt vill ta upp beträffande maten, hemtjänsten eller något annat i den kommunala servicen? Ja Nej KOMMENTARER (57): Nej, vi har alltid varit nöjda. Det är bra som det är Jag vill ha datum på matsedlarna, (det står endast veckonummer) Det är inte alltid så noga med städningen, inte % redigt alla gånger. De blöter över golven lite, vill inte ha några namn. De flyttar inte på saker och ting. Till exempel flyttar de aldrig skorna. Även om de står hafsigt, så torkar de runt. Sånt är man inte van vid men jag vill inte klaga. Alla är inte likadana. Man är van att göra allt själv och visste hur man vill ha det. De gör aldrig toalettstolen ren, den blir svart. Jag kan dåligt själv nu. De städar tvättstället ibland, en del väldigt noga, en del tar förbi. Toastolen tar de flesta förbi. Visst är de olika. Önskar att Tegelbruket klipper gräset oftare och att de samlar upp det långa gräset efter sig

25 Otrolig personal. Alla är trevliga som jag har träffat, engagerade och positiva. De är vänliga och jag blir väl bemött Det är en bussig hemtjänst. Mycket unga flickor som är så duktiga, men de är vikarier. NN är sagolikt duktig. Henne är jag förtjust i. Hon är lugn och tyst - När hon är i köket, jag hör henne inte. Det finns alltid någon - Här är jättebra. Nu tar de med sig en nybörjare så de får lära sig. Att de har bråttom är inte deras fel. Undantag finns, men jag försöker tiga eller säga gör så här istället. Jag vill inte göra mig ovän med dem. Det enda är städningen. De lyfter aldrig en stol. Jag har varit så rädd om mina stolar. Det gör ont i bröstet när de slår med moppen i dem. De kunde väl sätta dem på den stora mattan, medan de torkar under. Dammar gör jag själv. De lyfter inte en duk, torkar runt omkring. De kunde skaka dukarna på balkongen. Det finns pärlor som är enastående, brer smörgåsar och gör soppa, smörjer ben och fötter mm. Det gör det lättare att ha överseende med andra. Nu har de fått en ny ledare, men den har jag inte sett. Det bryr jag mig inte om. Hon har inte varit med på tisdagsgruppen. Ek kom in och var med ibland. Jag tar det som det är. Ha utlänningar att handla. De har svårt att fatta att jag är diabetiker, till exempel har de köpt fyllt kaffebröd. Livet är inte lätt att gå igenom Det är mycket unga flickor inom hemtjänsten och utlänningar som är svåra att förstå. När hemtjänstpersonalen ska komma tre gånger/dag och de kommer på olika tider. Det skapar oro, när de kommer senare än planerat och ibland när de kommer tidigare Jag har hört att kommunen gjort skillnad mellan folk och fä med trädgårdshjälpen. Jag vet inte om de kan vara avundsjuka? De flesta är bra i hemtjänsten. Det finns rötägg som inte bryr sig. De får inte hugga tag i armarna, jag får stora blåmärken Alla är vänliga, jag får mycket hjälp nu Det är det - att jag inte tycker om när de kommer med kall sås Det kommer de som jag inte kan prata med. Det brukar reda ut sig. Det gör det de ska Det är svårt med fönstren, de tillhör ju inte kommunen Hemtjänsten kan man inte klaga på, där har kommunen tur. Sommarvikarierna har varit ett par år åtminstone. De äldre kanske ser lite bättre vad jag behöver, har öga för småsaker som jag behöver De flesta är bra. Det finns en och annan som inte skulle vara i hemtjänsten, men jag klagar inte på personalen. En del diskar så illa. De diskar under rinnande vatten, får diskas om Städningen kan variera. En del städar noga, en del är slarviga Bemötandet är bra. Jag får hjälpen jag behöver Att få utepromenader varierar. Jag är beviljad måndag och fredag. Det har hänt många gånger att de är för lite folk. De är för lite personal eller så har jag värk. Om det regnar skulle jag någon gång vilja till Karlssons istället eller gå och handla. Ibland har de så bråttom, så då får vi inte gå så långt, deras tid räcker inte. Någon gång kan det bero på vem det är. Om det regnar den dagen som är planerat kan de inte 25

26 ändra dag. Jag har inte varit ute så många gånger i sommar. Det hänger på deras arbete. Jag har förståelse för det. Det hjälper inte vad man säger. Till exempel: De kunde inte ta ut en matta för att en fåtölj stod med två ben på den. Det hade bara varit att luta fåtöljen. De hade inte behövt lyfta den. Personalen är rädda för varandra. Det är som det är. Det är som hemtjänsten säger. De drar in på allting. Det är många olika personer. Det brister i kommunikationen både mellan personalen i grupperna och mellan grupperna (anhörig synpunkt) Är personalen mer än ½ timme sen bör de meddela att de är försenade. Det har hänt att de har ringt. Det är olika på vem det är (anhörigsynpunkt) Personal gör olika. En del personal dukar upp och går, medan andra stannar och sätter sig en stund. Jag behöver det. Jag har ätproblem är rädd för att äta ensam. Ibland sätter jag istället in maten i kylskåpet igen. De är duktiga Jag får sällan komma ut. Personalen tror att de är av socker att de smälter av lite fukt om det regnar lite Hemtjänsten är bra när de kommer Det är bra som det fungerar nu. Alla är trevliga och hjälpsamma. Det går att ringa och fråga om det är något Ta reda på vilket folk man anställer i kommunen. Utländskor som man inte förstår och de förstår inte heller. De skulle inte få ta in yngre som inte kan något. En personal sade Jag kan inte koka kaffe Det är många olika personal. En del är så nyfikna. De är så på sig och vill bestämma. De är så skarpa, man törs inte säga någonting. De vill nog helst bestämma. Det verkar som att de ska bestämma. De tycker de är kavata och duktiga. De bara sätter sig i en bil, åker bil. Alla är inte kvar Det är bra att kommunen följer upp Gräsklippningen - Jag har endast fått ett par gånger i sommar. Jag betalar gärna lite mer. Kommunen har varit tillmötesgående. Vi har fått den hjälpen vi har begärt Flickorna är trevliga. Jag har inte haft städning så länge och maten får jag ju Det är bra som det är. Det går inte att få det bättre. De är rädda om en Det är bra ordnat Trygghetslarmet Det tar för lång tid att få hjälp innan ambulans kommer. Jag har upplevt det två gånger. Det går fortare att ringa 112 själv. Jag vill inte ha städning på måndagar. Killarna pratar mera än damerna när dom kommer med maten. Det är för dyrt med allt Jag har inget att anmärka på Jag får all den hjälp jag behöver 26

27 De tar inte tvätten som jag ställer och så tycker jag det tar för lång tid att få tillbaka den Jag tycker det är bra med allt Mycket bra Jag har haft hjälp från kommunen så kort tid så jag kan inte uttala mig om något Jag har inte behövt dom kommunala tjänsterna i så stor utsträckning Allt är bra och jag är nöjd Jag önskar att det vore trevligare vid matborden Jag önskar en rollator att använda utomhus (Arbetsterapeut kontaktas) Närtrafiken är mycket dålig på grund av att det är alldeles för kort tid man får vara i Högsby. Jag hinner inte många ärenden på den korta tiden. Annars fungerar den bra med hämtning och lämning hemma Högsby kommun har haft tur med vikarier som kommit tillbaka åtminstone i ett till två år Positivt med killar i hemtjänsten 27

28 Högsby i november 12 Asta Andersson projektledare Adress: Högsby kommun Högsby Besöksadress: Kommunhuset Kyrkogatan 8, Högsby Telefon: asta.andersson@hogsby.se

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%)

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) Besvarad av: 24 (11%) Ej besvarad av: 186 (89%) "Fisken torr ibland" "Ibland mindre bra" "Tycker

Läs mer

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 Totalt ligger svarsfrekvensen på 73% Svarsfrekvensen på fråga

Läs mer

Här får du veta mer om portionsmaten

Här får du veta mer om portionsmaten Här får du veta mer om portionsmaten Håll dig frisk med bra mat Känner du dig fortfarande ganska pigg och aktiv och gillar att laga mat? Kanske märker du samtidigt att det ibland är svårt att få orken

Läs mer

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Vecka 43 har vi en temavecka som vi kallar: EKOLOGISKA VECKAN Vecka 42-49, 2012 Under vecka 43 kommer måltiderna att innehålla så många ekologiska livsmedel som vi har

Läs mer

Utdelade enkäter 110 st Inkomna enkätsvar 62 st. 40% Jag svarade själv på enkäten Jag har fått hjälp att fylla i enkäten 60%

Utdelade enkäter 110 st Inkomna enkätsvar 62 st. 40% Jag svarade själv på enkäten Jag har fått hjälp att fylla i enkäten 60% Utdelade enkäter 110 st Inkomna enkätsvar 62 st 40% Jag svarade själv på enkäten Jag har fått hjälp att fylla i enkäten 60% Jag äter maten från kommunens matdistribution 5% 48% 27% 1 ggr/v 2-3 ggr/v 4-5

Läs mer

Kost & restaurang seniorenkät 2015

Kost & restaurang seniorenkät 2015 Jag är A kvinna 113 46,3% B man 126 51,6% C vill inte uppge 5 2,0% Respondenter 244 Vilken restaurang äter du på? A Björngården 21 8,6% B Karl-Johangårdarna 37 15,2% C Leopold 28 11,5% D Porfyren 39 16,0%

Läs mer

Socialförvaltningen Hörby 2013-01-02 Kostenheten Eva Bramsvik Håkansson

Socialförvaltningen Hörby 2013-01-02 Kostenheten Eva Bramsvik Håkansson Socialförvaltningen Hörby 2013-01-02 Kostenheten Eva Bramsvik Håkansson MATPROJEKT: Berikad mat för äldre. Äldreomsorgen är en växande sektor och att den utgör en stor kostnad. Vi blir äldre och det medför

Läs mer

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom Kostenheten Matsedel Omsorgen 2016-08-22 tom 2016-10-16 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: Till middag på vardagar serveras mineralvatten/lättöl/ måltidsdryck/ mjölk som dryck

Läs mer

Kvalitetsmätning av de äldres mat

Kvalitetsmätning av de äldres mat Kvalitetsmätning av de äldres mat Äldreboenden och Lunchboxen Antagen av: KSSU den [Klicka här och skriv datum] Gemensam administration Utredningsenheten Christer Friberg Kjell-Åke Arvidsson 2005-11-15

Läs mer

Matpatrullen Sandviken

Matpatrullen Sandviken Matpatrullen Sandviken Matpatrullen har skapats av SPF Seniorerna, Gästrikland för att påverka och göra skillnad Varför är maten för äldre viktig? Mat är så mycket mer än bara näring för kroppen. Måltiden

Läs mer

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov.

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Koststandard Frukost Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Frukosten ska anpassas efter vårdtagarens önskemål

Läs mer

Vad tycker du om maten 20

Vad tycker du om maten 20 Vad tycker du om maten 20 Äldreboende Namn Antal % A. Mogärde 31 24 B. Dalbo 7 5,4 C. Norrgården 16 12,4 D. Vilan 50 38,8 E. Nye 9 7 F. Näverbyn 3 2,3 G. Emmagården 13 10,1 Total 129 100 100% (129/129)

Läs mer

Matsedel 2015-10-26 tom 2016-01-10. Kostenheten. Matsedel Omsorgen 2015 V.44-01

Matsedel 2015-10-26 tom 2016-01-10. Kostenheten. Matsedel Omsorgen 2015 V.44-01 Kostenheten Matsedel Omsorgen 2015 V.44-01 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: Till middag på vardagar serveras mineralvatten/lättöl/ måltidsdryck/ mjölk som dryck och knäckebröd.

Läs mer

Brukarundersökning 2012

Brukarundersökning 2012 Brukarundersökning 2012 Hemtjänsten i Håbo Uppdrag enligt verksamhetsplan Genomföra brukarundersökning årligen Höja svarsfrekvensen Målet att minst 90 % ska vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar

Läs mer

Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution

Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution Sid 1(6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-10-06 Dietist Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution Beviljande Insatsen matdistribution beviljas

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 50-1, 2015/2016 God Jul Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 50, 2015-1, 2016 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

De boendes upplevelse av maten och måltidssituationen.

De boendes upplevelse av maten och måltidssituationen. ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG DNR 2007-996-538 SID 1 (7) De boendes upplevelse av maten och måltidssituationen. Dianagårdens -, Kattrumpstullens - och Rio vård- och omsorgsboende inom Östermalms

Läs mer

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter, den passar även till patienter med motoriska problem eller orkeslöshet. Den lättuggade

Läs mer

Måltidsservice. i Alingsås kommun

Måltidsservice. i Alingsås kommun Måltidsservice i Alingsås kommun Vad är måltidsservice? I Alingsås vård och äldreomsorg kan du som fått biståndsbeslut på middagshjälp välja mellan olika alternativ. Vi kallar det måltidservice. Tillsammans

Läs mer

Lättuggad kost. Grovpatékonsistens

Lättuggad kost. Grovpatékonsistens Lättuggad kost/grov patékonsistens Skapad/reviderad: 2015-11-30/Kerstin Arvidsson Lättuggad kost Grovpatékonsistens Lättuggad kost/grov patékonsistens är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter,

Läs mer

//: <',,..' -,-o- '2" z 7/ /alra./.2. r7,7 VIMMERBYKOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA. t00420

//: <',,..' -,-o- '2 z 7/ /alra./.2. r7,7 VIMMERBYKOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA. t00420 VIMMERBYKOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA t00420 Sammanställning resultat genomftirda enkäter till hemtjänsftagare 2010. Hemtjänsttagama fick göra bedömningar på en skala fran 1-5 på hur man upplever tjänstema

Läs mer

Konsult- och serviceförvaltningen. Sommarmatsedel äldreomsorgen Servicehus Lunch och middag

Konsult- och serviceförvaltningen. Sommarmatsedel äldreomsorgen Servicehus Lunch och middag Konsult- och serviceförvaltningen Sommarmatsedel äldreomsorgen Servicehus Lunch och middag VECKA 25-33, 2012 Lite information Sommarmatsedel vecka 25-33 för Äldreomsorgen, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Matsedel äldreomsorgen vecka 17-25

Matsedel äldreomsorgen vecka 17-25 Vecka 17 Måndag 26/4 Tisdag 27/4 Onsdag 28/4 Torsdag 29/4 Fredag 30/4 Lördag 1/5 Söndag 2/5 Paltbröd med sås och fläsk Husets pytt Lax med sås och kokt potatis Tisdagssoppa Köttfärssås och makaroner Blodpudding

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2015/2016 God Jul Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan vara

Läs mer

Björkängens Restaurang. Vecka 13

Björkängens Restaurang. Vecka 13 Vecka 13 Måndag 25/3 Kebabgryta serveras med ris och grönsaker Tisdag 26/3 Köttbullar serveras med stuvade makaroner och grönsaker Onsdag 27/3 Fiskgratäng med dill och citron serveras med potatis och grönsaker

Läs mer

Till alla berörda. Så ett stort tack till just DIG för ditt bidrag! //FHC Styrelse. Dokumenttitel: Caféinstruktion Dokumentstatus: Utkast

Till alla berörda. Så ett stort tack till just DIG för ditt bidrag! //FHC Styrelse. Dokumenttitel: Caféinstruktion Dokumentstatus: Utkast Niklas/208 0 25 (6) Till alla berörda Fotskäls HC är en ideell förening och ingen vinstdrivande organisation, så ett steg i att få ekonomiskt stabilitet likväl som en god service under träning och match

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 18 MÅNDAG Fiskgratäng

Läs mer

Kundundersökning lunch- och middagsmaten Sunderby sjukhus 2017

Kundundersökning lunch- och middagsmaten Sunderby sjukhus 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10) Kundundersökning lunch- och middagsmaten Sunderby sjukhus 2017 Datum för rapport 2018-01-29 Gäller process Kost Utförd av Agnes Fjällström Resultatet omfattar Sunderby

Läs mer

Konsult- och serviceförvaltningen. Sommarmatsedel äldreomsorgen Särskilda boenden Lunch och middag

Konsult- och serviceförvaltningen. Sommarmatsedel äldreomsorgen Särskilda boenden Lunch och middag Konsult- och serviceförvaltningen Sommarmatsedel äldreomsorgen Särskilda boenden Lunch och middag VECKA 25-33, 2012 Lite information Sommarmatsedel vecka 25-33 för Äldreomsorgen, Örnsköldsviks Kommun.

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

Frysskåpspoesi Med fokus på mat och humor

Frysskåpspoesi Med fokus på mat och humor Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 Frysskåpspoesi Med fokus på mat och humor Henrik Järåsen Joel Petersson Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011

Läs mer

Malmbäcks skola. 1. Jag är. f % tjej 52 49 Kille 54 51. Antal EAS: 0. Antal svarande: 106.

Malmbäcks skola. 1. Jag är. f % tjej 52 49 Kille 54 51. Antal EAS: 0. Antal svarande: 106. Malmbäcks skola 1. Jag är tjej 52 49 Kille 54 51 Antal EAS: 0. Antal svarande: 106. 2. Jag går på... skola Förskoleklass 0 0 Årskurs 1-3 47 44 Årskurs 4-6 59 56 Årskurs 7-9 0 0 Gymnasiet 0 0 Antal EAS:

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 50-1, 2018/2019 God Jul Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 50, 2018-1, 2019 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti Rapport 2015-04-25 Laga-matgaranti Laga-mat-garanti Alla människor är olika, också när vi blir äldre. Varje människa ska bli bemött utifrån den hon är, och inte utifrån sitt födelseår. Att öka äldres självbestämmande

Läs mer

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten Leverans av varm lunch Matdistribution via hemtjänsten Matdistribution Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en varm lunch levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 2-9 2014 Information Vinter/vårmatsedel för veckorna 2-9, 2014 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- Maria Almström Svensson

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende Kvalitetsuppföljning, Pilegården (juli 2010) Bilaga 1. 1(5) Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden Lunchrestauranger

Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden Lunchrestauranger 0 Konsult- och serviceförvaltningen Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden restauranger Vecka 43 har vi en temavecka som vi kallar: EKOLOGISKA VECKAN V 42 49, 2012 Under vecka 43 kommer måltiderna

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Västerskolans matråd

Västerskolans matråd Västerskolans matråd Protokoll 17 oktober 2014 Närvarande: Tova F-1 A Maja F-1 A Tru-Edon FA Simon FB Neo FC Cornelia 1C Dag 1C Tigra Fritidsrepresentant Lukas 2A Maya K 2B Jacob 2C Elda 3A Amanda 3B Marie

Läs mer

Lingbo höstmatsedel Kyld mat

Lingbo höstmatsedel Kyld mat Lingbo höstmatsedel Kyld mat Vecka 34-49 2014 ANVISNINGAR FÖR HANTERING AV DIN KYLDA MATBRICKA. Ställ in matbrickan i kylskåpet om ni väljer att äta senare. Maten ska alltid förvaras i kyla för bästa hållbarhet.

Läs mer

Matsedel till Skolan 2014. Älvdalens kommun

Matsedel till Skolan 2014. Älvdalens kommun Matsedel till Skolan 2014 Älvdalens kommun Välkommen till kostenheten i Älvdalen Vårt mål är att ge er ca 35 % av dagsintaget. Det är viktigt att äta Frukost lunch och middag. Mellanmål som frukt eller

Läs mer

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom Kostenheten Matsedel Omsorgen 2017-04-24 tom 2017-06-18 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: Till middag på vardagar serveras mineralvatten/lättöl/ måltidsdryck/ mjölk som dryck

Läs mer

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom

Matsedel tom Kostenheten. Matsedel Omsorgen tom Kostenheten Matsedel Omsorgen 2017-06-19 tom 2017-08-20 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: Till middag på vardagar serveras mineralvatten/lättöl/ måltidsdryck/ mjölk som dryck

Läs mer

Björkängens Restaurang. Vecka 25

Björkängens Restaurang. Vecka 25 Vecka 25 Måndag 17/6 Kokt korv serveras med potatismos och grönsaker Tisdag 18/6 Ugnstekt fisk serveras med kall sås, potatis och grönsaker Onsdag 19/6 Köttbullar serveras med stuvade makaroner och grönsaker

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Onsdag 18/9 Lunch Fiskfilé med ägg-persiljesås, potatis Dessert Soppa Middag Bruna bönor med köttbullar, potatis

Onsdag 18/9 Lunch Fiskfilé med ägg-persiljesås, potatis Dessert Soppa Middag Bruna bönor med köttbullar, potatis VECKA-38 Måndag 16/9 Lunch Raggmunk med stekt fläsk Middag Kesokaka med sylt, skinksmörgås Tisdag 17/9 Lunch Köttfärssås med makaroner Middag Ost-skinkomelett, smörgås Onsdag 18/9 Lunch Fiskfilé med ägg-persiljesås,

Läs mer

Jämförelse svar från 2017 (redigerad)

Jämförelse svar från 2017 (redigerad) Jämförelse svar från 2017 (redigerad) 1. Antal svarande: 110 (N=13) (N=29) (N=15) (N=18) (N=35) 13 0 0 0 0 0 29 0 0 0 0 0 15 0 0 0 0 0 18 0 0 0 0 0 35 2. Kön Antal svarande: 105 (N=13) (N=28) (N=12) (N=18)

Läs mer

Till dagens lunch ingår det Bröd, smör, måltidsdryck, salladsbuffé samt kaffe på maten Pensionär 55 :- Personal 45:- Gäster 68:-

Till dagens lunch ingår det Bröd, smör, måltidsdryck, salladsbuffé samt kaffe på maten Pensionär 55 :- Personal 45:- Gäster 68:- Restaurang Igelkotten V 10 Måndag 8/3: Stekt fläsk med löksås & kokt potatis Alt: Grillkorv med potatismos & räksallad Tisdag 9/3: Skinksås med blomkål serveras med kokt potatis Alt: Biff a la Lindstöm

Läs mer

Matsedel Vingåkers kommun ÄO v. 2-7

Matsedel Vingåkers kommun ÄO v. 2-7 Vecka 2 Måndag 7/1 Fläskkorv, senapsås, potatis, grönsaker Blomkål med skinka och potatis Tisdag 8/1 Onsdag 9/1 Torsdag 10/1 Fredag 11/1 Lördag 12/1 Söndag 13/1 Fiskgratäng med sparris och räkor, potatismos

Läs mer

Måltidsservice seniorenkät 2017

Måltidsservice seniorenkät 2017 Jag är A kvinna 105 49,8% B man 106 50,2% C annat 0 0,0% Vilken restaurang äter du på? A Björngården 29 13,7% B Leopold 24 11,3% C Porfyren 24 11,3% D Ramund 25 11,8% E Senioren 78 36,8% F Årstagården

Läs mer

Matsedel hemtjänst, vecka 43 53, 2015

Matsedel hemtjänst, vecka 43 53, 2015 Matsedel hemtjänst, vecka 43 53, 2015 Vecka 43 19 25 oktober Chicken á la King, potatis, amerikansk grönsaksblandning Hallonkräm Laxlåda Vecka 44 Frukostkorv, stuvade morötter, kokt potatis Persikor med

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

V.34 17/8 23/8. Måndag Frukost: Havregrynsgröt Lunch: Korv Stroganoff, Ris Mellanmål: Smörgås, Mjölk, Frukt

V.34 17/8 23/8. Måndag Frukost: Havregrynsgröt Lunch: Korv Stroganoff, Ris Mellanmål: Smörgås, Mjölk, Frukt V.34 17/8 23/8 Lunch: Korv Stroganoff, Ris Lunch: Stekt fisk, Sås, Potatis Mellanmål: Kräm, Grovt bröd, Pålägg, Frukt Lunch: Köttbullar, Stuvade makaroner Lunch: Fiskbullar, Sås, Potatis Lunch: Ugnstekt

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Fisk

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

MENY ÄLDRE RULLANDE VÅREN 2012 Till måltiderna serveras sallad, hårt bröd, bordsmargarin och måltidsdryck.

MENY ÄLDRE RULLANDE VÅREN 2012 Till måltiderna serveras sallad, hårt bröd, bordsmargarin och måltidsdryck. MENY ÄLDRE RULLANDE VÅREN 2012 Till måltiderna serveras sallad, hårt bröd, bordsmargarin och måltidsdryck. Med reservation för förändringar V. 1 LUNCH V. 1 MIDDAG Må Köttfärssås med makaroner Må Köttkorv

Läs mer

Lingbo vårmatsedel Kyld mat

Lingbo vårmatsedel Kyld mat Vinter/vårmatsedel Lingbo kyld mat v.10-21 2014 Lingbo vårmatsedel Kyld mat Vecka 10-21 2014 Vinter/vårmatsedel Lingbo kyld mat v.10-21 2014 ANVISNINGAR FÖR HANTERING AV DIN KYLDA MATBRICKA. Ställ in matbrickan

Läs mer

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 42-49, 2014 Information Höstmatsedel för veckorna 42-49, 2014, för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2018/2019 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

Matsedel våren 2011. för äldre- och handikappomsorgen. Välkommen till restauranger i Lessebo kommun

Matsedel våren 2011. för äldre- och handikappomsorgen. Välkommen till restauranger i Lessebo kommun Matsedel våren 2011 för äldre- och handikappomsorgen Välkommen till restauranger i Lessebo kommun Om matsedeln Frukost Frukosten innehåller förutom menyn enligt nedan även fil/yoghurt, flingor, frukt/bärmos,

Läs mer

Matsedel Serviceboende 8 juni - 23 augusti 2015

Matsedel Serviceboende 8 juni - 23 augusti 2015 Matsedel Serviceboende 8 juni - 23 augusti 2015 Vecka 24, 8 14 juni Måndag Middag Isterband, dillstuvade potatis, rödbetor Kvällsmat Nubbesallad Tisdag Middag Stekt sej, potatis, remouladsås Kvällsmat

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

FÄRS FISK JÄRN/LEVE R

FÄRS FISK JÄRN/LEVE R Vårens grundskolematsedel på remiss till matråden på Gökstens- och Edvardslundsskolan Enligt riktlinjerna skall fördelningen av livsmedel till måltiderna under en 4 veckors period se ut så här och följa

Läs mer

Kärnan. Meny- och aktivitetshäfte November

Kärnan. Meny- och aktivitetshäfte November Kärnan Meny- och aktivitetshäfte November Välkomna! Alla seniorer boende i Sjöbo kommun är välkomna till oss på mötesplats Kärnan. Du är välkommen till våra lokaler där du kan träffa andra människor och

Läs mer

Meny Anemonen vecka 51

Meny Anemonen vecka 51 vecka 51 Måndag 14/12 Nötstroganoff kokt potatis Fläskpannkaka lingonsylt Tisdag 15/12 Onsdag 16/12 Torsdag 17/12 Fredag 18/12 Lördag 19/12 Söndag 20/12 Kycklinggryta med smak av kokos kokt potatis Skink-

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Maträtter med fet markerat innebär att den ingår som huvudkomponenten i Aivo

Maträtter med fet markerat innebär att den ingår som huvudkomponenten i Aivo VECKA 40 Måndag 28/9 Lunch Raggmunk med fläsk *(Lingonsylt) Blomkål/fänkålsgratäng med kalkon och potatis Tisdag 29/9 Lunch Stekt fiskfilé, kall sås (gurkmajonnässås) och kokt potatis Onsdag 30/9 Lunch

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Matsedel 2016-01-04 tom 2016-06-19. Kostenheten. Matsedel Omsorgen. 2016-01-04 tom 2016-06-19

Matsedel 2016-01-04 tom 2016-06-19. Kostenheten. Matsedel Omsorgen. 2016-01-04 tom 2016-06-19 Kostenheten Matsedel Omsorgen 2016-01-04 tom 2016-06-19 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: Till middag på vardagar serveras mineralvatten/lättöl/ måltidsdryck/ mjölk som dryck

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2016/2017 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Meny Björkängsskolan

Meny Björkängsskolan VECKA 34 Måndag Tisdag 18/8 Köttfärssås, pasta Onsdag 19/8 Korv Stroganoff Torsdag 20/8 Veg soppa Fredag 21/8 Rosa fiskgratäng VECKA 35 Måndag 24/8 Falukorv, senapssås & potatis Tisdag 25/8 Köttgryta Onsdag

Läs mer

Vingåkers Matsedel Äldreomsorgen 20/2 --26/ VECKA-8

Vingåkers Matsedel Äldreomsorgen 20/2 --26/ VECKA-8 Matsedel Äldreomsorgen 20/2 --26/2 2017 * innebär att avdelningen ansvarar för beställning och servering av Tillbehöret VECKA-8 Måndag 20/2 Lunch Köttbullar med hemlagat potatismos Middag Ost/skinkgratinerad

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Vecka 50, 2015 Vecka 1, 2016

Vecka 50, 2015 Vecka 1, 2016 Julmatsedel Äldreomsorgen och middag Vecka 50, 2015 Vecka 1, 2016 God Jul och Gott Nytt År! Lite information Julmatsedel vecka 50, 2015 vecka 1, 2016 för äldreomsorgen, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Matsedel Omsorgen 2018 v

Matsedel Omsorgen 2018 v Matsedel Omsorgen 2018 v. 5-10 2019 Samhällsbyggnadsavdelningen Kostenheten 1 Särskilt boende Vidala, Borghaga, Vimarhaga och Kvillgården: (Middag och Kvällsmat) Efter middagen serveras en dessert som

Läs mer

Whirlpool mikrovågsugn.

Whirlpool mikrovågsugn. KOKBOK MIKROVÅGSUGN Gratulerar till ditt köp av en Whirlpool mikrovågsugn. Med denna receptbok kommer du att upptäcka och smaka på de goda möjligheterna som din nya produkt erbjuder. Du kommer att förvånas

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Smaklig måltid! Vård matsedel. Vård matsedel. Reservation för eventuella ändringar. Du hittar matsedeln på www.aivomeny.se. Vecka 25, 16/6-22/6 2014

Smaklig måltid! Vård matsedel. Vård matsedel. Reservation för eventuella ändringar. Du hittar matsedeln på www.aivomeny.se. Vecka 25, 16/6-22/6 2014 Vecka 25, 16/6-22/6 2014 Måndag Lunch: Kokt fisk, äggsås, potatis, grönsaker Middag: Biff Stroganoff, kokt ris, grönsaker Dessert: Fruktsallad, vispgrädde Tisdag Lunch: Bondomelett, skirat smör, grönsaker

Läs mer

Restaurang Solkullen Önskar alla en smaklig måltid

Restaurang Solkullen Önskar alla en smaklig måltid Solkullen Februari Välkommen till Solkullens aktiviteter Vad skulle just du vilja göra för att din dag skulle kännas meningsfull? Vi lyssnar gärna! Förslag på aktiviteter, utfärdsmål och underhållning

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Matsedel äldreomsorgen vecka 14-22

Matsedel äldreomsorgen vecka 14-22 Vecka 14 Måndag 4/4 Tisdag 5/4 Onsdag 6/4 Torsdag 7/4 Fredag 8/4 Lördag 9/4 Söndag 10/4 Köttbullar med sås och kokt potatis, lingonsylt Sylta, rödbetssallad och kokt potatis Fiskgratäng och kokt potatis

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 44 MÅNDAG Pasta

Läs mer

Matsedel. Solliden Malmens boende - Mitt Hjärta Bergslagssjukhuset

Matsedel. Solliden Malmens boende - Mitt Hjärta Bergslagssjukhuset Vecka 25 15-21 juni Måndag Lunch Kokt falukorv, pepparots-sås, kokt potatis, Middag Potatis-bullar med bacon Tisdag Lunch Skink-sås, pasta, kräm Middag Blomkåls-soppa Onsdag Lunch Spätta-filé, citron,

Läs mer