HelMet-bibliotekets låneregler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HelMet-bibliotekets låneregler"

Transkript

1 Till våra kunder HelMet-bibliotekets låneregler HelMet är en förkortning av Helsinki Metropolitan Area Libraries. Invånarna i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda har rätt att använda bibliotekstjänsterna i alla de fyra städerna. Biblioteket är öppet för alla Du är välkommen till biblioteket, där du kan låna böcker och annat material, vistas, studera, använda vår apparatur, läsa tidningar och böcker eller delta i olika evenemang och litteraturkvällar. Biblioteket erbjuder dig gratis sina mångsidiga samlingar, moderna apparatur och metoder för informationssökning samt utrymmen och personalens sakkunskap. För att använda bibliotekstjänsterna behöver du ett giltigt bibliotekskort och en Pin-kod. Låneregler Bekanta dig med lånereglerna och spara dem. De gällande reglerna hittar du också på webben, Då du får ditt bibliotekskort eller samtycker till att vara ansvarig person förbinder du dig att följa dessa regler och de ändringar som görs i reglerna. Beträffande bibliotekets apparater och rätten att använda dem har särskilda direktiv och regler utarbetats. Dessa hittar du på stadsbibliotekets webbplats. Tillsammans kan vi förbättra servicen Om du har synpunkter på eller önskemål beträffande samlingarna, verksamheten eller servicen kan du framföra dem till bibliotekets personal eller i HelMetwebbiblioteket, Bibliotekskort och Pin-kod Hur får man kortet Ett personligt bibliotekskort, lånerätt och en Pin-kod kan du få i alla HelMet-bibliotek eller i bokbussen. Du får kortet genom att uppge din adress och förete ett giltigt identitetsbevis som biblioteket kan godkänna. Identitetsbeviset ska vara försett med ditt foto och din personbeteckning. För att beviljas bibliotekskort ska man ha en adress i Finland. Det första bibliotekskortet är gratis. Den som inte har finländsk personbeteckning beviljas bibliotekskort för sex månader åt gången. Barn under 15 år beviljas bibliotekskort då målsman eller en myndig s.k. ansvarig person ger sitt skriftliga samtycke. Den ansvariga personen ansvarar för det material som lånats med under 15-åringens bibliotekskort.

2 Daghem, skolor och andra inrättningar och samfund beviljas bibliotekskort för ett år i sänder. För detta krävs dock skriftligt samtycke av en myndig ansvarig person, som ansvarar för materialet som lånats med inrättningens eller samfundets bibliotekskort. Den som förlorat sin lånerätt kan inte fungera som ansvarig person. Bibliotekskortet är personligt Du ansvarar för det material som lånats med ditt bibliotekskort. För att förhindra att bibliotekskortet missbrukas kan du be att personalen vid utlåningsdisken alltid ber om att få se ditt identitetskort. Då man använder utlåningsautomaten krävs alltid Pin-koden som identifiering. Med den ansvariga personens samtycke kan inrättningens eller samfundets bibliotekskort användas av inrättningens eller samfundets personal. Meddela genast om du förlorat ditt bibliotekskort Anmäl omedelbart till biblioteket om du tappat ditt bibliotekskort. Detta gäller också för den som fungerar som ansvarig person. Då biblioteket är stängt kan du lämna ett meddelande om förkommet kort i vår telefonsvarare genom att ringa till telefonnumret Då du anmält att du tappat ditt kort ansvarar du inte längre för det material som lånats med det försvunna kortet. Alla bibliotekskort som anmälts försvunna tas ur bruk. Det nya bibliotekskortet är avgiftsbelagt. Hur får man sin Pin-kod Utöver bibliotekskortet behöver du en Pin-kod då du använder utlåningsautomaten, kontrollerar eller förnyar dina lån eller reserverar material via HelMet webbiblioteket. Pin-koden behövs också då du använder våra övriga webbtjänster och då du använder kunddatorerna. Pinkoden får du personligen i biblioteket eller bokbussen. Kom ihåg att uppdatera dina kontaktuppgifter! Kom ihåg att genast meddela biblioteket om du byter namn, adress eller e-post-adress. Du kan kontrollera dina kontaktuppgifter på webbplatsen. Att kontrollera uppgifterna i kundregistret Du har rätt att kontrollera vilka uppgifter om dig som registrerats i bibliotekets kundregister. För att få kontrollera uppgifterna måste du legitimera dig med ett av biblioteket godkänt, giltigt identitetsbevis försett med foto och personbeteckning. Om du är ansvarig person för en inrättning eller ett samfund har du rätt att kontrollera ifrågavarande uppgifter. Som ansvarig person har du också rätt att få veta om försenade lån och obetalda avgifter som den under 15 åriga person har för vars kort du ansvarar. Du bör legitimera dig med ett av biblioteket godkänt, giltigt identitetsbevis försett med foto och personbeteckning för att kunna kontrollera uppgifterna.

3 Förhållandet mellan biblioteket och kunden är konfidentiellt Biblioteket ansvarar för att kundregistret är korrekt. Uppgifterna om låntagaren och den ansvariga personen registreras i ett kundregister som är gemensamt för stadsbiblioteken i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Biblioteket ansvarar för att kundregistret överensstämmer med personuppgiftslagen. Enligt personuppgiftslagen har biblioteket rätt att registrera kundens personbeteckning. Registerbeskrivningen finns till påseende i biblioteken och på webbplatsen. Att låna, returnera och förnya lån Hur mycket får man låna Du kan ha högst 40 lån samtidigt. Av dessa får högst 5 vara konsolspel, 5 BD-skivor och 5 DVD-skivor. Observera att biblioteket vid utlåning av filmer och konsolspel följer de åldersgränser som fastställts av Statens filmgranskningsbyrå samt de av det allmäneuropeiska åldersmärkningssystemet (PEGI) rekommenderade åldersgränserna. Utlåningstid Utlåningstiden är vanligtvis 28 dygn. Undantag i fråga om utlåningstiden: - För Bestseller-material är lånetiden sju (7) dygn - För DVD-skivor, BD-skivor och konsolspel är lånetiden sju (7) dygn - För de mest efterfrågade CD-skivorna (musik) kan lånetiden vara sju (7) dygn. Du får en påminnelse om förfallodagen 2 dygn i förväg om du har en fungerande e-postadress i bibliotekets kundregister och valt e-posten som din kontaktadress. Du kan också välja att få påminnelsen som ett avgiftsbelagt sms-meddelande. Förnyande av lån Du kan förnya dina lån i HelMet-webbiblioteket, biblioteket eller bokbussen tre (3) gånger, förutsatt att ingen annan reserverat materialet. Bestsellermaterial kan inte förnyas. Vid force majeure ansvarar biblioteket inte för konsekvenserna av att förnyandet misslyckats om det är fråga om en teknisk störning eller problem med webben. Returnering av lån Returnera dina lån senast på förfallodagen. Du kan returnera material till alla HelMet-bibliotek under deras öppettid. Om du vill kan du få ett kvitto på att du returnerat materialet. Vissa bibliotek har s.k.returneringsluckor. Om du då biblioteket är stängt returnerar materialet till en returneringslucka får du inte något kvitto eftersom materialet inte registreras som återlämnat i bibliotekssystemet. Personalen registrerar det material som lämnats in via returneringsluckan återlämnat först då biblioteket öppnar nästa gång. För det material som lämnats in via returneringsluckan räknas förseningsavgifter till dess att personalen registrerat att materialet återlämnats. Att returnera material via returneringsluckan sker på eget ansvar.

4 Du förlorar rätten att låna - om du inte returnerat material du lånat och det gått 28 dygn från lånets förfallodag - om du tappat bort eller skadat bibliotekets material - om dina obetalda ackumulerade avgifter uppgår till eller överstiger beloppet som anges i den bifogade avgiftstabellen Om biblioteket har en fordran på en låntagare som beviljats skuldsanering får man inte vidta åtgärder för att trygga betalningen av eller driva in en skuld som omfattas av betalningsförbud. Redan inledda åtgärder får inte fortsättas. Gäldenären får inte i fråga om en sådan skuld på grund av betalningsförsening fråntas sin lånerätt. Du återfår din rätt att låna - genom att returnera det försenade materialet - genom att ersätta det förlorade eller skadade materialet - genom att betala de upplupna beloppen Om avgiften inte betalas i biblioteket kan det ta ca en vecka att få tillbaka lånerätten. Lånerätten återställs först sedan biblioteket i den egna bokföringen registrerat betalningen. Om indrivningen av avgiften överförts på ett inkassobolag återställs lånerätten först då inkassobolaget betalat in avgiften på bibliotekets konto och biblioteket kontrollerat inbetalningen. Att reservera material Du kan reservera material antingen via HelMet-webbiblioteket eller i biblioteket. Material som finns inne i något bibliotek kan du reservera per telefon utan reservationsavgift om du avhämtar det själv från ifrågavarande verksamhetsställe. Du kan ha högst 30 reservationer i kraft samtidigt. Reservationerna är avgiftsbelagda för 18 år fyllda. Att reservera barn- och ungdomsmaterial är dock avgiftsfritt. Du får meddelande om att materialet finns att avhämta per brev, e-post eller så kan du beställa ett avgiftsbelagt sms-meddelande. Referens- och Bestsellermaterial kan inte reserveras. Material som inte ännu registrerats i bibliotekets samlingar kan inte reserveras i förväg. Att beställa fjärrlån Material som inte finns i stadsbibliotekens samlingar eller i huvudstadsregionens vetenskapliga biblioteks och specialbiblioteks samlingar kan beställas som fjärrlån från bibliotek i övriga Finland eller utomlands. Biblioteket förmedlar fjärrlån enligt gällande fjärrlåneregler och avgifter. Avgifter och indrivning För material som återlämnas eller förnyas efter förfallodagen uppbärs en förseningsavgift. Förseningsavgiften uppbärs för alla kalenderdagar, räknat från förfallodagen upp till maximibeloppet. För material från barn- och ungdomsavdelningen uppbärs inte förseningsavgift. Om materialet lämnats till indrivning uppbärs dessutom indrivningskostnaderna, också för barn- och ungdomsmaterial. Bibliotekets viktigaste avgifter finns upptagna i bilagan. Om du tappar bort eller förstör material måste du ersätta det. Anvisningar om hur materialet ersätts ingår i avgiftsbilagan.

5 Påminnelser Den första påminnelsen om försenat material sänds 14 dygn efter förfallodagen, den andra då 28 dygn gått från förfallodagen. Den första påminnelsen kan man också få per e-post. HelMet-bibliotekets system sänder påminnelse om obetalda a v g i f t e r för att förhindra att s k u l d e n föråldras. Indrivning Biblioteket använder ett inkassobolag för att driva in sina fordringar. HelMet-bibliotekets system överför fordringarna till det inkassobolag som ifrågavarande stadsbibliotek använder efter ca 60 dygn, räknat från förfallodagen. Indrivningen gäller också material som lånats av personer under 18 år samt material från barn- och ungdomsavdelningen. Den ansvariga personen ansvarar för allt material som lånats med under 15-åringens bibliotekskort. Vilken inkassobyrå som kopplas in beror på vilket stadsbibliotek som äger det ifrågavarande materialet. Tilläggsinformation om indrivningen hittar du i avgiftsbilagan. Observera att Att förlora sin nyttjanderätt Med förlust av nyttjanderätten avses att man under en viss tid är avstängd och inte får använda biblioteket. Detta gäller sådana fall då kunden trots förbud uppfört sig störande mot personalen eller övriga kunder. Hur länge kunden är avstängd kan vara från ett dygn till tre månader. Beslut om att avstänga en kund fattas av biblioteksdirektören eller av en medlem av bibliotekspersonalen, som fått fullmakt till detta. Innan en kund avstängs ska han ges möjlighet att bli hörd. I lindriga fall meddelas kunden om avstängningen muntligen och i övrigt skriftligt. Förbudet skall antecknas i bibliotekets kundregister och anteckningen avlägsnas då kunden återfått sin nyttjanderätt. Lånereglernas tillämpning och giltighetstid Dessa regler tillämpas av stadsbiblioteken i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda sedan de ifrågavarande städernas bibliotek godkänt dem. För att ändra reglerna krävs samstämmiga beslut av de fyra stadsbiblioteken. I bokbussarna, anstaltsbiblioteken och bibliotekens hemservice tillämpas dessa regler i tillämpliga delar. Dessa regler upphäver de tidigare reglerna, som fastställdes den Reglerna träder i kraft den och gäller tillsvidare. Uppsägningstiden är sex (6) månader. Biblioteket ansvarar inte för eventuella skador som det av-material (t ex DVD, CD, video) du lånat orsakar din utrustning och inte heller för de skador som med bibliotekets utrustning orsakas tredje part.

6 Bekanta dig också med: anvisningar -> avgifter Apparatur och bestämmelserna om hur denna utrustning får användas: : Svenska -> Anvisningar -> Låneregler -> Regler för användning av kunddatorerna Regler och avgifter för fjärrlån: Esbo: -> Biblioteket -> Fjärrlån Grankulla: bibban.net -> Grankulla stadsbibliotek -> Bibliotekets tjänster -> Fjärrlån Helsingfors: Vanda: -> Bibliotek -> Bibliotekstjänster -> Fjärrtjänster Bibliotekens hemsidor Esbo: Grankulla: -> Grankulla stadsbibliotek Helsingfors: Vanda:

Eeposbibliotekens användarregler

Eeposbibliotekens användarregler 1 Eeposbibliotekens användarregler Dessa användarregler gäller alla Eeposbibliotek. Reglerna träder i kraft 1.2.2017. Biblioteket är öppet för alla Eeposbibliotekens samlingar, tjänster och kundutrymmen

Läs mer

Helle-bibliotekens användningsregler

Helle-bibliotekens användningsregler Helle-bibliotekens användningsregler FRÅN 23.5.2017 Helle-biblioteken De här reglerna gäller alla Hellebibliotek. De städer och kommuner som har Hellebibliotek är: Askola Hangö (från 11/2017) Ingå (från

Läs mer

Helle-bibliotekens användningsregler

Helle-bibliotekens användningsregler Helle-bibliotekens användningsregler FRÅN OCH MED 14.9.2018 Helle-biblioteken De här reglerna gäller alla Hellebibliotek. Till Helle-nätverket hör de allmänna biblioteken i följande städer och kommuner:

Läs mer

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. från

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. från VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER från 1.6.2017 1 Regler för dig som använder Vaskibilioteken Dessa regler gäller alla Vaskibibliotek. Reglerna gäller från 1.6.2017. Kommunerna har rätt att skriva användarregler

Läs mer

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. från och med

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. från och med VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER från och med 1.1.2017 1 Regler för dig som använder Vaskibilioteken Dessa regler gäller alla Vaskibibliotek. Reglerna gäller från den 1. januari 2017. På biblioteket kan

Läs mer

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. fr.o.m. 1.1.2013

VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. fr.o.m. 1.1.2013 VASKI-BIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER fr.o.m. 1.1.2013 VASKI-bibliotekens användarregler Till VASKI-biblioteken hör stadsbiblioteken i Åbo, S:t Karins, Letala, Nådendal, Pemar, Reso och Nystad samt kommunbiblioteken

Läs mer

Vaski-bibliotekens användarregler. fr.o.m. 1.5.2012

Vaski-bibliotekens användarregler. fr.o.m. 1.5.2012 Vaski-bibliotekens användarregler fr.o.m. 1.5.2012 VASKI-bibliotekens användarregler Till VASKI-biblioteken hör stadsbiblioteken i Åbo, S:t Karins, Letala, Nådendal, Pemar, Reso och Nystad samt kommunbiblioteken

Läs mer

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016 Vaski-bibliotekens användarregler från och med 1.3.2016 1 Regler för dig som använder Vaskibilioteken Dessa regler gäller alla Vaskibibliotek. Reglerna gäller från den 1 mars 2016. Biblioteket är öppet

Läs mer

Helle-bibliotekens användningsregler

Helle-bibliotekens användningsregler Helle-bibliotekens användningsregler FRÅN OCH MED 14.9.2018 Helle-biblioteken De här reglerna gäller alla Helle-bibliotek. Till Helle-nätverket hör de allmänna biblioteken i följande städer och kommuner:

Läs mer

VASKIBIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. fr.o.m. 1.1.2014

VASKIBIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER. fr.o.m. 1.1.2014 VASKIBIBLIOTEKENS ANVÄNDARREGLER fr.o.m. 1.1.2014 1 Vaskibibliotekens användarregler Dessa användarregler gäller alla Vaskibibliotek. Användarreglerna gäller från den 1 januari 2014. I biblioteket kan

Läs mer

ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEK. HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER

ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEK. HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER 15.05.2008 1 REGISTRETS NAMN 2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE 3 REGISTERANSVARIGA 4 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR

Läs mer

2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE

2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE Registerbeskrivning Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda stadsbiblioteks kundregister Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 Avfattad den 15.5.2008 1 REGISTRETS NAMN HelMet-bibliotekens kundregister

Läs mer

KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 5 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR DESS UPPRÄTTHÅLLANDE

KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 5 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR DESS UPPRÄTTHÅLLANDE KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 1.5.2014 1 REGISTRETS NAMN 2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE 3 REGISTERANSVARIGA 4 KONTAKTPERSONER I ÄRENDEN ANGÅENDE REGISTRET

Läs mer

Ditt bibliotek i Karlskrona

Ditt bibliotek i Karlskrona SVENSKA Ditt bibliotek i Karlskrona 2003-10-01 Ditt bibliotek I Karlskrona kommun finns ett Stadsbibliotek och tio biblioteksfilialer. Dessa bibliotek finns för att du ska kunna hämta kunskap och få inspiration.

Läs mer

Ändring i bibliotekens låneregler

Ändring i bibliotekens låneregler Kulturnämnden 2006-10-26 69 6 Kulturnämndens arbetsutskott 2006-10-12 63 6 Ändring i bibliotekens låneregler Bibliotekschefen föreslår följande ändring i lånereglerna och textändring i broschyren Välkommen

Läs mer

Låneregler och avgifter för Bibliotek Mellansjö, Karlsborgs bibliotek

Låneregler och avgifter för Bibliotek Mellansjö, Karlsborgs bibliotek SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(1) Sammanträdesdatum 2017-11-29 Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 78 Dnr 2017-000069 Låneregler och avgifter för Bibliotek Mellansjö, Karlsborgs bibliotek Kultur- och

Läs mer

LÅNTAGARAVTAL under 18 år

LÅNTAGARAVTAL under 18 år LÅNTAGARAVTAL 1 (2) Biblioteket i Skara LÅNTAGARAVTAL under 18 år är ett samarbete med gemensamt biblioteksdatasystem och gemensamma låneregler för kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Regler vid Karlstads universitetsbibliotek

Regler vid Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek Regler vid Karlstads universitetsbibliotek Allmänna förutsättningar Karlstads universitetsbibliotek är ett offentligt bibliotek, öppet för alla. Universitetsbiblioteket

Läs mer

Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek, Beslutade i Biblioteksstyrelsen oktober 2018

Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek, Beslutade i Biblioteksstyrelsen oktober 2018 1(5) Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek, Beslutade i Biblioteksstyrelsen oktober 2018 Universitetsbiblioteket är Linköpings universitets viktigaste

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen. Låneregler och avgifter för biblioteken Karlsborg Mölltorp Undenäs

Kultur- och fritidsförvaltningen. Låneregler och avgifter för biblioteken Karlsborg Mölltorp Undenäs Kultur- och fritidsförvaltningen Låneregler och avgifter för biblioteken Karlsborg Mölltorp Undenäs Lånekort Du har nu fått ditt nya lånekort. Vi hoppas att du kommer att ha mycket glädje av det! Ditt

Läs mer

Skriv klarspråk på webben

Skriv klarspråk på webben Skriv klarspråk på webben Fortbildningsdag för bibliotekspersonal 14.5.2014 Eivor Sommardahl 14.5.2014 Institutet för de inhemska språken www.sprakinstitutet.fi För biblioteket? För andra myndigheter?

Läs mer

Regler för användning av universitetsbiblioteket

Regler för användning av universitetsbiblioteket Dnr MIUN 2019/761 2019-03-14 Mittuniversitetets bibliotek Regler för användning av universitetsbiblioteket Innehåll 1. Bibliotekslokalen... 1 2. Lån av material... 1 2.1 Reservationer och omlån... 2 2.2

Läs mer

Klicka på Logga in eller Egna sidor uppe till höger för att logga in i webbiblioteket.

Klicka på Logga in eller Egna sidor uppe till höger för att logga in i webbiblioteket. Egna sidor Klicka på Logga in eller Egna sidor uppe till höger för att logga in i webbiblioteket. Skriv in bibliotekskortets nummer eller ditt socialskyddssignum och din PIN-kod. Du kan också logga in

Läs mer

Bibliotek i Eda Kyrkogatan 4 Box Charlottenberg Älvuddsgatan 38 (vid torget) Åmotfors

Bibliotek i Eda Kyrkogatan 4 Box Charlottenberg Älvuddsgatan 38 (vid torget) Åmotfors Bibliotek i Eda 0571-282 30 Kyrkogatan 4 Box 56 673 22 Charlottenberg 0571-180 757 Älvuddsgatan 38 (vid torget) 670 40 Åmotfors 0571-283 78 Bokbranten 1 (Hierneskolan) 670 41 Koppom Låneregler: Att få

Läs mer

Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst

Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst Version 2.1 2012-08-28 2012-02-27 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Syfte 1.2 Ansvarsfördelning 2. Låntagarregister

Läs mer

Välkommen. till biblioteken i Nässjö

Välkommen. till biblioteken i Nässjö Välkommen till biblioteken i Nässjö Lånekort Det är gratis att skaffa bibliotekskort, men du måste visa legitimation. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för

Läs mer

Traditioner och nutid. Biblioteket syns

Traditioner och nutid. Biblioteket syns Salo stadsbibliotek Biblioteket betjänar Bibliotekstjänsterna har blivit mer mångsidiga än den traditionella låneoch returneringsverksamheten. Salo stadsbibliotek erbjuder material för informationshunger

Läs mer

Björneborgs stadsbibliotek Satakunta landskapsbibliotek

Björneborgs stadsbibliotek Satakunta landskapsbibliotek Björneborgs stadsbibliotek Satakunta landskapsbibliotek Användarguide Satakirjastot Bibliotekskort Utlåning och återlämning Reserveringar Pris och avgifter Internet Bibliotekskatalogen WebOrigo Kontaktinformation

Läs mer

GEOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN. DATASKYDDSBESKRIVNING 1 (5) EU:s allmänna dataskyddsförordning, artikel GTK/151/00.

GEOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN. DATASKYDDSBESKRIVNING 1 (5) EU:s allmänna dataskyddsförordning, artikel GTK/151/00. 1 (5) EU:s allmänna dataskyddsförordning, artikel 12 14 23.5.2018 GTK/151/00.19/2016 Bibliotekets kundregister Den registeransvarige Kontaktperson för frågor om registret Dataskyddsombudets kontaktuppgifter

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2013-07-05 Vår referens Sara Mellander Nämndsekreterare Sara.mellander@malmo.se Tjänsteskrivelse Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet

Det europeiska sjukvårdskortet Det europeiska sjukvårdskortet 26.07.2019 Innehåll 1 Det europeiska sjukvårdskortet... 1 1.1 Uppgifter som rör kortet... 1 1.2 Kortets giltighetstid... 2 1.3 Kortansökan... 2 1.4 Beställning av kortet...

Läs mer

Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst Version 2.0

Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst Version 2.0 Regler och rutiner för det gemensamma biblioteksdatasystemet inom Bibliotek Skåne Nordväst Version 2.0 2015-07-08_JA Innehåll INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Ansvarsfördelning... 3 2. LÅNTAGARREGISTER...

Läs mer

Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek

Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek 2018-05-239 1(5) Lånevillkor, ordningsregler samt regler för datoranvändning vid Linköpings universitetsbibliotek Universitetsbiblioteket är Linköpings universitets viktigaste gemensamma informationsresurs,

Läs mer

1 000 kr 350 kr 245 kr 1 350 kr 5 896 % 2 000 kr * 500 kr 350 kr 2 500 kr 1 822 % 3 000 kr ** 650 kr 455 kr 3 650 kr 1 183 %

1 000 kr 350 kr 245 kr 1 350 kr 5 896 % 2 000 kr * 500 kr 350 kr 2 500 kr 1 822 % 3 000 kr ** 650 kr 455 kr 3 650 kr 1 183 % Allmänna villkor Expresskredit Norden AB (hädanefter långivaren) förmedlar blancolån via SMS och på webben (sammanfattas hädanefter som mikrolån) till privatpersoner (hädanefter låntagaren) som uppfyller

Läs mer

version 2013-04-24 Regler policy och rutiner för Götabiblioteken

version 2013-04-24 Regler policy och rutiner för Götabiblioteken version 2013-04-24 Regler policy och rutiner för Götabiblioteken Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Syfte 1.2 Ansvarsfördelning 2. Låntagarregister 2.1 Inledning 2.2 Bibliotekskort och beställning 2.3

Läs mer

DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 30 PARTER Kärande Kungliga biblioteket Box 5039 102 41 STOCKHOLM DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm Ombud: verksjuristen Susanna Broms, adress som ovan Sid 1 (5) Mål nr

Läs mer

Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: Bibliotek 2013, version 5 Reviderad 2011-05-25

Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: Bibliotek 2013, version 5 Reviderad 2011-05-25 1 Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: Bibliotek 2013, version 5 Reviderad 2011-05-25 Kommentarer Regeldokumentet har processats fram sedan oktober 2010 och föreligger nu i sin 5:e version.

Läs mer

PRISLISTA idrotts- anläggningar och hallar, skollokaler, simhall, bibliotek

PRISLISTA idrotts- anläggningar och hallar, skollokaler, simhall, bibliotek Sida 1 av 6 PRISLISTA idrotts- anläggningar och hallar, skollokaler, simhall, bibliotek Gäller fr o m 2014-01-01 Bildarkivet gäller fr 2011-12-01 Allmänna anvisningar För olika brukarkategorier har olika

Läs mer

Regler och rutiner för Götabiblioteken

Regler och rutiner för Götabiblioteken Regler och rutiner för Götabiblioteken förslag till styrgruppens möte 2 juni 2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Syfte 1.2 Ansvarsfördelning 2. Låntagarregister 2.1 Inledning 2.2 Bibliotekskort

Läs mer

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi >

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi > Fråga bibliotekarien Länkbiblioteket Sökslussen Metasökprogrammet Frank och Söksam biblioteken.fi > : Informationssökning { www.biblioteken.fi/informationssokning Centrala söktjänster för olika sökbehov

Läs mer

Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun

Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun Fritidshem i Köpings kommun I regler och riktlinjer för fritidshem i Köpings kommun hittar du beskrivning på de olika verksamhetsformer som kommunen erbjuder.

Läs mer

Regler och rutiner för Götabiblioteken

Regler och rutiner för Götabiblioteken Regler och rutiner för Götabiblioteken antaget vid styrgruppens möte 27 november 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Syfte 1.2 Ansvarsfördelning 2. Låntagarregister 2.1 Inledning 2.2 Bibliotekskort

Läs mer

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Sida 1 (5) STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Webbadress 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Typ av kredit Det

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI FÄRDTJÄNST ENLIGT SOCIALVÅRDSLAGEN

ANVISNINGAR FÖR DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI FÄRDTJÄNST ENLIGT SOCIALVÅRDSLAGEN ANVISNINGAR FÖR DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI FÄRDTJÄNST ENLIGT SOCIALVÅRDSLAGEN Bästa färdtjänstkund! Här får Ni en bruksanvisning för färdtjänsten till Er hjälp. Färdtjänstresorna är avsedda för resor

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning 3236 Nr 891 Inrikesministeriets förordning om ändring av bilagan i inrikesministeriets förordning om polisens avgiftsbelagda prestationer Given i Helsingfors den 24 oktober 2003 I enlighet med inrikesministeriets

Läs mer

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015 Lånevillkor S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren)

Läs mer

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, januari 2015 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som

Läs mer

Boplats Syd Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD. den kommunala bostadsförmedlingen

Boplats Syd Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD. den kommunala bostadsförmedlingen Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD den kommunala bostadsförmedlingen SÅ FUNGERAR DET HUR ANMÄLER JAG MIG? Du anmäler dig till bostadskön genom att fylla i en ansökan på vår webbplats - www.boplatssyd.se

Läs mer

ANVISNINGAR OM FÄRDTJÄNST TILL DEM SOM ANLITAR HANDIKAPPTAXI

ANVISNINGAR OM FÄRDTJÄNST TILL DEM SOM ANLITAR HANDIKAPPTAXI ANVISNINGAR OM FÄRDTJÄNST TILL DEM SOM ANLITAR HANDIKAPPTAXI Bästa färdtjänstkund! Här får Ni en bruksanvisning för färdtjänsten till Er hjälp. Färdtjänstresorna är avsedda för resor enligt färdjänstkundernas

Läs mer

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Dessa avtalsvillkor tillämpas när Företaget ansluter sig till Pålitlig Partnertjänsten genom att lämna in en fullmakt till Suomen Tilaajavastuu Oy (senare ST).

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten 1/7 Mitt resekort Användarvillkor för tjänsten 2/7 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av tjänsten... 3 3 Användning av tjänsten och registrering i tjänsten... 3 4 Registeruppgifter och ändamål av behandling...

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 1. Inloggning och val av företag... 2 2. Val av företag... 2 3. Val av språk... 3 4. Aktivering och hantering av lunchförmåns beställningar...

Läs mer

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning. S&A Sverige AB 556678-2677, november 2011

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning. S&A Sverige AB 556678-2677, november 2011 Lånevillkor S&A Sverige AB 556678-2677, november 2011 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren)

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT Dessa allmänna villkor gäller från den 27 mars 2015. 1. Parter Dessa allmänna villkor gäller för kredit som efter godkänd ansökan beviljas företagskund ("Kunden") av

Läs mer

Åbo Akademis bibliotek

Åbo Akademis bibliotek Åbo Akademis bibliotek 6.9.2019 1 Vad kan biblioteket erbjuda dig? Böcker i olika format, tryckta och digitala Elektroniska resurser Tidskrifter och dagstidningar Ordböcker och uppslagsverk Utrymmen Handledning,

Läs mer

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 1. Avtalsobjekt och parter 1.1. Genom detta avtal (nedan Bruksvillkor ) avtalar Kunden och Itella Posten Ab om användningen av den del av de webbtjänster

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige Kreditförmedlare

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte någon rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna

Läs mer

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SVENSKA SPELS MEDLEMSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT 1.1 Detta avtal fastställer villkoren ( Allmänna Villkor ) för AB Svenska Spels ( Svenska Spel ) tillhandahållande av interaktiva tjänster

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Telefon E-post Webbadress Stockmann Oyj Abp Aleksanterinkatu 52, 00100

Läs mer

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen 1 (5) Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen Från 1.1.2014 Upphäver Esbos verksamhetsföreskrifter av 1.10.2009 om färdtjänst enligt socialvårdslagen. Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2014 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2014 Dessa resevillkor är giltiga fr.o.m. den 1.1.2014 och gäller användningen av HRT:s

Läs mer

Regler och rutiner för Götabiblioteken. Dokument antaget på Göta styrgrupps möte 1 juni 2018

Regler och rutiner för Götabiblioteken. Dokument antaget på Göta styrgrupps möte 1 juni 2018 Regler och rutiner för Götabiblioteken Dokument antaget på Göta styrgrupps möte 1 juni 2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 1. Syfte 2. Ansvarsfördelning 2. Låntagarregister 2.1 Inledning 2.2 Bibliotekskort

Läs mer

ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN

ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN JUSTITIEMINISTERIET ANVISNING PB 1, 00131 HELSINGFORS, Telefon (09) 18 251 ANVISNINGSSAMLINGEN 28 oktober 1998 3268/36/98 JM ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN Behörighet Ikraftträdelsebestämmelsen

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

Kundfinans kan endast bevilja lån till myndiga personer som klarar av Kundfinans krav och har en god fastställd betalningsförmåga.

Kundfinans kan endast bevilja lån till myndiga personer som klarar av Kundfinans krav och har en god fastställd betalningsförmåga. Allmänna villkor Kreditgivare är SMS Pengar Norden AB, 556221-6902 (hädanefter Kundfinans), som bedriver verksamhet under varumärket Kundfinans. Kundfinans tillhandhåller konsumentkrediter (hädanefter

Läs mer

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser.

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser. Given i Helsingfors den 13 mars 2003 Lag om domännamn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja informationssamhällets serviceutbud

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning Sida 1 av 5 Avtal om fastighetsanslutning Bilaga 5 Allmänna villkor Tack för att du valt att anlita oss för leverans av någon eller några av rubricerade Tjänster. Vi är IP Sweden AB med organisationsnummer

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Det nya medlemsregistret heter Kuksa. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret.

Läs mer

Köpvillkor. OBS! Efterkravsavgiften, f.n. 50 kr tillkommer om du väljer detta betalningsalternativ.

Köpvillkor. OBS! Efterkravsavgiften, f.n. 50 kr tillkommer om du väljer detta betalningsalternativ. Köpvillkor Priser: Alla priser är inkl. moms. Fraktkostnader inom Sverige ingår i priset. OBS! Efterkravsavgiften, f.n. 50 kr tillkommer om du väljer detta betalningsalternativ. Betalningsalternativ: 1.

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret. Samma medlemsregister används också för

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Dokumenttyp Datum. Sida Vår referens D-nr: 07-6365 2015-04-14 1 (5) Version C BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Användarvillkor för Ledningskollen.se Ledningskollen.se är en webbtjänst som syftar

Läs mer

rutin plan policy program regel riktlinje strategi taxa rutin för kravhantering vid VA- och avfallsenheterna ... Beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden

rutin plan policy program regel riktlinje strategi taxa rutin för kravhantering vid VA- och avfallsenheterna ... Beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden plan policy program regel rutin rutin för kravhantering vid VA- och avfallsenheterna riktlinje strategi taxa............................ Beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden Beslutandedatum: 2015-06-11

Läs mer

Riktlinjer för fakturering och kravhantering

Riktlinjer för fakturering och kravhantering 1/5 Beslutad när: 2017-09-25 187 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2017:383-003 Gäller fr o m: 2017-10-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla nämnder

Läs mer

Allmänna villkor Ver. 1.1 Gäller från 2011-03-25.

Allmänna villkor Ver. 1.1 Gäller från 2011-03-25. Allmänna villkor Ver. 1.1 Gäller från 2011-03-25. 1 Allmänt 1.1 Dessa villkor reglerar förhållandet mellan kunden ( Kund ) och Excellent Hosting Sweden AB ("EHSAB") 1.2 Kunden kan vara en myndig fysisk

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2010:6) om lån till hemutrustning för flyktingar och vissa andra utlänningar

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2010:6) om lån till hemutrustning för flyktingar och vissa andra utlänningar Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2010:6) om lån till hemutrustning för flyktingar och vissa andra utlänningar Grundförfattningen Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna.

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Medlemsregler Goodgame

Medlemsregler Goodgame Medlemsregler Goodgame Riksförbundet Goodgame Tullgatan 2E 252 70 Råå tel. 0736 440882 info@goodgame.se org.nr. 802412 2718 Ansöker du om medlemskap och inte gör ett aktivt föreningsval kommer du att bli

Läs mer

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord.

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. 1(9) Logga in på webbtjänsten För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. Om du har loggat in på webbtjänsten tidigare, mata in ditt Kund-ID och lösenord

Läs mer

Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: förslag inför Bibliotek 2013

Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: förslag inför Bibliotek 2013 - 1 - Regler och avgifter för Biblioteken i Norrbotten: förslag inför Bibliotek 2013 Reviderad 2011-02-01 Inledning och kommentarer Arbetsgruppen för regler och avgifter har bestått av: Britta Bergman,

Läs mer

ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN

ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN Information om regler för betalning av lån tagna efter den 30 juni 2001 2006 Innehåll Annuitetslån 3 Återbetalning 4 Trygghetsregler 9 Avskrivning 10 Flera lån 12 Återkrav

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

Produktvillkor för Frankeringsmaskin

Produktvillkor för Frankeringsmaskin PRODUKTVILLKOR 1 (6) Produktvillkor för Frankeringsmaskin 1.1.2015 PRODUKTVILLKOR 2 (6) Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Införa tjänsten... 3 2.1. Ansvar vid användning av frankeringsmaskin... 3

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_IN 1 *1059901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING Denna blankett för ansökan är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd som s.k. ingermanländsk återflyttare. 1) Du har

Läs mer

Frågor och svar gällande ehälsoservice

Frågor och svar gällande ehälsoservice Frågor och svar gällande ehälsoservice Allmänna frågor Varför lönar det sig att använda ehälsoservice? Med hjälp av ehälsoservice kan du var som helst sköta icke brådskande ärenden som gäller hälsan. Sådana

Läs mer

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016

Lånevillkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016 Lånevillkor S&A Sverige AB 556678-2677, juni 2016 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som

Läs mer

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, juni 2016 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som uppfyller

Läs mer

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016

Villkor. Allmän information. Lån. Återbetalning och avbetalning. Kostnader. Ränta. S&A Sverige AB , juni 2016 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, juni 2016 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som uppfyller

Läs mer

TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben!

TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben! Användarvillkor 1. GODKÄNNANDE AV VILLKOR Välkommen! TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben! TaxiPro24.se erbjuder dig som åkare en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd; SFS 2004:829 Utkom från trycket den 9 november 2004 utfärdad den 28 oktober 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer