Depression- diagnostik och behandling av vuxna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Depression- diagnostik och behandling av vuxna"

Transkript

1 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Division psykiatri 2 11 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Divisionschef Divisionschef Depression diagnostik och behandling av vuxna Gäller för: Division psykiatri Utarbetad av: Jonas Niklasson, Robert Lindahl, Elisabeth Skogsberg, Constantin Sandu Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

2 Sammanfattning Detta vårdprogram beskriver diagnostisering och behandling av vuxna med depressionssjukdomar. Bipolär sjukdom omfattas inte av följande vårdprogram. Vårdprogrammet gäller för lokala öppenvårdsenheter såväl som den länsgemensamma slutenvården. Depression är en folksjukdom med hög förekomst i samhället som kan leda till funktionsnedsättning inom flera områden i livet. Vid svårare tillstånd kan såväl självmordsrisk som psykotiska symtom tillstöta vilket gör att andra vårdprogram aktualiseras. Faktorer för en framgångsrik behandling är kontinuitet i vården och att vården sker i samarbete med patient och närstående. Vården av psykiatriska sjukdomar är under ständig utveckling och förändring och detta vårdprogram är framtaget enligt det rådande kunskapsläget och kommer att behöva revideras kontinuerligt. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Ansvar Syfte Patientgrupp Vårdnivåer och prioriteringar Vårdnivåer Hög prioritet inom psykiatrisk öppen och slutenvård Utredning och diagnostik inom psykiatrisk öppen och slutenvård Differentialdiagnostik Behandling Stödjande och uppföljande samtal Psykoterapeutisk behandling Fysioterapeutisk behandling Arbetsterapeutisk behandling Läkemedelsbehandling ECT Elektrokonvulsiv terapi Utvärdering av behandlingsinsatser Behandlingsavslut Referenser Bilagor Bilaga 1. Diagnostiska definitioner och terminologi enligt ICD Bilaga 2. Kognitiv modell av depression Bilaga 3. MADRSS och MADRS S poängskala Bilaga 4. Fysisk aktivitet vid depression Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

4 1. Ansvar Berörd verksamhetschef ansvarar för att verksamheten arbetar i enlighet med detta vårdprogram. 2. Syfte Syftet med vårdprogrammet är att utforma en god och jämlik vård för länets invånare. Vårdprogrammet ska vara riktlinjen för hälso och sjukvårdspersonal i det praktiska vårdarbetet inom öppen och slutenvården. 3. Patientgrupp Detta vårdprogram gäller för vuxna, 18 år och uppåt som uppfyller följande diagnoser: Diagnostiska definitioner och terminologi enligt ICD 10 Depression: F 32 F 39 (Bilaga1) Diagnostisk avgränsning Bipolär sjukdom: F 31 omfattas inte av följande vårdprogram. Förekomst och könsskillnader Depression är en folksjukdom med hög förekomst i samhället. Minst 25 procent av alla kvinnor och 15 procent av alla män kommer någon gång i livet att få en behandlingskrävande depression. Uppkomst och utveckling Orsaken till att en person utvecklar en depression kan härledas till förhållandet mellan yttre påfrestning och biologisk sårbarhet. Den första depressionen har ofta en påtaglig yttre orsak, såsom arbetslöshet, mobbing, separation eller sorg. Andra bidragande yttre faktorer kan vara sömnbrist, stress eller förluster av omsorgspersoner i tidiga barnaår (Se förklaringsmodell bilaga 2). Återfallsrisken vid depression är hög. Särskilda riskfaktorer är genetisk disposition och insjuknande i tidig eller sen ålder. Om personen inte får adekvat behandling finns risk för successiv försämring med ytterligare funktionsnedsättning, för långvarig sjukdom samt för återinsjuknande. Det finns också en ökad risk för självmordstankar, självmordsförsök och självmord. Detta är särskilt påtagligt vid de svårare tillstånden. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

5 4. Vårdnivåer och prioriteringar 4.1 Vårdnivåer Handläggning inom allmänmedicin Lindriga till medelsvåra depressioner. Handläggning inom psykiatrisk öppen och slutenvård Svåra depressioner med och utan psykotiska depressionssymptom. Hög eller svårbedömd suicidrisk Utebliven medicineffekt Recidiverande depression Remiss till allmänmedicin Efter stabil period med välinställd medicinering. ( Ytterligare information kring ansvars och arbetsfördelning mellan division allmänmedicin och division psykiatri beträffande patienter med psykiatrisk problematik) 4.2 Hög prioritet inom psykiatrisk öppen och slutenvård Psykotisk depression Hög eller svårbedömd suicidrisk Låg funktionsnivå Bristfälligt socialt nätverk 5. Utredning och diagnostik inom psykiatrisk öppen och slutenvård. Diagnosen depression ställs genom samtal med patienten, i vissa fall kompletterat med uppgifter från närstående och självskattningsskala som MADRSS (bilaga 3) eller BDI. Observera att detta är symptomskattningsskala och inte diagnosskala. Det är sällan bråttom att ställa rätt diagnos och omedelbart påbörja behandling. Det kan finnas tydliga fördelar att träffa patienten vid flera tillfällen för att få en bättre bild över dennes sjukdom. Viktiga anamnestiska uppgifter för utom aktuella symptom är hereditet, uppväxt, livsstil, socialt nätverk, familjesituation och tidigare belastande erfarenheter. Sociala problem som missbruk och våld i och utanför familjen samt ytterligare trauman bör beaktas. (se även vårdprogram Våld i nära relationer samt socialstyrelsens vägledning Att vilja se, vilja veta och att våga fråga vägledning för att öka förutsättningarna att upptäcka våldsutsatthet) Diagnostiska definitioner och terminologi enligt ICD 10 Depression: F 32 F 39 (Bilaga 1) Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

6 Bedöm vilken typ av depression patienten har: Depressiv episod Recidiverande Kronisk nedstämdhet Bedöm vilken grad depressionen har: Lindrig Medelsvår Svår MADRSS (bilaga 2) och BDI är ett stöd i symptomskattningen. Skattningsskalornas poäng tillsammans med den kliniska bedömningen avgör depressionens svårighetsgrad. Suicidbedömning är viktig. För ytterligare kunskap hänvisas till Vårdprogram för utredning och behandling av självmordsnära patienter. 5.1 Differentialdiagnostik Samsjuklighet vid depression är vanligt förekommande med andra psykiatriska sjukdomar som till exempel ångestsyndrom, PTSD, schizofreni, missbruk, personlighetsstörningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vissa somatiska sjukdomar behöver också uteslutas. För att differentialdiagnostisera mot ångest respektive bipolär sjukdom kan man ha hjälp av symptomskattningsskalor i form av HAD (ångest) respektive MDQ (bipolär) AUDIT och DUDIT(beroende). Beträffande differentialdiagnostik rekommenderas kontroll av somatiskt status, en noggrann läkemedels och droganamnes samt viss provtagning med förslagsvis S SR,SHb, BLPK, SNa, SK, SKreatinin, korrigerat SCa, S ASAT, SALAT, S vitamin B12 samt SFolat, PGlukos, STSH, Sfritt T4. Vid differentialdiagnostik för missbruk ordineras missbruksprover. Somatiska prover och missbruksprover finns sammanställt i provtagningspaket i Cosmic. Kompletterande undersökningar utöver detta görs utifrån kliniska fynd och anamnestiska uppgifter. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

7 6. Behandling När en patient söker vård för depressiva symtom är det prioriterat med en snabb bedömning. Faktorer för en framgångsrik behandling är kontinuitet i vården och att vården sker i samarbete med patient och närstående om patienten tillåter det. En vårdplan ska utformas tillsammans med patienten. Beakta särskilt barns behov av information, råd och stöd och särskilt rikta uppmärksamheten på barnets förhållanden och behov enligt barnperspektivet. När en patient är i behov av vård från både lokala öppenvårdsenheter och den länsgemensamma slutenvården är samverkan mellan enheterna viktig. Fastställda rutiner ska följas gällande överlämnande av patienten mellan olika enheter i divisionen. Om patienten har en bokad tid i öppenvården men är inlagd i slutenvården kan den tiden med fördel användas till planering och kommunikation mellan öppenoch slutenvården. Förutom telefonkontakt kan man kommunicera via datajournalsystemet. 6.1 Stödjande och uppföljande samtal Stödjande samtal innebär samtal med inriktning på att lösa eller lindra svårigheter som uppstår mellan det dagliga livets krav och patientens funktionsnivå. Stödjande samtal kan också handla om att förstärka det salutogena såsom vikten av tillräcklig sömn, matintag, fasta rutiner, att gå ut och röra på sig, tidiga tecken för återfall, att vårda sina relationer och inte isolera sig. Det kan innefatta krissamtal, motivationssamtal och pedagogiska samtal. Stödsamtal är en viktig del i vården för inneliggande patienter och som uppföljning i öppenvården. 6.2 Psykoterapeutisk behandling Vid lindriga till medelsvåra depressioner har psykoterapeutiska behandlingar visat sig ha god effekt på symtom och funktionsförmåga. Socialstyrelsens rekommendationer avseende psykoterapi baserar sig på de metoder som det hittills finns vetenskapligt stöd för. KBT KBT (Kognitiv beteendeterapi) är ett internationellt vedertaget samlingsbegrepp för teorier och tekniker baserade på inlärningspsykologiska principer. I KBT ryms till exempel beteendeterapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi. KBT fokuserar vanligtvis på svårigheter i härochnusituationen och bygger på att terapeuten och patienten utvecklar en samsyn på patientens problem. Terapin fokuserar på att förändra patientens tankar, vanor och beteenden. Man fastställer mål och arbetssätt för terapin, som sedan kontinuerligt följs upp och utvärderas. Oftast är KBT en tidsbegränsad korttidsterapi som omfattar sessioner. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

8 Psykodynamisk korttidspsykoterapi Psykodynamisk korttidspsykoterapi fokuserar på affekter och patientens känslouttryck i terapin. Man arbetar med tolkningar av mönster i patientens agerande. Det som händer i terapirelationen, inklusive terapeutens egna reaktioner, lyfts fram och man ger patientens önskningar, drömmar och fantasier utrymme. En oklarhet råder kring definitionen av korttidsterapi, men de flesta forskare räknar med en terapilängd under 40 terapisessioner. 6.3 Fysioterapeutisk behandling Som komplement till sedvanlig behandling av depression kan fysisk aktivitet ordineras vilket har symtomreducerande och återfallsförebyggande effekt (Bilaga 5). I Värmlands län är det Friskvården i Värmland som är mottagare för Fysisk Aktivitet på Recept (FaR). Också basal kroppskännedom (BK) kan i vissa fall utgöra ett tillägg till den sedvanliga behandlingen. BK är omnämnt med låg prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. 6.4 Arbetsterapeutisk behandling Vid depression kan patientens funktionsnivå vara nedsatt på flera områden. Det är viktigt att stimulera aktivitetsnivån i vardagslivet. Här kan en arbetsterapeutisk bedömning vara till hjälp med funktionsträning och strukturstödjande insatser. Kognitiva hjälpmedel kan också vara ett komplement till sedvanlig behandling, t ex förskrivning av tyngdtäcke för hjälp med sömnsvårigheter. 6.5 Läkemedelsbehandling Allmänt Aktiv uppföljning och kontinuerlig utvärdering av läkemedelsbehandling är viktigt. För att få bästa möjliga effekt av läkemedelsbehandling vid depressiva besvär har det visat sig att hög tillgänglighet samt god kontinuitet med behandlare är framgångsfaktorer. Att ha en tidig uppföljning av insatta åtgärder genom personlig kontakt eller per telefon vid några tillfällen under läkemedelsupptrappning och att utvärdering av läkemedelsbehandling sker är också nödvändigt och ökar också patientens följsamhet till behandling. Läkemedelsbehandling bör endast undantagsvis påbörjas på psykiatriska akutmottagningen. Ett förslag på uppföljning inom öppenvården kan vara en kontakt första veckan efter behandlingsstart med en ny kontakt efter 24 veckor för att utvärdera eventuell behandlingseffekt och ny förskrivning av läkemedel då den första provförpackningen oftast endast räcker för 4 veckors behandling. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

9 Lindrig depression Handläggs i första hand inom allmänmedicin. Psykoedukativa insatser eller antidepressiv läkemedelsbehandling vid recidiverande depression där antidepressiv läkemedelsbehandling tidigare haft god effekt. Medelsvår depression antidepressiv läkemedelsbehandling och/eller psykoterapeutisk behandling. Svår depression antidepressiv läkemedelsbehandling och/eller ECT. Recidiverande depression antidepressiv läkemedelsbehandling över längre tid och/eller i kombination med stämningsstabiliserande läkemedel. ECT. Val av läkemedel i första hand: Escitalopram (1020 mg) Sertralin (50200 mg) Mirtazapin (1560 mg) (kan framför allt vara ett förstahandsval vid depression med uttalad sömnstörning och/eller stort ångestpåslag) Venlafaxin (75300 mg) (kontroller av blodtrycket bör ske då substansen kan ge blodtrycksstegring) Insättning och dosoptimering skall ske under 48 veckor. Utvärdering av den antidepressiva effekten skall därefter ske för att kontrollera om depressionen uppnått remission. Om inte: ställningstagande till ytterligare dosoptimering, fortsatt aktiv exspektans eller preparatbyte. Vid remission efter förstagångsinsjuknande bör behandling fortgå minst sex månader. Vid recidiverande depressioner kan behandlingsperioderna behöva vara längre men det är viktigt att med jämna mellanrum ändå göra försök med nedtrappning/utsättning av läkemedel. Val av läkemedel i andra hand, när två av ovan nämnda läkemedel provats på ett adekvat sätt: Övriga antidepressiva inklusive Tricykliska antidepressiva (TCA) Om remission trots detta inte uppnås bör kombinations behandling övervägas. Här är evidensläget osäkert, det finns flera preparat att välja mellan och det finns inget som talar för att ett preparat är överlägset bättre än ett annat så en individuell prövning och omprövning måste göras. Kombinations behandling kan utgöras av tillägg av stämningsstabiliserande preparat (som Litium ) eller tillägg av antipsykosmedel (som Quetiapin). Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

10 Vid recidiverande depression bör kombinations behandling övervägas med ett stämningsstabiliserande preparat.(litium, antiepileptika eller vissa antipsykosmedel) 6.6 ECT Elektrokonvulsiv terapi ECT är en evidensbaserad form av behandling, som har hög effektivitet i kombination med få biverkningar. ECT har en specifik antidepressiv effekt och effekten är snabbare än vid läkemedelsbehandling. Biverkningar i form av minnesstörningar som kan ses i anslutning till behandlingen är sällan bestående. Indikationer: Svåra depressioner, depressioner med melankoliska drag, särskilt om det finns psykotiska drag och suicidbenägenhet. Uppföljande underhållsbehandling. Kontraindikationer: Absolut kontraindikation vid hjärtinsufficiens och nyligen genomgången hjärtinfarkt. Relativ kontraindikation vid konfusion, aneurysm med risk för ruptur, intrakraniell tryckstegring och obehandlad Glaukom. Se även Rutin Patientförberedelser för ECT. Samt broschyr patientinformation vid ECT. 6.7 Utvärdering av behandlingsinsatser Vårdplanen utvärderas kontinuerligt i samverkan mellan öppen och slutenvården samt patienten och revideras vid behov. 7. Behandlingsavslut Behandlingen avslutas när vårdplanens mål har uppnåtts. Efter en stabil period med välinställd medicinering kan patienten vid behov remitteras till allmänmedicin. För patienter som kommer på ett enstaka besök inom divison psykiatri på remiss eller egenremiss görs en bedömning om vilken behandling som är lämplig och var uppföljning ska ske enligt punkt 4, Vårdnivåer och prioriteringar. Om fortsatt uppföljning inte sker inom division psykiatri ska remissvar skrivas ut med hög prioritet. Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

11 8. Referenser Fass Herlofson Jörgen, Psykiatri, 2009 Läkemedelskommitténs Terapirekommendation för Landstinget i Värmland, Depression och Ångest, 2010 Landstinget i Värmland, Vårdprogram för utredning och behandling av självmordsnära patienter, 2014 Landstinget i Värmland Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom 2010 stöd för styrning och ledning Landstinget i Värmland ECT elbehandling. Information till patienter och närstående, 2015 Landstinget i Värmland, 2013, Vårdprogram Våld i nära relationer Landstinget i Värmland, division psykiatri, 2014, Rutin: Barn som anhörig/närstående till personer med psykisk sjukdom ska få råd, stöd och information Ottosson JanOtto, Psykiatri, 2010 SBU. Behandling av ångestsyndrom en systematisk litteraturöversikt. Rapport :1: SBU. Behandling av ångestsyndrom en systematisk litteraturöversikt. Rapport :2: Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Socialstyrelsen, 2014, Att vilja se, vilja veta och att våga fråga vägledning för att öka förutsättningarna att upptäcka våldsutsatthet) Merete M Mørch, efter Fennell, M (1989) Depression i K Hawton, P M Salkovskis, J Kirk & D M Clark (red.) Cognitive behavior therapy for psychiatric problems.oxford: Oxford MedicalPublications.Gleerups Utbildning AB, Mørch, M M & Rosenberg, N K (red.): Kognitiv terapi modeller och metoder. Bilagor Bilaga 1. Diagnostiska definitioner och terminologi enligt ICD 10 Bilaga 2. Kognitiv modell av depression Bilaga 3. MADRSS och MADRS S poängskala Bilaga 4. Fysisk aktivitet vid depression Depression diagnostik och behandling av vuxna (11)

12 Bilaga 1 F32 Depressiv episod Episodium depressivum Vid typiska episoder med lindrig (F32.0), medelsvår (F32.1) eller svår (F32.2 och F32.3) depression ses sänkt stämningsläge, minskad energi och nedsatt aktivitetsnivå. Förmågan att glädja sig, uppleva intresse och koncentrera sig är nedsatt och det finns en uttalad trötthet även efter ett minimum av ansträngning. Sömnstörning och aptitförlust är vanligt förekommande. Självkänsla och självtillit är nästan alltid reducerad och även vid lindriga depressionsepisoder är skuldkänslor eller ringhetsidéer ofta närvarande. Vid medelsvåra eller svåra depressioner varierar det sänkta stämningsläget föga från dag till dag eller som svar på händelser i omgivningen. Depressionen kan vara ledsagad av somatiska symtom såsom intresseförlust, glädjelöshet, uppvaknande flera timmar tidigare än normalt på morgonen, dygnsvariation där de depressiva symtomen är som värst på morgonen, uttalad psykomotorisk hämning eller agitation, aptitlöshet, viktförlust och nedsatt libido. Beroende på symtomens antal och allvarlighetsgrad kan en depressiv episod klassificeras som lindrig, medelsvår eller svår. Innefattar: Enstaka episoder av: depressiv reaktion psykogen depression reaktiv depression Utesluter: Anpassningsstörning (F43.2) Depressiv episod förenad med beteendestörning under F91. (F92.0) Recidiverande depressiva episoder (F33.) F32.0 Lindrig depressiv episod Två eller tre av ovannämnda symtom finns närvarande. Patienten är vanligtvis påverkad av tillståndet men är oftast i stånd att fortsätta med de flesta av sina aktiviteter. F32.1 Medelsvår depressiv episod Fyra eller flera av ovannämnda symtom finns närvarande. Patienten har troligen svårt att fortsätta med sina ordinarie aktiviteter. F32.2 Svår depressiv episod utan psykotiska symtom En depressionsepisod där ett flertal av ovannämnda symtom, vanligen låg självkänsla, skuldkänslor och ringhetsidéer, är närvarande i uttalad och plågsam form. Självmordstankar och självmordshandlingar är vanliga och ett antal somatiska symtom är oftast närvarande. Agiterad depression Egentlig depression Vital depression F32.3 Svår depressiv episod med psykotiska symtom Depressiv episod som under F32.2 men med hallucinationer, vanföreställningar, psykomotorisk hämning eller stupor av så allvarlig grad att vanliga sociala aktiviteter omöjliggörs. Tillståndet kan vara livshotande pga självmord, dehydrering eller svält. Hallucinationerna och vanföreställningarna är inte nödvändigtvis stämningskongruenta. Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97), version 2008

13 Bilaga 1 Enstaka episoder med: depressiv psykogen psykos depressiv reaktiv psykos egentlig depression med psykotiska symtom psykotisk depression F32.8 Andra specificerade depressiva episoder Atypisk depression Enstaka episoder med maskerad depression UNS Övriga depressioner F32.9 Depressiv episod, ospecificerad Depression UNS Depressiv störning UNS F33 Recidiverande depressioner Depressiones recurrentes En störning som karakteriseras av återkommande depressiva episoder enligt definitionen under depressiv episod F32. men utan anamnes på oberoende episoder med förhöjt stämningsläge och ökad energinivå (mani). Det kan emellertid förekomma korta episoder med lätt förhöjt stämningsläge och överaktivitet (hypomani) omedelbart efter en depressiv episod, ibland utlösta av antidepressiv medicinering. De djupare formerna av recidiverande depressioner (F33.2 och F33.3) har mycket gemensamt med bipolär sjukdom, egentlig depression, endogen depression och vital depression. Den första episoden kan uppträda när som helst i livet, från barndomen till seniet. Sjukdomsdebuten kan vara akut eller smygande och varaktigheten från veckor till många månader. Risken för att en patient med recidiverande depressioner skall drabbas av en manisk episod försvinner aldrig helt, oavsett antalet tidigare episoder. Om en manisk episod inträffar, bör diagnosen ändras till bipolär sjukdom (F31.). Innefattar: Recidiverande episoder med: depressiv reaktion psykogen depression reaktiv depression Årstidsrelaterad depression Utesluter: Recidiverande kortvariga depressionsepisoder (F38.1) F33.0 Recidiverande depression, lindrig episod En sjukdom som karakteriseras av återkommande depressionsepisoder. Den aktuella episoden är lindrig som under F32.0, och anamnes på manisk episod saknas. F33.1 Recidiverande depression, medelsvår episod En sjukdom som karakteriseras av återkommande depressionsepisoder. Den aktuella episoden är medelsvår, som under F32.1 och anamnes på manisk episod saknas. F33.2 Recidiverande depression, svår episod utan psykotiska symtom En sjukdom som karakteriseras av återkommande depressionsepisoder. Den aktuella episoden är svår, dock utan psykotiska symtom som under F32.2, och anamnes på manisk episod saknas. Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97), version 2008

14 Bilaga 1 Bipolär sjukdom, depressiv episod, utan psykotiska symtom Egentlig recidiverande depression utan psykotiska symtom Endogen depression utan psykotiska symtom Vital depression, recidiverande utan psykotiska symtom F33.3 Recidiverande depression, svår episod med psykotiska symtom En sjukdom som karakteriseras av återkommande depressionsepisoder. Den aktuella episoden är svår och det finns psykotiska symtom, som under F32.3. Anamnes på tidigare maniska episoder saknas. Bipolär sjukdom, depressiv episod, med psykotiska symtom Depressiv psykogen psykos med psykotiska symtom Depressiv reaktiv psykos Egentlig depression med psykotiska symtom Endogen depression med psykotiska symtom Psykotisk depression F33.4 Recidiverande depression utan aktuella symtom Patienten har tidigare haft två eller flera depressiva episoder enligt definitionen under F33.0 F33.3 men är sedan flera månader fri från depressiva symtom. F33.8 Andra specificerade recidiverande depressioner F33.9 Recidiverande depression, ospecificerad Långvarig depression UNS F34 Kroniska förstämningssyndrom Perturbationes mentis affectivae chronicae Varaktiga och ofta fluktuerande stämningsförändringar, där de individuella episoderna inte är tillräckligt uttalade för att kunna beskrivas som hypomana eller depressiva episoder av lättare grad. Då tillstånden varar i många år, ibland större delen av patientens vuxna liv, orsakar de avsevärt lidande och invaliditet. I några fall kan recidiverande eller enstaka maniska eller depressiva episoder uppträda i samband med ett kroniskt förstämningssyndrom. F34.0 Cyklotymi Varaktigt instabilt stämningsläge med åtskilliga episoder av depression och hypomani, inga av dem dock så svåra eller långvariga att diagnosen bipolär sjukdom (F31.) eller recidiverande depressioner (F33.) kan ställas. Störningen är vanligt förekommande hos anhöriga till patienter med bipolär sjukdom. Några patienter med cyklotymi utvecklar så småningom bipolär sjukdom. Affektiv personlighetsstörning Cykloid personlighet Cyklotym personlighet F34.1 Dystymi Ett kroniskt förstämningstillstånd av depressiv art med flera års varaktighet. Det är inte tillräckligt svårt och de individuella episoderna inte tillräckligt långa för att motivera diagnosen svår, medelsvår eller recidiverande depression (F33.). Depressiv neuros Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97), version 2008

15 Bilaga 1 Depressiv personlighetsstörning Neurotisk depression Varaktigt tillstånd med ångest och depression Utesluter: Tillstånd med ångest och depression (lindriga eller kortvariga) (F41.2) F34.8 Andra specificerade kroniska förstämningssyndrom F34.9 Kroniskt förstämningssyndrom, ospecificerat F38 Andra förstämningssyndrom Aliae perturbationes mentis affectivae Andra affektiva sjukdomar som inte motiverar klassifikation enligt F30F34 då de är varken tillräckligt svåra eller långvariga. F38.0 Andra enstaka förstämningssyndrom Blandad affektiv episod F38.1 Andra recidiverande förstämningssyndrom Recidiverande kortvariga depressiva episoder F38.8 Andra specificerade förstämningssyndrom F39 Ospecificerat förstämningssyndrom Perturbationes animi affectivae non specificatae Affektiv psykos UNS Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97), version 2008

16 2 : teoretiska modeller formulär 4 Kognitiv modell av depression Tidiga erfarenheter Dysfunktionella antaganden och scheman formas Kritiska händelser Scheman och antaganden aktiveras Negativa automatiska tankar Fysiologiska faktorer Beteendefaktorer Depression Affektiva faktorer Motivationella faktorer Kognitiva faktorer Av Merete M Mørch, efter Fennell, M (1989) Depression i K Hawton, P M Salkovskis, J Kirk & D M Clark (red.) Cognitive behavior therapy for psychiatric problems.oxford: Oxford Medical Publications. Gleerups Utbildning AB, Mørch, M M & Rosenberg, N K (red.): Kognitiv terapi modeller och metoder.

17 Bilaga 3 MADRS självskattning för depression MADRS betyder Montgomery Åsberg Depression Rating Scale (Montgomery Åsberg 1979). Skalan är utvecklad ut ett annat större batteri av frågor kallat CPRS (Comprehensive psychopatological rating scale). Instrumentet består av nio frågor där man kan få mellan 0 till 6 poäng (så teoretiskt kan man ha mellan 054 poäng totalt). Ju högre poäng desto mer deprimerad. Instrumentet är mycket väl studerat och används i många vetenskapliga utvärderingar av depression världen över. Avsikten med formuläret är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre dygnen. Formuläret innehåller en rad påståenden om hur man kan må i olika avseenden. Påståendena uttrycker olika grader av obehag, från frånvaro av obehag till maximalt uttalat obehag. Välj det alternativ som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Klicka endast i ett alternativ per fråga.tänk inte alltför länge, utan försök arbeta snabbt. 1. Sinnesstämning Här ber vi dig beskriva din sinnesstämning, om du känner dig ledsen, tungsint eller dyster till mods. Tänk efter hur du har känt dig de senaste tre dagarna, om du har skiftat i humöret eller om det har varit i stort sett detsamma hela tiden, och försök särskilt komma ihåg om du har känt dig lättare till sinnes om det har hänt något positivt. Jag kan känna mig glad eller ledsen, allt efter omständigheterna. 0 1 Jag känner mig nedstämd för det mesta, men ibland kan det kännas lättare. 2 3 Jag känner mig genomgående nedstämd och dyster. Jag kan inte glädja mig åt sådant som vanligen skulle 4 göra mig glad. 5 Jag är totalt nedstämd och olycklig att jag inte kan tänka mig värre Oroskänslor Här ber vi dig markera i vilken utsträckning du haft känslor av inre spänning, olust och ångest eller odefinierad rädsla under de senaste tre dagarna. Tänk särskilt på hur intensiva känslorna varit, och om de kommit och gått eller funnits hela tiden. Jag känner mig mestadels lugn. 0 1 Ibland har jag obehagliga känslor av inre oro. 2 3 Jag har ofta en känsla av inre oro som ibland kan bli mycket stark, och som jag måste anstränga mig för 4 att bemästra. 5 Jag har fruktansvärda, långvariga eller outhärdliga ångestkänslor. 6

18 Bilaga 3 3. Sömn Här ber vi Dig beskriva hur bra du sover. Tänk efter hur länge du sovit och hur god sömnen varit under de senaste tre nätterna. Bedömningen skall avse hur du faktiskt sovit, oavsett om du tagit sömnmedel eller ej. Om du sover mer än vanligt, sätt din markering vid Jag sover lugnt och bra och tillräckligt länge för mina behov. Jag har inga särskilda svårigheter att somna. Jag har vissa sömnsvårigheter. Ibland har jag svårt att somna eller sover ytligare eller oroligare än vanligt. Jag sover minst två timmar mindre per natt än normalt. Jag vaknar ofta under natten, även om jag inte blir störd. Jag sover mycket dåligt, inte mer än 23 timmar per natt. 4.Matlust Här ber vi dig ta ställning till hur din aptit är, och tänka efter om den på något sätt skilt sig från vad som är normalt för dig. Om du skulle ha bättre aptit än normalt, markera då det på 0. Min aptit är som den brukar vara. 0 1 Min aptit är sämre än vanligt. 2 3 Min aptit har nästan helt försvunnit. Maten smakar inte och jag måste tvinga mig att äta. 4 5 Jag vill inte ha någon mat. Om jag skall få någonting i mig, måste jag övertalas att äta Koncentrationsförmåga Här ber vi dig ta ställning till din förmåga att hålla tankarna samlade och koncentrera dig på olika aktiviteter. Tänk igenom hur du fungerar vid olika sysslor som kräver olika grad av koncentrationsförmåga, t ex läsning av komplicerad text, lätt tidningstext och TVtittande. Jag har inga koncentrationssvårigheter. 0 1 Jag har tillfälligt svårt att hålla tankarna samlade på sådant som normalt skulle fånga min uppmärksamhet (t ex läsning eller TVtittande). 2 3 Jag har påtagligt svårt att koncentrera mig på sådant som normalt inte kräver någon ansträngning från 4 min sida (t ex läsning eller samtal med andra människor). 5 Jag kan överhuvudtaget inte koncentrera mig på någonting. 6

19 Bilaga 3 6. Initiativförmåga Här ber vid dig försöka värdera din handlingskraft. Frågan gäller om du har lätt eller svårt för att komma igång med sådant du tycker du bör göra, och i vilken utsträckning du måste över vinna ett inre motstånd när du skall ta itu med något. Jag har inga svårigheter med att ta itu med nya uppgifter. 0 1 När jag skall ta itu med något, tar det emot på ett sätt som inte är normalt för mig. 2 3 Det krävs en stor ansträngning för mig att ens komma igång med enkla uppgifter som jag vanligtvis utför 4 mer eller mindre rutinmässigt. 5 Jag kan inte förmå mig att ta itu med de enklaste vardagssysslor Känslomässigt engagemang Här ber vi dig ta ställning till hur du upplever ditt intresse för omvärlden och för andra människor, och för sådana aktiviteter som brukar bereda dig nöje och glädje. Jag är intresserad av omvärlden och engagerar mig i den, och det bereder mig både nöje och glädje. 0 1 Jag känner mindre starkt för sådant som brukar engagera mig. Jag har svårare än vanligt att bli glad eller svårare att bli arg när det är befogat. 2 3 Jag kan inte känna något intresse för omvärlden, inte ens för vänner och bekanta. 4 5 Jag har slutat uppleva några känslor. Jag känner mig smärtsamt likgiltig även för mina närmaste Pessimism Frågan gäller hur du ser på din egen framtid och hur du uppfattar ditt eget värde. Tänk efter i vilken utsträckning du ger dig självförebråelser, om du plågas av skuldkänslor, och om du oroat dig oftare än vanligt för t ex din ekonomi eller din hälsa. Jag ser på framtiden med tillförsikt. Jag är på det hela taget ganska nöjd med mig själv. 0 1 Ibland klandrar jag mig själv och tycker att jag är mindre värd än andra. 2 3 Jag grubblar ofta över mina misslyckanden och känner mig mindervärdig eller dålig, även om andra tycker 4 annorlunda. 5 Jag ser allting i svart och kan inte se någon ljusning. Det känns som om jag var en alltigenom dålig människa, och som om jag aldrig skulle kunna få någon förlåtelse för det hemska jag 6 gjort.

20 Bilaga 3 9. Livslust Frågan gäller din livslust, och om du känt livsleda. Har du tankar på självmord, och i så fall, i vilken utsträckning upplever du detta som en verklig utväg? Jag har normal aptit på livet. 0 1 Livet känns inte särskilt meningsfullt men jag önskar ändå inte att jag vore död. 2 3 Jag tycker ofta det vore bättre att vara död, och trots att jag egentligen inte önskar det, kan självmord 4 ibland kännas som en möjlig utväg. 5 Jag är egentligen övertygad om att min enda utväg är att dö, och jag tänker mycket på hur jag bäst skall 6 gå tillväga för att ta mitt eget liv. Summa: Tolkning: 011 poäng Ingen depression 1220 poäng Måttlig depression >20 poäng Hög sannolikhet för egentlig depression om tillståndet varat mer än två veckor >40 poäng Inläggning på psykiatrisk klink bör övervägas (delvis beroende på förekomst av självmordstankar, anhörigstöd etc.)

21 Bilaga 4 Fysisk aktivitet vid depression Brita Bolin, Karin Olsson, Gunilla Pålsson Leg sjukgymnaster i Landstinget i Värmland utvecklingsgruppen Symptom på depression: 1. Nedstämdhet 2. Klart minskat intresse för aktiviteter 3. Viktnedgång eller viktuppgång 4. Sömnstörning 5. Svårighet att sitta stilla eller är helt apatiskt 6. Trötthet/energilöshet 7. Känslor av värdelöshet och eller skuldkänslor. 8. Koncentrationssvårigheter eller svårigheter att fatta beslut 9. Återkommande tankar på döden Om minst fem av ovanstående symtom (varav minst ett av symtomen 1 eller 2) förekommer under samma tvåveckorsperiod kan diagnosen depression ställas. Förekomst: I Sverige kommer ungefär 25 procent av alla kvinnor och 15 procent av alla män kommer någon gång i livet att få en behandlingskrävande depression. Orsak, riskfaktorer: Något enkelt orsakssamband finns inte. En modell som ofta används är stress och sårbarhet men individuella skillnader är stora. Förluster av olika karaktär är vanligt som utlösande faktorer. Depression dominerar när det gäller sjukskrivning och är den viktigaste orsaken till fullbordat självmord. Ordination av fysisk aktivitet Träningsform Basaktivitet Promenader, hushålls o trädgårdsarbete Konditionsträning Minst 9 veckor Styrketräning Minst 9 veckor Intensitet Måttlig/prome nadvänlig takt Måttligt till ansträngande 810 övningar 13 set med 812 repetitioner Frekvens Varje dag 23 gånger per vecka 23 gånger /vecka Duration 30 min min min Prognos: Depression leder till nedsatt funktionsnivå både i arbetsliv och socialt och innebär ett stort lidande för den som drabbas samt anhöriga. Fysisk aktivitet minskar risken att drabbas igen efter tillfrisknande. Behandling: Fysisk aktivitet minskar symtomen. Behandling med antidepressiva läkemedel och flera psykoterapiformer som kognitiv terapi och interpersonell terapi har dokumenterad effekt. Effekt av fysisk aktivitet: Fysisk träning har visat sig öka tilltron att klara av saker, ger ökat självförtroende samt mer positiva tankar och känslor. Fysisk träning ger ökad motståndskraft mot stress samt ökar mängden endorfiner som får oss att må bättre. Funktionstester/mätm etoder: Depressionsskattning med MADRAS alt PHQ9 enkät. Åstrands cykelergometer test 6minuters gångtest Olika tester av styrka och uthållighet i muskler. Hälsoenkät från GIH. Kontraindikationer/ risker: Andra sjukdomar och skador bör beaktas. Kontakta gärna en sjukgymnast för råd och stöd. Underviktiga personer med diagnosticerad ätstörning bör inte ordineras fysisk träning mot depression. Förslag på träningsprogram: Regelbundenhet är viktigt. Hitta en rutin som du kan få in i vardagen. Börja gärna med korta promenader. Kontakta gärna din sjukgymnast för ett individuellt utprovat program. Patientinformation: Ordination motion Vägen till bättre hälsa som finns på apoteket. Fyss 2008 Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och behandling. Referenser: 1) Fyss 2008 Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och behandling 2) Rethorst CD, Wipfli BM, Landers DM. The antidepressive effects of exercise: a metaanalysis of randomized trials. Sports Med 2009;39: ) Folhälsorapporten 2009, Socialstyrelsen

MADRS-S (MADRS självskattning)

MADRS-S (MADRS självskattning) Sida av MADRS-S (MADRS självskattning) Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri, Karolinska Institutet, Stockholm. Namn Ålder Kön Datum Kod Summa Avsikten med detta formulär är

Läs mer

Primärvårdsanpassad rutin för

Primärvårdsanpassad rutin för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (2) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Primärvårdsanpassad rutin för 2.0 Rutin suicidriskbedömning i Landstinget Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

Läs mer

Sjä lvskättningsformulä r

Sjä lvskättningsformulä r Sjä lvskättningsformulä r Depressionsskattning, minnesskattning och hälsoenkät. För Dig som ska få eller har fått behandling med ECT. Namn Datum Personnummer:. Inom en vecka före ECT Inom en vecka efter

Läs mer

Patientenkät uppföljning 6 månader efter ECT

Patientenkät uppföljning 6 månader efter ECT Patientenkät uppföljning 6 månader efter ECT Information om formuläret: I det här formuläret ber vi dig att besvara några frågor om din ECT. Frågorna handlar bland annat om vilken information du har fått

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale)

MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale) Sida av MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale) Ref: Montgomery S, Åsberg M. A new depression scale designed to be sensitive to change. British Journal of Psychiatry 979; 4: 82-9. Skattningsformulär

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Depression. 26 september 2013

Depression. 26 september 2013 Depression 26 september 2013 Epidemiologi Prevalens 6% I Sverige har 12% av alla sjukskrivna diagnosen depression Patienter med depression 31% ingen vårdkontakt 51% misskända patienter 6% otillräcklig

Läs mer

DSM-IV-kriterier för förstämningsepisoder (förkortade)

DSM-IV-kriterier för förstämningsepisoder (förkortade) Bilaga 2 DSM-IV-kriterier för förstämningsepisoder (förkortade) (Hämtade ur Svenska Psykiatriska Föreningens kliniska riktlinjer för förstämningssjukdomar) [59]. Egentlig depressionsepisod A. Minst fem

Läs mer

Karolinska Exhaustion Scale

Karolinska Exhaustion Scale Karolinska Exhaustion Scale Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått den senaste veckan. Formuläret innehåller en rad

Läs mer

Ett påklistrat leende kan dölja symtomen

Ett påklistrat leende kan dölja symtomen Ett påklistrat leende kan dölja symtomen Depression Information till patienter och anhöriga Tycker dina vänner att du borde rycka upp dig? Försöker du hålla skenet uppe, trots att du känner dig nedstämd,

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

Underlag för psykiatrisk bedömning

Underlag för psykiatrisk bedömning 1 Underlag för psykiatrisk bedömning 1. Orsak till bedömningen (Remiss? Sökt själv? Huvudproblem?).. (TC: kontaktorsak) 2. Långsiktigt förlopp (Kartlägg förlopp från uppgiven symtomdebut. Ange besvärsperioder,

Läs mer

LANDSTINGET I VÄRMLAND 2009-06-08 1

LANDSTINGET I VÄRMLAND 2009-06-08 1 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2009-06-08 1 Förtydligande av vårdrutinen ansvars- och arbetsfördelning mellan division och division beträffande patienter med sk problematik Psykoorganiska tillstånd Konfusion Demens

Läs mer

Enkät till dig som deltar i projektet Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande

Enkät till dig som deltar i projektet Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande Enkät Enkät till dig som deltar i projektet Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande Denna enkät består av 7 delar och vi hoppas att den är enkel att besvara. Enkätsvaren kommer att behandlas anonymt

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

Läkemedelsverket Nationella riktlinjer, SOS Kliniska riktlinjer, SPF Kloka listan Lite egen erfarenhet

Läkemedelsverket Nationella riktlinjer, SOS Kliniska riktlinjer, SPF Kloka listan Lite egen erfarenhet Sarantos Stasinakis Överläkare/Äldrepsykiatriskamottagningen Nacka AT-studierektor/Psykiatri Södra Stockholm Regional ST-studierektor för kurser/cpf Expertråd för Geriatriska sjukdomar Läkemedelsverket

Läs mer

Initialfas. IPT ÄR MULTITASKING Timing balans mellan manual & Patient

Initialfas. IPT ÄR MULTITASKING Timing balans mellan manual & Patient Att skapa sig en tydlig förståelse Initialfas Arbeta med valt fokus Återskapa färdigheter och planera för framtiden Diagnostisering Sammanlänka depressionen till ett interpersonellt sammanhang Interpersonell

Läs mer

Resultatdata fö r patienter ur Kvalitetsregister ECT

Resultatdata fö r patienter ur Kvalitetsregister ECT Resultatdata fö r patienter ur Kvalitetsregister ECT Från årsrapporten 2014 Innehåll 1. Antal ECT-behandlade och täckningsgrad... 2 2. Ålder och kön... 2 3. Behandlingstid och antal behandlingar... 3 4.

Läs mer

Agenda. Bakgrund. Diagnos och behandling vid ångest och depression. Bakgrund. Diagnostik. Depression. Ångestsyndrom. Sammanfattning- take-home message

Agenda. Bakgrund. Diagnos och behandling vid ångest och depression. Bakgrund. Diagnostik. Depression. Ångestsyndrom. Sammanfattning- take-home message Diagnos och behandling vid ångest och depression Louise Hamark Distriktsläkare och KBT-terapeut Uppsala Agenda Bakgrund Diagnostik Depression Sammanfattning- take-home message Bakgrund 1/3 av primärvårdens

Läs mer

Psykoser etiologi, diagnostik och behandling ur läkarperspektiv

Psykoser etiologi, diagnostik och behandling ur läkarperspektiv Michael Andresen överläkare, spec-läkare allmänpsykiatri övergripande studierektor psykiatri michael.andresen@orebroll.se Begreppet psykos används ofta felaktigt som synonym för schizofreni två stora grupper:

Läs mer

Är depression vanligt? Vad är en depression?

Är depression vanligt? Vad är en depression? Depression Din läkare har ställt diagnosen depression. Kanske har Du uppsökt läkare av helt andra orsaker och väntade Dig inte att det kunde vara en depression som låg bakom. Eller också har Du känt Dig

Läs mer

Vårdresultat för patienter. Elbehandling (ECT)

Vårdresultat för patienter. Elbehandling (ECT) Vårdresultat för patienter Elbehandling (ECT) I den här rapporten presenteras vårdresultat riktade till patienter och/eller anhöriga. Innehåll Vad är elbehandling?... 3 Antal behandlade patienter... 3

Läs mer

Suicid och suicidprevention vid bipolär sjukdom. Bo Runeson

Suicid och suicidprevention vid bipolär sjukdom. Bo Runeson Suicid och suicidprevention vid bipolär sjukdom Bo Runeson Fallbeskrivning Depression, troligen bipolär sjukdom med ångestinslag Instabilt skede av bipolär sjukdom Ingen suicidriskbedömning dokumenterades

Läs mer

SBU -- depression. Behandling. Fides Schuckher okt 04

SBU -- depression. Behandling. Fides Schuckher okt 04 SBU -- depression Behandling SBU slutsats Målsättningen med depressions behandlingen ska vara tillfrisknande, vilket inte bara innebär frihet från depressionssymtom utan också återvunnen arbetsförmåga

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion SFBUBs riktlinjer för depression Psykosocial behandling remissversion multimodal behandling i familjekontext med inriktning på depression fasindelad ges under minst 4-8 veckor före annan specifik behandling

Läs mer

eva.arvidsson@ltkalmar.se

eva.arvidsson@ltkalmar.se eva.arvidsson@ltkalmar.se Psykisk ohälsa ett ökande problem Verksamhetscheferna på landets vårdcentraler rapporterar: Stor och tilltagande belastning när det gäller psykiska problem Ingen möjlighet att

Läs mer

Läkemedelsbehandling av depression hos barn och ungdomar en uppdatering av kunskapsläget

Läkemedelsbehandling av depression hos barn och ungdomar en uppdatering av kunskapsläget Läkemedelsbehandling av depression hos barn och ungdomar en uppdatering av kunskapsläget Depression hos barn och ungdomar är ett allvarligt tillstånd som medför ökad risk för för tidig död, framtida psykisk

Läs mer

The Calgary Depression Scale for Schizophrenics Svensk översättning: Lars helldin

The Calgary Depression Scale for Schizophrenics Svensk översättning: Lars helldin The Calgary Depression Scale for Schizophrenics Svensk översättning: Lars helldin Denna skala är avsedd att användas då det finns misstanke om att en patient med känd schizofreni parallellt lider av en

Läs mer

Depression och ångestsyndrom. vad du kan göra och vad vården bör göra. Rekommendationer ur nationella riktlinjer

Depression och ångestsyndrom. vad du kan göra och vad vården bör göra. Rekommendationer ur nationella riktlinjer Depression och ångestsyndrom vad du kan göra och vad vården bör göra Rekommendationer ur nationella riktlinjer ISBN 978-91-86585-34-1 Artikelnr 2010-6-17 Redaktör Charlotta Munter Text Ida Persson Foton

Läs mer

INFORMATION OM INVEGA

INFORMATION OM INVEGA INFORMATION OM INVEGA Du är inte ensam Psykiska sjukdomar är vanliga. Ungefär var femte svensk drabbas varje år av någon slags psykisk ohälsa. Några procent av dessa har en svårare form av psykisk sjukdom

Läs mer

DEPRESSION. Esa Aromaa 24.9.2007 PSYKISKA FÖRSTA HJÄLPEN

DEPRESSION. Esa Aromaa 24.9.2007 PSYKISKA FÖRSTA HJÄLPEN DEPRESSION Esa Aromaa 24.9.2007 VAD AVSES MED DEPRESSION? En vanlig, vardaglig sorgsenhet eller nedstämdhet är inte det samma som depression. Med egentlig depression avses ett tillstånd som pågår i minst

Läs mer

Behandling av depression

Behandling av depression Behandling av depression Våra rekommendationer Terapigrupp Psykiatri Pouya Movahed Diagnos ställs med hjälp av: Diagnos Klinisk bedömning och Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV eller V Ett av dessa två

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Uppdatering i praktisk psykiatri

Uppdatering i praktisk psykiatri Uppdatering i praktisk psykiatri Läkemedelskommittén Halland Halmstad 090515 Behandling av ångest och depressioner Nationella riktlinjer i praktiken Johan Sandelin Chöl Vuxenpsykiatrin i norra Halland

Läs mer

Kodningslathund för kuratorer/psykologer

Kodningslathund för kuratorer/psykologer 1(5) Kodningslathund för kuratorer/psykologer Denna översikt är ett urval och innefattar inte alla diagnos- och åtgärdskoder. Översikten ska underlätta för kuratorer och psykologer att registrera och klassificera

Läs mer

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl 1 Egentlig depressionsepisod Minst 5 symtom under 2 veckor Symtom 1 eller 2 krävs

Läs mer

Självmordsriskbedömning

Självmordsriskbedömning Självmordsriskbedömning Luleå 24 april 2018 Maria Carlsson Leg psykolog, leg psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi BUP-verksamheten, NU-sjukvården SBU:s slutsatser Det saknas vetenskapligt stöd

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-05-15 Bedömningsguide Inför uppstart av KBT på nätet vuxna 2 Innehåll Bedömning inför uppstart av KBT på nätet... 4 Förutsättningar

Läs mer

NSAID i kontinuerlig behandling, av alla med artros som behandlas

NSAID i kontinuerlig behandling, av alla med artros som behandlas Indikator Andelen individer (%) som använder NSAID, utan att med paracetamol först prövats och befunnits ha otillräcklig effekt, och utan att påtagliga inflammatoriska inslag föreligger, av alla med artros

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Evidens och riktlinjer kring behandling av depression och ångest Professor Lars von Knorring. Mellansvenskt läkemedelsforum, 3 februari 2010

Evidens och riktlinjer kring behandling av depression och ångest Professor Lars von Knorring. Mellansvenskt läkemedelsforum, 3 februari 2010 Preliminär version 4 mars 2009 Regionala seminarier Remissförfarande t.o.m. 8 juni 2009 Definitiv version presenteras 16 mars 2010. Nationella riktlinjer för depressionssjukdom och ångestsyndrom!"#$"#%&"#'()*+,"$-&))+!"#$%&##&'(#)*

Läs mer

Depressioner hos barn och unga. Mia Ramklint Uppsala Universitet

Depressioner hos barn och unga. Mia Ramklint Uppsala Universitet Depressioner hos barn och unga Mia Ramklint Uppsala Universitet Depression En egen tillfällig känsla Ett sänkt stämningsläge Ett psykiatriskt sjukdomstillstånd Depressionssjukdom (Egentlig depression)

Läs mer

Behandling av depression hos äldre

Behandling av depression hos äldre Behandling av depression hos äldre En systematisk litteraturöversikt Januari 2015 (preliminär version webbpublicerad 2015-01-27) SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health

Läs mer

Vad är depression. Historik Diagnos Epidemiologi. 2004-10-12 Staffan Ardesjö

Vad är depression. Historik Diagnos Epidemiologi. 2004-10-12 Staffan Ardesjö Vad är depression Historik Diagnos Epidemiologi 2004-10-12 Staffan Ardesjö Det depressiva syndromet Nedstämdhet Minskat emotionellt engagemang Depressiva tankar Koncentrationssvårigheter Oföretagsamhet

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Arbetsblad. Teman och besöksfrekvens. Session 6 Vecka 12. Session 5 Vecka 8. Session 4 Vecka 6. Session 3 Vecka 4.

Arbetsblad. Teman och besöksfrekvens. Session 6 Vecka 12. Session 5 Vecka 8. Session 4 Vecka 6. Session 3 Vecka 4. Arbetsblad Teman och besöksfrekvens Session vecka 0 Tema: Kart lägg ning Session 2 Vecka 2 Upp följ ning av Kart lägg ning Tema: Mål sätt ning & Alko hol kalender Session Vecka 4 Upp följn ing av Mål sätt

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida)

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp Provmoment: TENTAMEN Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjuk15ha samt tidigare Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida)

Läs mer

Självskattningsskala för symtom (4S) Bas

Självskattningsskala för symtom (4S) Bas Självskattningsskala för symtom (4S) Bas Namn: Personnummer: Datum: I det här formuläret kommer du att få ta ställning till ett antal frågor om symtom och problem som är vanliga vid psykoser. Vi vill veta

Läs mer

Akademiska sjukhuset. Handlingsprogram depression. Depression hos barn och ungdomar HANDLINGSPROGRAM

Akademiska sjukhuset. Handlingsprogram depression. Depression hos barn och ungdomar HANDLINGSPROGRAM Titel: Akademiska sjukhuset Division: Psykiatridivisionen Verksamhetsområde: Enhet: Alla ID.nr Handlingsprogram depression Barn- och ungdomspsykiatri Dokumenttyp Vårdprogram Godkänt av: /Agneta Rosling,

Läs mer

Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression

Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression CARINA TORDAI LEG. ARBETSTERAPEUT ÄLDREPSYKIATRISKA ENHETEN HELSINGBORG Carina Tordai Arbetsterapeutexamen 1993. 11 år inom geriatrisk verksamhet,

Läs mer

Ångestsyndromen Störst orsak till psykisk ohälsa

Ångestsyndromen Störst orsak till psykisk ohälsa Beata Bäckström Ångestsyndromen Störst orsak till psykisk ohälsa Tidigaste formen av psykopatologi ofta kroniska Vanligaste psykiatriska tillståndet - 15-20 % Enkla ångesttillstånd minskar med ålder -

Läs mer

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård IMR-programmet sjukdomshantering och återhämtning 1 projektet Bättre psykosvård 2 Vad är IMR-programmet? IMR-programmet är ett utbildningsprogram för den som har en psykisk sjukdom. Genom att lära sig

Läs mer

Vårdresultat för patienter

Vårdresultat för patienter Datum: 2017-08-16 Vårdresultat för patienter Elbehandling (ECT) Innehåll Vad är elbehandling... 3 Antal behandlade patienter... 3 Behandlingstid och antal behandlingar... 3 Kön- och åldersfördelning hos

Läs mer

SBU Behanding av depression hos äldre 2015:

SBU Behanding av depression hos äldre 2015: Pollev.com/orebro Svår depression hos äldre Axel Nordenskjöld Överläkare Affektiva mottagningen, Örebro Medicine Doktor, Örebro Universitet Bitr. registerhållare, Kvalitetsregister ECT SBU Behanding av

Läs mer

Suicidriskbedömning för barn och ungdomar inom barn- och ungdomspsykiatrin

Suicidriskbedömning för barn och ungdomar inom barn- och ungdomspsykiatrin Regional medicinsk riktlinje Suicidriskbedömning för barn och ungdomar inom barn- och ungdomspsykiatrin Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2017-00132) giltigt till mars 2019 Utarbetad av

Läs mer

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 61SÄ01 Ssk 07b 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-10-25 Tid: 17:00-21.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Remissversion publicerad 8 december 2016

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Remissversion publicerad 8 december 2016 Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom 2016 Remissversion publicerad 8 december 2016 Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Totalt 104 rekommendationer

Läs mer

Depressions och ångestbehandling

Depressions och ångestbehandling Depressions och ångestbehandling NU sjukvården, maj 2010 Ebba Holmberg överläkare psyk klin, leg psykoterapeut Gunilla Kenne, psykolog. leg psykoterapeut Frekvens ångest och depression Minst 25% av alla

Läs mer

Affektiva mottagningens behandlingsutbud

Affektiva mottagningens behandlingsutbud Affektiva mottagningens behandlingsutbud VÅRT UPPDRAG Affektiva mottagningens uppdrag är att bistå klinikens psykiatrer och att tillförsäkra patienter med svårare affektiv sjukdom korrekt diagnos och behandling.

Läs mer

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatri Affektiva Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatrisk vård i Göteborg Primärvård: vårdcentraler Specialistsjukvård (öppenvård, heldygnsvård): SU Psykiatri Psykos Psykiatri Affektiva Beroende

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård CAMS. Kartläggning och bedömning av självmordsproblematik

Hälsa Sjukvård Tandvård CAMS. Kartläggning och bedömning av självmordsproblematik Hälsa Sjukvård Tandvård CAMS Kartläggning och bedömning av självmordsproblematik CAMS (Collaborative Assessment and Management of Suicidality) Tillvägagångssätt vid användande av formuläret Formuläret

Läs mer

Kvalitetsregister ECT. Inspirationsdag Stockholm

Kvalitetsregister ECT. Inspirationsdag Stockholm Kvalitetsregister ECT Inspirationsdag 2016-09-08 Stockholm Könsfördelning 2015 Södertälje (31) 71% S:t Göran/Norra (118) 67% Visby (27) 67% Huddinge/Sydväst (184) Stockholms sjukvårdsregion (634) 63% 62%

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-04-03 Bedömningsguide Inför uppstart av KBT på nätet 2 Innehåll Bedömning av patienter inför uppstart... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Användbara diagnos- och KVÅ-koder

Användbara diagnos- och KVÅ-koder Användbara diagnos- och KVÅ-koder För kuratorer/psykologer inom primärvården 2018-05-24 Kodningslathund för kuratorer/psykologer Denna översikt är ett urval och innefattar inte alla diagnos- och åtgärdskoder.

Läs mer

Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik?

Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik? Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik? Vojtech Kovár, M.D. 2004-Oktober-17 E-post: vojtakovar@telia.com www.utmattning.resolve.at www.exhausted.resolve.at Copyright 2004 by

Läs mer

Vårdresultat för patienter 2017

Vårdresultat för patienter 2017 Kvalitetsregister ECT Vårdresultat för patienter 17 Elbehandling (ECT) Vad är elbehandling Elektrokonvulsiv terapi (ECT) är en behandling som används vid svåra psykiska sjukdomar, framför allt vid svår

Läs mer

Skattning av depressionssymptom. En kvalitetsarbete för att öka bedömning av svårighetsgrad av depressionssymptom hos patienter på Stuvsta VC

Skattning av depressionssymptom. En kvalitetsarbete för att öka bedömning av svårighetsgrad av depressionssymptom hos patienter på Stuvsta VC Skattning av depressionssymptom En kvalitetsarbete för att öka bedömning av svårighetsgrad av depressionssymptom hos patienter på Stuvsta VC Bakgrund: varför skattar svårighetsgrad? Depression är vanlig

Läs mer

Etanol Etylalkohol - Alkohol. Presentationstitel Månad 200X Sida 3

Etanol Etylalkohol - Alkohol. Presentationstitel Månad 200X Sida 3 Etanol Etylalkohol - Alkohol Presentationstitel Månad 200X Sida 3 C2H5OH Presentationstitel Månad 200X Sida 4 ICD 10 (1) stark längtan efter alkohol (2) svårighet att kontrollera intaget (3) fortsatt användning

Läs mer

Ärendeansvarig* Patientens personnr* Patientens namn*

Ärendeansvarig* Patientens personnr* Patientens namn* Ärendeansvarig* Patientens personnr* Patientens namn* Informationsdatum* (ÅÅÅÅ-MM-DD) Vid det datum som anges ska övriga uppgifter som registreras varit gällande (aktuella) * = Obligatorisk fråga Ange

Läs mer

Per Anders Hultén. Överläkare Specialist i psykiatri och allmänmedicin

Per Anders Hultén. Överläkare Specialist i psykiatri och allmänmedicin Per Anders Hultén Överläkare Specialist i psykiatri och allmänmedicin Samsjuklighet Psykisk sjukdom/störning samtidigt med missbruk/beroende Dubbeldiagnos Trippeldiagnos etc. Även samsjuklighet med en/flera

Läs mer

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv.

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv. Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Skön I. Bakgrund (Förslagsvis: 500 ord) Allmänt:

Läs mer

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av:

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av: Kvällens schema Mentaliseringsbaserad terapi Vad är borderline personlighetsstörning? Varför får man borderline personlighetsstörning? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad kan man

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 4,5 hp. Tentamenskod: Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjuk13v samt tidigare

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 4,5 hp. Tentamenskod: Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjuk13v samt tidigare Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 4,5 hp Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjuk13v samt tidigare Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Tentamensdatum:

Läs mer

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen!

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen! Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Utvecklad på Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. www.beckinstitute.org Svensk översättning Skön&Zuber&Nowak I. Bakgrund

Läs mer

Hur påverkar psykisk ohälsa Blekinges befolkning? och den kroppsliga hälsan?

Hur påverkar psykisk ohälsa Blekinges befolkning? och den kroppsliga hälsan? Hur påverkar psykisk ohälsa Blekinges befolkning? och den kroppsliga hälsan? Psykisk ohälsa och folkhälsomålen Påverkar Delaktighet i samhället Ekonomisk och social trygghet Trygga och goda uppväxtvillkor

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida)

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp Provmoment: TENTAMEN Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjuk15Vb Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Tentamensdatum:

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

TERAPIGRUPP PSYKIATRI REKMÄSSAN 9 & 10 mars 2011 SYMPOSIUM kl 11.00-12.00

TERAPIGRUPP PSYKIATRI REKMÄSSAN 9 & 10 mars 2011 SYMPOSIUM kl 11.00-12.00 TERAPIGRUPP PSYKIATRI REKMÄSSAN 9 & 10 mars 2011 SYMPOSIUM kl 11.00-12.00 SOCIALSTYRELSEN: Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom mediciner, KBT eller båda? AGENDA Nationella riktlinjer

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Makower&Skön. Bearbetning Irena Makower.

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

LIKAMEDEL. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER. Information om depression och den hjälp du kan få.

LIKAMEDEL. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER. Information om depression och den hjälp du kan få. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER LIKAMEDEL Läkemedelsrådet i Region Skåne Box 1, 221 00 Lund. Tel 046-15 30 00. Fax 046-12 79 49. E-post: lakemedelsradet@skane.se www.skane.se/lakemedelsradet Information

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

50 min om: SUICID- SUICIDRISKBEDÖMNING- DEPRESSION

50 min om: SUICID- SUICIDRISKBEDÖMNING- DEPRESSION SUICID- SUICIDRISKBEDÖMNING- DEPRESSION Norrländska läkemedelsdagarna 2017. Hans Ericson Psykiater Sundsvall 50 min om: Suicidriskbedömning Riskgrupper Om de Nationella riktlinjerna vid depression Depression

Läs mer

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdöverenskommelser Giltig fr.o.m: 2017-06-01 Faktaägare: Sandor Eriksson, verksamhetschef vuxenpsykiatrin Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och

Läs mer

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vårdöverenskommelse Giltig fr.o.m: 2018-06-25 Giltig t.o.m: 2020-06-01 Faktaägare:

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng

Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng Äldre tiders synsätt påverkar oss Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng Sverige kristnas - Livet var okränkbart och att döda sig själv var lika illa som att döda

Läs mer

UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE

UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE Följande 22 frågor handlar om hur Du har känt Dig den senaste veckan 1. Hur har Du i allmänhet KÄNT DIG den senaste 1 På utomordentligt gott humör 2 På mycket gott humör 3

Läs mer

1. Syfte och omfattning. 2. Allmänt. 3. Ansvar och roller. Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7)

1. Syfte och omfattning. 2. Allmänt. 3. Ansvar och roller. Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-145266 Fastställandedatum: 2016-02-03 Upprättare: Annica C Olofsson Axner Giltigt t.o.m.: 2017-02-03 Fastställare: Karin Huisman Psykisk sjukdom under

Läs mer

Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet

Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet Litteraturgranskning SBU: Implementeringsstöd för psykiatrisk

Läs mer

Indikatorer. Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Bilaga 4

Indikatorer. Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Bilaga 4 Indikatorer Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Bilaga 4 1 Innehållsförteckning Generella indikatorer... 4 Indikator 1.1: Självmord i befolkningen... 4 Indikator 1.2: Överdödlighet

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Psykiatri 1 (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för teoretisk

Läs mer

Det finns minnen som inte lämnar någon ro

Det finns minnen som inte lämnar någon ro Det finns minnen som inte lämnar någon ro Posttraumatiskt stressyndrom Information till patienter och anhöriga Har du varit med om en livshotande eller livsförändrande händelse? Så omskakande eller grym

Läs mer