Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning facknämnder 2014. Samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer Människor möts i Borås Livskraftig stadskärna Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag Företagandet växer genom samverkan Goda resvanor och attraktiva kommunikationer Ekonomi och egen organisation Nämndens verksamhet Resultat Budgetavvikelse Verksamhetsanalys Verksamhetsmått Samhällsbyggnadsförvaltningen Egen organisation Bilagor Bilaga 1: DB blanketter Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 2(17)

3 1 Inledning var ett händelserikt år. Förvaltningen ser att efterfrågan på våra tjänster ökar och att Borås Stad växer, vilket nämnden ser mycket positivt. Behovet av bostäder och industrimark är stort vilket visar att Borås är attraktivt. Samhällsbyggnadsnämnden har tredubblat antalet antagna detaljplaner jämfört med föregående år och utökning har skett personalmässigt för att möta den ökade efterfrågan. Samhällsbyggnadsnämnden har börjat med allmänhetens frågestund och vid några möten har allmänhet kommit och ställt frågor kommer nämnden också att ha öppna sammanträden i de ärenden som inte är myndighetsutövande. Förvaltningen har arbetat med att ta fram en gemensam värdegrund som bygger på bemötande och vem vi är till för. Öppettiderna på förvaltningen har utökats för att tillgodose allmänhetens behov och öka tillgängligheten. Under har arbetet med Innovationsplattform Norrby fortsatt. Arbetet omfattar en rad olika aktiviteter i de olika arbetspaket där förvaltningens tjänstemän medverkat. För att få nyskapande stadsbyggnadsideér utifrån bjöd nämnden in två erfarna arkitektkontor under våren och sommaren till Borås för att arbeta tillsammans i så kallad charette (gemensamt skissarbete). Markavdelningen har flyttat tillbaka till Stadskansliet vilket i sig inte är ett hinder då samverkan är god och arbetet fortsätter utifrån ett "Borås Stads-perspektiv". Den allmänt goda konjunkturen för byggkonsultbranschen har medfört att det varit brist på utbildade ingenjörer, arkitekter, mark- och exploateringsingenjörer samt lantmätare. Samhällsbyggnadsnämnden arbetar för närvarande med många viktiga projekt för Borås utveckling. Behovet av bostäder är fortfarande inte täckt och under har produktionen av bostadslägenheter i flerbostadshus fortsatt på en relativt hög nivå. Precis som föregående år har arbetet präglats av entusiasm och intensiva diskussioner om aktuella stadsbyggnadsfrågor, några exempel på genomförda projekt: Kvarteret Asplyckan - den tidigare överklagade planen vann laga kraft och det blev byggstart för bostäder i detta centrala läge Simonsland - Färdigställdes och Textile Fasion Center invigdes i maj Studentlägenheterna i anslutning till Högskolan och Simonsland blev färdiga Viared, Västra respektive Norra - den första etableringarna färdiga och flera påbörjade Kv Nejlikan vid Druvefors - cirka 100 lägenheter inflyttningsklara i stadens (än så länge) högsta hus Södervallen - Bostadshus med drygt 40 hyreslägenheter klara och inflyttade Kv Kantaten - Detaljplan för 150 nya bostäder vid Hestra Sjukhem godkänd Sagavallen - Detaljplan för ny förskola godkänd Dammsvedjan - Detaljplan för förskola, LSS-boende och bostäder godkänd Planarbetet för Norrby, har fortsatt och som ett första steg har en markmiljöundersökning genomförts vilken ligger som grund för framtida sanering av området Rita Johansson Samhällsbyggnadschef Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 3(17)

4 2 Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer 2.1 Människor möts i Borås Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Antal genomförda medborgardialoger. 3 3 Antal genomförda medborgardialoger. Samhällsbyggnadsnämnden genomförde under tre medborgardialoger. Vid det första tillfället deltog Samhällsbyggnadsnämnden i den gemensamma medborgardialogen om översiktsplanen, där politiker och tjänstemän under perioden 24 maj - 17 juni turnerade runt om i Borås. Med en buss fylld med information om översiktsplanering, kartor och frågor till medborgarna fick Borås Stad ytterligare ett underlag att använda i det fortsatta arbetet med den nya översiktsplanen. Vid det andra tillfället genomfördes en medborgardialog som fokuserade på klimatsmart byggande. En viktig fråga i arbetet med att skapa en hållbar stad. I ett dialogcafé samlades politikerna och medborgarna kring ett bord och samtalade kring hur vi ska arbeta framöver, dels vid nybyggnation men också vid renoveringar. Vid det tredje tillfället genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas. Syftet med dialogen var att lyssna av medborgarnas åsikter inför arbetet med planprogrammet för området, P13/10 Ulysses med flera. I ett dialogcafé samlades politikerna och medborgarna kring ett bord och samtalade kring gator, parkering, trygghet, handel och bostäder. 2.2 Livskraftig stadskärna Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Andel av ansökningarna om bygglov med fullständiga handlingar som fått beslut senast 8 veckor efter ansökan, % Andel av ansökningarna om bygglov med fullständiga handlingar som fått beslut senast 8 veckor efter ansökan, %. En av flera viktiga faktorer för god service vid bygglovhanteringen är att hålla så korta handläggningstider som möjligt. Därför är det glädjande att ha överträffat fullmäktiges mål. Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 4(17)

