Kommunikationslösning för licensansökningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunikationslösning för licensansökningar"

Transkript

1 Kommunikationslösning för licensansökningar Uppdrag angående anpassning till elektroniskt system för ansökningar om tillstånd enligt 5 tredje stycket läkemedelslagen (1992:859) Rapport från Läkemedelsverket Datum Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) Internet: registrator@mpa.se

2 Innehållsförteckning Kommunikationslösning för licensansökningar... 1 Uppdrag angående anpassning till elektroniskt system för ansökningar om tillstånd enligt 5 tredje stycket läkemedelslagen (1992:859) Sammanfattande rekommendationer Uppdraget Samverkan Bakgrund Redovisning av uppdraget Projektstyrning Kommunikation med intressenter Workshop Demonstrationsvisningar Införandet Kommunikation till vård och apotek inför införandet Test av kommunikationslösningen Leverans från LV Personuppgiftsansvar och uppgiftsöverlämning Budget och tidplan Behov av vidare utveckling Anpassningar utifrån läkemedels- och apoteksutredningen och Apse:s myndighetsomvandling Direktåtkomst för förskrivare Expedierad mängd kan avräknas av apotek Avisering patient Registerlagstiftning Bilagor... 8 Mallversion (8)

3 1. Sammanfattande rekommendationer Läkemedelsverket har gjort anpassningar till den kommunikationslösning för licensansökningar som Apotekens Service AB utvecklat. Syftet har varit att säkerställa att licensansökningar kan göras på ett effektivt och säkert sätt. Uppdraget har genomförts i samverkan med Apotekens Service AB. Tilldelade medel har förbrukats. Läkemedelsverket har utvecklat en kommunikation med Apotekens Service AB kommunikationslösning över öppet nätverk (Internet). Trafik går via krypterad förbindelse med ömsesidig certifikatbaserad autentisering. Lösningen är färdigutvecklad men inte acceptanstestad, vilket planeras genomföras i januari Införandet av kommunikationslösningen för licensansökan är planerad till 1 oktober Datumet är satt i samråd med apoteksaktörerna som behövt tid för att anpassa sina expeditionssystem. Kommunikationsinsatser till apotek och vård är främst beräknade att genomföras av Läkemedelsverket under 2014 med eskalering inför införandet. Information finns redan nu på Läkemedelsverkets hemsida och uppdraget har kommunicerats till intressenter på exempelvis apoteksmässan och veterinärkongressen hösten Vidare utvecklingsbehov som identifierats är att ge förskrivare en säker åtkomst till kommunikationslösningen som Apotekens Service AB utvecklat. Apotek bör även få en möjlighet att i kommunikationslösningen kunna avräkna expedierad mängd läkemedel från beviljad licens. Dessa tillägg behövs för att få ett effektivt system med god användbarhet för alla aktörer. Pågående Läkemedels- och apoteksutredning kan komma att föreslå förändringar i licenshanteringen. Vidare kan myndighetsuppdragens formulering till ehälsomyndigheten respektive Läkemedelsverket påverka kommunikationslösningen. Alla förändringar, som kan påverka kommunikationslösningen, måste noga konsekvensutredas då förändringarna exempelvis kan komma att påverka kostnaderna för respektive aktör. 2. Uppdraget I regeringsbeslut den 1 november 2012 beviljas Apotekens Service AB (Apse) medel för att utveckla ett IT-stöd för att säkerställa att licensansökningar kan göras på ett effektivt och säkert sätt. Läkemedelsverket (LV) har samtidigt beviljats medel för nödvändiga ITanpassningar till det förmedlingssystem för ansökningar om tillstånd enligt 5 tredje stycket läkemedelslagen (1992:859) som Apse fått uppdrag att utveckla och förvalta. De anpassningar som LV ska genomföra beskrivs i myndighetens rapport Krav på ITlösning - Licensansökningar på omreglerad apoteksmarknad. (Bilaga1). Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 december Mallversion (8)

4 3. Samverkan Apse och LV har fått varsitt separat uppdrag. Parterna är beroende av varandra för leverans enligt respektive regeringsuppdrag och har gjort bedömningen att samverkan varit nödvändig. Projektet har därför haft en gemensam leverans- och tidplan. Projekten har haft gemensam styrgrupp samt täta avstämningar på alla nivåer. Formulär för ansökan och motivering har utformats i enlighet med Läkemedelsverket föreskrift (LVFS 2008:1 ändrad och omtryckt genom 2012:21) 1 för att uppfylla regelverket rörande licenser. Ett samverkansavtal har upprättats och en uppdragsbeskrivning för projektet kommunikationslösning för licensansökningar togs fram gemensam. 4. Bakgrund För närvarande mottar LV över licensansökningar per år. Licensärenden är Läkemedelsverkets till volymen största ärendetyp. Ett flertal apotek saknar i dagsläget möjlighet att ansöka om licens enligt 5 tredje stycket läkemedelslagen (1992:859) på elektronisk väg. Inget av de befintliga systemstöden på marknaden omfattar förmedling av motivering från förskrivare till apotek och LV. Följden av detta är bland annat att känsliga personuppgifter skickas med fax. Mot bakgrund härav finns behov av ett system som medger att de personuppgifter som behövs vid ansökan om licensläkemedel kan överföras på ett sätt som garanterar enskilda patienters integritet. Syftet har varit att utifrån uppdraget skapa ett IT-baserat kommunikationssystem för ansökan om tillstånd till försäljning av icke godkända läkemedel (licensansökan). Detta inbegriper registrering och förmedling av licensmotiveringar och licensansökningar samt förmedling av Läkemedelsverkets beslut och begäran av kompletteringar (licenssvar). 5. Redovisning av uppdraget Projektet består av två delleveranser: Förmedlingstjänst och IT-stöd för förskrivare och apotek vilka utvecklas av Apse och där LV kravställer på vissa delar (motivering ansökan) LV:s kommunikationslösning gentemot ApSe, som har samband och integration med LV:s ITstöd för handläggning I denna rapport beskrivs främst LV:s leverans och uppdrag Projektstyrning En gemensam styrgrupp med representanter från både LV och Apse har styrt de delar som krävt samverkan under utvecklingen av systemet. Exempelvis frågor kring de tekniska 1 Läkemedelsverkets föreskrifter om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter) Mallversion (8)

5 lösningar som påverkar utformning av ansökningsblanketten (inklusive motiveringen) eller påverkar gränssnittet mellan LV och ApSe. Respektive organisation har sedan skapat en egen projektplan utifrån sitt regeringsuppdrag och styrt sitt respektive uppdrag internt Kommunikation med intressenter Samråd och diskussion med apoteksaktörerna har skett vid flertalet tillfällen från juni till september 2013 genom deltagande på Apoteksaktörsmöten som hållits i Apse:s regi. Där har LV haft möjlighet att få in synpunkter och ställt frågor samt diskuterat införandet och datum för det. Där efterfrågades även testare till projektet. Kommunikation till intressenter har skett bl.a. på apoteksmässan, veterinärkongressen, vid möte med SKL kontaktmannagrupp samt med vissa föreningar Workshop Workshop hölls för intressenter för att fånga upp behov. Inbjudan skickades ut via e-post till Svenska Läkaresällskapet, Sveriges Läkarförbund, Tandläkarförbundet, CeHis, Inera (SIL Sjukvårdsrådgivningen), Sveriges Apoteksförening, SKL, Distriktsveterinärerna och Jordbruksverket. Deltog gjorde Sveriges Apoteksförening (4 representanter), SKL, Distriksveterinärerna och Jordbruksverket. Workshopen utgick ifrån en kortare genomgång av projektets utkast till lösning och diskussion runt i förväg utsända frågor. Deltagare från respektive aktör för test av kommunikationslösningen för licensansökningar efterfrågades på workshopen, via utskick till deltagarna samt vid demonstrationsvisningen i juni som beskrivs nedan Demonstrationsvisningar Kontakt togs med förskrivare från Karolinska Sjukhuset, Stockholm, som visat intresse i licensfrågor utifrån sitt arbete runt barn och läkemedel. En demovisning av motiveringsformuläret hölls för dem av Apse i juni Införandet Att hitta en säker inloggning för åtkomst till kommunikationslösningen för apotek har varit en stor och svår fråga att lösa. Den möjliga lösning som identifierades krävde vissa anpassningar i apotekens expeditionssystem vilket krävt både tid och samråd med apoteken. Apse:s kundansvariga har fört en dialog med systemleverantörerna till apoteken under sommaren 2013 inför diskussion med apotek om när en säker inloggning kunde implementeras. LV och Apse diskuterade sedan inloggningen och införandet på flera Apoteksaktörsmöten innan datum fastställdes. Mellan mötena skickades frågor ut för att fånga upp problem och möjligheter i samband med anpassningen av apotekens expeditionssystem. Införandet av kommunikationslösningen för licensansökningar kommer ske först 1 oktober 2014 på grund av att apoteken behövt tid för att infoga en säker inloggningsfunktion i sina Mallversion (8)

6 expeditionssystem. Datumet påverkar projektmålen genom att införandet inte kan ske inom projektet utan kommer genomföras av förvaltningen med stöd från nyckelpersoner från projektet. Efter införandet kommer kommunikationslösningen för licensansökningar vara det sätt licensmotivering och licensansökan ska insändas till LV på Kommunikation till vård och apotek inför införandet Kommunikationsinsatser är beräknade att genomföras av Läkemedelsverket 2014 med eskalering inför införandet. Förskrivare kommer att informeras dels via direktutskick till de som tidigare insänt licensmotiveringar, samt via LV:s hemsida, tidskrifter och informationstillfällen. Apotek kommer att få information via Apoteksföreningen, LV:s hemsida och tidskrifter Test av kommunikationslösningen Integrations- och systemtester pågår på LV och kommer fortgå fram till acceptanstesterna. Acceptanstester är planerade att genomföras av LV och Apse (då ehälsomyndigheten) gemensamt i januari Leverans från LV Kommunikationen med Apse sker över öppet nätverk (Internet) varför trafiken går på en krypterad förbindelse (https) med ömsesidig certifikatbaserad autentisering för att säkerställa att meddelanden förmedlas till rätt mottagare. Integrationsmotorn BizTalk är den aktiva parten i båda flödena och initierar all kommunikation. Apse:s system har webservice-tjänster både för inkommande och för utgående meddelanden. Dessa tjänster anropas av en BizTalk-komponent. LV (BizTalk) agerar tekniskt sett som klient och Apse agerar tekniskt sett som server i integrationen oavsett åt vilket håll meddelandet logiskt sett förmedlas. Integrationen medför således ur LVs perspektiv enbart utgående nätverksanrop, både för utgående och för inkommande meddelande. Utgående meddelanden puffas till Apse medan inkommande meddelanden lyfts ut och hämtas från Apse. Lösningen är färdigutvecklad men inte acceptanstestad Detta bedöms inte fördröja införandet planerat till 1 oktober Läkemedelsverket utvecklar samtidigt ett internt handläggarsystem som kommunicerar med kommunikationslösningen för licensansökningar. Detta system är baserat på Documentumplattformen. Endast del av personal på LV vars arbetsuppgifter kräver detta kommer vid införandet ha åtkomst till systemet. För licensverksamheten ansvarig chef måste godkänna varje individs tilldelning av åtkomst till licenshandläggarsystemet(lisy). Vad individen med tillgång till systemet kan se och göra i systemet är styrt av vilken behörighet som tilldelats. Mallversion (8)

7 5.6. Personuppgiftsansvar och uppgiftsöverlämning Apse och LV har gjort följande bedömning av fördelningen av personuppgiftsansvaret. Apse ansvarar för den behandling av personuppgifter som sker inom kommunikationslösningen och LV ansvarar för den personuppgiftsbehandling som sker under LV:s handläggning av ärenden; dvs. i LV:s interna ärendehanteringssystem. Läkemedelsverket kommunicerar med Apse:s kommunikationslösning för licensansökningar krypterat med en certifikatslösning. Överföring av uppgifter sker system till system via push-pull-lösning. Gränsen för ansvaret för hanteringen av ett ärende dras enligt följande. Apse har ansvaret fram till att ärendet har inkommit till LV. En handling bedöms som inkommen till LV när uppgifterna hämtats från Apse och en verifiering sänts att mottagningen gått bra. Likaså har LV ansvaret för ärendet tills LV sänt iväg ett licensbeslut eller begäran om komplettering i systemet och Apse mottagit och bekräftat att mottagningen gått bra. Bedömning av personuppgiftsansvar är gjord utifrån hur Apse:s och LV:s respektive regeringsuppdrag, i november 2012 för att skapa kommunikationslösningen, var formulerat. Blir respektive myndighetsuppdrag rörande kommunikationslösningen beskrivet annorlunda kan det leda till behov av ny värdering beträffande vem som har personuppgiftsansvaret i kommunikationslösningens olika delar. Detta kan kräva särskilda anpassningar eller avtal Budget och tidplan Kostnaderna för uppdraget beräknades till kronor för LV:s räkning och medel beviljades för uppdraget i enlighet med beräkningen. Tilldelade medel har förbrukats. Därutöver har LV äskat pengar internt för utveckling av nytt internt handläggarstöd. 6. Behov av vidare utveckling 6.1. Anpassningar utifrån läkemedels- och apoteksutredningen och Apse:s myndighetsomvandling I uppdraget med kommunikationslösningen har det tagits hänsyn till att Läkemedels- och apoteksutredningen kan komma föreslå förändringar avseende licenshanteringen hos aktörerna. Vid utvecklingen av kommunikationslösningen har därför möjlighet till vissa framtida anpassningar av systemen tagits tillvara. Läkemedels- och apoteksutredningen ska redovisa sina förslag i april Apse blir myndighet januari Myndigheternas respektive uppdrag gällande kommunikationslösningen kan komma att påverka kommunikationslösningen. Vid genomförande av eventuella ändringar i förhållande till dagens licenshantering måste ytterligare utredas vilka nödvändiga anpassningar som måste göras i kommunikationslösningen och konsekvenser de kan få för aktörerna. Först efter vidare utredning bör beslut om förändringar tas och medel beviljas till de som omfattas att göra anpassningar. Mallversion (8)

8 6.2. Direktåtkomst för förskrivare För att få ett effektivt system med god användbarhet för alla aktörer måste förskrivare få möjligheten till säker åtkomst till kommunikationslösningen som Apse utvecklat. För att det ska kunna ske behöver förskrivare kunna logga in i systemet, och ha ett gränssnitt som är anpassat för förskrivarrollen, I nuläget sker all kommunikation till förskrivare via pappersbrev per post. Att behöva korrespondera via brev mellan LV och förskrivare beräknas fördröja ett ärende som kräver komplettering av uppgifter. Tiden fram till beslut om licens styr när patienten får tillgång till nödvändig behandling, eller vid avslag kan ges tillgång till andra alternativ. När insättning av ett läkemedel sker kan vara avgörande för patientens behandlingsresultat. Förskrivaren bör via sådan direktåtkomst få möjligheten att spara utkast, söka efter de ärenden de tidigare skapat och kunna följa dessa licensärenden genom hela dess livscykel. Detta behov är något som även starkt framkommer i dialogen med förskrivare för att undvika onödig administration Expedierad mängd kan avräknas av apotek I uppdraget ingick inte att ge apotek möjlighet att dokumentera avräknad totalmängd från beviljade licenser, d.v.s. ett sorts expeditionsstöd. Då flera apotek inom samma aktör kan nyttja en licens utgör saknaden av möjlighet att räkna av totalmängden en risk för överskridande av licensbeslutets totalmängd vid expedition på apotek. Att utöka tjänsten med möjlighet för apotek att räkna av totalmängden bör göras. Särskilt bör detta beaktas vid eventuella framtida möjligheten att få licenser giltiga oberoende av apoteksaktör, vilket det finns önskemål om från flera aktörer Avisering patient Patienter bör få ta del av licensärenden som omfattar sig själv. Detta bör ges genom exempelvis aviseringar via Mina vårdkontakter eller på annat lämpligt sätt. Att patienten kan få information när en licensmotivering har insänts eller när ett licensbeslut fattats ger patienten möjlighet att själv aktivt påverka sin situation. Detta överensstämmer även med e- hälsostrategin där det nämns att individen ska erbjudas interaktiva och informativa tjänster för att kunna göras delaktig Registerlagstiftning I avsaknad av en särskild registerlag som täcker personuppgiftshanteringen i samband med licensärenden regleras personuppgiftsansvaret idag av personuppgiftslagen. Läkemedelsverket anser att en särskild registerlag bör tas fram som bör reglera personuppgiftshanteringen såväl inom ramen för kommunikationslösningen för licensansökningar som inom LV:s interna handläggningssystem. 7. Bilagor Bilaga 1 Krav på IT-lösning - Licensansökningar på omreglerad apoteksmarknad Mallversion (8)

FAQ. Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) De vanligaste frågorna. Version 3.0

FAQ. Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) De vanligaste frågorna. Version 3.0 FAQ Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) De vanligaste frågorna Version 3.0 FAQ för licenshanteringssystemet KLAS 1. Fråga: Hur skickar jag som förskrivare in min licensmotivering i KLAS?

Läs mer

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar 1. Introduktion... 2 1.1. Syfte med applikationen... 2 1.2. Utbildningsmaterial...

Läs mer

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar 1. Introduktion... 2 1.1. Syfte med applikationen... 2

Läs mer

Att fylla i blankett för licensansökan via webb

Att fylla i blankett för licensansökan via webb Ev dokumenttitel Datum: ÅÅÅÅ-MM-DD Att fylla i blankett för licensansökan via webb Lathund 2012-01-20 Fastställare: Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 Gäller 03 Uppsala, fr.o.m.: SWEDEN 1(1)

Läs mer

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS)

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 1 2. Introduktion... 2 2.1 Syfte

Läs mer

Användarhandledning Kommunikationslösning för licenshantering (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser

Användarhandledning Kommunikationslösning för licenshantering (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser Användarhandledning Kommunikationslösning för licenshantering (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser Version 1.0 Innehåll 1. Introduktion... 3 2. Sökning av ärenden och licenser... 3

Läs mer

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Komplettering till tidigare Rapport från Läkemedelsverket 2012-09-14 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser

Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du på apotek ansöker om och hanterar licenser Version 3.0 Innehåll 1. Introduktion... 3 1.1 Syfte med applikationen... 3 1.2 Utbildningsmaterial...

Läs mer

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar. Version 4.

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar. Version 4. Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar Version 4.0 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1. Syfte med applikationen...

Läs mer

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar. Version 2.

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar. Version 2. Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som veterinär skriver och skickar in licensmotiveringar Version 2.0 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1. Syfte med applikationen...

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2011-12-13 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar Version 2.0 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1. Syfte med applikationen...

Läs mer

Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS)

Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS) Introduktion Samma process som tidigare Förskrivaren skapar en motivering Apoteket ansöker om licens Läkemedelsverket beslutar om licens Apoteket meddelas

Läs mer

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar

Användarhandledning. Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar Användarhandledning Kommunikationslösning för licensansökan (KLAS) Hur du som läkare och tandläkare skriver och skickar in licensmotiveringar Version 3.0 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1. Syfte med applikationen...

Läs mer

Generisk förskrivning. IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012

Generisk förskrivning. IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012 Generisk förskrivning IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012 Bakgrund 2006 LV tog i sin rapport inte ställning till om generisk förskrivning borde genomföras. Om, föreslogs ett

Läs mer

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Rapport från Läkemedelsverket 2013-11-30 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov

Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov Planeringsenheten Läkemedelssektionen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2014-09-11 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Nyheter om dispenser och licenser. Informationsdagar för läkemedelsansvariga Mars 2018

Nyheter om dispenser och licenser. Informationsdagar för läkemedelsansvariga Mars 2018 Nyheter om dispenser och licenser Informationsdagar för läkemedelsansvariga Mars 2018 Agenda Dispenser Ny dispenslösning Ny dispensföreskrift Licenser Generell information Nytt i KLAS Frågor Ny dispenslösning

Läs mer

Licens Behandlingsalternativ när godkända läkemedel inte räcker till

Licens Behandlingsalternativ när godkända läkemedel inte räcker till Licens Behandlingsalternativ när godkända läkemedel inte räcker till Läkemedelsverket 2017-11-09 Maria Jafner Kliniska Prövningar och Licenser Gunilla Andrew-Nielsen Enhetschef Enhetsadministratör Malika

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar Konsekvensutredning Datum: 2017-12-18 Dnr: 3.1-2017-095516 Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar 1.1. Problemet och vad som ska uppnås I dag gäller Läkemedelsverkets

Läs mer

Läkemedel för särskilda behov

Läkemedel för särskilda behov Ublicering med anl av vosocialutskottets betänkande 2015/16:SoU15 Läkemedel för särskilda behov Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till en ny lag om behandling av personuppgifter

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Sprutor och kanyler Dnr: 6.8-2014-018890 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Licens. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens. (Version 1, september 2018)

Licens. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens. (Version 1, september 2018) Licens Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens (Version 1, september 2018) Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Marknadsföring av humanläkemedel Dnr: 6.2.9-2014-016259 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedelsprodukter Dnr: 6.2.11-2014-018866 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Extemporeläkemedel. Rapport från Läkemedelsverket 2014-12-04

Extemporeläkemedel. Rapport från Läkemedelsverket 2014-12-04 Extemporeläkemedel Rapport från Läkemedelsverket 2014-12-04 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone:

Läs mer

Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport

Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport 2015-10-05 Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport Läkemedelsverket vill med detta informationsblad informera om elektronisk hantering av parallellimportansökningar. Informationsbladet

Läs mer

Detaljhandel med nikotinläkemedel

Detaljhandel med nikotinläkemedel Detaljhandel med nikotinläkemedel Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:2) om detaljhandel med nikotinläkemedel; för verksamhetsutövare (version 3, juni 2009) Postadress/Postal address:

Läs mer

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Remiss Rättsenheten Lizette Jorlin Datum: 2018-06-14 Dnr: 3.1.1-2018-044955 Sändlista Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Läkemedelsverket avser

Läs mer

Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek

Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek Rapport från Läkemedelsverket 2011-09-06 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Digitalisera uppgift om dispens att förskriva vissa läkemedel. Rapport från Läkemedelsverket

Digitalisera uppgift om dispens att förskriva vissa läkemedel. Rapport från Läkemedelsverket Digitalisera uppgift om dispens att förskriva vissa läkemedel Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1.2-2017-004190 Datum: Augusti 2017 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Öppenvårdsapotek Dnr: 6.2.4-2014-016253 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016 Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention - regeringsrapport 2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket 31 oktober 2016 Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

1. FÖRSLAGET I SAMMANDRAG

1. FÖRSLAGET I SAMMANDRAG 1 (12) Datum 2007-05-15 LFN dnr 761/2007 Socialdepartementet 103 33 Stockholm 1. FÖRSLAGET I SAMMANDRAG Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), läkemedelsförmånsnämnden (LFN) och Apoteket AB har i en gemensam

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan

ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan Så samverkar ehälsomyndigheten för att utveckla Nationella läkemedelslistan Madelen Domajnko 2019-05-23 1.0 ehälsomyndigheten Myndighet under

Läs mer

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen.

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. Socialdepartementet Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. (SOU 2018:53) Landstingen och regionerna inom Uppsala-Örebro

Läs mer

Integrationshandledning Tillgänglighet

Integrationshandledning Tillgänglighet Innehållsförteckning Syfte... 2 Bakgrund... 2 Terminologi... 2 Integration... 4 Teknisk dokumentation... 5 Sid 1/5 Syfte Detta dokument vänder sig till beställare inom vården och systemleverantörer och

Läs mer

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter www.datainspektionen.se Checklista för skolor Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för skolor som

Läs mer

Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter om begränsningar av förordnande och utlämnande

Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter om begränsningar av förordnande och utlämnande Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter om begränsningar av förordnande och utlämnande av vissa läkemedel, HSLF-FS 2017:74 Version 1, januari 2018 Dnr: 3.2-2018-007449 Inledning En vägledning är

Läs mer

Apoteksombud. Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29

Apoteksombud. Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29 Apoteksombud Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone:

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Farmakovigilans Dnr: 6.4-2014-017743 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1293-2013 Kristdemokraterna Box 2373 103 18 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Särskilda receptblanketten

Särskilda receptblanketten Särskilda receptblanketten Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1-2016-005868 Datum: 2016-12-29 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år och Läkemedelsverket.

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 876-2010 TioHundranämnden Box 801 761 28 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundranämnden i strid med 6 lagen om behandling

Läs mer

Apoteksdatalagen (SOU 2008:28)

Apoteksdatalagen (SOU 2008:28) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Carina Landberg Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Apoteksdatalagen (SOU 2008:28) Ärendet Socialdepartementet

Läs mer

8 Registrera sig för en inbjudan

8 Registrera sig för en inbjudan 8 Registrera sig för en inbjudan För att formellt få delta i en inbjudan måste du registrera dig för denna. Du måste då ange vissa uppgifter om ditt företag. Om du vill delta i en inbjudan i egenskap av

Läs mer

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen. Fastställd av KS 120 Den 11 september 2001 Sida 1:1 Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Läs mer

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd.

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd. Policydokument ehälsa TANDLÄKARFÖRBUNDET ANSER Att användandet av IT-stöd ska bidra till en bättre och säkrare tandvård genom att ge underlag för kvalitetsutveckling och förenkla kommunikation och överföring

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter och allmänna råd (LVFS 1995:7) om tillstånd

Läs mer

Distanshandel vid öppenvårdsapotek

Distanshandel vid öppenvårdsapotek Distanshandel vid öppenvårdsapotek Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek (version 1, juni 2009) Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Mars 2015 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Tjänsteavtal för ehälsotjänst

Tjänsteavtal för ehälsotjänst Tjänsteavtal för ehälsotjänst Bilaga 1. Specifikation av Tjänsten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1. Referenser... 4 3. Tjänstebeskrivning... 4 3.1. Syftet med Tjänsten... 4 3.2.

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN Information om behandling av personuppgifter Fastställd 2018-05-25 Version 1 (2018-05-25) 1(6) Innehåll 1. SYFTE... 2 2. ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 3. BEGREPP... 2 4. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på remiss om Remiss av slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m m Landstingen och regionerna

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter);

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter); Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter); Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Sid 1/6 1. Syfte I projektets uppdrag ingår att granska och utreda de legala aspekterna av projektet Mina intyg. Syftet med den preliminära rapporten är att initialt

Läs mer

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen.

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen. Lag (1996:1156) om receptregister SFS nr: 1996:1156 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1996-11-28 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1021 Inledande bestämmelser 1 För de ändamål som anges i 6 får

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Yttrande Diarienr 1(7) 2015-09-15 1284-2015 Ert diarienr 4.1-39055/2013 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2008-02-25 1161-2007 Apoteket AB 118 81Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionen konstaterar följande. Apoteket AB (Apoteket) saknar rutiner för systematiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1156) om receptregister; SFS 2009:370 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Slutrapport Uppdrag att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter

Slutrapport Uppdrag att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter Slutrapport Uppdrag att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter Återrapportering av regeringsuppdrag S2016/03790/FS Dnr: 2016/02805 Datum: 2017-10-24 Förord ehälsomyndigheten

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg.

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Nationell e-hälsa Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Vår verksamhet är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd

Läs mer

Datum: 2011-02-10 Version: Författare: Christina Danielsson Senast ändrad:

Datum: 2011-02-10 Version: Författare: Christina Danielsson Senast ändrad: I N T E R N T Säkerhetskrav på extern part För enskild individs direktåtkomst till Datum: 2011-02-10 Version: Författare: Christina Danielsson Senast ändrad: Dokumentnamn: Säkerhetskrav på extern part

Läs mer

(2) Socialnämnden ("Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL

(2) Socialnämnden (Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL Mellan (1) Socialstyrelsen, 106 30 Stockholm ("Socialstyrelsen") Telefax: 075-247 31 62 Kontaktperson: Katarina Munier E-postadress:katarina.munier@socialstyrelsen.se (2) Socialnämnden ("Licenstagaren

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2012-12-10 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4 UTKAST Vägledning till 5 kap. 8 a Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit farmaceuts möjlighet att motsätta sig utbyte av läkemedel Postadress/Postal

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Beslut Diarienr 2012-02-21 642-2011 Karolinska universitetssjukhuset Styrelsen Sjukhusledningen C 1 89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap.

Läs mer

Patientdatalag (2008:355)

Patientdatalag (2008:355) Patientdatalag (2008:355) SFS nr: 2008:355 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2008-05-29 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1024 Tryckt version: pdf, utan ändringar (Lagrummet) Ändringsregister:

Läs mer

Användarhandledning. Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens. Version 5.0

Användarhandledning. Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens. Version 5.0 Användarhandledning Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens Version 5.0 Innehåll 1. Avräkningsfunktion i KLAS... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Sök och

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter)

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter) Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Uppdaterad 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Avsikten med denna instruktion är att ge rekommendationer

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0)18 17 46 00 Fax:

Läs mer

Säker meddelandehantering (SMED) ersätter telefax

Säker meddelandehantering (SMED) ersätter telefax (SMED) ersätter telefax En omfattande användning av telefaxutrustning sker idag inom landsting och kommuner. Kommunikation med hjälp av telefax utgör en stor risk när det gäller säkerhet avseende bristande

Läs mer

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning.

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning. Vägledning till Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2006:11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. särskilda aspekter avseende naturläkemedel 2014-05-20 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik Remiss Rättsenheten Ulrika Boström Datum: 2017-08-21 Dnr: 3.1-2017-061537 Sändlista Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för

Läs mer

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Lena Håkansson Oslo 2011-02-17 Målsättning med presentationen Varför söka vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket (LV) Hur LV hanterar nationell vetenskaplig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter inom socialförsäkringens administration; SFS 2003:763 Utkom från trycket den 25 november 2003 utfärdad den 13 november 2003. Enligt riksdagens

Läs mer

ehälsomyndighetens nya säkerhetslösning

ehälsomyndighetens nya säkerhetslösning ehälsomyndighetens nya säkerhetslösning 2017-06-07 Agenda ehälsomyndighetens 2017-06-07 Tid Avsnitt Vem 09:00-09:30 Varför byter ehälsomyndigheten säkerhetslösning och varför har vi valt den lösning som

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 751-2011 Landstingsstyrelsen Jämtlands läns landsting Box 602 832 23 Frösön Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post Datainspektionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om nationell läkemedelslista Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 E-hälsomyndigheten

Läs mer

\~~1A. Ändringar Hela instruktionen anpassad till införandet av KLAS, Kommunikationslösning för licensansöknmgar.

\~~1A. Ändringar Hela instruktionen anpassad till införandet av KLAS, Kommunikationslösning för licensansöknmgar. .. "f'"~ VÄSTRA GÖTALANDSREGONEN Licenshantering - läkemede l som distribueras av RG L Dokumentansvarig Fredrik Vonclracek, Kvali tetsansvarig äpotekare, Sjukhusäpoteket VG R _\_~~~J:;-~ -- - -- \~~1A

Läs mer

Användarhandledning. Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens. Version 3.0

Användarhandledning. Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens. Version 3.0 Användarhandledning Avräkningsfunktion (KLAS) Hur du som farmaceut gör en avräkning på en beviljad licens Version 3.0 Innehåll 1. Avräkningsfunktion i KLAS... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Sök och

Läs mer

Distanshandel vid öppenvårdsapotek

Distanshandel vid öppenvårdsapotek Distanshandel vid öppenvårdsapotek Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek (version 2, februari 2014) Dnr. 3.2-2014-007682 Postadress/Postal

Läs mer

Överenskommelse om myndighetssamverkan

Överenskommelse om myndighetssamverkan Överenskommelse om myndighetssamverkan för effektiv informationsförsörjning inom området för ekonomiskt bistånd 2 1. PARTER Denna överenskommelse om myndighetssamverkan har ingåtts mellan de uppgiftslämnande

Läs mer

Datainspektionens tillsyn av länsstyrelsernas elektroniska förvaltning

Datainspektionens tillsyn av länsstyrelsernas elektroniska förvaltning Bilaga 1 Datainspektionens tillsyn av länsstyrelsernas elektroniska förvaltning Datainspektionen granskade under år 2010 Länsstyrelsen i Västra Götalands hantering av personuppgifter i den elektroniska

Läs mer

Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning

Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning Datum Diarienr 2014-03-18 195-2014 Centrala studiestödsnämnden - CSN 851 82 Sundsvall Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning Bakgrund

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Läkemedelsverkets föreskrifter om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel (licensföreskrifter);

Läs mer

Framställning om ändring i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

Framställning om ändring i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. 1(9) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2003-06-30 Dnr 892/2003 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framställning om ändring i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. Sammanfattning Licens- och extemporeläkemedel

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 749-2011 Capio S:t Görans Sjukhus 112 81 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Visselblåsarfunktion. Information och regler

Visselblåsarfunktion. Information och regler Visselblåsarfunktion Information och regler INNEHÅLL INLEDNING... 3 SYFTE... 3 VAD KAN ANMÄLAS?... 3 VEM KAN ANMÄLA?... 4 HUR GÖRS EN ANMÄLAN?... 4 HUR ANMÄLS ANDRA ÄRENDEN?... 4 RAPPORTERINGSVERKTYGET...

Läs mer