Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden godkänner förvaltningens redovisning av vidtagna åtgärder i ärende gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende Ärendet i korthet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde den 28 april en oanmäld tillsyn på Tallbohovs äldreboende demens och Tallbohovs äldreboende omsorg. IVO beslutar efter tillsynen att socialnämnden i Järfälla kommun ska säkerställa: Att samtliga boendeenheter vid Tallbohovs äldreboende där personer med demenssjukdom eller nedsatt beslutsförmåga befinner sig, är bemannade dygnet runt på ett sådant sätt att personalen har uppsikt över och utan dröjsmål kan hjälpa och stödja de boende. Att de boende som av något skäl inte kan öppna dörren till enheten vid behov utan dröjsmål får hjälp med detta eller annat stöd den boende behöver. Socialnämnden ska senast den 15 september 2015 komma in med en redovisning av de åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet. Handlingar 1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Meddelande från IVO, Dnr /2015-1, Beslut från IVO, Dnr /2015, Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde den 28 april en oanmäld tillsyn på Tallbohovs äldreboende demens och Tallbohovs äldreboende omsorg. IVO beslutar efter tillsynen att socialnämnden i Järfälla kommun ska säkerställa: Att samtliga boendeenheter vid Tallbohovs äldreboende där personer med demenssjukdom eller nedsatt beslutsförmåga befinner sig, är bemannade dygnet runt på ett sådant sätt att personalen har uppsikt över och utan dröjsmål kan hjälpa och stödja de boende. Socialförvaltningenen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: JÄRFÄLLA Telefon växel: E-post: socialnamnden@jarfalla.se Webbplats: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 2 (8) Att de boende som av något skäl inte kan öppna dörren till enheten vid behov utan dröjsmål får hjälp med detta eller annat stöd den boende behöver. Socialnämnden ska senast den 15 september 2015 komma in med en redovisning av de åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet. IVO s bedömning är att de brister avseende inlåsning och bemanning nattetid som beskrivs utgör missförhållanden av betydelse för de boendes möjligheter att få de insatser de har rätt till. Bemanningen är inte tillräcklig för att uppnå kravet av god kvalitet. Det kan även innebära inskränkning a de boendes rörelsefrihet. Utöver tillsynsbesöket i verksamheten har IVO granskat den sociala dokumentationen för 13 personer samt dokumentation enligt patientdatalagen för 13 personer. De har även granskat larmstatistik för perioden 30 mars april Synpunkter på intervjuprotokoll som ligger till grund för beslutet har lämnats av verksamhetschef för demensenheter men inte av verksamhetschef för omsorgsenheter. Verksamhetschef uppger att hon inte fått intervjuprotokollen för påsyn, hon är nyanställd sedan den 1 maj Socialnämnden i Järfälla fick begäran från IVO den 5 maj 2015 om utlämnande av larmstatistik och dokumentation. Intervjuprotokoll kom inte till socialnämnden för påsyn utan skickades direkt till verksamhetschefer. Handläggare på IVO kontaktade verksamhetschefer direkt för utlämnande av larmstatistik och dokumentation innan beslut om utlämnande tagits i socialnämnden. Analys Nedan beskrivs IVO s bedömning samt förslag till åtgärder från socialförvaltningen. IVO: IVO bedömer att nattpersonalen inte kan ha uppsikt över samtliga boendeenheter där personer med demenssjukdom och nedsatt beslutsförmåga befinner sig. Personalen kan inte utan dröjsmål hjälpa och stödja de boende. Tallbohovs äldreboende består av totalt 92 lägenheter där hälften av lägenheterna är avsedda för personer med demenssjukdom och hälften får personer med behov av omvårdnad och service. Samtliga dörrar till enheterna får personer med demenssjukdom och enheterna för personer med behov av omvårdnad och service var låsta. För att komma in eller ut från enheterna användes nyckelbricka. Det var endast personalen som hade tillgång till dessa nyckelbrickor. Under dagtid används dörrkoder för att komma in och utifrån enheterna, men dessa tas ur bruk på natten då endast nyckelbricka används. Larmet är ändrat från och med 6 juli så att dörren går att öppna med dörrkod dygnet runt på alla avdelningar i huset. IVO: Bemanningen på natten på enheterna för personer med demenssjukdom utgörs av fyra vård- och omsorgspersonal. De ansvarar för en enhet var med 11 respektive 12 boende per enhet.

3 3 (8) Bemanningen på natten på enheterna för personer med behov av omvårdnad och service utgörs av tre vård- och omsorgspersonal. Två av dessa ansvarar för en enhet var med 11 respektive 12 boende. En personal ansvarar för två enheter med totalt 23 boende. På dessa enheter bor även personer med demenssjukdom och nedsatt beslutsförmåga. I riktlinjer för myndighetsutövning som är antagna av socialnämnden beskrivs att person som får beslut om särskilt boende demensplats ska ha en demensdiagnos. Dock är det så att ibland utvecklar en person en demens efter inflyttning till särskilt boende, det finns även personer som har ett övervägande omsorgsbehov samt vägrar att medverka till att en demensutredning genomförs och därmed placeras på en omsorgsavdelning. Detta innebär att det finns personer med demens på omsorgsavdelningarna. Personalen på omsorgsavdelningarna har som regel inte samma utbildningsnivå om demens som på en demensavdelning, bemanningen under dygnet kan även se annorlunda ut. När det finns personer med demens på en omsorgsavdelning som är orolig på natten har personalen möjlighet att ta in extra personal. Järfälla har valt att ha uppdelningen omsorg och demens på alla äldreboenden med olika krav på verksamheten för respektive område. Socialnämnden ska innan årsskiftet besluta om nya riktlinjer för myndighetsutövning inom äldreomsorg och funktionshinder och ser då över kriterier för att beviljas insats på omsorgsavdelning respektive demensavdelning. De personer som idag bor på omsorgsavdelning på Tallbohovs äldreboende och har en demensdiagnos ges möjlighet att flytta till en avdelning för demens. IVO: Enheterna för personer med behov av omvårdnad och service har en verksamhetschef och enheterna för personer med demenssjukdom har en annan verksamhetschef. De bedrivs som två verksamheter och har inget samarbete mellan varandra. Verksamheterna har tillgång till en sjuksköterska som personalen kontaktar per telefon vid behov. Sjuksköterskan kommer även till boendet vid behov. Personalen som arbetar på enheterna för personer med demenssjukdom hade överblick över enheterna. Personalen lämnar sin enhet planerat några gånger per natt exempelvis för att hjälpa till vid dubbelbemanningar på andra demensenheter. Vid dessa tillfållen är personalen borta från en halvtimme upp till en timma per gång. De lämnar även sin enhet vid oplanerade tillfållen cirka två gånger per natt och insatserna tar allt från 15 minuter upp till en halvtimma. Vid dessa tillfållen lämnas en låst enhet obemannad. Totalt hade 12 boende av 46 boende behov av dubbelbemanning på natten. Den sista månaden hade boende på enheterna för personer med demenssjukdom fått vänta på hjälp och det framkom att personal inte hunnit hjälpa någon som var orolig. Vidare framkom att personalen hade utfört uppgifter själv där de skulle ha varit två.

4 4 (8) Enligt yttrande som kommit in efter granskning av protokollet från tillsynen av verksamhetschefen på enheterna för personer med demenssjukdom framkom att extra personal inte bokas in på natten då enheterna har utökats på natten med en personal utöver grundbemanningen som är tre personal. IVO:s utgångspunkt är att möjligheten att sätta in extrapersonal inte innebär att lägre krav ska ställas i grundbemanningen. Personalen ges möjlighet att ta in extra personal om behov finns. Verksamhetschef (demens) ges i uppdrag att gå igenom rutiner med all personal gällande dubbelbemanning, när det ska ske och hur. IVO: Vid enheterna för personer med behov av omvårdnad och service hade personalen överblick på de enheter där personalen ansvarade för en enhet. Den personal som ansvarade får två enheter hade inte överblick över de enheter denne ansvarade får. Enheterna var placerade på var sida om hissen i entrén på våningsplanet. Dörrarna till enheterna var låsta och det var endast personal som kunde komma in och ut från enheterna med hjälp av nyckelbricka. Ansvarig personal vistades på den enhet som bedömdes vara i störst behov av att ha personal närvarande. På den obemannade enheten gjordes extra tillsyner utöver de planerade ''ronderna''. Vid enheterna får omvårdnad och service går personalen tre planerade "ronder" per natt. Personalen går tillsammans vid "ronderna" och "ronderna" tar totalt minst 2 timmar till 5 timmar. Vid dessa tillfållen lämnas tre låsta enheter obemannade under långa perioder. De lämnar enheterna även vid oplanerade tillfållen, dessa tillfållen varierar, insatserna kan ta mellan femton minuter upp till en timma. Totalt hade 25 bo ende av 46 boende behov av dubbelbemanning. Det framkom att tidvis var arbetssituationen stressad på morgonen när personalen som har ansvar får två enheter får personer med behov av omvårdnad och service ska utföra omsorgsuppgifter och det larmar mycket samtidigt. Det framkom att den sista månaden hade boende fått vänta på att få hjälp och att personal inte uppmärksammat (hört) att någon boende var i behov av hjälp. Vidare framkom att boende haft behov av att larmat men inte kunnat, samt att personal hade fått utföra uppgifter själv när de skulle ha varit två. Utöver grundbemanningen så finns det möjlighet att ta in extra personal får personalen på enheterna får personer med behov av omvårdnad och service. Den person som inte kunde larma, väntade på ett specialanpassat larm för reumatiker, finns nu på plats. Personalen hade ökad tillsyn på personen. Verksamhetschef (omsorg) ges i uppdrag att gå igenom rutiner med all personal gällande dubbelbemanning, när det ska ske och hur. Utöka grundbemanningen med en person, så att alla avdelningar har en person stationerad.

5 5 (8) IVO anser att det inte finns tillräckligt med personal på natten får att utan dröjsmål kunna uppmärksamma om en person behöver stöd och hjälp. På enheterna får personer med demenssjukdom är enheter obemannade när personal vid planerade tillfållen varje natt lämnar låsta enheter obemannade och utan uppsikt upp till en timma per gång. IVO anser att det inte står klart att personalen kan hjälpa de boende utan dröjsmål. Vid inspektionstillfållet var två boende uppe på grund av oro men personal fanns på plats på enheterna. På enheterna for personer med behov av omvårdnad och service är minst en låst enhet alltid obemannad på natten och då personal vid tre planerade tillfållen lämnar tre låsta enheter obemannade och utan uppsikt mellan minst två timmar upp till fem timmar per natt anser IVO att det inte står klart personalen kan hjälpa de boende utan dröjsmål. En heterna lämnas obemannade under långa perioder på natten och loka lernas placering i sig utgör ett hinder for uppsikt på det plan där en personal ansvarar för två låsta enheter. Vid inspektionstillfållet observerades att en boende på enheterna för personer med behov av omvårdnad och service var uppe och "vandrade" i de gemensamma utrymmena. Den boende visade inga tecken på att vilja lämna enheten. Vid tillfållet var enheten obemannad och låst, efter cirka 20 minuter kom personal till enheten. På den enhet som var kontinuerligt obemannad var inga boende uppe och gick i de gemen samma utrymmena vid observationstillfållet. Det framkom vid intervjuerna att det finns boende som är uppe på nätterna på grund av oro även att det finns boende som vill gå ut på kvällen natten och att boende går in till andra och stör. Vid granskningen av dokumentationen framkom att boende var oroliga på natten och vandrade i de gemensamma utrymmena. Vidare framkom att boende gick in till andra boende på natten. IVO anser att närvaro av personal ger de boende trygghet och närvarande personal har dessutom bättre möjlighet att förebygga olyckor och hjälpa boende som är oroliga. Kommunen har ansvar för verksamheten och för att säkerställa att det är tillräcklig bemanning. Behov av bemanning kan se olika ut över tid. Personalen har varje natt möjlighet att ta in extra personal om någon av de boende visar mycket oro och som kan vara skadligt för personen själv eller för andra. Under år 2014 tillsattes extra personal med 1020 timmar utöver grundbemanning för detta ändamål. IVO. I verksamheten används aktiva larm, trygghetslarm och passiva larm, dörrlarm, larmmatta och rörelselarm. De passiva larmen aktiveras när den boende rör sig i sin lägenhet på olika sätt. Trygghetslarmen, aktiverar den boende själv och personalen kan prata direkt med den som lar mar genom trygghetstelefonen.

6 6 (8) På enheterna för personer med demenssjukdom hade vid tiden för inspektionen samtliga lägenheter dörrlarm, förutom detta hade tre boende trygghetslarm och 20 boende hade rörelselarm eller larmmatta. Personalen får endast upp sina enheters larm på larmtelefonen. På enheterna for personer med behov av omvårdnad och service hade vid tiden for inspektionen samtliga boende trygghetslarm, förutom detta hade även 14 boende rörelselarm och några hade även dörrlarm. Personalen får upp samtliga larm från boende på enheterna for personer med behov av omvårdnad och service. I vissa fall kan larmen påkalla personalens uppmärksamhet, men det kan inte förutsättas att larm täcker alla situationer som kan uppstå. Det framkom att när personalen inte hinner svara på larmen, då många larmar samtidigt, hamnar de i "kö". Vid dessa tillfållen prioriteras larmen utifrån de behov de boende har och personalens kännedom om de boende spelar stor roll. Passiva larm kan bara täcka upp vissa specifika situationer. Passiva larm har därför en begränsad användbarhet när de boende exempelvis vistas i gemensamma utrymmen. Vidare kan larm medföra integritetskränkningar för de boende. IVO anser att en verksamhet inte kan ersätta behovet av personal med larm eller liknande. Den trygghet som ett larm kan inge de boende förutsätter att personalen kan agera på larm som tas emot. Tallbhov är totalt sett en stor verksamhet. Utredning är påbörjad för att se om möjlighet till att installera två larmorganisationer i huset gör att larmtiderna minskar och att färre larm hamnar i kö. Övriga kommentarer till beslutet IVO har i tidigare tillsyner på andra äldreboenden i kommunen beslutat om utökad bemanning på demensavdelningar. IVO har bedömt att bemanningen på omsorgsavdelningar varit tillräcklig. Det är kommunens ansvar att tillgodose behoven och det är alltid en avvägning att tillgodose tillräcklig bemanning. Resurser ska förläggas under dygnet där behov finns. I denna tillsyn frångår IVO tidigare bedömningar om tillräcklig bemanning. IVO skriver ofta om utan dröjsmål, vad innebär det? är det 5 eller 15 minuter, innebär det att det till slut ska finnas en personal per boende för ifall det händer något? Är det upp till kommunen att avgöra vad utan dröjsmål innebär eller innebär det på sikt att varje boende ska ha varsin personal stationerad utanför rummet utifrån att ifall något händer? IVO, skriver vidare att ett larm kan upplevas som integritetskränkande. Järfälla kommun har lång erfarenhet av att arbeta med digital nattillsyn, ett forskningsprojekt är genomfört. De synpunker som då framkommit är att personer uppskattat att inte vara övervakad av en personal, tillsyn av personal kan även innebära att personen ständigt blir väckt. Teknikens möjlighet för dessa personer är att ses som ett komplement till övriga insatser och inte som en integritetskränkande insats.

7 7 (8) Handlingsplan - sammaställning Verksamhet Aktivitet När ansvarig Tallbohov demens Dörr in till avdelning går att öppna med dörrkod dygnet runt 6 juli 2015 Verksamhetschef Tallbohov omsorg Äldreenheten Tallbohov omsorg, Tallbohov demens Tallbohov omsorg, Tallbohov demens Tallbohov omsorg Tallbohov omsorg, Tallbohov demens Nya riktlinjer för myndighetsutövning inom äldreomsorg och funktionshinder avseende kriterier för att beviljas insats på omsorgsavdelning respektive demensavdelning. De personer som idag bor på omsorgsavdelning på Tallbohovs äldreboende och har en demensdiagnos ges möjlighet att flytta till en avdelning för demens. Personalen ges möjlighet att ta in extra personal om behov finns. Genomgång av rutiner med all personal gällande dubbelbemanning, när det ska ske och hur. Utöka grundbemanningen med en person, så att alla avdelningar har en person stationerad på natten Installation av två larmorganisationer på äldreboendet December 2015 Hösten 2015 Pågår September-oktober 2015 Rekryteringsprocess är påbörjad Beställning är gjord, utredning pågår Avdelningschef Enhetschef Verksamhetschef Verksamhetschef Verksamhetschef

8 8 (8) Ekonomiska konsekvenser Utökad bemanning på Tallbohov omsorg genererar en årlig kostnad om ca 1,2 mnkr Installation av två larmorganisationer uppskattas generera en kostnad om ca 100 tkr Slutsatser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ställer krav på socialnämnden att vidta åtgärder i enlighet med beslut daterat , se bilaga. Åtgärder är vidtagna eller förslagna för att vidtas under hösten. Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner redovisningen och förslag till åtgärder. Johan Bergman Socialdirektör Jenny Wilhelmsson Avdelningschef Funktionshinder Expedieras IVO (Inspektionen för vård och omsorg) Johan Bergman Jenny Wilhelmsson Arnfinn Kleveland

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-10-02 Socialnämnden Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Det nya särskilda boendet på Smedvägen i Kallhäll

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende

Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende 2010-11-17 1(5) Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende Bakgrund och syfte Socialstyrelsen har tillsyn över särskilda boendeformer för äldre enligt

Läs mer

rnspektionenforvárdoch omsorg 2015-03-31 Dnr 8.7.l-9753/ 2015 l Föreläggande enligt 13 kap. 8 socialtjänstlagen

rnspektionenforvárdoch omsorg 2015-03-31 Dnr 8.7.l-9753/ 2015 l Föreläggande enligt 13 kap. 8 socialtjänstlagen Tg12013 II-I än BESLUT rnspektionenforvárdoch omsorg 2015-03-31 Dnr 8.7.l-9753/ 2015 l AvdelningSydöst Attendo Sverige AB Michaela Hecht Gunnarsson BOX 715 michaela.hecht-gunnarsson@ivo.se 182 17 Danderyd

Läs mer

BESLUT. Ärendet Föreläggande mot Jönköpings kommun med stöd av 13 kap 8 socialtjänstlagen

BESLUT. Ärendet Föreläggande mot Jönköpings kommun med stöd av 13 kap 8 socialtjänstlagen /('\ BESLUT 1nspekt1onen for vård och omsorg 2015-01-29 Dnr 8.7.1-4748/2015 1(11) Avdelning sydöst Michaela Hecht Gunnarsson michaela.hecht-gunnarsson@ivo.se Jönköpings kommun 551 89 Jönköping Kommun Jönköpings

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

BESLUT. Redovisning av vidtagna åtgärder ska ha inkommit till Inspektionen får vård och omsorg senast den 14 april2014.

BESLUT. Redovisning av vidtagna åtgärder ska ha inkommit till Inspektionen får vård och omsorg senast den 14 april2014. If\ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-02-20 Dnr 8.5-35608/2013 1(9) Avdelning sydöst Marie Svensson Marie. Svensson@ivo.se Borgholms kommun Box 52 387 21 Borgholm Ärendet Tillsyn av Åkerbohemmet,

Läs mer

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-09-03 Socialnämnden Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Kastanjens korttidsplatser ställs

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Tillsyn och Inspektion av Kullagårdens demensboende utförd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Tillsyn och Inspektion av Kullagårdens demensboende utförd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-02-05 AN-2014/373.732 1 (3) HANDLÄGGARE Pernilla Jensen 08-535 312 04 pernilla.jensen@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Tillsyn

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd öster Box 300 00 701 35 ÖREBRO

Vård- och omsorgsnämnd öster Box 300 00 701 35 ÖREBRO r-i fin BESLUT jngpektjongn fgrvgnj och Omsorg 2015-02-18 Dnr 8.7.l-636l/20l5-1 1(10) Avdelning mitt Tove Hedåberg Tove.Hedaberg@ivo.se Örebro kommun Tg1"2013 v 2.3 Vård- och omsorgsnämnd öster Box 300

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) -- Socialnämnden Dnr Son /1 Ersättningslokal för Almens äldreboende Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Viksjös äldreboende ersätter Almens äldreboende från inflyttningsdatum,

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården

Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården Datum 2012-05-25 Handläggare Datum Beteckning Socialstyrelsen Dnr. 9.2-23687/2012 Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården Socialstyrelsen har begärt in yttrande från socialnämnden med anledning

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

1 Dnr Son 2018/9 Information från socialdirektör. - Månatlig resultatuppföljning och årsprognos per oktober 2018

1 Dnr Son 2018/9 Information från socialdirektör. - Månatlig resultatuppföljning och årsprognos per oktober 2018 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2018-11-21 Socialnämnden Torsdagen den 6 december 2018, kl 18.00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdagen den 11 december kl 09.00 Socialnämndens

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg

Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Socialnämndens arbetsutskott Maria Sandberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2010-02-17 Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Sammanträdet

Läs mer

Kan man vara trygg om natten?

Kan man vara trygg om natten? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Kan man vara trygg om natten? Nattlig tillsyn av särskilda boenden för äldre i Kalmar län Meddelande 2004:15 Utgiven av: Kan man vara trygg om natten? Meddelande 2004:15

Läs mer

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten 2018-05-28 1 (6) YTTRANDE Socialnämnden Kommunrevisionen Kommunrevisionen Dnr Son 2018/193 Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare Yttrandet kommer att fokusera dels på synpunkter som

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdag den 22 februari 2018, kl Kvarnen konferens, Jakobsberg

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdag den 22 februari 2018, kl Kvarnen konferens, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Ingela Moëll 2018-02-08, reviderad 2018-02-15 Socialnämnden Torsdag den 22 februari 2018, kl 18.00 - Kvarnen konferens, Jakobsberg Justering Måndag den 26 februari kl

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-12 Socialförvaltningen 1 (7) Maria Johansson, kvalitetsinspektör Diarienr: 0049/11-013 Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Kastanjens korttidsboende den 9 april 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Kastanjens korttidsboende den 9 april 2015. 2015-06-24 1 Dnr 2015/212 Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Kastanjens korttidsboende den 9 april 2015. Närvarande: Cecilia Bengtsson, verksamhetschef, Inger Brandell, utredare,

Läs mer

2014-03-25. Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

2014-03-25. Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Arbetsutskott Marie Normalm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2014-03-25 Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdag den 15 april 2014,

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende Beslut Diarienr 1 (7) 2016-12-06 1545-2016 Vardaga Äldreomsorg AB Box 1565 171 29 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga

Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga Rutin 1 (6) Maj 2015 Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga Bakgrund Den 15 juni 2010 upphävdes Socialstyrelsens kungörelse med föreskrifter om förbud

Läs mer

1 Dnr Son 2017/11 Information från socialdirektör

1 Dnr Son 2017/11 Information från socialdirektör Socialnämndens arbetsutskott Ingela Moëll KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2017-12-14, reviderad 2017-12-07 Socialnämnden Torsdagen den 14 december 2017, kl 18.00 Kvarnen konferens, kvarnhuset, Jakobsberg

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar.

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-02-03 Reviderad 2017-02-14 Socialnämnden Dnr Son 2017/2 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Jönköping. ÖVERKLAGAT BESLUT Inspektionen för vård och omsorgs beslut 2014-03-04. SAKEN Föreläggande enligt 13 kap. socialtjänstlagen (2001:453), SoL

Jönköping. ÖVERKLAGAT BESLUT Inspektionen för vård och omsorgs beslut 2014-03-04. SAKEN Föreläggande enligt 13 kap. socialtjänstlagen (2001:453), SoL FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr 2014-04-29 1625-14 Meddelad i Sofia Pehrsson Jönköping 1 KLAGANDE Bräcke Diakoni, 857200-3104 Box 21062 418 04 Göteborg Ombud: Ellinor Englund MOTPART Inspektionen för vård

Läs mer

1. Socialnämnden föreslås godkänna redovisning av vidtagna åtgärder utifrån Socialstyrelsens tillsyn, genomförd hösten 2011.

1. Socialnämnden föreslås godkänna redovisning av vidtagna åtgärder utifrån Socialstyrelsens tillsyn, genomförd hösten 2011. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2011-12-29 Socialnämnden Dnr Son 2011/315 Förstärkt tillsyn av kommunernas insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun enligt socialtjänstlagen och

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2007-11-28 Handläggare: Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20 506 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017

Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-12 Socialnämnden Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden

Läs mer

ABCDE. Tillsyn av Blackebergs sjukhem i Bromma Yttrande till Länsstyrelsen. Bromma stadsdelsnämnd

ABCDE. Tillsyn av Blackebergs sjukhem i Bromma Yttrande till Länsstyrelsen. Bromma stadsdelsnämnd Äldreomsorgens utföraravdelning Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2006-01-11 Dnr 649-05-504 sdn 2005-01-24 Handläggare: Monica Mårdén Tfn: 508 06 322 Bromma stadsdelsnämnd Tillsyn

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Ekens äldreboende den 12 maj 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Ekens äldreboende den 12 maj 2015. 2015-06-18 1 Dnr 2015/212 Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Ekens äldreboende den 12 maj 2015. Närvarande: Åsa Hagestål, verksamhetschef, Marie Wiberg, sjuksköterska, Inger

Läs mer

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-01 Socialnämnden Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla Förslag till beslut Socialförvaltningen s förslag 1.

Läs mer

Justering Tisdag 13 december 2011, kl Kvarnhuset 3 tr

Justering Tisdag 13 december 2011, kl Kvarnhuset 3 tr Arbetsutskott Marie Normalm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (8) 2011-11-24 Socialnämnden Torsdag 8 december 2011, kl. 18.00 Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 3, Jakobsberg Justering Tisdag 13 december 2011,

Läs mer

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2018-03-08, reviderad 2018-03-19 Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl 18.00 - Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdagen den 27

Läs mer

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden)

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-08-19 Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-07-02 Diarienummer: N132-0604/15 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm, Dan Larsson Telefon: 365 00 00 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-06-16 Dnr 8.4.2-8944/2014-3 1(5) Avdelning nord Gudrun Kågström Lindberg Gudrun.Kagstrom-Lindberggivo.se Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Ärendet Tillsyn av

Läs mer

Tjänsteskrivelse Uppföljning av särskilt boende inom äldreomsorgen - Vårdbo

Tjänsteskrivelse Uppföljning av särskilt boende inom äldreomsorgen - Vårdbo VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-09-13 DNR SN 2012.158 TERHI BERLIN SID 1/3 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Uppföljning av särskilt

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16) Socialnämndens arbetsutskott 2013-10-08 101 Socialnämndens yttrande gällande klagomål på Väsbygårdens äldreboende (SN 2013.148) Arbetsutskottets beslut Socialnämnden

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15.

Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15. 1 (6) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-01-08 Dnr ÄN 2014-23 Mattias Bly Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15. Bakgrund På grund av Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2011-05-16 Socialnämnden Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Översikten över ansvarsfördelning och arbetsrutiner

Läs mer

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum; 2010:10 www.aldrecentrum.se Vårt uppdrag Uppdrag från kommunfullmäktige i Stockholms

Läs mer

Hävning av avtal med Frösunda Omsorg AB avseende drift av bostad med särskild service, LSS

Hävning av avtal med Frösunda Omsorg AB avseende drift av bostad med särskild service, LSS TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-04-05 Dnr 2017/118 Hävning av avtal med Frösunda Omsorg AB avseende drift av bostad med särskild service, LSS Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2014-02-28 NHO-2013-0175.31 Oanmäld avtalsuppföljning av Ringgatan 6D Nämnden för hälsa och omsorg Förslag till

Läs mer

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning TJÄNSTESKRIVELSE 2012-10-29 Socialnämnden Dnr Son 2012/404 Svar på remiss - Hemsjukvård 2015 - inriktning Förslag till beslut Socialnämnden godkänner skrivelsen och överlämnar den till kommunstyrelsen,

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg. TgK1 v1.1rit TN 2016 Inspektionen för vård och omsorg 2017 06-15 Dnr 8.4.2-3701/2017-13 1(5) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga

Läs mer

Granskning av Trollängens äldreboende

Granskning av Trollängens äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-11-11 Socialförvaltningen 1 (5) Maria Johansson, kvalitetsinspektör Diarienr. 0169/10-013 Granskning av Trollängens äldreboende Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre

Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre Tjänsteskrivelse 2016-11-25 Handläggare Carina Widmark Avtal- och utvecklingsenheten Vård- och omsorgsnämnden Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre Förslag till beslut Förslaget att omvandla

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2014 UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Emma Odén, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex

Läs mer

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Socialnämnden Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen på Lundagårdens äldreboende i Nyköpings kommun, den 13 och 14 september 2007

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen på Lundagårdens äldreboende i Nyköpings kommun, den 13 och 14 september 2007 1(5) Birgitta Lundström 0155-26 41 46 Nyköpings kommun Äldre- och handikappnämnden 611 83 NYKÖPING Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen på Lundagårdens äldreboende i Nyköpings kommun, den 13 och 14

Läs mer

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Omsorg nattetid. Tillsyn nattetid på 29 särskilda boenden för äldre i Malmö stad. Sociala frågor. Helén Andersson Linus Nygren

Omsorg nattetid. Tillsyn nattetid på 29 särskilda boenden för äldre i Malmö stad. Sociala frågor. Helén Andersson Linus Nygren Omsorg nattetid Tillsyn nattetid på 29 särskilda boenden för äldre i Malmö stad Sociala frågor Helén Andersson Linus Nygren Titel: Omsorg nattetid Utgiven av: Länsstyrelsen i Skåne län Författare: Helén

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (6) Vår handläggare Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3

Läs mer

Dnr Son 2009/24 Tillsyn enskilda verksamheter inom handikappomsorgen 2009

Dnr Son 2009/24 Tillsyn enskilda verksamheter inom handikappomsorgen 2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-02-11 Socialnämnden Dnr Son 2009/24 Tillsyn enskilda verksamheter inom handikappomsorgen 2009 Förslag till beslut Socialförvaltningen s förslag 1. Tillsynsrapporterna år 2009

Läs mer

Oanmäld sommartillsyn enligt SoL och LSS 2009

Oanmäld sommartillsyn enligt SoL och LSS 2009 MEDDELANDE NR 2009:45 Oanmäld sommartillsyn enligt SoL och LSS 2009 En riskinriktad tillsyn i bostäder med särskild service och äldreboenden OANMÄLD SOMMARTILLSYN ENLIGT SOL OCH LSS 2009 Meddelande nr

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-10 Barn- och ungdomsnämnden Utredning om stödtelefon Dnr Bun: 2017/123 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden 1. Barn-

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning och utredning om äldre och åldrande: inom geriatrisk medicin, psykologi socialgerontologi socialt arbete Tidningen Äldre

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Marie Johnsson Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och 3 Tillsynen Tillsynen genomförs som ett samtal

Läs mer

Förslag till uppdragsplan. Integrering av Vård och Omsorg

Förslag till uppdragsplan. Integrering av Vård och Omsorg 1 Förslag till uppdragsplan Integrering av Vård och Omsorg 01.2 Förslag till uppdragsplan integrering Vård och omsorg Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Avdelningen för ledning och verksamhetsstöd

Läs mer

Nattbemanning trygghet och säkerhet

Nattbemanning trygghet och säkerhet 2016-02-24 1(7) Nattbemanning trygghet och säkerhet Frågorna i detta formulär är ett stöd för inspektörerna vid genomförande vid oanmälda inspektioner avseende bemanning och trygghet/säkerhet för äldre

Läs mer

Trygghetskamera på äldreboende - att förbättra kvalitén på nattillsynen. Ulrika Stefansson

Trygghetskamera på äldreboende - att förbättra kvalitén på nattillsynen. Ulrika Stefansson Trygghetskamera på äldreboende - att förbättra kvalitén på nattillsynen Ulrika Stefansson Hagalidsgårdens äldreboende Syfte med piloten Att det ska finnas kunskap om trygghetskamera skapar förutsättningar

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2019-02-06, reviderad 2019-02-20 Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl 18.00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Arbetsutskott Torsdagen

Läs mer

Skyddsåtgärder. sid. 1 av 6. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Skyddsåtgärder. sid. 1 av 6. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Skyddsåtgärder Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig MAS/SAS Skribent MAS/SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 345/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2017-01-30 Senast

Läs mer

Granskning av Trollängens äldreboende

Granskning av Trollängens äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (6) Diarienr. 0205/11-013 Granskning av Trollängens äldreboende Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen Ingrid Boheman Risto Förvaltningschef

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende 2019-02-22 1 (5) Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende År 2018 Datum och ansvarig för innehållet 2019-02-22 Elisabet Stark Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.00 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR

Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-08-31 rev 2017-09-19 Socialnämnden Dnr Son 2017/176 Ansökan från Järfällan Varttuneet om platser i kommunala pensionärsrådet, KPR Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Tillsyn Mobila teamet EKB

Tillsyn Mobila teamet EKB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Charlotte Hedström 2017-01-13 SN 2016/0445.01.08 0480-453780 Socialnämnden Tillsyn Mobila teamet EKB 160907 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder

Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder Begränsningsåtgärder Sida: 1 (5) Datum: 2011-07-28 Uppdaterad 2013-09-17 Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder Syfte Den 15 juni 2010 upphävdes föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder, Socialstyrelsens

Läs mer

Utredning Lex Sarah. Sn/2015:259. SNau 105

Utredning Lex Sarah. Sn/2015:259. SNau 105 Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 17(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:259 SNau 105 Utredning Lex Sarah Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen och

Läs mer

Granskning av Krusmyntans äldreboende

Granskning av Krusmyntans äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum 2011-02-04 Socialförvaltningen 1 (6) Maria Johansson, kvalitetsinspektör Diarienummer 0201/10-013 Granskning av Krusmyntans äldreboende Beslut Tillsynen avslutas Anita

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013 2014-01-17 Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens för 2013 Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande fall, mediciner

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende 2019-02-05 1 (5) Olovslunds Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende År 2018 2019-02-05 Roya Fard Olovslunds Äldreboende Socialförvaltningen

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer