Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Diskussionsärende Till styrelsemöte nr Förslag på ny verksamhetsplan Avsändare Presidiet 4.1. Förslag på ny verksamhetsplan Bakgrund Under höstterminen har verksamhetsledningen (VL) på studentkåren arbetat för att få fram en ny verksamhetsplan inför kommande verksamhetsåret. Syftet med detta är för att ge verksamheten en bättre uppföljning, relaterat till de av fullmäktige satta målen. Bifogat finner ni det förslag till utformning av ny verksamhetsplan som VL har framtagit. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

43 Stockholms universitets studentkår Verksamhetsplan Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

44 Förord Stockholms universitets studentkårs vision ett utbildningsväsen i världsklass är organisationens strävansmål. Kårens stadgar anger uppdrag och färdriktningen över tid. Kårfullmäktige antar årligen en strategisk plan baserad på kårens långsiktiga framgångsfaktorer. Den strategiska planen ska bidra till att visionen nås och består av framgångsfaktorer och delmål som tillsammans visar vägen för kåren fram till nästa kårfullmäktige. För att nå vår vision ska kårens samlade kraft tas tillvara. Med hela kåren avses såväl förtroendevalda som anställda. Samsyn och samverkan inom kåren ska prägla hela perioden fram till nästa fullmäktige. Vår samverkan med övrigt föreningsliv vid universitetet ska vara fortsatt stark, liksom vår samverkan inom hela studentkårssverige, med Stockholms universitet samt med andra samverkanspartners. Inom ramen för den strategiska planen är de viktigaste prioriteringarna under verksamhetsåret 2016/17 att särskilt stärka insatserna för frågor som rör studentinflytande, medlemsutveckling samt arbetsmiljö. Kårens ekonomi ska långsiktigt stärkas genom ökade insatser för en budget i balans. En väl fungerande kommunikation såväl internt som externt ska prägla hela studentkårens verksamhet. En intern utredning 2015 visar på behovet av tydligare integrering och uppföljning av kårens verksamhetsmål i den dagliga verksamheten samt behov av ökade kontaktytor inom organisationen för en god utveckling av all vår samlade verksamhet samt varje medarbetares förutsättningar. I syfte att möta de behov utredningen pekar på inleds HT 2016 ett arbete att utveckla kårens styrnings och ledningssystem. Ett led i detta är att beskriva kårens målsättningar och konkretisering av den årliga operativa planen i fyra fokusområden, dels att i möjlig mån formulera och tydliggöra kvantitativa eller kvalitativa målsättningar inom respektive område samt mått för dessa. SUS fokusområdena är: 1. Studentpåverkan och studenträttigheter 2. Utveckling av SUS 3. Opinionsbildning och kommunikation 4. Medarbetare och resurser Vikten av en lärande organisation med väl fungerade system för överlämning av uppgifter till nya medarbetare är en hjärtefråga för kåren. Under året ska en plan för att fortsatt stärka nya förtroendevalda i deras roll därför tas fram. Reellt studentinflytande är en annan hjärtefråga för kåren. Ett utvecklat kårvalssystem lägger grunden till en studentkår med stark legitimitet. Ambitionerna kring av akademi för alla är en utmaning för året och vi tar oss an den genom att i första hand formulera ett nytt handlingsprogram som mer i detalj beskriver hur vi kan må målet. Den enskilda medlemmen ska kunna göra sin röst hörd. För att ytterligare utveckla kåren som 2 (9)

45 medlemsorganisation kommer ett antal av årets aktiviteter följas upp genom enkäter och en ny medlemsundersökning skall genomföras. Vårt uppdrag som förtroendevalda och anställda i kåren är att verka i enlighet med kåren vision och uppdrag. På så sätt bidrar vi till ett utbildningsväsen i världsklass och nöjda kårmedlemmar. Henric Södergren Ordförande Stefanie Tagesson Vice ordförande 3 (9)

46 1 Studentinflytande och studenträttigheter 1.1 Strategiska mål: Stärkt studentinflytandestruktur, En akademi för alla, En antirasistisk studentkår, En inkluderande pedagogik, Inspelade föreläsningar Förslag på kvalitativa mål: De studerande vid Stockholms universitet medverkar i utformandet av utbildningen och deras önskemål, perspektiv och behov tas tillvara av beslutsfattare lokalt, regionalt och nationellt. Studentkåren utövar påverkan gentemot universitetet och andra relevanta aktörer, för att stärka de studerandes rättigheter och öka tillgängligheten till högre utbildning. Exempel på mått: fyllda representantposter, utförda aktiviteter, registrerade och aktiva studentråd vid institutionerna/sektionerna Planerade aktiviteter mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten formulera och påbörja genomförandet av en handlingsplan för en akademi för alla som grund för kommande påverkansarbete formulera ett förtydligande i organisationen vad gäller ställningstagandet om en antirasistisk studentkår varefter frågan lyfts med SU uppdatera utbildningsmaterial för rådsaktiva lämna en redogörelse till rektor på kårens syn på studentinflytande och hur det har utvecklats på SU fortsatt utvecklingsarbete med rekrytering av studenter till studentinflytandestrukturen medverkan i befintligt pilotprojekt för student partnership tillsammans med Centrum för universitetslärarutbildning påtala bristande insyn och inflytandet för kåren i universitetets förvaltning inom områden som berör studenters situation verka för att universitetslärare erbjuds kurser i inkluderande pedagogik ta upp dialog med universitetet om representation i utåtriktat material Exempel övriga aktiviteter deltagande i en mängd forum på central, fakultets, institutionsnivå m.m. fortsätta att utveckla samverkan med andra intressenter/kårföreningar i gemensamma inflytandepolitiska frågor m.m. hålla utbildningstillfällen för rådsaktiva hålla nätverksträffar för studenter engagerade i påverkansfrågor 4 (9)

47 1.2 Strategiskt mål: En studentkår för forskarstuderande Exempel på mått: Planerade aktiviteter mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten verka för upprättande av mallar och rutiner för samarbetsavtal för industridoktorander och för upprättade av mallar och rutiner för samarbetsavtal för doktorander som är verksamma vid både SU och ett annat svenskt eller utländskt lärosäte. fortsätta att bevaka postdok.frågor och möjligheter till fortsatt karriär för nydisputerade forskare både inom och utom universitetet ur ett jämställdhetsperspektiv verka för ökad kunskap om fördelarna för doktorander att bli medlemmar i studentkåren verka för förbättrad rapportering av doktoranders aktivitetsgrad 1.3 Strategiskt mål: Studenträttigheter Exempel på mått: Planerade aktiviteter undersöka studenters intresse för inspelade föreläsningar producera och kommunicera studentärenderapporten 2 Utveckling av SUS 2.1 Strategiska mål: En närvarande och medlemsstark kår, En studiesocial lokal på campus Förslag på kvalitativa mål: Stockholms universitets studentkår ska vara en organisation med stor medlemsbas. Studentkåren ska vara en synlig och självklar aktör på campus, bland annat genom att ha en studiesocial lokal till sitt förfogande som är en naturlig mötesplats för medlemmar. Exempel på mått: medlemsantal i relation till antal studerande vid Stockholms universitet, procentuellt tal av studenterna vid SU som har kännedom om kåren, nöjdhet, lojalitet, rekommendation Förslag på årsmål: SUS ökar i medlemsantal till följd av fler och nöjdare medlemmar ht vt Valdeltagandet stiger till 15 % 5 (9)

48 Förslag på långsiktigt mål: 80 % av studerande vid Stockholms universitet väljer att bli medlem i studentkåren Valdeltagandet ligger stadigt på cirka 50 % Planerade aktiviteter Mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten. Utveckla och utvärdera samarbetet med fakultetsföreningarna gällande medlemshanteringen Genomföra en medlemsanalys Tillsätta en arbetsgrupp för att vidareutveckla arbetet med medlemsrekrytering (ta fram en handlingsplan för medlemsutveckling gemensam för och förankrad i hela kåren innefattande förslag till koncept för medlemsverksamhet i hela kåren, t ex utbildningsverksamhet, forum för nätverk etc.) Tillsätta en arbetsgrupp för att undersöka möjligheten att ta över en studentcentrerad lokal Genomföra gemensamma aktiviteter med fakultetsföreningarna för fortsatt stärkt medlemsnytta Utveckla ambassadörsprogrammet i syfte att nå fler studenter Erbjuda kårföreningarna utbildning i att driva förening 2.2 Strategiskt mål En medlemsorienterad studentkår Förslag på kvalitativa mål: nyckeltal från medlemsundersökning, 50 % valdeltagande Exempel på mått: nöjdhet, lojalitet, rekommendation, valdeltagande Planerade aktiviteter mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten genomföra en medlemsundersökning utvärdera studentaktiviteten Kaffe på maten utvärdera medlemsaktiviteten Kårfrulle utveckla kårvalet arbeta för ökat valdeltagande Exempel övriga aktiviteter Fasta nyckelaktiviteter: Kårvalet, kårfullmäktige, dechargefullmäktige, valfullmäktige, kårstyrelsen, styrelsemöten, operativa möten 3 Kommunikation och opinionsbildning Stockholms universitets studentkår är och förblir en etablerad, respekterad och representerad part vad gäller utveckling och kvalitet vid Stockholms universitet. Ett 6 (9)

49 sammanhållet strategiskt arbete för intern och extern kommunikation är en förutsättning för att uppnå detta. Stockholms universitets studentkår ska vara den nationellt ledande studentkåren i opinionsbildning och politisk påverkan. Vi ska sätta agendan för studentrörelsen i Sverige. 3.1 Strategiskt mål: Inspelade föreläsningar, Gaudeamus framtid, Tillgänglig kurslitteratur Förslag på mål: Stockholms universitets studentkår är och förblir en etablerad, respekterad och representerad part vad gäller utveckling och kvalitet vid Stockholms universitet. Ett sammanhållet strategiskt arbete för intern och extern kommunikation är en förutsättning för att uppnå detta. Kommunikation ska vara en integrerad del av studentkårens aktiviteter. Det ska finnas ett strategiskt arbete med kommunikation inom samtliga verksamhetsområden, där alla medarbetare är en del av det arbetet. Exempel på mått: undersökning bland beslutsfattare, studenter, samarbetspartners, opinionsbildare. Planerade aktiviteter mäta och utvärdera resultatet av kårens kommunikationsarbete och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten genom att o ta fram ett relevant mått samt metod för uppföljning/mätning av kunskapen om studentkårens arbete med studentinflytande, studenträttigheter och student och medlemsservice bland studenter och medlemmar o ta fram ett relevant mått samt metod för uppföljning/mätning för kunskapen om studentkåren inom Stockholms universitet och kårens samarbetsorganisationer ta fram en läsvärdesundersökning samt strategi för Gaudeamus tillsätt en arbetsgrupp som planerar och koordinerar SUS:s kommunikationsaktiviteter 2016 med utgångspunkt i uppsatta verksamhetsmål ta fram rutiner för nya webbsidan och sociala medier ta fram plan och budskap för att stärka de förtroendevaldas lektionsinhopp utveckla ett gemensamt kommunikationsarbete med våra samarbetsorganisationer inom relevanta områden utveckla samarbetet med Campusbutiken och synliggöra deras verksamhet ytterligare (i syfte att öka tillgängligheten av kurslitteratur) 7 (9)

50 Exempel övriga aktiviteter Fasta nyckelaktiviteter: månatliga nyhetsbrev, kårens uppslag i Gaudeamus, underhåll av webbplats och sociala medier, kommunikationsutbildning för medarbetare, medlemsundersökning 3.2 Studentkårens medlemmar - minst xx % - upplever att kåren gör skillnad i den egna studievardagen Exempel på mått: medlemsundersökning, lojalitet, rekommendera, Förslag på mål: Medlemmarna upplever att verktyg och insatser som ökat den egna studentnyttan har erbjudits dem (kvantifieras) Prioriterade aktiviteter mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten medlemsutveckling - särskilda insatser för att få fler medlemmar. Stärkt kommunikation till riktade målgrupper 3.3 Opinionsbildning Sveriges förenade studentkårer (SFS) Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) Utveckla det direkta samarbetet med andra studentkårer Utveckla den opinionsbildande närvaron på sociala medier Höja den interna kunskap- och kompetensnivån i högskolepolitiska frågor Återkommande aktiviteter: SFS fullmäktige SSCO studentråd Ledare till Gaudeamus 4 Medarbetare och resurser Förslag på verksamhetsmål: SUS är en attraktiv arbetsplats där ledning och medarbetar, tillsamman och enskilt, tar ansvar för uppdrag och roll samt bidrar aktivt till att förutsättningar för att målet uppnås. SUS ekonomi är långsiktigt hållbar. 8 (9)

51 4.1 Strategiska mål: Presidiets arbetssituation, Organisationsförändring i samband med nytt finansieringsavtal, Fortsatt organisationsutveckling Planerade aktiviteter (Mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultatet inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten) Utveckla och förädla modell för modell för styrning och ledning Ta fram lönepolicy i samverkan med den lokala fackklubben Se över och uppdatera handbok för nya medarbetare (förtroendevalda och anställda) Insatser för kompetensutveckling generell och individuell utifrån uppdragsbeskrivningar Stärka kontaktytorna för medarbetare inom studentkåren Starta internt forum för arbetsledare Genomföra årlig medarbetarundersökning (inkl. arbetsmiljö (förtroendevalda och tjänstemän) Fortsatta åtgärder för att sänka kostnader och öka intäkterna Ta fram strategi för ägarinflytande i bolagen samt utvecklad samverkan med bolagen 9 (9)