5 2.3 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Antal arbetsplatser inom Borås Stad som serverar Fairtrade-märkta produkter Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. 4,3 5,9 4 6,4 0,8 0,7 1 1,2 42, ,8 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Samhällsbyggnadsnämnden Sjukfrånvaron har ökat under. Några långtidssjukskrivningar har förlängts, men med hjälp av rehabiliteringsinsatser övergått till att vara deltidssjukskrivningar. Det har också tillkommit ny sjukfrånvaro. I vissa fall har ett par partiella långtidssjukskrivningar avslutats med full återgång i arbetet. Förvaltningen har sett att allt fler yngre medarbetare har drabbats av långtidssjukskrivningar. Viss sjukfrånvaro kan inte arbetsgivaren påverka, men tidiga signaler och flera korta sjuktillfällen bör uppmärksammas när det finns misstanke om ohälsa. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. Samhällsbyggnadsnämnden Utfallet har ökat något men visar ändå en låg siffra. Nyblivna pensionärer har kallats in vid behov när specialkompetens efterfrågats och vid svårrekryterade tjänster. Praktikarbete ingår ofta som en del i högskolestudier och efterfrågan på praktikarbete från högskolan är stor. Under året har några elever som studerat inom förvaltningens yrkesområden erbjudits möjlighet till praktik och har då varit timavlönade. Förvaltningen ser en fördel med praktikanterna då de i senare skede eventuellt kan rekryteras till framtida tjänster. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. Senaste 12-månaders period = 67 personer (beräknat som medeltal av antalet anställda under den senaste 12-månadsperioden), 24 ej sjuka. I relation till utfallet har målvärdet varit högt och inte kunnat uppnås. Resultatet beror på hög personalomsättning under året, bland annat pensionsavgångar och medarbetare som slutat under året. Detta har medfört att många medarbetare inte har arbetat under den 12-månadersperiod som mätningen avser. Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 5(17)

6 3 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag 3.1 Företagandet växer genom samverkan Kommunfullmäktige Uppdrag Kapaciteten måste öka i exploateringsverksamheten Utveckla processerna vid samordning av exploateringsverksamheten Status År Delvis genomfört Delvis genomfört Kommentar Samhällsbyggnadsnämnden Med hjälp av konsultinsatser har kapaciteten ökat. Samhällsbyggnadsnämnden Uppdraget är i ett initierande skede. 3.2 Goda resvanor och attraktiva kommunikationer Kommunfullmäktige Uppdrag Utreda behovet av nya bussgator i staden Status År Delvis genomfört Kommentar Genom att tillsammans med Tekniska förvaltningen studera bussgatusträckningar samt tre alternativa bussterminaler i centrum. Under har aktiviteten varit mycket låg i detta uppdrag. I praktiken har arbetet med den kollektiva busstrafiken genomförts på Stadskansliet. 3.3 Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktige Uppdrag Taxorna inom nämndens ansvarsområde skall så långt som möjligt utformas så att kunderna Status År Genomfört Kommentar Förvaltningen tillämpar en plan- och bygglovtaxa som bygger på ett underlag som utformats av SKL. Denna modell tillämpas av de flesta av landets övriga kommuner. Eftersom beslut om Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 6(17)

7 Uppdrag betalar vad tjänsten kostar. Mäta kundnöjdhet Status År Genomfört Kommentar taxan endast får tas i kommunfullmäktige finns inget utrymme för egna förändringar eller tolkningar. Dock kan tilläggas att en ny taxemodell är under översyn och SKL kommer att hålla ett antal seminarier under Testperioden för "nöjdkundenkäten" gav tillfredsställande resultat och för 2015 ska en permanent enkätförfrågan bifogas till de beslut som utfärdas inom bygglovverksamheten. Öka kartdatabasens tillgänglighet och leverera rätt data Genomfört Under året har förvaltningen slutfört projektet "Extern Karttjänst", vilket innebär att det sedan i maj finns en publik karttjänst tillgänglig på Borås Stads hemsida. Denna innehåller en stor mängd kommunal information och byggs ständigt på med mer nyheter. Förvaltningen medverkar även i ett projekt som syftar till att ta fram en digital 3D-modell över Borås stad, där aktuella projekt och detaljplaner kan presenteras. Den skall bland annat finnas tillgänglig i Orangeriet. 4 Nämndens verksamhet 1 Samhällsbyggnadsnämnden 4.1 Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Budget Avvikelse Statsbidrag Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Personal Lokaler Övrigt Kapitalkostnader -38 Summa kostnader Buffert (endast i budget) Nettokostnad Kommunbidrag Resultat efter Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 7(17)

8 Tkr Budget Avvikelse kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Resultatanalys Samhällsbyggnadsnämndens resultat (mot ordinarie budget Kommunbidrag tkr) är tkr. Nämnden hade även godkända medel från ackumulerat resultat på 2000 tkr och i relation till detta är resultatet tkr. Intäkterna budgeterades till tkr och utfallet blev tkr. Det är tkr högre än budgeterat. Orsaken beror främst på några större industrietableringar. Under året fick projektet "Innovationsplattform Norrby" medel (statsbidrag) från Vinnova. Kostnaderna var budgeterade till tkr medan utfallet blev tkr. I utfallet ingår även kostnaderna för projektet "Innovationsplattform Norrby" tkr samt tkr för övriga projekt, som budgeterades att täckas via godkända medel (2 000 tkr) från tidigare överskott. Projektet Charette- "Nedre Norrby" är genomfört och avslutades, övriga projekt fortsätter men ingår numera i driftbudgeten. Kostnaderna för personal har ökat. Hög arbetsbelastning och pensionsavgångar har lett till nyanställningar och upphandlingar av konsult- och bemanningstjänster. Det har även införts en ny förvaltningschefstjänst. Förvaltningen har också köpt in en sattelitmottagare och en fotorealistisk 3D-modell, vilka inte varit budgeterade. 4.2 Budgetavvikelse Verksamheternas nettokostnader Tkr Politisk verksamhet Intäkter Budget Avvikelse Kostnader Resultat Gemensam administration Intäkter Kostnader Resultat Bygglov Intäkter Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 8(17)

9 Tkr Budget Avvikelse Kostnader Resultat Mark och exploatering Intäkter Kostnader Resultat Detaljplanering Intäkter Kostnader Resultat Mätningsverksamhet Intäkter Kostnader Resultat Kartverksamhet Intäkter Kostnader Resultat Lantmäteri Intäkter Kostnader Resultat Buffert Intäkter Kostnader Resultat Flygfotografering Intäkter Kostnader Resultat Extern karttjänst Intäkter Kostnader Resultat Servitutsutredningar Intäkter Kostnader Resultat Charette- "Nedre Norrby" Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 9(17)

10 Tkr Intäkter Budget Avvikelse Kostnader Resultat Intäkter Kostnader Resultat Totalt Intäkter Kostnader Resultat Verksamhetsanalys Politisk verksamhet Nämndsammanträdena har förändrats i och med införandet av "allmänhetens frågestund", som ett steg på vägen att öka tillgängligheten för medborgarna. I april genomförde nämnden en studieresa till Oslo, som ett led i löpande kompetensutbildning. Nämnden har även genomfört tre medborgardialoger Staben/Gemensam administration Staben har under haft till uppgift att stödja, utveckla och samordna Samhällsbyggnadsförvaltningens olika processer. Detta arbete berör bland annat planering och uppföljning av ekonomi, stöd åt medarbetare och chefer i personalfrågor, utvecklande av rutiner för god dokumenthantering, datateknisk support, underhåll och systemutveckling samt ledning och utveckling av användningen av GIS i Borås Stad. Staben har också till uppgift att ge både Samhällsbyggnadsnämnd, förvaltning och allmänhet god service genom kundmottagningen, att producera relevant och tydlig extern och intern information och genom nämndadministrationen. Analys av budgetuppföljning Intäkterna blev 981 tkr högre än budgeterat. Till största del beror det på statsbidraget för projektet "Innovationsplattform Norrby". Kostnaderna blev tkr i budgetavvikelse. Främst beror det på att projekten utanför ordinarie budget redovisas här. Dessa är Innovationsplattform Norrby, Charette Nedre Norrby och Extern Karttjänst. En ny förvaltningschefstjänst har införts, vilket har medfört högre lönekostnader. Analys av verksamheten Under året har staben slutfört projektet "Extern Karttjänst", som gör information tillgänglig genom ett Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 10(17)

11 enkelt sökverktyg på Borås Stads hemsida. Avdelningen har även medverkat i ett projekt som syftar till att ta fram en digital 3D-modell över Borås, där aktuella projekt och detaljplaner kan presenteras. Modellen kommer att finnas tillgänglig i Orangeriet. Arbetet med att utveckla Bygglovavdelningens ärendehanteringsprogram ByggR har också fortsatt kontinuerligt. Avdelningen har under året fokuserat på kvalitetsarbete och utvecklande av en digital ärendehanteringsprocess. Förvaltningen har arbetat med e-arkivet internt och arbetar löpande med att ladda upp allt relevant material. En ny dokumenthanteringsplan har tagits fram, och utgör nu grunden för förvaltningens fortsatta arbete med allmänna handlingar. Planen ska revideras årligen. Stabsavdelningen ansvarar också för förvaltningens digitala styrsystem VerkSam. Arbetet med att hålla rutiner uppdaterade är ständigt pågående. Avdelningen har vidare gett administrativt stöd (projektledning, projektadministration, ekonomi och kommunikation) i samband med projekt som förvaltningen deltar i, exempelvis projektet "Innovationsplattform Norrby". Staben har arbetat med att ta fram ett miljöledningssystem, som kommer att lanseras under våren Förvaltningen genomgår en generationsväxling, vilket har inneburit ett omfattande arbete med rekryteringar och dess administration. Friskvårds- arbetsmiljö- samt jämlikhetsarbete har bedrivits enligt de planer som finns. För att öka servicen för allmänheten har kundmottagningen fått utökade öppettider Bygglov Verksamheten omfattar handläggning av bygglov, förhandsbesked, tekniska samråd, anmälan, OVK (obligatorisk ventilationskontroll) olovligt byggande och andra ingripandeärenden, hissanordningar samt lämplighetsbedömning i frågor om energiförsörjning och energihushållning. En viktig del är information och rådgivning till allmänheten och byggbranschen. Analys av budgetuppföljning Intäkterna blev nära tkr högre än budgeterat. Uppdragsvolymen ligger antalsmässigt lägre än de budgeterade men ändå blev intäkterna högre. Troliga skäl till de ökade intäkterna är att många av de utfärdade byggloven blev mer omfattande än vad som kunnat förutses. Fler större bostads- och industriprojekt och större tillbyggnader har bidragit till ökningen. Kostnader för personal och inhyrda bemanningstjänster samt andra inköp och tjänster blev cirka 900 tkr över budget. De ökade kostnaderna kan förklaras av en ökad arbetsbelastning, vilket på kort sikt har lösts genom att anlita ett bemanningsföretag. Det har också anställts en trainee för att förebygga kommande pensioneringsavgångar. Traineetjänsten övergår sedan i en tillsvidare antällning inom byggnadsinspektionen. Totalt har ekonomiska resultatet för avdelningen givit ett överskott strax över tkr. Analys av verksamheten Den 2 maj 2011 infördes en ny Plan- och bygglag (2010:900) och vid halvårsskiftet kompletterades lagen med möjlighet till bygglovbefriade åtgärder, bland annat det så kallade Attefallshuset. Ett av skälen till ett lägre verksamhetsmått för antal bygglov är att det som tidigare var bygglovpliktigt har blivit ersatt av en "attefallsanmälan". Det handlar om cirka 50 bygglovbefriade komplemetbyggnader och tillbyggnader. Förbättringsarbete för effektivare och tryggare arbetsrutiner har systematiskt genomförts. Detta arbete är ständigt pågående för att kunna svara upp emot nya situationer och krav. Avdelningen har under Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 11(17)

12 hösten haft två utvecklingsdagar för förbättringsarbetet i syfte att effektivisera handläggningsarbetet och därmed sträva efter kortare handläggningstider. Genom förstärkning från bemanningsföretag har avdelningen börjat komma ikapp för OVK-arbetet. Skälen till att utfärdade slutbesked överskridit budgeten är också en forcerad genomgång för avslutning av äldre ärenden. Avdelningen har utfört en "nöjdkundenkät" vilken gav tillfredsställande resultat, och för 2015 ska en permanent enkätförfrågan bifogas till de beslut som utfärdas inom bygglovverksamheten Mark och exploatering Markavdelningens huvudsakliga verksamhetsområde rör exploatering, köp och försäljning av fastigheter samt fastighetsförvaltning (mark). Sedan 1 november tillhör Markavdelningen, numera Markenheten, Strategisk samhällsplanering på Stadskansliet. Analys av budgetavvikelse Personalansvarig har genom upphandling av konsulttjänster kunnat lätta och stödja verksamheten och befintlig personal. Den främsta förklaringen till att kostnaderna är högre än budgeterade är att tjänster på avdelningen ersatts med konsulttjänster. Analys av verksamheten Arbetet med att få en tydligare struktur i planeringen av kommande exploateringsprojekt har påbörjats tillsammans med Planeringsavdelningen. I vissa planer, där kommunen är en betydande markägare ska Markenheten ta ett större ansvar i genomförande av planen. För att detta ska fungera krävs en personell balans mot Planavdelningen. Markavdelningen har haft en ansträngd personal- och arbetssituation. Sedan januari har enheten haft en tillförordnad markchef, vilket resulterat i en ökad stabilitet och trygghet på enheten. Vakanta tjänster på enheten kommer under våren att tillsättas. Arbetsförhållandena på avdelningen beskrivs nu som bättre och sjukskrivningarna har minskat i antal Detaljplanering Planavdelningens huvuduppgift är att upprätta detaljplaner. Analys av budgetuppföljningen Planavdelningens resultat för visar på en positiv budgetavvikelse. Det positiva utfallet beror framförallt på högre intäkter än budgeterat. Detta förklaras genom avsevärt högre intäkter från planavgifter vid bygglov än beräknat. På kostnadssidan har avdelningen fått högre utgifter än budgeterat, det beror framförallt på konsulttjänster och tillsättningar av fler tjänster. Med ett högre flöde av detaljplaner ökar också behovet av att upphandla tillhörande utredningar till exempel geoteknik och bullerutredning, likväl att anlita plankonsulter i högre utsträckning än tidigare. Analys av verksamheten Under har de personalförstärkningar som genomfördes under 2013 börjat ge resultat för antalet antagna detaljplaner. Under året antogs 15 detaljplaner, vilket kan jämföras med tidigare år då motsvarande siffra varit cirka fem stycken. För att ytterligare möta upp den stora efterfrågan som råder på byggbar mark i kommunen har plankonsulter upphandlats via ramavtal för att arbeta med små och medelstora uppdrag, som annars riskerar att hamna sist när prioriteringar av uppdrag görs. Likaså har de fasta planarkitekttjänsterna utökats med en ny tjänst. Under året har stadsantikvarietjänsten flyttats till bygglov och den vakanta trafikplanerartjänsten har flyttats till Tekniska förvaltningen. Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 12(17)

13 4.3.6 Mätning Mätningsavdelningens uppgifter är att mäta in geografisk information som ligger till grund för den kommunala kartan, ansvara för stomnäten i plan och höjd, och sambanden mellan lokala och nationella koordinat och höjdsystem. Avdelningen utför även utsättning vid bygglov samt viss uppdragsverksamhet. Analys av budgetuppföljning Intäkterna ligger över budget vilket beror på ett större antal bygglov för industri som kräver mer omfattande utsättning samt större nybyggnadskartor. Under året har det även varit ett ökat antal bygglov för nyproduktion av villor. Kostnaderna är högre än budgeterat på grund av att avdelningen har gjort ett inköp av nya satellitmottagare för att förbättra den ergonomiska arbetsmiljön. Analys av verksamheten Under året har det varit en ökning av antalet stora bygglov så som industrier och villor, vilket gjort att intäkterna ökat. Antalet nybyggnadskartor och utsättningar avdelningen levererat har varit något färre än budgeterat. Antalet enkla bygglovkartor har minskat kraftigt delvis på grund av de nya bygglovregler som började gälla vid halvårsskiftet, då vissa typer av byggnation blev bygglovbefriat, samt att antalet enklare bygglov blivit färre. Avdelningen kommer att fortsätta arbeta med att byta höjdsystem till det riksanpassade RH Kartor Kartavdelningen är kommunens huvudleverantör av kartprodukter och digitala kartdata. Hög aktualitet och kvalité är två faktorer som inte kan frångås. Vid en försämring av dessa faktorer minskar användbarheten snabbt. Kartdatabasen är grunden till vårt GIS-system IntraMap som kan nås av alla användare inom Borås Stad. I IntraMap och via Boråskartan på Borås Stads externa webbplats kan man ta del av ett ständigt utökat utbud av information. Analys av budgetuppföljning Genom att ha tecknat GEOdataavtal (avtal mellan kunder av kartdata- geodata, tidigare MBK) har budgetmålen för avtal uppnåtts. Antalet planavtal har inte nått budgeterat mål. Ökade kostnader beror på ombyggnationer och en beställning av en fotorealistisk 3D-modell som kommer att användas för presentationer av kommuninformation i Orangeriet. Dessa kostnader var inte budgeterade och har kostnadsförts på Kartavdelningen. Analys av verksamheten Under 2011 påbörjades ett projekt där aktualiteten i kartdatabasen och beredskapen för framtida uppdrag ökas. Detta har genom projektpengar kunnat fortsätta 2012, 2013 och. Genom att använda fotogrammetri (bearbetning av flygfoton) och färska flygbilder kan traditionella fångstmetoder av kartdata rationaliseras. 1/4 av kommunen har varje år flygfotograferats från låg höjd vilket möjliggör kartdatafångst av hög noggrannhet. Leveranstiden av kartprodukter sker mycket snabbt vilket beror på kartbasens höga aktualitet och en erfaren personal. Inom avdelningen finns en reprofunktion som utöver plottning (utskrift av dokument och kartor) Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 13(17)

14 kopiering och montage även är involverad i uppbyggnaden av digitala registrerings- och dokumentationssystem. Uppgiften är i första hand att bistå med skanning. En lamineringsmaskin har ersatts och möjliggjort lamineringar i större format Lantmäteri Verksamheten Lantmäteriavdelningens verksamhet omfattar handläggning av lantmäteriförrättningar som kommunal lantmäterimyndighet, förande av fastighetsregister med tillhörande digital registerkarta och arkivservice mot såväl allmänhet som andra förvaltningar. Avdelningen ansvarar för adress-, plan-, byggnads- och lägenhetsregister, liksom ajourhållning av baskartan avseende bland annat gränser, fastighetsbeteckningar och servitut. Även beredning av namnärenden för den kommunala namnberedningen utförs. Avdelningen upprättar fastighetsförteckningar till detaljplaner med mera och medverkar vid upprättande av förslag till detaljplan avseende nya, ändrade eller upphävda fastighetsindelningsbestämmelser. Avdelningen har också en övrig uppdragsverksamhet till exempel upprättande av avtalshandlingar för lagfart och gränsutvisning. Analys av budgetuppföljning Intäkterna uppgick till tkr och översteg budgeterade tkr. Det avslutades 15 % fler ärenden jämfört med förra året. Kostnaderna uppgick till tkr, vilket är något lägre än budget. Kostnaderna för projektet "Servitutsutredningar" på Lantmäteriavdelningen ingår. Analys av verksamheten Avdelningens intäkter härrör främst från förrättningsverksamheten, avtalsintäkter från Lantmäteriet enligt samverkansavtal avseende fastighetsinformation, samt viss uppdragsverksamhet. Avdelningens nettokostnad, som finansieras genom kommunbidrag, avser ersättning för avdelningens service till allmänhet, övriga avdelningar och andra förvaltningar, samt för handläggningen av namn- och adressfrågor med mera. Självfinansieringsgraden blev 79 %, jämfört med ca 73 % för år Under inkom 148 fastighetsbildningsärenden, vilket är högre än genomsnittet för åren (123). Under avslutades 159 lantmäteriförrättningar, vilket är högre än genomsnittet för åren (134). Ärendebalansen minskade från 105 till 94 ärenden. Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 14(17)

15 5 Verksamhetsmått 5.1 Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygglov Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Bygglov, förhandsbesked Ingripandeärenden Beslut om kontrollplan, kontrollansvarig mm Brandfarlig vara Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 15(17)

16 Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Slutbesked Detaljplanering Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Förstudier Programsamråd Program godkänns / avbryts Plan med enkelt förfarande, samråd Plan med enkelt förfarande antas / avslutas Samråd normalt planförfarande Utställning normalt förfarande Plan med normalt förfarande antas / godkänns Utredning Yttrande Mätning Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Projekt Mätningsuppdrag Utstakningar / lägeskontroll Nybyggnadskartor Bygglovskartor Enkla bygglovskartor Kartor Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Uppbyggnad kartdatabasen (antal ha) Ajourhållning kartdatabasen (antal ha) Kartuppdrag övriga special (antal ha) Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 16(17)

17 5.1.5 Lantmäteri Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Avslutade förrättningar (fastighetsbildning) Ärendebalans 31/ Nybildade fastigheter Markerade gränspunkter Berörda befintliga fastigheter Berörda befintliga rättigheter Fastighetsrättsliga uppdrag mm Övriga registreringsåtgärder Nya / ändrade gatu- och kvartersnamn Nya / ändrade adresser Egen organisation Verksamhetsmått Utfall 2012 Utfall 2013 Budget Utfall Andel personer som har heltidsanställningar. 94,8 94,9 94 I stort sett har all personal heltidsanställningar. Anledningen till förkortad anställning beror på egen önskan och partiella sjukersättningar. Alla tjänster som utlyses är heltidstjänster. Samhällsbyggnadsnämnden, Årsredovisning facknämnder 17(17)

Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden

Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden 1 Inledning Samhällsbyggnadsnämnden har under året fått fram 500 nya byggrätter för bostäder vilket är i nivå med målet om 500-700 bostäder i detaljplaner

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2013. Samhällsbyggnadsnämnden

Årsredovisning facknämnder 2013. Samhällsbyggnadsnämnden Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 4 2.1 Infrastruktur... 4 2.2 Egen organisation...

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 1 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -05-24 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 2 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -09-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Företagandet växer genom

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2016

Årsredovisning facknämnder 2016 Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden - Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden 2017-02-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 4 2.1 Människor

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2012. Samhällsbyggnadsnämnden

Årsredovisning facknämnder 2012. Samhällsbyggnadsnämnden Årsredovisning facknämnder Samhällsbyggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 4 2.1 Infrastruktur... 4 2.2 Egen organisation...

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Budget Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd

Budget Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd Budget 2020 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd 2019-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Omvärldsanalys... 3 3 Kommunfullmäktiges indikatorer och nämndens indikatorer och uppdrag... 4 3.1 Företagandet

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 2 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vägen till kommunal lantmäterimyndighet - del 1(2) Mathias Rantanen 13-01-13 2 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Miljö och Byggnämnden Verksamheten har 2013 genomgått ett antal utmaningar där den största varit fortsatt personalomsättning med rekrytering och nyanställningar inklusive utbildning

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet för kommunens medborgare i lantmäteri- och fastighetsrättsliga frågor

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden Miljörapport Tertial 2 Servicenämnden Inledning I denna Miljörapport redovisas Servicenämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål 2013-2016 som beslutades 2012 av Kommunfullmäktige. Borås Stad har

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet Antagen av bygg- och miljönämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet ansvarar för att genomföra fastighetsbildning, förmedla och utveckla geografisk

Läs mer

Innehåll. I detta dokument har Samhällsbyggnadsförvaltningen samlat alla pågående planer. Här redovisar vi:

Innehåll. I detta dokument har Samhällsbyggnadsförvaltningen samlat alla pågående planer. Här redovisar vi: PÅGÅENDE PLANER Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg och miljönämnden: 2015 08 19 Innehåll I detta dokument har Samhällsbyggnadsförvaltningen samlat alla pågående planer. Här redovisar vi: - Kriterier för

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 1 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås... 3 2.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga...

Läs mer

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen DIARIENR 2014-02-26 SBN 2014-237 1 (5) HANDLÄGGARE Åke Andersson 08-535 364 06 Ake.andersson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos September 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10-18 1 Väsentliga händelser År 2017 har börjat precis som det slutade 2016, det är fortsatt

Läs mer

Årsredovisning Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Årsredovisning Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Årsredovisning Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden 2018-02-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser under året... 4 3 Strategiska målområden - indikatorer

Läs mer

Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR FLERBOSTADSHUS

Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR FLERBOSTADSHUS STADSBYGGNADSKONTORET Samrådshandling Martin Larsson, exploateringsingenjör Februari 2011 Diarienr. 2008 KSM 0026 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos februari 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-03-22 Väsentliga händelser Arbetet med att implementera den nya organisationen på samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Vad är en karta? Geografisk Information

Vad är en karta? Geografisk Information Vad är en karta? En karta beskriver "verkligheten" för ett större eller mindre område. Den kan se ut på många olika sätt, både till innehåll och till utförande. Den kan t ex vara en enkel skiss, en skolatlas,

Läs mer

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna 2018-11-27 Dnr 119-2018/4970 RAPPORT Er referens: N2018/03696/SUBT Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Måluppfyllelse för strategiska områden

Måluppfyllelse för strategiska områden Kommunstyrelsen - Räddningstjänsten 2018-2020 Nämndens verksamhetsplan och budgetförslag 1. Måluppfyllelse strategiska områden 2012 2016 Måluppfyllelse för strategiska områden 2016 2015 2014 2013 2012

Läs mer

Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet

Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet 1 [10] Kart- och mätenheten 2012-12-30 Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet Gäller från och med 2012-01-01 Antagen av kommunfullmäktige den 2011-12-15 Reviderad

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04 Byggnadsnämnden Nämndplan 2013 2012-10-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING OCKELBO SANDVIKEN HOFORS FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Trafik På Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning arbetar vi för en god trafiksäkerhet på våra kommunala gator, dessa frågor är en del av plan-

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Budgetuppföljningsprognos BUP , V ård - och omsorgsnämnden

Budgetuppföljningsprognos BUP , V ård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrive 2017-10 - 24 Handläggare Anki Ekeblad Controllerenheten Diarienummer 2016VON/0130 Vård - och omsorgsnämnden Budgetuppföljnings BUP 3 2017, V ård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Vård

Läs mer

Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR FLERBOSTADSHUS

Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR FLERBOSTADSHUS Samhällsbyggnadsförvaltningen Martin Larsson, exploateringsingenjör augusti 2011 Diarienr. 2008 KSM 0026 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bostäder vid Bollmora allé OMRÅDE FÖR FLERBOSTADSHUS

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012,

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, Dnr 46/2012-041 Budget 2013 Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, 98 2012-10-05 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Direktionen... 5 Central

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017,

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, Dnr 24/2017-041 Budget 2018 Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, 105 2017-10-11 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Bostäder i kv Porträttet

Bostäder i kv Porträttet ANTAGANDEHANDLING september 2009 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bostäder i kv Porträttet Tyresö 1:481-483 samt del av Tyresö 1:544, inom Tyresö kommun, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Kommunbidrag/ram 152 299 168 230 183 558 Resultat -5 224 +208 +6 926

Kommunbidrag/ram 152 299 168 230 183 558 Resultat -5 224 +208 +6 926 sid 1 (5) STADSBYGGNADSNÄMNDEN Verksamhet Stadsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom verksamheterna plan- och bygg, lantmäteri, trafikplanering, trafiksäkerhet och Karlstadsbuss. Den allra största

Läs mer

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011 261 BYGGNÄMNDEN BUDGET MED PLAN FÖR - Inledning/Sammanfattning Tids- och arbetsmässigt har detaljplanearbetet tidigare varit den klart tyngsta delen för byggnämndens politiker. Överföringen av ansvaret

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Tio år med V-Dala Miljö & Bygg tre kommuner i samverkan

Tio år med V-Dala Miljö & Bygg tre kommuner i samverkan Tio år med V-Dala Miljö & Bygg tre kommuner i samverkan Anna Kuylenstierna Miljö- och byggnadschef Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning Avesta Fagersta Norberg 2015-11-18 Värka eller Samverka

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS -01-09 Åsa Dryselius, avdelningschef HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med s medarbetare och utgår ifrån verksamhetsplan för (GF), GF:s plan

Läs mer

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår Delårsrapport augusti 2018 Överförmyndarnämnden Delår 2 2018 Innehållsförteckning 1 Viktiga och intressanta händelser ur ett medborgar/brukarperspektiv... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Uppföljning av grunduppdrag...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-12 165 Innehållsförteckning Övergripande... 3 Kommunfullmäktiges beslut... 7 2 Övergripande

Läs mer

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018 Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Innehållsförteckning 1 Ramanpassning... 3 2 Behov... 3 3 Budgetram 2016-2018... 4 4 Investeringsbehov... 4 5 Förutsättningar och verksamhetsförändringar...

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan?

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Varför har vi detaljplaner? Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 2019-01-17 Reviderad VERKSAMHETSPLAN 2019 Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Nämndens basuppdrag...4 Förutsättningar...5 Kommunens vision och förhållningssätt...6 Nämndens utvecklingsmål...7

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 1 (1) Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) (ordförande), Bengt-Åke Grip (M) (vice ordförande), Ewa Thorin (M), Per-Everth Staff (C),

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Olivera Boljanovic 1:e planarkitekt Telefon: 0176-712 09 E-post: olivera.boljanovic@norrtalje.se Dnr 2016-345.206 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Plan- och bygglovstaxa samt mät- och

Läs mer

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl.

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. Samrådshandling Dnr:284/2019 2019-06-19 Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. i Köpings tätort, Köpings kommun Planbeskrivning Dnr 284/2019 1 Innehåll Inledning 3 Syfte och

Läs mer

Underlag för taxekonstruktion

Underlag för taxekonstruktion Underlag för taxekonstruktion Kristina Isacsson, SKL Kommunala Lantmäteridagarna 2016-11-24 Kommunen väljer metod och upprättar taxa Måste taxan se ut på ett visst sätt? Nej! SKL tar fram underlag till

Läs mer

Stockholms stad släpper geodata fritt!

Stockholms stad släpper geodata fritt! Stockholms stad släpper geodata fritt! The Capital of Scandinavia Sida 1 Stadsbyggnadskontorets uppdrag Stadsbyggnadsnämnden möjliggör en växande stad för alla stockholmare i samverkan med övriga nämnder

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Nyckeltal för exploateringsnämnden

Nyckeltal för exploateringsnämnden Handläggare: Ulf Jacksén Telefon nr: 08-50827440 Mejladress: Ulf.jacksen@stockholm.se Nyckeltal för exploateringsnämnden För in underlag i gulmarkerad ruta Nyckeltal 71: Markanvisningar - antal lägenheter

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal JÄMFÖRELSERAPPORT Måttbandet mäter Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal En jämförelse av kommunens miljö-, bygg- och planverksamhet ur ett brukar- och medborgarperspektiv Deltagande kommuner: Luleå,, Skellefteå,,,,,

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Strategi för användning av geografisk information (GIS)

Strategi för användning av geografisk information (GIS) 2018-08-31 SID 1/5 Strategi för användning av geografisk information (GIS) Antagen av kommunfullmäktige 2018-08-27 110 Bakgrund Data med koppling till en geografisk angivelse (geodata) används sedan flera

Läs mer

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping Riktlinje 2017-04-03 3D och visualisering i Norrköping KS 2016/0805-8 Antagen av kommunstyrelsen 2017-02-27 Denna riktlinje syftar till att fungera vägledande för arbetet med visualisering och modellering

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 14 - Renhållning Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 1 Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 2 Utvecklingsplan 2015 Förvaltningens uppdrag, mål och strategier Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gravarne och Bäckeviks Municipalsamhälle, 14-GRA-8. - Upphävande av tomtindelning för Gravarne 1:279, 1:39 och del av 3:1

Ändring av Stadsplan för Gravarne och Bäckeviks Municipalsamhälle, 14-GRA-8. - Upphävande av tomtindelning för Gravarne 1:279, 1:39 och del av 3:1 PLANBESKRIVNING Ändring av Stadsplan för Gravarne och Bäckeviks Municipalsamhälle, 14-GRA-8 - Upphävande av tomtindelning för Gravarne 1:279, 1:39 och del av 3:1 Antagandehandling 2018-08-07 PBL 2010:900

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Arbete med detaljplanering i Ale kommun

Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering innebär att kommunen prövar markens lämplighet för bebyggelse enligt exploatörens/markägarens ansökan och enligt Plan- och bygglagen.

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer