Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta"

Transkript

1 Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket påfrestande, och kan överskugga stora delar av livet för den som drabbas. Det finns dock en hel del saker som du kan göra på egen hand, för att påverka smärtan och hur den inverkar på ditt liv. Smärta är inte bara en fysiologisk reaktion, utan handlar om ett samspel mellan kropp, tankar, känslor och beteende. I det här informationsbladet kommer vi att ge dig en inblick i psykologins betydelse vid smärta, vilka faktorer som påverkar smärtan och hur du själv kan ta hjälp av psykologi för att göra så att smärtan får mindre plats i ditt liv. Värk och smärta ett utbrett lidande Många människor söker hjälp från vården på grund av värk och smärta i rygg, axlar eller nacke, men bara några få utvecklar långvariga problem. Ungefär 85 % av alla vuxna söker någon gång vård för ryggsmärta innan de har fyllt 65 år. För de allra flesta blir smärtan bättre. Det är dock vanligt att problemen återkommer i perioder. Ett fåtal personer, ungefär 5-10 %, utvecklar bestående svårigheter. Långvariga problem utvecklas gradvis, där smärtan sakta men säkert får allt större inverkan på olika delar av livet. Oavsett om det är första gången du söker hjälp för smärta, om du har återkommande problem eller om smärtan har funnits en längre tid så är det möjligt att minimera de konsekvenser som smärtan har på vad du gör och hur du mår. Det går alltså att påverka utvecklingen av problem med långvarig smärta. När smärta inte längre är en varningssignal Långvarig smärta i rygg, axlar och nacke är obehagligt, men är trots det sällan en signal på skada. Akut smärta är en användbar varningssignal som betyder att någonting är fel, att vi behöver undersöka orsaken och göra någonting åt smärtan. Långvarig smärta är inte alls lika användbar, eftersom den inte längre fungerar som varningssignal. När vi utsätts för smärta under en längre tid är det snarare så att det vanliga signalsystemet sätts ur spel. Trots att den ursprungliga skadan som en gång startade smärtan har läkts, så får hjärnan fortfarande smärtsignaler som vi reagerar på. Hur starkt smärtsignalerna upplevs påverkas av en rad faktorer, såväl kroppsliga som tankar, känslor och situationen vi befinner oss i.

2 Psykologiska faktorer i smärta Idag vet vi att smärta utgörs av många fler delar än de rent kroppsliga. Att ha ont är ursprungligen en varningssignal som säger oss att någonting inte står rätt till. Att uppmärksamma signalen är det första steget där psykologiska faktorer är inblandade. Då vi har lagt märke till smärtsignalerna tolkar vi dem, dvs. bedömer hur hotande smärtan är, var den kommer ifrån, vad den kan leda till samt vad vi bör göra härnäst. Tolkningen är avgörande för hur vi agerar och hanterar situationen. Hur vi mår känslomässigt påverkar alla delar av smärtupplevelsen. Är vi till exempel rädda, ledsna och oroliga lägger vi lättare märke till smärtsignaler ( Det värker i ryggen ), tolkar dem som hotfulla ( Jag kanske har skadat mig ) och har svårare att hantera dem ( Jag orkar inte gå på festen, utan stannar hemma och vilar ). Psykologiska faktorer som kan påverka smärta negativt är: - Emotioner (hur vi känner oss): Stress, rädsla, ångest, nedstämdhet - Kognitioner (vad vi tänker): Föreställningar om smärta, katastroftankar - Handlingar (vad vi gör): Är passiva, rör på oss mindre En modell för smärtrelaterad rädsla Forskning har sett att psykologiska faktorer spelar en viktig roll i utvecklingen av långvarig smärta. För att visa hur smärta påverkas av samspelet mellan biologi, emotioner, kognitioner och handlingar så utvecklades rädsla-undvikande modellen ( fear-avoidance model ). Rädsla-undvikande modellen Sänkt funktion Depression Skada Återhämtning Undvikande av Smärta aktiviteter Uppmärksamhet Kroppslig spänning Rädsla Tolkas som hot Katastroftankar Normal rädsla Varningssignal Konfrontation Den högra delen av modellen visar hur vi vanligtvis reagerar när vi får ont. Smärtan gör att vi blir lite oroliga för att det är något fel och vilar ett tag före vi långsamt återgår till vardagsaktiviteterna. Aktiviteterna kan göra att smärtan först ökar något, men i längden gör de att vi återhämtar oss snabbare.

3 Den vänstra delen av modellen visar en negativ spiral som kan göra att smärtan blir långvarig. Om smärtan uppfattas som ett hot så får vi katastroftankar ( Det är något allvarligt fel, Smärtan kommer aldrig att gå över ). Rädsla för smärta gör att fokus och uppmärksamhet läggs på smärtan och vi spänner oss, vilket medför att den upplevs starkare. Samtidigt låter vi bli att göra aktiviteter som vi tror kan leda till ökad smärta. Eftersom muskler och leder inte belastas så kan de försämras. Ofta deltar vi också i färre aktiviteter som i vanliga fall gör att vi mår bra (leka med barnen, fysisk träning, socialt umgänge). I längden kan det här göra att vi blir ledsna och deppiga. Eftersom alla delar i modellen påverkar varandra negativt så fastnar vi i en ond spiral där smärtan förvärras och situationen upplevs som hopplös. Att vända en negativ spiral Om du har hamnat i en ond cirkel av smärta, oro, nedstämdhet och låg aktivitetsnivå kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja för att vända den negativa trenden. En riktlinje är att börja med det du tycker är lättast att påverka. I regel skapar förändring i ett led förändringar även i de andra leden. Att se smärtan som en helhet där fysiska och psykiska delar samverkar gör att din chans att förändra situationen ökar. I nedanstående tabell finner du några exempel på hur tankar, känslor och handlingar kan interagera och påverka varandra. Smärta Tanke Känsla Handling Tanke/känsla Att det gör ont måste betyda att det är något allvarligt rädsla oro Ökad uppmärksamhet läggs på smärtan Aktiviteter och rörelser som antas öka smärtan undviks Jag kan inte göra något roligt pga. smärtan nedstämdhet Att det gör ont betyder inte att det är något allvarligt Jag bör vila tills värken har gått över Jag gör så mycket jag orkar, trots värken lugn oro ledsenhet hopp handlingskraft Genomför planerade aktiviteter Passivitet Gör aktiviteter på en lämplig nivå Jag kunde, och det var roligt, trots smärtan glädje Jag kommer aldrig att kunna göra något nedstämdhet hopplöshet Jag gjorde så gott jag kunde Jag kämpar på glädje stolthet

4 Kognitiv beteendeterapi vid långvarig smärta Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för en rad psykologiska metoder och tekniker som används för att arbeta med tankar, känslor och beteende. Huvudsyftet med KBT är att öka personens välbefinnande och förmåga att fungera i vardagslivet. I KBT vid smärtproblematik är inte huvudmålet att minska smärtan, utan snarare att minimera inflytandet smärtan har på vardagen för att på så vis uppnå en ökad livskvalitet. I nedanstående tabell presenteras kort några av de metoder man arbetar med i KBT vid långvarig smärta. Metod Psykoedukation Beskrivning Du får kunskap om fysiologiska och psykologiska faktorer i smärta, samt hur för lite aktivitet inverkar negativt på tillfrisknandet. Målformulering Du sätter upp kortsiktiga och långsiktiga mål, samt hittar sätt att belöna dig då du når målen. T.ex. Långsiktiga mål: Att arbeta halvtid och orka leka med mina barn efter jobbet. Kortsiktiga mål: Att ta minst två promenader i veckan. Att vara med barnen på deras fotbollsträning varje onsdag. Avslappning Du lär dig metoder för avslappning som du tränar regelbundet hemma. Graderad aktivering Utifrån den nivå du befinner dig på ökar du gradvis aktivitets- och funktionsnivån genom att planera in aktiviteter som du genomför, i successivt stigande svårighetsgrad. T.ex. Vecka 1: Gå en kort promenad med hunden varje dag Vecka 2: Samma som vecka 1 + Bära matkassar från affären Vecka 3: Samma som vecka 2 + Gå och simma en gång Kognitiva tekniker Du ifrågasätter de tankar du har kring smärta och aktivitet, och sätter dem i relation till verkligheten. Är dina antaganden riktiga? T.ex. Tanke: Jag kan inte göra någonting pga. smärtan. Alternativ tanke: Jag kan göra saker på min nivå. Igår tog jag en promenad, och förra veckan bar jag matkassar hem från affären. Problemlösning Du utvecklar strategier för att hantera problem i vardagen. T.ex. När jag blir stressad kan jag antingen ta en promenad, ta tio djupa andetag, ringa en vän eller sätta mig och skriva ner vad jag är stressad över.

5 Börja där du är De allra flesta som lider av värk och smärta i rygg, axlar eller nacke har varken möjlighet eller behov av att gå i terapi, utan finner själva sätt att hantera sin situation. De metoder som presenteras i tabellen kan vara hjälpsamma verktyg som du kan använda dig av på egen hand. Du kan komma långt genom att börja där du är, fundera över vart du vill komma, och sträva för att nå de målen. Utifrån kunskap om hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta så kan du bryta negativa spiraler och skapa mer utrymme åt det du tycker är viktigt i ditt liv. Lästips! Om du är intresserad av att läsa mera om psykologisk behandling vid långvarig smärta kan vi rekommendera följande litteratur. Linton, S.J: Att förstå patienter med smärta. Lund: Studentlitteratur. SBU-rapport: Ont i ryggen, ont i nacken. Kap 17: Psykologiska aspekter. Svenska psykologförbundet, Box 3287, Stockholm. Om det gör ont när du rör på dig är det lätt att tolka det som ett tecken på skada. Trots att smärtan är obehaglig så är den inte farlig. Vid långvarig smärta i rörelseapparaten är smärtan inte ett tecken på vävnadsskada och därför är det inte skadligt med fysisk aktivitet i lagom dos. På längre sikt kan fysisk aktivitet till och med hjälpa till att mildra smärtan, eftersom motion frigör positiva signalsubstanser i hjärnan som har samma effekt som smärtstillande mediciner. Det finns dock ingen garanti för att fysisk aktivitet minskar smärta. Det finns ingen garanti för att motion minskar smärta. Däremot ökar aktiviteter ofta livskvalitén!

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

Varför grubblar deprimerade?

Varför grubblar deprimerade? Livsstilsförändringar vid en depression I texten nedan beskrivs sex olika punkter som har antidepressiv effekt. Dessa handlar om att individen själv utan hjälp från mediciner eller psykoterapi kan förändra

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen Bli den bästa du kan vara En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen Mindre stress. Mer lugn & glädje. Mindre oro. Bättre relationer. Du & dina tillstånd 1. Vem är den bästa du kan vara? Det här

Läs mer

Ta kroppen till hjälp för din inre förändring

Ta kroppen till hjälp för din inre förändring Ta kroppen till hjälp för din inre förändring Att kombinera Taktil Stimulering & Samtalsterapi (SER) Åsa Nyvell Öland 140904 Sammanfattning Jag har utbildat mig till Socialpedagog, Taktilterapeut och SERterapeut.

Läs mer

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog)

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Även om det skrivits och talats mycket om stress, så vet de flesta så lite om det att de inte känner igen det ens när det drabbar dem själva eller någon närstående.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom

Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom 2013-03-24 Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom Diana Lorenz Aspergers syndrom och stress Man hör ofta att personer med Aspergers syndrom är stress- eller kravkänsliga, eller att de

Läs mer

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer.

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer. Träning & graviditet All form av aktivitet under och efter din graviditet kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till din tidigare form. Det viktigaste är att du hittar någon träningsform som du tycker

Läs mer

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning DDet här är en broschyr om ångestsjukdomar eller ångestsyndrom, som de också kallas. Till ångestsjukdomarna räknas panikångest/paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom, posttraumatiskt stressyndrom,

Läs mer

Upplevelser av yoga. En undersökning av hur elever med Aspergers syndrom upplever att yoga påverkar deras hälsa och lärande.

Upplevelser av yoga. En undersökning av hur elever med Aspergers syndrom upplever att yoga påverkar deras hälsa och lärande. Upplevelser av yoga En undersökning av hur elever med Aspergers syndrom upplever att yoga påverkar deras hälsa och lärande. Harke Steenbergen, Maria Larsson och Maria Sandström Kurs: Lärande C Höstterminen

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning nejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnej.

Läs mer

Cannabis. påverkan. och. Thomas Lundqvist 2012

Cannabis. påverkan. och. Thomas Lundqvist 2012 Om Cannabis och påverkan 1 Thomas Lundqvist 2012 Författaren Thomas Lundqvist är leg. Psykolog och docent i psykologi. Han är verksam vid Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund Psykiatri Skåne. Det

Läs mer

Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer

Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer Mälardalens högskola Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer Ida Ekman C-uppsats i psykologi, HT 2008 Handledare: Lena Almqvist Examinator:

Läs mer

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Varje människa vill bli sedd, hörd, förstådd och respekterad. Om konsten att lyssna och i ett samtal både fokusera på tobak och

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Bemötande del I. Sanktioner och skäll. pedagogiskt perspektiv. Helene Tranquist

Bemötande del I. Sanktioner och skäll. pedagogiskt perspektiv. Helene Tranquist Bemötande del I Sanktioner och skäll Helene Tranquist Jag går en promenad i skogen och lyssnar samtidigt på Dagens Eko i lurarna till min lilla bärbara radio. Huvudnyhet är isolering som bestraffning på

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ta kontrollen över dina tankar

Ta kontrollen över dina tankar Ta kontrollen över dina tankar Vi vill alla må bra, känna lycka och nå våra mål. Men vi lägger ofta krokben för oss själva genom skuldkänslor, självförakt, oro eller svartsjuka. Genom att ändra ditt sätt

Läs mer