52 Uppföljning verksamhetsplan Rapport om periodens förflyttning för att nå uppsatta mål samt kommentar om förändringar mot plan och budget. Trenden det vill säga en bedömning av var vi står i förhållande till strategiska målen återges med följande symboler. Verksamhet och aktiviteter sammanställs, kommuniceras och rapporteras regelbundet i rapporter till KS, i Nyhetsbrev och i övriga kanaler såsom webb, sociala media m.m. 1. Studentinflytande och studenträttigheter 1.1. Stärkt inflytandestruktur, En akademi för alla, En antirasistisk studentkår, En inkluderande pedagogik, Inspelade föreläsningar Åtaganden 2016/2017 Formulera och påbörja genomförandet av en handlingsplan för en akademi för alla som grund för kommande påverkansarbete Formulera ett förtydligande för kåren vad gäller ställningstagande om en antirasistisk studentkår varefter frågan lyfts med SU Uppdatera utbildningsmaterial för rådsaktiva Lämna en redogörelse till Rektor avseende kårens syn på studentinflytande och hur det har utvecklats på SU Fortsatt utvecklingsarbete med rekrytering av studenter till studentinflytandestrukturen Medverkan i befintligt pilotprojekt för pedagogisk kompetensutveckling tillsammans med Centrum för universitetslärarutbildning Påtala bristande insyn och inflytande för kåren i universitetets förvaltning inom områden som berör studenters situation Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

53 Verka för att universitetslärare erbjuds kurser i inkluderande pedagogik Ta upp dialog med universitetet om representation i utåtriktat material En studentkår för forskarstuderande Åtaganden 2016/2017 Verka för upprättande av mallar och rutiner för samarbetsavtal för industridoktorander och för doktorander som är verksamma vid både SU och ett annat svenskt eller utländskt lärosäte Fortsätta att bevaka post.dok-frågor och möjligheter till fortsatt karriär för nydisputerade forskare både inom och utom universitetet ur ett jämställdhetshetsperspektiv Verka för ökad kunskap om fördelarna för doktorander att bli medlemmar i studentkåren Verka för förbättrad rapportering av doktoranders aktivitetsgrad 1.3. Studenträttigheter Åtaganden 2016/2017 Undersöka studenters intresse för inspelade föreläsningar Producera och kommunicera studentärenderapporten Exempel fasta aktiviteter - Studentdeltagande i en mängd forum på central-, fakultets-, institutionsnivå m.m. - Fortsätta att utveckla samverka med andra intressenter/kårföreningar i gemensamma inflytandepolitiska frågor m.m. Rapport Förflyttning mot målen Kommentar Verksamheten i förhållande till budget 2 (5)

54 2. Utveckling av SUS 2.1. En närvarande och medlemsstark kår, En studiesocial lokal på campus Åtaganden 2016/2017 Utveckla och utvärdera samarbetet med fakultetsföreningarna Genomföra en medlemsanalys Tillsätta en arbetsgrupp för att vidareutveckla arbetet med medlemsrekrytering (ta fram en handlingsplan medlemsutveckling gemensam för och förankrad i hela kåren innefattande förslag till koncept för medlemsverksamhet i hela kåren, t ex utbildningsverksamhet, forum för nätverk etc.) Tillsätta en arbetsgrupp för att undersöka möjligheterna att ta över en studentcentrerad lokal Genomföra samarbeten med fakultetsföreningarna för fortsatt stärkt medlemsnytta utveckla ambassadörsprogrammet i syfta att nå fler studenter Erbjuda kårföreningarna utbildning i att driva förening Exempel fasta aktiviteter: Kårval, kårfullmäktige, dechargefullmäktige, valfullmäktige, kårstyrelsen, kårledning, operativa möten, möten med fakultetsföreningarna 2.2. En medlemsorienterad studentkår Åtaganden 2016/2017 Genomföra en medlemsundersökning Utvärdera studentaktiviteten Kaffe på maten Utvärdera medlemsaktiviteten Kårfrulle Utveckla kårvalet Arbeta för ökat valdeltagande Mäta och utvärdera måluppfyllelse och återföra resultat inom organisationen samt vid behov utveckla verksamheten. Exempel fasta aktiviteter Analysera och dra slutsatser av utvärderingar, utveckla medlemserbjudanden och koncept med utgångspunkt från genomförda utvärderingar 3 (5)

55 Rapport Förflyttning mot målen Kommentar Verksamheten i förhållande till budget 3. Kommunikation 3.1. Inspelade föreläsningar, Gaudeamus framtid, Tillgänglig kurslitteratur Åtaganden 2016/2017 ta fram en läsvärdesundersökning samt strategi för Gaudeamus tillsätta en arbetsgrupp som planerar och koordinerar SUS:s kommunikationsaktiviteter med utgångspunkt i uppsatta mål ta fram rutiner för nya webbsidan och sociala medier ta fram en plan och budskap för att stärka de förtroendevalda vid lektionsinhopp genomföra en studentundersökning för att utröna studenters behov informera studenter om de rättigheter som finns att spela in föreläsningar, som grund för fortsatt agerande i arbetet för att alla föreläsningar skall ljudupptas uttrycka missnöje med universitetets process att avveckla filialbiblioteken och arbeta för att studenters tillgänglighet till kurslitteratur ökas aktivitet (idéforum) med fokus på rasism och nationalism Särskilda insatser/kampanjer för att få fler medlemmar. Stärkt kommunikation till riktade målgrupper. Exempel fasta kommunikationsaktiviteter Medlemsuppbörd i samband med terminsstart, påminnelser, inför boendeprövning, löpande inför aktiviteter och evenemang Rapport Förflyttning mot målen Kommentar Verksamheten i förhållande till budget 4 (5)

56 4. Medarbetare och resurser 4.1. Presidiets arbetssituation, Organisationsförändring i samband med nytt finansieringsavtal, Fortsatt organisationsutveckling Åtaganden 2016/2017 Utveckla och förädla modell för modell för styrning och ledning (verksamhetsplan, uppföljning, uppdrag) ta fram lönepolicy i samverkan med den lokala fackklubben se över och uppdatera handbok för nya medarbetare (förtroendevalda och anställda) insatser för kompetensutveckling generell och individuell utifrån uppdragsbeskrivningar stärka kontaktytorna för medarbetare inom studentkåren starta interna forum för arbetsledare fortsatta åtgärder för att sänka kostnader och öka intäkterna ta fram strategi för ägarinflytande i bolagen/utveckla samverkan med bolagen utveckla samarbetet med Campusbutiken och synliggöra deras verksamhets ytterligare (i syfte att öka tillgängligheten av kurslitteratur) Rapport Förflyttning mot målen Kommentar Verksamheten i förhållande till budget 5 (5)

57 Rapportmall Rapporterande medarbetare Tidsperiod: Periodens viktigaste händelser och förflyttning av position i relation till uppsatta mål Strategiska mål 1. Studentinflytande och studenträttigheter 2. Utveckling av SUS 3. Kommunikation Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm Telefax +46 (0)

58 4. Medarbetare och resurser Kommentar: Förändringar mot plan Förändring mot budget, med förklaring Åtgärder för att uppnå plan och budget Prognos mot helårsbudget samt åtgärder som syftar till att nå årets resultat 2 (2)

59 Diskussionsärende Till styrelsemöte nr Förslag på stadgeändringar från presidiet Avsändare Presidiet 4.2. Förslag på stadgeändringar från presidiet Bakgrund Under föregående styrelsemöte diskuterades förslag till olika stadgeändringar som presidiet tagit fram. Efter vidare diskussioner inom organisationen så vill presidiet återigen lyfta följande punkter för diskussion inom styrelsen. Syftet med diskussionen inom styrelsen är att undersöka intresset för att gå vidare med följande stadgeförändringar och presentera ett mer konkret beslutsförslag på nästkommande styrelsemöte. Presidiet har försökt ta hänsyn till de olika åsikter som yttrades och nå så stor samsyn som möjligt i de förslag vi lyfter vidare. I det mån styrelseledamöter ser någon av stadgeändringarna som problematiska så uppmanar presidiet till alternativa lösningar på de problem som stadgeändringarna avser att lösa. Presidiet har valt att inte gå vidare med förslaget om förlängda mandatperioder efter den tidigare diskussionen i styrelsen, däremot så återstår grundproblemet med bristande kontinuitet inom kårens ledning och problemen som de medför för genomförandet av vårt kärnuppdrag som kräver stor långsiktighet studentinflytande. Presidiet avser därför att återkomma till styrelsen med olika förslag på hur problemen kan minskas när tid finns, så att studentkåren kan bli effektivare på att tillvarata studenters intressen. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

60 Bilaga 1 Ledarskap Styrelsen har beslutsrätt genom hela året Varför? I nuläget saknar styrelsen beslutsrätt efter kårvalets resultat har presenterats, förutom i frågor av expeditionskaraktär. Då presidiet har som avsikt att tidigarelägga kårvalet så innebär det en mycket lång period när styrelsen förblir passiv, en betydande del av verksamhetsåret rent utav. Syftet med stadgeändringen vore att ändra skrivelsen så att styrelsen kan fatta beslut genom hela året och således bli mer effektiv. En annan stor vinst med en sådan här förändring vore att vi kan ge mycket snabbare besked till de som söker förtroendeuppdrag inom studentkåren till höstterminen. Införande av en politiskt oberoende valberedning i samband med presidievalet Varför? Syftet med åtgärden är att uppmana till en god och saklig urvalsprocess som sätter fokus på kandidaternas förmåga och motivation för att utföra uppdraget. Valberedningen skulle enbart vara rådgivande så det är helt upp till de valda partierna att inte följa valberedningens rekommendation ifall de inte delar valberedningens bedömning. Valberedningen skulle producera en rekommendation av en presidiekonstellation utifrån förmåga att utföra uppdraget. Lämplighet för uppdraget skulle kunna uppvisas på flera sätt, som tidigare styrelsearbete, aktivism, ledarerfarenhet och/eller uppvisat engagemang för studenträttigheter. Det är upp till presidiekandidaterna att kunna artikulera sina styrkor till valberedningen utifrån en uppdragsbeskrivning som upprättas av sittande presidium/styrelse. Valberedningen skulle enbart bestå av personer som ej har deltagit i ett kårpolitiskt parti och utses av fullmäktige. Politiska ambitioner behöver ett stabilt ledarskap för att bli realitet. Genom att stärka urvalsprocessen av presidialerna så stärks därmed det politiska ledarskapet och kårens förmåga att positionera sig och driva politiska frågor. Införandet av en valberedning är dessutom en viktig åtgärd för att förbättra presidiets arbetssituation då det minskar risken att någon bränns ut. Rutiner kring entlediganden Varför? I nuvarande styrdokument finns ingen fastslagen rutin kring entlediganden, vilket leder till att flera kåraktiva tror sig ha genomfört entlediganden som aldrig har nått rätt person. Syftet med stadgeändringen vore att förtydliga att fullmäktigeledamöter och styrelseledamöter entledigar sig genom talman, annars är det inte giltigt. Namnbyte av Andre vice ordförande till Ansvarig för respektive område Varför? Titeln Andre vice ordförande är missvisande då det rent formellt antyder att innehavaren ska hoppa in som presidialer vid eventuellt bortfall men det är inte fallet då de inte har något politiskt mandat. Syftet med namnbytet vore att undvika sådana missförstånd. 2 (3)

61 Övrigt Studentkårens styrdokument antas direkt, utan att först anta prelimära styrdokument Varför? För att undvika oklarheter i planernas status och bidra med ökad stabilitet för hela organisationen. Förändringen skulle innebära minskad otydlighet kring vad som gäller för de som arbetar på kåren under övergångstiden när endast preliminära dokument är fastslagna. Det innebär minskat merarbete för fullmäktige. Detta är en nödvändig förändring för att genomföra de förändringar i styrdokumenten som styrelsen har diskuterat. En förkortning av karenstiden Varför? Frågan har lyfts i fullmäktige som ett sätt att öka både valdeltagandet och medlemsantalet. I nuläget har KX i uppdrag att undersöka de tekniska möjligheterna till en förkortning innan beslut tas. Vi beräknas ha svar på den tekniska biten om 2 veckor. 3 (3)

62 Diskussionsärende Till styrelsemöte nr Diskussion om äskningen Avsändare Presidiet 4.3. Diskussion om äskningen Bakgrund Utifrån diskussioner från föregående styrelsemöte samt den workshop som presidiet sammankallade kommer styrelsen fortsätta diskutera. Eventuella skriftliga handlingar kommer delas ut under mötet. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

63 Beslutsärende Till styrelsemöte nr Val av SUS SFS-delegation Avsändare Presidiet 5.1. Val av SUS SFS-delegation Bakgrund Den maj äger Sveriges förenade studentkårers (SFS) fullmäktige rum i Linköping. SFS är den nationella studentkårsorganisationen i Sverige, som driver de frågor som rör studenter på det nationella och internationella planet. Fullmäktige är SFS högsta beslutande organ, som sammanträder en gång om året. Som medlem i SFS är SUS med vid fullmäktige och bestämmer vad SFS ska göra och tycka. Till SFS-fullmäktige har SUS möjlighet att skicka en delegation. Röstetalen tilldelas studentkårerna som helhet och fördelas inte på delegationsmedlemmarna, vilket innebär att delegationen i teorin kan bestå av en enskild delegat. SUS bekostar resa, logi och kost för delegationen. Närmre praktiska detaljer kring fullmäktige har inte offentliggjorts ännu. Förslag till styrelsen är att den politiske sekreteraren utses till delegationsledare och får ansvar för att leda och samordna arbetet inför SFS-fullmäktige. Detta inkluderar att sammankalla delegationen, förankra arbetet i kårstyrelsen, leda delegationen i att gå igenom handlingar och eventuellt motionsskrivande och så vidare. Val av resterande delegation föreslås delegeras till presidiet efter hörande av den politiske sekreteraren. Vid val av delegation kommer vi eftersträva en grupp med en bredd av bakgrunder och erfarenheter. Vi ser gärna en mix av kårstyrelseledamöter, förtroendevalda och övriga engagerade studenter. Eftersträvad gruppstorlek föreslås till ca personer, beroende på intresse. Delegationens politiska ställningstaganden kommer grunda sig i de av kårfullmäktige antagna dokumenten, i första hand åsiktsdokumentet och strategiska planen. Även om den politiske sekreteraren föreslås leda delegationen kommer presidiet naturligtvis behålla beslutsrätten i politiska ställningstaganden inom delegationen. Presidiet ser vidare gärna att arbetet kontinuerligt förankras i styrelsen och att styrelsen ger politiska direktiv inför SFS-fullmäktige. Exakt hur nära kårstyrelsen är involverad i arbetet lämnas till styrelsen att besluta. Några viktiga datum i delegationens arbete som kan nämnas: 24 januari SFS styrelsens utkast på propositioner skickas ut. 6-7 februari SFS medlemsmöte där propositionerna diskuteras. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

64 24 februari Definitiva propositioner skickas ut. Motionsanmälan öppnar. 10 mars Motionsanmälan stängs. 24 mars Motions- och interpellationsstopp. 21 april Handlingar till SFSFUM skickas ut maj SFSFUM äger rum i Linköping Beslutsförslag Presidiet föreslår styrelsen med anledning av ovanstående att välja Henric Södergren, Stefanie Tagesson och Anton Jägare att ingå i SUS SFSdelegation under SFSFUM maj 2017 att delegera fastställande av storlek och val av resterande delegation till presidiet att utse Anton Jägare till delegationsledare 2 (2)

65 Beslutsärende 5.2. Ny representationspolicy Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Ny representationspolicy Bakgrund Under ledningssekreterarens, verksamhetschefs och andre vice ordförande studentoch medlemsservices arbete med att uppdatera SUS rekryteringspolicy upptäcktes att studentkårens representationspolicy omfattar tillsättningar till kårens bolag. I dagsläget ter det sig underligt varför dessa tillsättningar regleras i representationspolicyn och inte i en rekryteringspolicy. Representationspolicyn reviderades senast under höstterminen 2013 och är därmed också i behov av att ses över. Arbetsgruppen vill därmed lyfta denna fråga till styrelsen och höra deras åsikter kring detta samt konkreta förslag på hur den kan utvecklas. Förslaget från föregående ledningssekreteraren, Johan Magnéli, är därmed att stryka tillsättningar till SUS bolag från representationspolicyn och istället reglera detta i den kommande rekryteringspolicyn. Detta kan inte göras utan styrelsen godkännande. Denna policy diskuterades under föregående styrelsemöte i december och är därför nu uppe till beslut. Beslutsförslag Presidiet föreslår styrelsen med anledning av ovanstående att anta reviderad representationspolicy enligt bilaga Stockholm University Student Union Visiting adress Box Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A SE Stockholm Telefax +46 (0)

66 Datum Antagen/Reviderad av Styrelsen Handläggare Johan Magnéli Representationspolicy Bakgrund och syfte Inom Stockholms universitets studentkår (SUS) sker ofta representation av olika slag. Personer från SUS representerar både i enskilda externa sammanhang och under längre perioder i bolag och styrelser med koppling till kåren. Denna policy reglerar vilka som får representera SUS i vilka sammanhang och kostnader för extern representation och vilka principer som ska styra när kårstyrelsen tillsätter uppdrag. Avgränsningar Med extern representation menas de tillfällen då personer från studentkåren representerar i formella sammanhang. Det kan gälla kontakter med universitet, politiker och andra kårer och föreningar samt deltagande i konferenser och andra evenemang. Med tillsättningar avses de uppdrag inom bolag, stiftelser, föreningar och styrelser till vilka kårstyrelsen utser studentrepresentanter. Rekrytering av SUS anställda och funktionärer avses inte. Ansvar och uppföljning SUS styrelse är ytterst ansvarig för att policyn efterlevs. Policyn ska lyftas av kårstyrelsen för revidering minst en gång per verksamhetsår. Presidiet ansvarar för att förankra policyn inom verksamheten. Generella riktlinjer för SUS representanter Stockholms universitets studentkårs representanter ska spegla heterogeniteten hos våra medlemmar och det omgivande samhället. Alla SUS representanter ska utses i öppna processer. Vid styrelsebeslut ska jäviga personer i styrelsen, så långt det är möjligt, inte delta i beredning av beslut. Extern representation I första hand ska person med speciell koppling till eller kompetens inom det ämne eller verksamhetsområde som representationen gäller representera studentkåren i detta sammanhang. Om sådan representant inte finns bör följande prioriteringsordning generellt sett gälla när studentkårens externa representanter ska utses: 2 (4)

67 1. Presidiet 2. Styrelsen 3. Andra förtroendevalda inom SUS 4. Studenter i SUS kårföreningar, nätverk, studentråd och fullmäktige 5. Anställda och andra relaterade till SUS I fall där flera olika personer anses lämpliga, bör platsen lottas. Kostnader vid extern representation Där det är befogat att SUS medverkar skall SUS stå för sina representanters kostnad. SUS kan stå för kostnader för resor, mat, anmälningsavgifter och liknande. I fall där alkohol förekommer står SUS endast för kostnaden av representantens alkoholfria alternativ (om detta finns). Dock kan representanten för egen del skjuta till pengar för att täcka kostnaden för ett alkoholhaltigt alternativ, om denne så önskar. Detta regleras i SUS gällande alkoholpolicy. Vid extern representation ska alltid kostnaden stämmas av med aktuell enhetsansvarig innan utlägget görs för att säkerställa att representationskostnaden är rimlig. Vid kostnader över 2500 kr för enskild persons representation vid ett tillfälle ska styrelsen besluta om kostnaden är rimlig. Tillsättningar Vid tillsättningar till uppdrag ska utlysningar tillgängliggöras för alla SUS medlemmar via öppna och tillgängliga kanaler. SUS ska aktivt verka för att de tillsättningar som görs speglar studentgruppens heterogenitet. Alla, oavsett bakgrund och livssituation, ska känna sig välkomna och uppmuntrade till att söka till uppdrag utlysta av SUS. Följande principer ska vara vägledande, utan inbördes rangordning: Erfarenhet av eller kompetens inom det område som tillsättningen avser Jämn könsfördelning Jämn fördelning mellan olika ämnen och fakulteter Spegling av mandatfördelningen mellan kårpartierna i fullmäktige Mångfald med avseende på etnicitet, religion eller trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning, könstillhörighet och ålder Spridning av uppdragen, samma person bör inte inneha fler än två uppdrag tillsatta av SUS Vid tillsättningar av representanter som ska representera SUS politiskt bör personer med god förankring inom och erfarenhet av SUS prioriteras. Vid övriga tillsättningar ska även personer som ej är aktiva inom SUS ges likvärdig chans till uppdragen. 3 (4)

68 4 (4)

69 Beslutsärende Till styrelsemöte nr Ansökan om status som kårförening: SDS Avsändare Anton Jägare, samordnare för kårföreningar 5.4. Ansökan om status som kårförening: Stockholm Debate Society Bakgrund Stockholm Debate Society har inkommit med en ansökan om status som kårförening. Föreningens verksamhet bedrevs tidigare inom ramarna för Utrikespolitiska föreningen. Den har nyligen separerats då debattverksamheten växt och inkluderar personer utan koppling till Utrikespolitiska föreningen. Föreningen önskar nu upprätta en egen organisation och bilda kårförening. Samordnaren för kårföreningar har granskat ansökan och anser att den uppfyller de krav som vi ställer på en kårförening, och rekommenderar således att vi godkänner ansökan. Ansökan bifogas som bilaga Beslutsförslag Anton Jägare, samordnare för kårförningar, föreslår styrelsen med anledning av ovanstående att godkänna Stockholm Debate Societys ansökan om att erhålla kårföreningsstatus Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

70

71

72

73

74 Beslutsärende Till styrelsemöte nr Uppdragsbeskrivning för verksamhetschef Avsändare Presidiet 5.4. Uppdragsbeskrivning för verksamhetschef Bakgrund I enlighet med studentkårens organisationsplan ska enhetsinstruktioner beslutas av styrelsen, men efter genomlysning verkar inte en tydlig sådan finnas gällande verksamhetschefen. Nuvarande verksamhetschef Camilla Sjölund Lundevall har tagit fram ett förslag på uppdragsbeskrivning i samråd med presidiet för att förtydliga dennes befattning. Under förgående styrelsemöte lades detta ärende fram som ett beslutsärende, men på grund av framförda krav på förtydligande från kårledningen så behandlades ärendet som ett diskussionsärende igen. Efter föreslagna revideringar så föreslår presidiet att styrelsen går till beslut Beslutsförslag Presidiet föreslår styrelsen med anledning av ovanstående att anta en ny uppdragsbeskrivning för verksamhetschef enligt bilaga Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

75 UPPDRAGSBESKRIVNING 2017 Att gälla tillsvidare Befattning; verksamhetschef Allmänt eller övergripande ansvar Verksamhetschefen är kårtjänstemännens chef. Verksamhetschefen har sitt uppdrag från, samt rapporterar till, presidiet, som har sitt uppdrag från och rapporterar till kårstyrelsen. Kårstyrelsens och presidiets beslut verkställs av tjänstemän och förtroendevalda. Verksamhetschefen ansvarar i samråd med presidiet för verkställigheten, självklart i förekommande fall i samverkan med berörda medarbetare. Verksamhetschefen leder tjänstemännens dagliga verksamhet och svarar inför presidiet för den löpande förvaltningen i enlighet med gällande styr- eller regelverk, följer upp samt analyserar verksamheten samt rapporterar utvecklingen till presidiet. I förekommande fall lämnar verksamhetschefen förslag om eventuella åtgärder till presidiet, eller vidtar åtgärder inom sitt eget ansvarsområde. Roll Verksamhetschefen är kårstyrelsens och presidiets förlängda arm i såväl arbetsgivarfrågor som i verksamhetsfrågor. Verksamhetschefen har både en operativ och strategisk roll. Detta kan även beskrivas som en förvaltande och en utvecklande roll. Bägge är varandras förutsättningar. Huvudmål SUS vision, stadgar, värdegrund och strategiska mål utgör huvudmål för kårens och därmed för kårkansliets verksamhet. Verksamhetschefen är därför väl förtrogen med dessa huvudmål och leder tillsammans med presidiet kansliets verksamhet i denna riktning med ett lösningsfokuserat arbetssätt. Delmål SUS operativa plan och budget utgör delmål för kårens verksamhet. Verksamhetschefen är därför väl förtrogen med dessa mål och styr kansliverksamheten i denna riktning med ett lösningsfokuserat arbetssätt. Såväl operativ plan som budget tas fram i process tillsammans med kårstyrelsen, kårledningen och presidiet i synnerhet. När det kommer an på verksamhetsområden eller uppgifter som i vardagen hanteras av anställda tjänstemän till exempel kommunikation, drift, studentombud, ekonomi med flera har verksamhetschefen alltid det yttersta ansvaret. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

76 Chefsansvar Ekonomi Presidiet är ytterst ansvarig i ekonomifrågor. Kårens budget bygger på givna ekonomiska ramar och på en operativ plan i linje med dessa. Verksamhetschefen är därför väl insatt i och tar aktivt ansvar för kårens ekonomi och uppföljning av budget samt kommunicerar med kårstyrelsen/presidiet och kansli. Det innebär att verksamhetschefen: medverkar i upprättande av budgetförslag och svarar för att ekonomisk uppföljning och rapportering sker i enlighet med kårstyrelsens/presidiets behov av underlag. ansvarar för att bokslut upprättas styr, kontrollerar, rapporterar och vidtar åtgärder som följer av exempelvis revisionsrapporter eller liknande. Ledarskap och medarbetarskap Verksamhetschefen är ansvarig för all anställd personal-, arbetsmiljö- och arbetsrättsliga frågor i enlighet med gällande lagstiftning. Det innebär att verksamhetschefen: erbjuder medarbetare utvecklingssamtal, lönesamtal och lönesättande samtal samt möjlighet till kompetensutveckling sammanställer förslag till kårstyrelsen gällande lönesättning av tjänstemän tillser att policys tillämpas, utvärderas och vid behov revideras eller upprättas genomför årlig medarbetarundersökning och åtgärdsplan genomför fackliga förhandlingar och samverkan samverkar med berörd arbetsgivarorganisation genomför rekryteringar enligt policys Verksamhetschefen har en coachande roll i förhållande till kårens förtroendevalda med arbetsledaransvar. Avtal, verksamhetssystem och lokaler Verksamhetschefen är ansvarig i alla avtalsfrågor och ytterst ansvarig för kanslilokalernas och verksamhetssystemens drift. Det innebär att kanslichefen: tar fram avtalsunderlag, i förekommande fall tecknar avtal, följer upp samt rapporterar resultat gällande externa tjänster, kårens externa samverkanspartners samt arbetsrättsliga avtal ansvarar för extern eller intern drift och underhåll av kansliets verksamhetssystem som exempelvis telefoni, data, diarium etc. och ansvarar för avtal med hyresvärd enligt ovan tillser att kansliets lokaler är ändamålsenliga för en god fysisk arbetsmiljö förhandlar hyra och ansvarar för avtal med hyresvärd enligt ovan 2 (3)

77 Specifika uppgifter Verksamhetschefen är ansvarig för vissa specifika uppgifter som inte framgår av beskrivningarna ovan. Uppgifterna följer av dels verksamhetschefens roll och övergripande ansvar, dels av vissa uppgifter som ska ställas i relation till det totala behovet av operativ verksamhet vid kårkansliet. Kårstyrelsen/presidiet Verksamhetschefen är ytterst ansvarig gentemot kårstyrelsen och därmed även presidiet. Chefen tillser att kårstyrelsen/presidiet ges goda förutsättningar för sina uppdrag som förtroendevalda. Det innebär att verksamhetschefen: lämnar synpunkter på tids- eller årsplan för möten/aktiviteter, avstämningar etc. föreslår mötesinnehåll och upplägg för kårstyrelsen till presidiet skapar verkställighet av kårstyrelsen/presidiets beslut i samverkan med berörda medarbetare kommunicerar med kårstyrelsen/presidiet och mellan kårstyrelsen/presidiet och kansli ansvarar för att förtroendevalda ges stöd, exempelvis underlag inför representation etc. Koncernsamverkan och samarbete Verksamhetschefen ansvarar strategiskt för att uppnå en god koncernsamverkan med SUS bolag enligt särskild arbetsbeskrivning, se bilaga. Kansligemensamma uppgifter Verksamhetschefen är ytterst ansvarig för den dagliga driften och i förekommande fall administrativa kansligemensamma uppgifter. Dessa regleras dock inte i denna uppdragsbeskrivning då de bygger på lokal överenskommelse inom arbetsplatsen. Övrigt Vissa förtydliganden framgår av studentkårens styrdokument, delegations- och arbetsordning. Intern policy Medarbetare på SUS kansli tar ansvar för det egna uppdraget med utgångspunkt i SUS vision och uppdrag. Vi samverkar inom kårkansliet för att effektivt och professionellt ta tillvara kompetens och resurser. Vi deltar aktivt i kårens och kårkansliets utveckling. Vårt arbete kännetecknas av professionalism, engagemang, öppenhet och tillgänglighet. 3 (3)

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-09-04 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2015-05-28 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Fastställd av fullmäktige 2018-05-16 Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019 Innehåll Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019... 2 Inledning... 3 Sektionerna...

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av fullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka fullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks måldokument som grund och aktuella fokusområden.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 1 Verksamhetsplanen är ett styrdokument för Linnéstudenternas arbete och lyfter ut fokusområden för kommande verksamhetsår. Det finns frågor som Linnéstudenterna prioriterar utöver

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020

Verksamhetsplan 2019/2020 Verksamhetsplan 2019/2020 SöderS Södertörns högskolas studentkår Antagna i andra läsningen av valfullmäktige 2019/05/09 Verksamhetsplan 2019/2020 Innehållsförteckning Ett starkt studentinflytande samt

Läs mer

SöderS organisationsplan 14/15

SöderS organisationsplan 14/15 SöderS organisationsplan 14/15 Fastställd av fullmäktige 2014-05-27 SöderS är och ska vara en flexibel organisation. Därför finns det frihet att förändra organisationsplanen, även om andemeningen inte

Läs mer

Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30

Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30 Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30 2013-09-30, klockan 18:00 i sal 137 (Kårsalen), Studenthuset, Frescati 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Kontroll

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS P6 Handläggare: Styrelsen Datum: 2019-03-03 Dnr: O412-6/1819 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015/2016

Verksamhetsplan för 2015/2016 2015-05-25 Fastställd på SSCO studentråd 2015-07-30 Reviderad enligt beslut av SSCO studentråd Verksamhetsplan för 2015/2016 SSCO:s vision Stockholm ska vara den ledande studentstaden i Sverige och en

Läs mer

Kommunikationsplan 13/14

Kommunikationsplan 13/14 Kommunikationsplan 13/14 Chalmers Studentkår är dess medlemmar. I enlighet med Chalmers Studentkårs verksamhetsidé innefattar Chalmers Studentkårs kärnverksamhet med utbildningsfrågor, sociala frågor och

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Delegationsordning för Konstkåren

Delegationsordning för Konstkåren Delegationsordning för Konstkåren Antagen av Fullmäktige 2014-10-22 I Konstkårens delegationsordning framgår uppgifter och befogenheter för Konstkårens organ. (Konstkårens stadga 3.2) Bärande tankar Konstkåren

Läs mer

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018.

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Inledning Göta studentkår organiserar studenterna på grund-, avancerad- och forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, humanistiska fakulteten, naturvetenskapliga

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017

6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 Avsändare Kårstyrelsen Till fullmäktigesammanträde nr 1 2016-06-09 6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 Bakgrund

Läs mer

Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14. Stadgar för SSK-L

Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14. Stadgar för SSK-L Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14 Stadgar för SSK-L 2 Innehållsförteckning 1 Ändamål 3 2 Medlemskap 3 3 Organisation 3 4 Stormöte 3 5 Valberedningen 4 6 Sjuksköterskesektionens styrelse 5 7

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

Fastställd av årsmötet Verksamhetsplan 2015/2016

Fastställd av årsmötet Verksamhetsplan 2015/2016 Fastställd av årsmötet 0 Verksamhetsplan 0/0 Fastställd av årsmötet 0 0 0 0 Verksamhetsplanen är ett styrdokument för Linnéstudenternas arbete och lyfter upp fokusområden för kommande verksamhetsår. Det

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Fastställd av fullmäktige 2015-05-20 Bakgrund och Syfte Verksamhetsplanen är det styrdokument som beskriver de frågor Studentkåren i Borås planerar arbeta med under året utöver

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige

Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2012-06-07, klockan 17:00 i De Geer-salen, Geovetenskapens hus, Frescati 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Proposition. Verksamhetsplan 2017/2018.

Proposition. Verksamhetsplan 2017/2018. SSCO studentråd 23 maj 2017 Proposition. Verksamhetsplan 2017/2018. Syftet med Verksamhetsplanen för 17/18 SSCO:s styrelse har diskuterat och enats i ett verksamhetsplansförslag med ökad funktionalitet

Läs mer

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige,

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, Sida 1/5 Typ av styrdokument: Antagen av: Senast reviderad: Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, 2015-03-25 2015-03-25 Typ av kårförening: Kårförening utan annan anknytning Kårförening

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF Sid 1(10) Verksamhetsplan 20 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF-05 6.4 Sid 2(10) INTRODUKTION Tekniska Högskolans studentkårs verksamhetsplan

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Denna uppdragsbeskrivning beskriver ansvarsområden och uppgifter för sektionsstyrelserna inom Konstkåren. Sektionsstyrelsen har ett övergripande ansvar som i första

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 - en del av Sveriges Läkarförbund Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll

Styrelsemötesprotokoll Sida 1/10 Styrelsemöte 10 verksamhetsåret 2010/11 Datum: 2011-02-09 Tid: Kl. 16.39-21.08 Plats: Centrummet, Studenternas Hus, Kallade: Göta studentkårs styrelse Närvarande: Emelie Arnesson* Marie Norman*

Läs mer

Anmälningsärende 3.1. Per capsulam-beslut: Samordnare för lika villkorsfrågor 3.2. Per capsulam-beslut: Personalförändring studentombudsenheten 3.3. Per capsulam-beslut: Ny kommunikationsansvarig Avsändare

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan Fastställd av fullmäktige

Verksamhetsplan Fastställd av fullmäktige Verksamhetsplan 2017-2018 Fastställd av fullmäktige 17-05-17 Verksamhetsplan för Studentkåren i Borås Verksamhetsplanen är uppdelad i tre områden: Studentkåren i Borås medlemsorganisationen, studentkår

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Fastställd av rektor 2013-09-03 1 INNEHÅLL Inledning ledarskapets strategiska roll 3 En policy för alla chefer och ledare 4 Ditt uppdrag 5 Förhållningssätt

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Dnr: L2015/77 2015-06-03 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2015-06-03 Handlingsplanen för lika villkor revideras varje år och utgår från Diskrimineringslagen

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 1 (2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 2 (2) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram

Läs mer

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Antagna vid Sacorådets ordinarie årsmöte 2014-02-20 1 Syfte Syftet med Sacorådet i Göteborgs Stad är att, genom samarbete, säkerställa optimal styrka hos Sacoförbunden,

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-08-13 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-08-20 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Polisens medarbetarpolicy

Polisens medarbetarpolicy Polisens medarbetarpolicy Ansvarig utgivare: Rikspolisstyrelsen, Box 12256, 102 26 Stockholm D nr: HR-799-4653/09 Fotografer: Magnus Westerborn, Karl-Oskar Bjurenstedt, Peter Phillips, Patrick Trägårdh

Läs mer

Styrelsemöte Göta Studentkårs Kårstyrelse

Styrelsemöte Göta Studentkårs Kårstyrelse Sida 1/8 Kårstyrelsen, styrelsemöte x verksamhetsåret 2017/2018 Datum: 2017-08-01 Tid: Kl. 18.30-19.45 Plats: Studenternas hus, Kallade: Kårstyrelsen 2017/2018 Närvarande: Nora Myrne Widfors* Piroska Osváth*

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012 Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012 Verksamhetsplan Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på att tillvarata

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Styrelsen LRFs strategi för medlemsutveckling 2030 Föreliggande förslag syftar till att peka ut strategiska vägval och beskriva vad som behöver göras för att uppnå det strategiska

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks mål- och visionsdokument som grund.

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens extra årsmöte 2014-04-07 Fastställda av Umeå studentkårs fullmäktige 2014-04-16 Innehåll Kap. 1 Ändamål... 2 Kap. 2 Medlemskap... 2

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument Kristianstad Studentkår Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument 1 Innehåll Arbetsordning för styrelsen på Kristianstad Studentkår... 3 Instruktion för ledamot... 6 Instruktion för

Läs mer

Styrdokument för KårsOrdet

Styrdokument för KårsOrdet Styrdokument för KårsOrdet Studentkårens tidning för studenter vid Högskolan i Jönköping Reviderat 120217 Reviderat 140319 0 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Förord... 2 1.3

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen

Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen Antaget av SiS Fullmäktige 1999-12-18 Reviderat 2000-05-09 Reviderat 2001-12-06 Reviderat 2002-12-05 Reviderat 2004-02-05 Reviderat 2004-10-28 Reviderat 2007-09-20 Reviderat

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

Stadgar för SSK-L. Antagna VT 1995 Senaste revidering

Stadgar för SSK-L. Antagna VT 1995 Senaste revidering Stadgar för SSK-L Antagna VT 1995 Senaste revidering 2011-03-14 Innehållsförteckning 1 Ändamål 3 2 Medlemskap 3 3 Organisation 3 4 Stormöte 3 5 Valberedningen 5 6 s styrelse 5 7 Utskott 6 8 Sociala utskottet

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Stadgar Union to Union

Stadgar Union to Union Stadgar Union to Union Antagna av föreningsstämman 2015-05-07 Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Union to Union har sitt säte i Stockholm. Medlemmar i föreningen

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

SöderS organisationsplan 11/12

SöderS organisationsplan 11/12 SöderS organisationsplan 11/12 Fastställd av fullmäktige 2011-04-27 SöderS är och ska vara en flexibel organisation. Därför finns det frihet att förändra organisationsplanen, även om andemeningen inte

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

13/14. Avtal mellan Consensus och X- sektionen. Verksamhetsåret

13/14. Avtal mellan Consensus och X- sektionen. Verksamhetsåret Avtal mellan Consensus och X- sektionen Verksamhetsåret 13/14 Avtalet syftar till att reglera och tydliggöra ansvarsområden och skyldigheter för Consensus och X-sektionen gällande övergripande samverkan,

Läs mer

Antaget av Fullmäktige Reviderat av Stämman

Antaget av Fullmäktige Reviderat av Stämman Stadgar för Studentkåren i Skövde Antaget av Fullmäktige 2014-12-18 Reviderat av Stämman 2016-11-08 1 Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Ändamål... 3 Kapitel 2: Medlemmars rättigheter och skyldigheter...

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka?

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka? Paragr af nr. Gällande stadgar reviderade 2011-04-18 Kommentar Föreslagen revidering av stadgar Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen) har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015/2016

VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Antaget av LinTeks fullmäktige den 3 mars 2015 2 (9) Inledning Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek.

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen 1 Innehåll Arbetsordning för styrelsen på Kristianstad Studentkår... 3 Ansvarsområde... 3 Arbetsfördelning... 4 Delegationsordning...

Läs mer

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Inledning 2 Övergripande utgångspunkter 2-3 Delegationsordning 4-5 Förbundsstyrelsen 6 Arbetsutskottet 7 Förbundsordförande 8 Vice förbundsordförande 9 Arbetsgrupper

Läs mer

Ärende 13. Lönepolicy revidering

Ärende 13. Lönepolicy revidering Ärende 13 Lönepolicy revidering Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-10 KS 2018-00319 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Elisabeth Högfeldt Kommunfullmäktige Antagande av lönepolicy Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer