Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg."

Transkript

1 TgK1 v1.1rit TN 2016 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (5) Gryning Vård AB Box Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg. Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. Skälen för beslutet IVO:s tillsyn har huvudsakligen visat följande: Verksamheten bedrivs i enlighet med tillståndet. - Bemanningen ger förutsättningar för trygg och säker vård Personalen ger förutsättningar för trygg och säker vård Lämplighetsbedömning vid inskrivningar är för generella och allmänt utformade. Sparregården har arbetssätt för att förebygga och agera vid kränkningar, övergrepp, hot, våld och självskadebeteende. Sparre gården vidtar förbättringsåtgärder kn'ng trygghet och säkerhet för placerade barn och unga utifrån inkomna synpunkter, avvikelser och rapporter. Larm nattetid var inte individuellt utformade vid inspektionstillfället. Flera av de ungdomar IVO samtalade med sa att de inte känner sig trygga på Sparregården. Utifrån Sparregårdens redovisade och planerade rättelser ställer IVO inte krav på åtgärder. IVO:s tillsyn vid detta tillfälle var huvudsakligen inriktad på att granska hur barn och ungas behov av säkerhet och trygghet tillgodoses när det gäller personal och bemanning, lokalernas utformning samt Inspektionen för vård och omsorg Telefon Fax Box registrator.sydvast ivo.se Org nr Göteborg

2 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (5) säkerhetsrutiner. Inom ramen för tillsynen har också behandlats ett klagomål (dnr /2016) avseende en allvarlig händelse där en placerad ungdom försökt hänga sig. IVO granskade även om verksamheten följer sitt tillstånd avseende föreståndare, lokaler och målgrupp (kön, ålder, antal) Verksamheten bedrivs i enlighet med tillståndet IVO bedömer att Sparregården bedrivs i enlighet med tillståndet avseende verksamhetens lokaler, föreståndare samt målgrupp. Gryning Vård AB är huvudman för Sparregården. Tillståndet medger att Sparregården tar emot 10 flickor och pojkar i åldern år med psykosocial problematik. Fyra av dessa är utslussningsplatser. Vid inspektionstillfället var 2 pojkar och 4 flickor i åldrarna 14 till 18 år placerade. Verksamhetens lokaler är desamma men postadressen har förändrats till Slussvägen 9. Bemanningen ger förutsättningar för trygg och säker värd IVO bedömer att bemanningen ger förutsättningar för att tillgodose de behov av vård som de placerade personerna har och för en trygg och säker vård i enlighet med 6 kap. 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2016:55) hem för vård eller boende. Bemanningen varierar mellan tre till fyra personal dagtid/eftermiddag/kväll. Det är fler personer i tjänst vid personalbyten morgon och eftermiddag. Ungdomarna bor i de två husen som ingår i verksamheten. Det sover personal om natten i båda husen och ungdomarna kan väcka dem vid behov. Vid behov kan extra personal sättas in. Det finns chef i beredskap. Persona/en ger förutsättningar för trygg och säker vård IVO bedömer att personalens kompetens och erfarenhet sammantaget ger förutsättningar för trygg och säker vård, i enlighet med vad som anges i 5 kap. 2 HSLF FS 2016:55. Av uppgifter lämnade av föreståndaren framgår att de flesta av den fast anställda behandlingspersonalen har minst tvåårig eftergymnasial utbildning och erfarenhet med relevans för verksamheten. Av dem inom personalen som inte har högskoleutbildning arbetar många som nattpersonal. Valet är en markering av att skilja mellan behandling och vila. All personal har handledning och traumautbildning. Personalen erbjuds fortlöpande utbildning genom huvudmannen men Sparre gården har också egen utbildning såsom familjeterapi och MI (motiverande intervju).

3 lnspektionen för vård och omsorg Dnr / (5) Lämplighetsbedömning allmänt utformade. vid inskrivningar är för generella och IVO anser att de granskade dokumenterade lämplighetsbedömningama är för generella och allmänt formulerade, att de dokumenterade bedömningarna inte i tillräcklig utsträckning är individuella och har sin utgångspunkt i förhållanden som har med det aktuella barnet eller den unge att göra i enlighet med bestämmelserna i 3 kap. 4 HSLF-FS 2016:55. IVO anser inte att det är tillräckligt att ange att en lämplighetsbedömning är gjord, utan att själva bedömningen också ska vara dokumenterad. IVO Väljer att inte ställa krav på åtgärder då föreståndaren uppger att denne kommer rätta sig efter de gällande bestämmelserna i fortsättningen och då också beskriva hur bedömningarna gjorts. Av den granskade dokumentationen avseende tre lämplighetsbedömningar framgår i huvudsak för ovan bedömning bl.a. följande. Överst i dokumentet anges det uppgifter om datum, placerande kommun och handläggare. Därefter finns angiven plats i dokumentet för att ange om placeringen rör Pojke, Flicka, Annat, Syskon och/eller Familj samt ålder. Därefter följer två kolumner. Den ena har rubriken Bedömningsfaktor. I denna kolumn finns förtryckt ett antal bedömningar och på avsedd plats finns det utrymme att kryssa i en ruta. Exempelvis anges lämplighetsbedömning gentemot HVB tillståndet, låmplighetsbedömning utifrån den enskildes/familjens vårdbehov, ålder, utveckling, utbildning och personliga förhållanden i övrigt etc. Den andra kolumnen har rubriken Kommentarer. Vid den rubriken anges även (används vid behov) och Kommentera kort den bedömning som görs. För två av de placerade barnens lämplighetsbedömningar är samtliga kommentarsfält tomma. I en tredje lämplighetsbedömning finns korta kommentarer i fyra av de tolv kolumnerna. Verksamheten bedriver förbättringsarbete Mot bakgrund av uppgifter från föreståndaren och den intervjuade personalen bedömer IVO att verksamheten vidtar förbättringsåtgärder kring trygghet och säkerhet för placerade barn utifrån inkomna klagomål, synpunkter och rapporter, i enlighet med vad som anges i 5 kap. 3 8 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS :9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Av intervjun med föreståndaren och personalen framkom att det finns rutiner för avvikelsehantering, incidenter och lex Sarah. Personalen har kännedom om dessa rutiner. Ungdomarna har eget forum där klagomål antecknas och behandlas i behandlingskonferenser som hålls varje vecka. Samma kväll får ungdomarna återkoppling kring varför, eller varför inte, synpunkten lett till förändring. Om klagomålet rör en enskild ungdom arbetar kontaktpersonen med det i kontaktpersonssamtal med den unge.

4 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (5) Rutiner för synpunkter och klagomål och lex Sarah finns nedtecknade och ingår i årshjulet för kvalitetsarbetet. Alla dokument finns samlade i en kvalitetshandbok och finns också att läsa på Grynings intranät. Vissa av dokumenten är övergripande för alla Grynings verksamheter. Det klagomål som inkommit till IVO avser en händelse för mer än ett år sedan. En lex Sarah-rapport skrevs då och händelsen har utretts av huvudmannen. De klientenkäter som samlas in efter avslutad placering utgör en del i verksamhetens förbättringsarbete. Barnen känner sig inte alltid trygga på Sparregården Flera av de barn IVO samtalade med upp gav att de inte känner sig trygga, att personalen står handfallna när det händer något och att de inte alltid tycker att de kan väcka personalen. Uppgifterna har återförts till föreståndaren som lämnat adekvata förklaringar till hur man arbetat med den händelse flera av barnen refererat till. Det firms en hög vuxennärvaro på Sparregården och föreståndaren har utöver samtal med ungdomar och personal också kunnat följa arbetet genom journalanteckningar. Larm nattetid var inte individuellt utformade vid inspektionsti/ifäl/et Vid tidpunkten för IVO:s inspektion fanns ett larm som utlöstes och som därigenom hindrade den unge att röra sig fritt inomhus under nattetid. Detta larm gick inte att anpassa individuellt vilket var en brist. Eftersom huvudmannen rättat bristen Välj er IVO att inte ställa krav på ytterligare åtgärder. Då IVO samtalade med placerade barn framkom uppgifter om att larm utlöstes nattetid om en ungdom gick nerför trappan till bottenvåningen. Föreståndaren uppger att larmet kan ses som en trygghet för ungdomarna som vet att det larmar om de går ner för trappan eftersom flera inte vill knacka på hos sovande personal men att det är ett problem om det får till konsekvens att ungdomarna inte vågar väcka personalen. Ungdomarna är inte inlåsta utan kan gå ut, men det larmar om de gör det. Huvudmannen har i sitt yttrande redogjort för sitt stållningstagande och uppger att larmet kommer tas ur bruk. Om nytt larm installeras inomhus kommer detta kunna anpassa individuellt och en bedömning kommer göras i varje enskilt fall om larmet ska vara påkopplat. Samtycke kommer inhämtas från den unge och föräldrar vid placeringar med stöd av SoL. Vid placeringar med stöd av LVU kommer den unge ha möjlighet att framföra sin åsikt medan samtycke kommer inhämtas från placerande nämnd. Bedömningar kommer dokumenteras i den enskildes akt.

5 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (5) Enligt 1 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), SoL ska insatser inom socialtjänsten bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. AV 5 kap.] SOL framgår att nämnden har ett särskilt ansvar att verka för att barn och unga växer upp under goda och trygga förhållanden. Samtycke till insatser enligt socialtjänstlagen ska inhämtas från vårdnadshavare och den unge om denne är över 15 år. I det fall barnet är placerat med stöd av lagen ( ) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, ska nämnden, eller den åt vilken nämnden uppdragit att genomföra vården, ha uppsikt över den unge och i den utsträckning det behövs för att genomföra vården bestämma om hans eller hennes personliga förhållanden. Enligt 3 kap. 3 socialtjänstförordningen (2001 :937), SoF, ska verksamheten vid ett HVB bygga på förtroende för och samarbete med den enskilde samt utformas så att vistelsen i hemmet upplevs som meningsfull. Den enskildes integritet ska respekteras och de insatser som görs ska anpassas till den enskildes individuella behov och förutsättningar. Undeflag Uppgifter rörande klagomål inhämtades vid telefonsamtal med föreståndare den 23 januari IVO genomförde den 2 mars 2017 en föranmäld inspektion av Sparregården. Vid inspektionen intervjuades föreståndaren, biträdande enhetschef och en personal. Inspektörerna samtalade med fyra ungdomar. Före inspektionen inhämtades uppgifter om bemanning och personalens utbildningsnivå mm. Huvudmannen har inkommit med yttrande efter inspektionen. Ytterligare information IVO ska enligt 3 kap. 19 SoF inspektera HVB för barn och unga minst en gång per år. lnspektionema kan vara föranmälda eller oanmälda. Den som inspekterar verksamheten ska samtala med de barn och unga som samtycker till det. Beslut i detta ärende har fattats av inspektör Annelie Andersson. I den slutliga handläggningen har inspektör Henrik Jemström deltagit. Inspektör Helen Björesund har varit föredragande. För Inspektionen för vård och omsorg el eand son %& ( elen Björesund Kopia till: föreståndare Tord Karlsson, tord.karlsson a) in.se

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda. TgK1 2017 v 1.2 BESLUT 2018-12-18 Dnr 8.4.2-30412/2018-8 1(5) Ringgården AB Drottninggatan 50 11121 Stockholm Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-06-16 Dnr 8.4.2-8944/2014-3 1(5) Avdelning nord Gudrun Kågström Lindberg Gudrun.Kagstrom-Lindberggivo.se Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Ärendet Tillsyn av

Läs mer

inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4)

inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4) BESLUT inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4) Sydvast/Socialtjanst 1 Inger Ekh Inger.Ekh@ivo.sc Bergasa HVB AB Tornasvagen 11 314 98 Torup Arendet Tillsyn av HVB barn och

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder:

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-03 Dnr 8.4.2-3043/20141(6) Avdelning mitt Kamilla Larsson kamilla.larssongivo.se Behandlingshemmet Snickargatan 8 733 38 Sala Sellin AB Ärendet Tillsyn av HVB

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Behandlingshemmet Insikten i Sala.

Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Behandlingshemmet Insikten i Sala. {7p 267? M 'de/(l BESLUT Inspektionen förvårdochomsorg 2017-07-05 Dnr 8.4.2 11102/2017-6 Behandlingshemmet Marielund 100 733 94 Sala Insikten Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn

Läs mer

Tillsyn av HVB barn och unga vid Stubben i Mellerud

Tillsyn av HVB barn och unga vid Stubben i Mellerud Stubben HVB AB Skållerud 464 40 Åsensbruk Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Stubben i Mellerud Beslut Ärendet avslutas. Bakgrund Enligt 3 kap. 19 socialtjänstförordningen (SoF) ska Inspektionen

Läs mer

Huvudman Magelungen utveckling AB

Huvudman Magelungen utveckling AB T2_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Eva Stoor Karlberg eva.stoor-karlberg@socialstyrelsen.se 2012-04-16 Dnr 9.1-375/2012 1(6) Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 STOCKHOLM Huvudman Magelungen

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen JiL Socialstyrelsen BESLUT 2012-10-23 Dnr 9.1-46133/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 StefanRoman, Stefan.Romangsocialstyrelsen.se 4:e våningen i Jönköping AB Barnarpsgatan 36 553 16 Jönköping

Läs mer

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen T1_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Ingrid Bäcklund Pihlblad ingrid.backlund-pihlblad@socialstyrelsen.se 2012-03-12 Dnr 9.1-6190/2012 1(6) Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Huvudman Skogsro AB

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2016-10-03 Dnr 6.3.1-22330/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Tingsryd Räddningstjänsten i Östra Kronoberg Plusfamiljen Sjöviksgården AB Torsgatan

Läs mer

Skälen för beslutet BESLUT

Skälen för beslutet BESLUT BESLUT 2016-11-17 Dnr 6.3.1-38603/2016 1(6) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Kristianstad Räddningstjänsten i Kristianstad Furuboda Balans AB Smedjegatan 6 291

Läs mer

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT BESLUT 2017-03-03 Dnr 6.3.1-41915/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Russinbacken AB Holmgatan 8 770 70 Långshyttan

Läs mer

BEGÄRAN Dnr / Inspektionen för vård och omsorg

BEGÄRAN Dnr / Inspektionen för vård och omsorg Inspektionen förvård och omsorg BEGÄRAN 2017-06-02 Dnr 8.4.2-6887/2017-10 KD Avdelning sydväst Susanne.Carlander@ivo.se Barn- och ungdomsnämnden Hylte kommun HYLTE KOMMUN 314 80 Hyltebruk Bam och ungdomsnämnden

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

IVO bifaller Solskenet AB:s ansökan om tillstånd att bedriva hem för vård eller boende

IVO bifaller Solskenet AB:s ansökan om tillstånd att bedriva hem för vård eller boende Laura,? (gamma 5 (,,,... B E S L U T L 31 I :? "':'. n i a a %;. fifi a lnspektionenförvård och omsorg 2018-02-02 Dnr 6.3.1-21415/2017 1(5) Avdelningen för tillständsprövning Avdelningen för tillståndsprövning

Läs mer

Skälen för beslutet BESLUT

Skälen för beslutet BESLUT BESLUT 2017-06-21 Dnr 6.3.1-30526/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Social- och arbetsnämnden i Mölndals kommun Räddningstjänsten Storgöteborg Caremore Vård och Behandling

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Arken HVB i Vårgårda

Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Arken HVB i Vårgårda Tg12013 ri t BESLUT inspektionenförvärdochomsorg 2015-09-11 Dnr 8.4.2-3909/2015-8 1(6) Avdelning sydväst Helen Björesund helcn.bjoresund@ivo.sc Arken HVB Stora Långared 447 94 VÅRGÅRDA Ärendet Tillsyn

Läs mer

IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015

IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015 IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015 Lars Ericsson Karin Gunnervik Jessica Ingemansson Teman för HVB-tillsynen 2015 Nystartade verksamheter Registerkontroll - nationellt tema Dokumentationsgranskning

Läs mer

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6)

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) Avdelning mitt Ann Fagerlind ann.fagerlindgivo.se Eskilstuna kommun Arbetsmarknads- och familjenämnden 631 86 Eskilstuna Ärendet Egeninitierad

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-10776/2014 1(5) 2014-05-16 Kopia för kännedom Brandmyndigheten i Söderköping Socialnämnden i Söderköping Jordnära Omsorg Alvvillan HB Smedjan 1 Gårdeby 614 95 Söderköping Ärendet Ansökan

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM.

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM. BESLUT 2019-09-11 Dnr 8.5-8865/2019-16 1(5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV 113 31 STOCKHOLM Vårdgivare MediCheck AB Ärendet Tillsyn av det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid MediCheck AB i syfte

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Beslut. Skälen för besluten BESLUT

Beslut. Skälen för besluten BESLUT BESLUT 2017-12-28 Dnr 6.3.1-37668/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Nynäshamn Socialnämnden i Nynäshamns kommun NEB-Teamet AB Alsnögatan 7 116 41

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Välkommen till Återföringsdialog!

Välkommen till Återföringsdialog! Välkommen till Återföringsdialog! Vilka faktorer kan stärka kvaliteten i HVB för vuxna? På vilket sätt kan tillsyn och granskning påverka kvaliteten? Agneta Krantz, Ulf Modin, Magdalena Helgesson och Lena

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-13940/2014 1(5) 2014-10-02 AB Learning & Consulting by OC Edövägen 2 132 30 SALTSJÖ-BO Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

Uppföljning boende för ensamkommande

Uppföljning boende för ensamkommande Tjänsteskrivelse 2017-12 - 11 Handläggare Erik Vallström Utvecklingsavdelningen 2017SCN/0111 Socialnämnden Uppföljning boende för ensamkommande Förslag till beslut Uppföljningsrapporten gällande stödboende

Läs mer

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3490/20141(5) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Strängnäs kommun Socialnämnden 645 80 STRÄNGNÄS Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-14 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0100/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende (Dnr 1953/2016) Inledning Förslaget behandlar föreskrifter

Läs mer

Föreläggande mot Lövängens behandlingshem enligt 13 kap 8 socialtjänstlagen

Föreläggande mot Lövängens behandlingshem enligt 13 kap 8 socialtjänstlagen Tgi2013 r-i fin BESLUT inspektionen forvárdochomsorg 2014-0545 Dm 3-7-1-17630/2014 1(5) Avdelning sydöst Ingela Hansson m8 1a-han5S n@iv -S LövängensBehandlingshem Appelholmsgatan 9 570 02 Stockaryd Huvudman

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 PM 2016:49 RVI (Dnr 150-301/2016) Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Huvudman FAM-huset i Fristad.

Huvudman FAM-huset i Fristad. T2_1 2010 v 1.0 BESLUT T/Region Sydväst/Sek3 Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@socialstyrelsen.se 2012-04-25 Dnr 9.1-8171/2012 1(6) Frälsningsarméns socialtjänst Box 5090 102 42 Stockholm Huvudman FAM-huset

Läs mer

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.?

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.? In BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2018-04-18 Dnr 8.5-3317912017-7 1(5) SÖDER" '",Uv:; STADSD L:.:h.,~:\f, \LTNIN GGöta Ark 200 ll8 72 STOCKHOLM Ink 2a., -" A - 2 O Dnr '. -, 0'0... - 0.0......

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att /9--/y/ce BESLUT inspektionenforvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3493/20141(7) Avdelningmitt CathrineLauri Cathrine.laurigivo.se Vingåkers kommun Socialnämnden 643 80 Vingåker Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-23520/2015 1(9) 2015-08-27 Sköndals HVB och Familjehem AB Turingegatan 22 151 36 Södertälje Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av personalkontinuitet, vakanser och en ökad rörlighet hos hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården vid landstinget i Uppsala.

BESLUT. Tillsyn av personalkontinuitet, vakanser och en ökad rörlighet hos hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården vid landstinget i Uppsala. BESLUT go/b-629-4010 Inspektionen förvårdochomsorg 2016-05-10 Dnr 8.5-16670/2015-2 1(5) Avdelning mitt Karin Dahlberg karin.dahlberg@ ivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 Uppsala Vårdgivare

Läs mer

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun BESLUT inspektionenforvårdochomsorg Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala Ärendet Anmälan enligt lex Sarah enligt

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd 2012-10-19 Dnr 6.3.1-1(5) Allomsorg S&R AB Lundagatan 5 171 63 Solna Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag

Läs mer

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten Nationella bedömningskriterier för tillsyn av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten från den 1 januari 2012 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Projektorganisation... 3

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

BESLUT. Landstinget i Dalarna ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisa:

BESLUT. Landstinget i Dalarna ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisa: Inspektionen förvårdochomsorg Avdelning mitt karin.dahlberggivo.se BESLUT 2016-06-21 Dnr 8.5-16665/20151(4) Landstinget i Dalarna Centrala förvaltningen Box 712 791 29 Falun eq j1(,66-(i6-01//40 Vårdgivare

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-03-14 Dnr 8.7.4-44536/2013 1(4) Avdelning mitt Solveig Segerholm SoIveig.Segerholm@ivo.se Sökande Malmö stad Stadsområdesnämnd Söder 205 80 Malmö Motpart Trelleborgs

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx RUTIN FÖR LEX SARAH Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx Bakgrund och syfte Från och med den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om lex Sarah

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer

Socialstyrelsens. Huvudman BESLUT. Ärendet

Socialstyrelsens. Huvudman BESLUT. Ärendet J&Socialstyrelsen BESLUT 2012-11-15 Dnr 9.1-17246/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 MaricaRostedt marica.rostedt@socialstyrelsen.se Villa Lindö Behandlingshem Lindölundsgatan 18 392 35 Kalmar

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-07-02 Diarienummer: N132-0604/15 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm, Dan Larsson Telefon: 365 00 00 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-18674/2015 1(5) 2015-09-14 Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal 12864 Sköndal Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn Beslut 2010-09-22 Diarienummer 9.1-18156/2010 1(12; MARKS KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Socialnämnden Marks kommun 511 80 Kinna Diarienr 2010-09- 2 2 Qiarieplanbeteckn

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 En kontaktperson är en medmänniska som ska göra det lättare för en person med funktionsnedsättning att leva

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Rutiner vid synpunkter och klagomål

Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 1(5) Rutin vid synpunkter, klagomål Version 2011-03-24 Socialförvaltningen Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 2(5) Synpunkt och klagomålshantering Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2006:11

Läs mer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer Ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade Information Bolag, stiftelser, föreningar och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut.

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut. BESLUT inspekhonenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3480/20141(7) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Flens kommun Socialnämnden 642 81 Flen Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn enligt

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling

Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling Tänk på! En ofullständig ansökan kräver kompletteringar och kommer att förlänga handläggningstiden avsevärt. Ansökan om nytt tillstånd

Läs mer

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet.

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer