ems & ASPE GER FÖRENINGEN AUTIS rundskolan avklarad Bibrotek Kalendarium Rikskonferens i Linköping Misa VÄSTMANLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ems & ASPE GER FÖRENINGEN AUTIS rundskolan avklarad Bibrotek Kalendarium Rikskonferens i Linköping Misa VÄSTMANLAND"

Transkript

1 ems AUTIS & ASPE GER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND.. ' rundskolan avklarad Rikskonferens i Linköping Bibrotek Kalendarium Misa

2 Christer Nygren 2 Innehåll, God-Jul 3 Redaktion och föreningsstyrelse 4 Grundskolan avklarad 5 Rikskonferens i Linköping 6 Misa 7 Bibliotek 8 Kalendarium \ \ o, OR'- 2.

3 Redaktion och föreningsstyrelse Autism- och Aspergerföreningen Västmanland Redaktion och föreningsstyrelse Kontaktperson för Autism- och Aspergerföreningen Västmanland: Eva-Ull Glenberg Autism- och Aspergerföreningen Västmanland Ansvarig utgivare: Christer Nygren Redaktion: Britta Selin Monica Turner Eva Bergqvist Föreningens styrelse:" Christer Nygren, ordfptande Eva-Ull Glenberg, sekreterare Paul Adrup, kassör Carola Brännlund Stefan Karlsson, vice ordförande Britta Selin, Monica Turner, Erik Dahlquist, Rolf Nöstdal, Lars-Åke Ejelid Föreningens adress: Autism- och Aspergerföreningen c/o Christer Nygren Sikgatan Västerås Tel: Föreningens hemsida: Västmanland Kontaktperson för kommuner: Hannele Johansson Fagersta-Norberg Inga Torneport Fagersta Norberg Maria Ekstedt Arboga-Köping-Kungsör , Pernilla Wikström Arboga Stefan Karlsson Sala / Kontaktperson för vuxna med Aspergers syndrom/högfungerande autism: Ingela Lundin Kontaktperson för föräldrar till barn/ungdomar med Aspergers Syndrom/högfungerande autism: Helene Arvidsson Kontaktperson för föräldrar till barn/ungdomar/vuxna med autism: Ann-Charlott Widlund Skolombud: Eva-Ull Glenberg Representant för handikappföreningarna i Västmanland: Lars-Åke Ejelid LSS-ombud: Åsa Dreifaldt

4 Grundskolan avklarad Grundskolan avslutad Nu är det bara några veckor kvar tills min son börjar gymnasiet. Jag tittar på honom där han sover innan jag beger mig till jobbet. Jag ler när jag ser hans fjuniga haka och ser fötterna som vuxit till storlek 43 sticka ut nedanför täcket. Jag tänker tillbaka på den kaotiska tiden i lågstadiet med mobbning, depression, skolvägran, sjukskrivning och akut utredning som resulterade i en autismdiagnos. Vår oro hade tidigare avfärdats flera gånger av BVC och av dagispersonal., Han lärde sig att gå och att tala åldersadekvat så vår oro togs inte riktigt på allvar. Det var bara en enda lärare i lågstadiet som uppmärksammade liten pojke. att han var en speciell Jag hoppas att kunskapen om dolda funktionshinder ökar i samhället. Jag tänker på att rätt bemötande skulle förhindra stress och ohälsa. Jag tänker på hur många av oss föräldrar som fått menande uppfostran" blickar om "dålig när barnet fått utbrott, när orsaken rört sig om funktionshinder på utsidan. som inte går att se På skolavslutningen fick sonen en DVD-skiva som minne med foton från alla åren på skolan. På sista sidan stod det "Lycka till på gymnasiet". Med stor tacksamhet och tår i ögat sa vi "hej då". / Monica Sommarland När vi besökte Leksands sommarland snurrade vår son på ett lotteri hjul och var endast en pinne från högsta vinsten, en elgitarr! Vinsten blev istället ett gulligt gosedjur i form av sommarlandets maskot bävern. I ett försök att dölja besvikelsen räckte han över vinsten till lillasyster med orden: "här får du en bäverj*vel". :) / Monica I tredje klass fick han börja i autismklass på Sofiaskolan. Jag minns första dagen då han klättrade upp på biltaket och inte ville gå i någon skola alls. Men det tog inte lång stund förrän han förstod att han kunde känna sig trygg och förstådd på den nya skolan. Med rätt kunskap, bemötande och omtanke mådde han snart bättre och självkänslan började växa. Sju trygga år med rätt hjälp och förståelse har gjort att han växt till en lugn och harmonisk tonåring. Lillasyster När lillasyster var liten accepterade sonen det mesta för hon var så gullig och sov mest hela tiden. När hon sedan började krypa kunde hon ta sig fram och förstöra hans legobygge, vilket inte var populärt. Så när vi på en promenad en dag passerade lasarettet och BB sa han "du mamma, kan vi lämna tillbaka henne". :) / Monica 4.

5 Rikskonferens i Linköping Arets rikskonferens som Autism- och Aspergerförbundet anordnade gick av stapeln november i linköping. Arets tema var "Problemsskapande beteenden". Föreläsarna bestod av allt från specialpedagoger och personal inom socialtjänsten till en läkare, en logoped och en psykolog. Även en förälder till en flicka med autism delade med sig av sina erfarenheter. Några av föreläsarna handleder även personalgrupper som kommer i kontakt med personer med autism samt har även skrivit böcker om sina upplevelser och sitt kunnande. Trots att föreläsarna hade skilda yrken var budskapet alltigenom detsamma. Här följer en sammanfattning: Vad är ett problemskapande beteende? Oftast är det omgivningen som definierar begreppet, "när någon inte gör det som förväntas av personen". Vanligen är det dock så att det inte är personen med sitt beteende som är ett problem, utan det är omgivningen som har ett problem, då de inte hittat rätt metod att hjälpa p~rsonen på. Det gäller att ta reda på vad personen förmedlar till omgivningen med sitt beteende. Vad är det han/hon inte förstår? Det är det, som vi som är i personens närhet ~å~je rorsöka förstå. Många gånger uppstår sådana situationer när något är för svårt eller obeqrlpllqt. När kraven är för höga och förmågan är för låg. För att slippa misslyckas med uppgiften, Kim personen ta till ett s.k. "problemsskapande beteende", vilket kan vara allt från vägran, flykt, våld, glåpord, eller hot. När kraven mellan krav och förmåga blir för stora upplever många stress. När vi är stressade vill vi ha kontroll. Det vill personer med autism också. Vi som finns i personens närhet måste hjälpa dem att skaffa/återfå kontroll och hitta andra strategier. För att personen med autism inte ska hamna i inre stress måste omgivningen skapa en vardag där vardagen är i balans. Hur kan man då skapa en vardag som är i balans? Ledord på den frågan är förutsägbarhet, tydlighet, tydliggörande bilder och sociala berättelser. Låt personen alltid kunna svara på frågor som "Vad ska jag göra?" "När ska jag göra det?" "Hur länge?" "Hur?" "Vad kommer sedan?" Personen måste begripa varför den ska göra en viss uppgift. Se till att personen har en RU (reservutgång) när det håller på att bli för mycket. Bygg på det som fungerar, det som personen kan och tycker om och stärk positiva beteenden, ingen kan få för mycket beröm! Vad gör man då när ett utbrott redan är ett faktum? Fråga dig själv, hur skulle jag vilja bli bemött när jag känner att jag är på väg att få ett sammanbrott? Behåll lugnet! Känslor smittar, speciellt i affekt. Undvik därför att ta i personen med spända muskler. Är det fara att skada en tredje person så se till att få undan den i första hand. Detta var lite av innehållet på två innehållsrika och givande dagar. Jag skulle önska att fler yrkesgrupper i samhället hade varit där och fått ta del av alla kloka föreläsare och dess kloka ord. Britta Selin 5.

6 Misa Misa har startat en ny verksamhet i Västerås! Människor med funktionsnedsättning kan delta i arbetslivet med rätt utformat stöd! Att ha ett jobb ger status och en möjlighet att få finnas med i det vanliga samhällslivet. Misa Västerås bedriver verksamhet för personer med neuropsykiatriska funktionshinder samt för personer med inlärningssvårigheter och/eller utvecklingsstörning. Vår inriktning är att stötta personer som vill delta i arbetslivet. Vi tror att varje individ är unik och ger därför ett individuellt utformat stöd till personer med funktionsnedsättning. Vi kan olika saker och har olika intressen, därför behöver vi också utforma vårt stöd efter varje person. Vår grundide är att alla människor kan delta i samhället och arbetslivet med rätt stöd. Verksamheten bygger på att individens egna ideer, intressen och resurser tas tillvara. Misa står för Metodutveckling, ndividuellt stöd, Samhällsdeltagande och Arbetsdeltagande. Vår affärside utgår ifrån tanken att personer med arbetshinder mycket väl kan delta i arbetslivet. Att få rnöjllqbet.att'delta i arbetslivet handlar om att arbete är en viktig del av det "normala livet". De sociala-aspekterna är minst lika viktiga som arbetsinsatsen. Att som andra åka till ett arbete, ~ttinordna sig i arbetsförhållanden på en arbetsplats, att delta i den rytm som finns på en arbetsplats, få socialt umgänge med arbetskamrater, med mera. Vi vet att personer med funktionsnedsättning kan delta i arbetslivet med rätt stöd! Stämmer du in på målgruppen och känner att du vill närma dig arbetsmarknaden så hör gärna av dig till oss för mer information och frågor! Med vänlig hälsning Joacim Gunnarsson Enhetschef rmsa Misa Västerås Källgatan 14, vån Västerås Telefon: joacim.gunnarsson@misa.se Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet! 6.

7 .., Bibliotek Autism-och Aspergerföreningen Västmanland har ett litet bibliotek med böcker och videofilmer som berör funktionsnedsättningen. Böckerna och filmerna finns för utlåning. Enskilda medlemmar får gratis låna filmer. Verksamheter betalar 100 kr. Biblioteket finns på Folkuniversitetet, Källgatan 13. Följande tider finns jag eller någon annan på Folkuniversitetet mellan kl , Torsdag 25 augusti, Tisdag 11 oktober, Torsdag 27 oktober, Onsdag 18 januari och Torsdag 16/2. Det går även låna på annat vis. Ex. skicka via posten med svarskuvert. För mer information kontakta: Lars-Åke Ejelid Tel , E-post: Plusgirokontonummer: Hemsida: Följande böcker finns nu att tillgå: Hilde de Clercq, H. - Mamma, är det där ett djur eller en människa? NY 2005 Hober Torsten - Växa med Torbjörn Howlin Patricia, Baron-Cohen andras tankar o känslor. H~ndbok för lärare o föräldrar. ~ Jackson, L. - Miffon, nördar och Asperger Syndrom Jalakas IngE!r~-.Nördsyndromet Jejlid Jenny -En.sked för morbror Fred Kawalet ~Krystian - Cell C2 Koborg Sofia - Kan ni förstå mig Larsson Abbad Gunvor - "Aspergern, Lejon, PG - Där stålet biter Lejon, PG - Nakna nerver Lejon, PG - Pojken, skräcken och livet Lexhed Jenny - Det räcker inte med kärlek Lindqvist m fl. - Ett helvetes liv Simon, Hadwin Julie - Lära barn med autism att "läsa" det är jag" Lindqvist, L. - Ensam på krokig väg-1o undersökningar om vuxna o äldre med MBD/DAMP/ADHD, Aspergers syndrom o Tourettes syndrom. M. Alw Mats - Max-tills vidare Micael 3 år - 28 år Nylander, L - Autismspektrumstörningar hos vuxna Ratery John, Johnson Catherine - Skuggsyndrom Simonsson Helena - Älskade ungar, SISUS - Strutsens vingar, En ungdomsantologi. Unga med funktionshinder skriver. Sjölund Anna & Susanne Bejerot - Boendestödsboken, Vuxna med autismspectrumtillstånd Steindal Kari - Aspergers syndrom. Att förstå o hjälpa personer med Aspergers syndrom och högfungerande Söderberg autism Lena - Livstecken Waclaw, W - Barn med autism och Asperger Widerlöv, M - Att handskas med skitungar 1 o 2 Wing, L - Autismspektrum Astrand, Astrand, Östman, B - De sköra barnen B - Ett steg i sänder syndrom H - Hur skolan kan hjälpa elever med AS Resterande böcker kommer i nästa nummer... 7.

8 Kalendarium Föreläsning Autism I regi av Pedagogiskt perspektiv ges en föreläsning om Autism - meningsfulla aktiviteter och fungerande kommunikation, Föreläsare: Ulrika Aspeflo Tisdag den 24 januari 2012 kl Filmstaden, Västerås I Autismspektrumtillstånd och psykiatriska aspekter Pedagogiskt perspektiv ger föreläsning om autismspektrumtillstånd och psykiatriska aspekter Måndag den 13 februari 2012 kl på City konferenscenter i Örebro, Föreläsare: Lena Nylander I Pedagogiska hjä~pmedel Autismspectrum Maja Ryss K. 18:00-20:00 Örebro Lokal: Meddelas senare 495kr exkl moms. "Klart vi kan hjälpa till" Här ges exempel på hur vi kan stödja/hjälpa personer som har autism, aspergers syndrom.ocrr llknande funktionsnedsättningar genom pedagogiska hjälpmedel. Exempel tas upp på pedagogiska hjälpmedel som kan användas både i förskolan, skolan, vardagen och LSS verksamhetj( med mera I Utåtagerande barn och ungdomar Medalgon Utbildning Lars Lindsjö Västerås Lokal: Meddelas senare Kl. 18:00-21 :00. Psykolog Lars Lindsjö, med specialistkompetens i pedagogisk psykologi, talar om vikten av att försöka förstå orsakerna till barnets beteende. Han föreläser också om hur empati och normer påverkar barnens agerande och hur den vuxne bör välja strategi för att vara så tydlig som möjlig i sin ledarroll I ADHD/AS Hjälp hur gör man? Hur arbetar vi stödjande och framgångsrikt med barn och ungdomar som har Aspergers syndrom/ ADHD? Lotta Abrahamsson Tänk om... Västerås Lokal: Meddelas senare K I Fokus på autism Från diagnos till funktion Fokus på autism är en konferens om det aktuella kunskapsläget inom autismspektrumet. Arrangeras för andra gången och kommer denna gång att hållas på City Conference Centre i Stockholm. Konferensens huvudprogram är de nya diagnoskriterierna DSM-5, ICF samt olika vårdprogram, med bland andra Christopher Gillberg, Sally Rogers, Sven Bölte och Mats Granlund. Gina Davies och Timothy Michael Buie som talar om kommunikation respektive mag-/tarmproblematik. Aktuell forskning inom autismområdet presenteras. Sista anmälningsdag är 1 mars

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar

Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Aspergers syndrom universum och allt annat. Gerland Gunilla Aspeflo Ulrika Barn som väcker funderingar Litteraturlista: Dahl Amanda Amandas bok Deckmar Maud Freds bok Ellnefors Eva Kasperdockan Eriksson Madde Flygfärdig (en bok om att flytta hemifrån) Hall Kenneth Aspergers syndrom universum och allt annat

Läs mer

Kontaktperson för Autism &

Kontaktperson för Autism & Västmanland Ansvarig utgivare: Christer Nygren chnygren@telia.com Redaktion: Monica Turner monica.ejelid@gmail.com Carola Brännlund cst1 @spray.se Föreningens styrelse: Christer Nygren, ordförande Stefan

Läs mer

Redaktion och föreningsstyrelse

Redaktion och föreningsstyrelse Redaktion och föreningsstyrelse Autism & Aspergerföreningen Västmanland Ansvarig utgivare: Christer Nygren chnygren@telia.com Redaktion: Monica Turner monica.ejelid@gmail.com Carola Brännlund cst1 @spray.se

Läs mer

ems AUTISM & . ASPERGER Länkfips Badfider FÖRENINGEN VÄSTMANLAND

ems AUTISM & . ASPERGER Länkfips Badfider FÖRENINGEN VÄSTMANLAND ems nr 12012 AUTISM &. ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND " Länkfips Badfider Ordförande Christer Nygren 2 Innehåll, ordföranden har ordet 3 Redaktion och föreningsstyrelse 4 Autist javisst 5 Badträff / bondgårdsbesök

Läs mer

MEDLEMSBLADET 3,2012 AUTISM ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND

MEDLEMSBLADET 3,2012 AUTISM ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND MEDLEMSBLADET 3,2012 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND / Välkommen till cafekvällan - Medlemmar har saknat en träffpunkt och. därför startar vi upp med två cafekvållar under hösten i Sala och Köping.

Läs mer

Ann-Sofie Sångberg Fritidsgården Årsmöte

Ann-Sofie Sångberg Fritidsgården Årsmöte Medlemsblad n r 2 2 0 1 0 Ann-Sofie Sångberg Fritidsgården Årsmöte Kalendarium I n n e h å l l n r 2 2 0 1 0 Christer Nygren 2 Ordföranden har ordet. Carola Brännlund 3 Redaktion och styrelse 4, 5 Ann-Sofie

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2016 Utredning och diagnostik Föreläsning 1 21 oktober 8.30 12 Nacka konferenscenter. Föreläsare är Hannah Jakobsson, psykolog med lång erfarenhet inom detta område.

Läs mer

Teater: Autist ja visst! Kalendarium. Bibliotek. Möte med en vägg. friidrotts DMför sofiaskolan

Teater: Autist ja visst! Kalendarium. Bibliotek. Möte med en vägg. friidrotts DMför sofiaskolan Teater: Autist ja visst! Kalendarium Möte med en vägg Bibliotek friidrotts DMför sofiaskolan Christer Nygren 2 Innehåll, ordföranden har ordet 3 Redaktion och föreningsstyrelse 4 Sofiaskolan i friidrotts

Läs mer

Uppdragsföreläsningar

Uppdragsföreläsningar Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris/Information

Läs mer

nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND id j l id j

nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND id j l id j id j l id j ) ems nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND, Christer Nygren 2 Innehåll, ordförande har ordet. 3 Redaktion och föreningsstyrelse. Ordföranden har ordet 4 Ann-Sofies bilder och text.

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2017 Vad handlar utbildningen om? Grundutbildning i neuropsykiatrisk funktionsvariation hos barn och vuxna Diagnostik Styrkor och svårigheter Bemötande, kommunikation

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Året i korthet - Vi anordnade många olika aktiviteter under året, bland de nya aktiviteterna bland annat ridning, LAN-träff och Pokémonjakter - Antalet medlemmar ökade med +24%

Läs mer

Från diagnos till funktion

Från diagnos till funktion FOKUS PÅ AUTISM Från diagnos till funktion De nya diagnoskriterierna i DSM-5, ICF samt vårdprogram är konferensens huvudprogram. Sally Rogers, Gina Davies och Timothy Michael Buie talar om tidiga insatser,

Läs mer

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 ADHD coaching Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 Hur stöttar vi personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) i deras vardag? Lasse utgår ifrån en coaching baserad modell som bygger på

Läs mer

Barn som väcker funderingar i förskolan

Barn som väcker funderingar i förskolan Föreläsningar 21 februari,kl.13.00 17.00 Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare

Läs mer

Uppdragsutbildningar 31

Uppdragsutbildningar 31 31 Konkret konsultation och föreläsning i er verksamhet paketlösning Målgrupp Förskolor och skolor inom grundskolan eller grundsärskolan. Utbildningsledare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris 30 000 exkl.

Läs mer

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Grupper Hösten

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Grupper Hösten Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd Föreläsningar Grupper Hösten - 2019 Innehåll Hösten 2019 Länet Föreläsning Att ha diagnoser som Aspergers syndrom/högfungerande autism 1 Föreläsning

Läs mer

., r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium

., r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium ems nr 32010., r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium Innehåll nr 3 2010 2 Ordföranden har ordet 3 Redaktion och styrelse 4 Ann-Sofie Sångberg Ordföranden har ordet 5

Läs mer

ems AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN nr 12010

ems AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN nr 12010 ems nr 12010 AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN, Föreläsningmed Gylje e Ågesta e Dc e Öppet hus evallmobadet Innehåll nr 1 2010 Ordföranden har ordet 2 Ordföranden har ordet 3 Redaktion och styrelse 4 Om Vallmobadet

Läs mer

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Våren

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Våren Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd Föreläsningar Information er Våren - 2018 Innehåll Våren 2018 Länet Föreläsning Att ha diagnoser som Aspergers syndrom/högfungerande autism 1 Information

Läs mer

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Hösten 2017

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Hösten 2017 Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd Föreläsningar Information er Hösten 2017 Innehåll Hösten 2017 Länet Föreläsning Att ha diagnoser som Aspergers syndrom/högfungerande autism och autismspektrumstörning

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

Region Västerbotten Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Våren

Region Västerbotten Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Våren Region Västerbotten Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd Föreläsningar Information er Våren - 2019 Innehåll Våren 2019 Länet Föreläsning Att ha diagnoser som Aspergers syndrom/högfungerande

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Ort. datum Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Er familj har sedan 1-2 år haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. För att vi ska kunna utveckla verksamheten är det viktigt

Läs mer

Att leva i en annorlunda värld

Att leva i en annorlunda värld Att leva i en annorlunda värld Att förstå autism och autismliknande tillstånd. Att förstå vardagskonsekvenser kopplade till autism. Bemötande och förhållningssätt i mötet med barnet/ungdomen/den vuxne.

Läs mer

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum

Välkommen. till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd. Habiliteringscentrum - www.ltv.se/habiliteringscentrum Välkommen till en serie föreläsningar om autismspektrumtillstånd Dagens föreläsare Kerstin Kwarnmark, leg psykolog Farhad Assadi, leg psykolog Christoffer Lord, leg psykolog Serie föreläsningar Vad är

Läs mer

Barn med. funktionshinder

Barn med. funktionshinder Barn med funktionshinder Sjukhusbiblioteket Maj 2016 Ahlbom, Jens: Jonatan på Måsberget. bilderbok Jonatan bor med sin mamma och pappa på Måsberget. För att kunna ta sig någonstans behöver de använda sina

Läs mer

Föreläsning nr 1 kl

Föreläsning nr 1 kl Föreläsning nr 1 kl. 09.15-10.00 En del barn som senare kanske kommer att få en neuropsykiatrisk diagnos kan redan som små ha behov av särskilt stöd för att kunna vara med i den pedagogiska verksamheten

Läs mer

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se AUTISMFORUM Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd www.autismforum.se Autism och Aspergers syndrom Autism och Aspergers syndrom är funktionsnedsättningar som

Läs mer

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna Reviderad 2019-03-07 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

ATT UPPTÄCKA ; FÖRSTÅ OCH AGERA

ATT UPPTÄCKA ; FÖRSTÅ OCH AGERA ATT UPPTÄCKA ; FÖRSTÅ OCH AGERA Föreläsning av Susanne Jessen Helsingborg oktober 2014 Varje hemmasinare är unik! Elever i behov av särskilt stöd Med sin egen historia Inte passar in i skolans värld Inget

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Hösten

Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd. Föreläsningar Information Grupper Hösten Habiliteringscentrum Vuxenhabilitering råd och stöd Föreläsningar Information Grupper Hösten - 2018 Innehåll Hösten 2018 Länet Föreläsning Hälsa genom rörelse 1 Föreläsning Att ha diagnoser som Aspergers

Läs mer

Läropussel, minikonferens

Läropussel, minikonferens Läropussel, minikonferens 2 6.5.2019 Vem är Sofia Kullberg? Utbildad speciallärare med specialisering inom adhd, autismspektrum och utvecklingsstörning Arbetar som speciallärare i Korsholm Driver företaget

Läs mer

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som har kommunikationssvårigheter. Anhöriga kan delta i mån av plats.

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Våren 2017 Program Utbildning Grupper 1 Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som

Läs mer

Tidig förståelse i ett långt perspektiv

Tidig förståelse i ett långt perspektiv Tidig förståelse i ett långt perspektiv Helene Tranquist För en tid sedan blev jag tillfrågad om att medverka på en konferens om tidig intervention vid autism. Jag har sedan dess många gånger återkommit

Läs mer

Medlemsbladet december 2016

Medlemsbladet december 2016 Autism & Aspergerföreningen Västmanland Kansli: Hörntorpsvägen 4, 724 71 Västerås, Tel: 021-123 911 öppet alla vardagar mellan 08.00 och 14.00. E-post: vastmanland@autism.se Medlemsbladet december 2016

Läs mer

2013-10-24 Västerås, Lokal meddelas. Kalendarium hösten 2013. senare.

2013-10-24 Västerås, Lokal meddelas. Kalendarium hösten 2013. senare. EDLEMSBLADET 2, 2013 Kalendarium hösten 2013 2013-10-02 Eskilstuna, Mälardalens högskola Eskilstuna Att samtala med ungdomar och vuxna med Aspergers syndrom. Kl. 13.00-16.30 Barbro Emilsson www.pedagogisktperspektiv.se

Läs mer

Ett pedagogiskt arbetssätt anpassat till ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum

Ett pedagogiskt arbetssätt anpassat till ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum Utbildningar 7 16 20 januari Ett pedagogiskt arbetssätt anpassat till ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum Utbildningen riktar sig till personal och anhöriga till ungdomar och vuxna inom

Läs mer

Q1 Vem svarar på enkäten

Q1 Vem svarar på enkäten Q1 Vem svarar på enkäten Svarade: 82 Hoppade över: 0 g är god man eller... g är anhörig/förä... g svarar själv. g är god man eller förvaltare och svaren gäller min huvudman g är anhörig/förälder som svarar

Läs mer

Välkommen till en. givande utbildningshöst. ilhffi. 'us't'slpfi*#{s#q#ffiffiffi

Välkommen till en. givande utbildningshöst. ilhffi. 'us't'slpfi*#{s#q#ffiffiffi ,it. Välkommen till en givande utbildningshöst Höstens föreläsningar är sex till antalet. Vi vill ge så många som möjligt en möjlighet att lära sig mera om autism. Där'för har vi fördelat höstens föreläsningar

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge. Kurskatalog

Habiliteringen i Blekinge. Kurskatalog Habiliteringen i Blekinge Kurskatalog Hösten 2019 Innehållsförteckning Föreläsningar 1. Information om Intellektuell funktionsnedsättning 2. Information om Autism 3. Toa-mat-sömn 4. Kommunikation, lek

Läs mer

Habiliteringes kurskatalog Våren 2019

Habiliteringes kurskatalog Våren 2019 Habiliteringes kurskatalog Våren 2019 Innehållsförteckning 1. Information om Cerebral Pares 2. Toa-mat-sömn (Karlskrona) 3. AKKtiv grundkurs KomIgång - Föräldrautbildning i kommunikation 4. Vad händer

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG Hösten 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar som finns

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Habiliteringens kurskatalog Våren 2019

Habiliteringens kurskatalog Våren 2019 Habiliteringens kurskatalog Våren 2019 Innehållsförteckning 1. Information om Cerebral Pares 2. Toa-mat-sömn (Karlskrona) 3. AKKtiv grundkurs KomIgång - föräldrautbildning i kommunikation 4. Vad händer

Läs mer

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun 2017 12 05 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Christine Mattsson christine.eriksson-mattsson@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling

Läs mer

Aspeflo om Autism. ulrika@aspeflo.se. www.aspeflo.se

Aspeflo om Autism. ulrika@aspeflo.se. www.aspeflo.se Aspeflo om Autism ulrika@aspeflo.se www.aspeflo.se Grundläggande områden Meningsfulla aktiviteter Att fylla tiden med aktiviteter som är meningsfulla, begripliga, användbara Kommunikation Att förstå andras

Läs mer

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar i BUP Dalarna - hösten 2018 Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar som finns

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(16) Grupper för person som har en funktionsnedsättning

Läs mer

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR till Personal inom kommunernas LSS-verksamheter och särskola som arbetar med vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning och vissa andra funktionsnedsättningar

Läs mer

Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät

Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät Stockholm 080207 Skolverket Utbildningsdepartementet Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät Under årens lopp har Riksföreningen Autism haft kontakt med anhöriga till barn

Läs mer

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kunskap utveckling inspiration Öka förståelsen och fördjupa dina kunskaper med det senaste inom autismspektrumtillstånd och ADHD! Hot om våld så

Läs mer

Det sitter inte i viljan. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg.

Det sitter inte i viljan. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg. Det sitter inte i viljan Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg. För att kunna stödja personer med neuropsykiatriska funktionshinder i vardag, studier och yrkesliv behöver vi

Läs mer

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018 Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018 Ni får detta utskick då ni har kontakt med Habiliteringscenter Liljeholmen. Här presenterar vi höstens utbud av de kurser och föreläsningar

Läs mer

Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen PDF LÄSA ladda ner

Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen PDF LÄSA ladda ner Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Bo Hejlskov Elvén. upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr Nacka, Tel

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr Nacka, Tel GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(18) Grupper för person som har en

Läs mer

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet STÖD VID MÖTEN Om det här materialet Det är ofta i möten med okända människor och miljöer som en person med Aspergers syndrom upplever svårigheter. Här presenteras materialet "Stöd vid möten", som på ett

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(17) Grupper för person som har en

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till första tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books Monica Eriksson Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder brain books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se Monica Eriksson och Brain

Läs mer

Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan?

Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan? Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan? Agneta Söder, ombudsman skolfrågor och annat som rör barn och unga agneta.soder@autism.se Mer information och material se vår hemsida:

Läs mer

RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale

RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale Dagens datum: 1. Initialer på personen som skattas: Ålder: 2. Ansvarig läkare: Kön? Ringa in korrekt svar 3. Man 4. Kvinna Civilstånd? Ringa in korrekt svar

Läs mer

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27)

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Stockholm 28 augusti 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Riksföreningen

Läs mer

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.

Läs mer

utbildningar 2012 Utbildningar och föreläsningar om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se

utbildningar 2012 Utbildningar och föreläsningar om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se utbildningar 2012 Utbildningar och föreläsningar om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se Grafisk form & produktion: Jenni Carström Omslagsfoto: Stephan Elleringmann och Enrico

Läs mer

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR till Personal inom kommunernas LSS-verksamheter och särskola som arbetar med vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning och vissa andra funktionsnedsättningar

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2017 Program Utbildning Grupper 1 Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som

Läs mer

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola Projektmaterial NÄTTIDNING Dalarö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...3

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till

VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR. till VUXENHABILITERINGENS UTBILDNINGSDAGAR till Personal inom kommunernas LSS-verksamheter och särskola som arbetar med vuxna personer med utvecklingsstörning och vissa andra funktionsnedsättningar 2016 UTBILDNING

Läs mer

KOMPLETTERING TILL BARNHABILITERINGENS GRUPPKATALOG

KOMPLETTERING TILL BARNHABILITERINGENS GRUPPKATALOG KOMPLETTERING TILL BARNHABILITERINGENS GRUPPKATALOG VÅREN 2014 AKKtiv KomIgång - Grundkurs Föräldrautbildning om kommunikation och Kommunikationsstöd t med kursen är att: Få ökad kunskap om hur ni som

Läs mer

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare En inblick i elevens ryggsäck - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare Sofia Kullberg Handledande lärare vid Valteri Skilla Speciallärare Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Livet i landet

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019 Gruppkatalog Våren 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Koll på vardagen (AST), 5 Stresshantering (AST), 6 Vardagssamtal (AST), 7 Öppna grupper

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS

BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS Björn Kadesjö, ö.. l. Målgrupper Barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder och deras familjer, dvs med Autismspektrumtillstånd ADHD, DAMP

Läs mer

Personer med autism lider ofta av stress

Personer med autism lider ofta av stress Artikel ur Specialpedagogik 1/06 Text och foto: Camilla Törngren Personer med autism lider ofta av stress Människor som blir utbrända får oftast stöd av sina kollegor, nära och kära. Men när personer med

Läs mer

Problemskapande beteende

Problemskapande beteende Problemskapande beteende ett låg-affektivt perspektiv Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Program Definition Teori Människosyn Ansvarsprincipen Kontrollprincipen Metod Kravanpassning Låg-affektivt bemötande

Läs mer

Egen styrka-projektet. Cecilia Brusewitz Kerstin Alm (kerstin.alm@attention-riks.se) Monica Jeal Söderberg

Egen styrka-projektet. Cecilia Brusewitz Kerstin Alm (kerstin.alm@attention-riks.se) Monica Jeal Söderberg Egen styrka-projektet Cecilia Brusewitz Kerstin Alm (kerstin.alm@attention-riks.se) Monica Jeal Söderberg Egen styrka-projektet Attention sökte och fick medel från Allmänna Arvsfonden för att identifiera

Läs mer

utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se

utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se Utbildningscenter Autism Utbildningscenter Autism drivs och ägs av Autism- och Aspergerförbundet. Vår uppgift är

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar

Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar Normalitet Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Vi definierar det icke-normala på tre olika sätt - Psykiatriska kriteriet: När beteendet är så pass avvikande att

Läs mer

Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet

Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet Ort, datum Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet Hej! Er familj har under det senaste året haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. För att vi ska kunna utveckla verksamheten är det viktigt

Läs mer

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018 Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018 Ni får detta utskick då ni har kontakt med Habiliteringscenter Liljeholmen. Här presenterar vi höstens utbud av de kurser och föreläsningar

Läs mer

Kursprogram Våren 2019

Kursprogram Våren 2019 Kursprogram Våren 2019 Unga vuxna Välkommen till Adhd-center www.habilitering.se/adhd-center Välkommen till oss på Adhd-center! Vi är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i åldern

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLAD Beställa Antal ex Adhd/add Vad är adhd/add? lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Autismspektrumtillstånd

Autismspektrumtillstånd Autismspektrumtillstånd Beskrivning och hjälp till dig som möter barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd 2 Den här broschyren ger en beskrivning av vad autismområdet är och kan vara till hjälp för

Läs mer

Problemskapande beteende

Problemskapande beteende Hantering av problemskapande beteende - om bemötande och förhållningssätt Elvén Leg. psykolog Vem har för vem? problem? www.hejlskov.se Problemskapande beteende Defintion: Beteende som skapar problem För

Läs mer

Utmaningar i fo rskolan

Utmaningar i fo rskolan Studiematerial Utmaningar i fo rskolan Att förebygga problemskapande beteenden Utgiven av Gothia Fortbildning, 2015 Författare: David Edfelt, leg. psykolog, provivus.se Handledning, utbildning och utveckling

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.nu 1(18) Grupper för person som har en

Läs mer

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST)

Disposition. Vilka diagnoser? Paradigmskifte? Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Autismspektrumtillstånd (AST) Disposition Varför diagnosticera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vilka diagnoser? Vad är diagnoserna? Hannah Jakobsson, leg. psykolog, Cereb Prevalens Behandlingsmöjligheter Vad kan primärvården

Läs mer

Medlemsprogram våren 2016

Medlemsprogram våren 2016 Medlemsprogram våren 2016 Vill du ha kontakt med andra som lever med eller lever nära någon med autismspektrumtillstånd? Kom och var med på någon aktivitet eller kom till någon av våra träffgrupper. Du

Läs mer