Världsbilder, elever och naturvetenskap Lena Hansson, NRCF & Högskolan H

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Världsbilder, elever och naturvetenskap Lena Hansson, NRCF & Högskolan H"

Transkript

1 Världsbilder, elever och naturvetenskap Lena Hansson, NRCF & Högskolan H Kristianstad 12 april 2011, Halmstad Vad kommer det att handla om? Vad är världsbild? Elevers världsbild? Världsbild och naturvetenskap? Vilka sorters världsbilder förknippar elever med naturvetenskapen? Betydelse och konsekvenser för naturvetenskaplig undervisning? Vad är r världsbild? v Världsbild handlar om våra grundläggande tankar om hur världen är beskaffad. De här grundläggande förställningarna kan beskrivas av en uppsättning grundantaganden. Utifrån våra världsbilder försöker vi förstå nya fenomen som vi möter, t.ex. i den naturvetenskapliga undervisningen. En materiell värld existerar Naturen är obegriplig Det finns mönster/ordning i naturen Det finns en gud Naturen är överordnad människan Allting som finns har en mening Inget utöver den materiella världen existerar Allting som finns har en naturvetenskaplig förklaring Ett världsbildsperspektiv v kan ge nya infallsvinklar på: p många elevers svårigheter att förstå den naturvetenskapliga undervisningen elevers intresse/brist på intresse för naturvetenskap Fattar ingenting Naturvetenskap är inget för mig Vad vet vi om elever, världsbild v och naturvetenskap? Människors världsbilder grundas inte bara i naturvetenskapens sätt att se på världen, utan också i personliga erfarenheter och i t.ex. religiösa och/eller filosofiska tankesystem (Cobern, 1991; Cobern, 1996; Helve, 1991) Många använder sig inte primärt av ett naturvetenskapligt beskrivningssätt när de t.ex. beskriver naturen (Cobern, 2000)

2 NOA Elever ger också uttryck för att de får liten/ingen hjälp att få ihop olika bidrag till sin världsbild När vi har haft religion så har man läst religionen och bara accepterat det där. Har man haft fysik så har man läst fysiken och haft det där. Så man tar det i huvudet själv sen Varför är r världsbilder/ v grundantaganden viktiga för r naturvetenskaplig undervisning? För att förstå naturvetenskapliga modeller Grundantaganden är en del av naturvetenskapens natur/karaktär (NOS) Elevers identitet i relation till naturvetenskapen Hansson & Redfors (2006) Naturvetenskap och världsbild Också alla kunskapssystem bygger på grundantaganden som inte kan bevisas inom systemet självt (Trusted, 1991; Cobern, 1991, 1996). Detta gäller också naturvetenskapen. Vilka grundantaganden som naturvetenskapen bygger på och vilken typ av input vad gäller världsbild som naturvetenskapen har kan diskuteras (se t.ex. Science & Education, 2009, 18(6-7)). Vilka antaganden är r egentligen nödvändiga för f r naturvetenskapen? Fundera lite själva! 1. Det finns mönster/ordning i universum 2. Allting har eller kommer att få en naturvetenskaplig förklaring 3. De fysikaliska lagarna som gäller här gäller också på alla andra platser i universum 4. En gud eller högre makt existerar 5. De fysikaliska lagarna har alltid gällt, dvs gällde också långt tillbaka i universums historia 6. Alla platser och händelser i universum är unika och därför inte möjliga att beskriva med samma modeller 7. Det finns saker som aldrig kommer att kunna beskrivas naturvetenskapligt 8. En gud har skapat universum 9. Universum är obegripligt för människan Vad är sådant som naturvetenskapen stödjer/bygger på/utgår från? Vad motsägs av naturvetenskapen? Vad varken stöds eller motsägs? Dessa och fler ex finn is: Hansson, L. & Redfors, A. (2007). Upper secondary students in group discussions about physics and our presuppositions of the world. Science & Education, 16, Grundantaganden som naturvetenskapen bygger på och som de flesta naturvetare håller med om, utgår från och tar för givna i sin forskning. Det finns en materiell värld Finns mönster/ordning i universum Vi människor kan få åtminstone viss kunskap om dessa De modeller som gäller här på jorden gäller över rum och tid, d.v.s. på andra platser i universum och tidigare i universums historia. Se vidare Cobern (1991) och Poole (1998).

3 Elever och naturvetenskapens grundantaganden? Finns mycket lite forskning på elevers förståelse och kännedom om de grundantaganden (ordning, likformighet och beskrivbarhet) som naturvetenskapen bygger på. Cobern (2000) har visat att många elever inte ser naturen som ordnad. Världsbild och elevers möjlighet m att förstf rstå naturvetenskapliga modeller och resonemang - Naturvetenskapen bygger på grundantaganden (som t.ex. världen är ordnad/regelbunden, beskrivbar, likformig över tid och rum) - Det är dock vanligt att elever inte själva delar ett sådant synsätt - De känner ofta inte heller till att naturvetenskapen bygger på sådana synsätt - Dessa grundantaganden diskuteras vanligen heller inte explicit i undervisningen, utan tas för givna och används implicit av läraren. Elever och naturvetenskapens grundantaganden Elever vet inte nödvändigtvis vilka grundantaganden som naturvetenskapen bygger på. Elever delar nödvändigtvis inte själva naturvetenskapens grundantaganden. Fattar ingenting Att inte känna till vilka grundantaganden som tas för givna och som naturvetenskapen bygger på gör det troligen svårt för elever att på ett meningsfullt sätt förstå de naturvetenskapliga modeller som undervisas i skolan. Vad kan vi göra g åt t detta? I förskola och grundskolans tidigare år: Barnen/eleverna kan få erfarenhet av naturen som ordnad och likformig i aktiviteter där de uppmanas att ibland upprepa undersökningar eller observationer (på samma och på olika platser) vilket ger dem möjlighet att se att: när en vetenskapliga undersökning upprepas kan vi förvänta oss att få ett liknande resultat naturvetenskapliga undersökningar ger i allmänhet samma resultat på olika platser Se vidare i AAAS (1993). Benchmarks for science literacy Vad kan vi göra g åt t detta? I grundskolans senare år, gymnasium & högskola: Diskutera naturvetenskapens natur explicit och låt detta innefatta ett samtal om vilka grundantaganden som naturvetenskapen bygger på och vilka som däremot inte är nödvändiga för naturvetenskapen. Varför är r världsbild/ v grundantaganden viktiga för f nv- undervisning? För att förstå naturvetenskapliga modeller Grundantaganden är en del av naturvetenskapens natur/karaktär (NOS) Elevers identitet i relation till naturvetenskapen

4 Världsbild och naturvetenskapens karaktär Naturvetenskapens natur/karaktär (NOS) ses av många som centralt för den naturvetenskapliga undervisningen. Världsbild och grundantaganden hör till detta. En del av detta har med naturvetenskapens gränser att göra t.ex. till religion. Det är vanligt att elever förknippar scientism (Poole, 1998) och ateism med naturvetenskapen Tabell. Elever (N=48) som menar att naturvetenskapen stödjer, motsäger, eller varken stödjer eller motsäger de olika påståendena (%) (Lindahl & Hansson, 2009) Påståenden Naturvetenskapen Inget svar Stödjer Motsäger Varken eller En gud eller högre makt har skapat universum Allting har eller kommer att få en naturvetenskaplig förklaring Bara naturvetenskapen kan berätta för oss vad som verkligen är sant om världen Människan är bara atomer och kemiska processer 0% 85% 11% 4% 70% 4% 19% 7% 70% 2% 21% 7% 81% 4% 9% 6% Olika människor också olika naturvetare och vetenskapsfilosofer har olika synsätt vad gäller scientism och ateism i relation till naturvetenskapen. Scientism och ateism kan kombineras med naturvetenskapen, men detta gäller också många religiösa världsbilder mer än en världsbild är kompatibel med naturvetenskapen (Cobern, 2000). En diskussion om vilken typ av grundantaganden som naturvetenskapen bygger på och vilka som inte är nödvändiga för naturvetenskapen men möjliga att kombinera med denna kan vara en utgångspunkt för samtal kring naturvetenskapens gränser och naturvetenskapens förhållande till t.ex. religiösa synsätt. När r i undervisningen är r det lämpligt l att ta upp relationen mellan naturvetenskap och religion? När någon elev tar upp det När man tar upp ett specifikt ämnesområde, t.ex. kosmologi, evolution,. I samband med att man diskuterar naturvetenskapens natur/karaktär (Reiss, 1992) Aktivitet: Kortsortering naturvetenskapen och grundantaganden Jag har designat och testat en aktivitet i vilken elever diskuterar vilka synsätt som verkligen är nödvändiga för naturvetenskapen (Hansson & Redfors, 2007). Aktiviteten har testats på högstadiet och i gymnasiet Påståenden till aktiviteten Eleverna diskuterar i små grupper ett antal påståenden. Bland dessa finns det: Påståenden som utgör nödvändiga antaganden för naturvetenskapen T.ex. Det finns mönster i naturen som helt eller delvis kan upptäckas och förstås av människan, Naturvetenskapliga teorier som gäller här gäller också på alla andra ställen i universum. Religiösa antaganden T.ex. En gud eller högre makt har skapat universum, Människan har en själ. Scientistiska antaganden T.ex. Allting har eller kommer att få en naturvetenskaplig förklaring, Bara naturvetenskapen kan säga vad som verkligen är sant om världen.

5 Elevgrupperna sorterar korten under olika rubriker Naturvetenskapen stödjer detta Naturvetenskapen motsäger detta Naturvetenskapen varken stödjer eller motsäger detta Varför är r världsbilder/ v grundantaganden viktiga för f r naturvetenskaplig undervisning? För att förstå naturvetenskapliga modeller Grundantaganden är en del av naturvetenskapens natur/karaktär (NOS) Syftet var att engagera eleverna i en diskussion om vilka grundantaganden som är nödvändiga för naturvetenskapen och vilka som inte är det. Elevers identitet i relation till naturvetenskapen Världsbild, identitet och naturvetenskap Ungdomars bild av naturvetenskapen tudelad bidragit med mycket positivt, men många vänder sig ändå bort från naturvetenskapliga utbildningar och yrken (Schreiner, 2006). Naturvetenskap känns för många främmande och konstigt naturvetenskapens sätt att beskriva världen överensstämmer inte med ens eget sätt att tänka och uppleva sin omvärld. Avförtrollning av världen förnuftet och vetenskapen har fått allt större betydelse för förståelsen av livet och världen (Weber 1977) Avförtrollning av avförtrollningen - Vi tror inte längre lika starkt på avförtrollningens möjligheter / /. Själva avförtrollningen håller på att avförtrollas (Dahlin, 2004) KAROLINA Det finns säkert människor som finner mening i det, i det här sättet att tänka och resonera och det hänger ihop med naturvetenskapen, men jag tycker inte det ger någonting för mig utan jag har valt ett annat sätt att tänka och resonera som passar bättre in i SOämnena Lära naturvetenskap handlar inte bara om att förstå naturvetenskapliga modeller och resonemang, utan också om elevers identitet i relation till naturvetenskapen (Lemke, 2001; Brickhouse, 2001). Val av utbildning val av identitet (Schreiner, 2006). Världsbild är en viktig del av identitet. Det är inte säkert att elever själva delar de världsbilder/ grundantaganden som de förknippar med naturvetenskapen (Hansson & Redfors, 2006, 2007, Hansson & Lindahl, 2010).

6 Det är vanligt att elever förknippar naturvetenskapen med påstående som - Det finns ingen Gud eller högre makt - Allting har eller kommer att få en naturvetenskaplig förklaring - Bara naturvetenskapen kan berätta för oss vad som verkligen är sant om världen - Människan är bara atomer och kemiska processer men att många av eleverna inte håller med om dessa påståendena själva. Se vidare: Hansson (2007) & Ateism & Scientism En gud eller högre makt har skapat universum Egen syn: Ja: 26%, Nej: 72% Naturvetenskapens syn: Stödjer: 6%, Motsäger: 85%, Varken eller: 11% Allting har eller kommer att få en naturvetenskaplig förklaring Egen syn: Ja: 23%, Nej: 77% Naturvetenskapens syn: Stödjer: 70%, Motsäger: 4%, Varken eller: 19% Bara naturvetenskapen kan berätta för oss vad som verkligen är sant om världen Egen syn: Ja: 28%, Nej: 68% Naturvetenskapens syn: Stödjer: 70%, Motsäger: 2%, Varken eller: 21% Människan är bara atomer och kemiska processer Egen syn: Ja: 30%, Nej: 66% Naturvetenskapens syn: Stödjer: 81%, Motsäger: 4%, Varken eller: 9% Se och Lindahl & Hansson (2009) ERIK Fysiken är det minst själsliga som finns. Fysiken tror på fakta som den fått fram genom experiment. Det som inte kan förklaras eller bevisas förkastas t.ex. mirakel och under. Samma elev beskriver dock sin egen syn på samma sak så här: Ja. Jag tror på Gud och jag tror på både mirakel och under. Jag tror att de inträffar hela tiden omkring oss. Hansson & Redfors (2007) Världsbild och identitet Individers synsätt kan vara mer eller mindre i konflikt med deras syn på naturvetenskapen Antal konflikter 25 Om val av naturvetenskap är en identitetsfråga (Schreiner, 2006), kan det vara så att elever med världsbilder som skiljer sig mycket från de som dem förknippar med 10 naturvetenskapen, väljer bort naturvetenskap - exkludering av individer såväl som 0 5 Science av världsbilder Vi har sett en sådan tendens (Hansson & Lindahl, 2010): Other CAMILLA Camilla Hög förmåga för naturvetenskaplig studier när hon lämnade grundskolan (Lindahl, 2003) Intresset för naturvetenskap blev lågt under högstadiet Valde Es-programmet. Hennes synsätt vad gäller världsbildspåståendena står oftast i motsättning till det synsätt som hon förknippar med naturvetenskapen Hon är väldigt öppen för existensen av andra dimensioner av världen är den materiella. Håller med både om traditionellt religiösa påståenden och många av de nyandliga påståendena. Hon håller inte med om scientistiska påståenden. Hon menar däremot att naturvetenskapen stödjer scientism och motsäger religiösa synsätt.

7 Camilla: Intervjuare: Camilla: Intervjuare: Camilla: Intervjuare: Camilla: Jag förstår inte varför man försöker förstå något som jag aldrig tror man kommer att göra. Människan tror att hon kan mycket mer och är mycket mer än hon egentligen är Du tilltalas inte av naturvetenskapens bild av världen finns många saker man inte kommer åt mm Är detta ngt som påverkar ditt intresse? Ja delvis kanske, men jag tycker inte naturvetenskap är roligt och jag vet inte riktigt varför utan det är bara inte mitt ämne och sen att jag inte tror på allt som sägs spelar väl in Det känns inte lika angeläget? Nej Naturvetenskap meningsfullt? Naturvetenskap ett projekt dömt att misslyckas och ett projekt som förknippas med hybris? Finns elever med många konflikter som ändå finner nvstudier meningsfullt Finns det öppningar i det här? Kan skolans naturvetenskapliga undervisning bli meningsfull för elever som Camilla och Karolina? T.ex. Olivia visar oss att det inte bara handlar om antalet konflikter utan också om hur man hanterar dem och kanske också om vad konflikterna handlar om. Konflikter vad gäller religiösa synsätt eller scientism respektive konflikter som berör det naturvetenskapliga projektet OLIVIA Har ganska många konflikter (traditionellt religiösa påståenden & naturalistiska påståenden) Är nöjd med att gå Nv-programmet Intresserad av naturvetenskap Vill bli apotekare Kan tro på vissa saker och låta andra vara Skillnaderna mellan hennes eget synsätt och det som hon förknippar med naturvetenskapen påverkar inte hennes intresse negativt. Intervjuare: Bilden av naturvetenskapen som du gett. Hur tänker du kring den? Olivia: De har sin egen tro ju. Naturvetenskapliga tron. Och jag har ingenting emot den, men en del kan vara sant ju, så jag har inget negativt eller positivt om den. / / Intervjuare: En del saker håller du med naturvetenskapen om, andra skiljer sig åt. Hur känner du kring det. Känns det besvärligt? Olivia: Nej det är det inte. Alla tror ju. Jag tror alla håller med om någonting. Man kan inte motsäga detta för att man har en egen religion och allt de säger är fel. Det är ju fel det också. Intervjuare: Men man behöver inte tro på allt naturvetenskapen säger. Man kan välja att tro på det man tycker är ok i naturvetenskapen och andra saker kan man låta bli. Är det så du tänker? [Olivia jakar under tiden] Olivia: Ja

8 Intervjuare: Olivia: Intervjuare: Olivia: Att det finns skillnader mellan hur du tänker och hur naturvetenskapen ser på saker gör det dig mer eller mindre intresserad av naturvetenskap, läsa naturvetenskap och så? Nej, man är ju alltid intresserad av det. Se hur långt de har kommit och vad de kommit fram till och så där. Det är kul Så det i sig påverkar inte intresset? Nej, nej, det påverkar inte Öppningar och vägar v framåt Lägga mer fokus på vad naturvetenskap är för slags verksamhet vilka intressen som driver verksamheten, vad man utgår från för föreställningar om världen, hur man försöker nå kunskap, Diskutera världsbildsnivån inom ramen för NOundervisningen inkluderar grundantaganden som naturvetenskapen utgår från, men också grundantaganden som kan vara en utgångspunkt för att förstå olika sätt att se på naturvetenskapens gränser (tex nv-religion) Sammanfattning Eleverna behöver få se exempel på att naturvetenskap kan förstås utifrån olika världsbilder kan minska antalet konflikter (speciellt vad gäller religiösa synsätt och scientism). Ge eleverna reella möjligheter till crosscultural learning (Aikenhead, 1996, 2006) kan ge öppningar för en del elever. En sådan undervisning skulle få fler elever att känna sig avslappnade och välkomna i NO-undervisning och skulle kanske kunna minska risken för exkludering av elever och världsbilder. Ett världsbildsperspektiv kan bidra till vår förståelse av varför så många elever upplever naturvetenskap som ointressant och svårt. Vi bör inom ramen för Nv-undervisningen, diskutera vilka grundantaganden som naturvetenskapen bygger & inte bygger på. Anledningen till detta är: Att det troligtvis är svårt att på ett meningsfullt sätt förstå naturvetenskapliga modeller utan att känna till de grundantaganden som naturvetenskapen bygger på. Att det skulle ge elever mer kunskap om naturvetenskapens natur/karaktär (NOS) Att det skulle göra det enklare för elever att identifiera sig med naturvetenskapen och skulle kunna minska risken att elever exkluderar sig själva från den naturvetenskapliga undervisningen av världsbildsskäl. Tack för mig! Lena.Hansson@hkr.se

Elever och universum. Lena Hansson, Högskolan Kristianstad

Elever och universum. Lena Hansson, Högskolan Kristianstad Elever och universum Lena Hansson, Högskolan Kristianstad NATDID 1 ÅR, 20 OKT 2016 Image credit: NASA/JPL-Caltech, http://www.jpl.nasa.gov/spaceim ages/details.php?id=pia18472 Elever och universum Lena

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

Tre elever berättar om universum, gud och fysiken

Tre elever berättar om universum, gud och fysiken Lena Hansson har en gymnasielärarutbildning och har arbetat som gymnasielärare i fysik och matematik. Hon är nu doktorand i naturvetenskapernas didaktik på Högskolan Kristianstad, Sverige. Hon är också

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Religion? Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Kristendomen, de övriga världsreligionerna och olika livsåskådningar, deras kännetecken och hur de tar sig uttryck för individer

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Lena Löfgren lena.lofgren@hkr.se Britt Lindahl britt.lindahl@hkr.se Diagnoser ino bakgrund och erfarenheter för arbete med NP Diagnosmaterialets övergripande

Läs mer

Religionskunskap. Ämnets syfte

Religionskunskap. Ämnets syfte Religionskunskap REL Religionskunskap Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK. Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK. Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön. I

Läs mer

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet 2017-02-02 Dnr LiU-2014-00147 1(7) Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(7) När studenterna

Läs mer

Meningsskapande i naturvetenskap

Meningsskapande i naturvetenskap Meningsskapande i naturvetenskap Disposition Tidigare studie: döva barns resonemang i NV Studie av barns resonemang om energi 2010-03-25 B-O Molander, MND, www.mnd.su.se Frågan om det döda djuret Tänk

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT)

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Naturen och rymden är spännande och fantastisk att utforska och lära sig om. Varför har vi olika årstider och hur klarar vi av alla förändringar?

Läs mer

Enligt fysiken eller enligt mig själv?

Enligt fysiken eller enligt mig själv? Submitted to the Faculty of Educational Sciences at Linköping University in partial fulfilment of the requirements for the degree of Doctorate of Philosophy Studies in Science and Technology Education

Läs mer

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll FYSIK I följande tabeller finns det centrala innehållet och målen i fysik uppräknade. I kolumn visas texten som nu finns infört i läroplanen. Kolumnen innehåller den nya texten som ska ersätta den gamla.

Läs mer

Religionsfilosofi 4. 1 Om själens odödlighet (1777) Finns det hållbara argument för själens odödlighet?

Religionsfilosofi 4. 1 Om själens odödlighet (1777) Finns det hållbara argument för själens odödlighet? Religionsfilosofi 4 1 Om själens odödlighet (1777) Finns det hållbara argument för själens odödlighet? 1 Metafysiska Etiska Fysiska 1 Metafysiska argument Utgångspunkter Absolut skillnad kropp-själ, materiaande

Läs mer

Amerikanerna och evolutionen

Amerikanerna och evolutionen KREATIONISM Amerikanerna och evolutionen Jesper Jerkert refererar några nya enkäter om amerikanernas inställning till kreationism och evolution. DÅ OCH DÅ publiceras resultaten från enkäter som undersökt

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier inom naturvetenskap, matematik

Läs mer

Guds egenskaper och natur

Guds egenskaper och natur Guds egenskaper och natur I diskussioner och debatter rörande kristen tro kommer man osökt in på frågor rörande universum och Gud som dess skapare. Som människor färgas vi givetvis av den världsbild vi

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i fysik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i fysik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i fysik för årskurs 9 Arbetsområde Atom- och kärnfysik samt Energi och materia Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Fysik Kunskapens användning

Fysik Kunskapens användning Delmål Delmål 2010-06-14 Fysik Kunskapens användning utvecklar sin förmåga att göra kvantitativa, kvalitativa och etiska bedömningar av konsekvenser av mänskliga verksamheter och olika tekniska konstruktioner

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Vetenskap att tro på? Frågorna

Vetenskap att tro på? Frågorna 2009-11-12 Vetenskap att tro på? Frågorna Här redovisas de frågor som använts i VA-rapport 2009:3 Vetenskap att tro på? Det är den första rapporten inom projektet Vetenskap och värderingar. Studien bygger

Läs mer

En studie om elevers uppfattningar om naturvetenskap, pseudovetenskap och tillförlitlighet

En studie om elevers uppfattningar om naturvetenskap, pseudovetenskap och tillförlitlighet L i c e n t i a t u p p s a t s l ä r a r u t b i l d n i n g e n, N M S MATS LUNDSTRÖM VETENSKAP ELLER PSEUDOVETENSKAP? En studie om elevers uppfattningar om naturvetenskap, pseudovetenskap och tillförlitlighet

Läs mer

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009 2009-09-11 Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009 Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16 år och äldre Antal intervjuer: 1 000 st Tid för telefonintervjuer: 15 21 September 2009

Läs mer

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Lokal planering i NO fsk - 2 Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Natur Människa Känna igen och benämna några vanligt förekommande växter och djur i närmiljön Få en inblick i det ekologiska systemet,

Läs mer

Ämnesplan i Fysik Treälven

Ämnesplan i Fysik Treälven Ämnesplan i Fysik Treälven (2009-03-24) Utarbetad under läsåret 08/09 Fysik Mål att sträva mot (Lpo 94) Mål att uppnå för skolår 5 Mål för godkänt skolår 9 utvecklar kunskap om grundläggande fysikaliska

Läs mer

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera. RELIGIONSKUNSKAP Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer

Läs mer

A-Ö Ämnet i pdf Ämne - Fysik Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans behov av att förstå och förklara sin omvärld. Fysik behandlar allt från växelverkan mellan materiens

Läs mer

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program SKOLFS 1999:12 Utkom från trycket den 1 februari 2000 Senaste lydelse av Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PSYKOLOGI Ämnet psykologi behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskliga beteenden, känslor och tankar utifrån olika psykologiska perspektiv. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet psykologi ska syfta

Läs mer

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt Kursplaner RELIGION Ämnesbeskrivning Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Modul: Förskoleklass Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå tekniska

Läs mer

NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik

NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik NTA ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap och teknik Gerd Bergman, utvecklingschef NTA www.ntaskolutveckling.se Kompetensförsörjning: elevers intresse för naturvetenskap och teknik Läsåret 2013/14

Läs mer

De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen.

De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen. Akustik och Optik Grundskola 7 9 LGR11 Fy De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen. Förmåga att använda kunskaper

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Insikt med utsikt

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Insikt med utsikt NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Samhällskunskap Religion Biologi Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet. (bib) Vardagliga moraliska frågor

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK

2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK ISSN 1402-0041 Utdrag ur 2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Filip, Gustav, Tove och några klasskamrater från årskurs 5 på Byskolan i Södra Sandby arbetar med friktion

Läs mer

Pep för arbetsområdet: No - Rymden

Pep för arbetsområdet: No - Rymden PeP - Pedagogisk Planering Upprättad av: Cecilia Eklund Datum: 2013-08-01 Pep för arbetsområdet: No - Rymden Årskurs och tidsperiod: V. 36-42 klass 2 Kunskapskrav från läroplanen: -Jordens, solens och

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Fysiken i naturen och samhället

Fysiken i naturen och samhället Fysik åk 4-6 - Centralt innehåll Engergins oförstörbarhet och flöde Energikällor och energianvändning Väder och väderfenomen Fysiken i naturen och samhället Fysiken och Fysik åk 4-6 - Centralt innehåll

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Recruitment to science. Ann-Christin Thor och Marie Strandevall

Recruitment to science. Ann-Christin Thor och Marie Strandevall Recruitment to science Ann-Christin Thor och Marie Strandevall Ungdomar väljer bort naturvetenskap På internationell och nationell nivå uttalas både från politiskt håll och från näringslivet att det är

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven Biologi inrättad 2000-07 Ämnets syfte och roll i utbildningen Biologiämnet syftar till att beskriva och förklara naturen och levande organismer ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Samtidigt skall utbildningen

Läs mer

Fysik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Fysik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Fysik Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret känna till några vanliga energikällor och deras påverkan på miljön kunna redogöra för vattnets

Läs mer

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium 1 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och Material...3 Resultat...4 Diskussion...12 Slutsats...14 Källförteckning...15 Processrapport...16 2 Bakgrund Hur

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i fysik för

Läs mer

Geografi. Klasserna 7-8

Geografi. Klasserna 7-8 Geografi Klasserna 7-8 14KL5, 18 mars 2016 Dagens upplägg Lite återblick Geografiämnets roll och ställning i skolan Blick på LGR 11 Genomgång av klasserna 7 8 (med återblick på klasserna 1-6) Geografi

Läs mer

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en o m e r f a r e n h e t o c h s p r å k Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en skapelseakt där

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan Inledning När jag var 14 år gammal var jag helt säker på att vetenskapen har bevisat att Gud inte finns och att Bibeln bara är en sagobok. Så var det. Det visste jag, och det visste alla mina kompisar.

Läs mer

Studieplan i Fysik. Elev: Arbetsområde: Ifylld i samråd med förälder: JA NEJ

Studieplan i Fysik. Elev: Arbetsområde: Ifylld i samråd med förälder: JA NEJ Studieplan i Fysik Elev: Arbetsområde: Ifylld i samråd med förälder: JA NEJ Syftet med att fylla i denna studieplan är att du ska reflektera över och bli mer förtrogen med dina förmågor, samt bli medveten

Läs mer

NATURORIENTERANDE ÄMNEN

NATURORIENTERANDE ÄMNEN NATURORIENTERANDE ÄMNEN Biologi, fysik och kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i naturorienterande ämnen har

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Filosofisk Tidskrift. Citation for the original published paper (version of record): Bergström, L. (2014) Ett universum

Läs mer

Missförstånd KAPITEL 1

Missförstånd KAPITEL 1 KAPITEL 1 Missförstånd J ag vill berätta historien om hur världen började, hur den slutar och allt det viktiga som händer däremellan. Det är en berättelse som många redan känner till men som inte många

Läs mer

Förmågor och Kunskapskrav

Förmågor och Kunskapskrav Fysik Årskurs 7 Förmågor och Kunskapskrav Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle F Y S I K Använda fysikens

Läs mer

Realism och anti-realism och andra problem

Realism och anti-realism och andra problem Realism och anti-realism och andra problem Vetenskap och verkligheten Vetenskapen bör beskriva verkligheten. Men vad är verkligheten? Är det vi tycker oss se av verkligheten verkligen vad verkligheten

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt

Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt Sammanfattning Rapport 2011:9 Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt Rapport om undervisningen i fysik i de mellersta grundskoleåren 1 Sammanfattning Både nationella och internationella undersökningar

Läs mer

Läroplansträff Välkomna

Läroplansträff Välkomna Läroplansträff 2013-11-08 Välkomna Program för förmiddagen 8.30 Kort återblick från förra träffen 8.50 Genomgång i grupper av kap 8 i Hatties bok 9.30 Kaffe 9.50 Vilken effekt har feed-back på elevernas

Läs mer

Information. Mattecentrum i korthet

Information. Mattecentrum i korthet Elevenkät 2017 Information Det här är en sammanställning av enkätsvaren som riktade sig till alla studenter som besöker Mattecentrums räknestugor. Enkäten genomfördes mellan v.47-48 2017 och nådde ut till

Läs mer

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7- Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar till: Länk Följande

Läs mer

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS)

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lunds universitet /Campus Helsingborg Malmö högskola Högskolan Kristianstad Högskolan i Halmstad

Läs mer

Planering Energi 9C. Syfte: Vecka Onsdag Torsdag Fredag 34 Dela ut böcker. 35 Forts.

Planering Energi 9C. Syfte: Vecka Onsdag Torsdag Fredag 34 Dela ut böcker. 35 Forts. Planering Energi 9C Syfte: Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi Genomföra systematiska undersökningar i fysik Använda fysikens begrepp,

Läs mer

Kursplan för Naturorienterande ämnen

Kursplan för Naturorienterande ämnen Kursplan för Naturorienterande ämnen Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 ÄMNEN: Biologi Fysik Kemi BIOLOGI, FYSIK, KEMI Den gemensamma kursplanetexten, utformad i ett naturorienterande perspektiv, utgör

Läs mer

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang som de ingår i. Religioner och andra livsåskådningar är därför

Läs mer

Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs 1-3

Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs 1-3 Modul: Förmågor årskurs Del 6: Förmåga 3 innebörd och progression Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs Karim Hamza, Ola Palm, Jesús Piqueras, Per-Olof Wickman, Stockholms universitet

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

Ett forskningsprojekt om matematikens roll i gymnasiefysiken

Ett forskningsprojekt om matematikens roll i gymnasiefysiken Ett forskningsprojekt om matematikens roll i gymnasiefysiken Lena Hansson, Örjan Hansson, Kristina Juter och Andreas Redfors Sammanfattning Matematik är ett viktigt verktyg för fysiken och matematiken

Läs mer

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet Naturvetenskap Gymnasieskola Modul: Naturvetenskapens karaktär och arbetssätt Del 2: Experimentet som naturvetenskapligt arbetssätt Didaktiska modeller Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Betyg och bedömning. Information till föräldrar. Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik.

Betyg och bedömning. Information till föräldrar. Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik. Betyg och bedömning Information till föräldrar Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik. Summativ bedömning Summativ: Kontrollera vad eleverna kan efter genomförd undervisning. Till

Läs mer

SEKULÄR HUMANISM. Lärarhandledning: Författad av Marit Lundgren

SEKULÄR HUMANISM. Lärarhandledning: Författad av Marit Lundgren Lärarhandledning: SEKULÄR HUMANISM Författad av Marit Lundgren Artikelnummer: KU41118 Ämnen: Samhällskunskap/Religion/Historia Målgrupp: Grundskola åk 7-9, Gymnasiet Speltid: 8 min Produktionsår: 2018

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr:

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr: Skattningsschema för LFB367 Naturkunskap för lärare i gymnasieskolan 90 hp (1 90) inom Lärarlyftet termin 1 (HT 15) Skattningen föregås av en innehållsdiskussion vid ett fysiskt möte angående de aktuella

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 5

Moralfilosofi. Föreläsning 5 Moralfilosofi Föreläsning 5 Naturalism Naturalism Form av kognitivism Naturalismen säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas empiriskt och vara sanna eller

Läs mer

Pseudovetenskap och det naturvetenskapliga klassrummet

Pseudovetenskap och det naturvetenskapliga klassrummet Pseudovetenskap och det naturvetenskapliga klassrummet Vilka pseudovetenskapliga fenomen tror ungdomar på och hur kan vi bemöta detta i klassrummet? Mats Lundström, Malmö högskola Vad möter vi idag? http://www.regnbagscentret.se/

Läs mer

Exempeluppgift. Miljöproblem

Exempeluppgift. Miljöproblem Exempeluppgift Miljöproblem elevuppgift miljöproblem MILJÖPROBLEM I den här uppgiften får eleverna träna på att se orsaker till problem och förklara vilken verkan det kan få i flera led framöver. Utifrån

Läs mer

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr.

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr. Människor har alltid funderat och klurat kring den värld de lever i. I den forna antikens Grekland byggde människorna upp sin världsbild utifrån att allting är blandningar av fyra odelbara grundelement:

Läs mer

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik prövning religionskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Religionskunskap, grundläggande Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen

Läs mer

Vetenskap sökande av kunskap

Vetenskap sökande av kunskap Vetenskap sökande av kunskap Hör samman med vetenskaplig tradition & bruk av vissa metoder: En vetenskaplig kultur, enligt Sohlberg & Sohlberg (2009) Vetenskapsteori Studiet av vetenskap med rötter i en

Läs mer

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand»

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» 2016 09 11 Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» Stian på NAV kontor NAV = Socialkontor Arbetsförmedling Försäkringskassa Medverkande: Johannes Lindrupsen skådespelare och Tore Børtveit

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen?

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Hur och varför utför man vissa ritualer och handlingar inom kristendomen? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Det här ska vi lära oss i det här arbetsområdet

Läs mer

Kemi Kunskapens användning

Kemi Kunskapens användning Delmål Delmål Kemi Kunskapens användning 2010-06-14 utvecklar kunskap om hur kemiska teorier och modeller samt personliga erfarenheter kan användas för att behandla miljö-, säkerhets- och hälsofrågor,

Läs mer

Ämne Religionskunskap

Ämne Religionskunskap Ämne Religionskunskap Begrepp i ämnets inledande text Religionskunskap ett tvärvetenskapligt ämne Liksom det akademiska ämnet religionsvetenskap inbegriper skolämnet religionskunskap bland annat filosofiska,

Läs mer