Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!"

Transkript

1 Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

2 Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt som Sveriges Elevråds Centralorganisation SECO samordnar projektet Skolval Om riksdagsvalet Riksdagsvalet hålls vart fjärde år, samtidigt som landstings- och kommunalvalen. Valdagen 2010 infaller söndag 19 september. Alla som är 18 år eller över får rösta. Röstning sker i särskilda vallokaler eller genom förtidsröstning. Till skillnad från i skolvalet finns möjligheten att rösta på ett parti och samtidigt personkryssa. För att komma in i riksdagen via personkryss, om man inte redan står på partiets riksdagslista, krävs 8 procent av partiets röster i valkretsen. I landstings- och kommunalvalen väljs ledamöter och ersättare till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Om skolvalet Ett skolval är ett val som anordnas på en skola, antingen av elever eller av elever och lärare tillsammans, och där elever röstar. Cirka skolval kommer att arrangeras av elevkårer, skolföreningar och skoltidningar runt om i landet. Skolvalen arrangeras mellan 1 och 17 september, och på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter valet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2010 och till allmänheten. Projektets webbplats är skolval2010.se, där man också kan anmäla sig till valet. Som hjälp för att genomföra valet finns ett antal handledningar som kan laddas ned på skolval2010.se. Många av landets elevkårer bedriver verksamhet både före och efter valen. Föreläsningar och debatter är exempelvis vanliga hos elevkårerna och det samma gäller temadagar. Men det finns fler saker att göra. Därför har vi tagit fram det här materialet, med tips och idéer om verksamhet inför valet. Allt har testats förut men inte nödvändigtvis i skolan. Med andra ord är det fritt fram att göra något av idéerna, och att sprida dem vidare till andra elevkårer, skolföreningar och skoltidningar. Uppfinn och experimentera! Hör gärna av er till oss och berätta om era erfarenheter, så sprider vi exemplen vidare. Samir El-Sabini Ordförande Marc Harris Vice ordförande

3 Få folk att ta ställning! Politik handlar om att tycka något. Inför såväl riksdags- som skolvalet tar människor ställning, för och emot olika partier eller partiledare, och för och emot i olika frågor. Koppla ett SMS-system till en TV-skärm på skolan dit man kan skicka politiska budskap. Sätt upp en åsiktsvägg där elever får skriva vad de tycker om politik eller om enskilda partier. Ha ett klotterplank på elevkårens hemsida. Sätt upp en skärm över en dörr som skapar två vägar att gå in genom en om man är för ett visst alternativ och en om man är emot. Inför presidentvalet i USA 2008 bestämde sig kaffekedjan 7-Eleven för att låta människors åsikter bli synliga på deras kaffemuggar. Presidentkandidaterna Obama och McCain representerades av en blå respektive en röd mugg. Genom att välja färg på muggen när de köpte kaffe kunde folk ta ställning för eller emot en viss kandidat, inför andra på stan men också genom att antalet sålda muggar räknades samman och blev ett slags opinionsundersökning. Gör samma sak med muggarna i skolcafeterian eller i elevkårens café!

4 diskutera och debattera! På många skolor bjuder man in politiker till debatt inför valet. Vanligast är antagligen en paneldebatt som leds av en moderator, gärna en journalist från lokaltidningen eller en annan erfaren person. En annan variant är att ordna en hearing, där politikerna frågas ut om mandatperioden som gått. Ordna debatt mellan elever som är politiskt engagerade på skolan och inte bara debatt mellan politiker eller partipolitiska ungdomsförbund. Viktigast för en givande debatt är alltid en bra moderator. På skolval2010.se finns en handledning för moderatorer att ladda ned! Men det går att göra mer. Ett exempel Pressklubbens Makthavaröl i Stockholm, där personer som är intresserade av politik träffas en gång i veckan. En gång i månaden är en särskild gäst inbjuden. Arrangörer är Makthavare.se och nyhetsmagasinet Fokus och samtalsämnena är allt som handlar om politik och samhällsfrågor. Varför inte göra samma sak i rasthallen eller uppehållsrummet, på kvällstid och kanske med en inbjuden gäst? Gör i ordning lokalen med bord och stolar, spela musik och skapa en egen politisk talkshow eller bara en diskussionskväll.

5 Stöd politiska och sakpolitiska skolföreningar! En skolförening kan syssla allt mellan himmel och jord: idrott, kultur, internationella frågor, religion, politik eller hobbies. Sätt upp planscher och affischer som uppmanar elever att starta partipolitiska eller sakpolitiska föreningar. Bjud in föreläsare inom olika ämnen som man kan starta sakpolitiska föreningar kring. Prata med de elever som redan är intresserade och få dem att dra med sig andra. Inför valet eller skolvalet har elevkåren en riktigt bra chans att få igång fler partipolitiska och sakpolitiska föreningar. Det kan vara en SSU- eller MUF-klubb, men också föreningar som sysslar med särskilda frågor som jämställdhet, HBT-frågor, antirasism, mänskliga rättigheter, miljö, nykterhet eller djurrätt. En smart idé för elevkåren är att ge eleverna möjlighet att söka extra bidrag från maj eller juni eller fram till valet för att starta igång politiska eller sakpolitiska föreningar.

6 Ordna en valvaka! Förmodligen finns det intresse och förväntan hos många på skolan inför valresultatet, både i riksdagsvalet och i skolvalet. En bra idé för att fånga upp intresset är att ordna en egen valvaka. Ha valvakan i elevkårens rum. Bjud in lokala gäster, till exempel statsvetare från den närmaste högskolan eller journalister från lokaltidningen. Bjud in representanter från politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund. Det kan vara bra att hitta representanter från flera olika partier. Låt de partipolitiska eller sakpolitiska skolföreningarna vara med och kommentera valresultatet. En valvaka behöver inte vara svårt att få till. Hitta en lokal i skolan, se till att visa Sveriges televisions eller TV4:s valvaka på en teve eller via projektor och laga eller köp in mat och tilltugg. Får ni tillräckligt mycket folk att komma dit har ni ett riktigt bra mingel och en perfekt mötesplats för politiskt intresserade på skolan eller bara för dem som är nyfikna på valresultatet och annars hade följt valvakan hemma.

7 Räkna ned inför valet! Det finns många olika sätt att uppmärksamma att valdagen närmar sig. Det är en bra idé om man vill få så många elever som möjligt att rösta i skolvalet, men också för att höja intensiteten på debatten och diskussionerna inför valet. Uppmana gärna till debatt i samband med nedräkningen ju närmare man kommer valet, desto mer intensiva blir antagligen debatterna och diskussionerna. Ett exempel kan vara att göra en kort YouTube-film om att det snart är dags för skolval eller riksdagsval. En annan kan vara en blogg månaden innan valet. Ytterligare en sak kan vara att helt enkelt annonsera hur många dagar som återstår, med skyltar, affischer eller på något annat mer kreativt sätt. I samarbete med skoltidningen går det även att göra fler medierelaterade aktiviteter. Kanske kan man ha ett mindre inslag per dag, som en YouTube-film eller film på skolans internteve, exempelvis med en riksdagsledamot från staden eller andra politiker som säger sin åsikt och berättar hur många dagar det är kvar till valet.

8 gå på studiebesök! En populär aktivitet inför riksdagsval och skolval är att ordna studiebesök av olika slag. På ett studiebesök kan hur många eller hur få som helst delta och det kan ske på en rad olika ställen som har anknytning till politik. Lika värdefullt som att göra studiebesök kan det naturligtvis vara att få samma personer att komma till skolan, för att föreläsa eller bara berätta om sitt arbete. En idé kan vara att hyra en buss och göra ett studiebesök på riksdagshuset i Stockholm. Hör man av sig i god tid brukar det gå att få guidade turer, och kanske även stämma träff med en eller flera riksdagsledamöter. Ett alternativ är att besöka kommunhuset i staden där ungdomsrådet finns. Vill man göra något annat än att träffa politiker finns det många intressanta ställen att besöka. Ett exempel kan vara den politiska redaktionen på lokaltidningen, om det finns en sådan, eller en tidskrift, tankesmedja eller annan politisk samlingspunkt.

9

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... V I S Val I Sikte Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... 4 Utvärdering - reflektion... 4 Del 1 Yttrandefrihet...

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Beredningen för demokratifrågor - programarbete - politisk delaktighet Rätt att rösta! SKL:s beredning för demokratifrågor

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET 2014 STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET NYHETSBREV TILL FÖRÄLDRAR OCH LÄRARE I ÖREBRO Youth & Society -YeS Örebro universitet Studien Du och samhället Du och samhället är en studie där utvecklingspsykologer, medievetare

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan Ta plats på arenan En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan STUDIEMATERIAL Om mänskliga rättigheter Om hur Sverige styrs Om samverkan Om påverkansarbete Om att vara

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik studiehandledning STUDIEHANDLEDNING Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 Vem bestämmer vad du tänker? Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp 2011 11 16 Innehållsförteckning Sid. 2...Arbetsgruppen för medlemsvärvning Sid. 3...Satsa på befintliga medlemmar Sid.

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer

DRÖM OM DEMOKRATI LÄRARHANDLEDNING AV: ANITA BECKER

DRÖM OM DEMOKRATI LÄRARHANDLEDNING AV: ANITA BECKER DRÖM OM DEMOKRATI LÄRARHANDLEDNING AV: ANITA BECKER 1 DRÖM OM DEMOKRATI Serie 6 x 15 minuter 1. Att rösta 2. Grundlagarna 3. Partipolitik 4. Hundra år i Sverige 5. Utanför systemet 6. Utmaningar OM SERIEN

Läs mer