Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialdemokraterna i Uppsala kommun"

Transkript

1 Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av Sveriges främsta idrottskommuner. Nu gäller det att ta vara på framgångarna! Vi socialdemokrater är liksom många glatt överraskade av framgångsvågen och vill aktivt samarbeta med idrottsrörelsen och näringslivet för att utveckla idrotten i Uppsala. Vi är övertygade om att en ökad satsning, till exempel i form av nya anläggningar, kommer att gynna både spetsen och bredden. Det vill vi hjälpa till med! Den socialdemokratiska visionen för idrotten i Uppsala Uppsala kommun ska vara en av de tre främsta kommunerna i Sverige inom både bredd- och elitidrott. Idrotten ovärderlig för Uppsala För oss socialdemokrater i Uppsala, landets fjärde kommun, känns det angeläget att tydligt erkänna idrottens stora betydelse. Vi vill hjälpa till att skapa ännu bättre förutsättningar. Vi vill också skapa möjligheter så att alla ska kunna idrotta på lika villkor oavsett var vi kommer ifrån och vilka förutsättningar vi har. Det ska inte heller spela någon roll om vi är flicka eller pojke, gammal eller ung, fattig eller rik. Vår största folkrörelse Idrottsrörelsen är en ovärderlig tillgång för Uppsalas utveckling. Det är vår största folkrörelse. I Uppsala samlar idrotten människor till aktiviteter inom idrotter som tillhör nästan alla av vårt lands 68 specialidrottsförbund. Idrottsrörelsen stärker genom sina många aktiviteter demokrati, folkhälsa, delaktighet, jämställdhet och integration. Tusentals frivilliga och oavlönade kvinnor och män utför som ledare inspirerande och fostrande insatser. Tack till er alla! Ni är bra förebilder för unga människor. Idrotten erbjuder goda tillfällen till möten mellan människor i olika åldrar och med olika social, kulturell och etnisk bakgrund. Idrott gör oss friskare Regelbunden motion och idrott ger en bättre folkhälsa. Fysisk aktivitet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och andra kroniska sjukdomar. Socialdemokraterna i Uppsala kommun, Uppsala

2 2 (7) Särskilt viktigt är det att kunna idrotta spontant i närmiljön. Det ska inte vara märkvärdigt eller krångligt att motionera. I framtiden kommer fysisk aktivitet också att kunna skrivas ut på recept som en del av behandlingen. Då är det bra att den finns nära. De ekonomiska och sociala vinsterna är stora. Det är särskilt angeläget att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga och samtidigt uppmuntra dem till en sund kosthållning. Vi anser att idrottsrörelsen har mycket goda förutsättningar för att motverka dopning, droger, alkohol och tobak. Integration och delaktighet stärker demokratin Idrotten förenar. Trots olikheter i språk, kultur och etniskt ursprung kan människor idrotta tillsammans. Idrottsföreningarna har en unik möjlighet att bidra till integration av människor från olika kulturer. Det kamratskap som utvecklas i en förening, där ungdomar med olika bakgrund möts på lika villkor är ett effektivt medel mot rasism, främlingsfientlighet och fördomar. Det är därför av största vikt att alla grupper av individer, oavsett bakgrund och ursprung, har möjlighet att idrotta tillsammans. Det är också angeläget att nå föräldrarna till barnen och ungdomarna så att de deltar i idrottsverksamheten. Det är särskilt viktigt att försöka förmå personer med invandrarbakgrund att engagera sig som ledare. Det är samtidigt angeläget att idrottsföreningarnas aktiviteter medvetet används så att medlemmarna ömsesidigt kan lära känna varandras bakgrund. Så vill vi stödja idrotten Det största ekonomiska stödet bör gå till anläggningar, såväl nya som upprustning av äldre. Vi vill också stödja verksamhet som riktar sig till barn och ungdom så att det stärker breddidrotten. Det är dessutom viktigt att skapa bättre villkor för våra elitidrottare. Bygg fler idrottsanläggningar! I dag måste våra friidrottande juniorer åka till andra städer för att träna på vintern. Det beror på att vi inte har någon bra anläggning för vinterträning i friidrott. Vi saknar också en inomhushall för bandy. Det här är bara ett par exempel på angelägna idrottsanläggningar.

3 3 (7) Vi socialdemokrater anser att det huvudsakliga ekonomiska stödet till idrotten ska vara anläggningar så att barn, ungdomar och vuxna kan idrotta till rimliga kostnader. Anläggningarna ska både vara till för hälsoinriktad bredd- och motionsidrott och presentationsinriktad tävlingsidrott. Ytterligare arenor i form av spontanidrottsplatser, platser för skating, basket, klättervägg ska skapas i samverkan mellan fritidsplanerare, skolan och ungdomarna själva. En del av Uppsalas parker bör kunna vara platser för detta. Alla idrotter med naturliga geografiska förutsättningar ska ha likvärdiga möjligheter inom kommunen. Investeringar i idrottsarenor kräver i allmänhet stora ekonomiska resurser. Vi anser att större investeringar ska kunna ske genom samverkan mellan Uppsala kommun och näringslivet. Stöd till barn- och ungdomsverksamhet stärker breddidrotten Förutom stödet i form av anläggningar är det viktigt att kommunen stöder idrottsföreningarnas verksamhet riktad till barn och ungdom i åldrarna 7 20 år. Stödet ska i första hand stärka breddidrotten. Men det finns ett tydligt samband mellan breddidrott och elitidrott. En omfattande breddidrott fångar upp fler som har talang och intresse av att tävla på en högre nivå. Framgångar inom elitidrotten skapar inspirerande förebilder och lockar många att börja idrotta för att det verkar roligt. Bättre villkor för elitidrottarna Att erbjuda elitidrottare goda förutsättningar är ett sätt att indirekt stimulera den breddidrott kommunen i första hand bör stödja. Det kan ske genom stöd till idrottsgymnasier. Kommunen ska även kunna anställa idrottare på elitnivå som ledare inom barn- och ungdomsverksamheten. Vi bör också uppmuntra idrottsföreningar att skapa gemensamma kanslier med professionella medarbetare på vissa funktioner. Ett idrottscampus är också en möjlighet. Där finns det bostäder för dem som studerar idrott kopplat till en träningsanläggning. Vi vill också inspirera de båda universiteten att erbjuda särskilda studievillkor som gör att enskilda idrottsmän och idrottskvinnor kan kombinera universitetsstudier med idrott på elitnivå.

4 4 (7) Stöd till elitidrott tillsammans med näringslivet Vi socialdemokrater vill vara tydliga med att vi är positiva till att stödja elitidrott. Vi anser att kommunen ska kunna ge direkt ekonomiskt stöd till elitidrott under vissa förutsättningar. Den idrottsverksamhet det gäller bör ha en omfattande barn- och ungdomsverksamhet, ha ett betydande underhållningsvärde och kunna bli kommersiellt framgångsrik i ett längre perspektiv. Vi menar vidare den aktuella elitidrottsverksamheten också bör ha ekonomiskt stöd från näringslivet för att få stöd från kommunen. Däremot bör välfungerande och etablerad elitverksamhet inte vara beroende av fortlöpande ekonomiskt tillskott från kommunen utan kunna stå på egna ben. Kommunens stöd här är huvudsakligen i form av anläggningar. Våra hjärtefrågor Idrott är en viktig del av våra barns och ungdomars uppväxt och fostran. Därför måste alla kunna delta på egna villkor och specialiseringen får inte ske för tidigt. Idrotten har också en viktig uppgift för att främja jämställdhet och miljöansvar. Barn- och ungdomsidrott tävling en del av leken Barn- och ungdomsidrotten är huvuddelen av idrottsrörelsen. En majoritet av våra barn och ungdomar deltar i organiserad idrottsverksamhet. Idrotten spelar härigenom en viktig roll i många barns och ungdomars uppväxt och fostran. De attityder och värderingar som förmedlas i idrottsföreningarna präglar i stor utsträckning barn och ungdomars personliga utveckling. Det är därför viktigt att verksamheten utformas så att deras personliga utveckling främjas såväl fysiskt som psykiskt. Barn och ungdomar bör delta i utformningen av den egna idrottsverksamheten. Idrotten ska vara lekfull, allsidig och ge alla möjlighet att delta på egna villkor. Alla barn och ungdomar bör ha möjlighet att idrotta varje dag i skolan, i föreningen eller spontant i bostadsområdet. Det är en viktig uppgift för kommunens skolor, fritidsansvariga och föräldrar att tillsammans med idrottsrörelsen göra detta möjligt. Även en god samhällsplanering underlättar idrottandet. Tävling är ett naturligt inslag i all idrott. Men för barn måste tävling vara en del av leken. Barnidrotten riskerar annars att bli prestigefylld och motverkar därmed målet med barns idrottande. Att stävja tidig specialisering och elitgallring är ett gemensamt ansvar, men där har idrottsledarna tillsammans med föräldrarna särskilt stora möjligheter att påverka.

5 5 (7) Vi socialdemokrater tycker det är viktigt att barn och ungdomar bör uppmuntras att utöva fler olika idrotter och ha rätt att göra det i olika föreningar. Prestigefyllda tävlingar såsom riksfinaler och nationella och regionala tävlingar med seriespel bör undvikas för barn till och med 12 år. Vi anser att barn och ungdomar ska ges möjlighet att delta i demokratiska arbetsformer där de själva kan påverka arbetet i sin idrottsförening. Idrott ska ske på lika villkor Vi lägger stor vikt vid att idrottsföreningarnas verksamhet präglas av jämställdhet. Flickor måste också få de bästa träningstiderna. Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till utrustning och ekonomiskt stöd. Men jämställdhet handlar också om normer och värderingar, om att värdera flickor och kvinnors idrott lika som pojkars och mäns. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på kvinnors och mäns olika förutsättningar för sitt idrottsutövande. Idrott på lika villkor handlar också om att ge barn, ungdomar och vuxna med olika funktionshinder stöd så att de ska kunna idrotta utifrån sina förutsättningar. Idrotten har miljöansvar Idrotten påverkar miljön till exempel energiförbrukning vid drift av anläggningarna och transporter till och från träning. Det är därför angeläget med väl utbyggda gång- och cykelvägar liksom kollektivtrafik till idrottsanläggningar och träningsarenor. Trafikbolagens biljettaxor bör också utformas så att idrottsverksamhet främjas. Idrottsföreningarna har också ett stort ansvar för miljön. De bör arbeta aktivt med att minska energiförbrukning och annan negativ miljöpåverkan. Samverkan kommun idrott näringsliv Vi vill utveckla samarbetet mellan kommunen, idrotten och näringslivet och göra det till ett professionellt partnerskap för idrotten. Beröringspunkterna är många. Näringslivet vinner på framgångsrik idrott Väl fungerande idrottsföreningar och goda möjligheter till idrotts- och fritidsaktiviteter har betydelse för utvecklingen av Uppsalas näringsliv. Tillgången till fritidssysselsättning och

6 6 (7) motion för de anställda och deras barn kan spela in i företagsledningens val av lokaliseringsort. Idrottsföreningarna är även viktiga eftersom de genomför idrottsevenemang som bidrar till besöksnäringen. För att utveckla idrotten i Uppsala är det viktigt att det lokala näringslivet visar ett engagerat och starkt stöd för idrottens olika aktiviteter. Det kan ske på områden där ömsesidiga vinster kan uppstå. Vi anser därför att kommunen ska stimulera till regelbunden samverkan mellan kommunens näringsliv och idrottsföreningar. Kommunen ska genom gott ekonomiskt stöd till idrottsverksamhet inspirera kommunens näringsliv till motsvarande stöd. Kommunens egna bolag bör i sin verksamhet och marknadsförening överväga värdet av stöd idrottsverksamheten i kommunen. Idrottsföreningarna bidrar till god livsmiljö Vi socialdemokrater vill att samtliga invånare ska ges möjlighet att aktivt utnyttja sin fritid. För många invånare är idrott en betydelsefull del av den meningsfulla fritiden. Det är angeläget att idrottsföreningarna erbjuder deltagare i alla åldrar möjlighet till stimulerande aktiviteter. Det är därför viktigt att kommunen och idrottsföreningarna samarbetar. Ytterst handlar det om att tillsammans skapa en god livsmiljö för invånarna i vår kommun. Vi vill öka brukarinflytandet över anläggningar och ser också gärna att föreningar tar över driften där det är lämpligt. Samverkan mellan skola och idrottsrörelse Alla barn och ungdomar kommer i kontakt med motion och idrott i skolan. Undervisning i idrott och hälsa är av central betydelse för att skapa ett livslångt intresse hos unga människor för motion, idrott och naturupplevelser. Vi anser att ett ökat samarbete mellan skolan och idrottsföreningarna kan förstärka och bredda idrottsutbudet i skolan. Varje elev bör få minst 30 minuters organiserad sammanhängande motion varje skoldag samt ökade kunskaper om rätt kosthållning. Vi anser att skolledning, idrottslärare och elever bör sträva efter att starta skolidrottsföreningar i första hand för de föreningslösa ungdomarna. Dessutom kan skolans lokaler utnyttjas för idrott på kvällar och helger ännu mer än i dag. Gärna fler stora mästerskap! Elitidrott på hög nivå har ett stort underhållningsvärde och kan ge förutsättningar för idrottsevenemang som kan bli kommersiellt framgångsrika. Idrottsframgångar på hög nationell och internationell nivå är även av stor betydelse i marknadsföringen av Uppsala

7 7 (7) men även för vår egen vilja att identifiera oss med kommunen och därmed öka den sociala sammanhållningen. Därför vill vi att Uppsala arrangerar fler nationella och internationella mästerskap, landskamper och andra idrottsevenemang som skapar ekonomiska och PR-mässiga mervärden för kommunen och dess näringsliv. Samtidigt ger de kommuninvånarna positiva upplevelser. Även evenemang som ungdomstävlingar och cuper, motionslopp och idrottsläger ger dessa mervärden. Vi anser därför att kommunen aktivt ska stödja idrottsföreningar som vill arrangera sådana evenemang.

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Antaget av kommunfullmäktige Mariestad 2015-05-25 Sida: 2 (7) Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 90/15 Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2011- Senast reviderat 2008-03-31 Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2007-12-17 Sidhänvisning Sidhänvisning..2 Varför ett idrottspolitiskt program... 3 Idrotten en samhällsresurs... 3 Kommunens policy för barn och ungdomsidrott... 4 -... 4 -... 4 Kommunens

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Vår verksamhetsplan I kommunens mål är fokus på barn och ungas uppväxtvillkor, en aktiv fritid

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014.

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. I texten markeras ny text med fet stil och understruket = ny text föreslagen av styrelse, och delvis med inkomna motioner som grund. Kursiverad överstruken

Läs mer

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun Idrottspolitiskt program Nyköping kommun 2018-2022 Innehållsförteckning sid 1. Inledning 1 2. Målgrupp och målsättningar 2 3. Fokusområden och ansvarfördelning 3 4. Uppföljning och revidering 10 Inledning

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2012

Idrottspolitiskt program 2012 Idrottspolitiskt program 2012 SKOL- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Inledning idrottspolitiskt program för helsingborgs stad Framtaget av Helsingborgs stad i samverkan med Helsingborgsidrottens samorganisation

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-02 119 Hälsa Stillasittande fritid har blivit allt vanligare i vårt samhälle. Vi ser också en ökad fysisk inaktivitet

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Idrottspolitiskt program i Blekinge

Idrottspolitiskt program i Blekinge Idrottspolitiskt program i Blekinge 2018 2022 Innehåll Innehåll Innehåll...1 Inledning...2 1. Idrottspolitiskt program Blekinge...3 1.1 Svensk idrott, idrott i Blekinge...3 1.2 Politiska utgångspunkter...4

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Idrotts- och fritidspolitiskt program

Idrotts- och fritidspolitiskt program Idrotts- och fritidspolitiskt program Kommunfullmäktige 2014-05-28, 167 Sidhänvisning Varför ett idrotts- och politiskt program?... 3 Barn och ungdomsidrott... 4 Samarbete med föreningarna... 5 Bidrag

Läs mer

Idrottspolitiskt program - Motala ett centrum för idrott -

Idrottspolitiskt program - Motala ett centrum för idrott - Idrottspolitiskt program - Motala ett centrum för idrott - Fritiden är en viktig del av vår välfärd och idrotten är för många en viktig del av fritiden. En meningsfull fritid bidrar till ett rikare socialt

Läs mer

Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet

Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet Örebro kommun 2016-09-20 Ft 264/2016 orebro.se 2 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige 11 november 2013 Innehållsförteckning Vår vision 5 Folkhälsa 6 Barn- och ungdomsidrott 7 Mångfald 8 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige

Läs mer

Idrottspolitiskt program

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsens handling nr. 25/2013 Styrdokument Idrottspolitiskt program Giltighetstid 2 (14) Beslutshistorik Giltighetstid 2013-05-20-2015-06-30 Antagen av kommunfullmäktige 2013-05-20, 91 Ändring

Läs mer

Pressinformation efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde

Pressinformation efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde 1 Kultur- och fritidsnämnden 2008-03-20 Pressinformation efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Johan Lundgren (c), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av statens stöd till idrotten. Dir. 2006:135. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006

Kommittédirektiv. Utvärdering av statens stöd till idrotten. Dir. 2006:135. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006 Kommittédirektiv Utvärdering av statens stöd till idrotten Dir. 2006:135 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall utvärdera om effekterna

Läs mer

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård Värdegrund Skå IK & Bygdegård Stenhamraloppet 2011 I en idrottsförening lär man sig inte bara att bli duktig på sin idrott. Man lär sig också mycket om normer, värderingar, ansvar, hänsyn och medbestämmande.

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Sundbyberg är en stad i förändring och det är viktigt att idrottslivet tillsammans med staden utvecklas i takt med det övriga samhället. Det idrottspolitiska

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

Eskilstuna rör sig! Idrottspolitisk handlingsplan 2011-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-03-24

Eskilstuna rör sig! Idrottspolitisk handlingsplan 2011-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-03-24 Eskilstuna rör sig! Idrottspolitisk handlingsplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-03-24 Alla erbjuds ta del av kultur- och fritidsutbudet i Eskilstuna är utgångs punkten i arbetet för att utveckla

Läs mer

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun Fritidspolitiska mål Fritidsnämnden Växjö kommun Fritidspolitiska mål 1. Stöd till fritidsverksamhet Föreningslivet i Växjö kommun stimuleras genom olika stödformer till verksamheter som ger kommuninnevånarna

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN. Kultur- och fritidsnämnden, 2002

IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN. Kultur- och fritidsnämnden, 2002 IDROTTSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden, 2002 IDROTTENS ROLL I SAMHÄLLET Idrott är en fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra.

Läs mer

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Sid 1 (7) Dnr 12KFN4 2012-09-27 Camilla Williamsson Telefon 026-17 97 17 camilla.williamsson@gavle.se Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Inledning och syfte Gävle kommun vill stärka och utveckla

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Gotland Box 1030, 621 21 Visby Tfn: 0498-20 70 53 Fax: 0498-21 54 74 E-post gi@gotsport.se,

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Innehåll 1. Inledning...................................3 2. Vision för idrotten i Linköping.................4 3. Idrottspolitiskt program för Linköpings

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Med klättring för barn avser vi i allmänhet idrott till tolv års ålder. I barnklättring låter vi barnen lära sig genom lek och därigenom utveckla

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Täby kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Allt är relativt. Om fotbollsföreningar arbetar aktivt med att bidra till social

Läs mer

Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy

Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy Antagen på Sundbybergs Idrottsklubbs ordinarie årsmöte den 26 mars 2003 Sundbybergs Idrottsklubbs verksamhetside Sundbybergs Idrottsklubb är en ideell förening,

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjö s mål och värderingar Bredden ger spetsen BARNIDROTT OCH ELITIDROTT i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår

Läs mer

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Sid 1 (7) Dnr 12KFN4 2014-02-27 Camilla Williamsson Telefon 026-17 97 17 camilla.williamsson@gavle.se Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Inledning och syfte Gävle kommun vill stärka och utveckla

Läs mer

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 S V E N S K I N N E B A N D Y V I L L VISION Folksporten för alla alltid w w w. i n n e b a n dy. s e 3 V E R K S A M H E T

Läs mer

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare,

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Verksamhetsidé, vision, värdegrund

Verksamhetsidé, vision, värdegrund Verksamhetsidé, vision, värdegrund Verksamhetsidé Svenska Danssportförbundet har till uppgift att främja och administrera danssporten i Sverige på sådant sätt att den står i överensstämmelse med idrottens

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Stockholms stad Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Vi tror att fotbollen som idrott kan göra mer för att minska skillnaderna mellan

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

SHIF/SPK:s Värdegrund

SHIF/SPK:s Värdegrund VÄRDEGRUND 1 SHIF/SPK:s Värdegrund Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés (SHIF/SPK) värdegrundsarbete är en del av hela idrottsrörelsens arbete. En värdegrund beskriver

Läs mer

Barnidrott på barns villkor

Barnidrott på barns villkor BARNIDROTTS- PROGRAMMET Barnidrott på barns villkor Idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen har sagt JA till Barnidrottsprogrammet Glädje - Lek - Kamratskap - Hälsa - Lust Barnidrott i centrum Barnidrott

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Idrottspolitiskt handlingsprogram , Strängnäs kommun.

Idrottspolitiskt handlingsprogram , Strängnäs kommun. 1/10 Beslutad när: 2018-04-23 73 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2016:90-800 Gäller fr o m: 2018-05-03 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Idrott för alla. ungdomsgrupper samt personer i tränarsyssla.

Idrott för alla. ungdomsgrupper samt personer i tränarsyssla. Idrott för alla Tränare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

Idrottspolitiskt program

Idrottspolitiskt program Styrdokument Idrottspolitiskt program Giltighetstid 2 (12) Beslutshistorik Gäller från Ändring av kommunfullmäktige Ägare 1 - Förvaltarskap 2 - Uppföljning Hur: Kontroll mot... Inhämta erfarenheter och

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

LIDINGÖIDROTTEN VILL

LIDINGÖIDROTTEN VILL LIDINGÖIDROTTEN VILL Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte 30 november 2011 Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte

Läs mer

Haninge Sveriges bästa idrottskommun 2018

Haninge Sveriges bästa idrottskommun 2018 Haninge Sveriges bästa idrottskommun 2018 Idrottspolitiskt program 2014 2018 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Idrottspolitiskt program för Haninge kommun 2014-2018 2014-09-08

Läs mer

Idrott som förändrar världen

Idrott som förändrar världen Idrott som förändrar världen Special Olympics sporrar och stimulerar För barn och unga med utvecklingsstörning kan det vara svårt att hitta en meningsfull fritid. I många fall leder det till isolering,

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Idrottsprogram för god folkhälsa

Idrottsprogram för god folkhälsa Idrottsprogram för god folkhälsa Vision 2030 är en ledstjärna för kommunens långsiktiga utveckling. Den beskriver hur vi vill att det ska vara i Kungsbacka kommun år 2030. I Kungsbacka vill vi ha ett rikt

Läs mer

Idrotten. en resurs för kommunen

Idrotten. en resurs för kommunen Idrotten en resurs för kommunen AVSIKTSFÖRKLARING 2010 1 Idrottsrörelsen tar starkt avstånd från användandet av droger, våld och dopning. Idrotten står för rent spel. Idrotten och dess ledare är i många

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av statens stöd till idrotten. Dir. 2006:88. Beslut vid regeringssammanträde den 17 augusti 2006

Kommittédirektiv. Utvärdering av statens stöd till idrotten. Dir. 2006:88. Beslut vid regeringssammanträde den 17 augusti 2006 Kommittédirektiv Utvärdering av statens stöd till idrotten Dir. 2006:88 Beslut vid regeringssammanträde den 17 augusti 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall utvärdera om effekterna

Läs mer

Barn- och ungdomsidrott

Barn- och ungdomsidrott Idrott för alla Barn- och ungdomsidrott Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer

Läs mer

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa DELTAGARHÄFTE Idrottsledare för barn och ungdom re rn och ungdom tt pröva en gränsöverskridande ildning. Utbildningen har fått namgande kunskaper i att leda barn kussioner om etikfrågor och idrotkontakter

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

Barn- och ungdomsriktlinjer och bestämmelser inom fotbollen på Åland

Barn- och ungdomsriktlinjer och bestämmelser inom fotbollen på Åland Barn- och ungdomsriktlinjer och bestämmelser inom fotbollen på Åland Vem är barn och ungdomsansvarig på förbundet? Catrin Häggblom- ÅFF:s styrelse Hur skall denna policy kommuniceras ut till medlemsföreningar,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Vi ser fram emot våra gymnasters utveckling

Vi ser fram emot våra gymnasters utveckling Bakgrund Västerbottens Gymnastikförbund arrangerade 1990 gymnastikspelen i Umeå och sedan dess har Umeå GF i omgångar uppvaktat Umeå fritid för att diskutera lokalproblematiken för tävlingsgymnastiken

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Vision: Idrott och rörelse hela livet bättre folkhälsa!

Vision: Idrott och rörelse hela livet bättre folkhälsa! 2009-12-08 VLL 1421:1-2009 1 (6) Vision: Idrott och rörelse hela livet bättre folkhälsa! Överenskommelse mellan Västerbottens Idrottsförbund, Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten och Västerbottens

Läs mer

IFFK Verksamhetsplan 2016

IFFK Verksamhetsplan 2016 IFFK Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 IF Finströms Kamraterna r.f. kommer att bedriva verksamhet inom juniorfotboll, friidrott, bordtennis, innebandy samt lek och rörelse. Föreningen kommer även

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. "Bredden ger spetsen"

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjös mål och värderingar "Bredden ger spetsen" Barnidrott och elitidrott i skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barnsom elitidrott. Vår förening

Läs mer

IDROTTEN VILL. Verksamhetsidé och riktlinjer för idrottsrörelsen in i 2000-talet. Innehåll

IDROTTEN VILL. Verksamhetsidé och riktlinjer för idrottsrörelsen in i 2000-talet. Innehåll IDROTTEN VILL Verksamhetsidé och riktlinjer för idrottsrörelsen in i 2000-talet Innehåll Förord 3 IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ 5 BRA I IDROTT OCH BRA IDROTT 7 IDROTTEN I SAMHÄLLET 11 Riktlinjer 13 Vem

Läs mer

Idrott hela livet. Strategisk plan för idrottens folkhälsoarbete i Norrbotten

Idrott hela livet. Strategisk plan för idrottens folkhälsoarbete i Norrbotten Idrott hela livet Strategisk plan för idrottens folkhälsoarbete i Norrbotten December 2015 Sid 2/12 Nationella folkhälsomål Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Botkyrka kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Fotbollen är den största och mest spridda idrotten i Botkyrka med aktiva föreningar

Läs mer

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet.

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet. livslångt intresse Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet. Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på

Läs mer

ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG FÖR FÖRENINGAR. Förening Fisksätra BBK. Adress c/o Henning Isoz Knut Wallenbergs väg 16 Telefon

ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG FÖR FÖRENINGAR. Förening Fisksätra BBK. Adress c/o Henning Isoz Knut Wallenbergs väg 16 Telefon ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG FÖR FÖRENINGAR 1 (6) Förening Fisksätra BBK Adress c/o Henning Isoz Knut Wallenbergs väg 16 Telefon 070-352 19 78 Post- eller bankgironummer 541-4594 Postnummer och ort 133 34

Läs mer

Idrottsrörelsen förändras

Idrottsrörelsen förändras En välkomnande, nyfiken och modig idrott där glädje och utveckling motiverar fler att idrotta hela livet. Idrottsrörelsen förändras Vi tror på en idrott där ännu fler känner sig välkomna och får möjlighet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag Bilingual Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts

Läs mer

Idrottspolitiskt program, remissyttrande

Idrottspolitiskt program, remissyttrande Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Dnr TSN/2016:352-810 2017-08-15 1/2 Teknik- och servicenämnden Idrottspolitiskt program, remissyttrande

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2133. Idrott. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion

Motion till riksdagen 2015/16:2133. Idrott. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2133 av Olof Lavesson m.fl. (M) Idrott Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera idrotten inom ramen

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

Idrotten vill. en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill. en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Idrottspolitiskt program.

Idrottspolitiskt program. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Idrottspolitiskt program. Förslag Örebro kommun 2017-11-28 Ft 189/2016 orebro.se 2 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

Fritids- och idrottspolitiskt program Landskrona

Fritids- och idrottspolitiskt program Landskrona Landskrona stad Fritids- och idrottspolitiskt program Landskrona Antagen av Fritidsnämnden 2014-10-22 vision I Landskrona skall alla oavsett ålder, kön, ursprung eller socioekonomisk ställning ha möjlighet

Läs mer