#JAGMED SAKNÄTVERK INDIVIDUELLT OCH ELEVSTÖD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "#JAGMED SAKNÄTVERK INDIVIDUELLT OCH ELEVSTÖD"

Transkript

1 #JAGMED SAKNÄTVERK INDIVIDUELLT OCH ELEVSTÖD REGION ÖREBRO LÄN DEN 17 NOVEMBER 2016 MINNESANTECKNINGAR PRESENTATIONER FRÅN LOKALA PROJEKT BIFOGAS MINNESANTECKNINGARNA - Fagersta Norberg och Skinnskatteberg - Fellingsbro fhs - Kumla kommun - Kävesta fhs - Lindesbergs kommun - Ljusnarsbergs kommun - Norrköpings kommun INLEDNING OCH PRESENTATIONSRUNDA DELTAGARNAS PRESENTATIONER JOEL AXELSSON (FAGERSTA, NORBERG, SKINNSKATTEBERG) Frågor: - Vilka finns i det mobila stödteamet (kvällstid). - Fritidsledare. De är mer som en kompis. Brister: Få med projektmedarbetare. Jag är ensam på tre grundskolor. Jag hinner inte med allt som jag skulle vilja. Speciellt generella insatser.

2 - Vilken bakgrund har du själv? Utbildad beteendevetare. Jobbade innan som fritidsledare med inriktning mot socialtjänst. Jobbar med 12 elever mot direkt. Träffar varje vecka. Ska vara upp mot 20.. Har 6 till som jag ska börja jobba med. Alla är på olika skolor. - Vem/vilka har du Stöd från? Från en skola, studie och yrkesvägledare. På en annan skola har jag en studiepedagog/mentor som jag har daglig kontakt med. - Hur jobbar studiepedagogerna? 1-2 på varje inriktning på skolorna. De fungerar som en kontaktperson för eleverna som är i de årskullarna. Lotta tipsar om att besöka skolan i Fagersta där en ny rektor Fagerstas lärarkår försvann. Rektorn har minskat klassrumstid för lärarna och har satt in mer tid för. SOFIA BERGMAN, LJUSNARSBERGS KOMMUN Projektledare, vi har en grundskola 3 inriktningar 1. COACH mot elever som är utanför gymnasiet. Jag träffar ungdomarna. Första mötet sker med den som har KAA ansvaret. Jag möter eleven och går igenom varför, problem. Vi lägger upp en plan för hur eleven och jag ska arbeta för att hitta realistiska mål. Vad som behövs.

3 Ungdomarna ska tillbaka i studier eller i sysselsättning. Men för denna målgrupp som handlar det mer om att sätta upp små mål. Har en stor hjälp av EHT och KAAansvariga. 2. Bygga upp och utveckla en samverkan mellan skola och socialtjänst.!0 socialsekreterare sade upp sig samtidigt. Har aldrig fungerat fullt ut. Är utvecklare där. Till min hjälp har jag Sara som jobbar som utvecklare på Socialtjänsten. Den 25 nov ska vi ha en utbildningsdag för socialtjänst och skola. Politiker är inbjudan. Så de får se hur det går till i praktiken. Vi ser att det saknas tillit. Socialtjänsten och skolan. 3. Socialpedagog i grundkolan. Jag är länken mellan socialtjänsten och skolan. Jag jobbar med elever som har frånvaro i grundkolanskolan. Jag jobbar med de som har stor frånvaro. Mycket praktiskt arbete - Hämta elever - Samtal - Samverkan med socialtjänst, pub - Har två ytterligare medarbetare i projektet. 10 % + kurator 25 % - Har också uppdrag hur skolan ska arbeta förebyggande. Som skolan ska jobba med - Ingår i skolans elevhälsoteam: Skolsköterska Specialpedagog Skolkurator Skolpsykolog Rektor SYV Träffas en gång i veckan Svårast. Att få politiker och ledning att pengarna bör läggas i grundskolan, i förebyggande arbete. För att ge barnen det de behöver. Jag brottas med politikerna i min kommun. Saknas kommunikation mellan skola och socialtjänst Frågor - KAA, samtycke. För att kunna gå in i EHT. Träffar ni först eleverna. Jag träffar elever tillsammans med vårdnadshavarna samt samtycke. - Hur många jobbar du med? - I gymnasiet 8 elever, i grundskolan har jag 2 elever (båda har varit hemmasittare) En ny familjeterapeut ska anställas 2017 och ytterligare en en drogterapeut.

4 - Vad saknar du? Jag är på alla plan och skulle behöva en medarbetare. Vore bra att få lägga mer tid direkt på eleverna. Stöd: Grundskolan har en skolvärdinna på halvtid så där får jag mycket hjälp. Hennes uppdrag är att vara i cafeterian. Finnas där för eleverna. Årskurs 8 har ansvar för cafeterian. Hon kan också slussa vidare. Se och bekräfta eleverna i skolan. Vi har många asylsökande. Har blivit prio. Svenska eleverna har blivit lite bortglömda. ROSE WALLÉN, LINDESBERGS KOMMUN - Rose jobbar just nu på Socialförvaltningen - Projektledaren Kataringa Doverud är anställd av Barn och utbildningsförvaltningen. - Vi har kämpat för att jag ska jobba heltid och få vara kvar på Socialförvaltningen. - Ska jobba 100% på Elevhälsan efter årsskiftet. - Vi är en extra resurs på skolan - Spykolog och pedagog på heltid. - Syftet med vårt projekt är att minska frånvaro i grundskolan. Vi jobbar med ungdomar från 15 år och ibland yngre. De som har hög frånvaro och hemmasittare. - 3 grundskolor i Lundesberg. Rektorn ringer till oss och frågar om vi har tid för en ungdom. De har redan innan pratat med vårdnadshavare. Sedan bjuder rektorn in till ett möte. KARIN ROGNEHAG OCH MARIA HULTBERG, KÄVESTA FOLKHÖGSKOLA Vi har elever från 18 år och uppåt Syftet med projektet är att minska frånvaron Vi jobbar inom tre områden: - Aktivt jobba med de som inte kommer genom olika insatser - Öka och stärka det stöd som vi redan har, få dem att stanna kvar - Metodiskt, jobba med roller och rutiner

5 Metoder/arbetssätt - Anpassad studiegång. - Studieverkstad Nytt vi började med den här terminen: - Uppstartssamtal. Vi pratade med alla nya elever. Det blev lättare för oss då vi hade mentorskonferenser Hela personalen på folkhögskolan ska vara med på en fortbildning i - Vad gör stödteamet (relativt nytt och har blivit större för att vi är med i projektet) - Bollplanksträffar + Det finns utrymme för oss. Det finns ekonomiska resurser Frågor - Är det något ni saknar? Kommer inte på något Ha ett tätare nätverk. Skulle vilja ha en öppen kanal mot vuxenpsykiatrin? Har ingen kanal idag. - Ringer runt? Karin ringer runt till elever tisdagar och fredagar. När det gäller anmäld frånvaro under flera dagar så är det mentorn som ringer. CECILIA BRUNOSSON, KATRINEHOLMS KOMMUN - Vi är två personer som jobbar i projektet. - Cissi är i skolan, Inger (projektledaren) jobbar mer utåt. - 2 grundskolor med 500 elever från varje. 4 gymnasieenheter Mitt jobb liknar Joels (se noteringar ovan). Är ute mycket på skolan och haffar elever. Har 11 deltagare som jag coachar individuellt. Vi testar hur långt vi kommer med dem. Flest tjejer, en kille. Arbetssätt: - SMS - Via skolans lärplattform har jag kontakt.

6 - Träffar några regelbundet och gör en plan med dem. Har fått till ett rum där vi kan sitta skönare. - Vi har bestämt att vårt projekt ska alla känna till. Vi träffar all personal på skolorna och berättar om vad vi gör. Det kommer många uppslag från framför allt lärarna. - Samverkansteam. Alla SYV:are är med 2 kuratorer, skolvärd, speciallärare och nytt för säsongen, ordf för skolnämnden. - Individuella samtal - Elevplan görs, skickas till rektor och mentor. Ibland skickas en uppdatering över nuläget också men det finns inte en rutin för detta. Målgrupp: Vi jobbar med elever som är inskrivna i skolan. VI har en bra uppbyggd verksamhet för KAA, vi har bra samarbete med dom. Har tagit fram ett diskussionsmaterial kring stress. Har provat höstlovsplugg där elever får komma till mig. Platsen är inte kopplad till skolan. Jag fixar fika. Framför allt årskurs 3:or dök upp. Tänker prova igen på sportlov. Det skapade häftiga samtal. Jag har startat upp en ny tjejgrupp. Hur vi kan stärka dem. Har träffat 2 ggr. Använder 7/20. Vi ses mellan Har funkat superbra. Känner mig ensam i coachandet eftersom Inger inte jobbar som jag. Kan vara på gång en till coach. Självbild, självkänsla, roligt, stärkande. Vi har fixat ett klippkort på et gym i sambetet med KAA. Efter nyår ska vi jobba mot årskurs 9. En idé från rektorn. Jobba med en killgrupp. Samtidigt som en musikal ska arrangeras så finns det elever som inte vill. Kanske dra igång en killgrupp i samband med detta. Vi finns med i skolornas handlingsplan att #jagmed kan kontakta. Förebilder Tjejer som kommer från IM, fordon. Har det svårt i starten. Då använder vi en annan tjej som förebild, hon har också gått samma utbildning. Bra grej att hitta såna. Två gymnasieskolor - Elever i #jagmed finns med på varje möte som är 2 ggr/vecka

7 Jag har svårt att hitta min roll. Ju starkare samarbete, ju tydligare blir rollerna. Det handlar om att hitta arbetssätt. Frågor - Vad innehåller en elevplan? Eleven gör en självskattning 7/20. Skriver om nuläget, hur det fungerar nu, vad eleven behöver ha hjälp med, mål och första steget för att nå målet. Vad kan vi göra tillsammans för att nå det här steget? - Vad har du för bakgrund? Utbildad grundskolelärare och har jobbat i högstadiet. IM-programmet. Länge med ungdomar. KUMLA KOMMUN, JENNY VENNERSTRAND (Se ppt) Bakgrund: Utbildad arbetsterapeut Fokus: Ungdomscoach Är också projektledare och jobbar med KAA i kommunen. I projektet: Ska jobba med ungdomar, förebyggande på skolorna. Andra uppgifter. Mycket kontakt med föräldrar. Hoppar in som lärare. Inför EK (Elevkonferens) Frågor - Vilka skolor jobbar du på? - Grundskola och gymnasiet: Det finns ett gymnasium i Kumla. Har fem elever som jag jobbar aktivt med. - Finns du alltid på skolan? - Jag sitter på skolan. - Är det något mer du behöver? - Eget rum där jag kan ta emot elever önskas! Stöd från rektor. Mer tid.

8 NORRKÖPING, MALIN/JENNY 3 gymnasieskolor, 3 personer som är anställda på utbildningskontoret. Titel: Elevcoach Har blivit missvisande p g a av elevassistenter har blivit elevcoacher. Vad ska vi heta? Det var ett stort problem. Vad blev namnet? Metodutvecklare, närvarocoach Vi är elevcoacher, sa vi först Då blev vi bemötta som elevassistent. Vi fastande för närvarocoach, det säger vi till elever. Vi har varit runt i alla skolor, då säger vi också att vi är metodutvecklare. Hur jobbar vi? Ser olika på skolorna. Målet i projektet är att minska avhopp, att fler ungdomar går ut med gymnasieexamen. - Dexter är ett närvarosystem där tanken är att lärarna ska gå in och lägga in här. Men alla gör inte det. - Vi är avgränsade mot elever årskurserna 1. - Uppföljning varje vecka. - Jag coachar mentorerna. - Jag kan inte hålla koll på 800 elever. - Varje vecka skickar jag ut frånvarostatistik till mentorer och EHT

9 - Vi försöker ha bra kontakter med rektorer. En rektor vill nu samla alla rektorer för att ha en diskussion om mentorsrollen. Flesta mentorerna gör ett bra jobb. Organisation - Vi tillhör elevhälsateamen. Metoder Lokal - Hitta system för närvaro. Lika metoder som kan funka på alla skolor. - Undersöka statistik (kan tolkas på väldigt många sätt) - Mentorsrollen - Jag sitter mitt i en kafeteria (Jenny) - Malin har inget rum, jag är en del av allting men ändå ingenting Hur vi fångar upp dem - EKO-möten - Stöd - Frånvaron har ökat i en skola för nu har personalen börjat använda Dexter. Ex efter en minuts försening registreras detta. Fråga Vilket/vilka system använder ni?- Det finns flera system som skickar ut information till föräldrar. - Ping Pong - Dexter och Extens har slagits ihop ett system. - SMS till föräldrar NÄSTA TRÄFF OCH 2017 Framåtblickande perspektiv: - Implementering - Hur arbetar man med skolans personal? - Hur får man med skolans personal? - En bild av vad som händer

10 - Hur får vi projektet att generera arbete till hela skolan. - Uppdatering av hur det går/har gått - Exempel om vad som fungerar och inte - Metoder och arbetssätt - Rutiner DET HÄR TAR JAG MED MIG FRÅN DAGENS MÖTE - Lära av varandra - Bra idéer som man kan få skolan att jobba med. - Mycket som pågår - Positivt påverkad/bekräftelse - Vi rör oss åt samma håll - Nya idéer - Inspiration - Nya vinklar - Bra med fler projekt, mer koll - Trots olikheter, drar åt samma håll Minnesanteckningar /Laila Berglund Länsprojektledare Örebro län Laila.berglund@regionorebrolan.se

Bakgrund EU 2020 strategin Nationell och regional tillväxt

Bakgrund EU 2020 strategin Nationell och regional tillväxt Bakgrund EU 2020 strategin Smart och hållbar tillväxt för alla. Den andel ungdomar som slutar skolan i förtid ska minskas till under tio procent och minst 40 procent av den yngre generationen (30 34-åringar)

Läs mer

Halvårsrapportering till Finsam Sydnärke av #jagmed Perioden 1/1-30/6 2016

Halvårsrapportering till Finsam Sydnärke av #jagmed Perioden 1/1-30/6 2016 Halvårsrapportering till Finsam Sydnärke av #jagmed Perioden 1/1-30/6 2016 Vennerstrand, Jenny Jenny.vennerstrand@skola.kumla.se Innehåll Bakgrund... 2 Uppdatering beträffande arbetet med projektet...

Läs mer

Pajala Centralskola. Vårt arbete med att främja närvaro i skolan

Pajala Centralskola. Vårt arbete med att främja närvaro i skolan Pajala Centralskola Vårt arbete med att främja närvaro i skolan Rutiner för arbete med elever med problematisk skolfrånvaro Tydliga rutiner för uppföljning av frånvaro Närvaron rapporteras varje dag av

Läs mer

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Valdemarsvik Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Hur startade projektet i Valdemarsvik Ingen eget gymnasium Liten kontroll Mycket pengar Dålig återkoppling

Läs mer

Magdateamet Rapport för läsåret

Magdateamet Rapport för läsåret Magdateamet Rapport för läsåret 2014-2015 Motivation Aktivitet Glädje Delaktighet Ansvar 2 (7) Inledning Magdateamet bildades i augusti 2014 efter ett enhälligt politiskt beslut om att starta en verksamhet

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Vara kommun

Handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Vara kommun Handlingsplan för det kommunala (KAA) i Vara kommun Gäller fr.o.m. 2019-03-01 Antagen av bildningschef 2019-02-19 (KAA) i Vara kommun Sidan 1 Uppföljning av kommunernas aktivitetsansvar Kommunerna har

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA SKOLANS MÅL Eleven mår bra, trivs och är trygg i skolan, utvecklar färdigheter och klarar kunskapskrav. Mentor, den enskilda läraren

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Rektors ledarskap och elevhälsan för elevers hälsa? lärande? trygghet? Monika Törnsén

Rektors ledarskap och elevhälsan för elevers hälsa? lärande? trygghet? Monika Törnsén Rektors ledarskap och elevhälsan för elevers hälsa? lärande? trygghet? Monika Törnsén Universitetslektor Centrum för skolledarutveckling Umeå universitet Skolans huvuduppdrag - elevers lärande och utveckling

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola ELEVHÄLSOPLAN Elsa Brändströms skola 1 Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Elevhälsans uppdrag 3 Resurser och ansvar 3 Syfte generellt 3 Syfte elevnivå 4 Arbetsformer och samverkan 5 Rutin vid frånvaro

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro Stenungsund Grundskola/grundsärskola Planen fastställd 2013-12-11 Reviderad 2015-05-26 Tagen i rektorsgruppen. Verksamhetschef Stöd och utveckling Helene

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola?

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola? 01-10- 1 (1) Bilaga 1. Webb-enkät Kartläggning och utvärdering av Nacka kommuns grundskolors elevhälsoarbete Webbenkät 01 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Beställarverksamheten Barn och utbildningsförvaltningen Utbildnings och Arbetsmarknadsnämnden

Beställarverksamheten Barn och utbildningsförvaltningen Utbildnings och Arbetsmarknadsnämnden Arenan Beställarverksamheten Barn och utbildningsförvaltningen Utbildnings och Arbetsmarknadsnämnden Kommunala aktivitetsansvaret (KAA) En hemkommun ska löpande under året hålla sig informerad om hur de

Läs mer

Elevhälsoplan Ådalsskolan

Elevhälsoplan Ådalsskolan Elevhälsoplan Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 5 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Elevhälsans ansvar och organisation... 3 Arbetsgång och elevhälsomöten... 3 Dokumentation... 4 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar

Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar LIDKÖPINGS KOMMUN Antagen av Carina Bertilsson, chef för KAA, 160519 Innehåll HANDLINGSPLAN FÖR AKTIVITETSANSVARET... 3 Aktivitetsansvaret har tre

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem.

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev. 2017-08-01. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Bakgrund - övergripande

Bakgrund - övergripande Bakgrund - övergripande Bengtsfors kommun

Läs mer

Friggagatan 5 i Katrineholm

Friggagatan 5 i Katrineholm Friggagatan 5 i Katrineholm Vinka IN Vägen in för unga i Vingåker och Katrineholm Vinka IN, vägen in för unga i Vingåker och Katrineholm, är en samlokaliseringsmodell som implementeras under 2 år med start

Läs mer

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handlingsplan KAA Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg 2016-08-15 Antagen av Svante Tolf ansvarig chef för KAA Framtagen av Petra Wallin HANDLINGSPLAN KAA BARN-

Läs mer

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet 2016-04 - 30 HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla

Läs mer

Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck

Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck Mentorskap Mentorskapets uppdrag på Osbeck Detta material har tagits fram och sammanställs av följande arbetsgrupp: Osbecks ledningsgrupp Ingela Månsson Rektor Bosse Wahlin - Rektor Janne Alvstrand Biträdande

Läs mer

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 15 Kommunala skolenheter har ingen frånvaro att rapportera 2 fristående skolenheter har ingen frånvaro att rapportera Skolpliktiga elever med sammanhängande

Läs mer

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro löper större risk att hamna

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola Svenska Välkommen till Luleå gymnasieskola 1. Luleå gymnasieskola med kunskap och framtidstro i centrum Vår skola är en av Sveriges största med ungefär 2 400 elever. Skolan består av fem kvarter: Hackspetten,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Bilaga 1 DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Elev: Klass: 1:a frånvarotillfället - information till vårdnadshavare Datum och ämnen för oanmäld frånvaro: Datum för kontakt med vårdnadshavare: Viktigt att

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Främja närvaro Uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro Josefin Sejnelid, utredningssekreterare barn & ungdom, Region Örebro län, 019-602 74 91, josefin.sejnelid@regionorebrolan.se

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret Pilskolans elevhälsoplan Läsåret 2016 2017 Pilskolans vision Alla elever har rätt att lyckas! 2016-09-26 1 Syfte: Syfte med elevhälsoplanen är att beskriva elevhälsoarbetet, dess arbetsgång och ansvarsfördelning.

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Uddevalla Praktiska Gymnasium i Uddevalla kommun 1 (9) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2017/2018. Ansvarig: Elin Dahm, rektor

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2017/2018. Ansvarig: Elin Dahm, rektor Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2017/2018 Ansvarig: Elin Dahm, rektor Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn)

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Barn och utbildningsförvaltningen 2018-10-25 1 (7) Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Handlingsplan För att stimulera hög närvaro Senast uppdaterad 2018-10-25 Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun 2016-2017 ÖVERTORNEÅ KOMMUN http://www.overtornea.se/sv/barn- -utbildning/ 1. Målsättning - Upprätthålla ett välfungerande elevhälsoteam för hela kommunen

Läs mer

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLPLIKT OCH ELEVENS RÄTT TILL UTBILDNING Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s barnkonvention.

Läs mer

Plan för elevhälsan Vilboksskolan läsåret 2018/2019. Vilboksskolan en skola med Kunskap, Trygghet och Trivsel för alla elever!

Plan för elevhälsan Vilboksskolan läsåret 2018/2019. Vilboksskolan en skola med Kunskap, Trygghet och Trivsel för alla elever! Plan för elevhälsan Vilboksskolan läsåret 2018/2019 Vilboksskolan en skola med Kunskap, Trygghet och Trivsel för alla elever! INLEDNING Planen har som syfte att skapa en gemensam syn på vad elevhälsan

Läs mer

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Vad är elevhälsa? Enligt skollagen (2 kap, 25-28 ) är det övergripande gemensamma målet för skolans elevhälsoarbete att stödja elevernas utveckling mot utbildningens

Läs mer

Skolans insatser för en hälsosam yrkesdebut - en kartläggning

Skolans insatser för en hälsosam yrkesdebut - en kartläggning Skolans insatser för en hälsosam yrkesdebut - en kartläggning Marina Jonsson, allergisamordnare, med dr marina.jonsson@sll.se Marianne Parmsund, samhällsvetare marianne.parmsund@sll.se Kartläggningens

Läs mer

Sysselsättning bland unga som omfattas av Kommunala aktivitetsansvaret

Sysselsättning bland unga som omfattas av Kommunala aktivitetsansvaret 2018-04-16 Sysselsättning bland unga som omfattas av Kommunala aktivitetsansvaret Tyresö kommun Höstterminen 2017-vårterminen 2018 Sofia Lindgren, studie- och yrkesvägledare Kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande.

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Elevhälsoplan Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Petri Partanen Att utveckla elevhälsa 2012, sid 43 29 september

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete

Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete Mentor/Lärare/ övrig berörd pedagogisk personal: Alla lärgrupper och enskilda elever ges den stimulans och ledning som de behöver i sitt lärande och för sin

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola Elevhälsan - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola 1 @hallbergs_tanke #elevhälsa 2 Gymnasiebehörighet (riket) från 91,4% år 1998, till 87% år 2013 Lägst i landet: 67,2 85,6% av gymnasieeleverna

Läs mer

ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT

ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT MOTVERKA OLOVLIG FRÅNVARO Specialpedagog Psykolog Skolsköterska Rektor Mentor Föräldrar Elev Kurator Innehåll Sida nr Inledning 3 Aktörer 3 Grundläggande synsätt.3 Helhetssyn..3

Läs mer

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLKURATORSENHETEN Utbildningsförvaltningen UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLA Typ av skola grundskola gymnasium Huvudman kommunal skola friskola Stadium/ år F-5 6 9 F-9 gymn Antal elever INLEDNING Detta

Läs mer

Handlingsplan för överlämningar

Handlingsplan för överlämningar Handlingsplan för överlämningar Förskola, grundskola och gymnasium För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv skall skolan också sträva efter att nå ett förtroendefullt

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Elever som zappar skolan 131011

Elever som zappar skolan 131011 Elever som zappar skolan 131011 Projekt på Almåsskolan 2007-2010 Titti Ljungdahl Skolutvecklare Bakgrund Våren 2007 c:a 10 elever med mycket stor frånvaro, de flesta flickor. Tidigare skolgång hade fungerat

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan

Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan Anteckningar från Nätverksmöte på Kungsskolan 2018-05-07 Närvarande: Theresa Lindahl, Utb.nämndens ordf., Martin Johansson, Kungsskolans rektor samt Nätverksrepr. från alla skolor i kommunen. Theresa hälsar

Läs mer

Rektorsbrev Nytt på skolan

Rektorsbrev Nytt på skolan Rektorsbrev 190111 Så är en ny termin kommen. I och med den kliver jag åter in som rektor för Primaskolan efter en tids föräldraledighet. Det känns väldigt roligt att vara tillbaka! Jag vill ta tillfället

Läs mer

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Rutin kring rapportering och hantering av frånvaro....

Läs mer

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Sida 1 (8) Rinkebyskolan ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 2013-04-12 Reviderad 2014-11-11 Reviderad 2015-08-21 Reviderad 2016-08-02 SID 2 (8) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

Uppsala län. Västmanland. Örebro län. Region. Sörmland. Region. Östergötland

Uppsala län. Västmanland. Örebro län. Region. Sörmland. Region. Östergötland Uppsala län Västmanland Örebro län Region Sörmland Region Östergötland Det här är #jagmed unga till utbildning och arbete Arbetet kommer att beröra c:a 2000 unga män och 1900 unga kvinnor i åldrarna 15-24

Läs mer

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN Håkantorpsskolan Läsåret 2017/2018 0 Innehåll Elevhälsan Håkantorpsskolan...2 Ansvarsfördelning i elevhälsoarbetet...2 Rektor...2 Specialpedagog...2 Skolsköterska...2 Skolkurator

Läs mer

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 1 (5) Sandeplanskolan Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 2 (5) Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och special- pedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst

Läs mer

Närvarosatsningen Ett samverkansarbete i AFH Utbildning/Individ- och Familjeomsorg

Närvarosatsningen Ett samverkansarbete i AFH Utbildning/Individ- och Familjeomsorg Närvarosatsningen Ett samverkansarbete i AFH Utbildning/Individ- och Familjeomsorg SDF AFH - Askim Frölunda Högsbo Antal invånare, ca 58 000 Från Högsbohöjd i norr till Billdal i söder Några skillnader

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN RINKEBYSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 13-04-12 SID 2 (7) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Elevhälsoteamet... 5 Rutin för skolans arbete med elever i

Läs mer

Arbete med övergången grundskola - gymnasium elever i behov av särskilt stöd i Norrköping. Utbildningskontorets Mottagningsgrupp

Arbete med övergången grundskola - gymnasium elever i behov av särskilt stöd i Norrköping. Utbildningskontorets Mottagningsgrupp Arbete med övergången grundskola - gymnasium elever i behov av särskilt stöd i Norrköping Utbildningskontorets Mottagningsgrupp Arbetsgång gällande elever i behov av särskilt stöd vid övergång från grundskola

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:4468 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenber för gymnasieskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

2017/2018 Elevhälsan

2017/2018 Elevhälsan 2017/2018 Elevhälsan --- Nolltolerans mot diskriminering och kränkande behandling --- Omsorgen om eleverna är ett gemensamt ansvar mellan hemmet och skolan. Det är därför viktigt att du som elev och vårdnadshavare

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015 Södertälje kommun Datum 2015-11-20 Uppgiftslämnare Monica Sonde Aktuell verksamhet Södertälje grundskola

Läs mer

Välkommen till Språkintroduktionen SI

Välkommen till Språkintroduktionen SI Välkommen till Språkintroduktionen SI Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har anlänt till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skärsta Friskola Ek. För. Org.nr. 769614-4539 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Skärsta Friskola belägen i Norrtälje kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Skärsta

Läs mer

Rutiner för det kommunala aktivitetsansvaret i Älmhults kommun Framtaget av Alexander Bråhammar, jobb- och ungdomskoordinator Älmhults kommun

Rutiner för det kommunala aktivitetsansvaret i Älmhults kommun Framtaget av Alexander Bråhammar, jobb- och ungdomskoordinator Älmhults kommun 2019-04-10 1(10) Utbildningsförvaltningen kaa@almhult.se Rutiner för det kommunala aktivitetsansvaret i Älmhults kommun Framtaget av Alexander Bråhammar, jobb- och ungdomskoordinator Älmhults kommun 2019-04-10

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08 2013-02-08 LUDVIKA KOMMUN Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan Främja närvaro och förebygga och åtgärda frånvaro Hemmasittarprogrammet (HSP) fo r arbetet kring

Läs mer

Kort sammanfattning Verktyg hela vägen

Kort sammanfattning Verktyg hela vägen Kort sammanfattning Verktyg hela vägen 2017-2018 Under vårterminen 2017 pågick verksamhet på JGY, Wargentin och Fyrvalla, Östersund, samt på Fjällgymnasiet i Bergs kommun. Samtidigt påbörjades en fortsättning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola

Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola Inför läsåret 2014/15 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Barn- och utbildningsenheten http://kompassen.jonkoping.se/sbf/ UTBILDNINGS FÖRVALTNINGEN PM Bun/2011:181

Läs mer

Elevhälsan. Information gäller från Gnesta stadens lugn och landets puls

Elevhälsan. Information gäller från Gnesta stadens lugn och landets puls Elevhälsan Information gäller från 2013-01-01 1Gnesta stadens lugn och landets puls Elevhälsans uppdrag Skolan i Gnesta kommun ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017 KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017-03-27 Varför behöver vi ha en gemensam handlingsplan/strategi för KAA det kommunala aktivitetsansvaret? Det finns goda skäl för kommunen att satsa på ungas

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN Odenslundsskolan, reviderad, februari 2013 1 Målsättning med elevhälsoarbetet. Vi vill främja varje elevs hälsa, utveckling och lärande. Vi vill skapa en trygg och god

Läs mer

Rutin vid frånvaro gymnasiet

Rutin vid frånvaro gymnasiet FÖRSLAG 2018-11-13 Bilaga XX Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-11 Rutin vid frånvaro gymnasiet Dokumenttyp: Rutin Diarienummer: 143.2018 Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Gäller fr.o.m. 2019-01-01

Läs mer

Malmaskolan Odensvi skola. Kolsva

Malmaskolan Odensvi skola. Kolsva Malmaskolan Odensvi skola Kolsva Organisation 650 elever 110 personal Nio lärararbetslag Ledningsgrupp Särskilda undervisningsgrupper Fritidshem Ungdomsgård Socialstyrelsens Social rapport, 2010: - Låga

Läs mer