Kursprogram 2015 ISO GPS, form och läge och ytstruktur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursprogram 2015 ISO GPS, form och läge och ytstruktur"

Transkript

1 Kursprogram 2015 ISO GPS, form och läge och ytstruktur 1(11)

2 Toponova ab- allting har en yta. Toponova ab är ett kompetensföretag när det gäller att analysera, specificera och kvalitetssäkra produkters kvalitet. ISO GPS är vår verktygslåda och verktygen gör det möjligt att ta fram tydliga och kompletta produktspecifikationer som säkerställer kommunikation och verifikation av rätt produktkvalitet, både inom företaget och dess leverantörer. Sedan 1995 har toponova aktivt jobbat med att ta fram lösningar för att kvalitetssäkra ytstruktur. Vi är deltar i ISO:s standardiseringsarbete och är med och utvecklar standarder. I vårt egna mätlab och med de senaste programvarorna analyserar och synliggör vi den verkliga produktvaliteten och lyfter fram frågeställningar ur kundens perspektiv. Genom vårt unika samarbete med ledande experter inom området ytstruktur, externa mätlab och ett brett nätverk av leverantörer av mätteknik säkerställer vi att våra lösningar är av högsta kvalitet och enligt gällande standarder. Våra kunder är marknadsledande företag inom fordons-, hälsoteknik-, förpacknings och verkstadsindustrin. Idag erbjuder vi kompletta lösningar som genomförs enligt vår projektmall baserade på våra tjänstepaket. LAB, Analys- och mättjänster SPEC, Produktspecifikationer MEAS, Verifikation och mätteknik SUPT, Expertstöd EDU, Utbildning ISO GPS, verktygslådan för kvalitetssäkring och ökad lönsamhet Kvalitet och funktion är viktiga frågor för industrin idag för att öka sin konkurrenskraft, stärka sitt varumärke samt ökad lönsamhet. Detta leder till krympande toleranser, krav på "0- felsprodukter", nya funktions krav samtidigt som behovet av fullständiga och entydiga produktspecifikationer, för att kunna agera på den globala marknaden med underleverantörer i flera länder, är stort. ISO GPS (Geometrisk Produkt Specifikation) är ett världsomspännande symbolspråk för toleransangivelser av produkters geometri på ritningar. GPS-systemet utvecklas inom ISO och utges som ISO-standarder. Systemet har ersatt tidigare nationella toleranssystem som i många fall har varit olika från land till land- även inom Europa. Sverige har sedan många år implementerat ISO-standarder utan ändringar. GPS systemet är kommunikationsverktyget mellan konstruktion, produktion och mätteknik. GPS-dokumentationen betraktas som grunden för bindande kontrakt. Genom korrekt användning av GPS-standarder uppnår man många fördelar: -minskade kassationer genom att ersätta otillräckliga produktspecifikationer med kompletta sådana. -möjligheter till kontinuerlig utveckling av produktkvalitet. -produktansvarslagstiftning kräver omfattande dokumentation av och fullständighet i kravsättning -objektiv kommunikation av produktkvalitet mellan beställare och leverantör på den globala marknaden. 2(11)

3 Våra experter - er resurs för ständig utveckling Stefan Rosén, Ytstruktur John Westberg, ISO GPS Expert sedan 1995 när det gäller att mäta och karakterisera ytstruktur. Medlem i den svenska arbetsgruppen för GPS mätteknik och ytstruktur, SIS/TK 507/AG6 Ordförande i GPS mätteknik och Ytstruktur SIS/TK 507/AG6 samt AG5. Internationell ordförande ISO/TC 213/WG 16 Areal and profile surface texture Vår ambition är att leverera rätt utbildning som ger svar, öppnar upp för dialog mellan avdelningar och inspirerar till utveckling. Vi erbjuder kurser som är: Behovsanpassade. Våra kurser anpassas efter våra kunders behov genom att praktiska exempel läggs in och fokus läggs på våra kunders frågeställningar. Med 20 års erfarenhet, tillgång till eget mätlab med moderna mätinstrument och ledande programvaror synliggör vi frågeställningar och lyfter fram möjligheter. Personliga. Vi tror att utbildning sker bäst direkt mellan människa och människa, det är då de rätta frågorna och svaren kommer. Modulbaserade. Våra paket kan väljas var för sig och vid olika tillfällen. Allt för att passa våra kunders behov av kompetensutveckling. Aktuella. Våra kurser baseras på aktuella standarder och den senaste mättekniken. Genom vårt deltagande inom ISO standardisering säkerställer vi att vårt material alltid är uppdaterat. Utbildningspaket (11)

4 01. Workshop om kvalitetssäkring och bättre produkter med ISO GPS, geometriska produktspecifikationer. Workshopen ger en introduktion till och överblick av ämnesområdet GPS med tonvikt på nya specifikationsmöjligheter för ökade och mer precisa produktkrav för mindre fel och ökad lönsamhet. Syftet är att ge överblick och tillämpbara kunskaper i hur GPS-systemet kan nyttjas för största möjliga entydighet och effektivitet i specifikation och verifiering. Detta skyddar din affär mot kvalitetsbrister och andra störningar som kan äventyra affären. Målet med workshopen visa på möjligheterna för: -effektivare specifikation med avseende på funktionskrav och kostnadseffektivitet. -insikt i ISO GPS, dess uppbyggnad och verktygen -öppna upp för interna diskussioner om den egna produktkvalitet och förbättringar Vi går igenom GPS överordnade regler och principer för kravsättning. Den övergripande principen om ett standardiserat förval kompletterat med en verktygslåda av tillval förklaras och exemplifieras. Vi utgår från konkret frågeställning från våra kunder med praktiska mätexempel och ritningsunderlag. Vi går översiktligt igenom ingående standardkedjor för specifikation och verifiering av: - Dimensionstoleranser - Form & Lägestoleranser - Ytstruktur - Kanter De viktiga GPS-osäkerhetsbegreppen specifikations otydigheter och mätosäkerhet berörs. Dagen avslutas med en öppen diskussion där deltagarna får tillfälle att komma med sina frågeställningar och diskussion om de egna applikationerna. Målet för workshopen är att du skall få viktiga kunskaper i hur man kan tillämpa GPS-systemet för att uppnå största möjliga entydighet och effektivitet i specifikation och verifiering. För bästa genomslag så tar vi alltid med ritningsunderlag och mätdata från kunds egna applikationer. 1 dag John Westberg, Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter 4(11)

5 02. Form och läge, ISO GPS Kurs i hur man tillämpar ISO GPS standarderna i praktiken, samt kunskap i att korrekt och fullständigt ange lämpliga dimensions- och form- & lägeskrav på ritningar. Kursen är upplagd med genomgångar med PowerPoint och skrivtavla varvat med övningar i övningsbok och övningar på enklare ritningar. Allmänt om toleranser, standarder mm Dimensionstoleranser o Storleksmått o Andra typer av mått än storleksmått o ISO-toleranser o Generella toleranser Form- och lägetoleranser o Introduktion o Skrivsätt o Referenser och referenssystem o Måttjämkning, max- och min materialkrav o Formtoleranser o Riktningstoleranser o Lägetoleranser o Kasttoleranser Ytjämnhet och kanter (kort) Genomgång av egna frågeställningar Litet Test o Genomgång av test Kursutvärdering och avslutning 2 dagar Faktabok (uppdaterad augusti 2014), miniguide, övningsbok. 5(11)

6 03. Ytstruktur profil - Grundkurs Ytstrukturen har stor betydelse för många produkters funktion och upplevd kvalitet. Kursen ger dig de grundläggande kunskaperna om ISO GPS (Geometriska Produkt Specifikationer) uppbyggnad och standarder när det gäller ytstruktur. Målet med utbildningen är att ge dig kunskap i: varför ytstruktur har en viktig roll och dess funktionssamband grundläggande terminologi, definitioner och ytstrukturparametrar. ISO 3274 och att specifikt förstå begreppet bärighet och de parametrar kopplade till materialandelskurvan (bärighetskurvan). ISO 4287 och specifikation av ytstruktur på ritning. ISO att tolka mätresultat mot ritningskrav för korrekt verifiering. ISO översikt över de senaste mätmetoderna för ytstruktur och den nya areal standarden. ISO Litet Test o Genomgång av test Kursutvärdering och avslutning 0,5 dag Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter, SIS Handbok 523 Ytstruktur 6(11)

7 04. Ytstruktur areal(3d) - Grundkurs Ytstrukturen har stor betydelse för många produkters funktion och upplevd kvalitet. Den nya areal standarden, ISO 25178, innehåller nya och bättre verktyg för karakterisering av viktiga funktionsegenskaper som inte är möjliga med profilmetoder Kursen ger dig de grundläggande kunskaperna om ISO GPS (Geometriska Produkt Specifikationer) uppbyggnad och standarder när det gäller areal ytstruktur enligt ISO Målet med utbildningen är att ge dig kunskap i: varför ytstruktur har en viktig roll och dess funktionssamband grundläggande terminologi, definitioner och ytstrukturparametrar. ISO nya filtertekniker att specifikt förstå begreppet bärighet och de parametrar kopplade till materialandelskurvan (bärighetskurvan). ISO specifikation av ytstruktur på ritning. ISO att tolka mätresultat mot ritningskrav för korrekt verifiering. ISO genomgång över de senaste mätmetoderna för ytstruktur och den nya areal standarden. ISO25178 Mätinstrument för ytstruktur, areal(3d) (ISO XX) o Släpnålsinstrument o Konfokal kromatiska givare o Fasskiftande interferensmikroskopi o Vitljusinterferometri o Autofokus o Konfokalmikroskop Andra mätmetoder o Strukturerat ljus sensor Litet Test o Genomgång av test Kursutvärdering och avslutning 1 dag Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter 7(11)

8 05. Ytstruktur profil kalibrering och mätosäkerhet Det är viktigt att kunna mäta ytstrukturen på ett enhetligt och spårbart sätt för att möjliggöra processtyrning. Ett viktigt inslag i kvalitetssäkringen av dess mätningar är kalibreringen av mätinstrumentet som används. Målet med denna kurs är att ge en grundläggande förståelse för släpnålsinstrumentets uppbyggnad, funktion och kalibrering samt beräkning av kalibrerad mätosäkerhet. Kursens omfattar följande moment. Släpnålsinstrument för ytstruktur (ISO 3274) o Instrument egenskaper o Referensprofil o Glidsko o Totalprofil o Primär-, vågighet- och ytjämnhetsprofil o Restprofil o Filter o Parameterutvärdering Kalibrering o Metrologiska krav på kalibreringen o Fysiska normaler o Kalibrering mot mjukvara Kalibreringsprocedur o Friavkännande system o Instrument med glidsko o Mätosäkerhet vid kalibrering o Kalibreringsprotokoll Mellanliggande kontroller Praktiskt exempel, ifyllnad kalibreringsprotokoll Praktiskt exempel beräkning av kalibrerad mätosäkerhet Kursutvärdering och avslutning Förkunskaper: Ytstruktur profil Grundkurs (03) 1 dag Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter, excel filer mätprotokoll, mätosäkerhetsberäkning 8(11)

9 06. Ytstruktur areal(3d) kalibrering och mätosäkerhet Ytstrukturen har stor betydelse för många produkters funktion och upplevd kvalitet. Det är viktigt att kunna styra dessa egenskaper i produktionen. Därför är det ett måste att kunna mäta ytstrukturen på ett enhetligt och spårbart sätt. Ett viktigt inslag i kvalitetssäkringen av dess mätningar är kalibreringen av mätinstrumentet som används. Målet med denna kurs är att ge en grundläggande förståelse för de nya mätsystemen som finns för areal(3d) ytstrukturmätning enligt ISO De olika mätmetoderna, uppbyggnad, funktion och kalibrering samt beräkning av kalibrerad mätosäkerhet gås igenom. Kursens omfattar följande moment. Mätinstrument för ytstruktur, areal(3d) (ISO XX) Kalibrering o Metrologiska krav på kalibreringen o Kalibrering mot fysiska normaler o Kalibrering mot mjukvara Kalibreringsprocedur o Mätosäkerhet vid kalibrering o Kalibreringsprotokoll Mellanliggande kontroller Praktiskt exempel, ifyllnad kalibreringsprotokoll Praktiskt exempel beräkning av kalibrerad mätosäkerhet Kursutvärdering och avslutning Förkunskaper: Ytstruktur areal(3d) Grundkurs (04) 1 dag Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter, excel filer mätprotokoll, mätosäkerhetsberäkning 9(11)

10 07. Ytstruktur - praktisk mätteknik Ytstrukturen har stor betydelse för många produkters funktion och upplevd kvalitet. Det är viktigt att kunna styra dessa egenskaper i produktionen. Därför är det ett måste att kunna mäta ytstrukturen på ett enhetligt och spårbart sätt samt att de operatörer som handhar mätsystemen förstår de inställningar som krävs vid mätning av ytstruktur. Kursen ger mätteknikern praktisk kunskap i att hantera och mäta enligt de förval som finns i ISO standarderna. Kursen sker med kunds egen mätutrustning och objekt. Kursen omfattar följande moment. Verifiering av mätsystem Hantering av mätobjekt, fixturering Tolkning av ritningsangivelse Val av mätsystem Förval mätinställningar o Mätspets o Filter o Referenslängd o Mätlängd Parameterval och inställningar o Bärighet Antal mätningar Tolkning av mätresultat Mätosäkerhet Protokoll Kursutvärdering och avslutning Material: Mätinstrument, mätobjekt, ritningsunderlag Förkunskaper: Ytstruktur profil eller areal Grundkurs (03 alternativt 04) 1 dag Stefan Rosén Pärm med åhörarutskrifter 10(11)

11 Allmänna villkor (1-6) Plats: Leveransvillkor: Betalningsvillkor: Kursintyg: Sekretessavtal: enl. överenskommelse Restid, rese- logi kostnader tillkommer enl. överenskommelse 30 dagar Samtliga deltagare erhåller ett kursintyg efter slutförd utbildning Sekretessavtal tecknas med våra kunder där så behövs. Kontakta: Stefan Rosén, kurssamordnare +46 (0) (11)

PRODUKTIONSUTRUSTNING

PRODUKTIONSUTRUSTNING PRODUKTIONSUTRUSTNING Ämnet produktionsutrustning behandlar industriteknisk utrustning, dess användningsområden samt gällande säkerhetsföreskrifter. Det handlar också om hur utrustningen vårdas samt hur

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Lars Andersson Technical Manager, Intertek 2016-09-09 Agenda Kalibrering del 1. Vad är det och behövs det egentligen? Vilka är kraven och hur möter vi dom? Är

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009 Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009 MEDICINTEKNIK, BIOTEKNIK OCH NÄRLIGGANDE OMR ÅDEN Praktiskt inriktade utbildningar som håller dig uppdaterad om det senaste som händer inom

Läs mer

Utbildning inom fiberoptik

Utbildning inom fiberoptik Utbildning inom fiberoptik Bygger din kompetens Utbildning inom Fiberoptik Fiberoptiken kan ses som den förmedlare som förser oss med information, kommunikation och interaktivitet. Genom optokablar finns

Läs mer

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 Document: STG/PS K 525SV1 Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 SIS, Projekt Kvalitetsledning 1 1) Introduktion Produktstöd Två av de viktigaste målsättningarna i arbetet

Läs mer

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK Anders Grönlund Lantmäteriet Introduktion HMK C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll

Läs mer

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK Höstens utbildningskatalog 2018 Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK n Teknisk produktion n Processer och kvalitetsverktyg n Undershåll och toleranser n Automation n

Läs mer

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin.

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin. Lean Leanledaren - Att införa Lean En omfattande utbildning där du får många praktiska verktyg för att framgångsrikt lyckas med att införa Lean i din verksamhet. Utbildningen skapar kunskap, förståelse

Läs mer

Ytjämnhet Riktlinjer för ytjämnhetsbestämning Surface roughness Guidance for the choice of surface roughness

Ytjämnhet Riktlinjer för ytjämnhetsbestämning Surface roughness Guidance for the choice of surface roughness SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige SVENSK STANDARD SS 674 Handlägganda organ Fastställd Utgåva Sida Registrering SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1989-10-18 4 1 (7} SMS reg 12.77 SIS FASTSTÄLLER

Läs mer

Met/Track Software Ver 8.X 1 dagskurs

Met/Track Software Ver 8.X 1 dagskurs Met/Track Software Ver 8.X 1 dagskurs Genom praktiska övningar, hands-on, kommer du att lära dig optimala metoder för att systematiskt samla in information som krävs för att rutinmässigt och konsekvent

Läs mer

Evaluation Summary - CT3380 Grundläggande webbdesign HT05 Dan Levin

Evaluation Summary - CT3380 Grundläggande webbdesign HT05 Dan Levin Evaluation Summary - CT8 Grundläggande webbdesign HT Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) Q. a Kurslitteratur? 7 Medel:.

Läs mer

UTBILDNING: ISO/TS 16949 - Krav och verktyg

UTBILDNING: ISO/TS 16949 - Krav och verktyg UTBILDNING: ISO/TS 16949 - Krav och verktyg Introduktion Kraven inom bilindustrin ökar ständigt. Kunderna ställer högre krav på biltillverkarna, vilka i sin tur för ökade krav vidare i leverantörsleden.

Läs mer

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Service Optimal prestation FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Systems är en stark servicepartner som erbjuder förebyggande underhåll - det förhindrar produktionsstopp

Läs mer

UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTV G Ä N I RDE LJN RING U UPPFÖ TBILDNING

UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTV G Ä N I RDE LJN RING U UPPFÖ TBILDNING UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTVÄRDERING UTBILDNING UPPFÖLJNING VÅRA KURSER Camozzis utbildningar baseras på mångårig erfarenhet av olika problemställningar och applikationer inom

Läs mer

Vilka utmaningar har du?

Vilka utmaningar har du? Material & SVETS Vilka utmaningar har du? 4 4 4 Höja effektiviteten Öka kundnöjdheten Mer fritid Anta utmaningarna med våra senaste standarder och handböcker. Effektivisera och kvalitetssäkra ditt arbete!

Läs mer

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2009

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2009 Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2009 MEDICINTEKNIK, BIOTEKNIK OCH NÄRLIGGANDE OMR ÅDEN Ny utbildning medicinteknik och mjukvara Lär dig mer om IT i vården. Nordic Medical Advisor

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS!

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion till miljö & kvalitetsledningssystemet och beskriver dess uppbyggnad. INTRODUKTION TVS står för TriffiQs

Läs mer

UTBILDNING: Verksamhetsledningssystem ISO 9001

UTBILDNING: Verksamhetsledningssystem ISO 9001 UTBILDNING: Verksamhetsledningssystem i praktiken Introduktion Den här kursen riktar sig till dig som skall arbeta fram ett nytt, eller vidareutveckla ett befintligt, verksamhetsledningssystem för din

Läs mer

HMK SyostGIS

HMK SyostGIS HMK 2014 SyostGIS 2014-11-11 C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll och upphandling av mättjänster 9 delar HMK-Geodesi,

Läs mer

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop Introduktion Kursen ger alla med intresse av att utforma och leda workshops (arbetsmöten) en uppsättning metoder, verktyg och tips i hur man på bästa sätt förbereder

Läs mer

UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs

UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs Introduktion Ett ledningssystem är företagsledningens verktyg att styra verksamheten mor uppsatta mål och därmed förverkliga strategin. I ISO 9001 ställs på att kvalitetsledningssystem

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26 Innehåll 1 Inledning 9 4 Standard 9 Textstandard 9 Skalor 9 Vyer måttsättning - toleranser 9 1.1 Översikt 10 GPS 10 Standard 10 Textning 10 Linjetyper 11 Vyer 11 Snitt 12 Måttsättning 12 Skalor 12 Förenklat

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008 Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008 MEDICINTEKNIK, BIOTEKNIK OCH NÄRLIGGANDE OMR ÅDEN Praktiskt inriktade utbildningar som håller dig uppdaterad om det senaste som händer inom

Läs mer

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04:2 2014-09-10 Utgåva 6

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04:2 2014-09-10 Utgåva 6 Krav på kalibrering och spårbarhet för ackrediterade organ Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Definitioner

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support Temperatur Fakta mätteknik Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc fakta - kunskap - utbildning - support Er kunskapspartner Nordtec Instrument AB 03-704

Läs mer

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén ISO 17025:2018 Vad innebär det Fredrik Arrhén fredrik.arrhen@ri.se ISO 17025 varför det? Kvalitetskontroll av mätningar Används för bestämmelse av överensstämmelse, Conformity Assessment Gemensamma regler

Läs mer

Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning

Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning Mikael Karlsson Bestwood Panndagarna 2009-02-04--05 1 Innehåll NIR (kortfattat) Bakgrund till analysen Nuvarande metod (ugnsmetoden) Mottagningsmätning

Läs mer

Temperaturgivare för industri och forskning

Temperaturgivare för industri och forskning Temperaturgivare för industri och forskning Pentronic din partner för säker temperaturmätning 1 Pentronic Det här är Pentronic Pentronic är en av Europas största tillverkare av industriella temperaturgivare.

Läs mer

ZEISS mät- och geometrisäkringsstjänster Erfarenhet och teknologi

ZEISS mät- och geometrisäkringsstjänster Erfarenhet och teknologi ZEISS mät- och geometrisäkringsstjänster Erfarenhet och teknologi CT-skanning Formsprutad plast, förpackningar, 3D-printat material, medicinteknik Dessa typer av produkter kan vara svåra att utvärdera

Läs mer

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Detta dokument innehåller matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 samt mellan ISO 9001:20015 och ISO 9001:2008. Dokumentet

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

Leca installationsbjälklag, Alingsås

Leca installationsbjälklag, Alingsås RAPPORT 1 (6) Datum Uppdragsnr 572693 Handläggare Erik Backman Tel +46105055245 Mobil +46702713584 erik.backman@afconsult.com Uppdragsgivare Weber Saint-Gobain Byggprodukter AB Jonas Fransson Partihandelsgatan

Läs mer

UTBILDNING: Nya ISO 9001:2015

UTBILDNING: Nya ISO 9001:2015 UTBILDNING: Nya ISO 9001:2015 Introduktion De nuvarande ISO-standarderna för kvalitets- och miljöledning har funnits länge: ISO 9001 sedan 2008 och ISO 14001 sedan 2004. Under dessa år har omvärlden förändrats,

Läs mer

MULTIVAC Utbildning 2019

MULTIVAC Utbildning 2019 MULTIVAC Utbildning 2019 Kunskap ger bättre lönsamhet Utbildningsval Tekniskt kunnig personal kan själva åtgärda många småfel och gör att antalet driftstopp blir färre. Maskinens livslängd ökar om den

Läs mer

Sida 1 (av 12) Revision 1.18. Skall-krav

Sida 1 (av 12) Revision 1.18. Skall-krav 1 (av 12) I standarden SS-EN ISO 9000:2000 förekommer ordet skall 148 gånger. I 132 gånger används skall som ett krav. I till exempel 7.4.1 anges Inköpsinformationen skall specificera den produkt som skall

Läs mer

Projektrapport. Balkonger. Reduktionstalmätning på balkonger. mmo03426-01112800. Malmö 2001-11-28

Projektrapport. Balkonger. Reduktionstalmätning på balkonger. mmo03426-01112800. Malmö 2001-11-28 Projektrapport Balkonger Projekt Reduktionstalmätning på balkonger mmo03426-01112800 Uppdragsansvarig Torbjörn Wahlström Malmö 2001-11-28 Projekt: MMO03426 : mmo03426-01112800 Datum: 2001-11-28 Antal sidor:

Läs mer

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning [Skriv tet] [Skriv tet] [Skriv tet] Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning Version 2.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 1.0 20131108 Första versionen Louise

Läs mer

Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare

Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare Teori övningsuppgift reflektion För att säkerställa bästa möjliga kunskaps överföring följer alla tränings moduler samma struktur TEORI ÖVNING REFLEKTION

Läs mer

Mätteknisk utbildning - ZEISS Industrial Quality Solutions 2018 / Våren 2019

Mätteknisk utbildning - ZEISS Industrial Quality Solutions 2018 / Våren 2019 Mätteknisk utbildning - ZEISS Industrial Quality Solutions / Våren CALYPSO Expert Sida CALYPSO Offline (P & S) Sida CALYPSO Advanced Sida 16 CALYPSO PCM Sida 17 AUKOM Koordinatmätteknik, Del 2 Sida 1 PiWeb

Läs mer

Utbildningsplaner Inventor

Utbildningsplaner Inventor Utbildningsplaner Grundkurs Fortsättning Superingenjör Administratör Sheetmetal Visualisering Professional är: Kunskap är vägen till framgång Framgångsrika företag satsar på utbildning för att snabbt få

Läs mer

Välkomna! Med utveckling menas som bekant åsiktsförändring i för bedömaren behaglig rikting. Hjalmar Söderberg

Välkomna! Med utveckling menas som bekant åsiktsförändring i för bedömaren behaglig rikting. Hjalmar Söderberg 2014 09 18 Kvalitets och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets miljösystem? Varför i byggprocessen? (Vad består ett kvalitets miljösystem av?) Genomgång av uppgiften kopplad till modul kretslopp...

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för 1 Inledning och syfte... 2 2 Allmänt om typgodkännande... 2 3 Ansökan och giltighet... 2 4

Läs mer

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 1 av 12 Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 2 av 12 Innehållsförteckning Inledning... 4 Deltagande kommuner... 4 Sammanfattning... 5 Förstudiens

Läs mer

Ingenjörsfirman Stéen 2001-12-13 Windows NT Server Sida 1 av 1

Ingenjörsfirman Stéen 2001-12-13 Windows NT Server Sida 1 av 1 Windows NT Server Sida 1 av 1 Windows NT Server Mål och syfte Kursen ger systemtekniker, supportpersonal och nätverksadministratörer m fl en grundläggande plattform för att förstå och att kunna installera,

Läs mer

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor -

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Passa på att gå en av Sveriges bästa utbildningar inom Förhandlingsteknik

Läs mer

Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet

Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet 7,5 poäng översiktskurs anordnad av Linköpings universitet för chefer inom vård och omsorg Kurspresentation Att leda och planera en komplex verksamhet som vård

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet

Riktlinjer för kvalitet NHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NF SAMRÅD N, D, IK DATUM VÅR BETECKNING 2009-11-04 TR12-14 TEKNISK RIKTLINJE REVISION B SvK405, v2.0, 2009-06-04 Riktlinjer för kvalitet TEKNISK RIKTLINJE 2009-11-04 TR12-14 REV

Läs mer

Kursprogram hösten 2010

Kursprogram hösten 2010 Kursprogram hösten 2010 Vi ger utbildning du direkt har nytta av. En dag med det du behöver! Snabbt, enkelt och flexibelt! Våra lärare är konsulter med lång praktisk erfarenhet av uppdrag inom sina områden.

Läs mer

K V A L I T E T S S Y S T E M

K V A L I T E T S S Y S T E M Personalhandbok 1/11 100 037 05 2013-12-10/JJ Roland Holmgren K V A L I T E T S S Y S T E M Personalhandbok 2/12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 4.0 INLEDNING 3 4.1 FÖRETAGSLEDNINGENS ANSVAR 3 4.1.1 Kvalitetspolicy

Läs mer

Ledarskapsutbildning 5 dagar

Ledarskapsutbildning 5 dagar Ledarskapsutbildning 5 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Hur blir en standard en standard? Mathias Lundin, Svetskommissionen

Hur blir en standard en standard? Mathias Lundin, Svetskommissionen Hur blir en standard en standard?, Svetskommissionen Innehåll Svetskommissionens roll Grundprinciper bra att falla tillbaka på vid standardisering Vad är en standard? definition, intention, drivkraft Hur

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet en introduktion

Ledningssystem för kvalitet en introduktion ISO 9001 Ledningssystem för kvalitet en introduktion Innehåll 3 Vad är ett ledningssystem för kvalitet? 3 ISO 9001 4 Varför ska man ha ett kvalitetsledningssystem? 5 Hur man börjar? 7 Vad betyder certifiering?

Läs mer

< Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektperiod: <2015-01-01 till 2015-04-30>

< Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektperiod: <2015-01-01 till 2015-04-30> PROJEKTBESKRIVNING Processindustriell IT och Automation hösten 2014 Projektakronym Projektnamn < Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektfakta Sökt belopp från VINNOVA:

Läs mer

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-05-01 DATUM 2019-04-30 UTGÅVA 1 s, GI, GS/NA, NL, NP, NS, NT, SD, SK *0 we TEKNISK RIKTLINJE FASTSTÄLLD Krav på systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION KURSER FÖR NYA HR-MEDARBETARE Introduktion till personalarbete & rekrytering Medarbetarutveckling Ekonomi för PA- området Människokunskap Introduktion till arbetsrätten

Läs mer

Vilka utmaningar har du?

Vilka utmaningar har du? Miljöledning Vilka utmaningar har du? 4 4 4 Höja effektiviteten Öka kundnöjdheten Mer fritid Anta utmaningarna med våra senaste standarder och handböcker. Vi underlättar ditt miljöarbete Att arbeta med

Läs mer

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket L U F T VATTEN STANDARDER M A R K OCH MILJÖ ENERGI HÖR DET IHOP? PRODUKT SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket Visste du att standarder kan ge stora miljövinster? Har standardisering med

Läs mer

EXAMENSARBETE. Totalstation jämförd med mmgps. David Olsson. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Totalstation jämförd med mmgps. David Olsson. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Totalstation jämförd med mmgps David Olsson Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Totalstation jämförd med mmgps

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KURSER FRÅN SWEREA VIRTUAL LAB 2016 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KOMPOSITDIMENSIONERING - SWEREA

Läs mer

Validering grundläggande aspekter. Ulf Örnemark

Validering grundläggande aspekter. Ulf Örnemark Validering grundläggande aspekter Ulf Örnemark SKKLF och SSKF Utbildningsdagar Vår Gård, Saltsjöbaden 6-7 februari 2013 Innehåll Validering, verifiering och några andra grundläggande begrepp Några nedslag

Läs mer

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Projektledning, ledarskap och affärsutveckling Evenemangsutveckling Målgrupp: Till

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

- Den praktiska kunskapen man fick lära på labbarna + projektlabben.

- Den praktiska kunskapen man fick lära på labbarna + projektlabben. Fullgjorda Egna enkäter: 16 Frågor: 16 1. () Vad har du varit mest nöjd med beträffande kursen? Föreläsningar Föreläsaren, han har visat på stort engagemang! Inga frågor har varit för dumma. Han har alltid

Läs mer

Har du koll på produktlagstiftningen?

Har du koll på produktlagstiftningen? Har du koll på produktlagstiftningen? Anna Stattin Utredare/marknadskontrollsamordnare Avdelningen för juridik och inre marknad Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Centrala frågeställningar

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

EN BRA AFFÄR! Från 1 november till 19 december 2014 HÖGKVALITATIVA MÄTPRODUKTER

EN BRA AFFÄR! Från 1 november till 19 december 2014 HÖGKVALITATIVA MÄTPRODUKTER Kampanjen gäller från 1 november till 19 december 2014. Vi förbehåller oss rätten att göra tekniska ändringar och uppdateringar. Dessa priser gäller endast företagskunder, och alla priser är nettopriser

Läs mer

Teckna ett serviceavtal Trygga din investering och maximera din besparing!

Teckna ett serviceavtal Trygga din investering och maximera din besparing! Teckna ett serviceavtal Trygga din investering och maximera din besparing! För att säkerställa att din värmepump arbetar optimalt år efter år och levererar den maximala energibesparingen, krävs det regelbunden

Läs mer

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad.

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad. Undrar du hur cheferna fungerar? Genom att mäta det kommer ni att veta. Vill ni vässa styrningen av verksamheten? Det är cheferna som gör jobbet. Behöver ni förstärka den gemensamma chefskulturen? Kulturen

Läs mer

Kalibratorer med simuleringsfunktion för ström, spänning och temperaturer

Kalibratorer med simuleringsfunktion för ström, spänning och temperaturer Kalibratorer med simuleringsfunktion för ström, spänning och temperaturer KALIBRATORER Kalibrator för termoelement J, K, T, E, R, S, B och N Kalibrator för motståndsgivare Pt 10, Pt 50, Pt 100, Pt 200,

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Pålitliga drogtester. Hur utförs och säkerställs de?

Pålitliga drogtester. Hur utförs och säkerställs de? Pålitliga drogtester. Hur utförs och säkerställs de? Lena Morgan, Leg Biomedicinsk analytiker 2018-10-17 Från programmet Det arbete som har startats på Swedish standards Institute är till att möta behov

Läs mer

Produktöversikt BIsmart

Produktöversikt BIsmart Produktöversikt för BIsmart Innehåll Vad är BIsmart?... 2 Hur fungerar BIsmart?... 3 Vad behövs för att använda BIsmart... 4 Vad ingår i BIsmart?... 4 Artikelförsäljning... 5 Inköp... 5 Kundreskontra...

Läs mer

Företagsutveckling 2000 AB. 00-11-16 Lars Hålén. Seminarieprogram för införande av kvalitetsledningssystem enligt nya ISO 9000, ISO/FDIS 9001:2000.

Företagsutveckling 2000 AB. 00-11-16 Lars Hålén. Seminarieprogram för införande av kvalitetsledningssystem enligt nya ISO 9000, ISO/FDIS 9001:2000. Datum Företagsutveckling 2000 AB Vår ref. 00-11-16 Lars Hålén Er ref. Bilaga A 14 OFFERT / UPPDRAG NR: 046X Seminarieprogram för införande av kvalitetsledningssystem enligt nya ISO 9000, ISO/FDIS 9001:2000.

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

HMK. Upphandlingsstöd i HMK Handbok för mät- och kartfrågor. Thomas Lithén Lantmäteriet. ULI upphandlingsteknik, , Stockholm

HMK. Upphandlingsstöd i HMK Handbok för mät- och kartfrågor. Thomas Lithén Lantmäteriet. ULI upphandlingsteknik, , Stockholm HMK - en handbok i mät- och kartfrågor Upphandlingsstöd i HMK Handbok för mät- och kartfrågor Thomas Lithén Lantmäteriet Lotta Hammarlund, 120920 ULI upphandlingsteknik, 2013-09-11--12, Stockholm Bakgrund

Läs mer

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Inledning Kursutvärderingar är en viktig del, kanske den viktigaste, för att driva kvaliteten framåt på våra utbildningar. Utförda på rätt sätt säkerställer

Läs mer

För mer information och beställning av kurs kontakta

För mer information och beställning av kurs kontakta Kurs på plats hos Er Branschen utvecklas hela tiden med nya regler, nya material och nya maskiner och metoder. Finns det utvecklingspotential i Er verksamhet? MVR erbjuder sina medlemsföretag kurser på

Läs mer

Handbok i konsten att köpa översättningar

Handbok i konsten att köpa översättningar Handbok i konsten att köpa översättningar Innehåll Varför översätta? 4 Vad är en bra översättning? 5 Att välja språkföretag 6 Tänk flerspråkigt från början 8 Inför din förfrågan 10 När du kontaktar språkföretaget

Läs mer

SIK Smart Industri Kalmar län

SIK Smart Industri Kalmar län Inbjudan till utbildning CAD (olika program) 2 dagar (grund alt. fortsättning) SolidWorks: Tillfälle 1. 20/9-21/9 GRUND Kalmar (max 20 deltagare) Tillfälle 2. 27/9-28/9 FORTSÄTTNING Kalmar (max 20 deltagare)

Läs mer

UTBILDNING: Nya ISO 14001:2015

UTBILDNING: Nya ISO 14001:2015 UTBILDNING: Nya ISO 14001:2015 Introduktion Den nuvarande ISO-standarden för miljöledning har funnits länge; sedan 2004. Under dessa år har omvärlden förändrats, miljöfrågor blivit allt viktigare och begreppet

Läs mer

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel I samarbete med KEF-partner Excel grundkurs } Med e-learning Har du lärt dig Excel på egen hand utan gå en kurs? Vill lära dig programmet på rätt sätt från början? Då är Excel Grundkurs kursen för dig.

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs

UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs UTBILDNING: ISO 9001 Grundkurs Introduktion Ett ledningssystem är företagsledningens verktyg att styra verksamheten mot uppsatta mål och därmed förverkliga strategin. I ISO 9001 ställs krav på att kvalitetsledningssystem

Läs mer

Dills SmåbolagsErbjudande. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. En unik möjlighet för ägarledda företag med 3 15 anställda.

Dills SmåbolagsErbjudande. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. En unik möjlighet för ägarledda företag med 3 15 anställda. Dills SmåbolagsErbjudande Ett erbjudande för att öka lönsamheten. En unik möjlighet för ägarledda företag med 3 15 anställda. Vi åstadkommer förändring Utvecklar chefer och ledningsgrupper ökar deras genomslagskraft

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer

Certifierad Varumärkesvärderare

Certifierad Varumärkesvärderare Certifierad Varumärkesvärderare Du som är aktiv inom varumärkesområdet, oavsett om du arbetar utifrån ett finansiellt-, marknads- eller legalt perspektiv, vet att det är centralt att anlägga en strukturerad

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Statens Controllerutbildning 2007 Återkoppling Omvärlden Controllerrollen Analys och användning av resultat Förändringsarbete Verktyg och metoder Kvalificerad utbildning i verksamhetsstyrning E konomistyrningsverket

Läs mer

ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition

ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition Nu i specialversion för ESF-projekt inom kompetensutveckling Spara massor av administration - och ge era projektdeltagare bättre service! I samarbete med flera ESF-projekt

Läs mer

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen?

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? 2012-09-04 Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? (Vad består ett kvalitets- miljösystem av?) Genomgång av uppgiften kopplad till modul kretslopp...

Läs mer

Kurskatalog. Få ut det mesta av din ELPROCAD. Utbilda dig hos oss! PROCAD Systems AB Transformatorgatan Västerås

Kurskatalog. Få ut det mesta av din ELPROCAD. Utbilda dig hos oss! PROCAD Systems AB Transformatorgatan Västerås Kurskatalog Få ut det mesta av din ELPROCAD. Utbilda dig hos oss! PROCAD Systems AB Transformatorgatan 2 721 37 Västerås utbildning@elprocad.com www.elprocad.com Förord UTBILDNING FÖR ATT SNABBT KOMMA

Läs mer

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 SIS på 1 minut Sveriges medlem i CEN och ISO Neutral plattform + processmetodik INNEHÅLLET skapar experter! Ideell förening

Läs mer

Filterskola 12-13 Mars Hydraulik- och smörjoljesystem Plats: Scandic Hotell Väst, Gävle

Filterskola 12-13 Mars Hydraulik- och smörjoljesystem Plats: Scandic Hotell Väst, Gävle Filterskola 12-13 Mars Hydraulik- och smörjoljesystem Plats: Scandic Hotell Väst, Gävle Filterskolan för industrin vänder sig till alla som arbetar med hydraulik- och smörjsystem eller som på annat sätt

Läs mer