., r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "., r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium"

Transkript

1 ems nr , r, Ann-Sofie Sångberg e Bo Hejlskov e Viljan En härlig helg e Kalendarium

2 Innehåll nr Ordföranden har ordet 3 Redaktion och styrelse 4 Ann-Sofie Sångberg Ordföranden har ordet 5 Höstföreläsningen Bo Hejlskov 6 "Viljan" i Ramnäs. Amanda Agestav 7 En härlig helg 8 Kalendarium. Bo Hejlskov Ett nytt arbetsår i föreningen pågår för fullt. I början av september träffades ett tiotal medlemmar ur föreningens styrelse samt aktiva medlemmar för en arbetsdag där vi jobbade fram ett antal ideer/fokusområden att arbeta med fram till nästa sommar. Några av dem var temakvällar, fortsätta med träffgrupper, lokalt arbete med hemmasittarenkät, utdelning av stipendier samt stärka stödet för kontaktpersonerna/ombuden i föreningen. Till alla ni som var med på höstens badträff på Vallmobadet: Är det något vi i styrelsen kan bli bättre på när det gäller en badträff? Ris eller ros mottages tacksamt Ex. Hur många personer skulle vara lagom att ha på träffen? Mejla era synpunkter ejelaka.@gmail.com till: I slutet av september träffades ordförandena för landets alla föreningar i Gävle och viktig diskussion rörde sig kring konstaterandet att djup kunskap om autismspektrum och dess konsekvenser börjar bli alltmer sällsynt i Sverige bland professionella, exempelvis inom skolan, försäkringskassan, kommuner. Dock känner fler än förr till begreppet autism, men det är bara på ytan och innebär inte någon djupare kunskap. Hur vi ska arbeta för att djup kunskap om autism ska bli vanligare hos de som fattar beslut och möter våra medlemmar är ett aktuellt ämne som vi behöver arbeta för att hitta lösningar på. 10 november höll Bo Hejlskov en mycket uppskattat föreläsning för ca 200 personer. Det finns en sammanfattning av den inne i medlemsbladet. Julen är snart här, och den innebär glädje men även en hel del utmaningar. Jag önskar er en god jul/christer Nygren 2.

3 Redaktion och föreningsstyrelse Autism- och Asoeraerföreninaen Västmanland Redaktion och föreningsstyrelse i Väst Autism och Aspergerföreningen manland Ansvarig utgivare: Christer Nygren chnygren@telia.com Redaktion: Britta Selin Monica Ejelid Eva Bergqvist Föreningens hemsida: nland Kontaktperson för Autism och Aspergerföreningen i Västmanland Lars-Åke Ejelid Kontaktperson för kommuner: Hannele och Krister Johansson, Fagersta-Norberg Maria Ekstedt Arboga-Köping-Kungsör Stefan Karlsson Sala / Föreningens styrelse: Christer Nygren, ordförande Eva-Ull Glenberg, sekreterare Paul Adrup, kassör Carola Brännlund Stefan Karlsson Britta Selin Monica Ejelid Erik Dahlquist Rolf Nöstdal Lars-Åke Ejelid Föreningens adress: Autism och Aspergerföreningen Västmanland c/o Christer Nygren Sikgatan Västerås Tel: Kontaktperson för föräldrar till barn/ungdomar med Aspergers Syndrom/högfungerande autism: Gunmari Palmqvist Helene Arvidsson Kontaktperson för föräldrar till barn/ungdomar/ vuxna med autism: Ann-Charlott Widlund Ingela Lundin Skolombud: Eva-Ull Glenberg

4 Ann-Sofie Sångberg ~.- f 'bo m;fi ~ ~~ -...,'l\ ~ I' I t.l "Hur länge är en timme?"... Diskmaskinen Väntar... En timme är för kort. Får klocka " Jag kan tid" - " Det är ni som ha fel tideräkning" 4.

5 Om föreläsningen Bo Hejlskov hette årets föreläsare. Bo är en dansk psykolog som arbetar i Sverige, han inriktar sig på hur man bemöter folk med autism och Aspergers syndrom när det krisar. Wenströmska skolans aula var så där lagom fullsatt. Mycket folk från olika verksamheter, ville väl lära sig några nya "grepp': Bos grepp är att framförallt förebygga svåra situationer, att inte försätta sig i en situation där fasthållning är en utväg. Det gamla institutionaliserade ordet "brukare" speglar enligt Bo hur exempelvis personal på ett gruppboende bör förhålla sig. De boende är i grunden brukare aven assistanstjänst och en professionell personal ska inte ta över bestämmandet. Han demonstrerade hur ett proffs bör bete sig i olika situationer, viktigt att inte söka för mycket ögonkontakt, att inte stå rakt framför brukaren med armarna i kors. Han jämförde med hur folk beter sig i en överfylld buss. Vartefter folk troppar av ökar den privata sfären genom att folk backar och ställer sig så att de slipper se varandra i ögonen, den här umgängeskoden finns i ännu högre grad implementerad hos ex as. brukarna på ett elevhem. Kroppsspråket är viktigt: Bo raljerade över sin egen fysionomi. Han berättade om en flaskhals ad dansk psykolog, Bo själv kantänka, som ger sig ut på turne för att föreläsa. Då tar han på sig en kavaj med extra mycket axelvadd för att synas och höras så mycket som möjligt, detta till skillnad från den professionella personalen på ett boende eller ett dagcenter, som ska synas och höras så lite som möjligt. Om man ändå måste greppa handgripligt: Bo släpade upp föreningens ordförande Christer på scenen och visade hur man kan avleda ett slag. Inte genom ett statiskt fasthållande grepp utan man suger tag i slagarmen och fortsätter rörelsen i något som påminner om dans. Tas det strypgrepp, lirka dej bakåt och gå därifrån istället för att slå dig fri: Våld föder bara mer våld. Bo pratade också om självskadande beteende: Han berättade om en flicka han kände som fick en kick av att skära sig i armen. Hon tyckte det var ett alldeles utmärkt sätt att förlösa lite ångest, det går snabbt, sår läker, och man slipper baksmällan av antidepressionsmedicinen, som dessutom verkar alldeles för långsamt. Bo menar att man ska lyssna och inte fördöma. Till flickan gav han rådet: -Du får skära dig, men ta en liten promenad först och sen ser du ett avsnitt av din favoritserie, om du sen fortfarande känner att du måste skära dig, gör det! Bo hade också erfarenhet av att man bakbundit folk som haft för vana att bita sig i händerna, följden blev att personen istället dunkade huvudet i väggen och ådrog sig svåra skallskador. Bo körde en teorigenomgång också, kompendiet finns att hämta Han har b1.a.gjort en modell där han visar hur en händelse kan utlösa kaos, och hur kaos kan förhindras. forts. Bo Hejlskov sid 8. 5.

6 V i Ij a n I Ramnäs Deras profil är: * Små elevgrupper * Tydliggörande pedagogik * Individuell planering * Individuella målsamtal * Undervisning i det egna funktionshindret * ART som ökar... Studiebesök på Viljan i Ramnäs Då jag är mamma till en 14-åring börjar tankarna kring val av gymnasium. I Oktober 2009 gjorde jag därför ett första studiebesök på Viljan i Ramnäs för att se deras verksamhet. På skolan går cirka 15 elever belägen i lugn, fin naturmiljö. Det finns även 5 rum i separat byggnad för elever som önskar vara inneboende under studietiden. Det finns även ett rum för friskvård/massage. Bild och form finns på schemat minst en gång/vecka. Mitt intryck av verksamheten är positiv och atmosfåren kändes hemtrevlig och trygg. Utbildningen på Viljan - Friskola riktar sig speciellt till ungdomar i behov av att utveckla sin kommunikativa förmåga, förståelse av socialt samspel och sin upplevelse av sammanhang. Det sociala programmet är special utformat inom ramarna för gymnasieskolan och lägger tyngdpunkten på att utveckla förmågor som leder till ökad självkänsla i samvaro med andra människor.... elevens möjligheter att fullfölja sin utbildning och få behörighet till fortsatta studier på universitet och högskola.... elevens möjligheter att klara samhällets förväntningar på individen.... elevens känsla för sammanhang och gör tillvaron mer begriplig. Mer finns att läsa på hemsidan: /Monica Ejelid Tänkte berätta att efter ca 1,5 års diskussion med Västerås kommun så finns det nu äntligen en nystartad verksamhet för förskoleklassbarn med högfungerande autism/asperger syndrome. Inriktningen är förskoleklassbarn, men de tar emot barn från 4 år. Kvadraten heter gruppen som finns på Almens Förskola på Malmaberg. Vi som föräldrar har som sagt kämpat länge för att vår 6 åring skulle få en anpassad verksamhet. Motargumenten har varit, nej det finns ingen efterfrågan. Fast man kan fråga sig hur skall föräldrar kunna efterfråga något som inte finns? I alla fall nu finns det och om du har barn som har behov av detta så kontakta Birgitta Olofsson på Västerås stad. Vår kille är jättenöjd. Mvh: Amanda Agestav 6.

7 En härlig helg _ En härlig helg i en familj med autism "Åh äntligen fredag"! utbrister alla kollegor. "Nu ska jag slappa, vila upp mig och SOVA, äta, njuta och ta dagen som den kommer': "Hjälp" tänker jag. Ännu en helg. Kommer vi att överleva? Tills måndag, då jag återigen kan åka till jobbet för att vila ut. Men jag försöker, tänker att i helgen blir det nog bra. Jag ska planera, förbereda, varenda sekund, och min son ska må bra hela helgen utan utbrott och jag ska inte bli stressad eller arg och vi ska bara vara glada och trevliga mot varandra och inte skrika. Inte i vårt hem inte. Nu ska vi ha helgmys. Det går inte så bra som jag har tänkt. Det börjar redan vid middagen. Min man och jag vill sitta kvar och prata en stund, medan ungarna i lugn och ro kan titta på Hotell Kantarell med varsin skål mys, jag menar chips. Exakt 5 minuter är det tyst, sedan häller sonen ut lillasysterns alla chips och börjar flyga runt i vardagsrummet till syrrans stora protester. "Sätt dig ner! Jag hör inget! Jag ser inget"! Och det är bara att konstatera att jag och min man får ge upp försöket att prata vuxenprat, "hurharveckanvaritfördigdä: Jag tar tag i sonen, mutar med ännu en skål chips och det är riktigt lugnt igen, där vi sitter hela familjen, jag med sonen i tryggt förvar fastklämd mellan mina ben och med en chipsskål i ansiktet och pappan och dottern i soffan bredvid. Så ljuder Amigo-Olas hysteriska röst i vårt hus och sonen blir alldeles galen och börjar flyga runt en gång till, stimma, flaxa med armar och tjuta hysteriskt i kapp med Amigo-Ola. Jippy tänker jag och står ut en kvart till. Sedan är det phu, äntligen dags för läggning och i köket står fortfarande middagsdisken och blänger argt på oss. Jag biter ihop och tänker att nu ska jag inte bli irriterad och sur, när min son vägrar att tvätta sig och klä av sig och borsta tänderna. Jag ska ha sådant stort tålamod och berömma och bekräfta och uppmärksamma allt bra han gör. "Heja! Vad bra att du kissar. Vad bra att du drar ner kalsongerna:' Det är nästan överdrivet. Jag hjälper honom att plocka ihop hans leksaker och tänker inte ge honom för stora krav. I stället för "städa" uppmanar jag:"lägg giraffen i lådan". Det ska han väl ändå klara av. Allt går bra faktiskt och till slut efter nattning och saga och han har sprungit upp l O gånger och jag har stoppat om la gånger är det lillasyster som får lida för att hon råkar gnälla om att tandborsten har fel färg. Nu tog tålamodet slut för ikväll och jag känner mig redan misslyckad. En halvtimme senare sover jag också gott i soffan, min man suckar och tycker att jag är sådär lagom rolig. Med trötta ben släpar jag mig uppför trappan och tänker att imorgon ska allt bli jättebra, då får jag en ny chans att visa min goda föräldrarall. Jag får sova ända till klockan 5 när sonen vaknar och är arg för han har drömt fel dröm. Jag försöker få honom att somna om, "det är natt en timme till': försäkrar jag. "Nej': säger sonen som pratar och vill leka och jag försöker blunda med öronen för jag vill sova mera. Till slut sitter han i sitt rum och leker tyst och snällt. Jag somnar nästan om, när sonen springer ner och jag hör ett kras från skafferiet. Flingburken. Glömde ju låsa skafferiet i går. Hela köket fullt med flingor och sonen glad mumsades i mitten. Nu ska jag inte bli hysterisk, tänker jag och hämtar dammsugaren, och säger, "nu får du dammsuga'. Vilket sonen tycker är jättekul, speciellt när han börjar testa vad som går att suga upp eller inte. "Stopp" ropar jag när orkidens blad är på väg att hamna i dammsugarens slang. Sedan dammsuger jag upp resten av flingorna på golvet, tittar på DN som hånler mot mig, och inser att den får jag väl läsa när jag blir pensionär. Helgfrukost och äta länge och prata i lugn och ro. Inser ironin. Klockan 9 är sonen rastlös och vill ut. Fast nu tar min man över. Fram med cykelhjälm och jacka. Nu ska vi cykla. En timme går fort när jag i lugn och ro kan plocka undan frukosten innan mannen och sonen är tillbaka igen. Vad ska vi göra nu? undrar sonen. Han vill veta exakt hur hela lördagen ska se ut från morgon till kväll, men min man och jag har inte fått en sekund över att planera vår lugna hemmahelg. Och schemat över dagen med bilder har jag inte hunnit sätta upp. Hur gör alla andra föräldrar? Sätter i bilderna fram till lunch och bestämmer mig för att i lugn och ro prata med mannen om resten av dagen. Men det är inte lätt att hitta en aktivitet som är lagom stimulerande, lagom utmanande, inte för mycket folk, inte för lite folk, något som sonen tycker om och helst något som lillasyster vill göra också. Sonen är nöjd med sin cykeltur och leker en lång stund på sitt rum, jag hinner hämta andan innan det är dags att förbereda lunchen innan blodsockret är nere på noll. För alla ifamiljen. När kvällen kommer och barnen sover är jag glad för vår skinnsoffa som man lätt kan torka av. Jag är glad för vår hasp på dörren, så länge man kommer ihåg att haspa, så inte sonen rymmer. Jag är glad för vår höga hylla i badrummet, så inte sonen når alla schampoflaskor och tvålar som han älskar att hälla över sina leksaker. Jag är glad för att mormor och morfar finns som bryr sig och avlastar. Jag är glad för alla vänner som förstår precis hur vi har det. Jag är glad för att Kortis finns. Jag är glad för att min son hela tiden får mitt tålamod att växa. Jag är glad för det lilla som en tyst stund. Jag är glad när allt bara flyter. Jag är glad för att min son finns. En trött, men glad mamma 7.

8 Kalendarium 1 1 Föreläsningar nära Västerås februari Sala Kl Stefan Widerlöv Asperger 10 februari - Helt enkelt Västerås, Högskolan Kl Gunilla Gerland Arbeta med Aspergers syndrom April månad, Dag?, Bad Kolbäck, Vallmobadet 4 april Västerås Kl Lotta Abrahamsson Aspergers syndrom och ADHD 3 maj Västerås Kl Lisbeth Pipping Att förebygga och stoppa mobbning 28 mars Fagersta Kl Åsa Gravander På egna ben 15 november Sala Kl Åsa Gravander På egna ben 16 november Västerås Kl Åsa Gravander På egna ben Forts. från sidan S. Slutligen vill jag ge mina styrelsekollegor beröm för en väl genomförd Höstföreläsning. Tycker vi har ett ovanligt samspelt lag i år, ett lag där alla jobbar. Lars-Åke och Monica som fixar, Eva-Lill och Carola som står för kompetensen, Christer och Stefan som styr upp det hela, Britta som ser till att det här medlemsbladet kommer ut, Rolf som är handlingarnas man och ringer upp Bo mitt under ett styrelsemöte när vi andra sitter och spånar om vem vi ska tordas fråga. Själv gör jag väl inte mycket väsen av mig men nu har jag i alla fall skrivit det här reportaget. IPaul Adrup, kassör i Autism- och Aspergerföreningen Västmanland Att mötet blev så välbesökt kan vi tacka vår. samarbetspartner på Folkuniversitetet Birgitta Sjöström för. Hon såg genom sitt stora kontaktnät till att alla med ett potentiellt intresse för Bo Hejlskov blev inbjudna. Många kom och det ekonomiska utfallet bör bli ett lysande bidrag till föreningen. A~ / 1 I 1 / l 1/ /.--t,, Ingen kontroll '\ Självkontroll '",~ Till sist ett citat från förelösningen: "Människor som kan uppföra sig gör det" (Ross W. Green) Tid 8.

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND id j l id j

nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND id j l id j id j l id j ) ems nr 12011 AUTISM & ASPERGER FÖRENINGEN VÄSTMANLAND, Christer Nygren 2 Innehåll, ordförande har ordet. 3 Redaktion och föreningsstyrelse. Ordföranden har ordet 4 Ann-Sofies bilder och text.

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Du är kär! Du är kär! Du är kär! (i nån som går i din skola)

Du är kär! Du är kär! Du är kär! (i nån som går i din skola) Hur vet man att man är kär? Vilken fråga, det fattar väl vem som helst. Jo, en del är väl så smarta och erfarna och allting, men för mej och några andra (som vill vara anonyma) är det inte alltid så självklart.

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Dagen var helt vanlig. Löven glödde när Thea drog upp persiennerna. För tusende gången konstaterade hon att hösten i grund och botten är en renande

Dagen var helt vanlig. Löven glödde när Thea drog upp persiennerna. För tusende gången konstaterade hon att hösten i grund och botten är en renande Dagen var helt vanlig. Löven glödde när Thea drog upp persiennerna. För tusende gången konstaterade hon att hösten i grund och botten är en renande process, som sopar undan resterna från sommarmånadernas

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

ems AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN nr 12010

ems AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN nr 12010 ems nr 12010 AUTISM & ASP GER FÖRENINGEN, Föreläsningmed Gylje e Ågesta e Dc e Öppet hus evallmobadet Innehåll nr 1 2010 Ordföranden har ordet 2 Ordföranden har ordet 3 Redaktion och styrelse 4 Om Vallmobadet

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!)

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Träna ordföljd Mening Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Exempel: Jag gillar glass. Känner du Hibaq? Haybe går på Gökstensskolan.

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen.

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Bo Hejlskov Elvén & Tina Wiman Barn som bråkar Om låg-affektivt bemötande i vardagen Tina Wiman www.tinaw.se/ sollentuna Vem är jag? 8 5 6 Kärlek! Vi

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Hantering av problemskapande beteende

Hantering av problemskapande beteende Hantering av problemskapande beteende Ett låg-affektivt perspektiv Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Vad ska vi titta på? När är ett beteende ett problem? När det upplevs som ett problem - För vem? - Vi

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att fundera

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Nybro kommun www.nybro.se Enkät som fylldes i av åk 8 och åk 2 på gymnasiet vecka 42 och 43, 2012 Inflytande och delaktighet,

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Utan smärta, ingen ära - El Camino

Utan smärta, ingen ära - El Camino Utan smärta, ingen ära - El Camino Shaeen Svanede 1 Utan smärta, ingen ära - El Camino Copyright 2012, Shaeen Svanede Ansvarig utgivare: Shaeen Svanede Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1405-4 2

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer