Vad tycker Tjörns unga?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad tycker Tjörns unga?"

Transkript

1 Vad tycker Tjörns unga? Kultur- och fritidsförvaltningen Tjörn Möjligheternas ö

2 Innehåll 1 Bakgrund 3 2 Luppenkätens frisvar, årskurs Återkoppling efter Luppen, årskurs Luppenkätens frisvar, gymnasieår 2 8 Sida 2 (8)

3 1 Bakgrund Luppundersökningen är ett nationellt enkätverktyg som Ungdomsstyrelsen erbjuder Sveriges stadsdelar, regioner och kommuner att använda för att följa upp den lokala ungdomspolitiken. Syftet är att få bättre kunskap om ungas villkor, synpunkter och erfarenheter för att se vad som behöver göras för att förbättra ungdomars situation. Under hösten 2013 deltog sex kommuner i Göteborgsregionen: Ale, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Mölndal och Tjörn. Undersökningen genomfördes i samarbete med Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), som stöttade med planering, genomförande och analys. De deltagande kommunernas rapporter används för att göra jämförelser och belysa skillnader. Målgruppen i de sex deltagande kommunerna var elever i årskurs 8 och gymnasieår 2. De fick svara på frågor om hälsa, skola, fritid, boende, arbete, framtidsplaner med mera. Den här rapporten sammanfattar de frisvar som ungdomarna lämnat på frågor som berör fritidsaktiviteter och påverkan. Årskurs 8 fick dessutom möjlighet att utveckla sina frisvar under en återkoppling som gjordes på skolan efter att enkäten analyserats. Sida 3 (8)

4 2 Luppenkätens frisvar, årskurs 8 Den omfattande Luppenkäten som alla åttondeklasser på Tjörn besvarade på skoltid under vecka 40 och 41 (september oktober) 2013 innehöll ett antal frisvarsfrågor, där ungdomarna fick möjlighet att med egna ord föra fram åsikter och önskemål. Svaren från tre sådana frågor sammanfattas här. Tycker du att det saknas fritidsaktiviteter, i så fall vilka? Flera ungdomar efterlyser idrottsanläggningar av den sort som finns i större kommuner, såsom simhall, bowlinghall, äventyrsbad samt parkourpark. Idrotter som önskas är bland annat volleyboll, cheerleeding och streetdance. Några efterlyser fler träningstider i befintliga hallar samt ytterligare möjligheter att utöva populära sporter som fotboll och innebandy. Några vill ha en McDonaldsrestaurang på Tjörn. Epa-träffar, ungdomsdans, mopedverkstad och convent är andra önskemål. Vad vill du påverka? En majoritet av frisvaren om vad ungdomarna vill påverka berör skolan och då framför allt tillgången till en egen skoldator. Enkäten genomfördes innan det blev klart att eleverna i årskurs 7-9 på Tjörn skulle få en egen elevdator. Andra önskade påverkningsområden är i allmänhet skolrelaterade, till exempel bättre resurser (att få lov att skriva i skolböcker, som annars ärvs av kommande elever) och skolschemat. En elev vill bara ha chansen att få vara med i alla diskussioner, inte bara säga vad jag tycker utan även få vara en av dem som avgör. Finns det, utöver de frågor som du nu har svarat på, något mer som din kommun borde veta för att kunna göra kommunen bättre för unga? Även på den sista frågan, om kommunen bör veta något mer, är skoldatorer det vanligaste svaret. Många elever efterlyser dessutom bättre kollektivtrafik, med bussar som går oftare och senare på kvällen. Elever på Häggvallskolan vill ha säkrare trafiklösningar vid busshållplatsen, till exempel ett övergångsställe eller en bro. Sida 4 (8)

5 Skolmaten är ett annat populärt ämne att ta upp och några efterlyser att eleverna själva ska få bestämma vad som ska stå på skolmatsedeln. Några önskade fler fritidsgårdar och billigare medlemskap i föreningar. Andra visar ett missnöje över kommunens prioriteringar och önskar datorer istället för pengar till museet i Skärhamn eller att slösa pengar på en ingång för 22 miljoner. Sida 5 (8)

6 3 Återkoppling efter Luppen, årskurs 8 Efter att Luppenkäten analyserats gjordes en återkoppling med elever som deltagit i undersökningen på Bleketskolan och Häggvallskolan. I stort sett lyftes samma frågor fram men nyanserades något. Kollektivtrafiken Fler och tätare bussturer önskades samt ett busskort som omfattar hela Göteborgsområdet. Skolan Egna datorer och bättre skolmat lyftes fram. Även skolschemat diskuterades och många önskade kortare skoldagar utan håltimmar. Några diskuterade möjligheten att ha större skolskåp med eluttag inuti så att man kan ladda dator och mobil. Bastu vid duscharna efter idrotten var ett annat förslag. Många efterlyste färre läxor och bättre läxhjälp. På frågan om varför killar generellt tycker att de får bättre stöd i skolan än tjejer trodde en del att det är för at killar nöjer sig med bara godkänt medan tjejer vill ha högre betyg. En grupp föreslog att det skulle finnas både tjejkuratorer och killkuratorer. Detta skulle göra det lättare för tjejer att uttrycka om de behöver stöd och hjälp. Fritiden Ungdomarna fick först definiera vad fritid egentligen är för något. Tiden man inte blir störd och Tiden utanför skolan, det som inte är måsten var två av svaren. På frågan Vad skulle du vilja göra på din fritid? svarade många sådant som finns på Tjörn idag, såsom att rida, dansa, spela fotboll och innebandy, åka skridskor med mera. Flera menade att de skulle kunna göra mycket mer om det var lättare att ta bussen till olika ställen, till exempel till Lysekil där det finns baseboll. En del menade att det fanns saker de skulle vilja göra men inte hade råd med, såsom hockey och ridning. Även månadsavgifter på nätbaserade dataspel kan vara dyra, ansåg några. Eleverna diskuterade också hur man gör om någon i gruppen inte tar råd att vara med. Man vet ju inte säkert Sida 6 (8)

7 vilka som inte har råd eftersom de inte säger det. De säger säkert att de inte vill. Någon önskade högre åldersgräns på fritidsgårdarna, 20 eller 21 år. En simhall på Tjörn var ett återkommande önskemål samt fler affärer och ett shoppingcenter. Några nämnde att de ville kunna gå på bio varje vecka. Nu gick de på bio i Stenungsund, trots att det finns en biograf i Skärhamn. Biograf på mitten av Tjörn, föreslog någon. Flera önskade paintballanläggningar. Även gokart och bättre ridvägar efterlystes. Många föreslog att McDonalds borde etablera sig på Tjörn. Andra önskade mötesplatser var kaféer, bowlinghall och arenor för Öppen scen och andra evenemang. Medbestämmande Flera unga tyckte att vuxna inte lyssnar och att saker händer för långsamt. Som exempel nämndes skoldatorerna, som varit på tapeten länge utan att något gjorts. Politiker borde vara på plats mer och lyssna på vad man har att säga. En del elever upplevde att lärarna inte lyssnade på dem eftersom klasserna var för stora. Även i föreningslivet upplevde några ungdomar att vuxna och ledare inte lyssnar, medan andra tyckte att det gick bra att tala med till exempel sin ridlärare om man hade en åsikt. SO-lärare på skolan har visat hur man kan lämna ett medborgarförslag men det är ändå krångligt, tyckte en del. Om Luppen Ungdomarna anade att de nog inte varit helt ärliga i sina svar när de fyllde i Luppenkäten. De trodde generellt att man lämnar mer positiva svar än hur det egentligen är. Man SKA tycka att det är äcklig mat. När det gäller mobbning så svarar man nog mindre att man känner sig mobbad än man är det. Några menade att ett svar att man mår dåligt kan starta en kedja av samtal och fler enkäter, så då var det bättre att inte berätta hur det egentligen ligger till. Detsamma gäller frågor om alkohol och tobak. Sida 7 (8)

8 4 Luppenkätens frisvar, gymnasieår 2 Luppenkäten på höstterminen 2013 omfattade även alla elever i gymnasiets årskurs 2 som var skrivna på Tjörn. Enkäten skickades hem till eleverna eftersom de studerade på olika orter. Även gymnasieeleverna fick möjlighet att föra fram åsikter och önskemål i frisvarsform. Totalt 18 elever lämnade frisvar, nio killar och nio tjejer. Tycker du att det saknas fritidsaktiviteter, i så fall vilka? Gymnasieeleverna efterlyser främst mötesplatser, såsom kaféer och större idrottsanläggningar (simhall och gym). Några vill ha fler aktiviteter, främst på helgerna. Även bättre kollektivtrafik önskas. Konkreta önskemål var fler affärer och en longboardbana. Vad vill du påverka? Det vanligaste området gymnasieeleverna vill kunna påverka är kollektivtrafiken. Även frågor om jobb och bostäder för unga lyfts fram samt mer generella politiska frågeställningar om bland annat äldreomsorg, kultursatsningar och satsningar mot droger och kriminalitet. Finns det, utöver de frågor som du nu har svarat på, något mer som din kommun borde veta för att kunna göra kommunen bättre för unga? Gymnasieeleverna betonar att kommunen måste arbeta mer aktivt för att stoppa utbredningen av narkotika bland unga. Satsa inte på att skrämma barnen från narkotika genom överdrivna lögner, ge istället en objektiv och icke generaliserad inblick i hur narkotikan skadar kropp och sinne. Många lyfter även här fram kollektivtrafiken. Det var väldigt dumt att lägga ner de enda gymnasieskolorna som fanns och sedan inte göra något åt kollektivtrafiken. Kommer inte låta mina framtida barn bo här om inget förändras. Sida 8 (8)

Rättvik ATT VARA UNG I. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 2012 år 8 grundskolan åk 2 gymnasiet

Rättvik ATT VARA UNG I. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 2012 år 8 grundskolan åk 2 gymnasiet Röd C23 M93 Y85 K17 R169 G42 B43 Blå C94 M93 Y5 K1 R58 G58 B142 Guld C M33 Y55 K7 R193 G158 B119 ATT VARA UNG I Rättvik LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 12 år 8 grundskolan åk

Läs mer

Lupprapport. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2010 i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet

Lupprapport. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2010 i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Lupprapport LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet 4 8 12 16 Innehåll Fritid Skola Inflytande Hälsa och trygghet Framtid och arbete INLEDNING

Läs mer

Att vara ung i. Bengtsfors. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2011 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet

Att vara ung i. Bengtsfors. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2011 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Att vara ung i Bengtsfors LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 11 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Innehåll 4 Fritid 8 Skola 12 Inflytande 16 Hälsa och trygghet Framtid

Läs mer

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN RESULTAT AV LUPP-UNDERSÖKNINGEN I TANUM 2014 LUPP 2014 Tanums Kommun LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Titel: Författare: Uppdragsgivare: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Cecilia Helander, Enkätfabriken

Läs mer

Maria har ordet. Maria Pettersson Kommunalråd & ordförande i Ungdomskommittén

Maria har ordet. Maria Pettersson Kommunalråd & ordförande i Ungdomskommittén 2 Maria har ordet Det här är Ludvika kommuns första LUPP-rapport. LUPP står för Lokal uppföljning av den lokala ungdomspolitiken och är en stor enkät som ungdomar i kommunens samtliga högstadie- och gymnasieklasser

Läs mer

Att vara ung i Halmstads kommun 2012 LUPP - Ungdomsenkät

Att vara ung i Halmstads kommun 2012 LUPP - Ungdomsenkät Att vara ung i Halmstads kommun LUPP - Ungdomsenkät Innehåll 6 Fritid Skola 16 Inflytande Hälsa och trygghet 24 Framtid och arbete Ungdomsrapporten LUPP Ett stort TACK till er 1 989 unga halmstadbor som

Läs mer

Att vara ung i Ystads kommun

Att vara ung i Ystads kommun 212 Att vara ung i Ystads kommun Lupprapport Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 211 i Ystads kommun åk 8 212-1-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 4 Metod 5 Fritid 6 Skola

Läs mer

Att vara ung i LULEÅ. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) Rapport från Luppenkät 2014 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet

Att vara ung i LULEÅ. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) Rapport från Luppenkät 2014 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet Att vara ung i LULEÅ Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) Rapport från Luppenkät 14 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet INNEHÅLL 4 Fritid 8 Skola 12 Inflytande och politik 16 Hälsa och trygghet

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

LUPP om Fritid, arbete och framtid

LUPP om Fritid, arbete och framtid LUPP om Fritid, arbete och framtid LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Innehåll. Foto: Peter Ahlbin

Innehåll. Foto: Peter Ahlbin Att vara ung i Malung-Sälens kommun LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 12 2 Innehåll Christin Löfstrand om vägen till ett bättre Malung-Sälen 3 Inledning 4 Sammanfattning 5 Fakta och förklaringar

Läs mer

Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09

Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Foto: Arash Atri / Bildarkivet.se Omslagsfoto: August Åberg / Bildarkivet.se Lupp - en väg till ökad

Läs mer

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN RESULTAT AV LUPP-UNDERSÖKNINGEN I NÄSSJÖ 2014 LUPP 2014 Nässjö Kommun LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Titel: Författare: Uppdragsgivare: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Cecilia Helander, Enkätfabriken

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2011

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2011 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2011 Gymnasieungdomarna i Öckerö Kommun svarar på frågor om Hur de mår Vad de gör på fritiden Hur de trivs i skolan Sommar- och extrajobb Vad de vill ha för inflytande

Läs mer

Politiska handlingar... 28 Hur tolkar vi resultaten om politiska handlingar och prioriteringar?... 30 Diskussion... 31 5 Trygghetsfrågor...

Politiska handlingar... 28 Hur tolkar vi resultaten om politiska handlingar och prioriteringar?... 30 Diskussion... 31 5 Trygghetsfrågor... Sundsvalls ungdomars syn på ungdomspolitikens områden genom LUPP-enkäten 2009 1 Innehåll Förord... 4 1 Bakgrund... 5 Metod... 5 Vilka har svarat på enkäterna?... 6 2 Hur är det i skolan?... 7 Några kvalitetsaspekter

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

LUPP 2007 Söderhamns Kommun

LUPP 2007 Söderhamns Kommun LUPP 2007 Söderhamns Kommun LUPP 2007 SÖDERHAMNS KOMMUN 1 LUPP 2007 SÖDERHAMNS KOMMUN 2 INLEDNING 4 SAMMANFATTNING 5 LUPP ÅR 8 8 BAKGRUND 8 FRITID 8 SKOLAN 11 SAMHÄLLSENGAGEMANG 14 TRYGGHET 17 HÄLSA 18

Läs mer

UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD 2011 FÖR KARLSTADS KOMMUN AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011

UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD 2011 FÖR KARLSTADS KOMMUN AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD 2011 FÖR KARLSTADS KOMMUN AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 U N G D OM S E N K Ä TE N L U P P 2 0 1 1 SAMMANFATTNING BAKGRUND Karlstads kommun har den 7 november-7 december 2011

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Anna-Lena Pogulis Frida Lindahl-Åkerström Anett Karlström Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område; Barn och unga vår framtid. Utifrån

Läs mer

LUPP 2014 Åk 7-9. Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26

LUPP 2014 Åk 7-9. Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26 LUPP 2014 Åk 7-9 Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...sid 4 2 Inledning...sid 5 3 Metod...sid 5 4 Resultat...sid 6 4.1 Fritid...sid 6 4.2 Skola...sid

Läs mer

Appendix till Lupp. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Jämtlands län 2009 sett ur ett kommunperspektiv. Marianne Westring Nordh Jörgen Söderback

Appendix till Lupp. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Jämtlands län 2009 sett ur ett kommunperspektiv. Marianne Westring Nordh Jörgen Söderback R A P P O RT F R Å N F O U J Ä M T 2010:7 Appendix till Lupp Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Jämtlands län 2009 sett ur ett kommunperspektiv Marianne Westring Nordh Jörgen Söderback Appendix till

Läs mer

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN RESULTAT AV LUPP UNDERSÖKNINGEN I BURLÖV 2014 LUPP 2014 Burlövs Kommun LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Titel: Författare: Uppdragsgivare: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Cecilia Helander, Enkätfabriken

Läs mer

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP UNGDOMSENKÄTEN LUPP SKOLÅR 7 9 1 X SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP Årtal (skriv hela årtalet t.ex. 2010) 2 0 1 0 FRÅGOR OM: FRITID SKOLA POLITIK INFLYTANDE TRYGGHET HÄLSA ARBETE FRAMTID 2 UNGDOMSENKÄTEN

Läs mer

Ung i Västernorrland

Ung i Västernorrland Rapportserien Ung i Västernorrland En uppföljning av ungdomspolitiken Författare: Rolf Dalin, Göran Bostedt Rapport nr 2010:9 ISSN 1653-2414 ISBN 978-91-85613-44-1 FoU Västernorrland Kommunförbundet Västernorrland

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Demokratitorg våren 2015

Demokratitorg våren 2015 Demokratitorg våren 2015 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2015 1 Inledning Demokratitorg är en metod som ger förutsättningar för möten

Läs mer

1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4

1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4 Landskrona stad i samarbete med studerande på Masters nivå vid Lunds universitet. Maj 2010 1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4 2. BAKGRUND... 4 2.1 Nationell ungdomspolitik... 4 2.2

Läs mer

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2013 Innehåll Om Demokratitorg 3 Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4 Deltagande skolor våren 2013 5

Läs mer

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen Inledning Onsdagen den 19 oktober 2011 genomfördes för andra gången En dag i demokratins tecken. Dagen var tänkt som en avslutning på Luppundersökningen

Läs mer