Mariann hälsar välkommen till dagens branschråd. Visar den rätta dagordningen då felaktig gått ut. Presentationsrunda.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mariann hälsar välkommen till dagens branschråd. Visar den rätta dagordningen då felaktig gått ut. Presentationsrunda."

Transkript

1 Socialförvaltningen Mariann Godin Luthman Therese Thomsson Minnesanteckningar Branschråd hemtjänst /hemsjukvård Hösten 2016 Datum: 11 oktober Tid: Lokal: Telegrafisten Gute plan 5 Information Mariann hälsar välkommen till dagens branschråd. Visar den rätta dagordningen då felaktig gått ut. Presentationsrunda. Nytt på förvaltningen och i Regionen Bifogas Marianns bilder. Nya medarbetare, reviderat ledningssystem och Regionens styrmodell. Nämnden skall göra en verksamhetsplan utifrån detta. Mariann visar Regionen har även en facebooksida. Syftet med branschråden Bifoga Marianns bild. Bordet runt diskussioner. Branschrådet fyller sin funktion, en gång per termin är bra, branschråden är bra, bra med muntlig information, trevlig att träffa alla, saknade när det inte var något i våras, tema IBIC och eller ny ersättningsmodell, fördjupa sig i frågor så behövs det kanske två gånger per termin, kan vi ha temamöten, vi krockar ibland mellan myndighet och utförare viktigt att vi kan diskutera det och få kunskap och förståelse för varandra, Primula hemtjänst träffar handläggare, arbetsterapeut, sjukgymnast. Positivt att branschråden driver mer mot dialog. Ersättningssystem och ersättning 2017 Anna-Lena Gutedal, ekonomichef informerar om ersättningen för Vi pratar även om ersättningssystemet i kombination med införandet av IBIC. Anna-Lena informerar om ett förslag på höjning 2,4 %. Förslaget går till socialnämnden den 19/10. Dubbelbemanning. Ökar den? Kanske ny mätning? Kan vi avvakta IBIC. Upplever att dubbelbemanningen ökar. 1 (6) Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) E-post registrator-son@gotland.se Org nr Webbplats

2 Socialförvaltningen Region Gotland Mariann informerar bakgrunden till ICF och IBIC. Besluten kommer tydliggöra enskilda behoven. Det är en given metod där uppföljning är mycket viktigt. Genomförandeplanerna skall också utgå ifrån IBIC. Lisa Lindell är projektledare och kommer att kalla till referensgrupp. Webb utbildning på socialstyrelsens hemsida är bra och det är en klar fördel om chefer ser den och att alla medarbetare ser den under våren IBIC ska vara infört dec Nätverksdag för nyckelpersoner våld i nära relationer. Nätverksdag för nyckelpersoner våld i nära relationer den 25 november. Nyckelpersonerna skall ta med sig sina rutiner. Gamla och nya nyckelpersoner är välkomna. 7 november (1/2 dag) kommer Lisa Lindell att hålla en grundutbildning för nya nyckelpersoner. Inbjudan kommer ut. Nyckelgömmor Agneta Nyström informerar om/och visar nyckelgömma. Nyckelgömmorna är införda till alla brukare/kunder som har trygghetslarm. Tekniken finns i den digitala nyckeln. Nyckel går att spärra. Nyckelgömma ingår då man får ett trygghetslarm, det finns ingen valmöjlighet i det. Även HSV inkl. hemtjänstnatt har tillgång till nyckelgömmor. Hjälpmedelscentralen har uppdraget att sätta ut och installera både nyckelgömma och trygghetslarm. Mycket frågor har kommit till enskild regi hade varit bra om vi hade varit bättre på att informera om detta. De har fått väldigt många frågor. Agneta hade uppgift om att enskild regi fått ut information, men det verkar inte ha fungerat fullt ut. Öppna Jämförelser Mariann går igenom resultatet. Se även bifogat material. Lena Andreasson uppmanar att hemtjänsten tar kontakt med HSV när de fyller i enkäten. Verksamhetsutveckling Larm ska de privata svara på larm mellan klockan ? Ersättning kvalitetskrav, inställelsetid? Grupparbeten genomförs. Fördelar: Kontinuitet, helhetsbild mot brukaren, resurseffektivt, bättre kvalitet, tydligare för brukaren, alla arbetar på lika villkor, trygghet personal och kunder, effektivare svarskedja, minimera dubbla styrkor, prioritera effektivare om man känner kunden, kommer från irritationsmoment som t ex att mötas i dörren. 2 (6)

3 Socialförvaltningen Region Gotland Nackdelar: Små företag med lite personal får svårt att utföra det, svårigheter för små grupper, privata behäöver bemanna även när det inte finns behov av insatser hos brukarna.svårt att organisera, låg ersättning är ett hinder, ej bemannade är endast till för kund Förslag: Kravet på om ett företag även ska ansvara för att svara på larm, baseras på en viss nivå i antalet timmar. Att svara på larm bör vara valbart, ej tvång. Primula skulle kunna vara ett pilotprojekt. Intresse från de privata företagen Primula vill ha trygghetslarm. Gotlands hemtjänster vill inte ha verkställigheten av trygghetslarm, Unea och Solrosen är tveksamma. Finns funderingar på ersättningen av trygghetslarm. Diskussion om bemötande mellan larm utförare och hemtjänst utförare. Det förs många diskussioner ute och om er och vår kund. Vilket inte alls blir konstruktivt. Gynnar inte brukare/kunder. Viktigt att enhetscheferna fortsätter att prata om bemötande och ansvaret. Egen regi har ansvaret för larmet mycket viktigt att detta förmedlas till samtliga hemtjänst grupper. Har resursteamets medarbetare fullt kunskap om ansvaret om trygghetslarmet? Lena A tar med sig detta till styrgruppen för resursteamet. Frågan om till Utförare har en skyldighet att tillgodose insatserna och behoven tillgodose mellan kl. 07 och 22. Om man som utförare inte har bemanning till 22 går det inte att hänvisa till trygghetslarmet. Medarbetare stannar kvar vid tillfälliga behov. Blir det förändringar i behovet så måste det planeras in och schemat måste läggas om. Blir det insatser som behöver tillgodoses efter 22 måste samarbetet med hemtjänst natt ske. Skall vi kunna vara hos kund fram till kl 22? Idag så schemaläggs ingen till efter kl 22. Det blir problem med bland annat krav på dygnsvila. Vi behöver fundera framåt hur LOV tiden skall vara? Skall vi utifrån kunders behov förlänga LOV tiden fram till kl 24. Hur skulle det bli i verkligheten? Hemtjänst- natt vittnar om att läggningar efter kl ökar. Vilket i dagens organisation inte är helt anpassad till och blir väldigt svårt att verkställa. 3 (6)

4 Socialförvaltningen Region Gotland Myndighetsavdelningen När får man hemtjänst och när får man boendestöd? Ibland har samma brukare både hemtjänst och boendestöd det kommer då många personer till den enskilde. (myndighetschef). Grunden i myndighetsutövning, behovet styr. Boendestöd till personer med psykisk funktionsnedsättning. Boendestöd gör allt tillsammans, inte åt brukaren, framför allt motiveringsarbete. Hemtjänst innebär service och praktisk hjälp. Idag har 5 brukare både hemtjänst och boendestöd. Boendestödet arbetar tillsammans med den enskilde. Behöver man praktisk hjälp, tex bryter benet, då får man hemtjänst. Hemtjänst, ofta städ, tvätt och handel. Varför är det inte boendestöd som kan motivera brukaren att göra detta? Kan finnas förklaringar. Therese kollar vidare. Boendestödutförare är inte med i detta branschråd. Ska vi ha ett möte tillsammans med boendestöd? Hemtjänst ska ges under en begränsad period. Therese tar med sig frågan. Definition av kontinuerlig ledsagning och av tillfällig ledsagning. (myndighetschef) Står i de riktlinjer som finns. Kontinuerlig, kan planeras, t ex till och från aktiviteter i närområdet. Får ersättning, månatlig tid. Tillfällig, går inte att planera i tid, görs väldigt sällan t ex läkarbesök, provtagning. Ersätts inte, ingår i timersättningen. Unea en brukare som åker till lasarettet flera gånger i månaden. Känns inte tillfälligt. Uppmana brukaren att ansöka om kontinuerlig ledsagning. Waranprovning kan vara kontinuerligt. Klädbesök en gång om året är tillfälligt. Är det en gång i månaden då kontinuerligt. Ledsagning är för aktiviteten inte för restiden. Antal dagar för verkställighet. (myndighetschef) Nytt beslut ska verkställas snarast med senast inom 3 dagar. Gäller vardagar. Vid förändrat behov ska det ske en vårdplanering och ett nytt beslut. Oförändrade behov ska kunna få komma hem snarast men säkert. Finns exempel på att brukare ligger kvar på sjukhuset i väntan på att larmet ska installeras. Therese ska följa upp överenskommelsen med hjälpmedelscentralen. Utförare önskar få se vilka personer som blir kvar på lasarettet. 4 (6)

5 Socialförvaltningen Region Gotland Gunilla håller på att analysera och kommer återkoppla till utförare där det hemtjänsten inte verkställt i tid. Tid och insats till återvinning - sopstation.(myndighetschef) Hjälp med att åka med sopor har man inte rätt att få beviljat i hemtjänst. Får be anhöriga eller köpa tjänsten. Finns en dom på det. Insatserna smygminskas? (myndighetschef) Kontinuerlig ledsagning och social tid, 4 timmar i månaden i stället för en gång i vecka. Duschtiden förändrats. Ingen smygminskning utan taget av nämnden. Återkoppla till handläggare eller till enhetschef om man har frågor. Hör av er om ni upplever att det smygminskas! Gungor och karuseller finns inte kvar idag. Ledsagning vid inköp (enhetschef) Kommer att göra en förändring. Kommer att backa bandet. Kommer att bevilja inköp med medföljare som det var tidigare. Övrigt: Behöver tid på branschråden att grotta ner i riktlinjerna. Verkar inte vara helt tydligt för handläggarna heller. Kommer automatiskt att tas i samband med införandet av IBIC. Hur gör vi med brukare som vill ha hjälp av hemtjänsten att köpa alkohol. Var går gränsen till missbruk? Vill ha mer tydlighet kring besluten- vad innebär dagligvaruhandel? Hur kan vi utveckla samverkan mellan hemtjänst och hemsjukvård? Vad fungerar bra och vad kan förbättras i samverkan mellan hemsjukvård och hemtjänst? Alla fyller i lappar, hänger upp på tavlan, går runt och läser alla lappar och sedan en gemensam reflexion. Mycket fungerar bra, har en mycket bra grund att stå på. Se bifogad sammanställning. MAS går igenom delegeringar och vad som är på gång. Se bifogade bilder. MAS visar utveckling av resistenta bakterier och påminner om hygienmätning som ska redovisas i kvalitetsberättelsen. Se bifogade bilder. 5 (6)

6 Socialförvaltningen Region Gotland MAS påminner om vikten av att det förifyllda Sociala och medicinska meddelandet ska sitta i pärm eller mapp hemma hos brukaren. MAS informerar om patiensäkerhetsvinsterna när hemsjukvårdens legitimerade personal skickar vård- och rehabiliteringsåtgärder i Treseva till utförarna och att sedna omvårdnadspersonalen svarar direkt på åtgärden. Vardagsrehabilitering. En rutin har skapats som nu finns i MAS handboken. Projekt genomfördes Går igenom rutinerna i MAS handboken som ligger på Hur motiverar vi brukarna? Finns brukare som har givit upp. Viktigt att personalen vet varför man ska vardagsrehabilitera. Kanske aktuellt med ny utbildningssatsning i vardagsrehabilitering? Info Förebyggande och hälsofrämjande verksamheten. Enhetschef Annette Silberman och anhörigkonsulent Tove Öberg. Två ben aktivitetsteam och anhörigstöd. Anhörigstödet riktar sig till anhöriga 18 år och uppåt, aktivitetsteamet och mötesplatserna till personer över 65 år. Upptagningsområdet är hela Gotland. Aktivitetsteam och mötesplatser: I aktivitetsteamet arbetar aktivitetssamordnare, Maud Hjorter och rörelsesamordnare, Kristin Hjort. Mötesplatserna är fd dagcentraler i Visby, Slite och Hemse. Aktiviteter, bland annat fysisk träning och sociala aktiviteter. Slite och Hemse är öppet på måndagar och torsdagar. Porgram finns på hemsidan, Anhörigstödet. Tidigare riktat mot äldre, nu 18 år och uppåt. Lagstiftning ställer krav på att man ska avlasta anhöriga. Anhörigcenter (AC), tar emot för enskilda samtal, gruppverksamheter för anhöriga, samt anhörigcafé. Utgångspunkt: vad förenar anhöriga? Diagnos eller anhörigskap. Man ska arbeta kunskapsbaserat. Slussar vidare till mötesplatserna när man inte är anhörig längre. I Visby kommer AC vara öppet en kväll i månaden. Vill även nå yrkesverksamma. Info finns på eller Vid datorn Mariann Godin Luthman- kvalitetschef Therese Thomsson - myndighetschef 6 (6)

7 Nytt på socialförvaltningen Thomas Zielinski kommunikatör Therese Thomsson myndighetschef Anna-Lena Pettersson avdelningschef OOF Kristina Pajuäär - adminstrativ chef Helena Eskedahl nämndsekreterare Helén Whalin controller Inger Öberg slutat Lisa Etzner - slutar 26/12 Hanna Ogestad slutar 1/11 tjänsten utlyst

8 Övriga nyheter! Uppdaterade riktlinjer för Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Nytt dokument Mer Hur än Vad Förenklat Kvalitetsberättelse/patientsäkerhetsberättelse Regionen har beslutat om ny styrmodell Region Gotlands styrmodell

9 Branschråd dialog mellan kvalitets- och utvecklingsenheten, myndighetsavdelningen och utförare Per huvudprocess (hemtjänst, särskilt boende för äldre, dagverksamhet, BSS enlig LSS, daglig verksamhet, personlig assistans, särskilt boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar) Gemensamt forum för utförare både i intern regi och extern regi Dialog mellan beställare och utförare Redovisa och diskutera resultat utifrån analysveckan Lära av varandra och lyfta fram goda exempel

10 Varför Delegeringsutbildningar? Fler sjukvårdsinsatser i hemmet Fler avancerade läkemedelsbehandlingar och medicinsk teknik i hemmet Ökade krav på kunskap För att öka patientsäkerheten Elisabeth C Ekman

11 Organisationen Ger delegering SSK SÄBO SSK/DSK Hemsjukvård Tar emot delegering Omvårdnadspersonal SÄBO Omvårdnadspersonal hemtjänst egen o enskild regi (8 företag) Resursens timvikarier 350 st Resurssk Omvårdnadspersonal bemanning 1 o 2 Godkänd delegeringsutbildning webb, grupp o individuell uppföljning I augusti 2016 har: 1535 st (1245 offentlig regi o 291 privat regi) har klarat webbutbildningen Äldre med diabetes Elisabeth C Ekman

12 Arbeten som pågår Planerar för nytt upplägg av delegeringsutbildningarna start januari 2017, (HSV, resursteam o MAS) Revidering av rutin och delegeringsblankett (MAS) Överenskommelsen SOF/HSF: Delegering ( Kvalitetschef HSF o MAS) Revidera arbetsordningen Implementera primärvården och öppna specialistmottagningar Elisabeth C Ekman

13 MRB i Sverige 2005 aug ESBL ESBLcarb MRSA VRE Elisabeth C Ekman

14 MRB på Gotland 2005 aug ESBL ESBLcarb MRSA VRE Elisabeth C Ekman

15 Påminnelser Självskattning av basala hygienrutiner 2 ggr/år Redovisa antal o resultat under egenkontroll i Kvalitetsberättelsen Socialt och medicinskt meddelande i brukarpärmar Elisabeth C Ekman

16 Kvalitetsavdelningen Samverkan mellan hemtjänst och hemsjukvård, branschråd oktober 2016 Vad fungerar bra? Samarbetet, speciellt i områden där det är färre olika utförare, tex norra och södra Gotland Vad kan bli bättre? Utbildning/delegering sällan Delegeringar för sommarvikarier Bra diskussionsklimat, alla vill! Kommunikationen Vi har ett lösningsorienterat samarbete Samverkan/kontakt om brukare Regelbundna beställare- och utförarmötet på norr 2 ggr/halvår mycket bra Samarbete Hemsjukvården har egna usk i stället för att delegera till usk i hemtjänsten Utbildad personal kan utföra mer än de uppgifter so delegeras idag Fler insatser skulle kunna delegeras mer till undersköterskor i hemtjänsten (blodsockerprov mm) Delegering och tiden, många timmar webutbildning plus resa plus ssk.utbildning/möte, ca 8 timmar. Rehabärenden fungerar utomordentligt bra via Treserva kontakt. Bättre delegeringsrutin Delegeringar Snabb och bra hjälp av arbetsterapeut och sjukgymnast Bra samarbete hemtjänst sjukgymnast och arbetsterapeut Närhet till sköterskorna ger trygghet både mot personal och kund på Sudret Krångligt att snabbt få till delegering. Vem har ansvaret för delegeringar? Vem ska man vända sig till? Delegeringar ges även om patient har instabilt blodsocker Bättre koll på delegeringar. Kontakten med sjuksköterskorna Lätt att komma i kontakt med dsk Bra kommunikation chef ssk Beställningar av inkontinenshjälpmedel via hemsjukvården. Svåra att nå i Visby Kvalitetsavdelningen Socialförvaltningen

17 Kvalitetsavdelningen Bra samarbete mellan grupperna och ssk hemtjänstgrupperna känner att dom får bra stöd och handledning av ansvarig ssk Bra stöd till omvårdnadspersonal från ssk i HSV, när stöd efterfrågas. SOL forum träffar. Chef natt dag, egen regi. Regelbundna möten mellan hemtjänstgrupperna och ansvarig ssk För medarbetare svåra att nå ibland ex vid insulingivning kväll. Svårt att få kontakt på kvällen med ssk. Svårt att nå kväll ssk för stöd. Återkoppling på rehabanteckningar i Treserva från Hemsjukvård till hemtjänst. Samverkan arbetsterapeut och fysioterapeut behöver få mer avsatt tid. God dialog på södra Gotaland Våra samråds möten norra/mellersta hemsjukvård, hemtjänst,at/ft. Södra Gotland. Fungerar jättebra. Sitter tillsammans. Bra kontakt med hemtjänstgrupperna Enklare dialog hemtjänst-ssk träffas och kan pratat om brukare Suderträffar- hemtjänst egen och enskild regi och hemsjukvård Samverkan Norr Söder Kännedom om våra kunder ger bra stöd. HSL delegeringar funkar bra! Bra stöd för både hemtjänstgrupp och chef Kvalitetsavdelningen Socialförvaltningen Regelbundna träffar med arbetsterapeut och sjukgymnast. Saknar regelbundna möten med hemrehabs personal t ex på APT Önskan om kontinuerliga möten ex APT och till grupperna kontinuerligt, o,50 tim en dag i veckan (15:30) Kontinuerligt träffas en längre stund APT Visby svårt att få till samverkansformer då det är väldigt många utförare. Vissa hemsjukvårdsteam jobbar mot 8 olika utförare. Mer gemensamma rutiner. Södra Gotland planerade mötenbrukarforum för personalen.

18 Kvalitetsavdelningen Mycket flexibla även mot kunder som ännu ej tillhör hemsjukvården På Klinte är vi(unea) nöjda med Sanna Folkeryd-Norrby Hemse. Gemensamt fokus på brukare/patient Bra stöd vid behov. Bra chefer. Snabb kontakt med varandra vid behov Hemtjänst bra på att höra av sig vid problem. Verkar som att kontaktvägarna satt sig. Hemsjukvårdens geografiska områden. Socken-telefon. Kommunikation möten med personal. Ökat brukarfokus- minskat verksamhetsfokus. Vi har ett gemensamt ansvar för brukarna. Specialiserade usk i hemtjänsten, ger ökad kompetens, införa i varje grupp (kunna ta blodprov mm). Komplicerade medicinska fall, Hemsjukvården /dsk jobbar mer mot vårdcentralerna och mindre mot hemtjänsten? Vilka kunder som tillhör hemsjukvården. Kommunikation/rutin Kväll och helg. Bristfällig utebliven information när personer byter uppdrag. Vid datorn Mariann G Luthman Kvalitetschef Kvalitetsavdelningen Socialförvaltningen

19 Vardagsrehabilitering Riktlinje skapad våren 2016 Syfte att förtydliga begrepp och uppdrag Projekt vardagsrehabilitering Cecilia Persson, utvecklingsledare SOF

20 Reflektioner från grupperna i projektet Vardagsrehabilitering att få brukaren att behålla sina förmågor det vinner alla på. Tänker mera Rehab nu. Tidigare mest på att hjälpa till med allt, en del var faktisk stjälpande. Man tänker på vad brukaren kan göra istället för att vi i hemtjänsten gör det och kör över brukaren. Brukaren kan mer än man tror, bara man ger de lite tid

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans Socialförvaltningen Therese Thomsson Mariann G Luthman 10 november 2016 Minnesanteckningar branschråd personlig assistans 10 november 2016 Mariann inleder, hälsar välkommen och vi tar en presentationsrunda.

Läs mer

Branschråd

Branschråd Socialförvaltningen Kvalitet - och utvecklingsavdelningen Branschråd 2017-05-04 Minnesanteckningar Branschråd Hemtjänst/Hemsjukvård 4 maj 2017 Närvarande: Gotlands hemtjänster Yvonne och Johanna, Ava Care

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015

Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015 Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (3) Datum 5 maj 2015 Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015 Välkomna Mariann G Luthman

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015

Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015 Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (3) Datum 5 maj 2015 Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015 Välkomna Kvalitetschef hälsar alla

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Säbo (ink. tid för HSL frågor).

Minnesanteckningar branschråd Säbo (ink. tid för HSL frågor). Socialförvaltningen Mariann Godin Luthman Therese Thomsson Minnesanteckningar branschråd Säbo (ink. tid för HSL frågor). 2016-10-13 Tid: 9 14.30 Information Mariann hälsar välkommen och vi kör en presentationsrunda.

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Bostad med särskild service enligt SoL Höst 2016

Minnesanteckningar branschråd Bostad med särskild service enligt SoL Höst 2016 Kvalité och utvecklingsavdelningen 2016-11-17 1 Minnesanteckningar branschråd Bostad med särskild service enligt SoL Höst 2016 Datum: 17 november Tid: 9-12 Lokal: Dagö Dagordning: Föregående minnesanteckningar

Läs mer

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Kvalitets och utvecklingsenheten Projekt Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Projektägare Mariann Godin Luthman, Kvalitetschef Projektledare Christine Färnskog Bakgrund

Läs mer

Branschråd Bostad med särskild service SoL och LSS 7 maj 2018

Branschråd Bostad med särskild service SoL och LSS 7 maj 2018 Socialförvaltningen Branschråd Bostad med särskild service SoL och LSS 7 maj 2018 Hanna hälsar hjärtligt välkomna till vårens branschråd för Bostad med särskild service. Nytt för i år är att vi har slagit

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013.

Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013. Beställaravdelningen Datum : 14 november 2013 1 (3) Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013. Närvarande: Region Gotland, Hajdes, Attendo. 1. Mariann hälsade alla välkomna. 2. Genomgång av

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 5 april 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 5 april 2017 Socialnämndens arbetsutskott 5 april 2017 SON 2017/21 Plats och tid Rådhuset Ösel, 5 april 2017, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Ersättare Maria Björkman, Ordförande (S) Jonas Niklasson, 2:e

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 8 mars 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 8 mars 2017 8 mars 2017 SON 2017/19 Plats och tid Rådhuset Ösel, 8 mars 2017, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Mats Sundin (S), tjg ersättare, 9-12, 14-20 Monika Eriksson (V), tjg ordförande Jonas Niklasson

Läs mer

RANSCHRÅD Minnesanteckningar Hemtjänst. 24 oktober 2011 1. Register

RANSCHRÅD Minnesanteckningar Hemtjänst. 24 oktober 2011 1. Register Register 1 1. Hälsar välkommen... 2 2. Föregående minnesanteckningar... 2 3. Val av utförare... 2 4. Vad vill de äldre veta... 2 5. Förslag på ny rutin... 2 6. Hemsjukvård... 3 7. Palliativ vård... 3 8.

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Boendestöd enligt SoL

Boendestöd enligt SoL Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Beskrivning av insatsen...

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Utvärdering av införande av IBIC 2018

Utvärdering av införande av IBIC 2018 RAPPORT Utvärdering av införande av IBIC 18 Framtagen av socialförvaltningen Genomförd av Ia Lönngren Datum 18-11-2 Ärendenr SON 18/246 Version [1.] Utvärdering av införande av IBIC 18 Innehåll 1. Sammanfattning...2

Läs mer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Dokumenttyp: Dokumentet gäller för personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer: Riktlinje Sjuksköterska, fysioterapeut,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel.

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Handlingstyp Överenskommelse 1 (7) Rehabilitering Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd hemtjänst/hemsjukvård Hösten 2015

Minnesanteckningar Branschråd hemtjänst/hemsjukvård Hösten 2015 Kvalité och utvecklingsenheten och Myndighetsavdelningen 2015-11-02 1 Minnesanteckningar Branschråd hemtjänst/hemsjukvård Hösten 2015 Datum: 2 november 2015 Tid: 8.30 12.00 Lokal: Bornholm Visborg Dagordning:

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Ärende Anteckning Beslut Ansvar (Helene Linderholm )

Ärende Anteckning Beslut Ansvar (Helene Linderholm ) Minnesanteckningar kontaktpersonsmöte MAS/MAR-möte 2017-04-25 Närvarande: Joanna Juntunen Majvy Gustafsson Linnea Ersson Socialpsykiatrin, LSS Hans Lindström Anna-Lena Hardtmann Charlotta Wirtberg Jussi

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd Daglig verksamhet och Bostad med särskild service enligt LSS

Minnesanteckningar Branschråd Daglig verksamhet och Bostad med särskild service enligt LSS Beställaravdelningen 2014-10-01 1 Minnesanteckningar Branschråd Daglig verksamhet och Bostad med särskild service enligt LSS Tid: 1 oktober 9.30 15 Plats: Rugen Visborg Mariann G Luthman hälsade alla välkomna!

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS)

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Gunilla Hjelm-Wahlberg Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Kortfattade anteckningar från dialogkonferens 2015-06-02 LÄGESRAPPORT (Elisabeth Höglund) Hälso- och

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING GÄLLANDE DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- UPPGIFT

ANSVARSFÖRDELNING GÄLLANDE DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- UPPGIFT Riktlinje Utgåva Antal sidor 8 Dokumentets namn Delegering ansvarsfördelning Utfärdare/handläggare Irene Johansson Margareta Oswald Medicinskt ansvarig sjuksköterska/rehabilitering Datum 2010-08-10 Reviderad

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Omsorgsförvaltningen 141215 Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Uppföljning. LOV

Omsorgsförvaltningen 141215 Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Uppföljning. LOV Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Antal kunder: 300 med insatser, ytterligare drygt 200 kunder med enbart larm. Personal: 36 rader, 18 östra och 18 västra. Just nu två

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Vi delar in oss i grupper för att diskutera följande: Hur kan vi göra inflyttningen till SÄBO effektivare? Hur kan vi nyttja lägenheterna optimalt

Vi delar in oss i grupper för att diskutera följande: Hur kan vi göra inflyttningen till SÄBO effektivare? Hur kan vi nyttja lägenheterna optimalt Socialförvaltningen Beställaravdelningen 2013-10-16 1 (2) Minnesanteckningar branschråd SÄBO Datum: 16 oktober 9:00 12:00 Plats: Visborg, Rügen 1. Välkomna Marianne Godin Luthman avdelningschef för beställaravdelningen

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring Dokumenttyp: Dokumentet gäller för, personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Riktlinjer Biståndshandläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, chef, vårdpersonal, boendesamordnare,

Läs mer

Rutin. Diarienummer: VON 2016/

Rutin. Diarienummer: VON 2016/ Rutin 2017-05-17 Ersättningsmodell för hemtjänst som utförs inom ramen för valfrihetssystem (LOV) i Norrköping - inklusive instruktioner för utförarnas registrering i Treserva och TES Diarienummer: VON

Läs mer

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare Februari 2007 Hemtjänst, ledsagning, avlösning Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare 1. Hemtjänst 1.1 Kunddebiterad tid sid

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd för Bostad med särskild service enligt SoL, för personer med psykisk funktionsnedsättning

Minnesanteckningar branschråd för Bostad med särskild service enligt SoL, för personer med psykisk funktionsnedsättning Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (3) Datum 7 maj Minnesanteckningar branschråd för Bostad med särskild service enligt SoL, för personer med psykisk

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Hemtjänst

Minnesanteckningar branschråd Hemtjänst Socialförvaltningen Beställaravdelningen 1 (3) Minnesanteckningar branschråd Hemtjänst Datum: 14 mars, 2013 Plats: Visborg, Bornholm 1. Välkomna Mariann hälsar alla välkomna till årets första branschråd

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Branschråd särskilt boende 21 april 2015

Branschråd särskilt boende 21 april 2015 Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckning 1 (5) Datum 21 april 2015 Branschråd särskilt boende 21 april 2015 Allmän del Välkomna Kvalitetschef, Mariann Godin Luthman

Läs mer

Handlägga personer under 65 år i hemsjukvård

Handlägga personer under 65 år i hemsjukvård Sida 1 (7) Omsorgsförvaltningen Datum: Normerande styrdokument 2019-02-11 Beslutsfattare: Karin Brolin, avdelningschef hälso- och sjukvård omsorgsförvaltningen Version/Dokumentidentitet: OMF_RU-051-01

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Sid 1 (5) 2017-12-04 Dnr 17ON320 Yttrande Handläggare Lisa Hartung, Lena Isokivelä Omvårdnadsnämnden Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Förslag

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/ Riktlinje 2019-02-13 Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/0086-3 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnd den 13 februari 2019 Riktlinjen ersätter Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet,

Läs mer

Projektplan kvalitetsregister

Projektplan kvalitetsregister 1 Projektplan kvalitetsregister Delprojekt: Införande av Senior alert på Visby lasarett samt i hemsjukvården och primärvården. Stöd till och uppföljning av förbättringsarbetet inom vårdprevention hos särskilda

Läs mer

Hantering i Viva och TES för Korttid i hemmet Trygg hemgång

Hantering i Viva och TES för Korttid i hemmet Trygg hemgång Hantering i Viva och TES för Korttid i hemmet Trygg hemgång Rutin kring förändrat arbetssätt, gäller för vård- och äldreförvaltningen Borås Stad Gäller för legitimerad personal, biståndshandläggare, avgiftshandläggare,

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 25 januari 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 25 januari 2017 Socialnämndens arbetsutskott 25 januari 2017 SON 2017/18 Plats och tid Rådhuset Ösel, 25 januari 2017, klockan 08.30 12.20 Närvarande Beslutande Ersättare Maria Björkman, Ordförande (S) Jonas Niklasson,

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Rutin Kundval i hemtjänsten

Rutin Kundval i hemtjänsten Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2019-04-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens kvalitetsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 8 mars 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

Fjärdhundra hemtjänst

Fjärdhundra hemtjänst Fjärdhundra hemtjänst Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun 2019 Tack för att du valt att få din hemtjänst utförd av oss! Inom kommunen har vi lång erfarenhet av hemtjänst och vi har utbildade

Läs mer

Utvecklingsplan för verksamhet: Berga vård och omsorgsboende Utvecklingsplan upprättad: Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning:

Utvecklingsplan för verksamhet: Berga vård och omsorgsboende Utvecklingsplan upprättad: Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning: Utvecklingsplan för verksamhet: Berga vård och omsorgsboende Utvecklingsplan upprättad: 2017-01-23 Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning: Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta

Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta Riktlinjerna gäller som längst fram till 2017-03-31 Dokumentägare: Avdelningschef RUTIN 1 Stöd till äldre

Läs mer

Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011

Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011 Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011 Besök hos Modus Vivendi och samtal med Astrid Kontaktmannaskap Företaget har vuxit i antal medarbetare och därför har arbete lagts ner för

Läs mer

Det är viktigt att den utförda tiden blir korrekt registrerad då den bl.a. ligger till grund för:

Det är viktigt att den utförda tiden blir korrekt registrerad då den bl.a. ligger till grund för: 6. Regler för registrering av tid och ersättning Allmänt Denna bilaga reglerar ersättning för hemtjänst- och hemsjukvårdsinsatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) samt

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

för ordinärt boende i Borgholms kommun

för ordinärt boende i Borgholms kommun Lagrum SoL Version 1 Ansvarig för dokumentet Socialchef Fastställd av Socialnämnd Datum 141022 Nästa revidering senast 151022 Diarienr 2014/103-732 SN Plats i Q:et Ekonomi Resursfördelningsmodell för ordinärt

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-11-13 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (6) Diarienummer 095/09-739 Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-19 52 Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer för Hemtjänst i Varbergs kommun Kort om kvalitetsdeklarationer Varbergs kommun ska vara en bra kommun att leva i. Ett av kommunens prioriterade mål är Bättre hälsa genom att inspirera

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Kvalitet och värdegrund i vården.

Kvalitet och värdegrund i vården. 1 Kvalitet och värdegrund i vården. Inledning Vi är måna om att personerna som får vård och omsorg av oss har det så bra som möjligt. Du som arbetar inom omsorgen är viktig i det arbetet. I den här broschyren

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Säbo Hösten 2015

Minnesanteckningar branschråd Säbo Hösten 2015 Kvalité och utvecklingsenheten och Myndighetsavdelningen 2015-10-19 1 Minnesanteckningar branschråd Säbo Hösten 2015 Datum: 5 november 2015 Tid: 8.30 12.00 Lokal: Bornholm Dagordning: Föregående minnesanteckningar

Läs mer

1. Justeringsledamot i tur: 2. Sekretessärende. Svar på brev. 3. Sekretessärende. Nedläggning av utredning om faderskap 1

1. Justeringsledamot i tur: 2. Sekretessärende. Svar på brev. 3. Sekretessärende. Nedläggning av utredning om faderskap 1 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 3 september 2013 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till socialnämnd: Datum: Tisdagen den 10 september 2013, kl 9.00 cirka 12.30

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018 4 april 2018 SON 2018/15 Plats och tid Ösel, 4 april 2018, klockan 09.00 10.30 Närvarande Beslutande Ersättare Håkan Ericsson, Ordförande (S) Mats Sundin (S), tjg ersättare Lena Stenström (MP) Ola Lindvall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Till dig som stödjer någon i din omgivning

Till dig som stödjer någon i din omgivning Till dig som stödjer någon i din omgivning En presentation av stödinsatser som kan underlätta både för dig som är anhörig och för den du stödjer Köpings kommun, Vård & Omsorg Vi ger stöd när det behövs

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Stöd i hemmet. Hemtjänst i Luleå kommun

Stöd i hemmet. Hemtjänst i Luleå kommun Stöd i hemmet Hemtjänst i Luleå kommun Stöd i hemmet i Luleå kommun Stöd i hemmet innebär olika former av omsorg, omvårdnad, stöd och service i ditt hem. Du ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning Ansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Delegering Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Hälsa och Omsorg Handbok för hälso-

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet utgår från övergripande mål och grundläggande värderingar i respektive lagstiftning.

Det systematiska kvalitetsarbetet utgår från övergripande mål och grundläggande värderingar i respektive lagstiftning. Styrdokument Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2016-09-21 Ärendenr SON 2016/170 God kvalitet inom socialtjänsten och LSS-verksamheten samt den hälso- och sjukvård som bedrivs

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer