Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad"

Transkript

1 Nr 508/2011 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad ============================================================= VERKSAMHETSSTADGA FÖR TEKNISKA NÄMNDEN, CENTRALEN FÖR TEKNISKA TJÄNSTER, SEKTIONEN FÖR INTERNA STÖDTJÄNSTER OCH CENTRALEN FÖR INTERNA STÖDTJÄNSTER I STADEN JAKOBSTAD Godkänd av tekniska nämnden KAPITEL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde: Vid ordnandet av den verksamhet som är underställd stadens tekniska nämnd iakttas, utöver vad som annorstädes stadgats, bestämmelserna i den här verksamhetsstadgan. Den här verksamhetsstadgan tillämpas på de olika serviceområdena inom tekniska tjänster, som är underställda tekniska nämnden och upprätthålls av staden, dvs. förvaltning, planläggning, kommunalteknik, mätningsverksamhet, utrymmesförvaltning, städtjänster, kosthåll och IT-tjänster. Vad gäller ledandet av personalen och förmännens allmänna uppgifter hänvisas till Förvaltningsstadgan för staden Jakobstad och till gällande befattningsbeskrivningar för personalen. KAPITEL II TJÄNSTEMANNAORGANISATIONEN 2 Serviceområden och organisationer som är underställda tekniska nämnden De serviceområden som är underställda tekniska nämnden definieras i punkt i Förvaltningsstadga för staden Jakobstad.

2 2 Följande serviceområden som är underställda tekniska nämnden hör till centralen för tekniska tjänster: förvaltning, som sköts av administrativa kansliet och leds av tekniska direktören planläggning, som sköts av planläggningsavdelningen och leds av stadsplanearkitekten mätningsverksamhet, som sköts av mätningsavdelningen och leds av stadsgeodeten kommunalteknik, som sköts av kommunaltekniska avdelningen och leds av stadsingenjören Följande serviceområden som är underställda tekniska nämndens sektion för interna stödtjänster hör till centralen för interna stödtjänster: utrymmesförvaltning städtjänster kosthåll IT-tjänster Utrymmesförvaltningen, städtjänsterna och kosthållet leds av husbyggnadschefen, och IT-tjänsterna leds av IT-chefen. Centralen för tekniska tjänster och centralen för interna stödtjänster har en gemensam ledningsgrupp. Ledningsgruppen utses av tekniska direktören. Personalen har två representanter i ledningsgruppen. Till tekniska direktörens uppgifter hör, utöver vad som annorstädes stadgats: 1. att som sektorchef leda, utveckla och övervaka verksamheten på centralen för tekniska tjänster och centralen för interna stödtjänster utgående från samhällets behov i enlighet med stadens strategi 2. att sköta om att förslag till budget och ekonomiplan ges till tekniska nämnden inom utsatt tid 3. att sköta den allmänna informationen för tekniska nämnden och sektionen för interna stödtjänster 4. att utföra andra av stadsdirektören givna uppgifter. 3 Organisation och uppgifter för centralen för tekniska tjänster Till verksamhetsområde för centralen för tekniska tjänster hör stadsplanering, mätningsverksamhet och kommunalteknik. Centralen för tekniska tjänster fungerar vid behov som sakkunnig för stadens förvaltning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde. Centralen för tekniska tjänster leds av tekniska direktören. I enlighet med Förvaltningsstadgan för staden Jakobstad bereder centralen för tekniska tjänster ärenden som hör till dess verksamhetsområde och framlägger dem för behandling i tekniska nämnden samt sköter verkställigheten av besluten. Administrativa kansliet inom centralen för tekniska tjänster producerar allmänna kanslitjänster åt centralen för tekniska tjänster och centralen för interna stödtjänster samt bistår tekniska direktören.

3 Planläggningsavdelningen Planläggningsavdelningen handhar den planering av markanvändningen som förutsätts i markanvändnings- och bygglagen och därmed förknippade utredningar, planeringen av den fysiska miljön i samarbete med kommunaltekniska avdelningen samt värnandet om stadsbilden och byggnadsskyddet i samarbete med byggnadstillsynsbyrån och stadsmuseet. Som avdelningens chef fungerar stadsplanearkitekten, som rapporterar till och ansvarar inför tekniska direktören för beredningen av de ärenden som hör till hans verksamhetsområde och som ska föredras för tekniska nämnden samt fungerar som i markanvändnings- och bygglagen avsedd planläggare. Stadsplanearkitekten utför dessutom av stadsdirektören och tekniska direktören särskilt givna uppgifter.

4 Mätningsavdelningen 1. handhar till stadens markanskaffning och överlåtelser hörande berednings- och verkställighetsuppgifter 2. sköter stadens markegendom och skogar 3. sköter kartläggningsuppgifter 4. sköter om och utvecklar lägesdatasystemet 5. sköter om fastighetsbildningen 6. handhar fastighetsregistret 7. bereder och uppbär mark- och tomtarrenden 8. bereder byggnadsuppmaningar 9. sköter om mätningsservicen. 10. handhar adressystemet för fastigheter Som avdelningens chef fungerar stadsgeodeten, som rapporterar till och ansvarar inför tekniska direktören för beredningen av ärenden som hör till hans verksamhetsområde och som ska föredras för tekniska nämnden. Stadsgeodeten representerar staden vid lantmäteri- och inlösningsförrättningar eller förordnar en representant till dessa och handhar de uppgifter som enligt lagen hör till fastighetsingenjören. Stadsgeodeten utför av stadsdirektören och tekniska direktören särskilt givna uppgifter och beslutar dessutom om följande ärenden: 1. arrendering av områden för högst 5 år samt förlängning av arrendekontrakt i enlighet med av stadsfullmäktige fastslagna principer 2. försäljning av skogsbruksprodukter 3. köp av detaljplanerade tomter och allmänna områden samt försäljning, reservering och arrendering av tomter i enlighet med av stadsfullmäktige och tekniska nämnden fastslagna principer 4. godkännande av separat tomtindelning 5. givande av grannens medgivande i byggnadslovsärenden, då staden är innehavare samt delegering av beslutanderätten i dessa ärenden till avdelningens tjänsteinnehavare Kommunaltekniska avdelningen 1. planerar, bygger, underhåller och förvaltar gator och övriga allmänna områden samt därtill hörande anläggningar 2. handhar byggherreverksamheten inom sitt verksamhetsområde 3. planerar, bygger, underhåller och förvaltar stadens parker, rekreationsområden, parkskogar och båthamnar 4. sköter om planeringen, byggandet och underhållet av stadens uteidrottsanläggningar, friluftsleder och badstränder 5. sköter om transport-, maskin-, verkstads- och lagerservice inom sitt verksamhetsområde samt för sina interna kunder 6. sköter om beställning av geotekniska utredningar 7. sköter om försäljning av marksubstanser 8. bereder och verkställer till vägnämnden hörande ärenden 9. sköter om trafikplaneringen. 10. sköter förvaltningen för stadens parkeringsövervakning. 11. sköter om flyttning av övergivna fordon och fordon som hindrar underhåll och renhållning av gator

5 5 Som chef för kommunaltekniska avdelningen fungerar stadsingenjören, som rapporterar till och ansvarar inför tekniska direktören för de ärenden som hör till hans verksamhetsområde och som ska föredras för tekniska nämnden. Stadsingenjören utför av stadsdirektören och tekniska direktören särskilt givna uppgifter samt beslutar dessutom om följande ärenden: 1. tillfälliga trafikarrangemang och trafikregleringsanläggningar 2. givande av tillstånd till grävnings- och sprängningsarbete som för dragning av tomtledningar utförs inom gatu- eller annat allmänt område 3. flyttning av övergivna fordon och fordon som hindrar underhåll och renhållning av gator 4. uppsättande av meddelanden på stadens egendom som avdelningen ansvarar för 5. upplåtande för temporärt bruk av områden avdelningen ansvarar för 6. placering av ledningar och motsvarande anordningar på stadens områden efter att ha hört berörda förvaltningsenheter samt delegering av beslutanderätten i dessa ärenden till avdelningens tjänsteinnehavare. Kommunaltekniska avdelningens organisation är indelad i följande verksamhetsenheter: förvaltnings- och planeringsenheten, som leds av stadsingenjören enheten för byggherreverksamhet och byggande, som leds av byggherreingenjören underhållsenheten, som leds av vägmästaren parkenheten, som leds av stadsträdgårdsmästaren enheten för uteidrottsplatser, som leds av underhållsmästaren lager- och depåenheten, som leds av depåchefen Kommunaltekniska avdelningen, förvaltnings- och planeringsenhet Verksamhetsenheten ansvarar för koordineringen och förvaltningen av kommunaltekniska avdelningens alla funktioner samt för den övergripande planeringen av avdelningens verksamhet och ekonomi, planeringen och beredningen av avdelningens investeringsprogram i samarbete med övriga avdelningar inom centralen för tekniska tjänster och de inrättningar som ansvarar för stadens vatten- och energiförsörjning samt för planeringen av investeringsobjekt. Enheten leds och utvecklas av stadsingenjören Kommunaltekniska avdelningen, enhet för byggherreverksamhet och byggande Verksamhetsenheten ansvarar för genomförandet av kommunaltekniska avdelningens investeringsprogram inom ramen för beviljade anslag och i enlighet med beställningar från avdelningens förvaltnings- och planeringsenhet. Enheten leds och utvecklas av byggherreingenjören, som rapporterar till stadsingenjören och utför även andra av stadsingenjören givna uppgifter.

6 Kommunaltekniska avdelningen, underhållsenhet Verksamhetsenheten ansvarar för underhåll och renhållning av trafikområden och småbåtshamnar samt därtill hörande anläggningar. Enheten leds och utvecklas av vägmästaren, som rapporterar till stadsingenjören och utför även andra av stadsingenjören givna uppgifter Kommunaltekniska avdelningen, parkenhet Verksamhetsenheten ansvarar för planeringen, byggandet och underhållet av stadens parker, rekreationsområden och parkskogar. Enheten leds och utvecklas av stadsträdgårdsmästaren, som rapporterar till stadsingenjören och utför även andra av stadsingenjören givna uppgifter Kommunaltekniska avdelningen, enhet för uteidrottsplatser Verksamhetsenheten ansvarar för underhållet av stadens uteidrottsanläggningar, friluftsleder, och badstränder. Enheten leds och utvecklas av underhållsmästaren, som rapporterar till stadsingenjören och utför även andra av stadsingenjören givna uppgifter Kommunaltekniska avdelningen, lager- och depåenhet Verksamhetsenheten ansvarar för transport-, maskin-, verkstads- och lagerservice inom sitt verksamhetsområde samt för sina interna kunder. Enheten leds och utvecklas av depåchefen, som rapporterar till stadsingenjören och utför även andra av stadsingenjören givna uppgifter. 4 Centralen för interna stödtjänsters organisation och uppgifter Centralen för interna stödtjänster har utrymmestjänster och IT-tjänster som sitt verksamhetsområde. Utrymmestjänsterna omfattar stadens utrymmesförvaltning, städtjänster och kosthåll. Centralen för interna stödtjänster fungerar vid behov som sakkunnig för stadens förvaltning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde. Centralen för interna stödtjänster leds av tekniska direktören. Centralen för interna stödtjänster bereder och framlägger ärenden som hör till dess verksamhetsområde för behandling i tekniska nämnden eller sektionen för interna stödtjänster och sköter verkställigheten av besluten i enlighet med staden Jakobstads förvaltningsstadga.

7 Utrymmestjänster Utrymmestjänsterna omfattar stadens utrymmesförvaltning, städtjänster och kosthåll. Utrymmestjänsterna leds av husbyggnadschefen som planerar, utvecklar, leder och övervakar verksamhet Utrymmesförvaltning 1. handhar byggherreverksamheten inom sitt verksamhetsområde 2. sköter planering, byggande, underhåll och grundreparationer av stadens direktägda fastigheter och till dem hörande fasta anordningar 3. fungerar som intern fastighetsägare och hyresvärd inom staden samt handhar disponentverksamheten för stadens direktägda fastigheter 4. bistår andra förvaltningsenheter i samband med hyrande av verksamhetsutrymmen. Serviceområdet för utrymmesförvaltning leds av husbyggnadschefen, som rapporterar till och ansvarar inför tekniska direktören för beredningen av de ärenden inom serviceområdet för utrymmesförvaltning som ska föredras för tekniska nämnden och sektionen för interna stödtjänster. Husbyggnadschefen utför av stadsdirektören och tekniska direktören särskilt givna uppgifter och beslutar dessutom om följande ärenden: 1. uthyrning av till utrymmesförvaltningen hörande andra än bostadsbyggnader och bostäder för högst 5 år 2 uthyrning av till utrymmesförvaltningen hörande bostadsbyggnader och bostäder 3. uppsättande av meddelanden på utrymmesförvaltningen tillhörande fastigheter 4. placering av ledningar och motsvarande anordningar i fastigheter som tillhör utrymmesförvaltning efter att berörda förvaltningsenheter hörts samt delegering av beslutanderätten i dessa ärenden till avdelningens tjänsteinnehavare. Utrymmesförvaltningen är indelad i följande verksamhetsenheter: förvaltning, planering och byggherreverksamhet, som leds av husbyggnadschefen disponentverksamhet, som leds av fastighetsdisponenten förverkligande av underhållsinvesteringar, som leds av projektingenjören VVSEA-teknik, som leds av teknikansvarige Utrymmesförvaltningen, enhet för förvaltning, planering och byggherreverksamhet Verksamhetsenheten ansvarar för koordineringen och förvaltningen av alla funktioner inom utrymmesförvaltningen samt för den övergripande planeringen av verksamheten och ekonomin, planeringen och beredningen av investeringsprogrammet och underhållsprogrammet i samarbete med andra enheter inom utrymmesförvaltningen och med kunderna samt för byggherreverksamheten i anslutning till investeringsobjekt och underhållsprojekt inom ramen för beviljade anslag. Enheten leds och utvecklas av husbyggnadschefen.

8 Utrymmesförvaltningen, disponentenhet Verksamhetsenheten ansvarar för disponent- och fastighetsservicetjänster i de byggnader som hör till utrymmesförvaltningen, i samarbete med andra enheter inom utrymmesförvaltningen. Verksamhetsenheten leds och utvecklas av fastighetsdisponenten, som rapporterar till husbyggnadschefen samt utför även andra av husbyggnadschefen givna uppgifter Utrymmesförvaltningen, enhet för förverkligande av underhållsinvesteringar Verksamhetsenheten ansvarar för förverkligandet av underhållsinvesteringar i fastigheter som ägs av utrymmesförvaltningen enligt ett godkänt årsprogram och inom ramen för beviljade anslag samt enligt beställningar från utrymmesförvaltningens enhet för förvaltning, planering och byggherreverksamhet. Enheten leds och utvecklas av projektingenjören, som rapporterar till husbyggnadschefen, bistår husbyggnadschefen och fastighetsdisponenten vid planeringen av årsprogrammet för underhållsinvesteringar samt utför uppgifter som särskilt ålagts honom av husbyggnadschefen Utrymmesförvaltningen, enhet för VVSEA-teknik Verksamhetsenheten ansvarar för underhållet av värme-, ventilations-, sanitet-, el- och byggnadsautomationstekniken (VVSEA) i fastigheterna som hör till utrymmesförvaltningen och bistår övriga enheter inom utrymmesförvaltningen i frågor som berör dessa. Verksamhetsenheten leds och utvecklas av teknikansvarige, som rapporterar till husbyggnadschefen samt utför uppgifter som särskilt ålagts honom av husbyggnadschefen Städtjänster Serviceområdet för städtjänster sköter städningen av utrymmen i stadens fastigheter och av utrymmen som används av olika förvaltningsenheter. Städtjänsterna leds av husbyggnadschefen. Städarbetsledare, som är underställd husbyggnadschefen, planerar, utvecklar, leder och övervakar verksamheten inom serviceområdet. Husbyggnadschefen rapporterar till tekniska direktören och bereder tillsammans med städarbetsledaren till tekniska direktören de ärenden inom serviceområdet för städtjänster som ska föredras för tekniska nämnden och sektionen för interna stödtjänster.

9 Kosthåll Serviceområdet för kosthåll sköter matservicen i stadens skolor och daghem samt i anstalterna inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården. Kosthållet leds av husbyggnadschefen. Kosthållschefen, som är underställd husbyggnadschefen, planerar, utvecklar, leder och övervakar serviceområdets verksamhet. Husbyggnadschefen rapporterar till tekniska direktören och bereder tillsammans med kosthållschefen till tekniska direktören de ärenden inom serviceområdet för kosthåll som ska föredras för tekniska nämnden och sektionen för interna stödtjänster IT-tjänster Serviceområdet för IT-tjänster sköter om informations- och kommunikationstekniska tjänster för stadens olika förvaltningsenheter. IT-tjänsterna leds av IT-chefen, som planerar, utvecklar, leder och övervakar verksamhetsenhetens verksamhet. IT-chefen rapporterar till tekniska direktören och bereder de ärenden inom serviceområdet IT-tjänster som ska föredras för tekniska nämnden och sektionen för interna stödtjänster. KAPITEL III PERSONALÄRENDEN 5 Beslut om val av personal Enligt 15 i staden Jakobstads förvaltningsstadga väljer stadsfullmäktige teknisk direktör. Övriga tillsvidareanställningar: Tekniska nämnden väljer övriga sig underlydande personal och fastställer behörighetskraven. I förvaltningsstadgans 16 stadgas om beslut som gäller val av personal i visstidsanställning (Beslut om vikariat).

10 10 KAPITEL IV MÖTESFÖRFARANDE 6 Rätt att närvara och yttra sig vid sammanträde Utöver vad som bestäms i Förvaltningsstadga för staden Jakobstad, 37, har stadsplanearkitekten, stadsgeodeten, stadsingenjören, husbyggnadschefen, städarbetsledaren, kosthållschefen och IT-chefen rätt att närvara och yttra sig vid tekniska nämndens möten i ärenden som rör det egna verksamhetsområdet. Utöver vad som bestäms i staden Jakobstads förvaltningsstadga, 37, har husbyggnadschefen, städarbetsledaren, kosthållschefen och IT-chefen rätt att närvara och yttra sig vid sektionen för interna stödtjänsters sammanträden i ärenden som rör det egna verksamhetsområdet. Om tekniska nämndens ordförande inte är medlem i sektionen för interna stödtjänster, har han likväl rätt att närvara och yttra sig vid sektionen för interna stödtjänsters möten. Idrottsdirektören, som är underställd bildningsnämndens idrottssektion, har rätt att närvara och yttra sig vid tekniska nämndens möten i ärenden som rör verksamhetsområdet idrottsanläggningar. Enligt Förvaltningsstadgan för staden Jakobstad, 37, har en representant för ungdomsfullmäktige närvaro- och yttranderätt i tekniska nämndens möten, dock med undantag av behandlingen av konfidentiella ärenden eller ärenden som inte är offentliga.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område 1 (5) Grundtrygghetsnämndens instruktion Godkänd av stadsfullmäktige 3 / 21.1.2014 1 Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé är, att utveckla förhållandena

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige 17.12.2002 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 09.09.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 14.12.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 /

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / 1 2009 1 Innehåll 2 Miljönämnden Miljönämnden handhar den kommunala miljöhälsovården som även inkluderar veterinärvården samt miljövården.

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden.

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden. 1 Fastställd av KF 83, 19.5.2016 Ändrad av KF 156, 15.12.2016 Instruktion för Byggnadstekniska nämnden (BTN) 1 Sammansättning Kommunfullmäktige väljer, för en tid som motsvarar fullmäktiges mandatperiod,

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Justitiekanslersämbetets arbetsordning

Justitiekanslersämbetets arbetsordning Justitiekanslersämbetets arbetsordning Given i Helsingfors den 17 december 2007 Med stöd av 12 2 mom. lagen om justitiekanslern i statsrådet (193/2000) och 3 statsrådets förordning om justitiekanslersämbetet

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 2 07 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS MILJÖFÖRVALTNING Godkänd av stadsfullmäktige den 25 september 2013 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads miljönämnd ansvarar tillsammans med Helsingfors stads

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Tekniska nämndens verksamhetsstadga

Tekniska nämndens verksamhetsstadga 1 (7) Förordad av tekniska nämnden 13.12.2017 193 Träder i kraft 1.1.2018 Baserar sig på förvaltningsstadgan för Hangö stad, som fullmäktige har godkänt 23.5.2017 1 Verksamhetsområde, uppgifter och befogenhet

Läs mer

Kommunal författningssamling. för VERKSAMHETSSTADGA FÖR STADEN JAKOBSTADS KONCERNFÖRVALTNING. Godkänt av stadsstyrelsen 4.9.

Kommunal författningssamling. för VERKSAMHETSSTADGA FÖR STADEN JAKOBSTADS KONCERNFÖRVALTNING. Godkänt av stadsstyrelsen 4.9. Kommunal författningssamling för Staden Jakobstad ============================================== VERKSAMHETSSTADGA FÖR STADEN JAKOBSTADS KONCERNFÖRVALTNING Godkänt av stadsstyrelsen 4.9.2017 290 KAPITEL

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

Författningssamling 301.2

Författningssamling 301.2 Författningssamling 301.2 DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR TEKNISKA NÄMNDEN Antagen av tekniska nämnden 1992-01-30, 5 Reviderad senast av tekniska nämnden 2010-03-18, 55 Reviderad av kommunstyrelsen 1997-10-21,

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

Direktiv för intern kontroll

Direktiv för intern kontroll RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Direktiv för intern kontroll Kust-Österbottens samkommun 0 INNEHÅLL 1. Definition

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE Fullmäktige 14.11.2011 Gäller från 1.1.2012 Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012 1 Stadsstyrelsen och sektionerna 1 Stadsstyrelsen och

Läs mer

Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.

Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1. 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 STADSSTYRELSEN 2 1 Verksamhetsidé

Läs mer

Reglemente. Tekniska nämnden. Antaget av kommunfullmäktige

Reglemente. Tekniska nämnden. Antaget av kommunfullmäktige Reglemente Tekniska nämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-10 127 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Arbetsformer... 3 Sammanträde... 4 Ordföranden... 5 Justering av protokoll... 5 Reservation...

Läs mer

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården 1 (5) för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården Godkänd: Social- och hälsovårdsnämnden, datum 25.9.2012 1. Inledning Informationsbehandlingen stöder serviceproduktionen inom Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

De ledande tjänsteinnehavarna är underställda gemensamma kyrkorådet. 2.2 Tjänstens ansvarsområde och arbetsuppgifterna

De ledande tjänsteinnehavarna är underställda gemensamma kyrkorådet. 2.2 Tjänstens ansvarsområde och arbetsuppgifterna HELSINGFORS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET INSTRUKTION FÖR DE LEDANDE TJÄNSTEINNEHAVARNA Godkänd av gemensamma kyrkofullmäktige den 29 september 1994 (ändrad i kfmge 15.11.2001, ikraftträdelse 1.1.2002, kfmge 4.11.2004

Läs mer

Baserar sig på förvaltningsstadgan för Hangö stad, som stadsfullmäktige har godkänt

Baserar sig på förvaltningsstadgan för Hangö stad, som stadsfullmäktige har godkänt 1/6 Miljönämndens verksamhetsstadga 13.11.2017 / KML Förordad av miljönämnden 28.11.2017 211 Träder i kraft 1.12.2017 Baserar sig på förvaltningsstadgan för Hangö stad, som stadsfullmäktige har godkänt

Läs mer

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar i 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 Ändring i stadsfullmäktige

Läs mer

Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden

Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-27 Ersätter: 2015-01-01 Gäller fr o m: 2017-05-01 Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden Utöver det

Läs mer

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen.

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen. INTERN TILLSYN VID ÖSTERBOTTENS FÖRBUND 1. Bestämmelser i instruktioner Enligt 1 i revisionsstadgan för Österbottens förbund ordnas tillsynen av samkommunens förvaltning och ekonomi så att den externa

Läs mer

Reglemente. Samhällsbyggnadsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. Samhällsbyggnadsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente Samhällsbyggnadsnämnden Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 182 Samhällsbyggnadsnämnden Innehållsförteckning Uppdrag och verksamhet... 1 Delegering från kommunfullmäktige...

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Instruktion för kommundirektören Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:344 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: 2018-06-04 Dokumentet gäller

Läs mer

Reglemente. Tekniska nämnden. Mariestad Töreboda Gullspång. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28

Reglemente. Tekniska nämnden. Mariestad Töreboda Gullspång. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28 Reglemente Tekniska nämnden Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-05-28 Töreboda 2007-05-28 Gullspång 2007-05-28 Datum: 2012-01-13 Dnr: TN2007/0261 Sida: 2 (9) Reglemente

Läs mer

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER

INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER 1 Utkast 27.10.2008 INSTRUKTION FÖR RASEBORGS STADSSTYRELSE, DESS SEKTIONER OCH AFFÄRS- VERKENS DIREKTIONER Godkänd av stadsfullmäktige den 2 KAPITEL 1 - STADSSTYRELSEN, DESS SEKTIONER OCH DIREKTIONER

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden är kommunens trafiknämnd..

Reglemente REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden är kommunens trafiknämnd.. DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 09.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 09.01.1 Organ Beslut av KF Tekniska nämnden 1991-12-16, 162 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04, 30 rev. 1999-06-07,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2011/171 100 KFS 2011:23 Reglemente för tekniska nämnden (Antaget av kommunfullmäktige den 29 augusti 2011) (Gäller från och med den 1 september 2011)

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-05-21 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som

Läs mer

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige )

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige ) REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige 2016-01-28 20) Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter i frågor rörande mark och byggnader, gator och vägar, parker,

Läs mer

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN 1 SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 19.12.2011, 55 Datum för ikraftträdande 19.21.2011 I KAPITLET TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 Anordnande av socialvård Vid anordnandet av kommunens

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1 Tillämpning 3. ORGANISATION 3 2 Förtroendemannaorganisationen 3 3 Personalorganisationen 3

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1 Tillämpning 3. ORGANISATION 3 2 Förtroendemannaorganisationen 3 3 Personalorganisationen 3 LOJO FÖRVALTNINGSSTADGA Stadsfullmäktige 24.9.2003 83 I kraft från 1.1.2004 Ändring i stadsfullmäktige 8.11.2006 81: tillägg 15 punkt 16 Och ändring 38 I kraft från 9.11.2006 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1

Läs mer

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 KONCERNDIREKTIV FÖR LOVISA STAD Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 1. Koncerndirektivets syfte och tillämpningsområde I detta koncerndirektiv upprättas ramarna för ägarstyrning av samfund

Läs mer

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 Delegationsordning Nämnden för service och teknik Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna förutsättningar sidan Vad innebär delegering?

Läs mer

1 Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente för kommunens samtliga nämnder.

1 Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente för kommunens samtliga nämnder. 003-11 1 GEMENSAMT REGLEMENTE FÖR NÄMNDER I NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 11 mars 2015, 19. Inledande bestämmelser 1 Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen 1.1.2020. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-12-06 Ersätter: 2018-06-19 Gäller fr o m: 2019-01-01 Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 3 09 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads utbildningsnämnd, nämndens finska respektive svenska sektion

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Reglemente för tekniska nämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Reglemente för tekniska nämnden Ks 2010:523 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Reglemente för tekniska nämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns

Läs mer

Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden

Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2014-04-29 Gäller fr o m: 2015-01-01 Reglemente för teknik- och fastighetsnämnden Utöver det

Läs mer

GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION. Stadsfullmäktige I kraft från SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor Verksamhetsidé...

GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION. Stadsfullmäktige I kraft från SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor Verksamhetsidé... GRUNDTRYGGHETSVÄSENDETS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 23.6.2004 60 I kraft från 1.8.2004 SEKTOR OCH VERKSAMHETSIDÉ 1 Sektor...2 2 Verksamhetsidé...2 NÄMND OCH SEKTION 3 Sammansättning...2 4 Uppgifter...2

Läs mer

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA NÄMNDEN OCH MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN SAMT TEKNISKA AVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA NÄMNDEN OCH MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN SAMT TEKNISKA AVDELNINGEN Träder i kraft 11.11.2013 INSTRUKTION FÖR TEKNISKA NÄMNDEN OCH MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN SAMT TEKNISKA AVDELNINGEN I KAPITLET 1 Tekniska nämnden och miljö- och byggnadsnämnden samt miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

Instruktion för stadsstyrelsen. Godkänd av stadsfullmäktige dno 1/ Stadsstyrelsens verksamhetsområde

Instruktion för stadsstyrelsen. Godkänd av stadsfullmäktige dno 1/ Stadsstyrelsens verksamhetsområde Instruktion för stadsstyrelsen Godkänd av stadsfullmäktige 16.1.2013 dno 1/2013 1 Stadsstyrelsens verksamhetsområde 2 Stadsstyrelsens sammansättning och mandattid Om verksamheten i stadsstyrelsen och dess

Läs mer

Verksamhetsstadga för centralförvaltningen. Godkänd av stadsstyrelsen dnr 1462/2017

Verksamhetsstadga för centralförvaltningen. Godkänd av stadsstyrelsen dnr 1462/2017 Verksamhetsstadga för centralförvaltningen Godkänd av stadsstyrelsen 18.12.2017 dnr 1462/2017 1 Delegeringsrätt Denna stadga baserar sig på Hangö stads förvaltningsstadga. 2 Vikariearrangemang När stadsdirektören

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

Utkast Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner

Utkast Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner 1 Utkast 26.10.2008 Instruktion för nämnderna inom Raseborgs stad, deras sektioner och direktioner INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 3 KAPITEL 1 - ALLMÄNNABESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde Denna instruktion gäller

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för tekniska nämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Tekniska nämnden förvaltar och utvecklar kommunens grönområden,

Läs mer

Reglemente. Tekniska nämnden 1(6) Senast ändrad: Gäller: Tillsvidare. Namn på dokumentet: Reglemente för tekniska nämnden.

Reglemente. Tekniska nämnden 1(6) Senast ändrad: Gäller: Tillsvidare. Namn på dokumentet: Reglemente för tekniska nämnden. 1(6) Namn på dokumentet: Reglemente för tekniska nämnden Version: 1.0 Dokumenttyp: Reglemente Gäller: Tillsvidare Revideras: 2022 Dokumentansvarig: Kommundirektör Senast ändrad: 2018-12-18 Beslutad av:

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lagstiftning

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK 1 INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK Godkänd av samkommunsstämman den 15 november 2016 1 Samkommun Samkommunens namn är Samkommunen Helsingforsregionens trafik, på finska Helsingin

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

Marknadsdomstolens arbetsordning

Marknadsdomstolens arbetsordning Marknadsdomstolens arbetsordning INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1 Tillämpningsområde... 4 2. LEDNING AV VERKSAMHETEN... 4 2 Ledning... 4 3 Grundläggande ledningsprinciper... 4 4 Uppställandet av

Läs mer

Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll

Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll Reflektioner kring kommunalpolitikers arbetsgivarroll Bjarne Andersson Sakkunnig, arbetslivsutveckling Kommunala arbetsmarknadsverket Raseborg 12.10.2010 BAKGRUNDEN Personalkostnaderna är hälften av budgeten,

Läs mer

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE Programmet syfte är att skapa ett regelverk för överlåtelse och marknadsföring av tomter med avsikt att öka intresset för Kimitoöns kommuns tomter. Samtidigt skall programmet

Läs mer

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 Koncerndirektiv för Malax kommun Godkänd av kommunfullmäktige 29.6.2017 91 Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 2. Tillämpningsområde... 2 3. Behandling och godkännande av koncerndirektivet...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Tn 57/04 2004-12-09 Tn 7 1 Ändring 2008-02-07 Ändring 2008-10-23 TEKNISKA NÄMNDENS DELEGATIONSREGLEMENTE

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Tn 57/04 2004-12-09 Tn 7 1 Ändring 2008-02-07 Ändring 2008-10-23 TEKNISKA NÄMNDENS DELEGATIONSREGLEMENTE FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Tn 57/04 2004-12-09 Tn 7 1 Ändring 2008-02-07 Ändring 2008-10-23 TEKNISKA NÄMNDENS DELEGATIONSREGLEMENTE 1 Till angivna befattningshavare delegeras att på

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

Nämnder och direktioner, deras uppgifter/kärnprocesser samt sektorer

Nämnder och direktioner, deras uppgifter/kärnprocesser samt sektorer KARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR NÄMNDER OCH SEKTORER Godkänd av stadsfullmäktige 24.9.2012 Gäller fr.o.m. 1.1.2013 INLEDNING I denna instruktion föreskrivs om organisering av förvaltningen inom stadens nämnder

Läs mer

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Lagförslag 1. Lag om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Skogscentralens

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

Förslag till grundavtal

Förslag till grundavtal Förslag till grundavtal Innhållsförteckning KAPITEL I SAMKOMMUNEN... 1 1 NAMN OCH HEMORT... 1 2 UPPGIFTER... 1 3 MEDLEMSKOMMUNER... 1 4 ANTAGANDE AV NY MEDLEMSKOMMUN OCH MEDLEMKOMMUNS UTTRÄDE... 1 KAPITEL

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

TILLÄMPNING AV KOMMUNALLAGENS BESTÄMMELSER OM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

TILLÄMPNING AV KOMMUNALLAGENS BESTÄMMELSER OM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 1 (13) TILLÄMPNING AV KOMMUNALLAGENS BESTÄMMELSER OM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING Rekommendation Kommunförbundet Sari Korento Marja-Liisa Ylitalo 2 (13) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Kommunallagens

Läs mer

Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun

Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun 1 Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun Antagen av tekniska nämnden 2013-09-19, 82 Delegation av beslutanderätt har ett antal syften: - Avlasta nämnderna rutinärenden för att skapa

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva januari :3

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva januari :3 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva januari 2017 3:3 REGLEMENTE FÖR ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning.

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO GRUNDAVTAL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Samkommunen för Österbottens förbund. Namnet kan även användas i formen Österbottens förbund.

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN 1(5) FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.17 U02 Ersätter 3.4 U01 Gäller fr.o.m. 2016-11-01 REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN Antaget av Kommunfullmäktige den 17 december 2014, 175, senast reviderad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration 16.8.2013 Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration Helsingfors universitets styrelse beslutade 24.4.2013 att universitetet i sin doktorsutbildning övergår till en struktur

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN 1 (5) REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 25 mars 2019, 76 Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen (SFS 2017:725) gäller bestämmelserna

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2012 Nr 69 Nr 69 LANDSKAPSLAG om landskapets finansförvaltning Föredragen för Republikens President den 13 maj 2011 Utfärdad i Mariehamn den 29 november 2012 I enlighet med lagtingets

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer