Miljörapport Tertial Servicenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden"

Transkript

1 Miljörapport Tertial 2 Servicenämnden

2 Inledning I denna Miljörapport redovisas Servicenämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål som beslutades 2012 av Kommunfullmäktige. Borås Stad har valt att arbeta med att nå de nationella miljökvalitetsmålen i fyra prioriterade områden. Områdena är Hållbara perspektiv, Hållbar samhällsplanering, Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås samt Hållbar natur. För varje prioriterat område har ett antal mål och etappmål utarbetats. Målen anger vad vi vill uppnå och etappmålen definierar steg på vägen för att nå målen. Etappmålen ska uppnås under tiden För respektive etappmål framgår vilken nämnd eller bolag som har huvudansvar för att leda arbetet för att nå målet. Kommunens löpande arbete, som Miljö- och konsumentnämndens tillsyn eller miljöövervakning som styrs av regelverk, finns inte med som mål och etappmål. För varje etappmål anges åtgärder för att nå målet och hur det kan följas upp. För att nå etappmålen är det viktigt att ansvariga nämnder och bolag gör en mer detaljerad åtgärdsplan. De åtgärder och aktiviteter som nämnder och bolag tar fram ska presenteras kommunens digitala verktyg för målstyrning. Tre gånger per år, vid tertial uppföljning och årsredovisning, ska uppgifterna i verktyget kontrolleras och uppdateras. När nämnder och bolag behöver avsätta ökade resurser och investeringar för att nå etappmålen ska detta hanteras i den normala budgetprocessen. Det ska då tydligt framgå i budgetskrivningen att det avser åtgärder för att nå Borås Stads miljömål. Miljö- och konsumentnämnden ansvarar för den samordnande rapporteringen av hur arbetet med miljömålen fortlöper. Miljöbarometern, som nås via Borås Stads webbplats, ska synliggöra arbetet för att nå miljömålen för allmänheten. Miljömålsarbetet Etappmål 1b) Arbetet med att öka kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor bland samtliga anställda på Servicekontoret fortsätter. Etappmål 3a) Servicekontoret fortsätter arbetet med att öka andelen ekologiska livsmedel vid inköp. Etappmål 4a) Servicekontoret fortsätter ställa krav på hållbarhet och hänsynstagande vid upphandling och inköp av varor och tjänster. Etappmål 7a, b) Servicekontoret fortsätter arbetet för en fossilbränslefri organisation genom en övergång till en miljöanpassad fordonsflotta och hållbara drivmedel. Goda exempel Genom byte från traditionellt dieselbränsle till HVO-bränsle (Hydrerade Vegetabiliska Oljor, ett samlingsnamn för syntetiska dieselbränslen som är baserade på förnybara råvaror och ger lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid) kör Borås Stads samtliga tunga fordon sedan maj på miljöbränsle, trots att de ej är klassade som miljöfordon. Hållbara perspektiv Beskrivning I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 2(4)

3 konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och ger förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Borås Stad strävar efter att vara en ledande miljökommun och ett gott exempel på lokalt arbete med Sveriges nationella miljömål. Mål 1. Borås Stad har hög kompetens inom miljöområdet Alla förvaltningar och bolag arbetar enligt ett miljöledningssystem (1a) Indikatorer T1 T2 Certifierat miljöledningssystem, antal Ja Ja Ja Kommentar Hela förvaltningen är miljöcertifierad enligt ISO 14001:2004 Miljöledningssystem som inte är certifierat, antal Nej Nej Miljöutbildning för alla anställda (1b) Indikatorer T1 T2 Andel anställda som genomgått miljöutbildning som inkluderar utbildning om Borås Stads miljöarbete 92% 98% 90% 90% Kommentar Miljöutbildning hölls i mars för nyanställd personal, med Johan Linderstad som föreläsare, 40 deltagare. I samband med nyanställning genomgår medarbetarna miljöutbildning. Av de totalt 324 tillsvidareanställda (-08-31) beräknas 290 ha genomgått miljöutbildning. Servicekontoret genomför utbildning för nyanställda varje höst och vår. Några utb.platser är inbokade på miljöutbildning i höst. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Beskrivning Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, personoch gods-transporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet, hållbara transportlösningar och inspiration till miljömedvetna resvanor når vi det hållbara samhället. Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 3(4)

4 Mål 7. Borås Stad arbetar för att bli en fossilbränslefri organisation Minst 80 procent av Borås Stads tjänsteresor är fossilbränslefria eller sker med miljöfordon (7a) Åtgärder Status Åtgärder etappmål 7a) Minst 80 procent av Borås Stads tjänsteresor är fossilbränslefria eller sker med miljöfordon Pågående enligt plan Kommentar Av totalt 705 lätta fordon (<3,5 ton) är 66% miljöfordon (466 st). Av dessa 466 miljöfordon är 286 biogas, 154 etanol, 26 miljöfordon (bensin, diesel, hybrid enl 2013 års definition). Dessutom finns 4 elbilar i borås Stad. Hos SK är 57% miljöfordon (82 av 144). Arbetet med att öka till 80% miljöfordon pågår kontinuerligt. Minst 60 procent av Borås Stads arbetsfordon och transporttjänster är miljöfordon (7b) Åtgärder Status Åtgärder etappmål 7b) Minst 60 procent av Borås Stads arbetsfordon och transporttjänster är miljöfordon Pågående enligt plan Kommentar Av Borås Stads tunga arbetsfordon är 27% miljöfordon (14 av 51). Arbetet med att öka till 60% miljöfordon pågår kontinuerligt. Genom byte från traditionellt dieselbränsle till HVO-bränsle (Hydrerade Vegetabiliska Oljor, ett samlingsnamn för syntetiska dieselbränslen som är baserade på förnybara råvaror och ger lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid) kör Borås Stads samtliga tunga fordon på miljöbränsle, sedan maj, trots att de ej är klassade som miljöfordon. Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 4(4)

5 Dnr /SN Förslag: Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlas av Servicenämnden

6 Innehållsförteckning 1 Inledning Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag Goda resvanor och attraktiva kommunikationer Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Ekonomi och egen organisation Nämndens verksamhet Resultat Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamhetsmått Egen organisation Investeringar... 7 Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 2(8)

7 1 Inledning I tertialuppföljning 2 per , redovisas det bedömda ekonomiska utfallet för helår till tkr i överskott för Servicekontoret. I beloppet ingår extraordinära kostnader på 500 tkr till följd av KKV-processen huvudförhandling i Marknadsdomstolen samt inköp av datorer inom det s.k. Hyr- PC-konceptet. Förvaltningens intäktsförändringar enligt prognosen är drygt +9 % jämfört med budget för och ca -12 % jämfört med bokslut för år Nedgången i intäktsvolymerna under året jämfört med motsvarande volymer 2014 är en följd av att de stora exploateringsuppdragen på Viared Västra, Viared Norra och Nordskogen genererar mycket mindre produktion under. Alla avdelningar inom Servicekontoret visar ekonomisk stabilitet och genererar överskott. Det sätt som de beställande kommunala förvaltningarna och bolagen tillämpar beställarutförarekonceptet på, är helt avgörande för Servicekontorets framtida fortsatta utveckling. Detta är en viktig fråga framöver för hela Borås Stad. Ingemar Persson Förvaltningschef 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag 2.1 Goda resvanor och attraktiva kommunikationer Målbild Goda resvanor med alternativa och attraktiva kommunikationer vid både korta och långa resor, minskar belastningen på miljön. Kommunfullmäktiges indikatorer 2014 Målvärde T1 T2 Andel personfordon och servicefordon under 3,5 ton i Borås Stads verksamhet som är miljöfordon, %. Andel personfordon i Borås Stads verksamhet som är miljöfordon, % Andel personfordon och servicefordon under 3,5 ton i Borås Stads verksamhet som är miljöfordon, %. Andelen miljöfordon är i dagsläget oförändrat pga. att vi ofta byter miljöfordon mot miljöfordon. Vi även varit bundna till ett ramavtal som varit upphandlat enligt regeringens gamla miljöbilsdefinition. Detta avtal har gått ut , men detta får efterverkningar ca 3 år (fordonen är skrivna på 3- årsavtal). I nuläget arbetar nämnden utifrån SKL Kommentus ramavtal "Fordon ", vilket innebär att inköp av fordon görs enligt regeringens nya miljöbilsdefinition. Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 3(8)

8 En översyn av Borås Stads riktlinjer för resor, är en förutsättning för att andelen miljöbilar ska kunna öka igen. Andel personfordon i Borås Stads verksamhet som är miljöfordon, %. Se indikatorn för personfordon och servicefordon under 3,5 ton. 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Målbild En resurseffektiv och ansvarsfull utveckling säkerställer att nuvarande och kommande generationer får en hälsosam och god miljö. Kommunfullmäktiges indikatorer 2014 Målvärde T1 T2 Andel ekologiska livsmedel, %. 15, ,6 16,3 Andel ekologiska livsmedel, %. Vi kommer att aktivt arbeta för att öka inköpen av ekologiska livsmedel så att vi når målvärdet. Vi vill dock påtala att Pantängens servering inte har tillagningskök. Det innebär att basen i luncherna som serveras där är halvfabrikat. Det påverkar våra möjligheter att nå upp till målet för den enheten. 2.3 Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges indikatorer 2014 Målvärde T1 T2 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. 5,3 4,5 5,3 5,4 Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. 9,7 7 9,7 10,1 Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. 39, ,7 32,3 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Sjukfrånvaron ligger högre än målvärdet (kvinnor 5,9 %, män 5,2 %). Vi kommer även i fortsättningen att arbeta mycket målinriktat med rehabilitering för att på så sätt minska den långa sjukfrånvaron så mycket det är möjligt. Vissa sjukdomsdiagnoser ger långa behandlings- och tillfrisknandetider, men vi ska sträva efter att medarbetare ska kunna komma i arbete åtminstone på deltid så fort det går. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. et för indikatorn ligger högre än målvärdet (kvinnor 3,8 åa, män 6,3 åa). Vi arbetar för att minska antalet timavlönade och väljer andra anställningsformer när det är möjligt. Vi kommer ändå att behöva använda timavlönade, till exempel vid förstärkning vid idrottsevenemang eller vid andra punktinsatser, såsom storstädningar eller korttidsfrånvaro. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. et för indikatorn ligger lägre än målvärdet (kvinnor 30,0 %, män 33,1 %). Under utreder vi den här indikatorn för att få ett bra underlag till att arbeta vidare med. Vi väger också samman den informationen med de regelbundna kontrollerna av sjukfrånvaron som vi gör eftersom det finns ett sam- Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 4(8)

9 band mellan det och den aktuella indikatorn Kommunfullmäktige Uppdrag Status T2 Fullt ut implementera den nya IT-tjänsteförvaltningsmodellen i Borås Stad tillsammans med Stadskansliet som är beställare/ägare Delvis genomfört Kommentar Arbetet med att implementera Borås Stads Tjänsteförvaltningsmodell (där verksamhetstjänster stöds av IT-tjänster) har pågått under ett par år och kommer att kräva ytterligare en hel del insatser under innevarande år. Därutöver kommer tid att krävas för att få användarna att acceptera modellen i tillräcklig omfattning. Servicenämnden skall tillsammans med Stadskansliet fortsätta att utveckla beställar/utförarkonceptet för alla de nya administrativa funktionerna som tillfördes verksamheten Delvis genomfört Kommentar Arbetet att få de nytillkomna verksamheterna att förstå konceptet har fungerat bra. Att få beställarna av de olika tjänsterna att förstå sin egen roll i detta koncept, är fortfarande ganska trögt på en del håll. Även om utvecklingen går i rätt riktning, krävs ytterligare insatser åtminstone under detta och nästa år. Utveckla kunskapen om LOU-upphandlingar hos medarbetarna. Ambitionen är att se till att alla upphandlingar genomförs affärsmässigt i ännu högre grad och enligt gällande regelverk. Delvis genomfört Kommentar Sker genom utbildning av, och information till de medarbetare som berörs av detta. Detta arbete har pågått under förra året, under innevarande år och kommer att fortgå under de närmaste åren. Nämnden ska leverera ett resultat om 5 mnkr. Resultatet får inte skapas genom höjda kostnader visavi de kommunala verksamheter som är bundna till Servicenämnden, utan förväntas ske genom rationaliseringar. Delvis genomfört Kommentar Fokusering sker kontinuerligt på effektivitetsutveckling på frågor som är kopplade till områdena personal, produktion/planering, leverantörer och marknad/kunder. Uppföljning av det ekonomiska resultatet sker regelbundet. Servicenämnden ska erbjuda sina tjänster till Borås Stad. Nämnden ska inte konkurrera på den privata marknaden. Delvis genomfört Kommentar Servicenämnden avvaktar Kommunstyrelsens utredning och Marknadsdomstolens dom samt Revisionskontorets pågående utredning av beställarutförare-modellen innan vidare beslut tas. Dessa utredningar och beslut skall sedan ligga till grund för kommande hantering av hur Servicekontorets framtida verksamhet skall vara utformad, med avseende på KF:s budget. Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 5(8)

10 3 Nämndens verksamhet 3.1 Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Budget Prognos Avvikelse Tkr Intäkter Kostnader Buffert (endast i budget) Resultat Kommunbidrag Resultat efter kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamheternas kostnader och intäkter Tkr Budget Prognos Avvikelse Tkr Ledning och gemensamma funktioner Intäkt Kostnad Resultat Dataservice Intäkt Kostnad Resultat Personal- och Kontorsservice Intäkt Kostnad Resultat Entreprenad Intäkt Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 6(8)

11 Tkr Budget Prognos Avvikelse Tkr Kostnad Resultat Ekonomi - Fordon - Verkstad Intäkt Kostnad Resultat Totalt Intäkt Kostnad Rationaliseringskrav, enligt KF:s beslut Resultat Beloppen är inklusive interna transaktioner mellan avdelningarna samt exklusive genomgångstransaktioner avseende fakturering och kapitalkostnader. 4 Verksamhetsmått 4.1 Egen organisation Verksamhetsmått Aug 2014 Budget Aug Andel personer som har heltidsanställningar. 95, ,3 Alla medarbetare som kan och vill arbeta heltid ska göra det. De medarbetare som inte har heltidsanställning har permanent sjukersättning. Ett litet fåtal önskar att arbeta deltid och får då begära tjänstledigt från sina heltidsanställningar. Värdet för nyckeltalet kommer att variera med antalet anställda. 5 Investeringar Investeringsprojekt Tkr Godkänd utgift Utgift tom 2014 Jan-Aug Prognos Återstår Maskiner och fordon Samordning utskriftsenheter Kommunikationsutrustning Telefonväxel (förstudie pågår) Summa Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 7(8)

12 Analys Specifikation av maskiner och fordon, tkr Utgift tom -08 Utgift Servicekontoret 180 Utbildningsförvaltningen Borås Energi och Miljö AB Summa Servicenämnden, Tertial 2 facknämnder 8(8)

13 Miljörapport Tertial 2 Servicenämnden

14 Inledning I denna Miljörapport redovisas Servicenämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål som beslutades 2012 av Kommunfullmäktige. Borås Stad har valt att arbeta med att nå de nationella miljökvalitetsmålen i fyra prioriterade områden. Områdena är Hållbara perspektiv, Hållbar samhällsplanering, Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås samt Hållbar natur. För varje prioriterat område har ett antal mål och etappmål utarbetats. Målen anger vad vi vill uppnå och etappmålen definierar steg på vägen för att nå målen. Etappmålen ska uppnås under tiden För respektive etappmål framgår vilken nämnd eller bolag som har huvudansvar för att leda arbetet för att nå målet. Kommunens löpande arbete, som Miljö- och konsumentnämndens tillsyn eller miljöövervakning som styrs av regelverk, finns inte med som mål och etappmål. För varje etappmål anges åtgärder för att nå målet och hur det kan följas upp. För att nå etappmålen är det viktigt att ansvariga nämnder och bolag gör en mer detaljerad åtgärdsplan. De åtgärder och aktiviteter som nämnder och bolag tar fram ska presenteras kommunens digitala verktyg för målstyrning. Tre gånger per år, vid tertial uppföljning och årsredovisning, ska uppgifterna i verktyget kontrolleras och uppdateras. När nämnder och bolag behöver avsätta ökade resurser och investeringar för att nå etappmålen ska detta hanteras i den normala budgetprocessen. Det ska då tydligt framgå i budgetskrivningen att det avser åtgärder för att nå Borås Stads miljömål. Miljö- och konsumentnämnden ansvarar för den samordnande rapporteringen av hur arbetet med miljömålen fortlöper. Miljöbarometern, som nås via Borås Stads webbplats, ska synliggöra arbetet för att nå miljömålen för allmänheten. Miljömålsarbetet Etappmål 1b) Arbetet med att öka kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor bland samtliga anställda på Servicekontoret fortsätter. Etappmål 3a) Servicekontoret fortsätter arbetet med att öka andelen ekologiska livsmedel vid inköp. Etappmål 4a) Servicekontoret fortsätter ställa krav på hållbarhet och hänsynstagande vid upphandling och inköp av varor och tjänster. Etappmål 7a, b) Servicekontoret fortsätter arbetet för en fossilbränslefri organisation genom en övergång till en miljöanpassad fordonsflotta och hållbara drivmedel. Goda exempel Genom byte från traditionellt dieselbränsle till HVO-bränsle (Hydrerade Vegetabiliska Oljor, ett samlingsnamn för syntetiska dieselbränslen som är baserade på förnybara råvaror och ger lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid) kör Borås Stads samtliga tunga fordon sedan maj på miljöbränsle, trots att de ej är klassade som miljöfordon. Hållbara perspektiv Beskrivning I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 2(4)

15 konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och ger förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Borås Stad strävar efter att vara en ledande miljökommun och ett gott exempel på lokalt arbete med Sveriges nationella miljömål. Mål 1. Borås Stad har hög kompetens inom miljöområdet Alla förvaltningar och bolag arbetar enligt ett miljöledningssystem (1a) Indikatorer T1 T2 Certifierat miljöledningssystem, antal Ja Ja Ja Kommentar Hela förvaltningen är miljöcertifierad enligt ISO 14001:2004 Miljöledningssystem som inte är certifierat, antal Nej Nej Miljöutbildning för alla anställda (1b) Indikatorer T1 T2 Andel anställda som genomgått miljöutbildning som inkluderar utbildning om Borås Stads miljöarbete 92% 98% 90% 90% Kommentar Miljöutbildning hölls i mars för nyanställd personal, med Johan Linderstad som föreläsare, 40 deltagare. I samband med nyanställning genomgår medarbetarna miljöutbildning. Av de totalt 324 tillsvidareanställda (-08-31) beräknas 290 ha genomgått miljöutbildning. Servicekontoret genomför utbildning för nyanställda varje höst och vår. Några utb.platser är inbokade på miljöutbildning i höst. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Beskrivning Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, personoch gods-transporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet, hållbara transportlösningar och inspiration till miljömedvetna resvanor når vi det hållbara samhället. Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 3(4)

16 Mål 7. Borås Stad arbetar för att bli en fossilbränslefri organisation Minst 80 procent av Borås Stads tjänsteresor är fossilbränslefria eller sker med miljöfordon (7a) Åtgärder Status Åtgärder etappmål 7a) Minst 80 procent av Borås Stads tjänsteresor är fossilbränslefria eller sker med miljöfordon Pågående enligt plan Kommentar Av totalt 705 lätta fordon (<3,5 ton) är 66% miljöfordon (466 st). Av dessa 466 miljöfordon är 286 biogas, 154 etanol, 26 miljöfordon (bensin, diesel, hybrid enl 2013 års definition). Dessutom finns 4 elbilar i borås Stad. Hos SK är 57% miljöfordon (82 av 144). Arbetet med att öka till 80% miljöfordon pågår kontinuerligt. Minst 60 procent av Borås Stads arbetsfordon och transporttjänster är miljöfordon (7b) Åtgärder Status Åtgärder etappmål 7b) Minst 60 procent av Borås Stads arbetsfordon och transporttjänster är miljöfordon Pågående enligt plan Kommentar Av Borås Stads tunga arbetsfordon är 27% miljöfordon (14 av 51). Arbetet med att öka till 60% miljöfordon pågår kontinuerligt. Genom byte från traditionellt dieselbränsle till HVO-bränsle (Hydrerade Vegetabiliska Oljor, ett samlingsnamn för syntetiska dieselbränslen som är baserade på förnybara råvaror och ger lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid) kör Borås Stads samtliga tunga fordon på miljöbränsle, sedan maj, trots att de ej är klassade som miljöfordon. Servicenämnden, Miljörapport Tertial 2 4(4)

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 2 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

Sammanträdet är öppet för allmänheten.

Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2017-01-24 Tid: Tisdag 2017-01-31 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 1 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås... 3 2.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga...

Läs mer

Tertial Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Tertial Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Tertial 1 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Medborgares

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 1 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -05-24 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Utbildningsnämnden kallas till sammanträde: Tid: Tisdagen den 19 maj klockan Information för nämndens ledamöter/ersättare klockan

Utbildningsnämnden kallas till sammanträde: Tid: Tisdagen den 19 maj klockan Information för nämndens ledamöter/ersättare klockan KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA -05-12 Utbildningsnämnden kallas till sammanträde: Tid: Tisdagen den 19 maj klockan 14.00 Information för nämndens ledamöter/ersättare klockan 14.00-16.00 Plats: Viskastrandsgymnasiet,

Läs mer

Tid och plats Pantängen, Västerängsgatan 6 Borås kl. 13.00 16.00 Sammanträde kl. 16.00 17.00 Gruppsammanträden. kl. 17.00 18.

Tid och plats Pantängen, Västerängsgatan 6 Borås kl. 13.00 16.00 Sammanträde kl. 16.00 17.00 Gruppsammanträden. kl. 17.00 18. PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Pantängen, Västerängsgatan 6 Borås kl. 13.00 16.00 Sammanträde kl. 16.00 17.00 Gruppsammanträden. kl. 17.00 18.00 smöte Omfning 10-23 ande ledamöter Kent Hedberg (S) Robin

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Borås Stads. Miljömål. Sammanfattning

Borås Stads. Miljömål. Sammanfattning Borås Stads Miljömål 2013 2016 Sammanfattning Låt oss bli en ledande miljökommun! Borås 2025 Vision och strategi pekar ut en tydlig riktning. I Borås ska vi arbeta för en hållbar utveckling där de ekologiska,

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Mar 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Mar 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Mar 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 8 Hälsotal - total sjukfrånvaro...

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Koldioxidavgift och klimatfond

Koldioxidavgift och klimatfond Koldioxidavgift och klimatfond 2016-2021 Datum: 2016-01-01 Beställare: Kommunfullmäktige Utförare: Kommunkontoret, strategiska utvecklingsavdelningen Postadress Besöksadress Telefon växel Fax E-post Webbadress

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID Sätt er gärna partsgemensamt med personer från samma kommun, landsting eller region SYFTE MED DAGEN 1) Presentera manual för heltidsplan 2) Inspiration till att starta

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2009

Hållbarhetsredovisning 2009 09 Hållbarhetsredovisning 2009 Hertz är Sveriges ledande hyrbilsföretag. Med en så stark position följer ett stort ansvar gentemot miljön och företagets intressenter. Hertz arbetar därför sedan länge med

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Innehållsförteckning Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Inköpsprocessen Miljökrav tunga transporter Rätt

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 1 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Medborgares initiativkraft

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv Stationsnätet 1 Störst i Sverige med 750 stationer över hela landet, för såväl personbil som tung trafik 2 350 bemannade

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö Tjörns tids AB BUDGET Beslutad 2018-12-20 25 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns tids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av Orust kommun och Tjörns kommun producera, servera och leverera

Läs mer

2015-09-15. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-09-15. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA -09-15 Tid: Tisdag -09-22 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden för

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

Kompletterande GRI indikatorer 2012. Kompletterande information till Samhall AB:s årsoch hållbarhetsredovisning 2012

Kompletterande GRI indikatorer 2012. Kompletterande information till Samhall AB:s årsoch hållbarhetsredovisning 2012 Kompletterande GRI indikatorer 2012 Kompletterande information till Samhall AB:s årsoch hållbarhetsredovisning 2012 1 2 Personalrelaterade uppgifter MÅLUPPFYLLELSE PERSONALMÅL 2012 Område Mål Utfall Antal

Läs mer

Tid: Tisdagen den 22 februari klockan 13:00.

Tid: Tisdagen den 22 februari klockan 13:00. Kallelse/Föredragningslista 1(1) Sammanträdesdatum 2016-02-22 Tid: Tisdagen den 22 februari klockan 13:00. Plats: Sessionssalen Ugglan, Pantängen. OBS! Innan sammanträdet äter nämnden lunch tillsammans.

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Holmgren Ulla Datum 2016-08-30 Diarienummer KSN-2015-2455 Kommunstyrelsen Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter Sida 1 (7) 2015-02-02 Handläggare Karolina Ekman Telefon: 08 508 28996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-02-17 p 14 Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva

Läs mer

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira!

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 1 Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 2 Kommunstyrelsen beslut att 1. Staden antar som långsiktigt mål att konventionella fordon i stadens fordonspark, så långt

Läs mer

SP4. Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson

SP4. Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson SP4 BESLUTSFÖRSLAG Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson Datum Kommunalråd x Tillstyrkes Alternativt förslag 2016-01-27

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Uppföljningsrapport April 2015

Överförmyndarnämnden. Uppföljningsrapport April 2015 Överförmyndarnämnden Uppföljningsrapport April 2015 Uppföljningsrapport April 2015, Överförmyndarnämnden 2(8) 1 Verksamhetsanalys 1.1 Sammanfattning Kund/Brukare Överförmyndarnämnden är en myndighet som

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 2 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -09-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Företagandet växer genom

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010 för en bättre miljö Cramo Instant AB I de lokaler vi hyr ut är det inte möjligt att styra energiförbrukningen hos våra hyresgäster. Vad vi däremot kan göra för att minska den är att i större utsträckning

Läs mer

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 1 (6) Omsorgskontoret 2014-11-20 Dnr Än 2014-4 Äldrenämnden Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Delårsrapporten per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

SP1 BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta:

SP1 BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta: SP1 BESLUTSFÖRSLAG Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) för fastigheten Ljushults-Kärra 1:7 Kommunstyrelsen föreslås besluta:

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Samarbetsnämnd IT-drift

Samarbetsnämnd IT-drift Kallelse/föredragningslista 1(2) Samarbetsnämnd IT-drift Tid: 2017-03-23, kl. 14:00 Plats: Medborgarhuset i Arlöv, Stora Sessionssalen Pia Almström (M), ordförande Frånvaro anmäls till nämndsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande Regionservice vår verksamhet och vårt erbjudande Version 1.8, 24 januari 2013 Västra Götalandsregionen en av fyra direktvalda regioner i Sverige drygt 50 000 anställda budgetomslutning 2010: cirka 44,1

Läs mer

Illustrationer Ida Brogren

Illustrationer Ida Brogren Miljörapport 2013 Illustrationer Ida Brogren 2(40) Borås Stad Miljörapport 2013 Innehållsförteckning Inledning... 4 Hållbara perspektiv... 6 Mål 1. Borås Stad har hög kompetens inom miljöområdet... 6 Mål

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Feb 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Feb 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Feb 2016 Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Ekonomi... 4 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning...

Läs mer

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-09-13 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/1026 Delårsrapport per augusti 2010 Förslag till beslut Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden 1. För driftbudgeten redovisat

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Okt 2015

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Okt 2015 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Okt 2015 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrkort... 3 Verksamhetsidé... 3 Mål, mätetal och målvärden... 3 Nämndens strategier till målen... 4 Kommentar till

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi Hög ambitionsnivå för kollektivtrafiken som aktör i övergången till ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera

Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera Bilaga 3:1 Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera Kommunfullmäktiges indikatorer fastställdes i budget för. Stadsledningskontoret har för avsikt att i tertialrapport

Läs mer

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 1(5) för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 2(5) Inledning Den kommunalt drivna hemtjänsten har under de senaste åren redovisat ett underskott i verksamheten.

Läs mer