Övning Becquerel Utvärderingsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övning Becquerel Utvärderingsrapport"

Transkript

1 Övning Becquerel Utvärderingsrapport Utvärdering av regional samverkansövning i Dalarnas län den 10 maj 2016

2 Datum: Diarienummer: Övningsansvarig: Lars-Håkan Jönsson, Länsstyrelsen Dalarna, samhällsbyggnadsenheten Utvärderingsledare: Eva-Karin Ljunglund, Länsstyrelsen Dalarna, samhällsbyggnadsenheten Foto: Jesper Ekström 2(17)

3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning Bakgrund Syfte med utvärderingen Insamling av materiel till utvärderingen Ansvar för fortsatt arbete Beskrivning av övningen Övningens syfte Övningens övergripande mål Övningstekniska begränsningar Deltagare Övningsledning Scenarioutveckling Övningsdokumentation Utvärdering och analys av övningens mål och genomförande Utvärderingsmetod Sammanställning av enkätsvar Analys av måluppfyllnad Analys av övningens genomförande Inspel och arbete Övningstekniska erfarenheter...17 Bilaga 1: Ungefärlig bordsplacering vid övning Becquerel 3(17)

4 1. Inledning 1.1 Bakgrund Länsstyrelsen verkar för att stärka samhällets förmåga att klara kriser genom att bland annat planera och genomföra regionala samverkansövningar tillsammans med andra myndigheter, företag och organisationer som verkar inom krishanteringssystemet. Länsstyrelsen Dalarna arrangerade den 10 maj 2016 den regionala samverkansövningen Becquerel. Övningen genomfördes som en seminarieövning/tabletop övning i storforum med ca 150 deltagare från över 30 olika organisationer. 1.2 Syfte med utvärderingen Utvärderingen syftar i första hand till att övergripande bedöma måluppfyllnaden och belysa övningens genomförande, format och upplägg. Bedömning av måluppfyllnaden bygger främst på självskattning i enkäter till deltagarna. Utvärderingsrapporten beskriver också övningstekniska erfarenheter och underlag till förbättringsåtgärder utifrån det utvärderingsmaterial som lämnats av deltagarna i enkätsvar och från utvärderarnas observationer. 1.3 Insamling av materiel till utvärderingen Material till utvärderingen samlades in genom enkäter till deltagarna och observationer av utvärderare från länsstyrelserna i Dalarna, Jämtlands och Västerbottens län. 1.4 Ansvar för fortsatt arbete Länsstyrelsens beredskapsfunktion följer upp övningen i den åtgärdsplanering som genomförs för kommande verksamhet där länsstyrelsen har en påverkan i länet. För uppföljning av övningen i egen organisation uppmanades deltagarna att göra egna anteckningar under övningen. 4(17)

5 2. Beskrivning av övningen 2.1 Övningens syfte Övningen syftar till att: stärka länets förmåga att samverka utifrån den regionala strategin för krishantering stärka vår krishanteringsförmåga genom att tydliggöra roller, ansvar och samverkan vid kärnteknisk olycka 2.2 Övningens övergripande mål Målen för övningen är att deltagarna efter övningen har: 1. kunskap om sin egen och andra organisationers roll vid kärnteknisk olycka 2. förståelse för vilka samverkansbehov som kan uppstå vid en kärnteknisk olycka 3. förståelse för hur kommunala och regionala samverkansforum används för att skapa en samlad lägesbild och samordna information till allmänhet och media 5(17)

6 4. samverkat i enlighet med Krishantering i Dalarnas län strategi för ledning och samverkan och följt den dagordning som finns i tillhörande bilaga 5. tagit fram underlag för gemensamma budskap och meddelat hur man skulle ha spridit dessa 2.3 Övningstekniska begränsningar Varje övning innebär någon form av förenkling, generalisering och avgränsning av verkligheten, såväl i tid och rum, som organisatoriskt och vid val av deltagare. Viktiga faktorer för avgränsningar är övningsprojektets syfte, ekonomi, val av övningsmetod och scenario. Då övning Becquerel var en seminarieövning begränsades deltagarna att enkom arbeta i lokalen och inte kontakta omvärlden utanför undantaget faktainhämtning från egen organisation. Övningsledningen gav inspel allt efter som övningen fortskred enligt en bestämd tidtabell. 2.4 Deltagare Följande organisationer deltog i övningen placerade bordsvis enligt bilaga 1: Kommuner: Avesta, Hedemora, Säter, Borlänge, Falun, Gagnef, Vansbro, Malung-Sälen, Smedjebacken, Ludvika, Mora, Leksand, Rättvik, Älvdalen Regionala aktörer: Landstinget, Polisen, Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen Dalarna, Länsstyrelsen Jämtland, Fylkesmannen i Hedmark Regionala krishanteringsrådet med deltagare från Landstinget, Polisen, Länsstyrelsen Dalarna, Trafikverket, Försvarsmakten, presumtiva regionala räddningsledare, Civilförsvarsförbundet och Svenska kyrkan Regionala näringslivsrådet med deltagare från ABB, Claes Ohlson, Dalarnas Försäkringsbolag och Elsamverkan Gävle Dalarna. Nationella aktörer: Strålsäkerhetsmyndigheten, Nationella expertgruppen för sanering NESA och Jordbruksverket 2.5 Övningsledning Övningsledare: Eva-Karin Ljunglund, Länsstyrelsen Dalarna Bitr. övningsledare: Gustav Wallheden, Länsstyrelsen Dalarna 6(17)

7 2.5 Scenarioutveckling Förhistoria Under den gångna veckan har det regnat mycket i länet. Ett lågtryck har parkerat över Dalarna men har lösts upp av östliga vindar. När övningen börjar sitter kommunledningen i din kommun samlad i möte med anledning av den pågående flyktingsituationen. Regionala krishanteringsrådet och näringslivsrådet har också ett möte för lägesavstämning när man nås av oväntade uppgifter. Inspel 1 - Förhöjda strålningsvärden Mätverksamheten i länets kommuner är denna morgon ute och gör sina kontrollmätningar. En av mätorganisationens personal kommer in till er och berättar att mätvärdena är kraftigt förhöjda och att man försökt nollställa mätapparaturen för att göra om mätningarna. Man får hela tiden samma höga resultat. Kan det vara ett instrumentfel? Man har rapporterat in sina värden till länsstyrelsen men ännu inte fått någon återkoppling. 7(17)

8 Inspel 2 - Media hör av sig På sociala medier sprids ryktet om att radioaktivitet har uppmätts i länet. Media hör av sig till kommunen/länsstyrelsen eftersom man har fått uppgift om att det finns mätvärden som visar på radioaktivit nedfall i länet. Mätvärden visar på flerdubbelt höjda värden. Varför är mätvärdena så höga? Har en kärnkraftsolycka hänt? Länsstyrelsen kontaktar omgående Strålsäkerhetsmyndigheten men de har i nuläget ingen information om vad som kan ha orsakat de höga mätvärdena. Rykten sprids att detta har att göra med att Tjernobyl exploderade för 30 år sedan. Nu kommer resten av radioaktiviteten då sarkofagen runt reaktorn imploderat. Inspel 3 - Reaktorhaveri Strålsäkerhetsmyndigheten meddelar att det är en grafitreaktor utanför Sverige som havererat. Stor brand har utbrutit men haveriet är under kontroll och man tror inte att det ska spridas mer radioaktivt stoff från reaktorn. Händelsen karakteriseras som jämförbar med Tjernobyl då högsta uppmätta värde var 5 μsv/h. Väderläget tyder på att Dalarna, Jämtland och Norge fått största nedfallet. Mätstrategi kommer att tas fram i samverkan med länsstyrelsen. 8(17)

9 Skyddsåtgärder inom livsmedelsproduktion inleds snarast möjligt. Fler restriktioner kan bli aktuellt beroende på vad mätningarna visar. Inga akuta skyddsåtgärder i övrigt är motiverade med hänsyn till människors hälsa. Rykten börjar spridas på sociala medier om spontanutrymning. Länsstyrelsen har kallat till en regional samverkanskonferens, Strålsäkerhetsmyndigheten och Jordbruksverket deltar. Tjänsteman i beredskap, TIB, på Länsstyrelsen håller i samverkanskonferensen kl Inspel 4 - Strålningsnivåerna högre än väntat Ytterligare mätningar dag två visar på en strålningsnivå på omkring 10 μsv/h i Dalarna. Rykten börjar spridas på sociala medier om spontanutrymning. Sjukvårdsrådgivningen får ta emot mängder av samtal från orolig allmänhet. Rektorerna börjar höra av sig till ledningen och vill veta om barnen kan vara ute. Man har hört att räddningstjänsten i Jämtland börjat spola av skolgårdar och byggnader för att sanera bort det radioaktiva dammet. Vårdcentralen har fått många besök under dagen och vill veta hur man ska göra med jodtabletter. Rykten gör gällande att landstinget i Gävleborg har delat ut jodtabletter till barn under 18 år och gravida. Näringslivet har redan börjat titta på konsekvenserna av nedfallet då många av varorna från Japan efter Fukushima belades med förbud att exporteras. VA-bolaget har uppmätt oerhört höga halter av radioaktivitet i sina filter vid reningsanläggningarna där spillvatten mm har passerat. Just nu är värdena så höga att personalen vägrar arbeta i anläggningen. Om reningsverket slås ut kommer orenat vatten att rinna rakt ut i Dalälven. 9(17)

10 2.6 Övningsdokumentation Övningsbestämmelser för genomförandet Utvärderingsrapport 3. Utvärdering och analys av övningens mål och genomförande 3.1 Utvärderingsmetod Material till utvärderingen samlades in genom enkäter till deltagarna och observationer av utvärderare från länsstyrelserna i Dalarna, Jämtlands och Västerbottens län. Bedömning av måluppfyllnaden bygger främst på självskattning i enkäterna till deltagarna. Utvärderingsrapporten beskriver också övningstekniska erfarenheter och underlag till förbättringsåtgärder utifrån det utvärderingsmaterial som lämnats i enkätsvaren och från utvärderarnas observationer. 10(17)

11 3.2 Sammanställning av enkätsvar Målen delades upp i fem delfrågor med möjlighet att besvaras dels med kommentar dels med siffror i skala 1-5 där 1 är lägst och 5 högst. Enkäten besvarades av 111 personer. Fråga 1-5 har använts som underlag för att bedöma måluppfyllnaden. Fråga 6-8 har använts som underlag för att belysa i vilken utsträckning övningens format, upplägg och genomförande fungerat för att tillgodose syftet med övningen. Enkätsvaren är också underlag för utveckling av kommande regionala samverkansövningar. På frågorna 1-5 lämnades få kommentarer. Fråga 1 relaterar till mål 1 - I vilken utsträckning har övningen bidragit till att stärka dina kunskaper om din egen och andra organisationers roll vid kärnteknisk olycka? % 2,7% 23,4% 56,8% 17,1% Det skiljde mycket mellan kommunerna hur många personer och antal verksamhetsområden som deltog. Ett par kommentarer handlade också om att övningen gett mer om fler delar av kommunen funnits representerade. Fråga 2 relaterar till mål 2 - I vilken utsträckning har övningen bidragit till din förståelse för vilka samverkansbehov som kan uppstå vid en kärnteknisk olycka? % 0,9% 14,4% 58,6% 26,1% Bland kommentarerna nämndes att det var svårt att få överblick över vilka som kommunicerat med vilka. Fråga 3 relaterar till mål 3 - I vilken utsträckning har övningen bidragit till din förståelse för hur kommunala och regionala samverkansforum används för att skapa en samlad lägesbild och samordna information till allmänhet och media? ,8 % 3,6% 23,4 52,2% 18,9% Bland kommentarerna nämndes att man hade kunskapen sedan tidigare. 11(17)

12 Fråga 4 relaterar till mål 4 I vilken utsträckning har övningens format och upplägg fungerat för att öva samverkan i enlighet med Krishantering i Dalarnas län strategi för ledning och samverkan och den dagordning som finns i tillhörande bilaga ,8% 5,5% 24,5% 50,9% 17,2% Bland kommentarerna noterades att det båda fanns dem som upplevde att det var kort om tid medan andra tyckte tvärtom. Kommentarerna tyder också på att ett par grupper upplever att man hamnat lite vid sidan av och att övningen fungerat bra som helhet men mindre bra för den egna funktionen. En tolkning är att det har att göra med scenariot och i vilken utsträckning olika verksamheter påverkas. Fråga 5 relaterar till mål 5 I vilken utsträckning upplever du att samverkande aktörer tagit fram underlag för gemensamma budskap ,7% 11,1% 44,4% 33,3% 7,4% Fråga 6 I vilken utsträckning upplever du att övningen varit givande för din organisation? % 3,6% 22,5% 49,5% 24,3% Få men i huvudsak positiva kommentarer. Se även kommentar till fråga 1 och 4. Fråga 7 - Vad tycker du varit bra med dagens övning? I kommentarerna framhölls bland annat: - att få kunskap om andra organisationer och rollfördelning, alla olika kompetenser som fanns samlade, bra möte med många aktörer - att Strålsäkerhetsmyndigheten och Jordbruksverket medverkade - att kriskommunikationsnätverket kunde sammankallas - övningsformen, strukturen, upplägget, styrningen av dagen. Fråga 8 - Vad tycker du behöver utvecklas i framtida regionala samverkansövningar? Bland kommentarerna noterades: 12(17)

13 - Det är fortfarande krockar med info i/från Regionala krishanteringsrådet och samverkansmöten på regional nivå i två forum samtidigt. - Några vill ha mer förberedande information om forum/deltagare och om ämnet. - Mer konkreta frågor där det också ges möjlighet till facit. - Ta fram en samverkanskarta där alla aktörer får dra streck till dem man samverkat med. - Fler små arbetsrum oacceptabel ljudnivå - Nyttja teknik mer och bättre. Samma teknik som vi har i vardagen - Högre tempo. Fråga 9 - Övriga synpunkter? Liknande synpunkter som under fråga 7 och Analys av måluppfyllnad Analys och utvärdering av målen grundar sig på det material som samlats in genom enkätsvar och utvärderarnas observationer. Mål 1 - kunskap om sin egen och andra organisationers roll vid kärnteknisk olycka Av svaren kan utläsas att majoriteten tyckte att övningen i stor utsträckning bidragit till att stärka deras kunskaper om egen och andra organisationers roll vid kärnteknisk olycka. Detta mål är kanske också tillsammans med mål 2 de som är lättas att tillgodose i en seminarieövning där man kan samverka mellan borden och ha inslag av kunskapshöjande summeringar i storforum. Målet bedöms vara till stor del väl uppfyllt. Mål 2 - förståelse för vilka samverkansbehov som kan uppstå vid en kärnteknisk olycka. Av svaren kan utläsas att majoriteten tyckte att övningen i stor utsträckning bidragit till förståelsen för vilka samverkansbehov som kan uppstå vid kärnteknisk olycka. Detta mål är kanske också tillsammans med mål 1 de som är lättas att tillgodose i en seminarieövning där man kan samverka mellan borden och ha inslag av kunskapshöjande föredrag och summeringar i storforum. Målet bedöms vara till stor del väl uppfyllt. Mål 3 - förståelse för hur kommunala och regionala samverkansforum används för att skapa en samlad lägesbild och samordna information till allmänhet och media 13(17)

14 Av svaren framgår att övningen i stor utsträckning bidragit till förståelsen för hur kommunala och regionala samverkansforum används för att skapa en samlad lägesbild och samordna information till allmänhet och media. Det som framskymtar är också att en del av deltagarna sedan tidigare har en hög kunskap om samverkansforumen. För första gången prövade vi att genomföra samverkanskonferenser under en seminarieövning. Detta upplevs som positivt för förståelsen för hur samverkansforumen används men metoden behöver utvecklas för att till fullo kunna öva framtagande av samlad lägesbild och samordning av information. Målet bedöms vara till stor del väl uppfyllt. Mål 4 samverkat i enlighet med Krishantering i Dalarnas län strategi för ledning och samverkan och följt den dagordning som finns i tillhörande bilaga Scenariot, vilken roll organisationen har och i vilken utsträckning olika verksamheter i organisationen varit representerade har troligen påverkat hur man uppfattat tiden för diskussion kring inspelen och i vilken utsträckning man tillämpat strategin. Grupperna vid borden använde sig också i olika utsträckning av möjligheten till samverkan mellan borden. En utmaning vid en så stor seminarieövning är ge deltagarna överblick över informationsflöden och samverkan i samverkansforum och mellan olika organisationer. Målet bedöms vara till stor del uppfyllt för en majoritet av organisationerna. Mål 5 tagit fram underlag för gemensamma budskap och meddelat hur man skulle ha spridit dessa Det var första gången som vi prövade att genomföra samverkanskonferenser i kriskommunikationsnätverket i en seminarieövning. Detta upplevs som positivt men metoden behöver utvecklas för att till fullo kunna öva på gemensamt budskap och samordning av information. Flera olika samverkanskonferenser genomfördes under övningen och samordningen med kriskommunikatörsnätverkets konferenser framgick inte tydligt. Vid övningen fanns ingen förberedd övningsteknisk lösning för att skriftligt kommunicera inriktning för gemensamt budskap vilket bedöms ha påverkat måluppfyllnaden. Målet bedöms vara delvis uppfyllt. 14(17)

15 3.4 Analys av övningens genomförande Inspel och arbete Inspel 1 och 2 förhöjda mätvärden Under det första inspelet hade deltagarna ingen annan information än att förhöjda mätvärden uppmätts. Under en kort diskussion på 15 minuter fick deltagarna reflektera över de förhöjda strålningsvärdena och vad det kan innebära för den egna organisationen. I inspel två har rykten redan börjar spridas på sociala media och media hör av sig. Under 20 minuter fick grupperna diskutera vilken roll organisationen har vid en eventuell kärnteknisk olycka, vilka man behöver samverka med och vilken information man går ut med. Under de första två inspelen fick organisationerna inte samverka mellan borden. Syftet med de första två inspelen var att deltagarna skulle reflektera över den egna organisationen roll vid kärnteknisk olycka och genom diskussionerna vid borden och i summeringen i storforum också få en bild av andra organisationers ansvar och roll. Genom de frågeställningar som inspelen ger upphov till så var avsikteten också att belysa vilka samverkansbehov som uppstår vid ett scenario med risk för radioaktivt nedfall. Den knapphändiga informationen om orsaken till och innebörden i de förhöjda mätvärdena kan upplevas osannolik men motsvarade den situation många aktörer beskrivit kring den inledande tiden efter haveriet i Tjernobyl och även i Fukushima. Syftet var att organisationerna skulle få diskutera informationshantering i ett första inledande skede av en händelse, innan man har prognoser för hur mycket strålning som länet riskerar att drabbas av och rekommendationer om vilka åtgärder som behöver vidtas. Inspel 3 - reaktorhaveri I inspel 3 fick deltagarna information från Strålsäkerhetsmyndigheten om att en kärnteknisk olycka inträffat utanför Sverige och en första bedömning av omfattningen av händelsen. Nu fick också deltagarna börja samverka mellan borden och en i övningen planerad samverkanskonferens genomfördes klockan Under det här inspelet jobbade aktörerna, utifrån dagordningen i strategi för krishantering i Dalarnas län, med lägesbild, planering för alternativa händelseutvecklingar (omfallsplanering) och att samordna informationen till allmänhet och media. Kriskommunikatörsnätverket genomförde också en samverkanskonferens. Kunskapshöjande föredrag från Strålsäkerhetsmyndigheten om strålskyddsåtgärder vid kärnteknisk olycka Inför inspel 4 höll Strålsäkerhetsmyndigheten ett kunskapshöjande föredrag om strålskyddsåtgärder vid kärnteknisk olycka. 15(17)

16 Inspel 4 strålningsnivåerna högre än väntat I inspel 4 visade de utökade mätningarna på högre värden. Det kunskapshöjande föredraget och information från Strålsäkerhetsmyndigheten och Jordbruksverket på samverkanskonferenserna utgjorde ett underlag/rekommendationer för att samordna skyddsåtgärder i länet. Kunskapshöjande föredrag från Strålsäkerhetsmyndigheten om tänkbara scenarier vid kärnteknisk olycka och samverkan vid kärnteknisk olycka. Scenariot i övningen var anpassat utifrån länets geografiska läge i förhållande till kärnkraftverk och att övningen begränsades till en regional övning utan deltagande från kärnkraftslänen och nationella aktörer förutom representanter från Strålsäkerhetsmyndigheten och Jordbruksverket. För att få en bild av olika tänkbara scenarier och nationell samverkan vid kärntekniska olyckor kompletterades övningen med ett avslutande föredrag från Strålsäkerhetsmyndigheten. 16(17)

17 3.4.2 Övningstekniska erfarenheter Övningsformen är resurseffektiv och upplägget av övningen lämpar sig väl för att stärka kunskaperna om ansvar, roller och samverkan. Förutsättningarna för kunskapsuppbyggnad inom riskområdet tillgodoses också väl. Scenariot för övningen och de olika aktörernas roll innebar att man i olika utsträckning var direkt berörd av händelseutvecklingen. Det innebar att man i vissa grupper upplevde att man hade fullt upp att hinna med medan andra grupper hamnade lite vid sidan av och ibland hade väl mycket tid för de olika inspelen. Till viss del är nog det ofrånkomligt men för att alla deltagare ska få ut så mycket som möjligt av övningen kan man ge fler anpassade frågeställningar till de olika grupperna. Det är också viktigt att grupperna själva utvecklar inspelen utifrån sitt perspektiv och skapar en intressant diskussion vid bordet och i samverkan mellan borden. Vid några bord var grupperna så stora att det var svårt att höra vad alla sa. Detta är inte helt enkelt att lösa. Fler rum ger bättre ljudförutsättningar men ställer större krav på samordning av gemensam information och summering i storforum. Mindre grupper är också ett alternativ men samtidigt begränsar det representationen i diskussionerna. För att så långt möjligt öva strategi för krishantering och samverkan så prövade vi för första gången i en seminarieövning att genomföra samverkanskonferenser. Detta bedöms ha bidragit positivt till förståelsen för hur samverkanforumen används i länets strategi för krishantering men metoden behöver utvecklas för att bättre kunna dela och se resultatet i form av samlad lägesbild och samordnad information. Det finns olika tänkbara möjligheter att tydligare kommunicera syftet med och resultatet från samverkanskonferenser, exempelvis vid uppsummeringar i storforum där slutsatser projiceras på skärmar eller tavlor. Ett annat alternativ är att använda sig av noteringar i WIS. Ett intressant tips i kommentarerna var också ett förslag om en samverkanskarta där aktörerna får dra streck till vilka de samverkat med. Det skulle kunna vara ett sätt att få en bättre överblick i en seminarieövning med så många organisationer och deltagare. 17(17)

18 Bilaga 1 ungefärlig bordsplacering vid övning Becquerel Scenen Polisen Smedjebacken Älvdalen Rättvik, Mora Landstinget Regionala krishanteringsrådet Elsamverkan Gävle Dalarna Gagnef, Malung-Sälen, Säter, Avesta Hedemora Borlänge Leksand Regionala näringslivsrådet Falun Civilförsvars- Vansbro RFD förbundet Länsstyrelsen Dalarna Länsstyrelsen Jämtland och Fylkesmannen i Hedmark SSM, NESA, Jordbruksverket Ludvika 18(17) RFD = Resurssamordnade funktion för räddningstjänst i Dalarna

Rapport Övning Sievert

Rapport Övning Sievert Länsstyrelsen Västernorrland 2011-11-14 Sid 1(7) Rapport Övning Sievert Länsstyrelsen Västernorrland 2011-11-14 Sid 2(7) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Planeringsprocessen... 3 2.1 Genomförande...

Läs mer

Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län

Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län Bakgrund till strategierna Utvecklingsprocessen Strategierna Strategierna beskriver bland annat: Krishanteringssystemet Samverkansgrupper

Läs mer

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Bakgrund Lagar som styr Organisation Information till allmänheten Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades

Läs mer

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare.

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare. Ordlista ORD Beroendepunkt Besökare Besöksprogram Erfarenhetshantering Expert Förövning Generell förmåga Genomgång efter övning Givare Händelse Indikator FÖRKLARING En beslutsfattares agerande som påverkar

Läs mer

Regional samverkansövning Yrkurs

Regional samverkansövning Yrkurs Regional samverkansövning Yrkurs En samverkansövning som stärker länets krishanteringsförmåga med fokus på sjöräddning, miljöräddning till havs och väderrelaterade samhällskonsekvenser. Övergripande syften

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av MSB:s regelbundna samverkanskonferenser på nationell nivå

Uppföljning och utvärdering av MSB:s regelbundna samverkanskonferenser på nationell nivå MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) SI-SAM Fredrik Djurklou & Maria Pålsson 0722035873/0725203366 fredrik.djurklou@msb.se maria.palsson@msb.se Uppföljning och utvärdering av MSB:s

Läs mer

Bilaga 1. Handledning till övningsledningen

Bilaga 1. Handledning till övningsledningen Bilaga 1. Handledning till övningsledningen I denna bilaga finns handledning till övningsledningen om hur övningen kan läggas upp. Metod (övningsupplägg) Övningen är en seminarieövning. Det innebär att

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

GITTER.SE. Övning Störning i elektroniska kommunikationer. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1

GITTER.SE. Övning Störning i elektroniska kommunikationer. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1 Övning Störning i elektroniska kommunikationer 2017 1 Övning Störning i elektroniska kommunikationer Innehåll Inledning... 4 Övningsbestämmelser seminarieövning... 4 Övningens namn: Störning av elektroniska

Läs mer

Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar

Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) SÖ-UÖVR Thomas Bengtsson 010-240 22 12 thomas.bengtsson@msb.se Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar Inledning

Läs mer

Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten

Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten Dnr: 455-1448- Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten Syfte Upprätthålla en regelbunden och systematisk utbildnings- och övningsverksamhet som skapar förutsättningar för god

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen. Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter

Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen. Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter Miljöövervakningen av joniserande strålning Varför gör vi mätningar av strålning var sjunde månad? Miljöövervakningen

Läs mer

KRISHANTERINGSORGANISATION

KRISHANTERINGSORGANISATION Godkänd av: Rose-Marie Frebran Utfärdad: 2009-10-05 1(10) Länsstyrelsen i Örebro län: KRISHANTERINGSORGANISATION Länsstyrelsen i Örebro län stödjer, samverkar med och samordnar berörda aktörer vid fredstida

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2015 Fått arbete I januari fick 1 298 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 792 av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015 Fått arbete I mars fick 1 455 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I mars för ett

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Dalarnas län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Dalarnas län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Dalarnas län Johan Kreicbergs Våren 2009 Dalarna Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Jenny Selrot Mötesdatum 2011-11-01 Mötestid 08.30-12.00 Närvarande Länsstyrelsen i Värmlands län: Leif Gustavsson Johan Olsson Johan Seger

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades under 1980 och 1990-talet och är i huvudsak dimensionerad utifrån en olycka i svenska eller utländska kärnkraftverk.

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor när det händer Vi lever ett tryggt och bekvämt liv i Sverige. Men samhället är sårbart och kriser av olika slag kommer att inträffa. Det måste vi ha beredskap för att kunna hantera. Att hantera stora påfrestningar

Läs mer

Företagsamheten 2017 Dalarnas län

Företagsamheten 2017 Dalarnas län Företagsamheten 2017 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Bilaga. till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ

Bilaga. till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ Bilaga till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014 Fått arbete I november fick 1 112 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 685

Läs mer

Beredskap mot kärntekniska olyckor

Beredskap mot kärntekniska olyckor Beredskap Beredskap mot kärntekniska olyckor Statens kärnkraftinspektion, SKI, har beredskap dygnet runt alla dagar om året. SKI ska ge räddningstjänst, media och allmänhet råd, prognoser och information

Läs mer

KÄRNKRAFTSÖVNING I UPPSALA LÄN

KÄRNKRAFTSÖVNING I UPPSALA LÄN KÄRNKRAFTSÖVNING I UPPSALA LÄN Pressinformation Länsstyrelsen Uppsala län 16 april 2019 Havsörn 2019 är århundradets hittills största civila samverkansövning som märkbart ska bidra till att höja Sveriges

Läs mer

Strategi för Samverkan vid stora olyckor och kriser i Norrbottens län. Regionala rådet för krisberedskap och skydd mot olyckor

Strategi för Samverkan vid stora olyckor och kriser i Norrbottens län. Regionala rådet för krisberedskap och skydd mot olyckor Strategi för Samverkan vid stora olyckor och kriser i Norrbottens län Regionala rådet för krisberedskap och skydd mot olyckor Innehåll 1 Inledning... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 Regionala rådet...4 2.2 Representanter

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Dalarnas län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (199) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Samverkansplattform, en metod

Samverkansplattform, en metod Samverkansplattform, en metod Vid en extra ordinär händelse är det viktigt att det finns en accepterad och fastställd rutin för hur händelsen ska hanteras. Det går självklart inte att säga att så här kommer

Läs mer

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 Innebörden av områdesansvar Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 GUDRUN 2005-01-08 Nosaby 2004-09-10 Kemira 2005-02-04 Newcastle 2005-12-15 Salmonella 2005-12-23 Aviär influensa 2006-04-11

Läs mer

GITTER.SE. Övning Snöstorm. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1

GITTER.SE. Övning Snöstorm. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1 Övning Snöstorm 2017 1 Övning Snöstorm Innehåll Inledning... 4 Övningsbestämmelser seminarieövning... 4 Övningens namn: Snöstorm AC... 4 Datum och tid för övningens genomförande: 2017-xx-xx... 4 Syfte:...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014 Fått arbete I oktober fick 1 307 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 840 av

Läs mer

Företagsamheten 2014 Dalarnas län

Företagsamheten 2014 Dalarnas län Företagsamheten 2014 Dalarnas län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Dalarnas län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Dalarnas län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (14) SÖ-UUTV Thomas Bengtsson 010-240 22 12 thomas.bengtsson@msb.se Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar Innehållsföreteckning Inledning...2 Övergripande

Läs mer

Krishantering i Dalarnas län

Krishantering i Dalarnas län Krishantering i Dalarnas län - strategi för samverkan och ledning Författare och kontaktperson: Kajsa Sjösvärd, Samhällsbyggnadsenheten Länsstyrelsen Dalarna. Tel: 010-225 00 00. Omslagsbild och illustrationer:

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Kärnteknisk händelse

Kärnteknisk händelse Kunskapsseminarium Samverkan Stockholmsregionen 26 september 2019 Kärnteknisk händelse Föreläsning 3 Länsstyrelsens roll och ansvar vid kärnteknisk händelse Staffan Forsell, lokal övningsledare, Länsstyrelsen

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

Regiontabeller Fysisk hälsa

Regiontabeller Fysisk hälsa 1 Bra eller mycket bra hälsa Mora Orsa Älvdalen 2004/05 68 63,2-73,0 61 56,4-65,6 64 60,8-67,6 17 570 2008 68 62,9-73,4 67 61,6-71,9 68 64,1-71,5 17 340 2010 75 69,6-80,2 63 * 57,8-68,1 69 65,6-73,0 17

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012 2012-04-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012 Omsättningen till arbete lägre än för ett år sedan men högre än i februari Under mars påbörjade drygt 1 500 av alla

Läs mer

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se Resultat av enkät om miljönämnder och miljö- och byggnadsnämnder i Dalarna 28 Utformning av enkäter, bearbetning av resultatet samt sammanställning av rapporten har gjorts av Region Dalarna. Landstinget

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012 2012-03-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012 Omsättningen till arbete minskar men är på samma nivå som i januari Under februari påbörjade drygt 1 394 av alla

Läs mer

Företagsamheten 2018 Dalarnas län

Företagsamheten 2018 Dalarnas län Företagsamheten 2018 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Delprogram utbildning och övning Mjölby kommun -2018 Diarienummer KS/2014:162 Datum: -11-17 Kommunfullmäktige Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Målgrupper...

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 Civilförsvarsförbundet Dalarna Verksamhetsplan 2011 Vision Säkerhetsmedvetna människor som genom sitt agerande tryggar såväl individen som samhället. 1 Utbildning och information MÅL Minst 2% av Dalarnas

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012 2012-08-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012 Fler till arbete än för ett år sedan Under juli påbörjade drygt 1 500 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013 2013-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013 Fortsatt inbromsning av omsättning till arbete i mars Under mars påbörjade drygt 1 490 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 Fått arbete I december fick 1 026 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 642

Läs mer

Exempel på scenario med momenten: Radioaktivt nedfall och livsmedelsförsörjning

Exempel på scenario med momenten: Radioaktivt nedfall och livsmedelsförsörjning samhällsskydd och beredskap PM 1 (3) Exempel på scenario med momenten: Radioaktivt nedfall och livsmedelsförsörjning Bilagan syftar till att visa hur scenario och moment kan hänga samman och enkelt beskrivas.

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regional utveckling Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regionalt utvecklingsansvar (RUA) arbeta fram och fastställa en strategi för utvecklingen i Dalarna samordna insatser för att genomföra denna

Läs mer

Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC?

Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC? Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC? Författare: ByggDialog Dalarna och Tyréns AB EPC, Energy Performance Contracting Nov 2016 1 1. Inledning Byggdialog Dalarna är en

Läs mer

Uppgift 1. Beskriv de tre största vinsterna med att kunna utbyta och använda geografisk information i hanteringen av en samhällsstörning

Uppgift 1. Beskriv de tre största vinsterna med att kunna utbyta och använda geografisk information i hanteringen av en samhällsstörning Uppgift 1 Beskriv de tre största vinsterna med att kunna utbyta och använda geografisk information i hanteringen av en samhällsstörning Uppgift 1 Svar och reflektioner Samlad lägesbild Beslutsunderlag

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Utbildning i övningsmetodik. Lärarhandledning

Utbildning i övningsmetodik. Lärarhandledning Utbildning i övningsmetodik Lärarhandledning Välkomna till utbildning i övningsmetodik Länsstyrelsen i samarbete med Krisberedskapsmyndigheten Utbildningens syfte Utbildningen skall bidra till en regelbunden

Läs mer

Företagsamheten 2011 Dalarnas län

Företagsamheten 2011 Dalarnas län Företagsamheten 2011 Dalarnas län FEBRUARI 2011 Sammanfattning 2010 var ett bra år för företagsamheten i Dalarna. Under året ökade antalet företagsamma personer med cirka 450 personer, det vill säga en

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

Hur hanterar vi krisen? 15 oktober 2014, Stephen Jerand, länspolismästare, Polismyndigheten i Jämtlands län

Hur hanterar vi krisen? 15 oktober 2014, Stephen Jerand, länspolismästare, Polismyndigheten i Jämtlands län Hur hanterar vi krisen? 15 oktober 2014, Stephen Jerand, länspolismästare, Polismyndigheten i Jämtlands län 1 Detta har hänt! Så arbetar vi med händelsen - i samverkan Normalläge Olycka! Kris! Fara! Kommun

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012 2012-05-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012 Omsättningen till arbete lägre än för ett år sedan, men bland ungdomar är Dalarna i topp i riket Under april påbörjade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 18 december 2013 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län november 2013 10 028 (7,5 %) 4 453 kvinnor (7,0 %) 5 575 män (8,0

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012 Övergångar till arbete fortfarande större än i riket i genomsnitt Under december påbörjade drygt 1 300 av alla

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012 Övergångar till arbete fortfarande större än i riket i genomsnitt Under oktober påbörjade drygt 1 600 av alla som

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB

MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB Susanne.axmacher@msb.se Tel: 0702-538138 MSB ser till att berörda aktörer vid en kris

Läs mer

Hur hanterar vi krisen? 21 maj 2015, Stephen Jerand, Polisområdeschef

Hur hanterar vi krisen? 21 maj 2015, Stephen Jerand, Polisområdeschef Hur hanterar vi krisen? 21 maj 2015, Stephen Jerand, Polisområdeschef 1 Detta har hänt! Så arbetar vi med händelsen - i samverkan Normalläge Olycka! Kris! Fara! Kommun Räddningstjänst Länsstyrelsen samordning

Läs mer

SAMÖ-KKÖ

SAMÖ-KKÖ SAMÖ-KKÖ 2011 2011-02-02 Agenda SAMÖ utmärkande drag SAMÖ-KKÖ 2011: Bakgrund och omfattning Övningens mål Scenario med huvudhändelser Övningens design Operativa skedet Analysskedet Fördjupningsskedet Erfarenheter

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 4 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS

ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS ÖVERENSKOMMELSE mellan parterna i Krissamverkan Kronoberg - SÅ SKA VI SAMVERKA I EN KRIS Det svenska krisberedskapssystemet bygger på samverkan mellan alla samhällets aktörer. Vi har alla en roll och en

Läs mer

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län Så klarar vi krisen Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län I Kronoberg har vi varit med om både stormar och översvämningar. Händelser som fick svåra konsekvenser för vårt län. Men det gav också

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 Dir. 2018:81 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera de operativa

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Projektorganisation Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Tillsammans blir vi starka. När samhället skakas av kriser sluter

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen -14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-14 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på nationell

Läs mer

Företagsklimatet i Falu kommun 2017

Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Falu kommun Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Dalarnas län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Samverkanskonferenser. Länsstyrelseforum

Samverkanskonferenser. Länsstyrelseforum Samverkanskonferenser Länsstyrelseforum 2014-09-30 Nationella Samverkanskonferenser Ger myndigheter, näringsliv och andra organisationer möjlighet att samverka när händelser bedöms få konsekvenser på nationell

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för krishantering i Jämtlands län

Överenskommelse om samverkan för krishantering i Jämtlands län Plan Diarienummer 450-6307-2014 Överenskommelse om samverkan för krishantering i Jämtlands län Före, under och efter en kris. Omslagsbild Fjällräddningsövning Skalstugevägen, Medstugan vårvintern 2013.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län Dnr: 450-1278-2013 Samverkan RAKEL i Örebro län 2012-2013 Projektrapport 2:4 2012 Samverkan RAKEL Örebro län 2012-2013 Projektansvarig: Petter Kärrlander Telefon: 019-19 30 43 E-post: petter.karrlander@lansstyrelsen.se

Läs mer

Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan

Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan SAMFI 6 september kl. 9:00-9:40 Torbjörn Jonsson MSB Christina Hedlund PTS Agenda: 1. Inledning 2. Telo-konceptet 3. NISÖ 2018 4. Övningsstöd 5. Frågor

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (7) Antecknat av Mötesdatum 2010-06-03 Telefonmöte 2010-06-21 Mötestid 09.30-14.30 15.00-15.45 Närvarande vid tillsynsbesök Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Nationella folkhälsoenkäten Dalarna. Nationella folkhälsoenkäten 2010 Dalarna 16-84 år

Nationella folkhälsoenkäten Dalarna. Nationella folkhälsoenkäten 2010 Dalarna 16-84 år Nationella folkhälsoenkäten Dalarna Innehåll i enkäten Den Nationella folkhälsoenkäten innehåller frågor om hälsa, välbefinnande, läkemedelsanvändning, vårdutnyttjande, tandhälsa, kostvanor, tobaksvanor,

Läs mer

BILAGA 6 UTVÄRDERINGSRESULTAT ÖVNINGSKONCEPT

BILAGA 6 UTVÄRDERINGSRESULTAT ÖVNINGSKONCEPT BILAGA 6 UTVÄRDERINGSRESULTAT ÖVNINGSKONCEPT KOORDINAT 16 En samverkansövning för utbyte och användning av geografisk information vid samhällsstörning Utvärderingen bestod av tretton påståenden som deltagarna

Läs mer