PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2016-02-17"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder Plats och tid Odenrummet, Samhällsbyggnad, klockan 09: Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande 1-3, 6-7 Pierre Lidström, kommunstyrelsen 3-11 Kerstin Olofsson, socialnämnden Ola Burström, tekniska nämnden Evelina Fahlesson, bygg- och miljönämnden Torbjörn Häggmark, barn- och grundskolenämnden Kenneth Andersson, Landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering Carin Hasslow, Landstingets nämnd för funktionshinder och habilitering 3-11 Agneta Jatko, hörselgruppen 1-3, 6-7 Månika Östlund, rörelsegruppen Åke Lindqvist, medicingruppen Camilla Stenmark, medicingruppen (ordförande 4-5, 8-11) Brittis Malm, psykiatrigruppen Mats Rönnblom, syngruppen Jörgen Hedman, rörelsegruppen Tjänstepersoner Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare Frånvarande ordinarie Marie Lundquist, barn- och grundskolenämnden Anette Lindgren, kommunstyrelsen Lena Forsman, socialnämnden Sylvia Winbladh, utvecklingsstörningsgruppen Övriga närvarande Teckenspråkstolk 1-3, 6-7 Anders Norberg, Dövas förening 1-3, 6-7 Paragrafer 1- Underskrifter.. Kenneth Fahlesson, ordförande Alexandra Sundberg, sekreterare.. Camilla Stenmark, justerare

2 PROTOKOLL 2 (18) Rådet för förebyggande av funktionshinder Närvaro och val av justerare Ordförande hälsar välkommen till Rådet för förebyggande av funktionshinder. De närvarande presenterar sig. Camilla Stenmark föreslås som justerare. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar att välja Camilla Stenmark till justerare.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 2 Föregående protokoll och godkännande av dagordningen Protokoll från Rådet för förebyggande av funktionshinder läggs till handlingarna. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar Att fastställa dagordningen.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 3 En enklare vardag, Försäkringskassan RÅFF har bjudit in Mia Blombäck, specialist inom funktionshindersområdet på Försäkringskassan, för att berätta om myndighetens projekt En enklare vardag. Ca personer som har olika förmåner från Försäkringskassan. Inom funktionshindersområdet har man ofta beslut om flera olika ersättningar. Försäkringskassan har frågat personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, och organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättningar, vad de tycker att Försäkringskassan behöver förändra för att bättre motsvara de behov som finns. Även funktionsnedsättningsföreningar har kopplats in för att förankra förbättringsarbetet. Svaren sammanfattas i att vardagen måste bli mindre krånglig för personer med funktionsnedsättning. Försäkringskassan har jobbat med att förändra sitt arbetssätt för att anpassa det till den enskildas behov. Det ska bli tryggare, enklare och mer personligt. Försäkringskassan vill bli bättre på att samordna kontakter kring olika ersättningar så att kunderna inte uppfattar det som att myndigheten ställer samma frågor många gånger. Mer om Försäkringskassans arbete och de sex löften som myndigheten har formulerat finns på /en_enklare_vardag En fråga från RÅFF handlar om hur samarbetet över myndighetsgränser ser ut t ex med barnhabiliteringen i och med att många har kontakter med flera olika myndigheter. Det finns väl upparbetat samarbete men också behov av fortsatt utveckling särskilt när det gäller personer som inte finns inom LSS men som har olika beslut hos Försäkringskassan. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar - Att tacka för och notera informationen.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 4 Ordförande informerar Ordförande Kenneth Fahlesson lämnar följande information till rådet: Skellefteå kommun har precis besvarat Myndigheten för delaktighets enkäter om tillgänglighet och delaktighet inom områdena kultur, fysisk tillgänglighet, idrott, utbildning och arbetsmarknad. Enkätsvaren ligger till grund för den kommunuppföljning som publiceras i mitten av maj. På nästa RÅFF går vi igenom Skellefteås resultat och vad vi behöver jobba mera med utifrån resultatet. Kenneth Andersson informerar om att landsting och regioner också kommer att inkluderas i enkäterna framöver. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar att notera informationen.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 5 RÅFF verksamhetsberättelse 2015 RÅFF går igenom verksamhetsberättelsen för rådets arbete Det är många viktiga frågor som lyfts och flera av dessa blivit delar av ordinarie verksamhet i kommunen. Många frågor kan också upplevas försvinna eftersom det inte finns ett enkelt sätt att följa upp framsteg inom funktionshinderspolitiken utöver nämndernas uppföljning. Återkopplingen är viktig för att alla ska känna att det är värt att fortsätta jobba med frågorna. Ett stort problem som kvarstår är frågan om fungerande hörselhjälpmedel i kommunens lokaler, en fråga som RÅFF lyft vid ett flertal tillfällen. Några kompletterande bärbara slingor har införskaffats men många lokaler är utan mikrofon och högtalare vilket också är ett problem. Beredningsgruppen har därför beslutat att bjuda in Tomas Teglund, ordförande för nämnden för support och lokaler till RÅFF i december, då temat är information och kommunikation. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar att godkänna verksamhetsberättelsen.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 6 Presentation från Dövas förening På RÅFF: s utbildningsdag i augusti gav alla funktionshindersgrupper en presentation av sina medlemmars viktigaste frågor och utmaningar. Ingen från hörselgruppen hade möjlighet att delta och Dövas förening ger därför en kort presentation av döv- och teckenspråksfrågorna på detta möte. Agneta Jatko, dövas förening, informerar. Det är stor skillnad mellan att vara döv och hörande. Det är dels en funktionsnedsättning men också en identitet. För en döv är teckenspråket modersmål. Man pratar om de sju vita åren, från födsel till sju års ålder har döva barn ingen språklig kommunikation som är tillräckligt. I 95 procent av fallen föds döva barn i en hörande familj. Familjerna utvecklar ofta ett eget påhittat teckenspråk så familjen kan kommunicera, men barnet får lära sig riktigt teckenspråk först från sju års ålder. Det betyder att barnen missar mycket under de första sju åren de inte har tillgång till ett utvecklat språk. Kunskapsbristen på grund av språkbristen hos döva barn kan leda till kognitiva skador och socialt och kulturellt utanförskap. Det påverkar döva i vuxen ålder. Förr fick döva barn ofta inte använda teckenspråket i skolan utan tvingades lära sig läsa på läppar. Äldre döva är uppvuxna i en kultur där man inte fick veta om sina rättigheter och inte haft en vana att ställa krav. Det påverkar hur äldre döva idag upplever att de kan ställa krav på sin situation. Döva äldre blir isolerade t ex på äldreboenden eftersom varken personal eller andra boende kan kommunicera. Det är stor skillnad mellan teckenspråk och TAKK (teckenstöd till talad svenska). Teckenspråk har en helt egen grammatik och egna ord, så det går inte att teckna rakt av från svenska fattade riksdagen beslut om att teckenspråket skulle vara ett godkänt språk. I språklagen från 2009 regleras teckenspråkets ställning. Teckenspråket ser olika ut i alla länder, precis som andra språk. Teckenspråk har inget skriftspråk, så döva som läser svenska gör det på sitt andra språk. Döva medborgare får idag inte ta samma del av samhällets utbud och information som hörande eftersom språket så ofta isolerar dem. Många döva är väldigt isolerade men det finns aktiva dövföreningar där döva personer kan kämpa tillsammans för sina rättigheter.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 Det blir ofta svårt när döva behöver kontakt med myndigheter eftersom språkkompetens saknas. Det är inte i alla frågor man vill ta hjälp av teckenspråkskunnig släkt eller bekant. Även med tolk blir situationen begränsad eftersom tolken översätter men inte förmedlar kunskap om t ex dövkultur som är så viktig att förstå. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar att notera och tacka för den viktiga informationen.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 7 Synpunkter på utredning om dövas behov och hur de tillgodoses inom socialnämndens verksamhetsområde Ekonomi- och kvalitetsutveckling på socialkontoret har på uppdrag av förvaltningschefen genomfört en kartläggning av dövas särskilda behov och hur de tillgodoses inom socialnämndens verksamheter. Syftet har varit att se vilka behov som verksamheterna identifierat att teckenspråkiga har och hur verksamheterna tillgodoser behoven. Fokus har speciellt varit på äldreomsorgen. Förvaltningen efterfrågade en nulägesbeskrivning från verksamheterna. I uppdraget har det inte ingått att ge förslag på eventuella lösningar. Kartläggningen visar att det inte finns någon övergripande rutin för hur döva/ teckenspråkiga personers behov ska mötas inom socialnämndens verksamheter. Att utgå från personens behov, skräddarsy stöd och lösa de behov som uppstår är en återkommande beskrivning när verksamheterna berättar om hur de tillgodoser brukares inklusive teckenspråkigas särskilda behov. Ingen avdelning har identifierat något utbrett behov av teckenspråk. Socialnämnden har lämnat rapporten för synpunker till RÅFF och KPR. Dövas förening har lämnat synpunkter på utredningen. Synpunkterna har skickats ut som bilaga till kallelsen till RÅFF. Beredningsgruppen har konstaterat utifrån synpunkterna från Dövas förening att socialnämndens verksamheter och personer som själva är teckenspråkiga eller kommer i kontakt med teckenspråkiga har olika uppfattning kring hur väl det fungerar på området. Dövas förening ser att ett stort problem är att dövas perspektiv helt utlämnats i utredningen. Utredningens resultat är tydligt präglat av en okunskap både hos utredare och verksamheter om dövkultur och dövas situation. Uppfattningen är att verksamheterna tycker att det räcker med en grundläggande förståelse och möjlighet till basal kommunikation. Dövas förening betonar att behovet av kommunikation är betydligt större än så för att döva äldre ska känna sig inkluderade och trygga. Det är också viktigt att komma ihåg att äldre döva växt upp utan kunskap om sina rättigheter och är ovana att ställa krav.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 Det är viktigt att inte missa barnen som har CI (Cochlea implantat). Det är många barn som har CI men det finns lite forskning kring hur det egentligen fungerar. Dessa barn lär sig talad svenska men om något inte fungerar med implantatet är de döva och saknar ofta teckenspråk. Dövas förening påpekar att det inte bara är inom socialnämndens verksamheter det finns okunskap om dövkultur och teckenspråkighet utan att detta är ett problem i samhället och kommunorganisationen generellt. Beredningsgruppen anser därför att RÅFF bör driva på att frågan drivs vidare på kommunövergripande nivå så att en konkret lösning kan nås. Örebro är ett gott exempel på där dövfrågor fungerar bättre än på många håll. Men inte heller där är döva personer anställda. Skellefteå kommun kan ta det som en utmaning att ta de goda exempel som finns men bli ännu bättre. Det här är också ett exempel på vikten av mångfald bland kommunens anställda för att ha medarbetarbetare med olika kunskap och erfarenhet. Det är också viktigt att information kring det här området och utredningar som tas fram förmedlas genom teckenspråksfilmer så att döva har en chans att följa med i vad som sägs om deras frågor. Beslut Rådet för förebyggande av funktionshinder beslutar - Att godkänna synpunkterna och lämna dessa till socialnämnden. - Att föreslå till kommunstyrelsen att verka för att hitta en konkret lösning på kommunövergripande nivå i nära samråd med berörda, teckenspråkiga personer. Arbetet bör också se över hur samarbete med landstinget kan se ut för att få ett helhetsgrepp på lösningen. Socialförvaltningens utredning och synpunkterna från RÅFF biläggs beslutet till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till: Socialnämnden Kommunstyrelsen

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 8 Uppföljning av skrivelse från elöverkänsligas förening Elöverkänsligas förening i Skellefteå lämnade i juni 2015 en skrivelse till kommunstyrelsen. I skrivelsen påtalas behovet av ett akutboende, ett hyreshus för permanentboende samt en föreningslokal som kan användas av elöverkänsliga i Skellefteå. Kommunstyrelsen har beslutat att följa det förslag som kommunledningskontoret har lämnat. De konstaterar att det är svårt att planera och skapa funktionella lokaler och bostäder för elöverkänslighet. Istället bör medlemmarna söka individuella stöd till elsanering och föreningen har möjlighet att söka olika former av bidrag. En utredning pågår för närvarande om elsaneringsbidraget för elöverkänslighet som svar på en motion från Moderaterna om att ta bort detta bidrag. Den väntas vara klar att presentera för Bygg- och miljönämnden i april. Beredningsgruppen har gått igenom Elöverkänsligas förenings skrivelse och förstår att föreningen menar att anpassningsbidraget inte räcker. De menar att kommunen behöver ha beredskap för äldreboendeplatser för personer med elöverkänslighet samt de akutplatser som föreningen efterfrågar när situationen blir ohållbar i det egna boendet. Detta inträffar även där personer har fått anpassningar, i och med att miljön runtomkring den egna bostaden kan förändras och då hjälper inte anpassningar i det egna boendet. Beredningen påpekar att det är en svår fråga där olika forskningresultat står mot varandra och där lagens skrivningar står emot personers behov. En lösning skulle kunna vara att personer själva går ihop och bildar kollektiva eller social företag som driver den typen av boende som efterfrågas, men det kräver energi som personer med elöverkänslighet ofta inte har på grund av sin livssituation. Beslut - Att följa beredningsgruppens beslut och i nuläget avvakta förvaltningens utredning.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 9 Yttrande över landstingets funktionshinderspolitiska strategi Skellefteå kommun har fått möjlighet att yttra sig över landstingets förslag till strategi för det funktionshinderspolitiska arbetet Stöd och service har fått uppdraget att sammanställa ett förslag till yttrande som kommer att presenteras för socialnämnden. Landstingets strategi har arbetats fram i samråd med funktionsnedsättningsföreningarnas länsorganisationer. Det är nytt för landstinget att ha en strategi istället för en plan och det ger också större möjligheter att fördela uppdrag till olika verksamheter. Förslaget har tagits fram tillsamman med funktionsnedsättningsföreningarna i kommunens tillgänglighetsgrupp och RÅFF: s beredningsgrupp. På grund av kort stoppdatum går ärendet till RÅFF som information. Beslut - Att notera informationen.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Smågruppsdiskussion om viktiga frågor inom det sociala området Funktionsnedsättningsföreningarnas ledamöter jobbar i bikupor med att identifiera vilka frågor inom det sociala området som är viktigast för deras grupper. Politiska ledamöter diskuterar i bikupor på vilket sätt var och en inom sitt politiska nämnduppdrag på bästa sätt kan bidra till att förbättra tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning inom det sociala området. Funktionsnedsättningsföreningarnas återkoppling: Tillgänglighet ska kännas naturligt och inte konstlat. Viktigt att tänka universell design från början så det inte behöver komma till anpassningar i efterhand. Viktigt att tänka på att det som är nödvändigt för några oftast är bra och användbart för alla. Samordning mellan olika myndigheter och aktörer så att ingen faller mellan stolarna. När det är olika aktörer och olika regler får personer inte alltid det stöd som behövs och kan därmed bli socialt begränsad. T ex ansvaret för att träna en person på att framföra en elrullstol. Hjälpmedlet föreskrivs inte om personen inte kan handha det, men utan att ha hjälpmedlet kan personen inte träna på att hantera det. För att kunna ha fullgott socialt liv är färdtjänst en huvudfråga. Att man kan beställa den snabbt och enkelt, att den kommer i tid och att bemötandet är gott. Fungerande kollektivtrafik som är tillgänglig och har ett gott bemötande. Att bussutropen på bussarna fungerar under hela resan och inte kan stängas av chauffören. Ledsagarservice som en insats inom LSS är inte riktat till synskadade och blinda. Det skulle vara en viktig insats för att göra möjligt för många personer med synnedsättning att vara fullt ut aktiva, mer än de två timmar i veckan man kan få utan beslut. Landstingets habiliteringsverksamhet är viktig, att olika funktionsnedsättningsgrupper får tillgång till träning inom

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 olika områden, till exempel framföra rullstol, synrehabiliteringens roll i miljöträning, käppteknik med mera. Politiska ledamöternas återkoppling: Inom tekniska nämnden handlar det mycket om att tillgängliggöra utemiljön på allmänna platser som gator, torg, lekplatser. Det har hänt mycket på senare år men finns mycket kvar. En sak som gått åt fel håll är att kommunen idag inte har egna projektörer utan tar in externa. Det blir svårare att hålla kompetensen och förståelsen för tillgänglighet genom hela kedjan. Politiker kan påverka att kunskap, utbildning och kompetens inom tillgänglighet och delaktighet finns inom politiken och på förvaltningarna så att man kan ställa krav och inkludera tillgänglighetsperspektivet i allt arbete. Politiker kan utveckla hur vi kommunicerar och samråder med befolkningen runt olika frågor. Viktigt att vara ödmjuk inför behovet att lära sig mer även som politiker. Samråd mellan politik och föreningar är värdefullt. Politiken kan ställa större krav på ökad tillgänglighet till information och kommunikation. Det kan gälla bland annat kundtjänst, webb, samhällsinformation, orienteringstavlor, personlig service med mera. Arbetsmarknadsfrågor är viktiga att fokusera på eftersom det är en viktig grund till att kunna ha ett socialt liv och hälsa. Det gäller för alla att sätta på sig tillgänglighetsglasögonen, att ha tillgänglighet och delaktighet som ledstjärna i alla beslut som fattas. Det kan behövas att politiker ställer mer krav på att det sker samråd med föreningarna när beslutsunderlag inom viktiga frågor tas fram. Politiker kan också följa upp att kunskapen och medvetenheten kommer hela vägen ut i verksamheterna. Politiken kan efterfråga delaktighets- och tillgänglighetsfrågor mer i ordinarie uppföljning så som kvartalsrapporter och delårsrapporter. Om uppföljningen blir en del av det löpande uppföljningsarbetet glöms det inte bort.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Referensgruppens frågor Camilla Stenmark hänvisar till 2 i beredningsprotokoll för en fullständig beskrivning av referensgruppens frågor.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Delaktighetssamordnarens information Eftersom strategin Ett Skellefteå för alla nu är reviderad börjar arbetet med att göra ord till verklighet. Alla nämnder och bolag är ansvariga för detta. Under våren görs en grundlig nulägesanalys av funktionshinderspolitiken. Nämnder och bolag gör en nulägesbeskrivning för sina verksamhetsområden. Nulägescaféer kommer att hållas med personer med funktionsnedsättningar och deras närstående i Byske, Lövånger och centrala stan. Nulägesbeskrivningarna kommer att läggas ihop med resultatet från MFD: s kommunuppföljning och bli ett underlag för nämnder och bolag att formulera konkreta mål för funktionshinderspolitiken. Den 17 maj kommer Glada Hudikteatern att framföra sin föreställning Trollkarlen från Oz på Skellefteå kraft arena. Det är en del i ett terminslångt arbete inom skolan där alla elever i årskurs 4-5 jobbar med normer, fördomar och funktionsnedsättningsfrågor. RÅFF: s ledamöter kommer att få biljetter till dagföreställningen. Myndigheten för delaktighet har precis kommit med en ny jämställdhetsanalys om delaktighet och levnadsmöjligheter för personer med funktionsnedsättning. Rapporten lyfter den viktiga frågan om hur olika diskrimineringsgrunder samspelar. Något som vi i Skellefteå också behöver uppmärksamma mer och bli bättre på att knyta ihop för att stärka varandra inom civilsamhället, t ex medverka i Pride och olika integrationssatsningar.

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Övriga frågor Mats Rönnblom anmäler en övrig fråga om värdverksamheten på NUS. Landstinget gick ut stort med värdverksamhet och ledsagning på NUS i Umeå. Verksamheten fungerar inom själva sjukhuset, men i landstingets uppdrag ingår inte att ledsaga från bussen till sjukhuset. Det är utlagt på taxi utföra. Det ska dessutom beställas några dagar i förväg. Det är omöjligt att veta hur lång tid besöket tar, så det är svårt att beställa returledsagningen i förväg. Man drar sig för att åka kollektivt i och med detta. Landstinget svarar att det finns diskussioner inom landstinget att utveckla arbetet med ledsagning i egen regi för att inte ha flera aktörer inblandade och förenkla för användare särskilt vid anslutningar från kollektivtrafik till sjukhus. Kenneth Andersson tar med uppdaterad information till nästa RÅFF. Sylvia Winbladh, FUB, har förhinder att delta men har bett att rådet ska notera regeringens beslut att satsa 190 miljoner kronor under 2016 på kompetenssatsning riktad till baspersonal inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet, inklusive LSS. Av dessa medel ska Socialstyrelsen fördela 178 miljoner kronor, som stimulansmedel för kompetenssatsningar i kommunerna. FUB hoppas verkligen att det tas tillvara på denna möjlighet och att LSSpersonal utbildas. Föreningen rekommenderar att Conny Bergqvist bjuds upp för föreläsning. Conny är FUB riksförenings ombud som själv har en utvecklingsstörning och under många år har rest landet runt och föreläst om LSS ur ett personligt perspektiv.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Nästa sammanträde Rådet för förebyggande av funktionshinder behöver flyttas från 18 maj som planerat. RÅFF ger delaktighetssamordnaren uppdrag att hitta en ny dag för nästa RÅFF. Referensgrupp blir som tidigare beslutat den 13 april och beredningsmöte är den 27 april.

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14

PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 PROTOKOLL 1 (22) Kommunala handikapprådet 2014-05-14 Plats och tid Rum E3, stadshusets entréplan, klockan 09:00-12.00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Torvald Stefansson, kommunstyrelsen Lasse Johansson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (13) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2018-02-28 Plats och tid Lokal E4, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 ande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen Hedman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder

PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder PROTOKOLL 1 (14) Rådet för förebyggande av funktionshinder 2017-11-29 Plats och tid Lokal E3, Stadshuset, klockan 08:30-12:00 Beslutande Kenneth Fahlesson, ordförande Åke Lindqvist, medicingruppen Jörgen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Gunilla Åström (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Ros-Marie Johansson (KS) Ola Burström (TN) Evelina Fahlesson (BMN)

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år Att ta med rullstol fungerar inte. Då jag inte har fungerande assistans så vågar jag inte heller pröva. Jag kan inte själv lösa en situation där jag till exempel inte kommer upp på tåg och buss. Kvinna

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD)

Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Renen kl. 08.30 11.40 Beslutande Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD) Övriga deltagande Aina Sjölin Ekman, sekreterare

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Kallelse/föredragningslista 2016-02-17 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Norrskär, kl. 13-15

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

ltil NORDMALINGS KOMMUN

ltil NORDMALINGS KOMMUN ltil NORDMALINGS KOMMUN ~ Kommunala Pensionärsrådet 2014-04- 11 1(17) Plats och tid: Beslutande: Kommunkontoret, Nordmaling, kl 13.00-16.00 Anna Beccau (s), ordförande 22-24, 27-28 Vera Jonzon (c), vice

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren Demens mitt i livet Svenska Demensdagarna 2016 Karin Lindgren Diagnosen var på sätt och vis en lättnad; äntligen gick det att förstå det obegripliga och nu trodde vi att vi äntligen skulle få hjälp.men

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland 2013-05-04 1(10) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland I den nationella

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm 1 (8) YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77 SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Kompetenscentrum STI Josefine Nordling 2011-11-17 LiÖ 2011-1894 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 10-19

Underskrifter Paragrafer 10-19 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 5 Tid och plats 20 maj 2014 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Iskällans likabehandlingsgrupp. Förskolechef Maths

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12)

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) Plats och tid: Efyran kl. 13.00 16.10 Ledamöter Bertil Almgren, gymnasienämnden Rickard Carlstedt, kommunstyrelsen Johan Söderberg, fritidsnämnden Karin Andersson, gymnasienämnden

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Kommunala handikapprådet 2014-09-26 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Ulrik Berg (M) byggnadsnämnden Ari

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 31 Utsändningsdag: Måndagen den 11 februari 2013 2013 V 8 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Rådet för funktionshinderfrågor Måndag 18 Februari Rådet för funktionshinderfrågor kallas till sammanträde

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A

Arealens Förskola Arealens Förskola A Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Bemötandeguide. En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar

Bemötandeguide. En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar Bemötandeguide En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar 1 Bemötandeguide En vägledning med enkla tips när du möter möter människor med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

Brukarundersökningar 2014 Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS

Brukarundersökningar 2014 Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS sida () Brukarundersökningar Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS sida () Bakgrund Att genomföra brukarundersökningar för att följa

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel.

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Man 29 år På grund av min sjukdom har min sociala värld minskat

Läs mer

Motion 2013:10 om sommarjobbare som sommarmusiker KS-2013/1183 Förslag till beslut

Motion 2013:10 om sommarjobbare som sommarmusiker KS-2013/1183 Förslag till beslut Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-08-01 Kommunstyrelsen Motion 2013:10 om sommarjobbare som sommarmusiker KS-2013/1183 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Stockholms stads budgetförslag för 2016

Stockholms stads budgetförslag för 2016 Stockholms stads budgetförslag för 2016 Introduktion Introduktion Det här kommer jag att prata om Utmaningar i Stockholm stad Så arbetar staden Stockholms stads budgetförslag 2016 Nämndspecifika uppdrag

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 21 september 2015

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 21 september 2015 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 21 september 2015 Tidpunkt: Kl. 14.00 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-14 Justerat den 28 september

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 Plats och tid Arbetsmarknadsavdelningen Umeå kommun, kl 09.30-12.00 ande Anna-Karin Jonsson, Försäkringskassan, ordf Christer Lindvall,

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Sören Bertilsson, ordf, landstinget Kjell Persson

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-04 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. 16:00 18:30 Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 34-45 Beslutande Anette

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-11-18 38-45

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-11-18 38-45 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 38-45 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor Sida 2 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 38. Föregående protokoll och av val av justeringsman 39. Vändspår

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren Nämnden för funktionshinder och habilitering SAMMANTRÄDESANTECKNINGAR Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014 12 08 Samråd Tid: 2014 12 08 kel 10.00 12.00 Plats Närvarande Landstingshuset, Styrelserummet, Köksvägen

Läs mer

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S)

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) PM 2010:119 RII (Dnr 325-1608/2009) Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelse av Carin Jämtin

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

REGLER OCH RIKTLINJER GÄLLANDE FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

REGLER OCH RIKTLINJER GÄLLANDE FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 17 1 (8) REGLER OCH RIKTLINJER GÄLLANDE FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Fastställda av kommunfullmäktige 2002-09-30, 67 Reviderade av kommunfullmäktige 2006-06-12 59 Inledning Varje

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare Plats och tid: Grön, 2014-03-27, kl. 13:15-16:15 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Ersättare: Övriga närvarande: Lena Östblom,

Läs mer

Kunskapssatsning för baspersonal inom bland annat LSS

Kunskapssatsning för baspersonal inom bland annat LSS EXTRA Extra nyhetsbrev TEMA: Kunskapssatsning för LSS-personal Kunskapssatsning för baspersonal inom bland annat LSS Regeringen har beslutat att satsa 190 miljoner kronor under år 2016 på en kompetenssatsning

Läs mer

RIKTLINJER KOMMUNAL FÄRDTJÄNST

RIKTLINJER KOMMUNAL FÄRDTJÄNST RIKTLINJER KOMMUNAL FÄRDTJÄNST Tillämpningsanvisningar 2007-01-01 Åsele socialnämnd = Har angetts vid de rubriker som ändras p g a regelharmoniseringen. RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST INOM ÅSELE KOMMUN. Följande

Läs mer

HSO:s program för trafik

HSO:s program för trafik HSO:s program för trafik För personer med funktionsnedsättning är en fungerande kollektivtrafik av central betydelse. Oavsett funktionsnedsättning är det en rättighet att man ska kunna resa till och resa

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Antagen av kommunfullmäktige 27 mars 2006, 47 Innehållsförteckning Förord Sid. 3 Syfte Sid. 4 Avgränsningar

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra En del av landstinget kallas för barn- och ungdomshabiliteringen. Vi som arbetar här ger

Läs mer

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Innehållsförteckning Inledning... 2 Tillvägagångssätt... 5 Resultat... 7 Problem och brister på Kirunavägen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Sammanträdeshandlingar

Sammanträdeshandlingar SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdeshandlingar Vård- och omsorgsnämnden 2012-03-20 SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse Sidan 1 av 3 Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum Kommunala pensionärsrådet, KPR Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän, klockan 09.00, Kahnamunmet, kommunhnset, Bålsta Maj Angman, PRO Monica

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer