Samarbetsprojekt inom Samarbetsåtgärden mellan Leader 3sam, Leader Mittland, Leader Åres Gröna Dalar, Leader Storsjöbygden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samarbetsprojekt inom Samarbetsåtgärden mellan Leader 3sam, Leader Mittland, Leader Åres Gröna Dalar, Leader Storsjöbygden"

Transkript

1 Idéracet Samarbetsprojekt inom Samarbetsåtgärden mellan Leader 3sam, Leader Mittland, Leader Åres Gröna Dalar, Leader Storsjöbygden PROJEKTPLAN 1. Projektnamn Idéracet 2. Projektidé Vi vill fånga upp och stimulera ungas idéer och visioner om landsbygdens utveckling genom att arrangera en idétävling för unga Idéracet. Tävlingen planeras att genomföras 2012, 2013 och Gemensamt för Åres Gröna Dalar, 3sam, Mittland och Leader Storsjöbygden är att vi vill att våra ungdomar ska bo kvar på landsbygden och att de känner att de själva kan påverka sin framtid där. Att lyckas skapa en utveckling där unga ser det som ett reellt alternativ att stanna på landsbygden och att rekrytera unga till landsbygden är en gemensam överlevnadsfråga! De tävlande kan även om de inte vinner söka stöd för genomförandet av sina idéer hos respektive Leaderområden. Tävlingen fungerar därtill som en kanal mellan unga och beslutsfattare. Det blir tydligare för beslutsfattare vilka de unga är och vad de vill. Det hela präglas av ett ömsesidigt kunskaps- och insiktsutbyte. Utifrån testomgången med Idéracet 2011 (läs mer under punkt 3. Bakgrund) har vi vässat och fördjupat tävlingsupplägget, så inför Idéracet 2012 kommer tävlingen att ha en tydligare frågeställning som vi hoppas kan locka fram mer konkreta idéer. Projektet innehåller därtill utbildningspaket för mentorer och jury kring vad som driver unga och hur man uppmuntrar dem i sitt entreprenörskap. Samtliga jurymedlemmar och mentorer kommer erbjudas att delta i 1-3 föreläsningar kring ungdomar och landsbygdsutveckling för att på så sätt få en spetskompetens inom området. 2.1 Bakgrund Sensommaren 2010 påbörjades samtal mellan projektledarna i Storsjöbygdens ungdomsprojekt Sixten och Mittlands motsvarighet Ungdomschansen om ett samarbete kring ungas idéer. Åres Gröna Dalar och 3sam bjöds snabbt in i samtalet, som från första början handlade om en inspirationsresa för att marknadsföra Leadermetoden hos unga. Det kan vara svårt att engagera ungdomar att tänka landsbygdutveckling. Detta förenklade vi genom att mobilisera tankar och idéer utifrån en metod där man tävlar. Beslut togs därför snabbt om att i första hand samarbeta om en idétävling. Hösten 2010 fortgick planeringen och under våren 2011 genomförde vi Idéracet 2011 som en förstudie inom ramen för våra respektive paraplyprojekt inriktade för att underlätta för unga att genomföra sina egna idéer: Sixten (3sam och Storsjöbygden), respektive Åres Gröna Dalars Ungdomsfond och Ungdomschansen (Mittland). Tävlingen är en lagtävling med lag om minst 3 ungdomar 13 till 25 år bosatta inom deltagande Leaderområden. Lagen formulerade svar på de båda frågorna:

2 Varför bor Du kvar i din hembygd år 2030? Så här ska vi göra för att nå dit? Tävlingen marknadsfördes via Facebook, Leaderområdenas webbsidor, kommunernas webbsidor och via respektive projektledares kontaktvägar. Tävlingen fick mycket publicitet både i radio och tidningar i Jämtland och Västernorrland. 43 ungdomar fördelade på 13 lag tävlade genom att maila in sina tävlingsbidrag. Varje tävlande lag blev erbjudna en mentor för att vidareutveckla idéerna inför en presentation inför jury i Trångsviken i mars Mentorerna kom från såväl offentlig verksamhet som näringslivet och hade som uppgift att coacha lagen. Juryn bestod av en mix av representanter för Leader och lokalt näringsliv. Det vinnande laget kom från Ånge och ville göra film. Laget fullständigt golvade juryn med sin stolthet för sin hembygd och sitt perspektiv på Ånge som en plats full med framtidspotential. Tävlingen fungerade således som marknadsförare för Leader i allmänhet och ungdomsprojekt i synnerhet. Vi upplevde dessutom att det blev en lärandeprocess och ett skapande av kontaktytor mellan ungdomar, offentliga organisationer och företagare. Helt enkelt ett partnerskap av ideella sektorn, näringsliv och offentligheten som på ett nytt och unikt sätt samarbetar utifrån ungas kompetenser. En framgångsfaktor inför och vid genomförandet av Idéracet 2011 var det sätt som ansvar och genomförande fördelades mellan deltagande Leaderområden. Tävlingen kommer eventuellt att inkludera fler leaderområden i samarbetet. Höga kusten, Sollefteå och Timrå har visat intresse. 3. Varför vill ni genomföra projektet? Det kan vara svårt att fånga upp ungdomars idéer och visioner om landsbygdsutveckling, men genom att locka till en tävling blir det ett större intresse. Därigenom blir det även lättare att knyta upp beslutsfattare som kan vara betydande för ungdomarnas idéer och föra landsbygdsutvecklingen framåt. Mentorer och jury får spetskompetents i hur ungdomar tänker och det ges tillfälle för ett nätverksbyggande mellan deltagande LAG-grupper. Syftet är att: Lyfta ungdomars idéer och visioner Ta till vara på ungdomars kreativitet Stötta ungdomar som vill förverkliga sina idéer Skapa nära relationer mellan ungdomar, beslutsfattare och entreprenörer Skapa förutsättningar och lyfta känslan, att det är finns möjligheter med att bo på landet och att man själv kan påverka sin framtid.

3 4. Finns det liknande projekt? Tävlingen har allmänt paralleller till andra initiativ inom Landsbygdsprogrammet som jobbar med tävling som metod för idéutveckling. I Jämtland har vid ett par tillfället arrangerats Dragon s nest/draknästet i samarbete mellan bl.a. Rotary och Ungt Företagande (UF). Denna tävling är ett 24- timmarsrace där man tävlar i lag. Den största skillnaden är att Idéracet riktas sig till landsbygdens ungdomar och landsbygdsfrågor specifikt och att vår målgrupp har ett större åldersspann. 5. Hur ser verksamheten ut vanligtvis? Det bedrivs idag ungdomsverksamhet i samtliga deltagande Leaderområden. Ungdomar har möjlighet söka stöd för sina idéer i våra respektive paraplyprojekt för ungdomar. Idéracet kommer i och med detta gemensamma projekt ligga utanför detta men det kan ske en synergieffekt däremellan. 6. Vilka ska genomföra projektet? Projektanställda på Leaderkontoren jobbar gemensamt operativt i projektet. LAG-grupperna involveras t ex som jury. LAG-grupperna kommer även att beredas plats i en referensgrupp. Kontaktperson Leaderorganisation eller telefon Ansvarsområden Catarina Nordin Åres Gröna dalar ideracet@ungdomschansen. se Sandra Gardmo 3sam ideracet@ungdomschansen. se Susanne Persson Anki E. Nilsson Sören Oscarsson Mittland Storsjöbygde n 3sam ideracet@ungdomschansen. se ideracet@ungdomschansen. se Dessa arbetsområden tänker vi oss ska ingå: Referensgrupp Planeringsgrupp som informerar sig om projektet, godkänner marknadsföringsplan och som kan ändra i projektets inriktning i samarbete med projektledningsgruppen om så är motiverat. Referensgruppen har också rollen att informera LAG. (1 repr/leaderområde) Projektledningsgrupp: består av en projektledare per Leaderområde.

4 Samordnande projektledare: fungerar som spindeln i nätet och tar ansvar för att projektplanen följs och bryter ner uppgiften i en mer detaljerad tids- och aktivitetsplan längs med resans gång. Ansvaret att referensgruppen får rapporter ligger också i denna funktion. Beslut om större avsteg från projektplan och överenskommen budget tas av referensgruppen i samråd med projektledaren och ansvarig Länsstyrelse. Dokumentation och framtagande av lägesrapporter. Spindeln i nätet Ansvar för att projektplanen följs och bryter ner uppgiften i en mer detaljerad tids- och aktivitetsplan längs med resans gång. Ansvarar för att referensgruppen får rapporter. Rapporterar om större avsteg från projektplan samt överenskommen budget med referensgruppen och ansvariga länsstyrelser. Dokumentation och framtagande av lägesrapporter. Ansvar för administrerande funktion Administratör Administration av fakturor och underlag för projektredovisning, arkivering av dokumentation. Övriga Leaderområden anställer sina projektledare som jobbar i projektet och belastar projektet genom att fakturera det koordinerande Leaderområdet som Övrig kostnad. Det koordinerande Leaderområdet fördelar kostnaderna enligt procentnyckel och fakturerar ut. Det administrerande Leaderområdet upprättar underlag för rekvisition vilket innebär att samtliga kan använda detta underlag. Administration av fakturor Arkivering av dokumentation Fördela ut kostnader enligt procentnyckel och fakturera ut. Marknadsföring Ansvarig för marknadsföringen lägger vid projektets början upp en plan för marknadsföringen i samråd med referensgruppen. Planen kommer att omfattas av: radio, tv, tidningar, annonser och artiklar. Marknadsföringsplan färdigställs i mitten av oktober. Ansvarar för marknadsföringsplan, i samråd med referensgruppen Press Pressansvarig utses som tar huvudansvar för pressens information och frågor och ser till att koppla ihop pressen med rätt representant inom organisationen. Webb Webbansvarig för en ny webb som byggs upp kring Idéracet och som också integrerar sociala medier.

5 Skapande av webbsida. Underhåll av webbsida. Detta inkluderar moderera sociala medier. Deltävling/ar Ansvarar för tävlingen under tävlingsdagen: lokalbokning, kollar lokalerna på förhand, förtäring på plats, teknik, listor på tävlande och hålltider mm. Samt aktiviteter under tävlingsdagen, workshops. Lokalbokning. Kolla lokalerna på förhand Förtäring på plats Teknik datorer., kanon, kamera, uppkoppling, skärm listor på tävlande allergier hålltider Vid många inlämnade bidrag så sker urval av LAG. I deltävlingen bereds plats procentuellt utifrån storleken på deltagande Leaderområden. Antal deltagande bidrag till deltävlingen baseras på procentuppdelningen mellan områdena. Final Ansvarar för tävlingen under tävlingsdagen: lokalbokning, kollar lokalerna på förhand, förtäring på plats, teknik, listor på tävlande, aktiviteter under dagen och hålltider m m. Ansvarar för tävlingen under tävlingsdagen. Lokalbokning, samt kolla lokaler på förhand Teknik Listor på tävlande Stämma av med finallag om det finns deltagare som är minderåriga (målsman). Avtal? Boende Deltagare under 18 år åtföljs av målsman/ansvarig. Max 5 deltagare per ansvarig. Finalevenemangssamordnare Ansvarar för att förpackningen av tävlingen Idéracet påbörjas. Workshops/föreläsningar

6 Söka upp samarbetspartners Lokalbokning, samt kolla lokaler på förhand Aktiviteter under dagen. Förtäring på plats teknik Mentorsansvarig Gör en planering för mentorerna som kopplas in i projektet på ett tidigt stadium och som samlar sig till 1-3 utbildningsdagar med föreläsare och strukturering av uppgiften. Mentorerna kommer att rent praktiskt kopplas ihop med lagen på ett senare stadium. Mentorerna kommer att kopplas samman med de lag som går vidare från deltävlingen (5st) och kommer jobba längre och mer intensivt med dessa lag (ca 1 månad). Varje deltagande Leaderområde rekryterar sina mentorer (1 per kommunområde, dvs. om det finns 3 kommuner i Leaderområdet så rekryterar man 3 mentorer). Planeringsplan för mentorerna 1-3 utbildningsdagar för jury, mentorer och LAG representanter Workshops/föreläsare Utbildningsdagarna kommer innehålla ex. lärprocesser kring hur bedömer man ett bra projekt med leader hattar på, vad är drivkrafter och vad bör man tänka på för att inte släcka dessa och hur ser forskningen på vad ungdomar påverkas av i sitt val att bo kvar i sin hembygd eller ge sig av och har vi vuxna någon del i detta. Juryansvarig Ansvarig för rekrytering av jury med en sammansättning som spänner över ett 3-partnerskap och med representation över hela det geografiska området. Juryn består av 4 personer, 3 representanter från 3-partsmodellen och en ordförande. Obligatorisk närvaro vid utbildningsdagarna för juryn. De kommer att bedöma bidragen vid två tillfällen, dels deltävling och sedan final. Juryansvarig ansvarar för att upprätta avtal med jury samt alla kontakter och information inför tävlingen för att de ska kunna genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Upprätta avtal information Sponsoransvarig Ansvarar för att skapa relationer med lämpliga sponsorer, ta fram material, samt skapa samarbetsavtal. Logistik Vid behov: Ansvarig för ev. inhyrning av transportmedel och koordinering av chaufförer i samband

7 med tävlingsdagar. 7. Vem riktar sig projektet till? Projektet vänder sig till ungdomar mellan år i Åres Gröna Dalar, 3sam, Mittland och Leader Storsjöbygdens områden, samt ev. ungdomarna i Leader Timrå, Höga Kusten och Sollefteå. 8. Vilka mål ställer ni upp i projektet, vid projektets slut och på lång sikt? Mål och vad som ska mätas Utgångsvärde Målsättning Antal tävlande ungdomar 0 80 Antal tävlande lag 0 20 Antal inlämnade tävlingsbidrag 0 20 Antal idéer som går vidare till att bli verklighet 0 10 Antal mentorer Vad ska ni göra? I och med att vi anordnat Idéracet 2011 känner många redan till tävlingen. Inför Idéracet 2012 kommer vi att ta kontakt med ungdomar mellan år genom en ny Idéracet webb som tas fram inom projektets ram. Idéracet finns redan som Facebook-grupp, denna utvecklas och integreras i webben så vi kan posta nyheter och så att unga kan ställa frågor och dylikt inför tävlingen. Annonser i tidningar mm. Preliminärt är grundtexten för tävlingen denna: Har ni en idé som skulle utveckla er hembygd- Beskriv då den på ett A4 och förklara hur denna idé kan få människor att vilja bo kvar i bygden eller flytta dit. Bidrag tar vi sedan emot mellan till oss senast (första tävlingsåret). Vi sätter ett tak på bidrag som kan komma med i deltävlingen (pga. att en deltävling inte kan vara för lång för att kunna hanteras praktiskt). Om vi får för många bidrag så sker en första sållning enligt följande: Ett första urval sker då utifrån hur bidragen kommit in geografiskt. De bidrag som kommer från ett visst Leaderområde hanteras av en liten grupp bestående av projektledare samt representant från LAG och/eller VL. Max 20 bidrag går vidare till en deltävling som genomförs fysiskt någonstans inom våra Leaderområden. Om fler än fyra Leaderområden är med i samarbetsprojektet som kommer det att bli två deltävlingar vars finalister sedan möts i finalen. I deltävlingen presenterar varje lag sin idé för jury under ca 10 minuter. Juryn kommer liksom LAG-grupperna baserad på Leaders treparts-metod och sätts samman av representanter från Leaderområdena. Här sker också ett korsvis lärande mellan LAG-grupperna då de träffas först på förberedande utbildningar tillsammans med mentorer, sedan vid de båda jurytillfällena (deltävling + final). Juryns uppgift är att bedöma bidragen och utse 5 finalist-

8 lag. Finalisterna från deltävlingen paras ihop med en mentor som kommer att coacha lagen och också hjälpa dem att jobba vidare på idén och presentationen av denna. Mentorerna och lagen har ca 1 månad på sig. De får också tillgång till en mindre summa pengar om de behöver köpa in något för idéutveckling eller presentation. Finalen kommer att arrangeras under 24 timmar på en konferensanläggning inom våra områden, preliminärt i Åre. Med hjälp av sponsorer kommer det slutliga vinnarlaget kunna kamma hem ett förstapris på : -. (Prissumman ligger alltså utanför projektet). Ett eller flera hederspris kommer också instiftas för att uppmärksamma bra bidrag som dock inte vinner huvudpriset. En ambition är att givetvis att alla bra idéer som kommer fram kan genomföras med Leaderstöd och att tävlingen därmed rekryterar bra projektidéer och stimulerar projektaktivitet. AKTIVITETSPLAN Aktivitet Startdatum Slutdatum Marknadsföring Sätta samman en jury Söka lämpliga mentorer Föreläsning för mentorer, jury och projektledare Deltävling Final Efterarbete, utvärdering och planering nästkommande tävling Vilket är det geografiska verksamhetsområdet Projektet kommer genomföras i Bräcke, Berg, Ånge, Åre, Krokom, Ragunda och Strömsund respektive på landsbygden i Östersunds och Sundsvalls kommuner. (+ Timrå, Sollefteå och Höga kustens kommuner om de deltar.) 11. Hur ska ni sprida resultatet Resultatet av projektet, dvs. tävlingsbidragen kommer gagna både kommuner, Leader och näringsliv eftersom allt handlar om hur man bäst utvecklar sin hembygd och gör den mer lockande. Dessa bidrag kommer vi sprida till både LAG och respektive kommuner för att på så sätt ge dem möjlighet att se över dem och utvärdera vad/vilka som kan vara aktuella att genomföra.

9 Indikatorer Utgångsvärde Målsättning Antal deltagare i projektet Antal Leaderprojekt (Sixten, Ungdomschansen mm) som initieras av ungdomar Hur ska verksamheten se ut efter projektets slut I detta projekt vill vi jobba samlat under 3 år för att bygga upp tävlingen Idéracet och under den tiden hoppas vi åstadkomma en statushöjning för unga idéer och ung drivkraft som vi tror och hoppas flera vill vara med och dela med sig till. Förhoppningen är att vi kring detta förhållningssätt bygger ett starkt varumärke (Idéracet) som skall fortleva även efter 2014 som under projekttiden utvecklas till ett koncept som i förlängningen kan drivas med egen ekonomisk drivkraft.

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Anitha Barrsäter och Mikaela Berghäll vid Leader Nedre Dalälvens besök i Pomoväst 2008. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

AB Jämtland blir AB Sverige

AB Jämtland blir AB Sverige abjamtland.se AB Jämtland blir AB Sverige Från etablerade företagare till nya företagare. För tredje gången arrangerar vi företagstävlingen AB Jämtland där människor med idéer, passion och mod kan vinna

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Sixten Journalnummer: 2008-2715 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas.

Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas. Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas. 1. Namn på projektet: Mooseum 2. Kontaktperson för projektet (projektledare):

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2011-11-25 Innovationstävling för studenter Sverige Det nya matlandet 1. Sammanfattning Skapat en helt ny innovationstävling inom svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Textilkonst och Sportvagnsträff Kulturcheckens namn Roland Haraldsson Sökande (Namn/Förening) 520612-5717

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2010-03-18 Diarienummer:2008-007 L Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Svenljunga BTK Ungdomscheckens namn Tinel Gherasim Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: 2013-06-03 Diarienummer: 2008-008 CM Kulturcheckens namn We Identity: Mötas i Rydal Sökande (Namn/Förening) Sebaian Kjersén Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Läs mer

Ungdomsparaply. Ett av ungdomsminiprojekten var Splasch, som genomfördes i Tärnsjö, Heby kommun kr

Ungdomsparaply. Ett av ungdomsminiprojekten var Splasch, som genomfördes i Tärnsjö, Heby kommun kr Ungdomsparaply Ett av ungdomsminiprojekten var Splasch, som genomfördes i Tärnsjö, Heby kommun. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kia Olofsdotter Kommuner: Hela området

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Skate och BMX i Viskafors Ungdomscheckens namn Viskafors Kommundels föräldraförening Sökande

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-12-07 Diarienummer:2008-009 AA Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Nossans Fiber Företagscheckens namn Nossans fiber ekonomiska förening Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Tågdagarna i Landeryd Journalnummer: 2010-6360 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Landsbygd

Läs mer

Telefon: 063 46208 Mobiltelefon: 070 3215936

Telefon: 063 46208 Mobiltelefon: 070 3215936 Ansökan Sixten 1. Namn på projektet: Byskogen cykelbana 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Fredrik Persson Ålder: 18år Adress: Orionvägen51 Postadress: 83155 Östersund Telefon: 063 46208

Läs mer

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Åse Theorell Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Föreläsningen ikväll Era förväntningar och frågeställningar Min bakgrund och vad jag

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Förstudie Integration

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Förstudie Integration Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-10-31 Projektnamn Förstudie Integration Journalnummer 2010-7716 Diarienummer TM080 Stödmottagare/projektägare Leader

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 NVGF Juniorprojektet 2013 Sida 1 (8) NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planeringskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Telefon: 063-10 61 16 Mobiltelefon: 073-835 34 54

Telefon: 063-10 61 16 Mobiltelefon: 073-835 34 54 Ansökan Sixten 1. Namn på projektet: Dom har ju allt - Storsjöbygden 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Matilda Amundsen Bergström Ålder: 22 Adress: Landgången 4 Postadress: 831 61 Östersund

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:20111002 Diarienummer:2008-009 AN Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Örsås Revesjö Fiberförening Företagscheckens namn Örsås Revesjö Fiber Ekonomisk Förening

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Förstudie Kullaleden och Skåneleden Nordväst Kullaleden under tiden mellan projekten har

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Mellanlanda 2009 Kulturcheckens namn Länsbygderådet Sjuhärad Sökande (Namn/Förening) 868401-2795 0320-910

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Ålhajking- Konst o Gourmetvandringar Journalnummer: 2010-1490 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

INNOVATION CAMP. 9-10 november 2010, Campus Norrköping. Koncept, praktiska detaljer program

INNOVATION CAMP. 9-10 november 2010, Campus Norrköping. Koncept, praktiska detaljer program INNOVATION CAMP 9-10 november 2010, Campus Norrköping Koncept, praktiska detaljer program & Innovation Camp BAKGRUND Innovation Camp är ett koncept som riktar sig till gymnasieungdomar. Under 24 timmar

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Järnkraft Journalnummer: 2009:7722 (2009 och 2010) 2010:7771 (2011) Namn på LAG

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-03-15 Diarienummer:2008-007 K Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Utbildning lerduveskytte Ungdomscheckens namn Svenljunga skytteförening Sökande

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ungdomscheckens namn VKU - VÅRGÅRDA KRISTNA UNGDOMSRÅD Sökande (Namn/Förening) 864000-6667 0738

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2013 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Projektplan Bilaga 1. 1. Projektnamn Lärsemester

Projektplan Bilaga 1. 1. Projektnamn Lärsemester Projektplan Bilaga 1 1. Projektnamn Lärsemester 2. Projektidé Projektet syftar till att pröva ett koncept/upplägg kring upplevelser och lärande. Att utveckla ett nytt tänk, där semestern kombineras med

Läs mer

Dokumentation workshop 25 okt

Dokumentation workshop 25 okt Dokumentation workshop 25 okt Grupp 1 Deltagare: Solveig, Kristina, Parmis och Anil Postit-lappar/förslag inom Möjligt idag/inom kort Prioritet 1. Skolutbyte Utbyte mellan elever i skolor, på landsbygden

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Verksamhetsplan. Fastställd på höstmötet

Verksamhetsplan. Fastställd på höstmötet Verksamhetsplan 2016 Fastställd på höstmötet 25.11.2015 Fastställd på höstmötet 25.11.2015 Innehåll Introduktion... 3 Medlemmar... 3 Kontoret... 4 Strategin... 4 Engagera Åland... 5 Samarbete med landskapsregeringen...

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

1. Namn på projektet: Scenbyggnation och marknadsföring med Teater Verbal till teaterproduktion. Telefon: - Mobiltelefon: 076-8113134

1. Namn på projektet: Scenbyggnation och marknadsföring med Teater Verbal till teaterproduktion. Telefon: - Mobiltelefon: 076-8113134 Ansökan Sixten 1. Namn på projektet: Scenbyggnation och marknadsföring med Teater Verbal till teaterproduktion 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Olle Olsson Ålder: 21 Adress: Åsvägen

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Gårdarna runt sjön Turismcheckens namn Näringsliv Ulricehamn AB Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Stenkyrka Affären Journalnummer: 2010-3948 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Gotland Kontaktperson

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2012

NVGF projektplan för juniorutveckling 2012 Sida 1 (9) NVGF projektplan för juniorutveckling 2012 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planerinskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande för distriktets klubbar

Läs mer

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 NVGF Juniorprojektet 2015 Sida 1 (5) NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 Allmänt NVGFs Juniorprojekt består av en samling åtgärder med syfte att utveckla distriktets juniorverksamhet samt stimulera

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Växtkraft Östervåla. Föreningskansliet erbjuder tjänster till föreningar, småföretagare och privatpersoner.

Växtkraft Östervåla. Föreningskansliet erbjuder tjänster till föreningar, småföretagare och privatpersoner. Växtkraft Östervåla Föreningskansliet erbjuder tjänster till föreningar, småföretagare och privatpersoner. Projektägare: Östervåla utvecklingsråd, ideell förening Projektledare: Viktoria Landén Kommun:

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras fölnde förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Det händer på landet i Pite Journalnummer: 2009-5873 Namn på LAG grupp som nominerar: Spira

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt!

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! Leader Söderslätt Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! www.soderslatt.com Vad är LEADER? Leader* är ett EU initiativ och en del av Sveriges Landsbygdsprogram. Målet är att stödja en hållbar

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck KAVAI Företagscheckens namn Namn Sökande (Namn/Förening) 0706933944 Person-/Organisationsnummer Telefon

Läs mer

Efterfrågestyrt. 600 113 kr

Efterfrågestyrt. 600 113 kr Efterfrågestyrt Besökare vid Fallens Dag. Projektägare: Destination Älvkarleby ideell förening Projektledare: Chatarina Östlund/Josefin Ronnerfors Kommun: Älvkarleby Dnr: 121 Jnr: 2012 6724 Projekttid:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA

VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA Verksamhetens syfte Frisk & Fri Uppsala verkar för ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva. Föreningens verksamhet syftar till att:

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Landsbygdsutveckling Stora Skedvi 2010

Landsbygdsutveckling Stora Skedvi 2010 Landsbygdsutveckling Stora Skedvi 2010 Projektet vill att området Yttersätra ska planläggas för att på sikt möjliggöra boende där. Projektägare: Stora Skedvi sockenråd & framtidsgrupp, ideell förening

Läs mer