HEARING Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEARING 07-04-03. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen 07-01-18"

Transkript

1 HEARING Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen

2 När 203 ungdomar mellan 9 och 19 år sätter sig ner i grupparbeten för att forma bilden av sitt Mora så händer det saker. Det var vad som skedde den 18 januari i F M Mattsson Arena då man i framtidsverkstadens form kom fram till vilka områden man ville prioritera. Egentligen var det ännu fler som hade möjlighet att påverka vad som hände den där dagen. Hela evenemanget sändes via webb-tv och varje skola hade möjlighet att kommunicera direkt med Demokratidagen via kommunens mejlsystem. Elever från gymnasiets medieprogram filmade hela dagen och sände live via webben. Mycket kablar och teknik behövdes för att eleverna på skolorna skulle kunna vara med och chatta. Den inledande kritikfasen gav upphov till en värstalista och den därefter följande visionsfasen skapade dess motsats, en bästalista. Varje deltagare hade sedan tre små pluppar att fördela på de synpunkter som noterats på varje lista. På så sätt skapades en prioriteringsordning som gav underlag för det fortsatta arbetet. Sedan gällde att gå vidare till handlingsfasen. Här skulle enkla handlingsplaner tas fram för de högst prioriterade områdena. Frågor som vad, vem/vilka, när, hur och var skulle nu besvaras i görligaste mån. Det gjordes som dagens sista programpunkt och materialet överlämnades därefter symboliskt till kommunfullmäktiges ordförande. Han finns med i den arbetsgrupp som håller på att utforma en ansökan om att bli ett så kallat Leaderområde, i vilket Mora ingår som en av åtta kommuner i norra och västra Dalarna. Ungdomarnas åsikter kommer där att tillmätas särskild vikt och Demokratidagen var därför ett viktigt forum för att lyfta fram önskemål om hur livet på landsbygden ska kunna göras mer attraktivt för just dem. En glad deltagare visar var hon satte en av sina pluppar.

3 Deltagarna vid uppföljningsdagen är samlade i en ring för att få information om dagen och för en kort presentationsrunda. Vid avslutningen gjordes det också klart att en uppföljningsdag skulle ordnas under våren för att driva processen vidare. Det skedde den 3 april och då var man tillbaka i Mora Parken där demokratidagarna vanligtvis brukar äga rum. Kommunstyrelsens presidium, tjänstemän, nämndordföranden och ett antal ungdomar från högstadiet och gymnasiet var inbjudna för en eftermiddagsövning. Även den här gången deltog Per-Uno Frank från Ungdomsstyrelsen i Stockholm, han följer exemplet Mora med stort intresse. Vice kommunalrådet Bengt-Åke Rehn samtalar med Per-Uno Frank från Ungdomsstyrelsen, inte bara om dagens arbete utan även generellt om ungas delaktighet och inflytande. Gustav Johansson, styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd, var också på plats för att se och lära hur kommunen arbetar med ungas delaktighet och inflytande. Mora jobbar verkligen framgångsrikt med ungdomsfrågorna och är en inspirationskälla för andra, tycker Gustav. Kontakten med politikerna verkar fungera bra och ett sådant här uppföljningsmöte tror jag är ytterst värdefullt. Och så länge man kan se resultat av arbetet så kommer politikerna att få ungdomarnas stöd, det är jag övertygad om. Själv kommer jag från Borlänge och där har vi ingen demokratidag utan jobbar bara med ungdomsrådet. Så Mora är ett föredöme och ska ha en stor eloge.

4 Den här dagen var uppgiften att gå vidare med de områden som ansågs viktigast av de som prioriterats fram tidigare. Dit hörde - bland andra - skolmat, egna kockar i skolan, stora fester, Morafestivalen, kombihall (fotboll, bowling, äventyrsbad), ungdomscafé och Internetcafé. Naturligtvis fanns också bussar och busstider med, ämnen som ständigt är på tapeten. Glassbaren på kajen som drivits i privat regi har stängt för gott och det är något som många ungdomar inte ser med blida ögon. Den har därför prioriterats högt och blev följaktligen föremål för uppföljning. Mona Sandberg är en av demokratiarbetets viktiga kuggar. Här är hon hos gruppen som diskuterar skolmaten. Deltagarna indelades i grupper och tog sig an finslipningen av materialet under halvannan timme. Resultatet samlades in för att senare sammanställas och därefter delades ett par extrauppgifter ut; dels hur informationen ska föras vidare, dels hur man kan säkerställa processen så att den inte avstannar. Att sprida informationen muntligt ute i skolorna ansågs vara en viktig väg att gå. Kommunfullmäktiges ordförande bjöd också in representanter för ungdomsrådet till sammanträdet den 18 juni för att berätta om vad som pågår. En synpunkt som delades mellan politiker och ungdomar var värdet av att skapa informella mötesplatser för olika träffar. En idé om att tillhandahålla så kallade fadderpolitiker föll i god jord, den har fungerat väl i flera andra kommuner. Pluppandet är en omtyckt och viktig del i arbetet. Samtalen och diskussionerna fortsätter mellan deltagarna även fast det är rast.

5 Sammanställning av gruppdiskussionerna Grupp 1 Samtalsämne: glassbaren, ungdomscafé, nattcafé Deltagare: Emma Spånberg, Bernd Janusch, Johan Lisspers, Maria Gustafsson-Niså, Rudina Muliqi, Max Wahlgren, Rebecca Fredriksson, Peter Helander, Sigrun Nilsson VAD vill vi göra framöver? behålla samma café idé som fanns i glassbaren och ett stort + om det skulle ha öppet kvällstider, ev. natt på helger. (23.00 på vardagar och fredagar och lördagar) HUR ska det gå till? ställa krav på de som ska hyra och framför våra åsikter och önskemål VEM/VILKA ska göra vad? kommunen kan ställa krav på att de ska bedriva caféverksamhet. Och på öppettiderna att de ska ha öppet kvällstider. De kommer framföra våra åsikter och vad som är eftertraktat bland ungdomar. NÄR ska detta ske? NU! Grupp 2 Samtalsämne: sommarjobb VAD vill vi göra framöver? vi vill att det ska finnas större utbud på sommarjobb. Inom sjukvård, café, restaurang, affärer osv. och inte skamligt låg lön! Alla ungdomar vill ha sommarjobb och alla erfarenheter är bra! HUR ska det gå till? kommunen kan erbjuda vissa och företagen borde visa större intresse. Många ungdomar är skötsamma och ansvarsfulla. VEM/VILKA ska göra vad? NÄR ska detta ske? Skolan var ett hett ämne där diskussionerna spände över ett brett fält.

6 Grupp 3 Samtalsämne: skolan Deltagare: Hana, Malin, Tord, Weroniqa, Nicolina, Marie-Louise, Niklas, Annki, Bernt. Noretskolan: elever på fel plats. Morkarlby skolan bättre? Klasskillnad (DVD:er etc), Trist skolgård på Morkarlby. Noret bättre utgångsbetyg än Morkarlby. Stora klasser på gymn. mindre tid för varje individuell person.finns en strävan att få ner antalet elever i klasserna. Alla måste vara lika välkomna! Personal borde få utbildning i hur man ska hantera barn med speciella behov. Allt ansvar ska inte ligga personalen i sig! Behöriga lärare till ämnen. Lärarnas sätt att lära ut. Fond där man tar pengar ifrån vid förstörelse. Pengar över? Går till eleverna. Respekt i skolan? Olika tjejer och killar? Elever/ungdomar tar skolan alltför oseriöst. Skolans allvar har försvunnit. Hur vill ungdomar lära sig? Många ungdomar kan t.ex. engelska innan de börjar skolan pga att de suttit framför eng. TV-serier, TV-spel etc. Lärare elev situationen. Lärare har större respekt för tjejer, ger högre betyg till tjejer. Sant? Lägre standard i skolan idag än förr. Grupp 4 Samtalsämne: Morafestivalen & Stora fester Gustav Johansson från Sveriges Ungdomsråd är med i en djup diskussion som handlar om större fester i Mora. Deltagare: Ellen Lidegran, Cecilia Roosell, Gustav(från SVEA), Peter Helander, Johan Lisspers, Åke Nyström. VAD vill vi göra framöver? En stor danshall i Mora. Olika åldrar, olika kvällar. Disco, uppträdanden ska kunna hyras, salsa, bugg, street, bandspelningar, Morafestivalen: danslokal för minderåriga + andra högtider som tex Valborg, nationaldagen, midsommar, barnens dag, Vasaloppet m.m. HUR ska det gå till? samarbete med ungdomens hus lokal i huset. Moraparken, kan man hyra den lokalen för ungdomsfester? Solleröparken! stora lokaler, samordna med bussar! VEM/VILKA ska göra vad? ungdomar kan driva (ungdomens hus) festlokalen * se Cosmoz i Borlänge måste ha en lokal/ett hus kommunen hjälper. NÄR ska detta ske? så snart som möjligt. Gärna till midsommar/sommar, Morafestivalen.

7 Grupp 5 Samtalsämne: kombihall, allaktivitetshus Deltagare: Linnea Eriksson, Bengt Jernhall, Birgitta Sohlberg, Emma Eiritz VAD vill vi göra framöver? en tjej fotbollshall, äventyrsbad(vid badhuset), Boda borg i gamla bryggeriet vid Hemus, allaktivitetshus med Slussen i, bättre genomrinning i Skeppshusviken, få bort iglarna. HUR ska det gå till? BYGG! T.ex. Stranden, Gamla Wibe (Tingsnäs) MUDDRA TILL OCH UTFLÖDE! VEM/VILKA ska göra vad? samarbete mellan kommunen och intressenter NÄR ska detta ske? år 2010 Desirée Gustafsson är alltid med och skriver, sammanställer, dokumenterar och håller ordning på allt det praktiska som ska göras. Grupp 6 Samtalsämne: skolmat, egna kockar i skolan Deltagare: Gunnel, Alice, Elinore, Erica, Mattias, Jesper, Sofia, Marie-Louise VAD vill vi göra framöver? Bilda en grupp med elever + matpersonal för att diskutera matfrågan. Ha en kock i skolan 2-3 ggr/vecka. Förlägga hemkunskapen till skolköket. Göra enkäter för att fråga vad eleverna tycker. HUR ska det gå till? Strandens skola: ta hjälp av Kristina Johansson + elevrådet. Morkarlby skola: ta hjälp av Anki + elevrådet. VEM/VILKA ska göra vad? restaurangskolan, elevråden, rektorn, ska samarbeta om mat och försöka genomföra dessa åsikter. NÄR ska detta ske? så fort som möjligt!

8 Grupp 7 Samtalsämne: bussar Deltagare: Johanna Sparr, Sofia Kollenhag, Sofia Andersson, Bengt-Åke Rehn. VAD vill vi göra framöver? Fler bussar till byarna. Nattbussar. Ringlinjen ska gå senare + nattbuss. Ringlinjen ska gå på helger.(501) Se över/omprioritera 170 bussen till Idre! HUR ska det gå till? det kommer ett möte i slutet av april som kommer ta upp dessa punkter, tillsammans med MUR. VEM/VILKA ska göra vad? NÄR ska detta ske? Går det att ordna bussar på kvällar och helger? är kanske något som denna grupp funderar på. Hur sprider vi informationen? Reklam för MUR info i klasser, egen hemsida, Klassrepresentanter vid Demokratidag återrapporterar, Kommunfullmäktige bjuder in MUR 18/6 för mer info, MUR bjuder in till frukostmöte med politikerna, Visionsfullmäktige utan dagordning, Bjuda in medborgarna, Ungdomsfullmäktige med egen budget, hur demokratin fungerar ska läras ut till flera, Väcka debatt, Involvera genom att engagera, Resultat måste visas och bekräftas, Fadderpolitiker umgås privat kanske, fråga om tips från Haninge, Informella möten, ta inte in ungdomarna i våra stela mötesformer, Hitta nya former att mötas på, Motioner, Tjata, tjata, tjata, Fler måste säga till, Protestlistor, Flygblad, Mer pengar från kommunen, Elevråd, diskutera, Tidning, Prata i klassen, PM i skolan, Representanter från Mora till andra städers politikermöten, Man måste se vad som händer - man måste känna av det, Anslagstavla i centrum, Fortsätta att ha Demokratidagar och sådant för att saker ska hända, Fastställa datum för återförening så att det fortsätter hända saker, Vi som varit här informerar i skolan. Hur säkrar vi processen? Skriva och sätta ut annonser med flikar o.s.v. på, Mycket PR, Annonser om när och var mötena är så att de intresserade kan vara med, Vad är Demokratidagen? Förklara/berätta - årlig tradition - ej enbart för att slippa skolan, Nya medlemmar till MUR, Slutsatser resultat - mer reklam för det, MUR informerar klasserna om vad som är MUR! Ett forum hemsida, Lärarna vilja att driva ett elevråd, Andra ungdomsråd för info, MUR med minst 1 gång/år i möte med kommunstyrelsen

9 Plupplista Ämne Vuxna Ungdom bussar glassbar 22 sommarjobb 4 19 skolmat kombihall 1 13 egna kockar i skolan 2 12 ungdomscafé 11 multihall 2 7 stora fester 7 jämställdhet LUPP 3 6 Morafestival 3 4 ungdomens hus 1 4 äventyrsbad 1 3 Internetcafé 3 jobb 2 3 arbete LUPP 6 3 bostäder 1 2 allaktivitetshus 5 2 låt Mora vara litet 1 fritidsgård(färnäs-noret) 1 mångfald LUPP 2 1 sjukvård -LUPP 1 1 praktikplatser 3 skola LUPP 3 bostäder -LUPP 2 trygghet LUPP 1 streetinnebandy tivoli vidareutbildning idrottens hus årligt stort arrangemang i ishallen högskola Efter en intensiv och givande eftermiddag tillsammans tackar alla varandra med en klapp på axeln.

HEARING 08-04-09. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten från Demokratidag och LUPP-enkät. Mora Kyrka från Tingsnäs badplats.

HEARING 08-04-09. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten från Demokratidag och LUPP-enkät. Mora Kyrka från Tingsnäs badplats. HEARING 08-04-09 Mora Kyrka från Tingsnäs badplats. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten från Demokratidag och LUPP-enkät Deltagare Mora Ungdomsråd (MUR) Ellen Lidegran Weroniqa Olsson Hana Muliqi

Läs mer

Mitt Mora. Gruppledarutbildning 06 05 04

Mitt Mora. Gruppledarutbildning 06 05 04 Mitt Mora Gruppledarutbildning 06 05 04 Årets gruppledarutbildning inför Demokratidagen ägde rum i Centrumkyrkan bredvid Strandens skola. När alla deltagare satt sig ner vid ett långbord hälsade Åke alla

Läs mer

MORAMODELLEN 2001-2012

MORAMODELLEN 2001-2012 MORAMODELLEN 2001-2012 UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE ÅRETS UNGDOMSKOMMUN 2009 MOTIVERING Årets ungdomskommun har hittat enkla men effektiva metoder som gör stor skillnad för kommunens unga, metoder

Läs mer

GRUPPLEDARUTBILDNING

GRUPPLEDARUTBILDNING GRUPPLEDARUTBILDNING 2005-05-13 Sofie Lindqvist, Kajsa Eklund, Maria Lekskog, Alex Shedvin, Stina Österström. Olle Kvarnström, Weroniqa Olsson, Hana Muliqi, Emelie Tomtlund. Johanna Sparr, Anna Frost,

Läs mer

HÖRRING 12-05-28 Uppföljningsdag i Rosa Huset av resultaten från Demokratidagen 2011

HÖRRING 12-05-28 Uppföljningsdag i Rosa Huset av resultaten från Demokratidagen 2011 HÖRRING 12-05-28 Uppföljningsdag i Rosa Huset av resultaten från Demokratidagen 2011 I Mora kommun har man beslutat att ge barn och ungdomar en kanal för reellt inflytande. Kommunen genomför årligen en

Läs mer

DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER. Ett aktivt liv i Mora. Vad innebär det för dig? 2013-04-11

DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER. Ett aktivt liv i Mora. Vad innebär det för dig? 2013-04-11 DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER Ett aktivt liv i Mora Vad innebär det för dig? 2013-04-11 Innehållsförteckning RUBRIK SIDA Deltagare 3 Om modellen Framtidsverkstad 3 Demokratidagens upplägg Inledning 4 Kritikfas

Läs mer

D E M O K R A T I D A G P Å M O R A P A R K E N 23 M A J 2 0 0 5

D E M O K R A T I D A G P Å M O R A P A R K E N 23 M A J 2 0 0 5 D E M O K R A T I D A G P Å M O R A P A R K E N 23 M A J 2 0 0 5 1 E tt 100-tal ungdomar från Moras alla skolor har haft sin årligt återkommande demokratidag på Moraparken. Deltagarna är utsedda representanter

Läs mer

HEARING 07-12-11. Uppföljningsdag på Sollerön av resultaten på Demokratidagen 07-10-25. Sollerö kyrka

HEARING 07-12-11. Uppföljningsdag på Sollerön av resultaten på Demokratidagen 07-10-25. Sollerö kyrka HEARING 07-12-11 Sollerö kyrka Uppföljningsdag på Sollerön av resultaten på Demokratidagen 07-10-25 Deltagare Mora Ungdomsråd (MUR) Jesper Aspelin Beatrice Karlsson Mattias Larsson Ellen Lidegran Rudina

Läs mer

HEARING 08-12-09. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen 08-10-23

HEARING 08-12-09. Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen 08-10-23 HEARING 08-12-09 Uppföljningsdag på Moraparken av resultaten på Demokratidagen 08-10-23 Deltagare Mora Ungdomsråd (MUR) Rudina Muliqi David Fernström Rebecca Fredriksson Petra Hårdén Viktoria Sverre Utmelandsskolan

Läs mer

SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER

SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER DET SOM GÖRS I DALARNA IDAG! Sammansatt från seminariet Sno en metod! den 15 april 2014 på Region Dalarna. Inledning Onsdag den 15

Läs mer

RING 17 HÖR ÖRRING. Uppföljningsdag på Andreasgården efter seniorernas Demokratidag 2011-05-17

RING 17 HÖR ÖRRING. Uppföljningsdag på Andreasgården efter seniorernas Demokratidag 2011-05-17 HÖR ÖRRING RING 2011-11 11-17 17 Uppföljningsdag på Andreasgården efter seniorernas Demokratidag 2011-05-17 Mona Sandberg, en rutinerad processledare i dessa sammanhang, hälsar alla deltagare välkomna.

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

LUPP om Inflytande. LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012. Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet. www.laholm.

LUPP om Inflytande. LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012. Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet. www.laholm. LUPP om Inflytande LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första gången

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

HEARING 1 Min fritid, sport och idrott i Håbo

HEARING 1 Min fritid, sport och idrott i Håbo HEARING 1 Min fritid, sport och idrott i Håbo 12 november 2013 Foto: Charlotta Bjälkebring Carlsson Sekreterare: Helena Andersson Kultur och livsmiljö helena.andersson@habo.se Telefon: 0171 525 19 1 Inledning

Läs mer

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 I Mora kommun har man beslutat att ge barn och ungdomar kanaler för reellt inflytande. Ett av dessa forum för inflytande är den årligt återkommande

Läs mer

Framgångsfaktorer för ökad delaktighet och inflytande hos unga i Mora kommun

Framgångsfaktorer för ökad delaktighet och inflytande hos unga i Mora kommun Framgångsfaktorer för ökad delaktighet och inflytande hos unga i Mora kommun Aktivitet under nationaldagsfirandet 2010 Inledning I Mora pågår sedan 2001 en strukturerad och kunskapsbaserad ungdomspolitik.

Läs mer

LUPP om Skolan. LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet.

LUPP om Skolan. LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet. LUPP om Skolan LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första gången

Läs mer

Inrättande av ungdomsråd

Inrättande av ungdomsråd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SO C IA LTJÄN ST O C H F RI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01- 20 SDN 2012-02-09 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Gruppledarutbildning på Andreasgården A tt leda en grupp

Gruppledarutbildning på Andreasgården A tt leda en grupp Gruppledarutbildning på Andreasgården 2004-05-04 A tt leda en grupp Ett år går väldigt fort. Det är dags igen att friska upp minnet och trimma in hur det går till att vara gruppledare. Trots att det var

Läs mer

LUPP om Fritid, arbete och framtid

LUPP om Fritid, arbete och framtid LUPP om Fritid, arbete och framtid LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har

Läs mer

Ungdomsråd. Tid och plats för Sammanträdet

Ungdomsråd. Tid och plats för Sammanträdet Ungdomsråd Tid och plats för Sammanträdet Landstingshuset. konferensrum Styrelserum Hus 3 plan 3 samt Dr Prag. Hus 2 Plan 2. 2009-12-03 kl. 09:00-15:30 Beslutande Kajsa Larsson Emma Morin Malin Axelsson

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden.

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. Målet med UNGDOMSFULLMÄKTIGE är att Engagera er, Ängelholms ungdomar,

Läs mer

Sammanställning På Riktigt! En demokratidag

Sammanställning På Riktigt! En demokratidag På Riktigt! Sammanställning På Riktigt! En demokratidag 161005 Tema: Att tillsammans göra skillnad Sammanställningen är lämnad till: Ordförandegruppen Oppositionen Förvaltningschefsgruppen Kommunens intranät

Läs mer

Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre. En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola.

Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre. En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola. Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola. Innehållsförteckningen Bakgrund... 2 Syfte... 2 Genomförande... 2 Resultat... 3

Läs mer

Ung Förändring Ljusdal. - Ljusdals kommuns ungdomspolitiska handlingsprogram

Ung Förändring Ljusdal. - Ljusdals kommuns ungdomspolitiska handlingsprogram Ung Förändring Ljusdal - Ljusdals kommuns ungdomspolitiska handlingsprogram INNEHÅLL 1 Inledning 2 Varför behövs ett ungdomspolitiskt handlingsprogram? 3 Hur vi har jobbat 4 Hur kollar vi att vi når något

Läs mer

Ungdomsrådets protokoll

Ungdomsrådets protokoll s protokoll PROTOKOLL 2 Plats och tid Brunflorummet, Rådhuset,, kl. 16.30-18.00 Paragrafer 20 22 Beslutande Enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare - Justering Underskrifter Sofie Bergman Sekreterare

Läs mer

Dokumentation - Demokratidagen

Dokumentation - Demokratidagen Dokumentation - Demokratidagen 4 juni 2010 på Pulsen Närvarande Ungdomar från Borås Stads Ungdomsråd, Brämhults Ungdomsråd och Fristads demokratiråd Politiker från Kommunstyrelsen och fadderpolitiker till

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

PROTOKOLL. Ungdomsforum Dnr: KS Plats och tid Våxtorpsskolan, Våxtorp , Ungdomar

PROTOKOLL. Ungdomsforum Dnr: KS Plats och tid Våxtorpsskolan, Våxtorp , Ungdomar PROTOKOLL Ungdomsforum 160421 Dnr: KS 2016- Plats och tid 160421, 10.00 12.00 Ungdomar Politiker Alma Gunnarsson, Lagaholmsskolan Berit Thomalla, Osbecksgymnasiet Badie Zobadie, Osbecksgymnasiet Abdullah

Läs mer

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM Ungdomspolitiskt program, Mora kommun Daterad 2009-11-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2009-11-16 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2009/138 030 Dokument Winess,

Läs mer

Maskinsektionens styrelsemöte 2012-01-31 Tid: 12.05 Plats: Styrelserummet

Maskinsektionens styrelsemöte 2012-01-31 Tid: 12.05 Plats: Styrelserummet Maskinsektionens styrelsemöte 2012-01-31 Tid: 12.05 Plats: Styrelserummet Närvarande: Jonas Bergström, Aktu-ordförande Gustav Nilsson Orviste, Ngm-ordförande Robin Gustavsson, Verkmästare Benjamin Mattsson,

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram Nordanstigs kommun 2011

Ungdomspolitiskt handlingsprogram Nordanstigs kommun 2011 Ungdomspolitiskt handlingsprogram Nordanstigs kommun 2011 Ungas politiska intresse och engagemang väcks till liv genom diskussioner om politik och andra samhällsfrågor. Här spelar inte bara föreningslivet

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Analys av Luppresultatet 2017 Ungas inflytande

Analys av Luppresultatet 2017 Ungas inflytande Analys av Luppresultatet 2017 Ungas inflytande Av: Arina Gaff Arad Behjat-Pour Maria Enache Innehåll Inledning..2 Analys......2 Förslag på lösningar och arbetsområden.....5 Förslagen i punktform... 6 1

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen Inledning Onsdagen den 19 oktober 2011 genomfördes för andra gången En dag i demokratins tecken. Dagen var tänkt som en avslutning på Luppundersökningen

Läs mer

Klimatdialog 2010 LYSEKIL

Klimatdialog 2010 LYSEKIL Klimatdialog 2010 LYSEKIL klimatdialog 2010 LYSEKIL! På initiativ av Lysekil kommun kommer unga, lokala politiker och engagerade tjänstemän under hösten 2010 tillsammans skapa förslag och projekt kring

Läs mer

Ungdomsdialog på stadsbiblioteket

Ungdomsdialog på stadsbiblioteket Ungdomsdialog 2012.03.13 på stadsbiblioteket Ungdomsdialogmötet 2011.10.19 var en uppföljning av den träff som KSAU hade med ungdomar 2009.10.21 och ansvariga tjänstemän var Lars Persson (KoF samt Pia

Läs mer

Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka?

Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka? Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka? Här tas ämnen upp som medborgarna vill vara med och diskutera, påverka och vara delaktiga i. Skola & omsorg Barnomsorg Äldreomsorgen

Läs mer

PROTOKOLL 1(25) Ungdomsrådet Sammanträdesdatum:

PROTOKOLL 1(25) Ungdomsrådet Sammanträdesdatum: PROTOKOLL 1(25) Sammanträdesdatum: 2018-02-08 Plats och tid Sal 105, Kulturrum kl. 17.00-18.40. ande Elin Eriksson Almida Andréasson Josefine Johansson Mohammad Raad Jara Raad Johannes Sandberg Ella Skantz

Läs mer

Demokratiberedningen 27 mars 2013

Demokratiberedningen 27 mars 2013 1 (2) Datum 2013-03-27 Kommunstyrelseförvaltningen Niklas Thelin 0155-381 22 072-212 78 20 niklas.thelin@oxelosund.se Demokratiberedningen 27 mars 2013 Närvarande Catharina Fredriksson Bo Höglander Mattias

Läs mer

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Innehåll Inledning 3 Bakgrund.... 3 Uppdragets syfte och inriktning. 3 Metod. 4 Definitioner.... 4 Enkätresultat.. 4 Fritid 5 7 Hur mycket fritid har ungdomar... 5 Var träffas

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Enkät från Öppet Stadshus 2014 Bakgrund Öppet Stadshus anordnas varje år av ungdomsombuden tillsammans med tjänstemän och politiker. Alla ungdomar som går i

Läs mer

DEMOKRATIDAG 2009-10-22

DEMOKRATIDAG 2009-10-22 DEMOKRATIDAG 2009-10-22 MORA I VÄRLDEN 10:E DEMOKRATIDAGEN Innehållsförteckning RUBRIK SIDA Förord 2 Gruppledarutbildning 3 Om modellen Framtidsverkstad 4 Deltagare 4 Demokratidagens upplägg Inledning

Läs mer

DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER

DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER DEMOKRATIDAG FÖR SENIORER 2012-06-07 Innehållsförteckning RUBRIK SIDA Deltagare 2 Om modellen Framtidsverkstad 2 Demokratidagens upplägg Inledning 2 Kritikfas 3 Visionsfas 3 Handlingsfas 4 Avslutning 4

Läs mer

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av UNG I MORA LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av Sonja Persson Mora kommun December 2007 Innehållsförteckning Förord 2 Kön, familj och boende 3 Fritid 3 Internationella

Läs mer

Ordförande... Malvina Falk-Hamberg. Justerare... Anna Odelberg. Justerare... Noomi Moretti

Ordförande... Malvina Falk-Hamberg. Justerare... Anna Odelberg. Justerare... Noomi Moretti ! 1 (! 9) Datum 2016-11-17 Tid Kl 08.30 15.20 Plats Utsikten, Hullsta Gård Närvarande Enligt lista sidan två. Underskrifter Sekreterare... Anna Sjöbergh Ungdomsordförande... Edvard Boström Ordförande...

Läs mer

Mora idag och i framtiden

Mora idag och i framtiden Mora idag och i framtiden Demokratidagen 2007 Mora idag och i framtiden Demokratidagen anordnades i år för sjunde gången. Det var inte mycket som var sig likt på årets Demokratidag jämfört med tidigare

Läs mer

Minnesanteckningar från möte mellan den politiska referensgruppen och UFM den 15 mars 2017

Minnesanteckningar från möte mellan den politiska referensgruppen och UFM den 15 mars 2017 2017-03-15 Ungdomsombud Oscar Byberg oscar.byberg@engelholm.se Ungdomsfullmäktige Den politiska referensgruppen Minnesanteckningar från möte mellan den politiska referensgruppen och UFM den 15 mars 2017

Läs mer

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober Barnkonventionens 54 artiklar slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn,

Läs mer

Protokoll Ungdomsfullmäktige 7 mars 2019

Protokoll Ungdomsfullmäktige 7 mars 2019 Protokoll Ungdomsfullmäktige 7 mars 2019 1. Vice ordföranden Klara Karlsson öppnade mötet och välkomnade alla ledamöter och åhörare. 2. Vice sekreterare Alexandra Piper tog närvarokontroll. Inga närvarande

Läs mer

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Dokumenttyp: Målprogram Ansvarig: Hållbarhetssamordnare Fastställd: Remiss Dnr:. Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Tingsryds kommuns Ungdomspolitiska program - att vara ung i Tingsryds kommun

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Nybro kommun www.nybro.se Enkät som fylldes i av åk 8 och åk 2 på gymnasiet vecka 42 och 43, 2012 Inflytande och delaktighet,

Läs mer

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Idekulla skola Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Vad är LUPP? En elektronisk enkät. Genomförd med ungdomar på högstadiet och gymnasiet ht 2010. Beställd av Tingsryds

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Vad tycker Tjörns unga?

Vad tycker Tjörns unga? Vad tycker Tjörns unga? Kultur- och fritidsförvaltningen 2014-10-21 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Bakgrund 3 2 Luppenkätens frisvar, årskurs 8 4 3 Återkoppling efter Luppen, årskurs 8 6 4 Luppenkätens

Läs mer

Ungdomsrådets protokoll

Ungdomsrådets protokoll s protokoll 2012-09-25 PROTOKOLL 2 Plats och tid Navigatorcentrum, 12-09-25, kl 17.00-19.00 Paragrafer 9-17 Beslutande Övriga deltagare Enligt tjänstgöringslista Bengt Werin, Navigatorcentrum Ulrika Johansson,

Läs mer

Ungdomsforum 7 nov 2018

Ungdomsforum 7 nov 2018 Sammanställning från Ungdomsforum 7 nov 2018 Elever från Djurmoskolan, Djuråsskolan, Mockfjärdsskolan och Syrholns skola åk 6-9 deltog. Bakgrund Under många år har Gagnefs kommun arrangerat Ungdomsforum

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Ceremonin hölls på Börsen i Göteborg. Text: Malin Sand Foto: Malin Ekelund Vid en ceremoni tisdagen den 4 september

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Enkät inflytande. Avesta kommun. Slutrapport. Antal svar: 520

Enkät inflytande. Avesta kommun. Slutrapport. Antal svar: 520 Enkät inflytande Avesta kommun Slutrapport Antal svar: 520 Den här undersökningen har totalt 520 respondenter och en svarsfrekvens på 0%. Undersökningen utfördes från 2017-09-07 till 2017-10-05. Den här

Läs mer

Framtänk Norrbotten. Sammanställning av diskussionscafé

Framtänk Norrbotten. Sammanställning av diskussionscafé Framtänk Norrbotten - en generationsöverskridande mötesplats för framtid och utveckling Sammanställning av diskussionscafé Sammanfattning Den 9 november 2013 arrangerades Framtänk Norrbotten på Nordkalotten

Läs mer

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! VILKA TEMAN FÖR SPANING? Miljö Jobb / Skola Fritiden Kultur / Mediavanor Lagar och regler Pengar / Ekonomi Teknik Öppet tema MILJÖ Vi måste börja skapa

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunala ungdomsrådet (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunala ungdomsrådet (13) Nr 1 Kommunala ungdomsrådet 2014-01-15 1(13) Tid och plats Onsdagen den 15 januari 2014, klockan 18.00 20.00 i Ungdomshuset Stinsen Beslutande Elvira Olsson, ordförande Karolina Hultman, sekreterare Julia

Läs mer

UNGA TANKAR 2009-10-21

UNGA TANKAR 2009-10-21 UNGA TANKAR 2009-10-21 Älvdalens kommun Orsa kommun I november 2003 genomfördes Unga Tankar för första gången, ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalen. Då var det på initiativ från landstingets

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-05-05 RIKSDAGENS MÅL Riksdagen har i budgetpropositionen för 2008

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun Antaget i fullmäktige 2008-01-31 INLEDNING I Sverige lever ca 1,4 miljoner unga människor i åldern 13-25 år. Nästan 4 500 av dessa bor i Ljungby kommun.

Läs mer

Protokoll för Ungdomsfullmäktiges sammanträde 28/11-2012

Protokoll för Ungdomsfullmäktiges sammanträde 28/11-2012 Protokoll för Ungdomsfullmäktiges sammanträde 28/11-2012 1. Ordförande David Ohlin öppnade mötet. 2. Sekreterare Josefin Hansen tog närvarorapporteringen. 3. Ordförande David Ohlin redovisade från föregående

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid A-salen, kommunhuset, Tierps köping, kl. 14.00- Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Lars Peter Hållstrand Paragrafer 14-21 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

PROTOKOLL 1(21) Ungdomsrådet Sammanträdesdatum:

PROTOKOLL 1(21) Ungdomsrådet Sammanträdesdatum: PROTOKOLL 1(21) Plats och tid ande Sal 105, Kulturrum Oliver Andersson Elin Eriksson Almida Andréasson Josefine Johansson Mohammad Raad Jara Raad Johannes Sandberg Ella Skantz Vanessa Hval Agnes Persson

Läs mer

Amanda Skoog, Veingeskolan Emanuela Haslaris, Veingeskolan Maja Isaksson Blomquist, Veingeskolan

Amanda Skoog, Veingeskolan Emanuela Haslaris, Veingeskolan Maja Isaksson Blomquist, Veingeskolan 1 MINNESANTECNINGAR Vibesgården i Veinge Ungdomsforum 15-04-21 Dnr: KS 2015- Plats och tid, kl. 16.30 18.00 Ungdomar Amanda Skoog, Veingeskolan Emanuela Haslaris, Veingeskolan Maja Isaksson Blomquist,

Läs mer

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Hösten 2014 genomfördes en lång enkät (Lupp) med unga i åk 8 och år 2 på gymnasiet. Totalt 1177 unga svarade på frågor om fritid,

Läs mer

ANTECKNINGAR REFERENSGRUPPSTRÄFF ROSA HUSET, MORA 28 januari 2015

ANTECKNINGAR REFERENSGRUPPSTRÄFF ROSA HUSET, MORA 28 januari 2015 ANTECKNINGAR REFERENSGRUPPSTRÄFF ROSA HUSET, MORA 28 januari 2015 Under dagen höll Kultur Hjärta Skola två pass: Ett publikt pass där projektets resultat hittills och vad som ska hända under 2015 presenterades

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Tillsammans skapar vi fler möjligheter för alla att syssla med kultur!

Tillsammans skapar vi fler möjligheter för alla att syssla med kultur! Tillsammans skapar vi fler möjligheter för alla att syssla med kultur! Innehållsförteckning Inledning...3 Information och marknadsföring... 4 Event... 5 Lokaler och mötesplatser för unga... 6 Utöka och

Läs mer

Ungt Inflytande medborgardialog Kultur- och fritidscentra

Ungt Inflytande medborgardialog Kultur- och fritidscentra Summering av de viktigaste frågorna med förslag från dialog med unga UNGT INFLYTANDE & DEMOKRATI Gör det lättare att förstå politiken och hur beslut tas Politiker på besök i skola och tvärtom Tydliga svar

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

2012-11-01. 1. Förra minnesanteckningarna gicks igenom och lades till handlingarna.

2012-11-01. 1. Förra minnesanteckningarna gicks igenom och lades till handlingarna. 2012-11-01 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Charlotta Bjälkebring Carlsson, Barn- och ungdomskoordinator 0171-52871 charlotta.carlsson@habo.se Ungdomsråd tisdag den 23 oktober Närvaro:

Läs mer

PROTOKOLL. Molly Andersson, Våxtorpsskolan. Julia Sunnegård, Veingeskolan

PROTOKOLL. Molly Andersson, Våxtorpsskolan. Julia Sunnegård, Veingeskolan PROTOKOLL Folkhälsocentrum, Laholm Ungdomsforum 160121 Dnr: KS 2016- Plats och tid Upplevelserummet, Folkhälsocentrum, Laholm 160121, 10.00 12.00 Ungdomar Politiker Berit Thomalla, Osbecksgymnasiet Alma

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND STENUNGSUNDS KOMMUN PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND Typ av dokument Projektplan Dokumentägare T.f. Projektberedning för vision för Stenungsund Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Beslutsdatum

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer