Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland"

Transkript

1 Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2013 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning 6.4 Företagsstarter 7. Medlemmar och samarbetspartner 8. Konkurrenter 9. Ekonomi 10. Handlingsplaner och uppföljning 11. Inriktningsmål 2017 Bilaga sammanställning mål, Nyföretagarbarometern

2 1. Bakgrund NyföretagarCentrum startade 1985 och är Sveriges ledande kraft för nyföretagande fick personer rådgivning och av dessa startade drygt företag. NyföretagarCentrum finns i cirka 200 av Sveriges 290 kommuner. Efter 3 år är 81 % av företagen verksamma. För övriga aktörer är motsvarande siffra 61 %. Om företagarna deltagit i mentorprogrammet är överlevnaden efter 3 år 89 %. Antalet konkurser är mindre än 1 %. Paraplyorganisationen NyföretagarCentrum bistår lokala NyföretagarCentrum med itstöd, rådgivningsverktyg, utbildning, trycksaker, mässor och liknande. NyföretagarCentrum ansvarar för certifiering av lokala NyföretagarCentrum och diplomering av rådgivare. Verksamheten finansieras av medlemmar och samarbetspartner, i huvudsak från privata näringslivet, men även kommuner, organisationer och myndigheter bidrar. NyföretagarCentrum Jämtland bildades den 25 augusti 2010 med konstituerande stämma och val av styrelse. Under 2010 och 2011 fanns verksamheten enbart i Östersunds kommun utökades verksamheten till att omfatta fyra kommuner: Östersund, Krokom, Strömsund och Berg. 2. Organisation NyföretagarCentrum Jämtland är en ideell förening med en ideell styrelse. Privata näringslivet och organisationer är representerade i vår styrelse. Verksamheten leds av en verksamhetsansvarig och för rådgivningen svarar sju rådgivare. Samtliga är egna företagare. 3. Vision Vi skapar de bästa förutsättningarna för start av nya företag i länet. 4. Affärsidé Vi erbjuder kostnadsfri, individuell, konfidentiell och affärsmässig rådgivning från företagare till blivande företagare.

3 5. Marknad och andra aktörer 5.1 Marknad Till och med oktober 2012 har 750 företag startat i Jämtlands län, en minskning med 14 % jämfört med föregående år. Av de startade företagen utgör 220 enskilda firmor och handelsbolag samt 422 aktiebolag. Uppskattningsvis startar 800 företag i länet under Inom vårt verksamhetsområde (4 kommuner) har 466 företag startat per , varav 156 enskilda firmor och handelsbolag samt 310 aktiebolag. Bedömningen är att cirka 525 företag kommer att starta under Om verksamheten utökas till att omfatta även Bräcke och Ragunda kommun är bedömningen att cirka 600 företag kommer att starta i de 6 kommunerna under Per har vi medverkat till 24 % av företagsstarterna, 56 % av enskilda firmor och 8 % av aktiebolag. Att vi medverkat till så låg andel aktiebolagsstarter förklaras av att många av aktiebolagen är ombildningar i befintliga bolag och hanteras av ägare och revisorer. NyföretagarCentrum totalt i hela Sverige medverkar till 17 % av företagsstarterna. Marknaden för 2013 är beroende av konjunkturläget och situationen på arbetsmarknaden. Svag konjunktur minskar benägenheten att starta företag medan däremot många varsel och uppsägningar ökar antalet företagsstarter. En bedömning är att trenden med färre företagsstarter under 2012 jämfört med 2011 (-14 %) fortsätter under En grov uppskattning är att företag kommer att starta i de 6 kommunerna, där vi planerar att ha verksamhet. 5.2 Andra aktörer ALMI Mitt AB är en samarbetspartner och hänvisar en stor del av kunderna till oss. ALMI Mitt AB leder ett speciellt projekt för invandrar kvinnor som vill starta företag. ALMI Mitt AB har också öppnat ett kontor med både finansiering och nyföretagarrådgivning i Åre. Arbetsförmedlingen har upphandlat en konsultfirma, EGT, som granskar affärsplaner för utbetalning av starta eget bidraget. Några andra aktörer för nyföretagande är Näringslivskontoren, Business Incubator (innovationsföretag), Coompanion (kooperativa företag) samt Ung Företagssamhet (grund- och gymnasieskolan).

4 6. Verksamhet 6.1 Kommuner Vi har verksamhet i fyra av länets åtta kommuner, Östersund, Krokom, Strömsund och Berg. I Åre kommun har ALMI Mitt ett kontor med rådgivning för både finansiering och nyföretagande. I Härjedalens kommun sköts rådgivningen av Näringslivskontoret. Bräcke och Ragunda kommun avvaktar med beslut. Vi kommer att utöka verksamheten med två kommuner. Vi kommer att bearbeta kommunerna aktivt för att utöka verksamheten. 6.2 Rådgivare Vi har sju rådgivare, fyra i Östersunds kommun och en i vardera av de övriga kommunerna. Rådgivaren i Strömsunds kommun kommer att lämna oss på grund av annat uppdrag. Rådgivarna är erfarna företagare med erfarenhet från ledande befattningar i näringslivet. Rådgivningen är av hög kvalitet. Två av rådgivarna är diplomerade. Antalet rådgivare kommer att utökas till 8 st. I Strömsunds kommun kommer en rådgivare att rekryteras för att täcka upp vakansen. Till övriga tillkommande kommuner kommer en rådgivare att rekryteras. Våra nuvarande rådgivare kommer att kunna svara för rådgivning i närliggande kommuner. Ytterligare två rådgivare kommer att diplomeras, dvs. vi kommer att ha totalt fyra diplomerade rådgivare. NyföretagarCentrum Jämtland kommer att certifieras. I Strömsunds kommun fortsätter rekryteringsprocessen för att engagera en ny rådgivare.

5 Två rådgivare kommer att delta på en introduktionsutbildning för att bli diplomerade. För certifiering av NyföretagarCentrum Jämtland krävs att verksamhetsansvarig är diplomerad, vilket kommer att genomföras. 6.3 Rådgivning Personer som planerar att starta företag benämner vi kunder. Kunderna kommer till oss genom rekommendation från ALMI, arbetsförmedlingen, banker, vänner och bekanta. Kunderna hittar oss också via hemsidan, facebook och en applikation Starta Eget. Vi ger individuell rådgivning till 330 personer, som planerar att starta företag. 145 personer som fått rådgivning har startat 135 företag. Rådgivningen startar med Starta Eget information, som leds av NyföretagarCentrum Jämtland. I informationsträffen deltar Skatteverket, Näringslivskontoret och Arbetsförmedlingen. I syfte att stärka företagarna driver vi ett mentorprogram för nystartade företagare i samverkan med ALMI Mitt. Mentorprogrammet omfattar 20 par och kommer att pågå under Mentorerna kommer i huvudsak från privata näringslivet. Vi ger individuell rådgivning till 380 personer Vi kompletterar informationsträffen och den individuella rådgivningen med gemensamma möten för utbildning och för nätverksbyggande. Samtliga rådgivare skall vara aktiva i sina nätverk för att öka antalet kunder. Vi skall genom annonseringar, artiklar, deltagande i nätverksmöten öka kännedomen om oss. Informationsträffarna kompletteras för de, som startat företag eller är på väg med utbildningar och information från våra samarbetspartner, Lärcentrum och Vuxenskolan. 6.4 Företagsstarter Nyföretagarcentrum och Bolagsverket sammanställer månadsvis antalet företagstarter uppdelat per typ av företag och kommun. I Jobsdata upprättas en statistikrapport, som visar hur många företagsstarter vi medverkat till uppdelat per kommun, rådgivare och typ av företag. Vi svarar för 24 % av företagsstarterna inom vårt verksamhetsområde. Motsvarande siffra för NyföretagarCentrum totalt i hela landet är 17%. För enskilda företag medverkar vi till 56 % av starterna och för aktiebolag 8 %. Cirka 39 % av personerna, som får rådgivning startar företag. Vi medverkar till start av 135 företag totalt.

6 NyföretagarCentrum medverkar i 30 % av företagsstarterna i de kommuner där vi är verksamma. Andelen aktiebolag skall öka till 10 % Andelen, som startar företag, av dem som fått rådgivning skall öka till 45 % Antalet företagsstarter skall öka till 160. Vi skall utse Årets Nyföretagare för att marknadsföra vår verksamhet och stimulera företagsstarter. Andelen skall dels öka genom hög kvalitet på rådgivningen, dels kompletterande information, utbildning och nätverksbyggande. Andelen aktiebolag skall öka genom att bearbeta redan startade enskilda företag, som känner sig mogna för nästa steg, att välja aktiebolagsformen. Genom att öka verksamhetsområdet, antalet kunder och ökad aktivitet på marknaden skall vi öka antalet företagsstarter. Rådgivarna nominerar kandidater till Årets Nyföretagare. Styrelsen är jury. 7. Medlemmar och samarbetspartner Eftersom vi är en ideell förening är strävan att ha många medlemmar för att dels ge föreningen legitimitet, dels bidra till finansieringen tillsammans med samarbetspartner. Samarbetspartner är i huvudsak privat näringsliv, men även kommuner, myndigheter och organisationer stöttar vår verksamhet. Vi har 63 medlemmar. Medlemmar är samarbetspartner, organisationer, mindre företag och enskilda personer. Medlemsavgiften uppgår till 500 kr. Vi har 39 samarbetspartner från privata näringslivet. De fyra kommuner där vi har verksamhet är partner. Ett Nyhetsbrev, som upprättas 4 ggr/år, distribueras till samtliga samarbetspartner, medlemmar, styrelse och mentorer. Två gånger per år inbjuds samarbetspartner och medlemmar till ett lunchmöte där nyföretagare berättar om sina företag. Vi har inget uppdrag från Arbetsförmedlingen, men Arbetsförmedlingen och arbetssökande deltar i våra informationsträffar. Vi samverkar med Näringslivskontoren och Skatteverket. Vi skall behålla alla nuvarande medlemmar och samarbetspartner. Vi skall öka antalet medlemmar till 100. Vi skall öka antalet privata samarbetspartner till 50. Vi skall ha 6 kommuner som samarbetspartner.

7 Vi skall öka antalet lunchmöten till tre per år Vi skall medverka till att Nyhetsbrevet sprids i samarbetspartnernas organisationer. Vi skall arrangera ytterligare en aktivitet för samarbetspartner. Varje styrelseledamot och rådgivare skall kontakta 2 av våra nuvarande medlemmar och samarbetspartner för fortsatt engagemang. Vi skall värva våra nyföretagare till medlemskap. Rådgivarna skall värva ca 20 % av sina kunder som startat företag som medlemmar. Samtliga styrelseledamöter och rådgivare skall utnyttja sina nätverk och värva minst en ny samarbetspartner och medlem. Ett äskande skickas till respektive kommun med information om 2012 års utfall. Vi skall besöka kommunerna och informera om verksamheten. Vid distribution av Nyhetsbrevet skall mottagarna uppmanas att sprida brevet i sin organisation. Vi skall marknadsföra oss genom att delta på träffar i våra nätverk och informera om vår verksamhet för att öka kännedomen om oss. 8. Ekonomi Kostnaden för en företagsstart uppgår till kr beroende på hur förberedda personerna, som vill starta företag är. Totala ersättningen från privata samarbetspartner och kommuner uppgår till 1000 kkr. Kostnaden för en företagsstart skall minska till 7000 kr. Vi skall medverka till start av 160 företag. Totala ersättningen från privata samarbetspartner och kommuner skall uppgå till 1200 kkr Vi skall arbeta för att öka andelen ersättning från privata näringslivet. Vi skall minimera tiden för de som inte bedöms kunna starta företag. Vi kan stötta dem bland annat genom att rekommendera dem för en verksamhet i Bolagibolaget, som stöttar dem som inte bedöms kunna starta företag. 9. Inriktningsmål 2017 Vi kommer att ha verksamhet i länets samtliga kommuner. Antalet rådgivare kommer att öka till 8 st.

8 Samtliga rådgivare kommer att vara diplomerade. Nyföretagarcentrum Jämtland skall medverka till minst 35 % av företagsstarterna inom verksamhetsområdet. För enskilda företag skall motsvarande uppgå till 60 % och för aktiebolag 15 %. Minst 50 % av personerna, som kommer till rådgivning, skall starta företag. Minst 85 % av företagen är verksamma efter 3 år. Nöjd kundindex skall öka till 90 %. Vi skall höja kvaliteten ytterligare. NyföretagarCentrum Jämtland skall ha uppdrag från Arbetsförmedlingen och samverka med ALMI, Lärcentrum, Vuxenskolan och Bolagibolaget. För att öka kompetensen hos nyföretagarna skall gemensamma utbildnings- eller informationsträffar med banker, advokater och revisionsbyråer anordnas 4 gånger per år. Kostnaden per företagsstart skall sänkas ytterligare. Antalet samarbetspartner skall uppgå till 75 stycken inklusive 8 kommuner. Totala intäkterna skall uppgå till 1,8 Mkr. 10. Handlingsplaner och uppföljning Verksamhetsansvarig upprättar konkreta handlingsplaner och uppföljningar av samtliga mål. Affärsplanen är fastställd av styrelsen den 14 december 2012 Östersund den 14 december 2012 Maj-Britt Ringvall Verksamhetsansvarig

9 Kvantitativa mål Mål 2017 Verksamhet Antal kommuner Rådgivare Antal rådgivare Rådgivningar Antal projektkort (rådgivningar) Företagsstarter Andel företagsstarter av totala % Antal företagsstarter Andel i rådgivning som startar % Kunder Antal personer Medlemmar och Samarbetspartner Antal medlemmar Antal privata samarbetspartner Total intäkt privata samarbetspartner Kommuner Total intäkt kommuner Kvalitativa mål Certifiering NyföretagarCentrum Jämtland X Diplomering verksamhetsansvarig X Diplomering rådgivare Mentorprogram antal par

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2018 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Välkommen till. Årets Nyföretagare. I Sverige 2012

Välkommen till. Årets Nyföretagare. I Sverige 2012 Välkommen till Årets Nyföretagare I Sverige 2012 NyföretagarCentrum Sverige Sveriges ledande kraft för nyföretagande Finns i 200 kommuner Under 2013 kom över 20 000 personer för rådgivning, varav mer än

Läs mer

NyföretagarCentrum Sveriges ledande kraft för nyföretagande

NyföretagarCentrum Sveriges ledande kraft för nyföretagande NyföretagarCentrum Sveriges ledande kraft för nyföretagande NyföretagarCentrum ger kostnadsfri rådgivning till personer som vill starta eget företag. Verksamheten finns i cirka 200 kommuner. 2010 kom 22

Läs mer

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag.

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Tidpunkt Ha koll på hur förutsättningarna

Läs mer

NyföretagarCentrum Hälsingland Rådgivning från företagare till blivande företagare 1

NyföretagarCentrum Hälsingland Rådgivning från företagare till blivande företagare 1 Rådgivning från företagare till blivande företagare 1 Rådgivning från företagare till blivande företagare 2 Vad vill Erbjuda kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning från professionella rådgivare

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Jämtlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Jämtlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Jämtlands län Johan Kreicbergs Hösten 2009 Jämtlands län Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning.

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning. Näringslivsråd 19/1 2015 Närv: Anders Ljung, Lennart Raswill, Rolf Ivansén, Göran Hansson, Per-Emil Åkergren, Carola Nilsson. Kent Andersson, Franz Bergstrand, Gun Fahlander, Terese Bengard, Anna-Märta

Läs mer

Företagsamheten 2017 Jämtlands län

Företagsamheten 2017 Jämtlands län Företagsamheten 2017 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt!

Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt! Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt! Funderar du på att starta eget? Här är goda råd gratis. Arbetet från idé till uppstart kan vara mödosam. Under den processen kan det kännas tryggt

Läs mer

Nya företagare behöver goda råd

Nya företagare behöver goda råd Nya företagare behöver goda råd En bättre Vi start ger en bättre start Vår uppgift är att ge alla som vill starta eget bästa möjliga förutsättningar för att lyckas! NyföretagarCentrums Vi förmedlar uppgift

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Stöd till start av näringsverksamhet

Stöd till start av näringsverksamhet Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2014-09. Stöd till start av näringsverksamhet Du som är arbetssökande och har goda förutsättningar att starta en egen verksamhet kan i vissa fall få stöd och

Läs mer

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm!

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Kan din idé bli till ett företag? Hos NyföretagarCentrum i Carlshamn får du kostnadsfri, konfidentiell och personlig rådgivning när du vill

Läs mer

Kvalitetspolicy NyföretagarCentrum

Kvalitetspolicy NyföretagarCentrum April 2013 Kvalitetspolicy NyföretagarCentrum Ett dokument för NyföretagarCentrum och dess samarbetspartners. NyföretagarCentrum Sveriges ledande kraft för nyföretagande NyföretagarCentrums verksamhet

Läs mer

Kundundersökning 2011

Kundundersökning 2011 Kundundersökning 2011 Vad tycker NyföretagarCentrums kunder om rådgivningen? Hur många har startat företag efter rådgivningen? Branscher, omsättning, anställda? Jämförelse 2009-2011 Om undersökningen Respondenter:

Läs mer

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E FÖRETAGARES BEHOV AV STÖD E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E A V A T T I T Y D I K A R L S T A D A B P Å U P P D R A G A V D E T

Läs mer

Utvecklingsutskottet

Utvecklingsutskottet Kallelse till Utvecklingsutskottet 2019-04-16 Kl. 13:15 Frösörummet, Rådhuset KALLELSE Datum 2019-04-10 Sida 2(3) Utvecklingsutskottet Ledamöter Ersättare Pär Jönsson, M, ordförande Kerstin Arnemo, C Stig

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Hösten 2017

Arbetsmarknadsutsikterna Hösten 2017 Arbetsmarknadsutsikterna Hösten 2017 Prognos för arbetsmarknaden i Jämtlands län 2018 Maria Salomonsson Analysavdelningen Sammanfattning Ekonomisk tillväxt i världen Högkonjunktur i Sverige Dämpad konjunktur

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern 2012 1 Om Faktabroschyren Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande är en av flera faktabroschyrer som publiceras utöver

Läs mer

tillsammans Starta företag i Västmanland!

tillsammans Starta företag i Västmanland! Starta företag tillsammans i Västmanland! Vårt skivbolag gav oss rådet att starta en ekonomisk förening. Då ringde vi Coompanion. - musikbandet 5th Avenue, Västerås Förverkliga din dröm om att starta företag,

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Sammanfattning. Svar. Fråga

Sammanfattning. Svar. Fråga Starta Eget Info 1. NyföretagarCentrum vad gör vi? 2. Enskild firma eller AB? 3. Hur registrerar jag? 4. Vad är preliminärskatt? 5. Vad är moms? 6. Bokföring (redovisningsmetod) 7. Försäljning & lönsamhet

Läs mer

Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Jämtlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Starta företag. tillsammans. i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV

Starta företag. tillsammans. i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV Starta företag tillsammans i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV Förverkliga din dröm om att starta företag, tillsammans! Går du i företagstankar? Att starta

Läs mer

Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning!

Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning! Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning! STIFTELSEN Genomförde 9 343 rådgivningar under 2010 Medverkar till att 2 000 företag startar per år 11 000 klienter i vår databas 65 rådgivare 10 anställda

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Affärsplanen. ditt sätt att planera företagsstarten

Affärsplanen. ditt sätt att planera företagsstarten Affärsplanen ditt sätt att planera företagsstarten Innehåll Affärsplanen 3 Produkten/tjänsten Marknaden och kunderna Konkurrenterna Strategi Sammanfattning Dina förutsättningar 7 Ditt företag i siffror

Läs mer

Kundundersökning 2010

Kundundersökning 2010 Kundundersökning Vad tycker NyföretagarCentrums kunder om rådgivningen? Hur många har startat företag efter rådgivningen? Branscher, omsättning, anställda? Jämförelse 2008- Om undersökningen Respondenter:

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län september månad 2015 De till arbete minskade I slutet av september 2015 påbörjade cirka 680

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten Krokoms kommun 17 november 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 8 1

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län januari månad 2016 De till arbete minskade något I slutet av januari 2016 påbörjade cirka

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län februari månad 2016 De till arbete ökade något I slutet av februari 2016 påbörjade cirka 648

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2016 Antal till arbete oförändrat I slutet av juli 2016 påbörjade cirka 482 av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län juli månad 2015 De till arbete minskade I slutet av juli 2015 påbörjade cirka 482 av alla

Läs mer

Uppstartslån för nyföretagare

Uppstartslån för nyföretagare Uppstartslån för nyföretagare SKL, 2019-03-07 Mats Evergren, Marknadschef NyföretagarCentrum Sverige Gabriel Karlberg, Affärsutvecklare Marginalen Bank Agenda Centrum Marginalen Bank Samarbete med EIF

Läs mer

att godkänna samarbetsavtal mellan NyföretagarCentrum Uppsala och Uppsala kommun enligt bilaga.

att godkänna samarbetsavtal mellan NyföretagarCentrum Uppsala och Uppsala kommun enligt bilaga. KS 17 26 nov 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ingeberg Lars Linder Cecilia Datum 2014-10-29 Diarienummer KSN-2014-1136 Kommunstyrelsen Nyföretagarcentrum-samarbetsavtal Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2016-01-28 I Jämtland Härjedalens nyskapandeprocess ville vi skapa en regional arena för dialog om vilka frågor som är viktigast för oss att samskapa kring utifrån våra gemensamma behov och önskningar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län oktober månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län oktober månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län oktober månad 2015 De till arbete minskade I slutet av oktober 2015 påbörjade cirka 610 av

Läs mer

Entreprenörskapsbarometern 2012

Entreprenörskapsbarometern 2012 Entreprenörskapsbarometern 2012 län 1 Om undersökningen Barometern 2012 Attitydundersökning Telefonintervjuer 13 000 svarande 18-70 år Genomförts tidigare 2 Mer om undersökningen Stratifierad på kön, ålder

Läs mer

Entreprenörskapsbarometern 2012

Entreprenörskapsbarometern 2012 Entreprenörskapsbarometern 2012 s län 1 Om undersökningen Barometern 2012 Attitydundersökning Telefonintervjuer 13 000 svarande 18-70 år Genomförts tidigare 2 Mer om undersökningen Stratifierad på kön,

Läs mer

Nyföretagarcentrum. Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna.

Nyföretagarcentrum. Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna. Nyföretagarcentrum Haparanda stad har sedan 2001 bedrivit ett projekt där d r nyföretagande var en del av de genomförda aktiviteterna. Det projektet har skapat 230 nya företag f och 300 nya arbetstillfällen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län april månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län april månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län april månad 2016 De till arbete minskade I slutet av april 2016 påbörjade cirka 675 av alla

Läs mer

file://c:\documents and Settings\saca01\Lokala inställningar\temp\notese33295\~we...

file://c:\documents and Settings\saca01\Lokala inställningar\temp\notese33295\~we... Page 1 of 5 Ser nyhetsbrevet konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Till hemsidan Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Företagarlunch 10 april Den alltid lika välbesökta företagarlunchen arrangeras

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2016 De till arbete minskade I slutet av mars 2016 påbörjade cirka 528 av alla

Läs mer

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2014-01-28 RS140069 Ann-Mari Bartholdsson Näringsliv 035-179887 Ann-mari.bartholdsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 Förslag

Läs mer

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 2013-01-11 Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 Färre av de sökande fick jobb under 2012 Under 2012 påbörjade ca 11 120 av samtliga inskrivna

Läs mer

Företagsamheten 2011 Jämtlands län

Företagsamheten 2011 Jämtlands län Företagsamheten 2011 Jämtlands län FEBRUARI 2011 Sammanfattning 2010 var ett bra år för företagsamheten i Jämtland. Under året ökade antalet företagsamma personer med drygt 300 personer, det vill säga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2015 De till arbete minskade något I slutet av december 2015 påbörjade cirka

Läs mer

Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19

Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19 Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19 Plats Inlandsrummet Tid Tisdagen den 19 november kl. 13:00-18:00 Ledamöter Jane Bredin (M) Ordförande Glenn Ljunggren (S) Oppositionsledare Björn Saletti (V) Göran

Läs mer

Produktutveckling i små företag av varor och tjänster

Produktutveckling i små företag av varor och tjänster Produktutveckling i små företag av varor och tjänster Små företag som vill stärka sin konkurrenskraft kan nu söka finansiellt stöd från Nutek för att utveckla en vara eller tjänst. Programsatsningen omfattar

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Jämtländs län Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

Business Trucks. Kostnadsfri nyföretagar- och innovationsrådgivning. Business Truck

Business Trucks. Kostnadsfri nyföretagar- och innovationsrådgivning. Business Truck s 2 s / Start-Up Stockholm 3 Vårt mål s Stockholm har en tätposition vad gäller nyföretagandet i ett nationellt perspektiv och står sig även bra i internationella jämförelser. Stockholmsregionen präglas

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå

Regeltillämpning på kommunal nivå Regeltillämpning på kommunal nivå Undersökning av Sveriges kommuner 2016 Jämtlands län Har kommunen en företagslots och kan lotsen agera samordnande respektive pådrivande? Företagens väg in till kommunen

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 2007-09-04 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv i Sve de stärk Kvinnors

Läs mer

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Agenda Presentation Praktiker Entreprenörskap Forskning i Sverige vad vet vi nu?

Läs mer

Revisionsrapport. Näringslivskontoret. Östersunds kommun. 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Näringslivskontoret. Östersunds kommun. 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Näringslivskontoret Östersunds kommun 2009-11-27 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Revisionsfrågor...2

Läs mer

Aktuellt inom företagsstarter

Aktuellt inom företagsstarter Nr 1 2019 Östersund 16 april 2019 Aktuellt inom företagsstarter Efter ett svagt år 2018 för nyföretagandet ser det betydligt ljusare ut i år. 2019 har börjat riktigt starkt, med en uppgång på 9,4 procent

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Jämtlands län Östersund, 170510 Maria Salomonsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 De till arbete minskade I slutet av april 2017 påbörjade cirka 636 av alla som var inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014 De till arbete minskade I slutet av december 2014 påbörjade drygt 600

Läs mer

FINANSIERING. Tillväxtverket har en rad olika stöd som du som egen företagare kan söka, särskilt du som driver företag på lands- eller glesbyd.

FINANSIERING. Tillväxtverket har en rad olika stöd som du som egen företagare kan söka, särskilt du som driver företag på lands- eller glesbyd. Du har en idé och vill komma igång med ditt företag. Frågan är hur du ska finansiera företaget och kunna betala för allt? Här kan du läsa om några olika sätt att finansiera företagsstarten på. Var realistisk

Läs mer

Affärsplanen ditt sätt att planera företagsstarten

Affärsplanen ditt sätt att planera företagsstarten Affärsplanen ditt sätt att planera företagsstarten Affärsplanen ditt sätt att planera företagsstarten Affärsplanen Innehåll Affärsplanen 2 Produkten/tjänsten Marknaden och kunderna Konkurrenterna Strategi

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv Årsredovisning verksamheter 2013 Näringsliv Näringsliv, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetområdet för näringslivseneheten omfattar till största delen stöd till befintliga

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Kostnadsfria seminarier under månaden Minikurser Tullverket informerar Björn Lundén Information: Soloföretag Nutek: Inspiration - hur

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Handlingsprogram om företagsklimat

Handlingsprogram om företagsklimat Handlingsprogram om företagsklimat Version 2014 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om företagsklimatet Inriktningsmål: Senast 2015 ska Söderhamn ha ett bättre företagsklimat och

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern Fakta & statistik 2013 Fler exemplar av broschyren kan beställas eller laddas hem som PDF-fil på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

KOOPERATIV. Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete. - Styrs av specifika värderingar och principer

KOOPERATIV. Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete. - Styrs av specifika värderingar och principer KOOPERATIV Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete - Styrs av specifika värderingar och principer OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län mars månad 2014 De till arbete minskade I slutet av mars 2015 påbörjade drygt 620 av alla

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av oktober månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av oktober månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östersund oktober månad 2013 Maria Salomonsson Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jämtlands län oktober 2013 5 230 (8,3 %) 2 315 kvinnor (7,7 %) 2 915

Läs mer

Företagsamheten Jämtlands län

Företagsamheten Jämtlands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östersund oktober månad 2013 Maria Salomonsson Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jämtlands län september 2013 5 130 (8,1 %) 2 335 kvinnor (7,7 %) 2

Läs mer

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj kr Har ca 900 medlemmar Startar ca 600 ekonomiska föreningar per år Rådgiver ca 4 500 personer/år Informerar ca

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv 2008-03-28 i Sve Kvinnors företagande

Läs mer

Nya företags utveckling

Nya företags utveckling Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap. 8 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Uppgifterna används endast till statistiska sammanställningar. Vid publicering kommer inga

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Sida 1 (3) Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, nedan kallat bolaget, ägs av Almi Företagspartner AB (51 %), nedan kallat moderbolaget,

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län Välkomna! Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-486 42 02 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Företagen är positiva inför 2013

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE STIFTELSEN NYFÖRETAGARCENTRUM HALLAND ORG. NR: 849201-9016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE RÄKENSKAPSÅR 20180101-20181231 INLEDNING Styrelsen för SNOelsen NyföretagarCentrum Halland får härmed avge verksamhetsberä[else

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Slutrapport Herbert Felix Växthus

Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Herbert Felixinstitutet startade den 1 juli 29 projektet Herbert Felix växthus. Projektet byggde på att etablera ett växthus innehållande

Läs mer

Starta företag i Värmland

Starta företag i Värmland Starta företag i Värmland På verksamt.se finns information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag har nytta av. Webbplatsen drivs av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Vi

Läs mer

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se Venture Cup Det börjar alltid med en idé! Venture Cup är Sveriges ledande tävling för dig som vill utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Vi tar dig som tävlande

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Jämtlands län Östersund, 130317 Maria Salomonsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 De till arbete minskade I slutet av februari 2017 påbörjade cirka 530 av alla som

Läs mer

Kvinnor och mäns Företagande

Kvinnor och mäns Företagande och mäns Företagande Entreprenörskapsbarometern 2012 1 Om Faktabroschyren Attityder till företagande bland kvinnor och män och mäns företagande är en av flera faktabroschyrer som publiceras utöver huvudpublikationen.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018 VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018 Innehåll 1. Samordningsförbundet i Jämtlands län... 3 1.1. Styrelse... 3 1.2. Arbetsutskott... 3 1.3. Tjänstemän... 3 1.4. Lokala samverkansgrupper... 3 2. Förbundets värdegrund...

Läs mer

Kostnadsfria seminarier under månaden

Kostnadsfria seminarier under månaden Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Oktober 2008 Vecka 42 Kostnadsfria seminarier under månaden Kurser Minikurser Nutek Information Tullverket och TullNytt Höstens Nyföretagarträffar hos Skatteverket

Läs mer

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kompetensförsörjning och företagande Malin Thunborg 2015-07-06 Dnr: RUN 2015-257 Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB Region Östergötland och den nationella

Läs mer

NKI, Nöjd Kund-Index 2010

NKI, Nöjd Kund-Index 2010 NKI, Nöjd Kund-Index 2010 NyföretagarCentrum Stockholm Fakta om undersökningen Målgrupp Metod Startdatum 14 februari 2011 Stoppdatum 3 mars 2011 inbjudna 1776 kompletta svar 421 Svarsfrekvens 24% Personer

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2011 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2011 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 211 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 1-487 2 37 Maria Salomonsson, utredare, 1-487 67 19 Fler nyanmälda platser Antalet varsel minskar Ökad

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län Företagsamheten 2012 jämtlands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Jämtlands län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET.

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. DRIV VIDARE GUIDE 2018. FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. UF-året är över... En del av er som avslutar ert UF-företag

Läs mer