Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet"

Transkript

1 Universitetsledningens kansli Ingela Elofsson PM 1 / Dnr H /08 Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet Bakgrund I universitetets Forsknings- och utbildningsstrategier konstateras att Göteborgs universitet under senare år allt mera har kommit att bli ett lärosäte med tonvikt på utbildning. Målet för de närmaste åren är att forskningen ska stärkas. På sikt krävs en bättre balans mellan forskning och utbildning, inte minst för att kunna utveckla det som i universitetets forsknings- och utbildningsstrategier beskrivs som kompletta miljöer. En förutsättning för att en sådan balans ska kunna uppnås är att ytterligare forskningsmedel tillförs. Det är därför en strategisk fråga hur såväl statsanslaget som den externt finansierade forskningen ska kunna öka. Samtidigt ter det sig allt viktigare att utarbeta olika modeller för forskningsprioritering; d v s modeller som ger möjlighet att våga satsa också på nydanande områden. Mot ovanstående bakgrund finns en stark vilja från universitetets ledning att stärka forskningen i allmänhet och styrkeområdena i synnerhet. I det följande redovisas hur detta arbete är tänkt att ske. Forskningens styrkeområden I universitetets forsknings- och utbildningsstrategier anges fem tillvägagångssätt för att stärka universitetets forskning generellt och där ansvaret i huvudsak åvilar fakulteterna: att inom universitetets ram stimulera nyskapande forskning att förbättra möjligheten till forskning av hög internationell klass att bilda strategiska forskningsallianser med andra lärosäten. att avsätta en ökad andel av lärarnas arbetstid åt forsknings- och utvecklingsarbete inom områden som bedöms ha svårigheter att med egna resurser attrahera externa medel och där forskningen måste stärkas. Processen ska inkludera utvärdering och uppföljning. att arbeta vidare med kvalitetsindikatorer som underlag för strategiska prioriteringar mellan olika forskningsfält och vetenskapsområden. Göteborgs universitet Vasaparken, Box 100, SE Göteborg , (fax)

2 2 / 6 Vidare presenteras i forsknings- och utbildningsstrategierna åtta s k styrkeområden, för vilka universitetets ledning har ett särskilt ansvar för att utveckla strategier. Tre kriterier har varit särskilt viktiga i valet av styrkeområdena. Det första är att området har hög vetenskaplig kvalitet och/eller att det befinner sig inom en miljö där det bedrivs kvalificerad forskning, gärna i samverkan över traditionella fakultetsgränser. Det andra är att området i något avseende kan betecknas som unikt för Göteborgs universitet eller att Göteborgs universitet i ett nationellt eller internationellt perspektiv har en styrka inom fältet. Det tredje kriteriet är att området har samhällsrelevans i den betydelsen att Göteborgs universitet tror sig om att kunna ge ett bidrag till samhällsutvecklingen. De åtta styrkeområdena är: Den patientnära forskningen om hjärta och kärl inklusive fetma samt biomaterial och vaccin Forskningen om lärande Forskningen om språkteknologi Forskningen om demokrati och opinion Forskning om havsmiljö Forskning om kulturarv Forskning om globalisering Forskning om kultur och hälsa Ytterligare några forskningsområden har bedömts ha en stor framtida potential: risker och säkerhetsfrågor, systembiologi och genusvetenskap. Tidsperspektiv Det arbete med att stärka forskningen vid Göteborgs universitet, som nu påbörjas ska ses i ett långsiktigt perspektiv, i första hand åren , d v s den period som forsknings- och utbildningsstrategierna omfattar. För vissa forskningsområden/projekt är det rimligt att medel tillförs fr o m 2009, medan andra (som idag har finansiering) tilldelas ekonomiska resurser först senare i perioden. Senare kan även de forskningsområden, som i forsknings- och utbildningsstrategierna bedömts ha potential att bli framtida styrkeområden, komma ifråga.

3 3 / 6 Strategier för styrkeområdena Värdfakulteter Arbetsprocessen utgår ifrån att det för varje styrkeområde utses en värdfakultet, som ges det administrativa samordningsansvaret för respektive styrkeområde. Flertalet styrkeområden är av tvärvetenskaplig karaktär varför arbetet förutsätts ske i samverkan med övriga berörda fakulteter. Nedan ges förslag på tänkbar värdfakultet för respektive styrkeområde. Styrkeområde Hjärta och kärl inklusive fetma samt biomaterial och vaccin Lärande Språkteknologi Demokrati och opinion Havsmiljö Kulturarv Globalisering Kultur och hälsa Värdfakultet SA UFN HFN SFN NFN HFN alt KFN alt NFN HHFN alt SFN KFN alt SA Samordnare För varje styrkeområde utser rektor efter förslag av berörd(a) dekan(er) - en eller flera samordnare som ska vara väl förankrade i fakulteten/fakulteterna. De utsedda samordnarna ges av rektor i uppdrag att utforma en utvecklingsplan för hur forskningen inom området ska stärkas med avseende på vetenskaplig kvalitet och förmåga att attrahera externa medel. Planen ska redovisas till rektor senast den 31 mars Den ska skrivas på engelska och får omfatta högst 20 sidor samt två bilagor (se nedan). Berörda dekan/er har det övergripande ansvaret för att utvecklingsplanen lämnas till rektor enligt anvisningar samt för att det tvärvetenskapliga perspektivet beaktas. För det inledande planeringsarbetet avsätts av strategiska medel en summa om kronor per styrkeområde. Om särskilda skäl skulle föreligga för tilldelning av ytterligare medel kommer rektor att ta beslut efter diskussion i varje enskilt fall.

4 4 / 6 Utvecklingsplanerna granskas av universitetets Advisory Board (Arild Underdal, f d rektor vid Oslo universitet, Iain Robinson, National Institute for Medical Research, UK, och Krista Varantola, rektor vid universitetet i Tampere). Besked om tilldelade medel lämnas i maj De tilldelade medlen avser hela perioden men utbetalas per budgetår. En utvärdering av det inledande arbetet kommer att ske sommaren 2010, efter vilken omfördelning av medel kan ske. Ytterligare en utvärdering görs Med utgångspunkt i denna tar rektor därefter ställning till en mera långsiktig finansiering. Utvecklingsplanen Planen ska ta sin utgångspunkt i de ovan angivna fem tillvägagångssätten för att stärka forskningen och ska innehålla följande komponenter: En definition och avgränsning av forskningen inom styrkeområdet samt en redovisning av områdets utveckling En kunskapsöversikt av forskningsläget nationellt och internationellt inklusive en redovisning av eventuella motsvarande kompetenscentra En beskrivning av universitetets särskilda kompetens inom området (bl a med hjälp av GUP och GUPEA) En plan för hur forskningsområdet ska stärkas. Planen ska också omfatta eventuella behov av kompletterande kompetens. En prioritering av projektområden uppdelat i pågående och planerade projekt (med angivande av tänkt startår) En beskrivning av hur forskningen inom området kopplas till utbildning och samverkan, d v s hur man skapar en komplett miljö En beskrivning av hur verksamheten ska organiseras (ledning, bemanning och infrastruktur) inom ramen för befintlig organisation (Lämnas som bilaga) En redovisning av nu känd finansiering samt strategier för framtida finansiering En plan för nyttiggörande av forskningsresultaten En kommunikationsstrategi för hur de åtta styrkeområdena ska synliggöras internt, nationellt, och internationellt Förslag på adekvata parametrar att användas vid kommande utvärdering Medelsansökan Till utvecklingsplanen ska fogas en ansökan om medel för perioden (Lämnas som bilaga). Medel kommer att fördelas på tre nivåer omfattande 3, 5 respektive 7 miljoner kronor per år. (Halva beloppen för år 2009.) Medelsansökan ska omfatta en budgetplan specificerad per år för samtliga tre nivåer samt inkludera OHkostnader.

5 5 / 6 Tids- och arbetsplan Hösten augusti Ledningsråd 1 september Ledningsråd (Dekanerna lämnar en lägesrapport angående värdfakultet och samordnare.) (26 augusti 16 september Fakultetsdialoger) 15 september Ledningsråd tillsammans med universitetets Advisory Board (Dekanerna lämnar förslag på värdfakultet och samordnare.) (20 september Budgetpropositionen) 20 september Rektor utser värdfakulteter och samordnare. Uppdrag att utarbeta utvecklingsplaner för styrkeområdena skickas ut till samordnarna November februari Återkoppling i form av seminarier Våren mars Utvecklingsplanerna redovisas till rektor April - maj April Advisory Board konsulteras Ledningsråd (tillsammans med Advisory Board) 25 maj Rektors beslut 29 maj Besked om medelstilldelning

6 6 / 6 Budgetkonsekvenser De till Utbildningsdepartementet ingivna forsknings- och utbildningsstrategierna kommer förhoppningsvis att i höstens budgetproposition resultera i förslag om ökad resurstilldelning från statsmakterna. Universitetet måste räkna med att medfinansiering av tilldelade forskningsmedel kommer att bli nödvändig men även satsa egna strategiska medel. Omprioriteringar inom universitet kan också bli aktuella. Tidigast i november kommer universitetsledningen att kunna överblicka hur stor summa som totalt kan disponeras för detta ändamål. Ur posten Strategiska medel 2008 avsätts totalt 4 miljoner kronor för att utarbeta utvecklingsplaner för styrkeområdena enligt ovan. Därtill kommer resurser för Advisory Board och eventuella reviewers samt för arbetet inom universitetsledning och gemensam förvaltning. Kopplingar till andra styrdokument/arbetsprocesser Utgångspunkt för arbetet med att stärka forskningen vid Göteborgs universitet är forsknings- och utbildningsstrategierna samt den strategiska planen En direkt koppling finns till budgetarbetet inför 2009, vilket samordnas av en arbetsgrupp bestående av prorektor Lennart Weibull, förvaltningschef P-O Rehnquist, ekonomidirektör Lars Nilsson samt Kristina Johansson från universitetsledningens kansli. Arbetet ska också samordnas med de planerade fakultetsdialogerna under tidig höst liksom med det pågående arbetet med utveckling av kvalitetsindikatorer. Dokumentation/synliggörande De åtta styrkeområdena ska synliggöras på ett sådant sätt att det tydligt framgår att de samlat utgör universitetets speciella forskningsprofil. Styrkeområdena ska presenteras såväl på webben som i tryckt material. Under våren 2009 utarbetas presentationsmaterial såväl samlat som för vart och ett av styrkeområdena. Vidare planeras en seminarieserie, där de åtta styrkeområdena presenterar sig. Det fortsatta arbetet För samordning av det strategiska arbetet med styrkeområdena har rektor utsett en arbetsgrupp bestående av prorektorerna Margareta Wallin och Lennart Weibull, rektorsrådet Staffan Edén samt Ingela Elofsson från universitetsledningens kansli. En projektplan för hur arbetet med styrkeområdena ska bedrivas inom universitetsledningen och gemensamma förvaltningen ska utarbetas och kostnader för detta redovisas.

1 / 7. Rektor. 1. Bakgrund. pere. utvärdering

1 / 7. Rektor. 1. Bakgrund. pere. utvärdering Avdelningen för analys och utvärdering Cecilia Bokenstrand PM 2011-02-144 dnr 2010/ /04742 1 / 7 Rektor Uppföljning av forskningens styrkeområden 2009-2012 1. Bakgrund I universitets forsknings- och utbildningsstrategier

Läs mer

Göteborgs universitets forsknings- och utbildningsstrategier

Göteborgs universitets forsknings- och utbildningsstrategier REMISS 1 / 2 2007-11-01 Dnr G11 1331/07 Fakultetsnämnderna Universitetsbiblioteket Göteborgs universitets studentkårer Göteborgs universitets forsknings- och utbildningsstrategier Bakgrund Regeringen har

Läs mer

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2012:

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2012: Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-13.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta Wallin

Läs mer

Resultat av utvärderingen av styrkeområdessatsningen

Resultat av utvärderingen av styrkeområdessatsningen AVDELNINGEN FÖR ANALYS OCH UTVÄRDERING MAGNUS GUNNARSSON 031-786 6536 magnus.gunnarsson@gu.se 2012-05-08 V 2012/213 Förslag 1 / 3 REKTOR Resultat av utvärderingen av styrkeområdessatsningen Bakgrund I

Läs mer

Fakta & siffror helårsstudenter. Fakta & siffror lårsstudenter. examina. 126 program kurser.

Fakta & siffror helårsstudenter. Fakta & siffror lårsstudenter. examina. 126 program kurser. 50 67% 300 kvinnor studenter varav 25 5 869 621 avlagda helårsstudenter 4 035 kurser. examina. 126 program. rav 30067% studenter 621 kvinnor lårsstudenter amina. 69 avlagda 635 program. kurser. Fakta &

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2009:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2009: Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2009:18 2009-11-09 Tid och plats kl. 15.30 16.25, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Margareta Wallin Peterson

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:2

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:2 GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats kl. 13.00-14.40, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (6) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O Rehnquist

Läs mer

Rätt att delta vid rektors beslutsmöten Rektor beslutar för ordförande och vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer

Rätt att delta vid rektors beslutsmöten Rektor beslutar för ordförande och vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (7) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:17 2007-10-01 Tid och plats kl. 16.15 17.05, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Vicerektor Bo Ahrén 15 oktober 2015 Bakgrund Uppdrag från rektor till vicerektor för samverkan att göra en översyn av sektionen Forskning, samverkan

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Protokoll 1 (8) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK DISKUSSION

FORSKNINGSSTRATEGISK DISKUSSION Professor Staffan Edén Vicerektor för forskningsfrågor BAKGRUNDSMATERIAL 2013-10-07 FORSKNINGSSTRATEGISK DISKUSSION Styrelsen 2013-10-15 Syfte Syftet med diskussionen i styrelsen är att beskriva den pågående

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Beslutsstruktur,

Läs mer

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2017-01-30 dnr P 2017/14 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson HANTERINGSORDNING Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten för nominering till Kungl.

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektors plan för utveckling av universitetets organisation Rektor har i slutet av maj presenterat sin syn på varför och hur universitetets organisation bör utvecklas. Det gjordes

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Rådbo, Marie vicedekanus Hohmann, Stefan prodekanus Berndtsson, Bo (ej 5.2.4) Celander, Malin (ej 5.2.1) Hilmersson,

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2009:

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2009: Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00 13.30, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Per-Olof Rehnquist

Läs mer

KAW:s huvudsakliga ändamål är att främja vetenskaplig forskning och undervisning eller studieverksamhet av landsgagnelig innebörd.

KAW:s huvudsakliga ändamål är att främja vetenskaplig forskning och undervisning eller studieverksamhet av landsgagnelig innebörd. Marie Emanuelsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR WALLENBERG ACADEMY FELLOWS 2012-10-08 Dnr F 2012/37 Hanteringsordning för Wallenberg Academy Fellows 2013 Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 2

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008:1 2008-01-07 Tid och plats kl. 13.00 13.15, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019 2017-01-30 Reviderad 2017-03-07 Dnr P 2017/49 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten 2017 PRELIMINÄR Nominering

Läs mer

kl , Universitetsbiblioteket, centralbibliotekets stora konferensrum

kl , Universitetsbiblioteket, centralbibliotekets stora konferensrum GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats kl. 9.00 14.25, Universitetsbiblioteket, centralbibliotekets stora konferensrum 4 Intern uppföljning för perioden januari april 2008 5 Delegation till

Läs mer

Styrelsen. PROTOKOLL 1 (8) Styrelsen Sammanträde 2011: Närvarande. Ledamöter

Styrelsen. PROTOKOLL 1 (8) Styrelsen Sammanträde 2011: Närvarande. Ledamöter PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats kl. 9.00 14.30, konsistorierummet, huvudbyggnaden, Vasaparken 6 s arbetsordning 7 Förlängning av förordnande som rektors ställföreträdare och tillika prorektor 9 Internrevisionens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2006:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2006: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats kl. 13.00-13.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Bisittare Margareta

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (4) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:20 2007-11-12 Tid och plats kl. 13.05 14.05, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg Fastställt av Budget för 2016 Sammanfattning Det här dokumentet redovisar Högskolan i Gävles budget för år 2016. Det finns också tabeller som visar anslagstilldelningen för de kommande tre åren. De tabellerna

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2016-10-24 DNR LiU-2016-02111 BESLUT 1(1) Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Instruktionen för Barnafrid fastställs

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Redovisning av genomförda projekt mellan Göteborgs och Lunds universitet Stimulansmedel för ökad samverkan

Redovisning av genomförda projekt mellan Göteborgs och Lunds universitet Stimulansmedel för ökad samverkan Universitetsledningens kansli Anders Granberg 031/ 786 1038 PROJEKTREDOVISNING 1 / 6 2011-03-28 dnr B9 4220/09 Rektor Redovisning av genomförda projekt mellan Göteborgs och Lunds universitet Stimulansmedel

Läs mer

Ledningssekreterare Viktoria Tössberg

Ledningssekreterare Viktoria Tössberg Protokoll Rektors beslutsmöte, 2016:7 Datum: 2016-04-18 Tid: 15.00-15.35 Plats: Viktor Rydbergsrummet Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga närvarande: Föredragande: Rektor Pam Fredman Prorektor

Läs mer

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12 Dnr A-~ ~~'tf/o1 Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation Nedanstående kortfattade information syftar till att ge styrelsen en viss bakgrund till varför lärarutbildningens organisation

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 15.00-15.30, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Jörgen Tholin universitetsdirektör Tobias Olausson vice ordförande,

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Utdrag ur Protokoll 1 (2) Rektorssammanträde 2012:11 2012-05-28 Tid och plats kl. 13.00-13.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2012:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2012: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 12.00-12.30, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor, 1 Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdande, 3-6 Bisittare Lennart

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

1 Dagordningen Godkändes med följande tillägg: 5a Arbetsgruppsindelning LUR 1 9a Uppdaterat förslag om vuxenutbildning

1 Dagordningen Godkändes med följande tillägg: 5a Arbetsgruppsindelning LUR 1 9a Uppdaterat förslag om vuxenutbildning Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2009-01-22 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2009-01-26 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Mathilda Berg., SLUG Johan Boman, NFN, fr 8 Sten Båth,

Läs mer

Protokoll 1 (6) Rektorssammanträde 2008: kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken

Protokoll 1 (6) Rektorssammanträde 2008: kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Protokoll 1 (6) Tid och plats kl. 13.00 14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Margareta Wallin Peterson prorektor Per-Olof Rehnquist förvaltningschef

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats: 1(5) PROTOKOLL Sammanträdesdag 26 oktober Konsistoriet

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats: 1(5) PROTOKOLL Sammanträdesdag 26 oktober Konsistoriet 1(5) PROTOKOLL Tid: Plats: Torsdagen den 15 september 2016 konsistorierummet, Lunds universitet Närvarande ledamöter: Carola Lemne, ordf Dan I Andersson Birgitta Ed Jakob Ekengard Danuta Fjellestad Gunilla

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Samlad expertis för bästa finansieringsutfall Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Disposition Forskningsfinansiering Lunds universitet Vad gör Forskningsservice? Strategiska forskningsområden

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

GöteborGs universitet

GöteborGs universitet Språkpolicy Göteborgs universitet www.gu.se Arbetsgruppen för språkfrågor, Göteborgs universitet: Anna Nordling, Michael Christie, Catharina Langendorf, Ann Strömberg, Allan Eriksson, Ulf Dalnäs, Sophie

Läs mer

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr SLU ua 2014.1.1.1-572 1(5) Utbildningsnämnden BESLUT 2014-02-20 Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå 1. Bakgrund och motiv Styrelsen beslutade

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 9 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Hohmann, Stefan prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Berndtsson, Bo Celander, Malin Hilmersson, Göran Lagerqvist,

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Mål och strategier för Centrum för polisforskning

Mål och strategier för Centrum för polisforskning Beslut 1(5) 2011-01-17 Bo Wennström Professor Centrum för polisforskning Center for Police Research Box 512 SE-751 20 Uppsala Gamla torget 6 Telefon/Phone: 018-471 76 75 +46 18 471 7675 Telefax/Fax: 018-471

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (8) Rektorssammanträde Sammanträde 2008:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (8) Rektorssammanträde Sammanträde 2008: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats kl. 13.00 13.55, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Per-Olof Rehnquist förvaltningschef Fabian

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Prefektkontrakt ska diarieföras på områdeskansliet samband med godkännandet.

Prefektkontrakt ska diarieföras på områdeskansliet samband med godkännandet. BESLUT 2008-03-27 Dnr RÄ 2008/79 Rektor Prefektkontrakt Beslut Rektor beslutar att bifogad mall för prefektkontrakt ska användas inom Lunds universitet. Kontrakt ska tecknas med alla nu utsedda prefekter

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet

Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Ledningskansliet Ann-Charlotte Hansson Schützer, Kommunikationschef FÖRSLAG 1 / 5 2012-01-25 Dnr V 2011/182 Rektor Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Bakgrund Alla svenska lärosäten lever

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-09-19 Dnr STYR 2019/1198 Rektor Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Bakgrund I enlighet med beslutad Verksamhetsplan och resursfördelning 2019 (dnr STYR2018/16) ska

Läs mer

Arbetsgruppen för språkfrågor:

Arbetsgruppen för språkfrågor: Språkpolicy Denna språkpolicy för Göteborgs universitet är beslutad av Göteborgs universitets styrelse den 8 juni 2006. De åtgärder som behöver vidtas för att ovanstående policy skall kunna följas finns

Läs mer