Hur lånar jag på biblioteket?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur lånar jag på biblioteket?"

Transkript

1 Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort. Det är gratis att låna böcker och mycket annat på biblioteket. På biblioteket finns automater där du kan låna på egen hand. Du kan också få hjälp av någon av oss som jobbar på biblioteket. Här på webbplatsen kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur det fungerar att låna. Hur får jag ett bibliotekskort? Vad kostar det? Kommentar [j1]: Länkar till respektive rubrik. Hur länge får jag låna? Hur lånar jag om? Kan jag låna böcker via internet? Vad händer om jag inte lämnar tillbaka i tid? Vad händer om jag tappar bort eller har sönder något? Hur kan jag hitta en viss bok som jag vill låna? Hur ställer jag mig i kö på en bok? Har min favoritförfattares nya bok kommit in på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Hur får jag ett bibliotekskort? Hur får jag ett bibliotekskort? När du vill låna något på biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Kom in till oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. För att få ett bibliotekskort behöver du ha med dig din legitimation. När du skriver ditt namn på kortet betyder det att du lovar att följa bibliotekets regler. Vi behöver din adress, ditt telefonnummer och din e-postadress så att vi till exempel kan tala om när det är dags att lämna tillbaka dina böcker. Berätta därför för oss om du flyttar eller byter telefonnummer eller e-postadress. När du får ett lånekort får du också välja en pinkod. Det är en kod med fyra siffror som du använder när du till exempel ska låna böcker i bibliotekets 1 (6)

2 automater. Om du inte följer bibliotekets regler blir ditt kort spärrat och du kan inte låna något. Ta med dig ditt kort varje gång du går till biblioteket. Ditt bibliotekskort är ditt eget och det är bara du själv som får använda det. När du lånar en bok eller något annat så har du ansvar för boken tills du har lämnat tillbaka den. Om du förlorar ditt kort ska du tala om det för oss på biblioteket, så att vi kan spärra kortet. Annars kan någon annan använda det för att låna böcker. Då ansvarar du för de böckerna. Kan barn få bibliotekskort? Barn kan få bibliotekskort från det år de fyller sju år. När dina barn ska få bibliotekskort behöver du godkänna att de får det. Det är du som vuxen som har ansvar för det som barnen lånar. Varför behöver ni mitt personnummer? Ditt bibliotekskort är värdefullt. Du ansvarar för det som du lånar. Därför behöver vi veta vem du är. Vi sparar ditt personnummer i vårt register. När vi sparar uppgifter om dig gäller en lag som heter personuppgiftslagen. Vi får bara använda de uppgifter vi har om dig till sådant som du har godkänt. Till exempel kan vi skicka räkningar och hitta din adress om du flyttar. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Vad kostar det? Vad kostar det? Det kostar inget att låna böcker på biblioteket. Det kostar inte heller något att få ett bibliotekskort. Om du däremot förlorar ditt kort och behöver ett nytt kostar det 30 kronor. Om du lämnar tillbaka böckerna för sent får du som är över 16 år betala fem kronor per bok för varje ny vecka som den är försenad. Om en bok som du har lånat försvinner eller blir förstörd får du betala för den. En vuxenbok som har försvunnit kostar 300 kronor. Vad kostar det om jag inte lämnar tillbaka i tid? Vad kostar det om jag tappar bort eller har sönder något? Kommentar [J2]: Länk till Vad händer om jag inte lämnar tillbaka i tid? Kommentar [J3]: Länk till Vad händer om jag tappar bort eller har sönder något? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Hur länge får jag låna? 2 (6)

3 Hur länge får jag låna? Du får oftast låna en bok i fyra veckor. När du lånar får du ett kvitto där det står när du senast ska lämna tillbaka boken. Vissa böcker och till exempel cd-skivor får du låna under en kortare tid. Om du inte är färdig med boken efter fyra veckor kan du låna om den om ingen annan står i kö. Du får låna om boken två gånger. Sedan måste du lämna tillbaka den. Filmer kan du inte låna om. Du kan ha upp till 50 lånade böcker (filmer, tidskrifter och så vidare) hemma samtidigt. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Hur lånar jag om? Hur lånar jag om? Du kan låna om direkt på webbplatsen om ingen annan väntar på boken. För att låna om på webbplatsen behöver du först få en pinkod om du inte redan har en. Prata med oss nästa gång du kommer till biblioteket så får du välja en pinkod. Du kan tyvärr inte få koden via e-post. Du kan också låna om genom att gå till biblioteket, ringa på telefonnummer [08-xx xx xx] eller skicka e-post. Låna om direkt på webbplatsen. Skicka e-post till biblioteket. Kommentar [J4]: Direktlänk till omlån i bibliotekskatalogen. Kommentar [J5]: Länk som startar ett e-brev. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Kan jag låna böcker via internet? Kan jag låna böcker via internet? Flera av bibliotekets tjänster kan du komma åt här på webben. Du kan till exempel låna e-böcker. Du kan också låna om böcker som du redan har hemma. Dessutom kan du ställa dig i kö på en bok som någon annan har lånat. På biblioteket kallar vi det för att reservera en bok. Låna e-böcker Låna om böcker Ställ dig i kö på en bok. Kommentar [J6]: Direktlänk till där man lånar e-böcker. Kommentar [J7]: Direktlänk till där man lånar om böcker. Kommentar [J8]: Direktlänk till där man reserverar böcker. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Vad händer om jag inte lämnar tillbaka i tid? 3 (6)

4 Vad händer om jag inte lämnar tillbaka i tid? Att låna kostar ingenting. Däremot får du som är över 16 år betala en avgift om du lämnar tillbaka för sent. Så här mycket kostar det då: vuxenbok: 5 kronor för varje ny vecka ljudbok: 5 kronor för varje ny vecka cd-skiva: 5 kronor för varje ny vecka tidskrift: 5 kronor för varje ny vecka film: 20 kronor för varje ny dag snabblån: 5 kronor för varje ny dag. Du kan få betala max 100 kronor för allt du lämnar tillbaka samtidigt. För barnböcker behöver du inte betala något om du lämnar tillbaka dem för sent. Om du har en skuld på över 150 kronor kan du inte låna något mer förrän du har betalat skulden. När det har gått 10 dagar efter att du skulle ha lämnat tillbaka dina böcker (tidskrifter, filmer etc.) får du en påminnelse med e-post eller brev. Om du vill kan du be att få en påminnelse tidigare. Då får du ett e-brev eller ett sms några dagar innan lånetiden tar slut. Om boken har försvunnit så att du inte kan lämna tillbaka den får du betala för den. Här kan du läsa vad det kostar att betala något som har försvunnit. Vad kostar det om jag tappar bort eller har sönder något? Kommentar [J9]: Länk till Vad händer om jag tappar bort eller har sönder något? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Vad händer om jag tappar bort eller har sönder något? Vad händer om jag tappar bort eller har sönder något? Att låna kostar ingenting. Däremot får du betala om det som du har lånat försvinner eller går sönder. Vi ber dig att aldrig själv försöka laga något som har gått sönder. Hör av dig till oss på biblioteket direkt i stället. När det har gått 30 dagar efter att boken skulle lämnas tillbaka får du en räkning. Då kan du inte låna något mer förrän du har betalat räkningen. När du får en räkning får du även betala 30 kronor extra för själva räkningen. Så här mycket kostar det att betala för något som har försvunnit eller gått sönder: vuxenbok: 300 kronor ljudbok: 300 kronor barnbok: 150 kronor 4 (6)

5 tidskrift: 60 kronor cd-skiva: 200 kronor film: 600 kronor språkkurs: 600 kronor tevespel: mellan 300 och kronor nytt bibliotekskort: 30 kronor övrigt: fråga oss på biblioteket. I vissa fall kan du få betala mer om boken kostar mycket mer att köpa in än priset i den här listan. Vet du var boken är men kan inte lämna tillbaka den just nu (till exempel för att du har glömt den i sommarstugan)? Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Hur kan jag hitta en viss bok som jag vill låna? Hur kan jag hitta en viss bok som jag vill låna? I bibliotekskatalogen kan du söka bland böcker, cd-skivor och allt annat som du kan låna på biblioteket. Du kan använda din pinkod för att boka en bok. På bilioteket kallar vi det för att reservera. En e-bok kan du låna direkt via datorn. En vanlig bok får du komma till biblioteket och hämta. Logga in på Mina uppgifter. Kommentar [J10]: Direktlänk. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? / Hur kan jag hitta en viss bok som jag vill låna? Hur ställer jag mig i kö på en bok? Du kan ställa dig i kö på en bok reservera boken om boken är utlånad till någon annan. Det kostar 10 kronor per bok. Du kan välja om du vill få veta via e-post eller sms att boken har kommit tillbaka till biblioteket. Prata med oss om det nästa gång du kommer till biblioteket. Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? /Har min favoritförfattares nya bok kommit in på biblioteket? Har min favoritförfattares nya bok kommit in på biblioteket? Om du vill veta om en viss bok finns på biblioteket kan du söka i bibliotekskatalogen. Letar du efter en ny bok som inte finns på biblioteket? 5 (6)

6 Då kan du ha en automatisk bevakning som talar om när boken kommer till biblioteket. Tjänsten heter Nyhetsservice och finns under Mina uppgifter i bibliotekskatalogen. Gå till Nyhetsservice i bibliotekskatalogen. Kommentar [J11]: Direktlänk till Nyhetsservice. 6 (6)

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Lättläst om Nordea internetbank

Lättläst om Nordea internetbank Lättläst om Nordea internetbank Så här loggar du in till Nordea internetbank: 1. Skriv in www.nordea.fi i adressfältet och tryck på Enter-tangenten. 2. Skriv ditt användar-id och inloggningskoden i fälten.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Goda råd om pengar 1

Goda råd om pengar 1 Goda råd om pengar 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Lån och kredit... 12 Reklam och erbjudanden...

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Så här använder du erecept

Så här använder du erecept På Svenska Så här använder du erecept Hela Finland ska börja använda elektroniska recept, så kallade erecept. Du får mer information från ditt apotek eller din hälsostation. Du kan också gå in på webbsidan

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2015 1 2 Innehåll Vad är studiemedel?...6 Vem kan få studiemedel?... 7 Hur mycket pengar kan du få?... 9 Hur många poäng måste du läsa?...14 Hur länge kan du få studiemedel?...16

Läs mer

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag Lättläst Försörjningsstöd Socialbidrag Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är pengar som kommunen kan ge till människor som inte själva kan betala sina räkningar eller köpa mat och kläder och annat

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning?

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning? Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år FK 4089-B_Fa I vissa fall kan du få tillfällig föräldrapenning för ett barn som fyllt tolv år. Det gäller om barnet har en sjukdom

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

HelMet-bibliotekets låneregler

HelMet-bibliotekets låneregler Till våra kunder HelMet-bibliotekets låneregler HelMet är en förkortning av Helsinki Metropolitan Area Libraries. Invånarna i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda har rätt att använda bibliotekstjänsterna

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning?

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning? Föräldrapenning Föräldrapenning är den ersättning föräldrar får för att kunna vara hemma med sina barn i stället för att arbeta. Den betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn. Föräldrapenningen har tre

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning Lättläst Om du har en funktionsnedsättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Välkommen in. Här är det öppet jämt.

Välkommen in. Här är det öppet jämt. Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. Du kan även besöka oss på swedbank.se/digitalt. Där hittar du fler digitala tjänster och mer info om internetbanken. Observera att vissa

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer