Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021"

Transkript

1 Bilaga 1. Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021 Stockholm,

2 Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon Inledning Inom ramen för projektet Nationell samverkan så har ett arbete genomförts för att ta fram en gemensam målbild för 1177 vårdguiden på telefon. Målbilden ska ange inriktningen av landstingen och regionernas tjänst inom en femårsperiod Behovet av målbild Idag saknas en gemensam målbild för 1177 vårdguiden på telefon. En gemensam målbild är en förutsättning för att fatta rätt beslut om utformning och införande av nationell samverkan. En gemensam målbild har som syfte att skapa utgångspunkter för utvecklingen av 1177 vårdguiden på telefon utifrån ett nationellt perspektiv. Tjänsten ska utvecklas för att möta landstingens/regionernas gemensamma och regionala behov. Målsättningen är ytterst att medverka till en effektiv och ändamålsenlig utformning och utveckling av hela hälso- och sjukvårdsutbudet och skapa största möjliga nytta för invånaren. Målbilden kan därmed utgöra viktiga ingångsvärden vid gemensamma strategiska beslut kring uppdrag, tjänsteutformning och finansiering. Dokumentet beskriver nuläget inom 1177 Vårdguiden på telefon och de viktigaste trenderna i omvärlden som kan komma att påverka tjänstens framtida utformning och innehåll samt målgruppernas behov. Detta utgör utgångspunkterna för de identifierade målområdena och de föreslagna övergripande målen Fortsatt arbete med utformning av målbild Projektets formulerade målområden och övergripande mål ska ses som ett underlag för ett fortsatt arbete med utformning och förankring av gemensam målbild under hösten Förankringsprocessen kommer att vara avgörande för att landsting/regioner ska kunna besluta om gemensam målbild. Tfn vx Organisationsnr sid 2 (8)

3 2. Trender av betydelse för 1177 Vårdguiden på telefon Som en del i arbetet med framtagning av målbild har ett antal förändringar i omvärlden identifierats som bedöms påverka förutsättningarna för sjukvårdsrådgivning de kommande tio åren. Digitaliseringen av hälso- och sjukvården och den fortsatta tekniska utvecklingen generellt i samhället. Förväntningar från invånarna ökar att kunna nå vården dygnet runt, att kunna kommunicera via olika kanaler och även kombinera olika kanaler och kommunikationssätt i samma samtal/ärende. Vårdmöten kommer att ske på andra arenor och platser med hjälp av ny teknik. Ett ökat intresse från landsting/regioner och kommuner att tillsammans utveckla e-hälsan. Förändrad demografi leder till ökat och förändrat vårdbehov. Antalet invånare i Sverige ökar totalt sett, med en större andel äldre. Kärnfamiljen förändras och individers sociala nätverk minskar. Vi har en allt rörligare befolkning i ett mångkulturellt och gränslöst samhälle. Kraven på att tillhandahålla sjukvårdsrådgivning på olika språk ökar. Det finns ett glapp mellan vårdbehov och resurser i vilket det skapas behov av tjänster som kan stödja nya vårdformer. Vården flyttas närmare invånarna för ökad självständighet och delaktighet. Nya patientlagen från 2015 ställer krav på att invånarna ska få information på sina egna villkor och man ska kunna hitta, jämföra och välja viss vård över hela landet. Detta omfattar även ett tydligare uppdrag att ge information och stöd till barn på barns villkor. En ökad valfrihet och tillgång till information skapar medvetna och delaktiga vårdkonsumenter som kommer ställa krav på vården. Men ett större eget ansvar, stora informationsmängder och ökade valmöjligheter kan också öka behovet av stöd och vägledning. Regionombildning för ökad samverkan. För att nå en ökad effektivitet och jämlik och likvärdig vård krävs en nära samverkan mellan landsting, regioner och kommunerna. Det pågår en regionsbildning där ett antal län blivit regioner för att få ett helhetsgrepp kring relevanta frågor. En utredning presenterades i mars 2016 med förslag att landet ska delas upp i sex regioner från med 1 januari I betänkandet Effektiv vård (januari 2106) föreslås att den nationella styrningen av hälso-och sjukvården förstärks och pekar på behovet av ett mer nationellt system. Folkhälsan utvecklas positivt hos befolkningen som helhet, men det finns tydliga och ökade skillnader mellan grupper med olika utbildningsnivå hälsoklyftan ökar. Trenden att ha hälsa som livsstil fortsätter. Allt fler är intresserade av den egna hälsan och ny teknik möjliggör att man till exempel mäter och följer upp sin hälsa mer. Förebyggande insatser är även ett prioriterat område inom vården. Det kommer vara en fortsatt brist på sjuksköterskekompetens och vi står inför stora pensionsavgångar. Detta kommer ställa krav på att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats med möjlighet till utveckling, karriär och en flexibel arbetsmiljö. Tfn vx Organisationsnr sid 3 (8)

4 1177 Vårdguidens varumärken och tjänster växer och användningen ökar. Antalet besök på våra webbplatser 1177.se och UMO.se ökar kraftigt och fler och fler använder 1177 Vårdguidens e-tjänster. Undersökningar visar även på att kännedomen om 1177 Vårdguiden ökat markant, till exempel känner hela 83 % av befolkningen till telefontjänsten. De senaste nöjdhetsmätningarna visar också att invånarna är mycket nöjda med tjänsterna. En ökad användning, kännedom och hög nöjdhet leder också till fortsatt höga förväntningar på tjänsterna. 3. Målgruppernas behov Allt utvecklingsarbete inom 1177 Vårdguiden utgår från vilken nytta som kan skapas för de tre målgrupperna; Invånarna, Hälso-och sjukvårdens personal och Uppdragsgivare/beställare Invånare Det övergripande behovet hos invånarna är att snabbt och enkelt, dygnet runt, få personlig kontakt med vården på ett sätt som fungerar för individen i syfte att få vägledning när osäkerhet i en hälsosituation uppstår. Invånaren vill mötas av engagemang och ett tryggt bemötande, få råd och hjälp till hur situationen kan klaras på ett tillförlitligt sätt. Invånaren vill få hjälp och service med att använda övriga tjänster inom 1177 Vårdguiden Hälso- och sjukvårdens personal Personal inom vården vill att de som besöker den egna vårdenheten är de som har behov av den vård som erbjuds inom enheten. Genom att 1177 Vårdguiden på telefon ger de invånare som funderar på att besöka vårdenheten stöd i bedömning av vårdbehov och vägledning kan verksamheten avlastas från onödiga besök. Invånaren får också större möjlighet att planera eller förbereda sig inför besöket. På så sätt kan personalen fokusera på att bättre planera och utföra kvalitativ vård till de som är i behov av det, vilket innebär en mer hållbar arbetsbelastning för personalen på vårdenheten Uppdragsgivare/Beställare Det övergripande behovet som beställare är att använda resurser för hälso- och sjukvård så effektivt som möjligt i syfte att erbjuda likvärdig service och jämlik vård med god kvalitet och med hög patientsäkerhet till alla invånare. Som beställare vill man kunna erbjuda invånare med olika förutsättningar tryggheten att kunna få en personlig kontaktväg till vården dygnet runt. Beställare vill kunna följa vilka hälsosymtom och frågor som finns bland befolkningen för att kunna agera och planera insatser och för att kunna försäkra sig om att det finns en stabil infrastruktur och service för samhällsviktiga tjänster. Tfn vx Organisationsnr sid 4 (8)

5 4. Nulägesbeskrivning 4.1. Allmänt 1177 Vårdguiden på telefon är en del av konceptet och varumärket Invånartjänster/1177 Vårdguiden. Till 1177 kan befolkningen ringa dygnet runt, året om, oavsett var de befinner sig i Sverige. Tjänsten sjukvårdsrådgivning utvecklades med start 2003 på uppdrag av Socialdepartementet och dåvarande Landstingsförbundet och har sedan 2004 varit en integrerad del i landstingens och regionernas utbud av hälso- och sjukvård. År 2006 lanserades kortnumret 1177 i de sex första landstingen och regionerna. Tjänsten har därefter kontinuerligt byggts ut över landet och sedan 2013 är 1177 Vårdguiden på telefon tillgänglig i hela landet. Varje landsting/region driver sin egen sjukvårdsrådgivning antingen i egen regi eller via upphandlad entreprenad och ingår i ett nationellt nätverk med gemensamma kvalitetsnormer och gemensam utbildning i samtals-och arbetsmetodik. 17 av 21 landsting och regioner använder det nationella systemet för sjukvårdsrådgivning med gemensam telefoniplattform och ett datoriserat rådgivningsstöd. Rådgivningsstödet innehåller patientjournal, medicinskt beslutstöd, katalog-och hänvisningsstöd samt en integration mot telefonisystemet. Den gemensamma infrastrukturen möjliggör att de 17 landstingen och regionerna kan samverka vid behov. Fyra landsting använder egen telefonilösning anslutet till kortnumret 1177 och rådgivningsstödets webb-version som innehåller det medicinska beslutstödet. Till 1177 Vårdguiden på telefon inkommer omkring 5,5 miljoner samtal varje år i hela landet och totalt arbetar ca 1500 telefonsjuksköterskor. I juli 2016 besvarades 70 % av samtalen och medelväntetiden var drygt 12 minuter. 35 % av samtalen resulterade i egenvårdsråd, 39 % hänvisades till primärvården och 20 % till specialistvård. Siffrorna avser de 17 landsting och regioner som använder det nationella systemet fullt ut Vårdguiden på telefon är känd och uppskattad Nöjdhetsmätningar som genomförts mestadels varje år sedan 2004 visar att 1177 Vårdguiden på telefon har ett mycket högt förtroende hos befolkningen. 90 % av de som ringer följer också sjukvårdsrådgivningens råd, det är främst bemötandet och den tid som ges i samtalet som är de kvalitetsfaktorer som invånarna ger högst betyg. Drygt 8 av 10 instämmer helt i att de gärna ringer 1177 Vårdguiden på telefon igen och att de kan rekommendera andra att ringa I den senaste Nöjdkundmätningen (NKI) 2015 var värdet 84 av 100 möjliga. Enligt Vårdbarometern 2015 känner 83 % i riket till att de kan ringa 1177 för att få råd och hjälp om sjukvård, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med Kvinnor känner till 1177 i högre grad än män, 90 % jämfört med 76 % men båda könen har ökat sin kännedom. Andelen har ökat i samtliga åldersgrupper, även om kännedomen är lägre bland äldre. Variationen är stor mellan landstingen och regionerna. Lägst kännedom finns i Norrbotten, 72 %, och högst i Östergötland, 92 %. Tfn vx Organisationsnr sid 5 (8)

6 Nyttoeffekter En väl fungerande sjukvårdsrådgivning förbättrar tillgängligheten till vården och bidrar till ökad trygghet i vardagen för människor en personlig kontakt med vården är inte längre bort än ett samtal till 1177 när som helst på dygnet. En orolig förälder slipper åka till en akutmottagning mitt i natten eftersom sjuksköterskan via telefon kan ge lugnande råd. En äldre man blir däremot motiverad att ta sig till en jourmottagning för att sjuksköterskan anser att han bör undersökas av en läkare Vårdguiden på telefon möjliggör att hälso- och sjukvårdens resurser används på ett effektivt sätt och erbjuder likvärdig service till alla invånare. En viktig funktion är att vägleda till rätt vårdnivå i rätt tid och 1177 Vårdguiden på telefon kan på så sätt avlasta vården från onödiga besök eftersom de invånare som hänvisas till vården redan fått stöd och vägledning i bedömning av vårdbehov Vårdguiden på telefon ser till att människor får vård i rätt tid, vilket bidrar till att förebygga ohälsa för att på så sätt frigöra resurser till angelägna vårdområden Nationell och regional beställare och utförare 1177 Vårdguiden på telefon har en nationell förvaltning med Inera AB som beställare på uppdrag av samtliga landsting och regioner, Stockholms läns landsting/invånartjänster är utförare. Den nationella förvaltningen ansvarar för drift och utveckling av systemet och dess innehåll samt i övrigt levererar verksamhetsstöd för att bedriva sjukvårdsrådgivning regionalt. Varje landsting och region har ett vårdgivaransvar för den egna sjukvårdsrådgivningen och är samtidigt också beställare till verksamheten. Utförare är den regionala verksamheten i egen eller upphandlad regi med uppdrag att bedriva sjukvårdsrådgivning med medicinskt ansvar och ansvar för personal samt bemanning Nuvarande uppdrag Bastjänsten Sjukvårdsrådgivning ges av legitimerad sjuksköterska utifrån ett gemensamt medicinskt evidensbaserat och kvalitetssäkrat rådgivningsstödssystem och är rådgivning på primärvårdsnivå. Bastjänsten för 1177 Vårdguiden på telefon är gemensam för hela nätverket och beskriver den verksamhet som samtliga sjukvårdsrådgivningar utför. Utöver bastjänsten kan det förekomma regionala uppdrag i olika landsting/regioner Vårdguiden på telefon har en gemensam samtal- och arbetsmetodik, gemensamt utarbetade rutiner och riktlinjer och verktyg för kvalitetsuppföljning. All medicinsk rådgivning och bedömning journalförs. Alla samtal spelas in i kvalitetsuppföljningssyfte. Sjuksköterskorna vid 1177 Vårdguiden på telefon ska genomföra en medicinsk bedömning utifrån den inringandes symptombeskrivning och allmäntillstånd, därefter ges metodisk och strukturerad rådgivning och vid behov hänvisning till lämplig vårdnivå. Sjukvårdsrådgivningen bistår också med hälso- och sjukvårdsinformation. Tfn vx Organisationsnr sid 6 (8)

7 De allra flesta sjukvårdsrådgivningar är organiserade inom landstingens och regionernas primärvårds/närsjukvårdsområden och har en central roll inom hälso-och sjukvården. Budskapet till invånarna på vilket sätt man i första hand ska kontakta vården kan variera mellan landsting/regioner. I några uppmanas invånarna att i första hand kontakta sin vårdcentral/motsvarande och 1177 Vårdguiden på telefon får då en kompletterande roll till andra vårdenheter, främst på jourtid. I andra landsting och regioner nås invånarna exempelvis av budskapet Behöver du råd om sjukvård? Besök i första hand 1177.se, ring i andra hand 1177 och i tredje hand din vårdcentral. (Landstinget Dalarna) Regionala tilläggstjänster Varje landsting och region kan ge uppdrag om tilläggstjänster till den egna verksamheten. Den allra vanligaste förekommande tilläggstjänsten är tidbokning till vårdcentral och jourmottagning och förekommer i ca hälften av landstingen/regionerna. Några sjukvårdsrådgivningar har dessutom tilläggsuppdrag att exempelvis besvara alla inkommande samtal till specialist/akutmottagningar eller till tandläkarjourer, förmedling av beredskapsjourer, primärvårdsinsatser inom hemsjukvård etc. Några av tilläggstjänsterna genererar också specifika regionala talsvar som komplement till det nationella talsvaret. 5. Målområden och övergripande mål Inledning 1177 Vårdguiden på telefon är en känd och uppskattad tjänst som finns tillgänglig i hela landet. I kraft av att tjänsten har ett mycket högt förtroende hos befolkningen och med en central roll inom hälso-och sjukvården finns potential att 1177 Vårdguiden på telefon på ett mer aktivt sätt kan stödja utvecklingen av nya vårdformer. Genom att öppna upp för nya möjligheter kan 1177 Vårdguiden bidra till ökad effektivitet och jämlik och likvärdig vård, där den snabba digitaliseringen inom hälso-och sjukvården möjliggör nya uppdrag Förslag på tre målområden Tre målområden har identifierats som centrala och föreslås vara grunden för det fortsatta arbetet med utformningen av en målbild för tjänsten Rollen inom hälso-och sjukvården Det första prioriterade målområdet är rollen inom hälso-och sjukvården som behöver förtydligas dels för att 1177 Vårdguiden på telefon ska kunna bidra till effekthemtagning av de satsningar som görs inom e-hälsoområdet och dels för att tydligt kunna kommunicera tjänstens roll till både invånare och hälso- och sjukvårdspersonal. Av samma skäl är det viktigt att precisera på vilket sätt och inom vilka områden som samverkan mellan tjänsten och vårdens olika aktörer bäst kan göras. Tfn vx Organisationsnr sid 7 (8)

8 Förslag på övergripande mål: 1177 Vårdguiden är en integrerad del av det skattefinansierade hälso- och sjukvårdsutbudet liksom en del av konceptet Invånartjänster och varumärket 1177 Vårdguiden. Tjänsten ska upplevas av invånarna som en självklar och tillförlitlig första ingång och personlig kontakt med vården Vårdguiden på telefon ska ge råd och vägleda invånarna att hitta och välja rätt vård. Tjänsten ska också kunna stödja invånaren att använda 1177 Vårdguidens hela utbud av tjänster. Genom tjänstens nationella och etablerade position kan 1177 Vårdguiden på telefon ha en tydlig roll vid hantering av samhällskriser såväl proaktivt som reaktivt Uppdraget Det andra prioriterade målområdet är själva uppdraget vars innehåll behöver preciseras liksom på vilket sätt uppdraget ska styras. Det har betydelse både för att behålla det goda förtroendet hos målgrupperna och för att möta nya behov och framtida uppdrag. Förslag på övergripande mål: Uppdraget för 1177 Vårdguiden på telefon beställs av landstingen och regionerna gemensamt. Beställningen omfattar bastjänsten, nationella tilläggstjänster och förutsättningar för regionala tilläggstjänster. Det ska tydligt framgå vad som ska utföras nationellt i samverkan och vad som är möjligt att genomföra inom ramen för den gemensamma beställningen och konceptet för 1177 Vårdguiden på telefon. Uppdraget utförs på sikt av en eller ett fåtal vårdgivare i syfte att skapa en fullt ut likvärdig nationell tjänst i hela Sverige baserad på medicinsk samsyn. Samtliga landsting och regioner samverkar dygnet runt för hög tillgänglighet och för ett effektivt resursutnyttjande Kvalitet och tillgänglighet En avgörande förutsättning för att 1177 Vårdguiden på telefon ska kunna inta en aktiv roll i utvecklingen av hälso-och sjukvården, är att tjänsten har en god kvalitet och en hög tillgänglighet. Därför har det tredje prioriterade målområdet kvalitet och tillgänglighet identifierats. Förslag på övergripande mål: 1177 Vårdguiden på telefon ska vara lätt att nå med korta väntetider samt vara tillgänglig för så många som möjligt oavsett språk eller funktionsförmåga. Det ska vara möjligt att nå tjänsten via olika kanaler inom 1177 Vårdguiden, liksom att kunna växla kommunikationssätt mellan olika språk och kanaler i samtalet med sjukvårdsrådgivningen Vårdguiden på telefon ska drivas utifrån gemensamt framtagna kvalitetskriterier samt ha ett tekniskt tillförlitligt och stabilt system som möjliggör hög tillgänglighet dygnet runt och som stödjer det gemensamma arbetssättet i samtliga landsting och regioner. Tfn vx Organisationsnr sid 8 (8)

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Varumärkesutredning Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Vad är 1177 Vårdguiden? 1177 Vårdguiden erbjuder råd, information, inspiration och e-tjänster

Läs mer

Uppdraget för invånartjänster är att stödja alla landstingen och regionernas olika mål med hälso- och sjukvården samt stödja samverkan med omsorgen.

Uppdraget för invånartjänster är att stödja alla landstingen och regionernas olika mål med hälso- och sjukvården samt stödja samverkan med omsorgen. Invånartjänster Budskap Det är smart och effektivt att erbjuda e-hälsotjänster via våra starka varumärken 1177 Vårdguiden och UMO Det är möjligt att effektivisera och skapa nya nyttor samtidigt E-hälsoresan

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-05-27 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Ring 1177 till sjukvårdsrådgivningen. från vision till verklighet

Ring 1177 till sjukvårdsrådgivningen. från vision till verklighet Ring 1177 till sjukvårdsrådgivningen från vision till verklighet Visionen Inom några år kan alla i Sverige ringa samma nummer 1177 och nå sjukvårdsrådgivningen när som helst på dygnet, året runt. En orolig

Läs mer

1177 Vårdguiden på telefon - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

1177 Vårdguiden på telefon - Beskrivning och tjänstespecifika villkor 1177 Vårdguiden på telefon - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. TJÄNSTENS SYFTE OCH MÅL... 2 4. Behandling av personuppgifter... 2 5. 1177 VÅRDGUIDEN

Läs mer

Avtal om Kundens användning av 1177 Vårdguiden på telefon Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon

Avtal om Kundens användning av 1177 Vårdguiden på telefon Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon Avtal om Kundens användning av 1177 Vårdguiden på telefon Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon Mellan Inera och Kund Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER...

Läs mer

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera MÅLBILD FÖR FÖRSTA LINJENS VÅRD: Digitalt när det går, fysiskt om det behövs

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

1177 Vårdguiden i framtiden

1177 Vårdguiden i framtiden 1177 Vårdguiden i framtiden Maria Ekendahl, programledare, Inera Program Nya 1177 Vårdguiden 2017-09-11 Maria Ekendahl maria.ekendahl@inera.se Programmets vision 1177 Vårdguiden, som redan är ett mycket

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden 2017-02-17 Bakgrund 1177 Vårdguiden är landstingen och regionernas gemensamma kanal för information och tjänster till befolkningen

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Ledningsstrukturen för ehälsa

Ledningsstrukturen för ehälsa Ledningsstrukturen för ehälsa Nationella ledningsgruppen Inera och andra utförare Invånare Privata vårdgivare Invånartjänster Vårdpersonal Omsorgspersonal Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:63 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förlängning av avropsavtal 2007 för Vårdguiden på telefon samt anslutning av Vårdguidens sjukvårdsrådgivning till den nationella sjukvårdsrådgivningstjänsten

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Kom igång med Hänvisningsstöd SLL

Kom igång med Hänvisningsstöd SLL LATHUND Kom igång med Hänvisningsstöd SLL Fakta för dig som jobbar i vården April 2018 Alla vårdgivare ska hänvisa patienter till lämplig vårdform enligt Hänvisningsstöd SLL. Kom igång med Hänvisningsstöd

Läs mer

Nöjdhetsmätningar invånare 2015

Nöjdhetsmätningar invånare 2015 Nöjdhetsmätningar invånare 201 1177 Vårdguidens e-tjänster Landstinget i Uppsala län September 201 Sammanfattning NKI uppmäts till 73 vilket betyder att invånarna är nöjda med 1177 Vårdguidens e- tjänster.

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Kortversion av slutrapport

Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Kortversion av slutrapport Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Kortversion av slutrapport Projektet Nationell samverkan 1177 Vårdguiden på telefon genomförs av Invånartjänster, Stockholms läns landsting, på uppdrag av

Läs mer

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Snart 20-årsjubileum - med nära 40 tjänster

Läs mer

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera 2018 06 27 MÅLBILD FÖR FÖRSTA LINJENS VÅRD OCH FÖR 1177 VÅRDGUIDENS ROLL

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 PM Regionkontoret Anders Thorstensson, utvecklingsstrateg Avdelningen för uppföljning och analys Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 Hälso- och sjukvårdsbarometern är en undersökning som speglar den vuxna

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar Vision» är det självklara valet när man vill ha information, kunskap och tjänster inom hälso- och sjukvård.» upplevs av allmänheten som enkel, användbar och pålitlig.» förbättrar, tillsammans med landsting/regioner

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Webbstrategi

Webbstrategi Landstingets kansli Informationsavdelningen Sven-Åke Svensson Landstingets ledningsgrupp Webbstrategi 2013-2015 Webbstrategin är Landstingets långsiktiga inriktning för all kommunikation via Internet beskriver

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Motion 2/2016 om möjligheten att utveckla Symptom Checker som integrerad del av 1177.se

Motion 2/2016 om möjligheten att utveckla Symptom Checker som integrerad del av 1177.se Landstingsdirektörens stab Kommunikationsenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-04-03 Diarienummer 160151 Landstingsfullmäktige Motion 2/2016 om möjligheten att utveckla Symptom Checker som integrerad del

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Rådgivningsstödet webb Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. Termer och begrepp... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 2 6. ANSLUTNING TILL

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra?

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Sofie Zetterström, vice vd Inera Eva Leach, chef Avdelning Invånartjänster ehälsomyndigheten 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04 Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-04-03/04 Innehåll 1. Om undersökningen 2. Tillgänglighet 3. Förtroende 4. Jämlikhet Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell

Läs mer

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna?...1 Kontakt med vården...1 Första kontakten...1 Om vi blir förkylda...2 Norrbottningarnas betyg

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunikationsenheten. Reviderad Landstingsstyrelsen. Landstinget i Kalmar län. Kommunikationsenheten

TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunikationsenheten. Reviderad Landstingsstyrelsen. Landstinget i Kalmar län. Kommunikationsenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Kommunikationsenheten 2017-08-15 Reviderad 2017-08-29 Diarienummer 170012 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 17/03 En plan för att förstärka och förtydliga 1177 Vårdguiden som

Läs mer

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 2017 Region Uppsala. April 2017

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 2017 Region Uppsala. April 2017 Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 017 Region Uppsala April 017 Sammanfattning NKI har ökat från 3 (år 01) till. Värdet på kvalitetsfaktorerna har ökat eller är oförändrade förutom

Läs mer

Rådgivningssamtalet. Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningssamtalet STRAMA Lena Runius

Rådgivningssamtalet. Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningssamtalet STRAMA Lena Runius Rådgivningssamtalet Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningssamtalet STRAMA 2011 Lena Runius lena.runius@inera.se Inera AB Inera utvecklar säkra och innovativa lösningar som ökar

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anette Karlsson (LSF) Charlotta Munter (HSF) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0622 Svar på skrivelse från

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation

Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation Framtidens arbetssätt och organisation av vården i Blekinge Lars Almroth Hälso - och sjukvårdsdirektör Ronneby 17 september 2018 En vanlig dag: 1 783 patienter

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitetsindikatorer som underlag för val Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Historik Kvalitetsregistersatsningen Guldgruvan Nationella kvalitetsregister ska också vara utformade

Läs mer

Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge

Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge 1 Bakgrund och mål 2 Beroendet av inhyrd personal har fortsatt att öka och det skapar en bristande kontinuitet och kvalitet för både patienter och personal

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Rådgivningssamtalet. Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningsamtalet STRAMA Lena Runius

Rådgivningssamtalet. Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningsamtalet STRAMA Lena Runius Rådgivningssamtalet Samtalsprocessen Samtalsmetodik och förhållningsätt i rådgivningsamtalet STRAMA 2012 Lena Runius lena.runius@inera.se Länk till E-utbildningen samtalsprocessen http://www.inera.se/invanartjanster/1177-

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Avtal om Samverkan avseende 1177 Vårdguiden på telefon. Bilaga 1 - Specifikation av Samverkan avseende 1177 Vårdguiden på telefon

Avtal om Samverkan avseende 1177 Vårdguiden på telefon. Bilaga 1 - Specifikation av Samverkan avseende 1177 Vårdguiden på telefon Avtal om Samverkan avseende 1177 Vårdguiden på telefon Vårdguiden på telefon Avtal om Samverkan avseende 1177 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. AVTALETS PARTER... 3 3. BAKGRUND... 3 4. SYFTE... 3 5. SAMVERKANSPARTERNAS

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-13 1 (6) HSN 2017-1592 Handläggare: Lisa Hagberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Riktlinjer för patientinformation

Riktlinjer för patientinformation Riktlinjer för patientinformation Landstingets kansli Februari 2010 (version 1.1) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Begreppsdefinition... 3 3. Anvisningar för patientinformation... 3 3.1 All patientinformation

Läs mer

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen 1177.se / e-tjänster Landstingsstyrelsen 2017-06-13 1177.se Nationellt ~ 89 miljoner besök under 2016 - ökning med +14% Drygt 8,3 miljoner besök maj 2017 Kalmar län Drygt 1 243 000 besök under 2016 - ökning

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet Regionstyrelsen 2018-10-31 Fokusområden Tillgänglighet Hälsa och livskvalitet i vardagen Tillgänglighet, Samordning & Trygghet Allt fler besöker 1177.se över tio miljoner

Läs mer

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten?

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Hels IT 26 september 2007 Gösta Malmer 1 Disposition Vård och

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Direktivet

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Sofie Zetterström, vice vd 27 oktober 2016 Sofie Zetterström Sofie.zetterstrom@inera.se Fram till idag över 40 tjänster 1999

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Inera och e-hälsovisionen Inera tar fram en av handlingsplanerna för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda e-hälsa

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer