FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!"

Transkript

1 FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

2 VILKA TEMAN FÖR SPANING? Miljö Jobb / Skola Fritiden Kultur / Mediavanor Lagar och regler Pengar / Ekonomi Teknik Öppet tema

3 MILJÖ Vi måste börja skapa nya vanor. Vuxna är mer tröga än ungdomar på att skapa nya vanor.

4 MILJÖ - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Det blir mer inne att vara miljömedveten. Ungdomar kommer vara van att ta bussen. Den som inte källsorterar får betala en avgift till kommunen. Det finns fler butiker som bara har ekologiskt och närproducerat.

5 MILJÖ VISION Kollektivtrafiken är billigare och det bästa alternativet när man ska transportera sig. Hårdare regler för återvinning och fler återvinningsstationer. Miljöpant - få fördelar för att handla ekologiskt och närproducerat. Mer morot från kommunen för att främja mer miljötänk hos företag och enskilda.

6 JOBB / SKOLA Dagens ungdomar är individer med egna drömmar som man vill kunna förverkliga. Om vuxna i och utanför skolan stöttar och ger utrymme för detta skapas kreativitet, entreprenörsanda och framgångsrecept som ger jobb. det stärker Sveriges position på en global marknad.

7 JOBB / SKOLA - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Betyg tidigare - lusten försvinner tidigare. Det finns en rädsla för ungdomsarbetslöshet, att industri och jobb ska flytta utomlands. Införandet av mer yrkesförberedande linjer innebär att det studieförberedande linjerna inte får någon praktik alls. Hur ska vi veta vad vi ska kunna studera efter studenten? Vanligare med datorer på lektionerna - det förändrar undervisningen. Tekniken utvecklas och effektiviserar undervisningen. I skolan behövs tydligare kopplingar till samhället utanför, ex. politik och livskunskap. Världen blir mer globaliserad - om elever inte kan hävda sig och för förståelse - vad händer då? Om estetiska ämnen försvinner får ungdomar inte möjlighet till samma breda kunskapsnivå.

8 JOBB / SKOLA VISION Skriftliga omdömen tidigare istället för betyg. Lättare att kunna komplettera senare om man ångrar sig eftersom det är svårt att veta vad man vill i så unga år. Lärare ska vara mer än pedagoger - de behöver också vara bra på att bygga relationer och ha en bra social kompetens. Fler praktikplatser till unga så att man får erfarenhet. Mer praktik på de studieförberedande programmen. En mer öppen arbetsmarknad där ungdomar känner att de har möjlighet att komma in och skaffa sig erfarenhet. Det är enklare att byta linje på gymnasiet efter 1 eller 2 år. Mer liknande behörighet gör det enklare att byta.

9 FRITIDEN Internet som mötesplats för ungdomar kommer att fortsätta vara viktigt och även öka, men kommer inte ersätta betydelsen av fysiska mötesplatser.

10 FRITIDEN - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Idrotten (den fysiska aktiviteten) kommer vara viktig. Satsning på aktiviteter som man inte kan göra hemma. Viktigt med bra kommunikationskanaler för att kunna ta till sig information om vad som händer för ungdomar.

11 FRITIDEN VISION Fler alternativ än bara fotboll och innebandy (inte bara elitsatsning). Mer spontanidrott (inte så uppstyrt) Fler billigare caféer, gärna ett som drivs av ungdomar/ studenter, men med engagerade vuxna närvarande kvällar och helger. Fler mötesplatser, som är öppna oftare (och gärna på helgerna), där man känner sig trygg och välkommen även om man inte är där så ofta. Det finns många aktiviteter att göra (DJ-kurser, TV, biljard, studio, bakning, måla, kurser, photoshop, videoredigering m.m.) Hällingsjö samhälle har utvecklats positivt. Här finns bl. a. bio, mötesplats för äldre ungdomar. Mötesplatsen kan vara som ett stort vardagsrum där man kan lyssna på musik, sitta och umgås. Om det inte finns några lokaler kan man bygga något på sjön så tar man sig dit med båt.

12 KULTUR / MEDIAVANOR Nya mediavanor påverkar skolans mediavanor och sätt att använda teknik i undervisningen. Undervisningen måste spegla samhället vi lever i Kultur är allt. Väcker känslor, är roligt.

13 KULTUR / MEDIAVANOR - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Fler konsumerar kultur hemma istället för att t. ex. gå på konsert. Unga betalar inte lika mycket för kulturarrangemang. Kulturen i Härryda kommun satsar mer på unga så att de fortsätter att gå på deras aktiviteter även som ungdomar och vuxna. Vanligare med åldersgränser (åldersriktade arrangemang).

14 KULTUR / MEDIAVANOR VISION Det satsas mer på musik i kommunen. Längre dagar i skolan för den som vill ha mer musikundervisning. Utökat arbete med internationella kontakter som ex. Palestina. Det utvecklar en som person i kontakt med andra kulturer. Större bredd på utställningarna i konsthallen, ex. kläddesign. Vanligare med mingel i/vid utställningar. Det finns graffiti på tillåtna platser - gärna i Mölnlycke centrum. Mycket musik på gator och det är tillåtet.

15 LAGAR OCH REGLER Yttrandefriheten begränsas? Eller blir det mer ok att säga t. ex. främlingsfientliga yttranden och därför måste man begränsa yttandefriheten?

16 LAGAR OCH REGLER - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Mer övervakning. Övervakningskameror måste begränsas t. ex. med 24-timmars överspelning.

17 LAGAR OCH REGLER VISION Normer för hur man pratar med varandra flyttas inte. Det är inte ok att säga vad som helst. Vi har en öppnare debatt.

18 ÖPPET TEMA TRANSPORTER - En spaning in i framtiden.

19 ÖPPET TEMA TRANSPORTER - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Allt fler åker kollektivt. Busstider anpassas mer efter resemönster.

20 ÖPPET TEMA TRANSPORTER VISION Kollektivtrafiken är mer anpassad efter skoltider. Eleverna har bättre möjlighet att lägga tid på att plugga istället för att åka buss. Det finns en knutpunkt för kollektivtrafik i kommunen. Här kan man lätt byta till bussar som tar en dit i kommunen man vill komma. Tack vare knutpunkten behöver man inte åka onödiga omvägar för att ta sig från A till B. Möjligheten att ta sig fram med tåg är bättre. Nya sätta att åka på tvären, t. ex. Mölnlycke - Lindome. Det finns en direktbuss mellan Härryda och Hällingsjö. Bussar från Hindås går oftare och på bättre tider.

21

22 EKONOMI / PENGAR Vi mäter lycka i annat än pengar och hetsas inte till att bli rika och därmed lyckliga.

23 PENGAR / EKONOMI - EN SPANING IN I FRAMTIDEN Fler kommer att köpa på kredit. Studielånen fortsätter att öka. Sedlar och mynt kommer att försvinna. Skatterna kommer att sänkas. Klyftorna blir större. Fler kommer att behöva hjälp. Vanligare med prislapp inom sjukvården, dvs. du får betala för de val du gör. Kontakter och vilken familj man kommer från kommer att ha större inverkan på privatekonomi som ex. om du kan få lån.

24 EKONOMI / PENGAR VISION Mer skatter till sjukvård och sommarjobb till unga. Det är bättre villkor för studielånen.

Framtidsspaning. hulebäcksgymnasiet. Framtidsspaning 2011

Framtidsspaning. hulebäcksgymnasiet. Framtidsspaning 2011 Framtidsspaning hulebäcksgymnasiet 2011 Framtidsspaning 2011 1 Framtidsspaning Hulebäcksgymnasiet 2011 För tredje året i rad genomfördes en framtidsspaning med ungdomar i Härryda kommun. Årets spaning

Läs mer

Framtidsspaning Ungdomsforum Rävlandaskolan årskurs 9

Framtidsspaning Ungdomsforum Rävlandaskolan årskurs 9 Framtidsspaning Ungdomsforum Rävlandaskolan årskurs 9 2013 För femte året i rad har ungdomar i Härryda kommun tillsammans spanat in i framtiden. Årets spaning genomfördes vid två tillfällen, dels med Ungdomsforum

Läs mer

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Den 8 december besökte politiker från Västra Götalandsregionen Kunskapskällan och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och

Läs mer

Påverkanstorg på NTI-mediagymnasiet den 17 november

Påverkanstorg på NTI-mediagymnasiet den 17 november Påverkanstorg på NTI-mediagymnasiet den 17 november Den 17 november besökte politiker från Västra Götalandsregionen NTI-mediagymnasiet i Göteborg och deltog tillsammans med kommunpolitiker och årskurs

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Satsa på. Stockholm. Supporter och medlem. Ja, jag vill bli. i socialdemokraterna. Socialdemokraterna. Kundnr 110 651700 110 03 Stockholm.

Satsa på. Stockholm. Supporter och medlem. Ja, jag vill bli. i socialdemokraterna. Socialdemokraterna. Kundnr 110 651700 110 03 Stockholm. Socialdemokraterna Svarspost Kundnr 110 651700 110 03 Stockholm För att vi skall kunna ta hand om dig på bästa sätt kommer vi att lägga in dina uppgifter i vårt register. Satsa på Stockholm Ja, jag vill

Läs mer

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen Lättläst Inledning Område Funktionshinder ger stöd till personer med funktionsnedsättning. Arbetet styrs av lagar. Lag om

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Många ser inte politik som såhär, de ser det som papper och riksdagen. Borde göra sådana här grejer mer. / Elev på Strömstad Gymnasium, Strömstad

Många ser inte politik som såhär, de ser det som papper och riksdagen. Borde göra sådana här grejer mer. / Elev på Strömstad Gymnasium, Strömstad Detta är bra för att vi får framföra våra åsikter, men också för att i den här åldern tänker man inte på politiska frågor. Detta väcker våra tankar om att man kanske ska engagera sig mer. / Elev på Gullmarsgymnasiet,

Läs mer

100 000 MÖJLIGHETER FÖR SUNDSVALL VALPROGRAM 2010 SOCIALDEMOKRATERNA I SUNDSVALL

100 000 MÖJLIGHETER FÖR SUNDSVALL VALPROGRAM 2010 SOCIALDEMOKRATERNA I SUNDSVALL 100 000 MÖJLIGHETER FÖR SUNDSVALL VALPROGRAM 2010 SOCIALDEMOKRATERNA I SUNDSVALL 100 000 MÖJLIGHETER FÖR SUNDSVALL VÅR VISION FÖR SUNDSVALL Sundsvall ska bli den trygga och klimatsmarta storstaden. Det

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNA OVANÅKER

SOCIALDEMOKRATERNA OVANÅKER SOCIALDEMOKRATERNA OVANÅKER LOKALT HANDLINGSPROGRAM 2010-2014 MÖJLIGHETERNAS LAND! Möjligheternas land Vi socialdemokrater har en idé om vårt gemensamma samhällsbygge. Jag har kallat det möjligheternas

Läs mer

Sammanställning ungdomsdialoger ÖP

Sammanställning ungdomsdialoger ÖP Sammanställning ungdomsdialoger ÖP Sammanställning av sex ungdomssamtal som genomfördes i olika kommundelar i Botkyrka mellan den 15-28 september 2011. I Fittja och Alby träffade vi högstadiegrupper, i

Läs mer

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas.

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Gillar du idrott och att röra på dig? Då är Hälsogymnasiet skolan för dig! Hälsogymnasiet ger dig en gedigen utbildning inom hälsa och kommunikation. Du

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

VAL TILL ÅLANDS LAGTING OKTOBER 2015

VAL TILL ÅLANDS LAGTING OKTOBER 2015 VAL TILL ÅLANDS LAGTING OKTOBER 2015 Framtid och förändring. Solidaritet, samarbete och rättvisa. Det är vår vision. Att jobba politiskt är att ha ett mål för hur det goda samhället ska formas. På socialdemokraternas

Läs mer

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion under kvällen! Demokratiberedningen. Grupp 1

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion under kvällen! Demokratiberedningen. Grupp 1 Dialogkaféet besöktes av 32 ungdomar och demokratiberedningen och kommunfullmäktige representerades av sju politiker. Två tjänstemän från enheten för Processtöd fanns med under kvällen. Fyra bord fylldes

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi Uppsala

Tillsammans utvecklar vi Uppsala Tillsammans utvecklar vi Uppsala Kommunalt handlingsprogram Uppsala 2014 Det går bra för Uppsala Nya moderaterna står redo att leda Uppsala de fyra kommande åren. Tillsammans med våra samarbetspartier

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Bollnäspartiet. om hur en positiv syn på framtiden visar vägen.

Bollnäspartiet. om hur en positiv syn på framtiden visar vägen. Partiprogram för Bollnäspartiet 2013 Bollnäspartiet om hur en positiv syn på framtiden visar vägen. Vår vision 30 000 invånare i Bollnäs kommun Bollnäspartiet vill arbeta för att vår kommun ska växa istället

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Att vara ung i Hylte kommun

Att vara ung i Hylte kommun Att vara ung i Hylte kommun 2 Fritid 4 5 Skola 6 7 Inflytande 8 9 Hälsa 11 Trygghet 12 13 Arbete & framtid 14 LUPP står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är en enkät som innehåller runt 8 frågor

Läs mer