KVALITETSPLAN PROJEKTNAMN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSPLAN PROJEKTNAMN"

Transkript

1 Byggherrens KVALITETSPLAN För projektet nr: PROJEKTNAMN Fastighetsbeteckning Ort Upprättad 200x-xx-xx...(projektledaren) Fastställd 200x-xx-xx....(ombudet) Kompletterande dokument 200x-xx-xx...(projektledaren)... (ombudet)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. Kvalitetsplanens uppbyggnad 1.1 Kvalitetspolicy Utgångspunkter Kontrollplan enligt PBL Kontrollpärm Utnyttjande av koncernens resurser Allmän orientering om projektet Kortfattad målbeskrivning Tekniska förvaltarmål 7 2. Projektledarens planering av uppföljning och kontroll Tidplaner och rutiner 3.1 Rutiner för att skapa rätt byggnadsprogram Organisationsplaner Mötesrutiner Tidplaner Riktlinjer och rekommendationer mm Övriga rutiner och checkpunkter 12 4 Driftinstruktioner och Förebyggande underhåll 13 5 Upphandling 5.1 Upphandling av projektörer Upphandling av entreprenörer 14 AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 2 ( 14 )

3 Mall för kvalitetsplan Denna mall ingår som del i Akademiska Hus kvalitetssystem. Den skall bearbetas av projektledaren till en projektspecifik kvalitetsplan. Kvalitetsplanen beskriver hur Akademiska Hus bedriver kvalitetsarbete i projekt samt hur vår egenkontroll skall utföras och kontrolleras. Till kvalitetsplanen är knuten kravmallar för projektörer och entreprenörer. Krav på entreprenörer ställs även i Administrativa Föreskrifter. Till hjälp för projektledaren finns en generell exempelpärm, som innehåller, g rutiner, mallar, exempel och checklistor. Exempelpärmen kommer att finnas tillgänglig hos kvalitetssamordnaren. Projektledaren upprättar en projektspecifik kontrollpärm i vilken samlas de dokument som erfordras för att projektledaren skall kunna signera kvalitetsplanen. Redan i projektets inledningsskede kan arbetet med att upprätta den projektspecifika kvalitetsplanen och Krav på konsults redovisning av sitt kvalitetsarbete påbörjas och arbetet bör till stor del kunna vara klart i samband med färdigställandet av byggnadsprogrammet. Detta är möjligt på grund av dokumentens uppbyggnad med krav på systematik i kvalitetsarbetet snarare än detaljerade checklistor. I samband med att bygganmälan inlämnas till byggnadsnämnd skall kvalitetsplanen vara underskriven och bifogas till handlingarna för bygganmälan. Beträffande planering av byggsamråd se vidare punkt 1.3 och 1.4 Kontroll och verifiering enligt kvalitetsplanen sker sedan successivt allteftersom projektet fortskrider. Sådan text, som normalt skall ingå i den projektspecifika kvalitetsplanen, är skriven med rak stil. Förklarande och rådgivande text, som ej skall finnas med i den slutgiltiga kvalitetsplanen, är skriven med kursiverad stil. Kvalitetsplanen är i första hand avpassad efter en byggprocess med projektering genomförd i konsultgrupp och produktionen genomförd som generalentreprenad eller samordnad generalentreprenad. Vid andra entreprenadformer måste den anpassas. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 3 ( 14 )

4 1 Kvalitetsplanens uppbyggnad 1.1 Kvalitetspolicy Kvalitetsplanen har sin utgångspunkt i Akademiska Hus kvalitetspolicy, som beträffande byggprocessen har följande innehåll: Rätt kvalitet föreligger när våra kunder utifrån sina förväntningar ser oss som sin långsiktigt bästa samarbetspartner inom vårt affärsområde. Vårt byggande och vår förvaltning skall ha sin utgångspunkt i ett långsiktigt kundbehov med god anpassningsförmåga till kundens över tiden skiftande behov och önskemål. Våra tjänster skall utgöra ett stöd för att åstadkomma en god och kreativ studie- och forskningsmiljö Vi skall väl uppfylla de krav samhället ställer ifråga om teknisk kvalitet och i samverkan med våra kunder befinna oss i frontlinjen när det gäller att tilllämpa ett kretsloppstänkande. Vi skall se våra leverantörer av produkter och tjänster - i konkurrensutsatta affärsrelationer - som långsiktiga samarbetspartner vilka stöder oss i att nå våra kvalitets- och affärsmål. Som framgår ovan ingår även Akademiska Hus syn på miljöfrågor i kvalitetspolicyn och därmed även i denna kvalitetsplan. En särskild miljöpolicy med tillhörande riktlinjer finns formulerad. Uppföljningen av miljödokument såsom riktlinjer, miljöprogram, miljöplaner ingår som del i kvalitetsarbetet men utgör separata dokument. 1.2 Utgångspunkter Kvalitetsplanen beskriver hur Akademiska Hus inledningsvis säkerställer att byggnadsprogrammet motsvarar hyresgästens krav och förväntningar och att Akademiska Hus därmed har lyckats definiera vad som är rätt kvalitetsnivå, rätt hus. Vidare beskrivs hur Akademiska Hus säkerställer att den fortsatta byggnadsprocessen resulterar i att byggnadsprogrammet uppfylls, med andra ord bygger rätt hus rätt. Ovanstående process kan delas upp i följande avsnitt: Ett som säkerställer att de samhälleliga krav, som finns angivna i lagar och förordningar, blir uppfyllda. Ett som säkerställer att byggnadsverket motsvarar alla de övriga krav och förväntningar som Akademiska Hus och dess hyresgäster har AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 4 ( 14 )

5 Att de samhälleliga kraven uppfylles av såväl Akademiska Hus som dess projektörer och entreprenörer kontrolleras enligt denna kvalitetsplan, vilken således även innefattar byggherrens egenkontroll enligt PBL. Denna kvalitetsplan baseras på att våra leverantörer åläggs att upprätta och arbeta efter projektspecifika kvalitetsplaner. Det totala kvalitetsarbetet baserar sig sålunda på att projektörers och entreprenörers kvalitetsplaner har rätt omfattning och målsättning. Hur detta skall säkerställas beskrivs dels i denna kvalitetsplan, dels i dokumentet Akademiska Hus krav på leverantörernas kvalitetsarbete, fortsättningsvis benämnd krav på kvalitetsarbete. Krav på entreprenörernas kvalitetsarbete specificeras även genom krav i Administrativa föreskrifter I våra krav på leverantörernas kvalitetsarbete ingår även att våra leverantörer i sin tur skall ställa motsvarande krav på sina underleverantörer. Akademiska Hus kvalitetsplan är så utformad att den samtidigt utgör projektledarens övergripande checklista för uppföljning av kvalitetsarbetet. Där det i vänstermarginalen finns markerat skall projektledaren (eller den han enligt organisationsplanen delegerat visst ansvarsområde åt) signera (signatur och datum) att kontroll har utförts. Varje ruta har betecknats med bokstav och varje tillhörande text innehåller karaktäristiskt ord med fetstil för att förenkla kommunikation. En del texter är försedda med två rutor, en för projekteringsstadiet och en för entreprenadskedet. För varje punkt har i högerspalten angivits korsreferens gentemot ISO Kontrollplan enligt PBL Med kvalitetsplanen och krav på kvalitetsarbete som grund bestämmer byggnadsnämnd tillsammans med Akademiska Hus under byggsamrådet utformningen av kontrollplan enligt PBL. Under förutsättning att Akademiska Hus genomför sin egenkontroll på redovisat sätt och översänder signerad kvalitetsplan efter genomfört arbete, kan byggnadsnämndens kontrollplan enligt PBL oftast begränsas till information om framtida entreprenörer och för byggnadsnämnden intressanta milstolpar i produktionsplanen. Även andra punkter kan givetvis förekomma i kontrollplanen enligt PBL. De avsnitt i vår kvalitetsplan, som direkt berör vår egenkontroll enligt lagar och förordningar, markeras med heldragen linje till vänster om texten. På detta sätt ges byggnadsnämnden en helhetsbild av hur projektet drivs samtidigt som man enkelt kan finna de avsnitt, som direkt berör byggnadsnämnden och som ju är en förutsättning för att kontrollplanen enligt PBL kan begränsas. 1.4 Kontrollpärm Till denna kvalitetsplan är kopplad en projektspecifik Kontrollpärm i vilken samlas dokumentation enligt nedan. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 5 ( 14 )

6 A Signerad kvalitetsplan (fylls på successivt). Om kvalitetsplanen behöver revideras utföres detta med kompletterande dokument för att ej behöva föra över tidigare utförda signeringar. Den dokumentation som behövts för att kunna signera kvalitetsplanen. Härvid kan användas hjälpmedel beskrivna i den generella exempelpärmen för att säkerställa ett systematiskt arbetssätt. Leverantörernas kvalitetsplaner successivt kompletterad med den dokumentation som överenskommits i det enskilda projektet. Leverantörernas genomförda detaljerade egenkontroll behöver under arbetets genomförande inte finnas mer än hos leverantören. Efter utfört arbete eller delavsnitt (exempelvis stålkontroll av en byggnadsstomme) skall all dokumentation samt en sammanfattande slutrapport översändas till den kvalitetsansvarige som efter egen kontroll sätter in dokumentationen i kontrollpärmen. Resultaten av de kvalitetsrevisioner, stickprov och annan uppföljning som planerats och genomförts enligt avsnitt 2. Om ett dokument är omfattande insättes i kontrollpärmen endast sammanfattning och tillhörande hänvisning till annan kontrollpärm, där den kompletta dokumentationen förvaras. Förslag till kontrollpärmsregister finns som bilaga till denna kvalitetsplan.. Följande dokument, hämtade från kontrollpärmen, skall om möjligt följa med kvalitetsplanen som bilagor då den lämnas till byggnadsnämnden i samband med bygganmälan: Projektledarens planering av kvalitetsarbetet enligt2-a,-b. Kvalitetsansvarig enligt 3.2-A samt organisationsplan enligt 3.2-B,-C,-D,-E. Huvudtidplan enligt 3.4-A. Kontrollpärmen skall medtagas till byggsamrådet för att ytterligare styrka hur kvalitetsarbetet bedrivits under tidigare projekteringsskede. Kvalitetsplanen skall vara signerad så långt det är möjligt.... Rutin upprättas så att byggnadsnämnden erhåller de kontrolldokument, som avtalats i kontrollplan enligt PBL. (Exempelvis påminnelse under aktuell flik i kontrollpärmen) 1.5 Utnyttjande av koncernens resurser Projektledaren skall utnyttja den kunskap om byggprocessen, som finns inom koncernen och som finns dokumenterad i de riktlinjer och rekommendationer som är upprättade av Akademiska Hus. Projektledaren skall även utnyttja tillgängliga resurser i form av förvaltare och teknikspecialister inom dotterbolag och moderbolag. Inom moderbolaget finns en teknikenhet med spetskompetens inom följande fackområden: Arkitektur, funktion och miljö Byggnadsteknik inklusive geoteknik AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 6 ( 14 )

7 Installationsteknik (El, VS, Vent, Styr och övervakn, Tele) Upphandlings- och entreprenadfrågor Projekt- och förvaltningsteknik Inom dessa områden kan således personal från teknikenheten utnyttjas som sakkunniga i PBL:s mening.... Kvalitetsplanen är så utformad att den kunskap om byggprocessen, som A finns inom koncernen, kommer projektet till del. Organisationsplanen (se 3.2) visar hur detta görs i projektet. 1.6 Allmän orientering om projektet. Under denna punkt skall skrivas en kortfattad redovisning om projektets omfattning, vilken verksamhet som skall bedrivas i lokalerna, inflyttningsdatum etc. Skrivningen skall vara sådan att projektörer, entreprenörer, underentreprenörer, leverantörer m fl kan taga in texten under punkt 1.6, 1.7, och 1.8 direkt i sina egna kvalitetsplaner. A proj.... Projektledaren skall kontrollera att text under punkt 1.6, 1.7, och 1.8 återfinns B entr. i projektörernas och entreprenörernas kvalitetsplaner. 1.7 Kortfattad målbeskrivning. Under denna punkt skall anges de övergripande värderingar och ställningsta- A proj. ganden som är grundläggande för projektets utformning. Målbeskrivningen kompletterar lokalprogram och byggnadsprogram med värderingar som inte B entr. direkt framgår av de handlingarna. 1.8 Tekniska förvaltarmål ingår som del i miljöarbetet Det kan gälla total maximal elanvändning, maximal elanvänding för belys A proj. ning, total energiförbrukning och andra övergripande mål. Se vidare startpaket Miljö! B entr. 2 Projektledarens planering av uppföljning och kontroll I denna kvalitetsplan nämns endast de uppgifter, som det åligger projektledaren att utföra inom ramen för det tekniska kvalitetsarbetet. Sålunda finns här ej redovisat rutiner för kostnadsuppföljning, hantering i tidiga utredningsskeden, organisation av eget arbete, rapporteringar, miljöarbete och andra nog så viktiga inslag i det totala kvalitetsarbetet. Dessa uppgifter finns beskrivna i andra interna dokument. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 7 ( 14 )

8 2.1 Planering Projektledaren planerar övergripande hur kvalitetsarbetet och kontroll A proj. arbetet skall läggas upp för det aktuella projektet. Bemanning och.... omfattning skall baseras på en kombination av nedanstående kvalitets- B entr. säkrande komponenter: Uppföljningsarbete av återkommande karaktär avser den kontroll som projektledare, sakkunnig, kontrollant eller annan person inom beställarorganisationen utför gentemot projektörer och entreprenörer. En sådan kontroll skall alltid utgå från leverantörens egenkontroll så till vida att kontroll av ett arbetsmoment alltid har föregåtts av information om statusen på tillhörande kvalitetsarbete. Först när detta är avslutat bör uppföljning ske. Ett uppföljningsarbete av denna karaktär kan antingen planeras som enstaka aktiviteter (tid och person) eller som kontinuerliga aktiviteter (viss person under viss tidsrymd). Kvalitetsrevisioner enligt nedanstående definitioner. Kvalitetsrevisioner planeras alltid som enskilda aktiviteter med namngivna personer. Systemrevision avser kontroll av att kvalitetsplan/ kvalitetssystem motsvarar innehållet i krav på kvalitetsarbete. Den utföres då projektör respektive entreprenör presenterar sin kvalitetsplan, men kan även utföras vid senare tillfälle. Systemrevision genomförs av särskilt kvalitetsrevisionsteam eller kvalitetsrevisor, eventuellt med hjälp av sakkunnig eller annan kvalitetsansvarig i projektet. Aktivitetsrevision avser kontroll av att leverantören följer sin egen kvalitetsplan. Aktivitetsrevision kan ske som särskild revision eller utföras i samband med systemrevision. Genomförande enligt ovan. Ofta kan denna typ av revision ersättas av projektledarens uppföljning enligt ovan. Produktrevision utföres gentemot såväl projektör som entreprenör. - Avser en sådan revision handlingar från projektör granskas beräkningar, alternativa lösningar och andra tekniska utredningar. Syftet är att säkerställa att arbetet har resulterat i lösningar, som innebär en för Akademiska Hus tillfredsställande nivå. - Avser en sådan revision produkter och arbeten från entreprenör kontrolleras de metoder som valts och vilka utföranden de resulterat i, allt för att försäkra sig om att en tillfredsställande kvalitetsnivå erhålls i projektet. - Produktrevisioner utföres av revisionslag med minst en sakkunnig Beroende på utfallet av ovanstående uppföljningar och revisioner beslutas om ökning eller minskning av kontrollen. Observera att ovanstående uppföljning av kvalitetsplaner för projektörer ersätter tidigare skede-2-granskning! Att utesluta uppföljning eller revision enligt ovan innebär förutom ett ökat risktagande även risk för anmärkningar från byggnadsnämnd a,b (4.17) AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 8 ( 14 )

9 Revisioner skall genomföras enligt särskilda rutiner. Revisionen är andraparts eller tredjepartsrevisioner Revisorer skall ha genomgått särskild utbildning och ha revisionserfarenhet för att vara revisionsledare. Revisionsrapport skall upprättas i samband med revisionen B C Projektledaren kontrollerar att entreprenören detaljplanerat genomförandet av funktionsprovningar och samordnade funktionsprovningar. Projektledaren beslutar om hur Akademiska Hus skall medverka vid dessa provningar och vilka personer som skall engageras. Projektledaren utser besiktningsman, som i samråd med projektledaren upprättar besiktningsplan. För att uppnå ett slutbesiktningsprotokoll med noll fel måste besiktningsarbetet bedrivas fortlöpande Uppföljning av leverantörers kvalitetsplaner. I avtal med projektör respektive entreprenör ingår krav på kvalitetsarbete. Där del A avser projektering och del B avser byggproduktion. Krav på entreprenörernas kvalitetsplaner preciseras även i Administrativa föreskrifter. Projektledarens uppföljning av leverantörers kvalitetsplaner sker genom att krav på kvalitetsarbete, signeras på samma sätt som kvalitetsplanen. Antingen bedöms leverantörernas förslag till projektspecifika kvalitetsplaner av projektledaren eller har projektledaren bestämt att en revisionsgrupp utför kvalitetsrevision med dessa krav som utgångspunkt. En kombination av dessa insatser är också tänkbar. Att projektledaren godkänt kvalitetsplanen innebär således inte att Akademiska Hus avstår från att i senare skede utföra kvalitetsrevisioner. 3 Tidplaner och rutiner 3.1 Rutiner för att skapa rätt byggnadsprogram Under punkt 1.2 beskrevs inledningsvis processen att definiera rätt hus. Hela den fortsatta byggprocessen med projektering och byggande är helt beroende av att denna inledande process utföres på ett genomtänkt och välplanerat sätt. Processen skall resultera i ett för alla parter välmotiverat byggnadsprogram innehållande bland annat rumsfunktionsprogram. Utredningsskedet finns beskrivet i Akademiska Hus Riktlinjer för projektering, där de två första kapitlen 1 och 2 behandlar principer och tillvägagångssätt medan kapitel 7 och 8 behandlar vad byggnadsprogrammet skall omfatta. I diskussionen med hyresgästen måste projektledaren få en känsla av hela det spektrum av egenskaper hos byggnaden/lokalen som hyresgästen vill åstadkomma. Är det en normal utbildningslokal eller är det Universitetets Kronjuvel som skall byggas? Eller med ISO-terminologi: Vilken klass önskar hyresgästen? Egenskapskraven växer successivt fram genom diskussioner med hyresgästen och sätter spår i rumsfunktionsprogram och målsättningar. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 9 ( 14 )

10 ... Projektledaren skall säkerställa att hyresgästens uttalade och underförstådda A krav på egenskaper har uppfattats av projektgruppen och kunnat omformats till specifiserade krav. Projektledaren skall organisera utredningsarbetet så att detta leder fram till ett B genomarbetat byggnadsprogram enligt ovanstående riktlinjer. (Jfr. punkt 3.2) Särskild vikt skall härvid läggas på att försäkra sig om att hyresgästen har tagit del av, förstått och accepterat de tolkningar som Akademiska Hus och dess projektörer gjort utifrån rumsfunktionsprogrammet. C Projektledaren skall bedöma behov av att förutom arkitekt även engagera tekniska projektörer för utredningsskedet.... Projektledaren kontrollerar att det finns en projektspecifik gränsdragnings D lista avseende inredning och utrustning mellan hyresgäst och Akademiska Hus Organisationsplaner... Projektledaren bedömer projektets komplexitetsnivå med avseende på krav A på kvalitetsansvarig i PBL:s mening (E, N eller K) och anmäler vem, som skall vara kvalitetsansvarig enligt PBL. B Det är normalt inom Akademiska Hus att projektledaren själv påtar sig detta ansvar. I de fall extern projektledare anlitas skall denne inneha riksbehörighet att vara kvalitetsansvarig för den aktuella nivån. Om flera kvalitetsansvariga skall utses i projektet skall projektledaren vara samordnande. Projektledaren upprättar en övergripande organisationsplan varvid text under punkt 1.5 skall beaktas. Planen skall visa vilka underliggande organisationsplaner som finns och kommer att tagas fram senare. Särskild organisationsplan för det tidiga skedet upprättas. Av organisationsplanen skall kunna utläsas hur beslut tages.... Kontrollera att hyresgästens och driftpersonalens skyddsombud finns med i C organisationsplanen.... Av organisationsplanerna skall även tydligt framgå hur kontakter med D myndigheter skall skötas.... Om projektledaren delegerar delar av kvalitetsarbetet måste detta framgå av E organisationsplanen. Det är oftast lämpligt att dela upp organisationsplanen i två delar, en som beskriver förhållandet mellan hyresgäst och Akademiska Hus och dess projektörer och en som beskriver förhållandet mellan Akademiska Hus och dess entreprenörer. I bägge dessa planer skall framgå att projektledaren även är kvalitetsansvarig enligt PBL. I bägge organisationsplanerna måste beskrivas hur beslut fattas och hur dessa beslut dokumenteras. Utforma planerna så att befogenheterna framgår. Beslutsprocessen skall tydligt åskådliggöras så att alla parter i projektet förstår spelreglerna AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 10 ( 14 )

11 F Rutiner upprättas för att hålla befintliga organisationsplanerna aktuella samt när och hur nya tas fram. 3.3 Mötesrutiner A Till organisationsplanerna skall kopplas schema för vilka typer av möten som skall förekomma och med vilket intervall dessa inträffar. Det är viktigt att redan från början tänka igenom i vilken ordningsföljd mötena skall läggas för att i möjligaste mån minimera tiden för att behandla en fråga i olika forum. Hyresgästen måste vara införstådd med att fatta beslut i olika frågor enligt den uppgjorda mötesplanen 3.4 Tidplaner A Projektledaren ansvarar för att en huvudtidplan upprättas och att det finns rutiner för att hålla den aktuell. Huvudtidplanen får vara tämligen grov i ett inledande skede men måste detaljeras med avseende på entreprenaduppdelning i samband med att systemredovisningen framtages. Detta görs bland annat för att projektörerna skall kunna bestämma hur arbetshandlingarna skall läggas upp.... När preciserad information för hyresgästens inredning, utrustning, och B inflyttning finns tillgänglig ansvarar projektledaren för att denna information föres in på huvudtidplanen eller på annan särskild tidplan. C I samband med upprättande av huvudtidplanen gör projektledaren en översiktlig bedömning av tillgänglig tid för byggproduktionen. Om denna tid är så knapp att Akademiska Hus normala sätt att handla upp entreprenader (Samordnad general, eventuellt med tidigarelagd grundentreprenad) inte kan följas skall projektledaren samråda med sakkunnig på dotterbolag eller moderbolag samt rapportera till projektets ombud. Samrådet dokumenteras.... I AF konsult finns anvisningar för upprättande av projekterings D tidplan. Projektledaren ansvarar för att rutiner finns (normalt stående punkt på dagordningen) för att stämma av planen och dokumentera den avstämda planen.... I AF konsult finns anvisningar för upprättande av produktionstidplan. E Projektledaren ansvarar för att rutiner finns (normalt stående punkt på dagordningen) för att stämma av planen och dokumentera den avstämda planen. F... Syftet med produktionstidplanen är att den skall vara ett sådant styr- och hjälp medel att beställaren på slutbesiktningsdagen kan övertaga en anläggning med noll fel. Projektledaren skall klargöra detta mål för alla inblandade och aktivt medverka till att det kan nås Riktlinjer och rekommendationer mm Gällande Riktlinjer och rekommendationer upprättade av Akademiska Hus skall redovisas i bilaga tillhörande AF konsult. Här skall också de underlag i form av råd och anvisningar och dylikt upprättade av Kungliga Byggnadsstyrelsen, AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 11 ( 14 )

12 A B KBS, som har bedömts värdefulla för projektet återfinnas. Vid motstridiga uppgifter gäller de, som återfinns i den senast upprättade skriften. Vidare har Akademiska Hus upprättat miljöriktlinjer och inom några ämnesområden även miljörekommendationer. Om särskild Campusplan finns skall denna ingå i bilagan ovan. Projektledaren skall kontrollera att projektörerna tagit del av de i ovan nämnda bilaga angivna texterna samt Akademiska Hus miljödokument och att de i erforderlig omfattning har arbetat in dem i sina kvalitetsplaner.... Projektledaren kontrollerar att de ovanstående anvisningar, som berör entreprenörer, finns med i entreprenadförfrågan Övriga rutiner och checkpunkter... Projektledaren ansvarar för att särskild rivningsplan upprättas för projektet A när så erfordras. B C D E F G H I Projektledaren beslutar om särskild sprängplan skall upprättas för projektet. Om sprängning ingår i entreprenaden skall projektledaren precisera de krav, som verksamheten i intilliggande byggnader ställer. Normalt anlitas sakkunnig för bedömning och beskrivning. Projektledaren skall skapa rutiner för att hantera avvikelser under byggskedet på ett systematiskt sätt. Olika sätt att hantera denna fråga finns inom Akademiska Hus. Hanteringen skall beskriva dels hur avvikelser initierade av Akademiska Hus och dess projektörer skall behandlas, och dels hur avvikelser initierade av entreprenör skall behandlas. Projektledaren skall skapa rutiner för kontroll och godkännande av förfrågningsunderlag. Projektledaren skall själv godkänna varje förfrågan. Kontrollera att respektive konsult inför entreprenadupphandlingen har upprättat förteckning över handlingar avseende produkter och utföranden som entreprenören under entreprenadtiden skall delge Akademiska Hus för granskning. För projektet skall upprätts särskilda handlingar, som beskriver ljudkrav. Projektledaren skall bestämma omfattningen av den kontrollmätning, som skall utföras, och engagerar akustiker. Projektledaren dokumenterar och följer upp ovanstående mätresultat mot ställ da krav. Projektledaren skapar en rutin för hur erfarenheter av kvalitetsarbetet successivt förmedlas till kvalitetssamordnaren och teknikenheten, så att den ge nerella kvalitetsplanen kan förbättras. För beräkning av alternativval ur livscykelperspektiv skall projektledaren ge uppgifter om realränta till projektörerna och den kalkylansvarige a AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 12 ( 14 )

13 J K L Projektledaren utser vem som skall ansvara för utstakning av projektet. Kontrollera att utstakningen sker med tillräcklig precision. Vid skyddsrumsarbeten skall projektledaren anlita sakkunnig för besiktnings arbetet, som skall dokumenteras. Projektledaren genomför särskild kontroll (normalt med hjälp av sakkunnig) av att byggnaden är utförd enligt de krav, som finns angivna i brandskydds handlingen. Kontrollen skall dokumenteras.... Projektledaren ansvarar för att godkänt intyg om OVK-besiktning finns M tillgängligt vid slutbesiktningsmötet.... De rutiner, som projektör och entreprenör upprättat med avseende på N proj. arbetsmiljökrav ger upphov till återkommande kontroller. Projektledaren kontrollerar att dessa kontinuerligt dokumenteras. O entr. P... Projektledaren lämnar en förhandsanmälan till Arbetsmiljöinspektionen om volymen för den blivande byggarbetsplatsen beräknas överstiga 500 mandagar.... Projektledaren kontrollerar att respektive entreprenör lämnar intyg om Q besiktningar för hissar och lyftanordningar.... Projektledaren ansvarar för att Miljöprogram och Miljöplan upprättas för R projektet Driftinstruktioner och Förebyggande underhåll. A Enligt BBR 94 måste en drift- och underhållsinstruktion finnas för att byggnaden eller delar av den skall få tas i bruk. Driftinstruktionen skall vara en anläggnings- och funktionsbeskrivning anpassad till installationernas och byggnadens behov. Förebyggande underhåll behövs för att underhålla installationerna och byggnaden så att de bibehålls i brukbart skick. Samtidigt som projekteringen startar skall även projekteringen av driftinstruktioner och förebyggande underhåll påbörjas. Det är därför lämpligt att projektörgruppen även får detta uppdrag. Projektledaren har ansvaret för att planera framtagande av drift- och underhållsinstruktioner så att dessa är färdiga före hyresgästens inflyttning. Diskussion med förvaltningspersonal om driftinstruktion och förebyggande underhåll schemaläggs. I dokumentet skall även ingå dokumentation av alla ingående komponenter. Dotterbolagen har upprättat mallar för hur instruktionerna skall utformas. 5 Upphandling 5.1 Upphandling av projektörer. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 13 ( 14 )

14 A B Akademiska Hus har upprättat Riktlinjer för konsultupphandling samt Administrativa Föreskrifter för konsultgrupp som fungerar som mall.... Projektledaren skall säkerställa att upphandlingen av projektörer kan ske enligt ovanstående dokument.... Projektledaren skall säkerställa att varje projektör har sådana kunskaper om arbetsmiljö att projekteringen kommer att uppfylla samhälleliga krav såväl med avseende på projekterad brukarmiljö som på byggproduktionsmiljö Upphandling av entreprenörer. Akademiska Hus har upprättat Riktlinjer för entreprenadupphandling samt Administrativa Föreskrifter för entreprenader som fungerar som mall.... Projektledaren skall säkerställa att upphandlingen av entreprenörer kan ske A enligt ovanstående dokument.... Projektledaren skall säkerställa att Generalentreprenören (eller den som har B övertagit Akademiska Hus ansvar för arbetsmiljöplanen) har sådana kunskaper om arbetsmiljö att den av honom upprättade arbetsmiljöplanen kommer att säkerställa att de samhälleliga kraven uppfylls. AKADEMISKA HUS STOCKHOLM AB BH_Kvalplan_2003..doc 14 ( 14 )

KRAV. KVALITETSARBETE Del A, Projektering PROJEKTNAMN

KRAV. KVALITETSARBETE Del A, Projektering PROJEKTNAMN kademiska Hus KRV på leverantörernas KVLITETSRETE el, Projektering För Projektet nr: PROJEKTNMN Fastighetsbeteckning Ort Upprättad 200x-xx-xx.(Projektledaren) Kompletterande dokument 200x-xx-xx...(Projektledaren)

Läs mer

KRAV. KVALITETSARBETE Del B, Byggproduktion PROJEKTNAMN

KRAV. KVALITETSARBETE Del B, Byggproduktion PROJEKTNAMN kademiska Hus KRV på leverantörernas KVLITETSRETE el, yggproduktion För projektet nr: PROJEKTNMN Fastighetsbeteckning Ort Upprättad 200x-xx-xx...(Projektledaren) Kompletterande dokument 200x-xx-xx...(Projektledaren)

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Förslag på Kontrollplan enligt PBL

Förslag på Kontrollplan enligt PBL 1 1(1) Förslag på Kontrollplan enligt PBL 2013-05-28 Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborg Magnus Stenbocksskolan Gamla Staden 6:96, Helsingborg Uppdragsnummer: 246221 Uppdragsansvarig: Maria Orsmark

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Projektnamn, Projektnummer Upprättad av: Fuktsakkunnig, ort, datum Godkänd av: Byggherre, ort, datum Senast reviderad Datum Fuktsäkerhet i byggprocessen. Version 1.0. 1 Anvisning

Läs mer

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter.

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter. 5 a Den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska under varje skede av planeringen och projekteringen se till att arbetsmiljön under byggskedet särskilt uppmärksammas i följande avseenden.

Läs mer

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring Projektledning och kvalitetssäkring KVALITETSSYSTEM Kvalitetssäkring ingår som en naturlig del i FC. AB:s arbetsmodell. FC. AB:s arbetsmodell är väl dokumenterad och används för alla delar av utvecklingskedjan.

Läs mer

Kvalitet NOP Bygg skapar byggnader och anläggningar som uppfyller högt ställda krav på kvalitet, totalekonomi, miljöhänsyn och god arbetsmiljö.

Kvalitet NOP Bygg skapar byggnader och anläggningar som uppfyller högt ställda krav på kvalitet, totalekonomi, miljöhänsyn och god arbetsmiljö. NOP Bygg i Luleå AB Kvalitets- och miljöpolicy 1. Kvalitet Kvalitet NOP Bygg skapar byggnader och anläggningar som uppfyller högt ställda krav på kvalitet, totalekonomi, miljöhänsyn och god arbetsmiljö.

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet Projekt: Rönnebadet Fastställd: 2014/12 Innehållsförteckning Kvalitetsplan Kvalitetsplan... 1 Innehållsförteckning Kvalitetsplan... 2... Error! Bookmark not defined. Kvalitets och miljöledning... 3 Organisation...

Läs mer

L U N D S U N I V E R S I T E T. Kvalitets- och miljöledning

L U N D S U N I V E R S I T E T. Kvalitets- och miljöledning Kvalitets- och miljöledning 1 Kvalitet som begrepp Den internationella standarden för kvalitetsledning ger nedanstående definition i ISO 9000:2005 Ledningssystem för kvalitet Principer och terminologi:

Läs mer

KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR. GasNeon LED Sign AB

KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR. GasNeon LED Sign AB KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR GasNeon LED Sign AB Org. nr 556200-2690 Detta dokument gäller hela företaget och all dess verksamhet. Kvalitetsdokumentet är i huvudsak uppbyggt enligt ISO 9001. Dokumentets

Läs mer

Fuktbegrepp - definitioner

Fuktbegrepp - definitioner 1 Fuktbegrepp - definitioner Översikt SKEDE AKTIVITET RESULTAT UTFÖRARE PROGRAM Att (om)formulera byggherrens krav på fuktsäkerhet i program och AF eller i ett speciellt fuktsäkerhetsprogram Upprätta en

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Vägledning Antikvarisk medverkan

Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning avseende antikvarisk medverkan vid tillämpningen av 3 kap. 14 och 4 kap. 3, 9 och 13 lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. samt 5 och 17 förordningen (1993:379)

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Uppdrag: Servicegruppen i Europa AB MILJÖPLAN Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- General- Under- Utförande- Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud j Beställarens

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Vårby 44:4 AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Andersson & Son 20xx-09-01 AFA AFA.1 AFA.11 ALLMÄN ORIENTERING Kontaktuppgifter

Läs mer

KONTROLLPLAN ENLIGT PBL PBL KAPITEL 10 kap 6. DATUM: 20141230 rev.: FASTIGHETSBETECKNING: Umeå 7:4. Adress:Riddaregatan??, Umeå

KONTROLLPLAN ENLIGT PBL PBL KAPITEL 10 kap 6. DATUM: 20141230 rev.: FASTIGHETSBETECKNING: Umeå 7:4. Adress:Riddaregatan??, Umeå FÖRSLAG ILL KONROLLPLAN ENLIG PBL PBL KAPIEL 10 kap 6 FASIGHESBEECKNING: Umeå 7:4 Adress:Riddaregatan??, Umeå Ombyggnad för alternativt kulturhus, Ändring av verksamhet DAUM: 20141230 rev.: BYGGHERRE XXXX

Läs mer

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Tid Måndagen den 29 mars 2010, kl. 08.15-13.15 Plats Universitetets skrivsal Ansvarig Jens Beiron, kan nås via mobiltel 0705-977997 eller ank 12 54 Hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN copyright Ateljé Arkitekten, tel 0511-108 28 Gäller fr o m 1996-01-01 Senaste översyn 2002-09-21 0. Orientering 1. Omfattning och tillämpning 2. Referenser

Läs mer

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11 Kategorisering av projekt Har extern entreprenör utsetts Har intern entreprenör utsetts för stort projekt Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Utses

Läs mer

RQ Rätt kvalitet Information om vårt kvalitetssystem

RQ Rätt kvalitet Information om vårt kvalitetssystem 1 av 8 TS-Kvalitetsinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 RQ RQ Rätt kvalitet Information om vårt kvalitetssystem av 8 TS-Kvalitetsinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 1 Inledning Tage & Söners kvalitetsarbete bygger på engagemanget

Läs mer

PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING

PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING GR:s seminarium Hans-Åke Ivarsson Byggherrens betydelse 13 mars 2001 L O K A L F Ö R S Ö R J N I N G S F Ö R V A L T N I N G E N G Ö T E B O R G LOKALFÖRSÖRJNINGSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet

Riktlinjer för kvalitet NHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NF SAMRÅD N, D, IK DATUM VÅR BETECKNING 2009-11-04 TR12-14 TEKNISK RIKTLINJE REVISION B SvK405, v2.0, 2009-06-04 Riktlinjer för kvalitet TEKNISK RIKTLINJE 2009-11-04 TR12-14 REV

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Kvalitets- och miljöledning

LUNDS UNIVERSITET. Kvalitets- och miljöledning Kvalitets- och miljöledning 1 Kvalitet som begrepp Den internationella standarden för kvalitetsledning ger nedanstående definition i ISO 9000:2005 Ledningssystem för kvalitet Principer och terminologi:

Läs mer

KVALITETSPLAN. Entreprenad Styr & Övervakning. Objekt.. KVALITETSPLAN Datum: 040820 Sidan 1 / 8 Dok.nr

KVALITETSPLAN. Entreprenad Styr & Övervakning. Objekt.. KVALITETSPLAN Datum: 040820 Sidan 1 / 8 Dok.nr KVALITETSPLAN Entreprenad Styr & Övervakning KVALITETSPLAN Datum: 040820 Sidan 1 / 8 Dok.nr Kvalitetsplan Kapitel. Rubrik Sida 1. Omfattning och tillämpning 3 2. Referenser 3 3. Definitioner 3 4.1 Företagsledningens

Läs mer

KONTROLLPLAN PBL. Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Örebro Brf Jasminen Inglasning av balkonger Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson

KONTROLLPLAN PBL. Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Örebro Brf Jasminen Inglasning av balkonger Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson KONTROLLPLAN PBL Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Brf Jasminen Inglasning av balkonger 2016-09-13 Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson KONTROLLPLAN PBL Diarienr/Ärendenr: SHBG 2016-000821 Kontrollplan

Läs mer

Information om vårt miljöledningssystem

Information om vårt miljöledningssystem 1 av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 Information om vårt miljöledningssystem av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 1 Inledning Tage & Söners miljöarbete bygger på engagemanget hos våra kunniga medarbetare

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Uppdatering EIO Q Ledningssystem

Uppdatering EIO Q Ledningssystem Uppdatering EIO Q Ledningssystem December 2017 Följande dokument har uppdaterats: - Startsida - Strategiprocessen - Årsplan - Nödläge - Organisationsplan - Presentation Ledningssystemet - Försäljning -

Läs mer

KVALITETS- MANUAL. Ansvarig: Jonas Danielsson. Senast reviderad: Kvalitetsmanual: 2006-10-01 Kvalitetssystemets dokumentation: 2006-09-30

KVALITETS- MANUAL. Ansvarig: Jonas Danielsson. Senast reviderad: Kvalitetsmanual: 2006-10-01 Kvalitetssystemets dokumentation: 2006-09-30 KVALITETS- MANUAL Ansvarig: Jonas Danielsson Senast reviderad: Kvalitetsmanual: 2006-10-01 Kvalitetssystemets dokumentation: 2006-09-30 B2B IT-Partner AB Box 1018, Svetsarvägen 8, 171 21 Solna Telefon

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för ingrepp i bärande konstruktion. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Besiktningsprocessen 3 3. Besiktning 4 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande 5 3.2 Genomgång

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för bygge av garage/carport. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan betyda

Läs mer

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001. Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001. Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312 KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312 0. Orientering Kvalitetssystemet gäller för Ateljé Arkitekten i Väst AB. Företaget finns i Skara (huvudkontor på Skolgatan 3,

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-05-01 DATUM 2019-04-30 UTGÅVA 1 s, GI, GS/NA, NL, NP, NS, NT, SD, SK *0 we TEKNISK RIKTLINJE FASTSTÄLLD Krav på systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en grundskola.

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6)

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6) MILJÖPLAN FÖR Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan 2018-05-25 1 (6) Innehållsförteckning Sidan 1. Orientering om projektet... 3 2. Miljöorganisation och miljöarbetet... 4 Ev. Bilagor: Revisionshistorik

Läs mer

Rutin för Kontrollansvarig

Rutin för Kontrollansvarig .docx 1/8 Syfte Syftet med denna rutin är att säkerställa att arbetet som kontrollansvarig enlig PBL sker systematiskt och enligt lagens krav samt enligt överenskommelse med kunden. = Kontrollansvarig,

Läs mer

Kvalitetsplan. med integrerad miljöplan. Företag GARANTILÅS I STHLM AB Upprättad av KENT JARME NIKLAS LARSSON Datum

Kvalitetsplan. med integrerad miljöplan. Företag GARANTILÅS I STHLM AB Upprättad av KENT JARME NIKLAS LARSSON Datum Kvalitetsplan med integrerad miljöplan Företag GARANTILÅS I STHLM AB Upprättad av KENT JARME NIKLAS LARSSON Datum 2 Innehåll. Sid. Projektinformation 3 Projektbeskrivning 3 Platsorganisation 4 Underentreprenörer

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för ändring av ventilation. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan

Läs mer

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER?

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Serien - Byggherrens betydelse Hur konsulterna vill utveckla byggsektorn i samarbete med byggherrarna VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Seminarium 25 september 2003 LILJEWALL arkitekter ab Göteborgsregionens

Läs mer

Riktlinje för brandskydd

Riktlinje för brandskydd Skapad: 2016-05-10 Senast ändrad: Daniel Kronheffer Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2016-05-10 2016-05-10 2(8) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Allmänt... 3 2 Avsteg... 3 3 Driftentreprenör... 4 3.1 Driftentreprenör...

Läs mer

Uppdateringar kvalitetsmanual

Uppdateringar kvalitetsmanual Uppdateringar kvalitetsmanual Ytterligare uppdateringar gällande ISO/IEC 17020. Vi har nu fått feedback från Swedac och uppdaterar manualen utifrån dessa för att möta kraven i ISO/IEC 17020. Uppdaterade

Läs mer

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Nu börjar vi närma oss en del av omfattningen av de förändringar som skett efter att ISO/IEC 17020:2012 trätt i kraft den 1:a oktober. Detta är den första

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER A 1(12) UNDERHÅLLS OCH SERVICEENTREPRENAD EL Stiftelsen Haparandabostäder och Haparanda Kommuns fastigheter Administrativa föreskrifter A 2(12) Dessa Administrativa föreskrifter ansluter till AF AMA 07

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2008:934 Utkom från trycket den 2 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB Sida 1 av 7 KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 4 2. Besiktningsprocessen... 5 3. Besiktning... 6 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande... 6 3.2

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR.13-02-02 DATUM 2019-04-30 Jhi/KlÄxlL. GF, GI, GS,m, NL, NP, NS, NT, SD, SK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Bilaga 9 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det aktuella

Läs mer

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation Upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal individer som

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Kvalitet och miljö. Kvalitet

Kvalitet och miljö. Kvalitet Kvalitet och miljö Bilaga X, 19 sidor Då kompetensen finns inom bolaget har vi utvecklat ett eget kvalitet- och miljösystem. Nedan följer en beskrivning på hur vi arbetar med kvalitet och miljö frågor.

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (5) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-2 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING... 2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...

Läs mer

Berteco AB 2009. Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv. Generella kvalitetspunkter. Uppdragsbeskrivning

Berteco AB 2009. Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv. Generella kvalitetspunkter. Uppdragsbeskrivning Berteco AB 2009 Kvalitetsplan Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv Generella kvalitetspunkter Uppdragsbeskrivning Uppdraget innebär installation av idrottsgolv och innefattar: -Leverans

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 Syfte Detta dokument beskriver hur Bostadsrättsföreningen Stjärnbildhus nr 1 aktivt skall arbeta för att förebygga bränder

Läs mer

Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle. Högskolan i Gävle ÖVERGRIPANDE DEL. För projektet: 420905 Bibliotek

Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle. Högskolan i Gävle ÖVERGRIPANDE DEL. För projektet: 420905 Bibliotek Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle BLOCK A ÖVERGRIPANDE DEL För projektet: 420905 Bibliotek Högskolan i Gävle Upprättad 2002-11-20 Ralf Wigenius... Miljösamordnare, AHU Fastställd

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3 SvK4005, v3.4, 2014-03-26 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING AFS Bilaga 3:9a DATUM SAMRÅD 2015-06-17 XXX TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C FASTSTÄLLD XXXX Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3

Läs mer

Projekteringsprocessen. Construction Management

Projekteringsprocessen. Construction Management Projekteringsprocessen Construction Management Byggprocessen 2 Projekteringsprocessen 3 Påverkan från omvärlden Samhällsförändringar Politiska förändringar Finansiella förutsättningar Lokala opinioner

Läs mer

Branschens egen kravmärkning.

Branschens egen kravmärkning. B i l d : L a s s e F o r s b e r g T v å b i l d a r e. Branschens egen kravmärkning. Utmärkt Bygge underlättar samarbetet och effekti- viserar byggprocessen för alla aktörer i ett projekt. Konkret innebär

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Dnr Sida 1 (8) 2017-09-11 Handläggare Sofie Pandis Iveroth 08-508 26 666 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Anse remissen

Läs mer

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 Innehåll Inledning 5 1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 2 Genomförande av konsultuppdrag och utförande av entreprenad 39 Uppstart 41 Startmöte 46 Kartläggning

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Styrning av Underhåll Väst Jvg

Styrning av Underhåll Väst Jvg Revisionsrapport Styrning av Underhåll Väst Jvg Internrevisionen 2012-02-14 TRV 2011/79397 Revisorer Distribution IR, Mats Olsson, Jan Pettersson *) IR, Erica Dahlin IR, Lars Vikström GD, Gunnar Malm ce,

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Bilaga. Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Arbetsmiljö, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens

Läs mer

Varför Organisation? Informell organisation

Varför Organisation? Informell organisation Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar g (synergieffekt) Organisation Ett

Läs mer

Inglasning Balkonger Sparven 17 Luleå

Inglasning Balkonger Sparven 17 Luleå Handling 6.4 Sidantal 21 Förfrågningsunderlag ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER - BYGG Totalentreprenad Bygg Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

AVTAL OM VINDSBYGGNATION

AVTAL OM VINDSBYGGNATION 1(5) AVTAL OM VINDSBYGGNATION Mellan HSB:s Brf Hubert-Konrad nedan kallad Föreningen och nedan kallad Bostadsrättshavaren och som med bostadsrätt innehar lägenhet nr i Föreningen hus med adress har upprättats

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Bilaga 7 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer