PROTOKOLL 1 (19) Kommunala handikapprådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (19) Kommunala handikapprådet"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (19) Kommunala handikapprådet Plats och tid Rum E4, stadshusets entréplan, klockan 09: ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Maria Wiksten, kommunstyrelsen Ola Burström, tekniska nämnden Marie Lundqvist, barn- och grundskolenämnden Kenneth Andersson, landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering Åke Lindqvist, medicingruppen Camilla Stenmark, medicingruppen Bibbi Lindgren, rörelsegruppen Stellan Holmström, rörelsegruppen Inger Andersson Öberg, psykiatrigruppen Britt-Inger Lundstedt, hörselgruppen Mats Rönnblom, syngruppen Håkan Andersson, socialnämnden Agneta Hansson (adjungerad), socialnämnden Ersättare Anette Lindgren, kommunstyrelsen Curt Nilsson, medicingruppen Agneta Jatko, dövas förening Tjänstemän Malin Stare, sekreterare Erik Nordlund, säkerhetssamordnare, kommunledningskontoret 3-4 Christer Löfstedt, utvecklingsledare, support och lokaler 3-4 Anders Boman, säkerhetshandläggare, support och lokaler 3-4 Louise Furberg, ungdomsresurs, kommunledningskontoret 3-4 Åsa Israelsson, avdelningschef, Stöd och service 5 6 Andreas Olofsson, VD, Skelleftebuss 9 Jan Öhmark, vice ordförande, Skelleftebuss 9 Frånvarande Daniel Ögren, socialnämnden Paragrafer 1-13 Underskrifter.. Kenneth Fahlesson, ordförande Malin Stare, sekreterare.. Camilla Stenmark, justerare

2 PROTOKOLL 2 (19) Kommunala handikapprådet Närvaro och val av justerare De närvarande presenterar sig. Camilla Stenmark föreslås som justerare. att välja Camilla Stenmark till justerare.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 2 Föregående protokoll och godkännande av dagordningen Protokoll från kommunala handikapprådet läggs till handlingarna. En ny punkt läggs till dagordningen, Tillgänglighet i fullmäktigesalen. att fastställa dagordningen.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 3 Ordförande informerar Ordförande Kenneth Fahlesson lämnar följande information till rådet: Arbetet har påbörjats med att ta fram en strategi för kommunens vision om medborgare. Medborgardialog är en viktig del av arbetet och ett flertal öppna workshops ordnas under våren. Tillgänglighetsfrågor och arbete med Ett Skellefteå för alla måste spela en central roll i arbete med att uppnå visionen. Det är allas ansvar att jobba för att uppnå visionen och allas ansvar att se till att vi bjuder in till en kommun där vi vill ha medborgare helt oavsett funktionsförmåga. Det finns en nytryckt broschyr om KHR som delas ut på sammanträdet. Ordförande påminner om redovisningen och planeringen av aktiviteter inom den handikappolitiska planen Ett Skellefteå för alla. Inlämning från nämnderna till socialnämnden senast 7 april. Förändrad verksamhet i Burträsk. Flytt av särskilt boende till tomma hus Skebo har. Förslag till nämnden om start av ny gruppbostad i Burträsk. om folkomröstning angående centrumbron är klart. Söndag den 25 maj 2014 hålls en folkomröstning i Skellefteå kommun om byggandet av en centrumbro ska ske. Svaret på de tre röstsedlarna blir ja, nej eller blankt. Från och med 1 april 2014 är avgiften för besök av kommunens hälsooch sjukvårdspersonal 100 kr/besök. För den som är inskriven i hemsjukvården och även har insatser från hemtjänsten ingår hälso- och sjukvårdsavgiften i maxtaxan. Anpassning av hjälpmedel är avgiftsfritt. Ett tvåårigt projekt startas upp 1 april 2014 som innebär att det blir avgiftsfritt för den med färdtjänst att åka med kollektivtrafiken. Till att börja med avser projektet stadstrafiken och kan eventuellt utökas efterhand. att notera informationen.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 4 Säkerhetsplanering och utrymning ur ett funktionsnedsättningsperspektiv Vid KHR: s sammanträde gick brandlarmet i Brinken och mötesdeltagarna fick prova på förutsättningarna för evakuering av personer med varierade funktionsnedsättningar från stadshusets tredje våning. Mötesdeltagarna upplevde otydlighet på flera punkter. Säkerhetssamordnare Erik Nordlund, utvecklingsledare Christer Löfstedt och säkerhetshandläggare Anders Boman deltar i sammanträdet för att svara på frågor och bemöta inlämnade synpunkter. Christer inleder med att definiera vilka de allmänna lokalerna i stadshuset är: Kundtjänst och korridoren österut samt garaget. Resterande del av huset hyrs av olika förvaltningar och det är dessa som ansvarar för brandskydd, förutom de tekniska delarna. Utrymning När brandlarmet går och hissarna stängs ner blir det svårt att evakuera rullstolsburna. Rullstolar kan lämnas och personerna bäras ner för trappan, men det är en stor utmaning om det rör sig om exempelvis mycket storväxta personer eller personer med smärtproblematik. Svar: Hissarna ska inte användas vid risk för brand huvudregel är att ta sig till en annan brandcell företrädesvis trapphusen när det gäller stadshuset eftersom varje våning utgör en brandcell. Räddningstjänsten har utrustning och kunskap att evakuera personer från sådana platser. Ingen information om brandceller där det är säkert att invänta evakuering med hjälp av räddningstjänsten. Svar: Utrymningsplanerna kommer att uppdateras. I övrigt, se svaret ovan. Kommunala handikapprådet kan naturligtvis planera sina möten på bottenvåningen i huset, men det ställer krav på att fungerande möteslokaler finns. Bland annat saknas hörslinga i E4, den största lokalen på bottenplan, och ljudstörningar förekommer från den intilliggande matsalen. Svar: Mobil hörslinga finns att låna i kundtjänst. Eventuellt kan man använda sammanträdesrum i andra byggnader. Hur resonerar kommunen avseende säkerhet kring medarbetare med funktionsnedsättning? Ska personal med funktionsnedsättningar utifrån ett brandsäkerhetsperspektiv placeras på bottenplan? Svar: Detta är enligt SBA (Systematisk Brandskydds Arbete) & LSO (Lagen om Skydd mot Olyckor) en organisatorisk fråga som bör (ska) handläggas förvaltningsvis.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 Larmsystem Det saknas röstutrop på plan tre i samband med brandlarm. För en person med kognitiva funktionsnedsättningar kan det vara mycket svårt att förstå vad ett ljudande brandlarm innebär om det inte kompletteras med röstinformation. Det kan gälla exempelvis personer som befinner sig på sammanträde, klienter eller personer inom daglig verksamhet som jobbar på Brinken. Svar: Utrymningslarmet är utrustat med talat utrymningsmeddelande i fastighetens allmänna lokaler. I övrigt är detta en organisatorisk fråga som ligger på den verksamhet som nyttjar lokalen ifråga. Det saknas larmsystem som är säkert för döva eller personer med grav hörselnedsättning. Ljudsystemet måste kompletteras med ett lampsystem så att en ljussignal kan tala om att larm utlösts. Svar: Se svar på föregående fråga. Information och kommunikation Det fanns personer med gula västar i huset i samband med utrymningen, men det var oklart om dessa var räddningsledare. Tydligare markering behövs för att tydligare kommunicera vem man kan vända sig till. Svar: Verksamheterna/förvaltningarna har i vissa fall utrustat sina utrymningsledare med gula västar som är märkta utrymningsledare dessa personer är de som har ansvar för att ta och ge information till den organisation som de företräder enligt respektive verksamhet/förvaltnings brandskyddsplan. Bristande information om vad som hände när vi väl hade utrymt huset. Nu började personer gå tillbaka in i huset eftersom de upplevde att vi bara stod utanför och inte fick veta någonting. Det är en enorm säkerhetsrisk. Det är särskilt viktigt att personer med funktionsnedsättningar får tydlig information om vad som pågår. Svar: Verksamheternas utrymningsledare har ansvar för att uppdatera räddningsledare. Erik Nordlund informerar om att en högtalaranläggning ska införskaffas. Återsamlingsplats Bristande information om återsamlingsplats för mötesdeltagare. Ska kommunmedarbetare som befinner sig på ett möte återsamlas med sin arbetsgrupp eller med övriga mötesdeltagare? Var ska politiker återsamlas? Svar: Mötesdeltagare följer med den verksamhet som har bokat mötet. I övrigt bör verksamhetens utrymningsplan och policy styra detta. Säkerhet i stadshuset får inte betraktas endast som en arbetsmiljöfråga eftersom det ständigt rör sig utomstående personer på alla våningar i huset, som mötesdeltagare, klienter etc.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 Svar: Mötesdeltagare och klienter har koppling till någon verksamhet i fastigheten och sorterar under dess ansvar. 1. Att vid senare tillfälle diskutera om en annan möteslokal är möjlig att använda vid sammanträdena. 2. Att i övrigt notera informationen.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 5 Skellefteå kommuns samarbete med företaget Kommunlex Kommunala handikapprådets referensgrupp har enhälligt uttalat att man önskar att Skellefteå kommun inte anlitar företaget Kommunlex för kommande utbildningar. Detta efter information som framkommit om företaget efter en granskning i Kalla Fakta i november Avdelningschef för Stöd och service Åsa Israelsson berättar om hur kommunen använt företaget Kommunlex: 2009 anlitades Kommunlex av Stöd och service tillsammans med Resursavdelningen på Skol- och kulturkontoret. Målgruppen var LSS-handläggarna på avdelningarna och beställare var avdelningscheferna. Det var en utbildningsinsats för att stärka handläggarna i sin roll att tillämpa och tolka LSS-lagen. De som deltog uppfattade honom som seriös och kunnig inom området och han använde inte det raljerande språkbruk som visades upp i tvprogrammet. Åsa menar att Stöd och service arbetar med juridiska ställningstaganden och månar om en korrekt rättstillämpning, det är därför nödvändigt med vidareutbildning i rättstolkning. Det är även viktigt att de konsulter som anlitas har ett förhållningssätt som står för en god etisk och moralisk grund. att notera informationen.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 6 Handikappomsorgens namnbyte till Stöd och service för personer med funktionsnedsättning Efter att handikappomsorgen gått ut och informerat om namnbytet till Stöd och service har det uppstått oro inom funktionsnedsättningsrörelsen. Vissa föreningar är oroliga för att personer med störst behov av vård och omsorg prioriteras bort i och med att Stöd och service uttrycker att fokus ska ligga på att stötta de friska förmågorna. Avdelningschef för Stöd och service Åsa Israelsson informerar om det salutogena arbetssättet och tanken bakom namnbytet: Till grund för namnbytet ligger en utredning som pekar på att ordet handikapp lägger fokus på människors begränsningar. Namnbytet handlar om ett förhållningssätt, att se till det friska hos varje individ och att bibehålla och utveckla det man har. Stöd och service arbetar med LSS-lagen som grund. Omsorgen är den stora delen men det handlar också om att utveckla självständighet och medbestämmande. Det handlar inte om antingen eller utan både och. Med ett alltför stort omsorgstänkande finns risk för att man begränsar individen. Det rehabiliterande arbetssättet är ett sätt att se på människor och det som kan utvecklas ska ges den möjligheten. Åsa informerar även om serviceförklaringar vad medborgaren kan förvänta sig eller inte förvänta sig av kommunens olika stöd och insatser inom socialt stöd och omsorg. Idag finns ett ökat behov av att vara tydligare även om LSS-lagen i sig är tydlig. De grupper av funktionshinder som Stöd och service arbetar med kan ha kommit in via olika ingångar, till exempel äldreomsorgen eller Individ och försörjningsstöd, avdelningarna arbetar med samordning mellan sig. En benämning som inte alltid uppskattas att det används är ordet brukare. Åsa berättar att brukare inte används när man talar med en person, enskilt ska det heta klient. Vid exempelvis statistik så gäller däremot brukare. När det handlar om personer som bor på boenden är benämningen hyresgäster. Det är socialstyrelsen som ställer upp vissa regler om vad benämningen ska vara.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 att notera informationen.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 7 Kommunala handikapprådets verksamhetsberättelse 2013 Handikappkonsulenten har sammanställt en verksamhetsberättelse för KHR att godkänna verksamhetsberättelsen.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 8 Ny ersättning för föreningarnas ledamöter Från 1 januari 2014 har arvodet för ledamöter i kommunala handikapprådet och kommunala pensionärsrådet som utses av föreningar höjts. Ledamöter erhåller 382 kronor per ordinarie sammanträde (ej pensions- eller semesterlönegrundande). Ledamot som har inkomstbortfall ersätts som kommunalt företroendevald vad avser ersättning för sammanträdestiden (schablonberäknat belopp). Reseersättning utbetalas enligt det kommunala reseavtalet. att notera informationen.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 9 Tillgänglighet i kollektivtrafiken KHR har bjudit in Andreas Olofsson, VD Skelleftebuss och Jan Öhmark, vice ordförande Skelleftebuss för att ställa frågor och lämna synpunkter på tillgänglighet i den lokala kollektivtrafiken. Via referensgruppen har inkommit klagomål om att det finns busschaufförer i den lokala kollektivtrafiken som inte hjälper till att få in rullstolar i bussar som saknar ramp. Funktionsnedsättningsrörelsen har upprepade gånger påtalat vikten av att få vara med i diskussioner rörande kollektivtrafikutveckling men upplever inte att deras synpunkter och kunskap tas i beaktande. Andreas inleder med att informera om att Skelleftebuss är ett stort bolag som driver innerstadstrafik och även upphandlad trafik. När det gäller den upphandlade trafiken är det länstrafiken som har rådighet över hur bussarna ska vara beskaffade. Andreas anser att det är bra att man satsar på tillgänglighet men han tycker att arbetet startats i fel ände. Det första som borde åtgärdats är infrastrukturen, i detta fall hållplatserna. Infrastrukturen är en kärnfråga, tar man sig inte till bussen hjälper det inte med en anpassad buss. Det är kommunen som ansvarar för hållplatsen och Skelleftebuss för själva kuren. Ansvarsfördelningen mellan kommunen och Skelleftebuss ska tydliggöras i avtal som förutsätts vara klart till hösten 2014 då den nya trafiken för Skelleftebuss ska starta upp. För innerstadstrafiken finns tio bussar som kan sänkas ner för att ta in rullstol, dock behövs det ändå hjälp för att ta sig in i bussen med rullstol. De bussar som används för sträckan mellan Skellefteå och Skelleftehamn är inte lika bra tillgänglighetsmässigt. Där används i dagsläget så kallade dragspelsbussar (ledbussar) och dessa är inte nedsänkningsbara. I takt med reinvesteringar söker Skelleftebuss nya lösningar och Andreas berättar att det nu har kommit sänkbara ledbussar. Sedan ett antal år har Skelleftebuss utrop i text och bild i stadstrafiken, dock inte till Skelleftehamn. I mars 2013 köptes ett nytt biljettsystem in som inte var kompatibelt. Andreas meddelar att Skelleftebuss tänker frångå den lösningen och istället satsa på en samlad upphandling där allt ingår. Idag är ändå den visuella återgivningen bättre än tidigare då det är möjligt att se flera hållplatser. Skelleftebuss har inte haft någon samverkan angående nya busslinjer, detta beror på att de ännu inte har något förslag de kan stå för, menar Andreas. Tanken med de nya linjerna är att det ska bli en tätare trafik, fler turer mornar och kvällar samt även under helgerna. De hål som finns i tidtabellen ska täppas till. I och med det nya resecentrumet kommer även infrastrukturen att bli bättre, Skelleftebuss vill också få till fler väderskydd och fler cykelställ i närheten av

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 busshållplatsen. Även framledes kommer stadstrafiken och Skelleftehamnstrafiken att vara förlagd till Kanalgatan. Andreas nämner tre faktorer för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv: Pris, tid och hur spontan man kan vara för att åka kollektivt. Ett sätt att minska ledtiden för biljettförsäljning är att det ska finnas möjlighet att ha löst biljett via en mobil applikation redan innan man kliver ombord. För att stimulera detta går det att styra prissättningen. Chip and go är ett annat sätt att minska ledtiderna. Chip and go gör det möjligt att köpa biljett utan att slå in sin pinkod. Här menar Mats Rönnblom, syngruppen, att det finns en tillgänglighetsproblematik där, då alla inte kommer att kunna hantera detta. Åke Lindqvist, medicingruppen, anser att det idag är höga priser vid övergångar, bussbyten. Andreas rekommenderar då att köpa exempelvis ett femkort där övergång ingår istället för enkelbiljett där det däremot inte ingår övergång mellan bussarna. att notera informationen

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapporteringar a) Nämnderna Socialnämnden rapporterar: På mötet i maj ska dragning om avgift för hemsjukvård samt hjälpmedel upp. Reviderade riktlinjer inom äldreomsorgen - en del omflyttningar avseende omvårdnad till service. Omvårdnadsavgiftens maxtak höjs från kr per månad till kr från och med den 1 mars. Om hälsocentralen i Skelleftehamn flyttas så ska äldreomsorgen använda lokalerna till äldreboende. Klart för om- och tillbyggnation av äldreboendet Skogsbacken i Boliden. E- hälsa. Socialnämnden uppdrar åt socialkontoret att påbörja processen med övergång till digital teknik för trygghetslarm samt att ta fram en långsiktig plan för finansiering, organisation och samverkan inom e-hälsa. Nu är det klart med folkomröstningen avseende centrumbron. Det finns dock en del problem nationellt med att hitta bra informationsmaterial för gruppen synskadade. Dessa frågor är ofta uppe i valnämnden. Alla som upptäcker hinder uppmanas att rapportera in dessa till valnämnden. Kommunstyrelsen rapporterar: Höjd avgift för trygghetslarm. Från och med 1 mars är avgiften 195 kr per månad mot tidigare 169 kr per månad invånare 2030, påminnelse om möjligheten att besöka de workshops som genomförs på olika orter. Tekniska nämnden rapporterar: Enligt anvisningarna från transportstyrelsen är det nu svårare att få parkeringstillstånd. Man måste nu vara i behov av levande stöd. Skellefteå kommun tillämpar dock mer generösa regler för att få tillstånd än vad som krävs. Enligt

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 16 lagstiftningen är bötessumman för den som olovligen står på en handikapparkering ettusen kronor. Barn- och grundskolenämnden rapporterar: Nämnden arbetar med omstruktureringar för skolor och förskolor. Landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering rapporterar: Under par år har en organisationsförändring genomförts inom nämndens ansvarsområde. Ett antal verksamheter har samlats under habiliteringscentrum, med en gemensam chef, Gunilla Larsson. I landstinget likabehandlingsplan upptäcktes att den funktionshinderpolitiska planen inte var så väl dokumenterad. En arbetsgrupp ska nu föra in det perspektivet. Hur är landstinget som arbetsgivare då personer med funktionsnedsättning ska rekryteras? Som landsting och stor arbetsgivare måste vi bli bättre på detta. Landsting och kommuner måste samlas angående hjälpmedelsförsörjningen i länet. Vi ser att köpen av hjälpmedel gått ner. Landstinget sitter med specialistkunskaper och köper inte kommuner hjälpmedel i viss omfattning har vi svårt att upprätthålla kompetensen. Vi måste samlas för att diskutera hur vi ska säkerställa den höga kompetensen vi har här i länet. b) Referensgruppen Referensgruppen hade möte den 15januari. Referensgruppen hade bjudit in kommunsekreterare Lotta Fahlgren Lidström, för att prata om medborgarförslag och hantering av skrivelser, synpunkter och klagomål. Med på mötet fanns representanter från cirka tio föreningar. c) Tillgänglighetsgruppen Tillgänglighetsgruppen hade sitt senaste möte den 31 januari. Gruppens minnesanteckningar har varit utskickade med kallelsen. d) Handikappkonsulenten Handikappkonsulenten är tjänstledig 13 februari till 14 april.

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 17 e) Socialkontorets informatör Ej närvarande Syngruppen: Arbetar med att få fram en tjänst via sms om hinder på stan. Nu kommer informationen via internet och Facebook, vilket inte alla har tillgång till. Hörselgruppen: Arbetat med det fria samtalet. Hur man kan dämpa ljuden för de med hörselskada. att notera rapporteringen.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Tillgänglighet i fullmäktigesalen att frågan lämnas till beredningen som arbetar fram en skrivelse. 12 Övriga frågor Inga frågor

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Nästa sammanträde Kommunala handikapprådet sammanträder nästa gång den 14 maj klockan i lokal E4, Stadshuset. Beredningsgruppen sammanträder den 22 april. Referensgruppen sammanträder den 9 april.

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2013-02-13 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 09:00-11:00 Beslutande Camilla Stenmark (ordförande) Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2011-02-23 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist Camilla Stenmark Bibbi Lindgren

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2012-09-19 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson Camilla Stenmark Mats Rönnblom Britt-Inger Lundstedt Ola Burström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-02-28 Plats och tid Lokal E4, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-05-21 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindkvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt Eva Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2011-05-18 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Anette Lindgren Lasse Johansson Marie Lundqvist Åke Lindqvist Camilla Stenmark

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet 2013-09-11 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum klockan 09:00-11:45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Maria Wiksten,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-11-29 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Lasse Johansson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16

PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16 PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Maria Wiksten Marie Lundqvist Kenneth

Läs mer

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar.

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. ÅRET SOM GÅTT - 2010 en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. FRÅGOR SOM HAR BEHANDLATS Teleslingor i kommunens lokaler Handikapprådet skrev

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17 PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17 Plats och tid Odenrummet, Samhällsbyggnad, klockan 09:00-12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande 1-3, 6-7 Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-09-15 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Ulla-Britt Kuhlin Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-11.45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2011-11-18 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Regnbågens sammanträdesrum kl. 08.30-11.50 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordf. Birgitta Burström (SN) Ros-Marie Johansson (KS) Ingrid

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-05-20 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS 1 (8) och tid Medborgarkontoret, Östervåla, kl 18.00 20.00 Beslutande Dick Pettersson (C), ordförande Jan Plantin (M), sociala nämnden (Sn) Lars-Erik Larsson, Synskadades Riksförbund (SRF) Holger Heldmark

Läs mer

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2019-03-19 Plats och tid Lokal E4, stadshuset 08.30-11:45 ande Iosif Karambotis, ordförande Anette Lindgren, socialnämnden Kenneth Fahlesson, kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL. Carina Pehrsdotter, sekreterare Jörgen Brink. Förvaltningshuset, Ljusdal Tisdag 12 april, kl. 11:45

PROTOKOLL. Carina Pehrsdotter, sekreterare Jörgen Brink. Förvaltningshuset, Ljusdal Tisdag 12 april, kl. 11:45 Plats och tid Veckeborummet. Plan 3. Förvaltningshuset 13:15-16:00 Beslutande: Marie-Louise Hellström (M), ordförande Per-Gunnar Larsson (S), vice ordförande Elin Jonsson, Demensföreningen Jörgen Brink,

Läs mer

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET Vårt uppdrag, från ombudsmötet, var att utreda hur vi skulle jobba mot Landstinget när Handikappkonsulenten inte finns tillgänglig längre. Handikappkonsulenten gav oss

Läs mer

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 2011-11-28 1 (8) Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 Beslutande Gabriela Håveland, ordförande Aina Nilsson, FUB Annelie Danielsson, medicingruppen Eva Andersson, DHR Ingrid

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid: Odenrummet, Tekniska kontoret Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Iosif Karambotis (SN) Stina Engström (SN) Kenneth Fahlesson (KS) Maria Bernsson (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Eva Halléus, HSO Leif E Bjurström, HSO Bo Brandin, Synskadades förening. Sara Sätterberg, nämndsekreterare. Leif E Bjurström Paragrafer 1-6

Eva Halléus, HSO Leif E Bjurström, HSO Bo Brandin, Synskadades förening. Sara Sätterberg, nämndsekreterare. Leif E Bjurström Paragrafer 1-6 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Sammanträdesrum Flädie, Kommunhuset i Lomma Tid kl. 18.00 20.00 Ledamöter Representanter Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

Ordförande Bo Silverbern

Ordförande Bo Silverbern Kommunala Rådet för 2012-02-02 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 16.00 Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp) Marianne Eriksson (s) Henry Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet. Sid nr. 12 Sammanträdets öppnande

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet. Sid nr. 12 Sammanträdets öppnande Kommunala Handikapprådet Ärendeförteckning Sid nr 12 Sammanträdets öppnande 2 13 14 Presentation Godkännande av dagordningen 15 Godkännande av föregående protokoll 2 16 Val av justerare 2 17 Val av vice

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordf. Gunilla Åström (KS) Andreas Westerberg (KS) Ola Burström (TN) Evelina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Ros-Marie Johansson (KS) Ola Burström (TN) Evelina Fahlesson (BMN)

Läs mer

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Beslutad av kommunfullmäktige 20 juni 2018, 83/18. Dnr KS2017.0156 Innehåll 1 Allmänt om råd... 3 2 Rådets syfte och uppgift... 3 3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 19 november 2014 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Majvor Sjölund (C) Justeringens tid och plats Vid sammanträdet

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl 13.00-15.15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 10.00 11.25 Beslutande: Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen, (s), ersättare Stig Ögren, Reumatikerna

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 47-52 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Ett Skellefteå för alla Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Inledning Den här broschyren handlar om mänskliga rättigheter. Om rätten att delta i samhällslivet och om rätten att

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Sven-Arne Persson (S)

Underskrifter Paragrafer Sven-Arne Persson (S) Sida 1 av 5 Tid och plats 22 maj 2018 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Sven-Arne Persson (S), vice ordförande, tjg ordförande på mötet Jörgen Svensson Mats Erik Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-12-11 Plats och tid Lokal Stadshotellet klockan 08.30-12.00 ande + ersättare Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen

Läs mer

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Representation för perioden 2015 2018 4 Mötestider 2015 5 Tillgänglighet 6 Information från socialnämnden

Läs mer

Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor

Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2019-02-15 från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor 2019-02-14 Närvarande: Anders Nordmark, ordförande Gunborg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid: Lokal E1, stadshuset entréplan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Aino Marklund (PRO), vice ordförande Ola Burström (TN) Gunilla Åström (KS)

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl. 18.00-20.00 Ledamöter Representanter Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Alf Michelsen (M) ledamot

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 Utses att justera Justeringens plats och tid Eva Lindblom Förvaltningsbyggnaden

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Plats och tid Tullbackagården, 2011-12-15 kl. 17.30-19.15 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Ulla

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet 2012-10-25 38 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.30-17.00 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Hans Forssell Utskottet

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Erika Norqvist, sekreterare Anna Bäckström (HSO), Erika Norqvist. Sten Fransson

Erika Norqvist, sekreterare Anna Bäckström (HSO), Erika Norqvist. Sten Fransson Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum, Ylöjärvi, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Aina Wåhlund (S) Bertil

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (7) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-06-01 Plats och tid Bussåkning samt återträff Stadshuset, klockan 09:00-12.00 Beslutande Pierre Lidström, kommunstyrelsen Kerstin Olofsson,

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte 1 (5) Kommunala pensionärsrådets möte 2018-11-26 Kommunhuset: kl. 09.00 11.30 Ledamöter: Ingela Svensson, 1:e vice ordförande i socialnämnden Inger Wiman, PRO Jan Forsberg, PRO Bert Gren, PRO Lennart Tildemyr,

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Tillgänglighet 5 Tillgänglighetspris 6 Information om Mötesplats Krokom

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18

PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18 PROTOKOLL 1 (22) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-02-18 Plats och tid Rum E4, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID ~REGION,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 11-18 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-04 -25, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun

Läs mer

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (4) Plats och tid Gripen, Gislaved kl. 08.30 11.40 Bengt Petersson, ordförande Lena Åsberg, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Ulla Petersson, SKPF Pentti Kuhna, Finska

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Protokoll Kommunala handikapprådet

Protokoll Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-05-13 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 16.00-17:45 Ledamöter/ersättare Lena Andersson (M), socialnämnden Göran Ericsson (S), socialnämnden Marianne

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15

PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15 PROTOKOLL 1 (15) 2014-01-15 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 13.00-16.10 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burvall (S) Monica Grape (M) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD)

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus kl

Plats och tid: Trosa kommunhus kl Pensionärsrådet och Rådet för personer med Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson 1(12) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Sal 105, Nödinge, kl 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman

Läs mer

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum 1 Stadshuset, kl. 09.30-11.15 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Utses att justera ens plats Anna Gustavsson (KD)

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

PROTOKOLL 1(13) Underskrifter Paragrafer 1-10 Sekreterare. Ordförande. Justerande. Urban Clarin

PROTOKOLL 1(13) Underskrifter Paragrafer 1-10 Sekreterare. Ordförande. Justerande. Urban Clarin PROTOKOLL 1(13) Kommunala handikapprådet 2014-02-21 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset, kl. 13.15 16.30 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Ulrik Berg (M) byggnadsnämnden

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Anny Månsson. Mona Fransson. Anne Larsson, FUR. Mona Fransson, FUB, och Anny Månsson, PRO. Socialkontoret tisdagen den 12 mars kl. 12.10.

Anny Månsson. Mona Fransson. Anne Larsson, FUR. Mona Fransson, FUB, och Anny Månsson, PRO. Socialkontoret tisdagen den 12 mars kl. 12.10. ÖRKELLJUNGA KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Justeringens Plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Örkelljungasalen,

Läs mer

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl10:30-13:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden Isabel Korn Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg 1(9) Plats och tid Beslutande Blomstergården, Rödörummet, måndagen den, klockan 14.00-16.10 Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Karin Jonsson, barn och utbildningsnämnden Peter Grundström, Krokomsbostäder

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Råd för funktionhinder och delaktighet 2019-04-12 1 (4) Plats och tid Fontänen, Vagnhallen, kl. 13:30-15:30 Beslutande Enligt sida 2 Övriga deltagande Enligt sida 2 Utses att justera Sekreterare... Paragrafer

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Svedala kommun, sammanträdesrum, Torup, kl 13:30-15:30 Beslutande Övriga deltagare Björn Jönsson, PRO, ordförande Britt Andersson, PRO Tommy Rosenberg,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 08.30-12.25 Plats och tid 1(14) Beslutande Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Mari Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Anna-Karin Kindgren, (c) Stefan Andersson,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 1 Plats: Soc stora, Kommunhuset, kl. 17.30-20.00 Närvarande Ledamöter och ersättare: Gunnar Pihl (FP), ordf. Veronika Cornils Berg (C) Anna-Carin Stålgren (KD) Anne Lindberg (MP) ( 13-18) Representanter:

Läs mer

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Pensionärsrådet Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 15 februari 2018, kl 13.00-14.30. Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15. 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.00 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie

Läs mer

Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor den 15 september 2016

Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor den 15 september 2016 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Protokoll Sida 1 (5) 2016-09-16 Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor den 15 september 2016 Närvarande Från rådet Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-24 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Församlingshemmet, Nissafors, kl 19.00-20.30 Beslutande LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Inga-Lill Andersson Hjelm

Läs mer