GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION. Stadsfullmäktige I kraft från SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor Verksamhetsidé...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION. Stadsfullmäktige I kraft från SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor Verksamhetsidé..."

Transkript

1 GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION Stadsfullmäktige I kraft från SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor Verksamhetsidé...2 NÄMND OCH SEKTION 3 Sammansättning Uppgifter Beslutanderätt Föredragning...3 PERSONALORGANISATION 7 Grundtrygghetscentret...3 TJÄNSTEINNEHAVARES BESLUTANDERÄTT 8 Allmän beslutanderätt som innehas av direktören för servicecentret och av cheferna för resultatområdena och resultatenheterna Särskild beslutanderätt...4 SAMARBETE 10 Samarbete mellan nämnden och tjänsteinnehavarna Ledningsgrupper och arbetsplatsmöten...7

2 1 kapitlet SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor 2 Verksamhetsidé 2 kapitlet NÄMND OCH SEKTION 3 Sammansättning 4 Uppgifter Grundtrygghetsväsendet har hand om arrangerandet av social-, hälso- och sjukvårdstjänsterna. Syftet med grundtrygghetsväsendet är att trygga förutsättningarna för stadsbornas fysiska, psykiska och sociala välfärd genom att stöda eget inititiv och överlevnadsmöjligheter med social-, hälso- och sjukvårdstjänster. Förebyggande, regionalt och tväradministrativt samarbete samt samarbete med invånarna och andra aktörer är centrala ingredienser i produktionen av mångsidig social-, hälso- och sjukvårdsservice av hög kvalitet. Grundtrygghetsnämnden består av högst 13 medlemmar som fullmäktige väljer för sin mandatperiod och en personlig ersättare för var och en av medlemmarna. Fullmäktige väljer ordförande och vice ordförande bland medlemmarna. Grundtrygghetsnämnden väljer inom sig högst fem medlemmar till sektionen och personliga ersättare för dessa samt en av sektionsmedlemmarna till ordförande och en till vice ordförande. Nämnden utser tjänsteinnehavare som fungerar som protokollförare för nämnden och sektionen. Grundtrygghetsnämnden har, utöver vad som stadgats eller fastställts, som uppgift att ansvara för den allmänna ledningen och styrningen av grundtrygghetsväsendet och att utveckla styrnings- och kundstrategin liksom strategin för kärnkompetens och samarbete. Grundtrygghetsnämndens sektion behandlar ärenden som gäller vård oberoende av egen vilja och sådana tjänstemannabeslut som gäller individer och familjer och i vilka någon söker ändring.

3 5 Beslutanderätt Utöver de ärenden som nämnden enligt bestämmelser eller förvaltningsstadgan skall besluta om fattar nämnden beslut om eller godkänner följande ärenden inom sin sektor: 1 principerna om bildande av resultatenheter och tvärfackliga team inom servicecentret; 2 arrangerande av inspektioner, syner, tillställningar och evenemang inom sektorn; till den del beslutanderätten inte har överförts på en tjänsteinnehavare; 3 avgifter utgående från grunder och justeringsanvisningar som stadsstyrelsen fastställt samt; 4 val av förvaltningschef, seniorarbetschef, socialarbetschef, överläkare och övertandläkare Grundtrygghetsnämndens sektion avgör i ärenden som gäller vård oberoende av egen vilja och i sådana tjänstemannabeslut som gäller individer och familjer och där någon söker ändring. 6 Föredragning 3 kapitlet PERSONALORGANISATION 7 Grundtrygghetscentret I grundtrygghetsnämnden och dess sektioner föredrar grundtrygghetsdirektören de ärenden som hör till socialservicens ansvarsområde, de ärenden som avses i 15 i förvaltningsstadgan och övriga ärenden som hänför sig till allmän förvaltning, personal och ekonomi samt kommunala regionala, nationella och internationella avtals- och samarbetsärenden utom sådana som gäller arrangerande av hälso- och sjukvårdsservice. De föredras av chefsläkaren. Grundtrygghetsdirektören har rätt att föredra också sådana ärenden som chefsläkaren föredragit, bortsett från de ärenden som särskilt definieras i lagstiftningen. Då skall emellertid också den egentlige föredragandens förslag finnas med på listan. Grundtrygghetsdirektören företräds vid behov av chefsläkaren. Grundtrygghetscentret är ett förvaltnings- och servicecenter som lyder under grundtrygghetsnämnden. Grundtrygghetscentret omfattar alla verksamhetsenheter, inrättningar och särskilt bildade tvärfackliga team med personal som handhar beredning och verkställande av beslut och som gäller sektorn och som ger service.

4 Grundtrygghetsdirektören är chef för servicecentret. Grundtrygghetscentret är indelat i ansvarsområdet för socialservice och ansvarsområdet för hälsooch sjukvård. Ansvarsområdet för socialservice indelas i resultatområden enligt följande: - Förvaltnings- och ekonomiservice - Senior- och handikappservice - Socialarbete Ansvarsområdet för hälso- och sjukvård indelas i resultatområden enligt följande: - Öppenservice inom primärhälsovården - Omsorgsservice inom primärhälsovården - Tandhälsovård - Kompletterande service inom hälsovården - Specialsjukvård Grundtrygghetsdirektören är chef för ansvarsområdet för socialservice och chefsläkaren är chef för ansvarsområdet för hälso- och sjukvård. 4 kapitlet TJÄNSTEINNEHAVARES BESLUTANDERÄTT 8 Allmän beslutanderätt som innehas av direktören för servicecentret och av cheferna för resultatområdena och resultatenheterna 9 Särskild beslutanderätt Om den allmänna beslutanderätt som innehas av direktören för servicecentret och av cheferna för resultatområdena och resultatenheterna stadgas i förvaltningsstadgan. Utöver det som stadgas i 8 gäller följande: Grundtrygghetsdirektören har beslutanderätt i följande ärenden: 1 att ge socialvård till den del det inte har delegerats till underställda samt 2 att besluta om teamavtal. Resultatområdets chef har beslutanderätt i följande ärenden: 1 att ge utlåtanden inom ramen för sin behörighet; 2 att besluta om klientavgifter och befrielse från avgift samt 3 att ta upp ersättningsansökningar och andra ansökningar till behandling.

5 Chefsläkaren har beslutanderätt i de ärenden som enligt folkhälsolagen och andra bestämmelser skall avgöras av ansvariga läkaren vid hälsocentralen. Förvaltningschefen har beslutanderätt i följande ärenden: 1 försäljning av grundtrygghetscentrets varor som tagits ur bruk; 2 användning och uthyrning av grundtrygghetscentrets fastigheter eller lösöre enligt grundtrygghetsnämndens anvisningar; 3 beviljande av ägararavalån för fysisk person; 4 beviljande av ombyggnadslån för sammanslutning i fråga om hus där det efter ombyggnaden finns högst två bostadslägenheter; 5 omvandling av lån för byggnadstid för andel som motsvarar en enskild bostadslägenhet till bostadsaktielån eller hyresbostadslån och omvandling av sammanslutnings ombyggnadslån till ombyggnadslån för bostadslägenhet; 6 beviljande av hyreshuslån och lån för anskaffning av hyreshus då det finns högst två bostadslägenheter i huset samt beviljande av långfristigt och kortfristigt ombyggnadslån för hyresboende, om det efter ombyggnaden finns högst två bostadslägenheter i huset; 7 överföring och uppsägning av lån enligt punkterna 3 6, ändring av lånevillkoren, framflyttning av betalningar, vångsindrivningsåtgärder och garantier samt ställande av maken till en enskild person som är aravalåntagare eller någon annan person till svars för skuld eller befriande från skuldansvar; 8 bidrag för reparation av bostäder; 9 tillstånd att inleda arbetena i fråga om aravalån och reparationsbidrag; 10 utlåtanden om skuldsaneringsärenden som gäller enskilda personers aravalån och förslag om frivillig skuldsanering; 11 fastställande av inlösningspriset på bostad som löses in och beviljande av betalningsanstånd; 12 beslut om anskaffning av bostäder åt Y-stiftelsen inom ramen för de anslag stadsfullmäktige beviljar årligen samt 13 utseende av mottagare av aravahyresbostad eller de aktier som berättigar till besittning av en sådan bostad eller aktier i ett aravahyreshus eller aravahyreshusbolag samt fastställande av överlåtelseersättning och maximipris. Socialarbetschefen/seniorarbetschefen har beslutanderätt i fråga om givande av socialservice i den omfatttning som stadgas i 17 i socialvårdslagen. Socialarbetschefen har beslutanderätt i följande ärenden: 1 givande av utkomststöd; 2 bekräftande av avtal om underhåll och vårdnad av barn; 3 bekräftande av underhållsavtal mellan makar enligt äktenskapslagen; 4 beslut om att inte driva in utkomststöd samt 5 beslut om omhändertagande och vård utom hemmet.

6 Bostadssekreteraren har beslutanderätt i följande ärenden: 1 val av hyresgäster till bostäder som staden äger och besitter 2 hyror för hyresbostäder som staden besitter, uppskov med hyresbetalning och tvångsindrivning samt uppsägning och upplösning av hyresavtal; 3 tillstånd att använda aravahyresbostäder och bostadsrättsbostäder för något annat än boende; 4 tillstånd att överlåta besittningen av bostadsrättsbostäder för mer än två år; 5 godkännande av mottagare av bostadsrätt och fastställande av överlåtelsepris för bostadsrätt; 6 godkännande av enskild persons ägarbostadslån som räntestödslån; 7 godkännande av byggnads- eller ombyggnadsplaner och -kostnader för hus som får räntestödslån för egnahemshus och räntestödslån för ombyggnad av egnahemshus 8 tillstånd att inleda arbetet i fråga om räntestödslån samt 9 fastställande av ansökningstider för olika slag av bostadsservice. Till serviceområdets chefs beslutanderätt hör att besluta om givande av hemvård, stödtjänster, avgifter och befrielse från avgifter. Socialarbetarens/invandrarsekreteraren har beslutanderätt i följande ärenden: 1 givande av utkomststöd och handikappservice dock högst gällande anskaffning på euro; 2 givande av utlåtanden inom den egna sektorn; 3 beslutande om kortvarig vård oberoende av egen vilja enligt 12 i lagen om missbrukarvård; 4 beslutande om stödåtgärder enligt 13 och 14 i barnskyddslagen och 13 socialvårdsförordningen; 5 beslut om att inte driva in utkomststöd i enlighet med nämndens anvisningar; 6 beslutande om stöd för närståendevård; 7 beslutande om klientavgifter och befrielse från klientavgifterna; 8 beslutande om rehabiliterande arbetsverksamhet. Barntillsyningsmannen har beslutanderätt i följande ärenden: 1 beviljande och indragning av underhållsstöd samt anknytande åtgärder i enlighet med lagen om underhållstrygghet; 2 beslut om att inte driva in underhållsstöd enligt 21 i lagen om underhållstrygghet; 3 användning av grundtrygghetsnämndens yttranderätt i andra anhängiggöranden enligt lagen om underhållstrygghet; 4 anhängiggörande av ersättningsansökningar och andra ansökningar samt givande av utlåtanden inom den egna sektorn samt 5 beviljande av förhandsbetalning för faderskapsundersökningar i

7 enlighet med lagen om faderskap. Byråsekreteraren för socialarbetet har beslutanderätt i följande ärenden: 1 beviljande av utkomststöd enligt inkomst-/utgiftsberäkning och anknytande indrivning samt beslut om att inte driva in; 2 beviljande och indragning av underhållsstöd samt anknytande åtgärder i enlighet med lagen om underhållstrygghet; 3 utredningar om sociala och ekonomiska omständigheter samt 4 utnyttjande av nämndens yttranderätt i ärenden som gäller indrivning av underhållsstöd. Ansvarige ledaren för stödhemmet Kokkokallio har beslutanderätt i följande ärenden: 1 beslutande om kontaktbegränsning enligt 9 i barnskyddsförordningen; 2 beslutande om isolering enligt 10 i barnskyddsförordningen samt 3 anställning av underlydande personal och beslutande om personalärenden enligt 13 i förvaltningsstadgan för sin underlydande personal. Ansvarige ledaren för stödboendet för missbrukare har beslutanderätt i fråga om anställning av underlydande personal och beslutande om personalärenden enligt 13 i förvaltningsstadgan för sina underlydande. Ledande skötaren har beslutanderätt i följande ärenden: 1 anställning av avdelningsskötare vid resultatenheterna för öppenvård inom primärhälsovården och omsorgsservicen samt 2 beslutande om personalärenden enligt 13 i förvaltningsstadgan gällande avdelningsskötarna vid resultatenheterna för öppenvård inom primärhälsovården och omsorgsservicen. Avdelningsskötarna vid resultatenheterna för öppenvård inom primärhälsovården och omsorgsservicen samt cheferna för drogkliniken och rådgivningsbyrån för familjeärenden har beslutanderätt i följande ärenden: 1 anställning av underlydande personal med undantag av läkare samt 2 beslutande om personalärenden enligt 13 i förvaltningsstadgan gällande den underlydande personalen med undantag av läkare. Avdelningsskötaren för Gårdsbacka har beslutanderätt i fråga om klientavgifter och befrielse från avgifter vid enheten i fråga. Socialarbetaren och sjukskötaren vid drogkliniken har beslutanderätt i fråga om service enligt 7 i lagen om missbrukarvård och om indrivning av avgifter.

8 5 kapitlet SAMARBETE 10 Samarbete mellan nämnden och tjänsteinnehavarna 11 Ledningsgrupper och arbetsplatsmöten På kallelse av nämndens ordförande och med honom eller henne som ordförande arrangeras minst en gång om året gemensamma förhandlingar för medlemmarna i nämnden och de tjänsteinnehavare som deltar i beredning och verksställande av ärenden. Under förhandlingarna behandlas ärenden som hänför sig till utveckling av verksamheten, ledning och utvärdering av resultat. Om ledningsgrupperna för servicecentren och om arbetsplatsmöten stadgas i förvaltningsstadgan och i samarbetsavtalet.

LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION

LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION 1 LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 13.12.2012 36 I kraft från 1.1.2013 Ändring i stadsfullmäktige 12.6.2013 104, ändring 9 I kraft från 13.6.2013 Ändring i stadsfullmäktige 10.6.2015

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område 1 (5) Grundtrygghetsnämndens instruktion Godkänd av stadsfullmäktige 3 / 21.1.2014 1 Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé är, att utveckla förhållandena

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden Stadsfullmäktige 108 14.12.2016 Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden 1.1-31.5.2017. Stadsstyrelsen 28.11.2016 383 Stadsfullmäktige godkände 14.9.2016/ 74 Lojo

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1 Tillämpning 3. ORGANISATION 3 2 Förtroendemannaorganisationen 3 3 Personalorganisationen 3

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1 Tillämpning 3. ORGANISATION 3 2 Förtroendemannaorganisationen 3 3 Personalorganisationen 3 LOJO FÖRVALTNINGSSTADGA Stadsfullmäktige 24.9.2003 83 I kraft från 1.1.2004 Ändring i stadsfullmäktige 8.11.2006 81: tillägg 15 punkt 16 Och ändring 38 I kraft från 9.11.2006 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1

Läs mer

VERKSAMHETSSTADGA. Social- och hälsosektorns. Vasa stad Social- och hälsosektorn

VERKSAMHETSSTADGA. Social- och hälsosektorns. Vasa stad Social- och hälsosektorn Vasa stad Social- och hälsosektorn Social- och hälsosektorns VERKSAMHETSSTADGA Godkänd i social- och hälsovårdsnämnden 23.4.2013 75 Ikraftträdande fr.o.m. 1.5.2013 Uppdatering i social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Lag. om ändring av aravabegränsningslagen

Lag. om ändring av aravabegränsningslagen Lag om ändring av aravabegränsningslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i aravabegränsningslagen (1190/1993) 5 och 8 a, sådana de lyder, 5 i lag 869/2008 och 8 a i lag 20/2007, och ändras 6,

Läs mer

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar i 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 Ändring i stadsfullmäktige

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN 1 SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 19.12.2011, 55 Datum för ikraftträdande 19.21.2011 I KAPITLET TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 Anordnande av socialvård Vid anordnandet av kommunens

Läs mer

Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.

Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1. 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 STADSSTYRELSEN 2 1 Verksamhetsidé

Läs mer

Lag --- betänkande nr 7/1998 rd, har antagit följande lagar: I enlighet med riksdagens beslut

Lag --- betänkande nr 7/1998 rd, har antagit följande lagar: I enlighet med riksdagens beslut RSv 251/1998 rd- RP 237/1998 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om ändringssökande i lagstiftningen om bostadslån Till riksdagen har överlämnats

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån

Lag. om ändring av lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån Lag om ändring av lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån (604/2001) 5, 9,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

RP 96/2000 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändringar av valutaenhet i lagstiftningen om bostadsfinansiering

RP 96/2000 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändringar av valutaenhet i lagstiftningen om bostadsfinansiering RP 96/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändringar av valutaenhet i lagstiftningen om bostadsfinansiering PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 508/2011 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad ============================================================= VERKSAMHETSSTADGA FÖR TEKNISKA NÄMNDEN, CENTRALEN FÖR TEKNISKA TJÄNSTER, SEKTIONEN

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bostadsrättsbostäder PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om bostadsrättsbostäder ändras

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE Fullmäktige 14.11.2011 Gäller från 1.1.2012 Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012 1 Stadsstyrelsen och sektionerna 1 Stadsstyrelsen och

Läs mer

LOJO FÖRVALTNINGSSTADGA

LOJO FÖRVALTNINGSSTADGA 1 LOJO FÖRVALTNINGSSTADGA Stadsfullmäktige 13.12.2012 33 I kraft från 1.1.2013 Stadsfullmäktige 12.6.2013 100; ändringar 20 och 24 I kraft från 13.6.2013 Stadsfullmäktige 10.12.2014 139, ändring 7 mom

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 /

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / 1 2009 1 Innehåll 2 Miljönämnden Miljönämnden handhar den kommunala miljöhälsovården som även inkluderar veterinärvården samt miljövården.

Läs mer

Träder i kraft VERKSAMHETSSTADGA FÖR GRUNDTRYGGHETSVERKET

Träder i kraft VERKSAMHETSSTADGA FÖR GRUNDTRYGGHETSVERKET Träder i kraft 1.3.2018 VERKSAMHETSSTADGA FÖR GRUNDTRYGGHETSVERKET 1 Delegeringsrätt Denna stadga baserar sig på den av stadsfullmäktige 23.5.2017, 37 godkända förvaltningsstadga för Hangö stad samt i

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 2 07 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS MILJÖFÖRVALTNING Godkänd av stadsfullmäktige den 25 september 2013 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads miljönämnd ansvarar tillsammans med Helsingfors stads

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

Direktiv för intern kontroll

Direktiv för intern kontroll RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Direktiv för intern kontroll Kust-Österbottens samkommun 0 INNEHÅLL 1. Definition

Läs mer

ESBO STADS PERSONALSTADGA

ESBO STADS PERSONALSTADGA Esbo stads personalstadga 5.1 1 (8) ESBO STADS PERSONALSTADGA Fullmäktige 14.11.2011 Gäller från 1.1.2012 1 Tillämpning av personalstadgan I personalstadgan fastställs beslutsfattandet och behörigheten

Läs mer

Reviderad av invånarnämnden 16.2.2016 5

Reviderad av invånarnämnden 16.2.2016 5 Reviderad av invånarnämnden 16.2.2016 5 Med stöd av 48 kommunens förvaltningsstadga och 7 instruktion för invånarnämnden delegeras beslutanderätt från invånarnämnden till tjänstemän enligt förteckningen

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om överlåtelseskatt

Beslut. Lag. om ändring av lagen om överlåtelseskatt RIKSDAGENS SVAR 164/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om överlåtelseskatt Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Stadsfullmäktige 11 14.01.2015 Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Grundtrygghetsnämnden 16.12.2014 149 Enligt 20 i Lojo stads förvaltningsstadga beslutar en nämnd

Läs mer

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 0 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADSSTYRELSE Godkänd av stadsfullmäktige den 18 september 1996 1 Verksamhetsområde 2 Stadsstyrelsen Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR INGÅ KOMMUN

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR INGÅ KOMMUN FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR INGÅ KOMMUN Uppdaterad av kommunfullmäktige 5.10.2015 53 Godkänd av kommunfullmäktige 12.11.2012 Träder ikraft 1.1.2013 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Hur förvaltningsstadgan tillämpas

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Dokumenttyp Styrdokument För revidering ansvarar Kommunsekreterare Dokumentet gäller till och med Diarienummer 2018-609-003 Uppföljning och tidplan Löpande Fastställt Kommunstyrelsen

Läs mer

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER Dnro 32/83/2013 Vilken kommun eller annan organisation representerar du? * Vilken är din ställning? * Kommun-/stadsfullmäktigeledamot Annan förtroendevald i

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården (912/1992)

Läs mer

Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll

Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll Bjarne Andersson Sakkunnig, arbetslivsutveckling Kommunala arbetsmarknadsverket Raseborg 12.10.2010 BAKGRUNDEN Personalkostnaderna är hälften av budgeten,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER 1 Utkast 27.10.2008 INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER Godkänd av stadsfullmäktige den 2 KAPITEL 1 - STADSSTYRELSEN, DESS SEKTIONER OCH DIREKTIONER

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

DISPOSITIONSPLAN ÅR 2013 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER

DISPOSITIONSPLAN ÅR 2013 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER BILAGA 3 DISPOSITIONSPLAN ÅR 2013 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER Statsrådet har med stöd av 8 i lagen om statens bostadsfond (1144/1989), 3 2 mom. i lagen om räntestöd

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN. Träder i kraft 1.1.2009

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN. Träder i kraft 1.1.2009 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN Träder i kraft 1.1.2009 Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 1 Hur förvaltningsstadgan tillämpas och de kommunala instruktionerna... 1 FÖRTROENDEORGANISATIONEN...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av aravalagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att regleringen i anslutning till preskribering och

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 11 01 44 D 10 11 01 45 Helsingfors/Mariehamn 2.11.2011 Nr 48/11 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 30.9.2011, nris 219 och 222/2011. Till Justitieministeriet Ärende

Läs mer

Nr 40 LANDSKAPSLAG. om bostadsproduktion. Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999. Utfärdad i Mariehamn den 24 juni 1999

Nr 40 LANDSKAPSLAG. om bostadsproduktion. Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999. Utfärdad i Mariehamn den 24 juni 1999 Nr 40 LANDSKAPSLAG om bostadsproduktion Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999 Utfärdad i Mariehamn den 24 juni 1999 I enlighet med lagtingets beslut 1) stadgas: 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen Centrala ändringar i lagstiftningen om social och hälsovårds och landskapsreformen samt om kundens valfrihet 1 Sinikka Salo Social och hälsovårdsreformens mål

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSVÄSENDETS ORGANISATION VÅRD- OCH OMSORGSDIREKTÖR LIISA STÅHLE

VÅRD- OCH OMSORGSVÄSENDETS ORGANISATION VÅRD- OCH OMSORGSDIREKTÖR LIISA STÅHLE VÅRD- OCH OMSORGSVÄSENDETS ORGANISATION VÅRD- OCH OMSORGSDIREKTÖR LIISA STÅHLE Resultatområden socialtjänster Sirkku Pekkarinen- Keto Resultatområdet för stödtjänster för funktionsförmågan Jaana Koskela

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av aravabegränsningslagen, lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån och lagen om bostadsrättsbostäder PROPOSITIONENS

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN Kommunstyrelsens förslag 2.9.2008 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN Träder i kraft 1.1.2009 Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 1 Hur förvaltningsstadgan tillämpas och de kommunala instruktionerna...

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 a) Kerttu har från första början ägt aktierna ensam, och makens död ändrar inte på detta. Aktierna hör inte till Hannus dödsbo, och Kerttu är således hyresvärd. Enligt äktenskapslagen får maken

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

DISPOSITIONSPLAN ÅR 2018 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER

DISPOSITIONSPLAN ÅR 2018 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER BILAGA 3 DISPOSITIONSPLAN ÅR 2018 FÖR FULLMAKTERNA ATT GODKÄNNA RÄNTESTÖDSLÅN OCH BORGENSLÅN FÖR BOSTÄDER Statsrådet har med stöd av 8 i lagen om statens bostadsfond (1144/1989), 3 2 mom. i lagen om räntestöd

Läs mer

RP 23/2003 rd. 2. Föreslagna ändringar

RP 23/2003 rd. 2. Föreslagna ändringar Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av aravalagen, 23 aravabegränsningslagen och 39 lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om kortvarigt räntestöd för byggnadslån för hyreshus I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om kortvarigt räntestöd för byggnadslån för hyreshus (574/2016):

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN Fullmäktige 5.11.2012 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SIBBO KOMMUN Träder i kraft 1.1.2013 Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 1 Hur förvaltningsstadgan tillämpas och de kommunala instruktionerna...

Läs mer

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen.

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen. 1 EKONOMISTADGA FÖR VANDA STAD Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014. Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. I kap. Allmänna bestämmelser 1 Bestämmelser som ska iakttas i ekonomiförvaltningen I stadens

Läs mer

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO Fullmäktige 13.6.2012, BILAGA 9 KÖPEBREV Parterna i fastighetsaffären Säljare Köpare Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB 100 00029 HNS FO-567535-0 Raseborgs stad FO-0131297-0 PB 58

Läs mer

Kommunfullmäktiges delegeringsbeslut Jomala kommun

Kommunfullmäktiges delegeringsbeslut Jomala kommun Kommunfullmäktiges delegeringsbeslut Jomala kommun Antagen av kommunfullmäktige den 15 maj 2012 54. Ändrad av kommunfullmäktige den 25 februari 2014 15. Ändrad av kommunfullmäktige den 14 april 2015 35.

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

1993 rd - RP 177. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till re\idering av aravalagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

1993 rd - RP 177. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till re\idering av aravalagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1993 rd - RP 177 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till re\idering av aravalagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en aravalag

Läs mer

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Stadsfullmäktige 118 12.11.2014 Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Grundtrygghetsnämnden 26.8.2014 5 Nummi-Pusulan Vuokra-asunnot Oy (123 bostäder) samt i Karislojoområdet

Läs mer

VERKSAMHETSSTADGA. Social- och hälsosektorns. Vasa stad Social- och hälsosektorn

VERKSAMHETSSTADGA. Social- och hälsosektorns. Vasa stad Social- och hälsosektorn Vasa stad Social- och hälsosektorn Social- och hälsosektorns VERKSAMHETSSTADGA Godkänd i social- och hälsovårdsnämnden 23.4.2013 75 Ikraftträdande fr.o.m. 1.5.2013 Uppdatering i social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Anvisning om hyresbestämning för projekt för grupper med särskilda behov som stöds av ARA

Anvisning om hyresbestämning för projekt för grupper med särskilda behov som stöds av ARA Anvisning om hyresbestämning för projekt för grupper med särskilda behov som stöds av ARA 26.4.2010 Innehåll 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 2 HYRORNAS SKÄLIGHET OCH SJÄLVKOSTNADSPRINCIPEN... 3 3 BESTÄMNING

Läs mer

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige 17.12.2002 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 09.09.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 14.12.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige

Läs mer

INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland

INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland 19.2.2003 AVTAL OM ORGANISERINGEN AV DET REGIONALA RÄDDNINGSVÄSENDET I EGENTLIGA FINLAND Avtalsparter 1. Åbo stad 2..... Avtalets syfte

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

SOCIALSEKTORN Administration 323 521 226 799 550 320 377 806 252 587 630 393 114,55 % 194 595-183 211 Socialarbete och handikappvård Socialarbete Missbrukarvård 23 000 0 23 000 21 087 0 21 087 91,68 %

Läs mer

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen.

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen. EKONOMISTADGA FÖR VANDA STAD Godkänd av stadsfullmäktige den 26 april 2010. Stadgan träder i kraft 1.5.2010. I kap. Allmänna bestämmelser 1 Bestämmelser som ska iakttas i ekonomiförvaltningen I stadens

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension RIKSDAGENS SVAR 42/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om garantipension, 56 i folkpensionslagen, lagen om bostadsbidrag för pensionstagare och lagen om handikappförmåner

Läs mer

Svensk Förening för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin

Svensk Förening för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Svensk Förening för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Stadgar Uppgift och organisation 1. Svensk förening för klinisk immunologi och transfusionsmedicin är en sammanslutning av läkare och andra

Läs mer

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER Avtalet träder i kraft 1.1.2018. Stadsfullmäktige i Lovisa stad xx.12.2017 xxx Kommunfullmäktige

Läs mer

Kaskö stads förvaltningsstadga. Godkänd av stadsfullmäktige

Kaskö stads förvaltningsstadga. Godkänd av stadsfullmäktige Kaskö stads förvaltningsstadga Godkänd av stadsfullmäktige 3.5.2018 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR KASKÖ STAD DEL 1 ORDNANDET AV STADENS FÖRVALTNING OCH VERKSAMHET Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Tillämpning

Läs mer

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden.

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden. 1 Fastställd av KF 83, 19.5.2016 Ändrad av KF 156, 15.12.2016 Instruktion för Byggnadstekniska nämnden (BTN) 1 Sammansättning Kommunfullmäktige väljer, för en tid som motsvarar fullmäktiges mandatperiod,

Läs mer

Välkommen till Helsingfors!

Välkommen till Helsingfors! Välkommen till Helsingfors! ESITYKSEN PÄÄOTSIKKO TÄHÄN KIITOS! Esityksen pääotsikolle alaotsikko tähän parille riville 1 PROGRAM 15.5.2014 Boende i Finland Boende i Helsingfors Bostadsproduktion i Helsingfors

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK 1 INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK Godkänd av samkommunsstämman den 15 november 2016 1 Samkommun Samkommunens namn är Samkommunen Helsingforsregionens trafik, på finska Helsingin

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

Justitiekanslersämbetets arbetsordning

Justitiekanslersämbetets arbetsordning Justitiekanslersämbetets arbetsordning Given i Helsingfors den 17 december 2007 Med stöd av 12 2 mom. lagen om justitiekanslern i statsrådet (193/2000) och 3 statsrådets förordning om justitiekanslersämbetet

Läs mer