Ridskolan i samhället idag och imorgon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ridskolan i samhället idag och imorgon"

Transkript

1 Projektrapport 2010 Ridskolan i samhället idag och imorgon Projektet är finansierat av Jordbruksverket via Livskraftigt hästföretagande 2010

2 Ridskolan i samhället idag och imorgon Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Kort summering av projektets bakgrund... 3 Projektets syfte och målgrupp... 3 Projektets mål och aktiviteter... 4 Ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner en rikstäckande undersökning... 5 Aktiviteter under IDA mässan... 7 Spridning av projektets resultat Slutsats och rekommendationer Kontaktpersoner... 13

3 1 Sammanfattning RRO är en branschorganisation bildad 1971 för företag och föreningar som driver ridskola. Projektet Ridskolan i samhället är tredje steget i en process som påbörjades 2007 med stöd av Jordbruksverkets satsning Livskraftigt hästföretagande. RRO arbetar kontinuerligt för att skapa förutsättningar för ridskolornas utveckling och tillväxt genom samverkan och erfarenhetsutbyte. Under 2010 har RRO fortsatt arbetet med att förbättra ridskolornas förutsättningar med fokus på likställt samhällsstöd oberoende kön och idrott, tillgång till moderna anläggningar och samverkan mellan ridskolan och kommunen. RRO menar att det är av stor betydelse för ridskolornas attraktivitet och förutsättningar att utvecklas positivt; att ridsporten får tillgång till moderna, funktionella och trivsamma anläggningar i likhet med andra idrotter att ridskolan får samma kommunala stöd till utveckling, nybyggnation och drift av anläggningar som andra större idrotter att ridskolan är lätt tillgänglig för barn och ungdomar att kommunen ser ridskolan som en kombinerad idrotts-, lärande- och social miljö att samma stöd ges oberoende ridskolans driftform att det finns en klar ansvarfördelning mellan berörda parter och långsiktighet beträffande verksamhetens förutsättningar att hänsyn tas till hästens och ryttarnas behov av mark och ridslingor i samhällsplaneringen Många av landets kommuner satsar på att bygga och driva anläggningar för idrott. Idrotter som bedriver verksamhet i kommunalt ägda anläggningar är vinnare vad gäller samhällets ekonomiska stöd. Ett förhållande som ofta visat sig gynna större pojkidrotter. Erfarenheter från ridskoleverksamhet över landet visar ett generellt behov av en mindre ridskola med ca 20 hästar/ponnyer per innevånare. Den rikstäckande undersökning gentemot landets kommuner som RRO låtit göra hösten 2010 visar att: En tredjedel av alla kommuner planerar investeringar i ridanläggningar. Ridning ses som en stor flickidrott och ridskolan som en betydelsefull fritidsgård.

4 2 Fritidscheferna anser att hästhantering och ridning har en positiv inverkan på barn och ungdomars utveckling av självkänsla och handlingskraft. Enkätens resultat kan tolkas som att ridsporten har goda förutsättningar att flytta fram positionerna ytterligare i förhållande till omvärlden. Hästen och det samspel som uppstår mellan hästen och människan i all hantering gör ridsporten unik i Idrotts-Sverige. Också ridsportens anläggningar skiljer sig från andra idrottsmiljöer genom att de ska tillgodose både hästens och verksamhetens behov. Det är en viktig framtidsfråga att fortsätta att utveckla och stärka dialogen mellan kommunen och ridskolan kring: Ridskolans roll i kommunen och samhällets stöd Verksamheten och hur den kan utvecklas Anläggningarna och hur de kan skapa värde för fler Erfarenheterna från RRO:s medverkan vid IDA mässan om idrottens anläggningar i Göteborg den november 2010 och intresset för montern och seminarierna visade betydelsen av att finnas på samma arena som kommunala beslutsfattare. I år gjorde RRO en pionjärinsats genom att representera ridsporten under hela mässan. För kommande år är inriktningen att gärna utveckla samverkan med Svenska Ridsportförbundet ytterligare. Samtidigt som kommunerna planerar satsningar på ridanläggningar ökar behovet av sakkunnig rådgivning beträffande anläggningarnas lokalprogram, planering och utformning och drift. En fråga som ridsporten behöver uppmärksamma. Ibland är det bra att ta huvudet till hjälp! Interiör från nya stallet i Ågesta.

5 3 Kort summering av projektets bakgrund År 2007 arrangerade RRO idémötet Utanför fyrkantspåret med stöd av Jordbruksverket. Där konstaterades att ridskolan behöver jobba mer mot omvärlden, att de enskilda ridskolorna saknar resurser för arbetet och att samarbete behövs. År 2008 genomförde RRO aktiviteter i egen regi och med stöd av Jordbruksverket. Syftet var framförallt att tydliggöra och förbättra ridskolornas kommunikation kring samspelet mellan häst och människa. RRO bjöd in barn och ungdomar till en uppsatstävling på temat En riktig ridskola. Moa Matthis mycket uppskattade föreläsning dokumenterades i en folder och fyra föräldragrupper intervjuades om sin syn på hästar och ridning som fritidsaktivitet för barn och ungdomar. Projektets syfte och målgrupp Projektet Ridskolan i samhället är ett led i RRO:s fortsatta arbete med att skapa förutsättningar för ridskolornas utveckling och tillväxt. Prioriterade frågor under år 2010 har varit: Likställt samhällsstöd till pojk- respektive flickidrott Tillgång till funktionella kostnadseffektiva anläggningar som uppfyller samhällets och besökandes krav. Ökad kunskap och samverkan mellan ridskolan och samhället. Förståelse för och utveckling av ridskolans erbjudande och samhällsnytta. Projektet har haft kommunala tjänstemän och politiker, organisationer som SKL, Kommunförbundet, Kommunal samt Fritidschefernas förening som primär målgrupp.

6 4 Projektets mål och aktiviteter De mål som formulerats för projektet är att: Alla kommuner erbjuder en riktig ridskola med kvalitet i alla delar. Skapa ökad medvetenhet om ridskolans möjligheter och utmaningar. Generera och kommunicera ny kunskap genom kartläggning av ridskoleverksamheten i landets kommuner. Uppnå likställt samhällsstöd till ridning som barn och ungdomsidrott som andra idrotter (särskilt anläggningsstödet). Bli mer synliga på samhällsarenan, sprida information och etablera kontakter för framtida samverkan. Stimulera samverkan. Genomföra deltagande vid IDA-mässan i Göteborg den november 2010 med två seminarier och monter. Projektets aktiviteter har inneburit arbete kring deltagandet i mässan och genomförandet av den rikstäckande enkätundersökningen. Det har bland annat omfattat framtagning av seminarieprogram i samarbete med Svenska Mässan och Sveriges Fritids- och kulturchefers förening, avtal med medverkande och praktiska arrangemang, internt arbete och diskussioner till grund för enkätens utformning, upphandling av undersökningen och adressregister, kontakter med Augur Marknadsanalys, trycksaksproduktion samt planering och iordningsställande av monter och montermaterial, bemanning av montern under tre dagar och slutligen dokumentation av projektet.

7 5 Ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner en rikstäckande undersökning RRO har inom ramen för projektet låtit Augur Marknadsanalys med Norstat Sverige som fältarbetespartner genomföra en enkät riktad mot fritidsförvaltningschefer på kommuner över hela Sverige (se bilaga 1). Enkätens huvudsyfte var att generera och sprida ny kunskap om ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner och på så sätt öka medvetenheten om ridskolans verksamhet. Målgrupp - kommunala fritidschefer samt tjänstemän som handlägger stöd till idrotts- och fritidsverksamheten. Augurs enkätrapport Undersökningen genomfördes som en webbenkät mellan den 27 september och 11 november 2010 och baserades på information från Kommundatas adressregister. 103 av 290 kommuner besvarade enkäten. De svarande kommunerna täcker in 50 % av Sveriges befolkning och 47 % av barn och ungdomar 7-17 år. Resultatet har inneburit en kartläggning och nulägesbild över ridskoleverksamheten, vilket stöd som ges och vilka investeringar som planeras. Vidare har studien speglat attityd och inställning till ridskolors verksamhet. Enkäten omfattade23 frågor som i huvudsak berörde: Kommunernas mål med stöd till idrottsverksamhet. Kommunernas syn på ridskoleverksamheten för barn och ungdomar.

8 6 Kartläggning av kommunalt stöd till föreningar på ridskola. Genomförda och planerade investeringar. Kommunerna visar en hög grad av samsyn kring stöd av idrottsverksamhet för att utveckla barn och ungdomars intresse för motion och idrott och ge lika förutsättningar att delta i idrotts- och motionsverksamhet oavsett kön. Kommunernas mål handlar mer om att främja en bredd inklusive funktionshindrades möjlighet till fysisk aktivitet än främjandet av elitidrott. Att ridning ses som en stor flickidrott och att ridskolan anses ha en viktig roll som fritidsgård är tydligt. Det är även välförankrat hos kommunerna att hästhantering och ridning har en positiv inverkan på barns och ungdomars utveckling av självkänsla och handlingskraft. Fler mindre kommuner märks bland dem som inte ser ridningen som tillgänglig för alla barn och ungdomar som vill lära mer om hästar och att rida eller att ridskolan är tillgänglig för funktionshindrade barn och ungdomar i kommunen. Samma mönster gäller även ridskolans roll som fritidsgård. Två tredjedelar av alla kommunerna stödjer en eller två föreningar på ridskola medan få kommuner ger stöd till fritids med ledare på ridskola. Ridanläggningarnas ägs vanligen av en ideell förening eller av kommunen, men fyra av tio kommuner ger stöd till förening vid privatägd anläggning. Den vanligaste formen för anläggningsstöd är subvention av lokalkostnad för förenings egen/hyrd lokal samt via kommunalt ägd lokal. Åtta av tio kommuner avser att investera i nya och befintliga idrottsanläggningar den närmaste treårsperioden. När det gäller ridanläggningar planerar en tredjedel av alla kommunerna att utveckla befintliga ridanläggningar och en tiondel ska bygga ny ridanläggning. Hälften av kommunerna har mark avsatt för ridverksamhetens behov i sina översiktsplaner, medan en femtedel svarar nej och hela en tredjedel är osäkra hur det förhåller sig med markplaneringen för ridverksamheten. Hela tre fjärdedelar av kommunerna har former för samråd mellan berörda förvaltningar och företrädare för ridverksamheten i frågor som rör ridskolans utvecklingsbehov.

9 7 Aktiviteter under IDA mässan IDA har som mål att fungera som mötesplats för alla som arbetar med och är engagerade i idrott. Den arrangeras av Svenska Mässan i Göteborg och i nära samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, Riksidrottsförbundet och Sveriges Fritids & kulturchefsförening. Mässan hade i år 4925 besök varav ca 1200 besökte seminarierna. RRO hade en uppskattad monter under mässan där besökande gavs tillfälle att prata med erfarna ridskolechefer som Birgitta Gunér Askim, Ninni Hurtig Nykvarn, Anna Larsson Tungelsta, Eva Netterberg Mälarhöjden, Lotta Riedel Nacka och Jan von Krusenstierna Ågesta RRO:s monter med från väster Birgitta Gunér, Lotta Riedel, Jan von Krusenstierna och Christina Risshytt-Collman, foto Else Friis. På en skärm i montern visades bildspel med interiörer från de nybyggda ridanläggningarna Täby Ridcenter och Ågesta Ridskola och hästljud bidrog till uppmärksamheten. Där fanns också foldern En riktig ridskola samt resultatet av enkätundersökningen att tillgå i tryckt form. RRO arrangerade också seminariet Kommunens ridskola betyder mer än du tror. Ett spännande panelsamtal mellan Gunilla Arhén, Ruter Dams VD och grundare, Lena Forsberg, doktorand vid Luleå Tekniska Universitet, samt Moa Matthis, forskare, författare och kulturskribent. Samtalet leddes av Malin Lernfelt, ledarskribent Göteborgs-Posten. Seminariet lockade ett fyrtiotal åhörare.

10 8 Från vänster Gunilla Arhén Ruter Dam, Moa Matthis och Lena Forsberg Luleå Tekniska Universitet, foto Catarina Espmark Frågor som avhandlades var hästens comeback som fritidsintresse, livsstil och ridsport för framför allt flickor och kvinnor. Varför utövar stallet en sådan dragningskraft? Vad är det som uppstår i mötet mellan människa och häst? Och vad tar stallflickorna med sig från ridskolan ut i livet? Gunilla Arhén konstaterade att många av Ruter Dams 900 kvinnliga chefer på höga poster i näringslivet har en bakgrund med hästar. Gunilla talade om värden som ledarskap med respekt och trygghet genom träning i att handskas med olika situationer. Moa Matthis knöt an till den historiskt långa relationen mellan människa och häst och citerade drottning Kristina I relationen till hästar prövas mod och ledaregenskaper. Moa utvecklade också tankar kring det lärande som sker i stallet och den motivation och lustfylldhet som utmärker arbetet att erövra kunskaper om hästen. Hon menar att det ligger ett stort värde i detta också för annat lärande i helt andra sammanhang. Lena Forsberg diskuterade bland annat samhällets syn på stallet och stödet till fritidsverksamheten. Hon menar att flickor missgynnas av dagens bidragsmodell, eftersom flickor organiserar sig oorganiserat Frågor om VAD som är relevant för

11 9 samhället att mäta och HUR det ska mätas behöver studeras till grund för förändringar av systemet enligt Lena. Samtalet handlade också om ridsportens osynlighet i samhället och betydelsen av att bli en del av medvetandet. Panelen menade att en väg in i det allmänna samtalet kan vara med hjälp av levande exempel som berättar om sin bakgrund. RRO medverkande också i seminariet Hästen gör skillnaden med Sveriges Fritids & Kulturchefsförening som arrangör. Seminariet avhandlade ridskoleanläggningen och vad som gör den unik i förhållande till andra idrottsmiljöer. Frågor som belystes var; Vad utmärker en bra ridanläggning och ridskoleverksamhet? Hur ser anläggningsstöd och driftformer ut? Vilka möjligheter och utmaningar kan vi se? Medverkade gjorde Monica Gundahl, Karlstads kommun, Ulf Wilken, Svenska Ridsportförbundet, Jan von Krusenstierna, Ridskolornas Riksorganisation samt Nina Anyai Göteborgs Ridsportförbund. Ulf Wilken Svenska Ridsportförbundet, sittande skymd Nina Anyai, Monica Gundahl, Jan von Krusenstierna, foto Else Friis Nina Anyai presenterade argument varför kommunerna ska investera i ridanläggningar och betonade bland annat behovet av en rättvis och jämställd fördelning av kommunens investeringsmedel och vikten av en standardhöjning utan krav på höjda ridpriser. Monica Gundahl berättade om det arbete som pågår i

12 10 Karlstads kommun för att utjämna skillnader i stöd mellan olika idrotter och vilka utmaningar det innebär. Ulf Wilken och Jan von Krusenstierna beskrev den moderna ridanläggningen och betydelsen av en bra dialog och ett helhetstänk med förståelse för verksamhetens förutsättningar i samband med nybyggnation mellan kommunen som beställare, arkitekt, byggare och ridskola. Erfarenheterna från Ågestas nya anläggning visar på möjligheter att göra såväl miljövinster som arbetstidsbesparingar på 20-30% med hjälp av moderna utfodrings- och utgödslingssystem. Andra erfarenheter från de moderna anläggningar som tillkommit senare år är ökat antal besökande, att de som är aktiva i verksamheten ofta spenderar mer tid vid anläggningen samt att tillgång till bra lokaler frigör tid och kraft för både professionella och ideella krafter att fokusera på ridskolans verksamhet. Familjefika med utsikt, kafeterian i Ågesta Ridhus Utvärderingen visar att kombinationen mellan seminarier och monter var lyckosamt genom att många seminariedeltagare tog vara på på möjligheten till en fortsatt dialog med RRO:s representanter på plats.

13 11 Spridning av projektets resultat Resultatet av enkätundersökningen delges SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), Sveriges Fritids & kulturchefsförening, samt Svenska Ridsportförbundet centralt och regionalt. Information om projektets aktiviteter och resultat sprids via RRO:s hemsida och genom information till medlemmarna samt via Jordbruksverket. Fack och allmänmedia informeras via pressmeddelande. De erfarenheter projektet genererat tillsammans med resultatet av enkätundersökningen skapar förutsättningar till en fortsatt dialog inom ridsporten och i förhållande till omvärlden. Utmaningen ligger i att kraftsamla för att nå ut och lyckas skapa ringar på vattnet. Slutsats och rekommendationer RRO:s rikstäckande enkätundersökning till landets fritidschefer visar att ridskolan har goda förutsättningar att flytta fram positionerna på den kommunala samhällsarenan ytterligare ett steg. Det har skett stora framsteg under senare år beträffande samhällets intresse och det finns viktiga frågor att hantera som har betydelse för en positiv utveckling och tillväxt. Kommunerna har huvudansvaret för den lokala fritids- och näringspolitiken, tillväxt och samhällsbyggnad. På fritidsområdet görs de viktigaste insatserna inom idrott och ungdomsverksamhet. Ett viktigt kommunalt åtagande inom hela politikområdet är ansvaret för lokaler och anläggningar. Det är betydelsefullt att kommunala tjänstemän och politiker ser ridskolan som en självklar del i idrotts- och fritidsutbudet. Och att ridanläggningarnas standard ska vara likvärdig med andra idrottsmiljöer utan att det går ut över ridskolans tillgänglighet. Hästen och det samspel som uppstår mellan hästen och människan i all hantering gör ridsporten unik i Idrotts-Sverige. Även ridsportens anläggningar skiljer sig från andra idrottsmiljöer genom att de ska tillgodose både hästens och verksamhetens behov. Hästen förstärker också behovet att värna tillgången till grönområden inom tätbebyggelse. Ridskolan har extraordinära kostnader i förhållande till annan idrotts- och fritidsverksamhet, men kan också leverera extraordinära intäkter till samhället. Dagens moderna anläggningar sätter en ny standard för större tätortnära ridanläggningar vad gäller exempelvis hästhållning, serviceutrymmen,

14 12 arbetsbesparande teknik och miljövinster. Erfarenheter visar på betydelsen av en samlad kompetens och konstruktiv dialog i samband med planering och byggnation, en fråga som behöver uppmärksammas vidare. En kommunal samverkan som förutom Kultur och fritid, även inkluderar Miljö- och samhällsbyggnad, Utbildning och Socialförvaltning är värdefull. Hästar behöver tillgång till mark och ryttare behöver kunna rida utomhus på ett tryggt sätt. Barn och ungdomar behöver ha nära och lätt att ta sig till ridskolan. Detsamma gäller många enskilda hästägare som prioriterar närhet till stallet av tids- och miljöskäl. Ridskolan kan fungera som resurs i exempelvis terapeutiska sammanhang och genom skolsamverkan. Skärpta myndighetskrav, begränsade möjligheter att modernisera gamla stallar (ofta tidigare kostallar), samt ökad konkurrens om den tätortnära marken innebär behov av nya ridanläggningar på flera platser i landet. Enkätundersökningen visar att 12 % av landets kommuner planerar att investera i nybyggnation under de närmaste tre åren och en tredjedel i utveckling av befintliga anläggningar. Erfarenheterna från RRO:s medverkan vid IDA mässan om idrottens anläggningar i Göteborg den november 2010, intresset för både montern och seminarierna, visade på ett övertygande sätt betydelsen av att företrädare för ridskolan finnas på plats för att möta kommunala tjänstemän och politiker. RRO representerar en betydande kunskap och erfarenhet att driva ridskola. Organisationen har också en tradition av samarbete kollegor emellan som utvecklats ytterligare under de senaste åren genom stödet från Jordbruksverket. I år gjorde RRO en pionjärinsats genom att representera ridsporten vid IDA mässan. För kommande år är förhoppningen att kunna utveckla samverkan med Svenska Ridsportförbundet (som var representerat av Ulf Wilken och Nina Anyai i anläggningsseminariet), vidare. Samtidigt som kommunerna planerar satsningar på ridanläggningar ökar också behovet av rådgivning beträffande anläggningarnas lokalprogram, planering, utformning och drift. En fråga som både RRO och Svenska Ridsportförbundet behöver uppmärksamma. Att driva ridskola ställer samma krav på yrkeskompetent ledning och personal, kollektivavtal, anläggning, hästar och hästhållning samt verksamhet med kvalitet oavsett om ridskolan drivs av en ideell förening eller entreprenör. Gemensamma rekommendationer vid upphandling, samt kvalitetsindikatorer och riktlinjer för drift av ridskola skulle sannolikt vara till god hjälp för kommuner att fatta beslut som långsiktigt främjar ridskoleverksamhetens utveckling.

15 13 Kontaktpersoner Eva Netterberg Projektansvarig RRO Mälarhöjdens ridskola E-post: Jan von Krusenstierna RRO:s ordförande Ågesta ridskola E-post: Birgitta Gunér Projektgruppen Askims ridhus E-post: Ninni Killgren Projektgruppen Väster Kumla ridskola, Nykvarn E-post: Anna Larsson Projektgruppen Tungelsta ridskola E-post: Lotta Riedel Projektgruppen Nacka ridhus E-post: Christina Risshytt-Collman Projektkoordinator Kultura E-post: Foto omslag: Catarina Espmark, Theresia Viska, Christina Risshytt-Collman

Ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner

Ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner Ridskoleverksamheten i Sveriges kommuner En rikstäckande kartläggning gentemot fritidsförvaltningar på uppdrag av Ridskolornas RiksOrganisation med stöd av Jordbruksverket Undersökningen är genomförd av

Läs mer

Foto: Theresia Bråkenhielm. Ridskolornas Riksorganisation. Projektredovisning En riktig ridskola

Foto: Theresia Bråkenhielm. Ridskolornas Riksorganisation. Projektredovisning En riktig ridskola Foto: Theresia Bråkenhielm Projektredovisning En riktig ridskola 2008 12 14 Sid 2 Projektet En riktig ridskola en process i flera steg Bakgrund, RRO, är en företagarorganisation som bildades 1971. RRO

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av livskraftigt hästföretagande

Stöd till projekt för främjande av livskraftigt hästföretagande 1(9) 2006-04-05 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@sjv.se Stöd till projekt för främjande av livskraftigt hästföretagande

Läs mer

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb Fakta- insamling en hemläxa för varje ridklubb Lathund #3 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare. I materialet

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

Sammanställning Sölvesborgs kommun Projektledare Maria Hjelm Nilsson

Sammanställning Sölvesborgs kommun Projektledare Maria Hjelm Nilsson Sammanställning Sölvesborgs kommun 2015 Projektledare Maria Hjelm Nilsson Innehållsförteckning 1. Inledning...2 2. Projektperiod...2 3. Kartläggning Sölvesborg..2 3.1 Resultat kartläggning i Sölvesborg...2-3

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-10-18 FRN 2010/57 Fritidsnämnden Inriktningsbeslut införande av ridskolecheck Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta om att införa en ridskolecheck

Läs mer

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och Vision: vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och tävlingsutövare. Vi skall ligga i framkant i vår utbildningsverksamhet och verka

Läs mer

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Barn och ungdom Utbildning Avel och hästhållning SPORT - TÄVLING att bli en ledande sportnation RIDKLUBB - RIDSKOLA att vidareutveckla ett rid-

Läs mer

Att arbeta med statistik

Att arbeta med statistik Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn - Regionala lärprojekt. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för

Läs mer

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 125/295/09 SID 1 (6) 2009-03-06 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2009-03-17 Nr 8 INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE

Läs mer

Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället

Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället Projektrapport 2010 Hästnäringens Nationella Stiftelse Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället Projektet är finansierat av Jordbruksverket via

Läs mer

Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening:

Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening: Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening: https://www.facebook.com/sorf.nu/videos/1995968117353114/ Salaortens Ryttarförening Ridsport Andra största ungdomsidrotten i Sverige

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 3. Faktainsamling en hemläxa för varje ridklubb Varje framgångsrikt påverkansarbete startar med en analys av nuläget. En genomgång av fakta om ridklubbens verksamheter,

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb

Jönköpings Fältrittklubb Jönköpings Fältrittklubb -Klubben, verksamheten och arbetet Verksamhetsplan 2015 JFK är som ridskola och förening en förebild för andra föreningar i landet. Vår verksamhet präglas av god kvalitet, god

Läs mer

Projektbidrag hösten 2018

Projektbidrag hösten 2018 2018-12-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2018/131 Fritidsnämnden Projektbidrag hösten 2018 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att bevilja 5 000 kronor för projektet Käpphästpyssel riktat till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte 1 VERKSAMHETSPLAN 2019 Jönköpings fältrittklubb Årsmöte 2019-02-28 2 Vision Få en god ordning på ekonomin, skapa en ridskola med mycket hög kvalitet, en konkurrenskraftig och välskött anläggning och tävlingar

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

Växjö Ridklubb NYHETSBREV

Växjö Ridklubb NYHETSBREV Växjö Ridklubb NYHETSBREV Till alla våra medlemmar nyheter från klubben november 2016 Med framtiden på dagordningen Mycket görs i vår förening för att ta hand om alla dagliga bestyr men också för att rikta

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Svenska Ridsportförbundet Stimulera Ridskoleverksamhet Glädje Sport Kunskap LIVSKRAFTIGT HÄSTFÖRETAGANDE Projekt Stimulera ridskoleverksamhet Ridsportens Affärsskola Regionala affärsskolor för förtroendevalda

Läs mer

FRITID, KULTUR OCH REKREATION FÖR ALLA.

FRITID, KULTUR OCH REKREATION FÖR ALLA. FRITID, KULTUR OCH REKREATION FÖR ALLA. FUNKTIONSHINDRADES FRITID EN YRKESROLL I KOMMUNEN 2 De tjänstemän i kommunerna som arbetar med att samordna kultur-, fritid- och rekreationsfrågor för personer med

Läs mer

Sport och fritid

Sport och fritid Sport och fritid 102 103 Sport och fritid Den svenska hästsporten är en breddidrott som är tillgänglig för alla, vilket är unikt i jämförelse med övriga världen. Förutom att hästsporten bidrar till en

Läs mer

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 en efter föreningarnas föreningarna möjlighet Västerbottens att Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte vara samarbetsorganisation för

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass 2013-06-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att hyra anläggningen Erstavik 25:1 för

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 1(8) 2010-02-22 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@jordbruksverket.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Innehåll 1. Inledning...................................3 2. Vision för idrotten i Linköping.................4 3. Idrottspolitiskt program för Linköpings

Läs mer

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Man är medlem för att man måste! Varför måste man vara medlem? eller uttryckt på ett annat sätt, vad är medlemsnyttan? Delprojektet Föreningsservice uppdrag är

Läs mer

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag Örebro fältrittklubb Verksamhet och uppdrag Antagen 14 december 2011 Reviderad februari 2013 Örebro fältrittklubb Örebro fältrittklubb bildades 1917 efter ett initiativ från främst militärt håll. Klubben

Läs mer

Stockholms Läns Ridsportförbund

Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund STOCKHOLMS LÄN 1 av Svenska Ridsportförbundets 19 distrikt 118 föreningar (+2 under anslutning) Föreningar i 24 av 26 kommuner i Stockholms Län ~27 500 medlemmar i föreningarna

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Svenska Ridsportförbundet SvRF idag Svenska Ridsportförbundet har till uppgift att främja ridningen, körningen och ridsporten i alla dess grenar samt därtill anknuten verksamhet nationellt och internationellt.

Läs mer

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Vår verksamhetsplan I kommunens mål är fokus på barn och ungas uppväxtvillkor, en aktiv fritid

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsporten i Stockholms län med kvalité, för alla hela livet. Vilket innebär:

Läs mer

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov.

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov. Dalarnas Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Distriktens roll/distriktens idé (från basutbud för distrikten) Att vara samarbetsorganisation för klubbarna i sitt distrikt. Att ta till vara klubbarnas intresse

Läs mer

Nu lyfter vi ridsporten!

Nu lyfter vi ridsporten! Nu lyfter vi ridsporten! Fakta om ridsporten och Idrottslyftet år 5 MER RIDSPORT FÖR FLER Mer idrott för fler. Det är tanken bakom Idrottslyftet som nu går in på sitt femte verksamhetsår. Och öppnar nya

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2007-12-17 Sidhänvisning Sidhänvisning..2 Varför ett idrottspolitiskt program... 3 Idrotten en samhällsresurs... 3 Kommunens policy för barn och ungdomsidrott... 4 -... 4 -... 4 Kommunens

Läs mer

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan 2012-2013 Innehållsförteckning Ridsporten i samhället Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet Inriktningsmål Ett förbund vi arbetar tillsammans Nöjdare medlemmar

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Sida 13 s HästHalland startades som ett projekt år 2005 av LRF Halland, Hushållningssällskapet Halland och Region Halland. HästHalland är idag ett regionalt initiativ, formellt ägt av Hushållningssällskapet

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Gotland Box 1030, 621 21 Visby Tfn: 0498-20 70 53 Fax: 0498-21 54 74 E-post gi@gotsport.se,

Läs mer

Vision Häst Värmdö möte 13 sep. 2005 1 (5) Noteringar från upptaktsmöte tisdag 13 sept. 2005 på Gustavsgården i Gustavsberg.

Vision Häst Värmdö möte 13 sep. 2005 1 (5) Noteringar från upptaktsmöte tisdag 13 sept. 2005 på Gustavsgården i Gustavsberg. Vision Häst Värmdö möte 13 sep. 2005 1 (5) Vision Häst Värmdö Noteringar från upptaktsmöte tisdag 13 sept. 2005 på Gustavsgården i Gustavsberg. Sammankallande: Initiativtagare: Deltagare: Lotta Johansson,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Lomma Ridklubb är en aktiv ideell förening som i år firar 40-årsjubileum. Föreningen bedriver en av Svenska Ridsportförbundet certifierad ridskola, för

Läs mer

Särskilt föreningsbidrag för ridsport

Särskilt föreningsbidrag för ridsport 2014-09-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/150-805 Fritidsnämnden Särskilt föreningsbidrag för ridsport Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att ett förslag om införande av ett särskilt föreningsbidrag

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Strategisk plan i två perioder 2017 2021 Revidering Strategisk plan RIM 2021 Figur 1. Den strategiska planen delas upp i två perioder, 2018-2021 och 2022-2025. Mellan 2018 och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla,

Läs mer

Föreningslyftet Fotboll

Föreningslyftet Fotboll Föreningslyftet 2019 Fotboll 190207 Idrottslyftet 2019 Paket 1: Spelarlyftet 5.000 kr (1-2 ungdomslag 12-19 år) 7.500 kr (3-6 ungdomslag 12-19 år) 10.000 kr (7 eller fler ungdomslag 12-19 år) Paket 2A:

Läs mer

B O T K Y R K A R I D S Ä L L S K A P

B O T K Y R K A R I D S Ä L L S K A P B O T K Y R K A R I D S Ä L L S K A P Medlem i Svenska Ridsportförbundet 2014 03 10 Botkyrka kommun Kultur och fritidsförvaltningen Ärende: Framåtsikt Kultur och fritidsnämnden 2015 2018 Botkyrka Ridsällskap

Läs mer

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan 2018-2019 Innehållsförteckning Ridsporten i samhället och framtida utveckling Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet Övergripande mål Strategiska områden, inriktningsmål

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010 1(7) 2011-02-15 Landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@jordbruksverket.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Läs mer

AFFÄRSPLAN

AFFÄRSPLAN UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING SVERIGES BÄSTA RIDSKOLA EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2016-2021 1 1 VISION 3 1.1 Visions slogan 3 1.2 Fullständig vision 3 2 MISSION 3 3 VÄRDEGRUND 3 4 VERKSAMHETSBESKRIVING

Läs mer

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER 4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER FÖRENINGAR MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER SPONSORER REGERING, RIKSDAG & EU REGLER & FÖRORDNINGAR

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Sid 1 (7) Dnr 12KFN4 2012-09-27 Camilla Williamsson Telefon 026-17 97 17 camilla.williamsson@gavle.se Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Inledning och syfte Gävle kommun vill stärka och utveckla

Läs mer

Kungsörs Ridklubb. Den livskraftiga, kompetenta och lyhörda ridklubben I projektet Framtidens Ridskola

Kungsörs Ridklubb. Den livskraftiga, kompetenta och lyhörda ridklubben I projektet Framtidens Ridskola Kungsörs Ridklubb Den livskraftiga, kompetenta och lyhörda ridklubben I projektet Framtidens Ridskola Kungsörs Ridklubb bildades 1977 och blev en del av Svenska ridsportförbundet. Ridklubben arrenderar

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Vår vision Att bli en arena för högkvalitativa tävlingar samt att erbjuda marknadens bästa ridskola. Övergripande mål 2013 Attraktiv anläggning där alla grupper

Läs mer

Regional samverkan inom ridsporten

Regional samverkan inom ridsporten Projektrapport 2010 Regionala forum för hästsektorn - Regionala Lärprojekt Projektet är finansierat av Jordbruksverket via Livskraftigt Hästföretagande 2010 Regional samverkan inom ridsporten 1 Sammanfattning

Läs mer

Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål

Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål 1 Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål Från och med 2010 bedrivs Solna Fältrittklubbs verksamhet utifrån en fastslagen värdegrund och vision, och med tydliga och konkreta mål. Värdegrunden, visionen

Läs mer

- Ett modernt hästcentrum som är det självklara valet!

- Ett modernt hästcentrum som är det självklara valet! - Ett modernt hästcentrum som är det självklara valet! Projekt Framtidens ridskola FRAMTIDENS RIDSKOLA Det vi vill är att arbeta fram en ny ridsportanläggning som är anpassad efter våra och samhällets

Läs mer

Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön

Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön beräkningsmodell och checklista Idrotts- och föreningsförvaltningen, augusti 2013 Kontaktperson: Carola Helltén, verksamhetsutvecklare, Förening Telefon:

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

BARNKONSEKVENS- ANALYS

BARNKONSEKVENS- ANALYS BARNKONSEKVENS- ANALYS RF:s bidrag till anläggningar och idrottsmiljöer Barnkonsekvensanalys Varför barnkonsekvensanalyser Riksidrottsförbundet ställer krav på att en barnkonsekvensanalys ska göras och

Läs mer

Kommunala insatser för att stärka företagare med utländsk bakgrund

Kommunala insatser för att stärka företagare med utländsk bakgrund Kommunala insatser för att stärka företagare med utländsk bakgrund Studie genomförd av Stiftelsen Internationella Företagarföreningen i Sverige, IFS Juli 2013 2 Förord För femte året i rad presenterar

Läs mer

Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft

Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft Svenska Ridsportförbundets förstudie Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft Förstudien är finansierad av Jordbruksverket via Livskraftigt hästföretagande 2009. Innehållsförteckning

Läs mer

Alternativt förslag till ny ridanläggning i Staffanstorp

Alternativt förslag till ny ridanläggning i Staffanstorp Alternativt förslag till ny ridanläggning i Staffanstorp Alternativt förslag till ny ridanläggning i Staffanstorp Innehåll: Förslagstext Föreningens mål och syfte Markanvändningsplan Detta dokument i PDF

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Kent Sjöström VÅR HEMBYGD. Ridskolan Strömsholm

Kent Sjöström VÅR HEMBYGD. Ridskolan Strömsholm Kent Sjöström VÅR HEMBYGD Ridskolan Strömsholm Mars 2015 För oss som är uppvuxna i Kolbäck har ridskolan i Strömsholm alltid funnits. När vi var små, var det Arméns kör- och ridskola, som började sin verksamhet

Läs mer

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Bakgrund Det finns idag 8 stycken registrerade ridklubbar i Varbergs kommun. Dessa är: * Himledalens ridklubb * Skultagårdens

Läs mer

Sida 1 av 8. Idrottslyftet 2013. - SISU Idrottsutbildarnas vägval

Sida 1 av 8. Idrottslyftet 2013. - SISU Idrottsutbildarnas vägval Sida 1 av 8 Idrottslyftet 2013 - SISU Idrottsutbildarnas vägval Sida 2 av 8 Ett Idrottslyft med föreningen i fokus Vi står inför ett uppdrag i Idrottslyftet som till stora delar är nytt, sker på nya sätt

Läs mer

Idrottens finansiering 2006

Idrottens finansiering 2006 Idrotts-Sverige 22.000 idrottsföreningar Halva befolkningen mellan 7-70 år är medlem i en idrottsförening. (3,5 miljoner) Två miljoner aktiva varav 7000 elitidrottare. 500.000 ideella ledare I lagen skolas

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

Revidering av föreningsstöd

Revidering av föreningsstöd Tjänsteskrivelse 1 (5) Remiss, kommunens föreningar och politiska grupper Revidering av föreningsstöd Förvaltningens förslag till beslut Förslaget gällande nya och reviderade bidragsformer skickas på remiss

Läs mer

MODELLER FÖR DRIFT OCH SKÖTSEL AV STÖRRE RIDANLÄGGNINGAR

MODELLER FÖR DRIFT OCH SKÖTSEL AV STÖRRE RIDANLÄGGNINGAR LINKÖPINGS KOMMUNS ARBETSUNDERLAG BETRÄFFANDE MODELLER FÖR DRIFT OCH SKÖTSEL AV STÖRRE RIDANLÄGGNINGAR UTREDARE CHRISTINA RISSHYTT -COLLMAN KULT URA AB 1 INLEDNING 3 1.1 Uppdrag och arbetssätt 3 1.2 Rapportens

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb -02-14 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla, såväl

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola 1 AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola Viktig information Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en avtalsmall /typavtal som bygger på LOK-stödsnämndens praxis i liknande ärenden.

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Fastställt av Kommunfullmäktige

Fastställt av Kommunfullmäktige 1 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-02-23 Programhandling för området Fritid Programområde Uppdraget innebär att ta fram ett program, ett styrande dokument, för vad som skall uppnås till år 2015, för

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Rida säkert i Värmdö. - en förstudie. Dnr Totta Ogander Värmdö, mars Rida säkert i Värmdö - en förstudie 1

Rida säkert i Värmdö. - en förstudie. Dnr Totta Ogander Värmdö, mars Rida säkert i Värmdö - en förstudie 1 Rida säkert i Värmdö - en förstudie Dnr 6023-2009-55534 Totta Ogander Värmdö, mars 2010 Rida säkert i Värmdö - en förstudie 1 Slutrapport för förstudien: RIDA SÄKERT I VÄRMDÖ 1. Sammanfattning I båda våra

Läs mer

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge 2012-09-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att avslå ansökan från Compass

Läs mer

Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Socialdemokraterna i Uppsala kommun Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av

Läs mer

Entreprenörer med utländsk bakgrund om kommunal företagsservice. Enkätstudie genomförd av IFS Rådgivning September 2009

Entreprenörer med utländsk bakgrund om kommunal företagsservice. Enkätstudie genomförd av IFS Rådgivning September 2009 Entreprenörer med utländsk bakgrund om kommunal företagsservice Enkätstudie genomförd av IFS Rådgivning September 2009 2 Förord På samma sätt som det svenska samhället genomgår förändring, möter också

Läs mer

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING Gröna tråden Historik Skogslottens Ryttarförening är Norrköpings största och Sveriges femte största ridklubb. Vi har hela 500 medlemmar i veckan som rider lektioner hos

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN. Kultur- och fritidsnämnden, 2002

IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN. Kultur- och fritidsnämnden, 2002 IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden, 2002 IDROTTENS ROLL I SAMHÄLLET Idrott är en fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra.

Läs mer

Anläggning av 2,5 km motionssträcka på Bondebacka. Utegym Fålehagen. Naturisbana anläggs. Skatboardpark invigs valborg 2013

Anläggning av 2,5 km motionssträcka på Bondebacka. Utegym Fålehagen. Naturisbana anläggs. Skatboardpark invigs valborg 2013 Projekt 2013 2014 2015 1. Friluftsområden: Vandringsled/Elljusspår samt utveckling av friluftsområde i till exempel Bondebacka. Samtliga tillfrågade Motalabor och föreningar lyfter fram utvecklingen av

Läs mer

Anläggning av 2,5 km motionssträcka på Bondebacka. Utegym Fålehagen. Naturisbana anläggs. Skatboardpark invigs valborg 2013

Anläggning av 2,5 km motionssträcka på Bondebacka. Utegym Fålehagen. Naturisbana anläggs. Skatboardpark invigs valborg 2013 Projekt 2013 2014 2015 1. Friluftsområden: Vandringsled/Elljusspår samt utveckling av friluftsområde i till exempel Bondebacka. Samtliga tillfrågade Motalabor och föreningar lyfter fram utvecklingen av

Läs mer

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet 2017-04-25 Bakgrund Idrottspolitiskt program arbetades fram av Kungälvs kommun och idrottsföreningarna

Läs mer

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015 STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND Årsmöte den 18 mars 2015 HÄLSNING FRÅN ORDFÖRANDEN 2014 ÄNNU ETT HÄNDELSERIKT ÅR Vårt förbund står på en stabil grund med en omfattande verksamhet Den ideella föreningen

Läs mer

RF Kommunundersökning Juni 2011 Genomförd av CMA Research AB

RF Kommunundersökning Juni 2011 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2011 Juni 2011 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2011, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Kommunens totala stöd 4 Föreningsbidrag 13 Lokalt

Läs mer

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten.

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ridsporten är ung. Mer än hälften av medlemmarna i landets ridklubbar är under 26 år. Genom vår unika struktur kan unga påverka verksamheten.

Läs mer

HÄSTPOLICY. Beslutad av kommunstyrelsen

HÄSTPOLICY. Beslutad av kommunstyrelsen HÄSTPOLICY Beslutad av kommunstyrelsen 2011-10-03 Hästpolicyns syfte Syftet med en kommunal hästpolicy är att tydliggöra hästens betydelse och positiva effekter för människor, samhällsekonomi och levande

Läs mer

Träffpunkt Idrott är den självklara platsen att mötas på för alla. som arbetar inom idrott, bad, fritid och folkhälsa.

Träffpunkt Idrott är den självklara platsen att mötas på för alla. som arbetar inom idrott, bad, fritid och folkhälsa. 18 20 November 2014 Svenska Mässan Göteborg Träffpunkt Idrott Arenan för alla inom idrott och bad. Träffpunkt Idrott är den självklara platsen att mötas på för alla som arbetar inom idrott, bad, fritid

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer