Så gör du fler exportaffärer. Fem företag berättar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så gör du fler exportaffärer. Fem företag berättar"

Transkript

1 Så gör du fler exportaffärer Fem företag berättar

2 Vi hjälper dig till fler och säkrare exportaffärer Möt fem svenska företag från fem branscher. De verkar på olika marknader och skiljer sig i storlek och omsättning. Men en sak har de gemensamt de brinner för export. Därför ser de alla EKN som en viktig samarbetspartner på vägen mot sina mål. EKN finns för alla EKN främjar svensk export genom att erbjuda exportörer och banker garantier för betalning och finansiering. Oavsett om du arbetar på ett mindre företag eller på ett multinationellt företag kan du använda våra tjänster. Vi garanterar såväl enstaka affärer som hela portföljer och ingen affär är för liten. Vill du exportera till en mindre känd marknad? Är din kund okänd för dig? Eller har du en affär där kunden kräver en finansieringslösning, kort som lång? Då har vi erfarenheten, kompetensen och verktygen för att lyckas. Jobbar du på bank? Kontakta EKN EKN har flera tjänster, speciellt utformade för att öka möjligheterna för banker och andra finansiärer att hjälpa sina kunder. Våra garantier skapar kreditutrymme för finansiering av fler och säkrare exportaffärer. Telefon: Hemsida: E-post:

3 Kort om Arcam AB Huvudkontor: Mölndal Verksamhet: Tillverkning av avancerade 3D-printers Omsättning 2010: 90,5 miljoner kr Antal anställda 2010: 43 Huvudmarknader: Europa, Nordamerika och Asien Arcams Behov: Att kunna erbjuda kunden en finansieringslösning EKN:s Lösning: Fordringsförlustgaranti Magnus René VD Arcam Arcam EKN löser ekonomiska knutar Arcam utvecklar, tillverkar och säljer utrustning för direktframställning av solida komponenter i metall. Enkelt beskrivet är Arcams huvudprodukt en 3D-printer som utifrån CADmodeller framställer exakta produkter. Företagets kunder finns huvudsakligen inom flyg- och implantatindustrin. Stora affärer Arcams affärsmodell innebär ett fåtal affärer som var och en är mycket stora. Varje affär motsvarar ungefär fem till tio procent av företagets totala årsomsättning, vilket ställer höga krav på ekonomisk säkerhet. EKN gjorde skillnaden Det amerikanska bolaget CalRAM är verksamt inom flygindu strin och har varit Arcams kund sedan När de nyligen ville köpa ytterligare två maskiner för att öka produktionen, sa de hårt prövade amerikanska bankerna nej till lån. Arcams VD Magnus René kontaktade då EKN. De granskade affären och gav oss löfte om en femårig fordringsförlustgaranti, vilket gjorde att vi kunde erbjuda CalRAM en lika lång avbetalningsplan. Ordern och garantin gjorde att vår bank beviljade lånet, diskonterade fordran och betalade oss direkt. Resultatet blev alltså att vi fick ordern och större delen av intäkterna omedelbart. CalRAM fick sina maskiner och gör nu avbetalningar direkt mot banken. EKN kan verkligen lösa ekonomiska knutar, konstaterar Magnus.

4 Kort om Capella IndustrIes AB Huvudkontor: Särö Verksamhet: Design och produktion av klockor Omsättning 2010: 16,2 miljoner kr Antal anställda 2010: 7 Huvudmarknader: Europa och Asien Capella industries Behov: Säkra sin fakturafordran EKN:S Lösning: Garanti för kundfordringar JOnas Dahlgren VD Capella industries CAPELLA INDUSTRIES Ju mer vi träffas, desto mer affärer gör vi Capella Industries designar, producerar och konceptualiserar klockvarumärken. De största kunderna är flygbolag världen över som säljer produkterna taxfree. Vågar vara flexibla Capella Industries växer så det knakar. VD Jonas Dahlgren menar att en av företagets största styrkor är den flexibla inställningen att de inte sitter fast i regler och traditioner. Ändå gör de aldrig osäkra affärer: Många av våra kunder är statligt ägda i länder med starka ekonomier, som Saudiarabien och Qatar. Men när kunden finns så långt bort, är det viktigt att ha en extra säkerhet. Jag kan ge många exempel på affärer vi inte vågat göra om det inte vore för EKN. När vi har ekonomisk säkerhet vågar vi pröva nytt och vara flexibla i varje situation. EKN följer oss i tillväxten Våra klockor tillverkas i Kina, och fabrikerna vill alltid ha betalt direkt, berättar Jonas. Samtidigt ställer köparna krav på krediter, oftast 60 dagar. I takt med att vi växer handlar det om allt större summor. Det löser vi med banklån. När EKN lyfter av en del av risken, lånar banken ut mer pengar och vi kan betala fabriken och bevilja köparen kredit. Vi samarbetar gärna tätt med EKN. Det är som i alla affärssammanhang ju mer vi träffas, desto mer affärer gör vi, avslutar Jonas.

5 Kort om CUE DEE PRODUKTER AB Huvudkontor: Robertsfors Verksamhet: Industri, master och torn Omsättning 2010: 75 miljoner kr Antal anställda 2010: 23 Huvudmarknader: Europa, Asien och Afrika CUE DEE:s Behov: Säkra sin fakturafordran EKN:S Lösning: Garanti för kundfordringar HARRY CARLSSON ekonomichef cue DEE CUE DEE EKN lotsade oss snabbt till rätt lösning CUE DEE konstruerar, marknadsför och säljer master, torn och fästanordningar till telekom- och vindkraftindustrin. Unge fär 80 procent går på export. I affärer med utvecklingsländer har företaget behov av att säkra sig mot utebliven betalning. Affärer i Afrika Under 2009 och 2010 har vi sålt utrustning till Niger och Ghana, berättar Harry Carlsson, ekonomichef på CUE DEE. För oss var det nya kunder på nya osäkra marknader i länder som erbjuder relativt komplicerade affärsförbindelser. Vi kontaktade EKN som var villiga att hjälpa oss med den nödvändiga säkerheten. Därigenom kunde vi leverera, när exempelvis Ghana bestämde sig för att införa 4G-nät och beställde ett stort antal master av oss. Garantin blev lösningen Harry är mycket nöjd med samarbetet med EKN. Vi har en bra personlig kontakt med EKN som granskade affären och snabbt lotsade oss till rätt lösning. Garanti för kundfordringar innebär att EKN mot en premieavgift täcker huvuddelen av risken. På så sätt kunde vi genomföra affären utan oro för att kunderna inte skulle kunna betala. EKN har varit pålitliga och professionella från det att vi ansökte på nätet till genomförd affär. Fortsatt samarbete Det märks att de har gedigen erfarenhet från affärer i svåra länder och de kommer gärna med tips och råd på vägen, säger Harry. Vi kommer definitivt att använda EKN även i framtiden. Faktum är att vi redan är igång med en riktigt stor affär i en annan del av världen. Och här har vi kopplat in EKN direkt.

6 Kort om MODERNA VERKTYG AB Huvudkontor: Söderköping Verksamhet: Industri, verktyg till pressgjutning och plasttillverkning Omsättning 2010: 37 miljoner kr Antal anställda 2010: 19 Huvudmarknader: Asien via den svenska marknaden MODERNA VERKTYGS Behov: Tillgång till kreditutrymme LARS THUNBERG Styrelseordförande Moderna verktyg EKN:s Lösning: Motgaranti Anneli Hövre Danske Bank MODERNA VERKTYG EKN underlättar finansierings kedjan mellan svenska bolag Moderna Verktyg tillverkar och säljer verktyg till pressgjutning och plasttillverkning. Kunderna är främst svenska export intensiva företag inom fordons industrin. Eftersom Moderna Verktygs affärer leder till export i slutänden kan EKN:s mot garanti användas trots att transaktionerna faktiskt sker mellan två svenska bolag. Svenska affärer som leder till export Lars Thunberg är styrelseordförande för Moderna Verktyg. Han beskriver affärs modellen: Idag lägger vi ut tillverkningsjobbet på kinesiska företag. Vi tar in en beställning från kund och beslutar tillsammans vilken tillverkare vi ska använda. Sedan tar vi hela ansvaret för produkterna. Finansieringsbehov När vi beställer en produkt så uppstår ett finansierings behov hos underleverantören, berättar Lars. Då begär de i regel en förskottsbetalning. Vi gör samma sak och begär förskott av våra kunder. De i sin tur vill att vi garanterar det förskottet, varför vi vänder oss till vår bank som kontaktar EKN. På så sätt löser vi hela finansierings kedjan. I samarbete med Danske Bank Anneli Hövre är kundansvarig på Danske Bank. Moderna Verktygs affärer innebär inte bara krav på förskott utan medför också andra kostnader, exempelvis för material. När vi tecknar en motgaranti från EKN som täcker 75 procent av förskottsbetalningen kan bolaget använda sina säkerheter till andra typer av krediter. Att ansöka och få en EKN-garanti beviljad är en snabb och smidig process.

7 Kort om SAFEAERO I TRELLEBORG AB Huvudkontor: Trelleborg Verksamhet: Industri, avisningsmaskiner Omsättning 2010: 125 miljoner kr Antal anställda 2010: 36 Huvudmarknader: Asien, Nord amerika och Europa SAFEAEROS Behov: Rörelsefinansiering under produktionsfasen EKN:S Lösning: Rörelsekreditgaranti CHRISTER HANSSON NORDEA CURT HERRSTRÖM VD Safeaero SAFEAERO Konkurrenskraftig finansiering är ett måste idag Safeaero är världsledande inom utveckling och tillverkning av avisningsmaskiner till flygplan. Företaget har varit först ut med flera innovationer och ligger i framkant när det gäller användarvänlighet. Safeaero växer fort och säljer idag maskinerna till flygplatser och flygbolag över hela världen. att tillverka. För att ställa ut checkkrediter av den här storleken behöver vi en trygghet. EKN:s rörelsekreditgaranti lyfter av en del av risken så att vi blir ersatta vid utebliven eller försenad betalning. Tack vare samarbetet flyter Safeaeros affärer på friktionsfritt. Konkurrens under kontroll Nordea och EKN i nära samarbete Curt Herrstöm har varit Safeaeros VD i 13 år. Det finns ett antal amerikanska tillverkare, men det är en duktig dansk aktör som är det största hotet. För att möta dem måste vi erbjuda konkurrens kraftiga finansieringslösningar. Det är framför allt Nordea som har kontakten med EKN säger Curt Herrström. Allt fungerar utmärkt och jag kan bara vara glad. Vi på Nordea i Malmö använder EKN frekvent, berättar Christer. Vi träffas med jämna mellanrum för att diskutera specifika kundcase eller för allmänt informationsutbyte. Rörelsekreditgaranti en smidig lösning Christer Hansson är kundansvarig på Nordeakontoret i Malmö: Safeaeros omsättning var 125 milj oner En avisningsmaskin kostar mellan 6 och 10 miljoner och tar 6 till 7 månader

8 LEON AB EKN din säkerhet i exportaffärer EKN är en myndighet med uppgift att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör vi genom att erbjuda garantier för betalning och finansiering, tillsammans med rådgivning om affärsstruktur och riskhantering. Våra tjänster ger dig en större säkerhet, ökad konkurrenskraft och fler möjligheter till lyckade exportaffärer. Exportkreditnämnden Kungsgatan 36, Box 3064, Stockholm Tel

Finansiera ditt företag

Finansiera ditt företag 24-SIDIG HANDBOK Finansiera ditt företag Så hittar du kapital för att starta och växa Värde 79 kr I samarbete med: Idag hjälper vi ytterligare företag att växa! Varje dag får 100 svenska företag rådgivning,

Läs mer

Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation

Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation 6. SO har ordet 8. Vd har ordet 10. Finansiella nyckeltal 11. Viktiga händelser 12. Peter Yngwe 30 år på sek 16. Uppdrag och

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

SUPREME. förvärvet breddar vår verksamhet. AP&T efterfrågan på presshärdning ökar kraftigt. Superrena pulverstålen dubbel livslängd på verktygen

SUPREME. förvärvet breddar vår verksamhet. AP&T efterfrågan på presshärdning ökar kraftigt. Superrena pulverstålen dubbel livslängd på verktygen SUPREME UDDEHOLM SVERIGE Nr 1 2014 AP&T efterfrågan på presshärdning ökar kraftigt Superrena pulverstålen dubbel livslängd på verktygen A Teknik nu även verktygsmakare förvärvet breddar vår verksamhet

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

Så blir du agent med rätt att sälja

Så blir du agent med rätt att sälja I dag är det enklare än tidigare att utvidga sin verksamhet genom att exportera produkter och tjänster till andra länder. Det går också lättare att importera produkter och sälja på den svenska marknaden,

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget En kundtidning från HRM Affärsutveckling 2 oktober 2009 HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget Det fanns ett behov av coaching hos cheferna Ulrika Frisk,

Läs mer

Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn

Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn Inträdesanförande i Kungl Krigsvetenskapsakademien avd IV den 16 oktober 2008 av Magnus Sjöland jag har ett spännande jobb. Det är ett

Läs mer

Rätt person på fel plats

Rätt person på fel plats Rätt person på fel plats Minst tre vinnare framträder tydligt i historien om Magnus Karlsson. Uniks kärriärprogram löser upp låsta positioner och tunga problem. Magnus Karlsson gick den långa vägen på

Läs mer

INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923

INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923 20 13 INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923 2 XXXXXXXXXXX 1923 2013 INTRUM JUSTITIA Intrum Justitia hjälper sedan 90 år kunder inom många branscher med kredithantering.

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Vad gör en entreprenör? 1/7

Vad gör en entreprenör? 1/7 i Lektionshandledning #171 Tema: Vad gör en entreprenör? Ämne: SO, Ekonomiska ämnen Rekommenderad årskurs: 8-9 & Gymnasiet Vad gör en entreprenör? 1/7 Lektionslängd: 120 minuter, välj enstaka delar ur

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Slutrapport Laddat för kunskap

Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport för projektet Laddat för kunskap, 381111, mars 2015 Om Power Circle. Power Circle är en medlemsorganisation, med syfte att stärka, stödja och främja svensk el

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden KortAccept Raka vägen till företagets konto Med KortAccept erbjuder Nordea en lösning som: ger en snabb och säker korthantering fungerar för alla ledande kort på marknaden är enkel för dig och din personal

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Tillsammans bygger vi Svevia.

Tillsammans bygger vi Svevia. Tillsammans bygger vi Svevia. För dig som arbetar på uppdrag av oss på Svevia. Vart är vi på väg? 2 Resan har börjat. Den här trycksaken vänder sig till dig som arbetar tillsammans med oss på Svevia. Du

Läs mer

Allsidig rådgivare som tar hand om helheten inom ekonomi, skatt och juridik

Allsidig rådgivare som tar hand om helheten inom ekonomi, skatt och juridik Allsidig rådgivare som tar hand om helheten inom ekonomi, skatt och juridik Sund Rådgivning med 30 års erfarenhet av affärsutveckling Sund Rådgivning har som uppgift att stötta och ge råd till dig som

Läs mer

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo!

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo! Balkonginglasning Vi gör det trevligare att bo! Inglasning en långsiktig och lönsam investering! Att glasa in balkongen är ett klokt beslut oavsett om det gäller dig som bostadsrättsinnehavare, som bostadsrättsförening

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

SVENSK E-HANDEL DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR

SVENSK E-HANDEL DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR SVENSK E-HANDEL DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR SVENSK E-HANDEL 1 Intro - Daniel Larsson E-handeln i Sverige Betala på nätet Nordisk utblick Ordlista 4-5 6-19 - 27 28-37 38-39

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

MötSandvik SEPTEMBER 2005. Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld

MötSandvik SEPTEMBER 2005. Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld MötSandvik SEPTEMBER 2005 Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld * Procentuell förändring jämfört med samma kvartal föregående år i fast valuta för

Läs mer

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen Yrkeshögskolan Uppdragsutbildning Yrkesvux utbildning i svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning särskild utbildning för vuxna VUXENUTBILDNING Träffsäker utbildning!

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer