INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland"

Transkript

1 INRIKESMINISTERIET Förslag till avtal Bilaga 4 Egentliga Finland AVTAL OM ORGANISERINGEN AV DET REGIONALA RÄDDNINGSVÄSENDET I EGENTLIGA FINLAND Avtalsparter 1. Åbo stad Avtalets syfte Genom detta avtal överenskommer de ovannämnda kommunerna om hur sådan regional räddningsverksamhet som avses i 4 lagen om bildande av räddningsområden skall arrangeras i Egentliga Finland inom det område som fastställts av statsrådet. Målet för avtalet är att i enlighet med nämnda lags syfte effektivera bruket av räddningsväsendets resurser i regionen så, att räddningsväsendet blir ekonomiskt lönsammare och produktivare, samt att förbättra tillgången och kvaliteten på tjänsterna och se till att räddningsväsendets servicenivå i regionen är tryggad. 1 Förvaltningen För det regionala räddningsväsendets förvaltning svarar Åbo stad, och det av staden upprätthållna regionala räddningsverket svarar för handhavandet i Egentliga Finland av de uppgifter som avses i lagen om räddningsväsendet. Dessutom svarar Egentliga Finlands regionala räddningsverk, på sätt varom stadgas separat eller som fastställs i instruktion eller avtal, för koordineringen av avtalskommunernas befolkningsskydd och beredskapsplanering, sjuktransport, deltagande i havs- och sjöräddningsverksamhet och annan räddningsverksamhet, för samarbetet med kommunens övriga förvaltningsenheter i syfte att arrangera materiel och annat bistånd samt för lämplig handräckning till andra myndigheter. Stadsfullmäktige i Åbo godkänner en instruktion för det regionala räddningsväsendet. Instruktionen för det regionala räddningsväsendet godkänns i det form som den har i bilagan. Då ändringar görs i instruktionen skall den regionala räddningsnämnden höras.

2 2 2 Den regionala räddningsnämnden För förvaltningen av det regionala räddningsväsendet tillsätter stadsfullmäktige i Åbo för sin mandatperiod en regional räddningsnämnd för Egentliga Finland. Denna nämnd arbetar under stadsstyrelsens i Åbo överinseende. I den regionala räddningsnämnden inväljer Åbo stadsfullmäktige 15 ledamöter jämte en personlig ersättare för var och en av dem, med beaktande av vad avtalskommunerna enligt bestämmelserna i detta avtal har meddelat Åbo stad. Åbo stad utser fem nämndledamöter och fem ersättare. De övriga kommunerna i Åboregionen utser tillsammans tre ledamöter och tre ersättare, kommunerna i Loimaaregionen tillsammans två, kommunerna i Saloregionen tillsammans två och kommunerna i Vakka-Finlands region tillsammans två ledamöter jämte ersättare och kommunerna i Åbolandsregionen tillsammans en ledamot och en ersättare. Kommunerna skall se till, att nämndens sammansättning följer principen i kommunallagens 81 4 moment, att nämndens sammansättning uppfyller de krav som lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ställer och att minst en av nämndens ledamöter och dennes personliga ersättare företräder den svenskspråkiga befolkningen. Kommunerna skall informera Åbo stad om sina kandidater senast under den decembermånad som föregår fullmäktiges mandattid. Åbo stadsfullmäktige utser nämndens ordförande och vice ordförande så, att ordföranden är en nämndledamot som företräder Åbo stad och vice ordföranden en nämndledamot som företräder någon annan avtalskommun. 3 Det regionala räddningsväsendets organisation Om det regionala räddningsväsendets organisation beslutar den regionala räddningsnämnden. 4 Räddningschefen Det regionala räddningsverket leds av en räddningschef, som står i tjänsteförhållande till Åbo stad. Räddningschefen väljs av stadsstyrelsen i Åbo efter framställning av den regionala räddningsnämnden. Om räddningschefen uppgifter stadgas i instruktionen för det regionala räddningsverket. 5 Personalen Då det regionala räddningsverket i Egentliga Finland inleder sin verksamhet , överförs räddningsväsendets personal i avtalskommunerna efter sitt samtycke i Åbo stads tjänst. De övriga avtalskommunerna indrar räddningsväsendets

3 3 tjänster och anställningar, och Åbo stad inrättar de närmast motsvarande tjänsterna och anställningarna. En förteckning över de tjänster och anställningar som skall indras och över dem som är anställda i ett anställningsförhållande som gäller tillsvidare (läget ) samt de principer som följs vid personalöverföringen medföljer som bilaga till detta avtal. De övriga avtalskommunerna erlägger senast alla tjänsteinnehavares och andra anställdas fordringar från tiden före överföringen. Avtalskommunerna förbinder sig att till det regionala räddningsverket ersätta självriskandelen av den pension som Kommunernas pensionsförsäkring uppbär för de personers del som, efter att ha överförts i det regionala räddningsverkets tjänst, senast år 2006 avgår med individuell förtidspension eller arbetslöshetspension eller pensioneras på grund av arbetsoförmåga. 6 Servicenivån Det regionala räddningsverket specificerar servicenivån för regionens räddningsväsen. 7 Materielen och utrustningen Kommunerna överlåter utan vederlag den räddningsmateriel och -utrustning som de äger och använder till Åbo stad att brukas av det regionala räddningsverket i Egentliga Finland. (Materielförteckningarna medföljer som bilaga / De undertecknade överlåtelsehandlingarna uppbevaras separat). 8 Fastigheterna Utgångspunkten är, att kommunernas brandstationer och andra av räddningsväsendet brukade lokaler och fastigheter kvarstår i kommunernas ägo. Det regionala räddningsverket hyr de lokaler som det behöver, i första hand av kommunerna. Om hyran träffas separat avtal i vart och ett fall, men hyran får inte överstiga skälig gängse hyra. Om fastigheternas underhåll överenskommes i hyresavtalet. Det regionala räddningsverket anskaffar senare efter prövning de lokaler det behöver. Verket skall emellertid, då det anskaffar lokaliteter, höra sig för hos avtalskommunerna om lämpliga lokaler. 9 Samarbetsavtalen mellan kommunerna Avtalskommunerna har sinsemellan ingått samarbetsavtal om handhavandet av räddningsväsendets uppgifter, se bilaga.

4 4 Om det mellan detta avtal och de nämnda avtalen föreligger någon motstridighet, förbinder sig avtalskommunerna att i främst hand följa detta avtal. Avtalskommunerna förbinder sig att säga upp de nämnda avtalen eller komma överens om deras upphörande på annat sätt och att arrangera sitt räddningsväsen i enlighet med detta avtal fr.o.m Avtalsbrandkårerna Den regionala räddningsnämnden ingår avtalen med avtalsbrandkårerna. Avtalsparternas mål är, att avtalen till en början görs för en övergångstid på två år på de villkor som gäller vid undertecknandet av detta avtal, med undantag för ikraftvarotiden. Den regionala räddningsnämnden strävar efter att ingå enhetliga avtal med de olika avtalsbrandkårerna så, att de träder i kraft efter övergångstidens slut. Avtalskommunerna förbinder sig att medverka till uppgörandet av avtalen med avtalsbrandkårerna. 11 Ekonomin Den regionala räddningsnämndens ekonomi sköts av Åbo stad, som också ansvarar för densamma. Den regionala räddningsnämnden uppgör årligen ett förslag till budget för nämnden. Budgeten består av en målsättningsdel, en driftsekonomisk del, en investeringsdel och en finansieringsdel. Den bindande verkan som utgifterna och inkomsterna har visavi fullmäktige definieras i nettosummor. Den regionala räddningsnämnden är en självständig, separat balansenhet i Åbo stads bokföring. Nämnden utarbetar ett eget bokslut och en verksamhetsberättelse, som stadsfullmäktige i Åbo godkänner som en del av stadens bokslut. Avtalskommunerna erlägger den regionala räddningsnämndens i Egentliga Finland verksamhets- och finansieringsutgifter samt nettoanskaffningskostnaderna för investeringarna i relation till respektive kommuns invånarantal vid budgetårets början. Kommunernas betalningsandelar för den regionala räddningsnämndens budgetenliga verksamhets-, finansierings- och investeringskostnader erläggs i jämstora rater månatligen senast den 15:e i varje månad. De slutliga betalningsandelarna uppbärs per redovisningsperiod efter att stadsfullmäktige godkänt den regionala räddningsnämndens bokslut som en del av stadens bokslut. De slutliga betalningsandelarna skall erläggas och eventuell återbäring på andelarna utbetalas årligen före utgången av juli. Om betalningen fördröjs, uppbär Åbo stad en förseningsränta i enlighet med 4 3 mom. räntelagen. Dessutom är avtalskommunerna på basis av sina olika avtal skyldiga att betala den regionala räddningsnämnden ersättning för handhavandet av separata uppgifter.

5 5 12 Avtalets giltighetstid och upphörande Detta avtal träder, i enlighet med 4 lagen om bildande av räddningsområden 1214/2001, i kraft och är bindande för alla avtalskommunerna under förutsättning att det i 79 2 mom. kommunallagen stipulerade antalet kommuner har godkänt det. Avtalet gäller tillsvidare. Varje avtalspart har rätt att säga upp avtalet. Uppsägningstiden är 10 år och den första möjliga uppsägningsdagen Om avtalet sägs upp eller annars upphör, återgår den egendom, som räddningsverket har vid tiden för avtalets utgång och som utan vederlag överlåtits åt verket då avtalet trädde i kraft, utan separat ersättning till avtalskommunen i befintligt skick. De medel som det regionala räddningsverkets balans utvisar fördelas på kommunerna och till eventuella skulder uppbärs andelar av kommunerna på det sätt som nämns i punkt 10. En kommun som säger upp avtalet förbinder sig att anställa den personal, som vid tiden för avtalets upphörande arbetar vid det regionala räddningsverket på ifrågavarande kommuns område, och att anta dem i ett anställningsförhållande som motsvarar det de hade vid Åbo stad i sitt arbete vid det regionala räddningsverket. 13 Ändring av samarbetsavtalet Avtalsparterna förbinder sig att förhandla om ändringar i avtalet ifall lagstiftningen om räddningsområdena ändras eller de förhållanden som påverkar organisationen av räddningsväsendet i övrigt väsentligt förändras. Om ändringar i samarbetsavtalet beslutar avtalskommunernas fullmäktige i den ordning som avses i 79 2 mom. kommunallagen. 14 Avgörande av tvister Eventuella tvister som föranleds av detta avtal avgörs som förvaltningstvistemål vid Åbo förvaltningsdomstol, ifall tvisten inte kan avgöras genom underhandlingar. 15 Övergångsbestämmelser 15.1 Fördelningen av kostnaderna Det regionala räddningsverkets verksamhets- och finansieringskostnader samt investeringarnas nettoanskaffningskostnader åren fördelas mellan kommunerna i relation till nettodriftsutgifternas medeltal i de kommunala brand- och räddningsväsendenas bokslut för åren 2000 och 2001.

6 Förvaltningen 15.3 Materielen På samma grund fördelas de verksamhets- och finansieringsutgifter samt investeringarnas nettoanskaffningsutgifter som uppstår år 2003 då verksamheten inleds. Den första regionala räddningsnämnden väljs så, att den kan inleda sin verksamhet Avtalskommunerna skall informera Åbo stad om sina kandidater senast Det regionala räddningsväsendet har som mål att placeringen av den materiel som avtalskommunerna med detta avtal överlåter till det regionala räddningsverket inte ändras under åren 2004 och INSTRUKTION FÖR DET REGIONALA RÄDDNINGSVÄSENDET I EGENTLIGA FIN- LAND 1 Verksamhetsområde och uppgifter För det regionala räddningsväsendet i Egentliga Finland och för koordineringen av den allmänna beredskapsplaneringen på det område som av statsrådet fastställts till räddningsområde för Egentliga Finland svarar den regionala räddningsnämnden i Egentliga Finland, varunder ett regionalt räddningsverk arbetar, på det sätt som räddningsområdets kommuner har kommit överens om. Det regionala räddningsverket är brandkår för räddningsområdets kommuner. Den regionala räddningsnämnden kan också producera annan service som nära ansluter sig till räddningsväsendets verksamhet. 2 Nämndens sammansättning I nämnden inväljer Åbo stadsfullmäktige för sin mandatperiod 15 ledamöter och lika många personliga ersättare. Då fullmäktige utser dessa ledamöter och ersättare, skall de iaktta bestämmelserna i samarbetsavtalet mellan de i 1 avsedda avtalskommunerna. Föredragande i nämnden är räddningschefen. Sekreterare i nämnden är den som nämnden därtill utser.

7 7 3 Nämndens kompetens Utöver vad som stadgas och bestäms i lagen om räddningsväsendet och annorstädes handhar nämnden följande frågor, förutsatt att dessa inte överförts på någon annan myndighet: 1. stadfäster det regionala räddningsverkets organisation och godkänner dess verksamhetsstadga, 2. handhar befolkningsskyddsutbildningen, 3. ser till att behövliga avtal ingås med de frivilliga brandkårerna, institutionsbrandkårerna och de övriga serviceproducenterna, 4. beslutar om grunderna för de avgifter och ersättningar som det regionala räddningsverket uppbär samt om ersättningsprinciperna för den service som detta verk säljer, 5. beslutar om godkännande av indelningen i sotningsdistrikt och sotningstaxan, 6. handhar koordineringen av beredskapsplanerna, 7. stadfäster de principer enligt vilka räddningsväsendets servicenivå specificeras och fastställer miniminivån för räddningsverkets verksamhet på dess område. 4 Ledningen av det regionala räddningsverket Det regionala räddningsverket leds och övervakas av räddningschefen, som är byråchef och underlyder nämnden. Räddningschefen antas av stadsstyrelsen i Åbo efter framställning av nämnden. Räddningschefens behörighetskrav är, utöver vad som stadgas eller bestäms i lagen och annorstädes, en för tjänsten lämplig examen vid universitet, högskola, yrkeshögskola eller tekniskt institut, tillräcklig erfarenhet av chefsuppgifter inom befälet vid en ordinarie brandkår, erfarenhet av förvaltning samt minst goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska och svenska. Nämnden tillsätter räddningschefens första och andra ställföreträdare. 5 Räddningschefens uppgifter och kompetens Utöver vad som i övrigt stadgas handhar räddningschefen följande ärenden, ifall dessa inte tillkommer någon annan myndighet: 1. uppgörandet av upphandlings-, ackords-, planerings-, försäljnings- och övriga avtal inom de gränser som stadfästs av stadsstyrelsen i Åbo, 2. placeringen av brandstationernas personal och materiel,

8 8 3. beviljandet av lättnader i eller befrielse från offentlig- eller privaträttslig avgift eller fordran till det regionala räddningsverket i de fall då detta är tillåtet och i enskilda fall motiverat enligt lagen eller de bestämmelser som avgiften eller fordran grundar sig på, 4. anskaffningen eller arrenderingen av lösöre för det regionala räddningsverkets behov, försäljning, arrendering och överlåtelse av lösöre och överföring av lösöre åt annan kommunal byrå eller institution. Räddningschefen kan överföra beslutanderätt på sina underlydande. 6 Det regionala räddningsverkets övriga personal Det regionala räddningsverket har en behövlig mängd övrig personal. Nämnden väljer räddningschefens närmaste medarbetare. Den övriga personalen antas av räddningschefen efter framställning av hans närmaste medarbetare. Räddningschefen kan överföra denna antagningsrätt på en honom underlydande tjänsteinnehavare så, att antagning i anställningsförhållande alltid sker på framställning. För den övriga personalens behörighetskrav gäller vad som stadgats i lag eller annorstädes eller vad som beslutats i samband med inrättandet av tjänsten eller anställningen. Om verkets organisation och personalens uppgifter stadgas i verksamhetsstadgan. 7 Undertecknandet av handlingar Nämndens skrivelser, de avtal som ingås på basis av beslut av nämnden, förbindelser och dokument undertecknas av räddningschefen, ifall nämnden inte beslutar annat i enskilda fall. 8 Övriga bestämmelser På den regionala räddningsnämndens förvaltning och verksamhet tillämpas dessutom de instruktioner och övriga bestämmelser som är i kraft i Åbo stad vid varje enskild tidpunkt. 9 Ikraftträdande Denna instruktion träder i kraft

9 9

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN)

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) SAMARBETSAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) 1 AVTALSPARTER Staden Jakobstad Pedersöre kommun Nykarleby stad

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

Bilaga 4. Avtal för ordnande av miljö- och hälsoskyddet i kommunerna i Mellersta Österbotten

Bilaga 4. Avtal för ordnande av miljö- och hälsoskyddet i kommunerna i Mellersta Österbotten Bilaga 4. Avtal för ordnande av miljö- och hälsoskyddet i kommunerna i Mellersta Österbotten 1. Avtalsparter Parter i detta samarbetsavtal är Karleby och Kannus stad samt Halso, Kaustby, Kronoby, Lestijärvi,

Läs mer

1 Begäran om utlåtande

1 Begäran om utlåtande Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 75 20.12.2005 BOKFÖRING MELLAN ETT RÄDDNINGSVERK SOM FUNGERAR SOM AFFÄRSVERK I EN STAD OCH DE ÖVERLÅTANDE KOMMUNERNA AV ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR SOM ÖVERLÅTS AV

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd.

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd. Landskapslag (2006:9) om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet 2006:009 Landskapslag (2006:9) Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet LL (2006:9) om AMS 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad.

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 1(7) VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT 1.1.2012 GRUNDAVTAL 1 KAPITLET SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 2 Uppgifter Samkommunen har

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2015 Nr 110 Nr 110 LANDSKAPSLAG om landskapets fastighetsverk Föredragen för Republikens President den 4 december 2015 Utfärdad i Mariehamn den 10 december 2015 I enlighet med

Läs mer

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet.

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet. AVTAL OM GEMENSAM AVFALLSNÄMND UTKAST 19.5.2015 1. Avtalets syfte De undertecknade kommunerna kommer med detta avtal överens om att Raseborgs stads nämnd, som kallas för Nylands avfallsnämnd, fungerar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR STADGAR 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund rf. Föreningen kallas i dessa stadgar Förbundet. Förbundets hemort är

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN)

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) AVTALSPARTER Korsholms kommun Oravais kommun Vörå-Maxmo kommun. BAKGRUND

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Nr 9 Nr 9 LANDSKAPSLAG om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet Föredragen för Republikens President den 20 januari 2006 Utfärdad i Mariehamn den 9 februari

Läs mer

Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar

Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar Namn och hemort 1 Sammanslutningens namn är Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskår Rf. Sammanslutningen kallas i dessa stadgar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 /

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / 1 2009 1 Innehåll 2 Miljönämnden Miljönämnden handhar den kommunala miljöhälsovården som även inkluderar veterinärvården samt miljövården.

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

Kommunkansliet Postadress Telefon: Prästgården by PB 2 E-post: Jomala AX Jomala FO-nummer:

Kommunkansliet Postadress Telefon: Prästgården by PB 2 E-post: Jomala AX Jomala FO-nummer: JOMALA KOMMUN Ålands landskapsregering PB 1060 AX-22 111 MARIEHAMN Även per e-post: registraturen@regeringen.ax TILL ÅLANDS LANDSKAPSREGERING 1. ÄRENDE 2. UTLÅTANDE 2.1. Kritik gällande lagberedningen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MELLERSTA NYLANDS RÄDDNINGSVÄSENDES AFFÄRSVERK

INSTRUKTION FÖR MELLERSTA NYLANDS RÄDDNINGSVÄSENDES AFFÄRSVERK 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA NYLANDS RÄDDNINGSVÄSENDES AFFÄRSVERK Godkänd av Vanda stadsfullmäktige den 11 april 2011. Instruktionen träder i kraft 12.4.2011 I kap. MELLERSTA NYLANDS RÄDDNINGSVÄSENDES AFFÄRSVERK

Läs mer

INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR

INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR 1 (8) INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR Godkänd på Finlands Röda Kors fullmäktiges möte den 17 november 2017: 1 kapitlet. Allmänna bestämmelser 2 Avdelningens uppgifter Avdelningen ska med

Läs mer

Samarbetsavtal IDEELL ARENA

Samarbetsavtal IDEELL ARENA Samarbetsavtal IDEELL ARENA 1 Syfte Samarbetet i IDEELL ARENA har till syfte att: initiera och utveckla högkvalitativa utvecklingsprogram för ledande förtroendevalda och tjänstemän inom den ideella sektorn

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskommer om att från och med den 1

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013 Värdkommunsmodellens inverkan på koncernbokslutet 1 Begäran om utlåtande Värdkommunen A, avtalskommunen B och samkommunen C har tillsammans

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2014 Nr 33 Nr 33 LANDSKAPSLAG om Ålands ombudsmannamyndighet Föredragen fär Republikens President den 28 februari 2014 Utfärdad i Mariehamn den 12 juni 2014 I enlighet med lagtingets

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av universitetslagen

Beslut. Lag. om ändring av universitetslagen RIKSDAGENS SVAR 60/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av universitetslagen och till lag om införande av en lag om ändring av universitetslagen Ärende Regeringen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR

INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR INSTRUKTION FÖR FINLANDS RÖDA KORS AVDELNINGAR Godkänd vid Finlands Röda Kors fullmäktigemöte 12.5.2006 Med stöd av 34 2 mom. i republikens presidents förordning om Finlands Röda Kors (811/2005), nedan

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 2 07 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS MILJÖFÖRVALTNING Godkänd av stadsfullmäktige den 25 september 2013 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads miljönämnd ansvarar tillsammans med Helsingfors stads

Läs mer

Grundavtal för Kårkulla samkommun

Grundavtal för Kårkulla samkommun Grundavtal för Kårkulla samkommun 1 kap. SAMKOMMUNEN 1 Samkommunens namn och hemort Samkommunens namn är Kårkulla samkommun och dess hemort är Väståbolands stad. Samkommunens arbetsspråk är svenska. 2

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden.

Bland nämndens ledamöter utser fullmäktige en ordförande och en viceordförande. BTN ansvarar för nedanstående uppgifter och verksamhetsområden. 1 Fastställd av KF 83, 19.5.2016 Ändrad av KF 156, 15.12.2016 Instruktion för Byggnadstekniska nämnden (BTN) 1 Sammansättning Kommunfullmäktige väljer, för en tid som motsvarar fullmäktiges mandatperiod,

Läs mer

Genomförande av ramlagen Utdrag ur Puitelain toteuttaminen, Toimeenpanon tietopaketti kunnille

Genomförande av ramlagen Utdrag ur Puitelain toteuttaminen, Toimeenpanon tietopaketti kunnille Genomförande av ramlagen Utdrag ur Puitelain toteuttaminen, Toimeenpanon tietopaketti kunnille Helsingfors Helsinki 2007 2006 www.kommunerna.net/bokhandel Riktgivande tidsplan för kommunsammanslagningar

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen, lag om upphävande av lagen om kyrkans centralfond och lag om skyldighet för medlemmar i

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 208/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kommunala pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Lagen om kommunala pensioner föreslås bli ändrad

Läs mer

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176 Förbundsordning för Region Dalarna 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas län för att tillvarata länets

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Lagförslag 1. Lag om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Skogscentralens

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1 (6) 1.9.2015 EVTEK-kuntayhtymä Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1. Allmänt EVTEK-kuntayhtymäs uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Förslag till ny universitetslag

Förslag till ny universitetslag Förslag till ny universitetslag Ändringar sker... Autonomin stärks: universiteten blir juridiska personer Universiteten ersätter staten som arbetsgivare: tjänsterna blir arbetsavtalsförhållanden Relationerna

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 1 BREV 25.11.2014 Regionförvaltningsverken Räddningsverken Ålands landskapsregering Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 Förfarandet för ansökan om understöd

Läs mer

Svenska handelshögskolan Vasa yrkeshögskola Mars 2009 Vasa universitet Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi

Svenska handelshögskolan Vasa yrkeshögskola Mars 2009 Vasa universitet Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi Svenska handelshögskolan Vasa yrkeshögskola Mars 2009 Vasa universitet Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi AVTAL OM TRITONIA 0. Tritonias uppgift Tritonia är ett gemensamt bibliotek och lärocenter för nedan

Läs mer

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid 1. om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser 11 Villkor om varierande arbetstid Med villkor om varierande arbetstid avses ett arbetstidsarrangemang där arbetstagarens arbetstid under

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige 17.12.2002 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 09.09.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 14.12.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige

Läs mer

Förslag till grundavtal

Förslag till grundavtal Förslag till grundavtal Innhållsförteckning KAPITEL I SAMKOMMUNEN... 1 1 NAMN OCH HEMORT... 1 2 UPPGIFTER... 1 3 MEDLEMSKOMMUNER... 1 4 ANTAGANDE AV NY MEDLEMSKOMMUN OCH MEDLEMKOMMUNS UTTRÄDE... 1 KAPITEL

Läs mer

SIG Securitys stadgar

SIG Securitys stadgar SIG Securitys stadgar Fastställda 2002-10-08. Reviderade 2006-03-16. Reviderade 2008-03-14. Reviderade 2013-04-18. 1 Firma Föreningens benämning skall vara SIG Security. 2 Ändamål SIG Security är en intressegrupp

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

1) ge förslag till förvaltningsrådet till

1) ge förslag till förvaltningsrådet till 1 (6) ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 GRUNDEN FÖR OCH SYFTET MED REGLEMENTET 2 STYRELSENS UPPGIFTER Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för bankens verksamhet i frågor

Läs mer

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd STADGAR FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTORNS ETISKA RÅD Antagna vid konstituerande möte den 9 december 2008. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd ( Föreningen ) och är en

Läs mer

Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund

Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige:2001-10-25 161 Reviderad: KF 2003-05-22 97 KF 2006-11-30 12 Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund Namn, säte och varaktighet 1 Kommunalförbundets

Läs mer

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION

LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION 1 LOJO STADSSTYRELSENS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 26.5.2004 59 I kraft från 1.1.2005 Ändring i stadsfullmäktige 12.11.2008 115: ändringar i 4, 10, 13, 14, 19 I kraft från 1.1.2009 Ändring i stadsfullmäktige

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO Fullmäktige 13.6.2012, BILAGA 9 KÖPEBREV Parterna i fastighetsaffären Säljare Köpare Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB 100 00029 HNS FO-567535-0 Raseborgs stad FO-0131297-0 PB 58

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 BREV 29.11.2017 SMDno-2017-1847 Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 I 14 i lagen om brandskyddsfonden (306/2003) anges det att för att lagens syfte ska

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Avtal om gemensam överförmyndarnämnd mellan Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskom 2010 att från och med 1 januari 2011 inrätta

Läs mer

Förbundsordning för Region Dalarna

Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176, RD 2011/34 Förbundsordning för Region Dalarna Version 2014-12-12 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas

Läs mer

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning.

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO GRUNDAVTAL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Samkommunen för Österbottens förbund. Namnet kan även användas i formen Österbottens förbund.

Läs mer

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01.

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01. Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016 Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016 Nämnden för serviceproduktion 28.01.2016 5 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Robertsfors, Umeå och Vindelns kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2018 inrätta en gemensam nämnd, kallad Umeåregionens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 1994-12-14, N 26, med ändringar antagna av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen samt

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN (TS-01)

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN (TS-01) 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN 2001 2002 (TS-01) 1 Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet Genom detta tjänste- och arbetskollektivavtal (TS-01) verkställs det

Läs mer

2 Rätt till ekonomisk förmån som motsvarar grupplivförsäkring

2 Rätt till ekonomisk förmån som motsvarar grupplivförsäkring TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER ETT KOMMUNALFÖRBUND

Läs mer

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning)

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Godkända på Folktingets session 9 april 2016 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Tillämpliga regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning.

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning. TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKALL BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT

Läs mer

Delegationsordning inom. Fritids- och kulturnämnden Kalix kommun

Delegationsordning inom. Fritids- och kulturnämnden Kalix kommun Delegationsordning 2017 inom Fritids- och kulturnämnden Kalix kommun ~ Fastställd av fritids- och kulturnämnden 2016-12-07 74 Allmänt om delegering Med delegering menas att nämnden överför självständig

Läs mer

ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB

ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB 31.12.2014 1(7) ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM Den här överlåtelsehandlingen för apportegendom (nedan "Överlåtelsehandling")

Läs mer

Styrelsen är Region Värmlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Styrelsen är Region Värmlands ledande politiska förvaltningsorgan. RS/190104 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Administrativa avdelningen 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Regionfullmäktige 2019-01-01

Läs mer

Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden

Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsordning 2018 inom Fritidsoch kulturnämnden Delegationsordning 2017-10-11,

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 44 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ARBETE OCH FÖRSÖRJNING

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 44 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ARBETE OCH FÖRSÖRJNING 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 44 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ARBETE OCH FÖRSÖRJNING Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 175 Att gälla från och med 2015-01-01 Utöver vad i kommunallagen är

Läs mer

3.5.2005. Utlåtande om bokföringen av betalningsandelar och av enhetsprisfinansieringen för gymnasiet inom förvaltningsförsöket i Kajanaland

3.5.2005. Utlåtande om bokföringen av betalningsandelar och av enhetsprisfinansieringen för gymnasiet inom förvaltningsförsöket i Kajanaland Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 68 3.5.2005 Utlåtande om bokföringen av betalningsandelar och av enhetsprisfinansieringen för gymnasiet inom förvaltningsförsöket i Kajanaland 1 Begäran om utlåtande

Läs mer

Huvudavtal för gränssamarbete mellan Torneå och Haparanda

Huvudavtal för gränssamarbete mellan Torneå och Haparanda Huvudavtal för gränssamarbete mellan Torneå och Haparanda 1. Avtalsparter Tornion kaupunki Org.nr: 0193524-6 Suensaarenkatu 4 954 00 Torneå Haparanda kommun Org.nr: 212000-2775 Torget 9 953 85 Haparanda

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antaget av kommunfullmäktige i Sollentuna 2004-12-06, 176 Reviderat av kommunfullmäktige i Sollentuna

Läs mer

Östra Saltviks Frivilliga Brandkår (ÖSFBK)

Östra Saltviks Frivilliga Brandkår (ÖSFBK) 1 S T A D G A R för Östra Saltviks Frivilliga Brandkår (ÖSFBK) 1 NAMN OCH HEMORT. Sammanslutningens namn är Östra Saltviks Frivilliga Brandkår. Sammanslutningen kallas i dessa stadgar brandkår. Brandkårens

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner

Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner 1 Bakgrunden till avtalet 2 Avtalsparter 3 Avtalets syfte Sedan

Läs mer

Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960

Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960 OXELÖSUNDS KOMMUNS Vattenverksförbund 1 (6) Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960 Antagen av Kommunfullmäktige Oxelösund 2004 10 27 / 2008-10-15 Kommunfullmäktige Nyköping

Läs mer