Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår"

Transkript

1 Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår klockan i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare 1.3. Val av justerare 1.4. Fråga om sammanträdets stadgeenliga utlysande 1.5. Justering av röstlängden 1.6. Fastställande av föredragningslista 1.7. Eventuella adjungeringar 2. Presidiebeslut 3. Anmälningsärenden 4. Diskussionsärenden 4.1 Proposition: Strategisk plan* 4.2 Proposition: Organisationsplan* 4.3 Arvodering av förtroendeval: studiebevakare för lärarutbildningarna* 4.4 Arvodering av förtroendeval: medarbetare i kårexpeditionen* 5. Beslutsärenden 5.1 Förlängning av chefredaktörens vikariat* 5.2 Överlåtande av vikariat för studentombud* 5.3 Tvåårsmandat för Frescatihallens styrelseledamöter* 5.4 Operativ plan* 6. Rapporter Presidierapport** 7. Övriga frågor 8. Mötet avslutas * Finns med som bilaga ** Föredras muntligt Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

2 Diskussionsärende 4.1. Proposition: strategisk plan 2015/2016 Avsändare Operativ ledning Till styrelsemöte nr Proposition: strategisk plan 2015/2016 Bakgrund Kårstyrelsen har i uppdrag att lägga fram en proposition på strategisk plan till kårfullmäktige senast den 30 september Förslaget till strategisk plan utgår från den preliminära strategiska plan som antogs av fullmäktige den 10 juni Förutom vissa redaktionella ändringar så har delmålet Rätten att studera oavsett familjesituation justerats in i enlighet med beslutet som togs på ovannämnda fullmäktigemöte. Beslutsförslag Operativ ledning föreslår med anledning av ovanstående styrelsen att anta propositionen på strategisk plan för verksamhetsåret 2015/2016 enligt bilaga Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm Telefax +46 (0)

3 Strategisk plan 2015/2016 (Stockholms universitets studentkår) Vision Studenters inflytande och medverkande under sin tid på universitetet skapar ett utbildningsväsen i världsklass. Stockholms universitets studentkår ska bli bäst i världen på att möjliggöra studenters inflytande över och medverkan i sin utbildning. Framgångsfaktorer Studenterna vid Stockholms universitet medverkar i utformandet av utbildningen och deras önskemål, perspektiv och behov tas tillvara av beslutsfattare lokalt, regionalt och nationellt Delmål Stärkt studentinflytandestruktur Stockholms universitet är ett stort universitet med många beslutande och beredande organ och en stor studentinflytandeorganisation. Studentkåren ska utveckla sitt stöd till studentråden, i syfte att stärka studentinflytandestrukturen och för att underlätta för studenter att engagera sig i densamma. Studentkåren ska även verka för att studenterna finns representerade i så många organ som möjligt, för att säkerställa att organisationsförändringar och förändringar av utbildningarna inte påverkar studenterna eller deras inflytande över dessa negativt. En akademi fri från rasism De rasistiska och fascistiska strömningarna i samhället når alla delar av detsamma, och högskolorna är inget undantag. Studentkåren ska vara en röst för grundläggande mänskliga rättigheters okränkbarhet, och aktivt ta ställning mot rasism och fascism. Studentkåren ska vara drivande i att antirasismen är en självklar dimension i allt värdegrundsarbete i såväl studentrörelsen som på Stockholms universitet. Jämställdhet i akademin Idag ser jämställdheten bland högre akademiska poster dålig ut. Andelen manliga professorer är mycket större än andelen kvinnor och fördelning av forskningsanslag skiljer sig mellan könen. Kåren ska verka för ökad jämställdhet bland högre akademiska poster genom opinionsbildning och genom att driva frågan gentemot universitetet. Rätten att studera oavsett familjesituation Universitetet är dåligt på att anpassa sin verksamhet efter studenters olika familjesituationer. Trots att många studenter har barn saknas det ofta en förståelse från universitet kring hur det påverkar studiesituationen. Studentkåren ska därför verka för att universitetet beslutar om centrala riktlinjer kring vilka rättigheter studerande med barn har. Studentkåren ska även skapa opinion för att häva det förbud som den förra regeringen fattade som innebär att universitetet inte får erbjuda barnpassning.

4 Framgångsfaktorer Delmål Tillgänglig kurslitteratur Kurslitteraturen vid Stockholms universitet är många gånger dyr och otillgänglig och utgör en stor kostnad för den enskilde studenten. Studentkåren ska verka för att tillgången till kurslitteratur inte ska vara beroende av studentens betalningsförmåga och arbeta för att kurslitteraturen blir både billigare och mer tillgänglig. Större bidragsdel i studiemedlet Den ekonomiska situationen för studenterna idag är svår och många får stora låneskulder efter sin studietid. För att motverka social snedrekrytering och göra tillgången till universitet jämlik för studenterna oavsett ekonomisk bakgrund behövs ett bättre studiemedel som inte leder till hög skuldsättning. Studentkåren ska därför driva frågan om en större bidragsdel i studiemedlet. Normkritiskt perspektiv i utbildningen Idag saknas ofta ett normkritiskt perspektiv i olika delar av utbildningarna som ges vid Stockholms universitet. Normkritik ska inte behandlas som eget ämne vid sidan av andra utan det är ett perspektiv som ska innefattas i alla delar av utbildningen. Studentkåren ska driva att Stockholms universitet har ett normkritiskt perspektiv i alla utbildningar. Studentkårens medlems- och studentservice speglar medlemmarnas och studenternas behov och underlättar deras vardag samt bidrar till en mer givande studietid vid Stockholms universitet En närvarande studentkår Idag är en relativt liten andel av studenterna aktiva inom kårens verksamheter, samtidigt som vi ser ett sjunkande medlemsantal. Studentkåren ska utveckla sin verksamhet med utåtriktade och interaktiva aktiviteter samt arbeta uppsökande mot studentgruppen för att öka andelen studenter som är delaktiga i studentkårens aktiviteter samt studentkårens medlemsantal. Samverkan mellan olika engagemangsformer Idag kan det vara svårt för universitetets studenter att överblicka och utnyttja de möjligheter till olika engagemangsformer som erbjuds på universitetet, samtidigt som de olika studentföreningarna har svårt att förmedla sin verksamhet. Studentkåren ska utveckla samarbetet med fakultetsföreningarna och studentkårerna på Stockholms universitet, för att på så sätt skapa ett starkare och mer sammanhållet studentinflytande och studentliv, och bättre förutsättningar för studentföreningarna att bedriva sina verksamheter.

5 Framgångsfaktorer Studentkåren har en organisation som uppmuntrar till och skapar förutsättningar för engagemang och inflytande Delmål En lyhörd studentkår Studentkårens kunskap om vad studenterna vill att kåren ska arbeta med är för låg och vi har svårt att utveckla verksamhet som är anpassad efter studenternas behov. Studentkåren ska därför utveckla interaktiva utvärderingskanaler som nyttjas löpande under terminerna och genomföra en studentundersökning för att kartlägga studenternas önskemål och åsikter kring studentkårens verksamhet. En transparent studentkår Studentkårens organisation och verksamhet upplevs som diffus och svår att förstå av studenter. Därför behöver studentkåren arbeta för att göra verksamheten mer tillgänglig och organisationen mer transparent, så att medlemmarna får en större insyn i studentkårens beslut och verksamhet. Studentkåren har en organisation med strukturer och resurser som ger förutsättningar att nå verksamhetens målsättningar Kårstatusansökan Studentkårens verksamhet är beroende av vår status som studentkår som beviljas från Stockholms universitet var tredje år. Utöver själva kårstatusen är även vår finansiering knuten till ansökningsprocessen. Inför höstens förhandling behöver kåren aktivt arbeta med att ta fram bra underlag och redovisa för universitetet vikten av vår verksamhet och kårens nuvarande förutsättningar. Organisationsförändringar i samband med nytt finansieringsavtal I och med vår kårstatusansökan ska även ett äskande för finansieringen av vår verksamhet lämnas in. Resultatet av förhandlingen och vårt nya finansieringsavtal kommer att prägla organisationen och den verksamhet vi bedriver idag, och därför är det viktigt att kåren aktivt arbetar för att lägga om organisationen i god tid efter eventuella förändringar i finansieringen innan det nya avtalet träder i kraft. Genomlysning av overheadkostnader Studentkåren har under de senaste fem åren lagt budgetar med stora minusresultat. Detta kan inte fortskrida och ett viktigt eftersatt arbete för kåren är en genomlysning av kårens overheadkostnader. De utgör idag en stor del av våra kostnader och behöver sänkas för att kunna utveckla vår kärnverksamhet och lägga en balanserad budget. Organisationens stabilitet bygger på en sund ekonomi, ett starkt studentinflytande och bra medlemsservice. Kårens overheadkostnader måste vägas i relation till resten av verksamheten.

6 Framgångsfaktorer Delmål Ett hållbart kårvalssystem Kårvalet är den centrala funktionen i organisationen där medlemmarna får rösta om hur kårens ska styras. En förutsättning för vår föreningsdemokrati är ett tryggt och hållbart tekniskt kårvalssystem som uppfyller kårens behov. Idag saknar kåren en hållbar lösning för detta och det behöver åtgärdas. Kårvalsystemet ska ge organisationen förutsättningar att hålla tillgängliga och demokratiska val.

7 Diskussionsärende 4.2. Proposition: organisationsplan 2015/2016 Avsändare Operativ ledning Till styrelsemöte nr Proposition: organisationsplan 2015/2016 Bakgrund Kårstyrelsen har i uppdrag att lägga fram en proposition på organisationsplan till kårfullmäktige senast den 30 september En preliminär organisationsplan för 2015/2016 antogs på fullmäktige den 10 juni Sedan dess har den operativa ledningen under sommaren reviderat dokumentet. Beslutsförslag Operativ ledning föreslår med anledning av ovanstående styrelsen att anta propositionen på organisationsplan för verksamhetsåret 2015/2016 enligt bilaga Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm Telefax +46 (0)

8 Stockholms universitets studentkårs organisationsplan 2015/2016 Fastställd av fullmäktige

9 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Organisationskarta... 4 Inledning... 5 Organisationen och organisationsplanen... 6 Organisationens syfte... 6 Organisationsplanens syfte och sammanhang... 6 Verksamhetens styrning... 6 Strategisk plan... 6 Organisationsplanen... 7 Budgeten... 7 Organisationsstruktur... 7 Fullmäktige... 7 Styrelsen... 7 Presidiet... 7 Andra vice ordföranden... 7 Verksamhetschef... 8 Enheter... 8 Verksamhetsområde - studentinflytande... 8 Andra vice ordförande studentinflytande... 8 Påverkansenheten... 8 Studiebevakningsenheten... 8 Verksamhetsområde - studentservice... 9 Andra vice ordförande student- och medlemsservice... 9 Internationella programenheten... 9 Studentserviceenheten... 9 Verksamhetsfunktioner Verksamhetschef Interna verksamhetsfunktioner Kommunikationsenheten Driftsenheten Ekonomienheten Personalenheten Externa verksamhetsfunktioner Studentombudsenheten Doktorandombudsenheten Kårexpeditionsenheten Gaudeamus Stockholms universitets studentkårs delegationsordning Fullmäktige Styrelsen (17)

10 Arbetsledning och ledarskap Beslutsbefogenhet Verksamhetsansvar Rapportering Ekonomiskt ansvar och rapportering Dokument Presidiet Arbetsledning och ledarskap Beslutsbefogenhet Verksamhetsansvar Rapportering Ekonomiskt ansvar och rapportering Ledningssekreterare Verksamhetsansvar Rapportering Andra vice ordföranden Arbetsledning och ledarskap Beslutsbefogenhet Verksamhetsansvar Rapportering Ekonomiskt ansvar och rapportering Verksamhetschef Arbetsledning och ledarskap Beslutsbefogenhet Verksamhetsansvar Rapportering Ekonomiskt ansvar och rapportering Dokument Enhetsansvarig tjänsteman Arbetsledning och ledarskap Beslutsbefogenhet Verksamhetsansvar Rapportering Ekonomiskt ansvar och rapportering (17)

11 Organisationskarta 4 (17)

12 5 (17)

13 Inledning Organisationen och organisationsplanen Organisationens syfte Ur det syfte som är antaget i studentkårens stadga följer att studentkårens uppgift är att utbildnings- och studiesociala fragor. Detta ska ske genom att bedriva utbildningsbevakning och påverkansarbete inom områden som påverkar studenternas situation samt att erbjuda kårmedlemmar service av olika former. Organisationsplanens syfte och sammanhang Organisationsplanen är en av Stockholms universitets studentkårs (SUS) fullmäktiges instruktioner till styrelsen. Organisationsplanens syfte är att på ett övergripande plan organisera studentkårens arbete genom att fördela ansvarsområden och beslutsmakt för tydligare ansvarsutkrävande samt reglera studentkårens löpande verksamhet utifrån fullmäktiges avvägningar. Verksamhetens styrning I en medlemsorganisation som SUS är det av yttersta vikt att medlemmarna har en reell möjlighet att styra verksamheten. För att denna möjlighet ska infrias måste de beslutande organen ha möjlighet att agera effektivt och ha tillgång till ett fullgott beslutsunderlag samt en fungerande struktur för styrning av verksamheten. SUS verksamhet styrs utifrån ovanstående genom tre av fullmäktige fastställda dokument: strategisk plan, organisationsplan och budget. För att dessa tre dokument ska fungera i en modern studentkår och för att ge fullmäktige möjlighet att styra verksamheten effektivt och få fullgoda rapporter regleras dessa dokuments utformning och syften inom ramen för organisationsplanen. Strategisk plan Den strategiska planen är SUS centrala dokument som fastslår inriktning och målsättningar för verksamheten i enlighet med av fullmäktige beslutad modell för verksamhetsplanering. För att en organisation med stor omsättning på styrelse och förtroendevalda skall fungera på ett effektivt sätt och fullgöra sina uppgifter så krävs en långsiktig och strukturerad planering. SUS strategiska plan bygger därför på framgångsfaktorer kopplade till organisationens syfte. Framgångsfaktorerna sträcker sig över flera år och stakar ut studentkårens riktning. Under verksamhetsplanering behandlas framgångsfaktorerna och delmål definieras utifrån detta. Delmålen är fullmäktiges instruktioner till styrelsen för vad som ska prioriteras särskilt under året. Styrelsen konkretiserar årligen i samråd med tjänstemän och förtroendevalda inom verksamhetsgrenarna verksamhetsområdena delmålen och skapar åtaganden för verksamhetsåret i en operativ plan. Vid återrapportering till fullmäktige ska 6 (17)

14 konkretiseringar, åtaganden och nyckeltal rapporteras samt kommentarer vid kraftiga eller ovanliga avvikelser. Organisationsplanen Organisationsplanen har två övergripande syften. Först och främst är den en övergripande indelning av verksamheten i verksamhetsområden och enheter samt tydliggör syften och huvudsakliga uppgifter för dessa. Organisationsplanen utgör därmed fullmäktiges möjlighet att styra studentkårens löpande verksamhet. Organisationsplanen är också fullmäktiges delegationsordning vad gäller fördelning av beslutsmakt och ansvar. Detta för att det skall finnas en tydlighet i vilka organ eller personer som får fatta vilka beslut och för att minska fullmäktiges arbetsbelastning vad gäller rutinbeslut. Delegationsordningen återfinns längst bak i organisationsplanen. Budgeten Budgeten är fullmäktiges instruktion till styrelsen för hur resurser skall fördelas mellan studentkårens verksamhetsområden studentinflytande och studentservice samt verksamhetsfunktioner. Budgeten ska utgå ifrån organisationsplanen genom att ge ekonomiska ramar till organisationen för att lösa de uppgifter som fullmäktige gett. Organisationsstruktur Fullmäktige Fullmäktige består av 41 ledamöter som väljs varje år av kårens medlemmar i kårvalet. Fullmäktige är kårens högsta beslutande organ. Styrelsen Kårstyrelsen väljs av fullmäktige och leder den löpande verksamheten genom att fatta beslut av mindre politisk karaktär och antar policys för den löpande verksamheten. Presidiet Presidiet utgörs av ordförande och vice ordförande. Presidiet är fullmäktiges förtroendevalda som är tillsatta för att representera kårens medlemmar inom verksamheten och styra densamma. Presidiets arbete regleras i de instruktioner, policys och styrdokument som fullmäktige och styrelsen beslutat om. En ledningssekreterare bistår presidiet i det administrativa arbetet. Presidiet ska även representera kåren externt och ansvarar för kårens student- och utbildningspolitiska verksamhet. Andra vice ordföranden Det finns två andra vice ordföranden, dessa är valda av styrelsen. Andra vice ordförandena leder enheterna inom sina respektive verksamhetsområden. Andra vice ordförandena arbetsleds av presidiet. 7 (17)

15 Verksamhetschef Verksamhetschefen är kårens högst beslutande tjänsteman och arbetsleder kårens tjänstemän och verksamhetsfunktioner. Verksamhetschefen arbetsleds av presidiet. Enheter Den operativa verksamheten bedrivs inom enheter. Enheterna är grupperade efter andra vice ordförandenas och verksamhetschefens verksamhetsområden. Varje enhet har en enhetsinstruktion som reglerar syfte, löpande verksamhet och ansvar för enheten. Verksamhetsområde - studentinflytande Studentkåren skall tillvarata, främja och bevaka studenternas intressen, främst vad gäller utbildnings- och studiesociala frågor. Detta verksamhetsområdes syfte är att uppfylla ovanstående portalparagraf i studentkårens stadga. Andra vice ordförande studentinflytande Andra vice ordförande studentinflytande ansvarar för verksamhetsområdet studentinflytande. Det är också andra vice ordförande studentinflytande som arbetsleder de förtroendevalda inom de två enheter - påverkansenheten och studentinflytandeenheten - som ligger under detta verksamhetsområde. Utöver arbetsledning har andra vice ordförande studentinflytande representation i olika centrala organ på Stockholms universitet. Andra vice ordförande studentinflytandes uppgifter och funktioner regleras närmare i delegationsordning. Påverkansenheten Påverkansenheten ansvarar för studentkårens påverkansarbete på central nivå och gentemot universitetsförvaltningen. Enheten ansvarar för samordning och beredning av aktuella frågor och att dessa lyfts i lämpliga organ samt tillser att studenternas intressen tillvaratas i organ där de representerar. Enhetens uppgift och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Studiebevakningsenheten Studiebevakningsenheten ansvarar för organiseringen, samordningen och bevakningen av det individuella studentinflytandet, genom studentråd, fakultetsråd och liknande inom universitetets fakulteter och lärarutbildningen, samt för studenternas representation på institutions- och fakultetsnivå. Enheten skall även tillse att studentrepresentanter har tillräckliga kunskaper och relevant information. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. 8 (17)

16 Verksamhetsområde - studentservice Studentkåren skall tillhandahålla service till sina medlemmar och verka för ett gott kamratskap mellan dessa. Detta verksamhetsområdes syfte är att uppfylla ovanstående portalparagraf i studentkårens stadga. Andra vice ordförande student- och medlemsservice Andra vice ordförande student- och medlemsservice ansvarar för verksamhetsområdet studentservice. Det är också andra vice ordförande medlems- och studentservice som arbetsleder de förtroendevalda inom de två enheter - internationella programenheten och studentserviceenheten - som ligger under detta verksamhetsområde. Utöver arbetsledning har andra vice ordförande medlems- och studentservice representation i olika centrala organ på Stockholms universitet och har ett övergripande ansvar gällande medlems- och studentservicefrågor. Andra vice ordförande medlems- och studentservices uppgifter och funktioner regleras närmare i delegationsordning. Internationella programenheten Internationella programenheten ansvarar för att tillhandahålla social verksamhet, stöttning och rådgivning till internationella studenter. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Studentserviceenheten Studentserviceenheten ansvarar för välkomstveckorna och annan social verksamhet riktat mot studenter på Stockholms universitet. Inom enheten har respektive förtroendevald ansvar för traditionsbärande verksamhet, kårföreningsstöd och administration rörande kårföreningar samt ansvar för välkomstveckorna och övrig utåtriktad verksamhet. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. 9 (17)

17 Verksamhetsfunktioner Verksamhetsfunktionerna är de enheter som verksamhetschefen arbetsleder. Verksamhetsfunktionerna är delade i två grenar: intern, vars syfte är att stödja studentkårens andra verksamhetsområden, och extern, vars syfte är att tillhandahålla facklig service till studenter genom ombud, förenkla för studenter genom kårexpeditionen och ge ut studentkårens tidning Gaudeamus. Verksamhetschef Verksamhetschefen ansvarar för kårens verksamhetsfunktioner. Det är också verksamhetschefen som arbetsleder tjänstemännen på de enheter som ligger inom kårens verksamhetsfunktioner. Verksamhetschefens uppgifter och funktioner regleras närmare i enhetsinstruktion och delegationsordning. Interna verksamhetsfunktioner Kommunikationsenheten Kommunikationsenheten arbetar med studentkårens interna och externa kommunikationsarbete. Kommunikationsenhetens uppdrag är att underlätta och främja verksamhetsområdenas verksamheter genom att tillhandahålla service till dessa i form av kampanjer, hemsida, informationsmaterial etc. Enheten arbetsleds av verksamhetschefen. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Driftsenheten Driftsenheten ansvarar för att möjliggöra studentkårens verksamhet genom att tillhandahålla lokaler, datasystem, kontorsmateriel, kopieringstjänster, möblering, inköp, driftsstöd och liknande tjänster. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Ekonomienheten Ekonomienheten ansvarar för att möjliggöra studentkårens verksamhet genom att tillhandahålla och säkerställa finansiering. Detta innebär bland annat fakturering, bidragsansökningar, externa partnerskap, kapitalförvaltning och långsiktig finansieringsplanering. Ekonomienheten ansvarar för studentkårens löneutbetalningar, fakturor, löpande ekonomiredovisning, ekonomiska rutiner, attestoch utanordningsförfarande, löpande avstämningar, upprättandet av bokslut, årsredovisning, koncernredovisning, upprättandet av resultat- och balansräkning, budgetuppföljning osv. Ekonomienheten bistår även vid upprättandet av budgetproposition. Enheten arbetsleds av verksamhetschefen. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. 10 (17)

18 Personalenheten Personalenheten ansvarar för att möjliggöra studentkårens verksamhet genom att ansvara för personalfrågor inom studentkåren. Personalenheten ansvarar för medarbetarsamtal, kompetensutveckling, rekrytering, företagshälsovård och övrig personaladministration som exempelvis ledighetsansökningar. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Externa verksamhetsfunktioner Studentombudsenheten Studentombudsenheten har ansvar för studentkårens studentombudsverksamhet, det vill säga att stödja studenter och vara ombudsperson för studenter i förhållande till Stockholms universitet. Enheten arbetsleds av verksamhetschefen. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Doktorandombudsenheten Doktorandombudsenheten har ansvar för strukturerna kring individuellt studentinflytande gällande doktorander, såsom doktorandråd. Enheten skall även tillvarata, främja och bevaka doktorandernas intressen inom fakulteterna. Utöver detta ansvarar doktorandombudet för studentkårens påverkansarbete på central nivå och gentemot universitetsförvaltningen. Enheten arbetsleds av verksamhetschefen. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Kårexpeditionsenheten Kårexpeditionsenheten är studentkårens expedition. Enheten ansvarar för medlemshanteringen och möjlighet att teckna medlemskap, samt support gällande medlemskap. Enheten arbetsleds av verksamhetschefen. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. Gaudeamus Gaudeamus är studentkårens tidning som utkommer till alla universitetets studenter. Gaudeamus arbetsleds av verksamhetschef. Enhetens uppgifter och funktion regleras närmare i enhetsinstruktion. 11 (17)

19 Stockholms universitets studentkårs delegationsordning Fullmäktige Fullmäktige är studentkårens högsta beslutande organ. Om fullmäktige finns stadgat under stadgans kapitel 6. Styrelsen Arbetsledning och ledarskap Styrelsen har ansvar för arbetsledning av presidiet och ansvar för presidiets arbetssituation, arbetsmiljö och övriga villkor. Beslutsbefogenhet Styrelsens arbete ska ske i enlighet med strategisk plan, organisationsplan, budget och fullmäktiges övriga beslut. Styrelsen äger rätt att fatta alla beslut som den finner nödvändigt för verksamheten under förutsättning att dessa inte är i strid med studentkårens stadga eller av fullmäktige fastställda styrdokument. Styrelsen har skyldighet att fatta de beslut som den finner nödvändigt för att uppnå studentkårens målsättningar i enlighet med stadga och strategisk plan. Styrelsen har fullmäktiges befogenheter i ärenden som inte tål uppskov. Styrelsen anställer och säger upp studentkårens tjänstemän samt anger genom fastställande av befattningsbeskrivningar ramar för deras verksamhetsansvar. Styrelsen tillsätter studentkårens förtroendevalda (med undantag för presidiet). Styrelsen fastställer enhetsinstruktioner till studentkårens enheter. Styrelsen fastställer den operativa planen. Styrelsen fastställer policys för studentkårens verksamhet. Verksamhetsansvar Styrelsen leder och samordnar studentkårens verksamhet under året och ansvarar för denna inför fullmäktige. Styrelsen bereder förslag på definitiv strategisk plan, 0rganisationsplan och budget utifrån verksamhetens förutsättningar. Styrelsen ska tillse att föregående styrelse upprättar verksamhetsberättelse, undertecknad av samtliga avgående styrelseledamöter. Styrelsen ansvarar för att studentkårens verksamhet utförs i enlighet med strategisk plan och att en betryggande uppföljning och rapportering kring detta finns. 12 (17)

20 Styrelsen bereder de ärenden som ska behandlas av fullmäktige, såvida inte stadgan eller fullmäktiges beslut särskilt reglerar något annat. Styrelsen ansvarar i övrigt för de uppgifter i fråga om studentkårens strategiska arbete som inte uttryckligen ålagts särskild befattningshavare. Styrelsen ska vid slutet av verksamhetsåret upprätta preliminär strategisk plan, organisationsplan och budget för efterföljande verksamhetsår. Styrelsen ansvarar för att fullgod delegationsordning avseende arbetsgivaransvar finns inom organisationen. Styrelsen ansvarar för överlämning till nästkommande styrelse. Styrelsen ansvarar för att överlämning för respektive förtroendevald sker. Rapportering Styrelsen ansvarar för att en fungerande intern rapportering finns inom organisationen. Styrelsen ansvarar för att fullgod rapportering sker till fullmäktige. Ekonomiskt ansvar och rapportering Styrelsen ansvarar för att verksamhetens resultat inte avviker nämnvärt från budget. Styrelsen ansvarar för att uppmärksamma fullmäktige på väsentliga avvikelser från budget, samt förelägga dessa för beslut genom budgetrevision. Styrelsen ansvarar i enlighet med stadgan för att koncernredovisning med resultat och balansräkning upprättas avseende föregående verksamhetsår. Dokument Styrelsen beslutar om övergripande strategiska dokument avseende studentkårens operativa verksamhet, bland annat enligt nedanstående: Operativ plan Kårföreningsreglemente Enhetsinstruktioner och befattningsbeskrivningar Policydokument Attest- och utanordningsreglemente Ägardirektiv till studentkårens bolag Presidiet Presidiet består av Ordförande och Vice ordförande i förening. Arbetsledning och ledarskap Presidiet leder det operativa arbetet inom studentkåren. Presidiet leder styrelsens arbete. Presidiet arbetsleder löpande andra vice ordförandena i den dagliga verksamheten och innehar arbetsgivaransvar för dessa. Presidiet utser enhetsansvariga inom respektive enhet. 13 (17)

21 Beslutsbefogenhet Presidiet fattar beslut i operativa ärenden som inte är av principiell vikt. Presidiet äger vidare att besluta om tillsättningar till organ inom universitetet som tillsätts enligt förordningen 2009: I enlighet med stadgan har presidiet alltid kompetens att fatta beslut i alla större ärenden som inte tål uppskov. Presidiet beslutar om detaljbudgetar för enheterna. Verksamhetsansvar Presidiet är ansvarigt för det operativa arbetet inom studentkåren. Presidiet ansvarar för att representera studentkåren externt och internt. Rapportering Presidiets beslut ska dokumenteras och anmälas till styrelsen. Presidiet ansvarar för rapportering till styrelsen om strategiska planens genomförande. Presidiet ansvarar för löpande rapportering avseende sin representation av verksamheten och politiska frågor. Ekonomiskt ansvar och rapportering Presidiets ekonomiska ansvar regleras i av styrelsen utfärdat attest- och utanordningsreglemente. Presidiet ansvarar för att omgående meddela styrelsen om större ekonomiska avvikelser som kommer till dess kännedom. Ledningssekreterare Ledningssekreterarens uppgift är att bistå presidiet i det administrativa arbetet samt det utbildningspolitiska påverkansarbetet. Verksamhetsansvar Ledningssekreteraren ansvarar för protokoll för sammanträden med styrelsen och fullmäktige. Ledningssekreteraren ansvarar för handläggning och distribuering av presidiebeslut. Ledningssekreteraren ansvarar för att studentkårens hålls uppdaterade och tillgängliga. Rapportering Ledningssekreteraren ansvarar för rapportering till presidiet. Andra vice ordföranden Studentkårens andra vice ordföranden utgörs av andra vice ordförande med ansvar för verksamhetsområdet studentinflytande och andra vice ordförande med ansvar för verksamhetsområdet studentservice. 14 (17)

22 Arbetsledning och ledarskap Andra vice ordförandena är ansvariga för strategier inom verksamhetsområdena. Andra vice ordförandena arbetsleder förtroendevalda inom sina verksamhetsområden för att dessa ska uppfylla de åtaganden som åligger verksamheten enligt operativ plan. Andra vice ordförandena har att tillse att samtliga förtroendevalda inom verksamhetsgrenen verksamhetsområdet får fullgod utbildning i studentkårens styrdokument, gällande arbetsrutiner och specialkunskaper som krävs inom ramen för respektive uppdrag, så att de förtroendevalda får förståelse för sitt uppdrag. Andra vice ordförandena ansvarar för att dagligen motivera och entusiasmera medarbetarna i studentkårens målsättningar och verksamhet. Beslutsbefogenhet Andra vice ordförandena äger rätt att besluta om ansvarsfördelning av åtaganden inom sina respektive verksamhetsområden och konkretiseringar av de åtaganden som åläggs avdelningen av operativ plan i samråd med förtroendevalda. Andra vice ordförandena äger rätt att fatta beslut om övriga ärenden utan större principiell vikt inom sina respektive verksamhetsområden. Verksamhetsansvar Andra vice ordförandena ansvarar för att all verksamhet genomförs i enlighet med strategisk plan, organisationsplan, policys och styrelsens beslut i sina respektive verksamhetsområden. Andra vice ordförandena ansvarar för att föreslå enhetsinstruktioner för respektive enhet till styrelsen. Andra vice ordförandena bereder beslut om enhetsansvariga förtroendevalda för sina respektive enheter till presidiet. Rapportering Andra vice ordförandena ansvarar för att fullgoda rapporteringsrutiner finns inom enheterna. Andra vice ordförandena ansvarar för att med hjälp från presidiet rapportera till styrelsen och fullmäktige om sina respektive enheters verksamhet. Ekonomiskt ansvar och rapportering Andra vice ordförandenas ekonomiska ansvar regleras i av styrelsen utfärdad attest- och utanordningsreglemente. Andra vice ordförandena ansvarar för att i samråd med enheterna bereda sina respektive enheters detaljbudgetar till presidiet. Verksamhetschef Verksamhetsfunktioner och tjänstemän arbetsleds av en verksamhetschef. Verksamhetschefens uppgift är att stå för kontinuitet och långsiktighet i studentkåren. Verksamhetschefen agerar i samråd med presidiet. Verksamhetschefen fyller också en 15 (17)

23 viktig rapporteringsfunktion och är huvudansvarig för rutiner kring verksamhetens rapportering. Arbetsledning och ledarskap Verksamhetschef arbetsleder i samråd med presidiet verksamhetens tjänstemän. Verksamhetschef ansvarar för att fullgoda arbetsrutiner upprättas för tjänstemännen och bistår andra vice ordförandena i upprättandet av arbetsrutiner för de förtroendevalda. Verksamhetschef ansvarar för att dagligen motivera och entusiasmera medarbetarna i studentkårens målsättningar och verksamhet, och hålla utvecklingssamtal med regelbundna intervaller. Beslutsbefogenhet Verksamhetschef har rätt att fatta beslut av icke principiell natur. Verksamhetsansvar Verksamhetschef ska i samråd med presidiet konkretisera alla åtaganden som åläggs tjänstemän utifrån operativ plan samt föreslå ansvarsfördelning för dessa. Verksamhetschef ska tillse att personal inom verksamhetsfunktionerna får fullgod utbildning i och förståelse för strategisk plan, arbetsrutiner och regler, samt eventuella specialkunskaper som krävs inom ramen för respektive uppdrag. Verksamhetschef ansvarar i samråd med presidiet för att fullgoda befattningsbeskrivningar, enhetsinstruktioner och policys finns inom verksamheten och ska bistå vid upprättandet av dessa. Verksamhetschef ansvarar i samråd med presidiet för att implementera policys, arbetsrutiner, styrdokument och liknande som beslutats om av styrelsen eller presidiet. Rapportering Verksamhetschef ansvarar för att fullgoda rapporteringsrutiner finns inom verksamhetsfunktionerna. Verksamhetschef ska stödja presidiet och andra vice ordförandena i upprättande av rapporteringsrutiner. Ekonomiskt ansvar och rapportering Verksamhetschef ansvarar för fullgoda rutiner för ekonomisk uppföljning och resultatrapportering inom verksamheten och att dessa kommer styrelsen tillhanda enligt separat instruktion från styrelsen. Dokument Verksamhetschef ansvarar för att följande dokument för tjänstemän finns upprättade inom verksamheten och ansvarar för att rapportera till styrelsen om dokumenten saknas. Instruktioner för respektive tjänstemannaenhet Rutiner för ekonomisk uppföljning, rapportering och resultat. 16 (17)

24 Enhetsansvarig tjänsteman Arbetsledning och ledarskap Enhetsansvarig tjänsteman arbetsleder genomförandet av instruktionen för och aktiviteter som ålagts enheten. Beslutsbefogenhet Enhetsansvarig tjänsteman äger rätt att besluta om ärenden av ickeprincipiell löpande art som ingår i instruktionen för enheten eller en aktivitet som ålagts enheten. Verksamhetsansvar Enhetsansvarig tjänsteman är den ytterst resultatansvariga för respektive enhet. Enhetsansvarig tjänsteman ansvarar för att enhetens arbetsuppgifter sköts enligt instruktionen för enheten samt att de aktiviteter som ålagts enheten genomförs på ett tillfredställande sätt. Rapportering Enhetsansvarig tjänsteman ansvarar för rapportering från enheten till verksamhetschef enligt fastställd rapporteringsrutin. Ekonomiskt ansvar och rapportering Enhetsansvarig tjänsteman har ekonomiskt ansvar enligt av styrelsen fastslagen attest- och utanordningspolicy. Enhetsansvarig tjänsteman upprättar detaljbudget för sin enhet. 17 (17)

25 Diskussionsärende 4.3 Arvodering av förtroendeval: studiebevakare för lärarutbildningarna Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Studiebevakare lärarutbildningarna Bakgrund Då det är ett nytt verksamhetsår behöver Stockholms universitets studentkår (SUS) rekrytera en ny studiebevakare lärarutbildningarna. Beslutsförslag Verksamhetschef föreslår med anledning av ovanstående att ge förtroendet till Anja Enerud som studiebevakare lärarutbildningarna på 50 procent från till Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

26 Rekommendation av studiebevakare lärarutbildningarna Anja läser sista året på ämneslärarprogrammet vid Stockholms universitet och hon har erfarenhet av studiepolitisk påverkan då Anja har varit med och startat upp ett studentråd för lärarstudenter på CESAM. Anja har även erfarenheter från föreningslivet då Anja är mycket engagerad i att arrangera en elektromusikfestival under ett antal år, samt styrelsearbete från organisationen Ung Media Sverige. Från arbetslivet har hon erfarenhet av jobb inom hotell & restaurang, förskolesektorn samt handel & kundtjänst. Anja pratar engelska, svenska och ryska flytande. Utifrån mina intryck från intervjun och genom referenstagningen är jag övertygad om att Anja besitter rätt personliga egenskaper för uppdraget. Hon ger ett engagerat, ansvarfullt och strukturerat intryck. Vidare har hon genom tidigare ideella uppdrag och arbeten visat prov på förmåga att kunna arbeta både självständigt och i grupp. Dessutom ger hon ett entusiasmerande intryck och han verkar ha ett stort eget driv som är viktigt för att lyckas i arbetet med att stödja studentråd vid en stor fakultet. Slutligen visar Anja ett stort engagemang för studenternas påverkansmöjligheter. Referenser är tagna och är mycket goda. SUS har fått elva ansökningar och två har kallats till intervju. Utifrån ovanstående vill jag därför rekommendera Anja Enerud till förtroendeuppdraget som studiebevakare lärarutbildningarna. Ida Andersson Verksamhetschef, Stockholms universitets studentkår 2 (6)

27 Diskussionsärende 4.4 Arvodering av förtroendeval: medarbetare till kårexpeditionen Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Medarbetare till Kårexpeditionen Bakgrund Då några av våra medarbetare i kårexpeditionen har valt att gå vidare har SUS annonserat efter nya medarbetare. Verksamhetschef har tillsammans med kårexpeditionsadministratören intervjuat intressanta kandidater. Verksamhetschefen vill därför rekommendera Richard Norendal som ny medarbetare till expeditionen. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående att ge förtroendet till Richard Norendal som ny medarbetare till Kårexpeditionen med omedelbar start. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

28 Rekommendation av medarbetare till Kårexpeditionen Richard studerar mångfaldsstudier vid Stockholms universitet. Han har erfarenhet av ideellt engagemang och har under verksamhetsåret 2014/2015 varit engagerad i kårvalet som valfunktionär. Richard har även god erfarenhet av service från sina tidigare anställningar inom kundtjänst och detaljhandel. Utifrån mina intryck från intervjun och genom referenstagningen är jag övertygad om att Richard besitter rätt personliga egenskaper för uppdraget. Han ger ett ansvarfullt och strukturerat intryck. Referenser är tagna och är mycket goda. Utifrån ovanstående vill jag därför rekommendera Richard Norendal som ny medarbetare till kårexpeditionen. Ida Andersson Verksamhetschef, Stockholms universitets studentkår 2 (4)

29 Beslutsärende 5.1 Förlängning av chefredaktörens vikariat Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Förlängning av chefredaktörens vikariat Bakgrund Stockholms universitets studentkårs (SUS) chefsredaktör för tidningen Gaudeamus på 100 procent, Åsa Kahn har begärt att förlänga sin föräldraledighet från till och med Presidiet föreslår därför, efter att ha haft dialog med verksamhetschefen, en förlängning av vikarierande chefsredaktör på 100 procent, Helena Jönsson. Helena har under sin tid hos oss, under Åsas föräldraledighet sedan , skött sina uppgifter utmärkt och tagit en betydande roll i den fortsatta utvecklingen av organisationen bland annat genom produktion av tidningen. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående att förlänga vikariatet för Helena Jönsson på 100 procent med från till och med Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

30 Beslutsärende 5.2. Överlåtande av vikariat för studentombud Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Överlåtande av vikariat för studentombud Bakgrund Studentombud på 50 procent, Erika Samuelsson har sagt upp sig från sin tidsbegränsade anställning hos Stockholms universitets studentkår (SUS) på studentombudsenheten med slutdatum Erika har under det senaste året vikarierat för Cecilia Bödker Pedersen på 75 procent (då Cecilia endast arbetat 25%). Studentombud Nouseibah Elobeid har under samma tid varit vikarie för Erika Samuelsson, och presidiet föreslår, efter att ha haft dialog med verksamhetschefen, att Nousiebah erbjuds Erikas tidsbegränsade tjänst, från till och med att finansieringen för den tidsbegränsade tjänsten upphör, det vill säga För kännedom kan styrelsen även informeras om att Cecilia Bödker Pedersen har även hon begärt uppsägning från sin 100 procent tjänst hos SUS på studentombudsenheten, efter samråd med verksamhetschefen. Cecilia har varit tjänstledig på 75 % i drygt ett år för ett annat arbete. Rekrytering för att hitta en ersättare till Cecilia på 100 procent pågår. När lämplig kandidat hittats kommer verksamhetschefen att föreslå sådan till SUS styrelse. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående att visstidsanställa Nouseibah Elobeid på 50 procent från till Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

31 Beslutsärende 5.3 Tvåårsmandat för Frescatihallens styrelseledamöter Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Tvåårsmandat för Frescatihallens styrelseledamöter Bakgrund Stockholms universitets studentkår (SUS) är ensam aktieägare i AB Frescatihallen (ABF) och kårstyrelsen är därmed ansvarig för styrningen av de bolag som står under studentkårens förvaltning. Som aktieägare i ABF väljer SUS styrelseledamöter på bolagsstämman. I bolagsordningen för ABF anges antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter. En styrelseledamots uppdrag gäller till slutet av den första årsstämman som hålls efter det att en styrelse utsetts. I enlighet med ABL 8 kap 13 2st kan det dock i bolagsordningen föreskrivas att uppdraget ska gälla längre tid än ett år i taget. Presidiet har i samråd med bolagets sittande vice ordförande och ledamot från bolagsstyrelsen fört en diskussion kring att förlänga mandatperioden för bolagets ledamöter från ett (1) år till två (2) år med växelvis tillsättning. Att förlänga mandatperioden möjliggör ett säkerställande av kontinuiteten i styrelsearbetet och minskar risken av att en styrelse väljer att avgå mellan två verksamhetsår. Tillsättning av ny ledamot sker dessutom redan idag i praktiken på längre sikt men utses tekniskt i ett (1) år i taget. Frågan har behandlats under tidigare verksamhetsår, men har på grund av mer prioriterade frågor inom SUS, inte upptagits för beslut. Den samlade uppfattningen är att en justering enligt ovan är av mindre karaktär, men av betydande värde för bolaget och en trygghet för SUS som ägare. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående: att revidera AB Frescatihallens mandatperiod för ledamöter till två (2) år för ordinarie styrelseledamöter och ett (1) år för styrelsesuppleanter att ändringen införs vid AB Frescatihallens kommande bolagsstämma. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

32 Beslutsärende 5.4. Operativ plan för verksamhetsåret 15/16 Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Operativ plan för verksamhetsåret 15/16 Bakgrund Det åligger styrelsen att konkretisera den av fullmäktige antagna strategiska planen. Den operativa ledningen har under sommaren jobbat med detta och presenterar här vårt förslag på operativ plan för verksamhetsåret 15/16 till er i styrelsen. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående styrelsen att anta operativ plan för verksamhetsåret 15/16 enligt bilaga Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

33 Operativ plan Delmål Stärkt studentinflytandestruktur Stockholms universitet är ett stort universitet med många beslutande och beredande organ och en stor studentinflytandeorganisation. Studentkåren ska utveckla sitt stöd till studentråden, i syfte att stärka studentinflytandestrukturen och för att underlätta för studenter att engagera sig i densamma. Studentkåren ska även verka för att studenterna finns representerade i så många organ som möjligt, för att säkerställa att organisationsförändringar och förändringar av utbildningarna inte påverkar studenterna eller deras inflytande över dessa negativt. Åtaganden Studentkåren ska utveckla ett system för terminsvis registrering av studentråd Studentkåren ska i samarbete med SU utveckla en strategi för att underlätta rekryteringen av studenter till studentinflytandestrukturen Studentkåren ska utveckla rutiner för tillsättande av studentrepresentanter vid organisatoriska enheter vid universitetet där studentråd eller motsvarande saknas. En akademi fri från rasism De rasistiska och fascistiska strömningarna i samhället når alla delar av detsamma, och högskolorna är inget undantag. Studentkåren ska vara en röst för grundläggande mänskliga rättigheters okränkbarhet, och aktivt ta ställning mot rasism och fascism. Studentkåren ska vara drivande i att antirasismen är en självklar dimension i allt värdegrundsarbete i såväl studentrörelsen som på Stockholms universitet. Jämställdhet i akademin Idag ser jämställdheten bland högre akademiska poster dålig ut. Andelen manliga professorer är mycket större än andelen kvinnor och fördelning av forskningsanslag skiljer sig mellan könen. Kåren ska verka för ökad jämställdhet bland högre akademiska poster genom opinionsbildning och genom att driva frågan gentemot universitetet. Större bidragsdel i studiemedlet Den ekonomiska situationen för studenterna idag är svår och många får stora låneskulder efter sin studietid. För att motverka social snedrekrytering och göra tillgången till universitet jämlik för studenterna oavsett ekonomisk bakgrund behövs ett bättre studiemedel som inte leder till hög skuldsättning. Studentkåren ska därför driva frågan om en större bidragsdel i studiemedlet. Studentkåren ska aktivt arbeta med utåtriktade aktiviteter och opinionsbildning för att motverka rasism inom akademin Kåren ska verka för ökad jämställdhet på högre akademiska poster genom opinionsbildning och genom att driva frågan gentemot universitetet Studentkåren ska arbeta för att skapa opinion kring frågan Studentkåren ska driva frågan gentemot och genom SFS Antagen av styrelsen 2015-xx-xx

34 Delmål Normkritiskt perspektiv i utbildningen Idag saknas ofta ett normkritiskt perspektiv i olika delar av utbildningarna som ges vid Stockholms universitet. Normkritik ska inte behandlas som eget ämne vid sidan av andra utan det är ett perspektiv som ska innefattas i alla delar av utbildningen. Studentkåren ska driva att Stockholms universitet har ett normkritiskt perspektiv i alla utbildningar. Tillgänglig kurslitteratur Kurslitteraturen vid Stockholms universitet är många gånger dyr och otillgänglig och utgör en stor kostnad för den enskilde studenten. Studentkåren ska verka för att tillgången till kurslitteratur inte ska vara beroende av studentens betalningsförmåga och arbeta för att kurslitteraturen blir både billigare och mer tillgänglig. Rätten att studera oavsett familjesituation Universitetet är dåligt på att anpassa sin verksamhet efter studenters olika familjesituationer. Trots att många studenter har barn saknas det ofta en förståelse från universitetet kring hur det påverkar studiesituationen. Studentkåren ska därför verka för att universitetet beslutar om centrala riktlinjer kring vilka rättigheter studerande med barn har. Studentkåren ska även skapa opinion för att häva det förbud som den förra regeringen fattade som innebär att universitetet inte får erbjuda barnpassning. Doktorandfrågor Studentkåren driver varje år ett par specifika frågor som rör doktorandernas inflytande och situation på Stockholms universitet. Dessa frågor brukar studentkåren ta fram tillsammans med vårt doktorandombud och kårens centrala doktorandråd (CDR). Åtaganden Studentkåren ska sprida kunskap bland studenter om normkritik Studentkåren ska arbeta för att utöka universitetsbibliotekets utbud och antal exemplar av tryckt kurslitteratur Studentkåren ska arbeta för att utöka universitetsbibliotekets digitala utbud av kurslitteratur Studentkåren ska arbeta för förbättrad kommunikation av litteraturlistor från universitetets institutioner till studenter och till bokhandel Studentkåren ska se över möjligheten att utöka medlemsnyttan hos Campusbutiken Studentkåren ska verka för att universitetet beslutar om centrala riktlinjer kring vilka rättigheter studerande med barn har Studentkåren ska skapa opinion för att häva det förbud som den förra regeringen fattade som innebär att universitetet inte får erbjuda barnpassning Studentkåren ska verka för upprättandet av mallar och rutiner för samarbetsavtal för industridoktorander och för upprättandet av mallar och rutiner för samarbetsavtal för doktorander som är verksamma vid både Stockholms universitet och ett annat svenskt eller utländskt lärosäte Studentkåren ska fortsätta att bevaka postdok-frågor och möjligheten till fortsatt karriär för nydisputerade forskare både inom och utom universitetet ur ett jämställdhetsperspektiv Studentkåren ska verka för ökad kunskap om fördelarna för doktorander av att bli medlemmar i studentkåren Antagen av styrelsen 2015-xx-xx

Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30

Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30 Föredragningslista för Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2013-09-30 2013-09-30, klockan 18:00 i sal 137 (Kårsalen), Studenthuset, Frescati 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Kontroll

Läs mer

Föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige

Föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige Föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2015-09-24 2015-09-24 klockan 18:00 i Kårsalen (rum 137), Studenthuset, Frescati 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande

Läs mer

6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017

6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 Avsändare Kårstyrelsen Till fullmäktigesammanträde nr 1 2016-06-09 6.1. Proposition om medlemsavgift för verksamhetsåret 2016/2017 Bakgrund

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-08-13 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 25 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2016-05-19 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige

Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige Definitiv föredragningslista för sammanträde med Stockholms universitets studentkårs fullmäktige 2012-06-07, klockan 17:00 i De Geer-salen, Geovetenskapens hus, Frescati 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 8 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 8 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 8 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-10-29 klockan 18.00 i rum 140, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 24 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2015-05-28 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-09-04 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Stockholms universitets studentkårs organisationsplan 2016/2017

Stockholms universitets studentkårs organisationsplan 2016/2017 Stockholms universitets studentkårs organisationsplan 2016/2017 Antagen vid kårfullmäktige 2016-06-09 Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0)8 15 41 00 Org. nr. 802003-6425 Frescativägen

Läs mer

SöderS organisationsplan 14/15

SöderS organisationsplan 14/15 SöderS organisationsplan 14/15 Fastställd av fullmäktige 2014-05-27 SöderS är och ska vara en flexibel organisation. Därför finns det frihet att förändra organisationsplanen, även om andemeningen inte

Läs mer

att styrelsen antar SUS allmänna medlemsvillkor enligt bilaga

att styrelsen antar SUS allmänna medlemsvillkor enligt bilaga Diskussionärende 4.1. Medlemsvillkor Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr 17 2016-01-14 4.1. Medlemsvillkor Bakgrund På SUS webbsida under http://www.sus.su.se/villkor anges Stockholms universitets

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-07-31 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Anmälningsärende 3.1. Per capsulam-beslut: Samordnare för lika villkorsfrågor 3.2. Per capsulam-beslut: Personalförändring studentombudsenheten 3.3. Per capsulam-beslut: Ny kommunikationsansvarig Avsändare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 12 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-11-05 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 18 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2016-01-21 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020

Verksamhetsplan 2019/2020 Verksamhetsplan 2019/2020 SöderS Södertörns högskolas studentkår Antagna i andra läsningen av valfullmäktige 2019/05/09 Verksamhetsplan 2019/2020 Innehållsförteckning Ett starkt studentinflytande samt

Läs mer

SöderS organisationsplan 11/12

SöderS organisationsplan 11/12 SöderS organisationsplan 11/12 Fastställd av fullmäktige 2011-04-27 SöderS är och ska vara en flexibel organisation. Därför finns det frihet att förändra organisationsplanen, även om andemeningen inte

Läs mer

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018.

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Inledning Göta studentkår organiserar studenterna på grund-, avancerad- och forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, humanistiska fakulteten, naturvetenskapliga

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-08-19 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Kårfullmäktigesammanträde

Kårfullmäktigesammanträde Verksamhetsåret 2012/2013 Kårfullmäktigesammanträde den 17 december 2012 - Utskotts- och kommittéförslag a) förslag om ändring i Reglemente för Ekonomiska sektionen 2011-01-18 Reglemente för Ekonomiska

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-09-24 klockan 18.00 i rum 140, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument Kristianstad Studentkår Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Arbetsdokument 1 Innehåll Arbetsordning för styrelsen på Kristianstad Studentkår... 3 Instruktion för ledamot... 6 Instruktion för

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Fastställd av fullmäktige 2018-05-16 Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019 Innehåll Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019... 2 Inledning... 3 Sektionerna...

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens extra årsmöte 2014-04-07 Fastställda av Umeå studentkårs fullmäktige 2014-04-16 Innehåll Kap. 1 Ändamål... 2 Kap. 2 Medlemskap... 2

Läs mer

Arbetsbeskrivning för sektioner vid Studentkåren i Skövde

Arbetsbeskrivning för sektioner vid Studentkåren i Skövde Reglemente för Sektioner Arbetsbeskrivning för sektioner vid Studentkåren i Skövde Antagna av SiS Fullmäktige 2008-11-11 Reviderat av SiS Fullmäktige 2009-02-05 Reviderade av SiS Fullmäktige 2012-02-02

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen

Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen Arbetsordning och instruktioner för styrelsen Fastslagen 150123 av kårstyrelsen 1 Innehåll Arbetsordning för styrelsen på Kristianstad Studentkår... 3 Ansvarsområde... 3 Arbetsfördelning... 4 Delegationsordning...

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 22 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 22 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 22 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2015-04-29 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Preliminär föredragningslista för styrelsemöte nr /2017 vid Stockholms universitets studentkår

Preliminär föredragningslista för styrelsemöte nr /2017 vid Stockholms universitets studentkår Preliminär föredragningslista för styrelsemöte nr 3 2016/2017 vid Stockholms universitets studentkår 2016-08-25 klockan 18:00 i Rosa Rummet, Studenthuset 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2012-09-13 Dnr LS 2011/762 Rektor Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet Detta dokument träder i kraft 2013-01-01. Det ersätter Riktlinjer för studentinflytande

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /17 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /17 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 1 2016/17 vid Stockholms universitets studentkår 2016-07-01 klockan 10.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Antaget av Fullmäktige Reviderat av Stämman

Antaget av Fullmäktige Reviderat av Stämman Stadgar för Studentkåren i Skövde Antaget av Fullmäktige 2014-12-18 Reviderat av Stämman 2016-11-08 1 Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Ändamål... 3 Kapitel 2: Medlemmars rättigheter och skyldigheter...

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 6 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 6 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 6 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-10-09 klockan 18.00 i rum 140, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks mål- och visionsdokument som grund.

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer

Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer Organisationsnummer: 857200-4995 1 Ändamål och uppgifter 1.1 Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) har till ändamål: att tillvarata och främja medlemskårernas och

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING

STYRELSENS ARBETSORDNING STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen i XXXXXXXXX AB, org nr xxxxxx-xxxx, har upprättat denna arbetsordning med instruktioner avseende arbetsfördelning och ekonomisk rapportering, för att utgöra ett komplement

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen

Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen Arbetsbeskrivning för Kårstyrelsen Antaget av SiS Fullmäktige 1999-12-18 Reviderat 2000-05-09 Reviderat 2001-12-06 Reviderat 2002-12-05 Reviderat 2004-02-05 Reviderat 2004-10-28 Reviderat 2007-09-20 Reviderat

Läs mer

Kårstyrelsens arbetsbeskrivning

Kårstyrelsens arbetsbeskrivning Kårstyrelsens arbetsbeskrivning Kårstyrelsen Kårstyrelsen är s operativa organ och har ansvar främst för att verkställa verksamhetsplanen. Kårstyrelsen: har det operativa ansvaret för organisationen representerar

Läs mer

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN FÖRSLAG STADGAR MESKALIN 1 NAMN Föreningens namn är Meskalin, och har sitt säte i Kalmar. Meskalin är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. 2 SYFTE Meskalin ska representera och arbeta för

Läs mer

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE 1:1 Namn 1:2 Säte Föreningens namn är Linjeföreningen BEWARE. Föreningens styrelse har sitt säte i Västerås. 1:3 Föreningstyp Linjeföreningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF Sid 1(10) Verksamhetsplan 20 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF-05 6.4 Sid 2(10) INTRODUKTION Tekniska Högskolans studentkårs verksamhetsplan

Läs mer

Stockholm Delegations- och arbetsordning

Stockholm Delegations- och arbetsordning Stockholm 20180603 Delegations- och arbetsordning Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1. GENERELLA PRINCIPER FÖR DELEGERING OCH BESLUTSFATTANDE

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning

Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning Antagen 2018-05-22 av fullmäktige Innehåll 1 kap. Ansvarsfördelning... 2 2 kap. Fullmäktige... 3 3 kap. Styrelsen... 6 4 kap. Utskott... 8 5 kap. Studentrepresentanter...

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå universitet

Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå universitet Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå INNEHÅLL FÖRENINGENS VERKSAMHETSIDÉ OCH MÅL... 3 MEDLEMSKAP... 3 EKONOMI... 3 REVISION OCH ANSVARSFRIHET...

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Dokumenttyp: Arbetsordning Utfärdat av: Kicki Nordström Datum: 2018-05-07 Beslutad av: Styrelsen konstituerande Datum: 2019-05-22 Arbetsordning för Cancerfondens styrelse 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter

Läs mer

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 1 (2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 2 (2) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015/2016

Verksamhetsplan för 2015/2016 2015-05-25 Fastställd på SSCO studentråd 2015-07-30 Reviderad enligt beslut av SSCO studentråd Verksamhetsplan för 2015/2016 SSCO:s vision Stockholm ska vara den ledande studentstaden i Sverige och en

Läs mer

Delegationsordning för Konstkåren

Delegationsordning för Konstkåren Delegationsordning för Konstkåren Antagen av Fullmäktige 2014-10-22 I Konstkårens delegationsordning framgår uppgifter och befogenheter för Konstkårens organ. (Konstkårens stadga 3.2) Bärande tankar Konstkåren

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige,

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, Sida 1/5 Typ av styrdokument: Antagen av: Senast reviderad: Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, 2015-03-25 2015-03-25 Typ av kårförening: Kårförening utan annan anknytning Kårförening

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Stadga för Teknologernas Centralorganisation

Stadga för Teknologernas Centralorganisation Stadga för Teknologernas Centralorganisation 1 Syfte 1.1 Teknologernas Centralorganisations syfte är att stödja studiesociala och/eller kontaktskapande aktiviteter för medlemsföreningarnas studenter. 2

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Danscentrums stadgar 21 maj 2016.

Danscentrums stadgar 21 maj 2016. 1 Danscentrums stadgar 21 maj 2016. 1 Föreningen a) Föreningens namn är Danscentrum och förkortas DC. b) Danscentrum är en riksorganisation och en rikstäckande konstnärlig centrumbildning för den fria

Läs mer

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att:

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att: STADGAR 2013.08.15 Stadgar för Innovationsledarna (802475-0567), Association for Innovation Management Professionals in Sweden med säte i Stockholm. Föreningen bildades 2013-08-15 och dessa stadgar ändrades

Läs mer

Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår. Antagen

Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår. Antagen Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår Antagen 2017-04-22 Innehåll 1 kap. Ansvarsfördelning... 1 2 kap. Fullmäktige... 2 3 kap. Styrelsen... 4 4 kap. Utskott... 5 5 kap. Studeranderepresentanter...

Läs mer

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Arbetsordning Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 1 Allmänt... 3 1.1 Reglemente... 3 1.2 Fullmäktiges ärenden... 3 1.3 Formaliapunkter... 4 1.4 Bordlagda frågor...

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

att verka för Karlstad universitets ekonomiutbildnings kvalitet att väcka intresse och debatt kring ekonomisk utbildning och forskning

att verka för Karlstad universitets ekonomiutbildnings kvalitet att väcka intresse och debatt kring ekonomisk utbildning och forskning KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

Styrdokument för KårsOrdet

Styrdokument för KårsOrdet Styrdokument för KårsOrdet Studentkårens tidning för studenter vid Högskolan i Jönköping Reviderat 120217 Reviderat 140319 0 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Förord... 2 1.3

Läs mer

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening

Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening Stadgar för Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 1. Namn Föreningens namn är Social Ekonomi Övre Norrland ideell förening 2. Verksamhetsområde Föreningens verksamhetsområde är Övre Norrland, med

Läs mer

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund STADGAR FÖR TYRESÅNS VATTENVÅRDSFÖRBUND Förslag till stadgar att godkänna på förbundsmötetoret förordar Förslag med

Läs mer

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS 1 Inledning 1.1 Styrelsen är organiserad i enlighet med stadgarna och är förutom Föreningsstämman det högsta beslutande organet i TBSS samt har det

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS S STADGA 2012 ÅRS LYDELSE Innehållsförteckning 1 Sammansättning och ändamål 1 2 Medlemskap 1 3 Verksamhetsår 2 4 Organisation 2 5 Årsmöte 2 6 Valberedning 4 7 Styrelse

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 8 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-09-28 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper Ändamål 1 MediUm har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vi Umeå universitet. 2 Föreningen fungerar som kårförening inom Humanistiska

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet Juridiska föreningen Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet 1 Namn Juridiska föreningen är en sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet och verkar som en ideell

Läs mer

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer

Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer Stadgar Göteborgs Förenade Studentkårer Organisationsnummer: 857200-4995 1 Ändamål och uppgifter 1.1 Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) har till ändamål: att tillvarata och främja medlemskårernas och

Läs mer

EKEN Verksamhetsförordring

EKEN Verksamhetsförordring EKEN Verksamhetsförordring Innehållsförteckning Syfte och struktur... 3 Syfte verksamhetsförordning... 3 Struktur och stadgar... 3 Program som ingår under EKEN... 4 Styrelse... 5 Krav på kårmedlemskap...

Läs mer