PROTOKOLL 1 (16)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (16) 2012-05-16"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (16) Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Maria Wiksten Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt Mats Rönnblom Tjänstgörande ersättare Lenita Hellman, ersättare för Daniel Ögren Rose-Marie Johansson, ersättare för Torvald Stefansson Lasse Johansson, ersättare för Ola Burström Månika Östlund, ersättare för Stellan Holmström Övriga deltagande Ersättare Torgny Lind Anette Lindgren Curt Nilsson Agneta Jatko Torgny Karlsson Övriga Emmy Johansson, sekreterare Lorents Burman, bygg- och miljönämnden, 21 Lotta Svärd, lokalstrateg 16 Christina Nyberg, tillgänglighetsrådgivare, Leif Wikman, konsult, Utses att justera: Torgny Lind Paragrafer Underskrifter.. Kenneth Fahlesson, ordförande Emmy Johansson, sekreterare.. Torgny Lind, justerare

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 14 Närvaroupprop och val av justerare Ordförande Kenneth Fahlesson öppnar mötet. Rådets ledamöter och närvarande tjänstemän presenterar sig. Beslut Kommunala handikapprådet beslutar att välja Torgny Lind till justerare.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 15 Föregående protokoll och godkännande av dagordning Protokollet från förra sammanträdet (KHR ) gås igenom. Dagordningen gås igenom. Följande punkter läggs till under Övriga frågor: - Uttalande om teckenspråkets dag - Tillgänglighet till Skatteverkets kontor Beslut Kommunala handikapprådet beslutar att lägga föregående protokoll till handlingarna. att godkänna dagordningen med föreslagna ändringar.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 16 Information om inventering av tillgängliga bostäder Leif Wikman informerar och svarar på frågor om den inventering av tillgängliga bostäder som han fått i uppdrag av kommunstyrelsen att göra. Inventeringen har till främsta syfte att titta på tillgänglighet till bostäder för äldre, så att fler kan bo kvar längre i sitt eget hem, eftersom andelen äldre ökar i samhället och ungefär hälften av Sveriges bostäder antas vara otillgängliga. Leif Wikman har tidigare gjort liknande utredningar i Umeå, Luleå och Örnsköldsvik. Inventeringen omfattar framkomlighet och orienterbarhet i närområdet och i bostadshus fram till lägenhetsdörr, men inga lägenheter. Leif Wikman berättar om hur inventeringen går till, vanliga flyttmönster bland äldre och hur de preliminära resultaten ser ut. Han ger också exempel på olika lösningar för att åtgärda vanliga brister i tillgängligheten i olika sorters flerbostadshus. Inventeringen av kommunens demografi och cirka 5800 bostäder i olika områden påbörjades i februari 2012 och förväntas vara klara till midsommar. Efter semestern sammanställs resultaten och lämnas till kommunstyrelsen. Kommunala handikapprådet tackar för informationen.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 17 Bristande beredskap för hemhjälp vid akuta fall Vid akuta fall, till exempel plötslig bortgång av make/maka, saknas det beredskap för att den som är i behov av hjälp ska kunna få hemhjälp, till exempel över storhelger. Bara biståndsbedömare kan fatta beslut så den som har behovet kan måsta vänta till nästa vardag. Ordförande Kenneth Fahlesson informerar rådet att individ- och familjeomsorgens jour kan ta kontakt med hemtjänsten så att hjälp kan fås med en gång utan beslut. Kommunala handikapprådet tackar för informationen.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 18 Fråga om uteserveringar längs Torggatan Referensgruppen undrar hur uteserveringar kommer placeras längs Torggatan vid Torget i år och hur tillgängligheten ska tillgodoses. Frågan ställs till tekniska nämndens representant, som berättar att tre serveringar ska placeras längs torgets östra fasad och att ett nytt gång- och ledstråk kommer att anläggas utanför dem. Kommunens tillgänglighetsrådgivare berättar att hon jobbar tillsammans med tekniska kontoret för att hitta en bra lösning så att det nya stråket blir både framkomligt för personer med rörelsenedsättning och taktilt för personer med synnedsättning. Kommunala handikapprådet tackar för informationen.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 19 Fråga om egenavgifter för diabetiker Referensgruppen undrar varför till exempel provstickor för blodsockermätning har belagts med egenavgift. Frågan ställs till Kenneth Andersson från landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering. Han berättar att om en diabetessköterska föreskriver ett hjälpmedel som är godkänt av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) så ska det hjälpmedlet vara kostnadsfritt för patienten. TLV tar varje år fram en lista på vilka hjälpmedel som är godkända, sedan skickas listan med rekommendationer på hur avgifterna ska se ut till landstingen. Vissa hjälpmedel blir helt subventionerade och andra beläggs med en avgift. Beslut Kommunala handikapprådet beslutar att Kenneth Andersson skickar information i frågan via e-post till Åke Lindqvist från Diabetesföreningen, samt en kopia till sekreteraren.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 20 Fråga om nätverket Fritid för alla Referensgruppen undrar om det arbete som gjordes genom nätverket Fritid för alla kommer att ta någon annan form nu när nätverket upplösts. Sekreteraren informerar handikapprådet om nätverkets uppbyggnad och syfte. Nätverkets arbete har under många år varit både lyckat och uppskattat av målgruppen. I dagsläget finns inga planer på att fortsätta samma slags operativa arbete i någon form. Fritidskontoret vill bygga vidare på det nätverket startade, men ett politiskt beslut krävs och frågan har lagts på is. Kommunala handikapprådet tackar för informationen.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 21 Bristande tillgänglighet vid nybyggnationer Referensgruppen undrar vilka rutiner som finns för att ställa krav på tillgänglighet vid om- och nybyggnationer, hur arbetet följs upp, samt vad som görs för att återkommande brister i tillgängligheten ska kunna undvikas i framtiden. Frågan ställs till Lorents Burman, ordförande i bygg- och miljönämnden, som berättar att brister i tillgänglighet inte borde uppstå i nybyggda publika lokaler. Byggandet regleras i plan- och bygglagen och Boverkets byggregler. Fysisk tillgänglighet tas upp i planeringsskedet och följs upp löpande. Slutsamråd hålls när lokalen är färdigbyggd men innan verksamheten tas i bruk. Det finns problem när det gäller existerande byggnader. Då kan kommunen bara ställa krav på tillgänglighet när någon söker bygglov för ombyggnation eller om fastigheten ska ändra användningsområde. Trots detta uppstår brister i tillgängligheten även vid nybyggnationer. Rådets ledamöter ger exempel som Wayne s Coffee på Solbacken, parkeringshuset Ekorren och Hemmakväll, samt nybyggda äldreboenden. Tillgänglighetsgruppen och kommunens tillgänglighetsrådgivare Christina Nyberg utrycker att de ofta missar information om nybyggnationer på grund av hur delegeringen ser ut mellan bygg- och miljönämnden och bygg- och miljökontoret. Återkoppling till tillgänglighetsgruppen och tillgänglighetsrådgivaren görs sällan och liknande brister och problem missas vid slutbesiktningar. Christina Nyberg understryker att tillsyn av enkelt avhjälpta hinder skulle kunna göras i större utsträckning. Kommunen har ansvar och rätt att utöva tillsyn utan att privatpersoner anmäler enkelt avhjälpta hinder. Kommunen bör föregå med gott exempel när det gäller tillgänglighet och måste kunna använda sig av sakkunskap som finns inom kommunen och olika verksamheter. När det gäller fysisk tillgänglighet är det även viktigt komma ihåg orienteringssvårigheter. Lorents Burman tar med sig handikapprådets synpunkter till bygg- och miljönämnden. Sänds till: Bygg- och miljönämnden

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Fråga om cykling på gågatan Referensgruppen uttrycker oro över att cykling på gågatan i framtiden kommer tillåtas dygnet runt. Frågan ställs till tekniska nämndens representant Lars Johansson, som berättar att cykling på gågatan bara kommer att tillåtas mellan Hörnellgatan och Stationsgatan mellan klockan 18:00 och 09:00, när det är färre fotgängare på gågatan. Han redovisar olycksstatistik från gångfartsgator och Nygatan, som visar att det skett två krockar mellan cyklist och gångare där som krävt sjukvård under de senaste två åren. Funktionshinderrörelsens representanter uttrycker oro över att cyklister inte kommer hörsamma vilken tid och plats det är tillåtet att cykla. Redan nu cyklas det på fel tid och plats, något som inte kommer att minska i och med de nya reglerna. Det är farligt ur säkerhetssynpunkt att blanda olika trafikslag, även gång- och cykeltrafik. Kommunala handikapprådet tackar tekniska nämnden för informationen. Lars Johansson tar med sig kommunala handikapprådets synpunkter till tekniska nämnden. Sänds till: Tekniska nämnden

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Frågor om handikapparkeringar Referensgruppen undrar om en person som har parkeringstillstånd för handikapparkering måste betala för att använda en vanlig parkeringsplats om handikapparkeringen är upptagen. Referensgruppen undrar också om det finns något sätt att anmäla till kommunen om handikapparkeringen används av någon som inte har parkeringstillstånd. Frågorna ställs till tekniska nämndens ordförande Lars Johansson, som meddelar att vanliga parkeringsplatser är belagda med avgift även för den som har parkeringstillstånd för handikapparkering. Om en handikapparkeringsplats används av någon som saknar parkeringstillstånd uppmanas de som berörs att anmäla det till parkeringsvakterna. Sekreteraren/handikappkonsulenten påpekar att det innebär problem för personer med rörelsenedsättning att betala för parkering eftersom själva parkeringsautomaterna är otillgängliga och det tar lång tid att ta sig mellan till exempel rullstol och bil för att placera biljetten. Kommunala handikapprådet tackar tekniska nämndens representant för informationen. Lars Johansson tar med sig kommunala handikapprådets synpunkter till tekniska nämnden. Sänds till: Tekniska nämnden

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Fråga om information från kommunen via SMS Referensgruppen undrar hur långt arbetet kommit med att ta fram en SMS-tjänst för att informera om snöröjning (som nämndes i cykelplanen) och om det även skulle gå att använda en sådan tjänst till att informera om till exempel vägarbeten. Frågan ställs till tekniska nämndens representant Lars Johansson, som berättar att det är ett utvecklingsprojekt inför framtiden, som det står i cykelplanen. Funktionshinderrörelsens ledamöter understryker att om en app tas fram är det viktigt att den är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Beslut Kommunala handikapprådet beslutar att uppdra åt tekniska nämnden att återkomma i frågan när det finns någon ny information. Sänds till: Tekniska nämnden

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapporteringar Nämnderna Nämnderna berättar om sitt budgetarbete och de utmaningar och svårigheter det medför. Kommunstyrelsens ledamöter rapporterar att bara socialnämnden får utökade budgetramar. Kommunstyrelsen rapporterar att de arbetar med styrkorten i kommunen för att göra det tydligare hur olika fokusområden ska arbetas med. Kommunstyrelsen har också tagit beslut om att kommunledningskontoret ska omorganiseras och delvis slås ihop med fastighetskontoret. Kommunala handikapprådet uppmanas ta ställning till vad rådet bör heta. Socialnämnden rapporterar att den 26 april godkändes sammanställningen av nämndernas arbete utifrån den handikappolitikska planen för Flera nämnder redovisade att de hade gjort fler aktiviteter och åtgärder än planerat. Beslut om att ta fram ett reglemente för KHR har lämnats till kommunstyrelsen. Kenneth Fahlesson för vidare att KHR vill vara organiserat under kommunstyrelsen. Tekniska nämnden rapporterar att snöröjningen har dragit över budget fyra år i rad. Detta går ut över sommarväghållningen och därför försöker tekniska nämnden få mer pengar till snöröjningen. Tekniska kontoret ska utvärdera snöröjningen för att säkra en jämn hög kvalitet. Tekniska nämnden har även tagit beslut om en plan för differentierade hastigheter. 40 och 60 km/h kommer användas istället för de föreslagna tiokilometersstegen. KHR understryker att 30 km/h bör gälla utanför skolor. Landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering rapporterar att ett habiliteringscentrum ska bildas som en paraplyorganisation för habiliteringen i länet. Ett vård- och rehabiliteringsprogram för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska tas fram. Kommunerna ska eventuellt ta över hemsjukvården från Där ingår också frågan om hjälpmedel och en särskild arbetsgrupp ska bildas kring hjälpmedel. Det är viktigt med sammanhållning i länet och funktionshinderrörelsen på länsnivå har utryckt sin oro över att avgifter på hjälpmedel ska börja variera mellan kommuner som de idag gör mellan olika landsting. Slutligen har nämnden slagit fast en policy och plan för funktionshinderspolitiken. Information om den sätts som en punkt på dagordningen för nästa KRH.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 Referensgruppen Camilla Stenmark rapporterar att flärpar har tagits fram med information till bilister som använder HKP-platser utan tillstånd. Margareta Karlsson (färdtjänsthandläggare) är inbjuden till nästa referensgruppsmöte för att svara på referensgruppens frågor om färdtjänst. Tillgänglighetsgruppen Tillgänglighetsgruppen har inget övrigt att rapportera. Handikappkonsulenten Emmy Johansson informerar rådet om att Marschen för tillgänglighet ska gå i Skellefteå den 26 maj. Det är ännu oklart hur det blir med vikariatet för handikappkonsulenttjänsten under resten av Beslut Kommunala handikapprådet beslutar att informationsflärpar till felparkerade bilar på HKP-platser skickas till rådets ledamöter med protokollet. att rådets ledamöter informeras när något nytt händer kring handikappkonsulenttjänsten.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Övriga frågor 1. Uttalande med anledning av teckenspråkets dag Skellefteå dövas förenings representant Agneta Jatko gör ett uttalande om teckenspråkets betydelse och status, med anledning av teckenspråkets dag den 14 maj: Kommunens beslutsfattare uppmanas att använda föreningen som resurs och samarbetspartner när det gäller frågor som rör teckenspråk och tillgänglighet för döva och hörselskadade. Kommunala handikapprådet tackar för informationen. 2. Bristande tillgänglighet till Skatteverkets kontor Rådet informeras om att tillgängligheten är dålig till Skatteverkets kontor, främst för personer med rörelsenedsättning som vill lämna in sin deklaration i Skatteverkets brevlåda. Kommunala handikapprådet tackar för informationen.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Nästa sammanträde Kommunala handikapprådets nästa sammanträde är den 19 september.

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2012-09-19 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 09:00-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson Camilla Stenmark Mats Rönnblom Britt-Inger Lundstedt Ola Burström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2013-02-13 Kommunala handikapprådet Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 09:00-11:00 Beslutande Camilla Stenmark (ordförande) Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2011-05-18 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Anette Lindgren Lasse Johansson Marie Lundqvist Åke Lindqvist Camilla Stenmark

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2011-02-23 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Kenneth Fahlesson Daniel Ögren Torvald Stefansson Marie Lundqvist Kenneth Andersson Åke Lindqvist Camilla Stenmark Bibbi Lindgren

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-05-21 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindkvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt Eva Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-02-28 Plats och tid Lokal E4, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet

PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet PROTOKOLL 1 (20) Kommunala handikapprådet 2013-09-11 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum klockan 09:00-11:45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Maria Wiksten,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-11-29 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-09-15 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Ulla-Britt Kuhlin Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, ingång på baksidan, kl. 13.30 15.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (8) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 13.00 13.30 Ordinarie ledamöter Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA Bengt Grönwall, SN Sven-Erik Sjöstrand, KS Linda Gottschalk,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23

PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 PROTOKOLL 1 (12) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-09-23 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-11.45 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Representation för perioden 2015 2018 4 Mötestider 2015 5 Tillgänglighet 6 Information från socialnämnden

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid: Odenrummet, Tekniska kontoret Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Iosif Karambotis (SN) Stina Engström (SN) Kenneth Fahlesson (KS) Maria Bernsson (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 23 september, kl. 13:00-16:30 Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson Margareta Pohjanen

Läs mer

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar.

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. ÅRET SOM GÅTT - 2010 en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. FRÅGOR SOM HAR BEHANDLATS Teleslingor i kommunens lokaler Handikapprådet skrev

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Lasse Johansson,

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS KS vice ordförande Lars-Åke Andersson, DHR Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Anita Karlsson,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet 1 Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Övriga ledamöter Sandvikens Stadshus, Varkaussalen, tisdagen den 30 november 2010 kl 09.00-14.00 Marie Frestadius HO ordf. Lars-Göran Wadén

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande Kommunala Handikapprådet 2008-09-03 Ärendeförteckning 23 Sammanträdets öppnande 24 Den kommunala arbetsgången och beslutsprocessen 25 Föreslagen arbetsordning, fortsatta diskussioner 26 Kort information

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010-

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010- 2010-03-10 Sida 1 av 10 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Kurt Johansson NHR, vice ordförande Boris Svensson (s) Socialnämnden Kent Lodesjö (s) Plan-och byggnadsnämnden

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13)

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen i centrumhuset, Hyltebruk. Kl. 16:00-18:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV), SBN

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-30. Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-30. Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00 Beslutande Övriga deltagande Kerstin Pettersson, ordförande Mayvor Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum Skive, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1-10) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 Beslutande Ledamöter Representanter Ersättare, ej tjänstgörande Övriga deltagande Niina Laitila, (S) ordförande, reptesentant

Läs mer

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg 1(9) Plats och tid Beslutande Blomstergården, Rödörummet, måndagen den, klockan 14.00-16.10 Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Karin Jonsson, barn och utbildningsnämnden Peter Grundström, Krokomsbostäder

Läs mer

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum 1 Stadshuset, kl. 09.30-11.15 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Utses att justera ens plats Anna Gustavsson (KD)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2015-05-20 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Pierre Lidström, kommunstyrelsen

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-06-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 7 Information från SPF 8 Ledsagare vid resa med färdtjänst 9 Aktuellt från tillgänglighetsrådgivaren 10 Aktuellt från

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Tillgänglighet 5 Tillgänglighetspris 6 Information om Mötesplats Krokom

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) r arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 Beslutande Övriga deltagande Tomas Nilsson (s) ordförande Laila Furskog

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 10.00-11.15 Beslutande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lennart Hägglund (KD) Rose-Marie Johansson

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet (5)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet (5) Kommunala Handikapprådet 2005-05-29 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, klockan 13.00 15.00 Beslutande Övriga deltagande Kjell Israelsson, (c) ordf Christina Wilhelmsson, (s) vice ordf Thyra Nordin,

Läs mer

Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00

Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00 Plats och tid Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00 Närvarande Mattias Pettersson Kommunstvrelsen Birgitta Gustafsson Lola Karlsson Anna-Lisa Pärsson Sinikka Famme Britt-Inger Ahlbom Åke Thunholm Rolf

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Erika Norqvist, sekreterare Anna Bäckström (HSO), Erika Norqvist. Sten Fransson

Erika Norqvist, sekreterare Anna Bäckström (HSO), Erika Norqvist. Sten Fransson Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum, Ylöjärvi, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Aina Wåhlund (S) Bertil

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2010-02-11 1 Plats och tid Tullbackagården, 2010-02-11 kl 17.30-18.40 Beslutande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15. 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.00 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie

Läs mer

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 15.00 16.30 Sammanträdet

Läs mer

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1(18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2019-03-19 Plats och tid Lokal E4, stadshuset 08.30-11:45 ande Iosif Karambotis, ordförande Anette Lindgren, socialnämnden Kenneth Fahlesson, kommunstyrelsen

Läs mer

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Brukarrådet 2012-09-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 19 Föregående mötes protokoll 20 Information från SRF 21 Ledsagare vid resa med färdtjänst 22 Aktuellt från tillgänglighetsgruppen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-06-16

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-06-16 1 (6) Tid: Kl 12.00 14.30 Plats: Lokal: Visningsmiljöns lokal, Fluxen Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, DHR Vanja Nordlund, Reumatikerna Gösta Andersson, PRO Marita Johansson, SPKF

Läs mer

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Sessionssalen, Hoven, Västra Storgatan 16, Jönköping kl. 18:00-20:40 Närvarande Carin Berggren, ordförande Kommunstyrelsen Karin Hannus Kultur-

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Anneli Karlsson. Lena Kandergård

Anneli Karlsson. Lena Kandergård Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Maria Rönnehäll (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta Wiss Carlsson (HSO)

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning GOTLANDS KOMMUN Kommunala handikapprådet REGISTER Sammanträde 55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning 1 Plats och

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Plats och tid Tullbackagården, 2011-12-15 kl. 17.30-19.15 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Ulla

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare...

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare... Plats och tid Kommunhuset i Lindesberg, klockan 14:00-16:00 Beslutande Christina Pettersson, ordförande Stig G. Andersson, SPF Nils Lidman, SPF Kaisa Lamu, SFP Henry Lindkvist, PRO Ann-Britt Eriksson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Råd för funktionhinder och delaktighet 2019-04-12 1 (4) Plats och tid Fontänen, Vagnhallen, kl. 13:30-15:30 Beslutande Enligt sida 2 Övriga deltagande Enligt sida 2 Utses att justera Sekreterare... Paragrafer

Läs mer

... Gunilla Sundberg

... Gunilla Sundberg Sammanträdesprotokoll 2017-12-12 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Tårtbiten på Malmen klockan 13.15-16.00 Beslutande Gunilla Sundberg Ordförande Bo Berg Hörselskadades Riksförbund Margareta Westerberg

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen 2016-05-16, kl 1300-1540 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Anita Sköld, M Irene

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Representation 3 Föregående protokoll 4 Delgivningar 5 Tillgänglighetsprogram 6 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2010-08-25 Sida 1 (7) Sammanträde med Handikapprådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl 14.00-17.00 ande Övriga deltagande Tomas Erazim, ordförande Göran Persson, kommunstyrelsen, 19-21

Läs mer

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 10.00 11.25 Beslutande: Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen, (s), ersättare Stig Ögren, Reumatikerna

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15.30 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Södergatan 16 A, konferensrum Vänersborg Justerare Ing-Marie Lagher

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2012-12-06

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2012-12-06 Tid och plats: 6 december 2012 kl.16.00 18.00 Ekebyhovs Slott Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Helena Butén (M) Anna-Carin Stålgren (KD) Ulla Melin (MP) P A Hammarström (S) Bertil

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Hörsalen, Arvika Bibliotek, kl. 13.30 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta Wiss Carlsson (HSO)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 16.00 Sten Fransson, ordförande (S) Bertil Nilsson Agneta Wiss Carlsson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Caroline Engström. Sten Fransson

Caroline Engström. Sten Fransson Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Skive, kl. 13.30 16.10 Beslutande ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S) Anne-Marie Andersson (HSO) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO)

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00

Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00 Plats och tid Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-5 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (19) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-12-11 Plats och tid Lokal Stadshotellet klockan 08.30-12.00 ande + ersättare Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 54 Yttrande avseende långsiktig plan för Särskilt boende... 2 55 s mål för 2016... 3 56 s budget 2016... 4 57 Tilläggsdirektiv avseende budget 2016... 5 58 Tillsyn vid Fågelsången... 6 1 Plats och tid

Läs mer

Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln. Sekreterare: Sara Molander

Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln. Sekreterare: Sara Molander xxxx-xx-xx 1 (5) Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln Närvarande: Mikael Edlund, Lena Ilhag, Richard Karlsson (FP ersättare för Erika Rydja Sanvik)

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

HSOs lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 5 december 2017 kl

HSOs lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 5 december 2017 kl Kommunala funktionshinderrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid s lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 5 december 2017 kl. 18.00 21.00 Ledamöter Ann-Christin Fast SRF Lundabygden Ann-Christine

Läs mer

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög...

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög... 2014-04-29 1 Plats och tid Närvarande Frånvarande Hemsjukvårdens konferensrum, Nygatan 5, Ödeshög Tisdagen 29 april 2014, klockan 10:00-12:10 Weine Bäck (KD) ordförande, socialnämnden Maria Gustafsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (16) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-05-28 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 13:00-16:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Afasiföreningen

Läs mer

Protokoll Kommunala handikapprådet

Protokoll Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-05-13 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 16.00-17:45 Ledamöter/ersättare Lena Andersson (M), socialnämnden Göran Ericsson (S), socialnämnden Marianne

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

Kommunhuset, socialförvaltningen

Kommunhuset, socialförvaltningen 1(9) Plats och tid Aspås skola, måndagen den, klockan 14.30-16.30 Beslutande Ledamöter Malin Bergman, socialnämnden Niklas Rhodin, barn och utbildningsnämnden, tjg ers (kl:14.30-15.00) Peter Grundström,

Läs mer

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene 1(10) Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Lars Petersson (S) Charlotte Söderlund (FUB) Arne Petersson (HRF) Kristina Bondesson (SRF)

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet 2013-02-14 1 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.30-16.45 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Hans Forssell Utskottet

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33 Mötets öppnande och presentationsrunda 34 Föregående protokoll och val av justeringsman 35 Vision Stora torget,

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9) 1(9) Plats och tid: C-salen, medborgarhuset, Alafors Kl. 13:00-16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson Kommunstyrelsen

Läs mer