Nyhetsbrevet i korthet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrevet i korthet"

Transkript

1 Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till partierna Information om omvalet på Information till Båstads kommun Statsbidrag för förtidsröstningen Registrera lokaler och öppettider Valmaterial, inventering och beställning Brevröstnings- resp. budröstningssatser Handbok, handledningar och manualer till omvalet Röstmottagare Information till de kommuner som ska ordna förtidsröstning Statsbidrag och anmälan om att anordna förtidsröstning Registrera lokaler och öppettider Distribution av förtidsröster till Båstads kommun Valmaterial, inventering och beställning Brevröstnings- resp. budröstningssatser Handbok, handledningar och manualer till omvalet Röstmottagare Tidigare nyhetsbrev Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun I nyhetsbrev 2015:2 V lämnades information om att det ska ske ett omval till kommunfullmäktige i Båstads kommun den 10 maj Förutom Båstads kommun kan andra kommuner bli berörda i den mån de beslutar att anordna förtidsröstning. Det är frivilligt för kommunen att anordna förtidsröstning vid omvalet till kommunfullmäktige i Båstad. Se mer information i Nyhetsbrev 2015:2 V.

2 Sida 2 (7) Allt arbete i valdatasystemet som gäller omval kommer att ske i ett särskilt valdatasystem, Omval Båstad 2015 som öppnar den 9 mars. Systemet kommer att vara öppet för alla kommuner, men andra kommuner än Båstad och förtidsröstningskommunerna ska inte logga in och arbeta i det. Kalender för omvalet En detaljerad kalender med viktiga datum för omvalet finns i valdatasystemet Omval Båstad 2015 som öppnar den 9 mars. En övergripande kalender finns även på under Omval Båstad Information till partierna Valmyndigheten har skickat följande information till partierna: partier som vill registrera partibeteckning inför omvalet skulle ha kommit in med sin anmälan till Valmyndigheten senast den 4 februari 2015; begäran från berörda partier om att partivalsedlar ska läggas ut i vallokaler och röstningslokaler ska ha kommit in till Länsstyrelsen Skåne senast den 15 mars 2015; anmälan om vilka personer som är behöriga att beställa valsedlar och anmäla kandidater för respektive parti ska ha kommit in till Länsstyrelsen Skåne senast den 15 mars 2015; partier som vill anmäla sina kandidater ska göra det senast den 25 mars Samma dag ska också valsedlar ha beställts för att leverans ska kunna garanteras till senast den 13 april Anmälan och beställning sker till Länsstyrelsen Skåne. Information om omvalet på På Valmyndighetens hemsida samlas information om omvalet. Här kommer också valresultatet att presenteras. Sidorna uppdateras löpande under våren. Information till Båstads kommun Statsbidrag för förtidsröstningen Regeringen har den 5 mars 2015 beslutat om en förordning om statsbidrag för kommunernas genomförande av förtidsröstning vid 2015 års omval. Beslutet innebär att Båstads kommun får statsbidrag på motsvarande sätt och storlek som vid valen till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014.

3 Sida 3 (7) Registrera lokaler och öppettider Båstads kommun ska registrera i valdatasystem Omval Båstad 2015 vilka vallokaler och röstningslokaler som ska användas samt deras adresser och öppettider. Registreringen bör vara klar senast den 26 mars då lokalerna ska kunna publiceras på, men registreringen ska allra senast vara klar den 8 april för att kunna tryckas på röstkorten. Se även handboken avsnitt 6.4 och 7.4. Uppgifterna publiceras i Valpresentationen på Valmyndighetens webbplats. Valmaterial, inventering och beställning Båstads kommun bör göra en inventering av överblivet valmaterial innan en beställning skickas in. Beställning av valmaterial ska göras i valdatasystem Omval Båstad Se även Handboken kapitel 4 om material och beställning. Vissa produkter kommer inte att tryckas av Valmyndigheten utan endast finnas tillgängliga i elektronisk form för utskrift. Valmyndigheten kommer inte att ge förslag på hur mycket Båstad bör beställa av de olika produkterna. Beställning av valmaterial ska ske senast den 26 mars. Brevröstnings- resp. budröstningssatser Till omvalet kommer det inte att finnas särskilda färdigplockade satser med brevröstnings- resp. budröstningsmaterial att beställa, utan kuverten beställs separat. Vid behov får det som erfordras plockas samman och lämnas till väljaren. Uppdaterade informationsblad kommer att finnas för utskrift på, se publiceringsdatum i Valdatasystemets bibliotek. Brevröstningsmaterialet består av ett omslagskuvert för brevröst, ytterkuvert för brevröst, ett valkuvert, en blank vit valsedel för val till kommunfullmäktige samt ett informationsblad för brevröstning. Budröstningsmaterialet består av ett ytterkuvert för budröst, ett valkuvert, en blank valsedel för val till kommunfullmäktige samt ett informationsblad för budröstning. Handbok, handledningar och manualer till omvalet Någon ny handbok för omvalet kommer inte att tas fram. Handboken 2014 kan användas i tilllämpliga delar. Notera särskilt att kalendern och datum inte kommer att stämma. Handledningar för röstmottagning i vallokal respektive röstningslokal kommer att kunna beställas och distribueras tillsammans med valmaterialet samt finnas tillgängliga i valdatasystemets bibliotek.

4 Sida 4 (7) Följande manualer kommer att finns tillgängliga i valdatasystemets bibliotek för utskrift och kopiering i erforderligt antal, se publiceringsdatum i Valdatasystemets bibliotek: Manual Utskrift av dubblettröstkort Manual Budröstning Manual för Kommunalt bud Manual Registrera förtidsröster i röstningslokal Manual Kommunens mottagning på valnatten Manual Valnämndens preliminära rösträkning Röstmottagare De utbildningsfilmer för röstmottagarna som togs fram till valet 2014 kan användas vid omvalet i tillämpliga delar. De kommer att läggas ut på. Samtidigt kommer det också läggas ut ett kompletterande dokument som pekar på de bilder och handgrepp i filmerna som inte blir aktuella vid omvalen. Det kommer också finnas en presentation till hjälp vid valnämndens utbildningsträffar med röstmottagarna. Det viktigt att prioritera utbildningen av röstmottagarna, så att samtliga som ska arbeta med val har den kunskap de behöver. Information till de kommuner som ska ordna förtidsröstning Statsbidrag och anmälan om att anordna förtidsröstning Regeringen har den 5 mars 2015 beslutat om en förordning om statsbidrag för kommunernas genomförande av förtidsröstning vid 2015 års omval. Beslutet innebär följande: Andra kommuner än Båstad vilka anordnar förtidsröstning får ett statsbidrag på kr. Utöver röstning ska statsbidraget även användas för säker distribution av de mottagna rösterna. De kommuner som fått statsbidrag är skyldiga att betala tillbaka de medel som inte använts för förtidsröstningen. Sista dag för anmälan till Valmyndigheten om att förtidsröstning ska anordnas är den 23 mars Anmälan ska innehålla: Anmälan om förtidsröstning (t.ex. Stockholms kommun anmäler härmed att förtidsröstning ska anordnas inför omvalet i Båstads kommun 2015). Uppgift om kommunens plusgiro- eller bankgironummer.

5 Sida 5 (7) Vidimerad kopia på beslut av kommunfullmäktige, valnämnden eller annan behörig beslutsfattare om att förtidsröstning ska anordnas i kommunen. Registrera lokaler och öppettider De kommuner som avser att ordna förtidsröstning ska registrera i valdatasystem Omval Båstad 2015 vilka röstningslokaler som ska användas samt deras adresser och öppettider. Registreringen bör vara klar den 26 mars då lokalerna ska kunna publiceras på. Se även handboken avsnitt 6.4. Uppgifterna publiceras i Valpresentationen på Valmyndighetens webbplats. Distribution av förtidsröster till Båstads kommun Mottagna förtidsröster utanför Båstad kommun ska skickas till Båstad som Rekommenderat brev (rek). Kommunen ska informera Båstad om att försändelsen är skickad och om antalet mottagna röster. Det statsbidrag som kommuner utanför omvalsområdet får för att anordna förtidsröstning vid omvalet ska också täcka kostnaden för distribution av mottagna förtidsröster till Båstad. Antal mottagna förtidsröster ska registreras i valdatasystem Omval Båstad Valmaterial, inventering och beställning De kommuner som kommer att genomföra förtidsröstning bör göra en inventering av överblivet valmaterial innan en beställning skickas in. Beställning av valmaterial ska göras i valdatasystem Omval Båstad Se även Handboken kapitel 4 om material och beställning. Vissa produkter kommer inte att tryckas av Valmyndigheten utan endast finnas tillgängliga i elektronisk form för utskrift. Valmyndigheten kommer inte att ge förslag på hur mycket kommunerna bör beställa av de olika produkterna. Beställning av valmaterial ska ske senast den 26 mars. Brevröstnings- resp. budröstningssatser Till omvalet kommer det inte att finnas särskilda färdigplockade satser med brevröstnings- resp. budröstningsmaterial att beställa, utan kuverten beställs separat. Vid behov får det som erfordras plockas samman och lämnas till väljaren. Uppdaterade informationsblad kommer att finnas för utskrift på, se publiceringsdatum i Valdatasystemets bibliotek.

6 Sida 6 (7) Brevröstningsmaterialet består av omslagskuvert för brevröst, ytterkuvert för brevröst, ett valkuvert, en blank vit valsedel för val till kommunfullmäktige samt ett informationsblad för brevröstning. Budröstningsmaterialet består av ett ytterkuvert för budröst, ett valkuvert, en blank valsedel för val till kommunfullmäktige samt ett informationsblad för budröstning. Handbok, handledning och manualer till omvalet Någon ny handbok för omvalet kommer inte att tas fram. Handboken 2014 kan användas i tilllämpliga delar. Notera särskilt att kalendern och datum inte kommer att stämma. Kapitel 7 om vallokaler och kapitel 9 om valnämndens preliminära rösträkning berör inte andra kommuner än Båstads kommun. Däremot bör kommuner som genomför förtidsröstning ta del av de kapitel som handlar om planering och genomförande av förtidsröstning. Handledning för röstmottagning i röstningslokal kommer att kunna beställas och distribueras tillsammans med valmaterialet samt finnas tillgänglig i valdatasystemets bibliotek. Följande manualer kommer att finns tillgängliga i valdatasystemets bibliotek för utskrift och kopiering i erforderligt antal, i Valdatasystemets bibliotek kan man se publiceringsdatum: Utskrift av dubblettröstkort Budröstning Kommunalt bud Registrera förtidsröster i röstningslokal Röstmottagare De utbildningsfilmer för röstmottagarna som togs fram till valet 2014 kan användas vid omvalet i tillämpliga delar. De kommer att läggas ut på. Samtidigt kommer det också läggas ut ett kompletterande dokument som pekar på skillnader mellan valen 2014 och omvalet. Det kommer också finnas en presentation till hjälp vid valnämndernas utbildningsträffar med röstmottagarna. Det viktigt att prioritera utbildningen av röstmottagarna, så att samtliga som ska arbeta med val har den kunskap de behöver.

7 Sida 7 (7) Tidigare nyhetsbrev Har du missat tidigare nyhetsbrev? I valdatasystemets Bibliotek finns ett arkiv med Valmyndighetens nyhetsbrev till valnämnder och länsstyrelser. Med vänliga hälsningar Valmynidgheten

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Valförordning; utfärdad den 24 november 2005. SFS 2005:874 Utkom från trycket den 6 december 2005 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i valförordningen (2005:874); utfärdad den 4 december 2008. SFS 2008:1279 Utkom från trycket den 16 december 2008 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Nyheter i vallagen inför valen 2018

Nyheter i vallagen inför valen 2018 Nyheter i vallagen inför valen 2018 Proportionell fördelning av mandat Mandatfördelning Gäller alla valtyper Första divisorn ändras från 1,4 till 1,2 (3:8 RF och 14:3 VL) Återföring av fasta valkretsmandat

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val PM 1(5) Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val Bakgrund I ett brev daterat den 19 december 2018 har talman Andreas Norlén bett Valmyndigheten att senast den 10 januari 2019 bedöma kostnader

Läs mer

Rapporter till valnämnden

Rapporter till valnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 4:1 Stabsavdelningen Dnr VN/2018:2-109 2018-01-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström Valnämnden Rapporter till valnämnden 2018-01-24 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att 1. lägga

Läs mer

(fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll)

(fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll) (fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll) (förvaras med protokoll hos Valnämnden) Utläggning av valsedlar i vallokaler och förtidsröstningslokaler i Lidköpings kommun Enligt

Läs mer

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun 1(6) Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun Antagna av valnämnden den 12 mars 2019, 11 Efter inkommit folkinitiativ i frågan om etablering

Läs mer

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer:

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer: 1 (5) Handläggare: David Mirlas Tel: 08-635 69 22 E-post: david.mirlas@val.se April 2015 Inför varje val tar Valmyndigheten fram en informationsplan som beskriver vilka informationsinsatser som kommer

Läs mer

Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden

Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV 2018:6 V Stockholm 2018-05-30 Sida 1 (3) Nyhetsbrev 2018:6 Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden Syfte Syftet med detta brev är att informera om och tydliggöra

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (16) Valnämnden 2010-03-19 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 19 mars 2010 kl 13.00-13.45 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:17 V Stockholm 2014 06 05 Sida 1 (2) Registrering av lokaler senast den 18 juni Den 18 juni bör kommunerna ha registrerat alla val- och röstningslokaler som

Läs mer

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m)

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m) 01-10 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 15.00-18.00 Beslutande Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Dokumenthanteringsplan valnämnden Beslutad av valnämnden , 1

Författningssamling i Borlänge kommun. Dokumenthanteringsplan valnämnden Beslutad av valnämnden , 1 Författningssamling i Dokumenthanteringsplan valnämnden Beslutad av valnämnden 2016-12-16, 1 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Dokumenthanteringsplan - valnämnden Dokumenttyp Plan Omfattar Kommunen Dokumentägare

Läs mer

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014 RÄTTELSE SEDAN TRYCKNING Denna webbversion av Handbok Kommunens uppgifter vid valen 2014 innehåller ändringar i förhållande till den tryckta versionen: På sid

Läs mer

Valnämnd. Jan Eric Knutas (FP) ersätter Alf Olofsson (S) Peter Wesley (KD) ersätter Cecilia Wiklund (V)

Valnämnd. Jan Eric Knutas (FP) ersätter Alf Olofsson (S) Peter Wesley (KD) ersätter Cecilia Wiklund (V) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Särörummet, Stadshuset Klockan 17-17.45 ande Övriga närvarande Ledamöter Christian Johansson (M), ordförande Inger Offneby (C) Lennart

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15-14:00 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel Siljebäck (M) Monika Pettersson (C) Mikael Karlsson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vallagen (2005:837); SFS 2014:301 Utkom från trycket den 27 maj 2014 utfärdad den 15 maj 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vallagen (2005:837)

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 21 november 2012. SvKB 2012:18 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M)

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M) 26-35 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 16.00 17.30 Beslutande Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg Tid och plats Paragrafer 19-27 21 augusti 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Frida Nyberg Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2008:1 Utkom från trycket den 29 december 2008 beslutade den 17 december 2008. Valmyndigheten

Läs mer

Utbildningsträff inför val Välkomna!

Utbildningsträff inför val Välkomna! Utbildningsträff inför val 2018 Välkomna! Program 09.30 12.00 Utbildningspass 12.00 13.00 Lunchpaus 13.00 14.30 Utbildningspass 14.30 15.00 Fika 15.00 16.30 Utbildningspass med frågestund Agenda Lagar

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 16 december 2015. SvKB 2015:15 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VALFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2018:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VLFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); Utkom från trycket den 31 januari

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (6) Valnämnden 2010-06-11 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 11 juni 2010 kl 14.00-14.10 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

Omval 2011. HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL

Omval 2011. HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL Omval 2011 HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL 2011 2 Innehåll Om den här boken...3 1. Kalender...4 2. Aktörer vid omvalet...5 3. Valdatasystemet...7 3.1 Om valdatasystemet 3.2 Åtkomst till valdatasystemet

Läs mer

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M)

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M) 20-25 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl. 15.00-15.55 Beslutande Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Anna Hultstein (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (FP) Therese Graesén (S) 2 13 Jonas Danielsson

Läs mer

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS 1 (24) Valnämnden 2014-03-31 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå måndagen den 31 mars 2014 kl 13.00-13.45 Beslutande Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen

Läs mer

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Sida 1 av 2 215 Diarienr: 2017KS/0730 Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Beslut Värmdö kommuns två valkretsar slås samman och kommunen utgör från och med valet 2018 en valkrets. Beslutsnivå Kommunfullmäktige

Läs mer

Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo. Aina Bleikvassli, sekreterare

Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo. Aina Bleikvassli, sekreterare 1 () Valnämnden 2018-03-27 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, tisdagen den 27 mars 2018, kl 13.00 Beslutande Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo Övriga deltagande

Läs mer

Valnämnden (7)

Valnämnden (7) Valnämnden 2014-08-18 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 17:30 18:30 Beslutande Sonja Andersson (C) ordförande Bert Johansson (S) vice ordförande Odd Torsson (KD) Gunilla Magnusson (KV) Rose-Marie

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Valnämnden (15) Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Valnämnden (15) Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan , i Skållerudsrummet Nr 4 Valnämnden 2014-08-20 1(15) Tid och plats Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan 18.00 19.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Lennart Karlsson, ordf. (C) Reine Dahlman, v ordf. (S) Monica Björndahl

Läs mer

Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer Töyrä. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin

Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer Töyrä. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin 1 (24) Valnämnden 2006-02-09 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå torsdagen den 9 februari 2006 kl 09.00-10.45 ande Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer

Läs mer

(förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll)

(förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) (förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) (förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) Nyhetsbrevet i korthet VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:22 V Stockholm

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats 2 april 2019, kl. 17:30-19:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 9-19 Utses att justera Inger Wennberg ande Ledamöter Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15 13:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande, ersättare för Laila Borger (S) som ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel

Läs mer

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp van12345 Tid och plats Paragrafer 12-19 15 maj 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera Helena Broman Beslutande Ledamöter Inger Wennberg (S), ordförande Monica

Läs mer

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 2 INNEHÅLL Innehåll Om den här boken...5 Bokens struktur Att hålla utkik efter i marginalen: Kompletterande material

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Valnämnden (16) Måndagen den 8 april 2019, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Valnämnden (16) Måndagen den 8 april 2019, klockan , i Skållerudsrummet Nr 3 Valnämnden 2019-04-08 1(16) Tid och plats Måndagen den 8 april 2019, klockan 17.30 17.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Lennart Karlsson, ordf. (C) Tony Johansson, 1:e vice ordf. (MP) Monika

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare Tid och plats 25 april 2019, kl. 18:00-19:00 i Kommunhuset, A-salen, Kommunhuset, Tierp Paragrafer 13-26 Utses att justera Monica Norén ande Ledamöter Catarina deremar (C), Ordförande Jessica Tindre Falk

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Valnämnden kallar till sammanträde

Valnämnden kallar till sammanträde Valnämndens ledamöter Ersättare för kännedom Valnämnden kallar till sammanträde Dag och tid: Torsdag 27 februari 2014, kl. 13.00-15.00 Plats: Förvaltningshuset, Hamnskär Ärenden: 1. Upprop samt justerare

Läs mer

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, kl. 19.0020.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Göran Winér (S), ordförande Leif Hägg (M) Anette Hallberg (S) Anders Nilsson (SD), tjg ers för

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, kl

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, kl PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-02-28 Plats och tid Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, 2019-02-28 kl. 16.00-16.10 Beslutande Åke Jonsson (M), ordförande Margaretha Gustavson

Läs mer

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val Valnämnden Sammanträdesdatum 2014-03-05 Ärendelista 18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val 20 Säkerhet i röstningslokalen

Läs mer

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M)

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M) 11-22 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 15.00 17.00 Beslutande Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse

Läs mer

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Anneli Karlsson, vik. kommunsekreterare Anne Fager-Lind, assistent

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Anneli Karlsson, vik. kommunsekreterare Anne Fager-Lind, assistent 1(18) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 9.00-9.45 Beslutande Pär Carlsson (S) ordförande Björn Olsson (C) v ordf Björn-Åke Bergman (FP) Christer Danielsson (M) ersättare

Läs mer

i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen

i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen Utlåtande 2006: RI (Dnr 011-2267/2006) Föreskrifter för folkomröstningen om miljöavgifter/trängselskatt i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-12 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal Bedarön, 2018-06-12 kl. 14.00-16.10 Beslutande Yvonne Lorentzson (S), ordförande Bengt Holwaster (MP) Bo Persson

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset Nynäshamn, B-huset plan 1, lokal: Navet kl

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset Nynäshamn, B-huset plan 1, lokal: Navet kl PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-10-22 Plats och tid Kommunhuset Nynäshamn, B-huset plan 1, lokal: Navet 2018-10-22 kl. 14.00-16.10 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) Bengt Holwaster (MP) Bo Persson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

Valnämndens preliminära rösträkning

Valnämndens preliminära rösträkning VALMYNDIGHETENS MANUALER Förberedelser inför och genomförande av Valnämndens preliminära rösträkning Valmyndigheten 728 utg 10 1 Innehåll 1. Regelverk för valnämndens preliminära rösträkning 2 1.1 Viktigt

Läs mer

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val BILAGA 2 a Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val SVKB 2004:1 KYRKOSTYRELSENS BESLUT MED NÄRMARE BESTÄMMELSER OM DIREKTA VAL MEDDELAT DEN 20 APRIL 2004 Kyrkostyrelsen föreskriver

Läs mer

Valnämnden Madelaine Vilgren. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Jonny Ståhl. Justerande/Madelaine Vilgren.

Valnämnden Madelaine Vilgren. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Jonny Ståhl. Justerande/Madelaine Vilgren. 2014-03-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 17 mars 2014 kl 16:00-17:00. Beslutande Jonny Ståhl (C), ordförande May Mjärdner (MP) Robert Wahlström (KD), ersättare

Läs mer

Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Inger Hällqvist (C), tjänstgörande ersättare

Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Inger Hällqvist (C), tjänstgörande ersättare 1(20) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, tisdagen den 4 mars 2019, kl 13:00-14:00 Ledamöter Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Inger Hällqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-10.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), ordförande Ulla Svensson (M) Tobias Adersjö (MP) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga närvarande Ersättare Patricia

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 13.30 15.00 Beslutande Lars-Erik Nilsson, (M), ordförande Lars-Åke Bergstrand, (S), vice ordförande Kjell Myrén, (M)

Läs mer

Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Calle Morgården (MP), tjänstgörande ersättare

Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Calle Morgården (MP), tjänstgörande ersättare 1(18) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, tisdagen den 20 mars 2018 kl 13:00-14:00 Ledamöter Solweig Nyrede (S), ordförande Bengt Norrlén (S) Kerstin Ernebrink (S) Mildred Eggen (C) Calle Morgården

Läs mer

2. Delårsrapport VN/2018:63 Valnämnden godkänner delårsrapport daterad VN/2018:65, VN/2018:60, VN/2018:61, VN/2018:62 VN/2018:56

2. Delårsrapport VN/2018:63 Valnämnden godkänner delårsrapport daterad VN/2018:65, VN/2018:60, VN/2018:61, VN/2018:62 VN/2018:56 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2018-09-05 Valnämnd Sammanträde 2018-09-12 klockan 08:30 Kommunfullmäktigesalen Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare och tid för justering 2. Delårsrapport VN/2018:63

Läs mer

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer 1-9 12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats A-salen, kl. 09.00 11.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Nils-Erik Carlström (L) Emelie Öberg (S)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 08:30-09:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Johansson Arnström (S) (ordförande), Per-Anders Andersson

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Torvald Pääjärvi Johan Heikkilä Rolf Kummu Ylva Ylinenpää Sannemalm

Östen Lejon, ordförande Torvald Pääjärvi Johan Heikkilä Rolf Kummu Ylva Ylinenpää Sannemalm 1 (20) Valnämnden 2009-02-12 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå torsdagen den 12 februari 2009 kl 13.00-14.00 Östen Lejon, ordförande Torvald Pääjärvi Johan Heikkilä Rolf Kummu

Läs mer

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Dagordning 09:00 Kaffe 09:30 Inledning och nyheter 10:00 Utbildning 12:00 Lunch 13:00 Utbildning fortsätter 14:30 Kaffe 14:50 Utbildning fortsätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, rum 214 kl. 17:00-18:10 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Anders Karlsson (KD) (ordförande) Margareta Eklund Jimar (C) (vice ordförande) Shahla Alamshahi (S) Staffan Holmgren

Läs mer

Omval den 15 maj 2011

Omval den 15 maj 2011 Lättläst information Omval den 15 maj 2011 Här kan du läsa om var det är omval den 15 maj. Du kan också läsa om hur du gör när du röstar i omvalet den 15 maj och om vem som får rösta. Informationen kommer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (6) Plats och tid Stora Vänortsrummet kl 16.00-16.45 Beslutande Lena Schenström (C), ordförande Tord Horn (S) Eva Pettersson (S) Sune Lang (S) Ann-Britt Wikman (S) Anders Nordlander (M) Övriga deltagare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshusets sammanträdesrum mv klockan 13:15-13:50 Beslutande Marianne Hirsch (S), ordförande Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Rolf Rickmo (M) Per Perers

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2019-02-18 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2004:538 Utkom från trycket den 16 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

Utbildning valförrättare & röstmottagare

Utbildning valförrättare & röstmottagare Utbildning valförrättare & röstmottagare 1. Allmänt kyrkovalet, ansvarsfördelning, nya bestämmelser NÄR ÄR DET KYRKOVAL? Kyrkovalet genomförs vart fjärde år, den tredje söndagen i september. Nästa val:

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Valnämnden (21) Måndagen den 19 mars 2018, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Valnämnden (21) Måndagen den 19 mars 2018, klockan , i Skållerudsrummet Nr 2 Valnämnden 2018-03-19 1(21) Tid och plats Måndagen den 19 mars 2018, klockan 17.30 19.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Reine Dahlman (S) Johnny Stücken (S) Lennart Karlsson, ordf. (C) Monica

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Corinne Johnson

ANSLAG/BEVIS Corinne Johnson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Mälaren, kl. 18:00 18:38 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se bilaga Jakob Etaat, kanslidirektör,

Läs mer

Datum: kl 13:00-14:20 Paragrafer: 15-29

Datum: kl 13:00-14:20 Paragrafer: 15-29 Datum: kl 13:00-14:20 Paragrafer: 15-29 Plats: Nämndrummet Hova Underskrifter Kerstin Isaksson Ordförande Britt-Marie Nilsson Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Monica Joby ande Övriga Kerstin

Läs mer

Tid och plats 16:00 Stora Mötesrummet. Övrig information. Helena Klange (KD) Ordförande Annica Brozin Sekreterare Tfn:

Tid och plats 16:00 Stora Mötesrummet. Övrig information. Helena Klange (KD) Ordförande Annica Brozin Sekreterare Tfn: KALLELSE VALNÄMNDEN 2019-01-24 Tid och plats 16:00 Stora Mötesrummet Övrig information Helena Klange (KD) Ordförande Annica Brozin Sekreterare Tfn: 08-587 850 00 1 FÖREDRAGNINGSLISTA Ärende 1. Val av justerare

Läs mer

2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19.

2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19. 2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19.10 Beslutande Ledamöter Åke Jonsson (S) Ordförande Ulla Mortimer (M), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(12) Plats Rum 604 Tid Kl. 16.00-17.00 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Ersättare Övriga Justerande Inga Janson (L), ordförande Lennart Pettersson (M) Niklas Karlsson (S), vice ordförande Bengt Johansson

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

PROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum:

PROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum: 1(16) Plats och tid Hövdingasalen, Kommunhus Nödinge, kl. 14:00-15:40 ande Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Eva Eriksson (S), ordförande Catharina Elisasson (S), tjänstgör för Lena

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för Valnämnden

Dokumenthanteringsplan för Valnämnden Dokumenthanteringsplan för Valnämnden Fastställd av valnämnden i 120, 2018-12-20 Dokumenthanteringsplanen upptar de handlingar som upprättas för att hantera ett allmänt val. Syftet med detta är att planen

Läs mer

Owe Karlsson, ordförande Kungshamn Södra Bengt Lorentsson, ordförande Kungshamn Norra Jan Ulvemark, ordförande Smögen

Owe Karlsson, ordförande Kungshamn Södra Bengt Lorentsson, ordförande Kungshamn Norra Jan Ulvemark, ordförande Smögen Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn den 20 april 2018 kl. 10.00-12.25 Beslutande Helene Stranne (M) ordförande Kerstin Johansson (C) 16-24 Håkan Hansson (L) Elving Claesson (S), vice ordförande

Läs mer

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande 2013-05-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/289-009 Valnämnden E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande (SOU 2013:24) Yttrande till justitiedepartementet Förslag till beslut Valnämnden

Läs mer

Plats och tid Våraskruv, Åseda, måndagen den 25 februari 2019 kl 13:30-14:51 Sammanträdet ajourneras 14:17-14:28

Plats och tid Våraskruv, Åseda, måndagen den 25 februari 2019 kl 13:30-14:51 Sammanträdet ajourneras 14:17-14:28 1(13) Plats och tid Våraskruv, Åseda, måndagen den 25 februari 2019 kl 13:30-14:51 Sammanträdet ajourneras 14:17-14:28 Beslutande Bjarne Svensson (S), Ordförande Ernst Wiksten (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s)

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s) Valnämnden 2019-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset, onsdag 2019-03-05, klockan 09.00-11.25 Avbrott för fika klockan 09.50-10.05 Beslutande Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer