Dagens Agenda. Mottaglighet för information Visualisera hur gör man? Frågor till Ari

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagens Agenda. Mottaglighet för information Visualisera hur gör man? Frågor till Ari"

Transkript

1 Lektion 3.

2 Disclaimer Metoderna som används i detta projekt är till för utbildningssyfte. Tidigare resultat är nödvändigtvis inte en indikation på framtida resultat. ST3 frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt förlust eller skada som grundar sig på användandet av information från ST3. Trading är förknippat med risk och kan leda till att kapitalet kan minska i värde. Detta projekt drivs helt och hållet i utbildningssyfte. Regelverket förbjuder oss att rekommendera er att spekulera med riktiga pengar. Om detta görs sker det helt och hållet på eget ansvar.

3 Dagens Agenda Mottaglighet för information Visualisera hur gör man? Frågor till Ari

4 Läroprocessen 3 faser Förberedelser / Lära oss Praktisera kunskaper Rutin / Utveckling Mentalt - Visualisering / rätt tänk Trejding - System / plattform / plan Sannolikheter Marknadens perspektiv / förväntningar Risk Management DrawDown / stoploss Skapa vanor / förtroende Minimera misstag Daglig visualisering Screening Simtrejding Journal Trejdingplan Dagbok Backtesting IG Mistake Learn Rutin/Följer ett system Trejdar på rutin/vana Inga / få misstag Utvecklar mitt mentala / lär mig hantera DrowDowns & förluster Utveckling Money Management Addera setuper Utveckla system

5 Innan vi börjar Läxor Senast måndag annars ges ingen feedback disciplin ett måste för att bli en framgångsrik trader!

6 Innan vi börjar Varför tog Lars inte upp reglerna för systemet som orginalturtlarna trejdade?

7 Innan vi börjar Hade det viktigaste för framgångsrik trading handlat om system hade vi inte behövt driva det här projektet!

8 Innan vi börjar Lektion 2 (turtletrading) innehöll viktig information om varför vi driver detta projekt som vi gör det och vad som krävs för framgång!

9 Innan vi börjar Varför lyckades inte alla i orginalprojektet? Alla trejdade samma system!

10 Innan vi börjar Vår erfarenhet talar för att de som har stor erfarenhet har också störst problem att lyckas Varför? Man är inte mottaglig för den information som vi kommunicerar ut!

11 Mail från en turtle 2014 Tänkte dela med mig av min trading uppenbarelse. Jag har haft väldigt svårt att se alla misstag jag har gjort, vet inte om jag kommit över någon tröskel med all ny kunskap inom trading samt de mentala bitarna. Förmodligen en kombination. Jag har haft tid till daytrading under de senaste två veckorna, index handel med SP500 och OMXS30. Inget bra resultat men det uppvaknande jag fått, lärt mig om min tidigare handel och mig själv, hur jag reagerar när jag är i marknaden är ovärderlig. Jag har tidigare varit ganska hård mot mig själv och påverkats av min handel. Tvivlat starkt på mig själv och känt mig värdelös. Trots detta kämpat på, följt marknaden, visualiserat och studerat mycket. Läst som många andra om strategier, indikatorer osv. och missat det viktiga. Ser nu att mitt största problem varit money management, planering, övertrading, bristande kunskap, ja listan kan göras lång. Detta skapar osäkerhet, och när den infaller är allt logiskt tänkande borta. Detta skapar lätt en ond spiral med flera dåliga affärer i följd. Jag har varit medveten om många av mina fel men kört på ändå till och från. Detta för att jag inte sett det uppenbara helt klart. Jag har alltid tagit till mig av er information men känns som jag har behövt se mina misstag en gång till med nya glasögon (nytt filter). Något som skrämmer mig är hur blind man kan bli. Något jag ska komma ihåg. Jag vill bara dela med mig av detta då det känns oerhört skönt. Denna kunskap och läxa är ovärderlig. Nu blir nästa steg att ge upp min diskretionära handel helt. Ser verkligen framemot de intressanta lektionerna vi har framför oss. Vill tacka er för detta! Keep up the good work!

12 Innan vi börjar Parallell handel Vår rekommendation Undvik annan KORTSIKTIG handel Gäller ej fondsparande, positiontrading, investering

13 Mottaglighet för information

14 Mottaglighet för information Filmen som ni hade i läxa.. Visar att vårt sinne inte alltid är att lita på

15 Mottaglighet för information Vi vet nu att vår världsbild kan vara felaktig och inte alltid supportar oss i det vi gör Hur visar det sig i det stadie ni är i nu och hur kan vi använda denna kunskap till att bli bättre traders? Vi fokuserar på fel saker för att nå framåt i vår tradingutveckling Vi har en tro och illusion om att metoden för att beträda marknaden är den enskilt viktigaste faktorn för att tjäna pengar.

16 Mottaglighet för information Stämmer följande påstående Om jag bara kunde välja ut rätt aktier så hade jag varit miljonär? Nej!!! Om jag inte gör rätt exit så hjälper det inte vilken aktie jag väljer. Bestämmer jag inte exitnivåer innan jag tar entré kommer min känslor ta över beslutet

17 Mottaglighet för information En illustration från OMX år köp på magkänsla Entré 875 okt 1999, metod/beslut - köp rek. DI Exit 620 jul 2001, metod/beslut Börsnytt nyhetsbrev sälj rek. Ont i magen! Om jag bara kunde välja ut rätt aktier så hade jag varit miljonär? Nej!!! Om jag inte gör rätt exit så hjälper det inte vilken aktie jag väljer. Bestämmer jag inte exitnivåer innan jag tar entré kommer min känslor ta över beslutet Jag klarar inte pressen mer jag säljer

18 Mottaglighet för information En illustration från OMX år med köp av ett regelverk Entré 875 okt 1999, metod - utbrott från en stigande triangel Exit 1260, metod symmetrianalys Entré 1270, metod utbrott från stigande triangel Exit 1460, metod - symmetrianalys Om jag bara kunde välja ut rätt aktier så hade jag varit miljonär? Exit 1260 symmetrianalys Exit 1460 symmetrianalys Nej!!! Om jag inte gör rätt exit så hjälper Entré det 1270inte vilken aktie jag Target 1460 väljer. Stopp loss 1150 Bestämmer jag inte exitnivåer innan jag tar entré kommer min känslor ta över beslutet Entré 875 Target 1260 Stopp loss 750

19 Mottaglighet för information Vilket beteende kommer supporta oss i längden? Att trejda efter fasta backtestade regler Entre Stoploss Target Rätt antal aktier (money management) Ett tränat sinne gör att vi kan följa ovanstående!

20 Mottaglighet för information Känner ni igen er i något av följande *Gå long = satsa på uppgång i marknaden Jag gör min marknadsanalys och noterar enligt mina regler en setup för att gå long* i ABB, jag läser DI där 15 av 20 analytiker sänker utsikterna för ABB för de närmaste månaderna jag tar inte affären! Jag gör min dagliga analys och noterar en edge för long* i NIBE enligt mina regler, jag har 5 förluster i ryggen och känner mig osäker, vilket gör att jag tittar in på Riskfri-invest forum. Jag hittar direkt ett inlägg som uttalar; NIBE handlas sedangårdagen under 50 SMA vilket är en tydlig säljsignal Nu har jag fått bekräftelse på min osäkerhet, jag tar inte affären!

21 Mottaglighet för information Mina tankar efter dessa två affärer Puh!!Jag gjorde rätt som gjorde ytterligare en analys då jag var osäker Vilket bra forum riskfri-invest är, de rädda de mig från ytterligare en förlust! Mina beslut för de 2 senaste affärerna gör att jag kan sova bättre Är innehållet i denna typ av tankar värda att implementera i din dagliga analys?

22 Mottaglighet för information Det vi tror på och som vi tror oss veta kanske inte supportar oss i ett längre perspektiv! Denna regel gäller också för vår trading Tro gör ofta motstånd då den ifrågasätts Kan uttrycka sig på följande sätt: Så har jag gjort i alla år Så gjorde min pappa och min farfar på sin tid Det har jag läst i 3 trejdingböcker Eller som i tidigare exempel; jag tjänade ju pengar sist jag gjorde så Lever du i en illusion, som hindrar dig från att nå dina drömmar?

23 Mottaglighet för information Hur vet vi om vissa saker inte supportar oss i vår trejding? Enkelt, du når inte upp till dina uppsatta mål trots upprepade försök! Lever du i en illusion, som hindrar dig från att nå dina drömmar?

24 Mottaglighet för information Stegen mot det optimala kunnandet. 1. Jag vet inte att jag inte vet behov av medvetenhet 2. Jag vet att jag inte vet söker information 3. Jag vet att jag vet (min tro supportar mig) övar för att bli bättre 4. Jag vet inte att jag vet utför min uppgift utan att behöva tänka (mitt undermedvetna) Om du fortsätter göra vad du alltid har gjort kommer du alltid få vad du alltid har haft!

25

26 Ska jag vara helt ärlig undrade jag vart projektet var på väg efter de första lektionerna nu så här i sluttampen börjar poletten trilla ner. Jag har utvecklats väldigt mycket och har fått klart för mig vad som krävs för att lyckas! Året har överträffat mina förväntningar och jag har kommit till rätta med de problem jag hade. Jag är nu rustad för att möta nya utmaningar. Mindpower träningen förstod jag först efter ett tag att den var en av de viktigaste bitarna och den har jag även haft nytta av även i andra sammanhang. Det har varit ett fantastiskt år i Turtle-projektet och det har gett mig styrka där Mindpower och den mentala träningen fått ett ordentligt fotfäste hos mig.

27 Tänkvärt Vi tänker tankar per dag, 90% av dessa är ungefär samma tankar som igår (ökar varje år) Undersökningar visar att förväntningar påverkar kroppen fysiskt och även vår hälsa, både positivt och negativt Våra tankar är hjärnans sätt att uttrycka sig medan kroppen sedan omsätter dessa tankar i känslor Varje tanke skapas ett protein (neuropeptid) som sänder meddelanden till kroppen, som reagerar på detta och sedan skapar en feedbackloop tillbaks till hjärnan som, noterar känslan i kroppen och skapar en ny tanke som matchar just den känslan Denna feedbackloop kan det vara svårt att ta sig ur, speciellt då 90% av det vi tänker är samma tankar som igår Sätter du dig på samma plats? När du gör något regelbundet tränar du upp detta beteende och stigarna i hjärnan blir alltmer dominerande och till slut blir de till en instinkt Ställ in dig på förändring först i tanken Problem är möjligheter till kreativa lösningar Utmana dig själv Bryt tråkiga och icke utvecklande rutiner Hjärnan är elastisk (neuroplactisk) vilket innebär att hjärnan förändrar sig om du tänker nya tankar Förändringar i ditt liv måste börja med nya tankar Samma tankar Samma val Samma handlingar & beteende Samma upplevelser Nya tankar Nya val Nya handlingar & beteende Nya upplevelser Samma känslor Nya känslor

28 FRAMGÅNGSRIK TRADER Läser och lär varje dag Ger positva kommentarer Förlåter Fokuserar på att följa regler och att ha kul Visar tacksamhet Sätter mål, visualiserar och genomför Ser utmaningar/möjligheter Lyssnar och lär Skyller inte på andra/annat Fokuserar inte på pengar ICKE FRAMGÅNGSRIK TRADER Kritiserar andra och är misstänksam Pratar om drömmar men sätter inga mål TV flera timmar per dag - jag hinner inte Övertro på sig själv Det är någon annans fel Pratar mycket om andra Har rätt det är viktigt Ser problem och hinder Fixed mindset Lösningen heter Growth mindset Den viktigaste förmågan vi har är att skapa världen omkring dig, så att den matchar drömmarna i ditt sinne. Mike Dillard

29 Sinnet Medvetna Det vi tänker och vill Vårt agerande Din fantasi är ett förspel av vad som kommer att dras till ditt verkliga liv - som en magnet Albert Einstein Undermedvetna Det vi känner och tror Här skapas rörelsen mot målet Motorn i vårt sinne (under huven) I motorn finns kraften Ska vara öppet och mottagligt! Förstår och tolkar bilder (fantasi blir verklighet) Kan inte skilja på verkliga händelser och tänkta (visualiserade) event Motorn (undermedvetna) tankas med bilder

30 Visualisera SE HÖR KÄNN - LUKTA TID Verkligheten är inget annat än en illusion om än en mycket långlivad sådan Albert Einstein TRO - AGERA

31 Test av olympiska atleter Dr. Charles Garfiled som vid detta test arbetade för NASA genomförde ett test med ryska atleter som fick olika mycket fysisk och mental träning. Grupp 1: 100 procent fysisk träning Grupp 2: 75 procent fysisk träning och 25 procent mental träning Grupp 3: 50 procent fysisk träning och 50 procent mental träning Grupp 4: 25 procent fysisk träning och 75 procent mental träning Vilka tror du hade utvecklats mest och fick det överlägset bästa resultatet? Jo, grupp 4, därefter kom grupp 3, grupp 2 och sämst gick det för grupp 1. Sinnet är allt. Du blir vad du tänker. Buddha

32 Ett litet test

33

34

35

36 Vi kör ett till

37

38 Vi kör ett till

39 Tänk på när du visualiserar Inte fungerar INTE De flesta som visualiserar tänker på vad de inte vill Nu ska jag INTE tänka på den orange apelsinen Jag vill inte bli sjuk Jag vill inte bli fattig Jag vill inte bli ensam Jag vill inte vara stressad längre Det vi gör när vi INTE vill att något ska hända är att vi droppar dessa bilder som målbilder i det undermedvetna och som Einstein sade kommer dessa bilder att dras mot mig och jag mot bilderna.

40 Visualisera på det du VILL uppnå!

41 Visualiseringsprocessen 1. Beslut Vad vill jag? 2. Koppla av Alfastadiet (tänk på lugna semestern och räkna in ) 3. Skapa bild - Tro på - Längtan efter Skapa känsla - Prata som ÄR NU - Agera som ÄR NU 4. Fokus Agera trovädigt i visualiseringen 5. Repetera* Två gånger per dag (5 min/gång) (Repetition är modern till all kunskap eller som jag föredrar att säga gummit som får bilen att fästa mot asfalten )

42 Affirmationer Det positiva batteriet Hjärnan behöver både näring, fett och mental träning för att utvecklas Vi tränar upp självkänslan genom att ladda oss med positiv energi Att affirmera är att ladda sitt positiva batteri Sug i dig av beröm och komplimanger - inget jantetjafs! Affirmationen ska innehålla ord som är, kan, vill, gör eller känner. Jag är glad och nöjd med mig själv. Min kropp är frisk och jag mår bra. Jag klarar det jag företar mig. Min självkänsla blir bättre och bättre för varje dag. Jag trivs med mina vänner. Jag gillar utmaningar och utvecklas av dem. Jag vill ge mer kärlek. Min familj har det bra. Jag tycker om min sambo som han/hon är. Jag tycker om alla som de är Träna in dina positiva affirmationer varje dag och så ofta du bara kan. Det vi tränar på blir vi bra på. Dina affirmationer blir din sanning till slut. Vad tänker du på när du går och lägger dig på kvällen? Om du har fått sju komplimanger med massor av positiv kritik och bara har en sak som du misslyckats med? Vad är det då som spelas upp? Du tänker förmodligen på misslyckandet. Med en vältränad självkänsla blir det enklare att hålla de negativa tankarna på behörigt avstånd!

43 Sammanfattning Varje förändring börjar med en tanke allt som hittills har skapats har börjat med en tanke Se till att lägga din energi på det du vill uppnå och nöj dig inte med mindre Vill du vara passagerare eller förare i resten av ditt liv? Dina tankar blir till handlingar och leder dig mot målet Om du inte gillar ditt liv och det som sker är det bara du och ingen annan som kan förändra det!

44

45 Det är resan som är målet i turtleprojektet

LEKTION 14. ST3 EMPIRE - STATISTIK

LEKTION 14. ST3 EMPIRE - STATISTIK LEKTION 14. ST3 EMPIRE - STATISTIK Disclaimer Metoderna som används i detta projekt är till för utbildningssyfte. Tidigare resultat är nödvändigtvis inte en indikation på framtida resultat. ST3 frånsäger

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER Dagens Agenda Nästa vecka Genomgång av hemuppgift Trend och momentum Mentala aspekter Veckans uppgift VAR ÄR VI NU NÄSTA VECKA Vissa delar kan komma att spelas in Onsdagen

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Nå dina mål. Fredrik Alm

Nå dina mål. Fredrik Alm Nå dina mål Fredrik Alm Fredrik Alm är skribent, coach, föreläsare och utbildare. Fredrik driver moveforward, ett företag med spetskompetens inom personlig och professionell utveckling för unga karriärkvinnor.

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2014 BÖRSTJÄNAREN KIKAR PÅ STHLM

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

HUR ÄR DET ATT VARA MAN?

HUR ÄR DET ATT VARA MAN? HUR ÄR DET ATT VARA MAN? En guide till samtal om synen på manlighet INSTRUKTION 1. Utse en samtalsledare som får läsa högt från korten. Vid indelning i smågrupper ska varje grupp ha varsin samtalsledare.

Läs mer

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll?

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Avhandling Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Programmet har gett mig en stabil grund att stå på för att kunna fortsätta att transformeras och stå stadigt i min sanning,

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

LEKTION 8. TRADINGPLAN

LEKTION 8. TRADINGPLAN LEKTION 8. TRADINGPLAN VAR ÄR VI NU? Våren Hösten Lektion 1 14/1 Intro och uppstart Lektion 25 5/8 Sannolikheter och statistik Lektion 2 21/1 Turtle original Lektion 26 12/8 Statistiska modeller Lektion

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

LEKTION 13. ST3 EMPIRE

LEKTION 13. ST3 EMPIRE LEKTION 13. ST3 EMPIRE Dagens Agenda Marknadsfas och indikatorer Genomgång av hemuppgift Screenern Det kompletta regelverket Dagliga setuper och trades Frågestund Veckans uppgift VAR ÄR VI NU AKTIELISTORNA

Läs mer

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Spelarutveckling Tips från coachen Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Bakgrund Informationen i presentationen utgår från tre delar: - Tränarerfarenhet(över 14.000 timmar på banan) - Utbildningar(3

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

Att sätta mål och nå dem!

Att sätta mål och nå dem! Att sätta mål och nå dem! Den vanligaste orsaken till att människor inte når sina mål är att de inte varit tillräckligt tydliga med vad målet är eller hur det ska uppnås. Här får du hjälp att bli bättre

Läs mer

Hantera motstånd och få ett bättre liv

Hantera motstånd och få ett bättre liv Hantera motstånd och få ett bättre liv Ett bättre liv betyder olika saker för olika människor men för de flesta innebär det att ha trygghet, glädje och harmoni i sitt liv. Det finns många sätt att skapa

Läs mer

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig Guide-formulär. Kryssa för de påståenden du tycker stämmer in på dig själv. De nivåer där du mest har kryssat i till vänster behöver du fokusera mer på, de nivåer där du har kryssat i mest till höger,

Läs mer

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit.

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. 10 sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. Du vill berömma ditt barn när hon eller han gjort något bra. Men visste du att ditt beröm kan stjälpa mer än hjälpa? Här är 10 tips för

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare

Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare Kommunikation Mål: Medvetandegöra hur vår kommunikation påverkar oss själva och andra Ramar Bygger på tvärvetenskaplig

Läs mer

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål.

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. DECEMBER/JANUARI 2017 26 annandag jul Stefan, Staffan 27 Vecka 52 Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. Johannes, Johan 28 Benjamin

Läs mer

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv.

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär dig älska dig själv. Börja stormtrivas i ditt eget skin. Spräng bort dina osäkerheter Gå emot dina rädslor Stå för din sak

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Våga slarva En föreläsning om perfektionistbeteende Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Agenda Vad är perfektionism? Kartlägga perfektionismen Förslag på strategier för förändring STUDENTHÄLSAN

Läs mer

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt FÖR ARBETSGIVARE, HR, LEDNINGSGRUPPER OCH ANHÖRIGA 29 tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt ROOM FOR.se Photo by Matthew Henry on Unsplash Hej! Det kan vara lockande

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt.

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt. Att Leva som du lär Många upplever att de har en obalans i sina liv, denna obalans kan komma av att de delar upp sitt liv även känslomässigt. Att dela upp sitt liv på olika sätt behöver vi ofta göra, vi

Läs mer

Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1. Våga nå toppen. En e-bok om grunderna i mental träning. Cattis Olsson Capuma

Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1. Våga nå toppen. En e-bok om grunderna i mental träning. Cattis Olsson Capuma Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1 Våga nå toppen En e-bok om grunderna i mental träning Cattis Olsson Capuma Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 2 Våga nå toppen är utgiven av Capuma.se Text: Cattis Olsson Omslag, form

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra.

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra. Guide: De vanligaste besluts- och tankefällorna Du är inte så rationell som du tror När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar:

Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar: Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar: Tjejer som "swipar" höger (valt ut någon de är intresserad

Läs mer

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation Firma Margareta ivarsson Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007 Kommunikation Kommunikation handlar inte i första hand om teknik, utan om modet att vara sig själv! Kommunikationsnivåer Information

Läs mer

Att förstå vikten av att skapa målbilder

Att förstå vikten av att skapa målbilder w För gymnasiet MODUL 1 Avsnitt 3 Att förstå vikten av att skapa målbilder Inom idrotten känner man sedan länge till den positiva effekten av målbilder som ett verktyg för att kunna hålla motivationen

Läs mer

Föreningstränare - Ledarskap

Föreningstränare - Ledarskap 1. Ledarskap Du tillhör säkert en del olika grupper: Jobbet, familjen, skytteföreningen, konstklubben mm. Det är säkert så att de grupper du tillhör har kommit olika långt i sin utveckling. De fungerar

Läs mer

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden Tankens kraft Inre säkerhetsbeteenden Ett inre säkerhetsbeteende är en tanke eller ett eget förhållningssätt vi har för hur vi får agera. Många har ett avancerat mönster av regler som vi kontrollerar i

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt?

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid varandra med respekt? Emotionell coaching: innebär

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson 1 Den här lilla boken är skapad utifrån vår önskan om att hjälpa dig hitta glädje och lycka i vardagen för att kunna leva Ditt Magiska Liv Övningar som sätter guldkant

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Manual för arbete med ungdomar enligt metoden. Train Talk Learn. Real Fighter Sällskap Lund

Manual för arbete med ungdomar enligt metoden. Train Talk Learn. Real Fighter Sällskap Lund Manual för arbete med ungdomar enligt metoden Train Talk Learn Real Fighter Sällskap Lund Train Talk Learn skapa starka individer och välfungerande ungdomsgrupper vi har likheter och gemensamma värderingar

Läs mer

Välkommen tillbaka till omgång 5. ACC coachprogram online. Q-HelaDu. coaching

Välkommen tillbaka till omgång 5. ACC coachprogram online. Q-HelaDu. coaching Välkommen tillbaka till omgång 5 STYRKOR MarieLouise Gunilla Vetgirighet Ledarskap Tacksamhet Tacksamhet Kreativitet Tapperhet Kärlek till lärande Ärlighet/äkthet Hurmor Älskar/älskas Fredrika Anna Tacksamhet

Läs mer

Hur ska jag hinna med allt?

Hur ska jag hinna med allt? Hur ska jag hinna med allt? Informationspass om att hantera stress 2018-09-13 Måste komma ihåg att maila till Det är väl klart att man fixar dubbla kurser Varför kan jag inte registrera mig på kurserna?

Läs mer

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla?

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Lisa Clefberg, Fil. Dr. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Clefberg Psykologi AB Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm www.clefbergpsykologi.se Tel: 0735-333035

Läs mer

18 beteenden som hindrar och irriterar

18 beteenden som hindrar och irriterar 18 beteenden som hindrar och irriterar Bra och meningsfulla mål kan bidra till både motivation och inspiration. Men det handlar inte enbart om att ha och sätta mål för att få önskade resultat och eget

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H.

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H. Manager-100 Hur är du som chef? Vilka är dina mest utmärkande förmågor och beteenden? Var är du stark och var finns det en förbättringspotential? Det här testet omfattar 10 olika områden, och du kan få

Läs mer

Sälj mindre och dubbla din försäljning

Sälj mindre och dubbla din försäljning Sälj mindre och dubbla din försäljning Sammanfattning Tack för att du kom på föreläsningen. Här får du en summering av föreläsningen samt en del bonusmaterial. Du får också en varning: Kom ihåg att kunskap

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi Jana Söderberg Föreläsning 13/5-13 Drömmar som drivkraft (Anteckningar av Johanna Pansera och Ingela Frän) Brist på drömmar leder till stor kollektiv påverkan. Vi måste medvetandegöra våra egna val och

Läs mer

Mental träning. - Att lära sig. tänka och önska

Mental träning. - Att lära sig. tänka och önska Mental träning - Att lära sig tänka och önska Tänkandet är den ratt med vilken individen styr sitt eget ödes kurs Martinus i Logik Människorna kan inte handla riktigt i den fysiska världen förrän de lärt

Läs mer

Nervositet styrka eller svaghet?

Nervositet styrka eller svaghet? Nervositet styrka eller svaghet? Många känner obehag över att stå inför andra och tala. Men att känna sig nervös inför en presentation är faktiskt nödvändigt. Det vill säga om vi kan hålla nervositeten

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Åk 9 Fotboll 2016-10-05 Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Att tänka på ett sätt som hjälper dig att prestera bättre. Att träna sitt tänkande kallas mental träning Träna på

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Electrolux, Vete 7 Långtidsgrafer 12 Ansvarsfriskrivning 2 enero 2011 vecka 1 S&P 500, Guld, Olja.

Läs mer

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE WWW.LINKEDIN.COM/IN/JOHANYDREN/ Agenda God grund för bra kommunikation Tekniker för att återföra samtal till konstruktiv

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Small Cap. USA-Aktier. börs VÄRLDSMARKNADEN UPDATE. tjänaren

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Small Cap. USA-Aktier. börs VÄRLDSMARKNADEN UPDATE. tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2017 2019 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Ett Ett kostnadsfritt

Läs mer

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation.

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation. Håll upp din hand framför dig. Sträck ut alla fingrar och titta på dem. Du tittar just nu på den hand som kommer att vara ditt redskap och din hjälp under din positiva utveckling de kommande åren. Bilden

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

25 knep för att hålla koll på din tid

25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 1 Gör dina sysslor realistiska och genomförbara Planera dina sysslor, projekt och uppgifter efter din kapacitet att genomföra

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION Vi sätter ständigt människor i komplexa situationer och vi ger dom ingen träning eller vägledning, bara för att vi själva inte vet hur vi skall träna dem. - Vad är det som gör en organisation framgångsrik?

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Välkommen! Friskis&Svettis Södertälje. Riitta Eivergård F&S 0508

Välkommen! Friskis&Svettis Södertälje. Riitta Eivergård F&S 0508 Välkommen! Friskis&Svettis Södertälje Riitta Eivergård Glöm motivation, lär dig att coacha din volitio, - din förmåga till långsiktigt verkställande Volitio, verkställandeförmåga - för att medvetet och

Läs mer

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå 2015-04-21 Cecilia Edström cecilia.edstrom@vll.se Sofia Elwer sofia.elwer@vll.se Lena Sjöquist Andersson lena.sjoquist.anderson@vll.se Folkhälsoenheten, Västerbottens

Läs mer

Att bygga en stark klubbkänsla!

Att bygga en stark klubbkänsla! Att bygga en stark klubbkänsla! kontakt@anneliostberg.se www.anneliostberg.se 076-812 22 02 Facebook: Anneli Östberg - individ, grupp & org. utveckling Att bygga en stark klubbkänsla! Värderingar Hur värderingarna

Läs mer